Kui Sul on kolmerattaline, siis kahe liivakasti ulatus / 10min kohta
Kui "Orljonok", siis kolm pargi ringi / 10min kohta
Kui kaasaegne, siis vastavalt Sinu kondimootori võimsuse valemile. Valem sisaldab tegureid: vanus, koolitus, taip, sadulatüüp,kodarate arv, jne. ja lõpus on +/- X. X= vastav koefitsient, mis teeb valemi väärtuseks 45km/h.
Lugupeetud ratas, loe läbi foorumi sissejuhatus, eriti see osa, mis puudtab korduvate küsimuste esitamist. Seejärel lehitse sama teema varasemad postitused.
olen 12a. ja sõidan rolluga.Olen näinud politseid kui ma tänava peal liiklesin aga nad ei teinud väljagi.Ja see ka veel, et ma olen juba 1. suve sõitnud rolleriga ja oskan sõita küll ja liiklus eeskirju ka tean jalgratta luba on ka olemas aga kui ma ARK-i läksin siis nad iseki e vaadanud mind.
Foorumi lühikeses ajaloos on see üks aktiivsemaid teemasid, kuhu kirjutavad enamasti inimesed, kes ei oska lugeda. Lugupeetud KssKss, kas lugesid Sa ikka läbi varasemad postitused. Kui lugesid, siis jääb vähemalt minule küll arusaamatuks, miks Sa küsid küsimust, mida on juba korduvalt küsitud.
Liiklusnõuded kehtestavad liiklemise nõuded teedel. Tee mõiste on aga sedavõrd ebaühtlane, et näiteks krossiraja määratlemisel teeks või väljaspool ted paiknevaks alaks on erinevatele ametiasutustel väga erinev.
KssKss, mina ei tea käesoleva ajani, mis on roller. Mopeediga Sa teel igal juhul sõita ei tohi enne kui oled vähemalt 14 aastat vana ja oma vastavat juhiluba.
ma ole kuulnd et vörr ei ole mitte moeed vaid jalgratas abimootoriga, järelikult eaks sellega vöidama söita yle 45kmh kiiruse?
ja teine kyssa veel
mul on 175cc motikas aga väga vana ja jöuetu(annaks vörrelda tänaäeva moeedidega) kas sihukse asjaga vöib söita linnaliikluses ilma lubadetta ja kui ei vöi siis mis load eavad mul olema a1 vöi a2 load?
Jälle pean alustama foorumi reeglitest ja korduvatest küsimustest, millele ei vastata.
Mopeedi juhiloa väljastab ARK. Jalgratta juhilubade väljastamise õigus on ka lasteaed-algkoolidel, algkoolidel, põhikoolidel, gümnaasiumidel, huvialakoolidel, politseiprefektuuridel ja mootorsõidukijuhi koolitamise luba omavatel koolitajatel. Kes sellest loetelust seda võimalust pakub, tuleb ise välja uurida, kuna see on vaid õigus mitte kohustus.
kas 150ccm4rataline sóiduk on mootoratas vói káib see auto alla ja kui ei ole suunatulesid siis kas sellega vóib tánavl sóita.kúsin kuna ei oma aon-lube on aga kóik járgmised katid.
Tänud hr.Sirkile,et leiab ikka aega.Mul on küsimus kiiruse kohapealt yldse :kui ma sõidan hobusega ja ületan kiirust nt.õuealal,kas trahvi saan siis mina või hobune ??Ma võin ju alati politseile öelda,et hobune ei kuulanud sõna....
Auto on sõitjate või veoste veoks või sõidukite haakes vedamiseks või eritööde tegemiseks ettenähtud vähemalt neljarattaline mootorsõiduk, mille valmistajakiirus ületab 25 km/h. Autoks loetakse ka kolmerattalist mootorsõidukit ja elektrikontaktliiniga ühendatud rööbasteta sõidukit. Autoks ei loeta mopeedi, mootorratast, traktorit ega liikurmasinat
Mootorratas on külghaagisega või külghaagiseta kaherattaline mootorsõiduk, mille sisepõlemismootori töömaht on üle 50 cm3 või valmistajakiirus on üle 45 km/h.
Kuna Sinu kirjeldatud sõiduk ei mahu mootorratta mõiste alla, siis on tegemist autoga ning üldjuhul piisab B-kategooria juhtimisõigusest.
Igal juhul on teeliikluses vajalik selle sõiduki registreerimine - millega kaasneb ka kindlustus ja ülevaatus.
Tont - ratsa loomi ajav isik on võrdsustatud juhiga. Kiirusepiirang on kehtestatud juhtidele (kui just ei ole eraldi kehtestatud kiirusepiirang sõidukitele). Väide, et hobune ei kuulanud sõna, on küll inimlik, kuid toimib ilmselt samamoodi nagu väide, et auto gaasipedaal kiilus kinni. Hobusele trahvi ei tehta, vastutab siiski inimene.
kuulujutud käivad et suveks tahetakse rolleriga sõitmise vanusepiirangut tõsta 14-15'lt 14-16'ni. seega kui ma olen 16 on mul vaja jalgratturi juhiluba.. aga ma saana aru et point selel loal on liikluskasvatus, aga kui ma olen selle juba saanud autokooli näol et mul on piiratudõigusega juhtimisluba. kas ma võin siis sõita rolleriga
aga näiteks mul on roller mida pole absoluudselt tuunitud ega käppa külge pandud ja ma liigun 60 km/h kuigi on kirjas et roller sõidab 45km/h mida teha?
Rasmus, kuulujutud ei vasta tõele. Piiratud õigusega juhiloa saab vähemalt 16-aastane isik, sellest vanusest ei ole vajalik moppedi juhtimiseks juhiluba. Ja veel - mopeedi juhtimiseks on vajalik moppedijuhi luba, jalgratturi juhiluba seda ei asenda.
Taavi, tuleb siis järelikult käpp külge panna või pöörduda asjatundjate poole. Sõidukite tehnoseisund ikka ajaga muutub. 45 km/h ei ole enam ammu tehniline piirang, vaid õiguslik. Mopeedid on võimalised sõitma kõik kiiremini kui 45 km/h, vastav kiirusepiirang on neil spetsiaalselt peale pandud ning see võib ka paigast ära minna.
lugesin ka siin osasid kommentaare - hr.Sirk imestab miks siin üht ja sama küsitakse (kui vanalt võib sõita?). põhjus - küsijad on kirjaoskuse kätte saanud, aga lugeda veel ei oska. nüüd kiirusest - võite ju oletada, et mis siis kui võtan kiiruse piiraja maha ja sõidan kiiremini, aga kui politsei mõõdab kiirust ja see on 60kmh ning sõitjal pole A-kat lube siis ongi jama käes. mida siin enam vaielda - mootori töömaht võib ju olla alla 50-ne, aga kui kiirus ületab mopeedile lubatut siis on ta mootorratas.
Oodake nüüd, kui loogikast lähtuda siis saab rollerist auto ainult sellest kui lisada taha kaks abiratast?! See ju absurd. Samas kas siis kõik Muraveid ja ATV´d on autod kuna ei oma kulgkorvi ja rattaid on rohkem kui 2? Ise kasutan 23hj murutraktorit, äkki seegi auto kuna pean maanteed ületama sihukesega?
Tervitus,
Nimelt on mul probleem, mõtlesin teha rollerijuhi luba kuid on olemas ka jalgratturi luba, mis on väljastatud 2000 aasta keskpaigas ehk siis pea 6 aastat vana. Kas on mingisugune periood, mil see luba kaotab kehtivuse või võin minna sellega rahumeeli sõidueksamile? Samuti on loal olev kodune aadress muutunud, kuid see ei tohiks rolli mängida.
Aitäh
Kui Murelik viitsiks teemat sirvida, siis oleks ta kirjutamisvaevata vastuse juba saanud. Jalgratturi juhiloal ei ole kehtivust. Kui Sulle väljastati 2000 aastal jalgratturi juhiluba, siis oled käesolevaks aastaks ilmselgelt juba 16-aastane ning Sul ei ole vaja jalgratta ega mopeediga sõitmiseks juhiluba.
Tubli martex, LE-s on veel enam kui 200 paragrahvi.
Lugupeetud foorumilugeja "Küsimus?". ARK büroo asub Tallinnas aadressil Mäepealse 19. Korduvatele küsimustele ei vastata, loe 21.06.05 ja 06.04.06 postitusi samas teemas.
Riigilõiv on kokku 80 krooni - teooriaeksam 20, sõidueksam 30 ja juhiloa väljastamine 30 krooni.
aga minu arust on nyyd uus seadus et voib mopeediga 50km/h sõita mul sõber käib autokoolis ning seal oli ka selline kysimus ja 50 oli õige
endal on ka 2 n2dalat vana roller ja kui ma selle kätte sain siis läks ta kohe väja 50 iesgi 55
nii et kysimus on selline et siis voib ikka 50km/h sõita?????
Ivar, valmistajakiiruse nõue tuleneb teeliikluse konventsioonist. Eesti seadusandlusest leiab selle liiklusseaduse Lisast. Mida Sa vaidlustada tahad? Et rohkem kui 100 riiki on kokku leppinud konkreetse mõiste, mida saab mopeedina käsitleda?
Härra teadmata, mis on roller? Kui Sul autojuhiluba taskus, siis mopeedi juhtimiseks ei ole juhiluba vajalik. Kui aga Sinu tuunitud roller ei mahu mopeedi mõiste alla, siis pole autojuhiloast mingit kasu. See ei asenda mootorratturi juhiluba.
Martti, mulle ei ole vaja seda meelde tuletada. Tean seda niigi. Või on mingi konkreetne põhjus selliseks meeldetuletuseks.
"Kihutan ja kihutun" loeb nüüd veelkord rahulikult eelnevad postitused läbi ning leiab kindlasti vastused. Kui ikka algandmeid ei ole piisavalt, siis vastata ei saa.
kas keegi teab,kas bagiga võib linnas sõita? kui k6ik tuled jne on olemas,ja kui vana peab olema selleks?kas bagi tuleb arvele v6tta jne?Kas on vaja mingit eriluba? palun vastake :)
Üldjuhul on nn bagid vastavad B-kategooria autodele. Teeliikluses võib osaleda üksnes registreeritud autoga. Kõigepealt tee selgeks, mis sõidukiga Sul tegemist on (bagi ei ole õiguslik termin), siis saab ka anda vastuse Sinu küsimustele.
no aga kui ma teen selle selleks mis masainaga tegemist on,siis millisega ma s6ita v6in ja kui vana ma olema pean.kas bagid ei lähe mitte samamoodi arvesse kui atv'd? näiteks kui mul on 49.9 kuubikuline bagi,kui vana ma olema peaksin ,et sellega s6ita,milline luba peab olema ja mis nimega arvele v6tma peaksin? aga kui on näiteks võimsam,mis ma siis tegema pean? näiteks 11 kw bagi?
no aga kui ma teen selle selleks mis masainaga tegemist on,siis millisega ma s6ita v6in ja kui vana ma olema pean.kas bagid ei lähe mitte samamoodi arvesse kui atv'd? näiteks kui mul on 49.9 kuubikuline bagi,kui vana ma olema peaksin ,et sellega s6ita,milline luba peab olema ja mis nimega arvele v6tma peaksin? aga kui on näiteks võimsam,mis ma siis tegema pean? näiteks 11 kw bagi?
olen 14 ja mul on jalgrattaload siis ma arvatavasti ei või rolleriga sõita ,aga kas see on tõsi et kui on jalgrattaload siis peab ainult sõidueksami sooritama ja ongi mopeediload käes ????
Keido, püüa veid rahulikumalt kirjutada. Sinu küsimustest "no aga kui ma teen selle selleks mis masainaga tegemist on" ei ole võimalik kahjuks aru saada.
Lisaks mootori töömahule on olulised andmed ka sõiduki rataste arv, valmistajakiirus, teatud juhtudel ka tühi- või registrimass.
Sinu küsimustest saan aru, et Sind huvitab eelkõige juhtimisõigus - liiklusseadusest ning mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuete eeskirjadest leiad määratlused mopeedile, autole, traktorile. Juhtimisõiguse kategooriad on liiklusseaduses. Erinevates vanustes on erinevad võimalused juhtimisõiguse omandamiseks. Seetõttu on vaja leida Sinu vanusele vastav sõiduk - kuna ma aga ei tea isegi Sinu vanust, ei pea ma mõistlikuks hakata siin lahti kirjutama kogu juhtimisõiguse kategooriate regulatsiooni. Samuti lähened asjale valest küljest - bagi ei ole õiguslik termin, seega tuleb Sinu (hüpoteetiline?) sõiduk liigitada ikkagi konkreetse õiguskeelse termini alla.
16 saan kohe ;)
nüüd äkki oskate mulle vastata? mida ma tegema pean,et saaksin sõita 4 rattalise bagiga, 125 kuubikut ja kõik tuled,turvavööd jne on olemas.
Selline sõiduk peab olema kindlasti kantud liiklusregistrisse, millega kaasneb ülevaatuse jaa kinldustuse nõue. Sinul peab olema juhiluba - kategooria sõltub sellest, kas sõiduk on liiklusregistrisse kantud auto, traktori või maastikusõidukina (viimasel juhul Sa küll teeliikluses osaleda ei või).
Sõiduki kategooria täpsemaks määratluseks tuleb Sul pöörduda ARK-i. Sõiduki tehnilistele parameetritele ning seisundile peab siiski hinnangu andma tehnikaspetsialist, õiguslikest teadmistest selleks ei piisa. Kui sõiduk on tehnonõuetele vastav ja läbib tüübikatsetused, siis kantakse see registrisse.
Igal juhul soovitan Sul püüelda B1-alamkategooria auto (tühimass alla 550 kg) poole. Sellega saaksid ka omapäi liigelda. Tavalise auto miinuseks on Sinu vanus, mis lubab Sul 16-aastaseks saades omandada piiratud juhtimisõiguse (kõrval peab istuma staaziga isik). Traktori miinuseks on suurim lubatud kiirus 40 km/h.
Olen 14 varsti saan 15, mul pole jalgrattalube ja tahaks teha rollerilube
kas jalgrattalubades oleneb ka rolleri lubade tegemine ja kui oleneb kas ma pean tegema jalgrattaload ja siis alles rolleriload
aga kuida jääb sihukse olukorraga kui ma oman masinat, mis on nelja rattaline ja kiirus ei ületa kiirust 25, tähendab et autoks seda nimetada ei saa, mopp ta pole ja mootorratas kah mitte. kas sihukse masinaga söites peab mul olema mingisugune luba ja kas sel peab olema ülevaatus?
sest roller ongi 50 cm3 asi ja seda võib juhtida alles 14 aastaselt mopeedi logaa,mitte illal rattaloaga,appi,seda veel vaja et 11 aastased liiklusessep pääsevaf mopeedidega ,14 aastased ja vanemadki on nuhtlus
Teel võib sõita nii mootorrattana kui traktorina registreeritud ATV-ga. Kui on mootorrattana registreeritud, siis on nõutav A-kategooria (sõltuvalt ATV tehnilistest omadustest ka mõni A alamkategooria). Traktori jaoks on vajalik B-kategooria või traktori juhiluba. ATV-teemat võiks arutada vastavas teemas.
kas see vastab tõele kui ma teen sõidueksamit siis ma lähen sinna oma rolleriga ja siis mingi teine tüüp sõidab mul taga järel ja kui ma teen avarii NT: sõidan uuele mercedesle küljepealt sisse kas ARK maksab tekitatud kahjud kinni?
Täna 31.07 2006 võtsid rolleri mendid mind kinni.
Ma märkasin et neil olid jalgrata kiivrid kas kukumise korral see kiiver nõrgaks ei jää? JA kas neil ei peaks mitte olema õiged kiivirid
Ei vasta tõele. ARK eksamineerija ei ole juht ka õppesõiduautoga eksamisõitu tehes. Kahjud hüvitab ikka kahju tekitaja.
LE kohustab kandma kaitsekiivrit. Täpsemat nõuet ei ole. Jalgrattakiiver mahutub selle mõiste alla küll. Loomulikult oleks turvalisem, kui mopeedijuht kannaks motokiivrit. Väljatöötatava uue liiklusseaduse üks aruteluteema on just see küsimus.
Mina kannan "rolleriga" sõites jalgrattakiivrit, olen 16 ja ei sõida rohkem kui 45km/h.
Tahtsin küsida, et kuna jõustub umbes see uus seadus, mis võib-olla kohustab mind kandma motokiivrit?
Kas minu taga istuval inimesel võib ikkagi peas olla jalgrattakiiver, kui see seadus peaks tulema?
ega keegi sin dkui sa 25 km/h kiiremini sõidad 8Kuni 45 km h) eitee midagi,see 25 km/h on ainult rollerile kasulik,see tähendab,et ei lõhu mootorit ära,sa sisse sõidust oled kuulnud,igal uuel autol jne on nii
Rene, Euroopa Liidus ei ole kokku lepitud, kas ja kuidas tunnustatakse vastastikku mopeedijuhi luba. Seega ei ole Sul Eestist saadud paberist välisriikides abi. Võib-olla mõni riik tunnustab Eestis välja antud papist luba, kuid see oleks targem eelnevalt välja selgitada.
päris lahe lugeda, Sirk on rolleroteemadega pikemalt kaasa tulnud ja vahel on hädas korduvate ja lihtsalt lollide küsimustega, njaa nüüd saad aru kui raske töö lasteaiakasvatajal....
aga mis siis kui ma võtan ühe jalgratta raami ja panen sinna 1000cc mootori peale?
ja ka bike-i veljed/rehvid, see peaks endiselt raamijärgi ju jalgratas olema?
aga mis siis kui ma olen 16 ja mul on piiratud õigustega autojuhi luba, kas mul on siis vaja 125 kuubise mootorratta juhtimiseks vaja teha eraldi teooriaeksam?
Aga kui mind kiiruseületamise eest rolleriga vahele jään, siis kas saan nagu mootorsõidukid trahvi[vastavalt, palju üle noh, kas kuni 20 või 21-40 jne] või saan mopeediga põhjustatud liikluseeskirjade rikkumise eest trahvi[kuni 600.-] ??
Lugupeetud foorumilugeja wtf#21 - karistamise alus sõltub sellest, millist sõidukit juhtisid. Sõiduki kvalifitseerimine mopeediks või mootorsõidukiks on fakti küsimus, sellest on ka eespool juttu. Üldjuhul käsitlevad politseinikud kõiki kiiremini kui 45 km/h liikuvaid sõidukeid mootorsõidukitena. Vaidlustamisel annavad mõnikord järgi, sõltub tõenditest ja konkreetsest asjaoludest.
No näiteks 30 alas sõidan 44km/h, et noh see läheb nagu mopeedi alla siis ju.
Et kumba trahvi siis saan[kas mopeediga rikkumise eest või vastava kiiruseületamise suuruse eest) ?
Sinu küsimusest ei ole ikka võimalik aru saada, millise sõidukiga sõitsid - kui mopeediga, siis liiklusseaduse § 74.36 lg 1 alusel, kui mootorsõidukiga, siis liiklusseaduse § 74.22 lg 1 alusel.
Mootorratas ei muutu mopeediks sellest tulenevalt, et tema kiirus on alla 45 km/h. Roller ei ole õiguslik termin, seetõttu ei saa ma sellele tuginedes anda ka hinnangut.
MA Olen 12...Saan 6 Märtsil 13.Ma Tahaks Rollerit Osta.Aga Kui Mul On Kõik Asjad korras Rolleriga JA iseendaga...Kas Siis Võib Sõita 13 Aastasena...Mul On Jalgratta Load Ka.
Ei Ats, ei või. Kas sa lugeda ka ei oska või? Sellest räägitud. Jalgrattaga sõida kuniks saad 14, siis teed mopeedijuhiload ja võid tolle selga ronida.
14-15 aastaselt peab olema mopeediluba. Nii, et 14-aastaselt saab hakata tegema ning neid saad teha endale lähimas ARK'is, aga pead enda sõidukiga tegema.
Paned aja kirja, kui jalgrattaluba olemas, siis teooriat ei pea tegema ja siis platsieksam.
Kõik need riistapuud-rattad,rollerid,tsiklid ja autod liiguvad iga päev tiheda liiklusega tänavatel-teedel,aga ainult auto ja tsiklijuht peab lube omama.Karjuv diskrimineerimine.Jah-auto ja tsikkel on võimsamad ning arendavad suuri kiirusid aga minu arust pole vahet (proovinud küll pole ega tahagi) kas paned bambusesse 45 km/h või 55 km/h. Samas on need rollerid piisavalt nahaalsed ja sõeluvad masinate vahel suht julmalt.Ehk oleks viimane aeg suurendada rollerite kiirusepiirangut, samas kõik rollerid registrisse ja juhid eksamile. Mingi 110cm3 nn tsikkel pole sugugi hullem varainat kui roll. Siin on seadusetegija jälle õige aja maha maganud ning anarhia teedel lokkab täiega ja läheb hullemaks,sest odavaid rolle on müügis palju.