Veljed ja rehvid

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Valuvelgede puhastamine ja värvimine

Lemps
22:52 26.02.2003
Tere, publik! Kummitama hakanud küsimus on mitmes osas, aga alustaks algusest. Kukkus sülle komplekt alumiiniumsulamist valuvelgi. Kõik kena, väljaarvatud väljanägemine. Uurisin pinda ja hinda, et kuda saaks vana laguneva värvi maha ja uue peale, hinnad, krt, servast serva nigu tehnoloogiagi. Üks ütleb, et liivapritsi alla ja kolm korda värvi piale ja siis lakk takkaotsa ja nii 300-400 eeku velje kohta. Teine tarkpia teadis kõnelda, et liivapritsi ei tohi velje lähedussegi veeretada, keeravat velje peeti ja tonni eest lubasid teha kõik neli velge ilusaks. Kuna ise suht võhik, tahtsin teada, mis sõber ütleb. Helistasingi sõbrale. See kokutas toru otsas ja kähistas, et korda veel küsimust, noh, seniks oli 30 sekundit läbi ja mina sama tark nigu ennegi. Võtsin siis 50/50. Jäi kaks varianti: liivaprits ja mitte liivaprits või siis odavam ja kallim. Jälle ei osand valida ja teine õlekõrs läks sinna kus esimenegi. Nii ei jäänudki mul muud üle kui pöörduda publiku poole. Olge head mehed ja tulge appi, võtan kõik arvesse mida või keda mulle selle küsimuse lahendamiseks soovitate.
msn
22:59 26.02.2003
Lemps, sa näikse killuvend olevat :). Aga jah kuna ennastki vaevab sama küsimus, siis olen Lempsiga käsi publiku poole pöördumises.
Tjorven
16:27 27.02.2003
Seletage mulle ka ära miks liivaprits ei sobi. Vóibolla mingi enamvähem sellise velje puhul, kus pind nagu peegel, et kraabib ära. Peene liivaga ja asi ants. Pärast värvi ja lakki hunnikuga peale ja peaks korras olema. Ile olen nii teinud ja oli OK. Tósi, seda kui kaua veljed ilusaks ka jäid, ma ei tea, enne müüsin auto maha.
Aga kui sul mingid mehed lubasid tonni eest kóik ilusaks teha, siis miks mitte. Ilmselt on neil mingi kosmose tehnoloogia. Vóta odavam ja kui peese keeravad, siis nóua papp tagasi.
Termokoll
16:49 27.02.2003
Mul selline kogemus:5 aastat tagasi(vist 98.)kevadel sai sõber samuti kuskilt muidu valukad,aga kah sellised korratu välimusega. Mõtlesime siis kah,mida nendega ette võtta.Lasime ettevaatlikult peenikese liivaga liivapritsiga üle.Paar kohta lükkasime 320-se liivapaberiga üle.Lasime aerosoolvärviga kaks(või oli kolm?)kihti värvi peale.Siis kolm kihti lakki.Peale seda olid veljed nagu uued.Ka praegu näevad need veljed tal korralikud välja. Talvel pole neid kasutatud - talvekummid sõbral plekkvelgedel. Kogu asi läks maksma umbes 300 eeku(4 velge!!!).
Mel
11:47 13.03.2003
Ise sai ostetud mingit keemiat, mis vana värvi maha võttis. Asi toimis päris hästi ja peale seda sai pahteldatud mõningad kohad ja krunditud. Liivaprits karestab liiga ära ja pärast on palju pahteldamist-lihvimist.
PS. see keemia maksis mingi 80.- EEK-u ja oli plekkpurgis, läbipaistva geelina. Ostsin selle tavalisest värvipoest.
fordimees
07:08 17.03.2003
lemps lase aga liivapritsiga puhtaks pärast pinnaka krunt peale ning siis paar kihti korraliku värvi ja veljed jäävad väga head ,ning kestavad hulk aega.olen ise teinud.päris head on saanud
pets samuti fordimees
18:45 05.05.2003
olen fordimehega ühel arvamusel liivapritsiga puhtaks pärast pinnaka krunt ja värv ning väga viis jääb.enda autolgi tegin kunagi nii.
Pets
10:22 14.05.2003
see jutt on nüüd seoses nende Türi velgedega. Kui velg vormist tuleb, siis on ta ka suht krobeline ja näotu. Et velg kenaks saada, siis lasti veljed üle pritspahtliga (pole aimugi kuidas seda tehakse) siis värv ja lakk otsa. Nii et sul soovitan veljed liivapritsiga puhtaks saastast lasta, siis pritspahtel pääle, värvida ja lakkida
MMM
14:37 18.08.2003
valuka värvimise hind on umbes 1000-1500 krooni tükk(väga hea kvaliteet)!! iseasi kas tasub!
ints
16:04 18.08.2003
kus kohas saks liivapritsiga valuvelgesi puhastada
Matu
16:17 10.12.2003
Mul on SAAB-i valuveljed. Lakk on maha tulnud ja veljed ära oksüdeerunud. Ma kuulsin, et veljed tuleks oksiidist puhastada liivapritsiga, kuid liiva asemel tuleks kasutada klaas kuulikesi. See ei pidanud pindu niiväga kahjustama. Peale puhastamist tuli veljed poleerida ja peale kanda mitu kihti lakki. Mida paksemalt lakki seda parem. Ega keegi ei oska öelda kas sellist tööd ka kusagil Tartu ümbruses tehakse?
mees
19:30 13.12.2003
mönimees pole pritspahtlist midagi kuulnud ??
Matu
15:25 15.12.2003
Ma olen pritspahtlist kuulnud küll ja see oli ka üsna kohatu küsimus mehe poolt!! Miks kasutada pritspahtlit, kui sa võid saavutada normaalse pinna ka lihtsalt pinda õigete vahenditega töödeldes, siis ei ole enam vaja täiendavaid kulutusi pahtli ostmisele teha. Kui keegi ei ole minu teoorjaga nõus, siis avaldage julgesti oma arvamust.
poi
10:08 20.12.2003
Esmalt puhasta velg täielikult
xxx
11:43 20.12.2003
küsin nüüd minagi, et kus tartus seda tehakse?
bad2
12:05 03.03.2004
saada mail mulle bad2@hot.ee tean kus saab hea hinnaga teha liivaga puhtaks ja siis uus värv peale
bad2
12:06 03.03.2004
see Tartus muideks
TCO
12:41 03.03.2004
Miks mitte jagada seda ka teistega ning kohe siia kirjutada?
mad
11:27 04.03.2004
Täitsa õige olen ka uurinud Tartu seppade käest ja adekvaatset vastust pole saanud.Kes,kus,millal?
Matu
08:33 05.03.2004
Mini umbmäärane inf liikus, et mingi koht pidi olema Tartus kusagil Võru tänaval!!! Täpset kohta ma aga ei tea!
pets
11:24 22.11.2005
Tartus saab teha tõrvandis, nii liivapritsimist kui ka värvimist samas kohas, Priaal OÜ oli vist nimi ja gsm oli 56 454 911, tegid väga normaalselt, puhastus+värvimine oli vist 350 eek /tk
VVV
12:01 22.11.2005
Liivapritsiga velgi puhastada on vast siis mõtet, kui ikka päris peetis teised või oksüdeerunud suurte aladena. Lihtsalt värvi vigastustega velgi võib ka lihtsalt käsitsi liivapaberiga puhastada ja lihvida. Paarisaja krooni eest aerosoolvärvi ja lakki peale ja kestab selline värv mitu aastat. Aerosoolvärv on soovitav võtta spetsiaalne veljevärv, see ehk veidi kobedam. Aga püsib ka tavaline hõbe. Ja omakorda värvi kaitseks ja silumiseks lakk ka selga.
Milleks mingite tuhandete eest puhastada ja värvida velgi, pealegi, kui lõpptulemus on peaaegu sama.
1000 kr. eest tk. võib osta korralikud kasutatud valuveljed, eriline mõte on neid sellise raha eest värvida.
hamlet
00:56 14.03.2006
...soomes töötasin värvitöökojas- seal keegi tõi ja lasi pulbervärviga värvida...siis ahjust läbi. ilmselt läksid edasi lakkima.aga see värvitulemus oli hea -selline hallikas metallik.
...
16:35 04.04.2006
eitea mis lakiga peaks üle lakkima ja kust saab seda lakki ??
?
13:51 12.04.2006
mind huvitaks ka see lakkimine...
VVV1
14:42 12.04.2006
Mina olen jälle kohanud selliseid mitu tükki, kes suures õhinas on ka lasknud teha kalli pulbervärvimise, teadmata ise, mis lõpptulemuseks on.
Ja lõpptulemuseks oli see, et tekkis tahtmine see hallikas matt malmi taolise pinnastruktuuriga kiht sealt jälle maha saada ...
Aarne
15:03 12.04.2006
VVV1 jutt täiesti õige!

Tavaline aerosool lakk on, samasuguses purgis nagu veljevärvgi.
Varnish või Klarlack on peale kirjutatud. Igalpool saada.
Ühe veljekomplekti värviseks osta 2 purki veljevärvi ja 1 lakk. Maksab kokku ca. 300 EEK. Kruntimist Al-velgedele vaja pole.
Kuigi on odav, kestab tõepoolest hea mitu aastat.

Paar soovitust veel:

Kuivab küll paarikümne minutiga ära, kuid enne velgede allapanekut (vesi ja pori) võiks lasta värvil ööpäev-paar kuivada. Ise panin veljed saunalavale viieks päevaks seisma ja andsin paaril korral nendele korralikult kuuma ka, et värv pisut vananeks.

Väiksemaid ja keskmisi kriimustusi ei ole mõtet hakata liivapaberiga välja lihvimagi, peale värvimist jääksid sisselihvitud lohud näha.

Enne värvimist tuleb aluspind karestada, selleks sobib hästi nn. "karukeel" lapp (EhituseABC-s saada), kõige peenem, ühest ca.20x20 cm tükist (32 EEK oli vist) piisab nelja velje jaoks.

Parema tulemuse saamiseks võib enne lakkimist (pärast värvimist) värvitud pinna villase riidega üle nühkida (poleerida), kuid pole tingimata vajalik. Väike oht seejuures on, et kui värvi on liiga paksult peale pandud ja see pole veel korralikult ära kuivanud võib poleerimise käigus värvi kahjustada (värvi laiali tõmmata), mida lakkimisega enam parandada ei saa. Ise tegin sellise "poleerimise" pool tundi peale värvist.

Niiet jõudu tööle - "Selbst ist der Mann"!
Kunn
10:27 15.04.2006
"Karukeel",veljevärv ja lakk-võib julgelt öelda, et "parim hinna ja kvaliteedi suhe"
Indrek
14:18 24.04.2006
Ma ei saa siiani aru, miks kõik seda aerosooli ja pritspahtlit üritavad peale ajada. Kui soovid korraliku velge, siis lase liivapritsiga puhtaks ning kata pulbervärviga. Neid teenusepakkujaid on Eestis igas linnas.
Pulbervärv jääb hea kvaliteediga, saab katta pulber lakiga üle, katab liivapritsi konarused (+ haakub paremini)... lisaks on pulbervärvi tugevus oluliselt parem, kui mingi aerosool - olgu see siis veljevärv või mitte (aerosooliga autot hakkad värvima???)
kumm0
19:50 05.04.2010
Liivaprits+krunt+värv ja lakk kokku kogu töö 1500-2000 komplekt. Nr 5547953 Keilas
Mardu9
01:29 13.06.2014
Valuvelgede pulbervärvimine liivapritsiga puhastades:
1) liivaprits peeneteralise liivaga
2) lihv
3) pulbervärv + vajadusel lihv ja uuesti värv
4) kui värvikiht OK, siis lakk peale.

Nii teeme Männikul (http://ral.ee/electra_services/valuvelgede-taastamine/) ja siiamaani on saanud alati hea tulemuse. See on tegelikult ainuke mõistlik variant hinna mõttes. Kui liivapritsimise asemel kasutada soodapritsi või klaaskuulpritsi, siis muutub hind nii kalliks, et keegi sellest midagi kuulda ei taha.

Valuvelgi saab vanast värvist puhastada ka keemilisel meetodil, kuid hetkel me seda veel ei paku.

Muudetud 13.06.14 01:31