Auto välimuse muutmine

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Toonkile part 2

martiini911
21:09 23.09.2004
keegi võix lahti seletada täpsemalt kuidas ise toonkilet aknale paigaldada...
kindlasti on olemas kuskil foorumis see teema aga ei leia.. sry.
äkki annate lingid kui keegi teab mõnda selle teema linki..
tnx
silks
21:14 23.09.2004
Kuidas toonida (kilega) klaasi?

Vahepeal sai klaasitoonimisega törts tegeletud. Esimesena toonitud klaas tuli oluliselt viletsam kui viimasena tehtud. Järelikult on asi õpitav. Siin on mõned algteadmised:

Kile valik on vääega oluline. Ma valisin USA kile (rull 0,5x3) maksis pea 300 krooni. Muide, rull on täpselt sellise suurusega, et ära saab toonida kas tagumise ringi, esimese ringi või küljed. Ja olgugi, et peaks ülejääke jäämagi, tuli mul kilest puudu (liiga palju käkerdamist).
Teine tähtis asi kile valikul on läbipaistvus. Sigullidel (vanematel) peab esiklaas olema 70 % läbipaistev, küljeaknad (esimesed) ka samapalju (või 75???) ja tagumistega on suva. Selle teadmisega valisin 23% SM Dark Black kile (mida põrgut see SM tähendab ei saanud aru - jääk/toon???). Plaan oli kiletada ää küljeaknad. Aga paigaldamisel hakkasin kahtlema, et kas 23% tähendab äkki seda, et klaas on 77% toonitud. Nujah, aga vahet pole sestet esimestelt küljeakendelt sai kile ikkagi viimaks maha kisutud.

Klaas peab olema pea kriibetevaba ja puhas. Nt minul oli tagaklaasi ja küljeakende peal punase värvi mikroskoopilisi täppe (tumedal klaasil on näha - muidu mitte). Lisaks võib arvestada mõningate õhumullidega (tekivad nendesse kohtadesse, kus klaasi peale mingit mikrosodi jäi) ja sellega, et servad ei pruugi ilusad jääda. Ma leian siiski endiselt, et klaase pole mõtet eriti (ise) toonida. Aga njah. Katsetamisrõõm las jääda.

Kas klaasid tuleb auto küljest ära võtta?

Mina arvasin, et tuleb. Valesti arvasin. Tagumistel ustel kiskusin klaasid välja - toonisin ära ja avastasin - ohhhohooo akent ei saa üldse lihtsalt tagasi panna (vasaku uksega oli protseduur enamvähem talutav, parem uks ei tahtnud koostööd teha). Ruumipuudus tagasipanekul keeras törts kilet tuksi ja tagumine väike aken tuli uuesti toonida. Niiet ärgem võtkem aknaid eest ära! Palju arukam on eemaldada vaid akna alumine liist (proovitud esimeste akendega - oluliselt hõlpsam).

Juhend

1. Aken puhtaks. Selleks kasuta auto kojameest ja seebist vett. "Seebise vee all" peetakse vististi silmas beebi shampooni (Johnsons ja Johnsons on hea küll) ja vee segu. Seebine vesi tuleks aknale piserdada - kasuta piserdit (aknapesuvahendi pudelisse seebise vee valamine on parim lahendus)
2. Aken tolmu- ja nokivabaks. Selleks on vajalik puuvillasest sametist lapp (sihuke, millega prilliklaase puhastatakse). Iga väiksemgi noki tähendab mulli, mida ei saa välja kaapida.
3. Kilest enamvähem paras tükk lõigata.Arvestada tuleb sellega, et see pool, mis on rullis seespool (liner) tuleb väljapoole. Kile tuleb ise sissepoole klaasi (liimine osa vastu klaasi.
4. Läbipaistva teibi tükid toonkile serva - mõlemale poole. Et kilet ennast linerist eraldada. Ära veel eralda
5. Tükk tuleks nüüd veega "liimida" akna välisküljele.
6. Survepiserdus seebiveega akna sisemisele poolele.
7. Teibi abiga eralda liner kilest (hoia vastu kile ikka veel vastu akent)
8. Survepiserdus liimisele kilele (liner viska minema)
9. Osava liigutusega tuleb kile siirdada teiselepoole klaasi - liimine pool vastu klaasipinda.
10. Piserda kilet seebiveega ja kasuta kojameeest kile täpseks paigutamiseks aknal. Kojamees ei jäta kilele kraapimisjälgi ega midagi).
11. Lõika servad parajaks. Selleks on hea kasutada nuga (mida teravam seda parem - nüri noaga tuleb lõikepind tsäksuline ja kile ei kleepu servadest korralikult klaasi külge). Joonlauda on ka vaja.
12. Veel silumist...
Kuivamisaeg on 3 päeva päikesepaistes. (Aitab ka ühest).

Kuidas tagumist akent toonitakse?

Täielik müstika! Ilmselt tuleb mängu föön ja sada muud asja. Odavam on visitisti pöörduda asjatundjate poole.

Kui midagi nässu läheb?

Kui kile on kuivanud saab seda paigata. Noaga tuleb ****sti läinud tükk välja lõigata (vertikaalsed jooned on horisontaalsetega võrreldes vähem nähtavad). Mul juhtus sedaps, et juhiaken (kõige tähtsam aken) läks totaalselt nässu. Mitu korda pidin kile ära kiskuma ja tagasi panema (päris hea liimikiht on neil USA kiledel) ja lõpuks ei saanud ikkagi hea. Viimaks sai kilet nii palju lõigutud, et aknapind sai 4st ribast tehtud (kile hakkas otsa saama). Akna kerimisel on suur võimalus kile servad ära kortsutada ja märja kile puhul on oht, et sinna tulevad õhumullid vahele. Seega tuleks kilet võimalikult vähe igasuguste tihendite vahele toppida.
kiletaja
11:07 24.09.2004
ärge seda eelmist juttu küll tõsiselt võtke.
martiini911
23:08 28.09.2004
mis sa siis selles utus muudax???
Henri
14:56 29.09.2004
Üle pika aja üks korralik DIY õpetus, mis on puust ette ja punaseks tehtud. Kiitus! Nii head toonkile paigaldamise õpetust ma polegi veel kohanud:) Saaks veel fotod ka töö etappidest siia tekstile juurde panna, siis oleks veelgi huviäratavam ise teha. Aga kahjuks see auto24foorum siin ei võimalda sellist interaktiivset vormi.
kukk
15:12 29.09.2004
Toon kile.
Part.

Kõlab nagu kuulutus Pärnu Postimehest.
kile
15:14 29.09.2004
Puhta klaasi läbipaistvus ei ole 100%
KLEEPS
18:33 29.09.2004
Silks on küll liiast pöördesse sattunud sellest kiletamise tehnoloogiast.
Asi käib hulga lihtsamalt
Aga pooled punktid tähelepanuta jättes saad töö tehtud.
r e n X x
22:47 04.10.2004
Kas keegi teab kus müüaxe õiget usa kile ja mis hinnaga,tallinnas.
KLEEPS
18:38 06.10.2004
Ei usu küll, et USA kile niipalju parem on. Enne jõuad auto 10 korda maha müüa, kui Poola kile ära väsib. Pole tal häda midagi(hämaraga ei paista ainult liiga tumedad variandid üldse läbi), vali pisut heledam ja raha jääb ülegi!
morpheus
18:50 06.10.2004
Olen toonkile paigaldamist üsna mitu korda kõrvalt jälginud ja tänu sellele ise mitte mingil juhul seda ette ei võta :) Aga minu arust tundus Silksi õpetus küll üsna arukas ja korralik.
kiletaja
11:45 07.10.2004
mis on silksi õpetuses vale?
1.Ukseklaasid tuleb kindlasti välja võtta.
2. kilet ei saa parandada ja ribasid vahetda vaid tuleb panna tervenisti uus tükk.
(kehtivad muidugi siis kui tahetakse saada norm. kvaliteeti).
heh
10:07 25.08.2008
Vaadake youtubist õpetusi. Kile lõigatakse ikka väljas parajaks. Alles siis kui kõik ilusti paika on aetud, viiakse kile sisse poole ja aetakse ilusti paika. Seal on ka näha, kuidas tagaakna puhul fööniga ringi käia.
Teab, mis räägib
14:01 28.08.2008
Olen ka neid ise toonitud autosid näinud. Täielikud käkerdised ja spetsialisti silmal väga valus vaadata. Töö tegija ise kindlasti uhke selle üle, aga ... Mõni "tark" on isegi väljapoole kile pannud.
Ja Poola kiled on täielikud jamad. Algul muidugi OK, aga paar aastat ja kile läheb lillaks ning tõmbab voldid sisse. Muidugi hea panna seda müügiautole, aga oh neid vaesekesi, kes selle ostavad ning pärast näevad, mis tulemus on.
Soovitan soojalt, lase teha asjatundjal ning hoiad kokku hunniku aega ja närve. Ega hinnavahe küll suur ei tule. Võidad kindlasti.
Kui siiski proovida tahad, siis soovitan ikka USA kilet, LLumarit näiteks.
P.S. Toonimise juures arvesta ka seda, et uksed tuleb lahti võtta ning klaasid välja. Ning tagaklaas kindlasti föönitada, et pärast kortse sisse ei jääks!
harjutaja
23:18 12.08.2009
Paar täiendust veel..kogu õpetuse eest suured tänud kõigepealt: mina sain oma esimese toonimisega selle abil hakkama. Aga siis täiendused:

1. Mullid ja täpid aknal ei tohiks küll mingi probleem olla, kui on vähegi puhas autoomanik ja klaasid korralikult puhtaks nühkida (mis mul ei nõudnud rohkem kui 5 minti). Võibolla see sõltub kilest ka, aga minu omaga küll mullidega probleeme ei tekkinud.

2. Joonlauda on vaja jah, aga täpsustada millist. Kui auto näol pole tegu pole just CCCP või USA kandilise leiutisega, siis eeldatavasti on autoaknad vägagi kumerad. Ja see joonlaud peaks soovitatavalt hästi painduma, et saaks täpselt lõigata. Samuti ei soovita kasutada puust joonlauda (või painduvat puuliistu), kui kasutate parajaks lõikamisel ziletti, kuna zilett lõikab sinna päris edukalt sisse.

3. Üldiselt oligi suurimaks katsumuseks parajaks lõikamine, hiljem tuli küll ideid kuidas seda paremini teha (ära tähistada maalriteibiga ja lõigata laual) aga esimene vasikas läks ikka pisut aia taha, servade koha pealt.

4. Kindlasti, kui vähegi võimalik, ei tasu tööd ette võtta tuulise ilmaga. Siis on vaja kile "liimimiseks" auto peale (lõikamise ajaks) vaja maalriteipi.

5. Viimaseid üksikuid mulle tasub kile seest välja ajada horisontaalselt - siis nad ei tule tagasi. Samas tuleb selle tegevusega ettevaatlik olla, et mitte tervet kilet paigast nihutada.
2,8
21:16 19.08.2009
Tehti mulle Tallinnast kiletamise pakkumine,tagumine ring ( 5 suurt klaasi)+ esiklaasi päikseriba 1500 eeku,annavad paigaldusele garantii 6 kuud ja kilele 5a. Selle raha eest ei hakka ikka ise mässama ju,tegu on siis galaxyga.
xvbdbdb
11:26 10.09.2009
saada mulle ka selle koha kontaktid
kalass
11:47 10.09.2009
Tervist! Kas keegi oskaks öelda, kust saab osta seda USA kilet, LLumarit, Sunguard näiteks???
Ettetänades!
2,8
21:02 18.09.2009
xvbdbdb-le tuhnisin oma maili prügikasti läbi aga ei leidnud enam,kahjux ei meenu ka poole sõnagagi firma mis mulle selle pakkumise tegi
siim1982
00:34 26.09.2009
kaidi 80
15:29 24.01.2010
www.probull.eu
Nemad paigaldavad ja müüvad kilet ka.
toonimine
17:06 21.02.2010
kust saab tartus seda USA kilet osta ??