Tere.Kätte hakkab jõudma puhkuste- ja reiside hooaeg.Plaanis väike matk ettevõtta kohe meie omas riigis ja kuskil kuuse all veekogu lähedal.On kellegil positiivseid kogemusi näiteks mis firma telki julgelt osta võib.(jutt käib 4kohalisest ja nn.eesruumiga)Ons suurt vahet telgi materjalil jne.Milline on soovitav hinnaklass mille eest saab muretult iga ilmaga normaalset telki kasutada?Millistes poodides sellist varustust otsida Tartus?Ehk oskab keegi ka head matkamise kohta eestis soovitada.(vabandan-pole eriline matkasell olnud kunagi)
Kahe asja valikuga juba panid mööda. Ei soovita veekogu lähedal ega kuuse all ööbida. Tegemist on niiskusega ühelt poolt ja sääskede-puukidega teiselt poolt. Vali midagi männiku sarnast selleks tegevuseks, mis iganes ta ka on.
Telgi valikul ei mängigi tootjafirma mingit rolli. Oluline on kõrge äärega kilest punutud põhi ja tihedalt sulgemise võimalus.
Telgi puhul on oluline ka vihmakindlus(teibitud õmblused), õmbluste kvaliteet (et ei rebeneks), ventilatsiooni olemasolu (et ei peaks hommikul kell 5 telgist kuuma pärast välja ronima), kahekordne katus (sisemine, magamisruum on eraldatud sääsevõrguga vihmapidavast katusest) jne.
olen vaadanud neid uusi 5000-krooniseid supertelke "teibitud õmbluste ja superfiibrist kaartega", aga möödunud suvel veendusin, et 20 aastat vana poola kahekihiline telk kärab veel vähemalt 20 aastat. seljas teda ei tassi (kaalub ligi 10 kilo), aga motoriseeritult pole ju vahet... paks present peab hästi vett, seest on üliavar, eeskojaga, põhi täiesti terve. tahaks näha, millised näevad need praegu ostetud Ferrinod ja Haltid aastal 2025 välja. seega soovitus - esmalt tuhla natuke vanemate suvila keldris ja alles siis vaata neid 5000-krooniseid ferrinosid.
kui võimalus autoga ringi matkata, soovitaks Eesti Kaitsejõududes kasutusel olevat sissitelki. Suur, ahjuga, igikestev, rootsi kunni kroonid peal jne. Ainus jama on, et natuke madal niisama matkamiseks. Luurel jälle hea.
aga muidu - kahe käega presenttelgi poolt, kui seda pikemat maad käe otsas või seljakotis tassima ei pea. moodsad kilekad ei lase ikka üldse õhku läbi.
Minagi kasutan Poolas valmistatud telki (Warta 4M), mille ostsin 1979. aastal. Maksis see 120 rubla (= ca kuupalk), aga hankida oli seda väga raske -- defitsiit. Igal suvel olen sellega mere ääres ööbinud või reisil kasutanud. On 4-kohaline, esikuga. Põhi on terve, katus peab vett, püsib 5 alumiiniumtoru peal üleval. Kaalub 13,5 kg. Möödunud aastal lasin õmmelda esiku uksele uued lukud (á 170 cm). On väga vastupidav, aga ka ajalooline juba.
Nüüd sihin silmanurgast SimexSport 4-kohalist Cover-telki. On põhiolemuselt mu vana telgi põhiplaaniga. Kaalub vähem – 11.5 kg. Otsustanud veel ei ole. 25 aastat see küll vastu ei pea.
Nuga, kirves, tikud ja pott, muud pole siiani vaja läinud. Siiski kui naine ka kaasa tuleb, siis on suuremat kotti vaja ning telki :) Telgiks on mul vana presentriidest selline oranz nagu vanasti pionerilaagrites kasutati.
Ma pole veel üheski present telgis vihmaga kuivaks jäänud.:-( No ja need vanad haisevad ka koledalt. Praegu on see moodne fiiberlattidega kuppeltelk- käib ruttu üles ja maha ka. On nii tihe, et ükski sääsk ei pääse ligi. Tuulutused kah olemas.
Tartus Tiigi ja Pepleri nurgal, üldjuhul sodi ei müü. Telgist - oleneb kui palju kasutad. Kui aasta ringi, siis osta väga hea ja ära koonerda, kui aga 1-2 korda aastas, kõlbab ca 1000 kroonine küll.
Aastaid 16 möödas viimasest mu postitusest ja eks olen vahepeal vanemaks saanud, millest tulenevalt ka mugavamaks muutunud ja ka nimekiri pikemaks läinud:
60 liitrine seljakott, mille sisu on:
1 matkatool, aluraamiga
Trangia gaasipõleti ja piiritusepõletiga
BIC tulemasin
Magneesiumpulk
Thermacell 7/16" UNEF keermega sääsetõrje + VAPE tablakad täiteks
2x 110g 7/16" UNEF gaasiballooni
Primus gaasivalgusti
Puugaasiahi juhuks kui gaas peaks otsa saama, potid jne on Trangia küljest.
3 päeva t-särgid, pesu ja sokid
medtasku tampoonide, sidemete, asepti, burnshieldiga jne
Vastavalt aastaajale magamiskott, sulekas.
Kilekate magamiskotile
Telkmantel
Opinel no7
Nitecore otsmikulamp
2x AA patakad tagavaraks
Titaanist lõkesse asetatav grillrest
Taskus: autovõtmed, piibutubakas, Spyderco Ronin 2, Nitecore MT10A akudega.
Varustust on muidugi lisaks veel, kõik oleneb, kas pean base-camp olema kuskil ja teisi ootama või kogu kola kaasa vedama seljas.
# Ma pole veel üheski present telgis vihmaga kuivaks jäänud
15a tagasi olin samal arvamusel. Enam mitte, sest kogemusi lisandub ja nüüd tean, et presendil ja presendil on kah vahe. Kohati hämmastavalt suur. Ööbisime nt perega Islandil paar nädalat sugulaselt laenatud presenttelgis ega jõudnud ära kiita profitaseme varustust, mis neile tormidele kenasti kuivalt vastu pidas, samal ajal kui teistel "head fiiberkaartega kiletelgid" tuulega lihtsalt vastu maad suruti. Telk tuleb osta lihtsalt vajadustele vastav ja kui "uute vajadustega" veel kogemusi pole, küsida nõu nendelt, kellel on. Meie tegime nii ja otsest nõu siin ei jaga.
Varustuse kohta lihtsalt konkreetsed näited, mis on meile optimaalsed, aga kindlasti mitte kõigile.
Magamiskotid: https://matkasport.ee/-59c/14682-48199-yukon-pro-sq.html#/10
9-varv_filtreerimiseks-oranz/121-varv-oranz
Lastel väiksemad/soojemad (laiad) analoogid, aga suviti on alati kaasas ka fliisid, mis pole küll nii head, kui Deusi lambanahad, aga ajavad sageli asja ära üllatavalt hästi. Või kui ei aja, on head pehmed külje all. Magamiskotid on omavahel ühendamise huvides ostetud paaridena parem-vasakpoolsed.
Varem kasutasime pakse õhkmadratseid, nüüd kasutame õhukesi vahtmadratseid ja ühte laia isetäituvat madratsit.
Pliidiks Trangia täiskomplekt: profid kasutavad gaasi ja peavad leppima sellega kaasnevate veidrustega. Meil on peaagu 15a olnud juba kasutusel labane piiritusepõleti ja sellega ülirahul. St seni ainsamagi tõrketa, kuna ekstreemsuste vastu leiab alati muud rohtu (tuule kaitseks klaasriie jne). https://matkasport.ee/matkapliidid-vedelkutusele/7347-piirit
uspoleti.html
Külmkast on kahtlane teema, kuna korralikku autokülmikut pole siiani veel ära ostnud ja kasutusel on mitmesuguseid kaste, nii penost kui plastikust termokaste. Aga lähtekoht on see, et kõige lihtsam/odavam on panna kodus külmkirst täis veega täidetud plastpudeleid ning vähegi suurema autoga liikudes need kõik suurde külmkasti, sest -30 juurest võetud suur hulk jääd püsib veidi liialdades piisavalt külm peaaegu nädala (st nagunii kauem kui vaja). Väiksema auto ja väiksema termokastiga seda mugavust pole, aga suur kast ise on juba hea töötasapind nt kala fileerimisel, istumiseks jm. https://matkasport.ee/termokastid/13390-44022-100qt-xtreme-m
arine-90l-termokast.html#/227-varv_filtreerimiseks-valge
Termotasse kasutan igas autos ja suht igapäevaselt (tee, kohv, suvel lihtsalt mullivesi või külm õlu;), hoidikuteks on kruvitud armatuurlaua vm külge jalgratta joogitopsihoidjad. Aga termokruuside osas olen ise väga nõudlik ning poekraami soovitada ei oskagi, peaaegu kõik kasutuses olevad on ostetud erinevatel aegadel taaskasutusest.
Igasugust pudipadi lantide-lampide-tulesüütajate-maitseaineteni üles lugema ei hakka. Eks lõikelauad, fileerimisnoad jpm spetsiifilisemat kraami valib lõpuks ikka igaüks oma käe järgi. Et ei tekiks valet arusaama, siis auto(de)s hoian korraga ikkagi vaid kirvest/matsheetet, pussnuga, spinningut/lante ja termokruusi (pluss pudipadi, nt valuvaigistid, esmaabi+, kiirkohvi, sool jne). Matkavarustuse jaoks on kodus eraldi ruum, pikemale reisile minnes (viimase ca 30a jooksul vähemalt 2-3x aastas) viskame autosse mida vaja. Varem reisisime rohkem suuremate bussidega, nüüd pigem väiksemate autodega, sellepärast kasutuses ka katuseraamid/boks (ikka mania grandiosae, suurimaid, mida turult leiab), konksu otsa käiv rattaraam 4 rattale (seda läheb vaja 10x rohkem mujal kui reisidel).
Tuli jälle pikk jutt... Jagage omi kogemusi, sest teiste kogemused on alati erinevad ja alati leiab, millest õppust võtta.