Mis sul punktikene nüüd häda on, ei ole kunagi näinud, kuidas rebane aia alla uru teeb ja kanad ära virutab või kuidas tuhkur verest tõmmaks tõmbab ja ritta laob või kuidas meetesegaduses põder koos aiaga minema läheb? Mida sa paugud siin?! Kui tuleb õue peale tuleb maha lasta, kanad ei ole meil looduslikult levinud, kodukanad kindlasti mitte, tedred on, nurmkanad on, kodukanad pole, koolis oled ikka käinud?
Ma võin imetleda peeglist palju tahan, see ei jäta mul kana ja pardiaeda puutumatuks, isegi kui mõtled, et oled staks kaval ja kaevad aia meeter maad maa sügavusse, et kaevamist vältida, siis näljane rebane või kährik leiab teise teekonna, olen isegi näinud mööda puud hoovõttu ja üle aia maandumist.
Minusugune käib väga tihti looduses, kaasas ainult tikud ja nuga, siiani olen eluga tagasi tulnud, tänan muretsemast. Nüüd mine lõika paar ribi ära endal ja kummarda sügavalt.
Edit: Jah, tundub, et meid trolliti algusest saati või siis ongi see asi, mida ma ka esimestes postitustes kahtlustasin.
Unistaja, teeme nüüd nii, et sina küll ära palun maale koli. Kui metsloomad sind ära ei söö, siis teised külainimesed küll. Ja muidugi ma loodan, et sulle kunagi relva ei anta. Meie imelises riigis muidugi ei imesta enam millegi üle.
Relvad ja jahiluba on olemas ja käin ühe jahiseltsiga jahil juba 7 aastat. Ühtteist juba loomadest tean aga inimene õpib terve oma elu. Tahan jahiseltsist lahkuda ja üksi hakata jahil käima,... ma selline eraklik inimene jah.
Nojah, 3'lt kanalt 6 muna päevas saada eeldab juba "teadmisi"...
(Või on minu teadmised aegunud). Kanalates "mängitakse küll ööpäeva pikkusega aga......
Selleks on voolu vaja, siis päeva tsükliga saab mängida küll, et nad sundida 2 kuni 3 korda munema. Vabapidamise kanad, kes ikka aias niisama tolgendavad ja üksteise prseid lõhki kakuvad, need munevad ikka ühe muna päevas. Kehtib ka partide kohta, saad suuremad munad aga tiibu peab kärpima, muidu võivad üks hetk pähe võtta ja nahh tõmmata ning jääd heast praest ilma. Confit part on näiteks hea moodus, kuidas talveks part purki teha. Uuri siis originaalretsepte, mitte neid tänapäevaseid peene resto omasid, kus on sul eeltööna juba vaja kõige pealt tervet ämbritäit parti. Siga süldiks ja soola, kapsas tünni hapnema ja porgand ning kartul maa sisse kaevata, sest noh, voolu pole ehk sügavkülma ka ja peab ära kasutama maa loomulikku 4 kraadist temperatuuri.
Liha säilitamine ilma sügavkülmata on kõige suurem väljakutse, vaja on suitsuahju, tonnide viisi soola ja hunnik anumaid, nii õhukindlaid, kui lihtsalt kaanega, oleneb, kas soolad või marineerid või säilitad omas rasvas või suitsutad jne.
Kana ei mune mitte mingit moodi üle ühe muna päevas. Ja aasta lõikes ei tule isegi ühte muna päevas keskmiseks. Võid ju kunstliku valgusega tekitada ideaaltingimused, aga üle ühe muna päevas ei tule. Kui kanad üksteisel perseid lõhki hakkavad kiskuma, siis on neil stress.
See tsükliga mängimine ikkagi töötab. Tuleb kaltsiumivarud kõrgel hoida lihtsalt, et aind nahkmune ei saaks. Samamoodi rikub kanade munemise tsükli ära näiteks tänavavalgustus, arvavad kogu aeg, et päev on, lõpuks ongi rämedas stressis ja ei jää muud kui teha nii nagu meil siin üks admin sügisel tegi ehk kogu karjal pead maha. Tema puhul oli kontrast eriti hästi näha, sest enne oli norm ja siis kolisid linnalapsed maale kõrvalmajadesse, kes nuiasid tänavavalgustuse välja valla käest.
Seda valgustusega mängimist katsetas mul sõber ka lühikest perioodi, kui ta Sindist Tallinna kolis oma kanadega, täitsa toimib aga nagu minu jaoks, nii ka tema mõistusele on selline asi juba liigne orjapidamine.
Ma ei tea, palju kanad muneva..., ma lihtsalt teoritiseerisin. Kanu peaks kindlasti vabapidamises. Kas aias või hoones. Kui saaks päevas ühegi muna, oleks ka juba hästi. Nii kaugele ei ole mõtet tegelikult mul mõelda..., kõigepealt on vaja hakata ringi sõitma ja uurima erinevaid kohti ja võimalusi, siis üürida mõni koht ja mõnda aega proovida, kuidas mulle selline asi üldse sobib ja alles siis otsustan.