Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Ohh... lamav politseinik - jälle!

pond
19:55 23.09.2005
Mul on tõsine huvi teada saada kõik nende Eestis kasutatavate "lamavate politseinike" ja kõikvõimalike muude seaduslike teekünniste (vms nimetusega objektid) kohta.
Palun ärge vastake jälle, et "sellest on juttu olnud, kasuta otsingut!"! Uskuge, kasutasin otsingut ja lugesin läbi kõik teemad, mis otsing andis märgusõnaga "lamav politseinik". Ammendavat vastust ei leidnud.

Küsimusi oleks palju, aga enam huvitavad mind sellised asjad:
1. Kolla-mustad "lamavad politseinikud, mis vahepeal ebaseaduslikuks tunnistati...
Kas nüüd seaduslikud?
2. Mõiste "künnis" LE-st. Kust oleks võimalik saada täpsed mõõtmed?

Pole vaja siia ümber kirjutada tekste seadustest, piisab kui annate lingi.

Tänan!

Maano Saareväli- Liiklusõiguse Büroo
19:49 28.09.2005
Soovitan künnise mõõtmete küsimusega pöörduda otse maanteameti poole. Mul on mälus, justkui oleksin kunagi näinud mikseid künnise mõõtmeid, kuid põgusa otsimise tulemusena ei leidnud hetkel küll midagi. Lihtsam on uurida Maanteameti tee-ehitus spetsialistidelt.

Künniste õiguslik aspekt: Künnis on tehiskõrgend vähendatud kiiruse hoidmiseks. See tähendab, et künnis võib asetseda vaid teelõigul, kus kiirus on vähendatud. See tähendab ka seda, et künnist peab olema võimalik ületada selle kiirusega, milleni kiirus on piiratud liiklusmärgiga ning sellisel kiirusel üle künnise sõites ei tohi sõidukile tekkida vigastusi. See ei tohi minu arvates ka muul moel sõidukit kahjustada. Künnis on abivahend vähendatud kiiruse hoidmiseks. Ta ei ole omaette liikluskorraldusvahend. Künnise ohutuse ja kõlblikuse eest vastutab teeomanik. Künnise paigaldamine kuulub teeomaniku otsustusalasse. Eraldi eeskirjad selleks puuduvad, kuid kerkib küsimus, kas need ongi üldse vajalikud. Kuna künnist saab siiski panna vaid neile teelõikudele, kus kiirus on piiratud ning lubatud kiirusega sõites ei tohiks künnis olla kahjulik, siis ei riiva teeomanik künnise paigaldamisega ka juhtide huve. Selline riive võiks kõne alla tulla suurenenud kütuse ja pidurikulus jms sõiduki ekspluatatsioonikulus, kuid avalikku huvi silmas pidades (üldine ja kõrgendatud liiklusohutus) ei ole selline riive ilmselt tõsiseltvõetav. See siin on minu arvamus.
*G*
22:01 28.09.2005
Kuna mul õnnestus paar aasta tagasi ühe sellise moodustise otsa autoga kõhu peale kinni jääda (ja politsei keeldus seda registreerimast), siis ma vaidlesin e-maili teel Tartu Politsei PR-tädiga teemal "Millisel seaduslikul alusel on kõrgendid paigaldatud, millised on neile esitatavad nõuded ja kes nende korrasoleku eest vastutab".

Lõpptulemusena jõudsime olukorda, kus tädi väitis, et kokkupõrge liikumatu liikluskorraldusvahendiga ei ole kvalifitseeritav liiklusõnnetusena.. (ehk siis teadke, kui järgmine kord mõnele märgile või foorile pihta saate) ning mitte ühtegi muud vastust ma oma küsimustele ei saanud.
Erci
09:07 29.09.2005
Tartu lähedal on kenasti 90km/h ala ja siis kohe õueala märk, täpselt märgi juures ka teekünnis. Aga paljud künnised on kõrged küll, võib vabalt madalama sõidkiga osta sinna sõita.
Bundy
10:22 29.09.2005
Künnise maksimaalne lubatud kõrgus huvitaks ka mind. Eelmine auto oli madalamaks lastud ja nii mõnigi künnis kriipis põhja. Juhul kui on teada max lubatud kõrgus teab ka arvestada autole madaldussarja valides.
Marek
17:03 29.09.2005
kui lugu on nii,nagu Hr.Saareväli seda kirjeldas,siis olen seisukohal,et enamik künnistest ei vasta nõuetele.Kui 40 või isegi 30km/h kiirusel sellest enamlevinud kollase-musta kirjust künnisest üle sõita võib see enamikele sõiduautodele vigastusi tekitada.Toon näite Tallinnas Õie tänavalt,mida mööda iga päev liigun.Kui ma sealt iga päev 40 km/h künnistest üle sõidaks,peaks päris tihti silda remontima.Selline seaduse sõnastus annaks vist päris paljudele autojuhtidele võimalust kahjustuste eest hüvitist nõuda.
Samas ei ole mul isiklikult künniste vastu midagi,oma maja eeski võiks selline olla
*G*
17:54 29.09.2005
Imho ei ole neil kollastel kitsastel asjadel eriti viga midagi. Hoopis ohtlikumad on asfalt-trampliinid, millel puudub igasugune märgistus (Tartus näiteks Laial tänaval, Kalevi tänaval)... kohalik inimene teab neid peast, aga võõras võib ikka vägagi ära ehmatada.
alfa
18:20 29.09.2005
minu kohatud kõige jõhkram künnis on tartus jaama tänaval pärna tänava ristmiku juures. ehkki lubatud kiirus on seal 30 km/h, võib see paljud automudelid stangedest ilma jätta.
alfa
18:23 29.09.2005
aga suurim tõkete tihedus on vist tallinnas läänemere teel mustakivi tee ja vormsi tn vahel - ca 300 m jooksul 4 metalltõket
Errvee
20:10 29.09.2005
Alfa, see on Roosi-Jaama juures ...
T.
20:21 29.09.2005
Kuule pond, kas sa seda linki ka vaatasid?
http://www.auto24.ee/foorum/foorum.php/tid=32205#266164
Ma panin sinna kirja infot teekünnise mõõtmete kohta.
Ning ka Tallinna liiklusteenistuse juhi sm. Songisepa ja
Maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Aare Paini
seisukohad selles küsimused. Võib-olla on sulle abiks.
Ära sa loodagi, et midagi muutub siin väikeettevõttes Eesti
Vabariik. Siin võib igaüks teha, mida tahab. Ka Roberti
maja ette pandi künnis...
typ
21:20 29.09.2005
Künniseid peab hooldama ka. Tartus, näiteks, Maarjamõisa haigla ees olevasse künnisesse on bussid roopad sisse ajanud. Targem olles oskad vältida roobastesse sattumist, aga kui parasjagu vastassuunast ka auto tuleb, pole valikut. Roopaid pidi sõidad, saad kolksu põhja vastu ka (loomulikult madala auto puhul).
pond
23:03 03.10.2005
Hr. Saareväli, mul on selline küsimus veel, et kas kusagil on ka määratletud max lubatud kiirus, millega on ohutu ületada "kolla-musta ..." asja? Küsin, sest meie alevisse pandi selline asjandus ja kiiruspiirangut eraldi seal pole, on vaid asulas lubatud 50km/h. Kas 50km/h pole veidi palju, arvestades, et see asjandus on mõeldud sõiduki "kiiruse pidurdamiseks 0 km/h -ni"? Meie valla/omavalitsuse esindaja sõnul on antud lõigul vaja kiirust VÄHENDADA ohutuse eesmärgil. Copypaste tema postitusest ühest avalikust foorumist:
"Lamavad politseinikud on paigutatud "X"sse arvestades laste liikumisi ja kogunemiskohti ehk lasteasutuste ja mänguväljakute juurde, et vähemalt seal sõidukid hoo maha võtaks ja oleks minimeeritud laste oht ootamatult sõiduki ette sattuda.
Kõik teekünnised, mis on "X" valda paigutatud on kooskõlastatud ja heakskiidetud Põhja Regionaalse Maanteeameti Liikluskorralduse ja -ohutuse järelvalve spetsialistide poolt."

Kuidas suhtuda liikluskorraldusvahendisse, mis oleks antud juhul juskui vales kohas, valel eesmärgil? Kuidas muutub liiklus ohutumaks ja aeglasemaks kui lubatakse sõita üle sellise järsu kühmu 50km/h? Teeolud sellel teelõigul on head (suht sile asfalt) ja 40-50km/h just paras kiirus kuid ühelt poolt lähenedes on kühm kurvi taga... Kohalik elanik jätab ohtliku hüpeka meelde ja järgmine kord ehk sõidabki aeglasemalt sealt üle, aga avalikul teel sõidab ka mittekohalikke. Pealegi on võimalus sellisel kiirusel ka auto ära lõhkuda üsna suur!

T., Sinu link oli kasulik. Hea tekst, btw ;)
Ise leidsin veel sellise huvitava lehe:
http://web.starman.ee/harri2/ptk6
(Kerige leht alla kuni tuleb punane tekst! Ma ei saanud küll kahjuks aru, mis leht see selline on, aga igatahes info on ääretult inimlik!)