Seda küll ,et veojõukontroll...aga kuidas ta täpselt töötab ja mida teeb?---Auto on skoda octavia 2 luukpära
Kui annan libeda tee peal talda rohkem siis hakkab see ASR´i tuli plinkima...
Pidurdamisega toimib jah ning vajadusel kahandatakse ka mootori pöördemomenti. Igaljuhul töötab äärmiselt delikaatselt ning mis peamine, lubab teatud määral läbilibisemist. Seega on võimalik kergesti ka libedal mäenõlval liikuma hakata. Minu meelest rakendub see ASR alles mingist kiirusest alates, nii et väikesel kiirusel saab kenasti ratta ringi lasta. Samuti kui ASR juba toimib, siis säilitab ta mingisuguse läbilibisemise ega pidurda ratast täielikult kinni. Paljudel teistel veojõukontrollidel ongi just see häda, et mingit läbilibisemist ei lubata ning see põhjustab tõsiselt keerulisi olukordi (näiteks libedalt nõlvalt pole võimalik startida, sest niikui hakkad sidurit lahti laskma, hakkavad rattad kaapima, need pidurdatakse kinni ning mootor sureb välja). Minu autol on üks talv juba seljataga ning olen ASRiga äärmiselt rahul kahlab kenasti ka sügavamast lumest läbi. Lisaks on mul kodu juures üks selline raskem koht, kus ennem mäkke tõusu tuleb tee andmiseks seisma jääda ning seejärel mäkke kiirendada. ASRi tõttu pole talvel muud kui käik sisse ning gaasi. Siis on tunda, kuidas alguses hakkavad rattad kaapima ning kiirus hakkab raugema, siis aga sekkub ASR ning ratastwe haarduvus taastub ning auto läheb taas reipalt mäkke. Ühesõnaga olen väga rahul Škoda veojõukontrolliga. Ta ei sega sõitu vaid abistab.
seda ASRi annab vajadusel ka välja lülitada. siis saad end lumehangest lahti "loksutada" , enda autol on peal ESP ja olen tähele pannud, et see hakkab tööle mingis pöördevahemikus.
Omal octavial ka antud vigur peal. Ise olen märganud, et rakendub suht kohe, peale liikuma hakkamist. Mul majaesine tee sileda jääga kaetud, mistõttu see asi rakendub mul suht tihti. Startides on vahest kuulda, kui süsteem pidurdab stardis üht ratast, kuid mingit liikuma hakkamise takistamist tunda ei ole. Samas ka kiirendades asi rakendub ja siin peamiselt diffri blokeerimisega, kuna hakkavad mõlemad rattad kergelt libisema (vist piirab ka mootorit kuidagi). ASR-i välja lülimisel läheb aga asi kohe käest ära, nii palju kui gaasi tallad, niipalju ka tühjalt need rattad löövad. (1,9 TDi).
Samas on aga libedaga suht hea minema kohalt pühkida, rattad suurt tühjalt ei käi, ainult tuluke armatuuris vilgub. Hommikul hea näha, kui teel on kiilakas, kui onise peaga asfaldil liiga tallama hakata.
Võin samuti öelda, et hea abimees.
pole mingi eriline autoasjatundja, kuid olen ASRi autodele kasutusele tulekust peale teadnud mis see on, kuidagi imelik lugeda kuidas (mees)autojuhid küsivad mis on ASR, saan aru kui naised seda ei tea... olgem uuema tehnikaga ikka kursis. P.S. kas teate et ABSiga varustatud autol hakkab libedaga järsult pidurdades piduripedaal värisema - see on normaalne, abs ei lase auto ratastel blokeerida ning nii säilib juhitavus.
Juhitavus küll säislib, aga mis sellest juhitavusest, kui takistusest lihtsalt pole võimalik mööda põigata: nagu näiteks olukorras, kus takistuseks on kõrvalteega ristuv peatee. Mul täna just oli selline situatsioon. Päris paha tunne oli kui vajutad pidurit, kuid kiilasjää tõttu hakkab ABS ragistama ning auto hoog ei rauge. Õnneks kedagi peateel ei tulnud, muidu oleks mats olnud.
mnjaa. Veidi optimist olin jah, sest rtegu oli kodu juures oleva ristmikuga, mida sõidan iga päev vähemalt kaks korda. Kiirus polnud suur (40 km/h) ja hakkasin ka varakult pidurdama, lume all oli totaalne kiilakas. Pidurdamine ei avaldanud absoluutseli mingit effekti. Samas, poleks ABSi olnud, oleks vast pidama saanud (vajutades pidurid korduvalt blokki ning jälle vabastades). Aga noh, eks nüüd korrigeerisin oma umbusku ristmikesse veelgi ja sain jälle ühe pisikese kogemuse juurde.
Hehee, wigur avastas Ameerika :)
Tegelikult on siiski ABS-st oluliselt rohkem kasu ka sellises olukorras - kui ilma ABS-ta libised nagu kelk kontrollimatult peateele ette, siis ABS abiga saad kasvõi äärekivisse või teeäärsesse puusse pöörata - oluliselt tervislikum kui peateele ette sõita.
Jutud sellest, et suudad piduripedaali tippida ise ABS-st paremini on jahimehejutt.
Vastuseks viimasele postitusele. Veojõukontroll ja abs on omavahel seotud, vähemalt minu octavial küll. Kui ei tööta abs, ei tööta ka veojõukontroll. Sai asja oma auto peal järgi proovitud (abs oli vahepeal töökorrast ära). Asjast aimu sain siis kui käisin AGRis absi töökorda seadmas.
ABS ja ASR võivad omavahel ju mingilmoel seotud olla,näiteks võib neil olla ühine kaitse,aga see,et ASR pidurdab mingilmoel rattaid ei vasta küll tõele. See ikka rohkem ESB teema.
ASR pidurdab loomulikult rattaid. Ei tea, kuidas see veojõu kontrollimine siis sinu meelest kääib? Kui rattad ei libise, siis pole ju veojõudu vaja kontrollida. Kui aga rattad hakkavad libisema, siis on vaja nende hoogu taltsutada, et uuesti pidamaine saada. Hoogu pidurdatakse ABSi kaasabil. Octavial on aga see hea asi,, et on lubatud ka mingil määral läbilibisemine ning seetõttu saab autoga ka kiilasjää peal minema: ASR küll piirab pöörlemiskiirust, kuid lubab ka piisavalt libisemist, et rattad ikkagi ringi käiksid ja auto kohalt võtaks. Kui ASR rattad nulli pidurdaks, siis sureks auto välja (varajaste prantsuse veojõukontrollide probleem: nii kui siduri lahti lasid, suri mootor välja)
Kaks asja. Kas siin on keegi loll või siis minu isendil se pidurite pool ei tööta. Nimelt proovisin autot nii,et lasin ühe esirattaga auto jääpeale ja teine esiratas jäi asfaldile. Käsipiduri tõmbasin peale ja andsin aga minna. Juhul kui ASR rakendaks ka pidureid oleks pidanud ma kohalt minema saama sest siis toimiksid pidurid kui difrilukk ja ratas mis oli asfaldil oleks pidanud hakkama vedama. Ainus asi mis juhtus oli see,et mootori pöörded kõikusid pisut ja ratas käis vaikselt ringi. Aga eks proovi ise sest jääd peaks nagu veel olema.
Minu autol 1,9D Octavia luukpära, sama lugu. Kui jääb ühe rattaga jääle, siis paigalt ära ei saa. Jääl käib ratas ringi ja teine seisab paigal. Kas see peab nii olema või on tegemist mingi jamaga? Odavamatel masinatelgi rakendub difrilukk, kas sellel siis tõesti sellist asja ei ole?
Oot, mis odavamatel masinatel on difrilukk? Minu teada see pigem ikka kallimate (maasturite) standardvarustus. Piiratud libisemisega diferentsiaalist olen ka kuulnud, aga seegi pigem ikka eksootilisemate aparaatide pärusmaa.
See, et pöörlema hakkab ainult libedal olev ratas, on diferentsiaali puhul loogiline nähe. Mõte ongi ju selles, et lasta väiksema pidamisega rattal kiiremini veereda.
diferentsiaali mõte ei ole mitte selles, et väiksema pidamisega ratas pöörleks, vaid selles, et autot keerates võimaldada sisekaarel ja väliskaarel olevatel ratastel pöörelda erineva kiirusega. Oskad sa sellest aru saada?
Enda golfil on ESB. Kui yks ratas pöörlema hakkab, siis pidurab ta selle ratta maha ja pöörlema hakkab teisel pool olev ratas. Eriti hästi töötab lumehangedes ja loomulikult ka jää peal.
Viimane postitus on omakorda igasugusest mõttekusest väga kaugel. Kui nii suur füüsikateadlane oled, siis tule ja räägi lähemalt, mis põhimõttel diferentsiaal tegelikult töötab.
Sinu ASR toimib kenasti. ASR nimelt ei lase ratast lõpmata suure kiirusega ringi käia. Ehk siis kui ratas juba libiseb, siis pole vahet, kas ta libiseb 10 km/h suurema kiirusega või 50 km/h suurema kiirusega. Škoda ASR piirabki pöörlemis kiirust, ei midagi muud. Kuna sul kässar peal oli, siis loomulikult auto paigast ei saanud.
veel, ASR piirab pöörlemis kiirusyt kahte moodi. Kas kasutab pidureid (suure pöörlemise vähendamiseks) või mootori momendikõverat, et ratta libisemist kontrollida. Seetõttu mootori pöörded kõikusidki, et ASR reguleeris jõudu, mis mootorist ratastele kandub.
Muide selleks, et sinu poolt kirjeldatud olukorras (üks külg jääl) edukalt liikuma saada, on vaja vedava telje diffrit. Näiteks Subarul on ainult keskdiffer ning seetõttu jääb ka antud olukorras jänni.
Kõik väljalülitatud elektriseadmed/ süsteemid mõjutavad kütusekulu vähenemise suunas - FAKT!
Aga ASR mõjutab ilmselt 10-dat kohta pärast koma :-) seega väljalülitatud raadiost saad säästu kiiremini kätte.
asr väljalülitamine ei vähenda kütusekulu mingil määral!sa lihtsalt lülitad funktsiooni välja.ajud läbi mille asr töötab,töötavad ikka edasi.lihtlabaselt öeldes töötab asr suheldes mootori ja abs-i ajuga