Ostsin nagu ylevaatusega ja suht normi sapperi.
Noh kumm läheb ringi käima kyll aga vähe...
Ja pikka maad ei saa sõitta :( õli läheb keema...
Ja nagu kuumast peast on õli nii vedel et
ei määri nukkvõlli jne.
Kas oleks võimalik teha õlijahutus radikas?
Ja kas seda 30 kw-ist mootorit oleks võimalik 45 kw-ini
venitada?
põhimõtselt keegi zazi kohta teab midagi...et nagu mingi vana olevat pand ju 1300-se turboga suzuki bike mootori peale :P...tatt lennus peax minema...palun aidake !
ZAZ-i orginaalülekanne on nii nõrk, et see ei kannata eriti orginaalvõimsusegagi karmimat kohtlemist. Mina lõhkusin ühe ~10 aastaselt ära ja olen ka hiljem näinud mitmeid samuti lõhutuid.
1. Puhasta jahutus, (tolm, õli jms).
2. kasuta AEROSHELL vms. õhkjahutusega lennukimootoritele mõeldud õli
3. kuidas Sa tead, et ei määri nukkvõlli? katsusid?nägid vm?
Saaks aasta pärast, siin kokku ha küsiks, mis on Sinu projektist saanud. Siis räägiks tuuningust edasi.
Nõrgad ülekanded ja nõrk jahutus ka. Põhimõtteliselt saaks õliradiaatoriga asja nats parandada aga lisavõimsus on ka lisasoojus nii, et kui ta niisama juba õli keema ajab siis 50% lisavõimsust nagu unistad teeb asja hullemaks. Põhimõtteliselt kunagi mingi idabloki rallikas kasutas õlitussüsteemis termostaati nii, et liiga kuum õli pumbati paaki jahtuma ja üpris suurest mahutist sai siis jahedamat juurde. Hiljem pole suurt midagi kuulnud. Eks see ole taas lisakaal mida tuli kaasa vedada.
Kunagi maantemuhul sai pikemate otste puhul kasutada ragulkajahutust. Tagakapoti vahele puust hark, et õhk paremini suvel läbi käiks ja numbrialuse kallet muutsime ka ,et seal all väljuva õhu ava oleks suurem. Pikema otsa kiirus jäi suvel ikka 80 kanti kuna muidu õlitemperatuur tõusis liiga kõrgele.
Mis veel puuub forseerimisse siis sapakas kasutas jänkidel omast gaasijaotusmehanismi kus nukkvõll on all ja töötab läbi pikkade tõukurite nookurite ning see süsteem pole mõeldud kõrgete pöörete jaoks. Seega mootoripöördeid sa eriti tõsta ei saa. Jääb üle jänkide stiil kuuptolle ehk töömahtu ei asenda miskit. Kas siin midagi teha annab jään vastuse võlgu. see periood sai minu elus 17 aasta taha kus sellisiste liikuritega kulgesin. Võib- olla nats annab surveastet koendada lihtsamalt või mootor lihtsalt kapitaalselt ära remontida ja häälestada ning gaasidele anda vabam vool uute sisse ja väljalaskekolektorite sumpside filtritega, et kõik tehases väljapakutud kilovatid ja tänu vabamale voolule nats rohkemgi kätte saada. Aga jõuülekanne on suht nõrk. Kui eesmärgiks on ainult kummi vilistada siis parem uurida kas sinna ei annaks mõne mu liikuri tehnikat istutada. Muidugi oma muhuaegadest tean, et korras pill ja lahe olemine aitas teinekord neidude juures rohkem edasi kui mingi isa tahan olla mersu Lada.
et...noh ega mingi forsida pole eriti plaanind...kuulisin et bike sumpsid aitavad vms?nuh kui panna siksi õhupuhasti ja see karpa seest ilusti puhtaks jne.Sidur un kah putsis...ei taha lahutada ...aga noh viga nagu teada seda teavad vist kõik kui sidur ei lahuta :p.EI noh saan suht aru et kap remont kõige mõtekam asi sapika juures kui just mootorit ei vaheta..?
pane mõne võikese jaapanlase esiveo sild sinna taha koos mootoriga, vajadusel tee poolassid ja poolraam kitsamaks, saad kuni 100 hobust, suurem vist sinna ei mahu, radikas katusele ja.... :)
Naabrimehel oli Ziguli 2-e lõõriga karpa peal,õhupuhastit ei tea,aga õhuvõtt oli tehtud mootori jahutusventika tagant nii,et tekkis nagu midagi turbo taolist.Mees oli rahul!Muidugi saab ka surveastet tõsta,mis on üsna lihtne treid silindritel jupi maha ja kogu lugu näit.98 bentsu peale.praegu on ju 76 bentsu peal surveaste vist 7.5 või nii.Tee ära siis saab kõvasti nalja.
ma kasutan 95.te..nuh mul nyyd pllanis see sapper korda teha...mai teadnutki et sapperil õliradikas un :P...vahtisin et jahuti taha aga ****ne!
see puhtaks ja õli soe mitte kuum!...ma vahetan rõngad ja kõik need klapi tihendid jne...et orginaal jõu saaks tagasi!...siis hakkan vaatama tuunimist !:P
Kõige naljakam oleks, kui panna taha mingi hullem mootor, näiteks mingi chevy big-block. 7 liitrit hullumeelsust või siis mingi jaapanlaste väiksem aga samade hobustega jõuallikas ja ennast lolliks hirmutada. Dragracing sapakaga... see oleks ju tore. muidugi tuleb jääda sellistesse piiridesse, et saaks ka tänaval liigelda ja vanu rullnokabemme narrida.
törtsutad foori all, narrid bemmi ja siis paned tagaratastel minema jättes rullnoka suitsupilve.
Mul sõidab sõber rattaga kah autodest mööda, pidi ikka väga hapu autojuhtidel olema sel hetkel.
minul on ziguli ja mina tuunisin mootorit välimust pole kiita.....kui huvitatud oled siis ehita selle ja mingi vanema opeli mootoriga kokku lendab nagu tuul
Zaz-i mootorit ei ole mõtet eriti tuunida, sest siis lahkub hooratas väntvõlli otsast (lõhub need 4 tihvti ära) ja kui seda ei juhtu, siis pooltelg või kardaan(kuidas keegi nimetab) läheb ikka pooleks.
Kord talvel viskas ventilaatori rihma maha ja kus siis tekkis jõud! Kahju oli kohe rihma uuesti peale panna, aga generaator ja ventilaator ju ühes tükkis.
Luuser räägib õiget juttu, tuunida pole mõtet, kõrgemad pöörded saadav hooratta tihvtidelt lihtsalt minema. Pane peale 45kW mootor(uuematel zaz'idel olid sellised), süüde piinliku täpsusega paika ja ongi ok.
omast kogemusest võin öelda, et kõige lihtsam ja samas kõige vähem kulutusi nõudev ettevõtmine on zaz-ile vazi mootor panna. auto hakkab tunduvalt edukamalt liikuma ja täitsa rahulikult võib foori taga teistega võistelda ;) endal on küll rallika baasil isend. aga jah tänu kere kergusele pole kiirendusel väga vigagi.
sa ei suuda seda 100ga juhtida mis veel rohkemast rääkida aga muidu aretati jah siksi karpasid(õiged on ju kütuse raiskajad) aga õli jahutus....mu isal oli pandud mingi hammas pump plaadiga mootori külge ja sealt geneka rihmaga,,ühe väljalaske toru ümber tegi särgi(torule veel toru peale tutsid külge jne)voolikutega radikas tuppa ja küttis küll jahutusena saaks õli võtta karterist(mingi magneesiumi purast plokk) voolikutega radikas tuule kätte ja tagasi see on praegu ainult ilus jutt kui tegema hakkad ei jõua ära karjuda PANGE NÜÜD TÄHELE enamasti saab sapakas otsa ennem kui sa jõuad remondiga poolepeale.julget peale hakkamist
kõige parem lahendus mida olen näinud oli zazile peale pandud wv transporteri 2,1l bokser mootor koos käigu kasti, pooltelgede, laagri ja piduri süsteemidega. Kenasti startis tagaratastel foori alt minema ja hääl ka nagu zazil ikka, vinge aparaat oli.
Vene ajal pandi muhule uueks mootoriks Škoda 120 `e oma.See oli
kasutusel muidu Alka külmutusagregaadi mootorina.Super-Lux (2106) igatahes järgi ei saanud.
Kandilisele(juba krooniaeg)pandi Fiat 127 mootor.See nii ergas ei olnud,
kuid töökindlus oli ikka teisest puust.