Alfa Romeo

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Unistan 156st, see juhtumisi on selespeed... (nõua

merihumur
22:45 03.08.2006

Tere,

olen sõitnud 156ga (manuaal), nüüd aga plaanin osta uuema aastakäigu, ning saadaolev auto on selespeed (2000. aasta, natuke üle 60 000 sõitnud). Kas kogenud alfistid oskaks mind pisut aidata: kuidas selespeed vastu peab?, millised probleemid on ilmnenud (millise kilometraazi juures)?, kuidas seda selespeedi hästi hoida ja hooldada? Millega selespeedi juures tingimata arvestama peab? Kas selespeediga sõitmine võtab rohkem kütust?

Kui teil on kogemusi nii 156 manuaali kui ka mõne selespeediga, siis kuidas nende sõite võrdlete?

156st veel - kas vastab tõele, et 2000 ja hilisemad aastakäigud (nagu räägiks veinist:) on vastupidavamad ja tehniliselt paremas korras kui varasemad?

Suur aitäh ette!
endine alfist
00:52 08.08.2006
Sõitsin 3 a 156 sw selespeediga (2001 auto) ja see olnud siiani mu parim auto! Sõidumõnu kaalus muu üles - ka selle, et selespeed esimesel aastal õhtale läks... aga see vahetati garantiiajal ära ja edasi polnud probleemi.
Ja eks kütusekulu sõltub sõidustiilist - ei muust:)
Tamps
12:13 08.08.2006
Sõidan neljandat aastat 2001 aasta selespeediga, siiani rahul, kuigi mingi käigukasti jubin juba teist korda õhtale läheb. Hind on sellel jubinal päris soolane, aga raha pole rukis, seda saab talvel ka. Sõidumõnu igatahes jätkub. Kõige parem soovitus, mine proovi ise ära! Manuaalkastiga Alfaga pole küll sõita õnnestunud, sellepärast ei oska ka võrrelda, aga jalgu ma küll kellelegi ei ole jäänud. Kui rohkem huvi, anna endast märku kylli6@yahoo.com. Edu Alfa soetamisel!
urmaso
13:06 08.08.2006
Sõidan 2001 aasta selespeediga, mis sai uuena ostetud. Ka mul vahetati garantii ajal midagi kapitaalset seal ära ja on kasti peale sedagi paar korda ümber kalibreerima pidanud ning ühe käigu sünkronisaatori vahetama pidanud. Kuigi praegu tundub, et jälle mingi asi seal läbi, on sõidumõnu ikka seni remondi üles kaalunud. Eriti mõnus on ise kiirel sõidul roolilt käike vahetada. Kui muidu on vahetused üsna aeglased ja rahulikud siiski, siis pööretel kuskil alates 6000 alt vahetab juba kiirelt ja agressiivselt. Mõnus.

Kütusekulu poolest peaks olema sama, mis manuaalkastiga, sest sisuliselt on see ju manuaalkast, mida juhib hüdrauliline "mees". Igal juhul oluliselt vähema kütusekuluga kui tavalise automaatkasti puhul, mida sellele mootorile ei pakutagi, eks.

To Tamps: mis asi sul seal juba teist korda õhtale läks?
Tamps
13:16 08.08.2006
To urmaso:
Nojah, vat ma olen naisterahvas ja päris täpselt Sulle seda öelda ei oska.. mingi käigukasti hüdrauliline juht või midagi sellist (palun vabandust, kui totaalselt puusse panen). See pidi suht pisike jupp olema, aga juhib kogu käigukasti tööd, mõra sees, õli tilgub vaikselt välja ja mingi hetk hakkab käike välja loopima. Siis tuleb aga jälle esindusse sõita ja õli juurde. Mingi aja ta kestab seda juurde lisamist, aga lõpuks läheb see "pragu" vist nii suureks, et enam ei pea midagi... Nojah.. väga pikk jutt sai ja vist natuke segane ka.
ts
13:45 08.08.2006
156/147/166-le jah tavapärast automaatkasti ei pakuta :-)

V6-tel siis tiptronic tüüpi või Q-system, mis on sisuliselt sama, kuid mitte ülevalt alla vaid hoopis H lülitusega 8-)
R4 ainult "robotiseeritud" järjestiklülitusega manualkastiga, mida selespeed endast kujutab.

see pisike jupp, millest Tamps jutustab on arvatavasti siduri lülitussolenoid, mis on natuke liiga tundlik mustuse ning kuumuse suhtes... ehk siis vajab hoolikat tähelepanu (teatavasti saab hüdraulikaõli kah tõsise kasutamise puhul korraliku temperaturi kätte)

iseenesest on selespeed suht lihtne hüdraulilis-elektriline süsteem, mis korraliku kasutamise ja hoolduse korral kestab samakaua, kui näiteks abs...
Tamps
14:03 08.08.2006
To ts:
Hm.. tundub, et Sa tead rohkem selespeedist kui teeninduse omad.. keegi pole mulle mingeid erilisi juhtnööre jaganud, et mida ma peaks jälgima või millel hoolikamalt silma peal hoidma.. Ega ma just kõige kergema jalaga pole ja väidetavalt ei pidanud see kuidagi hullemini mõjuma. Saa siis aru:))
urmaso
14:25 08.08.2006
noo-oh, ega nüüd nii kaua ka ei kesta kui abs, alguses, uuena oli ikka päris palju jamasid. kui siis liiga äkiliselt sõitsin, viskas lihtsalt käigu välja ja valmis, siis seisis mingi päevaksese ja error kadus, ja nii mitu korda. seepärast pidigi korduvalt käiguvahetusi ümberprogrammeerima.

Ma ei ole ka just eriti kerge jalaga ja arvan just, et eks see ikka mõjubki lõpuks kuidagi hullemini, et aeg-ajalt kastiga jama ikka on.

Ja peale selespeedi õli tšekkimise ei oska kuidagi nagu rohkem agregaati korralikult kasutada või hooldada ja ma veidi kahtlen, kas nad seal teeninduses ka iga kord kõik asjad üle vaadata viitsivad...

Aga jah, süsteem on iseenesest lihtne ja mõningase kasutamise ajal ka kergesti manipuleeritav. Selles mõttes, et alguses võib käikude vahetamise aeg natuke ikka üllatusena tulla alati, pika peale õpid aga gaasijalaga ja õrna pidurivajutusega ka automaatrežiimis käike just endale soovitud ajal vahetama :).

to ts: kas sa leidsin netist mingi selespeedi tropubleshootimise juhise?
Tamps
14:29 08.08.2006
Omalt poolt võin teema kokku võtta, et ise olen igati happy ja automarki vahetama ei kipu, kui siis vast uuema Alfa vastu.
ts
14:39 08.08.2006
to Tamps
seda, et sa kõikse kergema jalaga pole tean isiklikust eelmisesuvisest kogemusest ;-D

ehk siis mida jälgida- seda, et kast pika aja jooksul pidevalt üles-alla ei lülitaks. Pidevalt töös olev hüdraulikasüsteem nimelt kütab õli temperatuuri üles. Teatud hetkel juhtub, et õli on juba liiga kõrgel temperatuuril ning kipub paisuma. Kuna paisumisruum on suht piiratud, siis kinnise süsteemi juures kipub reeglina igasugune liigne paisumine lõppema mingi detaili järgiandmisega. Nõrgimaks lüliks kipub tihtipeale olema seesama solenoid -kuna ta vedeliku liikumist juhib on tal niigi korralik surve mõlemal poolel peal.

Lisaks veel asjaolu, et ükski õli ei ole igavene... (erinevalt sellest, mida kah kunagi väidetud on ning mistõttu on meie maal siiani veel eriti suur umbusk automaatkastide suhtes)
urmaso
14:40 08.08.2006
:)
Omalt poolt võin ka teema kokku võtta nii, et automarki vahetama ei kipu ning kui, siis uuema Alfa vastu... ning ka vanema, sest 164 on ikka äärmiselt kaunis sõiduk, täna hommikul nägin üht tumedat ja heleda nahsisuga Superit vist (kandis ka Alfa Klubi kleebist tagaaknal) Peterburi maanteel ja no kurat! ükspäev peab selle saama lihtsalt :)
urmaso
14:48 08.08.2006
hmm, ega ts ei tea, palju sulenoid maksab?
ts
14:56 08.08.2006
solenoidi hinda ei tea öelda (pole kindel, et seda nii lihtsalt leidub), troubleshooti kah ei leidnud, küll aga panin teele tõenäolised probleemi tekitajad...

see tume(sinine) heleda nahksisu ja kleepsuga Super peaks muuseas kuuluma alfaklubi päälikule, seega seda konkreetset autot kardetavasti ei õnnestu sul iialgi saada ;-)
Tamps
15:06 08.08.2006
Selle solenoidi või mis iganes jubina hind oli esimesel korral (aasta siis oli 2003) 22000.- + 900 vahetus, eelmine sügis räägiti 27000.- ja nüüd suvel arvasid Auseri omad, et ehk on u 13000 :)) võta siis kinni. Ma pole veel uut ära tellinud, aga eks varsti selgub täpne hind. Vahetusele kulus u 2 h.
A vot ikka ei vaheta automarki!!!
urmaso
15:34 08.08.2006
to ts: hmm, kas panid teele tekitajad meilile? pole veel saanud, äkki läks meil valesti...
ts
16:17 08.08.2006
to urmaso

ei pannud meili... sõnumi saatsin foorumisse magsile ja sulle :-)

to Tamps

reaalne hind tegelikult sellele solenoidile vaevalt, et ületab tegelikult 1k piiri- lihtsalt seda vahetatakse miskipärast ainult koos korpusega
Tamps
16:22 08.08.2006
Nojah, võimalik. Keegi oli proovinud ka remontida ja lasi siis ära vahetada, aga ei hakanud tööle, nii, et pidi ikka uue tellima.
urmaso
16:29 08.08.2006
kui see on sama junn, millest räägiti mulle ka peale sõiduproovi Faktos, kus nad nimetasid seda hüdroplokiks, siis nad rääkisid ka, et neil on viimase kuu jooksul suisa kolm korda tulnud seda plokki vahetada, ning et on ka proovinud remontida, aga ei ole saanud remondituks, on pidanud ikka uue paigaldama...
Tamps
16:36 08.08.2006
Mingit hüdraulika ja hüdro juttu on mulle ka aetud ja ma kahtlustan, et see on tõesti seesama junn :)
ts
16:41 08.08.2006
olgem hetkeks maale lähemal, kui eelnimetatud asutus...

seesama hüdroplokk on ehitatud metallist, mille sees on mõned elektrividinad, kolvid, tihendid, el pump ja veel ühtteist...
ma ei ole veel kuunud, et võimatu oleks remontida ükskõik millist pumpa või solenoidi (kasvõi siis mootorivahetusega), õgvendada, joota, keeviatada, sulatada ükskõik millist metallpinda või torujuppi, vahetada suvalises hüdraulilises süsteemis suvalist mansetti jne...
ehk siis asi ei ole mitte selles, et kas seda on võimalik odavamalt ja lihtsamalt remontida vaid pigem selles, et selline remont ei too nii palju raha sisse ning puudub (võibolla) vajalik oskus (või siis soov asja põhjalikult tunda)... ning tehase nõue on ju niikuinii kogu vigane detail uue vastu vahetada.
Tamps
16:49 08.08.2006
To ts:
Mullegi tundub see kummaline, aga ausalt, ise seda küll tegema ei hakka, sest puudub vajalik oskus. Äkki on sul huvi seda uuditada, kui ära vahetan?? :)
urmaso
16:52 08.08.2006
olgem jah maale lähemal, sinu jutt on reaalne muidugi, eks selge see, et nad ei viitsi lihtsalt jännata. samas peale fakto ja auseri ei oska selespeedi parandamise probleemidega ka kuhugi pöörduda, trk seda ei tee.

auserist öeldi mulle ausalt öeldes sõbralikult aga otse, et ega neil tegelikult suurt selespeedi süvaspetsialisti ole, aga teavad üht Jaanot Tartumaal, kelle numbri andsid :).

tundus täitsa asjalik mees olevat telefonis, ega kellelgi kogemusi pole? :)
Tamps
12:28 21.08.2006
Mul siis nüüd Tartus käidud Jaano juures.. soovitan soojalt :))
urmaso
12:57 21.08.2006
jee, mul Tallinnas käidud TRKs, aga vajaliku jupi sain ikka ka Jaano käest Tartust. Ja kujuta ette - vahetad õhulugeja ära ja käigukast korras, eks :)

Nii et mai tea, mis need Fakto mehed seal oleks mulle keerand mingi 30 kilo lihtsalt sportlikust huvist, maisaaru!
Tamps
13:07 21.08.2006
No mul nii lihtsalt ei läinud. Õhulugeja oli ka untsus, aga mingi jubin oli selespeedil oli ka läbi.. ehk siis sealt pressis õli välja. Karteritihendi vahetas ära ja muud nipet näpet. Tegelt ma nii väga täpselt seda elu ei uurinud, läheks natuke liiga detailseks. Aga igasugused vastikud kollased tuled armatuuris kustusid küll ära. Mul ka kokkuhoid u 30kilo, peaks reisima minema:))
martin
10:57 04.09.2006
Paistab et mul ka nüüd Selespeediga sama jama... 2001 aasta.
Tuli ükspäev Selespeed error.. käisin auseris, panid õli juurde. Järgmine päev sama jama (tegin kapoti lahti ja ohooo! selspeedi õlikorgilt õhuvoolik läinud).
Tripp auserisse, uus voolik peale - kõik nagu jonksus. Tee peal auserist kesklinna sain kesklinna jõudes uuesti Selespeedi errori =)
Mul see error seisneb siis füüsiliselt selles et üle teise käigu lihtsalt ei vaheta.

Kojujõudes vaatasin et õli paistis maru vähe... jälle.

Kuna teise käigu ja erroriga Tartusse ei sõida, siis on kellegil ideid kuidas Tallinna piires asi korda saada?
Tamps
13:57 04.09.2006
Kõigepealt oleks ilmselt vaja põhjus välja selgitada, et miks õli ikkagi ära kaob. Tallinnas minu teada ühtegi selespeedi seppa pole ehk siis jääb ainult esinduse variant.
Henrikk
14:38 04.09.2006
üle 2 aasta ja selespeediga probleeme pole olnud. Tegu siis alfa 147 2,0 sel.
Tamps
15:43 04.09.2006
Tundub, et vanemate selespeedidega on probleeme, uuemad töötavad korralikult :)
martin
22:26 04.09.2006
juhtus see kõik siis peale laagrite vahetust, mille käigus ABS'i andur eemaldati (oli teine ära pehkinud). Eks siis paistab kui tuleva nädalal kõik esimesed hoovad ja puksid ära vahetatakse ja uus ABS'i andur pannakse. Mine seda alfa elektroonikat tea...
Tamps
13:25 05.09.2006
Hm, niipalju kui minu mõistus võtab, ei tohiks ju ABS andur ja käigukast kuidagi omavahel sõltuvuses olla.. Aga ikkagi, mida ütleb esindus?? Kas nad softiga võtsid midagi ette, tegid restardi näiteks? Peksa neid! :)
martin
13:34 05.09.2006
midagi nad seal esinduses jändasid, ütlesid et viga ei näita. ja alfa elektroonikal ja mõistusel ei olegi mittemingisugust seost (errorid täiesti tühjast kohast näiteks)
vata
13:49 05.09.2006
Kas teile ei tundu et pea kõigil on olnud probleeme, järelikult **** ja osta ple mõtet.
Tamps
13:52 05.09.2006
Nagu ma aru saan, käisid Auseris. Proovi korra Itaalia autot... äkki on targemad mehed. Mina seda juttu ikka hästi ei usu, et errorid tühjast kohast tekivad. Midagi peab ju viga olema, kui ka õli ära kaob!
Tamps
13:56 05.09.2006
To: vata
Oskad sa öelda vähemalt ühte automarki, millel mingeid probleeme ei esine? :)
vata
14:01 05.09.2006
Noup, aga pea kõigil jama ühe ja sama asjaga kas mul pole õigus? Usun et Näiteks Audi, Mersu, BMW, Mitsu iga kolmas omanik ei jookse remonti käigukasti rikkega, kas mul pole õigus?
rain
14:09 05.09.2006
minul töökaaslasel tehti se vidin ise korda, alati annab teha midagi. sama jama oli et õlid jooksid välja, lasti trejali juures uued mansetid treida. auto juba sõidab mingi pool aastat, ei ole probleemi.
teeninduses on se viga jah et ei anna eraldi mingeid remlomplekte, vaid kogu kupatus uus, neil ka lihtsam!!
kui otsida siis ka saab asju korda tunduvalt odavamalt!!

Tamps
14:33 05.09.2006
To: vata
Ausalt, mõttetu teema mille üle vaielda. Kõik mis liigub laguneb, igal margil on oma nõrk koht jne.. jne. Ma remondin ka pidevalt, aga ikka sõidan ja ei kahetse et selle kunagi ostsin.
Vata
16:50 05.09.2006
Ok! kui inimesel meeldib remontida siis miks mitte, aga loodan et siin ei kiideta Alfat taevani et paremat pole nagu BMW foorumis, parem öelda huvilisele kohe ära mis võib teda ees oodata ja kui ta lepib sellega siis jõudu tööle.
Mina isiklikult sõidan vanema autoga ja pean tihtipeale aega garaazis veetma ja kui inimesel ei ole tehnilist taipu ja õliste käte vastu allergiline siis parem kohe öelda, et vaata omale teine auto.
Tamps
17:24 05.09.2006
to: vata
Kui sa natuke sellesse alfa foorumisse süvened, siis sa kohtad üsna palju problemaatilisi teemasid. Samas naudivad need inimesed lihtsalt selle margiga seonduvat elamust ja sõidumõnu. Taevani kiitjaid pole veel kohanud, eriti selliseid kes teisi marke maha teeksid.
martin
17:40 05.09.2006
eks see remondi kulukus ole väike miinus. Siiski, sõidurõõm kaalub selle tugevalt üle. Vaatasin pisut masenduses teise automarke ka aga no kui tegu on, siis näolapp jääb küll tihtipeale üpriski vajaka. Paistab et enne autot ei hakka vahetama kuni rahakott Brera välja kannatab.
Tamps
17:43 05.09.2006
No näed.. kes korra Alfat on saanud, muud marki enam ei taha :))
zem
21:40 05.09.2006
kusjuures tsiteerin tundmata autori mõtet kuskil autofoorumis:
kui Fiat laguneb on ta sitt auto, kui mersu laguneb on ****d teed (sitt kütus vms)...
roheline
13:10 10.09.2006
Kas 2002 aasta autol on neid jamasid vähem? Et kas tasuks kaaluda seda:

http://www.auto24.ee/webcache_kasutatud/499/auto_php-id=2654
99-www_auto24_ee.html

urmaso
13:43 10.09.2006
tasuks küll kaaluda ja seda
Tamps
14:21 11.09.2006
Mis sa kaalud, mine tee proovisõit, saad ise tunda. Ja no ei tasu ju oodata, 2002 aasta auto briljantselt korras oleks. Aga mulle tundub, et hind on igati soodne ja auto näeb ise ju hea välja. Edu igatahes!
Piuks
17:45 11.09.2006
Sel pidi mootor läbi olema ,minge ebaühtlane mootori töö...........
Kris
14:17 30.10.2006
Kas kellegil olemas selle Tartumaa Jaanuse nr`?

Oleks endalgi vaja tema nõu ja jõudu kasutada:)

Alfa Romeo 2000 selespeedi probleemiga- viskab õli välja.

Mis hinnaga olete muideks endale õhulugejaid soetanud:)??

urmaso
14:35 30.10.2006
Jaanus on meil siis numbril 58357552

!
Tamps
16:44 30.10.2006
Ma sain korra kasutatud õhulugeja 1000.-ga.. aga see ei pidanud kuigi kaua. Praegu ootan uut ja hind on päris armas ... 4700.- :)))) Aga auto õnneks armsam. See on Fakto hind, minu mäletamist järgi oli Auseris sama, eks nad kõik läbi Itaalia Auto neid tellivad. Edu otsimisel!
S-Pets
17:23 30.10.2006
õhulugejat saab veel odavamalt. Kes teab siis tegemist ju BOSCH-i toodanguga:D
Kris
01:04 31.10.2006
Ma lähen ise Itaaliasse just ja uurisin natuke hindasid. Sealt saaksin õhulugeja ca 2200 krooniga kätte. Kui soov on, siis saaksin sealt nii mõnelegi ehk tuua uue.

Tamps
20:48 02.11.2006
to: S-Pets..
Nojah, paraku ma naisterahvas ja ei ole just kõige kõvem tegija ise auto remontimisega... kohati on siiski nii lihtsam.

to: Kris.
Millal lähed ja millal tagasi? Ma olen selle tuksis õhulugejaga juba üsna kaua ringi kimanud ja no ikka vahel turtsub see auto mu peale.
Kui viitsid, viska oma kontaktid kylli6@yahoo.com. Tänud!
marttarn
18:53 14.03.2010
tuleb leida põhjus, miks seistes jahutusvedelik välja jooksis. Enne seda oli vajalik lambda vahetus, tuleks ka mootor avariirežiimist välja, ning käigukast avariireziimis, st. vaid 1-2 ja R käik on hetkel
to martarn
19:30 14.03.2010
kas sa vaatad ka kuhu oma kommentaare kirjutad.
Teema ammu juba lukus.