Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Arvutist...

Lemps1
07:52 23.09.2006
Tere!Tahaks natsa targemaks saada?Nimelt huvitab kas on mõtekas ööseks arvuti kinni panna või puhkereziimile või hoopiski lahti jätta?Kuna olen küsinud paljudelt aga konkreetset vastust pole ikka saanud.Teie arvamused ja arusaamised sellest asjast.
Villu
08:48 23.09.2006
mina lülitan sisse päevas u 4 tunniks,siis jälle välja.Pole veel midagi juhtunud ega jamanud...
uri
09:33 23.09.2006
Arvuti lülitatatakse alati välja kui seda ei kasutata, ma ei tea kust selline müüt tulnud on, et oma arvutit ei tohi välja lülitada.
ls
09:35 23.09.2006
mul on päevläbi standby peal, siis saab vajadusel kiiremini lahti lüüa, ööseks siiski lülitan välja.
!
10:04 23.09.2006
Kuidas üldse saab sellist küsimust tekkida, siis võiks ju mõelda et mis ma sest elektripliidist välja lülitan, saab kohe muna praetud kui vaja ning auto samuti, kohe töösoojalt olemas.
ogre
12:25 23.09.2006
Mina pole enda jagu juba pool aastat või rohkem välja lülitanud.
sapakas99
13:15 23.09.2006
Kui arvutit aina sisse-välja klõpsida, mõjutab see selle eluiga.

See tähendab seda, et kui sa lähed korraks WC'sse või pooleks tunniks välja, jäta arvuti tööle. Üle mitme tunni ei maksa aga seda ilmaaegu sees hoida. ööseks ikka välja, mis ta undab ja tarbib elektrit. ja kellel on vaja keset ööd kiiresti arvutise pääseda?

Ahjaa, see arvuti kestvus tuleb mängu siis, kui tahad arvutit ombes 10 aastat kasutada. Muidu on arvuti moraalne eluiga nii lühike, et võid teda rahus retsida kui on kavas paari aasta pärast uus osta.

Veel teadmiseks, et Power nupu klõpsimisega võid toiteploki läbi põletada. Ehk kui oled arvuti korra välja lülitanud, oota mõnikümmend sekundit enne kui uuesti käima paned.
sfxw
15:12 23.09.2006
kui töötab ära puutu!
Võibolla on põhjused milleski muus, aga ma ka vanasti lülitasin ööseks välja ja siis lendas neid vente ja mõni vintki. Nüüd käib sama masin samade komponentidega juba pikalt. Välja lülitan tõsisema koristuse, pikema kodust lahkumise ja vahel lihtsalt enda puhkuse mõttes(mitmed aastad tööl jakodus muudkui arvitid arvutid jne - iskab kopa ette). Väljalülimisi on seega viimase poolaasta jooksul olnud umbes 10(s.h. voolukatkestused)

Ära seda sapakas99'a kolmandat lõiku küll usu - kui tahad, et su andmed säliks käi masinaga viisakalt ringi. Pidev sisse välja lülimine võib ka mälude, kõvaketastele jne halvasti mõjuda.

Vajalikest andmetest tee alati koopia, kriitilistest mitu ja erinevatele andmekandja tüüpidele(ise katsun aastas 2x teha täieliku andmete varundamise ja tähtsamatest alati peale uuendamist ).

Korra aastas võiks oma masinat ka testida ja veenduda kas kõik ok!
Ise olen kasutanud BurnInTest'i(www.passmark.com) 24h ja pikema kestusega testiks(enne muidugi andmed varundanud jne) - ära pole õnnestunud midagi veel põletada.
SDD
18:54 23.09.2006
Kui sööma minek, siis: standby. Kui magamaminek, arvuti taga istumine ära tüüdanud, muud pikad tegemist vajavad asjad või kodust lahkumine, siis: shut down.
Teleri vaatamise ajaks: stand by.
Üldiselt vaatan tv'd väga harva. Töölt tulles sööma minnes, ikka arvuti sisse. Las töötab. Ja nii kuni kella ~12-ni arvuti taga. Siis magama ja shut down.
Kui muusikat kuulata (mida enamjaolt ikka arvutist mul tuleb), siis ikka arvuti sees koguaeg.
Vahest mõtlen arvuti tööle jätta, mingi suurema asja tirimise ajaks öösel aga jah, pole veel jätnud.

Muudetud 23.09.06 18:59

Ford?
20:20 23.09.2006
Mõistlik on siiski Shutdown teha kui lähema poole tunni jooksul arvutit ei kasuta. Kui reisile minna või el kilbist ntks vool välja lülitatakse on mõistlik arvuti tagant lülitist välja lülitada või toitejuhe seinast välja tõmmata. Kuna toitekal jääb üks osa ikkagi tööle. Vanemate vuffel toitekatega on nad niisuguse voolukatkestusega maha põlenud ja ka emaplaadi läbi põletanud.
X-man
20:39 23.09.2006
No see jutt on küll sulaselge jura!!!
sapakas99
00:31 24.09.2006
To: sfxw
Arvuti pidas ilma virisemata vastu 8 aastat, kohtlesin teda ikka väga julmat.

Ja välja lülitades (eeldades et ikka windowsist antakse käsk, mitte ei lülitata korpuselt välja) salvestab arvuti kõik ilusti kettale. Kõvakettajamade vastu aitab väga hästi arvuti korralik hooldamine.

Muidugi võib kõik see minu soovitatu halvasti elueale mõjuda,kuid kuna enamus eestlasi vahetab arvutit niikuinii paari aasta taganst, siis ei maksa miskit põdeda. suurem oht on pideva näperdamise-katsetamisega arvuti tarkvara p**sse lasta, siis lähevad kõik failid.
jurss
22:42 26.09.2006
Tuleb ikka välja lülida.
Arvutid on juba üsna triikraudadeks muutunud. Üksi prose võtab 60-80 w voolu, muu vähemalt teine samapaljut. Nii et kui oma X-GHz Gamer overklokitud vinge videokiirendiga pilli sees hoiad, siis 200-300w jookseb pidevalt.
sapakas99
23:43 26.09.2006
Ja keegi kurtis veel, et välja lülitades lähevad ventilaatorid katki. Ma arvan, et pigem kui see vent sul ööd-päevad järjest ringi ketrab, läheb ta veel kiiremini läbi.

to: jurss. ei taha selle peale mõeldagi. Monitor ise võtab miski 60 W, prose pidi olema väga hea isuga, mingi uut tüüpi videokaart pidavat üksi 350 W voolu võtma. Niisiis, arvutite toiteplokk on tänapäeval 300w + monitor + kõlarid mis ka niikuinii mängivad. läheb päris kalliks see arvuti taga vahtimine. Puhkereziimis muidugi vähem, kuid mitte päris nullis.
teadja
10:10 27.09.2006
standby - on küll viimane asi, mis soovitaks kasutada. See tavaliselt esimene põhjus, miks kõvaketas ei tööta enam.
Hommikul sisse õhtul välja - kõige paremini toimiv lahendus. Autoga ei ole ka koguaeg soovitatav lühikesi sõite teha koguaeg :)
sakuõlu
18:06 27.09.2006
siin ikke kitsid inimesed
Villu
09:29 01.10.2006
Aga kas keegi teab,kuidas avada pdf-faili?Kui avan,tuleb ette mingid ruudud ja x-tähed.Kas seadistuses midagi valesti?
sapakas99
09:43 01.10.2006
endal ka jama pdf failidega. Kui satun mõnele eesti leheküljele ja kogemata mõnel pdf failil klikin, jookseb Firefox kokku, arvuti ragiseb tükk aega niisama ja pole muud lahendust kui firefox kinni panna või vahepeal arvuti ragisema jätta ja muud ametit leida.
Lõpptulemus on alati 1 ja sama: firefox hakkab jälle tööle, kuid pdf ei avanenud mitte kusagil. taskamnagerist on näha, et mingid arcreader ja Acrobat reader töötavad (viimane tuleb vahel isegi pika ragina peale ette kuid ühtegi faili ei ava)
sfxw
12:01 01.10.2006
! soovitus muidugi esmalt(kui op. süsti toetatakse) aga tuleks ka jälgida, et seosed failitüüpide ja programmide vahel oleks õiged.
Mul pole probleeme olnud kuigi igalpool pole acrobat readeri uusimad versioonid: ühes win98 masinas töötavad Fx ja Acrob 4.xx ja teises win 98 masinas Fx ja acrob 5.xx Selliseid muresid pole olnud ei Fx ega Acrobadi erinevate versioonide kombineerimisea.
126
12:21 01.10.2006
To Villu:Oleneb mida su pdf fail sisaldab.Olenevalt sellest tuleb avada ka vägagi erinevate progedega.
Villu
16:12 01.10.2006
Peaks sisaldama pilti ja selle pildi infot.Kui avan,tuleb ette kiri OPEN,siis avan ja tuleb pildi asemel sigri-migri.Kuidas siis saaks seda pilti näha?
!
17:52 01.10.2006
Kui muidu lahti ei saa, otsi netist vabavaraline teisendaja millega saab pdf formaadi teha kas või word failiks.
jaan
08:54 06.10.2006
lihtne arvuti võtab ca 200W tunnis,kui lisada harilik monitor ka(mitte lcd)siis 100W veel lisaks,nii,et 300W tunnis pole probleem ja kui arvuti pidevalt undab,siis võtab ikka kenakese voolu.
Mahno
09:16 06.10.2006
Lisaks eelnimetatud asjadele pakun veel paar kompromissi:

1. Jätke kast käima, lülitage monitor nupust välja. Säästate monitori elektrikulu, samas kõik protsessid jäävad käima, saab kiirelt edasi töötada kui vaja.

2. Need kes on rikkurid ja ei kasuta enam W98 arvuteid :) võivad oma XP puhul ka hibernate võimalust kasutada. Kuigi see on mõeldud läpakate jaoks eelkõige, töötab see suurepäraselt ka lauaarvutiga.

Kuna olen elukutselt süsteemiadministraator, siis tööarvuti käib 24/7, ja restarti on tehtud ainult selleks, et riistvara lisada või kui tarkvara seadistamine seda eeldab. Riistvaraga ei ole juhtunud midagi.

Koduarvuti töötab kuidas kunagi - ainult siis kui teda vaja on, samas õhtu jooksul teda keegi sisse-välja ei klõpsi. Kui vaja ei ole, siis nupust monitor välja ainult. Ka pole masinaga aastate jooksul midagi juhtunud.

Kuna arvuti riistvara vananeb kordades kiiremini moraalselt kui füüsiliselt, siis tegelikult pole eriti vahet kui säästlikult me temaga ringi käime. Enamus utiili minevat riistvara on tegelikult töökorras. Aga kes tahaks enam 486 või P1 arvuteid kasutada.
dfgda
09:27 06.10.2006
Maeitea.
Ei ole välja lülinud ega muud vaeva näinud. Ilusti seaded paika ja ei tohiks mingit jama olla.
Kustuta peldikust tuli ää ja hoiad rohkem kokku.
126
15:31 06.10.2006
Ei tea kust se arvamus tulnud.Mõni päev üldse pole aega arvuti taga istuda.Teine päev oled tunnikese või terve päeva.Mis siis ülejäänud aeg peab masin kogu aeg sees olema või?Kui ei kasuta lülitan alati välja.Tean mitmeid kes on hoopis mõttetu ja oskamatu kooserdamisega menüüdes ja sätetes oma masina peeti keeranud.
erxxx
19:59 18.10.2006
Oi jahh

Ventilaator läheb kiiremini läbi, kui ta pidevalt käib (laagrid), käivitamise mõju on selle kõrval nullilähedane.

Kui arvuti on välja lülitatud, siis jahtuvad kõik seadmed (prose, kõvaketas jne) - pikendab jälle tööiga.

Ja see loll jutt, et välja lülitatud arvutil emaplaat läbi kärssab - no kamoon.
Pigem võis olla mingi muu seadme (modem ntx) kaudu tulnud pingega.
Viimasel
09:28 08.11.2013
ajal on tekkinud miski huvi vanade arvutite vastu. Lausa helistatakse ja uuritakse kas pole ära anda vana arvutit, just ära anda. Olen ise mitu jäätmejaama viinud, praegugi keldris mõni ootamas. Lihtsalt, kui neid aktiivselt (tasuta) otsitakse, siis kusagil saab neist miskit raha. Huvitav kus, viiks siis oma utiili juba sinna, ajad ju rasked.
solksolk_
20:20 12.11.2013
Arvuti tuleb ööseks kindlasti kinni panna, väldid ajatud elektrikulu ja arvuti kulub ka vähem.
Kuid, päris nulli elektrikulu läheb alles siis, kui pistikust välja tõmbad ja tihti ka siis, kui lauaarvuti tagant välja lülitad, aga kõigil seda nuppu ei ole.
qp
22:52 12.11.2013
... mul energiakulu mõõtja ei lugenud voolu tarbimist arvuti puhkerežiimis. Toiteplokk ka jahtus maha. Maitea, mida seal kokku hoida?
solksolk_
19:41 14.11.2013
Ei tea küll, mis ime elektrimõõtja sul on, mis ei näita sellist elektrikulu.
audi_a6_v6
20:31 14.11.2013
to: solksolk_

Et siis peaks paari watti mõõtma või?
.assa
21:47 14.11.2013
Eriline kulu vist stand by arvutist. Tõmba siis kohe ka telekad ja eriti külmkapp võrgust välja.
solksolk_
13:04 16.11.2013
Ma olen ka mõõtnud erinevate asjade standby kulu ja see on täiesti olemas olnud.
Näiteks, telekad sõltuvalt, tüübist ja vanusest, võtavad standbys 6-20w, osad ka rohkem.

Erinevad seinas olevad kellad 4-8w tavaliselt.
Erinevate ATX toiteplokkidega lauaarvuti,d mis lülitab ennast ise välja, kui windowsis shutdowni paned. 4-10w, sõltuvalt siis toiteplokist ja täpsest arvutist.

pesumasin, silmaga nähtavat elektroonikat ei ole, ükski tuluke ei põle, juhe seinas ja 8w.

Laptopi puhul on väga raske voolutarvet välja tuua, kuna see sõltub laptopist ja sellest, kas laeb akut või mitte, aga tean, et isegi laptop, kui standbysse paned, siis päris nulli, tavaliselt ei kuku, mingid watid ikka jäävad.
solksolk_
13:31 16.11.2013
Nii, teen nüüd ühe vana laptopiga katse, mis jooksutab windows xp -d.
Niisama, kui midagi ei tee on voolutarve 28-30w, kui koormata siis on kuni 47w

Ma kahjuks, ei saa päris standby nuppu vajutada, kuna ta ei paku mulle seda varianti, vist sestap, kuna ma pole windowsi päris paika installinud, pole drivereid pannud jne, pakun, pole viitsinud, eks panen millalgi driverid ära, siis proovin uuesti.

Kui oli ainult adapter järgi, ilma laptopita oli voolukulu kõikuvalt 4-6w, aga teps mitte 0.
Tbundy
15:25 16.11.2013
Ööseks võiks arvuti ikka täiesti välja lülitada. Toiteplokil on eraldi nupp. shut downiga jääb tarbima voolu 3w/tunnis
Siiidiuss
15:46 16.11.2013
Kõik õige. Aga kui unustada hõõgpirn pooleks päevaks peldikusse põlema siis nullib see kogu säästu mida on terve aasta tehtud toiteplokki tagant välja lülitades. Need ajad on möödas, (õigemini öeldesneidaegu polekunagi olnudki, et hoiame arvuti igajsjuhuks käimas, et mitte rikkuda välja sisse lülitamisega. Hiljemalt 5 aastaga on seearvuti nii ehk naa ajale jalgu jäänud.ja vaevalt keegi tahaks 20 aastat ühte ja sama arvuti kasutada. Mingit pentium neljagi ei taha tänapäeval enam netiarvutikski.
juhiabi
16:20 16.11.2013
Mul on 7 aastat vana hp :D, töötab 24/7 ja vahel teen restarti ainult, kuna mälu jääb väheks ja läheb mega uimaseks lõpuks.
Siiidiussh
16:44 16.11.2013
No mul on pentium4. Enamus ajast seisab. Netis kolamiseks käib nutifon või laptop ka. Kuigi lauaarvuti on jälle mängimiseks hea. Panengi uue lauaarvuti kokku. Korpus jääb samaks(Thermaltake aquila) toide corsair cx600m, emaplaat jne tulevad uued pluss kingstoni hyperx mälud pluss kingstoni hyperx ssd. Haun vaikselt veel plaani mis baasil teha kas i5 või mõni 6-8 tuumaline amd fx seeriast. Gigahertside võidujooks paista olema lõppenud, nüüd on tuumade ralli!
Tbundy
17:30 16.11.2013
3w teeb aastas 27kw/h nii palju peldikus ei kuluta. Et pentium 4 asemel nutifoni kasutada selleks peab vist masohhist olema
vanames
18:09 16.11.2013
Noh mälu värskendamiseks restarti teha pole küll vaja, piisab klikata:

%windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks

Teha otsetee ja vajadusel klikata ja mingit restarti.///

///
Väga tihti tuleb ette, et arvuti hakkab kaua järjest töötades muutuma aeglaseks. Paljud inimesed taaskäivitavad oma arvutit aga mul on parem versioon ilma arvuti taaskäivitamata.

1. Paremklõpsa töölaual ja vali New -> Shortcut
2. Lahtrisse Type the location of the item kirjuta see kood: %windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks
3. Kliki Next
4. Nimeks kirjuta Clear Memory
5. Kliki Finish

Nüüd, kui sa märkad, et su arvuti töötab aeglaselt vajuta selle ikooni peal ja ilma taaskäivitamata see puhastab mälu ja kiirendab protsesse.

Muudetud 16.11.13 18:14

blööge
18:12 16.11.2013
pentium4?
kiviajastus olete?
arenege!
Siiidiuss
18:17 16.11.2013
Kle esiteks 3watti ei jookse aastaringi. Seda aega kui arvuti töötab või juhe seinast väljas ei saa sinna hulka arvestada. Mõnel on peldikus 6kw halogeen ja kulutab 4tunniga nii mis mühiseb.
Seda nüüd muidugi. Õiged mehed on ikka need kes foorumi vaatamiseks ja netis surfamiseks oma 8 tuumalise amd käima lasevad overclokitud peab ka olema. Muidu ei vea ju lihtsalt välla:D ja üleüldse need kes nutifoniga surfavad netis on "veidrikud"
solksolk_
10:56 19.11.2013
6kw halogneen peldikus? Sellest ma ikka väga sügavalt kahtlen, see kütaks kiiresti saunaks ja oleks väga ere, lisaks ei kannata maja elektrisüsteem seda välja, tavaline.
See on juba jama jutt.

Aga arvuti, kui paned shut downi, siis selle tarbeid on erinevaid, aga rohkem kipub ikka sinna 6-8w poole.
Mina kuidas kunagi lülitan välja.
qp
11:35 19.11.2013
Siidiussi huumor lendab ilmselt sellistes kõrgustes, kus mõnele jääbki see kättesaamatuks...
Handimannist saab odavalt elektrikulumõõtja. Pane igale kodumasinale taha ja sa üllatud .
w
14:07 23.09.2014
Tekkis mõte, soetada laptop pruugitud, hind kuni210eur.Millist, valida või mida vaadata ostmisel.Soovitage mõnda, kasutatu, kuid korraliku tehnikat müüvat kohta.
ˇ
15:23 23.09.2014
kui ostad, siis pruugitud äriklassi oma, mitte pehmo laiatarbekaup. saad oluliselt töökindlama tüki.

http://www.laptopid.ee/kasulikku?gclid=CNv57pmp98ACFcsBwwodt
B8Arw

Marko
18:07 23.09.2014
...
21:02 06.08.2022
Miks mu teema ära kustutati?
Marko
21:19 06.08.2022
Sisutu.
Töötav trollitõrje.
Leia uus väljund omale!
Njah b
01:33 07.08.2022
Keegi eelpool kõneles “kui ostad, siis pruugitud äriklassi oma, mitte pehmo laiatarbekaup” - kusjuures ma ostsin täpselt sellise. Oli vaja 2014 aastal odavat arvutit, ostsin kasutatud äriklassi arvuti (telia leiunurk müüs oma vanu kontori juuste): hp elitebook, hind 290 €. Uuena oli maksnud 1500 € mõned aastad varem (ca 2010 mudel). Igaljuhul täna 8 aastat hiljem on mul see arvuti endiselt alles ja töötab igapäevaselt. Aku isegi peab paar tundi vastu. Sees i7 prose, 4gb ram jne. Seega masin töötanud 12 aastat alates uuest peast ja toimib. Win 10 peal (originaalis oli win 7 aga vahepeal win update käigus ilmus ise 10). Ärge oste mingeid odavaid uuest peast 600 € maksvaid kodulasutaja arvuteid, nood kestavad heal juhul vaid 5 aastat
jee.kim
08:38 07.08.2022
Olen tarbinud "refurbished " äriklassi DELL'e, väärt kraam!
Nüüd läksid SSD'd sisse ja kratid kasutavad edasi.
ddig
22:47 07.08.2022
Ma olin paar aastat tagasi lõhkise küna ees oma W7-t jooksutavate äriklassi Dell´idega.

Olen ca 15a kasutanud paralleelselt kahte või enamat arvutit ning kui 2007 ostetud D520 XP tugi ühel hetkel ära lõppes, siis sai kõrvale võetud E6410 W7-ga. Seda XP-ga masinat kasutan aeg-ajalt siiani, sest osad tarkvarad ei toeta uuemaid op.süsteeme.

Igapäevase tööriistana XP kasutamine aga muutus ajapikku võimatuks, sest veebibrauserid ühel hetkel lihtsalt enam ei toiminud. Samas Word ja Excel´iga teen siiani aeg-ajalt demosid, sest mitte ükski hilisem masin pole suutnud programmi käivitada (töövalmis panna) paari sekundiga.

Kui W7 tugi ära lõppes, siis oli selge, et peagi ootab neid masinaid ees sama saatus, mis XP-d ja esimese hooga lasin prooviks ühele E6420-le W10 peale. See oli aga täielik katastroof, sest isegi mõne megase fotofaili avamine võttis aega mitu minutit - arvuti lihtsalt ei olnud kasutatav.

Ca 2a tagasi hakkasin uurima, et millega siis oma igapäevased tööriistad E6410 ja E6420 asendada, kui need peaksid lõplikult ajale jalgu jääma. Esimene võrdlus käis igapäevase põhitööriista E6410-ga, mis tõuseb esile oma 16:10 kuvasuhtega monitoriga.
Sama kuvasuhtega seadmete saadavus turul on aga nii tagasihoidlik, et peagi oli selge, et selle soovi võin ilmselt maha kanda.
Sealt edasi elementaarsed soovid nagu ID-kaardi lugeja, võimalikult palju USB-porte, Display ja/või HDMI ja/või VGA pordid, SD-kaardi lugeja osutusid aga samuti üsna ulmelisteks soovideks.
Pikk jutt 5177 jutt - normaalselt töömasinat turul ei ole.

Veidi pettununa uurisin asja edasi ning kusagilt noppisin üles, et W10-ga peaks SSD kasutama. Tellisin USB-SATA kaabli ja SSD, tegin kettast koopia, ülesväärindasin W10-le ja vóila - masin töötab ja täiesti aktsepteeritavalt.

Seejärel sai sama asi tehtud kõikide W7 masinatega (1xE6410, 4xE6420, 1xHP tower, 1x Lenovo T420) ja kõik töötavad nagu uued arvutid. Ehk siis suutsin oma arvutipargi uuendamise tubli mitu aastat edasi lükata ning kogu saladus oli selles, et W10 jaoks on absoluutselt nõutav SSD.

Igaks juhuks sai kõikidele läpakatele ka suurim lubatud RAM pandud aga see vist ei andnudki nii märgatavat efekti aga puhtam-kuivem tunne ikka :-)
wigry
11:21 08.08.2022
Ka endal sai 14 aastat vana läpakas (mida kasutan vast 2-3 korda aastas) upgradetud W10 peale ning pöörleva kettaga oli see lootusetu. SSD-ga on aga väga normaalselt kasutatav nii et pole veel vaja seda vana kähmakat uue vastu vahetada :)