Mul üks tuttav soovitas Delphit.
Panin enda Fordile, kui ka sõbrad panid, Fiatile, Volvole, Toyotale.
Kõik akud silmaga, laetud s.t. töövalmis, 2.a. garantiid, klemmid sobilikud jne.
Praeguseks pole kellelgi ühtegi probleemi olnud.
Hind kah suht normaalne, odavat ei osta ma peale mõnda "head" kogemust kunagi.
Delphi ostsin Autotarvest Järvelt.
Nii DELPHI kui VARTA on head kvaliteet akud ja mõlemat võib julgelt auto kapoti alla panna ilma et peaks peavalu olema.
Hoiduda võiks(ütleme nii, et ei soovita) Poolas toodetud(reeglina tootjamaad ei nimetata) "mainekate" nimedega akudest, kus erinevate nimedega akud näevad kõik ühte moodi välja ning ainus erinevus on silt akul.
Olen ennegi tähelepanekuid teinud- Jaanionu on usaldusväärne,huvitab mind aga see, kes on see Jaan, kelle onu ta on?Äkki aitab see onu ka mind minu hädas?Loe Vecku 1,6i problasid!
Kindlasti enamus inimesi mind ei usu, kuid ma ei saa märkimata jätta, et Vartat või Delphit nimetada kvaliteetakuks on väheke üle paisutatud...
Igal akutootjal on teatud mudelid/sarjad, mis on tõesti kvaliteetsed aga kogu toodang pole seda kindlasti mitte.
Endal ka Vartaga ainult head kogemused, kuid tean inimesi, kellel on olnud probleeme. Tegelikult on ~95% akuprobleemidest tingitud kehvast auto el.süsteemist, mitte akust.
Ja see ütlus, et hoiduda Poola akudest on ka äärmiselt rumal, sest enamus autokomponentidest toodetakse odavaimas tootmispaigas: endistes sots.maades, Türgis, Itaalias, Hiinas...
Minuteada ka osa Varta akusid toodetakse Poolas ja näiteks Itaalias toodetakse juba väga suur osa erinevaid akumarke.
to TUUDOR
Mõnusalt sa tundud minule, kuid midagi sa jätad omateada.Ja küllap niigi peab olema.Samas tahan mainida, et mina,Eesti Vabariigi kodanik,ei ole lepingulises suhtes(ega suhetes) firmaga,mis toodab autoakusid firmamärgi "VARTA" all!Mina soovitan(sõltumatult,omatahtsi),tuginedes omaenda kogemustele- VARTA autoaku on väga hea! Ja lisaks TUUDORI kahtlusele,et teda ei usuta- lausun lihtviisil: JÄTA HEADE TOODETE,mille headuses 0n juba ammu EUROOPA tervenisti veendunud,mahategemine! Võibolla on sul lisasissetulek...? Ja kustkohast...?
Muideks, sissetulek on Varta müügiga seotud firmast. Tahan lihtsalt selgitada, et odavaim valge Varta ei ole nn. kvaliteetaku, ega pole ka kallim, nn. silver, vaid tavatarbijale teada sinise korpusega sari on kvaliteetaku.
Vahest on hea ostjale AUSALT selgitada, mis asi talle sobib, kuigi otsuse teeb akuostja ise, tavaliselt küll eelmist kogemust arvestades ja oma kümmnete tuttavate soovitust kuuldes.
Ma ei tea kust sa selle saad, aga soovitaks sellist akut nagu Optima. Hind on kallis, kuid annab märgatavalt rohkem võimsust välja ja eluiga on kah pikem kui teistel. Tavaliselt on seotud USA autode ja nende tuunimisega, nii et võiksid uurida kas US-Partsist või A-B'st.
optimad igas suuremas poes müüa.
aga nagu teada tasuta lõunaid ei ole. Sama raha eest (nõks alla 2000 eek) saad peaaegu 3 tava akut.
Järgmine probleem tekib kohe laadimisvooluga, kuna optima kannatab kordades tugevamat laadimisvoolu, kui tava aku. mis tähendab aga seda, et paljud kes hooga optima soetavad , saavad kohe (poolpidust)genekat remontida.
Aga diislitele ikkagi soovitaks, nii nagu laadimisvool, nii on ka käivitusvool kordades suurem ja kannatab ka tugevat miinuskraadi, ilma et see väheneks.
Kestab optima muidugi kaua, st täpselt ei tea, kuna need kodanikud kes aastat 6-7 tagasi akud soetasid pole veel jagu saanud. Kusjuures need töötavad traktoritel jms tehnikal, nurgad on juba klaasplastiga lapitud ja klemmid on mitu korda uued valatud.
Mida Salamast kah arvate,peres 7 aastat juba vastu pidanud,imestama võtab.Viimasel talvel küll juba ei tahtnud eriti jaxu olla,suvel keris küll.Mitu akutehast siis õieti on Euroopas,tuttav väidab,et ainult vist kaks(mingi koolitus ja puha läbi tehtud)Prantsusmaal ja...Ei tahaks ise uskuda nagu eriti seda.Et kõik tuntud margid pidada tulema sealt...nii tema teab.Optimast niipalju,et 2tk trakadel pidasid vastu 4,5-5 aastat,ainuke pluss,et käivitusvool on äge ja kaal on väike.
Jaanionu. Enne kui sa teistele soovitusi annad võiksid maailmas veidike ringi vaadata. Mispärast poola akud on kehvemad? Poolas on käesoleval hetkel üks kaasaegsemaid akutehaseid kogu euroopas. Mis sa arvad kust kohast siis need eelpool kiidetud delphid tulevad.
Mis aga soovitusse puutub siis tõsi ta on et 95 % juhtumitest on viga auto elektrisüsteemis või kasutamises mitte akus.
Mis ime riik see Poola on? Mõnede meeste jutust jääb arusaam, et kõik mis meil on müügil ja ükskõik mis tootega/tootjaga on toodetud Poolas! Tõsi sealt tuleb palju asju, kuid õnneks mitte kõik.
Ma arvan, et DELPHI akude maaletoojad võiksid valgustada kodanik Paun´i, kus neid akusid toodetakse.
Olen ka ise ja paljud tuttavad on sõitnud/kasutanud Poolas tehtud akusid(paljud seda ise ei teagi). Nende miinuseks on kõikuv kvaliteet ja suhteliselt lühike eluiga(3-4 aastat). Isegi Koreas toodetud akud on ühtlasema kvaliteegiga.
Ma loodan et ka teised akude kasutajad lisavad siia oma kommentaare,
siis selgub tõsi.
..aga minu põrra kapoti all on sama aku mis A rühma poistel!100 prossa igal ajal.
küsimus juba nii vahva,et lase aga olla..mõistmatu kas nii sõgedaid olendeid on veel olemas või sõidavad ainult volvoga sellised...mine näiteks automaailma ütle auto mark ja mootori maht..uus aku onngi peal...simpel ju!?
To Jaanionu.
Äkki teed ka mind targemaks ja ütled ära nende akude nimed, mis olevat Poolas toodetud ja kiiresti läbi lähevad?
Muidex, paljud tuntud akude valmistajad (näit.Varta) kleebivad akudele peale ka muid nn.nimetuid silte, sest kaubamärgi staatus ei luba neil oma õige nimega akusid odavalt müüa. Hea näide on see sama Varta, mis kasutab ühena vähemtuntud odava kaubamärgi nimena Bonn`i.(Vist kirjutasin õieti)
Ja paljud ütlevad, et uue auto originaalaku peab vastu 2 korda kauem, kui hilisem aku. Aga see on ju loomulik, sest uuel autol üldjuhul laadimine korras ja ka voolulekkeid ei esine ;)
Müün juba üle 10-ne aasta siin eestimaal akusid ja mingi arvamus nende kohta olemas. Ise olen kõige rohkem müünud Varta nimelisi (varem tulid Soomest Salama nime all) ja müünud neid just selle pärast, et mingit jama pole. Praaki esineb kõigil aga suurematel akutegijatel praagiprotsent umbes sama. Vartat minu teada Poolas ei tehta aga kindlasti ei saa ka seda väita, et kõik Poolas tehtud akud on viletsad. Häid akusid tehakse ju ka Venemaal aga korralikul asjal ka korralik hind kohe-tasuta head asja ei tee ja ilmselt selle pärast neid siia keegi ei tassi
Euroopa suurim akude tootja on Exide grupp, kelle turuosa oli mône aasta eest ca 40%(Euroopas).Teisel kohal on Varta Bosch grupp ca 22% jne(andmed pärit TM-st).Exide grupp müüb Eestis akusid järgmiste brändide all-exide,sonnax,centra ja vôib olla môni veel.
Kus neid tehakse,ei tea.1998 a.viibisin Hispaanias Varta- Boschi tehases, kus toodetakse suurem osa Silver (hôbe) akusid.Neid tehakse veel Saksamaal.Samas tehases ônnestus näha ka Motorcrafti märki kandvaid akusid. Valgeid Varta -Bosch akusid toodetakse näiteks Austrias ja Tsehhis.Môni aeg tagasi tehti neid ka Rootsis, kuid sealne tehas suleti.Poolas Vartat ja Boschi minu teada ei valmistata.Valged akud on odavamad, kui silver seeria akud, sest nende ehitus on pisut teine.
Vist tõesti pani mälu mind halba seisukorda, sest ajasin ise Tsheei ja Poola segamini.
Vartat on Eestis saada 3 sarja: Basic-Valge
blue dynamic
silver dynamic
Kuigi need viimased kaks mõlemad kirjade järgi sisaldavad erinevas mahus hõbedat, siiski blue dynamic on vaatamata odavamale hinnale kvaliteetsem.
Exide Classic kood 56077 või UlTRA 47600, nii Soomes kui ka Rootsis enim müüdud akumark antud autole.
Endal kasutusel E280 MB Exide 100 Ah, juba kolmas aasta bez problem- kust saada arvan ,et hästi varustatud varuosa kauplustest ümber Eesti, jõudu ostmisel.
Mingi Auto-Bildi testis oli selline järjekord. 1.Moll, 2.Höppecke, 3.Varta....
Mis asjad on Moll ja Höppecke? Hea küsimus:) Moll oli mu diiselvolkkarile tehases peale pandud. Kestis 5 aastat ja ca 250 000 km. Lõpuks läks üks purk lühisesse.
Höppecke traktoriakud olid tehasest uuel saksa ekskavaatoril. Masinal läheb seitsmes aasta, akumuret pole olnud.
Eestis pole neid kohanud. Võib-olla pole ostujõudu, võib-olla ei viitsita kõiki maailma asju siia näha tuua. Varta sai ka mingis soome-eesti TM testis päris hea koha. (teise kui õigesti mäletan)
TM testid küll ei näitä midagi milline aku on hea või vilets, parem vaata ka ZARULJOM(RUS) või AUTOBILD(GER) leiate hoopis erinevaid marke ja üpris tundmatuid tootjaid.Freak mainis siin MOLL-i ja HÖPPECKE-t, minge ostke ekskavaator siis saate neid marke nautida, kahjuks enamus sõidab- kulgeb hoopis erinevate aparaatidega ning ostavad Eestis hoopis levinenumaid brande.Kõik akud on head mida meil müüakse olenemata margist või tootjast lõpptulemus suuresti
sõltub vaid müügimehe aktiivsest tegutsemisest Teie rahakoti kallal.Muide VW(Polo, Sharan, Bora) tehakse Poolas - Poznanis kus saabub meie rahvavabariiki suurem osa siin müüdud akudest.
Julgelt soovitan Vartat,läheneb viies-kuues talv(pagan, ei mäleta täpselt, kuid järgmise aku käivitamise päeva panen annaalidesse!),pole probleeme olnus.Suviti kontrollisin elektrolüüdi tihedust,vajadusel toimetasin destillvee lisamist ja ülelaadimidt.Kõik.Vartat ei vaheta.See juba mul viies Varta!
Iga mees kiidab oma riista! Tegelikult on nii ,et meil levinud väide,et Varta ja Salama on põhjamaade akud on vale.Viimane akutehas Skandinaavias pandi kinni paar aastat tagasi. Suuremad tootmiskohad on Hispaania , Itaalia ja Poola.
Kõige targem on tegelikult osta Poolas valmistatud akusid. Miks?
1.Esiteks on see kõige põhjapoolsem maa, kus asub akutehas.
Põhjammade tingiustesse seega kõige sobivamad.
2.Kuna tegu on areneva riigiga nagu Eesti , siis ükski lääne firma ei investeeri mingite vanade seadmetega tehastesse. Julgen väita ,et tehnoloogiliselt on uued ida tehased tunduvalt ees vanadest tehastest Euroopas. Autotööstuse investeeringud on viimasel ajal suunatud just Poola ja Ungarisse. Loogiline on ka ,et need uued autod peavad millegi abil käima minema.Uus volksvageni tehas on Berliini tee ääres ja siis tuleb Bridgestone uus rehvitehas ja kohe järgmine on akutehas kus toodetakse sel aastal a`neli miljonit akut. Eesti Vabariigi aastane akuvajadus on 80000 akut.
3.Akud on nagu toidukaup. Aku müügiajaks on keskmiselt kuus kuud.
Kaugemates maades toodetud akud jõuavad meile ajaliselt kauem ja võivad olla oma realiseerimisaja lõpul kui ükskord klient selle ostab.Nii ,et mida meile lähem tootmine seda väiksem risk saada hapuks läinud aku. Klemmipinge peab olema minimaalselt 12,4 volti kui te poest aku ostate.
Suur osa akudest jõuab meile soomlase käe läbi ,kes klepsu peale paneb ja vahelt papi koorib.
Üldiselt on nii ,et aku on poes riiuli kaup ja usaldusväärne on osta
aku sellisest kohast kust olete veendunud ,et kui tekib mingi probleem ,et see firma ka kahe kuu pärast alles on kuhu oma pretensiooniga pöörduda. Eestis on palju juhuseid ,kus väiksemad firmad tahavad ruttu rikkaks saada ja müüvad ahvatleva hinnaga aga pärast on kliendid hädas.
Akude eluiga sõltub eelkõige autost. Auto on mõeldud sõitmiseks ja kui läbisõit aastas on väike on ka aku eluiga lühike.Pika eluea eelduseks on laadimisvool vähemalt 14-14,5V tulede, raadio ja töötavate ventilaatoritega.
Toote müüja peab andma kaasa eestikeelse kasutiusjuhendi kuidas aku eest hoolt kanda ,et rahakotti tihti ei peaks kergendama.
Soovitav on osta ka selline aku ,millel akupurgid lahti käivad. Sellist akut on endal väga lihtne kontrollida. Kõik akud on hooldevabad, sõltumata sellest kas aku on kinnine või saab sellel korke ära võtta.
Kui aku paikneb salongis siis ei ole muud võimalust kui turvalisuse pärast osta kinnine aku.
Ma arvan, et tootjamaa asukoht ei ole siiski määrav toote kvaliteedi suhtes.Toote kvaliteedi määrab hind,brändi nimi ja tehases toimuv kvaliteedikontroll,tootmistehnoloogia jne.
Varta ja Bosch annavad näiteks müügiajaks 18 kuud, nii et müügiaja määrab siiski tootja.Vale oleks öelda, et see on kuus kuud.
Laadimisvoolu mõõdetakse amprites,aku klemmipinge peaks olema tühikäigul ilma tarbijateta 13,8-14,4Volti.See oleneb automargist.
Normaalne pingelang tarbijate sisselülitamisel on kuskil 0,5
volti.See oleneb geneka suurusest ja tarbijate hulgast.
Osta võib nii hooldevaba ehk ilma korkideta kui ka hooldust nõudva aku-maitseasi.Hooldevaba on kallim ja kasutajale mugavam.
Selliseid akusid,millel aga purgid lahti käivad..Miks nad peavad lahti käima?
Omaltpoolt ka väike täpsustus eelnevale: Tegelikult ei ole vahet, kas akule on garantii aasta või 3 aastat, sest 99,9 protsendil juhtudest tulevad aku tootmisvead välja enne aasta möödumist.
2-3 aastast garantiid pakutakse seega välja rohkem reklaamina, kui et seda tegelikult vaja läheks.
Samas 4 aastast garantiid ei julge keegi välja pakkuda, sest vanemate autode puhul kipub see juba aku elueale liiga lähedale.
Tootjariigi järgi akut valida pole küll kõige õigem tegu. Tänapäeval pole suhtumine mitte "made in garmany" vaid "made by BMW" (näiteks) Ja täiesti savi, kas koostetehas on Saksamaal või Türgis.
Uued tehased Poolas jm on tehnoloogiliselt kõrgel tasemel kuid uus tehas teeb alati enne "sisseloksumist" räige koguse praaki. Galvex (Muugal kui olete kuulnud) on tootnud vist rohkem vanarauda kui seda milleks ta mõeldud.
Höppecke vms "nautimiseks" ei pea tingimata ekskavaatorit ostma:) (Nagu amper arvas) Küsimus rohkem selles, et Eesti sugusel ääremaal ruulivad näiteks Indesiti või Teba nimelised kodumasinad, mida mitmel pool mõningate mööndustega tootmisjäätmeteks peetakse. Siemens on juba päris kõva sõna, aga Miele nimetustki pole paljud kuulnud. No ja kes siin ostakski 25 000 maksvaid pesumasinaid?
Nii öelda "Räige kogus praaki" Poolast-st on tulnud viimased 80 aastat, mis sai alguse Berliinist ning pärast kupatati Poola, samuti saabub panide maalt kogu kassiöök ja aaastane pesupulbri vajadus ning veel tuhat pisiasja millest meie elu koosneb EW-s soovitan soojalt käia kas või üks kord panide juures auto+varuosademessil siis nii mõnigi kodanik räägiks siin listil vähe teist juttu, seniks aga ärge valige akut mitte brändi või tootja järgi, tehke nii nagu klemm soovitas ning kõik laabub.Exide Classic kood 56077 või UlTRA 47600, ja Volvo kulgeb.
To: Põder - oma küsimusele leiad vastuse kui teed päringu Eesti Tollile või Statistika keskbüroole, see ju avalik teabe.
kvaliteedi tagab tootja firma mitte maa kus seda toodetakse.
selleks on väga täpne kontroll ja nõuded toodetele esitatud.
adidase toodang tuleb näiteks enamus hiinast aga kvaliteet on tagatud, arvan et nokia telefon mis tehtud jugoslaavias on sama hea kui soomes tehtu, sest nokia ei lase sellisel jamal juhtuda.
seda näitaks et mercedes vito buss on tehtud hispaanias ja sellepärast selline saast küll öelda ei saa kuna mersu kaubikud on läbi aegade kehvad olnud ja ilmselt oleks ta samasugune ka saksas toodetuna.
Poola aku, sest seal kõige põhjapoolsem akutehas. No sürr jutt ju:) Võiksin siis ka enda akuotsimise lugu kirjeldada.
Saksa põhjalikkusega oli autoga kaasa pandud manuaal, kus kirjas, et peab olema 80 AH aku, mõõtudega X korda Y korda Z. Kolmandat tähtsat numbrit, ehk külmkäivitusvoolu (ca 650 A) oli samuti mainitud, aga märkusega, et mida rohkem seda parem.
Esimese sammuna võtsin hommikul netist mõned akumüüjate aadressid ja saatsin hinnapäringud. Ei viitsinud kogu manuaali ümber kirjutada - saatsin ainult auto margi, mudeli , mootori võimsuse ja valmistamisaasta.
Järgmiseks käisin ühe tiiru mööda Tallinna.
Akukeskus (vist? )Odavamat sorti koht Järvel, kus müüakse põhiliselt Raylite, Volta, Chloride akusid. Jutt umbes selline, et meil siin soodsa hinnaga 66 AH aku see, võta see ja vii minema.
- Vastasin, et suuremat vaja.
- OK, võta siis 88 AH.
- Ei võta, liiga suur. Ühest küljest peaks ketaslõikuriga kapoti alla ruumi tegema, teiseks pole generaator selleks mõeldud.
- Nojah, siis pole kahjuks midagi pakkuda.
Autopartner Peterburi mnt-l
Mingi kataloog löödi lahti ja palun - oli vist Centra aku kuskil 60-ndates ampertundides.
Vastasin, et minuteada käib sel autol 80 AH aku. Pikk jutt, et olen loll, kataloog ju näitab ja ärgu ma targutagu. Või kui tahan võtku see siit - umbes kombainiaku mõõtu asi, mis teibiga kinnitatult tagaistmele mahub. Lootusetu.
Varta akusid müüv koht Kadaka teel.
Väga enesekindel müüja viis ühe virna juurde. Minu arust vale virn. Pika veenmise peale suutsin ta kataloogi juurde meelitada, kus vana tõdes, et kurat, jah, alates 1997 ja 81 kw mootor - tõesti 80 AH aku vajalik. Seda hetkel ei ole.
Vaatasin, mis internetis vahepeal toimunud.
Üks liik tegelasi on selliseid, kes panevad oma kodulehele kontaktaadressi. Sinna võib kirjutada, aga ärge ometi lootke, et keegi vastaks.
Teine variant oli see, et meil aku soodushinnaga mingi 650 EEK ja ainult sel nädalal. Mõõdud, mahutavus - kõik see on ******, sest mõelge ometi - kõigest 650 EEK.
Meeldivaks erandiks oli seekord www.tomman.ee., kust tulnud kiri, et müüme Varta akusid. Minu autole sobis ainult ÜKS variant ja see on 80 AH valge aku.(ca 1400 EEK) Ükski sinine ei sobinud mõõtudelt.
Et müüjatega vaidlemisest oli tõsine kopp ees, ostsin ära. Autoks polnud mingi eriline eksootika vaid kõige tavalisem alates 1997 diiselpassat.
Lugu täiesti tõepärane ja igapäevane(mitte ainult aku alal, sama näited ehitusmaterjalide poodidest saaks veel enam kuhjaga) see kõik toimus Tallinnas, sootuks kurvem on aga selles loos, et maksid Tommannis Veereni tn. paksult(rasvaselt) peale, oleksid võinud samas tänävas külastada Ravorit(Varta) või Järvel Akukeskuse kõrval AS BEN(Centra,Delphi, Varta) poodi või Järvel Exide müüjat AS NBT-d EXPERT poega ühe hoovi peal, usu oleksid tõeliselt paremaid pakkumisi saanud.
Nojah, mõnisada krooni läks hävingusse. Aga minu aeg maksab samuti midagi ja kõiki poode ei viitsi läbi kolistada. Oleksin tippadvokaat, arvestaks näit 1600 EEK tund... ehk iga tund, mis mul põhitöö asemel aku otsimiseks kulub on 1600 kroonine kahjum.
OK, pole see eriala ja nii kõrgele latti ei sea, kuid veel paar tundi ja see aku oleks juba 3000 maksnud:)
Ahjaa, BEN-i jutus eraldi ei maininud kuid, tol korral oli ainult paar väsind moega eksemplari letis. ei hakanud seal pikemalt peatuma.
Teinekord soovitaks külastada Renovaari kauplust Tondil.
Üldjuhul nad telefoni ega maili teel infot ei oska anda, sest tahavad müüa kindlalt õige aku õigele autole, aga üldjuhul on seal linna parim valik ja mis kõige tähtsam, nad kunagi ei ürita odavat akut pähe määrida, vaid püüavad just õige lahenduse leida.
Ennetan küsimusi ja ütlen, et olen ise nende klient.
Jäin selle teema peale mõtlema, et mis akud siis enda massinatel peal on ja oh llatus, ei mäletagi enam. Kõik on samast kohast ostetud, erinevad margid ja vanimatel hakkab 4-5 aastat täis saama. Kokku siis 9 akut, neist 3 paaridena. Pole ühtki probleemi olnud, peale ühe mis lekkis ja kohe alguses garantii korras vahetusse läks.
Sellele Tommani vastasele.
Veerenni uulitsas meil poodi enam pole oma 8 kuud. Asume Tallinnas nüüd ainult meie uues poes Mustamäel.Ja mis hindadesse puutub, siis Ravoritega meil juba aastaid sama hind ja ega teiste Varta müüatega suuri vahesid ka ei tohiks olla.
Räägin oma kogemusest 93 aastal ostetud ja sapakale peale pandud akust mark oli SALAMA ja nagu eelnevast jutust lugesin müüakse seda nüüd VARTA nime all. Igatahes on see väga kõva aku sapakas sõidab meie peres aprillist oktoobrini siis on talikorteris. akut on laetud minu mälu järgi 3 korda. 2 aastat tagasi kustus mu Celical aku firmat ei mäleta. Sõitsin siis terve talve sapaka akuga linnasõitu tööle kodu ca 6km päevas. Ei mingit problat. Kevadel ostsin Celicale uue mingi tundmata nimi 600kr. Tahtsin ka SALAMA akut põld kurat. Aga näed pätid müüvad VARTA nime all. A noh aku on 9 aastat vana ja kustumise märke ei ilmuta on kellelgi midagi vastu panna, ma ei mõtle siin mingit vene akut millel vahetati hapet vett ja mida iganes. Ise olen aeg ajalt lisanud destill vett ja see on kõik
Ühesõnaga 93 aasta SALAMA (VARTA)aku peale võid kindel olla läbiproovitud variant aastaid. Tonniga annaks ära no kuradi kõva aku on ikkagi ja töökindel. Ää poest osta jumal teab mis saasta saad. Ma annan garantii kah :)
Vanasti olla kõik ilusam, või kollasem, supp paksem, naised kaunimad ning sapakal aku aastast 93. Sooviks väga teada selle sapaka voolutarbimist või ehk peale süütesüsteemi ja esitulede mis kui küünlad ees põlesid vist midagi sealt ei leia.Tuntud "poolakad"
ajavad samuti asja ära, ka sapakal.
Pea-asi, et oleks piisav sinu autole näitajate poolest. Muud vahet pole. Osta akudega tegelevast ettevõttest - saad värskema kui marketist. Muud vahet tõesti pole, mis firma oma..