Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

autoga lapimaale, aga kuidas?

krl
23:43 23.11.2006
Kas keegi on käinud? plaan perega reisule minna, kolmekesi, vaadata üle kuidas porod elavad ja kus jõuluvana end peidab. aga vahemaa on vist päris pikk ning äkki kellelgi on kogemusi, kaua sõit aega võtab, mis oleks kõige õigem marsruut jne, igasugune info teretulnud. Vist saab rongiga ka minna? Et auto rongile ja ise ka, suts ja kohal? See variant pakuks ka huvi, kust saada lisainfot? Mis maksab, kaua aega kulub ja kas on mõistlik lahendus. Või äkki tasub minna ilma autota ja kohapeal rentida vajadusel?
Kärss
01:18 24.11.2006
Aga mis on eesmärk, kas ainult Lapimaa? Ma soovitaks minna autoga, kuna ka vahepeale jääb palju vaatamist väärivaid linnasid, külasid ja veel nii mõndagi muud, mis väärib auto kinnipidamist tee ääres. Soovitan valida mitte kiirteed ja sinna-tagasi erineva marsruudi. Lapimaad külastades ei soovita eriti turismikeskuseks muudetud Rovaniemit (tõsi, ka sealt tasub läbi käia, aga mitte sinna jääda) ja uudistada pigem põhja ja ida pool toimuvat (Kemijärvi, käia neil hingematvalt ilusaid vaateid pakkuvatel matkaradadel tunturis, ööbimiskohadki looduses sageli tasuta majades, ainult kütmise ja järgmisele tulijale puude valmislõhkumise vaev), kui just päris Põhja-Jäämere äärde sõita ei viitsi. Kohapeal liikumiseks tasub rentida pigem lumesaan (laste jaoks järelkäruga saan) ja autoga ise kohale minnes all kindlasti naelkummid. Diisliga on kindlasti odavam sõita kui bensiiniga, aga Eestist soovitan lahkuda tühja paagiga ja tankida alles Soomes. Kõik oleneb rohkem siiski eelarvest ja sellest, mida sinna Lapimaale otsima minnakse.
vennike4
06:15 24.11.2006
on ka endal selline tahtmine ,aga ei tule vaimu peale.olen uurinud soome turismi lehelt ja seal pakub helsingi -rovaniemi vaheks kuskil 900 km ja söidu ajaks üheksa tunni kanti.täpselt ei mäleta.
mss
09:37 24.11.2006
Rongidest saab infot siit

http://www.vr.fi/heo/eng/lapin_matkat/lapin_matkat.htm

Kui tahad lapis ringi sõita siis on mõistlikum oma auto kaasa vedada, rendihindu küsi juba eestist mõnest rahvusvahelisest rendifirmast ja võrdle rongipileti hindadega. Samas oma auto eelis on see, et võid vajaliku kola (näiteks kui sul on oma suusad) või ka toidu, õlle jms. kodus kõik peale laduda, rendiauto puhul pead selle kola kuidagi lapimaale saama või siis ka suuski sealt rentima. Samas kui tahad ainult ühes kohas - näiteks Levis, suusatada, siis võib auto ja kogu kola üldse koju jätta, seal on väga hea taksoühendus piiramatud suusavarustuse, saanide rendivõimalused ja suhetliselt lühikesed vahemaad.
Rong iseenesest on kiire ja mugav, muidugi sõltub rongi või auto/rongi valik sellest, palju soomes oled käinud ning kas tahad puhkuse ajal aja maha võtta või oled nõus pikalt roolis istuma. Kui tahad vahepealseid kohti külastada, siis võib ka autoga sõita, aga siis pead arvestama vähemalt 2 päeva sinna ja 2 päeva tagasi, seega on puhkusest 4 päeva kadunud sõitmisele.

Minu isiklik arvamus on, et talvel pole selle vahepealse 900 km peal nii väga eriti midagi vaadata, seda enam, et puhkus niikuinii lühike ja tahaks ju nagu ka kohale jõuda.
Seevastu suvel soovitaks just kogu tee autoga minna, üks ots idapiiri mööda ja tagasi teist teed.

Kärss
14:24 24.11.2006
mss-l täiesti õigus, sobivaim aeg Lapimaa külastamiseks on vahemikus kusagil maist oktoobri alguseni. Et nautida Soome loodust, piisab ka poole lühemast maast ja soovitaks siis minna nt Tahkole. Koli on kah väga ilus, aga seal on mingi kaitseala ja ei lubata kelgutada
minaka
15:54 24.11.2006
Hlsinki - Ruka sõiduks kulus u.10 tundi. Soomes see loll asi et kiirus maanteedel 80. mingi aja saad lasta 110km/h seal niiöelda kiirteedel ja põhjas kus liiklust hõredamalt on samuti 110km/h lubatud. Mida põhjapoole seda enam pead jälgima marzuuti. näiteks tanklaid on seal suht vähe. Väiksen nüansid panevad asjad paika.
Põhja kõige mõtekam on minna jah rongiga. Maksad aga tunned ennast ka valge inimesena.
mees maalt
09:20 25.11.2006
To Kärss;huvitav miks selline suhtumine.tsit."eestist soovitan lahkuda tühja paagiga" Meil on ju küttehinnad tunduvalt odavamad.Meil disla 13.- ,Soomes 1,02-1,1 euri,bena 1,45-1,5 euri.Väga huvitav nõuanne on sul.Kütte kvaliteedid on samaväärsed.
skann
10:04 25.11.2006
Käisin Rovaniemi vahet tihti vahepeal.Autoga mööda E4 teed muudkui aga tuld.Hommikul esimese laevaga üle,ja õhtul kella kaheksaks-õheksaks kohal nagu naksti.
Plaanin ka ise lähiajal selle tee veel ette võtta,et sõpradele külla minna.
skann
10:06 25.11.2006
Rong sõidab Helsinki-Rovaniemi sinna 12-tunni kanti.
Kärss
12:03 25.11.2006
TO mees maalt: kütte kvaliteet on VÄGA erinev ning Soome veidike kallimat kütust (ära võrdle Helsingi hindasid, mujal odavam) võtab Soomest tankides vähem, lisaks jõudu rohkem jne. Ja kui vahepeal peaks tulema -40 külma, siis need lisakulud mis tekivad (nööri otsas remonditöökotta, Eesti kütuse väljalaskmine, filtrite vahetus + ikkagi seal tankimine), ei tasu end lihtsalt ära. Külmaga tasub olla ettevaatlik ka muus osas. Nt ühe oma Saksast toodud autoga külmus seal lihtsalt roolivõimu õli ära, kuna järgmine hommik käivitades oli õues -42 ja õli sisuliselt tahkes olekus. Muud vedelikud olin enne ära kontrollinud/vahetanud, aga roolivõimuõli jäi kahe silma vahele, lati rikkus ära ja ka selle vahetus pole mitte odav lõbu. Viimased 7a Soomes elades tegin alati Eestis käies nii, et Eestisse tulin täispaagiga ja katsusin Eestis mitte tankida, sest olen saanud diiselauto puhul juba piisavalt maitsta neid kütuse külmumisega seotud probleeme ja praegu eelistan otsida ekstreemsusi mujalt. Igaühel muidugi oma arvamus, mõne auto puhul pole ka see kuluvahe nii tuntav ja kui seal pehmed ilmad, siis ei külmu ka meie Statoili kütus seal ära
Huilgav Hull
15:10 25.11.2006
to mees maalt:oleme küll EUs aga kahjuks pole meie kütused sama kvaliteediga.ilmselt pole sa kunagi autoga euroopast tulnud ja imestanud,et mida lähemal kodule tankida seda suuremaks läheb kütusekulu.
Kapten Trumm
19:59 25.11.2006
igal aastal soidan oma masinaga euroopasse.eestist tankides on alati kulu koige suurem.isegi leedust tankides langeb kutusekulu.kasutan pilooti,nii et kiirused ja soidu yhtlus on sama.eesti kytusega tuli kulu 8-8,5(rekord)eestist eemaldudes langes kulu6,8 peale..see ei ole mitte uhe reisi arvutus.igal aastal sama jama.
Kärss
08:23 26.11.2006
Seda kulu vahet meil ja mujal (sh ka Venemaal) on arutatud juba nii paljudes teemades, et jätaks hea meelega selle offtopiku siin praegu pooleli või siis jätkaks mujal. Point on pigem selles, et kvaliteedivahe annab seal külmas eriti hästi tunda ja kohaliku Statoili solgiga võid lihtsalt teele jääda, kuna külmub ära ja ka käivitamisomadused külmas on palju kehvemad. Sel ajal, kui siin veel suvekütust müüdi (Lukoilis praegugi mingi kahtlane "kuni -29" diiselkütus), olid seal juba kohati korralikud külmad ning teele jäämine garanteeritud pea iga siinse autoga. Ei maksa unustada, et põhjamaade diislitel on sageli ka soojendusega kütusefiltrid, paagi tagasivool ja äravool täpselt samas kohas jpm, mida meie kohalikel ning Saksast toodud autodel näeb haruharva. Ei ole midagi kokkuhoiu vastu, aga teelejäämise riskiga seda kah ei soovita. Eriti kui plaan minna lastega, pole kuigi lõbus väga käreda pakase käes külmetades autoabi oodata. Üks sõbranna jäi samal moel Soomes pakasega teele oma akvaariumi transportides, mis enne abi saabumist lihtsalt lõhki külmas, akvaariumi kalad-konnad surid jne, ja seal oligi põhjus lihtsalt esimeste külmadega paaki jäänud suvekütusest (diisli paagi tühjakssõitmiseks kulub sageli 1000-2000km)
Yoobik
09:22 26.11.2006
Olen kaks korda läbi Soome Põhja-Jäämere äres käinud.

Igal juhul soovitan: mine!

Praegu on selline aeg ka, kus ei ole veel väga külm ja hooaega ka pole, saad soodsalt ööbida.

Nagu juba soovitati: mine hommikuse laevaga üle, siis mööda E4 põhjapoole. (Kui oled lumefänn, võid võtta ka E5, seal peaks juba lund olema...)

Ja see jutt on ka tõsi, kui lähed diiselautoga, ära mine Eestist täispaagiga, osta Lapist arktilist kütust, natuke rohkem maksab, aga hea rahulik olla.

Ja 20 EUR rahatähti peab alati tagavaraks olema, osa automaate ei aktsepteeri Eesti Visa ja Visa Elektron kaarte.

Head teed!
Lihtsameelne
10:46 26.11.2006
Tõmmban iga nädal Rootsi -Soome -Leeduvahet. Oskan kütusekohapealt seda soovitada ,et jälgi ilma ennustusi. Leedust võtan paagi täis, kui vaja panen lisandit. Kui jõuan jahedamatele aladele ostan talve küttust peale.
Tänu kütuste erinevatele omadustele jälgin väga hoolega ilma. Kui olen oma matemaatikaga eksinud ja täitsa hätta jäänud ,siis olen lisanud veel bensiini (teeb vedelamaks). Mitte väga palju nii umbes 5-10L. 100L. kohta.
Mõistlik oleks korralikud vedelikud sisse panna ja filtrid vahetada. Korralikud lisatuled tulevad ka kasuks. Helsingist Torniosse on normaalse sõitmisega kulunud minul 10 tundi ja seda veokaga. Kõik sõltub startimise kella ajast. Kas sattud kusagil tipptunni ajasisse või ei.
Julget peale hakkamist.
mees maalt
12:24 26.11.2006
To ***lgav hull; Kahjuks pean sind kurvastama.Olen oma massinaga 10-kond riiki läbi sõitnud.Igal suvel võtan ette mingi X reisi,x suunal.Tänavune sõit oli Eesti-Rootsi -Norra (Kaplinn) ja Soome kaudu tagasi.Sõida oma autoga järgi kui julged.(1994 a. Mondu)(Norra marsruut Oslo-Kaplinn ja kui vähegi võimalik oli,siis kasutasin kõrvalteid.Tunduvalt huvitavam kui mööda peatrassi lasta)
krl
14:55 26.11.2006
Kütuse point selge, panen kõrva taha. Aga ehk tuleb veel asjalikke vihjeid võimalike sihtkohtade kohta? Mul pole muud plaani, kuiet lapsel (3a) oleks ka mingit organiseeritud aktiviteeti - saaks põtra katsuda ja kelgutada ja.. jaanuaris jõuluvana ilmselt enam ei näidata, ma ei tea. Pole lihtsalt kindel, kas minnad detsembris või jaanuari lõpus.
Mis on sealsed suuremad/paremad/huvitavamad sihtkohad, võibolla mingid teemapargid, loodusrajad, keskused? Päris metsikult ei julge minna lapsega, olgugi et metsaonn kõlab ahvatlevalt. Samas kolmeaastasega sa nädalat seal ei ela, vaja pidevat ja vahelduvat meelelahutust ning hea kui tsivilisatsioon ja soe vesi/saun suht käeulatuses on.
mees maalt
19:00 26.11.2006
No lapimaal pole põtradega probleemi.Need on nii kavalad elukad,et kasutavad mugavusi.(muig) Sõiduteed on neid täis.Aga samas peaks ütlema,et liiguvad üpris viisakalt teeservas.Ja ka põdrafarme on küllaga,kus on võimalik põhjapõdraga lähitutvust teha.
Muhkel
12:44 27.11.2006
Sai augustis sõidetud läbi Soome Kirunasse 1200km, võttis aega 13h koos väikeste tankimis pausidega. Sinul vahemaa vähe lühem ehk aga talvised teed, nii et võib selle ajaga arvestada. Ja muidugi põdrad teel! Need sindrid on nii julged, et enne sõidad sina kraavist läbi, et neist mööda saada kui nemad endid eest ära suvatsevad liigutada:-) Keegi eelpool mainis kaardiga maksmise probleemi, kui ma minnes öösel sõitsin siis need pagana automaattanklad ei tunnistanud ühtegi kaarti, ei Master ega Visa. Aga tagasi sai päeval tuldud ja kassas makstes probleeme ei olnud (võibolla lihtsalt vedas). Kui ma ei eksi peaks Jõuluvana jaanuari lõpus veel vabalt näha saama. Lisaks vaata sellele lehele, infot lausa eesti keeles ja puha www.visitfinland.com . Kindlasti soovitan koerarakendi sõitu, oh neid kilked- nii palju kutsusid, see on väga tore isegi täiskasvanule.
mss
15:01 27.11.2006
Polaarjoone peal (Rovaniemi kõrval) olevas Santa Claus Village's näete elusat jõuluvana kindlasti aasta läbi.
Muude aktiviteetide kohta saab infot kindlasti internetist (toksi lapland või rovaniemi vms. otsingusõna sisse) ja reisibüroodest.

Sõidust niipalju, et füüsiliselt on see vahemaa muidugi ise roolis istudes ühe päevaga läbitav, ainult, et seda ma ei nimetaks puhkuseks ja ammugi pole see puhkus ja lõbu pere ja 3.a. lapse jaoks. Egas eesmärk pole kauba vedu punktist a punkti b. Ja mis mõte on läbiväsinuna öösel kuhugi hotelli jõudmises?
AC22C
12:46 13.10.2021
Mul autos AC tavaliselt aasta läbi 22°C peal, hulgutud Lapimaal ja põhja Norras igal ajal ja iga ilmaga siiani probleemideta. Trehvasin sellise soovituse peale:

Bring warm clothes and shoes, the best is to wear the clothing and keep the car cold.
To avoid icing on the windows keep the car cold and use cold air, not warm, on the windows.

https://www.nordkapp.no/en/other/winter-expeditions

Selles kolonnis sõitnud siiani veel ei ole. Kas on mul see nipp teadmata? Mis kasu sest oleks? Mugavam? Mis kraadi siis autos hoida kui kunagi ise katsetaks?
Meenub, et olen vist kunagi külma ilma ja lumesajuga kellegi soovitusel katsetanud, et esiklaasile sooja õhku ei puhuks aga ei mäletagi oli parem või ei...

To AC22C
15:19 13.10.2021
Meil ühe korra Lapis käies on olnud auto hommikul seest jääkirme all (k.a keskkonsool jms). Sõitsime ühe jutiga esimeselt laevalt Rovaniemi taha nagu ikka ja 4 inimest autos. Seda aitab vältida see, kui enne auto ööseks ära parkimist korraks aknad lahti teha ja auto seest maha jahutada/õhk kuivaks lasta.
Enne...
15:52 13.10.2021
...koroonat sain igal aastal jaanuari keskpaigas P-Soomes suusatamas käidud. Ka Levis. Ühe korra oli asi lausa nii karm, et suhteliselt uus Volvo peale öist külma (-38C) hommikul enam ei käivitunud ja Eesti-Soome segu diisel oli külmunud. Kordagi ei ole olnud niiskusega akendel probleeme. AC pidevalt 21 peal. Ma ütleks nii, et auto seest tuleb niiskus ära saada. Kui on vähe vanem auto... a-la 2 aastat ja vanem, siis tuleks aeg-ajalt konditsioneeri "puhastada." Loomulikult on täiesti normaalne iga aasta salongiõhufiltrit vahetada. Seda puhastust teevad ka autoesindused ise. Poes on tegelt ka spets konditisioneeri puhastusaineid müügil. Probleem on tegelikult meie kliimas ja AC kasutuses. Lühiajaliselt AC kasutuses tekib palju kondentsi ja seetõttu tekivad sinna konditsioneerisüsteemi ja kanalitesse piltikult öeldes "seened"..... ja igasugu äravooluavad, jalamatialused ning kummist porimatid jms võiksid ka olla kenasti puhtad ja kuivad.
Lihtne sõit
19:01 13.10.2021
Ma olen ka käinud. Korraks peatusin, et tankida. Toitu ja jooki olin kaasa varunud. Muidu väga mõnus ja pingevaba sõit ainult juba põhjas peab olema ettevaatlik, et nendele porodele sisse ei tulista.
Alma piim
20:29 13.10.2021
Mis konditsioneerist(eesti keeles kliimaseadmest sa räägid -21 kraadi juures:? Kliima lõpetab oma töö juba +7 juures. Miinus kraadidega on õhk juba kuiv!
Kondi-mees
08:45 14.10.2021
Tegelikult on nii, et isegi kui sul välja näiteks -20, siis AC nuppu sisselülitatuna hoides ikkagi töötab kondi uduvastane toime.
Kui ei usu, siis proovi ise. Kui näiteks -20 korral on aknad udused, siis lükka AC sisse ja vaata kuidas udu kaob. Nii lihtne ongi.
63amg
08:49 14.10.2021
uduvastane toime-palun ära aja pada!
-20 ja udu
08:50 14.10.2021
mis pada
10:01 14.10.2021
Salongi hingad ise sisse selle udu, vahet pole palju väljas temp on. Ole neli inimest autos ja lükka õhuvool kinni ja vaata kuidas udu tekib.
Deus
15:26 14.10.2021
-38 tapab igate pidi masina ära. Aku tuleb maha võtta ja tuppa ööseks kaissu võtta. Külmunud diisli puhul ei aita muidugi mitte miski. Meenutan nädalavahetust Värska külje all, kus paar ööd oli ikka alla -30 ja alla temepratuurid, isegi viin hakkas külmuma ja kui esimese toobi kõrisse viskasid õuest toodud pudelist, said külmapõletuse kõrisse. Meil õnneks olid bensukad aga ainukene masin, mille käima saime pühapäeva hommikul, oli karburaatoriga golf2, mille aku oli terve nv toas olnud, natukene eetrit ja nii ta läks. Järgmisena saime tööle 1.8 Audi A6, mida lohistasime Golfil sabas ja siis lõpuks automaatkastiga Omega 2.0'i, mis sai voolu Audi käest.
Deus...
19:24 15.10.2021
...aku taha too käivitus tookord ei jäänud. Asi oli puhtalt külmunud diislis. Tuli tasuta Volvo Roadside Assistance appi ja boosteriga läks pikka pingutamise peale käima. Peale seda sai mindud ja võetud paak arktilist diislit täis, külmumisvastane lisaaine sisse ja järgmised päevad oli elu lill.
Veikko49
21:35 15.10.2021
Käinud väga mitu korda. Käivitumise ja muu jamaga pole hätta jäänud. Tavaliselt tangin Kärsamäel, see on ca poolel teel Levile. Seal on juba kohalik arktiline või polaarne, täpselt ei mäleta enam. Selleks ajak on üle poole kütusest otsas, seal paak täis ja edasi.
Kord oli Lapis selline ilm, et väljas oli -6 kraadi ja sadas vihma. No see oli küll seiklus.