Palju on foorumis küsimusi teemal maastur vs linnamaastur või pideva neliveoga sõiduauto (sisuliselt siis Audi Quattro, Subaru, BMW iX või MB 4-matic, ülejäänud on kas siis juba suht haruldased või libaneliveolised). Siin on pildid tänaselt koduõuelt. Kõigepealt sõitsin Audi 80 Quattro hoovilt välja, seejärel Audi 100 Quattro üle õue ja lõpuks päris maastur (Patrol) kah omale kohale. Need suured porised jäljed on siiski vaid maasturi omad. Audide jäljed (pidev torseniga nelivedu on pidamiselt vägagi võrreldav keskelt jäiga ühendusega Patroliga) on samas vaevumärgatavad, kuna need ei vajunudki üldse porisse - Quattrote sõidutrajektoor on märgitud punase värviga piltidel. Ehk siis autot valides tasub mõelda alati, kas on suurem oht kuhugi sisse vajuda (eelised kergel autol) või on olulisem võimalikult hea kontakt maapinnaga (raskem maastur vajub kergemini pehmest läbi, kuni kõva pind vastu tuleb - antud juhul siis läbi pori jäätunud maapinnani).
Mul on omal ainult video, aga ehk on kellelgi ka pilte sellest Männiku karjääri sõidust, kus Hummer H1 mäest kuidagi üles ei saanud, kuid Audi 80 Quattro 20V läks sealt esimese korraga.
loomulikult jälle kärss... sellise teema saabki ainult tema alata, sest keegi teine ei viitsiks iialgi oma sopast koduõue rehaga siledaks tõmmata ja siis kolme autoga üle sõita...
aga mis puutub videosse, siis seda olen mitu aastat tagasi näinud... ABSOLUUTSELT IGA maasturiga on võimalik mitte mäest üles saada, kui ennast lootusetult sisse kaevata... sellise võrdluse korral ei saaks sealt mäest üles ükski maastur, kuid kõik sõiduautod:D
TO nähtud: just see liivane mägi ongi üks neist kohtadest, mis annab kergele autole eelised raske (maasturi) ees. Seda enam, et lukkudega maasturi ja lukkudega 4x4 sõiduauto pidamine on sisuliselt sama - erinevusteks vaid kliirens, aeglusti (ka seda näeb mitmetel sõiduautodel, tõsi mitte Saksa toodangu puhul) ja kere väänatavus väga raskel maastikul. Liivasel mäel tehtud mäkketõus pole jällegi mingi raske maastik...
Mis õue rehaga silumisest Sa räägid? Nüüd oli üle hulga aja üks päev, kus külmunud maapinna pealmine kiht üles suutis sulada. Tänaseks on jällegi maapind külmunud ja roopad kõik endiselt näha, karta on et pikaks ajaks
Paar parandust siinkohal: tegemist ei ole Männikuga vaid hoopis Tartus Raadi nö. esimese krossirajaga. Ning kui väga norida, siis auto ei ole mitte Audi 80 20V Quattro, vaid Audi 90 20V Quattro ;)
Sõidetud on sõidud umbes nädalase vahega. Ehk siis kui nägin videot kuidas see Hummer seal ukerdas, tekkis mõte oma autoga proovida ja nii saigi see Audi video tehtud ja pärast siis asjad lihtsalt kokku pandud.
Lisaks siinkohal veel paar huvitavat linki(Hummerit te siin ei näe, aga üks Patrol tõi vabanduseks, miks järgneda ei soovi selle, et "ei taha pärast pesulasse minna", ometi kui mina pesulasse jõudsin ootas tema juba järjekorras). Aga kuna ta ei sõitnud, siis midagit tõestatud ei saanud.
to kärss
pidasin silmas ühte teist videot kuskil liivase mäe peal. seal oli tegemist kuiva pehme liivaga, kuhu H ennast põhjani sisse kaevas... selgelt oskamatusest
aga mis puutub sellesse, siis ime ei ole ka, et H1 üles ei saanud:
H1 oma 3 tonniga ja 5m enne mäge start vs 1 tonnine audi, mis tuleb hooga...
ja et mitte virisemist jätta:
rõvedamat piinamist, kui viimases videos, annab ikka korraldada. ime ei ole, et kõik, kes kasutatud auto ostavad, remondivad seda surnuks...
selgelt parim reklaam audi clubile ja edaspidi ostavad kindlasti paljud oma auto nende liikmete käest!
Mismõttes rõvedat piinamist? Mõned sõidavadki sellise tee peal :D
Kusjuures selle esimese raadi video juures ei saa ma päriselt aru, mis seal näidata on. Kruusa peal võib ka kaksveoga sõita ja kui mäkketõuse õige gaasi ja hooga võtta peaks needsamad ringid ka kaksveoga ära teha.
Selle sopa sees kaksveoga edukas olemises ma natuke kahtlen, samas kui hooga minna ja roobastes rattaid mitte risti keerata :D nagu neliveomehed siis nii edevat külg ees minekut vast ei saavuta aga lühikesed lõigud on läbitavad.
Üldiselt on sellised A vs B teemad natuke väljaimetud ja naljakad. Just see versuse osa, mulle ei jõua kohale, et maastur on nagu nii väga VERSUS 4x4 sõiduauto ja bensiin on VERSUS diisel ning automaatkast on VERSUS manuaal jne.
Mis puutub siintoodud videotesse, siis loomulikult on olemas tingimusi (või on võimalik tingimused kunstlikult luua, sest ma arvan et ei hummeril ega Audil polnud tegelikult vaja Raadi LV kruusakarjääri seinast üles sõita, sest ma tean, et sealt ei vii tee kuhugi:)), kus üks on teisest üle.
Tarbija seisukohalt on üsna selge (oma kogemused A6 quattro ja LC-ga), et neliveoga tavasõiduautost väga kehvades erinevates teeoludes asja pole. Hobi korras võib käia ju sõiduautoga kusagil karjääris aeglaselt manööverdamas ja seda filmimas, aga näiteks juba paarikuise intensiivse samasuguse kasutamisega võib selle sõiduauto ka maha kanda.
Mis ma nüüd öelda tahtsingi. Vist seda, et hobi korras on autoentusiastil võimalik igasuguseid proove, katseid ja videosid teha, aga kui reaalseks igapäevaseks tööks läheb, siis on ikka iga töö jaoks tehtud selleks tööks vastav auto.
Kuna H üritab nõlva murda tehase rehviga pole imestada midagi sest tegemist on run-flat rehviga mis külmaga muutub teemantkõvaks.talve tingimustes tegemist täieliku jamaga mis tuleb minema loopida esimesel võimalusel. Asi videost hästi nähtav kui rattad all lund puudutavad. Vana audi on endiselt kõva , kahju ,et 150-ni ei kiirendand oleks fänne juurde tekkind või prooviks siiski.?
Kui H1 läbivuse puudujäägid saab kirjutada puhtalt tema veoautoliku kaalu arvele, siis H2 läbimatus on juba omaette teema. Netis on piisavalt videosid nii H2 avariidest (hävib avariides ikka tõsiselt, mitte nagu enamus maastureid) kui maastikul roolivarraste jt veermikuosade murdumisest. Siin paar pilti, kui vähe lund on vaja, et selline auto juba kinni jääks. Ei teagi, mis on siin põhjuseks, kas lukkude puudumine, vale kaalujaotus või ikkagi veel liiga suur kaal
kui seda hummeri pilti hoolikalt vaadata siis on näha, et auto on tegelikult korraliku lumevalli otsas mitte sugugi lihtalt palja lume peal, pakun et sõiduautol oleks seal kas nina lõhki olnud, või istuks seal valli otsas neli ratast õhus..
Eks nende H2 hävimises on suures osas süüdi inimeste mõttemaailm, mis omistab nimele Hummer ebaloomulikke võimeid.
Olen ise näinud kuidas muidu ontlik maasturiomanik (Patrol), kes muidu kasutab ka maasturiga maastikul sõites mõistust, H2 roolis otse põhjatusse mudaauku kihutas, põhjenduseks, et noh see ju hummer.
Natuke OT, kuid Hummeritest ja nendega kaasnevast rääkides oli ikka päris naljakas, kui Tallinnas Russalka juures foori taga keset teed Hummerile kanistrist kütust paaki valati :-)
Temast möödudes märkasin esitiival kirjet H2 Supercharged.
Eks on endalgi kunagi juhtunud, et olen sõna otseses mõttes unustanud tankima minna (autol polnud kütusekoguse hoiatuslampi) aga sellise legendaarse kütuseraiskaja puhul on see paratamatult natuke koomilisem kui mõistlike sõidukite puhul.
Konkreetsest kinni jäänud Hummerist rääkides, siis on ilmselgelt tegemist ülinigela tihendiga rooli ja pedaalide vahel. Sellist autot omades (vajades) võiks juba mingisugune ettekujutus sellest olla, kuidas erineva konsistentsiga (sula) lumi autot kannab või mitte.
:)
Jajah, aga kas mõni hummer üldse alla 30 on võimalik sõitma:)?
Ja ilmastikuolud on ju väga muutlikud, tänagi tuli teatud hetk lund ja temp -1 vaid 15 minutit hiljem tuli vihma ja tem+2,5..
Eks see nimi mängibki põhiliselt rolli, kui mul on Hummer, siis sõidan ma kõigest ja kõigist läbi/üle. Umbes nagu Nike versus Umbro. Paljud ostavad just nime pärast.
Ei ole neliveoline sõiduauto maastur ja pole maastur sõiduauto. Igaüks on selleks ehitatud, et teatud oludes hea olla. Leiutamine ja katsetamine võib ju tegelikult huvitav tegevus olla, aga jalgratast uuesti või teistkorda leiutada vaevalt, et õnnestub, pinguta palju tahes.
Kes tahab maastikul tõeliselt võimekat ja kiiret asja tuleb ehitada kerge bagi või taoline asi millistega Pariis- Dakaril sõidetakse.
Kasutada sõiduautot pidevalt kusagil ukerdamiseks või millegi väga raske vedamiseks, noh eks ajab mingil määral asja ära, aga ega autole see hästi ei mõju. Muidu ei oleks olemas maastureid ja veoautosid. Minumeelest üpris lihtne.
Pealegi see Kärsa poolt esiletoodud nähtus on puhtalt auto massi ja rehvilaiuse suhte küsimus.
Pane raskele maasturile sellejagu laiemad rehvid alla (mida off roadis ka tehakse) ja saad täpselt sama tulemuse nagu kerge auto ja kitsamate rehvidega. Või suurenda toetuspinda veelgi, pane alla lindid ja saad veel parema tulemuse pinnaühikule avaldatava survejõu koha pealt.
Seepärast maastur vs. sõiduauto pole nagu asja "point" Selleks on massi ja toetuspinna suhe.
see h1 ja audi sõitlus pole ikka aus tegelikult, audi tuli hooga, hooda ma sõidaks sealt ka ainult tagaveolisega üles sidur sees, proovigu audi samuti koha pealt minna enne mäge...
Eelmisele: teoreetiliselt on Sul isegi õigus, aga kuna Audi video on tehtud teise nurga alt ja sealt puudub "algus", pole näha ka seda, et Audil kulub piisava algkiiruse saavutamiseks vaid mõni meeter, erinevalt mistahes raskekaalulisekst masinast kehva pidamisega pinnasel. Sellepärast soovitan foorumites teoretiseerimise asemel alati pigem ise neist üritustest osa võtta, vahet pole kas oma autoga, sõbra autoga või üldse ilma autota pealtvaatajana. Täiesti võrreldava elamuse annab isegi see, kui vaatad maastureid võtmas mõõtu suvaliste vanade tagaveoliste blokeeruva difriga Volvo sõiduautodega (Quattrod on reeglina 3-rattaveolised, need Volvod 2-rattaveolised ja maasturid peaaegu alati ilma esidifri blokeeringuta, sageli ka tagablokeeringuta, st ikkagi kas 2- või 3-veolised, kuid seejuures oluliselt suurema massiga). Mudane aastaaeg on juba saabunud ja üritusi toimub, vaja ainult arvuti kinni panna ja karjääri minna:)
Mul kah sellekevadine värske kogemus, olemas 4-veoline Passat ja päris maastur. Esimesega on veel kuidagi sõidetavates oludes nagu muuseas liikumine, teisega tulevad eelised tõesti välja v-o kõhuni mudas istudes(aeglusti).
muide selline mudane tee ongi üks põhjusteks miks quattro ostsin muidu jäin tihti kinni,nüüd MAAL elades saan aru et kui auto siis Quattro juba.
linnas on tõesti mõttetu