Enne kui hakata nõu andma, võiks ikka asjadega kursis olla!
Nimelt, esmaabitunnistus ei aegu. Millegipärast hakkavad kõik autkoolid esimese asjana jahuma mingist 5 aastast ja et see on seadusega paika pandud jms. Kui küsid, mis seadusega, siis vastuseks saad vaid "vaikuse". Võtsin siis kätte ja uurisin, et mis ime seadus see siis on, mis sellist asja sätestab. Oma uurimisega jõudsin sinnamaale, et sellist korda pole olemas. Kunagi, rõhutan kunagi, oli tõesti üks sotsiaalministeeriumi määrus, mis sätestas, et selline tunnistus kehtib 5 aasta. Kuid see määrus on juba aastast 2005 kehtetu (sellele kehtetule määrusele need teadjad autkoolid viitavadki, unustades ära, et elame juba aastas 2007)!
Et olla asjas kindel, võtsin ühendust ka ARKga, kes kinnitas, et mingit aegumist pole olemas. Autkoolidel peab esmaabi kui selline olema vaid teooriakursuse üks osa, kas see on siis 1 tund või 16 tundi vms, see on iga autkooli enda otsustada.
Jah, nagu kasutaja Risto Jõgi märkis, on juba 2005. aasta sotsiaalministri määruse redaktsioonist see kehtivuse tärmin välja jäetud ja seepärast mootorsõiduki juhi esmaabikoolituse tunnistus ei aegu.
Küll on nüüd ka see vist uus, et ARKi pea enam üldse viima seda tunnistust. Vähemasti ma hiljuti vaatasin nende lehte ja ei leidnud enam vajalike dokumentide seas seda tunnistuse nõuet? Huvitav.
...ning Maanteeametist sain ka vastuse (20.05.2013), et esmaabi tunnistust ei ole vaja kaasa võtta, kui isik läheb ennast riiklikule eksamile registreerima.
Esmaabi koolitus on vajalik ainult ESMASE juhiloa taotlejale (B ja BC1) ning esmaabi koolituse läbi viimist ja dokumente kontrollib Maanteeamet.
Siin on tohuvabohu. Autokoolidele olla antud õigus ise määrata kui kaua kehtib esmaabi tunnistus (näiteks kui keegi toob dokumendid üle). Samas, seda tunnistust läheb vaja vaid Maanteeametis? Mida siis need koolid saavad nõuda?
kui ma 2007a käisin autokoolis ja tegin seal esmaabi kirususe ära ja sain tunnistuse mis jäi autokooli kätte aga pärastpoole jätsin autokooli üldse pooleli ja pole siiani käinud, aga tahaks nüüd ueusti autokooli minna ja teisse üldse ja alustada algusest aga ma ei tahaks enam selle vana autokooliga ühendsut võtta ja uurida asju kas paberid neil alles veel või ära visatud. Kas ma pean siis uuesit esmabi krususe tegema või nad juba 2007a kui mul see ära tehtud oli saatsid arki ära ja seal on see hoiul ja ma rohkem ei pea esmaabi ka uues koolis tegema? Ei tahaks enam lihtsalt teha sest see oli nõme ja pidi mingite nukkudega tatti panema ja mingeid võõraid inimesi tekisisse mässima
Ega see, et apteek pole kohustuslik, ei tähenda, et sa ei tohi omale seda autosse osta. Lisaks on mõned esmaabivõtted sellised, mille jaoks mingeid erilisi vahendeid vaja polegi.