Muud pildid

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

sellised veljed?

juusturiiv
14:05 14.03.2007
tere!

sooviks teada kust saaks eestist audi 100 just sellist velge ei pea olema just 17 või 18" võib ka 16".. või äkki oskab keegi lehte soovitada kus on palju veljesi
morpheus
11:02 20.03.2007
Võta suvaline tuuningulehekülg lahti ja telli. Analoogsed veljed on üsna levinud
VVV1
12:44 27.03.2007
Miks just sellised veljed ? Vähemalt sama hea välimuse andvaid velgi võib veljepoodidest leida lademetes. Ilusad veljed võivad olla, aga nad ei pea olema kinnisideeks.
Hoopis olulisem on, et nad oleksid sobivates mõõtudes ja sobiksid selle auto juhitavusega, vedrustusomadustega ja muude tehniliste näitajatega.
Kui velje-rehvi "tuuning" neid eesmärke ei teeni, on ta minu arust küsitava tegeliku väärtusega. Aga noh, juhiload saanud isikutel peaks igal ühel enda aru olemas olema. Vähemalt teoreetiliselt ...

Muudetud 27.03.07 12:49

riiv
17:29 27.03.2007
sest mulle meeldivad just sellised veljed..muidu ma ei küsiks ju... ja kui ma hakkata sõidumugavust ja igasugu muid asju taga ajama siis on kõigeparem paratamatult see vana hea plekkvelg millega tehasest välja veereti :) aga et auto ilusamaks teha on vaja selliseid nipet-näpet asju. mõni peseb autot aga mõni mitte,,kellele ema,kellele tütar.. maitse asi
VVV1
12:46 02.04.2007
Ilu kohapealt pole kindlasti mitte plekkvelg parem. Iseasi kas tehniliste omaduste poolest odavast valuveljest viletsam on.

Velje/rehvi tuuningul on paljude spetsialistide arvates ka kindlad reeglid ehk parameetrid, millest üle minna ei tasu.
1. Offsetti ehk ET muuda niivähe (mitte mingil juhul üle 10mm), kui võimalik, parem, kui jääb samaks.
2. Veljelaiust muuda mitte rohkem, kui üks mõõt (näiteks 6 tollise laiuse asemel 7 tolline jne.)
3. Velje suurust muuda mitte rohkem, kui üks mõõt, äärmisel juhul mitte
rohkem kui 2 mõõtu. (näiteks 15-16-17, mitte 14 velg 18 velje vastu jne.)
4. Rehvi laiust ära suurenda mitte rohkem, kui 1-2 mõõtu ja seda suvel. Talvel olgu orginaalalius või üks mõõt kitsamad.
5. Rehvi kõrgus vali vastavalt sellele, et ratta läbimõõt oleks võimalikest lähedasem orginaal läbimõõdule.
See oleks siis auto igapäevase suuremate probleemideta, oluliselt auto erinevate sõlmede kasutusiga vähendamatta kasutamise eelduseks.

Ja loomulikult ei maksa arvata, et valides suurema veljemõõdu ja madalamad rehvid paraneb auto veermiku ja rehvide/velgede enda eluiga.
Ei parane, vaid väheneb. Mida suuremad on erinevused orginaalist seda rohkem.
Vanal ja keskmiselt väsinud veermikuga autole võib eriti laiahaardeline velje-rehvituuning tihti kaasatuua ka koheselt tuntavaid ebameeldivusi.
Alustada võiks sellest, et kõigepealt tehakse veermik korda ja sealt edasi rehvid-veljed.
Täpselt samuti nagu kasutatud mootori võimsuse olulisel tõstmisel alustatakse mootori kapitaalremondist.

Muudetud 02.04.07 12:56