Kõigepealt, autodest EI SAA rääkida, kui me ei räägi varustusest ja eriti mootoritest - millest me siis räägime?!
Olin paar aastat tagasi ise ka täpselt sama valikute ees.
Sõltub suuresti ära sinu enda vajadustest, kas tahad just kõige suuremat, st Carnivali, sest seda ta tundub olevat.
Ja kas oled bensu või diislifänn.
Kas täislaks lisasid või mitte jne jne.
Carnivalid tulevad pea eranditult vaid diisliga, kuid mina näiteks ei fänna diislivarianti - teenindus/hooldus kallim ja kiirendus/kiirus üsna lahja. Bensuvarianti oleksin pidanud eritellimusena ootama 4-5 kuud - ei olnud tahtmist nii kaua oodata.
Mina tahtsin saada suht suurt mahtuniversaali, võimalikult maksimaalse lisavarustusega/mugavustega.
Ja sellist, mis ka väga unine ei oleks.
Tegelikult saigi mu esimeseks eelistuseks esialgu olema just bensu-Carnival, kuid kui ma www.kia.de ehk Kia saksa kodukalt vaatasin, milline on Carnivali tegelik bensukulu (nii 17-19l/100km), siis võttis asi kohe teise suuna.
Juhuse või krt teab kuidas, aga Hyundai salongis oli siis just parasjagu saadaval üks täislaksuga Trajet ja 2,7V6 mootoriga, automaatkastiga, kliimaautomaat+kont taga - ja sealsamas ta mulle kaasaks tuligi. Olen teda nüüdseks pea 3 aastat tarvitanud ja siiamaani väga rahul, ka Hyundai hoolduse ja teeninduse tase on hea.
Keskmine 11,5-12l/100km
Kiirendus 9,5-10 sek
200kmh olen ära proovinud.
Niisiis Trajetil 2,7V6 dünaamika ja suuruse suht hea kombinatsioon.
Carnivalile on muidugi igasuguseid ilu ja muid lisasid palju rohkem saadaval - kui tahad teda disainida nagu jõulupuud, siis iseasi, aga dünaamikat sellega ei muuda ...
Oma valikud teed sina, aga mina tahan vahel ka nö vallatleda, ja oma Trajetiga õnnestub see mul küll!
(polekski viitsinud nii pikalt siin siristada, kui ma ise ei oleks olnud täpselt sama proble ees)
Vali, mees!
Minule pani pooleteist aasta eest otsuse trajeti kasutks paika küllaltki palju see, et trajetis saan ma iga istme seitsmest visata välja ükshaaval kui Kias läheb kogu tagumine kolmas pink minema ja autost jääb minu teada järgi ainult 4 istet. Samuti ei meeldi nud mulle, et kias ei saa külje liugustes klaase alla lasta. nagu näiteks uues peugeotis 807 saab aga sellel ka teine tera hinda. algab seal kus hyundail ja kial lõppevad. Oleks ka ise tahtnud 2.7 aga tol ajal kartsin, et suurem mootor võtab rohkem ja kuna juhtus ideaal variant nahksisuga 2.0 olemas olema sai see võetud. Praegu ütleks et linnas tuleb ikka 12 saja kohta ära.kui veel kliima või soenduse taha paned siis kalla ämbriga sisse tuleb üks kaks liitrit otsa. aga muidu trajetiga väga rahul.
Tänu kõikidele!
To Aurum: Sul on väga hea kommentaar! Vaatsin ka ise kõigepealt KIA´t, pakuti diiselvarianti, tegin proovisõidu ning tundus päris OK. Paar päeva hiljem sattusin(!) Hyundai esinduse ette ning astusin sisse. Seal seisis samasugune masin nagu sul juba olemas on- 2,7 DOHC V6, nahksisu, automaat, pole küll kliimat, on 2-tsooniline konditsioneer jms. Tegin proovisõitu ning asi meeldis. Ainuke asi, mis mind kiirest jah-otsusest tagasi hoiab on ümberkaudsete inimeste kõhklused a´la: Hyundai, mis mark ee veel on?; 5 aasta pärast on see sul täielik ront; 4-5 aasta pärast saad selle eest 30 000.- ja siis oled ka õnnelik kui lahti saad jne. jne. Natuke pelutas ka kõrge keskmine kütusekulu ning vastuolulised andmed erinevates allikates, näiteks kiirenduse kohta.
Ühes teises foorumis (Autondus) esitasin pea samasuguse küsimuse, et millist mahtuniversaali võtta, sel soovitati küll kõike muud, enda jaoks olen võibolla õigustamatult kõrvale lükanud Fordi, Opeli ning prantslased, kuna ei oma eriti esimesega meeldivaid kogemusi. Seetõttu on jäänud valikuvariandid ka natuke ahtaks- Mazda MPV on pakutava varustuse eest kallis ning sõidutunne polnud hea, KIA oli parem, Touran on sõidu poolest hea, aga ootamatult kallis, Chryslerile ei hakka hammas peale jms.
Niisiis- kas Hyundai Trajet (2,7 betsukas) on parim valik?
Mul oli ka sama valik aga diisel varjandiga aasta aega tagasi ning otsustasid Carnivali kasuks nüüd olen igati rahul et sai Carnival võetud: 1) suurem 2) võimasam 3)mugavam 4) ilusam. ok aga ega hyundail ka midagi väga viga polnud. Niisiis auto on aasta vana ja 70 000km spidokal ning pole veel probleeme olnud, poole sellest olen sõitnud venemaal. Ahjaa auto on ex varustusega ja 2 * kondits ning 2* soojendus+ autom.kast, kütet võtab kuskil 8-11 l oleneb kui raske jalg on ,max kiiruseks olen saand spidoka järgi veitsa üle 180 kh/h, muidugi sõbrad norisid ka ,et häh mis kia. loll oled ! aasta pärast ei saa pennigi ning auto kukub kätevahel laiali, aga võta näpust auto hind suht kõge veel ja laiali pole ka kukkunud. Valik on sinu!
Ah-jaa, üks asi veel.
See muidugist maitse, et ilusam või mitte.
Aga mulle ei istu hästi need viimasel ajal levima hakanud tagumised liuguksed. Mitte ei taha neid vedida - poes on nad muidugi puhtad ja klanitud, aga ... tavaukse lööd kinni põmm ja ok.
Ma kohe ei usu mitte, et need konstruktsioonid seal liugustes poole aasta pärast kolisema ja vibrama ei hakka. Vot ei usu - liiga keerulised/konstruitud teised.
A ega sel Carnivalil ju ka viga põle.
Sa pead selle ikka ise läbi põdema.
See ju nagu naistega - uuest peast nad kõik ju ilusad, võtaks kõik!
(a see jutt, et kui palju auto 3 või 5 aasta pärast maksab, on vähe isemoodi, näiteks kui milline mersu on piltlikult öeldes poetrepilt õue veerenud, siis sa ta eest rohkem kui 0,8 milli ei saa)
Kuna olen ka Carnivali omanik, siis julgen küll soovitada. Esimene sai ostetud 02.2000, sellega sõidetud 3,5 aastat ja nüüd suvel uuema vastu vahetatud. Ei hakanud sellel eelmisel autol ei külguksed ega ka mingi muu loksuma ega kolisema... Väga hästi pidas vastu. Enne kui nüüd suvel auto ära vahetasin, käisin ka uurisin-proovisin konkurendid (Hyundai, Mazda) ära. Põhilised asjad, mille tõttu valik jälle Kia kasuks langesid, olid:
- parem-mugavam-meeldivam salong (teise rea istmed!, armatuuri-uste polster, panipaigad, kliimaseadme õhuavad ka tagumiste ridade reisijate kohal jne)
- minu jaoks teada-aktsepteeritud Kia vastupidavus
- ökonoomsus (eelmine auto manuaalkastiga keskm 7,5 l/100km)
- lihtsalt ilusam ka tegelikult
Näiteks Mazda diiselvariant oli küll selgelt vaiksem mootorimüra poolest, kuid siiski lõplik valik langes Kia-le. Hyundai on salongis küllaltki Mazda analoog ja natuke väiksem kui Kia
Ostsin lõpuks ära Hyundai Trajeti (2,7 l bentsukas). Jookseb hästi aga kütust rüüpab küll korralikult. Ilmselt vajab natuke sissesõitmist. Praegu tuli maanteel ca 11,5 l/100km, loodan et hiljem vähem.
No nii, näib, et uus Trajet on seltskonda juurde tulnud.
Ja vaata ette (st.taha), et sa mulle jalgu ei jää!
(maanteel 11,5 nats paljuvõitu, 10-ga peaks hakkama saama)
Oki siis ja good luck!
To Aurum: tänan heade soovituste eest!
Aga bentsukulust rääkides- viimati tuli isegi 12l/100km! Ometi oli tegu pika sõiduga Tartu-->Pärnu-->Tallinn ning max 15% teest linnades. Kas kulu mingil hetkel ikka vähenema ka hakkab, või lihtsalt need andmed, mida ostjatele esitatakse on lihtsalt jama?
Kas sa ikka õigesti oma liitreid loed?
Paned paagi täiesti täis ja ei sõida 600 kilomeetritki?
Raske uskuda.
Ja mis kütusega?
Mina panen sisse ainult 98-t.
Igasugust juhuslikku soga ära küll sisse pane!
Aga tegelikult - see liitrike siia-sinna,
mis tähtsust see nii väga omabki,
kui auto eest maksid 360 000 eek-i.
Mina selle pärast niiväga ei põegi,
parem jätan juba ühe vähemtähtsa sõidu tegemata
ja ongi sääst missugune!
Oki, anna siis tuld, fänn-poiss!
To Aurum: Jälle tänud!
1) Ikka loen õieti liitreid- tanklas spido nulli, paak ääreni täis ja siis tavaliselt sõidan paagi peaaegu tühjaks. Siis uuesti paak ääreni täis ning arvutan keskmise kütusekulu läbitud kilomeetrite alusel. 2) Viimati võtsin 64 l, spidol oli ees ca 530 km- vähevõitu km ju selle bentsuhulga eest? 3) Kasutan ainult Statoili 95, olen vaadanud, et kütusekulul pole mingit vahet, kas kasutada 95 või 98. 4)Kui sõita kuus keskmiselt 4000km (enamus maanteedel), siis annab ikka tunda küll, kas lubatud kulu on 9 l/100km või 12 l/100km! Ja see rahahulk on juba selline, et paneb mõtlema.
Aga mis puutub tuld andmisesse, siis seda teen suure rõõmuga- korralikult gaasi vajutades on kuulda küll, et mootorit on massinal piisavalt külge riputatud.
Mina nii väga ei kurdax selle bensukulu üle!
Omasin samat autot V6 2,7 AT ja talvel raskemates oludes(nagu eelmine talv oli)kippus kulu 14-15l/100km.Kuid ega mu jalanumber väike ka pole:)
Hetkel 2,0l Omega B AT ja napsab ka mingi 11L/100km
kuid kere ja mootori vahe on märgatav!
Mul nüüd juba poolteist aastat 2,0 diisliga ja alla 10 liitri/100km kohta pole tulnud. Muidugi enamus linnasõit ka. Aga talvel isegi uue akuga kui kraad läheb alla 15, siis ei käivitunud. Muidu pole väga hullu. Aga rattalaagrid on kallid.
Nonii, poisid ja tüdrukud!
Mul juba TEINE Trajet 2,7 V6 (täislaksuga) kohe-kohe 7 aastat täis saamas,
spidol miski 120 tuhhi, ja ei ole sellega jälle mitte sttagi juhtunud, sõidab siiamaani niigut loom.
2012 sept panin ka gaasiseadmed sisse (paak varukummi asemel all, 85 liitrit),
km hinne keskmiselt 0,1€/km.
Aga kuna Trajette enam ei toodeta,
siis miilustan seda va uut Chrysler`i "katlamaja" 3,6 V6,
aga eks näis siis ...
Pikka ja kõva kõigile!! :) :)
Avastasin foorumist 12 aastat tagasi enda poolt alustatud teema ning jätkan seda- võin ausalt teatada, et oktoobris 2003 uuena ostetud Hyundai Trajet on mul veel olemas ning täiesti sõidukorras. Loomulikult on selle ajaga spidole kerinud juba ca 285000 km aga arvestades minu Trajetiku vanust on seda päris mõistlikult. Eks aja jooksul on välja vahetatud mitmeid osasid, mõni küll pigem sellest, et viimastel aastatel olen autot ülivähe kasutanud. Suures plaanis võib öelda, et tegu on hea ja korraliku autoga, mis on mind hästi teeninud ja loodetavasti teeb seda veel ka edaspidigi. Vaatamata vanusele ja läbisõidule ei pea ma õlivahetuste vahelisel ajal õli karterisse lisama ning sõidumõnu on sama hea, kui perekonna teise autoga, mille ostsime 2013 aastal uuena.
Korralikult hoitud kuueraudsele ei ole 300 tuhhi mingi läbisõit. Tegelikult me ei teagi kui vastupidav mingi mudel on kui just keegi uuena ostnud on ja sadu tuhandeid sellega mõõtnud siis saab adekvaatset.
Kui kasutatult ostetakse siis on kellal 190 tuhhi ja laguneb marult aga tegelik läbisõit on autol mingi 500-700 tuhhi.
Kärsale- Sul peeaegu õigus :)
2003 veel ei olnud samal põhjal.
Hyundai-KIA Y4 platform:
Sonata EF (1999–2005)
Santa Fe SM (2000-2006)
Optima/Magentis MS (2000–2005)
Trajet (1999–2008)
Carnival/Sedona VQ (2006-2014)