Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Grill/BBQ

urmas531
16:41 02.09.2008
Tervist,

Kas leidub siin mehi, kes ise teevad või teavad mõnda osavnäppu kes valmistab käsitöö/sepisena grille/BBQ ahje?
Internetist ei leia just väga palju ega sobivaid.

Ette tänades,
Urmas
Q
22:15 02.09.2008
urmas531
19:48 03.09.2008
Neid ma tean jah, aga just et ega kellelgi ei ole meistrimehi soovitada.
huvkoak
14:26 08.04.2022
Tere. Olen otsinud erinevatest poodidest mitu aastat grilli, et saaks grillliha õues küpsetada aga ei ole sobivat leidnud. Soovin väga lihtsat grilli, mis oleks ristküliku kujuline ja parajalt sügav, et saaks puuhalgusid sisse panna. Neli jalga peaks samuti all olema, mille saab vajadusel alt ära võtta. Selle nn. grillikasti plekk peaks olema piisavalt paks, et mitukümmend aastat vastu pidada, kui grillimishooajal peaaegu iga nädal kasutada. Kas tõesti peab joonistama hakkama ja selle joonise järgi laskma sobiva grilli teha või siiski müüakse kuskil taolist asja. Ei ole huvitatud BBQ ega muudest grillidest vaid kõige lihtsamast grillist, kuid vastu peab pidama mitukümmend aastat. Kust sellist leida?
.
14:35 08.04.2022
Deus
14:57 08.04.2022
Vaja läheb
üks traktor T40 varuosadeks: https://i.imgur.com/7mO4dFP.jpeg
Üks keevitusaparaat mõne elektroodiga: https://www.stokker.ee/elektrood-keevitusseade-155-nd-tarvik
ud-bester/1211439398?searchId=13494061

Natukene metalli: https://www.metall24.ee/ nelikanttoru ja ümarrauda
Peale 10 min harjutamist: https://i.imgur.com/I1rmnU8.jpeg
Peale 2h harjutamist https://i.imgur.com/SD5nBrw.jpeg

Õndsus paarikümneks aastaks.

EDIT: lasin silmad üle kohast, mis mainis 4kandilist. Siis ei jää muud üle, kui ikkagi kogu metall sealt lehelt kokku osta ja keevitusatribuutika selgeks teha.

Muudetud 08.04.22 15:03

...
17:13 08.04.2022
Olen keevitajana töödanud ja paberidki olemas. Kodus ühtki keevitusaparaati ei ole. Olen küll mõelnud kõige lihtsama elektroodkeevituse aparaadi osta, kuna muruniiduki korpust on vaja keevitada( mõned praod sees) ja eks läheb vahest harva ka muude tööde tegemiseks vaja. Grillist rääkides..., siis materjali on ikka vaja. 3 mm plekk peaks olema piisavalt paks, et peab kaua vastu ja jõuab tõsta. Jalgadeks vajaminevad torud leiaks võibolla isegi kodust. Seda plekki müüakse vist plekktahvlite kaupa ja üks plekktahvel oleks juba liiga palju ja sõiduautoga ma seda ära ei too ning seda ühte plekktahvlit ei hakka mulle keegi tooma ja isegi kui toob, siis see maksab. Lihtsam ja odavam on lasta see kuskil metallitöökojas valmis teha. Ma tean ühte usaldusväärset kohta aga jahh..., kaua vastupidavaid asju vist poest tõesti ei saa ja tuleb ise teha või lasta teha.
Kaleid
17:50 08.04.2022
Endal sai gaasiballonist tehtud teisaldatavate jalgadega. Hiljem tegin juurde sanga koos taldriku alusega ja siis panin rattad ka alla, nüüd pea 10a. juba ja sama kestab kindlasti veel. Aegajalt lasen survekas+liiv puhtaks. Korsten on ka teisaldatav, et autosse paremini sobituks.
...
18:02 08.04.2022
Iseenesest on mõte hea. Kui leiaks mingi ballooni või tünni, äkki annab midagi välja mõelda. Mina teeksin pealt lahtise aga balloonil on kindlasti parajalt paksust, vaat et veel paksemgi. Rattaid ma ka alla ei paneks ja kasutaks ainult kodus aga tubli oled, et oled ise sellise asja valmis teinud. Ei tahaks isetegemise rõõmust ilma jääda ja ehk mõtlen midagi ise välja.
Deus
18:33 08.04.2022
Need balloonid on haruldus nüüdseks. Survepaagid on 1,8mm plekiga, see kestab ca 10 aastat, oleneb, palju lõket sees teha ja kas kasutad põhja eraldust või teed otse pleki peale tule. Ma olen kõikidel grillidel va see T40 ratas, kasutanud k-rautast või EhituseABC'st ostetud malmist reste eralduseks. 3mm võiks terve elu kesta küll ja rohkemgi veel. Plekki müüakse meeter korda meeter tükkides jah selles kohas. Gaasiballooni kohta veel seda, et nüüd tuleb mängu, kui suur suurusehullustus on, minu jaoks on ta liiga väike grill näiteks aga inimesed ongi erinevate tahtmistega.
3mm pleki kaal on ruutmeetri kohta 24 või 25 kilo umbes, jalad ja muud asjad juurde ehk ca 50 kilone tükk ta sul tuleb. Noorena sellist asja tõstad üksinda, vanaduses pead lapsed tööle rakendama.

Muudetud 08.04.22 18:35

GLS600
18:38 08.04.2022
Ehk lubavad mõnes vanametalli kokkuostus ringi vaadata ja kg hinnaga osta?
...
18:40 08.04.2022
Ei kasutaks põhja eraldust. Mul ei ole suurusehullustust ja kui ma kujutan ette näiteks propaani ballooni, mida kodus gaasipliidi jaoks kasutatakse siis sellest pikkusest oleks küll.
Marko
18:54 08.04.2022
Propaaniballoonist ja olemasolevast raamist saab sellise teha.
Deus
18:56 08.04.2022
Jõudu ballooni leidmisel, enamus grillimeistreid kuhjasid need ilusti kodudesse kokku, kui teavitati, et vanu enam ei tohi kasutada, sest "seadused" mitte reaalne vajadus.
...
19:23 08.04.2022
Ilus asi on valmis tehtud. Tänan..., jõudu on tarvis..., nii vaimu kui füüsilist jõudu.
Ralliässsaiku
21:22 08.04.2022
Metalli kokkuostu kohtades mine uuri sealt saad omale vana ballooni kui tahad, pole veel ilma jäänud kui vaja läinud on, et mõnele tuttavale grill valma teha ja kui ballooni ei saa siis uuri mõne tuttava käest kes töötab mõnes kohas kus robustset metall lehte võiksid saada, lõikab parajad tükid ära ise kodus laod kokku ja igavesti uhke, maal ca 15a+ vana grill mingi 0,5mm paksusest materjalist, kuskil katuse all ei hoia seda ja kui küpsetada vaja siis raputad soga kastist välja ja läheb edasi.
jee.kim
22:56 08.04.2022
Metalli kokkuostudes(vähemalt nendes, kus mina olen käinud) tehakse balooniga 1:0, st. haaratsiterad läbi, augud sisse.
Nurgatagustest ei tea....
Aga FB' on neid ikka müügis, max 25€

PS! Baloon ei ole igavene! Miinuseks on tema madalus!
Nüüd tegin ajutise(loe: "igavene") sauna-soojavee paagist on suurema diameetriga.
Deus
23:00 08.04.2022
Ma tegin sellise: https://i.imgur.com/8yuhpui.jpg
Võiks eelduste kohaselt ka päris kaua vastu pidada, sest süsi otse metalli peal ei hõõgu.
jee.kim
23:07 08.04.2022
Kena, nagu saarlased ütlevad!
Tuhk on iga metalli vaenlane, ebapiisav puhastus+niiskus(BBQ ikka õues) teevad 1:0 ka paksemale materjalile.
Kevadel sellesamale gaasibaloonile paar korda haamriga koputades kahaneb metall kiiresti...
..
23:16 08.04.2022
Ostas on vahel gaasiballoone saada.
...
00:07 09.04.2022
Muidugi...veeboilerit on ju lihtsam saada. Vaevalt, et veeboileri sein 3 mm paks on aga vast käib kah, peaasi, et pole nii õhuke nagu nendel ufodel, mida müüakse.
jee.kim
06:46 09.04.2022
Sauna veeboileri seinapaksus on 3mm!
Njah blj
08:08 09.04.2022
Meil maal oli tehtud vanast sea mollist (nõukaaegne sigade söögi nõu), ehk pealt kandiline, alt kumer (tuha osa), lisaks olid keevitatud ported, et saaks vardaid kõrgemale panna. Aga muiud kas plaanite puuhalgudega grillida? Me katsetasime nii halgudega kui söega, siis tundub et halgudega läheb puid rohkem ja kuna küttepuu hetkel hingehinnaga, siis mõistlik grillsöega kütta.
Deus
09:17 09.04.2022
Nagu jee.kim juba mainis, siis tuhk on vaenlane. Koos veega saab sealt toreda aluselise söövitaja ehk vahet pole kas hape või alus, metall meeldib mõlemale.
Sauna boileri koha pealt, et kui vahetuseks läheb, siis on seal sellest 3mm alles jäänud 1,5 kuni 2mm kasulikku materjali ja seda erineva paksusega erinevates sektsioonides, ülejäänud lendab nurklihvija traatharja toimel tolmuna ülesse ja soovituslik on seda teha hästi ventileeritud ruumis või maski kanda.
Puiduga grillimisega tuleb puudest kõige pealt süsi teha ja siis see alla lohistada või kui tahta mitte raisata, siis otse kas leegil grillida, näiteks steiki või otse põleva halu peale visata, veis ja lammas näiteks või suunata kogu kuumus liha suunas, siga ja kana näiteks. Kuumuse suunamiseks tehakse tavaliselt küljele eraldi tulekolle ja peakambril peab kaas peal olema ning teisel küljel korsten välja. Tehnikaid palju ja erinevaid.
See T40 velje pildil on näha, et tegin sektsiooni ka sinna ja idee just ongi selles, et ei pea tervet lõkkealust kogu aeg puid täis laduma vaid piisab ka plaatidega piiramisest, et saaks pisemas sektoris sütt kasutada või puid.

Muudetud 09.04.22 09:26

Navara3000
10:42 09.04.2022
Gaasi balloon on korraliku grilli jaoks liiga väike. Pikka ühtlast madalat kuuma on keeruline saavutada. Kiire äädikamarinaadis sasliku teeb ära
Peep++
12:17 09.04.2022
Deus
13:23 09.04.2022
Mõttetult õhuke plekk on see stiff, ei soovitaks vaenlasele ka. Lisaks ei leidnud sealt hindasid ja kui neid juba varjatakse kiivalt, siis on tehtud raudselt alla 20 euri õhuke plekk. PS! Roostevaba või mitte, läbi põlevad nad samamoodi.

Muudetud 09.04.22 13:43

.
14:59 09.04.2022
Mingi gas 53 või zilli velg on kõige parem ja tugevam.Sügavust ja läbimõõtu piisavalt. Saab ka ilma keevituseta hakkama. Mõni polt või neet ühendus kui vaja.
Päris head on ka nõukaaegsed seakünad kes teab see teab. Need on piisava pikkusega,et ühes otsas puit süteks põletada ja teises otsas grillida.

Muidugi kiire ja lihtne hunnik vanu telliseid koldeks laduda kasvõi ilma seguta nagu neid vanasti igas aias kohtas. Lihtne suurust ja kõrgust kombineerida kasvõi töökäigus.
.
18:14 09.04.2022
Eks neid seakünasid vedeleb siiani iga nurga taga...
Aga on ikka teema üles keritud. Sellised vannides ja velgedes "grillimised" on lihtsalt liha suvaline kärsatamine, mingit gurmaanitoitu sel viisil nagunii ei valmista, seega tavaline plekist ufo ajab paari suve jooksul asja probleemideta ära ja kui läbi põleb, ostad uue. Poest ostetud pakiliha kõrvetamiseks käib küll. Niiet mingi paarikümneaastase elueaga vanni ihalemine on täiega pointless. Tahad korralikku toitu, ostad siiski vähe kobedamad riistad ja pühendad liha valmistamisele tunde, mitte minuteid.
Deus
19:37 09.04.2022
Eksid ja rängalt. Liha saab ka kolme halu peal tehtud nagu jahimehe lõke aga see pole siin teema.
.
20:19 09.04.2022
Eksid ja rängalt. Ei ole sina ka nüüd iga asja peale mihkel, kuigi püüad ennast sellisena esitleda.
..
21:14 09.04.2022
Mul üks balloon vedeleb liivapritsist läbi lastud ja krundiga kaetud, oli mõte kunagi grill teha aga siiski ostsin korraliku asja
Deus
22:06 09.04.2022
Mdea, Eesti teine koht BBQ võistlustel räägib natukene teistsugust teksti :) Oli küll tiimitöö aga noh arvestades, et ma ise olen keevitanud grille ja BBQ ahjusid kokku ning teen ka süüa nendes ja erinevates, alates siis omatehtud, lõpetades keraamiliste munadeni välja, võiks miski kaal olla sõnadel. Sai ka puitkarkassis Marko kalad suisa suitsetatud.
Ma saan aru, et sul kadedus lööb välja või mingi näkkupanemise isu aga miks sa teed nii? Oli vaja tulla siia teemat mürgitama mingi jamaga jälle? Oli ilus "teeme grilli" teema ja siis tuled sa siia targutama, kuidas sinna sisse lõket teha, kuigi enne oli selgesõnaliselt juba öeldud, et igale ühele oma ja igal ühel oma tehnika, ärme sinna minna!

Näiteks: https://i.imgur.com/csLBUOS.jpg
Tulemus: https://i.imgur.com/W6YNH3I.jpg
Tulemusel on isegi suitsurõngas näha! Loodetavasti sa tead, mis asi see on, kui siin juba slow-cookist jne asjadest kukkusid jahuma väljaspool konteksti,
Nii et mine ja tee endaga nii: https://i.imgflip.com/10r4at.jpg või hakka normaalseks. ,,|,,

Kaks punkti, aga lükka siis see okidokisse või börsi müüki ja kolm punkti saab selle sealt ilusti soetada ja enda keevitusoskused meelde tuletada :)

Muudetud 09.04.22 22:13

..
22:21 09.04.2022
Ei viitsi müümisega aega raisata kui keegi tahab tulgu järgi

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte