Remont ja hooldus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Tark laadija, millist valida?

Deus
22:01 03.02.2022
Endiselt võiks mudeli ja tootja ka kirja panna. Väga paljudel on miskid no-name ehku peale kõige odavam aliexpressi toodang ostetud, mille kohta pole isegi eeltööd tehtud, väga vabalt põlevad maha. Või siis pannakse laadija ilusti miskisse sooja pessa, kus saab kuuma koguda ja nägemist.
63amg
09:08 04.02.2022
just selles asi ongi.ostetakse suvalise firma käkk,et saaks kasvõi 5.- euri kokku hoida
ise kasutan juba vähemalt 20 aastat boschi laadijat
moah
14:08 07.02.2022
# Kas see on probleem, kui laetakse akut nt. 3 kuud? Miks see laadija külge-lahtiühendamine üldse hea on? Kas ei või nii teha, et ühendad klemmid auto külge ja jätadki laadima? Kui nii teha, siis kas sellega kaasnevad mingid risklid ja kui jah, siis missugused?

Isiklik 2 senti - see ei ole probleem kui kasutad nutilaadijat ja too sind alt ei vea. Nutikas ei lae kogu aeg vaid peab vahet ja vastavalt vajadusele alustab laadimist uuesti. Loe juhendit. Põhiküsimus on, et millised on usaldusväärsed nutilaadijad.
Mingil
14:11 08.02.2022
juhul ei jäta ma autot, päevadeks või isegi kuudeks garaazi ekektrivõrgu paela otsa! Kui aku vajab laadimist, panen talle oma kahe seieriga "lolli" laadia mõneks tunniks külge, laen ilusti täis ja asi pikaks ajaks unustatud. Vanakool.
Deus
14:16 08.02.2022
Mis juhul? Lause jäi kuidagi poolikuks..
tiit_
18:23 08.02.2022
jee.kim
19:00 08.02.2022
Seltsimees on vist NSVL' ajas kinni!
Tänapäeval istuvad terved garaažitäied hobi- ja mototehnikat talve läbi, 24/7 targa laadija otsas ja ei juhtu mitte midagi!
Mingil
13:14 09.02.2022
määral häirib juba see, et kõik asjad on sinust targemad! Kohvimasin, pesumasin, akulaadija, jne, jne. autodest pole üldse mõtet tääkida, need ju lausa "professorid"!? Inimese ajukene aga on juba nüri.
Deus
13:36 09.02.2022
Pole ka imestada, et nii tunned, kui ei oska eristada isegi postituse ja nime lahtrit üksteisest.
salvokas
20:50 09.02.2022
21 sajandi hea küsimus. Ma võtsin eelmine aasta nutiplutilaadija (katsetamiseks ja kasutamiseks) CTEK MXS 5.0TEST änd CHARGE. Hind oli 120 rutsi.
Tuled viled värgid peal, kui keegi viitsib koogeldada. Pm asi töötab kuni...
Jäle pikk laadimise aeg, igasugu variante on palju, aku testimise tulukesed ja viled, nagu tsirkuse tuled, mida rohkem seda ilusam ja saate omale ilusa asja.
Mul autol 1 aku ca 4 aastat vana, piinan webaga ühte moodi- panen nutipluti laadija järgi, see laadib nagu aku oleks surnud, panen vana kooli START laadija järgi ja A meetri järgi laadimisel on aku ca veerand täis (pm 2tundi ja aku täis).
Ma olen aru saanud et nutipluti laadijaid võid kasutada, kui on aega/ kohta ja viitsimist selle jamaga tegeleda. Aga siiski nutiplutija võid järgi panna profülaktika mõttes, halba ei tee, aga kui ikka aku on vana siis on ta surnud ja see on kaasaegsete akudel ca 4-5 aastat, seda enam et nüüdsed 4 rattaga arvutitel kõik asjad tarbivad see mis pisikesse akusse on pandud.
Deus
21:57 09.02.2022
Ctek on laisaks läinud ja kvaliteedis kaotand vahepeal tõesti. See 5.0 on 5 amprine aind, mida sa loodad sellest? Olenevalt akust on 24h täitsa norm laadimise aeg sellega. Ma igatahes olen Defa 8 amprise kasutaja, tambib aku palju kiiremini täis tänu kõvemale voolule aga minu mälu järgi tal pole sulfitikihtide lahti löömise funktsiooni nagu ctek'l oli. Ctek on väga hea kui vaja hoolduslaadimist teha ja akut mitu kuud voolu taga hoida.
v6sa
22:31 09.02.2022
Salvokas, millises režiimis laadid? Maksimaalne laadimisvool on tõesti 5 A ja seda see ka välja annab. Aga füüsika vastu ei saa: kui laadida on vaja pooleni tühjaks lüpstud 100 Ah AGMi, siis selle täistoppimiseks kulub VÄHEMALT 10 h. Tõenäoliselt isegi kauem, sest aku keemial kulub oma aeg stabiliseerumiseks.

START laadijaga ei viitsi sa akut täis laadida. Kas tead, palju on Su isendi tühijooksupinge ehk kui kõrge pinge antakse täis aku klemmidele?

CTEKi osas olen isegi pettunud. Kirjutasin ka oma epopöast selel sama teema eelmisel lehel. Oma praeguse Victroniga olen rahul: laadib sama 5 A, aga tekitab vähem raadiohäireid ja ei kuumene nii palju. BT liidesest täpsemate numbrite vaatamine on edev lisa;)

Olles oma õuenarridel juba teistkümmend aastat kasutanud eranditult tutvusringkonnas välja praagitud akusid (sealhulgas traktoritel), mida nutilaadija taastefunktsioon on turgutanud, julgen küll soovitada. Kui maailmamajanduse turgutamine perioodiliselt uute akude soetamiseks pole just elu eesmärk, siis väike lisalaadimine teeb imet.

Meie majas on sel talvel kahel autol AGM akude taga Webastod. 30 minutit webastot ja 45 minutit sõitu ei laadi akut veel täiesti täis. Nädalajagu sellist kasutamist ja Victron menetleb 80 Ah akut mitu tundi, toppides akusse kümmekond Ah elektrit tagasi. Ometi on auto pardapinge kenasti 14,2 V ja auto ise elektrivähesuse üle kuskilt otsast ei kurda.

Ma saan täiesti aru, kust tuleb legend, et tänapäevased akud ei kesta - pidev alalaadimine need ära hukkab.

Muudetud 09.02.22 22:36

OnuValdek
00:36 10.02.2022
Mõne jaoks on oluline, et aku tõmbab webastota mootori käima. Teise inimese jaoks on see aku mahtuvuse poole pealt otsas sest näiteks peale pool tundi webastot on see sisuliselt tühi japole suuteline enam auto mootorit käivitama kuna voolu ei jagu enam.
Võlusõna on mahtuvust mahtuvus ja veelkord mahtuvus!
OnuValdek
08:33 10.02.2022
Ütleme nii, et 4-5 aasta vanused akud on nii või teisiti oma algsest mahtuvusest kõvasti kaotanud ja kui autol palju elektrilisi lisaseadmeid siis seetõttu akut tasubki vahetada umbes 4 aasta tagant sest akul ei ole õiget mahtuvust enam alles ja ei pruugi peale webastot enam käivitusekski voolu olla ja õiget mahtuvust ei too tagasi ka lisalaadimised. Ja ega tänapäeval ei maksa lootagi et akude kvaliteet oleks parem kui ütleme 10a tagasi toodetud akudel, pigem kvaliteet on kahjuks ka akudel langenud.
marita57
09:13 10.02.2022
Kas te töötate kõik akukeskuses, et hirmus kiiresti on vaja kümme tanki akut täis laadida?

#...kui autol palju elektrilisi lisaseadmeid siis seetõttu akut tasubki vahetada umbes 4 aasta tagant sest akul ei ole õiget mahtuvust enam alles ja ei pruugi peale webastot enam käivitusekski voolu olla...

# ...siiski nutiplutija võid järgi panna profülaktika mõttes, halba ei tee, aga kui ikka aku on vana siis on ta surnud ja see on kaasaegsete akudel ca 4-5 aastat, seda enam et nüüdsed 4 rattaga arvutitel kõik asjad tarbivad see mis pisikesse akusse on pandud...

Kuskohast sellised müüdid tulevad? Mida te nende akudega teete, et need vastu ei pea?

Jah, on lähitutvusringkonnas ja endalgi (olude sunnil) kogemusi, et kui aku jätta kogu suveks/talveks auto peale seisma ja seda mitte vahepeal laadida, siis ta on kutu piilu ja õiget elulooma temast enam ei saa, lae teda kas nutikalt või Start 2-ga, vahet pole. Aga hea peremees nii ju ei tee!

Tehase akut sai kord Honda Jazzil vahetatud (aga sellel on ka eriliselt väike aku!), sest mingil teisel-kolmandal talvel ei jaksanud enam käima tõmmata. Tagantjärele tarkusena oli see muidugi suur rumalus, sest akut pisut laadides oleks talve kenasti üle elanud.

Praegu mitsul seitsmes talv jookseb tehase akuga, keskmine sõit on 4 km ja nii päevast päeva. Ei mingeid probleeme.

Muudetud 10.02.22 09:14

.
09:30 10.02.2022
Hobiautol seisis Exide aastaringselt peal, talvel konutas niisama ja korra või kaks panin nutika külge, aga see näitas peagi, et aku on täis ja nii ta vedeles kapoti all edasi. Ostes oli see aku juba kaks aastat peal olnud, minu käes viis talve ja käivitades ei mingit tunnet, et aku oleks väsinud. Läkski auto müüki sama akuga, seega kestab küll kui ise ära ei ruuna. Tundub ka, et Exide vähe kobedam ja olen ka teistel autodel seda kasutanud.
Aga kes tahab aku täislaetuses põhjalikult veenduda, peab lüüdi tihedust mõõtma, paraku tänapäeval seda kohati võimatu teha. Start laadijal võib ju vool maha kukkuda ja jääb mulje, et aku täis, kuid reaalsuses tahaks ta ehk natukene pikemat kerget keetmist, et lüüdi tihedus normi tõuseks.
Deus
09:44 10.02.2022
Selleks on koormustangid olemas, saad ilma lüüti mõõtmata teada, palju plaatidest alles on, või kui paksu sulfiti kihi all. Mõnetunnine koormustest annab teada ka, palju ampertunde alles jäänd on, kuigi väidetakse, et tänapäevased nutikad laadijad suudavad seda isegi minutitega öelda, mille väites ma natukene skeptisimi väljendan enda poolt. Aga vb vaadatakse sisendtakistuse muutumise järgi vms kavalat, pole uurinud tükk aega seda nii täpselt.
v6sa
10:06 10.02.2022
Too ülal mainitud ja minulgi olnud TEST lisaga CTEK oli üsna täpne oma hinnangus;) Kusjuures testfuntsioon jäigi toimima, laadimise funktsioon lakkas töötamast.

Onu Valdeku jutt meeldib väga akupoe müüjatele - äri käib hästi. Ning ega see vale ju olegi: pidevas alalaadimises olev pliiaku kooleb vältimatult mõne talvega ja kui raha on, siis miks mitte uus ligi võtta. Maailmamajandus ka kosub, $itta sest looduskahjust. Pealegi on aku pea täies mahus taaskasutatav. Kui mitte meil, siis Pakistanis teatakse seda hästi:
https://www.youtube.com/watch?v=afwO_MZjRjA

Millega ma ei nõustu, on vaid mahutuvuse ülistamine. Ei oma tähtsust, kui suur on vann. Aga kui vannist võetakse kogu aeg rohkem, kui sinna tagasi pannakse, saab vann ükskord tühjaks. Ja isegi, kui vanni põhjas on veel veidi vett, siis sealt pangetäit enam kätte ei saa. Ehk mahutavus on küll oluline, aga veel olulisem on meie talvistes oludes piisava laadimise tagamine ehk piisavalt pikkade sõitude tegemine. Või kui see võimalik ei ole, siis perioodiline täiendlaadimine.

Siin ei ole midgai uut - kõik ülaltoodu on kirjas kõigis akusid käsitlevatest tehnilistes materjalides. Siinkohal on oluline siis mitte segi ajada turunduse unenägudega, mida meile igast mulgust pähe määritakse.

Muudetud 10.02.22 10:08

Deus
10:32 10.02.2022
Eks see mahutavus olegi selline asi, kas saad metsas linnulaulu asemel 3h tümakat kuulata või 30h. Väheneb ta kasutades ikka ajaperioodis. Kui aku piisavalt ampreid käivitusel välja taob, siis mittetümakameestel ongi sest mahutavusest savi, akut kasutatakse ju aind suure kondekana vooluringis peale seda, kui genekas laadima hakkab ehk siis mootor tööle. Hyundail, mis väga vähe (ca 3000 aastas) sõita saab, tappis kolme aastaga aku ära. Tahoe peal olev AGM pole 5 aastaga mingit väsimust näidanud, isegi peale kahte korda geneka suremist, kus sai aku tühjaks sõidetud otspunkti jõudmiseks. Esimene kord olid harjad ja järgmine aasta andis taastatud uus genekas mingi hetk aind vahelduvvoolu välja. Sai teine uus, seda korda OEM tutikas genekas peale kruvitud ja töötab siiani häste nii aku kui genekas. Peakski juhtmed külge ajama ja vaatama, kui elus ta on. Keegi seda testfunktsiooni tõesust muidu mõõtnud on, et kui palju erinevust on nõ vanakooli mähistega mõõturi numbritel ja uue digi omadel ja mahutavusega sama lugu, et a'la 100W koormusega tundide kestvusel vs digitestri ennustatav mahutavus?
v6sa
10:53 10.02.2022
Kuna selline solgutamine pakub veidi huvi, siis olen nokitsenud nii 1A (12 W pirn) kui 9,8 A (H4 pirn mõlema niidiga) koormused pingevahi (11 V) taha. Tgeelikud voolutugevused sõltuvad natuke aku klemmipingest ka, seega eks säärane arvutuslik mahutavus on ligikaudne. Ning ei räägi paraku mitte midagi sellest, kas aku üldse suudab sadu ampreid välja anda...

Mõned eredamad edulood:)

Elektroonilise testri poolt 30% mahutavuse saanud 64 Ah aku (miskine Centra Ca oli) tõesti kestis 10 A all napid paar tundi, 1 A koormuse taga ööpäeva välja ei vedanud. Toona oli CTEKI Polar kasutusel, selle esimene laadimine "recond" astmes mingit muutust ei toonud. Aga teise tsükli järel laadis juba oluliselt kauem ja lõpuks sain 10A koormusel 3 h kätte. Samuti oli akust võtta piisavalt voolu, et Volkari 1,9 SDI käima väänata miinuskraadidel. Peale aastast pruukimist sai juhuse tõttu sama elektrooniline tester peale pandud ja nüüd näitas mahutavust 55%.

Teine oli miski NoName 100 Ah, mis tuli 20% kohtuotsusega ja tõesti - ega koormamist ei kannatanud. Seda ei hakanudki CTEK laadima, tuli juhmi Einhelliga elustada. Peale paari tsüklit laadis ka CTEK seda juba hästi ja järjest kauem. Huvi pärast sai vaadatatud, kuhumaani siis. Kümmekond tsüklit tõid lõpuks 6 tundi voolu 10 A koormusel. Kõrgemale enam ei tõusnud ja mul oli seda akut ka russi peale vaja. Praegu läheb kolmas talv ja aku on endiselt heas toonuses. Kui võimalik katsun elektroonilise testriga ka üle käia.

Tunnistan, et edukad on vaid kolmandik elustamisüritusi, kaks kolmandikku patsientidest lähevad siiski üle kaalu taaskasutusse.

Kõneksolnud CTEKi Test&Charge mõõdab siiski ainult pinget, mitte mahutavust:
https://www.manualsdir.com/manuals/334704/ctek-mxs-50-test-a
nd-charge.html?page=2

Küll näitas väga hästi ära nõrga aku pingelangu käivitamisel ja samuti ühe nigelalt esineva traktorigeneka (mida ma küll isegi teadsin).

Muudetud 10.02.22 10:59

Deus
11:47 10.02.2022
Ma siin mõlgutan mõtteid miski sellise asja suunas: https://www.aliexpress.com/item/1005002181489189.html
Hea kui garaažis niisama vedelemas on, autosid on omajagu, mida üle käia sellega korra aastas. Küsimus ongi pigem selles, et kas ta sunnik suudab ikka õigeid numbreid näidata, sest CCA testimiseks tunduvad mu harimatule mõistusele juhtmed maru peened olevat. Ega vist enne teada saagi, kui ise ära tellin ja minema viskan või alles jätan.
v6sa
12:03 10.02.2022
Telli ära jah ja siis ma ostan selle Sult ära:) Kui peaksid pettuma.

Säärased odavad testrid ei tee testi mitte reaalse suure voolutugevusega, vaid ekstrapoleerivad suureml takistusel mõõdetud voolutugevuse ja pinge muutuse alusel aku seisukorda.

Kui algoritm on korrektne, mõõtemuundurid kõrge täpsusega ja koormustakistus ajas püsiva takistusega, siis võiksid päris hästi toimida. Niikuinii on keemilisel pöördprotsessil toimiv plii-happeaku üks üsna ebamäärane tegelane.

Muudetud 10.02.22 12:45

PS
12:48 10.02.2022
Akuklaadijal ei peagi jämedad juhtmed olema. Reaalsuses laeb akut ikkagi korralik pinge, mis paneb purkides elu keema. Tähtsam on pinge kui voolutugevus. Mingi kobakam 10A laadija võib üle 100Ah akut laadida kauem ja ebaefektiivsemaltlt kui 5Amprine. Tähtis on targa laadija programm, mille järgi ta töötab. Et ta ei laseks ennast ära lollitada. Näiteks osad lähevad lolliks kui paned laadija korraks akut laadima ja siis korra katkestad. Peale seda arvab viletsa softiga laadija, et klemmipinge on suht üleval ja teatab, et aku täis ja rohkem ei peagi laadima. Tegelikkuses aku päris tühi veel. Korralikumad nuti-laadijad ennas sellega petta ei lase. Ise kasutan Yuasa laadijat, see Ctec on vist sisult sama...
Deus
13:01 10.02.2022
Juhtmeküsimus oli siiski CCA mõõtmisel, mitte 5 või 8 või 10'ga laadimisel. Tarka laadijat saab vahel petta teise aku lisamisel vooluringi parallaeelselt, oleneb, kui tühi originaal on.

Muudetud 10.02.22 13:02

salvokas
21:27 10.02.2022
Rahu poisid ja tüdrukud :-) teema on ikkagi millist tarka laadijat valida! Tegelikult kõik nad laevad. Küsimus oli üleval pool millise progega ma laadisin (Cetek laadija) vaatasin raamatust ja tegelt vahet pole mis proge sa sinna sisse paned, tava laadimine näitab 14,4 ja kõigi viledega 14,7. See on tegelikult korras geneka töö. Kui on väiksed sõidud siiis jah, võiks vahest selle laadija peale visata ja üle laadida, vahet pole mis junn see seda teeb.
Ise asi on juba aku ise, kui vana, mis mahtuvusega ja kes tootja, minu arust on seal ka väga palju erinevusi ja kus juures on. Aga las aku arvustused lähevad teise teemasse.
moah
14:05 12.02.2022
# Tunnistan, et edukad on vaid kolmandik elustamisüritusi, kaks kolmandikku patsientidest lähevad siiski üle kaalu taaskasutusse.

Minu väga piiratud kogemusel tuginev mulje on sama - paljud surnuks kuulutatud akud on elustatavad. Seda siis pikal laadimisel soojas ja madala vooluga. "Pikk" tähendab vähemalt nädala ja pigem rohkem. "Madal vool" tähendab, et 3,5A nutilaadija on piisav kuna laadimise lõpufaas käib nagunii langeva voolutugevusega. Ja tundub, et määrav on ikkagi aku vanus. Kui see juba kümnele aastale läheneb siis elustamisega enam usaldusväärset töölooma ei saa.
moah
14:21 12.02.2022
# Ma siin mõlgutan mõtteid miski sellise asja suunas: https://www.aliexpress.com/item/1005002181489189.html

Lihtne meetod on mõõta pinget mootori käivitamisel. Idee järgi on aku tööiga lõppemas siis kui pinge kukub starteri andmisel korrakski alla 10,6 V. Seda siis külma mootori ning täis laetud ja vähemalt 12 tundi seisnud akuga. Ma ise küll sõitsin sellise akuga veel poolteist aastat, aga see ilmselt oli ka liiast.
Deus
14:41 12.02.2022
Ma tean seda trikki jah aga see on kahe mehe töö, salongi seier kukub alati kümne kanti käivitamisel. Sellise jublakaga on lihtne, lööd kapoti lahti, klemmid külge ja vajutad nuppu. Mugavuse värk.
V6sa, kui tellin, siis tahad endale ka? Mul pole mingit probleemi neid 2tk ka ostukorvi lisada aga ma vaatan hetkel hoopis teist mudelit, teen natukene eeltööd. Hinnaskaala jääb sinna 40 ja 60 vahele hetkel.
v6sa
14:46 12.02.2022
Moah tegi väärt postituse!

Ma ise olen küll pidanud piiriks 10 V. Aga mul on võimalus alati ka laadida, erinevalt magalaelanikust.
63amg
10:05 13.02.2022
no ikka ikka tellige aliexpressist seda sitta! uskumatud tegelased.nagu midagi eestis saada poleks.meil on siin eestis letikaup korralik boschi laadija.letis 50-80 euri.
moah
10:45 13.02.2022
# Ma ise olen küll pidanud piiriks 10 V. Aga mul on võimalus alati ka laadida, erinevalt magalaelanikust.

See piir ilmselt ei ole range selles mõttes, et see ei tähenda kohest aku surma. Mul näiteks käis aku käivitamisel selgelt alla 10 V, tuled värelesid peale käivitust kuid muud silmatorkavat ei olnudki. Tükk aega sõitsin enne kui mõtlesin, et parem uus panna. Uuega kadus värelus ja starter käis ka veidi kiiremini.
Deus
11:41 13.02.2022
63amg, veits võssa ei pannud praegu?
SR_kasutaja
09:33 03.03.2022
Huvitav teema, aga ei suutnudki läbi lugedes otsustada mis laadija võiks muretseda:). Aku on muidu Fordi SilverCalcium (pliiaku) 80Ah. Kuna Cteki kohta oli siin veidi negatiivset kogemust ka siis mõtlesin et kui ikkagi nutika laadija juurde jääda siis äkki see: 10A https://www.victronenergy.com/upload/documents/Folder-A5-Blu
e-Smart-IP65-Charger-230V_EN_web.pdf

Seda peaks vist saama ka kasutada selleks puhuks kui akut vahetada, et 'toide' ei kaoks autol?

Kas ma saan õieti aru, et sellise laadija võib ühendada laadima kui aku on autos paigal ja ei teki mingeid üleliigsete voltide vm probleeme?

Muudetud 03.03.22 12:32

63amg
12:00 03.03.2022
oot,millega ma võssa panin.seda,et te mingit rämpsu hiinast tellite või
Deus
12:23 03.03.2022
"Te" oli hetkel meelevaldne, kui teemat läbi lugeda, mina, moah, v6sa ja veel mõned on selgesõnaliselt öelnud tootjad ära juba.
Teiseks, sa postitasid pagan teab, millise kommentaari kohta, enne seda oli juba üles loetud, mis on päristootjad ja et aliexpressi suvalist asja ei tasu usaldada, kuidas su kommentaar nüüd lisaväärtuse andis?

SR_kasutaja, vaata parem miski pisike 12V aku selle jaoks koos aasadega selle tegevuse jaoks endale või veel parem, see, mis läbi OBD või läbi sigaretisüütaja voolu annab peale akuvahetuse ajal. Eeldusel, et sul on selline sig süütaja auk olemas, mis permanentselt voolu all, mitte ei katkestata ära relee poolt nn võtme välja keeramisel.

Muudetud 03.03.22 12:25

SR_kasutaja
14:20 03.03.2022
See akuvahetuse ajal toite olemasolu elektrisüsteemile oli ainult lisaomadus mis ma soovisin - muidu on põhiline plaan osta akulaadija ja kui juba ostan niikuinii siis selline mida saab aku vahetuse ajal kasutada ka.
v6sa
14:35 03.03.2022
Victronile ei oska hetkel küll miskit ette heita. Laeb, häireid ei anna, ühtegi akut pole veel tuksi keeranud. Julgen soovitada küll.

63amg, milline meil laialt saadaval olev laadija on tehtud mujal, kui Hiinas?

Deus, ära mulle eraldi tellima hakka. Aga kui peaksid pettuma, siis võid alati mulle edasi müüa:)
SR_kasutaja
15:00 03.03.2022
Okei.
10A laadijast on ju 80Ah pliiakule piisavalt?
Mingi reegel oli kusagil, et laadija 'amprite arv' peab olema min 10% ja max 20% aku mahtuvusest - on see pädev?

Muudetud 03.03.22 15:01

Deus
15:10 03.03.2022
5 amprisega saad kuni 110Ah aku enam-vähem mõistliku ajaga täis pumbata, ca 24h. Lõpufaasides vähendatakse voolu tugevust nii kui nii automaatlaadijatel automaatselt ja trahvoga laadijatel käsitsi. Võtsingi 8A Defa endale Ctek 5.0 Polar asemel seepärast, et Sonatal suur aku peal ja tahtsin, et hommikuks aku täis oleks, kui vaja.
v6sa
16:11 03.03.2022
Valem on pädev selles mõttes, et kuni laadija võimekus ei ületa kümnendikku pliiaku mahutavusest, ei suuda laadija tavalisele plii-happeakule haiget teha. AGM-akude puhul ma nii julge ei oleks.

Väiksemate nutilaadijatega on pigem see "häda", et aega kulub palju. Kui mingi valemiga õnnestub tõmmata 100 Ah aku täiesti kuivaks, siis seda topib mingi 5A nutilaadija tagasi rohkem, kui ööpäeva (laadimise lõpufaasis protsess aeglustub oluliselt!). Aga kui aega anda, saavad ka suured akud lõpuks täis;)
Toomas Linnupoeg
11:58 29.11.2023
99% du enda ostetustki, mida siin - 6x juurdehindlusega sebid, on seesama "Hiina rämps" ainult, et kõva tootja nime alla peidetud.
Hiinlased - kui on tegija firma, teevad väga kõva kaupa. Tellin sealt kõvasti - meie riigi, nõukaaegse defitsiidipärandi ja kaupmehe arvamuse - mis sulle meeldib ja mida vajad - tõttu. Ei lurda ka hindade üle. Ja ausalt öeldes pole pidanud praktiliselt kahetsema. Kõik, peale üksikute, töötavad. Mis ei tööta, raha tagasi ja uus katse. Aga seda juhtub kõigi tootjatega.
nõnnamuudu
12:41 29.11.2023
See on kuus uut akut, umbes 18 aastat värske akuga ilma probleemideta.
nõnnamuudu
13:01 29.11.2023
Ma olen vaadanud internetist akude kaalusid.Mersu w203 puhul on originaalaku kolmandiku võrra raskem ja kaks korda kallim kui samale oem-ile vastavad järelturuakud.näiteks Varta E11. Järelikult on originaalis teistsugune metall või paksemad võred või lisaplaadid või mis ta raskeks teeb ja kalliks.
Deus
13:05 29.11.2023
Mida rohkem pauku (stardivoolu) aku välja annab enda pisikeste mõõtmete kohta, seda peenemad plaadid seal sees on (start-stop akud)
Mida raskem aku on, seda paksemad plaadid, seda suurem mahutavus ja seda paremini süvatühjenemist taluvad.
Ehk siis sul on valida:
* Väike aku
* Hea stardivool
* Kauakestvus
Valida saad ainult kaks sellest loendist.
nõnnamuudu
17:22 29.11.2023
Laed pilgeni kord täis ja allee ? Laed täis, näitab mõõteriistaga, et täis.Ühendad autoga, näitab, et on keskmiselt laetud-12.5 v Kui iga päev tööl ei käi, pensionär, siis on nädala pärast 11, 7 v, selline lang on normaalne.Aga kui lugeda kirjandust, siis alla 12, 5 v lasta on auto aku tervisele kahjulik.Järelikult, laed, saad täis ja hoia laua peal, seal säilib laeng.nii kui ühendad, on näitajad keskmised kohe ja nädal seismist on alla 12v, mis on teooria järgi tühi.Aga käivitab veel alla 12v vägagi käbedalt.Ja esinduse elektrik mida räägib ? Tema räägib, et 11, 8 v on hea aku, mul siin iga päev 10 voldised.Sihuke seis.
nõnnamuudu
17:39 29.11.2023
Nuti on hea, kui auto on üle tee garaazis ja pidevalt ei ole vaja sõita.Siis tõmbad endale sinihamba , ja vaatad elutoas diivani peal kohvi juues, mis ka aku näitab, mis pinged on jne.Ja saad muuta, mida ta teeb või ei tee teps.sihuke tulevikumuusika.
Deus
18:03 29.11.2023
Jajah, see klass1 kuni 100 meetrit on paberi peal tore rääkida. 100mW saatjaga sa ei kisa läbi kahe seina ja pakettakende, vahet pole kas BT või WiFi.
OnuValdek
19:41 30.11.2023
Eriti vahet pole mis laadia valida kas trafo või "tark". Alates kolme amprise laadijaga laeb enamvähem kõik akud ära. Üle 20 ampri pole eriti mõtet võtta seegi laeb ilusti 50-200 ampriseid mahtuvusega täis.
Marko
20:26 30.11.2023
Valdekuonul on nüüd võimalik selgitada, mida hakkab tavainimene peale tema segase tekstiga! Kõik laadijad 3 ja 20 ampri vahel sobivad? Ja laevad ilust 200 amprise mahuga akusid?
Kui hakkama ei saa, siis pead omale uue väljundi leidma, siia ei tohi jampsi kirjutada, mõistad?
ahti3
19:45 15.12.2023
Kuna vana CTEK akulaadija otsustas keset talve oma töölepingu lõpetada, siis tarvis uus akulaadija osta. Laadijat läheb tarvis peamiselt autoakude täiendavaks laadimiseks.
Endal on silma jäänud:
Victron Energy Blue Smart IP65 12/10
https://www.akuproff.ee/autoaku-laadijad/victron-energy-akul
aadija/akulaadija-victron-smart-12v-10a-ip65?sort=p.price&am
p;order=ASC

CTEK CS ONE
https://www.akuproff.ee/autoaku-laadijad/ctek-akulaadija/cte
k-cs-one-akulaadija

CTEK MXS10
https://www.akuproff.ee/autoaku-laadijad/ctek-akulaadija/cte
k-mxs-10-akulaadija-12v-10a-mxs10

Millist soovitate?
v6sa
21:26 15.12.2023
Olles kolinud peale kahe C-TEKi garantiilist surma üle Victronile, siis olen sellega rahul. Mul on küll 7 A mudel, aga muus osas peaks need olema (vähemalt reklaami järgi) identsed.

Positiivne on see, et suudab oluliselt tühjemat akut laadima hakata, kui C-TEK. Seni pole ükski vajanud teist akut kõrvale, et jutule võtaks. Väga tühja vana aku testimistsükkel võib küll minuteid võtta, aga seni on minu üllatuseks kõik üles võtnud.

Telefoniga laadimisparameetrite ja akussetopitud energiakoguse jälgimine on mugav, aga tegelikult mitte eriti oluline lisaomadus.
Tutiplutu
13:31 24.12.2023
Benton Iceman 5.0 laadia kohta oskab keegi midagi kiita või laita?
kkkkkkkkkkkkkkkkkjjj jjjjjjjj
15:50 24.12.2023
Mina ostsin kunagi sellise ja siiamaani väga rahul:
https://pood.fixus.ee/shop/prod/92/1?c=945-116A
Olen laadinud sõiduauto ja murutraktori akut ja alati on ilusti täis laadinud.
kakakajotjotjot
17:16 24.12.2023
Kustkohast sa selle murutraktori järsku välja mõtlesid? Ise elad korteris ja alles plaanisid suure talukoha osta kus niita vaja.
jee.kim
17:41 24.12.2023
Tavaline troll!
Temast on ennem ka juttu olnud...
v6sa
09:28 25.12.2023
Kiikasin seda Bentonit. Näib asjalik tükk selle raha eest. Äpp on mitmekülgsem, kui Victronil. https://www.youtube.com/watch?v=iVIw1a3WmwA

Kuidas juhtmed külmaga vastu peavad, näitab aeg. Kas päris tühja akut ilma abivooluta laadima on nõus, loomkatse.

Victroni laadimisjuhtmete isolatsioon on kahe aastaga murdunud väljumise tugevduse tagant:( Õnneks on võimaldab ehitus lihtsalt juhtmeid lühendades probleemi lahendada.

Muudetud 25.12.23 09:29

21:30 25.12.2023
Ise oled troll!
See, et ma korteris elan ei tähenda seda, et mul poleks murutraktorit olnud.
Enne uue aku ostmist oli vaja talviti akut laadida, kuna ma niitsin sellega ainult muru ja talvel ei kasutanud. Auto aku on kasulikum täis sõita, kuna pikem sõit mõjub kogu autole hästi, kuid olen ka selle laadijaga laadinud ja on alati ilusti täis laadinud. Murutraktorit enam pole. Auto on aga autol ka uuem aku. Kuna hetkel autoga ei sõida, siis aegajalt hakkan akutestriga vaatama, kui täis aku on. Kui vajab laadimist, siis teen pikema sõidu. Akulaadija on üldse hetkel vanemate juures, kuna korteris elades ei julge akut laadima panna ilma ise juures olemata ja mitu tundi ise juures passida ei soovi. Põhimõtteliselt mul praeguse elu juures akulaadijat vaja polegi.
Tegelikult usun, et ka kõige odavamad laadijad suudavad aku täis laadida, kui ise väga kärsitu ei ole ja tahad hetkega aku täis saada.
63amg
09:02 26.12.2023
pole mingi ime,et kardate aku laadimist kui omale igasugust noname rämpsu kokku ostate.
kui avastad,et aku on tühjavõitu,siis pole mõtet aku laadimiseks mööda ilma ringi uhada,vaid piisab ,kui masin tuksub tühikäigul maja ees
fdghfgh
09:49 26.12.2023
Tiksub tühikäigul maja ees? Et siis terve ilm olgu vingu täis? Täielik lollus laadida akut niisama kütust põletades. Laadijad ongi laadimiseks loodud ja kui mõni kardab seda omapäi tööle jätta, siis see tema isiklik haige kiiks. Selle kkkkjjjjj heietusi pole üldse mõtet lugeda, midagi mõistlikku sealt nagunii ei tule.
kommenteerija
18:51 26.12.2023
Seda kohapeal tiksumisega laadimise soovitust polegi varem kuulnud, ikka eriti juhm soovitus :D
Marko
19:18 26.12.2023
63amg ehk mõtles hoopis, et vähe ja harva sõitva autoga sel sõidupaäeval pole vaja start-stop süsteemi teha? Alguses lased soojaks tiksuda, poeringi ajal jätad ka käima kui vähegi võimalik jne? Mõjub hästi ka vähesõitjate karterisse kogunenud kütuse väljaaurutamise koha pealt.
Alternatiiv on käima-poodi-seisma... käima-tankima-seisma... käima-koju-seisma. Autole ja akule see ei meeldi. Aegajalt peab ikka korralikult soojaks saama ja võimalusel peab ka sportlikumat sõidurežiimi kasutama!

Muudetud 26.12.23 19:20

Nentoon
19:40 26.12.2023
A see Benton, kas see on muidu ka noname, mina kuulen esimest korda..?
11:10 27.12.2023
Ei julge selleks, et keegi ära ei varastaks või muid lollusi ei teeks. Maal oli selles suhtes turvalisem. Sõita on ikka vaja, et rattad vahepeal veereksid, pidurid töötaksid ja mootor läheks ilusti soojaks.
fdghfgh
11:29 27.12.2023
no jummel küll vii see aku siis tuppa kui autoga pikemalt ei sõida.
nõnnamuudu
14:42 09.06.2024
Mina tellisin oma viimase start-stop aku saksamaalt, firma on Moll. kaasas oli õpetus, et enne kasutamist veel laadida ja iga kolme kuu järel laadida 12 tundi aga pideva laadimisega mitte akut koormata.
Reno16
18:05 10.06.2024
Peale nelja nädalat auto seisma jätmist täis akuga on järel veerand. Kaks tulukest tarbivad voolu ööpäevaringselt. Mootor on veerand täis akuga üllatavalt kergelt ja kiiresti käivitunud..., järelikult on aku veel heas korras aga enne talveperioodi lasen siiski aku üle kontrollida. Miinuskraadidega kindlasti 4 nädalat ei vea välja ja vajab tihedamalt laadimist. Siis ei julge akul veerandini ka tühjeneda lasta.

Muudetud 10.06.24 18:06

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte