Remont ja hooldus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Filtrite ja õli vahetus

ilas
15:28 29.12.2021
Autoks Mazda 6 2007, odol 200 k, aastane läbisõit ca 3000 km.
Olen aru saanud et hoolimata läbisõidust tuleb kord aastas ikkagi õli vahetada koos filtriga. Kas kord aastas tuleks ka õhu-, salongiõhu- ja kütusefiltrit vahetada? Mis jujtub kui seda teha harvem, ka õlivahetust? Kuidas aru saada et tuleb küünlaid vahetada - minu käes aasta ja ls ca 3000?
maaks
16:26 29.12.2021
Auto on sinu oma - tee mis tahad :-)
Soovitus on, et õli+filter võiks 1x aastas ära vahetada. Arvan, et mitte midagi ei juhtu kui vahetad 1x 1,5a järel.
Ma ei tea 2007a autot, aga 2010a hooldusprogramm näeb ette:
küünalde vahetus 100000km/5a
Bensuka õhufiltri vahetus 60000km/3a, diislil lisaks puhastus 20000km tagant
salongifiltri vahetus 40000km/2a (selle võid igaks juhuks ise tolmuimejaga puhtaks tõmmata)
Bensuka kütusefiltrit ei leidnud listist, diislil vahetus 60000km/3a
NB Pidurivedelik tuleks vahetada iga 2. aasta!
Rmegane
16:32 29.12.2021
Üldine reegel

õlivahetus 10-15 000km või iga aasta
filtrdi iga teine õlivahetus ehk 20-30 000km või iga 2a
pidurivedelik iga 2a

küünlad vabalt 100 tuh km

Muudetud 29.12.21 16:33

63amg
17:43 29.12.2021
küünlad 100 tuhat eeldab seda,et kasutatakse nn. longlife küünlaid.iriidium,plaatina jne.tavaküünlad max 30 tuhat
stammer
18:32 29.12.2021
Selle Mazda6 salongifilter ei maksa palju ja vahetus võtab aega ca 20 sekundit.
Kui aknad kipuvad seest uduseks minema, siis võiks salongifiltri üle vaadata ja vajadusel ära vahetada. Pole paha näit. igal sügisel uus panna.
Küünlad on jah 100 tuhat kui on iriidiumid ja maksavad odavatest natuke rohkem, aga see eest kestavad ka kauem.
Bensiinifilter on paagisisene ja ei ole lihtne vahetada. Kui kõik töötab, siis selle näppimist pigem väldiks.
Kui auto vähe käes olnud ja eelnev ajalugu teadmata, siis on mõistlik kõik eelpool loetletud osad ära vahetada. Omal kindlam kui on plaanis kauem sõita.
Deus
19:40 29.12.2021
Stammer jõudis ette, tahtsin ka kobiseda, et iriidiumid kestavad ikka 125k, mitte 30k, plaatina omad 100k ja ülejäänud, näiteks tavaline vask, 30k. Kui gaasi kasutad, siis saavad kiiremini otsa, nii umbes paar korda kiiremini. Ehk siis LL küünlad ongi plaatina ja iriidiumid.
KARBUNKEL
20:06 29.12.2021
Küttefilter vabalt 10a. Õli panen ma kevade ja sügise koos filtriga uue ikka. Kes tahab võib kolm korda aastas ka teha aga 1 minimum. Muud filtrid on vastavalt vajadusele ja silmajärgi näha kui liia mustad juba on siis kes laseb survekaga kes tommuimejaga uueks uuesti:) no ja kui mul kunagi bunnvõrril küünal enam ei töötanud siis sai ikka uus pandud või kuuri alt korralikum leitud
salvokas
22:33 29.12.2021
Ma olen juba aastaid vaadanud neid väljamaa kanalaid ja vahest ka mõlgutand mõtteid kus aafrikas ja mujal hullult tolmustel maadel sõidavad autod, huvitav kui tihti neil igasugu filtreid vahetatakse just õhu filtrit, kus tolmu on lademetes- iga õhtu pannakse uus?
ilas
23:25 29.12.2021
Kuidas aru saada, et pidurid vajavad vedeliku või käigukast õli (manuaal) või jahutusvedelik vahetust?
Deus
00:23 30.12.2021
Minu Nissanil on ette nähtud pidurivedeliku vahetus 150k pealt, siis 174k pealt, siis 198k pealt jne. Samamoodi on intervallid paika pandud muudele vedelikele diffrites ja käimakastis jne.
Manualil tavaliselt õli ei vahetata, küll ta undamisega teada annab, kui vaja juurde panna. Jahutusvedelik tuleb vahetada 174k pealt alles.
GM käsib chevydes vahetada jahutusvedelik iga 50k tagant ehk minu läbisõidu puhul iga kolme aasta tagant, tavaliselt on enne mõni toru puruks läinud offroadi sõites ehk saab nii või teisiti uued tabletid torusse laduda ja uue vedeliku sisse kallata.
Ehk on sellest abi, ma ei leidnud Mazda kohta kahjuks kiiruga otsides, mis kilomeetri tagant mida peab kontrollima ja mida vahetama.

https://vehicle.firestonecompleteautocare.com/mazda/6/2007/m
aintenance/

Mis puutub õhufiltrisse, siis liiva sõites tulebki kaks või neli korda aastas filtrit vahetada, mul on õhu sissevõtu küljes selleks vajalik andur ehk kui mootor liiga vaakumisse hakkab sikutama teispool õhufiltrit, siis seda rohkem andur punase poole liigub. Seda tuleb kontrollida muidugi kuiva ilmaga, kui õhuniiskus laes, siis on ka filtri takistus suurem ehk ootad head ilma, resetid ära ja paar korda teed WOT ja vaatad, kas indikaator liikunud on või on eilne vihmane ilm süüdi. Kõikidel autodel pole seda muidugi aga saab ka ise seda paigaldada, kui tehasest kaasa pole antud.

Muudetud 30.12.21 01:03

...
05:28 30.12.2021
Niipalju kui mina olen aru saanud,siis tuleb tõesti vahetada õli siis kui teatud hulk kilomeetreid on läbitud või on viimasest õlivahetusest aasta möödas.Kui sõidedakse vähe ja neid kilomeetreid ei kogune nii palju,siis tuleb õli vahetada iga aasta.Õlifiltri vahetus on õlivahetuse loomulik osa.Ma olen aru saanud,et õli jääb vanaks,isegi siis,kui autoga palju ei sõideta,selleks ongi vaja õli vahetada ja võibolla satub selle ajaga õlisse ka kondentsvett,mis ei ole mootorile kindlasti kasulik.Mina mõtlen nii,et kui mul on auto ja ma tahan,et mu auto oleks korras,siis on vaja ka auto korrashoidu investeerida.Inimesel,kellel on huvi autoga ainult sõita,polegi vaja teada,miks on seda ja toda vaja teha--elus ei ole vaja kõike ka teada.Muidugi,kui ise neid väidetavalt vajalikke töid ei tee,siis tuleb need kellelgil teisel ära teha ja siis ei ole kunagi 100% kindel,kas need tööd ikka tehakse ära ja kui korralikult tehakse.Kui endal mõnda usaldusväärset inimest pole,siis tulebki lihtsalt loota,et kõik on õige ja maksad õiglaselt.
maaks
09:02 30.12.2021
ilas kirjutas: "Kuidas aru saada, et pidurid vajavad vedeliku või käigukast õli (manuaal) või jahutusvedelik vahetust?"
Pidurivedeliku veesisaldust saab mõõta (mõõdetakse tegelikult elektrijuhtivust).
Jahutusvedeliku külmumispunkti saab samuti mõõta, aga see ei ole vedeliku ainus "kasulik" omadus, mis ajas võib muutuda, seega oles igati mõistlik see vedelik vahetada juhul kui ei ole teada kas ja millal see varem vahetatud on. Tehase soovitus on esimene vahetus 100000km/4a ja seejärel iga 2a möödudes või kui kasutatakse FL22 (märge peaks olema radika korgil!) siis iga 11a/200000km järel.
Käigukasti õli (MT) vahetus 100000km/5a
Navara3000
11:20 30.12.2021
Mina lähtuks pigem sellest loogikast, et selle auto tehnika kestab nagunii kauem kui kere. Auto on tarbeese ja iga asi saab ükskord otsa, mis sellest õlist siis iga 3tkm tagant ikka vahetada. Pole ilmselt ka auto mida 30 a pärast silitatakse. oma sõiduga ühel päeval mäda kere tõttu kaalule sõites ei anna see 3tkm tagant vahetatud õli midagi juurde.
Td
11:48 30.12.2021
Kui inimestel pole tehnikast arusaamist siis polegi mõtet pingutada, et aru saada mis milleks ja millal jne.
Ja loogiline kui auto läheb aasta pärast vanarauda pole samuti mõtet ressursse raisata asjata. Säästate ka planeeti rohkem.

Suuremat pilti oleks vaja osata näha kõiges.
Ussrula123
12:52 30.12.2021
Eks see õlivahetus oleneb ka sellest, et mis tingimustes sõidad. Kui ainult lühikesi otsasid, siis kindlasti iga aasta. Kui lased ainult pikkasid otsasid, siis võib ka harvem vahetada. Filter tuleks kohe kindlasti iga õlivahetus vahetada. Pidurivedelik tuleks vahetada vähemalt iga kahe aasta tagant. Muidu saad oma pidureid remontida. See nissani välp kehtib vist kuskil kus on hea kuiv ja soe kliima. Aga see on küll tõsi, et mingi aastani lagunes mazdadel kere ümbert ära, aga peale 2008 aastat on ju suht roostekindlad.
Deus
14:03 30.12.2021
GM pani korraliku raha ära õlikvaliteedi mõõtjale. Vahetusvälpa kui sellist ei olegi, sa lähed õli vahetama, kui näitaja nulli tiksub. Linna vahel oli selleks 7000 km, maantee otsadega 15k, offroadiga suutsin isegi 4000'ga näitaja juba nulli saada.
Pidurivedeliku nö väsimine väljendub pigem selles, et pidurdusmaa pikeneb ja konkreetse nissani välp tuleneb sellest, et seal on pidurisadulad nii suured, et isegi 18" velg ei taha alla mahtuda ehk siis pidurid teevad korralikult tööd kogu aeg.
Üldiselt käib ikkagi asi vastavalt tootja ettekirjutusele ja kui oled hea autoomanik, siis teed nö ülehoolitsust, ei oota viimase piirini vaid teed vahetused jne asjad nö 10% varem ära.
Maaks, tänapäeval juba vahetatakse manuaalkastidel ka õli ühesõnaga?
ilas
14:17 30.12.2021
Kas on ka vahet millise firma filtreid kasutada ja kas erinevatel filtritel võiks või peaks olema sama tootja?
Õliga pole Mazda puhul küsimust - siiani kasutatud Mazda Original Ultra 5W-30 ja kasutan edasi.
Ussrula123
14:24 30.12.2021
Pidurivedelik mitte ei väsi vaid korjab vedeliku sisse ja tänu sellele lähevad ka kolvid ja muu mudru seal sees rooste. Olen näinud isegi nii vana vedelikku, et on olnud sees klombid. Ja mida suuremad pidurid seda rohkem ta niiskust sisse korjab ju. Meie kliima on juba selline.
Ussrula123
14:28 30.12.2021
Õli kasutasin varem castrol edge-t kõikidesse masinatesse aga nüüd läksin motuli peale üle. Filtrid ikka Hengst-i omad.
Mazda ega ükski teine autotootja ise õli ei tooda. Paneb oma nime peale ja küsib lihtsalt rohkem raha. Õli värv võib ka teine olla. Näiteks on volksu castrol sinakas ja tavaline castrol kollane. Omadused on samad.
Deus
16:01 30.12.2021
Filtril ja filtril on tõesti vahe sees, Boschi omadega oli mul vahetusvälp lühem kui Fram omadega (GM kvaliteedimõõturi järgi siis, mitte niisama taskulambiga uurides). Muid tootjaid ja marke ei oska kahjuks võrrelda kuid filtril ja filtril on vahe sees.
R.K.
16:45 30.12.2021
Filter nüüd küll selline koht pole, kus koonerdama hakata. Vahetad õli, vahetad ka filtrid- nii õli, õhk, kui salong. Kütuse omaga, no kuidas keegi, diislil kindlasti.
salvokas
20:41 30.12.2021
Jep ongi pastaka teema. Kõik kulgeb reklaamile. Tehnika teadlik inimene võtab otsuse ise vastu - ja ka reklaamile kui selles valdkonnas teadmisi pole, - simpel.
Deus
21:06 30.12.2021
Najah, puhtalt Moly reklaam oli üks artikkel, kuidas muud moodi turule murda end. Tegu pole tegelt üldse halva õliga, ikka väga hea on. Ise kasutan muidu tehase soovitatud õlisid va ärevamates mootorites, seal kasutan Liqui Moly omasid aga see on puhtalt isiklik eelistus, mitte mingit ratsionaalsust seal taga pole ja kui ongi, siis ma ei tea seda. Kui selle mehe katseid vaadata, siis ma ei tohiks seda üldse kasutada vaid peaks ikkagi millegi odavama suunas vaatama: https://youtu.be/oc5i6Vevox4
OnuValdek
21:19 30.12.2021
Filtritel on vahe kindlasti. Preemiumfiltriteks peetakse Bosch, Fram, Mann, Hengst, Fleetguard, Donaldson, Mahle, ja mõned tootjad veel. Olen õlifiltrit vahetanud tavaliselt iga aasta koos õliga. Aga sellise 10-20k aastase läbisõidu puhul pole igal aastal mõtet igat õlifiltrit vahetada kuna minu auto õlifiltrile on filtritootja kirjutanud 50000km või 2a. Järgmine õlivahetus piirdun õlivahetusega ja filtri jätan üle ühe aasta vahetamata. Salongifiltrit võiks vahetada iga aasta või paari aasta järel sõltuvalt läbisõidust ja teeoludest. Mootori õhufiltri elueaks lubab tootja keskmiselt 90000km, kütus 60000km. Seega iga aasta neid vahetada vajadust ei ole ja ei ole ka vahetanud. Kõik filtrid ei pea ühe tootja omad olema. Ise olen peamiselt Manni filtreid kasutanud ja rahul.
Deus
21:44 30.12.2021
Ma ei tea, palju Mann omad maksavad aga Fram bensukale on 3 - 8 euri olenevalt ostukohast, kas tasub siin kokku hoida? Hyundai disla filtrid on muidugi selle kõrval vist plaatinast tehtud vms, sest seal ma saan isegi aru, miks ei taha neid vahetada iga aasta, sott eurine tiir ikkagi, kui mõlemad vahetada.
Ussrula123
21:47 30.12.2021
Ma saan nüüd kindlasti sõimu siit, aga ma ise teen iga teine õlivahetus odavama õliga pesu. Seda õli kasutan hiljem muidugi traktoris mitte ei kanna maha. Ostan siis 2 õlifiltrit ja 10L odavat õli ja 10L motulit. Lasen vana õli välja, vahetan õlifiltri ära ja panen odava sisse. Lasen mootoril töötada umbes 10 min ja siis teen 30min sõidu kus lasen ikka pöördesse ka. Peale seda lasen selle õli välja, vahetan uuesti filtri ja panen õige õli sisse. Kusjuures boschi ja hengsti filteitel on ikka kõva sees. Bosch on ok, aga hengst on premium. Motulit kasutan ma lihtsalt sellepärast, et ta vastab nõuetele ja ma saan seda suht odavalt.
Ussrula123
21:53 30.12.2021
Vaatasin ka just arve pealt, et mis kui palju maksis. Õlifilter 4.50 , õhufilter 12 ja salongifilter 15.70 . Kõik hengst siis. 10L motuli x-cleani läks 70 maksma. See siis vw t5. Mersul on õhufiltrid kallimad, aga muu kõik sama hinnaga.
jee.kim
22:09 30.12.2021
Ei saa palju sõimu, lihtsalt "rikas" oled.
Odavam on olemasolev õli diisliga natukene "lahjendada"(sedasama teevad ka õlivahetuse lisandid), ja siis uus õli sisse.
Deus
22:11 30.12.2021
Parimal juhul sõimaks siis kui pesuõli maha valaks. Praegu ei näe küll midagi etteheidetavat :/
Kui tihti te õlivannikorki vahetate? Mul on kõikidel masinatel ette nähtud iga vahetus ka polt ära vahetada aga ma ignoreerin seda soovitust mõned vahetused, pühin metallipuru magneti küljest ära ja kork tagasi vastava Nm'ga, mis ette nähtud. Kasutan seda võtit, sest kardan puruks keerata lihtsalt ülepingutusega ja ajapikku keermed ära venitada. Minu kiiks kõigest, ei usalda käe jõudu.
Ussrula123
23:05 30.12.2021
Õlivanni polte pole autodel siiani vahetanud. Seibe aga küll. Alu seibid olen kohe minema visanud. Väändevõtit pole siiani kasutanud kinnikeeramiseks. Õrnalt kinni võtmega ja käega üks laks võtme saba pihta. Siiani pole lekkima hakanud ja pole ka üle keeranud.
Jee.kim, olen ka ainetega pesu proovinud teha mootorile, aga see pole võrreldav puhta õliga pesuga. Uus õli püsib puhtana ikka väga pikalt.
mati1222
23:30 30.12.2021
Pikalt puhas õli tähendab disladel et ta ei seo tahma.
Deus
00:25 31.12.2021
Mitte alati. Kärss on elustõestus sellest, et kui diislil alla ette nähtud intervalli vahetada mõnda aega, püsib ka diislil õli puhtamana kui aind tuhatkond kilomeetrit ehk nn ülehoolitsus töötab lõppkokkuvõttes kasumlikult.
63amg
10:06 31.12.2021
mitte mingil juhul ärge kasutage odavaid õlifiltreid!!! fix firma filtrid nt.hakkavad murenema.õlifiltrikorpus on tükke täis.pidevad kogemused.oma masinatel kasutan ainult mann filtreid,mis on ka tehase originaalis kasutuses
Koma3
11:13 31.12.2021
Arvestades kui palju Wixi müüakse siis nende murenemine või laialiminek on tingitud pigem nende vahetamisega venitamises.
pole veel
11:21 31.12.2021
Wix õi- ja muude filtritega mingeid jamasid olnud. Kõik on toiminud ja õli "puhas", õlifilter maha keerates seest normaalne. Kuigi jah - garantiilisele masinale soovitaks igaks juhuks kasutada õlifiltriteks ikka originaalfiltreid ehk siin mann filtreid
Deus
12:08 31.12.2021
Ma sooviks sellise vastuse peale teada natukene taustinfot, sest 4.50 FRAM heavy duty eest on suisa röövimine Boschi 2.50 kõrval aga mõlemad bensuka filtrid on poisikesed võrrelded Hyundai unobtainiumist valmistatud 30+ euri maksvate diisli filtritega, mida läheb 2tk vaja ühel õlivahetusel ja 1 teisel ja 2tk jälle kolmandal.
Et mis see "odav" on ja mis see "kallis" on ja võiks mainida ka, et kas disla või bensuka oma. Lihtsalt kirjutamine, et Mann filter... mitte kottigi ei ütle see mulel ausalt öeldes, et kas peaks nüüd Fram pealt Mann peale kolima või mida?
Ussrula123
13:27 31.12.2021
Mina olen lähtunud sellest loogikast, et kui tahad kindla peale minna, siis Hengst-i filtrid. Kui neid pole saada, siis bosch. Võin küll eksida hetkel, aga kas fram ja mann ei tule mitte samast august?
ilas
18:17 03.01.2022
Kas Miele või Magnetic Marelli on termostaadi vahetuseks hea valik Mazda 6-le 108 kw 2007 bensiin?
Ulip
19:31 07.01.2022
Kas on vahet millise firma termostaati vahetamisel kasutada - kas Japarts 3 Miele 8 või Marelli 15 euri?
Ussrula123
19:37 07.01.2022
Mul tekkis juba enne küsimus, et mis ajast Miele autodele varuosasid teeb?
Aga Meyle on muidu täitsa ok tootja.
Kärss
15:44 09.01.2022
Kuna "kõik" on ammu ära öeldud, täiendan vaid paari pisiasja juures.

# Eks see õlivahetus oleneb ka sellest, et mis tingimustes sõidad.

Oleneb ka sellest, kus oma autot hoiad. Garaazhis ühtlase temperatuuri juures ei teki nii palju kondentsi tulenevalt suurtest temperatuurierinevustest, kui nt tänava ääres seisvatel autodel. Mul on mitmeid hobiautosid, mis seisavad garaazhis ja millega sõidan ehk vaid paarsada km aastas ja mõni aasta võib üldse vahele jääda. Neil kasutan kallimaid (st paremaid, kõrgema klassitähisega) õlisid ja vahetan iga 3-5a tagant. Ma ei tea, kas see on õige või kas (miks?) peaks tegema teisiti, aga seda soovitas kunagi üks TÜ-s selle ala autopedest teadlane raha kokku hoidmiseks ja seni pole midagi hullu juhtunud. Saksast toodud vanematel/odavatel autodel on välpade ülelaskmine ning ca 5a tagant õli vahetamine üsna tavapärane nähtus ja eks neist mõne puhul annavad tagajärjed hiljem ka valusalt tunda. Aga sugugi mitte kõigi puhul.

# lähed õli vahetama, kui näitaja nulli tiksub. Linna vahel oli selleks 7000 km,
# maantee otsadega 15k, offroadiga suutsin isegi 4000'ga näitaja juba nulli saada.

Ma olen kuulnud sellist väidet juba lapsest saadik, et õli vahetuse välp sõltub auto kasutamise eripäradest ning võib erineda neljakordselt. Tore lugeda lõpuks ka ühte tõestust sellele:). Aga kuna Sa räägid siin 200kW+ autost, mis ka offroadides töötab pigem alakoormatuna enamike teistega võrreldes, siis loogiliselt võttes peaks nõrgematel mootoritel olema see tegelik vajalike välpade erinevus veelgi suurem. Ja oleks imelik arvata, et see puudutab ainult mootorit, kuna õli sisaldavaid liikuvaid sõlmi, mida koormus otseselt (arvatavasti rohkemgi) mõjutab, on jõuülekandes mootorist ratasteni veel mitmeid.
Ussrula123
16:01 09.01.2022
Eks see vanetame masinate välpade ülelaskmine oleneb ka konkreetsest mudelist. Mõni kannatab retsimist ja mõni mitte.
Endal on üks ekstreemsem kogemus ühe ostetud belarusiga. Sellel polnud tõenäoliselt kordagi õli vahetatud ja osad laagrid olid isegi oma kuulid hüljanud. Aga sellegipoolest masin töötas ja peale remonti polnud masin niipalju paren kui oleks oodanud.
Td
18:18 09.01.2022
Vahetan kõigil autodel 10t tagant õli ja õlifiltrid,muud filtrid harvemini. Sellise vahetustsükli juures ei näe mõtet mootori pesuks.

Kui oleks nõuka aeg,et sõidan ühe zigulliga terve elu ehk..siis võibolla küll.
Karteri seibe vahetab harva ehk siis vastavalt vajadusele mitte iga kord. Arutuid asju pole mõtet alati järgi teha.
mittekooner
17:18 22.01.2025
Tere.
Alla 5 aastat vanal autol õlivahetuse välp 30000. Lühemaid sõite küllalt palju. Seega soovitatakse õli vahetada oluliselt sagedamini (nt 10 000).
Kas selle lühema intervalli põhjustab see, et õli omadused lähevad kehvaks lühikeste sõitude tõttu või on õli sees selletõttu palju saastet? Või mõlemad?
Mõtlesin, et vahetaks õli sagedamini, kuid vahepealsed vahetused ilma õlifiltri vahetuseta (põhjus pole koonerdamises).
Oskab keegi põhjendades vastata.
Deus
18:05 22.01.2025
V6sa ja teised on siin seda päris palju juba seletanud.
Lühikokkuvõte: müükarite ilus tekst, vahetada tuleb siiski 5000-15000 vahel olenevalt sõidustiilist, sõidukohast jne VÔI korra aastas.

Muudetud 22.01.25 18:06

fdghfgh
19:10 22.01.2025
10 000 on kuldne keskmine ja tähendab seda, et midagi ei juhtu kui 12K täis saab või hetkel on sobiv nt 9000 pealt vahetada (enne talve, pikemat reisi jne)
Ja alati on mõistlik filter vahetada. Maksab ta mõne euro, aga hoiab ära kahjud mitmesaja euro ulatuses. Autod, mis jäävadki kasutama tehasevälpa ehk 20-30K, on suure tõenäosusega tulevikus korralikud õlisööjad.
siberia
00:25 23.01.2025
Pikk õlivahetusvälp märgitakse reklaamina et hoolduskulude tabelit müügikõlbulisemaks saada. Võib-olla mitte igaüks aga paljud küsivad uut autot ostes ka et kui suurde on hoolduskulud näit 10 000 km kohta ning vastavate tööde tabelit näha. Need kes mitu autot korraga võtavad uurivad kindlasti.

Nende jaoks venitataksegi hooldusvälbad pikaks ja müügimees et jutustab et uus auto, 20 000 sõidad aastas. Noh kolmeks aastaks võtad liisingu ja see tähendab et ainult üks hooldus tuleb teha. Ostja kuulab, silmad suured ja käib raha välja.

Kui uus liisinguauto siis vahet pole. 100 000 kestab ka vene õlidega ära enne kui kokku jookseb. Kui endale on kavas jätta siis nii 10 000 tagant või kord aastas ja ikka koos filtriga.
Pott õli on väiksematel autodel mingi 40 EUR ja filter juurde 5
EUR eest.
Deus
00:41 23.01.2025
Välp oleneb. Linnas 5-7k, maantee kündmises 10-15k välp.
Või kord aastas
Koos filtriga üks kord ja koos filtritega teine kord, oleneb,, milline pada seal aiste vahel tiksub. Igatahes, numbrid pole kivisse raiutud, pärinevad tarkade autode pealt, kes vastavalt sõidustiilile ise on mulle karjuma hakanud, et kao vahetama aga jämedalt jäid nad nendesse vahemikesse, oleneb, kus ma parasjagu asfalti triikisin.
mittekooner
01:23 23.01.2025
Asi taandub, nagu ikka, rahale. Kui on garantiiga paari aasta vanune bensiiniauto, siis pead enamasti ka õli vahetamas nende juures käima. Olen käinud ja küsivad 200+ euri, samas, täpselt seesama õli korralikust kohast ostes saad 70 euriga. Poole tunni eest küsivad ikka üle mõistuse hinda, saaks selle vahetusega ilusasti ise hakkama.
Seega oleks plaan teha õlivahetusi iga 10 000 km järel, 2 korda ise ilma filtrita ning siis kolmas esinduses (täpsemalt uurides tuleb välja, et "lubatud välp" 30 000 km). Õlifiltrit ise ei vahetaks, sest seda originaali ei ole lihtne leida ja siis saavad ka nemad aru, et oled mujal käinud -> halval juhul ütlevad, et garantii läbi.
Selletõttu küsingi, et kas õlifiltri vahepeal sellisel viisil vahetamata jätmine on autole põnts või mitte. Muidugi võib öelda, et ära koonerda, kuid see ei vasta minu küsimusele.
Ehk siis, kas praktikas lühema välba vajadus tuleb õli keemilise koostise "otsalõppemisest" või sellest, et sodi on liiga palju ringlemises (mis tingib siis ka filtri vahetuse)?
fdghfgh
06:49 23.01.2025
"originaalfilter" on täpselt sama asi nagu poes müüdav kvaliteetsema otsa filter, lihtsalt pakend ja filtri korpus on teistsuguse kujundusega. Ja kui väga vaja, leiad ka ebayst neid originaale või lähed esindusse ja ostad neilt.
Ma alustasin oma õlivahetustega kuskil 60K pealt ja mitte keegi esinduses ei targutanud, et vale filter. Ja keegi ei sunni hooldusi tegema esinduses, teed seda ükskõik kus kui kasutatavad materjalid vastavad tehase nõuetele. Muud kunsti siin ei ole. Ja loomulikult õli vananeb ja määrdeomadused halvenevad ja loomulikult tekib sodi, mille filter kinni püüab. Seega iga õlivahetus koos filtri vahetusega.
v6sa
07:37 23.01.2025
Mida annab õli vahetus ilma filtrit vahetamata? Peale mõneeurose kokkuhoiu...

Kui autoga pole plaanis maailmamajandust hukutavalt sõita poolt miljonit, siis pole õlivahetuse välbal kriitilist tähtsust. Vaheta kord aastas ja vahepeal vala tarvetmööda juurde. Loevad ju valmistajad kuni 1 liiter 1000 km kohta täiesti lubatud õlikuluks. Nii vahetub 4 kkm pealt kogu õli loomulikul viisil....

Minusugused tagurlikud pässid vinguvad selle suhtumise peale ja eeldavad ekslikult mootorit õli mitte põletama.
63amg
08:30 23.01.2025
originaalfiltri saad ju letist osta,kui tahad ja kardad.tegelikult ei hakka mitte ükski töömees uurima mis filter sul sees oli,kui lähed esindusse hooldusesse
Ussrula123
08:45 23.01.2025
Originaalfilter on kahjuks tihtipeale kehvema kvaliteedi/ehitusega kui mõni korralik järelturu filter. Ise kasutan niipalju kui võimalil Hengsti filtreid.
Auto eluea esimeses otsas on õli ja filtrite vahetamine eriti oluline kuna "sissesõitmisel" tekib üsna palju osakesi.
Diislitel on tihe õli vahetamine eriti oluline just õli sisse sattuvate tahmaosakeste pärast. See, et summutist tahma ei välju, ei tähenda, et seda mootoris sees ei ole. Enam pole autodel ka mõitlikke õlikoguseid mootoris (ca silindri kohta liiter) ja tänu sellele määrdub ju õli rutem ja välp peaks justkui lühem olema.
siberia
18:10 23.01.2025
Auto eluea esimeses otsas on tihe vahetamine oluline sissesõitmise pärast ja tagumise otsas sellepärast et diiselautodel võib põlemata kütus õli hulka sattuda. Mootor jääb hõredamaks, pihustid hakkavad tilkuma jms. Mõnel autol tundub et õli ei kulugi või tuleb seda hoopis juurde. See justnimelt tundub nii sest õli kulub ikkagi ja juurde tuleb kütust mis õli ära rikub.

Ükskord vaatasin kasutatud autot, MB 2.1 liitrise mootoriga ja mõned olidki sellised et auto ning kaks euroalust katkiseid mootoreid kauba peale. Üks vana kes nendega põhjalikumalt tegeles soovitas sellega seoses et ära kuula müügimeeste lolli juttu 30 000 vahetusvälbast. Vaheta nii nagu eluaeg on tehtud, umbes 10 000 pealt. Seda ei pruugi arugi saada et kütust õli hulka läheb ja kui läheb on see mootor 30 000-ga kindlasti õhtal.
Deus
18:19 23.01.2025
Tänapäeval ei sõida enam keegi sul midagi sisse, kõik on tehastest nii mikromeetri peale lihvitud, et suht tulista kohe minema. Kui oleks midagi liiast, mis kuluma peab, siis oleks see liigne kulu tehasele, materjali näol.

Muudetud 23.01.25 18:20

Ussrula123
18:22 23.01.2025
Disladel läheb kütust õli sekka tänu kogu sellele rohelusele mis meile peale surutakse. Tahmafiltri põletusprotsessiga läheb kõige rohkem kütust õli sekka.
Deus, mis kilometraasi pealt tavaliselt esimene hooldus tehakse? Ka tänapäeva autodel. Sellest võime teha järeldused, et isegi autotootjad ei julge seda esimest vahetust üle lasta.
Deus
20:38 23.01.2025
Viimane tutikas KIA, mis sai soetatut, öeldi, et 15k. Samas Toyota paar aastat tagasi ütles 5k. Võta sa nüüd kinni. škodade kohta ei mäleta.
Ussrula123
22:16 23.01.2025
Enamus uued autod on 5k. Eks alguses ikka asjad kuluvad paika. Ma ei taha uskuda, et tehas kõiki mootoreid sisse töötab.
fdghfgh
08:59 24.01.2025
Oli soovitus esimene kord vahetada 5000km järel, aga see ei olnud kohustus. Kuid sai see ikkagi tehtud.
Enamikele tänapäeva (bensiini)autodele on sisse programmeeritud progresseeruv õlikulu. Paljudel hakkab see tehasevälpasid järgides juba 100K juures tekkima ja mida harvemini vahetad, seda kiiremini jama kaela saad.
Ussrula123
09:47 24.01.2025
Õlikulu on seotud juppide kulumisega. Klapisääre tihendid, õlirõngad, tuulutus jne jne.
Vahetad need asjad ära ja on jälle muretum. Kas see ennast ära tasub on juba iseküsimus.
Ert Perv
10:24 24.01.2025
to:Deus Kes ütles, et tänapäeval ei ole vaja sissesõitu teha.
Väljavõte uue Kia käsiraamatust:
Sõiduki sissesõitmise protsess
Teie autot ei ole vaja spetsiaalselt sisse
sõita. Järgides esimese 1 000 km jooksul
­mõnda lihtsat ettevaatusabinõud,
parandate ­auto jõudlust, ökonoomsust
ja vastupidavust.
• Ärge laske mootoril kõrgetel pööretel
töötada.
• Sõidu ajal ärge laske mootori kiirusel
(pöörlemissagedusel) tõusta üle 3
000 p/min.
• Ärge säilitage pikema aja jooksul ühte
kiirust, ei kiiret ega aeglast. Mootori
korralikuks sissesõitmiseks tuleb selle
pöördeid muuta.
• Vältige järsku pidurdamist, väljaarvatud hädaolukordades, et pidurid
saaksid korralikult kohale vajutuda.
• Ärge pukseerige esimese 2 000 km
jooksul haagist.
• Kütusekulu ja mootori jõudlus võivad
sõltuvalt sõiduki sissesõitmise protsessile erineda ning stabiliseeruvad
pärast 6 000 km läbimist. Uued mootorid võivad sõiduki sissesõitmise
protsessi ajal tarbida rohkem õli.

to ussrula
10:41 24.01.2025
Õlikulu on seotud juppide kulumisega sel määral, et on normaalne kulumine ja kehvast õlist tekkivad ehk siis pikast vahetusvälbast tulenev õli omaduste halvenemine, kuumus ja õlis olev tahm hakkavad kummidetaile jäigastama ja samamoodi hakkab tahmane õli kolvirõngaid oma pesadesse kinni kittima. Eriti just õlirõngaid ja selle tõttu pääseb ka rohkem õli silindrisse ning seda rohkem tahmab rõngaid ja lõpuks ongi käes see tehaste lubatud 1l/1000km kohta, mis on loomulikult absurd.
Deus
11:11 24.01.2025
Ert Perv, need on täitsa tavalised nõuanded kogu aut eluea jaoks tegelikult. Tootja tahab kuidagigi kindlustada enda seljatagust. Või tahad vastu vaielda, et tänapäeval pole seal metallikamakas täpsemalt asjad paika aetud kui vanasti? See sisseõsitmine on minevikuasi, oleks aeg see ära unustada või noh, käituda vastavalt juhendile terve auto elukaare jooksul, siis auto kestabki.
Va mõned mootorid, nagu N*, mis tahabki vahepeal WOT saada, et ennast kogunenud sökihist lahti aevastada.
Õlikulu aga mootoritel on erinev. Sportlikumad mootorid võtavadki rohkem õli puhtalt disaini pärast. Peremootorid ei tohiks võtta va Ford, sellel on tõesti 0,1L/100km kohta "sisse progretud" Miks, ei tea, mootor tundub igati kombes olevat, klapisääretihendid ei leki, silindrid on normid, küünlad on normid, kõik on norm aga kuhugi ta selle paneb. See õlirõnga jutt vastab ka tõele, ju siis sealt see vaiskelt vaikselt immitsebki...
fdghfgh
11:33 24.01.2025
Tootmistehnoloogiad on paranenud, arvutid juhivad protsesse, kõik kokku istuvad jupid on väiksemate tolerantsidega, lihvitud pinnad siledamad ja ei vaja enam nii pikka sissesõitu, et üksteisega kohaneda, õlid on kvaliteetsemad jne. Teine teema, et kaalu kokkuhoiu jaoks tehakse jupid väiksemad, kasvõi kolvidki on aastakümnetega mõõtmeid ja kaalu kaotanud, rõngad õhemad, seega kuluvad kiiremini ehk siis mootoreid ei tehta enam pikaealisteks, kestavad oma paarsada tuhat ära ja piisab, siis ostetakse järgmine auto. Vana auto läheb ümbersulatamisele. See on tarbimismaailm, kus kestvuskaupu sisuliselt enam ei toodeta. Kes üldse enam niiväga viitsib kulutada raha mootoriremondile?
fdghfgh
11:44 24.01.2025
fdghfgh
11:47 24.01.2025
Minnol
18:54 12.05.2025
10t km on selline kuldne õlivahetusvälp ja nüüd tegin ka endal ära. Aga sõbrad - mida ometi teha vana õliga? Mul juba kuuri all 4 kanistrit seda ootamas.
A66 teemasse
19:12 12.05.2025
Sõidad jäätmejaama ja annad ära. No tõesti,, mõni immutab ka laudu aga ei soovitaks.
noober
14:02 13.05.2025
Millise kivi all inimesed 2025. aastal elavad, et ei tea midagi jäätmejaamadest? Märgin siia juurde, et see võetakse seal tasuta vastu (nagu palju muudki).
jee.kim
14:15 13.05.2025
Tartus võid mulle tuua, mõned suured kännud vaja tasa põletada.
Aga võid ka autorem töökodadele anda, nende ahjudes põleb kõik :D

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte