Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

kust on tulnud haagise 90km/h piirang

martink91
11:30 26.09.2020
Viimasel ajal on see teema korduvalt kõrva jäänud ja kuna ka ise teadsin, et haagisega võib sõita kuni 90km/h siis jäin iseendale ebameeldivasse seisu. Üritasin netist uurida, aga mingit vastust ei saanud.
Niisiis, millal muutus see, et haagisega võib sõita ka kiiremini, näiteks 100ga(minul kodus oleva tikitreileri passis olev piirang)?
Nõuka aegsetel haagistel puudub üldse passijärgne tootjapoolne kiiruspiirang, kas nendega võib siis sisuliselt ka 120nega sõita, kui selline kiiruspiirang peaks tekkima kuskile Eestisse?
Load sai tehtud 2007 ja sellest ajast suht aktiivselt liiklusteemaliste asjadega ennast üritanud kursis hoida.
Või see piirang on üldse mingi külajutt, mis lihtsalt levinud?
AntiOpel
12:24 26.09.2020
Mingi naised-saunas-rääkisid teema vist pigem. Endal on Tiki haagisel (CS300) passis piirang 110km/h. Seda, et 90km/h piirang haagisel on, kuulen küll esimest korda.
Kärss
12:46 26.09.2020
Minu Tikil on kah 110km/h piirang. Isetehtud haagist arvele võttes küsiti lausa "tootja" arvamust, et mis me kandevõimeks ja kiirusepiiranguks paneme:))
vanames
12:49 26.09.2020
Huvitav, mul 2019 aasta Respo ja pole mingit piirangut, sõbral mingi iidama aegne Zubrjonok ja ka sel pole, vast on see piirang massist jms sõltuv?
Tubli oled
13:00 26.09.2020
AntiOpel juhindub nagu tavaliselt "liikluseeskirjast"?
Tema juba teab!
Minul on sõiduauto max kiiruseks märgitud 2010 km/h, kuid minule ei tule pähe selline tore mõte, et ma võiksin sellise kiirusega väljaspool Saksa bahni kimada.
A AntiOpel esitab oma "passi" (!?) politseionule- tädile ja kõik korras?
Igaks juhuks ma lisan ühe lingi siia, las tubli ja tark "passis on" tegelane viskab pilgu peale, saab elementaarsedki asjad teada, vt:

"Haagisega sõiduautod ja kaubikud"

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/esto
nia/speed_limits_et.htm

Tubli oled
13:09 26.09.2020
looder23
13:47 26.09.2020
Tubli olid, vaata, kui sa sõidad suvel haagisega 110 alas 110km/h ning sinu taga sõitev politseionu/tädi sisestab su haagise numbri arvutisse ning kui sul seal märge max kiirus 100 või veel väiksem ning politseionu/tädil päevane norm täitmata, siis võid kindel olla, et sa oled linnuke seal normi nimekirjas. Meil kehtib küll jah ettenähtud piirkiiruse, kuid, sa ei või ületada valmistaja poolt ettenähtud max kiirust.

Nõukaaja piirang oli 80, see tuli ka haagisele kleepida ning tõenäoliselt kehtis see piirang sellepärast, et haagisel ei olnud pidureid ning need mannetud autopidurid pidid hakkama saama ka selle lisamassi pidurdamisega.
Tubli oled
14:06 26.09.2020
Ma nüüd nii offtoopikuna vms küsin, et kas teil üldse funktsionaalne lugemisoskus puudub või olete päris düsleksikud? Eriti käib hetkekontekstis kõiketeadjate klubi liikme looder23 kohta see küsimus.
looder23
14:34 26.09.2020
Enne kui tuled kedagi düsleksikuks sõimama, siis enne vaata peeglisse.

Su enda esitatud lingil

Suurim lubatud sõidukiirus (kui liiklusmärgiga ei ole osutatud teisiti) [km/h]. Loe nüüd seda sulgudes teksti. Mitu korda.

Sõites selle haagisega asula väliselt teel max lubatud kiirusega, 90 siis ja taga sõidab linnukest kirja vajav politsei, oled potentsiaalne linnuke seal vajalikus nimistus.

Haagis: https://www.auto24.ee/kasutatud/auto.php?id=3010438

Politseile kuvatav minimaalne info: https://eteenindus.mnt.ee/public/soidukDetailvaadeAvalik.jsf

Antiopelil täiesti õigus. Pole olemas haagisele kiiruspiirangud 90km/h. Ainsad piirangud on valmistaja ettenähtud piirkiirus ja liiklusseaduses ettenähtud piirkiirus. Liiklusseadusest tuleneb ka see, kui ei ole liiklusmärgiga osutatud teisiti. Ja märk võib osutada piiranguks ka 110 km/h.

Kas kõike teadmine tähendab seda, et viitsin tiba rohkem omale seadust selgeks teha, kui mingilt suva lehelt olevat info t lugeda ning sinu puhul sedagi puudulikult.

Muudetud 26.09.20 14:48

Tubli oled
14:47 26.09.2020
Asjad loodriga päris hullud jah.
Loe uuesti, loe ka nt kommenteeritud Liiklusseadust ja ära mõtle asju välja.
See "liiklusmärgiga osutatud teisiti" võib olla just nt et haagisega 80 km/h, kuid EV-s igal juhul mitte kusagil ÜLE 90 km/h.
Linnukesi vajavad, luuravad politseinikud on sul nagu igapäevane sisetunne?
Mitu korda? No päevas nad su meelest sinu järele luuravad siis? Linnukestejanus.
Võtke tubli AntiOpeli 110 km/h haagis sappa ja kukkuge sellega mööda nt Jõelähtme vms 110 alas 110-ga kimama ja vaadake mis saab, kui "linnukestejaht" käib.
Ehk siis saate aru, et mis ja kuidas.
martink91
15:58 26.09.2020
Võtke nüüd vähe rahulikumalt.

Esmane piirang on ikka märkidega. Olenemata, mis kiirus tootja lubab, kõige esimesena määrab kiiruse kõige väiksem piirang, mis üldiselt on liiklusmärk. Linnas üldiselt 50, maanteel üldiselt 90. Jah, kui haagise max lubatud on 25, siis on see ka suurim millega lubatud sõita olenemata asukohast.

Aga tulles siiski küsimuse enda juurde tagasi, siis mis ajast alates on lubatud haagisega kiiremini, kui 90? Ma ei ole ainuke, kes seda asja valesti teab/teadis. Veebis erinevate uudiste all kommentaare lugedes on silma jäänud teisigi imestajaid, kes saavad koos minuga teada, et 90 ei olegi haagise suurim lubatud kiirus EESTIS.
Eestis on seetõttu suurte tähtedega, et mõedes Euroopa riikides siiski kehtivad haagistele teistsugused piirangud kui sõidukile ilma haagiseta(enamjaolt 80, haagisega sõites). Aga teistes riikides on ka muid piiranguid, aga siinkohal ei näeks põhjust peatuda.

On see mingi nõuka aja jäänuk teadmine, mis on kandunud põlvest põlve, või mingi ajal tehtud muudatus, mis avalikusele teadmata jäi?
Kui ma 2007 lube tegin, siis tegi mulle emps korraliku peapesu, et vahtralehega ei tohi sõita kiiremini kui 70. - teadmine nõuka ajast. Ja suur oli ta häbi, kui ARKi eksamineeria talle tänapäeva tutvustas.

looder23
16:00 26.09.2020
Loomulikult, see võib olla, aga ei ole ju. Too mulle seaduse punkt välja, kus on kirjas, et haagisega on 90 või vähem.
Liiklusseadusest seda välja ei loe.

§ 15. Sõidukiirus
(1) Suurim lubatud sõidukiirus on:
1) asulavälisel teel 90 kilomeetrit tunnis;
2) asulasisesel teel 50 kilomeetrit tunnis;
3) jääteel 10–25 kilomeetrit tunnis või 40–70 kilomeetrit tunnis, kui jää paksus on kuni 50 sentimeetrit. Jää paksusel üle 50 sentimeetri on suurim lubatud sõidukiirus 70 kilomeetrit tunnis;
4) pukseerimisel 50 kilomeetrit tunnis;
5) pukseeritava seadme veol 25 kilomeetrit tunnis;
6) õuealal 20 kilomeetrit tunnis. Jalakäija vahetuses läheduses tohib sõiduk liikuda selle jalakäija kiirusega;
7) bussil 60 kilomeetrit tunnis, kui bussis on seisvad või küljega sõidusuunas asuvatel istmetel istuvad sõitjad;
8) veoautol 60 kilomeetrit tunnis, kui veoauto kastis on veost saatev või veose järele minev isik või kui veoautot kasutatakse kaitseväes ja Kaitseliidus inimeste veol;
9) mopeedil 45 kilomeetrit tunnis;
10) liikurmasinal 40 kilomeetrit tunnis;
11) pisimopeedil 25 kilomeetrit tunnis;
12) tasakaaluliikuril 20 kilomeetrit tunnis;
13) maastikusõidukil 50 kilomeetrit tunnis, kui maastikusõidukit kasutatakse käesoleva seaduse § 154 lõikes 1 nimetatud juhul teel liikudes.

(2) Olenevalt liiklus- ja teeoludest, ohutusest ja sõiduki kategooriast võib käesoleva paragrahvi lõike 4 alusel:
1) Maanteeamet suurendada asulavälisel teel suurimat lubatud sõidukiirust 120 kilomeetrini tunnis;
2) kohalik omavalitsus suurendada asulasisesel teel suurimat lubatud sõidukiirust 90 kilomeetrini tunnis.

(3) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 7 lubatud suurima sõidukiiruse nõue ei laiene käesoleva seaduse § 73 lõike 11 alusel kehtestatud eranditele.

(4) Suurima lubatud sõidukiiruse suurendamise tingimused ja korra kehtestab majandus- ja kommunikatsiooniminister määrusega.

(5) Olenevalt liiklus- ja teeoludest, ohutusest ja sõiduki kategooriast võib teeomanik vähendada käesoleva paragrahvi lõike 1 punktides 1 ja 2 nimetatud suurimat lubatud sõidukiirust.

Et sind veel rohkem leili ajada, siis antud lõigul on piirkiirus 110 kehtestatud kõigile. Seal võivad kõik sõita 110-ga. Kuidas sätestatakse, et antud piirkiirus kehtib ainult kindlatele kategooriatele? Paigaldatakse lisateadetetahvel. Kas need lisateadetetahvlid on seal all? Ei ole. Ja kui olekski, et see kehtib ainult a ja b kategooria sõidukitele, siis kas kerghaagis muudab sõiduauto kategooriat? Ei muuda.

Seega ootan sinult seadusepunkti.
Küllap
16:24 26.09.2020
Loodril jutt õige. Meil kehtib siiski kohalik liikluseeskiri. Kes on sõitnud mujal maailmas, see teab, et riigiti on eeskirjad erinevad. Tuua välja siin tõlget EUR. määrusest on teemaväline. Meie liikluseeskirjade eraldi piiranguid ei ole. Ainukeseks piiranguks on kas tootja poolne või lubatud max.
Tubli oled
17:33 26.09.2020
Ahsoo, et:
"Meil kehtib siiski kohalik liikluseeskiri"-
teadmiseks, et Liikluseeskiri on kehtetu juba 2011 aastast.
Kus elate?
Muideks, Moidelad- EU määrused on meil ülimuslikud, no kui juba sellele jutt keeras.
"linnukesel" juhindutakse sellest, sest meil on kõik valikuline.
Aga ikka, loe kommenteeritud LS-i.
looder23
17:56 26.09.2020
Ma ütlesin, et too seaduse punkt välja. Kogu kommentaari minu väljatoodud paragrahvi kohta on:

LS § 15 lõike 1 punkti 10 kehtetuks tunnistamisega jäetakse seadusest välja liikurmasina suurim
lubatud kiirus. Kuna käesoleva eelnõu punktiga 9 muudetakse liikurmasina mõistet ning
liikurmasinaks loetakse edaspidi ka mootorsõiduk, mille valmistajakiirus on suurem kui 40
kilomeetrit tunnis, siis ei ole vajalik ka liikurmasinale eraldi kiiruspiirangut kehtestada.
Liikurmasinaga liiklemisel tuleb lähtuda üldistest kiiruspiirangutest. Kui liikurmasina
valmistajakiirus on näiteks 50 kilomeetrit tunnis, siis on valmistaja sõiduki projekteerimisel
arvestanud, et sellise kiirusega on liikurmasinaga ohutu liigelda. Liiklusseaduse § 50 lõike 5
kohaselt ei tohi juht sõiduki valmistajakiirusest kiiremini sõita, mistõttu peab juht lähtuma lisaks
üldisele kiiruspiirangule ka valmistaja tingimustest. Lisaks võivad liikurmasinad olla väga erinevate
tehniliste omadustega, mistõttu ei ole otstarbekas kõigile liikurmasinatele ühtset kiiruspiirangut
kohaldada.

Ja kus on siin kirjas, et haagisega on kiirus max 90?

Ka sinu ülimuslikus eu määruses on kirjas, et kui liiklusmärgiga ei ole osutatud teisiti.

Paluks järgmist punkti, kus öeldakse, et teisiti osutamine tähendab ainult kiiruse alandamist?

Seniks, kuni sa ei too välja konkreetseid seadusepunkti, liigitub su jutt hülgemölaks, naised saunas rääkisid või vali ise milleks.

Sa võid mind kutsuda hellitavalt mis iganes sõnadega, see ei koti mind ja ei tee sinu juttu tõsiseltvõetavamaks. Siin loevad ainult seadusepunktid.

P.S. olen koguaeg rääkinud liiklusseadusest.
Tubli oled
18:09 26.09.2020
Kas oskad vaid § 15-t lugeda?
Liiklusseaduses on neid § peaaegu 300, loe teisi ka.
Nagu alati, teen ma tarkpead lolliks siis, kui nad on end näost lillaks kriisanud. Seda on sellise tegelasega kui looder23 juba korduvalt juhtunud.
Hülgemöla?
No olgu.
Aga ma ei hellita sind, numpsik, ei sõna ega teoga, las teevad seda teised, ma olen selline klassikalise orientatsiooniga. Seega ära looda ;).
Sulle tundus- no "võid mind kutsuda hellitavalt" jms värki, mis su peas liigub kontekstis seekord.
looder23
18:24 26.09.2020
No too siis seadusepunkti välja ja ma vabandan su ees. Minul ei ole probleemi oma eksimuse tunnustamisega. Mina hetkel tuginen konkreetselt LS § 15- le. Olen korduvalt palunud sul välja tuua seadusepunktid, mis kinnitavad sinu väidet. Seda sa ei ole teinud ja tõenäoliselt ei tule ka, sest oma juttu ei ole sa kunagi kinnitanud faktidega. Ka LS § 50 ei tõesta sinu väidet. Pole ju palju palutud, et too mõni § välja.
Tubli oled
18:44 26.09.2020
Ka sina oled tubli! Jõudsid ka 50-nendani, milles üks lõige ongi otseselt kiirusega seotud.
Peamurdmiseks lisan siia § 2 21) kerghaagis on haagis, mille täismass ei ületa 750 kilogrammi;
Rõhuga sõnadel "on haagis".

Mõtle edasi. Sama § 22 sees natuke.
Tubli oled
18:54 26.09.2020
Vabandust, sama §2 sees ikka! Aga kui 22 ka sai üle vaadatud, on üldhariv.
looder23
18:57 26.09.2020
§2 p22 on kiirtee. Kus on Eestis kiirtee? Isegi selles mõistes pole kopika eestki kirjutatud haagisega sõidust max 90km/h.

Palun järgmine punkt.

Palun too välja konkreetne punkt, kus on välja toodud tekst, kus haagisega sõiduk ei või sõita kiiremini kui 90 km/h, isegi kui märkidega on osutatud teisiti (kiiremini).
Tubli oled
19:13 26.09.2020
Jah, lugemisoskusega on sinul ikka päris suur jama. Loe uuesti mida ma kirjutasin, ära aja ka segi § ja lõikeid.
Selle loo lõpp on muide üsna naljakas ja iseloomustab Eesti ametnike ja seaduste koostajaid väga ilmekalt.
Uuri kus "kala" on.
Kärss
19:35 26.09.2020
# mis ajast alates on lubatud haagisega kiiremini, kui 90?

Lähim koht selleks on näiteks Suomaalia, aga puudutab vaid kerghaagiseid. Hea teada ehk kellelegi, kes aegajalt seiklusi otsib.

# /.../ iseloomustab Eesti ametnike ja seaduste koostajaid väga ilmekalt. Uuri kus "kala" on.

Õnneks või õnnetuseks tõlgendatakse Eestis seaduste kaheti mõistetavused (nii pahatahtlikud kui -tahtmatud) kodaniku kasuks. St üsna tõenäoliselt õnnestub võtta osa silmaringi avardavast vestlusest ametnikuga, kuid aktsiaid saad osta ikka isiklikest eelistustest lähtuvalt.
Tubli oled
21:08 26.09.2020
Juhisteks ma vihjan, et Eestis kvalifitseerub kerghaagisega sõiduk ka autorongiks mitte sõiduautoks kerghaagisega, st B+O1= autorong.
Ei usu?
"autorong on ühest või enamast vedavast autost (veduk) ja ühest või enamast haagisest või pukseeritavast seadmest koosnev sõidukite ühend;"
Tuletame meelde, et Eesti LS järgi on kerghaagis kvalifitseeritav haagisena!
"kerghaagis on haagis, mille täismass ei ületa 750 kilogrammi;"
Haagis mis haagis ja veduk on ka sõiduauto näol + haagis ja meil on autorong!
Seadus ütleb!
Sealt edasi järgneb täielik segadus, sest registritunnistusel pole piirkiirust ülimalt tihti nii O1 kui ka O2 haagistel isegi mitte kirjas ja seega võiks seda tõlgendada siis millena? Lõpmatusena?
Haagistega on täielik kaos selles Liiklusseaduses, nt kui teie ameerika kastikas kaalub 3000 kg ja teil on sabas kerghaagis (autorongis ikka!) täismassiga, lubatu piires 750 kg ja teil on vaid B kategooria juhtimisõigus, siis juhite kategooriale mittevastavat sõidukit ehk teil pole sellega liiklemiseks juhtimisõigust ja siis tuleb jama.
Juhtisite juhtimisõiguseta!
Vaadake veel meie Liiklusseadust ja näete, et universaalkerega MB, VOLVO, isegi Passat moodustavad koos 2m pikkuse kastiga kerghaagisega pikkuse üle 7,5m, mis niipea, kui meile paigaldatakse esimene kiirteemärk, sellel teel teisest reast kaugemal liigelda ei tohi!
O2 kategooria (enamus) haagissuvilaga kui kiiresti võib liigelda 110 alas kui reg tunnistusel puudub piirkiirus?
110 km/h või unistuste täitumise järel ka 120?
Sellistest ebaselgetest asjadest tekivadki totrad vaidlused.
Kas autorong või kerghaagisega sõiduauto, kas 2 reast autorongiga väljaspool kiirteed võib liigelda kui on nt ühes suunas 3 rada?
Mis on nüüd mis ja kes on nüüd kes?
Kui Maanteeameti meelest on kahel roomikul liikuv sõiduk mootorratas, siis kuidas jääb selle autorongiga ja milleks see kiiruse kontekstis kvalifitseerub?. 80, 90?
Nii- jõuame selleni, et nüüd leiutab ametnik, kas te oma reg tunnistusel kiirusemärketa kerghaagisega autorongina võite või mitte üle 90-ne km/h liigelda?
2/3 juhtudest arvab ta et ega ikka ei või küll! Tema ei vastuta mitte millegi eest ja kui soovite, siis vaidlustate asja kohtus.
Reglemendipuudus teeb asja üsna ohtlikuks, sest juht, kel esimest korda saba taga, eriti nt haagissuvila, hakkab kimama 110 km/h. mis enamusele on ülejõukäiv ja ta saab selle kuudi kummuli, nt külgtuul lööb korraks peale ja ongi paanika, temale on see esmakordne olukord.
Tunnistan, et minu kõige ekstreemsem olukord haagisega oli kahekohalise hobuseveotreilaga milles kaks suurt torikat ja meil oli jube kiire, tänu logistilisele hobuseomaniku apsule.
Nii tuli sõita tema miski 3L Mersuga 130 km/h, rikkudes mõistlikkuse ja seaduse piire, kaks suurt torikat treilas.
Tal polnud E kat ja kaalud olid loomadega lõhki.
TLN - Heimtali.
OK, mina polnud esimene kord sellise koosseisu roolis ja midagi hullu nagu polnud, peale kütuseseieri koleda langemise.
Saab küll, aga 110-nega pole enam ka vahet kui kummuli läheb?
Nii, kuidas selle autorongiga nüüd saab? Kas nagu veokaga kuni 90 või vastavalt regtunnistusele, millel üks väidab olevat kerghaagise kiiruseks 110 km/h max?
Ja nagu eelpool mainitud, kui sissekanne kiiruse osas üldse puudub?
Kas see tibi, kes mõned aastad tagasi samuti Heimtalisse (võistlustele- kuhu mujale, sel päeval algasid?) sõites tekitas hobutreilaga 60 km/h sõites kilomeetritepikkuse saba, endal silmamunad vastu esiklaasi ja roolilt higi tilkumas- kas ta võinuks ka 110 alas sellise tasemega 110 kimada?
Ma sain temast lõpuks mööda mingi poole tunniga, kuid just kaamera all ja sähvakas sai tehtud, miski 12 EUR oli vist. Tartusse oli aja peale minek.
Seega- kuidas nüüd sootsiumi arvates käituda selles ebaselges virrvarris mille diletandid justnimelt eurodirektiive tõlkides, mugandades jms on korraldanud?
Vaheküsimusena nüüd- mis sootsium arvab?
AntiOpel to Tubli oled!
22:33 26.09.2020
Vau. Tundub, et alkoholi müügipiirang toimib ja mõni vend on end juba lõviks joonud. Või süstid midagi?

Küsimus oli- kust on tulnud 90km/h piirang haagisele? Vastus- ei ole sellist asja seaduses. Tavaoludes kehtib maanteedel 90km/h, linnas 50km/h- vastavalt seadusele ja liiklusmärkidele. Kui on 110km/h ala, siis tohib sõita haagisega kuni 110km/h, kui valmistajatehas pole teisiti märkinud. Kui mind peab kinni 110km/h alas politseinik, kui ma sõidan haagisega 110km/h, siis esimene küsimus on- miks peatasite? Tehnilist passi ei esita, kuna seda ei pea Eestis kaasas kandma endaga. Liiati näeb PPA väga hästi ära kõik andmed oma andmebaasist.
Mis puutub siia Sinu auto maksimaalne kiirus? Jah, Autobahnil vajuta, palju jaksad AUTOGA. Haagisega, minu näitel siis Tiki haagisega, ei tohi sa ikka üle 110km/h sõita ka Saksamaa Autobahnil mitte. Niiet ei ole mõtet mingit lolli kelbast ajada, eks. Muide, mul oli ühel autol tippkiirus 240km/h ja Saksamaa Bahnil sain selle kätte ka, täitsa äge oli. Ilma haagiseta muidugi. :)
Huvitav, et inimene peab imelikuks, kui keegi lähtub liigeldes Liiklusseadusest. Aga puhtalt kirjapildi ja suhtumise järgi võttes tundub olema tegemist mitte väga pädeva isikuga, mistõttu ka temaga vaidlemine on üle keskmise loll tegevus.
Loodetavasti teema autor sai oma küsimusele vastuse, hoolimata lauspasarahest.
Tubli oled
23:18 26.09.2020
Täöna sai AntiOpel muide teada, et Liikluseeskiri lõpetas oma eksistentsi 2011 aastal ja esmakordselt räägib Liiklusseadusest, mis isegi teeb meele heaks- inimene areneb.
Et päev täie ette saaks, teatan, et "kelbas" tähendab järsku nõlva või otsakatust, vt ka "kelpkatus" nt.
Tead, ma su bahni ja 240 km/h juttu nii ehk teisiti ei usu, sest fantasöör oled sa kuulus.
Kirjapildi ja suhtumise alusel siin jagada sul nagu ka välja ei tule hästi, sest eksid julmalt, samas pole usutavad üldse ka sinu oskused grafoloogiaalal jms valdkondades. Mis sest, et "tundub".
Rõõm kuulda, et sul ka mingi tehniline pass on- oletatavasti pead end robotiks. Mis arst arvas?
Aga muidu on sinusugustega vahva! Sinusugusteta oleks maailm mitte nii mitmekesine.
Oleks muidu vahva seda 110 km/h haagise regtunnistust vaadelda, näita meile palun. 100 olen näinud, aga üle selle mitte. Äkki ongi olemas- pole välistatud meil miski.
Oled ka liiga palju vaadanud Venemaa "peatamisvideoid", normaalne on kõigepealt politseinikule tere öelda, ka siis, kui ta on väga rumala näoga on, mitte lõõtsa pikaks kiskuda ja täieast kõrist laulma hakata. Mind ajavad nad nt naerma, sest nad ongi naljakad oma teadmatuses ja reipas usinuses "midagi" teha.
Aga las ema räägib sulle asjad üle. Selle suhtlemise jms koha pealt.
Muide- kuna sellistega kui sina on Eestimaa tihedalt kaetud- justnimelt seepärast sõidategi "autorongiga"- niikuinii te aru millestki ju ei saa.
Muide- alustasid oma juttu alkoholiga- on sul sellega mingi probleem? Või veenid läbi, nina kinni?
Ära delegeeri oma hädasid, usu mind, väga paljud ei tarvitagi neid olluseid ja saavad hakkama.
Päriselt ka, isegi Opelitega sõidavad ja on ikka kenad inimesed.
Aga lase edasi- on naljakas.
Ai kurja, oleksin unustanud peaaegu!
Mis sõiduriist sul see "tippkiirus 240" küll olla võiks?
martink91
23:29 26.09.2020
Tänan Anti Opel
Küsimus oli, kas 90 piirang on kunagi üldse eksisteerinud haagistele.
Sest kust on see vale teadmine tekkinud ja mitte minul vaid päris paljudel inimestel.
Küsimus oli, kas mina ja paljud teised oleme lihtsalt mingisuguse seadusemuudatuse maha maganud, või oleme juba emade-isade pealt teadmisi omandades mingisuguse nõuka-aja jäänuk teadmise kaasa haaranud?

To Tubli oled.
Sul soovitan pisut välja puhata.
90 kiiruspiirangut ei eksisteeri Eestis haagistele! Seda on korduvalt kinnitanud facebookis selline leht nagu "liiklusjärelvalvekeskus", mis on hallatav PPA poolt.
"kui tekkib kiirtee", ilmselt kui peaks tekkima siis kas võetakse vajalikud seadusemuudatused käsile, või siis lasevadki haagistega 200jaga trassil, kui muud piirangut pole. Usas muideks sõidetaksegi 150nega trassil haagisega.
See filosoofiline rahe, mida sa siin pritsid ei oma mitte mingisugust seost kehtiva liiklusseadusega.
Kes oleks mingil juhul kui keegi teine oleks ja oleks.
Kui tädil oleks rattad all, oleks tädi omnibuss.

PS ameeriklane 3000kg+kerghaagis 750kg on B kategooria.
https://auto.geenius.ee/rubriik/hea-nipp/oluline-millise-haa
gisega-voib-soita-b-kategooria-lubadega/
Sull12
00:01 27.09.2020
§ 50. Sõidukiiruse valimine
(5) Juht ei tohi sõita kiiremini:
1) sõiduki valmistajakiirusest. Autorongi ja masinrongi kiirus ei tohi ületada ühegi tema koosseisus oleva sõiduki valmistajakiirust;

Tiki-Treileri haagistel on 110kmh piirang, Eestis võid sõita 110kmh.

kaitseingel62
00:04 27.09.2020
Tubli oled, vaata palun neid pilte.
looder23
00:24 27.09.2020
No näed, endine riigiametnik omas mahlas. Kõik on lollid ja rumalad, ainult tema tark.

Küsimus, millises seaduses on kirjas punkt, et autorongiga ei tohi sõita üle 90km/h, isegi kui märk seda lubab? Ei ole meil vaja su ulmelisi heietusi teemal mida Eestis ei ole. Ja kedagi ei koti, mis seiklusi sa läbi oled teinud. Soov on lihtsalt saada vastust ühele lihtsale küsimusele.

Oma jutu järgi alkoga sa sõprust ei pea, täiskuu on ka kaugel, seega jääb kahtlus, et endine riigiametnik lasti pikale nädalavahetusele. Noh, eks me kannata selle nädalavahetuse ära.

P.S. vastust oma küsimusele sooviks ikka.

Muudetud 27.09.20 00:25

Marko
01:13 27.09.2020
""Vaheküsimusena nüüd- mis sootsium arvab? ""

Erudeeritum osa arvab, et ilmaasjata pillud siin pärleid.........
siberia
01:55 27.09.2020
Endine riigiametnik või Tubli oled: on küll selliseid haagiseid millel on kiirusepiirang suurem kui 100 km/t . Näiteks minu autoveotreiler, löö taustakontrolli 743YKN ja näed lubatud maksimumkiirust 140 km/t. See pole isegi mitte kerghaagis.

Ma küll ei tea kus sellega nii kiiresti sõita tohib sest paljudes riikides on seadusest tulenevad kiirusepiirangud haagisega sõidul. Päris iga riigi normidega ei suuda end kurssi viia. Eestis olen küll 110 sõitnud ja Soomes Helsinki ja Turku vahel 130 ning mootorrattaga politseinik üleval viadukti peal ainult muheles. Soomes vist tohib ainult 80 sõita aga teisalt - üldisele liiklusvoolule pole viisakas jalgu jääda.
.
07:44 27.09.2020
Aastal 2003 torosioon vedrusdusega kerghaagisel oli passis juba 70kmh piirang ja pidi ka sellekohane kleeps haagisel olema.kuna haagise tühimass oli vaid 140 kg siis halval teel tühjana sõites oli see kiiruspiirang ok.
Kindlasti oleneb käru tehnilisest ehitusest see piirang ja võib täiesti olemas olla.
looder23
09:15 27.09.2020
Kui tubli oled ei ole näinud , et haagisel on tootja kiirus suurem kui 100, siis polegi olemas? Võetuna auto24 müügikuulutusest ühe suvalise haagise, millel reg. nr nähtav ja voilaa... Suurim kiirus 140km/h.

https://eteenindus.mnt.ee/public/soidukDetailvaadeAvalik.jsf

Aga küsimus jätkuvalt õhus.

Muudetud 27.09.20 09:17

martink91
10:24 27.09.2020
Ma vabandan kõigi teemat lugenute ja vastanute ees.
Teema pealkiri on pisut mõtlematult kirja pandud ja peaks olema.
"kust on tulnud vale teadmine haagise 90km/h liikumispiirangu osas?"

Osadel haagistel puudub passi järgne piirang üldse.

Näiteks 846AT
Piirang puudub, millest võiks järeldada, et seal kus täiendavat haagise piirangut ei ole ning kiiruspiirang lubab, sõida või 250nega.

Mina ja paljud mõistame, et reaalelus on selline asi täielik jaburus, kuid seadusega on selline asi piiramata. Ja seadused ongi nende jaoks mõeldud, kes a) oma peaga hakkama ei saa
b) neile, kes seaduse puudumist omakasuks kurjalt kasutaksid.
Nipiga Värk
10:53 27.09.2020
Kuidas kusagil, kuid minu auto juhendis on kirjas et haagisega ei tohi sõita kiiremini kui kas 100 või oli 110, raamatut pole hetkel käepärast.
siberia
11:16 27.09.2020
Nende haagistega millel liiklusregistris piirangut polegi võib 250 sõita vist ainult Saksamaal. Seda juhul kui Saksamaa liiklusseaduses pole normi mis haagise veol kiirust piirab. See ei pea olema liiklusmärk vaid umbes selline lause nagu Eesti Liiklusseaduses et "kui pole määratud teisiti on kiirus asulavälisel teel 90 km/t"

Keegi ei viitsi tavaliselt end niisuguste asjadega kurssi viia sest juba Eestist Saksamaale sõitmiseks tuleks viis komplekti eeskirju läbi uurida.
Siis sõidetaksegi üldise veoautode reegli järgi . Neil on kiirusepiirang 90 peal ja ongi kirik keset küla.
VL
12:17 27.09.2020
Kiirusepiirangud (ka haagistele) loed igal riigipiiril riiki sisenedes suurelt märkide tahvlilt, mitte ei lappa liiklusseadusi.
VL
12:35 27.09.2020
Eestisse senemisel teavitatakse ainult kiirusest asulas 50 ja väljaspool asulat 90 (haagise piirangut pole) ja et 24h peavad tuled põlema. Näiteks Poolas aga on haagistele 70 ehkki kedagi see ei koti.
siberia
12:37 27.09.2020
Suurelt on märkide tahvlil maantee ja asulakiirus, võib olla tulede kasutamise kohustus ja kui priiskamiseks läks siis ka lubatud joove.
Pole kuskil näinud haagiste nõudeid ei nende liikidele eraldi ega üleüldiselt.
Aga.... .
13:12 27.09.2020
No vähemalt Poola piiril on küll märk kus kirjas mis kiirusega keegi sõita tohib.Sõiduauto haagisega seal 70 ja kiirteel 80.Saksas ka mulle kordi selgeks tehtud et vähemalt haagissuvilaga kiirteel max.80.
AntiOpel
13:28 27.09.2020
Eks see ole riigiti erinev, kuid lähtume siiski Eestist.
Skisofreenikule vastuseks, et 240km/h tippkiirusega auto, mille Bahni peal kätte sai, oli Audi A6 C6 3.0TDI 165kw quattro. Kas sa seda usud või ei, on juba sinu enda mure ja mind eriti mitte huvitav seik.
Loen seda lalinat, mis minu viimasele postitusele vastuseks tuli ja ei leia seal mitte mingit seost. Tehniline pass- kui sa omad sõidukit, pead omama ka tehnilist passi. Tuli vist üllatusena? Politseinikuga suhtlemine- politseink peab selgitama peatamise põhjust. Jällegi üllatus? Ülejäänu on lihtsalt seosetu lalin, mis mingit vastust ei vääri.
Aga mine võta rohud ära, rahune, ja kui pilt jälle selge...mine korja lilli vms väljas.
Aga.... .
14:22 27.09.2020
Igaks juhuks mainin ära et ega neid riike väga palju ka pole kus veokaga võib 90-ga lasta.Saksas ainult kiirteel 80 ja bundekal e. tavamaanteel väljaspool asulaid oli vist üldse 60.Vot nii !
63amg
17:34 27.09.2020
eelmisele. palun ära aja jama!!!
Autojyht
17:40 27.09.2020
Eesti ongi ainuke maa euroopas ,kus raske veok tohib liikuda 90 ga.
Aga.... .
17:55 27.09.2020
63amg (registreerimata) -mida silmas pead jama all?
AntiOpel
17:58 27.09.2020
Juba oleme kerghaagiste pealt veokatele liikunud. :D Tase!
Aga.... .
18:10 27.09.2020
AntiOpel (registreerimata) -eks ta sujuvalt läheb kui keegi väidab et euroopas veokatel lubatud 90 ja käruga neil hea sabas sõita.Kui sellised asjad märkimata jätta ,teeb keegi homme teema -kust tuleb väide et veokaga võib igalpool 90-ga sõita.Vabandan et teemast kõrvale läks aga nagu mõned selle kohta ütlevad -laiendasin natuke teemat.
Aga.... .
18:31 27.09.2020
siberia
21:16 27.09.2020
Aga... - kui keegi väidab, et "Euroopas on veokatel lubatud 90 ja käruga neil hea sabas sõita" siis neis riikides jah kus veokatel on 90 lubatud. Siin tabelis mis viite lõpus on saab vaadata eri riikides olevaid piiranguid ja tasuks tähele panna, et nii veokas kui käruga sõiduauto on ühes alajaotuses. Ehk siis kui sõita oma käruga veoka sabas (veoauto reeglite järgi) on olenemata riigist OK. Vahet pole, kas seal on lubatud veokale 60 või 120.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nopeusrajoitus

Eestis on selline kord, et Liiklusseaduse järgi on maksimaalne kiirus kõigile 90 km/t ja seda saab suurendada Maanteeamet koos KOV-ga ning volitus tuleb samast Liiklusseadusest mis annab ministrile õiguse kehtestada vastav kord.

See ministri määrus mille alusel saab Maanteeamet lubatud kiirust suurendada on "Suurima lubatud sõidukiiruse suurendamise tingimused ja kord" Enamus jutust läheb tee tingimuste kirjeldamisele ( eralduspiirded, külgnähtavus jms) ja maksimaalne kiirus saab olla 120 km/t.
2001 a määruses lubati kuni 120 km/t A ja B kat sõidukitele ja minumeelest olid ka teelõikudel vastavad märgid üleval. 2015 a määruses mis praegultki kehtib pole mingeid piiranguid kategooriate lõikes ja kui on 110 või 120 märk siis see kehtib kõigile. Veokatele ka kuigi nad oma piirajate tõttu üle 90 suurt välja ei jooksegi. D-kati bussid aga panevad mööda nagu tühjast küünist kui 90-ga seal uimerdama jääd.
Käruga ei keela samuti keegi 120 sõita kui selline lubav märk üles on pandud.

Niisugused asjad tulevad aga seadustest ja kui võõras riigis end nendega kurssi ei viitsi viia ongi kõige õigem on ma haagisega veoka sabas loksuda.

Tubli oled
01:27 28.09.2020
Teiega saab nalja.
Mõnuga saab visata mingi teema ja te purelete, nagu oleks siin amfiteater. Soovitate teistele mingeid rohtusid võtta jms, kuid ise käitute kui ogarad.
Vot nii, seegi kord läks õnneks, kuid vähemalt mõni mees sai teada, et Liikluseeskiri ei kehti, mõni mõistab meie seaduste ogarust, no "autorongi" osas nt.
Pmt tänan töökat kollektiivi ja loodan, et tuntud hüsteerikud ka teisi lõbustasid.
Aga isegi bahnil ei soovitaks oma "kärudega", mis mõnel mehel ju kogu aeg sabas, üle 80 km/h liikuda isegi V6 Audidega mitte.
Pmt läks ju kõik asja ette, mõni vaatas Liiklusseadust esimest korda elus, mis oligi minu kondiviskamise primaarne eesmärk.
Odavalt tehes saabki odavad seadused, no kui euroseadust tõlgib eesti keelde filoloogiatudeng. Odav ju!
Remarkina soovitan lugeda eestikeelseid tehniliste seadmete kasutusjuhendeid- sama naljakas kui siin. Hiina keelest vigadega inglišisse ja igasuguse tehnilise ettevalmistuse ja taibuta tudeng paneb selle inglišist estõuniani, hiljutine elektriseadme kasutusjuhend oli juba võimalusega soetaja ära tappa, sest kolmefaasimootori faaside tähistus "L" (1,2,3) oli juba "positiivne", "N" oli "negatiivne" ja sujuvalt oli muudetud vahelduvpinge seega kuis alalispingeks.
Järgmise korrani siis, olge tublid, ärge köhige ja vältige juhuslikke vahekordi jms... ahjaa, need rohud ka!
martink91
02:52 28.09.2020
Mis konti sa siin viskasid?
Sa panid haledalt puuse oma jutuga ju.
Muidugi teemast kõrvalekaldeid oli teistelgi, aga vähemalt ei puhutud mulli.

Jättes kõik teised riigid arutelust välja, siis Eestis on täitsa 110 alad olemas ja kui haagisel puudub kiiruse piirang või on piiranguks 110, siis võib antud alas ka 110nega sõita olenemata koormast.
Kui haagisel on piirang 100, siis 110 alas võib sõita ka maksimaalselt 100jaga.

See on nii seaduslikult. Kas asi filosoofiliselt õige on,on juba teisejärguline ning ei kuulu siinkohal arutamisele.

Aga keegi võiks lõpuks minu küsimusele ka vastata.
siberia
07:40 28.09.2020
2001 a seaduse jārgi juba tohtis kiiremini sõita sest 90 suuremaid kiiruseid lubavad märgid olid A ja B kat sõidukitele. B kat oli ka tollal muuhulgas sõiduauto kerghaagisega.
Enne 2001 ei hakanud süvenema, seadused muutusid 90-ndatel tihti ja elektroonilises Riigi Teatajas kõike pole. Ajas tagasiminemiseks peaks siis trükitud RT- sid tuhlama
Kurmas
11:35 28.09.2020
Panin tähele, et foorumi reeglitest on sujuvalt maha võetud punkt, mis käsitles teema kirjutanud isiku mitteründamist. Mingil ajahetkel tundus mõistlik täpsustada teema sisu, mitte rünnata selle kirjutajat. Kuna tavaliselt läks selle nõude täitmine käest ära juba kolmanda, kui mitte teise kommiga, siis vägagi tervitatav nõude mahavõtmine. Olid ajad, kui ei leitud uusi eksamineerijaid B-katile, kuna palgad naeruväärsed. See oli u 15a tagasi. Selle asemel, et palka tõsta, langetati nõudeid. Võeti maha kõrghariduse nõue, probleem sai lahenduse. Riiklikust mõttearendusest täna siin juttu oli, väike teemalaiendus siis. Tuleb siis välja, et nii raha, kui mõistust on kindel kogus, mida ei saa suurendada ettekirjutustega.
looder23
11:45 28.09.2020
Endine riigiametnik jätkab omas mahlas. Plämiseb jumal teab millest, küsid fakte või tõestust, oled loll ja rumal. Aga fakte ja viiteid seadusepunktidele ei ole ega tule.

Aga järgmist korda on siis oodata jõulude paiku või lastakse vahepeal veel kiirele koduvisiidid? Saad jälle pikemale puhkusele? Seda me mõistame, et rohtude võtmine seal asutuses on kohustuslik, aga kui puhkusel viibid, miks siis võtmata jätad?

Martink91, tõenäoliselt on see jäänud nõukogude ajast saadik. Võib-olla mingi seadusepunkt kehtis ka Eesti aja alguses, aga praegustes seadustes seda pole. Paljud inimesed ei viitsi seadusemuudatusi selgeks teha ja siis raiuvad jumal teab mida. See pole ainult liiklusseadusega nii, on ka teistega.
AntiOpel
12:21 28.09.2020
See on ikka uskumatu. Ses mõttes, et inimene suudab ja viitsib ajada mingit jahu suust välja, seletab mingist kondiviskamisest ja üksteisega purelemisest (?)... tundub, et sai vist raviasutusest koduvisiidile ja nüüd, kui taas aeg minna ravile, jätab kõigiga selleks korraks hüvasti.

Aga teemaalgatajale- vastus (taaskord) Sinu küsimusele- see on ilmselt tulnud kuskilt nõukaajast, nagu looder23 ka ütles. Lihtsalt kordan veel, et praegustes seadustes sellist piirangut ei ole. Kui tootjatehas ise kehtestab piirangud, siis peab neist kinni pidama. Nagu Sa isegi märkisid- kui haagisel on passis 100km/h piirang, siis näiteks 110 või 120 (uus lõik Tallinn-Tartu maanteel) võid ikka sõita kuni 100km/h. Kui piirangut passis pole, pead lähtuma liiklusmärkidest ja Liiklusseadusest. Kuna aga viimane kerghaagisele mingit kiiruspiirangut ei kehtesta, siis vastavalt märkidele ja oma tundele. Ei pea tingimata sõitma haagisega 110km/h, kui ei julge või auto ei suuda.
grigoori
21:04 28.09.2020
Lähim koht, kus riigipiiril ka haagisega liikemise piirangud kirjas, on Läti - 80 km/h.
gooligan
21:54 28.09.2020
Saksamaal on minu teada võimalik teatud tingimustel saada haagisele 100KM/h kleeps. Eeldab see stabilisaatoriga haagisepead, amorte ja pidureid.
kadapiku20
23:12 05.10.2020
Üks asi jäi siin vaidluses silma - keegi väitis, et 3500 kg täismassiga autoga ei tohigi kergahaagist vedada - BS - viimati kui liiklusseadust lugesin oli kergahaagisega max autorongi registrimass 4250 kg
trebast
14:47 27.08.2025
Selle liiklusohutust ja liikluseeskirju käsitleva teabe on esitanud riiklikud ametiasutused vastavalt direktiivi (EL) 2015/413 artikli 8 lõikele 1. Euroopa Komisjon ei vastuta selle sisu ega selle täpsuse eest. Kõige täpsema ja ajakohase teabe saamiseks tutvuge riiklike veebisaitidega, kust leiate teavet ka muude riiklike eeskirjade kohta, mis hõlmavad ajatasu („vinjetid“), heitekleebiseid ja teemakse.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte