Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Muruniiduk - kas tasub paaritonnist osta?

gle
10:35 15.06.2005
Mis hinnast algavad vastupidavamad niidukid.
Aias on paras kuumaastik ja vanal vajusid rattad väga lääpa ja kere on keskelt väga pehme...läheb vist varsti pooleks.

Oleks vaja just sellist toekamat, millel rattad all püsiksid. Samas mitte väga suurt, kuna on palju kitsamaid kohtasid ja nurgataguseid kuhu suure niidukiga ei pääse.

Millise firma toodet Teie eelistaksite?

Muudetud 05.09.09 08:14

......
10:47 15.06.2005
Ei tasu,sellel ei saa pöördeid regullida,töötab täispööretega ja raputab mis hirmus ja bensu kulu on õudne!!!;((
Mahno
10:53 15.06.2005
Kui väike plats niita on pole eriti oluline palju ta benssu võtab. Nagunii teenindused soovitavad niidukit pöördes hoida.

Aga kui su vana niiduki mure ainult kere on, siis pane paksemast plekist tugevdused peale poltidega ja lase see suvi ka ära :)
Aarne
10:56 15.06.2005
Soovitan igal juhul kogujaga (ei pea pärast riisuma) ja kõrgusreguleeritavat.

Näiteks:

http://www.ehitusmaterjalid.ee/?op=body&id=78
arnie
11:05 15.06.2005
Mul on juba viiendat aastat selline 2500 niiduk vist oli Jonseredi oma ja ei ole tal viga midagi. Eks muruniiduki kestvus sõltub samuti selle peremehest, kui ikka pehmet muru sellega niita ja mitte mööda põõsa ja puu aluseid sellega künda, siis pole vahet palju niidetavat pinda on. Mul on ca 1 ha maad mis niita vaja ja mõni võibolla mõtleb et miks ma traktorit ei osta aga minu jaoks teebki niitmise nauditavaks see, et saad ise lükata, mitte rallida.
kogemused
11:07 15.06.2005
oled sa seda juustu poes vaatamas käinud, seda mürisevat ja kolisevat ei soovita ka vaenlasele.
Normaalsed niidukid hakkavad hinnalt 8000, alla selle ei kõlba kuhugi.
Hea niiduki omadued:
Rattad laagritel.
Tsentraal kõrgusreguleerimine.
Korpus valu alumiinium või ABS plast.(ei roosteta ei, lagune)
Kolmesüsteemne (mults, koguja, väljavise)
Mootorit ei tasi alla 4 kw vaadata. (3,5 läheb ruttu kohviks ja jõuetu).
Parematel ka katalüsaator. nt Stiga, Husqvarna jne.
Väikese mootoriga nt.3.5 müriseb liiga valjult, saad naabrilt piki kukalt.
arvamus
11:10 15.06.2005
mul ka maal muidu tavaline niiduk (mingi 3,5 hj) ja on asja ära ajanud juba mingi 10 aastat. nädal tagasi niitsin tuttava juures ka kogujaga ja ilus puhas jäi küll muru hiljem, nii et tasub võtta küll. Mõnusaid aiatöid edaspidiseks.
gle
11:16 15.06.2005
Aga millise teraga valida kui on raskem maastik... kivid kännud käbid mättad jne. Tean, et on olemas mitut moodi, ühe teraga, kui ka mingi kettaga kus on küljes väikesed terad. kord oli ka selline, aga neid väikesed terasid läks palju ja korra vistas ühe minema...hea et varvas alles jäi.

Kollanokk
11:18 15.06.2005
Husqvarna või Partner. Mõlemaga niintnud ja töö teevad ära ilma, et laiali laguneksid.
Linnamees
11:26 15.06.2005
Igal juhul tasub eelistada ühe teraga niidukeid.
Vastaja
11:28 15.06.2005
Ei tea, minu arvates käivad need 2500 kroonised küll.
Lendteradega on muidu hea niita, ei pea kartma, et väntvõll mõne kivi, kännu või mügariku otsa sõites kõveraks läheb. Endal on väntvõll kõveraks läinud vist 1-2 korda. Korra leidus murusees mingi torujupp, teist korda hästi enam ei mäleta. Lendteradega niites on see jama, et kui on kõrge rohi, siis niidab ebaühtlaselt.

Kuid, mis puutub nendesse 2500 kr masinatesse, siis olen niitnud ühe 3,5hj muruniiduki põhimõtteliselt ribadeks, lõpus sai veel ise suuremad rattad alla pandud. (Pinda ca 0,5 ha ja veidi veel) Esimene pidas siis vastu üle kümne aasta. Teine olnud nüüd umbes paar aastat. Aga eelmine suvi sai ikka traktor ära ostetud. Nüüd sel pisikesel koormust palju vähem.
Vastaja
11:31 15.06.2005
Ahsoo, firmadel pole vist suurt vahet, mootorid pea kõigil samad. Ja muud jupid analoogsed. Kuid jah, kui sul nn kuumaastik on, siis võiks olla küll lendterad ja suured rattad. Aga oma aeda ära siluda ei taha?
dogz
11:40 15.06.2005
oleks vaja aed ära siluda, mättad ja mügarikud ja lohud jne. millega seda teha? labidaga ei jõua ja ei saa ka sile.

muruniidukeist on ühed nn iselükatavad, teistel jälle veavad esirattad, suurema krundi puhul oleks viimane ikkagi parem?
*G*
11:43 15.06.2005
Ära paaritonnist küll osta, jube raske on lükata. Poodides on saadaval sellised 20-50kg rasked masinad kah.
kogemused
11:48 15.06.2005
Eelnevale jutule lisaks, et ise kasutan Stigat 3 süsteemne ja 4,5 mootor, kõik eelnevad head omadused alu. korpus jne.
Ja on isevedav (tagarattad)
Ausalt öelda ei kasuta seda funktsiooni kuna siis liigub niiduk aeglasemalt.
Mulle nimelt meeldib kiirelt niita ja kogujat kasutan ainult pikema muru korral, iga nädalaselt multsib niiduk.
Aed samti väiksemat sorti 900m2 ja pinnas ideaal sile.
Hinna klass jäi sinna 9000 tuuri.
dogz
11:55 15.06.2005
mis see MULTS on ja mida see teeb?
Mees metsast
11:57 15.06.2005
Iga seadme ostu puhul tee endale selgeks
Kui sagedasti Sa teda kasutad?
Millist kvaliteeti Sa temalt nõuad?
Mida ta teha peab oskama?
Kui nendele küsimustele leiad enda jaoks vastuse siis saad ka teada kas Sul tasub odavat seadet osta.
Punktist X punkti Y viivad sind ju Moskvitch kui ka Cadillac erinevus on vaid mugavuses.

Üks küsimus jäi välja - Kas Sa tahad ka naabrimehele kohta kätte näidata?
Selle küsimuse peaks vist esimesena küsima. ;-)
kogemused
12:01 15.06.2005
mults hakib-peenestab muru ja siis laotab selle maha. Ei pea riisuma ja on ka väetise eest.
Saab kasutada ainult kui niidad tihedalt. Kõrge rohu korral ei toimi.
Naisjuht
15:45 15.06.2005

mul on ka mingi veidi üle 2 K, Monza elektriniiduk
ja 5 a kenasti töötanud kuumaastikku niites, mida muruks palju nimetada.
käib küll
17:07 15.06.2005
ostsin 4a. tagasi sõbra vana MTD(vist kirjutati nii)500 eegu eest ja käib küll niita tuleb nädalas 1-2 korda u.0,5ha.
q peal
17:32 15.06.2005
Mu sõbral oli ka isevedav niiduk- vedasid küll esirattad- kuid minek oli nii kiire, et pidi lausa järgi jooksma! Mingi vanem Rootsi oma.
Praegu on nii, et mida suuremad (taga)rattad on, seda uhkem. No ja mugavam ka muidugi.
Tuudur
18:11 15.06.2005
Kodanik "kogemused" juttu ei tasu eriti kullana võtta, sest normaalsete, mugavate ja pikaealiste niidukite hinnad algavad kauplustes ~4000 kroonist.
Koguja on küll hea asi, kuid kas igaüks viitsib seda peale igat mõndakümmend meetrit lükkamist tühjendada? Multser ka hea asi, aga maha jääv peenike murupuru soodustab mõnusalt sambla kasvu. Vedavad rattad ka väga head asjad, kuid remondimehed räägivad, et suurem osa kallimate muruniidukite probleemidest moodustavad just veomehanismi rikked.
Kõige olulisemad asjad niiduki juures on mootori võimsus/pöörded, hoolduse/remondi võimalikkus Eestis, rataste võimalikult suur läbimõõt (soovitavalt laagritel), korpuse jäikus, lihtne kõrguse reguleerimine.
Kõige enam levinenud on meie maal B&S mootoriga niidukid (MTD?), neil on ka kõige parem hooldus, ning sellise hea 4HJ niiduki hind on kaupluses ~4500 eeku. Kusjuures, ostsin just paar nädalat tagasi selle ära ja kui nüüd sattusin Stokkerisse, siis hakkas suunurgast ila jooksma, sest seal oli soodushinnaga müügil 5,5HJ Honda mootoriga niiduk (4790 eeku)
http://www.stokker.ee/index.php?ln=et&lf=/frontpage/inde
x.php

Ise ostaksin selle...

Kuid eelmised kas niidukit olid mul MTD 3,5HJ ~2500 kroonised niidukid, mis mõlemad pidasid vastu ~4 a.
k
18:31 15.06.2005
krt mul on mingi vana STIGA briggs and strattioni mootoriga ning kere on väga tugev ja ta on mingi 10a vähemalt vana ostsin kasutatud mis oli rootsist toodud paaritonniga
Martin
18:33 15.06.2005
Sai mingi 7 aastat tagasi Soomest ostetud Honda niiduk, hind oli tal kui ma täpselt mäletan ligi 12000 kr. Niidab umbes 10 cm laiemalt kui need odavad niidukid mis siin poes müügil. Kestab siiamaani, ilma ühegi probleemita.
Eestis polegi nagu Honda niidukeid näinud müügil.
kuits
22:14 16.06.2005
Ka plaan kogujaga muruniiduk hankida.Olen kauplustes vaadanud ,et osadel on kogujad plastikust. On kellegil kogemusi ,kas need purunema ei kipu?
Tuudur
07:25 17.06.2005
Kogujad tavaliselt ei purune, lihtsalt arvesta kahe asjaga: koguja täitub väga kiiresti, lisab niidukile kaalu juurde ja jalad on niitjal rohelised ;)
mulk
08:10 17.06.2005
mis arvate partner niidukist, vist 753 bio mudel, 53 cm löikelaius, 7,0 B&S mootor, sured tagarattad, vedav, mults, koguja, kylgvise. soomes hind 499 eur. eestis taolise hind vist 9000 eek kanti. Niidetav maa suurem, kynklik ja pikem hein.
Tuudur
09:45 18.06.2005
....
10:20 18.06.2005
loe ja imesta kui suured muruplatsid on majade ümber 0.5ha ja 1ha huvitav kas see on kuskil linnas 5000ruudu suurust krunti tahaks näha. käsitsi annab seda maad ikka joosta eriti seda 1ha kaua sa seda niidad.
aga see plastik korpus pidi kehva olema mida siin osad vastu pidiselt väidavad kivi pidi ikka päris kergelt läbi lendama.
arvan et korpus peaks ikka metallist olema kas siis plekk- v alumiinium korpus.
murumuna
10:22 18.06.2005
Vaata aga www.muruniiduk.ee/uus.
Niiduk osta kindlasti selline mille rattad on laagritel
kogem
10:49 18.06.2005
tuudur kasutab odavat.
Jalad on rohelised vaid siis kui muru märg, see ka atav niidukiga niites.
Korralik koguja (olgu siis kas või plastI ei loobi jalgadele muru. Õhuavad on külgedel.
kogem
10:51 18.06.2005
minu eelmisel niidukil plekk korpus roostetas läbi 4 aastaga.
MTD niiduk.
mulk
11:38 18.06.2005
kallitest niidukitest on tegija vist klippo, rootsi firma vist. korpused alumiinium, körguse seadmine yhest kangist, hinnad alates 600 eur yle 1000 julgekt. olen tähelepannud et soomes pea köik kinnisvara hooldusfirmad kasutavad klipposid. ju siis parim hinna ja kvaliteedi suhe.
Vastaja:
14:39 20.06.2005
Veidi üle 0,5 ha ja käsitsi niites läks ca 1,5 päeva. No igatahes varahommikust hilisõhtuni.
z
13:58 20.05.2008
Ons keegi ka Greenteami niidukitega kokku puutunud?
puls
14:57 20.05.2008
Plastkesta ei maksa küll karta. Sai kunagi ostetud kasutatud masin plastkestaga. Mootor sai lihtsalt otsa aastatega. Ostsin uue husgvarna pehmete vedavate ratastega ja honda motoga, aga kuna vaja ka aias ümber puude-põõsaste nikerdada, siis seal on raske(45kg) massinaga tüütu nikerdada, ning saigi ostetud vanale plastkestale uus 5,5ne mootor peale. Optimaalne olnuks küll 4,5, kuid hetkel polnud letist võtta. See aparaat on praegu üks tõsine tegija 5,5 mootori ja 46cm.-se teragaja ja 20-ne kilose kaaluga. Suvalises paksu heina hammustab ära, kus uus laiema teraga juba tahab piitsa saada. Usun, et see plastkest elab ka selle mootori üle.:)
Soovitaks sedasi, et ebatasasel pinnal vedavate ratastega(tagumised pigem) või kergem aparaat. Honda mootor on mõnusa ühtlase tööga. Rattad kindlasti teljel, mitte korpusele kinnitatud ja laagritel. Kui ikka plastkesta pelgate, siis metallkest tuleb kindlasti peale igat lõikust ära pesta, kuna muru ph on vist mälu järgi ca. 11-12 ja metallile see ei meeldi mitte. Mootor olgu pigem võimsam. Kuni 51cm tiheda niitmisega kärab 4,5hj , laisemal(harvemal) niitmisekorral kangem mootor. Laiema tera puhul 6,0 kindlasti. Ebatasasele pinnale üle 51cm tera ei soovitaks, pigem kitsam.

Kihulasi ja lõõskavat päikest niitmisel! ;)

Kärss
16:14 20.05.2008
Igasugune 45cm on ikka hirmus kitsas, kui just väga väike plats ei ole. Kunagi sai ostetud lolli peaga üks päris kitsas asi ja kohe uuesti maha müüdud. Järgmiseks ostsingi 45cm laiuse MTD, millel on praeguseks mootorile juba remont tehtud ja raami keevitatud, varuniitjana on see käigus tänaseni (kivisemate teeäärte jms jaoks). Järgmisena ostsin 51cm laiuse, marki hetkel ei mäleta, sellega on samuti üks mootor juba läbi sõidetud ja teine peal, raami päris mitmed korrad keevitatud. Möödunud suvel ostsin omale 53cm Klippo (valatud raamiga, mitte plekist http://www.saepood.ee/index.php?page=details&prod=1444&a
mp;cat=131&group=4
) ja arvasin, et enam ei saa niitja paremaks minna. Olgu öeldud, et suht suure õuepealse niitmiseks kulus MTD-ga 2 täispäeva (isegi tavalise vanakooli vikatiga niites ei läinud oluliselt rohkem) ning nii Klippo kui ka sellega, mille nimi meelde ei tule (Castelgarden?), peaaegu poolteist päeva (võimalik teha ka ühe päevaga päikesetõusust päikeseloojanguni). Nüüd kevadel proovisin just sõbra 102cm laiust murutraktorit, aega kulus 2 tundi! Sinna lisandub veel tunnike trimmeritööd, kuna traktoriga ei pääse puudele-kiviaedadele piisavalt ligi, aga varem oleksin olnud valmis kihla vedama, et nii kiiresti seda teha pole võimalik. Kuna murutraktorite hinnad algavad sealt, kus lõpevad niidukite omad, siis nüüd ei teagi, mida teha. Tavalise niitjaga tegemine on mõnus rahulik sport kui vedu maha võtta, saab ise võtta päikest ja teistest töödest kõrvale viilida, aga ajakulu vahe on minu jaoks siiani müstika. Kõikidel niidukitel, mida olen kasutanud, on multsimise võimalus olnud, aga ei näe sel erilist mõtet, samuti pole kunagi kogumiskotti kasutanud, ei näe mõtet "väetist" murust välja korjata.

Sellepärast soovitus neile, kes omale muruniitmise vahendit valivad: võtke mõne sõbra käest üheks korraks laenuks erinevaid masinaid, nii et teete kogu oma õueala korraga ühe masinaga. Nii eralduvad terad sõkaldest palju paremini kui foorumis lihtsalt subjektiivseid arvamusi lugedes, on näha nii niidetud platsi kvlaliteet kui kütusekulu ja ka töö raskus hästi omal nahal tunda. Veel paarkümmend aastat tagasi tegid selle töö ära lambad:)
koputaja
19:31 20.05.2008
Mul 4000m2 niidetavat ala, kasutan Husqvarna tagaveolist R 152 SVH. Seda riista pikka maad ise lükata ei jõua. Aianurkade ja puude vahel sebimiseks on veoga niiduk liiga raske ja kohmakas, väikeaias seega mõttetu. Murukogujaga on sebimist, aga saab väga hea komposti ja viljapuude aluse materjali. Seda peab tegema väga kuiva muruga, siis ei ummista täitetoru ära. Muhklikul maal on vajalik mugav rataste reguleerimine ja vedu. Olen rahul oma kahepunkti reguleerimisega, kasutan erinevatel lõikudel erinevaid seadistusi-).
Trimmerit on kindlasti juurde vaja. Esimese suvega on meie rohumaa juba päris soliidse ilme omandanud, tänu suurele alale olen moodustanud ka erinevaid lillemuru lappe, mõjuvad meeldiva vaheldusena teletupsu maastikul.
Katsetamiseks vaata ka töörista rendis olevaid mudeleid.
Ilusat suve!
James75
09:14 21.05.2008
Nende B&S mootoritega suuremaid probleeme pole kuulnud. Suurem jama on odavamate niitjate keredega. Mu isa on keevitaja ja oi, oi kui palju ta neid taas kokku on keevitanud. Praod algavad suvalistest kohtadest ja enne kui arugi saad on tiivik vastu maad (kere läbi vajunud). Ka on ta nende sangasi übmer teinud et need kere küljes püsiks.
Teemal trimmer, niitja, traktor peaks iga üks vaatama üle omad vajadused. Iga tööriist siiski mõeldud oma töö tegemiseks ja teisi ei asenda.
.
19:58 21.05.2008
peale niitmist tuleks niiduk alt puhastada-siis ei lähe ussitama. rattad vajuvad lääpa siis kui nad ei asetse ühisel võllil.mingid kuullaagrid pole üldse nii oluline teema. kogujaga niiduki puhul jäädki selle kastiga jooksma ja teda pidevalt tühjendama. kõrgusregulaator on hea asi, aga kui niidad pidevalt sama lappi ja samal kõrgusel, siis mõttetu (hinna)lisa. teraga ei juhtu midagi kui kive ei peenesta- mättad on nohu. ja tera alt ära võtmine ning kerge käiamine pole mingi pingutus. niiet kui maksta kas 8000, 6000 või 3000, siis enda kogemustest ütlen, et ka 3 tonni eest kärab ta mitu head aastat. sõltub muidugi pindalast- ca 900 ruutu on normaalne.
Tuscan
22:06 21.05.2008
Loen seda teemat kuna minu liigub ka mõte bensiinimootoriga niiduki poole ja imestan et tänapäeval ikka sellist rämpsu toodetakse.
Endal senini kasutusel 1985 aasta Vasara elektriniiduk, korpus on endiselt kivikõva, elektrimootror väsimise märke ei ilmuta, rattaid on küll tulnud keevitada.
Ainult et ära tüütab see pidev 380v pinge all oleva juhtme vahtimine (on paaril korral ka teraga puruks lastud, õnneks senini elus ja terve)
z
23:11 21.05.2008
vasara sini/puna niiduk endalgi olemas, aga ei viitsi ka enam juhtmega majandada...
grigoori
09:00 22.05.2008
Koputajale
Endal ka sama Husqvarna masin, ainult liignimega Swivel, pööravate esiratastega. Ümber puude - põõsaste lust lasta.

Vasara niidukist: aastakümneid tagasi läks üks isa sõber tänu nimetet riistapuule mullatoidule (niiske rohi + elektrilöök).
z
18:44 27.05.2008
vedasin ühe Viking nimega riista koju, eks näeb kaua ja kuidas kestab:P
ATV_Ostja
10:26 03.06.2008
Parem on niita just ilma kogujatta.Siis saab muru väetist ja on paksem,nagunii on esimese vihmahooga niidetud muru kadunud.
muruta
19:09 03.02.2009
Oli ostetud MTD esiveoline ja kolme funktsiooniga (multš, koguja, külgväljavise). See ei ole just õnnestunud variant. Veorihma loobib pidevalt maha ja ikka lõiketera ette, nii, et tükid taga. Kurjam, tuli jälle vana stiga lükatav välja otsida, ära hooldada ja liigub siiani edukalt.
Minu arvamus
12:05 13.05.2009
Kui niiduk osta siis ikka korraliku mootori tootja omaga (4hj ja edasi). Need väikesed ja odavad hiina mootorid on tehtud väga väikeste õlitussoontega ning võivad kiiresti kokku joosta, seega loterii oma rahakotiga. Kohviks lähevad nad ka kiiresti, muidugi oleneb kuidas hooldada.
Korpusele tuleb ka rõhku panna, nt. minu 30 aastat vana klippo valatud alumiiiniumist korpus on kui uus. Mootor hakkab küll juba õhtule minema kuid käivitub siiani esimesest laksust. Hiljem plaanin sinna analoogse mootori peale soetada ja tuleb lükatavaks teha kuna selliseid mootoreid enam ei toodeta (hetkel siis veab).
Aga kui rääkida korralikumast muruniidukist siis teine on mul MTD kolmesüsteemne ja kõige võimsama mootoriga mis antud hetkel saada oli.
Selle taga on kohe lust kõndida ja ei ole karta, et mingi asi niitmata jääks.
vanames
20:41 13.05.2009
No 3,5 hj masin pole ka s... Ostsin 2000 aastal 1600 eegu eest kasutatuna 2 kuud(omaniku väitel) mis võib ka õige olla sest masin oli praktiliselt uus. Usas valmistatud Partner. Huvi pärast vaatasin ja tollal poes maksis ligi 5 tonni!
Joudu on sel masinal küllalt ja ka väiksemad mättad planeerib ära.Irw!
Täna tõin välja , panin käima ja tegin maja ümber ja krundil esimese niitmise ära . 10 hooaeg läheb. Selle aja jooksul vaid mõnikord õhufiltrit pestud ja karteris õli vahetatud.Pole kordagi streikinud. Kuigi igal suvel saab kõvasti vatti.
Jah, värv juba tuhm ja rattad rohumahlast krt teab mis karva, kuid hääl on nooruslik ja reibas.;D
Kui üks kord tal ka töötahe otsa saab ostan ikka jälle Partneri. Ta on ennast minu jaoks tõestanud.
to kogemused
06:53 14.05.2009
LOLL oled,kui on mingi sutsakas niita siis ******jaa on vaja 8kilost murukat, mingi 2-3 tuhhine ajab asja väga edukalt.
kjödhkdf
23:16 04.09.2009
Soovitan Vikingit soojalt. olen ainult positiivset vastukaja kuulnud ;) mugavad ja praktilised masinad.
fuubo
23:45 04.09.2009
Mudeli nime enam ei tuvasta,sest niiduk on aastast 1998, aga mootor on 4 -taktiline Brygg & Maskin ja masin niidab ideaalselt. Ausalt öeldes ei meenu enam isegi ostuhind, aga arvan,et oli omal ajal kallim kui paar tonni. Unusta ära mingid kaasaegsed odavad saastad ja osta uus asi, siis see teenib ka sind vastavalt kasutustingimustele aastaid. Mingit head niidukit ei julgegi soovitada,sest viimasel ajal on nad enam-vähem kõik Kaug-Euroopas
(CHINA - s) toodetud.
100AVANT
17:55 12.09.2009
Ei ole need odavad hiinakad kõik nii saastad midagi.
Sai siin kolm aastat tagasi kiiruga üks selline uuena ligi võetud. Maksis mingi 1800-
4hj, kuullaagritel rattad, tsentraalne lõikekõrguse reguleerimine ühest kangist,multsikorpus.
Ise arvasin ka algul, et ega see kaua kesta. Kolm aastat niitnud sellega nii proua, ema kui ka ise... Pinda ikka omajagu, jätkub järjest niites rohkemaks kui päevaks. Nädalas mingi 12 tundi kindlasti... Osa pinda suht kuumaastik. Masin saab naiste käes päris karmi kohtlemist.
Mitte midagi pole järgi andnud ega ära lagunenud. Rattad ei loksu, korpuses mõrasid pole...
Mõnest kohast hakkab värv maha tulema praeguseks. See võib olla ka sagedase survepesu tagajärg...
Eelmisel Jonseredi nime kandnul oli sellises vanuses juba tunne, et rattad kaovad alt, korpuses tekkimas paar pragu, mingi mootorijant vahepeal...
Mina küll kõike hiinamaist maha ei teeks...
mmss
15:56 17.05.2010
Nii, vana muruniiduk on läbi mis läbi ja vaja uut. Siin on teema üsna põhjalikult läbi nämmutatud, aga äkki on kellelgi midagi uut soovitada.
Masin võiks olla kerge ja lihtsalt transporditav, alla 50 cm lai, üle 5000 ei tahaks maksta. Kas tasub ka muid mootoreid peale B&S usaldada (Hondat selles hinnaklassis vist niikuinii ei saa)?
MaTaKeLo OlHa
16:10 17.05.2010
Kõige parem (käsi)niiduk on selline, kus saab kõrgust regullida, taga suured rattad, vedavad esirattad ja koguja. See kõik maksab aga minu arust on see kõike seda raha väärt!
Muidugi kui väga väike hoov ja väga kole maastik siis piisab ka uuest mehaanilisest niidukist, mis ei ole ka paha!
Nii et äärmusest äärmusesse, mis sulle endale sobivaim tundub!
audi a4 v6
16:46 17.05.2010
vedav esiratas jääb ikka suht kiirelt jänni, pigem vedav tagaratas!
qp
19:11 17.05.2010
Vedava tagarattaga on sitt manööverdada. pigem juba nelivedu...
kokkukäimise suhtes on paremad muidugi need kõikse odavamad. 4 tonni ja ülespoole sang nii liibuvalt enam kokku ei klapi.
Hiugo
20:09 17.05.2010
Ei tea milleks see koguja hea on, et seda igal pool soovitatakse? Ma küll ei viitsi oma tervet aiamaad üle riisuda ja selleks on mul multsiv niiduk mis teeb töö väga korralikult ära. Pealegi on maha langev muru väetiseks. Muru niidan kord nädalas ja aru küll ei saa, et koledam on, kui naabrimehe kogujaga niiduki tehtud töö. Niiduk on mul tublid 13 aastat vana stiga. Remonti on saanud uue tera (vana lasin kändu kõveraks) ja küünla näol. Raam sai ka möödunud suvel kergelt keevitatud, ülejäänud rattad, mootor ja muu pudi-padi on originaal ja toimib laitmatult. Õli ja küttekulu on küll vähe suurenenud, aga asjal vanust ka omajagu. Edasiveoga niiduk on hea ainult seal kus pikka maad saab otse lasta ja ei pea ümber puude-põõsaste manööverdama. Igatahes mulle see ei meeldinud.
audi a4 v6
22:03 17.05.2010
Kui on natuke mägisem maa, siis seoses muruniiduki ehitusega, juhtraud tagapool pikalt, ei suuda esivelised midagi teha, kui veel lisada koguja, mis muru täis saab, siis see tõstab praktiliselt esisilla üles! Manööverdamisega pole probleemi, ma ei tea, millest räägid, mul on husqvarna autowalk ning manööverdamine nagu iga teise niidukiga. Või äkki selgitad qp, mida sellega mõtled?
võhik
22:45 17.05.2010
Enne niiduki ostu lugesin selle teema samuti korralikult läbi . Sain asjalikku infi, tnx. Arvestasin selliste näitajatega nagu vedavad tagarattad, multš, koguja ja hind a 5000 ostsingi omale Makita 500
võhik
01:50 18.05.2010
Tegelikult on niiduk Makita PLM4610.
klippo34
09:36 18.05.2010
Maitseasi. Ainult multšiv või koos külgväljaviskega ja esiveoga on väga hea valik. Klippo teeb esiveolisi juba aastaid ning ka kallimad isevedavad Husqvarnad näiteks WB seeriast on esiveolised.
kah niitnud natuke
11:15 18.05.2010
kõik sõltub sellest, mida sa niitma hakkad.

minu jaoks naljamehed räägivad tagaratta veost siin, aga eks kõik sõltub muidugi pinnasest ja pindalast. kui mõni siin niidab kord nädalas, siis järelikult on tegemist pisikese krundiga, kus heal juhul 500m2 muru. see on mu subjektiivne arvamus, aga selliste inimeste kogemusi ei saa tõsiselt võtta. see on umbes sama hea, kui hinnata maasturit selle järgi, kuidas ta üle lamava politseiniku sõidab. masinate võimed avalduvad ikka kuskil mujal.

ise sai ostetud 4a tagasi esirattaveoga MTD, millel suured tagarattad. tollel hetkel oli niidetav pind u 3000-4000m2. esimene kord niites sai hoitud hinge kinni, kuna varemalt oli seda niidetud vaid trimmeriga - peeti muruniidukile võimatuks pinnaseks (2/3 ulatuses endine kartulipõld). aga vastu pidas. järgmise nelja aasta jooksul lühenes algselt niidetud ala niiduaeg 6-lt tunnilt 3-le. samas kasvas isu ning sai hakatud vähendama trimmeri osakaalu. nii jõudsin eelmise aasta sügisel seisu, kus niiduaeg oli tänud maa-ala suurenemisele 9h. selle peale sai ostetud traktor...

igal juhul, kui sa otsid riista, millega niita rasket pinnast ja palju, siis MTD esiratta veoga mudel suurte tagumiste ratastega on asendamatu selle raha eest. letihinnaga 7000, kuid neile tehakse pidevalt soodustusi, niiet 5000ga peaks kätte saama. kogu 4a jooksul ei vajanud niiduk midagi peale kevadise õlivahetuse ja terade teritamise. seda isegi niivõrd rasketes oludes, kus pidevalt olin isegi kindel, et niiduk annab kohe otsad...

miks ma nimetasin tagarattaveo kiitjaid naljameesteks? jah, ümber puu on muidugi mõnusam niita, kui kergitad keeramiseks esiotsa ning tagarattad veavad samal ajal niidukit. AGA kui on raske pinnas, siis on palju olulisem see, kuidas niiduk kinnijäämisel lahti saada. raskel pinnasel juhtub pidevalt, et sa sõidad niiduki hooga mõne mätta või kõrgema koha peale kõhtupidi kinni. sellises olukorras on niiduki esiotsa üleskallutamine kõige hullem asi, mida teha saad. kui sa kergitad esiotsa ning niiduki tagarattad veavad, siis niiduk sõidab tera ees mättasse sisse. teine võimalus on tirida niiduk käsitsi tagasi mätta otsast ja sõita ringi. kui sul aga esirattad veavad, siis kergitad kõhupeale jäädes hetkeks tagaotsa ning niiduk tõmbab ennast lahti. kusjuures terasid ei kahjusta, kuna lahti saades on mätas jäänud juba niiduki taha, mitte enam terade liikumissuuna ette. see on kusjuures asi, mida hakkasin juba traktoriga esimest korda niiet igatsema - kui traktor jääb kõhu peale, siis ongi ainus võimalus tagurdada ja ringi sõita:(

möödaminnes saagu öeldud, et ma ei saa ka täpselt aru sellest koguja vaidlusest. ilmselt ka siin sõltub kõik pindalast. suurt pinda niidad sa max kord kahe nädala jooksul, vahel kord kolme nädala jooksul. sellisel juhul on niidetava muru kogus nii suur, et ilma kogujata jääb suhteliselt paks kiht muru maha, mis võib hakata tekitama sammalt ning kindlasti raskendab igal järgmisel korral niitmist. seega koguja minu meelest väga mõnus. need, kes vinguvad koguja tühjendamise pärast, on lihtsalt kummalised. see ei ole ju üldse suur töö.

kokkuvõttes - kui sul on niita alla 1000m2, siis pole mitte mingit vahet, millega sa niidad. kui sul on niita palju, aga sile maa, siis võta kõige laiem niiduk, mille leiad. kui sul on niita palju ja raske pinnas, siis võta MTD esiratta veoga.

ja kui sul on raha, siis müüakse igasugu ägedaid mänguasju. kasvõi needsamad 4wd ning keerate esiratastega husqvarnad, millega on tööd kindlasti siga mugav teha, aga mis maksavad 1-2 keskmist palka
audi a4 v6
11:37 18.05.2010
eelmisele:

mis sa seletad ja üldistad siin, kui on ikka mägine maastik (mitte kartulivaod, vaid pinnavormilt mägine, muidu ikka muru alla siledaks tehtud), siis on esiveoline täiesti äpu, mul on kuni 45 kraadised tõusud, kust tagaveoline end ise suudab üles vedada, esiveoline ei suudaks seal mitte midagi. Natukenegi muru alla tasandatud maa on ikka selline, kuhu niiduk kõhupeale kinni ei jää, sina räägid mingist suvalise heinama niitmisest, keda see huvitab, näitad ainult enda laiskust, et ei ole viitsinud tasandada!. Kui tagaveoline niiduk aga peaks mingil põhjusel kõhupeale jääma, siis ei ole inimesel oma jõuga mingit probleemi see sealt lahti lükata! Samuti on mul halbu kogemusi MTD niidukitega, mis lagunesid nagu vana kurat, sellest korvi tühjendamisest läks nöör korduvalt pooleks jpm, seega mina MTDd ei soovitaks just. Parim masin on siiani olnud Husqvarna ainult multsiv mingi master garden pööratava käepidemega versioon, mis on täis alu raamil ja see on mu vanematel 8000m2 niitmist vastupidanud ca 8a, absoluutselt veatu masin, roostevaba ühest punktist kõrguse reguleerimine jms, tol ajal oli hind ca 10k. Enne seda läks umbes 1MTD aastas! Vot nii!
mmss
11:39 18.05.2010
kas kellelgi kolmerattalise vikingiga on kogemusi, ilma veota variandiga
http://www.saemeister.ee/i/viking/muruniidukid/46

ei kujuta ette kas mättalist maad on sellisega lihtsam või pigem raskem niita.

Multš ja väljavise peaks mõlemad olema, mõnikord lihtsalt pole mitu nädalat aega maakoju minna, pikka muru ei jõua aga sageli ära multšida.
Muer
13:35 18.05.2010
Maitse küsimus - kes sõidab Mersuga kes Ladaga. Punktist A punkti B viivad mõlemad.
Endal MTD maksis ~4000 ja olen väga rahul. bensiini võtab väga vähe. plats ~5000m2 ja 5aasta jookseb.
Oleneb platsist mõnikord ei tasu ültse niidumasinat endale osta - parem rendi.
kah niitnud natuke
14:06 18.05.2010
to audi a4 v6

pane oma võrdlus konteksti. sul 8a vana niiduk, mis maksis 10k. 2003. a oli keskmine palk 6723 (http://www.stat.ee/34207 ). seega maksis see tollal 1,3 keskmist palka. 2009 IV kvartal oli keskimine palk 12 259 (http://www.stat.ee/37811 ). seega oleks tollane niiduk hetkel võrdne 16 000 niidukiga. Husqvarna kalleim niiduk maksab hetkel muide 14700 (http://www.saestuudio.ee/home.php?id=3&m=&kat=38 ). ehk sa võrdled husqi kõige kallimat niiduk sellest 2-3 korda odavama mtd-ga. loomulikult on husqi tehnikaime parem, sellega nõustusin ju ka oma esimeses postis.

mis puudutab su 45 kraadiseid tõuse, siis mälu järgi on keelatud muruniidukiga sellise nurga all töötada. selliste tõusude niitmiseks on olemas spetsiaalsed nn hõljukniidukid (ka Husqvarnal) ning trimmerid. seega ei näe probleemi, kui esiveoga niiduk ei lähe üles tõusust, kus ta niita nagunii ei tohiks
audi a4 v6
15:01 18.05.2010
mätta otsa ka niidukiga sõita ei tohiks, aga siiski võrdled mätta otsast lahti saamises asju!? Paljugi mida ei tohi, see on ohutuse pärast, ninaots ees ülesminnes ei tohiks ka õlitusega probleeme tekkida!
Ja see palga võrdlus, see on kohatu, sest ega muruniidukite hinnad pole sellega kooskõlas liikunud, ka sellel ajal olid hinnad samad, alustades ca 2500st ja lõpetades ca 15000 peal!
dolomedes
15:06 18.05.2010
Ostsin just uue muruniiduki. Vana Partner oli liiga nõrk ja oma 15 aasta vanusega hakkas korpus lihtsalt otsa saama. Kunagi ämm-äi andsid oma 10 aastat kasutuses olnud niiduki niiduki, ise ostsid uue. Ma niitsin veel 5 aastat ja eile viis naabripoiss minema, tiris käima ja hakkas muru niitma.
Uue ostsin Husqvarna lc 48 Ve. Nüüd kiidan teda väheke. Tagarattavedu maastikul (pidevalt niidan 10 - 30 kraadi nõlvadel) väga hea. Masin läheb mäest üles ja tõmbab mind ka järgi. Elektristarter sai valitud ka edevuse pärast, on ikka edev küll! Mõnus ka laste mänguasju eest ära koristada, ei pea iga kord jälle sikutama.
Nüüd laidaks ka. Vana Partner kaalus vast 20kg, uus Husqvarna 43kg. See annab tunda, otse sõita pole midagi aga manööverdamine on ikka raskem küll. Elektristarter on edev küll aga tegelikult läheb ta nöörist nii kergesti käima, et selle 500 krooni võib vabalt millegile muule kulutada.
Kokkuvõttes, kõige odavam niiduk (oletan, et ämm-äi ostsid kõige odavama) võib vastu pidada väga kaua, muidugi tema kooshoidmisel tuleb olla loominguline. Mootor on pommikindel (B&S 3,5hp) aga korpus, rattad ja sang tahavad igal aastal ümberehitamist lõpuks. Uus masin on kallis ja vedu maastikul väga hea kuid tasasel maal kaotab ta oma suure massiga suuresti eelised kergema lükatava niiduki ees. Kui raha vähe, võib odava osta küll.
võhik
22:36 18.05.2010
Eelmine (mootor seni töökorras) niiduk sai mingist kataloogist, vist Stiga tavaline külgviskega ostetud 1997-l aastal. Iga aasta rasket tööd teinud, st. tasandasin mättalise maa ja kõrge rohu pideva hooldusega suht normaalseks tasaseks maastikuks, Pinda ca 1400 ruutu. Tolle niiduki miinus on liig nõrk korpus, mis pideva "vägistamise" tulemusel hakkas keskelt pooleks murduma. Keevitatud sai seda pidevalt, kuid nüüd hakkavad rattad plasti rabeduse tõttu purunema. Seetõttu uus niiduk oligi vajalik, eriti laiskuse tõttu. Laiskus väljendub niidetud rohu kokkuriisumises.

Mis puutub tagaveo funktsiooni, siis pole üldse oluline, sest veofunktsioon on lihtsalt sisse-välja lülitatav ning vajadusel võib niidukit ise ka edasi-tagasi liigutada oma lihaste jõul
audi a4 v6
12:23 19.05.2010
vedu teeb masina raskemaks, seega masinat ikka raskem lükata, samuti on minu omal tagurpidi liikumine raskem tavalisest veeremisest, edaspidi tundub suht vaba veeremine olevat. Ühesõnaga mul siis selline http://www.husqvarna.com/ee/homeowner/products/lawn-mowers/m
-145sv/

sai sellel aastal ühe eraisiku käest uuena ostetud mingi 4300 vist maksis.
kupu3
20:01 19.05.2010
Tohoh! Mul samasugune, kuid ilma veota- loobusin veost just hinna ja suurema kaalu tõttu. Peab tihti tõstma ja autos vedama. Nüüd sai kivi ja võll kõver:-( Mehka lubas korda teha.
Hulkur_
14:51 22.08.2010
Igal juhul tasub osta kui tegemist on väiksema murulapiga, kus tuleb puude ja põõsaste vahel niita (nt. linnatingimustes). Ise eelistaks väiksema laiusega niidukit, on kergem lükata ja mugavam, lihtsam transportida. Isiklikult eelistaks B&S mootoritega niidukeid, kuna teenindus hea ja odavamad kah kui Honda mootorid. Hiina mootoriga võib ka soetada aga neid tootjaid on seal umbes 50 tükki ja kvaliteet muidugi loterii. Samuti eelistaks plastikkorpusega varianti, lihtsam puhastada.
Kuna hetkel niita ca 1500m2 siis kasutan esiveolist mutsivat niidukit. Olen rahul kuna isegi pikema rohu jahvatab pulbriks ja ei jää seda heinavaalu maha. Mootor siis B&S 675 seeria oma. Eelmine niiduk, millel oli B&S 625 seeria mootor jäi hädiseks multsimise reziimil.
Esiveolist 53cm laiusega MTD-d ei soovita (ühel tuttaval on), loobib rihma maha lõiketera ette ja 200 sotti jälle läind.
..........
22:08 09.06.2011
mida arvata partner p56-500sm niidukist?Kas esimeseks niidukiks kõlbaks ei ole üldse varem niidukit omanud, kasutama hakkan maal, pinda heal juhul kuni pool hektarit, sõltub kui tragi olla.
TaS6
20:57 10.06.2011
Tere,
P56-500SM, on tegelikult korralik niiduk, millel hea ja tunnustatud mootor(Briggs & Stratton 500 seeria).

Alustaks ikkagi heaga:
- Vast kõige tähtsam on see, et tehniline tugi on Briggsi mootorile hea
- Suur töölaius
- Võimas mootor(vastavalt sobiv oma konfiguratsioonile)

Miinuseid leiame ka mõned:
- Eelistatakse suuri rattaid, sellel niidukil on 8 tollised rattad
- Muruniidukite kohta öeldakse seda, mida suurem töölaius, seda kiiremini hakkab raam "läbi vajuma"

Neid jutte kuulnud siit ja sealt, et mul on ~10 aastat vana niiduk, millel raam läbi, aga mootor täitsa korras.

Ise ma eelistaks sellise raha ees niidukit, millel oleks vedu ka olemas. Kui on suurem krunt, siis tuleb kasuks. Kui aga on väike krunt ja palju vingerdamist, siis ei tasu üldse veoga võtta. Hooajal Bauhofis ja Bauhausis, maksab see Partner P56-500SM, kuskil alla 230 € kanti. Mujal kallim.
Mask1
13:33 23.05.2017
Mul ka rohu happesisalduse tõttu läbiroostetanud kerega üle 10 aasta vanune Briggs & Stratton mootoriga Partner nüüd läbi. Kere läbi, ent mootor tipp-topp.
...
19:56 10.03.2018
Ei tahtnud uut teemat teha,selleks kirjutangi siia.
Tahan osta bensiinimootoriga võimalikult odavat,kuid kvaliteetset muruniidukit umbes 3000 ruutmeetri niitmiseks kord nädalas.Kas osta kõige odavam suvalise firma muruniiduk või osta mõne tuntud tootja kõige odavam muruniiduk(näiteks husqvarna)?Ei ole plaanis niita pikka rohtu,mis käiks muruniiduki mootoerile ülejõu,seega võib olla kõige lahjema mootoriga.Multsimisega või mitte,vahet pole.Ühesõnaga on vaja võimalikult odavat muruniidukit,kuid mis peaks mõned aastad kindlasti vastu,kuna ei taha iga aasta uut muruniidukit ostma hakata.Näiteks Bauhofis maksab alla 200 euro mingi minu jaoks tundmatu firma muruniiduk,husqvarna oma 315 eurot.Ise arvan,et husqvarna oma võiks kasulikum olla,mis siis,et kallim.Mida Teie arvate???
komvek
12:16 11.03.2018
3000 ruutu
Ostsin minagi alguses käsiniiduki lõikelaiusega 56cm kuid niitma hakates ei olnud see just meeldiv ülessanne kui pikaks kasvanud rohi ja pidevalt olid kõiksugu putukad sõbraks hakkamas...
Pärast 2te suve oli traktor õuel ja ainult kiidusõnad.Huskvarna ruulib.

Muudetud 11.03.18 12:17

...
14:01 11.03.2018
käsiniidukiga lastakse ehk 1000 ruutu suht koormusvabalt ära, paras trenni eest, 3000 jäädki kõndima ning puhkepause tegema. esimestel kordadel muidugi entusiasm hoiab rajal, kuid pärast kümnendat korda hakkad naabrimehe traktorit uudistamas käima.
k...
16:33 11.03.2018
Istmega käsiniiduk. Kui põõsaid-puid palju. Muidugi see hind on liiga optimistlik... https://www.k-rauta.ee/p/muruniiduk-mcculloch-m105-77x/2l8z

või https://www.hansapost.ee/et/aed-ja-tooriistad/aiatehnika/mur
utraktorid-ja-raiderid/murutraktorid/murutraktor-minirider-7
6-sde-mtd_de0a26ce/

Miinuseks on kõrgem iste, millega õunapuude alt läbi ei mahu kindlasti.
väike vend
18:12 11.03.2018
3000m2 regulaarselt niita ei ole mingi kunst. Olen isegi lasknud lükatava bensiininiidukiga ühe jutiga lagedat platsi nii et isegi kütet juurde valama ei pea. Kuid olen sama platsi nühkinud ka 6 tundi jutti ja pea neli paagitäit kütust kui hein põlvini oli.

Kui aga 3000m2 ei ole lage plats, vaid on aed, kus on puud, kivid, veesilm, lillepeenrad jms ebakorrapärased elemendid, siis soovitan pigem traktorit.
td
19:27 11.03.2018
Osad väiksemat sorti murutraktorid on esisillaga millel puudub kesktelg. Ehk raam on jäik ja mõeldud töötama väändele,meie maastikule pole parim lahendus.
k...
21:13 11.03.2018
... jah, MTD on sihuke. Mäkil lubab juba veidi murupinda korrigeerida. Olen MTD taburetiga(nii neid nimetatakse) proovinud sõita, üks ratas kühmu peal, siis diagonaalis olev õhus. Tasasemal murul paindub kere läbi ilusti, ilmselt nii mõeldud oligi. Sobivad just kitsama vahedega aedadesse, sest on vaid 77cm laiad. Ma arvestasin oma aia kujundamisel 110 cm laiuse traktori järgi.
k...
21:16 11.03.2018
Vussi läks, kühmu peale sõites tõuseb ka teine esiratas maast lahti. Kuna tagaosa kõvasti raskem, siis saab sõiduga hakkama.
Navara3000
22:14 11.03.2018
Need taburetid ei aita kusagile. Suurt platsi ei jõua niita ja väikese aia jaoks on pöörderaadius nagu DON kombainil. Poole niiduajast põõsaste vahel sa pöörad otsa ümber ja sõidad seetõttu topelt üle niidetud maad. Haruldased pole juhused kus jalgadega aitad seda liikuma kuna need "rula" rattad on kusagil lohus või olematu mätta taga kinni. Olen kümmekond tundi niitnud sellisega, omale ei taha tasuta ka.
...
04:59 31.07.2022
Ostsin umbes aasta tagasi 155 euro eest Espina muruniiduki. Kuna pole ise kunagi muruniidukit ostnud ja muru niitmisega oli üldse kogemusi vähe, siis mõtlesin, et ostan kõige odavama muruniiduki ja eks siis paistab, kas ajab asja ära.
Vahepeal ei lähe mootor tööle. Olen vahetanud süüteküünla ära ja ikka olukord sama--mõnikord saan mootori tööle ja mõnikord ei lähe mitte kuidagi. Õhufilrti ja karburaatori vahelisel tihendil on praod sees. Kas asi võib selles olla? Garantii peaks ka veel kehtima aga ma ei tea, kas on mõtet üldse sellega tegeleda.
See muruniiduk saigi ostetud, kuna vanemal muruniidukil murdus käepide korpuse küljest ära ja eks praodki olid ja on siiamaani korpuses sees ja mõned augud. Käepideme sain ära vahetatud. Kui õnnestub keevitusaparaat mingi aeg osta, siis praod keevitan ka kinni, kasvõi mõne punktiga, et edasi ei praguneks. Need mõned augud, mis on, las jääda..., nii palju ei ole ka mõtet vaeva näha, et sinna lappe hakata peale panema.
Oligi selline plaan, et hakkan niitma uuema muruniidukiga ja vanemaga niitmishooajal võibolla 1-2 korda, et mootor vahepeal töötaks ning põhimõtteliselt jääks vanem muruniiduk tagavaravariandiks, kui uuemaga tekib mingi probleem, mida ei saa kiiresti lahendada.
Vanema muruniiduki eelis on see, et see on laiem, kergem, võimsama mootoriga ja mootori käivitamisega probleeme pole, kui välja arvata see, et starteri originaalnöör läks katki ja olen peale seda erinevaid muid nööre katsetanud aga nohh... vähemalt saan mootori tööle ja muru niidetud, kui uuemal muruniidukil ei ole tuju tööd teha :). Vanem muruniiduk on võimsama mootoriga ja mootori pöördeid reguleerida ei saa aga siiski sellest piisab. Uuemal muruniidukil saab mootoripöördeid reguleerida aga mis sellest kasu, kui mootor tööle ei lähe...tee mis tahad aga ei lähe.
Ega muidugi neil lihtne pole, kuna maapind on ikkagi ebatasane ja niidan iga ilmaga mitmetuhande ruutmeetrist ala ja mõnes kohas on muru tunduvalt rohkem sama ajaga kasvanud, kui teises kohas. Isegi mootorid on mõlemal muruniidukil ülekoormuse tõttu välja lülitunud, kuigi püüan seda vältida. Mõlemad muruniidukid on lükatavad ja kasutan külgväljaviset.
Nüüd oligi jälle olukord, kus ei saanud jälle uuema muruniidukiga niita. Kui mootor läheb tööle on kõik väga hästi ja kui just ülekoormuse tõttu välja ei lülitu, siis mootor jääb tööle. Lihtsalt mootori tööle saamine on mõnikord suur probleem aga kui juba töötab, siis on super ja saab niidab väga hästi, kuigi eks ta ikka raske niiduk ole aga ehk selle võrra on korpus ka tugevam.
Nüüd olengi kahevahel..., kas on mõtet selle garantii asjaga hakata tegelema või ostan järjekordelt uue muruniiduki aga nüüd juba kallima ja tuntud firma oma ning suurema niidulaiusega, kergema ja võibolla isegi isevedava ja nupust käivitamisega. Samas üle 500 euro maksta ei saaks.
Isegi, kui ma viin selle praeguse muruniiduki garantiiremonti, siis see võtab ka ju aega ja kas saab korda ka, selles ei saa ju kindel olla. Samas ei taha seda vanemat muruniidukit enam nii palju väntsutada, seda enam, et praod lähevad kindlasti suuremaks ja mul ei ole hetkel võimalik ära parandada. Mis iganes selle vanemaga juhtub, siis ei ole mul ühtegi töötavat muruniidukit.
Parem vist osta siiski jälle uus muruniiduk ja loota, et see peab paremini vastu. Need isevedavad muruniidukid kulutavad kindlasti rohkem kütust, kuna lisaks niitmisele veel veavad muruniidukit ka ja siis võiks võimsust veel rohkem olla ja võib ka kütuse eest rohkem maksta. Samas jõudu mul ikkagi piisavalt on, et ise lükata ja tõmmata aga sel juhul ei tohiks see eriti raske olla. Alla 2,2 kw ja 130 kuupsentimeetrise mootori peale ei ole mõtet mõeldagi. Võimsust võiks olla võimalikult vähe aga samas ikkagi piisavalt. Mugavam oleks nupust käivitada aga kui mootor tööle läheb, siis pole probleemi ka nöörist tõmmata aga mingeid selliseid jamasid enam küll ei taha. Mida soovitate kuni 500 euro eest?
looder 23
12:45 31.07.2022
Ise oman mingit bauhofist ostetud niidukit. Aastast 2019 või varem. Oli soodukaga 219 raha. Minu tingimus oli, et taga suuremad rattad ning kõrguse muutmine toimuks ilma mutrivõtmeteta. Ostetud isendil on tsentraalne reguleerimine. Mark oli äkki Clint. Pead ei anna, meeles pole. Pärast võin vaadata. Mootori võimsusest pole õrna aimugi. Külgväljavise. Sain kasutada naabri koguriga niidukit. Õudsalt tihti pidi tühjendama. Aega niitmise peale läks kordades rohkem kui ilma kogurita. Minu jaoks täiesti pointless asi. Parem riisun pärast paksemad kohad kokku ja olen ikka ajaliselt plussis. Jah, koguriga oleks jumet kui niidad max üle päeva. Kui muru juba nädal vohada on saanud, kulub tühjendamiseks liigselt aega. Kui õieti mäletan, siis naaber niitiski igapäevaselt. Mitte küll tervet lappi korraga, aga nii palju et sai kanadele kärutäie muru kokku ning viis neile. Järgmisel päeval jälle. Umbes nädalaga sai tiiru peale.
Kässar
12:53 31.07.2022
Vaata ikka iseveduseid, ilma ei kujutaks ette. Mul on suured platsid hooldada ja isevedusega lihtsalt longid järel ja mõtled omi mõtteid maailma asjadest ja muust. Lükatavaga mõtleks ainult, et millal see jama ükskord nüüd niidetud saab. Mootori poole pealt olen kuulnud, et Honda teeb häid asju. Seetõttu uurisin ka enne ostu Honda muruniidukite kohta, aga neil pidi see häda olema, et korpus rossitab paari aastaga sõelaks, no sama probleem nagu autodelgi, et mootor kõva aga kere nagu paberist. Kuna mul eelnevalt oli üks vana kasutatud ALKO muruniiduk, mis 5 aastat sai korralikult vatti ja pidas hästi vastu, siis uurisin järgi, et uuematel ALKOdel on ka Honda mootorit peale pandud ja saigi ära võetud üks ALKO Honda mootoriga. Ma täpselt mudelinime ei mäleta, aga maksis ca 580 eurikut. Mingi premium klassi mudel on. Korpus on hästi kõrge/sügav, ei ummista väidetavalt ja õhk liigub hästi läbi. Tagarattad on megasuured ja üldse tundub enam vähem norm asi olevat. Raske on ta küll, et manööverdada kuskil põõsaste vahel ei ole mugav, aga mul on pikalt vaja lasta ja ei ole probleem, umbes poolt hektarit niidan ehk siis 5000 ruutu. Vanal murukal juhtus see, et hakkas õli lekkima alumine simmer ja see sai vahetatud ja siis enam peaaegu ei lekkinud, selles mõttes, et natuke immitses ikka mujalt ka õli välja, võrreldes alumise simmeri lekkega on see mitte midagi, kuid oma lollusest läksin niitma käiguteed küllaltki kõrge heina sisse nö nokk lennus ja umbes 2 tunni pärast alt ikka räigelt lekkis jälle õli. Selgus, et alumine simmer hoidis küll õli kinni, kuid mujalt lekked oli väga hulluks mingil põhjusel läinud. Võtsin tera ära , tõstsin maast lahti, käivitasin, sidusin traadiga gaasi kinni ja jälgisin alt , et kust see õli tuleb ja selgus, et kuskilt ülevaltpoolt. Seejuures selgus veel, et väntvõllile oli justkui räige pikiloks tekkinud, mida ma varem tera maha võttes polnud täheldanud. Ja siis ma sain aru, et nokk lennus muru niites ilmselt tekib väntvõllile pikisuunas tõmbekoormus. Analoogia propellerlennukiga, mis ennast õhus edasi veab propelleri jõul. Ilmselt nokk lennus muru niites tekib sama efekt, et väntvõlli hakatakse sikutama ning kuna laager või kopuse pesa pole mõeldud selles suunas koormust taluma, siis tekkiski kõva kulumine. Nüüd ongi plaanis vana mootor lahti võtta, tihendid ära vahetada ja väntvõlli pikilõtk kuidagimoodi ära reguleerida mingite seibide või pellide vms, sest iseenesest see vana murukas käivitub väga hästi ja kõik toimib. Korpus vajab ainult keevitust paarist kohast, käepidemega ebatasaselt pinnasel tõstes kohati on kuulda, kuidas tera vastu korpust käib. Praod on sees ja kere pole enam jäik ilmselt.
Minu soovitus siis selline, et vaata isevedune ja soovitavalt Honda mootoriga.
looder 23
14:17 31.07.2022
Kaesin üle. Informaatika mootori kattel ütles, et omab 196cc ja 6,5hj matsuyama mootorit. Hea või halb - ei tea, ei koti, niidab hästi.
...
14:39 31.07.2022
Mis see annab, kui taga on suuremad rattad?
Kõrguse muutmine võib käia mutrivõtmega, kuna leiaksin sobiva kõrguse ja niidaksin kogu aeg ühe kõrgusega vaatamata sellele, et mõnes kohas kasvab muru paremini. Mu vanemal muruniidukil on 3 kõrguse astet ja olen kogu aeg keskmise astme peal niidetud saanud. Uuemal( sellel, mis alati ei käivitu) on kõrguse reguleerimine hoovaga ja lihtsamat varianti annab välja mõelda--ideaalne aga minu jaoks ebaoluline.
Külgväljavise on minu jaoks oluline, kuna märga muru niites saan niitmise ajal vahepeal selle augu pulgaga ära puhastada. Proovisin oma uuemal muruniidukil multsiklapiga niita aga ummistas ära ja sain kohe aru, et see klapp on vaja ära võta, et muru pääseks muruniiduki alt välja. Mõni võib öelda küll, et märga muru ei niideta aga muru kasvab omasoodu ja puhkepäevadel on vaja muru niidetud saada, vaatamata ilmale..., tulgu sealt taevast kasvõi paduvihma. Ei ole aega oodata kuiva ilma. Kui on vaja niita, siis tuleb niita. See, mis loodus annab, sellega tuleb leppida. Koguri kasutamine ei ole samuti minu jaoks oluline. Jätan muru sinna, kuhu see lendab.
Mul on raider hetkel sellises firmas nagu Mehka, paranduses ja kui olen arve kätte saanud, maksan ära ja tuuakse koju. Olen varemgi selle firma teenust kasutanud ja rahule jäänud. Klienditeenindus on ka super. Mulle meeldib ise teha aga kõike ei jõua ise teha ja siis tuleb lasta kellelgi teisel teha. Raider on juba üle 20 aasta vana ja nüüd oligi see, et oli varuosa vaja aga sellele masinale seda varuosa enam ei saa, kuna lihtsalt ei tehta...arusaadav. Õnneks olid nii korda ikkagi saanud, et saab niita. Kuna see on juba vana, siis niidangi sellega ühte platsi ja ülejäänud siis muruniidukite ja trimmeriga ka natuke. Nüüd viimased korrad olen sealt ka muruniidukiga niitnud, kus on mul ettenähtud raideriga niita aga kui on paranduses, siis tuleb muudmoodi hakkama saada, mis siis, et aega kulub tunduvalt rohkem.
Võibolla ongi mul targem mehka.ee kodulehel sobiv muruniiduk välja valida ja toovad koos raideriga ka selle ära. Tuleb lihtsalt suurem arve aga muru vajab niitmist ja see ei anna pikalt oodata. Õnneks sain sealt, kus on plaanis muruniidukiga niita nüüd niidetud ja kuna aega kulus muruniiduki käima saamise proovimisele ja katsetamisele, siis sealt, kus on nn. raideri plats jäi niitmata ja trimmeriga ka aga jahh... enamus õnnestus ikkagi niidetud saada. Nüüd 3-eks päevaks tööle, siis mõtlen ja toimetan edasi.
Mehka kodulehel on silma jäänud odavam, väiksema niidulaiusega ja lükatav STIGA DINO 47 ja kallim, suurema niidulaiusega, isevedav ja suuremate tagumiste ratastega STIGA COMBI 55 SQ. Eks see odavam saaks ka tööga hakkama aga see kallim tundub olevat rohkem kindlapeale minek. See on küll tunduvalt raskem aga kui ise veab ja võimsust rohkem, kui sellel odavamal, siis las ta olla raskem. Kütust kulub ka kindlasti rohkem aga minu prioriteet on ikkagi muru niidetud saada ilma liigset pingutust tegemata. See raskus isegi on isevedavale muruniidukile kasulik, kuna on tugevamini maa küljes kinni ja märja muru korral ei hakka veorattad tühjalt ringi käima. No eks pehmema maa peal jäävad võibolla sügavamad rataste jäljed aga vaevalt ma nii täpselt niidan, et need satuvad kogu aeg sentimeetrise täpsusega ühe koha peale, et sügavad vaod tekiksid. Mul õnneks suure vihmaga veelompe ei teki...lihtsalt mõnikord on mullamutid oma käigud maa alla teinud ja seal on kohati maapind pehmem. Kuidas selle isevedava muruniidukiga põõsaste ja puude ümbert niita on? Kas saab kiirust reguleerida ka, et ei pea päris järgi jooksma? Ma pigem rahulikum inimene ja kui ise ei saa tempot valida, siis muruniiduk võiks liikuda nii kiiresti, et mina jalutan rahulikult järgi või äärmisel juhul kõnnin aeglaselt, muidu on mõnes kohas kõrgem muru ja kui liiga kiiresti niita, siis lõhun niiduki ära.
Mida arvate käsiniidukitest? Need ei vaja kütust ja on kerged. Kui tõhusad sellised asjad on?
...
14:46 31.07.2022
looder23...
Nii palju kui mina olen uurinud, siis 196cc on ikka nii võimas mootor, et sellist nii lihtsalt juba ei leia. Minu uuem muruniiduk on vist 118 cc ja ajab ka asja ära, kui käima läheb, vanem on võimsam aga ei tea täpselt kui võimas aga ehk 130cc või 140cc.
Sul küll võimsusest puudu ei tule ja korpus roostetab enne läbi kui mootori võimsus vanusega nii väikseks läheb, et enam niita ei kannata.
looder 23
16:08 31.07.2022
Tagarattad suuremad selle pärast, et pidi olema parem manööverdada. Vaatasin oma niiduki üle. Minu niidukil on tagarattad korpusest mingi 5-7 senti taga pool. Mida madalam niitmise kõrgus, seda kaugemale rattad korpusest ulatuvad. Tagumised. Kui vaja manööverdada, et tõstad esirattad lendu, siis tõstab ka automaatselt niiduki tagumise korpuse maapinnast kõrgemale ning lihtsam toimetada. Mul saab 7 või 8 erineva kõrgusega niita ning juhtub, et ei ole võimalik iga nädal niits, siis teen esimese niite pisut kõrgemalt ning 5-7 päeva pärast madalamalt. Kõrgeimas asendis on mugavam ka teda transportida/veeretada üle kruusatee kuuri alla. See kõrguse reguleerimine on jäänud mulle lapsena, et kui oli meil elektrimootoriga vasara toodang millel sai iga ratast eraldi reguleerida, siis maja ümbert lasime madalamalt ning kus oli karmim muru (hakkas heinamaastuma) või liiga ebatasane maapind, siis lasime kõrgemalt. Loomulikult ei pea sa ostma tagant suuremate ratastega ega ilma võtmeta reguleerimisega. See oli minu ja ainult minu tingimus. Niiduki ostsin omale, mitte teistele ning nüüd siin lugedes veendun ma sina rohkem, et oli kuradi väärt ost. Ei osanud mina seda mootori suurust siis vaadata vaid oli minu tingimustele vastav soodushinnaga niiduk kohe poest võtta. Eelnev kogemus naabrite niidukiga, võtmega niidukõrguse muutmine, isevedav, jogurtiga. Oli nii madal, et ebatasasel lõigul jäi koguaeg kaapima. Sikuta, mölla, higi voolas ojadena. Koguriga töö 2+ tundi, kogurita ca 1,5. Minu niiduk laiem kui naabri oma, 45min ja nahka märjaks ei saa. Kui just mingi ulme kuumus pole. Muidugi ei ole väga suur plats ka.
vanames
16:19 31.07.2022
Loodrile-
Clint jah, mul ligi 10 aastat selline, pole ühtegi kaebust siiani rügab, käivitub ühest tõmbest. ainuke asi et ratastele sai kohe läbivad teljed teha, korpus suht pehme, vajusid laiali.
Nüüd ostsin üldse kasutatud Stiga murutraktori. Krt istud, lased vilet ja liigutad kangi Pärast võtan põõsaümbrused ja hoonete ääred kerge 4 taktilise trimmeriga üle ja jääb ennast ka muude tööde jaoks.
60 aastane juba ja kui ikke päev otsa oled seda niidukit vedinud siis järgmine päev on selline kondivalu kindlustatud et on päev raisus.
Minu krundi juures on üldse niidukiga niitmine sarnane teelusikaga kartulimaa kaevamisele, aga see selleks.
...
17:35 31.07.2022
Mulle ei meeldi, kui muru on nii madal nagu nn. golfimuru. Siis suvel suure kuumaga ei kõrbe nii lihtsalt ära ka. Roheline muru on ikka ilusam kui kollakas-pruun kõrbenud muru. Seega seda nn. maakündmist mul ei esine või kui, siis hästi vähe. Mullamutihunnikud ajan vajadusel enne niitma hakkamist labidaga laiali ja korjan paksud puuoksad ära. Peenikestest puuokstest ja peenikesest takjast, võilillest ja muust kõvemast ja tihedamast muruosast peab muruniiduk ise võitu saama, juhul muidugi kui ma ei ole lasknud murul liiga kõrgeks kasvada ja niidan mõistliku kiirusega.
Ega ma nüüd paari päeva jooksul pean ikka ära valima selle muruniiduki, kuna tahan arve ära maksta, raideri kätte saada ja mitte sõltuda sellest muruniidukist, mis ei pruugi käima minna ega sellest, mille korpus ei pruugi kaua vastu pidada ilma parandamata. Ei ole aega siin pikalt mõelda ka ja ega see ülemõtlemine hea polegi aga mõtlemata jälle ka ei saa. Lihtsalt loodan, et lõpuks ei ole mul kodus 10 muruniidukit. Piisab kahest--põhiniidukist ja tagavaraniidukist. Nohh, kui ma nüüd uue jälle ostan, siis on nagu 2 tagavaraniidukit aga eks siis paistab, mis selle uuemaga teen. Võibolla viingi garantiiremonti ja las nad seal vaatavad ja uurivad kasvõi mitu kuud..., mul siis enam kiiret pole, kuna uus on olemas. Muidugi nad võivad leida, et olen ise selle niiduki ära rikkunud ja üle koormanud. Või hoopis talvel soojema ilmaga võtan selle ise ette ja proovin korda saada. Mingid algteadmised mul sisepõlemismootori tööst on ja ülejäänud teadmised saan töö käigus aga siis ei lähe see kindlasti enam garantii alla, kui ise sellega midagi tegema hakkan See 155 eurot ei ole ka mingi eriti suur summa aga kui nüüd ostan 400-500 eurose niiduki, siis sellelt ootaks nagu midagi palju enamat.
looder 23
18:37 31.07.2022
Huvi pärast surfasin ning kae õudu, minu soetatud niiduk täitsa müügis veel. Ei olnudki rubriigist, et iga hooaeg uus nimi.

https://www.bauhof.ee/et/p/632206/muruniiduk-clint-cl-560cj
Marko
18:50 31.07.2022
Noppisin siit välja niiduki pööramiseks tahakallutamise, See on kosule kordades suurem koormus ja kiirendab oluliselt pragude teket. Nähtud sel ajal kui veel orjatööd sai tehtud õues...
Pööramiseks hea peremees tõstab sanga.
Tänaseks vanamehega sarnaselt kasutatud Stiga raider, sõida ja naudi!
looder 23
19:02 31.07.2022
Kodudele võib-olla tõesti, aga eelpool mainitud vasara toodang taha kallutamisega ikka jõhkralt kaua vastu. Minu soetatud toodang oligi ostetud, et kui garantiiaja vastu peab, siis iga järgnev hooaeg on puhas boonus. Arvan, et neid boonushooaegu saab sel aparaadil palju olema. Kui vähegi hooldada seda. Raiderigs pole mul lihtsalt mitte emmigi teha, juhul kui ma ei hakka teenust pakkuma. Ei kiida ma ka vihmaga, mis soodustab korrossiooni.
...
20:00 31.07.2022
See bauhofis müüdav Clint tundub olevat ikka päris lai. Pole nii laiaga harjunud aga ma harjun üldiselt uute asjadega kiiresti ära. Hind on sellel samuti väga meeldiv ja mootor võimsam, kui oleks vaja. Päris heinamaale heina ikkagi tegema ei lähe ja võimsam mootor kulutab tavaliselt rohkem kütust ning kuna mul on vaja palju niita, siis kütust kulub niigi omajagu. Ma ei tea... 160cc oleks piisavalt võimas isevedava muruniiduki jaoks ja kui peaks ise lükkama ja tõmbama, siis 140 cc on küll. Mu raider, mis on üle 20 aasta vana on Stiga ja muruniiduki ostaks ka stiga oma. Tuntud Rootsi firma ja vast peab kauem vastu ka, kuigi internetist uurides on ka tunduvalt soodsamaid variante. Tellin ikka Mehkast ära aga ei ole veel otsustanud, millise neist kahest eelpoolnimetatutest. Kas odavama lükatava/tõmmatava 140 cc 2,2 kw mootoriga umbes sama niidulaiusega, nagu praegune probleemne muruniiduk või kallima isevedava 160 cc 2,5kw mootoriga, suurema niidulaiusega. Ma olen lihtne inimene ja meeldivad lihtsad asjad ja ma kardan, et sellel isevedaval on ikkagi üks lisaasi juures mis võib rikki minna ja ma nii vana veel ei ole, et jõudu enam pole ja aega mul samuti on. Isegi kui vedu läheb rikki ja saab käsitsi lükata, tõmmata, siis see niiduk oleks selleks ikka liiga raske. Nöörist käivitamine on neil mõlemal ja kuna on ühe firma toodang, siis vaevalt seal mingi erinevus on. Hinnavahe aga on üpris suur ja selle veo ja veel suurema lõikelaiuse pärast, millega olen harjunud ja leppinud ei taha ikka nii palju maksta. Las need isevedavad muruniidukid arenevad veel edasi ja muutuvad veel paremaks, siis võibolla kunagi tõesti ostan ka sellise aparaadi. Kindlust ei saa ma ühegi muruniidukiga enne, kui ei ole sellega tööd teinud ja siis ei ole ka midagi kindlat...terve elu on nagu vene rulett, kas läheb õnneks või mitte. Ega see probleemne muruniiduk läks ka alguses koguaeg ilusti käima aga nüüd juba mõnda aega ei lähe. Nii palju mul muruniiduki ostuks raha ei ole ja ei raatsikski nii kallist osta aga isegi üle 1000 eurose muruniiduki puhul ei saa milleski kindel olla.
Marko
20:29 31.07.2022
kolmepunktionul pole vist aimugi, milline raider välja näeb? Panen tuttava koha lingi:

https://mehka.ee/ee/category/raider
.
20:55 31.07.2022
See on siin ammune tuttav fantasöör, kes leevendab oma peas tekkivaid pingeid teemade tekitamise ja vestluskaaslaste otsimisega. Mõnda aega tagasi otsis head elukohta, nüüd juba niidab hoolega ja iga ilmaga. Lisaks teised vahepealsed teemad.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte