Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Süvariik, justiitsmaffia, ametnikeriik, riikriigis

v6sa
21:32 09.04.2025
Ma veel viimast korda solgin ahastamise teemat palvega:
palun viidata artiklile, kust selguks arvutuste kaudu, millisel viisil on valikraidega püsimetsa majandamine odavam ja säästlikum lageraidest.

Midagi sellist, kus ei eeldataks senitundmatute teleportatsioonimeetoditega puude eemaldamist ilma ümberringi kasvavate puude kahjustamist langetamisel.

Rohkem ei sega ahastavate artiklite anaal-lüüsimist:)
Kässar
22:52 09.04.2025
Huvi pärast küsisin chatgtp-lt, et kui kogu soojatarvidus katta biomassiga, siis kas Eesti metsade juurdekasvust jätkuks:

Kui Eestis on igal aastal 6,6 miljonit m³ metsa juurdekasvu, siis kogutava biomassi energiasisaldus aastas oleks:

6,6

miljonit m³
2000

kWh/m³
=
13
,
2

TWh
6,6miljonit m³×2000kWh/m³=13,2TWh

Ehk siis kogu Eesti metsade juurdekasv (kui kogu see biomass suunatakse energiaks) võiks toota 13,2 TWh energiat aastas.

5. Võrdlus Eesti soojusenergia vajadusega
Eestis on igal aastal 23 TWh soojusenergiat vaja, samas kui metsa juurdekasv pakub 13,2 TWh. Seega:

13
,
2

TWh
23

TWh

0
,
57
23TWh
13,2TWh

≈0,57

See tähendab, et metsade juurdekasv katab umbes 57% Eesti soojusenergiavajadusest, kui kogu juurdekasv suunatakse puidust energia tootmiseks.

Ehk siis, isegi kui kogu metsa juurdekasv suunata energia tootmisesse, siis sellest ei jätkuks, et katta Eesti soojavajadus.

Kärss
02:26 10.04.2025
Oleks muidu jätkanud offtopikut õiges kohas, aga mu kommentaari teine pool sobib siia teemasse siiski paremini.

¤¤¤palun viidata artiklile, kust selguks arvutuste kaudu, millisel viisil on valikraidega püsimetsa majandamine odavam ja säästlikum lageraidest.¤¤¤

Vastan kiiresti, enne kui tingimusi veel keerulisemaks hakkad muutma... näiteks kommentaari kirjutamise ja lugemise vahele jäävate turuhindade muutuste arvestamine jms:)
Google esimene vastus koos numbritega.
"Jatkuva kasvatus tuottaa rahaa enemmän kuin avohakkuu – katso metsäsijoittajan laskelma"
https://yle.fi/aihe/a/20-10002970
Tingimustega on lihtne: sundvaliku ette pannes, kas hävitan mõned oksad või hävitan terve metsa... ei ole keeruline valik, sest mets ei ole puit vaid ökosüsteem ja saab hakkama ka mõne oksata, mis nagunii lume/tormimurdude jms tõttu kulude reale (sh ahju) lähevad. Väljaveokahjude osas kasutan vanaisa õpetusi: pehme talvega OMA metsa ei minda, sest sealt saadav pole pehmel talvel kvaliteetne - riigi seisukohast peakski pehmel talvel kasutama ainult raadamisele paratamatult minevat metsa + lageraie erandid. See on jätkusuutlik, selle kinnituse leiab igalt meeterpluss läbimõõduga kännult aastaringide omadustele tähelepanu pöörates. Jätkusuutlikkust puudutab ka Kässari kommentaar, äkki keegi oskab seda veelgi detailsemaks ajada või mõne vea avastada? ;)

Kogu see arvestus käis siiski ainult puidu kohta. Riik/ametnikud näevad samamoodi ökosüsteemi asemel ainult puitu, sest puidu alt saab raha kiiresti kätte (puidu kuritarvitamise eest meile need trahvid täiesti õigustatult(!) kraesse väänataksegi).

Ökosüsteemi kasumiks pööramiseks ei piisa mootorsaest, vaid on vaja juba mõistust kasutada. Mitte ainult marjad-seened-linnulaul, vaid ka ravimtaimed ja väga palju muud, mille järele on nõudlus ja mida ei leia noortest metsadest ega puupõldudelt. Enda metsakinnistute näitel on vara veel järeldusi tegema hakata, aga hetkel tundub, et oma eluajal teenin ma sealt ökosüsteemi arvelt rohkem kui puidust, sest kõik need muud metsaga seotud tuluallikad on lihtsalt (tulud+KULUD kokku lüües) nii palju tasuvamad, need põhinevad paljuski koostööl lähema kogukonnaga (st ei pea ise suurt midagi tegemagi:) ja siiani neid muudkui lisandub vastavalt sellele, kui palju mujal metsad võsaga asenduvad. Ma ei oska seda AI käest küsidagi, kui palju suureneks kasumid oma tegevusi nt kogu RMK hallatavatele metsadele ekstrapoleerides - ei oska, sest ma ei oska analüüsida, millistes osades täpselt turg küllastuda võib ja puidust saadava kasumi kahekordistamine puidu vähesema (valikraied) kasutamisega oleks mingis osas liiga optimistlik, samas avaks uued uksed jälle mujale, mis on praegu suletud.

Aga sellest see artikkel oligi, et Eestis puudub metsanduspoliitika. On ainult üksikud oligarhideks pürgijate erahuvid, keda huvitab vaid kiire rikastumine ja on seetõttu võimalik tõmmata niite nii valitsuses kui ka ülikoolides. Sellepärast ma ei usugi kolhoosikorda vaid pigem väikeettevõtlusesse, kus igaüks suhtub omandisse nagu oma kodusse, istutab puid mitte enda vaid laste(laste) jaoks ja jöreltulijaid igale poole kaasates õpetab peale tarkuse ka väärtushinnanguid, mida ülikoolides nagu ei õpetatakski...

Kui jutt puudutab süvariiki ja ametnike omavoli, siis jätkame siin.
Kui jutt puudutab rohepesu, jätkame siin:
https://www.auto24.ee/foorum/foorum.php?mod=1&tid=171991
Kui jutt puudutab metsade majandamispoliitikat, jätkame siin:
https://www.auto24.ee/foorum/foorum.php?mod=1&tid=147904
Kui jutt puudutab konkreetseid metsamajandusvõtteid, tuleb vist uus teema teha;)
v6sa
07:16 10.04.2025
Kärsa seisukoht on arusaadav, mina lõpetan. Valge lina ja surnuaed...

Kässar, küsi tehistühmalt, kust see võttis juurdekasvunumbri. Kole väike... Isegi, kui lasta ametlikust 16,6 miljonisest hinnangust 30 % õhku välja (sest süvariik ja kallutatud ametnikud), jääb puitu ülegi.

Muudetud 10.04.25 07:28

Kärss
00:03 11.04.2025
¤¤¤Kärsa seisukoht on arusaadav, mina lõpetan. Valge lina ja surnuaed...¤¤¤

Mulle on jäänud selle süvariigi teemasse tekitatud offtopiku kontekstis segaseks see, et kui palju on Su jutust seotud objektiivse vaatega probleemile ja kui palju "nimbyt" (st Sinu 30ha-le kohalduvad riskid)? Mul on muretsemiseks põhjust umbestäpselt 2x rohkem, aga ei muretse üldse, sest mul ei ole vaja metsa alt saada kohe praegu kätte suuri kasumeid ja sellepärast sobib see iga-aastane "tilgutamine", kuna nii tilgub tunduvalt rohkem. Umbes nagu lehma lüpsmine vs lihaks tegemine, kumbki pole õige ega vale, vaid valik tehakse oludest lähtudes (kuigi nii mõnigi teeb ka ahnusest). Kui olud sunnivad ühel päeval teisiti, siis mul on reserv olemas. Võsastuva lageraielangi omanikl enam ei ole, tal on vaid kohustused (hooldamisvajadus), kui ta metsaärimehest ennast just "võsaärimeheks" ümber ei plaani profileerida;) St mu enda isiklikud huvid peaks olema just vabadus metsa kui eraomandiga ümberkäimisel, aga ei tunneta, et teiste inimeste soovid hingata hapnikku või nautida loodust ka endale ostetud krundist kaugemal riivaks minu õigusi nii palju, et loodusseaduste vastu võitlema hakata ning isiklikud huvid kõrgemale seada. Ökosüsteemid ei vaja toimimiseks inimest, aga inimene vajab enda ümber terviklikke ökosüsteeme. Muidu ongi varsti kollektiivne valge lina ja surnuaed.

Kässar jagas oma privaatteemas täna blogilinki, mida samuti jälgin, sest seal blogis esitatakse teaduslikke seisukohti koos ärihuvidega ilma, et viimased domineeriksid. Nopin sealt välja ühe tsitaadi numbrite moonutamisest, mis sobib hästi siia süvariigi teemasse just "metsapesu" kontekstis.

###Juurdekasvuga on veel see probleem, et kõige enam juurdekasvu annavad nooremapoolsed metsad. Ning mida rohkem vanu metsasid maha raiuda, seda suuremaks muutub aja jooksul juurdekasvu number ja seda enam saaks näiliselt raiuda.###

Teemasse veel (zooroopast pealesurutavast parklakaabeldusest) - sellest, kui pealiskaudselt ametnikud oma tööd teevad.
https://www.err.ee/1609652723/parklatesse-laadimispunkte-nou
dnud-eelnou-sai-elak-is-raskusteta-heakskiidu

###Euroopa Komisjoni direktiivi eelnõu ettepanekut hoonete energiatõhususe kohta tutvustas istungil komisjoni liikmetele majandusministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja, praegune kliimaministeeriumi asekantsler Ivo Jaanisoo. Istungi protokolli kohaselt rääkis Jaanisoo Eesti seisukohtadest ülevaadet andes, et uute mitteelamute ehitamise ja põhjalike renoveerimiste puhul tuleb paigaldada elektrisõidukite laadimistaristu jaoks vajalik kaabeldus iga parkimiskoha jaoks ning mitte-eluhoonete puhul ka vähemalt üks laadimispunkt, kui parkimiskohti on rohkem kui viis. Tagada tuleb ka üks jalgratta parkimiskoht ühe auto parkimiskoha kohta. Need on ka ainsad seda teemat puudutavad laused protokollis, sest rohkem Jaanisoo sellel teemal ei peatunud ning parkimiskohtade laadimistaristu kohta ei esitanud küsimusi ka ükski komisjoni liige.###

Nüüd oleks loogiline küsida, et kes vastutab? Kodanikud solidaarselt?
Marko
00:22 11.04.2025
Valmiduse loomine on arusaadav ja ei maksa sisuliselt mitte midagi. Olen pikka aega imestanud, et miks ei panda uute teede alla ennetavalt hülsse, et vajadusel sealt liiv välja tõmmata ja torud asemele lükata. No ei saa tehtud, ometi on arengukavad ja misiganes mudru olemas ja sealt saaks vaadata, kuhu mõni meeter plesttoru võiks toppida. Kui neist ühte vaja läheb, siis on kasutamata jäänud 50 tükki juba täiesti tasuta võrreldes tee läbikaevamisega.
Laadimispunktide kohustust võrreldi eespool kenasti kohustusega ka bena müüa - seega jama, siililegi selge.
Samas ise praegu oma restole parklat kattes oleksid seal asfalti all kindlasti torud sees.
fdghfgh
08:07 12.04.2025
Uskumatu, mis toimub.
https://www.err.ee/1609662020/burokraatia-vahendamiseks-kaob
-26-nouet-ja-regulatsiooni

Ja kui nüüd lugeda, mille peale ametnikud aega raiskasid ja ettevõtjatele ajudekeppi tegid, siis tahaks teada, kes see debiil oli, kes need välja mõtles? Tõesti zooroopa?
Ja palju sellised nõudeid veel alles jäi?
Kärss
01:12 16.04.2025
Ei kiru riiki, vaid toon konkreetselt välja selle, kuidas ametnikud ametiseisundit kuritarvitades oma toiduahelatele mainet kujundavad.
https://www.delfi.ee/artikkel/120370484/laaneranna-vallas-on
-taas-tuli-majas-virtsus-elav-henrik-raave-meid-tahetakse-va
ikima-sundida

###MTÜ oleks selle vastu võtnud suvise merepäeva korraldamiseks, aga nende jaoks tekkis kohe suur aga. Nimelt kirjutati koostööleppesse sisse, et „pooled kinnitavad, et suhtuvad teineteisesse lugupidavalt, väärikalt ja heatahtlikult ega kahjusta kolmandate isikute ega avalikkuse ees teineteise mainet ja head nime koostöötegevustes“. Ning seda nii merepäevaga seoses kui ka muudel juhtudel.

Raave arvates tähendab see, et edaspidi piirataks nende arvamusvabadust ja sunnitaks kriitilistes küsimustes vaikima. „Kogukond on varem olnud oma õiguste osas väga valjuhäälne. Siin on usalduskriis! Vallaisadele aga kriitika ei meeldi ja tahavad seda pareerida. Toetuse maksmine taheti siduda lepinguga.“ Raave võttis mõne päeva eest taas vallaga ühendust, et see Virtsu rahva meelest alandav punkt lepingust välja võetaks. Vastust pole ta veel saanud. Vallavanem Saare kinnitas Delfile, et lepingus muudatusi teha ei plaanita./.../Seejuures näevad Raaved, et eelmainitud koostööleppe punkt puudutakski just proteste seoses kooliga ning lepingu allkirjastamisel ei tohiks nad justkui midagi kriitilist valla kohta öelda. „Koolimaja kaitseaktsioon seisab tõenäoliselt suvel ees,“ märkis Henrik Raave. Raaved toonitasid, et nende eesmärk pole tüli otsida, vaid see, et neid valla kesktasandil kuulataks.###

Täiesti "juhuslikult" on sarnane korduv kogemus ka endal olemas. Kui julged kritiseerida KOVi koalitsioonipartei(de) tegevust, ei ole nendelt (st nendega seotud inimeste hallatavatelt fondidelt) rohkem mõtet toetusi kogukonnaprojektide jaoks küsida, sest edaspidi leitakse alati kusagilt midagi, miks saab seda toetamast keelduda kui jätkusuutmatut projekti. Kuigi praktika näitab, et ka ilma KOVi abita ja ainult kogukonna toel osutuvad need vägagi jätkusuutlikeks;) Selliste jupijumalate poolt neid toiduahelaid luuaksegi, nii seotakse kogukonnaaktivistide, ettevõtjate ja teiste riigipalgaliste käed ühe partei heaks töötamisega ning neile häälte kogumisega. Loodetavasti pole Virtsus asi veel nii hull.
fdghfgh
08:28 16.04.2025
Veel üks valdkond, kus riigil on põhimõtteliselt rohkem õigusi kui maaomanikul. Tahad midagi teha, lähed müts käes kummardama nagu mõisaaegadel.
https://www.postimees.ee/8230999/maantee-kaitse-laiendamine-
sutitab-maaomanikes-vastuhaku
Kärss
17:46 16.04.2025
Polnud sellesse Kert Kingo teemasse kunagi süveneda viitsinud. Siin on kogu lugu kenasti kokku võetud. Ei oska neid oravaid ja ekresid teineteisest oma eetilise kõlblikkuse poolest küll eristada, aga kogu see protsess jätab avalikkusele mulje, isegi kui see tõele ei vasta, hoopis millestki muust, kui muude sarnaste juhtumitega võrdsetel alustel ausast kohtumõistmisest.

Selles mõttes kahe teraga mõõk, et ühiskonnal on ootused seaduserikkumistele reageerimisel, aga kui seda teeb liberaalide mehitatud süsteem (kasvõi näiliselt) erapoolikul viisil, on õhtuks kodanike usk riigi aususesse jälle väiksem kui eile - kurjategija, keda peaks hukka mõistma, muudetakse niiviisi ohvriks, kellele paljud hoopis kaasa tunnevad. Igal mõttega lugejal tekib kindlasti ka see küsimus, et kas pole sellisel kujul tegemist hoopis sooviga mõjutada advokaate, sest just advokaadi süüdimõistmine paneb ka teised advokaadid tulevikus käituma arvete väljastamisel (kui detailseks selles üldse minema peaks?) nii, et neid ei saaks vahele võtta - sisu jääb samaks, muutub vaid vorm, kes sellest võidab? ;)

Ei ole vist mõtet üle korrata, et kui valitsuskoalitsiooni usaldab niigi ainult viiendik kodanikest, siis selle viiendiku hulka kuulumine ei anna õigust näidata nii sõnades kui ka tegudes, nagu ülejäänud 4/5 kodanike usk riigi õiglusesse on tühine.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120370545/kattemaks-on-ma
gus-kuidas-ekre-staarist-sai-kriminaalkurjategija

###Millise tema sõnul muljetavaldava tempoga tema kaasus kolmest kohtuastmest läbi liigutati! „Esimeses astmes 6 kuud, teises astmes 2,5 kuud ja riigikohtus 1,5 kuud (otsus menetlusse mitte võtta). Ei olnud kohtunike ülekoormatuse probleemi, ressursipuudust ega midagi – roheline koridor, kust kaasus sõidutati näiliste kohtu aruteludega läbi. Puhas töö!“###

Tsiteerin eraldi ka Kingo juhtumi köögipoolt. Sisuliselt tegelesid ekrekad samasuguse "kanakarjakambakaga", milles nad pidevalt liberaale (õigustatult) süüdistavad. Ainult et see, et teised teevad ka, ei anna neile mingit õigustust seda sama teha. Kaks äärmust käituvad nagu sama kooli kasvandikud...

###Aasma PR-firma nõustas Venemaaga seotud taksoettevõtet Yandex. Kingo hinnangul oli see väga suur probleem, sest „kapo vaatevinklist oli tegemist tõesti ohtliku, mitte väga usaldusväärse ettevõttega“. „Tegin ettepaneku talle tagasi astuda,“ tunnistas Kingo istungil. „Ma ei näinud võimalust, et inimene jätkab sellel kohal töötamist, ma olin korduvalt rääkinud sel teemal, korduvalt selgitanud, mis tähendab korruptsiooni oht, mis tähendavad korruptiivsed tegevused. Ma olen ise kriminaalpolitsei taustaga. Ma olen korruptsiooni uurinud uurijana, uurijana töötanud aastaid.“ 2019. aasta oktoobris lahkus Aasma nõuniku ametist. Ja ekrekad võtsid PR-daami sotsiaalmeedias ette.###
Deus
18:03 16.04.2025
Seal on väga ilusti kirjas, kuidas seda jama vältida. Teha nii nagu on üldlevinud praktika ehk selgitusse kohtuasja number ja keegi ei köhi.
maaks
14:36 17.04.2025
Riik "lõdvendab" haaret ja tühistab 26 regulatsiooni
"Valitsus on otsustanud kaotada 26 nõuet ja regulatsiooni, et ettevõtluskeskkonda lihtsamaks muuta. Näiteks loobutakse Elroni rongides ämbrite ja moppide olemasolu kontrollimisest ning tähelepanu alt jääb välja ka see, kas suitsuruumi silt on õige suurusega."
https://www.err.ee/1609662020/burokraatia-vahendamiseks-kaob
-26-nouet-ja-regulatsiooni

----
Algselt oli mõte postitada huumori rubriiki, aga err-i uudise puhul justkui ebasobilik :-)
Kärss
00:12 21.04.2025
Tsiteerin ühe inimese hinnangut
https://epl.delfi.ee/artikkel/120371043/evelin-lehis-tuuleto
ostuspargid-eesti-metsades-ja-poldudel-ei-mojuta-elanikke-er
iti-maapiirkonna-inimesi-ma-ei-noustu

###Inimeste kohta saame teada, et neid oli 2024. aastal vallas 7389 ja trend on kahanev, mis on ka kogu info inimeste kohta. Samuti, kui sõna „tervis“, pole ka kaitsealused loomaliigid peale lindude ja nahkhiirte isegi osa programmi sõnavarast. Ka nahkhiirte käsitlus on kummaline. Mujal peetakse üheks olulisemaks tuugenite mõjuks nahkhiirte surma, mis keskkonnahinnangu keeles on oluline ja pöördumatu mõju, kui tuulegeneraatorid paigutatakse nahkhiirte pesitsus-, migratsiooni-, või toitumisaladele. Seetõttu ei paigutata vastavalt UNEP/EUROBATS juhendile tuulegeneraatoreid näiteks puudega kaetud aladele ehk metsa või lähemale kui 200 meetrit puistust.

Olen üle 20 aasta tegelenud erinevate taristuprojektide keskkonnalise ettevalmistamise ja hilisema seirega. Taristud on varieerinud kullakaevadustest metroodeni ja kõik, mis sinna vahele jääb, kaasa arvatud energeetika ja taastuvenergeetika projektid. Tean keskkonnahinnangu köögipoolt, kuna olen ise uurimusi läbi viinud ja vastavaid dokumente kokku pannud. Olen osalenud keskkonnaalaste poliitikate ja vastavate nõudmiste arendamisel. Olen lugenud virnade viisi keskkonnamõjude hinnanguid, kaasa arvatud Euroopa Liidu maades strateeglisi hinnanguid, ja nende kvaliteeti ning otstarbekust hinnanud/.../Mu esimeseks reaktsiooniks loetavale oli, kui hämmastavalt sisutühi võib üks keskkonnahinnangu dokument olla. Probleemid algavad sellest, et ei ole selge miks ja kas on Märjamaa vaiksetesse metsadesse ja põldudele vaja ehitada ümbritsevat oma suurusega matvad (kuni 290 meetrit kõrged), pidevat müra ja saastet tekitavad tööstusobjektid, mille võimalik arv ja võimsus on miskipärast täiesti ennustamatu. Kontrastina on aga kindlalt teada, et tuule kiirus kasvab ligi 18%, aga mis ajavahemikul, see jääb saladuseks.
/.../
Mu teiseks reaktsiooniks oli, kui suvaline ja süsteemitu võib üks keskkonnahinnangu dokument olla. Näiteks eeltööd, mis muuhulgas peaksid nimetama kõik peamised hinnanguteemad ja tuvastama vastavad võimalikud olulised keskkonnamõjud, peaksid olema praeguseks tehtud. Need peaksid andma vajadusel aluse edasistele uuringutele ja määrama nende uuringute ulatuse ja metoodika. Kõik baasandmed vastavast kirjandusest ja andmebaasidest peaksid olema juba kogutud/.../Selline raamistik kas puudub või olemasolevaid ignoreeritakse. Sellise töö tulemused ei ole usaldusväärsed.

Mu kolmandaks reaktsiooniks oli, et KSH programmis planeeritud kaasamine pole muud kui minimaalseid seadusest tulenevaid nõudeid täitev formaalsus. Kõik linnukesed saavad kirja sisutühjas bürokraatlikus mängus ja sisulist kaasamist ei toimu.
###
Jne jne. See jutt ei ole mitte tuugenitest, vaid sellest, milliste sisutühjade ja pealiskaudsete dokumentide toel kellegi riiklikult toetatud ärihuvisid kohalikele peale surutakse.

Teine uudis teisel teemal. Igaks juhuks lisan juurde, et nõunik ei tähenda nõuandjat. Nimesid lugedes on näha, et sinna on sattunud ka mõni spetsialist, aga õige parteiga seotud olles on osade inimeste varasemat karjääri vaadates nad spetsialistid igal alal.
https://www.err.ee/1609664363/uute-ministrite-nounikud-tood-
said-pusinounik-ja-staazikas-suhtekorraldaja

Põhimõtteliselt sama jutt. Võtan siit tsitaadi sellest, kuidas korruptiivselt vangerdatakse nii, et raha ikka perekonda jääks.
https://lounaeestlane.ee/loe-ja-imesta-kuidas-eesti-juhid-ja
tavad-kogu-raha-oma-perekonda-rahvas-puhkigu-suu-puhtaks/

###Minister Erkki Keldo naine Kristiina Viks on minister Kuldar Leisi juurde saadetud tööle nõunikuks. Keldo juurde on saadetud peaminister Kristen Michali naine Evelin Oras nõunikuks ja Evelini õde Moonika Oras minister Jürgen Ligi juurde. Mehed otsustavad ja naised annavad nõu.###
Kärss
18:58 21.04.2025
Täpselt teemasse ja üldse mitte parem-vasak skaalat ära kasutades.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120371908/heiti-haal-ettevotja
-paistab-praegu-riigivaenlane-olevat-poliitikud-votke-riigi-
juhtimine-ametnikelt-enda-katte-tagasi

###Vandeadvokaat Küllike Namm mõisteti süüdi selles, et esindades kogukonda panustada soovivat MTÜ-d, suutis prokuratuur temast teha ametiisiku? Kohtuotsust lugedes ei suuda uskuda, et Eesti õigusruumis on heategevus tunnistatud hüveks ning võimalus ühiskonda panustada on saanud kriminaalkuriteo mõõte. Kõik, kes on kunagi sponsoreerinud sporti, kultuuri või kogukonda, peaks olema hirmul ning tegema kõike, et taolisi tegusid tulevikus vältida.
/.../
Baltic Workboats’is toimunu, kus välismaise suurkliendi silme all korraldasid kümned maskides mehed tõelise jõudemonstratsiooni. Saaremaa tõenäoliselt suurimat tööandjat, 2024. aasta Saare maakonna parimat maksumaksjat ja 2022. aasta Eesti parimat ettevõtet süüdistatakse maksude maksmisest kõrvalehoidmises. Õigusriigis peaks maksuküsimuste uurimine käima ikka EMTA revisjoni ning sellele järgneva võimaliku ettekirjutuse kaudu, mille üle on võimalik õigusriigile kohasel viisil kohtus vaielda. Maksukogumine maskides ja hambuni relvastatuna ei käi kuidagi kokku majanduse arengule suunatud demokraatliku riigi oodatava ettevõtluskliimaga.
/.../
Nii Hillari kui Küllikese osas muutis ringkonnakohus maakohtu otsust 180 kraadi ehk õigeks mõistvad otsused pöörati täielikult ümber. Ma ei usu, et põhjuseks on maakohtu kohtunike madal juriidiline tase, sest vaid nemad on käinud läbi pika protsessi, kuulanud tunnistajaid ning saanud täieliku ettekujutuse toimunust. Kuidas kohtu teises astmes pilt sedavõrd muutub, et kõik on justkui vastupidi?
/.../
Kes on meil need ühiskonnast kõrgemal seisvad ametnikud, kes otsustavad milline ettevõtja/ettevõte tuleb tasalülitada ja kelle lisandväärtusel pole Eesti majanusruumis või ühiskonnas enam kohta? Äkki peaksime me iga nelja aasta tagant riigikogu valimiste asemel just nende ametnike valimisega tegelema?
/.../
Peamiselt on see sõnum poliitikutele, et võtke see riigi juhtimine ametnikelt ja jõustruktuuridelt ikka enda kätte tagasi. Iga pikaajaline leping kahe osapoole vahel peab olema tasakaalus ja nii on see ka riigi ning majandust vedavate ettevõtjate vahel. See on koht kus tekib või kaob usaldus, mida majanduses investeerimiskindluse või riigi riskina defineeritakse.

Tehke nii, et ettevõtja ei oleks Eestis riigi vaenlane ning mitte ainult ei julgeks, vaid ka tahaks kodumaale investeerida! Tänases geopoliitilises olukorras ei saa me välisinvestorite tulva peale kindlasti loota.###
Kärss
12:48 23.04.2025
Ka see tundub juba kerge vandenõuna, kuivõrd kiiresti see uudis nähtavalt kohalt ära koristati - aga Delfi sai omale punktikese kirja ajakirjandusvabaduse objektiivse viljelemise eest. Nii et kui ma poleks hommikul lugedes seda linki iseendale saatnud, siis praegu ma seda artiklit "kogemata" enam ei leiaks, ammugi mitte esiuudiste hulgast. Olge teavitatud, Suur Vend jälgib @1984.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120372021/andmebaas-mille
st-ei-teadnud-ka-peaminister-kaamerad-salvestavad-iga-kuu-20
-miljonit-autonumbrit

###Iga kuu salvestatakse nende abil üle 20 miljoni pildi autonumbritest. See tähendab, et keskmise autojuhi sõiduk jõuab spetsiaalsesse andmebaasi kolmkümmend korda kuus.
/.../
„Me ei ole sellist ühiskondlikku kokkulepet sõlminud,“ rõhutab Sirk, kes on veendunud, et juba aastaid ehitatud süsteemi tohtinuks lubada ainult parlament. Aga riigikogu pole seda isegi mitte arutanud. Ainus, mida parlament juba palju aastaid tagasi lubas, oli politsei andmekogu loomine. Missugust infot sinna andmekogusse korjatakse, reguleeritakse parimal juhul ministri määrustega. „Piltlikult öeldes tegi täitevvõim seadusandliku võimu lolliks,“ usub Sirk. „Kas seadusandja teadis, milleks ta volitusnormi annab? Kas tõesti andsime nõusoleku selleks, et meie liikumised autodega on tagantjärele tuvastatavad?“###
Marko
23:48 23.04.2025
Deus
11:42 28.04.2025
Kui sul on relv ja mul on relv, saame rääkida seadusest.
Kui sul on nuga ja mul on nuga, saame rääkida reeglitest.
Kui tuled tühjade kätega ja mina tulen tühjade kätega, saame rääkida mõistusest.
Aga kui sul on relv ja mul on vaid nuga, siis tõde on sinu kätes.
Kui sul on relv ja mul pole midagi, siis see, mida sa hoiad, pole pelgalt relv - see on minu elu.

Seaduse, reeglite ja moraali mõisted omavad tähendust vaid siis, kui need põhinevad võrdsusel.
Selle maailma karm tõde on see, et kui raha räägib, vaikib tõde.
Ja kui võim räägib, võtab isegi raha kolm sammu tagasi.
Need, kes loovad reeglid, on sageli esimesed, kes neid rikuvad.
Reeglid on ahelad nõrkadele, tööriistad tugevatele.

Selles maailmas tuleb kõik hea hävitada, sest headus sünnitab vastuhakku ja vastuhakk ohustab korda.
Halastust ei ole.
Õiglust ei ole.
On vaid tahe domineerida ja võidetute vaikus.
Tõde on see, kuidas mina selle defineerin sest minul on võim.
Moraalsus on nõrkade relv.
Lõpuks paindub kõik… või murdub.
fdghfgh
16:37 28.04.2025
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120373555/tallinna-muuseu
mist-leiti-keskkriminaalpolitsei-pealtkuulamisseade

Elektrikatkestuse põhjust saabus otsima Riigi Kinnisvara tehnik. Ta avas põrandal asuva pistikute karbikposti ja leidis sealt seest mustade juhtmetega kummalise jubina.
Tegemist oli pealtkuulamisseadmega. „Lutika“ omaniku ja paigaldaja kohta puudusid mis tahes viited.
Paar päeva hiljem vaatasid muuseumitöötajad igaks juhuks üle ka teised karbikpostid. Teisest tööruumist leiti samuti pealtkuulamisseade. Pärast seda võttis üks muuseumitöötaja ühendust politseiga, mis alustas juhtumi selgitamiseks uurimist.
Mõne kuu pärast sai muuseumitöötaja vastuse, et tegemist oli seadusliku pealtkuulamisega.
Keskkriminaalpolitsei oli kontrollinud vihjet, et muuseumis võib toimuda riigihanke rikkumine eriti suures ulatuses. Kahtlused kinnitust ei leidnud ja kriminaalasi lõpetati.
Harju maakohtu eeluurimiskohtunik oli lubanud keskkriminaalpolitseil koguda salajase jälitusega infot kolme inimese kohta. Jälitamise vajadust põhjendati muu hulgas sellega, et muuseumitöötajad moodustavad lähedase sõpruskonna.
Muuseumitöötaja pidas enda järel nuhkimist ebaõiglaseks ja pöördus kaebusega Tallinna ringkonnakohtusse.
Miski ei viidanud, et kõnealune muuseumitöötaja oleks pannud varem toime riigihanke nõuete rikkumise või et ta oleks kavatsenud seda nüüd toime panna.
Tänavu märtsis tunnistas ringkonnakohus kaebuse esitanud muuseumitöötaja suhtes toimunud jälitamise õigusvastaseks.

Niiet üsna kaageebeelik elu meil siin. Huvitav, et need seadmed sinna ripakile jäeti. Vbl loodeti veel miskit "komprat" koguda.
Kärss
13:44 30.04.2025
Fiktiivsed keelekursused võõramaalastele, kus kohal ei pea käima, keelt ei õpita ja päriselt keele õppimisest huvitatud inimene isegi ei teadnud, et tema nimel talle tagaselja koolitus pähe määriti ja A2 tasemel keeleoskuse tunnistus väljastati. Tänu ühele ausale valgevenelasele nüüd üldse teame sellest skeemist, sest see jama kestis seal juba pikemat aega ja otsides hakkas "ohvreid" muudkui lisanduma.

Tegemist on õnneks positiivse uudisega, Töötukassa teeb politseiga koostööd ja vähemalt ühe skeemis osaleja arvelt on ametiasutuse kollektiiv nüüd ausam.
https://majandus.postimees.ee/8239311/korralagedus-tootukass
a-maksab-tuhjade-koolituskohtade-eest-kool-valjastab-libadok
umente
Etny
22:16 30.04.2025
Kalle laaneti korteri üürimise lugu ka päris huvitav. Üks päev lahati seda kuskil. Selline kadalipp tuleb läbida, et üldse midagi uuritaks, olgugi, et nii lihtne juhtum. Aga nüüd istub riigikogus lihtsalt. Masendav ikka see värk. Kedagi ei koti.
fdghfgh
11:16 29.08.2025
https://lounapostimees.postimees.ee/8313614/riigikogulane-up
utas-traktori-otsapidi-mutta

Enda sõnul on ta nüüd hulga «looduslikku mitmekesisust» mutta sõtkunud, niidul vaod sees ja traktor uputatud. «Loomulikult käitud Sa selle nõmeda, empaatiavõimetu ja paindumatu bürokraatia järgi – kuid aeg oleks õppida ja liigutama hakata kogu süsteemil,» heitis ta asjaga tegelenud ametnikule sotsiaalmeedias ette.
«Tulge tehke heina mittetegemise eest nüüd trahvi ka, siis lõpetan selle pulli ära ja lasen metsa peale kasvada,» lisas Allas ähvarduse.
Postitusele reageeris teiste seas ka keskkonnaameti juht Rainer Vakra. Ta kinnitas, et kui niit jääb hooldamata vääramatu jõu tõttu, saab hooldaja oma tasu igal juhul kätte. «Niidu hooldamine ei saa käia pinnase kahjustamise hinnaga,» rõhutas Vakra.
Allas kinnitas neljapäeval Lõuna-Eesti Postimehele, et on Vakraga juhtunu tõttu suhelnud ka telefoni teel.
«Ta ütles, et on suhelnud oma ametnikega – neile on nüüd mure arusaadav ja taotlejatelt enam ei nõuta liigniiskust visuaalselt tuvastavat pilti, nagu nõudis/soovitas mind nõustanud ametnik enne traktori niidule uputamist. Tuleb lihtsalt PRIA-le teada anda, et töid ei ole võimalik teostada või sellega kaasneksid niidule olulised kahjustused. Saatsin vastava taotluse ära ja lisasin ka pildid, kuna käisin prooviks traktoriga igal niidutükil peal.»
Riigikogulane tegi enda sõnul selle tramburai läbi, et panna ametkondi mõtlema: nii töö teostaja kui ka ametnik ajavad ühte asja. «Ametkondadel tuleks aga oma tööd teha empaatilisemalt ja olla mõistlike otsustega protsesside ees, mitte et peaks neid suure sotsiaalmeedia sõjaga saavutama.

njah, inimesed peavad siin riigis ikka täieliku absurdiga tegelema, et ametnikuraibe midagi aru saama hakkaks.
Kärss
00:41 28.11.2025
Pidevalt erinevate nimede alt kommenteerivad trollid ei aktsepteeri poliitikute rohepesu kritiseerivate Eesti enda analüütikute ja majandusteadlaste seisukohti. Ehk peetakse vähemalt Nobeli saanud majandusprofessorit endast targemaks, kes juhib zooroopaliidu tasandil tähelepanu ikka neile samadele probleemidele, kuidas liberaaldemokraatia toiduaheletest ametnikemaffia meeletu ülereguleerimisega terve liidu konkurentsivõimekust tapab. Ühtlasi pakub ka sarnaseid lahendusi, millest foorumi sarnased teemad kubisevad.
https://www.err.ee/1609869303/kuulus-okonomist-euroopa-konku
rentsivoimest-olukord-on-katastroofiline
fdghfgh
11:19 15.12.2025
https://arvamus.postimees.ee/8377559/raul-eamets-eesti-ametn
ike-arvu-ei-tea-keegi-veapiir-on-metsik

Siit jõuame ühe regulatsioonide põhiprobleemi juurde. Me üritame olla oma regulatsioonides karmimad, kui on ELi minimaalsed standardid, ehk eeskujulikumad kui teised liikmesriigid. Tulemuseks on regulatsioonid, mis tunduvalt pärsivad meie ettevõtjate konkurentsivõimet. Tulles alguse juurde tagasi, regulatsioonide arvu kasv tähendab ka suuremat bürokraatiaaparaati. Mida rohkem on regulatsioone, seda rohkem on vaja kontrollida, et neid regulatsioone ka keegi täidaks. Selleks on vaja tekitada aruandlus, aruandluse aruandlus, kontrollimehhanismid jne. Kõik vajab veel inimesi, kes kogu seda süsteemi töös hoiaksid. Kui palju meil siis on neid inimesi, kes bürokraatiaaparaati töös hoiavad? Kokku töötab avalikus sektoris rahandusministeeriumi kodulehe andmetel 138 300 inimest, nendest 51 400 on haridussektoris, 22 000 tervishoius ning 19 200 majanduses. Ülejäänud 45 000st 15 000 töötab avaliku korra, riigikaitse ning julgeoleku tagamisega. Umbes 30 000 tegeleb muude teemadega, nagu elamumajandus, üldised valitsemissektori teenused, vaba aeg ja kultuur jne. Kõige konkreetsema arvu avaliku sektori aparaadis töötavatest inimestest annab avaliku teenistuse aastaraamat, mille järgi oli avaliku teenistuse töötajate arv 2024. aastal 28 456 inimest. Sellest seltskonnast omakorda 10 000 on seotud jõustruktuuridega. Selle jaotuse järgi võiks siis igasuguseid ametnikke olla suurusjärgus 18 000.
Kolmas allikas on Eesti tööjõu uuring, mille järgi pannakse kokku rahvusvaheliselt võrreldavat tööturu statistikat. ETU andmetel oli meil hõivatuid kokku 2024. aastal 703 800. Nendest töötas avalikus sektoris 167 500. Nendest omakorda töötas hariduses 60 400, tervishoius 30 800 ning avalikus halduses 38 000. Lisaks muudes valdkondades (suuremad nendest kultuur ja meelelahutus, transport ja energeetika) 38 000 inimest.
Seega on meil kaks statistilist tõde: üks, mis tuleneb avaliku teenistuse seadusest, ja teine, mis tuleb üldisest tööturu statistikast. Avalikus halduses on vahe 10 000 kuni 20 000 inimest, sõltuvalt sellest, kuhu me liigitame jõustruktuurid. Tõsiasi on see, et ametnikke on ilmselgelt rohkem, kui registrid näitavad. Kui palju rohkem, see oleks iseseisva uurimise teema. Arvestades, kui palju on meil igasuguseid MTÜsid, sihtasutusi ja konsultatsioonifirmasid, kes elavad avaliku sektori rahadest, räägime kindlasti tuhandetest töötajatest, kellele maksumaksja raha eest palka makstakse.
Kärss
16:43 15.12.2025
Lingilt leiab pildid ja pikema jutu.
https://www.facebook.com/carri.ginter/posts/pfbid0EUrz4cy7UT
ZtAk6kiY1MfR8rP1Dq3zHtoaE1T3RVzjQseXM1LBnDJmYtk5jvFvC1l

##Uudistest võime lugeda, et "keskmise kiiruse kaameraid uuest liiklusohutusprogrammist ei leia". Kuidas? No see sõna kustutati programmist ära. Nii jäi programmi peidetud kujul ikkagi kirja, et 1000 kilomeetri ulatuses "ohtlikes kohtades" kasutatakse tehnoloogiaid.
/.../
See, et ma viibin avalikus kohas ei tähenda, et minu privaatsusõigus muutub ebarelevantseks. Niipea, kui teab, kus ma olen, on tegemist privaatsuse riivega.##
fdghfgh
18:04 15.12.2025
Tavaline praktika, et peale valimisi on esmane "töö" palkade tõstmine.

https://arvamus.postimees.ee/8379960/liina-laks-milline-kohu
tav-nalg-pani-omavalitsusjuhid-enne-jouluaega-rahva-rahast-p
algalisa-nuiama

Viimasel ajal tuleb aina teateid, kuidas meie kannatav riigiaadel ei saa ega suuda teisiti, kui peab raskel ajal ajama käe veel sügavamale maksumaksja tasku. Samal ajal kui kaotatakse ära tasuta õigusabi vaesematele inimestele, korraliku hooldekodu ja arstiabi kättesaadavus halveneb vaat et silma all, on meil varsti jälle võimalik raporteerida vähemalt ühest suurest töövõidust – keskmine palk jätkab kasvu.
Siin ohverdavad ennast õlga alla pannes meie kõrgepalgalised ülalpeetavad ehk poliitikute klass. Pole kahtlustki, et järgmise aasta 1. aprillil näeme taas riigikogulasi oma järjekordset vastumeelset palgatõusu vastu võtmas, aga terve hulk poliitikuid ei malda üldse uut aastat ära oodata.
Tallinnas jäi sots Jevgeni Ossinovski vahele sellega, et määras vahetult enne ametist lahkumist oma kamraadidele 56 000 euro eest priskeid tasusid.
Lääne-Harju vallas soovis värske vallavõim jätkata vana praktikat, kus valla kütuseköis lohiseb vaat et lõpmatute kütuselimiitidega. Seal saadi sel aastal tänu avalikustamisele näpp ette.
Tartu linnas asus uus linnavõim samuti esmalt oma ihuvajadusi rahuldama. «Tartu linnapeana jätkavat Urmas Klaasi (Reformierakond) ootab märkimisväärne palgatõus: seni teenis ta 7445 eurot kuus, aga nüüd on volikogu teinud ettepaneku tõsta seda 1155 euro võrra, 8600 euroni. Tartu abilinnapeade palganumber, mis oli varem 6569 eurot kuus, kerkib 7500 euroni,» kirjutas ERR. Maksude kogumise mõte on ju põhimõttes see, et raha võetakse üksikisikult ära ja kokku kogutud suurema summaga ehitatakse näiteks koole või teid või palgatakse õpetajaid. See, mida demonstreerivad poliitikud, on see, et raha võetakse paljudelt ära, et lükata see väheste kätte, et need vähesed saaks siis jälle käsi laiutada ja maksutõusu-laulu laulda. Seda nimekirja võib üsna lõputult jätkata. Eestis on 79 kohalikku omavalitsust. Omavalitsusjuhtide ja asejuhtide palgad on väga erinevad, kuid kui võtta kirvemeetodil, et vallavanem saab 6000 eurot kuus, ja korrutada see vallajuhtide arvuga, saame, et maksumaksjad peavad selle, mõnel pool vaid esindusfunktsiooni täitmise eest välja käima veidi vähem kui pool miljonit eurot kuus. Aastas tuleks siis neile maksta 5,7 miljonit pluss sotsiaalmaks jne. Me ei ole jõudnud veel abivallavanemate ja muude töötajate juurde.
Kas see hüve, mida me riigis sellise hulga omavalitsusjuhtide ülalpidamise eest saame, on seda kulu väärt? Milline suur nälg vaevab Tallinna linnaosavanemaid, et neile tuli linnakassast üle 10 000-euroseid preemiad välja maksta? Tartu linnas asus uus linnavõim samuti esmalt oma ihuvajadusi rahuldama. «Tartu linnapeana jätkavat Urmas Klaasi (Reformierakond) ootab märkimisväärne palgatõus: seni teenis ta 7445 eurot kuus, aga nüüd on volikogu teinud ettepaneku tõsta seda 1155 euro võrra, 8600 euroni. Tartu abilinnapeade palganumber, mis oli varem 6569 eurot kuus, kerkib 7500 euroni,» kirjutas ERR. Milline kohutav viletsus on enne jõuluaega tabanud vaest 7445-eurose palgaga Urmas Klaasi, kes näljast nõrkenuna roomas nüüd kiirelt enne valimisi omale 1155-eurost palgalisa nuiama? Need on meie riigi «jõhkrad kärped» ametkonnas, riigi ja omavalitsuste tasandil, need on need suured püksirihmapingutused, millega poliitikud näitavad oma solidaarsust rahvaga. Neile, kes tulevad rääkima, et vaat milline kadedus jälle väikest eestlast vaevab: mul pole kahju, kui makstakse tunduvalt suuremaid summasid, aga siis ka päriselt hea töö eest.
A66 teemasse
19:35 15.12.2025
Kõike seda lugedes läheb süda pahaks ja kui tõesti ka peale järgmisi valimisi sama jama jätkub, on minek siit. Olgu või hullem aga minek. Põhimõtteliselt ei pea oma rahaga üleval mingit massilist ülbitsevat riigiaadlit. Aitab.
Maiko40
22:22 15.12.2025
fdghfgh, küsi endalt, kas miinimupalgale viidud riigiametnik või poliitik viib meid helgemasse tulevikku, kas nii väheneks korruptsioon jne.? Kas miinimumi eest saab 4 aastase valimistsükli ajaks kõrgharitud oma ala spetsialisti tipppoliitikasse? Kas sa ise läheksid miinimupalgaga tipppoliitikasse, kus iga teine sinusugune majandusvõhikust külamats ennast kommentaariumites sinust targemaks peab, kus kogu sinu elu avalikuse ees laiali võetakse ja kus töölepingu pikkus piirdub 4 aastaga, kui sedagi. Mitte, et avalikus sektoris kärpimiskohti otsima ei peaks, peab küll, aga 8000€ kätte ei ole Eestis (ka erasektoris)tippjuhtide hulgas kõrge palk, pigem keskmine või isegi alla selle. Selle asemel võiks seal, kus võimalik, ametnike arvu ja bürokraatiat vähendada, riigikogu poole väiksemaks kärpida jne. Mina alla 8000€ kätte poliitikasse ei lähekski. Mu enda ja mu pere(kes samuti avalikuse tähelepanu alla satuksid) on mulle selleks piisavalt tähtsad. Isegi praegu, kus ma julgen mittepoliitikuna väita, et Eestis saab töötavate käte ja peaga inimene oma eluga hästi hakkama, leidub kadedaid ussikesi, kes mu eraelu peensusteni lahti võtavad(näiteks sina).

Muudetud 15.12.25 23:09

Neil on palk
23:16 15.12.2025
juba toetustena käes. Kõrge palk peaks vältima korruptsioonijuhtumeid kuid hetkepraktika näitab, et see ainult on süvendanud, kõige süütumast kohvimasinast kuniks kütuse varastamise ja korteri ajutise omandamiseni välja.
Jõelähtme valla esivalitute nahaalne inimestelt, kes on sundolukorras valla poolsetest toetustest, id-kaartide ära korjamine ja pin koodidega enda poolt hääletamine on kirsiks tordil.
fdghfgh
12:56 16.12.2025
Sõõrukas sai ka lõpuks aru, kuidas meil asjad käivad. Oma ärimaailmas päriselust üsna võõrdunud.

https://tv.postimees.ee/8380070/aastalopu-usutlus-2025-urmas
-soorumaa-sain-sel-aastal-aru-et-inimesed-huvitavad-poliitik
uid-ainult-valimispaeva-lopuni

Ühiskond on aga kahjuks selline, et me valime endale juhid ja siis hakkame neid järgmisel päeval kiruma. Kui ma sedapuhku selle asja sees olin, siis sain aru, et kuni valimispäeva õhtuni pakkusid poliitikud valimisjaoskondade uste taga inimestele präänikut ja lootsid veel ühe hääle juurde saada, aga kell kümme ei rääkinud valijast enam keegi. Siis tulid mängu isiklikud agendad, isiklikud plaanid, kellega kuidas diili teha, kes sooja koha saab või kuidas me riigikogu valimistel välja näeme. Tõepoolest, ma kogesin päris lähedalt, kui kauge on see kõik valijast. Valija ei huvita tegelikult täna mitte kedagi.
Kärss
00:29 17.12.2025
##leidub kadedaid ussikesi, kes mu eraelu peensusteni lahti võtavad(näiteks sina).##

Sinul, kellele kuulub reeglitele sülitades selle foorumi absoluutne rekord PALJUDE erinevate kasutajanimede alt ISIKLIKE rünnakute korraldamises, üldistavate teemade isiklikuks pööramises ja võõrastes rahakottides sorimises, puudub igasugune moraalne õigus heita ette seda neile, kes seda Sinust vähem on teinud. Lohuta end sellega, et see ei huvita tegelikult kedagi. Kõik said teada peale Su moraalilugemisi Su enda makstud maksudest jm ja seejärel Sind unustatakse, sest igaühel on ka oma elu elada. Väikesed inimesed räägivad inimestest, keskmised inimesed asjadest ja suured inimesed ideedest. Katsume püsida teemas ja olla keskmised-suured inimesed.

##kus iga teine sinusugune majandusvõhikust külamats ennast kommentaariumites sinust targemaks peab##

Nojah, järjekordne isiklik (sinusugune võhik) mõnitamine, aga aitäh, et tõid taaskord välja selle kurva fakti, kuidas sildistatud "poetagused" ja igasugused kommentaariumide majandusvõhikud on osutunud oma prognoosides OLULISELT täpsemateks KÕIGIST ametlikest prognoosidest. Hoiatusi jagasid ka majandusteadlased uste ja akende kaudu, aga kõik läks nagu hane selga kusi ja nüüd tuleb ühiskonnal solidaarselt see sigadus kinni maksta, nagu oleks ühiskond selles solidaarselt süüdi.
See ei peaks ju nii olema, nõus?
Aga miks see ikkagi siis nii on?
Mis ja kus valesti läks?
KES peaks vastutama, kuidas?
Mida tuleks teha teisiti, et rohkem nii ei saaks üldse juhtudagi?
Raiko1969
12:00 17.12.2025
##kus iga teine sinusugune majandusvõhikust külamats ennast kommentaariumites sinust targemaks peab##

Ma lihtsalt meenutaks, et ka siin foorumis on palju kordi kiidetud Konjunktuuriinstituudi endise juhi Peeter Raudsepa sõnavõtte Eesti majanduse teemal. Hiljem selgus, et Peeter Raudsepp ajas selgelt oma poliitikasse sisenemise agendat ja tema sõnavõttude sisu oli meelega majandusvõhiklik.

Mihkel Nestori Linkedin'is öeldu paari nädala eest võtab hästi kokku Peeter Raudsepa majandusekspertiisi taseme: "Täna on minu jaoks väga kurb päev. Peeter Raudsepp on olnud minu jaoks hindamatu väärtusega tegelane, sest väga harva leidub kedagi, kellega minu arusaamad Eesti majandusest niivõrd radikaalselt erineksid. Küll usun, et tema senine töö ja kogemus leiavad veelgi väärikamat kasutust Tallinna juhtimisel ja linnaruumi suunamisel radikaalselt erinevas suunas minu nägemusest
Raiko1969
12:20 17.12.2025
Ja lisaks ütleks Kärsale, et kui Sa oleksid majandust õppinud või midagigi teaks makroökonoomikast, siis saa ei postitaks nende prognooside täpsuse kohta seda, mida viimases postis tegid: "igasugused kommentaariumide majandusvõhikud on osutunud oma prognoosides OLULISELT täpsemateks KÕIGIST ametlikest prognoosidest."

Kärss
14:30 18.12.2025
Ära fantaseeri. Sa tead vaid osaliselt, mida ma õppinud olen, aga Su kommentaarid räägivad selle kohta väga palju, mida Sa õppinud ei ole ega end hiljem täiskvasvanuna isegi mitte täiendanud.

Neid "poetaguste" prognoose pole täis mitte ainult siinse foorumi teemad, vaid terve faecesbook ja delfikommentaarium jpm kohad. Väga täpselt on toodud välja tegu-tagajärg seosed inimestelt, kes pole midagi õppinud, aga kellel on loogiline mõtlemine, sest neil on päriselus ja oma kätega pärisasju valmistades harjumus lahmimise asemel eelnevalt infot hankida ja kohustus KÕIGI oma otsuste eest vastutada.

Professionaalsete mõjuanalüüside tulemusena oleme aga riigina väga paljude edetabelite punane latern (=saame riigina hakkama halvemini teiste riikidega võrreldes). Seda fakti ei saa järjekordse isikliku rünnakuga olematuks muuta. Selle eest on Sul aga alati võimalus isiklike rünnakute abil rõhutada seda, kui madalale on võimelised langema need, kes selle põhjuseid (vt teema pealkirja) vahendeid valimata ja relevantseid argumente esitamata kaitsevad. See on siinse teema kontekstis just positiivne;)
Maiko40
21:48 18.12.2025
Deus, olen olnud Auto24 klient aastakümneid. Loomulikult on selle aja jooksul vahetunud ka kasutajanimed. Te võiksite oma pikaajalisi kliente rohkem hinnata. Viimasel ajal on jah hakanud levima suhtumine, nagu oleksid need inimesed, kes Eestis endaga hakkma saavad, kuidagi halvad. Tõsi, eks ma selle suhtumise esilekutsumiseks pisut provotseerisin ka ise enne. Sellega õigustab osa inimesi enda saamatust. Paradoks seisneb aga selles, et edukaks saamist saab õppida ainult edukatelt. Raivo Hein(helikopterimees) võtab selle suhtumise hästi kokku.
https://vm.tiktok.com/ZNRYtX2Vv/
Inimene, kes võtab ise vastutuse oma elu ja otsuste eest, ei näe ka kõige taga niipalju süvariigi(või rikaste, või Sorose jne.) sepitsusi.

Muudetud 18.12.25 21:55

A66 teemasse
05:51 19.12.2025
https://epl.delfi.ee/artikkel/120424580/mikroettevotja-uhed-
tahistavad-preemiate-ja-pidudega-aasta-loppu-teised-maksavad
-selle-kinni

Kas see ongi eluga “hästi hakkamasaamine” ?
Tead mis on Eesti probleem, siin pole enam ühtegi RIIGIMEEST, on kainult kari kährikuid, kes mägra maja eest kisklevad. Lennart paneks teil kõigil sabakarvad kärssama.
Deus
07:18 19.12.2025
Ära enam peale võta, ma saan aru küll, et maksumaksja papi eest on hea napsutada aga no kuule...

Muud jama on raske kommenteerida ja ütlen lihtsalt, et sa eksid ja pole kellelegi lihtsalt ette jäänud veel oma tegemistes. Olen nüüd jälle paar kuud eemal.
fdghfgh
07:27 19.12.2025
Kogu aeg sa räägid siin mingist endaga hakkamasaavast inimesest, aga mul jääb siiski arusaamatuks, keda sa silmas pead, mis tüüp see selline on?
Või räägid sa endast? Kas sinu latt ongi sellisel kõrgusel, et selle ületavad elektriline ostukäru ja makse mittemaksev null töötajaga firma?
raivo heinaga lehvitamine on muidugi omaette tase, ta ongi sinusuguste kehkenpükside iidol nagu kunagi oli peep vain.
jee.kim
08:57 19.12.2025
Aa, Hein...
"Iga tööl käiv inimene saab endale helikopteri osta!"
fdghfgh
09:10 19.12.2025
Raiko1969
10:23 19.12.2025
Kärss, eeldus, et SKP kokku arvutamine ja tuleviku SKP prognoosimine on täppisteadus, on vale. See, et välja öeldakse justkui enesekindlalt konkreetne number on lihtsalt kokkulepe. Teiseks sõltub majanduskasv ka inimeste usust, mida prognoosides ei arvestata. Ega asjatult ei räägi majandusprofessorid tudengitele loengus, et majanduskasvu prognoosi võiks paika panna ka rahvaküsitluse põhjal ja see saab vabalt numbrina olla täpsem kui prognooside tegijate oma. Inimeste arvamus ja usk juhib ka nende majanduslikku käitumist. Aga majanduskasvu numbri kõrval on oluline, mis arvestused on selle ametliku numbri taga ja seda sa rahvaküsitlusest ei saa. Kui majanduskasv ametlikust prognoosist erineb, siis on prognoosi tegijal kohe selge, milline eeldus paika ei pidanud. Inimene tänavalt ei oska aga midagi öelda, miks tema usk ei realiseerunud.

Seega see teie lause "kuidas sildistatud "poetagused" ja igasugused kommentaariumide majandusvõhikud on osutunud oma prognoosides OLULISELT täpsemateks KÕIGIST ametlikest prognoosidest" on viimaste aastate kohta tõsi, aga see ei heida mingit varju pankade ja teiste institutsioonide poolt tehtud prognoosidele, ega ei näita mitte kuidagi seda, et need majandusvõhikud peaksid asuma tööle pankadesse majandusprognoose tegema. Seal ei piisa, et nad võivad olla inimesed, kes pole midagi õppinud, aga kellel on loogiline mõtlemine......

Peeter Raudsepa väljaütlemiste kullana võtmine näitab juba ise Kärss Teie makromajanduses orienteerumise taset. Raudsepp esitas fakte sellises kastmes nagu teeb opositsioonipoliitik, kelle eesmärk on ennast pildil hoida ja konkurente võimalikult halvas valguses näidata. Võimendatult süsimust olukorrapilt justkui neutraalse institutsiooni juhi poolt sobib selleks ideaalselt. pankade analüütikud, kes tuhnivad igapäevaselt numbrites, teavad kommertspankade andmetele tuginedes, milline on olukord inimeste ja ettevõtete pangaarvetel ja millised on seal muutused, suhtlevad otse ettevõtjatega, ei näe Eesti majanduses sellist süsimusta seisu, millest Konjunktuurinstituudi juht rääkis, nad pidasid seda juttu täiesti ebaadekvaatseks. Õnneks tuli mees kapist välja ja asi selge, mis asja mees ajas.

suur terts
12:51 19.12.2025
Konjuktuuriinstituut tegi/teeb prognoose faktide alusel. PR on inimene, kes rääkis asjadest otse, nagu need on ja olid. Ilma ilustamata. Mõnel on meelest läinud vist, et ka eelmine juht (MJ) ütles tõe välja nii, et see paljudele ei meeldinud. Kapiga ei ole siin just palju pistmist. Kui ikka s... on püksis siis see haiseb, olenemata kas pigistada nina kinni või mitte. Ja tuleb tegutseda, et enam ei haiseks.

Meie ministeeriumides peaks nagu idee poolest töötama kompetentsed inimesed. Me kõik mäletame rah. min-i prognoose, mis tehti 2024-l järgmise (2025) aasta automaksu valguses. Mis tegelikult juhtus? Paljuga mööda pandigi?

Ja siis seletatakse sirge selja- ja silmavaatega 2035+ kohta täppisprognoose...kas te olete normaalsed!? Keegi nt 2 kuud tagasi nägi ette uute sisepõlemismootorite keelu tühistamist? Ja mida kõike veel selle ajaga juhtuda võib. Pool Eestit ära soostada nt.
Marko
14:34 19.12.2025
Arusaadav, et riik peab vähemalt üritama oma tegevusi õigustada. Ses mõttes on ka riigitrolli paks nahk mõistetav, selle eest makstakse ja ilmselt hästi. Siiski tahaks küsida - kui seesama riik paneb prognoosidega võssa mitte protsentides, aga kordades ja riigikest on hoiatatud, ehk siis seekord tõmbaks siiski kõrvad lidusse? Naerualune oled nagunii.
PS miks riiklik troll ei julge enda pärisnime all kirjutada?
fdghfgh
15:21 19.12.2025
https://www.err.ee/1609888633/riigikontroll-riigieelarvest-j
ai-mullu-kasutamata-2-15-miljardit

Loomulikult on hea, kui rahakott enne palgapäeva tühi ei ole, aga samas on number siiski 2 miljardit- see ei ole tühine kaks miljonit, see ei ole isegi 200 miljonit, mida autoomanike taskutest püütakse kokku kraapida, see on kordi suurem number ja selle raha eest oleks võinud midagi "head" teha. Inimeste jaoks. See on number, mis näitab, et oskus majandada on siin riigis natu kehvake, hoolimata maailma parimast rahandusministrist. Ja lihtsalt jälle üle kanda järgmisse aastasse ja järgmise aasta lõpus ilmselt jälle sama asja teha- sry, poliitikud ja majandusinimesed- kui te ei oska miljardeid kasulikult kulutada, siis mida pekki te üldse oskate?

https://www.err.ee/1609890010/eesti-panga-majandusprognoos-e
lavnemine-tuleb-suurema-riigivola-hinnaga

Miljardid on taskus, aga kasvatame laenu, st otseselt saadame sadu miljoneid riigist välja.
"2028. aastaks tõuseb riigi laenukoormus eeldatavalt 31,5 protsendini SKP-st ja intressikulu umbes 400 miljoni euroni ehk kahekordseks tänavusega võrreldes."
Kärss
16:21 19.12.2025
Seda oravad oskavad. Vaata, mis oli riigi laenukoormus EKREIKE ajal ja mis on praegu. Ei ole samuti protsendid vaid kordades. Õnneks on ka kõigi elu- ning riigi konkurentsivõime sama palju kordi paremaks läinud...kellegi jaoks:)

See pole ju üldse oluline, KES midagi välja ütleb. Nende kommertspankade analüütikud ütlesid välja ju seda sama mida P.R. ja “poetagusedki”. Oluline on, kas see oli põhjendatud seisukoht või üks järjekordne poliitiline tellimus. Oli põhjendatud ja seda kinnitab EU statistika (mitte hea/halb skaalal, vaid võrdluses teistega).

Postiljonile molli sõita selle eest, et kirja sisu ei meeldi, ei ole täiemõistuslik tegevus. Ma pole ka kusagil väitnud, nagu poetagused riigieelarvet suudaks koostada. Iga poetagune saab samas aru riigi otsustest nii palju, mis tekitab majanduses kindlust ja mis ebakindlust ning kõigil on meeles ka kriis “milles tahakski elada”, kus oravamaffia plakatinäod otseselt inimesi laenama kutsudes paljude varad võlgade katteks pankade kätte mängisid. Loe vanemaid teemasid (kinnisvara hinnamullid jm), seal on kõik need lingid olemas, mille tagajärjel saavad seda “pangandusparteid” usaldada ainult pumba juures olijad või siis väga VÄGA lühikese mäluga inimesed... sest samad vanad karjäärikommunistid ja nende sugulased pole sealt kuhugi kadunud.

Eesti on nende “valede” otsuste tegemisel olnud seni üks “maailmaparimaid” ja see probleem ei lahene enne, kui hakatase tehtud vigu tunnistama, võetakse nende tegijad vastutusele ja hakatakse vigu parandama. Enne seda on täiesti ükskõik, kas seda ütleb välja Raudsepp, keegi poetagune, Helme või mõni oravapundi liige.
https://www.err.ee/1609889320/soerd-riigikontrolli-hinnang-n
aitab-tegevuspohise-eelarve-labikukkumist

Kõik ongi hästi nii kaua, kuni inimesel lubatakse välja öelda oma seisukohad. Siin on teine näide riigist riigi sees, kus ajakirjanik küsib professorilt arvamust, ta vastab isa ja vanaisana, millele järgneb tema tühistamine ikka sama seltskonna poolt, mis maksumaksjate raha oma ideoloogiliseks nõiajahiks kasutab. Ka siin näeb nüüd iga poetagune, et maksude maksmisega Eestis toetad seda “organiseeritud kuritegevust” ja oled kaasvastutav nende korraldatud sigaduste eest. Juba see on suur probleem, et Eesti taasiseseisvumise eest võidelnud väga kõrgelt haritud inimene on tühistatud küsimusele vastamise eest ning nüüd on sunnitud avaldama oma seisukohti ainult veel kas sotsiaalmeedias või “uhhuulehtedel”, sest kartellimeedia on paari partei ideoloogilist tellimust täites erapoolik.

Miks peetakse ERR-i üleval maksumaksjate raha eest, kui see esindab viimaste küsitluste järgi ainult ca kümnendikku maksumaksjatest? See ongi süvariik selle sügavaimas tähenduses ja on igati positiivne, kui enamus ühiskonnast tunneb end elavat hoopis väärikamas paralleelses väärtusmaailmas ega samasta end selliste “zooroopalike väärtustega” või tühistamiskultuuriga.
https://lounaeestlane.ee/skandaali-keskmesse-sattunud-err-i-
noukogu-liige-head-inimesed-ma-vaga-vabandan/

PS: ka see on elu osa, et autofoorumis veedab keegi aastakümneid lihtsalt reegleid rikkudes trollimise eesmärgil, kuid kes pole vist kunagi oma kätega midagi tõstukil/kanalil autoga teinud, ei lävi absoluutselt autoklubidega, ei käi autoüritustel jne. Kui päriselu nagu polegi ja kogu elu seisneb ainult foorumis teistega mölisemises, tekivad paratamatult sellised küsimused, mida oleks võinud sadadel üritustel tulla küsida minult, Deusilt jpt adminnidelt ning niisama (ka registreerumata) foorumikasutajatelt otse näost näkku. Ka perekoolis on sarnased onanistid, kes käivad seal naiste ees tarka panemas ja edukuse jutuga oma saba kergitamas. Adminnid muidugi teavad seda, kes auto24 foorumist seda seal teevad, sest need samad tegeleased arvavad, et nad on igasuguste juhtmete ja mastide kaudu Internetis käies anonüümsed:)
Raiko1969
11:27 20.12.2025
majandusprognoose teevad kommertspangad, Eesti pank, Rahandusministeerium
2025 aastaks olid prognoosid järgmised (kevadel avaldatud enamvähem kõik):
LHV 1,4%
Swedbank 1,2%
SEB 1,8%
Eesti Pank 0,6%
Rahandusministeerium 1,7%

Tegelik SKP kasv Q3 seisuga 0,9%

Esimesed kolm prognoosi tegijat ei ole kuidagi seotud riigiga, suhteliselt ühte auku kõik. Eesti Pank eristus teistest.

hindade kasvu ja tööpuudust prognoosisid kõik suhteliselt ühte auku. Kuna Eesti majandus on reaalkasvu/-kahanemise piiril olnud, siis on tõenäoliselt mänginud rolli just inimeste ja ettevõtjate vähene usk majanduse paranemisse, kulutused lükatakse edasi (hoiused kasvavad pankades). Usu küsimusega pangad aga ei tegele prognooside juures. Möönavad tagantjärgi, et kuna tarbijakindlus on madalam kui üli-keerulistel ja tegelikult rasketel 1990-datel, siis see mõjutab. Usku omakorda mõjutab ka see, et uudistruum on negatiivse poole selgelt kaldu. ERR ei eristu selles osas mitte kuidagi - ehk "süvariik" vähemalt positiivseid majandusuudiseid ei telli.

Ja selle olukorra juures kisada nagu Kärss, et "kuidas sildistatud "poetagused" ja igasugused kommentaariumide majandusvõhikud on osutunud oma prognoosides OLULISELT täpsemateks KÕIGIST ametlikest prognoosidest" näitab lihtsalt seda, et kõik on pessimistlikud ja see pessimism mõjutab majanduslikku käitumist, mis omakorda mõjutab majandust. kogu lugu. See ei näita mitte kuidagi, et need majandusvõhikud majandust prognoosida oskavad.

"Me vingume ennast vaeseks" ütles välja Kaja Kallas, aga ma olen täiesti kindel, et see ei ole tema lause, vaid selle taga on Ardo Hansson, kes omati ju teab, kuidas majanduses asjad käivad.

Mina ei saa palka maksumaksjalt, olen ka väikest viisi ettevõtja olnud viimased 7 aastat. Ka minu tutvusringkonnas on valdavalt pessimistlik meelestatus majanduse suhtes, samas nende samade inimeste tegelik hakkamasaamine (sh ettevõtjatel) on väga hea.
Kärss
16:34 20.12.2025
##suhteliselt ühte auku kõik##

Selle taustal kirjutavad igasugused analüütikud ja majandusinimesed, et need numbrid ei hakka kunagi kehtima, sest eeldused majanduse kasvuks on riigil loomata (teema on linke täis samast väljendist erinevates sõnastustes ERINEVATE majandusinimeste poolt). Ja nii saimegi omale EL-i pikima ja maailma teiseks pikima majanduslanguse. Ja süüdi on loomulikult uudised, mitte otsused:))))

##ERR ei eristu selles osas mitte kuidagi - ehk "süvariik" vähemalt positiivseid majandusuudiseid ei telli.##

Selle foorumi 4 suuremat majandusteemat näitavad, et see väide ei vasta tõele. Olulisem aga, et me kõik teame seda ja arvestame sellega, kogu ühiskond, see kajastub ka meelsuses ja valitsuse usaldusväärsuses.

##Pessimism mõjutab majanduslikku käitumist, mis omakorda mõjutab majandust. kogu lugu. See ei näita mitte kuidagi, et need majandusvõhikud majandust prognoosida oskavad. "Me vingume ennast vaeseks" ütles välja Kaja Kallas.##

Tippkommunistide pere privileege nautiva edukaima ja armastatuima poliitiku tsiteerimine on alati tore! Eriti, kui tsiteeritakse elektrimolekulide jms totaalset harimatust kinnitavaid pärle, mida esitatakse AINULT enda ämbrite-saamatuse õigustamiseks:)

Nüüd küsin juba otse, et miks Sa keerad tahtlikult põhjused (otsused) ja tagajärjed (otsustele paratamatult järgnev majanduslangus koos kaasneva pessimismiga) tagurpidi? Miks Sa seda teed, kelle tellimust Sa täidad? Me kõik ju saame aru, aga ütle otse välja, nii oleks aus.

Nuta või naera, aga ilma põhjusteta ei oleks ju neid tagajärgi! Eesti ei ole venemaa, kus riik saab kontrollida harimatu ja ükskeelse rahva ligipääsu välisinfole täielikult. Mul on valijana põhjust kritiseerida olematu toetusega valitsuse majandust hävitavaid otsuseid, aga vingumiseks pole põhjust, sest mul on need võimalused, mida paljudel pole. Sh äsja perega autoreis riiki, kus toidu käibekas on 4% ja kuna kogu sügise olen iga kuu veetnud vähemalt nädala väljaspool Eestit töö pärast, siis söömegi juba paljuski toitu, mis pole ostetud Eestist ja on samas kvaliteetsem, kui Eestis inimesed omale lubada saavad. Paljud inimesed käivad mujal riikides ja loevad paljudes keeltes uudiseid riikidest, kus elavad nende sõbrad, kolleegid, äripartnerid jne. Minul ja veel paljudel ei ole probleeme, on ainult lahendused. Probleem on aga riigil ja see kajastub ka riikide omavahelises majandusnäitajate statistikas.

Pilt on lihtsalt illustreeriv, oleme mitte EL-i viie rikkaima vaid viie vaeseima hulgas. See pole ving vaid fakt, mida teavad niigi kõik ja selle pisendamine kasvatab ainult usaldamatust ja ebakindlust nende osas, kes selle olukorra tekitasid ja võimuses on (kogu aeg olnud!!) olukorda parandada täpselt nii, nagu teised riigid seda on teinud (nt erapankade hüperkasumite maksustamine elanike raha riigist väljaviimise pidurdamiseks jpm). On mõttetu neid vigu siin veelkord detailsemalt lahata, sest esmalt tuleb KÕIKI vigu tunnistada, vigade tegijad vastutama panna ja alles siis saab hakata ka vigu parandama. Siis kaob ka see “ving” (tagajärg), aga ilma selleta ei teki inimestes lootustki, et midagi paremaks läheb. Sina oled siin oma lobitööga seda lootusetust ainult kasvatanud ja andnud ka oma osa, et majandusel läheks veel kehvemini, kui läheks ilma Sinu tõde moonutada püüdvate kommentaarideta.

##Eurostat kajastab tarbimisvõimekuse andmeid ostujõupariteedina (andmetesse on juba sisse arvestatud riikide hinnaerinevused) ja suhtena Euroopa keskmisesse.##
Raiko1969
00:01 21.12.2025
*Kärss ülehindab valitsuse ja valitsussektori mõju Eesti majandusele. igal pool on ainult valitsus süüdi.
*Samas on Eesti nüüd juba aastakümneid olnud üks soodsaima maksusüsteemiga riike ettevõtete jaoks Euroopas. 0 tulumaks kui kasumit välja ei võta, enamvähem 0 varamaks.
*Eesti on lihtsalt jõudnud tasemele, kus odava tööjõu aeg on jäädavalt läbi ja sellega ei ole ettevõtted kohanduda suutnud. Meie enda kohalikud ettevõtted ei ole suutnud ära kasutada neid eeliseid ja on mugavustsoonis tiksunud. Madal lisandväärtus, vähene automatiseeritus, IT eeliste mitte kasutamine, endiselt liigne tööjõumahukus, lisaks ahnus (hindu on tõstetud palju rohkem kui sisendhinnad on tõusnud).
*Valitsused on süüdi olnud Eesti lapsehoidjariigini tüürimises - inimeste ja ettevõtjate hoiak on kaugenenud ise enda tegevuse üle vastutamisest selleni, et probleemide põhjusi nähakse teistes (sh valitsuses) ja ka lahendusi oodatakse teistelt.

"Me vingume ennast vaeseks" kehtib nii ettevõtjate kui tavaliste inimeste suhtes. See ei puutu Kaja Kallasesse üldse, tema ütles lihtsalt välja selle, mida majandusest jagavad inimesed nagunii teavad.

*Valitsus võiks vahetuda küll. Paraku ei muuda see seda, et tänase kulubaasi juures Eesti võlaspiraalist välja pääseks. Ja ükski valitsus ei pane pensionide, toetuste kasve pausile ja midagi avalikus sektoris märkimisväärselt kokku tõmmata nagunii ei suudeta ilma selleta. Kindlasti langetatakse mingeid makse, aga hindu mõjutab see ainult lühiajaliselt.
*Enne kui suurem hulk ettevõtjad jalgu kõhu alt välja ei võta, ei muutu midagi.
Marko
00:51 21.12.2025
Valitsuse vahetumine ei muudaks tõesti midagi, aga hoopis teisel põhjusel. Aatelisi riigimehi enam ei ole ja kui tekibki, siis need lahustatakse karjeristide massis sujuvalt ära nii, et nad ise ka ei märka. Keegi ei tahagi enam sinna üles kui vähegi mõistust peas on, plekk jääb igaveseks külge.
Kokkuhoiuvõimaluste eitamine on labane vale taaskord. Vana jutt küll, aga kui suur protsent riigiametnikke ei osanud öelda oma töö sisu kohta midagi arusaadavat? Kas on paremaks läinud? Ei ole muidugi. Riigiga suhtlemisel tuleb kantseliiti niikaua kui leiad lõpuks inimese, kes tegelikult huvi tunneb, et mida küsiti. Enne oli veel mitu inimest, kes lihtsalt mingeid copy-paste kirju vorbivad palehigis ja tegelik probleem neile kohale ei jõuagi. Vahet pole kas soojendab tooli kuna pinss paistab või tuli just ülikoolist ja pole jõudnud sisse elada niiöelda. Jeesuke kui mul oleksid sellised töötajad oleksin ammu pankrotis (kujund).
Riik peab sisendi looma uuesti, nagu oli portaal TOM, mis sai ilmselt liiga hea ja suleti.
Kärss
01:23 21.12.2025
Oeh, küsin uuesti.

##Miks Sa keerad tahtlikult põhjused (otsused) ja tagajärjed (otsustele paratamatult järgnev majanduslangus koos kaasneva pessimismiga) tagurpidi? Miks Sa seda teed, kelle tellimust Sa täidad? Me kõik ju saame aru, aga ütle otse välja, nii oleks aus.##

Ja vastan kah uuesti, sest seda, et palju (kulukaid) asju on väga valesti, ei saa kompenseerida sellega, et mõni asi on ka hästi. Nii tekibki suhtumine, et "seda pole õnneks suudetud veel pekki keerata", sest ootused on hoopis "ka selle suutsid nad lõpuks ära parandada".

##Esmalt tuleb KÕIKI vigu tunnistada, vigade tegijad vastutama panna ja alles siis saab hakata ka vigu parandama. Siis kaob ka see “ving” (tagajärg)##

Aga vaikselt ikka parandavad kah midagi ja siin saab praegu öelda, et väikeettevõtluse ja lihttarbija jaoks väga olulises kohas. Lugege ikka sisu kah, see pole ainult kosmeetiline muudatus. See kõik (ELi nõuetest karmimad nõudmised) on üks järjekordne ametnikeriigi sigadus, mis on vähendanud terves Eestis ühe sektori konkurentsivõimet kõigi teiste riikide võrdluses ja praegune vigadeparandus on poolik töö, kui selle korraldanud isikuid ei avalikustata ega vastutusele võeta. Väga loodan, et siinkohal eksin ja süvariigi ringkaitse suudetakse murda.
https://lounaeestlane.ee/nouded-pakendamata-toidule-vaheneva
d/
Raiko1969
11:33 21.12.2025
Kindlasti on kohti kus avalik sektor saab kokku tõmmata ja igasugu regulatsioone pehmemalt tõlgendada. aga see on mõned sajad miljonid jooksvatest kuludest.

Aga muu on maitse küsimus: Kärss arvab, et Eesti on taristu mõttes valmis, ärme ehita ja tee enam midagi juurde, uued karjäärid, maanteed ja liiklussõlmed on pahad, raudtee on paha, tuugenid on pahad, kaitsekulutusi ja harjutusväljasid pole vaja jne jne.

Ja kogu see vastutuse jutt, et keegi peab olema nimeliselt süüdi. kuidas Sa neid süüdlasi poliitikute hulgast tuvastad? Kõik parteid on lubanud sellel sajandil roosamannat ja on nui neljaks seda ellu viinud, ehk tervele põlvkonnale on jäetud mulje, et heaoluriik ja madalad maksud korraga on võimalik Et vananev ühiskond aina vähemate töökätega ja samal ajal heaolu säilimine ja madalad maksud, on võimalik. Ja kui nüüd on perse majas, siis ei ole mingit mõtet viimaseid võimul olijaid üksi süüdistada. Valitsus vahetub nagunii, aga Urmas Reinsalu, Mihhail Kõlvart ja Martin Helme ei too mingit muutust paraku, sest nad on kõik populistid. Reinsalu on Respublica äraostmatu, kes tõid populismi Eesti poliitika massidesse ja Isamaa on hiljem olnud väga populistlik partei. Kõlvart on Savisaare kooli populist ja venemeelne, Martin Helme on samamoodi populist - suured sõnad, keerame kõik peapeale, aga kui minna konkreetsemaks, siis midagi arukat ei oska öelda.

Mul ei ole midagi selle vastu, et Reformierakond pingile saata, olin väga rahul, kui see Ratase I valitsuse aeg juhtus. Paraku ei toonud see mingit kvalitatiivset muutust riigijuhtimises. ikka jätkus see tasuta asjade jagamine ja selle paketi laiendamine.

Ja kokkuvõttes tahame me ju Eestis, et meie palgad kasvavad veel, see tähendab, et ka hinnatõusud on paratamatud. Ka maksude edasisest tõusust ei ole pääsu ka siis kui riigiaparaat 2 x väiksemaks teha.
Raiko1980
16:46 21.12.2025
"Kõik parteid on lubanud sellel sajandil roosamannat ja on nui neljaks seda ellu viinud, ehk tervele põlvkonnale on jäetud mulje, et heaoluriik ja madalad maksud korraga on võimalik " - Jaapan, Lõuna Korea, Sveitš, Monaco, Emiraadid, Bahama saared, Iirimaa.
Kärss
13:07 22.12.2025
See teema on riigile paralleelsest AMETNIKERIIGIST. Poliitik annab suunise ja seab raamid, ametnik valib teostuse viisid, poliitik valib neist sobiva ja vastutab. Palun tutvu teemaga ja Eesti riigihalduse ülesehitusega.

##Kärss arvab, et Eesti on taristu mõttes valmis##

Miks paned mulle sõnu suhu, millel mu seisukohtadega mingit pistmist pole? Mitte kärsa vaid kogu ühiskondlik kriitika puudutab seda, KUIDAS neid asju lahendatakse.

- Railbaltika vastasus ei seisne raudtees vaid projekti teostusviisis (meile mh lubati, et praegu juba rong sõidab!) ja sellest on siin foorumis suur hulk linke raudteede projekteerimist õppinud inseneridelt.
- Tuulegeneraatorite vastasus ei seisne mitte tuuleenergias, vaid selles, millist tüüpi, millise suurusega ja kuhu neid panna soovitakse – taaskord spetsialistide seisukohad, millega ei arvestata (sest oravapesa mängib selle kaudu tuulepesutoetusi omade kätte: linke teemas hulgim).
- Militaarpolügonide vastasus ei seisne Nursipalus vaid selle teostamise viisis: KÕIK valetasid, et teisiti ei saa, aga kohe, kui tekkis avalik surve, siis järsku oleks nagu muutunud ka riigi vajadused = valetamine mingites muudes huvides, mitte Eesti huvides (lingid vastavates teemades).
- jne jne , mitte kärsa abstraktsed seisukohad vaid kärsa poolt tsiteeritud oma ala spetsialistide arvutused koos konkreetsete nimede-linkidega.

##Kuidas Sa neid süüdlasi poliitikute hulgast tuvastad?##

Absoluutselt igal lepingul on allkirjad. Absoluutselt iga komisjoni, juhatuse, nõukogu vm juhtorgani otsusega kaasneb hääletusprotokoll. Peaksid teadma suurepäraselt, et nii ise kui ka kõik teised kontrollivad ALATI üle, et kõik eriarvamused või hääletustega mittenõustmised (vastuhääled) kindlasti igas protokollis kirjas oleksid, sest kõik teavad juba praegu, et sellega kaasneb vastutus ja AINULT protokollitud eriarvamus vabastab sellest. Sealt pole üldse keeruline tuvastada, KES tegid riigile kahjulikke otsuseid ja KAS need tehti oma lollusest või omakasust – vahet pole, sest mõlemal juhul PEAB riigile kahjulike otsuste eest vastutama (lolli ega korrumpeerunud ametniku koht pole otsustajate hulgas).

Ära muretse, dokumendid on digitaliseeritud, samuti ka andmebaasid, sugulastega vm muul viisil (nt SoMe piltide järgi tutvused;) seotud ettevõtete info jne. Ei lähe enam palju aastaid, kui tehisintellekt selle info kõik kokku suudab panna ja ka hästivarjatud seosed lagedale tuuakse. Isegi, kui need vahele jääjad vangi ei lähe, jäävad nende nimed häbiplekina ajalukku ja on leitavad sealt siis aegade lõpuni, kui jälle just arhiive põletama ja kõvakettaid läbipuurima ei hakata. Siis naerdakse nende üle, kelle isad-vanaisad olid riigivargad tulevikumõistes väga näruste summade nimel.
Raiko1969
21:39 22.12.2025
Viimane Kärsa postitus vastust ei vääri. Kisub totaalse hirmuühiskonna suunas, kus tagantjärgi tarkusega oleks võimalik pea kaotada kellel iganes. Keegi ei julgeks enam mitte ühtegi otsust teha, sest nii kui midagi venib või tulemus ei ole lubatu, siis pead lendavad.
Kärss
22:42 22.12.2025
Hahaa, maskid hakkavad lõpuks langema:) Aus inimene ei kirjutaks kunagi sellist kommentaari. Mitte kunagi! Ausal inimesel pole kunagi hirm vastutada oma tegude eest!

Kui keegi äkki ei tea, siis huvide konflikt on täiesti normaalne nähtus. Lihtsalt sellest on kohustus teavitada, ei midagi enamat. Ainus, mis juhtub, võib olla keeld hääletada mõne üksiku otsuse juures. Nii on see olnud Eestis juba mitu aastakümmet. Räägin täiesti isiklikust kogemusest, sest nii pikalt olen olnud eksperdina kaasatud erinevate otsuste tegemisse, olen tõenäoliselt ka tulevikus ja samal ajal ettevõtjana on huvide konfliktid täiesti paratamatu nähtus, sest sa ju tunned omal alal tegutsevaid inimesi. Pole samal ajal põhjust karta mingite peade lendamise pärast, sest pole kunagi midagi teavitamata jätnud. Paistab, et mõni siin sõnavõtja kardab. Loodetavasti on see kartus põhjendatud ja vahelejäämine sel juhul vältimatu!

Just ilmus värske uudis sellest, kuidas altkäemaksu vastuvõtmise eest kriminaalkorras karistatud pätt jättis sellest nõuetekohaselt teavitamata ja jäi nüüd vahele. Selliste tahtlike kuritegudega peaks kaasnema eluaegne tegutsemiskeeld avalikus sektoris.
https://www.err.ee/1609893055/opositsioon-nouab-dijevile-ant
ud-haalte-tuhistamist

PS: see ei ole hirmuühiskond. See on aus ühiskond, kus ühiskonna vara käsutavad inimesed vastutavad täies mahus oma tegude eest.
Kärss
14:18 08.01.2026
See on küll puhtalt linnaliikluse teema ja trammifännina sooviks näha ka ise paremaid võimalusi trammiga liiklemisel praegu planeeritud ja juurdeplaneeritavate lolluste asemel, aga panen selle lingi siia teemasse hoopis allpool tsiteeritud lõigu tõttu. Sellega vahele jäänud inimesed peaks saama eluaegse keelu töötada avalikus sektoris.

https://www.err.ee/1609903282/jarvan-uritame-liivalaia-tramm
ile-euroopast-antud-raha-mujal-kasutada

##Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid tahtsid kallimat versiooni, mis häiriks inimesi rohkem, mis veaks inimesi vähem, aga siis oleks vähemalt ilus trammiga randa saada. Juba toona abilinnapea (Pärtel-Peeter Pere, Reformierakond) tegi pingutusi selle nimel, et kui pärast valimisi on uus (linna)valitsus, siis võimalikult keeruline oleks seda projekti ümber muuta##
Kärss
16:29 14.01.2026
Kui mingid päevad tagasi artikli brauseris lahti tegin, oli see tasuta loetav ja lugesin läbi. Nüüd on pandud nutumüüri taha ega saa sealt midagi tsiteeridagi. Puhas mugavusametnike teema. Ju siis ei näidanud hiiglaslikku ametikearmeed piisavalt vajalikuna lehelugejate jaoks;)
https://arvamus.delfi.ee/artikkel/120428441/voitlev-sona-san
dra-laur-usa-lahkub-66-rahvusvahelisest-organisatsioonist

##Ühendriigid lahkuvad 66-st rahvusvahelisest organisatsioonist. Selle valguses võiks Eesti kasutada hetke sisekaemuseks ja küsida: kas meie osalus kõigis nendes organisatsioonides, kuhu me kuulume – neid on enam kui kolmsada! – on ikka mõttekas? Seda enam et liikmesus ei ole tasuta, vaid haukab riigieelarvest kokku kümneid miljoneid aastas. Lisaks veel mitmesugused abiprogrammid.##

ERR artikkel seda Eesti osa ei puuduta
https://www.err.ee/1609903837/valge-maja-usa-lahkub-66-rahvu
svahelisest-organisatsioonist

Üritasin googeldades leida (tulutult) selle Eesti vaate sisu ja leidsin Objektiivist sellise lõigu:

##Eesti panustas Groki väitel 2024. aastal ÜRO- ja teistesse sarnastesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse (va EL ja NATO) kuskil 77 miljonit eurot.##
Kärss
16:15 19.01.2026
Veelkord sellest, kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha. Pildi lisan lihtsalt selleks, et illustreerib niivõrd hästi, kui oluline on kõrgepalgalistel käia tööl kohal ja seal ka reaalselt tööd teha. Võtke eeskuju ja tehke järgi! ;)
https://majandus.postimees.ee/8398080/ligi-7000-eurot-kuus-e
ripensionid-neelavad-riigi-rahakotist-jarjest-voimsama-summa

##Eripensionid moodustavad valdava osa SKA tegevuskuludest/.../Eripensionäride arv kasvab aasta-aastalt. Kui 2021. aastal oli neid 4215, siis 2025. aastal juba 5180. Makstav summa kasvab samuti mühinal: 2021. aastal makstud 60,8 miljonit paisus 2025. aastaks ligi 112 miljoni euro peale. Tendents: kasvav.##

Muudetud 19.01.26 16:16

jee.kim
16:44 19.01.2026
Eks mingi aeg hakka neid eest ära ka "kukkuma"...
63amg
18:04 19.01.2026
uued tulevad ju peale
Kärss
19:08 19.01.2026
##Eks mingi aeg hakka neid eest ära ka "kukkuma"##

Kuna artiklis kirjutati, et trend on kasvav, küsisin nüüd ChatGPT käest, et millal see mingi aeg saabub, kui kasv kahanemiseks pöördub. Ei võtnud vastu pakkumist teha detailne analüüs (pole nii oluline), aga ligikaudse prognoosi alusel saabub tipp alles 2040-2050a vahemikus. St sinnani kasvavad kulud eripensionitele veelgi. Seejärel hakkavad alles kahanema. Selle taustal kasvab ka pensioniealiste inimeste koguhulk vähemalt aastani 2050. Parim hetk selle olukorra vastu valmistumisel oli siis, kui me olime 20 aastased. Teiseks parim hetk on täna;)
Oxide
08:59 20.01.2026
Kus tuleb üldse selline summa. Kuidagi väga suur. Seal on kindlasti mingi jabur arvutuskäik.
fdghfgh
09:23 20.01.2026
Eks kindlasti on eestis ametikohti, kus vajatakse ausaid ja töökaid inimesi (iseasi, kes tegelikult sellele kohale pannakse), aga kes tahab sellist tööd teha kui teab, et tulevikus saab sama palju penssi kui ekre valija? Eks nendegi penss kasvab iga-aastaselt nagu ka tavapensionäril, kuid tegelikkuses võiks siiski kuskile piirid tõmmata- tavaline penskar peab oma piskuga hakkama saama, seega võiks nende persoonide lagi ollagi näiteks 3-4x tava või siis siduda riigikogulase palgaga. Miskit taolist. Sellises pisikeses riigis teatud inimeste ülekuldamine on ilmne liialdus ja tekitab liigset klassiviha.
Kõik on oma parimad elu- ja tööaastad riigile makse maksnud, lisaks ülal pidanud neid persoone nende kõrge palgaga.
fdghfgh
09:33 20.01.2026
Haakub ka servapidi ametnikeriigi teemaga.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120430397/rahapoletajad-p
olitsei-tegi-aston-martini-teisaldamisel-vea-riik-maksis-spo
rtauto-pea-taielikult-kinni

Kriminaalasi lõppes 2022 korruptantide süüdimõistmisega. Prokuratuuriga sõlmitud ja Harju maakohtus kinnitatud kokkuleppega said nad enamiku varast tagasi. Selleks ajaks oli Aston Martin seisnud neli ja pool aastat ilma hoolduseta ühe koha peal.
Eestis Aston Martini esindust polnud. Omanikule tagastatud sõiduki vaatas üle autofirma Riia esindus. Lätlased hindasid selle kordategemise hinda ligi 50 000 eurole.
KTK Tehnika advokaat Risto Käbi küsis seda raha prokuratuurilt. Ta luges üles hulga puudusi:
salong on määrdunud ja hallitab
rehvid on kandiliseks vajunud
aku puudub
sõiduk ei käivitu
paagis seisnud kütus on rikkunud kütusesüsteemid
värvkate on kahjustunud
Ringkonnaprokurör Leelet Kivioja imestas, et auto taastamist nõutakse täies mahus, mitte sellisena, nagu politsei selle teisaldas. Teostamist vajavate tööde nimekirjas olid ka raadio, akna tõstmise lüliti, tagumise helkuri, pagasiruumi vaiba jm detailide asendamine.Need tööd ei saanud Kivioja arvates olla kuidagi tingitud auto hoiustamisest politsei poolt.Salongi hallitus viitas juba USAs saadud veekahjustusele. Ka tagasild oli rikutud enne auto ostmist. „Selline nõue on ilmselgelt põhjendamatu, isegi pahatahtlik,“ vastas Kivioja. Ta keeldus sentigi maksmast.Advokaat Käbi jätkas vaidlust prokuratuuri kõrgemal tasandil. Ta väitis, et üleujutuse mõjud sõidukile on ületähtsustatud.„Tähtsust ei oma, et sõiduki tegelik ostuhind on üle kahe korra väiksem kui varalise kahju hüvitamise nõue,“ teatas Käbi. „Tekkinud kahju aluseks ei ole mitte soetamishind USAs, vaid sõiduki turuväärtus Euroopas.“ Riigiprokurör Kaire Jaakson jättis mullu suvel enamiku advokaadi nõudmistest rahuldamata. Kuid ta möönis, et politsei tegi 2018. aastal Aston Martini äravedamisel vea. Nimelt ei pandud teisaldamise akti kirja auto tehnilist seisukorda. Võimalikke vigastusi ja puudusi ei fikseeritud ega fotografeeritud, ehkki aktis oli olemas vastav koht. „Seega puudub ülevaade, kas ja millised kahjustused olid sõidukil omaniku valdusest väljumisel,“ tõdes Jaakson. Ta käskis riigil hüvitada sellised võimalikud kahjustused, mille tekkimist pikaajalise hooldustööde tegemata jätmise korral ei saanud välistada. Läinud aasta viimastel päevadel kandiski rahandusministeerium KTK Tehnikale üle 19 331 eurot. Sellest 1658 eurot moodustasid advokaadikulud.
vanames
13:22 07.02.2026
Jah ja lihtsurelik..
Tulid maamaksu arved. Naise nimel oli maa mida me nagunii enam ei kasuta. Aasta tagasi sai juba maha müüdud, notaris tehing tehtud ja MTA le ka selle müügi eest tulumaks makstud. Nüüd tuli maksuteade selle maa eest. ... Eile terve päev siis sai helistatud küll maksuametisse, notarile, tulemus et kõik olid puu otsas kui pauk käis. Maa endiselt naise nimel. Ainult imedemaal Estonia on selline asi võimalik.
Naine ütleb et põhimõtteliselt ei maksa ja lubab või Euroopa kohtuni välja minna.
Kõik ostumüügi ametlikud dokumendid on olemas , ka tulumaksu maksmise osas.
Resümee on et kõik kes kunagi midagi müünud on, maksma peate selle eest surmani :((

PS.
https://tartu.postimees.ee/8411126/maksu-ja-tolliamet-aresti
s-mehe-konto-sest-maha-kantud-auto-eest-polnud-laekunud-auto
maksu

Muudetud 07.02.26 13:24

suur terts
14:16 07.02.2026
Siin oleks küll veidi täpsustusi vaja. Veidi ebamäärane jutt.

1. maamaksu eest saabuvad siiski teatised mitte arved.
2. Millal toimus notaritehing? Selle tehingu alusel ei toimu veel omandi üleminek vaid see toimub märke tegemisel kinnistusraamatus.
3. Millal täpsemalt toimus uuele omanikule registreering kinnistusraamatus? See on kõige olulisem info ja on ka aluseks maamaksu määramisel. Või pole see tõesti siiani uue omaniku nimele registreeritud? Sel juhul uuri Kinnistusregistrist.
4. saan aru, et tasumise osas ostjale pretensioone pole?
5. Mida uus omanik asjast arvab? Tasus maa eest aga kaupa ei saanudki? Ja on asjaga rahul ka veel?! Kas tema ka maamaksu peab tasuma?

Mis see notar muidu kostis selle jama kohta? Kas kinnistusosakonda on üldse tehinguga seotud dokumendid jõudnud? Kui mitte, on süüdi notar. Kui on, vaata punkt 3. MTA ei puutu hetkel (veel) asjasse.
vanames
16:34 07.02.2026
Niipalju siis selgus et notar UNUSTAS ÄRA! kande teha! Nüüd kaasus asja ka ostja (põllumajandusega tegelev OÜ) Aruandluses selgus et neil on kasutuses maa mida neil paberite järgi polegi.
Järgmine nädal hakkab saaga edasi venima, eks näe mis saab. Digiriik my ass!
Nõuka ajal ajal toimusid kõik asjaajamised paberil ja mingeid jamasid polnud. Tänapäev keegi ei vastuta millegi eest.
NB
3 aastat tagasi oli vaja rahvastikuregistrist isikuandmeid isiku tõestamiseks. Isik kes pidi seal digiallkirjaga tõendi väljastama ütles et jäi hätta- ei oska digiallkirjaga dokumenti väljastada. Tütar siis telefoni teel juhendas kuidas teha.
Küsimus- mille eest sellised kõrgepalgalised riigikurnajad palka saavad. Mina olen 64 ja suudan kah igas formaadis dokumenti digiallkirjastada.
Maa ametist väikse tõendi saamine võttis aega aasta ja sai alles siis lahenduse kui lubasime Katrin Lusti kohale kutsuda. Neid asju on veel, enne saab päev otsa kui selle riigikese bläkkidega ühele poole saab.
suur terts
18:15 07.02.2026
Sorri aga ma ei saa sotti, mida tähendab väide: notar unustas ära....kande teha? 1. notar ei tee mingit kannet ja 2. tänases riigis käivad asjad üldiselt nii, et kui notar on tehingu kinnitanud, esitab ta lepingu kohtu kinnistusosakonnale juba tõestamise hetkel. Kogu protsess toimub e-notari keskkonnas online. Lühidalt: midagi on siin seletuses vildakas. Ma ei püüa väita, et kuskil mingi error ei võinud tekkida aga et aasta oleks veninud - kaheldav. Kui nüüd tõepoolest notar on mingite reeglite vastu eksinud või olnud lausa ametialaselt lohakas, tuleb selle notari suhtes esitada kaebus notarite kojale.

PS: maamaksu tasub isik, kes on 1. jaanuari seisuga maa omanik. Seega võib EU kohtuni minna aga eelmainitud fakti siiski ei muuda.

Kärss
13:56 17.02.2026
Üks järjekordne hirmus pikk postitus, millest säästmiseks tegin siia lühendades/parandades kopipaste vaid sellest osast, mis süvariiki puudutab.
https://www.facebook.com/groups/mtuhoiameloodust/posts/26672
45347008677/

###Seda, miks prokuratuur otsustas meie selgitustaotluse ümber muuta kriminaalmenetluse avalduseks, me veel ei tea. Kuid selgitustaotlust esitades prokuratuurile võtsime aluseks ühtlasi ka EUROOPA PARLAMENDI JA NÕUKOGU DIREKTIIVI (EL) 2024/1203 kõige uuema versiooni. Direktiiv käsitleb keskkonna kaitsmist kriminaalõiguse kaudu, mis on väga karm direktiiv. Iga riigiametnik võiks seda peljata. Direktiividega on aga see konks, et need pole otsekohalduvad, vaid Eesti Vabariik, nagu kõik teised Euroopa Liidu liikmesriigid, peavad need üle võtma oma seadustesse. Kui direktiivi õigeaegselt üle ei võta, siis algatab Euroopa Liit menetluse ja maksumaksja maksab riigikassa kaudu trahvi.

Selle direktiiviga (EL) 2024/1203 on olukord aga märksa teistsugune – antud direktiivi põhimõtted tulnuks Eesti seadustesse üle võtta juba varem (eelmine versioon oli aastast 2008). Karistusseadustikus (KarS) on direktiivi vana versioon küll osaliselt olemas, kuid uusim ja karmim versioon on siiani üle võtmata, mis annabki ametnikele liigse vabaduse.

Direktiivi põhimõte on väga lihtne: kui riigiametnik raieteatisi väljastades on tegutsenud õigusvastaselt või tegutsenud väga hooletult oma tööd tehes, siis tegusid käsitletakse kuriteona. Lihtne ja loogiline, aga keeruliseks läheb asi seetõttu, et meil on kuidagi suudetud vältida direktiivi ülevõtmist (kriminaalmenetluse seadustikku (KrMS)) juba ligemale 14 aastat. Kuidas see on ametnikel õnnestunud ära peita Euroopa komisjoni eest, on minu jaoks müstika. Kõige uuemat versiooni pole siiani võetud isegi mitte karistusseadustikku (KarS) üle. See on loonud olukorra, kus riigiametnikud pääsevad üsna lihtsalt igasugusest vastusest.

Prokuratuuri vastusest rääkides: nad ei välistanud, et Keskkonnaametis võib olla probleeme ja soovitasid meil minna kohtusse Keskkonnaameti vastu.###
suur terts
20:17 17.02.2026
Prokuratuurist veel.
Endine riigikohtunik kirjutab enda kogemustest seoses selle repressiivasutusega. Jätan kommenteerimata algse põhjuse, miks Seppik/Hexanor üleüldse piiramisrõngasse sattus, rõhuasetus on artiklis mujal. No vb on pisut erapoolikult esitatud aga siiski.

Artikkel on pikk, toon sealt paar tsitaati:
''Kui ei ole arusaamist sellest, milline on asjakohane õigusruum, siis tuleb asemele oma ahta isikliku kogemusega piiratud igapäevateadmine sellest, kuidas elu peaks korraldatud olema, ja kahtlused selles, et sündinud on midagi lubamatut, on kerged tekkima. /... / Prokuröride ülbust on näha nii nende käitumisest, avalikest sõnavõttudest kui konkreetsete asjade menetlusdokumentidest. Mida muud kui võimu näitamise ja menetlusaluste alandamise soovi realiseeritakse massiivsete hambuni relvastatud kinnipidamisaktsioonide ja mõttetute läbiotsimistega? Kui uurimise eesmärgi mõttes mõttetu läbiotsimise käigus salvestatakse veel ka menetlusaluse kodu iga tuba, sein, nurk ja ese, siis süvendatakse sellega eraellu sekkumist ja rikutakse eraelu puutmatust. /... / Tegelikult on prokuröri põhikohustus tagada menetluse seaduslikkus ja tema menetluslik sõltumatus on vaid vahend selle ülesande täitmiseks. Prokuröri isiklikul veendumusel ei ole tähtsust, kui see ei põhine tõendite alusel kindlaks tehtud faktidel, mis täidavad kuriteokoosseisu tunnuseid. Ja seda tuleb hinnata objektiivse mõistliku kõrvalseisja, mitte konkreetse prokuröri subjektiivsest vaatenurgast. Menetluse seaduslikkuse tagamine ei ole aga menetlust juhtiva prokuröri eraasi, nagu prokuröride esinemistest avalikkuses võiks arvata, sest see on ka prokuratuuri kui asutuse kohustus. Prokuratuur kui tervik ei ole soovinud seda vastutust võtta.''

Artikkel on vabalt loetav.
https://saartehaal.postimees.ee/8416863/veelkord-prokuratuur
ist-vaarastunud-vaartushinnangutest-ja-voimetusest-vastutust
-votta
jee.kim
20:23 17.02.2026
Ärgu need Seppikud mängigu mingeid pühakuid!
August Väljas
16:08 18.02.2026
"mida tähendab väide: notar unustas ära....kande teha? 1. notar ei tee mingit kannet ja 2. tänases riigis käivad asjad üldiselt nii, et kui notar on tehingu kinnitanud, esitab ta lepingu kohtu kinnistusosakonnale juba tõestamise hetkel."
Ise küsin, ise vastan- vot seda see notar just ei teinudki.
vanames
18:23 18.02.2026
Selgitan, nüüd tuleb välja et ostja tegi maa eest viimase makse detsembri alguses. Siis oleks pidanud notar teatama, kinnisturegistrit. Nüüd ütleb et meie oleks ise pidanud järgi küsima ja teatama?! Ehk loll saab kirikus kah peksa. Tuli see 160 euri ikka ära maksta. Soovin et see kellelegi kel kõige rohkem vaja kõrisse jääks ja lämbuks.
Asi lõpetatud!
suur terts
19:58 18.02.2026
Väga segane juhtum, õigemini selgitus. Veebruaris 2026 kirjutad, et maa on müüdud aasta tagasi. Siis kirjutad, et detsembris 2025 tasub ostja alles viimase osamakse. Hmmm. Kellele tasus? Otse müüjale või notari deposiiti ja mis alusel? Tasumise tingimused märgitakse notarilepingusse ja need pidid tehingupooltele teada olema. Millal tegelikult notaritehing toimus (eeldan, et 2025 alguses)?

Selle teemaga tekib küsimusi aina juurde ja info, mis tilgub tundub vähepärast seosetu.

Eks notareid ole muidugi igasuguseid kuid kui tõepoolest jäi n-ö järelmaksuga tehing, luges notar sellega seotud õigused-kohustused osapooltele igal juhul ette. Ehk et kui müüja müüb vara, saab selle eest vaid osalise tasu ja arvab, et ülejäänu tehakse tema eest ära ning unustab teema sootuks, siis nii ongi - loll saabki peksa. Teadmata detaile siis olemasoleva info põhjal ei saaks nagu siin notarile eriti midagi ette heita. Tore, kui teema nüüdseks lõpetatud on. Ja KOV saab ehk ühe koorma kildu mõne küla teele laotada :)
Deus
20:10 18.02.2026
Täiesti tüüpiline seletus kusjuures. Räägitakse enda arusaama ignoreerides juriidilist tausta, sündmuste ahelat ja kõige lihtsamat loogikat isegi, seadustest ja regulatsioonidest ärme üldse rääkida. Ja lõpuks peale enda rämedat jahmerdamist kui isegi enam spetsialistid ei suuda veest välja sikutada, kes oleks kohe alguses tegelikult kogu selle jama ära hoidnud, tullakse kaebama, et kõik teised on halvad.
Soovitan sellisesse asja mitte sõüvenedagi, sest sa ei saa mitte ühtegi tõele vastavat vastust - see tähendab, et võib valetada, võib teadmatusest ebatõde rääkida, võib inimaju omadusest lühiteid luua ignoreerida asju ja rääkida siia lühitee, ma ei süüdista valetamises.

Hea näide, kuidas ma praegu pidin lahti seletama lihtsat fraasi "tõele vastavat" väga paljude sõnadega, et siin kohe kraesse ei lennataks, et süüdistan valetamises.
fdghfgh
09:44 19.02.2026
Lehti lugedes jäi silma selline artikkel. Kirjutatakse ka muudest asjadest, aga ei hakka kõike siia kopima, tavaline eesti elu kohalike probleemidega.
Iseenesest uudist justkui ei ole, tavaline praktika, et peale valimisi on esimene koosolek palkade tõstmiseks, aga peas keerlevad sellised mõtted, et kuidas on võimalik kohe hakata palku ja hüvitisi tõstma, kui tegelikult pole tööd veel üldse tehtudki, pole veel midagi tehtud selleks, et omavalitsuse ja inimeste elu oleks paremaks muutunud?
Ja teine mõte, et kas see siis ongi demokraatia ja valimised, kui valijal on küll võimalus oma hääl kellegi poolt anda, aga puudub võimalus oma hääl tagasi võtta, st kes kord on pukki saanud, see sinna ka jääb.
Seega teatud hetkest muutub ametnik meil pühaks lehmaks, kelle tooli ei kõiguta enam miski, kui just omavahelised võimuvõitlused välja arvata.

https://sakala.postimees.ee/8418881/me-ei-ole-nous-mulgi-val
lavolikogu-istung-algas-meeleavalduse-ja-umbusaldusavalduse-
esitamisega

Seegel selgitas, et meeleavaldajatele ei meeldi, et ühe esimese asjana hakkas volikogu tõstma enda ja komisjonide liikmete hüvitisi. "Neid polnud üldse tõsta vaja, need olid niigi liiga suured," märkis ta ja lisas, et karjuv vajadus tõstmise järele on hoopis koolides, lasteaedades, kultuurimajades, raamatukogudes ja mujal.
​Tema sõnutsi on see kummaline, et rahva esindaja hakkab tõstma iseenda hüvitist ning nõustub ametikohtadega, mida vaja ei ole, viidates volikogu päevakorras olevale punktile määrata Mulgi vallavolikogule teine aseesimees, kes hakkas saama 1000-eurost hüvitist. Meeleavaldajate hinnangul poleks vallavolikogule üldse aseesimeest vaja, sest ennegi on ilma hakkama saadud.
Kärss
01:01 20.02.2026
Uskumatu, kuidas saab üldse kohus jõuda sellisele järeldusele, et inimene, kes isegi ei teadnud enda identiteedivargusest midagi, sest identiteet varastati RIIGI POOLT avaldatud avalikke andmeid kasutades (mitte oma lohakuse tõttu), peab nüüd vastutama inkasso tekitatud kahju eest ise. Kes ütles sellised sõnad... kohtunik?

##Simsonit pommitati küll nõuetega ja pandi musta nimekirja, kuid see ei tekitanud talle suurt kahju.##

Kogu olukord on täiesti absurdne, sest need andmed, mida identiteedivarguseks kasutati, on avalikult leitavad peaaegu kõigi inimeste puhul ja nii saaks karistamatult petta enamikke inimesi siin riigis! Ohvriks sattunud inimesel puudub sisuliselt võimalus saada hüvitust sellele kahjule, mida tekitasid valesti esitatud inkasso nõuded.
https://www.err.ee/1609945073/pealtnagija-identiteedivarguse
-ohver-sai-kohtus-kovasti-korvetada

##Ta tegeles oma eluga, kui nagu välk selgest taevast hakati nõudma võlga ja pandi musta nimekirja. Neli aastat ja kaks kohtuastet hiljem on ta kaotanud ja teda ähvardab nii enda kui ka vastaspoole õigusabi kuludena ligi 8000-eurone arve.

Loo laiem moraal on, et tasub mõelda, kas kohtutee ette võtta, sest kindlapeale võidavad kohtuskäimisest ainult advokaadid.##
fdghfgh
06:16 20.02.2026
Komistasin feissaris taolise jutukese otsa. Tegevuskoht põltsamaa vald, vallavanema nime leiate ise üles.

Kahjuks ei olnud tänane volikogu istung mitte midagi uut. Nii on kestnud see juba kuid, kus vallavanema suurim tugevus on KÕIKE TEHTUT maha teha ja kui saab, siis ikka ka talle ebamugavaid/ sobimatuid inimesi eelkõige. Avalikult ja üleolevalt.
Vallavanema arrogants ja põlgus osadesse volikogu liikmetesse paistab ja lausa karjub välja.
Samas on see ju päris kurb aga ka hämmastav...
Volikogu on vallavanema tööandja.
Jah, kõik ei ole teda toetavad aga viisakus ja lugupidamine kõigi liikmete ja oma valla elanike vastu peaks sellel positsioonil olema elementaarsed. Seda kahjuks ei ole! Vastupidi.
Lisaks. Vallavanema volikogu infopunktid on muutunud nii sisutuks... et seda kõike on juba ammu piinlik kuulata. Sellest tulenevalt tehti täna ettepanek need edaspidi üldse ära jätta. Teeme selle pöördumise ka kirjalikult.
Juba mitmendat volikogu järjest suudab vallavanem kuu infona esitleda põgusalt ainult 1-3 sündmust või tegevust.
Volinike täiendavate küsimuste peale jätkab vallavanem oma ülbet suhtumist küsija suunas.
Tänasel istungil oli selle ilmestavaks näiteks küsimus Puurmani sauna remondi kohta.
Kui volinik küsib selle sauna remondi kohta, palju see maksis, kust eelarve realt tuli... vastab vallavanem: "Ma näen, et sa pole rahul, et Puurmani saun korda sai". Selline suhtumine ja suhtlemine ei ole vallavanemale kohane.
Vallavanema selle kuu suurim mure.... //kas tõesti?!?// aga oli kallasraja ehitamine "võõrale maale"! Et nüüd tullakse ja rullitakse see ehk uue omaniku poolt kokku.
Kallasraja ehitamiseks Orkla taha on sõlmitud kolmepoolsed maa- ja avaliku kasutuse kokkulepped. Kokkulepe on kokkulepe. Jah, need ei ole notariaalsed aga tõsiasi on ka see, et KALLASRADA ja jõe äär peavad seadusest tulenevalt olema kõigile ligipääsetavad ja sinna peabki olema tagatud avalik juurdepääs! Sõltumata, kas ja mis leping selleks sõlmitud on.
Aga noh - vallavanem on püstitanud omale tõelise probleemi, mida minna nüüd kangelaslikult lahendama.
Vägagi kõnekas on asjaolu, et Põltsamaale aastakümneid oodatud ujulast ning selle väga positiivsetest hanke hindadest, ei iitsatanud vallavanem tänases infopunktis sõnakestki! Ju on pisiasi. Nagu palju muudki!
Et selline siis ongi meie uus juhtimiskultuur... vallavanem oma valimisel korrutas korduvalt: Iga vallaelanik on väga oluline!
Ka meie, seal "teispool lauda", oleme muideks vallaelanikud.
Kelle taga on üle paarituhande vallaelaniku!
Deus
07:29 20.02.2026
"Ma näen, et sa pole rahul, et Puurmani saun korda sai". - õpikulause aktiivse suhtlemise õpetusest (ilma irooniata), ilmselgelt käis koolitusel. Krt, kuidas ma vihkasin seda osa enda haridusest. See tekitas nii võltsi tunde, mis ilmselgelt ka siin välja lõi.
A66 teemasse
18:47 20.02.2026
https://www.err.ee/1609947854/plaanis-on-anda-abipolitseinik
ele-oigus-peatada-soidukeid-ka-eraautost

Kui mingid jorsid ette tõmbavad ja kallale kipuvad, siis proovige kohe mitte peksa anda maanteeröövlitele. Pesuehtne idiootsus igatahes jälle ja jälle..
fdghfgh
22:06 20.02.2026
Huvitav, mismoodi ta selles eraautos tõestab, et on mingi abipollar? Vehib töötõendiga läbi akna? Absurdi kisub täiega see meie seadusloome. Ja nendeks ketikoerteks hakkavad siis kunagised koolikiusatud, kes saavad nüüd kõigile tagasi teha.
taluturg
22:16 20.02.2026
viimasele,kui oleks tähelepanelikult lugenud, siis jutt ikke eravärvides autost
Marko
22:43 20.02.2026
taluturg, kas sinuga on kõik korras? Mis eelmises postis valesti on?
taluturg
22:51 20.02.2026
Huvitav, mismoodi ta selles eraautos tõestab, et on mingi abipollar? Vehib töötõendiga läbi akna?
Töös eelnõu järgi saaksid teise ja kolmanda astme abipolitseinikud õiguse peatada sõiduki eravärvides autost nüüd ka iseseisvalt tegutsedes, ehk paneb vilkurid põlema

Eraauto on
isiklikus omandis olev sõiduk, mida kasutatakse igapäevasteks sõitudeks või mida saab rentida platvormide kaudu (nt GoMore). Eraautoks loetakse erinevaid keresõidukeid, nagu sedaanid, maasturid ja universaalid. Lisaks tavakasutusele on eraautoga seotud ka tööalased hüvitised puuetega inimestele.

Eravärvides auto on
tavalise välimusega sõiduk, mida politsei kasutab varjatud järelevalveks ja liikluskontrolliks. Need sõidukid, nagu uued Volkswageni patrullautod, ei eristu tavaautodest ja võivad teha kombineeritud järelevalvet. Politsei kasutab neid liiklusrikkumiste tuvastamiseks, vahel tekitades diskussioone nende manöövrite
Marko
23:04 20.02.2026
Asoo, siis kui keegi tavavälimusega autost püüab selgeks teha, et vaja seisma jääda, siis pead nägema, et autos on mõned seadmed, mida igas autos ei ole?
Milleks see lame nakitsemine keelelise nüansi kallal? Siililegi selge, et vilkurid ja vormis politseinikud tavalise välimusega autos teevad asja üheselt selgeks, niisama kätega vehkiv ja end võimuesindajaks nimetav inimeseloom tekitab kahtlusi.
taluturg
23:15 20.02.2026
mendi vormi näed alles siis kui ta tuleb sulle auto kõrvale, samas kui tuleb kiirreageerija omas vormis, siis mõni võib mõelda et mis see jahimees must tahab .........
Marko
00:14 21.02.2026
pm nõus, aga siiski - sa ei näe probleemi? Vilkureid ei pea olema kui läbi läheb. Loodetavasti on seadusandja targem....

PS mendi vorm on tuvastatav ka siis kui see auto sinust möödub.

Muudetud 21.02.26 00:16

Kärss
00:35 21.02.2026
See pole isegi keeleline nüanss. Lühendatult/parafraseerides:

##liiklusseadus lubab teha liiklusjärelevalvet ka varjatult ehk erasõidukiga.##

##Muu hulgas saaksid ka teise ja kolmanda astme abipolitseinikud õiguse erandjuhul sundpeatada sõiduk eravärvides autost, kandmata vormiriietust ning ilma politseiametniku kohalolu ja korralduseta.##

Kui on tegemist eraautoga või eravärvides politseiautoga ja peatajal pole vormiriietustki, kuidas peaksin mina oskama eristada neid maanteeröövlitest? Mul pole ju võimalustki hinnata nende motiive või seost politseiga. Kas see pole mitte olukord, kus tuleks selliseid potentsiaalseid maanteeröövleid märgates kohaldada kodanikuaresti? ;)

St seal seaduses on mõistetav loogika täiesti olemas, aga kui seal on ruumi ka selliste kellegi elu ohtu seadvate juhuste jaoks, saab keegi varem või hiljem kannatada. Panna mees tegema valikuid, et kas kannatajaks on enda lähedased või irratsionaalselt käituv võõras... no ei ole just keeruline teha ÕIGEID valikuid ja arvestada ka tagajärgedega, mille puhul mistahes karistus ei kaalu ülesse sellise süütunde riski, et äkki jäid otsustamisel sekundiga hiljaks. Meist paljud, kelle autojuhikarjäär algas rublaajal, on selliseid valikuid pidanud juba üsna tõenäoliselt ka tegema ja teeksid kõhklematult uuesti (ei tähenda alati kellegi teelt väljarammimist või inimesest ülesõitmist). Ma ei tahaks näha oma lapsi siin abipolitseiniku rollis ja kahtlen sügavalt, kas arvutimängupõlvkond üldse adub selliste õigustega kaasnevaid riske.

https://www.ohtuleht.ee/196041/harra-oja-kodanik-politseinik

##Kodanikuarest on küll juriidiliselt reguleerimata, ent kehtivate seaduste piirides moraalselt positiivne nähtus /.../ Kaks olulisemat kodanikuaresti tunnust:

- Esiteks peab see olema suunatud käimasoleva õigusrikkumise peatamisele, süüdlase põgenemise takistamisele või tekkiva kahju vähendamisele.

- Teiseks: kodanikuarest peab sisaldama võimalikult kiiret pöördumist ametlike õiguskaitseorganite poole. Samuti peab välditav ühiskondlik oht olema suhteliselt suur.##
taluturg
01:13 21.02.2026
##liiklusseadus lubab teha liiklusjärelevalvet ka varjatult ehk erasõidukiga.## - see mingi lolli ajakirjaniku tõlgendus

§ 199. Liiklusjärelevalve teostamise meetodid

(1) Liiklusjärelevalvet võib teostada:
1) avalikult, politseivärvides alarmsõidukiga;
2) [Käesolevast tekstist välja jäetud.]
[RT I, 31.12.2010, 3 - jõust. 01.07.2011 - kehtis kuni 31.12.2011]
3) politseiametnikud varjatult, eritunnusteta sõidukiga ja riietuses liiklus- ja muude õigusrikkumiste tõkestamiseks;
4) teisaldatava või statsionaarse tehnilise vahendiga;
5) kombineeritult, kasutades punktides 1–3 nimetatud meetodeid või
6) liiklusalase politseioperatsiooniga.

eritunnusteta sõidukiga ja riietuses - eks hakake jaurama, et kust mina pean teadma kas olete maanteröövlid või ............
Marko
01:52 21.02.2026
Tundub tegelt, et lahkarvamust ei olegi, millest kemplemine? Ootame ära kas saab seaduseks.
Kärss
02:25 21.02.2026
Ei ole mingit kemplemist. Selliseid "eks hakake jaurama" asju saab kirjutada vaid inimene, kes ei sõitnud autoga sel ajal, kui maanteedel pidigi arvestama päriselt röövimise riskiga ja selle järgi valiti ka maanteid, kust kaudu sõita nt Leningradi, Saksamaale ja isegi Eesti nurgatagusematel aladel. Kui ei ole kindel ja enda/lähedaste elu on ohus, ei ole aega jauramiseks ega filosofeerimiseks nagu siin (enesealalhoiuinstinkt). Olen ka varem päris mitmes foorumis kirjeldanud, kuidas lõppes katse mind 90ndatel maanteel röövida röövijate jaoks. Kui pere autos, oleks süütenöör veel oluliselt lühem, igaühel oleks.

Kui seadusega jagatavaid õigusi hakatakse täitma viisil, mis sunnib tegema kiireid otsuseid, on vaid aja küsimus, millal juhtuvad õnnetused, mida ei tohiks kunagi juhtuda. Aga kui neid sellisel viisil nagunii täitma ei hakataks, milleks siis see kõik? Et kindlustada tagalat, et äkki saab selle järgi kellelegi kunagi süüdistuse esitada?

Just äsja kirjutasin, et seal seaduses on mõistetav loogika täiesti olemas, aga ma ei tahaks näha enda lapsi siin abipolitseinikena (kellegi teise käskusid täitmas) ja kahtlen sügavalt, kas arvutimängupõlvkond üldse tajub selliste õigustega kaasnevaid riske. Ei ürita mingilgi viisil vaidlustada erasõidukite ega eravärvides politseisõidukite kasutamist varjatult jälitustegevuses jm politseioperatsioonides, kuni see on ohutu nende jaoks, kelle tööks on tagada meie kõigi turvalisus. Nii palju, kui sõnastustest praegu teada, jätab siia kahtlaselt palju lahtisi otsi...
Deus
08:34 21.02.2026
Nu venemaal sõites oli pättidel isegi vorm ja õigetes värvides auto, seda selle sajandi teisel kümnendilgi. Tuli lihtlsalt tuimalt mööda sõida ja kui järgi tulid, siis olid õiged poisid tõenäoliselt ja siis klaarisid altkäemaksudega asja ära. Ei kujuta ettegi, mida see krdi seaduseloome siin mõtleb, et maskeerime kõik tavakodanikeks ja hakkame siis kinnipidamisi tegema. Jäägu järelvalve ja kinni pidamine siiski vormirieitustele ja luure erariietusele.

Mul on lahendus sellele: äkki koondaks natukene seal ametnikearmeed, vaheastmeid jne ja suunaks nad ilusti vormi kandma või siis tagasi vormi kandma? Ja enda palkade ning toetuste tõstmise asemel palkaks politseinike juurde ja õkki tõstaks nende kuutasu kah?

Muudetud 21.02.26 08:38

fdghfgh
08:45 21.02.2026
Taluturg võis olla mõned jookide mõju all, et aru ei saanud, mida ma eraauto all silmas pidasin. Ikkagi eestile hõbemedal ja seks puhuks pole väike pits patt.
Meil on hetkel kord suht lihtne- sini-punane vilkur tähendab peatumismärguannet, st näiteks sinu auto sappa haagib ennast eelmainit töötavate vilkuritega auto, olgu siis sinivalge või hallmetallikskooda ja pead esimesel sobival võimalus peatuma, ainult sinine vilkur tähendab nö sõitu väljakutsele ja ei tähenda peatumismärguannet, küll aga kohustust teed anda, ka võib vormis politseinik nö seista tee peal ning anda peatumismärguande käega või sauaga.
Kuidas oma vilkuriteta hallmetalliktsoodaga abipolitseinik peatama hakkab, vajabki korralikku selgitust.
63amg
09:01 21.02.2026
kui vilkureid pole,siis sõidan tuimalt eest ära.ca 15-20 aastat tagasi oli isegi saksamaal selliseid autost vehkijaid mingite paberilipakatega.järgi nad mulle kunagi ei jõudnud
Deus
13:50 21.02.2026
Tähelepanelikult lugedes on siiski öeldud, et eravärvides sõiduk, mitte eraauto kuid masendav ikka, et üritatakse päästjatega tehtud kübaratrikki korrata, mis järgmisena, kiirabi kallale? Seda versiooni excelitabeli järgi majandajatel ei teki vist endiselt, et mis siis, kui pole enam vabatahtlikke? Keda nad siis kriisi ajal juhivad, kui kedagi juhtida pole? Äkki oleks võind selle papi hoopis uue politseiniku palgaks maksta?

https://www.err.ee/1609948277/riik-saatis-tippjuhid-ligi-160
-000-euro-eest-spaasse-kriisijuhtimist-oppima

Muudetud 21.02.26 13:51

jee.kim
16:17 21.02.2026
No plaanis on ju teha "sotsiaalne kiirabi", kes hakkakski vabatahtlikest koosnema.....
Võiks olla nii, et kõik, kes riiklikult(pol, tul, kiirabi, pomm jne) vabatahtlikud on, makse ei maksa :D
63amg
10:59 22.02.2026
kuidas see eraauto värvides kinni pidamine peaks välja nägema?hakkavad rammima?
jee.kim
11:36 22.02.2026
AMGF, oled või mängid?
Autol on ju kõik vajalikud tuled ja viled olemas, lisaks suudavad seesistujad ka peatumismärguandeid anda!

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte