Minul läks kokku kõik see lõbu umbes 20 000 , 4- ndal korral sain arkis sõidueksami läbi. Kokkuvõttes võin öelda, et autokooli sõiduõpetajad nagu eriti ei õpetagi, mudkui lüpsavad raha ja sa sõidad. Enne Arki eksamit sõitsin sõbraga terve nädala mustamäe ringidel ja õismäel ja see aitas eksami ära teha. Nii et arvestaga, autokool on praegu kohutav raha lüpsja. Õppige kellegi tuttavaga kõrvalt ja nii tuleb odavam.
Ark-i praktika veel tegemata aga mingi 4500 läx siis kogu see kupatus maxma...tuleb siis veitz lisa kui platsi/linnasõidus läbi peax kukkuma aga ei usu eriti et kukun-nii et mingi 4500 läx :)
To Stella,kuidas siis nii palju tunde võetud?,kas ikkagi ei ole siis selle 250 tunniga saadud sõidukogemusi ja vilumust?Ma arvan,et siin ei saa Odiumi kooli süüdistada ja ka sõiduõpetajaid.Siis tuleb lihtsalt ise endale selgeks teha sõiduoskus ja käia jala suurematel ristmikel ja ringteedel sõiduskeeme vaatamas ja analüüsimas kuidas sõita.Usu mind see aitab palju kaasa.Edu sulle eksamiteks!
Autokool 6000(teooria+40t*25min)+ arstitõend 150+õppesõiduplats umbes 1000(instruktori ja sõbraautodega), esmaabi tunnistus tasuta(oli juba enne). Sooritasin autokoolis teooria(eksam oli tasuta).
Ma ei tea palju lisatundi on vaja. Ei võtnud veel, aga vist on vaja:-((
on juba makstud 7150- Kui tuleb riigilõiv jurde(1140), siis on 8290. Niisugune minimum. Aga ei usu,et kõik on nii lihtne. Pärast kirjutan.
load sai kevadel tehtud, kui õigesti mäletan siis autokool(teooria,40h)+esmaabi olid 6060. (meil kool sponsoreeris ka väheke, endal tuli maksta natuke alla 5k vist) arstitõend oli 100 või 150, mäluauk. listatunnid-ümmarguselt 1000.-, ark 1140+380+380. plats see kurjajuur. kui linna sain langes kivi südamelt:P Niisiis kokku umbes 8 kilo.
mingi 11 600 umbakudu aga seal sees kõik lisatunnid ja arki eksamid mida ma miskipärast nuux 2 korda tegin ,aga 4oktist on load käes ja hoidke alt mina olen liikvel:)alustasin õppesõitudega 5.veebruar jasiis kuni oktini:)
2003 aastal b-kat piiratud läksid 2500.-, millest sai mingi osa tagasi (käibemaks äkki?)+siis 1010.-riigilõiv
2005 tegin ainult eksamid uuesti ja sain esmased. riigilõiv oli 1140.- ahjah ühe sõidutunni võtsin ka enne esmaste tegemist ,summat ei mäleta.
viimati käisin c1 kursustel 3800.- aga pole viitsinud veel eksameid teha
ca 10 000 krooni kanti Tallinnas s.h esmaabi, platsimaks, 10 lisasõitu, 1 kooli teooria järeleksam ja 2x Arki sõidueksamit+ kooli auto eest 2x200 jne...
Božemoi, kui hea, et see kõik läbi on:)))
6500.- ja kusjuures ainult 45 sõidutundi. 10 000.- on ikka ulmehind. Kuid pole ime õpsid ei õpeta midagi.Ärge lastke endale pähe istuda.Ise küsige võimalikult palju küsimusi.Norisin ise iga märgi ja manöövri juures.Ja kui eksamile ei tahtnud lasta siis panin täiega näkku ja küsisin et kas asi on rahas. Ja tehtud saigi. Kui ise tahate ja enda eest seisate siis saab odavalt hakkama.
Mirx, vaata, mõnel meist pole eesmärgiks võimalikult vähe raha kulutada, vaid hoopis kasutada võimalust, et profi kõrvalt sõitma õppida. Ise võtsin üle 40 lisatunni, kuigi eksamile oleks saanud hulga varem. See-eest sõidan nüüd tõesti korralikult ja kindlalt.
Hetkel autokooli peale kulunud 1200kr sissemaks, 400kr meditsiinikoolitus +3 sõitutundi hetkel tehtud (600kr), ARK teooria eksam on juba tehtud see siis ka ~1200kr. Enne sõidueksamit võtaks vb veel mõned sõidutunnid.
Kokku siis peaks umbes 3800-4000kr tulema.
Seletage mulle inimesed kuidas on võimalik teha 90 sõidutundi nagu mõned siin, mul healjuhul 5 tykki tuleb neid kokku. Kas enne autokooli minnes pole autot näinudki?
to: K_ Mina ei olnud tõesti varem sõitnud, olen suguvõsas esimene, kellel üldse auto on. Käiguvahetus sai jah kiiresti selgeks, autotunnetusega polnud ka suuri raskusi, sest platsil eriti aega ei kulunud. Liikluses sai küll kõvasti sõidetud, põhiline vaev kulus sellele, et omandada rahulik ja sujuv sõidustiil.
to K_: Kujuta ette, et jah, mõnedel inimestel pole võimalik neid tunde muu autoga teha. Pealegi on igasugune muu auto "nägemine" enne lubade saamist Eestis seaduserikkumine.
Minuteada küll muu auto "nägemine" enne lubade saamist Eestis seaduse rikkumine ei ole. Isikule, kes vastab Liiklusseaduse § 32 lõike 2 punktides 1 ja 2 nimetatud tingimustele, annab ARK büroo juhendaja tunnistuse. See tunnistus kehtib ühe aasta ja maksab 250.- Kui selline tuttav olemas on, kes selle tunnistuse teha võib, siis ta võib õpetada autokoolis õppivat inimest ka oma autoga NII PALJU KUI TAHAB. Mina lasin oma mehel selle tunnistuse teha ja tänu sellele ei pea ma koolis lisatunde võtma, vaid õpin oma autoga. Muidugi ma ei taha öelda, et kõigil see võimalus olemas on, aga see seaduserikkumise jutt on ka ajuvaba.
Vähemalt Tallinnas pole sellest tõendist erilist kasu, sest selle kasutamiseks peab juhendatav autokoolis õppima ja sealt ka vastava tõendi saama. Autokoolid annavad õppimise tõendi (ca aasta tagasi oli nii) vaid siis kui nn "autokooli eksamid" on tehtud. Selleks ajaks on nad aga oma raha juba kätte saanud.
Mujal maailmas saab selle 250.- + muud kulud (tervisetõend jms) eest juba eksami ära sooritada.
Lisaks muidugi see, et kui naisel piisavalt rikas, piisavalt vana ja piisava vaba ajaga mees on olemas, siis pole ka muid probleeme:)
Aga mina näiteks olen ise mees ja load on alla 5 aasta olnud. Kas mu naine peaks uue ja endast piisavalt vanema mehe otsima? See süsteem on tehtud piisavalt keeruliseks, et praktikas valdav enamik inimesi ei saa seda teha. Räägin praktikast, sest mu naine on hetkel juba 8000 kr eest autokoolis käinud ja käib edasi.
Ise lasin samuti selle tõendi oma isal teha ja sain temaga sõites ikka päris palju kogemusi juurde.
Selle autokooli tõendi kohta niipalju, et kohe näha milline on suhtumine Tallinnas ja mujal. Tallinnas nagu näha proovivad autokoolid ikka iga hinna eest viimsegi kopika õpilastelt välja pigistada. Isiklikult käisin Raplas ühes autokoolis ja seal sellist lüpsmist ei olnud, sõidutunde teed täpselt nii palju kui tahad.
Väikelinn ja Tallinn on kaks erinevat asja!!! Kui olete õppinud väikelinnas sõitma ja tulete esimest korda Tallinna tipptundi, siis olete ju matsti käpuli, kuna ei oodanud nii tihedat liiklust ja väikelinna tipptundi ei anna võrrelda suurlinna tipptunniga. Tehke jah väikeses kohas ja saage 40 korraga hakkama, kuid ma tahaks näha kui palju teist on tõesti nii andekad, et 40 korda on piisav(ilmselt juhul kui olete juba tiotest peale roolis istunud) ja kas te ka suudate tihedas liikluses hakkama saada.
Vaadates kuidas enamus õpekaid Tallinnas liigub, siis on see küll väga kahtlane....
Võib olla õpetajad ei nöörigi, võib olla nad arvavad, et te ei oska lihtsalt veel nii hästi sõita, et iseseisvalt liikluses hakkama saada, kuigi endale ja teie sõpradele tundub, et oskate jube perfektselt liigelda.... Sõiduõpetaja ei taha ka ju võib olla seda, et oleksite üks järjekordne õnnetu ohver televiisoris. Aga jumala pärast, kui tunnete, et sõiduõpetaja teeb teile liiga rääkige temaga, teil on ometigi ju suu nina all ja sõiduõpetaja(mitte küll kõik) on ka inimesed ja saavad teie murest isegi aru....
Ise ei ole sõiduõpetaja, vaid isik, kes on omanud lubasid juba ligi üle poole aasta, siiamaani ilma ühegi õnnetuseta hakkama saanud... Mina võtsin rohkem kui 40 korda, kuna Tallinna liiklus oli minu jaoks kohutav asi, aga see-eest oskan ka sõita niiviisi, et jõuan ilma vahejuhtumitega punktist A punkti C.
aasta 1977, vene vägi saatia ALMAVÜ autokooli,mis asus Talinas Vene uulitsas.kuus kuud õpet,maksma ei pidanud selle eest ,töökohast maksti mäletamist mööda 50 % palgastveel pealegi
juunis 2006 alustasin autokooliga- olen nüüd ehk lõpetamas, kui linnasõidueksami ära teen.. kui ei tee, siis maksan muidugi juurde veel.
siiamaani kulunud: teooriale 1800+ esmaabi 300+ ark'i igasugu riigilõivud siiamaani 1040(teooria, plats+linn)+ sõidutunnid kokku 9700 kr= 12840 kr -nii et päris palju kokku! Tallinnas õpin, sõidan ja teen eksamit.
Kohustuslik on 40 sõidukorda ja selline arv tunde peab olema märgitud ka sinu sõidukaardile. See, et kellegil on juhendaja tunnistus ei anna talle õigust teha märkmeid sõidukaardile. Kuna autokool peab sõidukaardid säilitama, siis järelikult on keegi sinu sõidukaardile teinud ka vastavad märkmed läbitud teemade kohta ning joonistanud järele ka sinu allkirja kuna aeg-ajalt käiakse autokoole ka kontrollimas. Kuna sa pole mitte ainuke inimene kes seda foorumist loeb, siis arvesta sellega et keegi võib hakata huvi tundma ka selle vastu millises autokoolis sellised asjad võimalikud on...
autokool läbi. ark ees seega päris täpselt veel ei tea.
sõisin Tallinnas, autot juhtisin esimest korda, kõik eksamid tegin esimese korraga ära. lisaõpetajat ei olnud, ainult autokool, praegu 69 sõidukorda kokku (70#25min) sees on arstitõend, pildid, esmaabi, plats, lisatunnid ja arki lõiv (arki autoga)
11450. lisaks tahaks enne arki veel mõned tunnid võtta seega ümmarguselt 12000, sellest pool on autokooli maksumus.
Eriti ei tahaks avalikustada. Vähe tuntud autokool.
Mis siis? Kooli ja arki eksamite vahel oli vähemalt 6kuud (isiklikel põhjustel ei saanud varem minna lihtsalt,kahjuks)
Tallinnas Odiumis käisin.Maksma ei läinudki eriti , sõidutunde 55 ehk siis 55x 110.- = 6050.-.Nullist alustasin.
Teooria 1300.-
Esmaabi 400.-
Tervisetõend 150.-
Auto kasutamine eksamil 250.-
Kokku siis 3kuud aega ning 8150.-
Lisaks riigilõiv 1140.-
Autokool läks maksma 9000.- millegagi.
Sain autosõiduga hästi hakkama. Kui oli u 38 tundi sõidetud siis õpetaja ütles " Nüüd võime juba ju eksamile minnna". Imestasin!!!
Minu paar sõbrannat käisid ka samal ajal siin Tallinnas autokoolis ja neilt olin kuulnud, et ringid pidid algul suht segased ja keerulised olema.
Selle oma suure imestuse peale küsisin õpetajalt "Kuhu siis ringid jäävad?"
Mille peale õpetaja tegi väga üllatunud näo ja küsis nii moka otsast et kas me ei olegi siis sinuga ringe sõitnud.
Nooo kui roccal mare ja tipi ring on ainukesed ringid Tlns siis tõesti olen neid sõitnud. Järgmised 30 tundi kulusid Õismäe ringide peale.
Kuna ma ise ei ole kohalik, u 10aastat alles siin elanud. Siis Õismäe kant oli mulle täiiiesti võõras, polnud seal elus käinud. Juba nende ringide ja teede meelde jätmine oli tykk tegemine :D
Samas võis see olla ka siuke kaval nipp, et kuidas rohkem raha teenida kliendilt (autokoolis käijalt). Vb olin ise ka loll, et ei käinud õpetajale pinda ennem 40 tunni täis saamist, et ringe rohkem sõidaks. Aga õpetajal on ju ära märgitud sõidukaardi peale tunni teemad ja kus sõitu tehti.
Aga no see selleks, nüüd on see jama kõik juba ammu seljataga.
Lihtsalt autokoolis käijatele võiks südame peale panna, et ka ise tuleb arvestust pidada ja küsida, uurida :)
Juhendaja tunnistus on selline paber, mida saab minna arkist 250 eegu eest taotlema, kui oled 2 aastat lubasid omanud ja suuri liiklusalasi rikkumisi ka pole, et õpetada kedagi tuttavat oma autoga sõitma, st siis sellise autoga, millel ei ole lisapedaale ja kõrval ei istu sõiduõpetaja paberiga inimest :), nii et kui sul on keegi, kes on nõus sind ametlikult õpetama, st mitte su enda sõiduõeptaja, oot, siis mina ja tiri see inimene arki ja lase tal see paber ära teha.
Kuigi reno viimasest asja maksumusest tuleb ka välja, selle paberi olemus ;)
Kui tähelepanelikult seadust lugeda, siis peab õpetataval olema juba autokooli tunnistus olemas.
Paberi olemus olemuseks - ka õppesõiduautosid on puruks sõidetud.
Välismaal ja vene ajal ka siin võib õpetada igaüks tõestatava juhtimisoskusega ka ilma selle paberita. Minu arvates on tegemist ülereguleerimisega.
Ntx on Eesti ka ainuke riik ümbruskonnas, kes jahiga sõitjatelt mingeid pabereid nõuab. Samas on siin ka väikelaevade liikluse probleemid ühed suuremad - ehk on ka selles valdkonnas paberimäärimisel hoopis loodetule vastupidine mõju.
---Kui tähelepanelikult seadust lugeda, siis peab õpetataval olema juba autokooli tunnistus olemas.---
Mulle räägiti küll koolis sedapidi(ei hakka kellegagi vastu vaidlema), kuid ilma selle tunnistuseta peaks ka sõita saama kui sellel inimesel, kel on juhendaja tunnistus on sõidukaart oma õpetatava kohta ette näidata või midagi sedapidi....
Hetkel veel täpset lubadele kulunud summat ei tea, kuna üks eksam veel ees. Aga autokooli peale läks muidu 1600 krooni teooria + 400 krooni esmaabi + 40x120 krooni (4800) sõidutunnid + 240 krooni linnaeksam. Kokku siis 7040 krooni. Käisin Autosõit OÜ 's
oeh , käin odiumis ja pole veel päris läbi aga kuskil 15 000 peale küünib juba ,siiber ees täiesti. nüüd käin vaid eksameid seal tegmas, sõidan tuttavaga ise linnapeal ja ta ka aru ei saa kuidas seal autokoolis ikka läbi ei saa. ei soovita, lugesin ka eespool olevaid et keegi on sina autokooli juba 30 000 alla käinud , kurat küll ennem ostan juba load , mõtetu raha raiskamine ja aja raiskamine. sorry aga nii see on
Odiumis käisin -kokku u.18 tuh. ja 150 sõidutundi. Kusjuures selle kooli osade õpetajade sõnade puhul pidigi see normaalne olema:(.Arkis sain teisel korral läbi:))
Ma käisin see aasta ja tegin B,C1.. kogukupatus läks umbes 9-10 tuhhi pärnus. Ei võtnud ühtegi lisatunde ja tegin arkis ka kõik esimese korraga ära. Ja nüüd sain kah mingi 2000eek tuludeklaratsiooni pealt tagasi:)
JA SEE KA VEEL, ET MIS ASJA TEHAKSE 150 sõidutunniga?:S mulle näiteks oleks mingist 25 B kati ja 10C1 kati tundidest täiesti piisanud
1972 aastal 5,5 kuud. Õpe kõigil tööpäevadel kella 9:00-st kuni 16:00-ni.Õppesõit 72*45 minutit ja seda 3-e erineva veoautoga.Kokku sõidutunde -ei mäletagi palju kokku tuli.Kõigi autodega igaljuhul 72* täis ei sõitnud.Riik maksis kogu loo kinni, kaasa arvatud ööbimise(sisuliselt elamise)võõrastemajades(hotellides)Töökohal jooksis edasi keskmine palk.Nii valmistati ette professionaalseid autojuhte Nõukogude armee jaoks. (praegune C kategooria) Amatöörautojuhi load
(praegune B kategooria) olid olemas juba 1970-ndast aastast. Mootorrattajuhi load 1968-st. Kuidas nende saamisega lugu oli, ei mäleta täpselt. Üks on kindel-keskkoolis oli autoõpetus fakultatiivse ainena ja mootorrattajuhi loa taotlemisel põrusin esimesel korral testidega(mingi reguleerija pilt kesk neljaharulist ristmikku koos trammiteedega) Sõidutundide pikkus oli siis 45 minutit ja õppesõidud GAZ-51-ga algasid Vene tn. 31 eest, kus asus ALMAVÜ autokool. Sõiduinstruktorid olid enamus vene mehed Ministritenõukogu autobaasist.Selliste sõidu-ja liiklemisoskustega, nagu praegu
tihti tänaval näen, ei tasunud juhilubadest unistadagi. 40*25 minutit on vähemalt Tallina jaoks ilmselgelt väga vähe. Ainult need, kellel puudub igasugune enesekriitikavõime, võivad arvata, et saavad Tallinnas hakkama nii vähese sõidu õppimisega. Nullist alustav inimene hakkab umbes sel ajal kui 40*25 minutit täis saab, aru saama, mis temalt oodatakse autojuhina ja mis Tallinna liikluses toimub. Paljud sellised, kes on oma juhtimisõiguse saanud 40*25 minutilise praktilise õppesõiduga, on elus ainult teadlike juhtide armust, kes liikluses väga tihti loobuvad eesõiguse kasutamisest, et 40 koora mees ka õhtul koju jõuaks.
No imelapsed ja suured sõidumeistrid, andke nüüd tuld. Materdage hoolega. Kahjuks tean reaktsiooni juba ette.
1300.- lõppaste ka veel, seda ma ei arvestanud, aga selleni on veel aega.
Ja platsiga oli selline asi, et ma harjutasin platsil mingi 2 tundi umbes ja 120.- läks siis see maksma.
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.