Mootori tuunimine

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Mootori tuunimis piirid...

Zinc2
15:49 31.10.2007
Tervist.

Ma usun, et see teema on juba ammu siin läbi käinud. Kuid mul tekkis selline küsimus, kui palju ma võin mootorit realselt forseerida, et ta jääks tänava legaalseks ning saaks ark-st ka läbi rahulikult?
Ma mäletan, et kunagi Autolehes või TM ajakirjas kirjutati mingi 30%, et ta jääks veel legaalseks.Kui rohkem siis pean ma tehno andmeid muutma või äkki üldse ei lasta läbi. Kas keegi saaks mulle detailsemalt lahti seletada, mida ma võin lisada/vahetada ja mida ei või?
Ma mõtlen selle all mitte mootori vahetust suurema vastu vaid forseerimist. Ma tean, et väljalaske torustiku pole hea mõte vahetada, kuna CO2 siis suureneb. ARK kodukalt ma otsisin, kuid mitte midagi asjaliku.

Ette tänades!
Kristian
ts
16:11 31.10.2007
tegelikult jääb igasuguse võimsuse tõstmise juures ette see legaalne 30% piir

SIISKI väidan 99% tõenäosusega, et kui mootoril vahetad ära kõik peale mootoriploki (kollektorid, pihustid, nukid, kolvid; turbomootori puhul ka vahejahuti, turbiini, aju jne) siis Eestis ei leidu ülevaatajat, kes selle ära tabaks :-)

Tehnoülevaataja kiikab mootoriruumi heal juhul kaks korda, ning kui tegemist ei ole sama sõiduki "fänniga" siis originaalist erinev pilt suurema jahuti või suurema turbiini näol ei ole selle aja jooksul märgatav.

Muuseas-> Juriidiliselt: ARK luba ümberehituseks on tegelikult igal juhul vaja sisse ja väljalaske mudimise juures:
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12825218

Grupp 7 Mootor Kood 701. Üldnõuded
5) omavoliline mootori toite- ja heitgaaside süsteemi muutmine ja ümberehitamine on keelatud, sh ülelaadeseadmete lisamine või ärajätmine, lisakütusepaakide paigaldamine, õhu- ja heitgaaside osakeste filtrite äravõtmine, heitgaaside katalüsaatorreaktorite äravõtmine, teisele kütuseliigile ümberehitamine (diislikütuselt – bensiinile; bensiinilt või diislikütuselt – gaasile jms ning vastupidi);
Zinc2
17:29 01.11.2007
Suured tänud! :)
Kärss
20:33 02.11.2007
> SIISKI väidan 99% tõenäosusega, et kui mootoril vahetad ära kõik peale
> mootoriploki (kollektorid, pihustid, nukid, kolvid; turbomootori puhul ka vahejahuti,
> turbiini, aju jne) siis Eestis ei leidu ülevaatajat, kes selle ära tabaks :-)

IRW
Mul just käesolevast aastast olemas kogemus, kus ülevaataja istus ise autosse, et sellega halli sisse sõita. Igal juhul kerge kummiving kohaltminekul tuli üllatusena meile mõlemale. Aga ju ta pidas ennast vist natuke kobaks, et ei osanud kahtlustadagi, et mootorit natuke "näpitud". Samal ajal kui heitgaaside mõõtmine, peatus ülevaatuspunkti ees politseipatrull, kes kontrollis minu auto ülevaatust lõpuni välja ega osanud nemadki midagi kahtlustada. Minu jaoks igal juhul esimene ja seni ainus kord elus sattuda ülevaatusel politsei kontrolli alla.

Ümberehituste kohta saab infot nii ARKi lehelt kui ka ARKi tehnoosakonnast telefonitsi ja e-mailiga. Ma nimelt tüütan neid ise üsna sageli.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte