Õppesõit ja autokoolid

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

juhendaja tunnistus

tonnn3
19:54 08.02.2009
Tere!
Kui lasta kellelgil teha see sõidujuhendamise tunnistus, siis ka see mõjutab neid autokooli muidu sõidu tunde.
kõik need vajalikud sõidutunnid teeksin autokooli õpetajaga, aga lijhtsalt et lisaks saada oma kogemuseks sõita vanemaga. nii saab?
aitäh kõigile vastanutele.
Moor
10:07 09.02.2009
Saab ikka. Nõutavad 40 sõidukorda pead läbima koolis, juhendajaga sõites peab sul kaasas olema kooli poolt väljastatud õpingukaart, kuid juhendaja sinna märkmeid teha ei tohi.
tonnn3
17:29 10.02.2009
Aga kas peab autokoolist võtma õpingukaardi, kui seda nagunii ei täida.
peab sellest üldse autokoolis juttu tegema.?
trompet
18:43 10.02.2009
Peab küll, sest sul peab olema millegagi tõendada, et õpid autokoolis ja kaardil on märge "lubatud õppesõidule teeliikluses." Juhendaja ei või igat suvalist tüüpi ka õpetada, ainult neid, kes koolis ka käivad.
kkkkkkkkkkk
16:57 11.02.2009
Aga koolitunnistusega peaks ka saama, eks? Kaua peab umbes ootama pärast seda kui oled ARKi avalduse esitanud? Kellelgi on kogemusi?
Ja miks su õpetaja õpingukaarti ei täida? Ma pidin küll alati iga tunni lõppedes allkirja andma.
Just sain
21:16 04.03.2009
2 nädalat ooteaeg kuni mendist uuritakse ja siis 250.- ja tervisetõend ning ID kaasa ja saab.
kkkkkkkkkkkkkkk
14:35 05.03.2009
Ma sain lõpuks kätte:D 1 nädal läks täpselt.
ka õpilane
15:33 09.03.2009
Mul mees andis eelmise nädala esmaspäeval avalduse sisse, neljapäeval helistades oli juba valmis ja võis järgi minna.
mann28
15:54 09.03.2009
vabandust, et kirjutan teemale vahele aga äkki keegi teab kas on võimalik saada see tunnistus juhendajal(minu mees) kui tahan nüüd sõitma hakata?
Probleem selles, et autokool jäi pooleli seoses lapse sünniga, viimati sõitsin 1,5 aastat tagasi. Kohustuslikud tunnid sõitsin ära siis 1,5 aastat tagasi aga praegu pole autokoolis enam sõitnud. Sõidukaart muidu täitsa olemas. Kas on mõtet minna taotlema seda tunnistust praegu?
ööloom
08:27 11.03.2009
ikka ikka
14:10 11.03.2009
On kindlasti, hea sul sõidupraktikat saada mehega :)
kilbukas
16:54 16.03.2009
Kas esmase juhiloaga isikule ka juhendaja tunnistus antakse?
lisettte
16:59 16.03.2009
vabandan, et teemast mööda, aga..
kas kooli teooriaeksamil on ka nö kehtivusaeg, nagu arki omal?
ssdd
19:54 16.03.2009
lisettele: Jah on
varesekenekene
19:56 16.03.2009
to kilbukas: juhendaja tunnistus antakse isikule, kellel on 6 a. sõidustaaži ja puuduvad rikkumised.
nilsson
22:49 16.03.2009
Kergemad rikkumised võivad olla, selliseid ei tohi, mille eest karistatakse juhtimisõiguse äravõtmisega vms. Uuri seadustest, kui huvi on, märksõna on "mootorsõidukijuhi juhendaja".
mingimann
09:51 06.06.2009
Kas keegi teab,kas seda juhendaja tunnistust saab teha ka saue arkis?
trompet
18:30 06.06.2009
Igas ARK büroos saab ju, miks Saue oma viletsam on?
indrekkkkk
22:44 16.08.2010
läbisin autokooli teooria ja sõidueksami juuni 2009, arki ei jõudnud pidin ajateenistusse asuma, õppesõidukaardil on märgitud sõit lõppenuks kuupäevaga juuni 2009, kas tohin hetkel juhendajaga koos sõita?
autokoolis sellest saati ei ole käinud. õppesõidu kaart on alles?
aaaaa12
10:16 17.08.2010
Sul peaks kaasas olema Mootorsõidukjuhi koolituskursuse tunnistus ja arvan, et ka ID-Kaart. Ja juhendajal vastav tunnistus ja juhiluba!?
indrekkkkk
12:04 17.08.2010
tänud vastuse eest
see siis ei loe et seal on märge õppesõit lõpetatud ja kuupäev?
Aksell
21:43 17.08.2010
Kui sul on atokooli tunnistus olemas, siis see kehtib sinu surmani praeguse seaduse järgi. Juhendaja peab aga iga aasta uue juhendaja tunnistuse tegema.
to lisettte
21:57 17.08.2010
ARK-s kehtib teooriaeksam 1 aasta. On olemas ka autokoole kelle teooriaeksam kehtib nii kaua. Siit õpetus teistele, kui ei oska valida autokooli, siis esita see küsimus ja otsusta siis. Läksin vahepeal sõjaväkke ja arvasin, et pean uuesti teooriaeksami tegema aga autokoolist õeldi, et usaldame sind ja lubame minna ARKi, kui sõidueksam on tehtud. Ma ei saanud seda usaldust kuigagi rikkuda. Tegin mõlemad eksamid edukalt.
Õpilane01
15:59 16.05.2011
Selline küsimus veel juhendajaga sõidu kohta: ega õppesõitu teostav õpilane auto kasutajates kirjas ei pea olema? Tähtis on see, et juhendaja oleks vähemalt kasutaja?
2,5T
15:36 17.05.2011
Õpilasel peab olema autos õpingukaart, mida juhendaja täita ei tohi. Juhendajal peab olema tunnistus, mille ta saab liiklusregistrist. Kelle auto ja missugune auto, sel pole tähtsust.
Vahtraleht vms.
21:15 19.05.2011
Selline küsimus suurele ringile: Kui saan nüüd juhendaja tunnistuse kätte ja sõitma lähen, siis kas mul peab olema vahtraleht kaa peal või siis mõni muu leht, mis näitaks, et ma pole veel isegi algaja juht??:D
??
22:48 19.05.2011
Seda peaks nüüd kül juhendaja ise teadma, kui ei tea mida ta siis juhendab?
Sebija
23:24 19.05.2011
Õppeautol (ka juhendajaga sõidul) peab olema eest ja tagant nähtav nõuetekohane õppesõidutunnusmärk;
susi_suusi
19:23 18.11.2011
Kas selle õppesõidumärgiga võib sõita ka maanteel või on see mõeldud ainult linnaliikluseks? Näiteks sõidan Tallinnast Tartusse?

Vabandan, et kummaline küsimus, kuid kuskilt ei leidnud vastust, ehk oskab siin keegi öelda.;)
juhijuhendaja sõber
19:54 18.11.2011
mikumaku
23:11 03.06.2012
kuulge ma olen 15 kas mu isa saaks ka selle tunnistuse et ta võib mind õpetada sest sõbrad rääkisid et ma ei pea olema autokoolis käind et ta saab selle tunnistuse ja siis mina sõidan kuskil teel ja tema õpetab
tom789
00:29 04.06.2012
Uue liiklusseaduse §109 lõige (1) ütleb: Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud või taastab juhtimisõigust, võib juhtida mootorsõidukit õppesõidu ajal mootorsõidukijuhi õpetaja juuresolekul.

Loe ise edasi:

https://www.riigiteataja.ee/akt/125052012009#para109lg7

https://www.riigiteataja.ee/akt/128062011034

http://www.mnt.ee/index.php?id=10774

marten1909
07:14 04.06.2012
ma arvan,et liisingu autoga väga õppesõitu teha ei või kui ei ole liisingu volitust
yllar22
11:42 04.06.2012
Miks liisingmasinaga õppesõitu teha ei võiks? LS: juht on isik, kes juhib sõidukit või maastikusõidukit, juhib või ajab teel loomi. Õppesõidu või sõidupraktika ajal loetakse juhiks ka mootorsõidukijuhi õpetajat või -juhendajat, eksamisõidul loetakse juhiks eksamineeritav.
Ehk siis kui juhendaja või õpetaja võib tolle liisingmasinaga ise sõita, võib ta sama masina kõrvalistmelt juhendada, kuna seadus loeb ta juhiks.
kaskas
17:05 04.06.2012
Uurisin ja puurisin, kuid seda ei suutnud välja lugeda, et milline on karistuse (nt joobes juhtimine) aegumine. Kuskilt on meelde jäänud, et viis aastat, kuid ehk keegi oskab vajadusel parandada? Tänan juba ette!
_neeger
19:49 04.06.2012
Kui tegemist oli väärteoga (trahv, arest vms), siis üks aasta karistuse kandmisest (trahvi tasumisest, aresti ärakandmisest).

Kui kriminaalkaristusega, kus kohtus määrati rahaline karistus, siis kolm aastat selle maksmisest.

Kui joobes juhtimise eest määrati vangistus, siis viis aastat alates karistuse ärakandmisest.

Karistusregistri seadus § 24 on tähtajad: https://www.riigiteataja.ee/akt/129122011226
R.
22:01 04.06.2012
kui juba seadust lugema hakkasid siis loe ka järgmine paragrahv läbi - see räägib sellest, et tähtaja kulgemine katkeb kui enne tähtaja möödumist uuesti karistada saad
_neeger
10:06 05.06.2012
See on loogiline ju, aga tunnistan, et oleksin inimesele pidanud sellegi ära kopeerima, kui juba eelmise paragrahvidega seda tegin.
opel astra 4556
10:27 05.06.2012
kuule poiss kas sa tõesti arvad et sina 15 aastane tohid sõita liikluses sa ju ei oska isegi autot käima panna kui nii lastaks siis ma arvan et iga kolmas auto oleks lömmis. niet kasva pojuke kuni saad 18 ja siis õpi alles sõitma
veel üks küsija...
04:54 13.06.2012
Läbisin autokooli nüüd mais, kuid hetkel pole võimalik kohe ARK-i eksameid sooritada. Ilmselt lükkuvad sügisesse.
Koolitunnistus on käes ja sõidukaartist lasin teha koopia ja küsimus siis selline?
Kas juhendajaga võib sõita nende dokumentidega, senikaua kuni ARKI- eksamile lähen?
Uurisin siit netis ja päris kindlat arusaama ja seadusesätet ei leidnud.
Koolis arvati, et peaks tohtima sõidukaartiga sõita 6- kuud koolieeksami sooritamise päevast.
Tänud juba ette, kes oskab kaasa rääkida :)
Sebija
20:04 13.06.2012
Seaduses on väga üheselt määratletud juhtimine õppesõidul ja praktikal:
§ 109. Mootorsõiduki juhtimine õppesõidul ja sõidupraktikal

(2) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud, võib juhtida mootorsõidukit sõidupraktika saamise eesmärgil teise isiku (edaspidi juhendaja) juuresolekul järgmistel tingimustel: järgneb loetelu millistele tingimustele peab juhendaja vastama.

Tulenevalt ülaltoodust võid sõita kaua tahad. Kooli poolne kommentaar 6 kuu kohta on ebapädev.
yllar22
09:18 14.06.2012
§ 88. Mootorsõidukijuhilt nõutavad dokumendid
(8) Isikul, kes juhib mootorsõidukit kooskõlas käesoleva seaduse § 109 lõigetega 1 ja 2, peab õppesõidu ajal olema kaasas koolituskursuse õpingukaart või tunnistus ja isikut tõendav dokument.

Ehk siis sõidukaardi koopia pole mingi dokument, küll on seda autokooli tunnistus ja sellel teatavasti lõpptähtaega pole.
looder23
10:43 14.06.2012
kuule opel, mida sa kräunud. kui poiss on 15 aastasena juhendajaga roolis, siis oskab ta 18 aastasena juba paremini sõita kui sina praegu. ma küll ei ole kursis, ka s 15 aastase kohta antakse sellist juhendaja tunnistust, sest siis peab ta ka kusagil autokoolis käima. piiratud juhtimisõigus antakse alates 16 eluaastast, aga kas õpet võib varem teha, seda ma ei tea. mida te rotid klähvite nooruse üle. ka mina olin 13-14 aastasena isal juba autojuhiks. sõitsime pärnu linnavahel ja ka maanteedel. kaasaarvated haagisega. isal oli juhendaja tunnistus. isa on eluaegne autojuht. andis mulle kõik põhitõed teada. juhendas erinevates situatsioonides. noor nagu olin, oli ju ikka vaja kihutada, aga tema manitses, et kõigepealt kogemused küll kiirused tulevad hiljem. ma olen üdini tänulik tema õpetustele. piiratud ja päris lubade eksamid oli ainult vormistamise küsimus. isegi õpetajad ja eksamineerijad tunnustasid sõiduoskust.

nüüd üks soovitus noortele. ükskõik kui osava ja kogenuna te end tunnete, siis võtke teadmiseks, et te ei ole seda. pidage seda meeles ja paljud paugud jäävad olemata.
veel üks küsija...
19:42 14.06.2012
Suured tänud Sebija ja Yllar- vastused täitsa ammendavad ja meeldivad ;)
Turvalisi kilomeetreid nii teile, kui ka kõigile teistele!

Foorumisse postitamiseks peavad küpsised (cookies) olema lubatud.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte