Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Murutraktori elektrisüsteem

pegott
13:55 17.10.2009
On 2 a vana murutraktor MTD RS 96/125 ja jama selles et iga poole aasta tagant läheb aku.Mina seda normaalseks ei pea ja sellest ka küsimus teadjamatele et kuidas toimub sellel masinal aku laadimine? Mis viga võiks olla et aku nii kiirelt otsad annab?Üks elektrik teadis rääkida et laadimine toimub ainult täispööretel,kas see vastab tõele?
külmapoiss
15:09 17.10.2009
mis sel akul siis häda on.. kas toimub ala või ülelaadimine? kas sa talveks akuklemmi lahti võtad? tee kindlaks mis pingega laadimine toimub ja sealt siis tuleb edasi mõtelda, muidu on huupi arvamine..
.................... .........
13:22 18.10.2009
Eks tõmbab aku tühjaks jah ku talveks maha ei võeta ja vahepeal ei laeta.Paratamatult ei kasutata niidukit igapäevaselt.
pegott
14:34 18.10.2009
No on loomulki ju et aku võtan talveks maha ja panen sooja ruumi ja laen ka 2 korda talve jooksul.Aga asi pole selles,tahaks teada just laadimise kohta.Kas vastab tõele et ainult täispööretel laeb?
huijar 9
20:06 18.10.2009
no aga mõõda testriga ära
külmapoiss
13:20 19.10.2009
tead, viga võib olla üsna labaselt lihtne. asi nimelt selles et laadimisahelal on vahel diood, kui see läbi ongi jama majas. dioodile on termokahanev isolatsoon tavaliselt peale lastud. mõõda ahel üle, peab juhtima ainult ühes suunas - kui juhib mõlemas või ei juhi üldse ongi viga leitud
mitte oskaja
20:57 03.07.2010
ma ple murutraktoril talveks aku klemmi maha võtnud ja akut laadind aku juba töötab 4a jutti
peep vainomäe
09:55 30.05.2021
Muru traktur ei lae akut
Ants08
11:37 30.05.2021
Siis on trakturi aku läbi. 4 aastat on neil maksimum.
v6sa
10:51 31.05.2021
Laadimine peab sel siiski olema. Vaata üle kõik juhtmed (et poleks pooleks või hõõrdunud kerekontakti ja puhasta ära KÕIK pistikud. Generaator ise tavaliselt ei ikaldu, kuigi surematu pole ka see.

Kui niidetakse/sõidetakse vähemalt pool tundi käivituse kohta ja talveks võetakse akuklemm lahti ning paar korda aastas pannakse normaalne hooldav akulaadija ka taha, siis peab üks normaalne pliiaku ikka aastat kümmekond vastu lööma.
...
14:33 31.05.2021
Ma kasutan võimaluse ära ja küsin ka midagi:Kas talveks jätta klemmid aku külge või lahti ühendada?Miks just nii?Ma olen jätnud klemmid aku külge,kuna ei ole midagi,mis kasutaks seisval murutraktoril akus olevat elektrit ja talvel mõned korrad aku laadijaga täis laadinud,et katki ei külmuks.Nüüd mõni aeg tagasi,kui oli vaja niitma hakata oli olukord selline:panin aku laadima,et ennem käivitamist oleks aku täis.Laadija laadis akut umbes 4-5 tundi,millest järeldasin,et aku oli olnud tühi.Välisel vaatlusel ei näinud,et aku oleks katki külmunud.Sisse ma muidugi ei saanud vaadata.Ennem seda korda kui ma talvel laadija akuga ühendasin,näitas laadija,et aku on täis.Igaks juhuks mõtlesin oodata umbes pool tundi ning siis uuesti vaadata--oligi täis.Seega seekord aku laadimist ei vajanud.Aga jah...,nüüd kui oli vaja niitma hakata oli olukord selline,et peale aku täis laadimist püüdsin mootorit käivitada.Mootor käis natuke jõuetult ringi.Ootasin natuke aega ning proovisin uuesti.Siis käis mootor samuti ringi,kuid vähem.Kolmas kord mootor enam ringi ei käinud vaid starter tegi plõksuvat häält.Nädala aja pärast laadisin uuesti aku täis ning proovisin mootorit käivitada,kuid tulemus oli sama.Oletasin,et akus ei olnud piisavalt elektrit mootori käivitamiseks.Nüüdseks olen juba uue aku ostnud ning loodan,et probleem oligi akus.Mõne päeva pärast panengi uue aku murutraktorile peale,lasen laadijal vajadusel aku täis laadida ning loodan siiralt,et mootor käivitub.
A.P
16:39 31.05.2021
Kas siis nii raske on aku talveks traktorilt maha võtta ja sooja ruumi viia. Ei ole raske, teen seda oma kahel traktoril. Proovi ka.
v6sa
16:43 31.05.2021
Kui maailmajanduse heaolu on südamelähedane, siis ikka klemmid peale, soovitavalt ka süüde sisse. Saab igal kevadel uue ja värske aku peale panna.

Klemmide pealejätmisel on alati suurepärane võimalus, et kusagil on mingi vooluleke (süütelüliti, laadimisrelee, juhtme isolatsioonis mõra), mille kaudu elektronid ringlema pääsevad. JA siis on aku tühi.

Paraku isegi mahavõetud aku tühjeneb, selle vastu ei saa kuidagi. Kas see väärtus 20% mahutavusest, 17 või 23, polegi oluline - ikkagi oleks mõistlik enne kevadist esimest käivitamist turgutada millegi nutikamaga, kui START2 M. Sellega võib ka, aga siis peab kasutaja olema tark, et mitte akut ära keeta.

Muudetud 31.05.21 16:44

...
17:18 31.05.2021
Soojad ruumid on mul majas!Minu jaoks ei ole aku koht majas.Voolulekke jutt võib isegi tõele vastata,kuna tundub loogiline.Uut akut ma iga aasta küll ostma ei taha hakata.Eks ma igaks juhuks võtan siis edaspidi peale niitmisperioodi lõppu klemmid aku küljest ära.Muidugi ei ole raske ka aku murutraktorilt maha võtta ning soojalt riidesse panna,kuid pigem ikka lihtsalt klemmid maha ja vahepeal täis laadida.Muude asjade eest vaja ka hoolitseda,mitte ainult aku eest!
Deus
18:02 31.05.2021
Lihtsalt harimise eesmärgil:

Tavaline autoaku riiulil temperatuuril 0 kuni 10 kraadi kaotab iga kuu 3% enda laadimisest ehk siis jämedalt 40% aastas. Kehtib ka VRLA kohta
AGM akud kaotavad 1-3% kuus, olenevalt tootjast.
NiCa - 2% päevas
Li-Ion - 15% kuus
LiPo - 0,5% päevas
NiMH - 2% päevas

Kõik muidugi oleneb temperatuurist ja tootjast ja kestvus oleneb ka plaatide paksusest nendes akudes, kus neid on jne jne, palju muutujaid aga need on sellised nö jämedad numbrid.
Seal lisaks see, et näiteks LiPo puhul, kui aasta aega laadimata, siis võib minema visata, mahutavus on pöördumatult kannatada saanud.
Willem0
19:19 31.05.2021
Mul on husgu trakats ja see võtab akut tühjaks ka seistes . Nii kui midagi puudutad siis näen kuidas indikaatorid lambikesed elavnevad. Seega viin iga talv aku sooja. Selleks on selline koht kus temperatuur ei lähe nullist allapoole.
.
20:59 31.05.2021
Muude asjade eest vaja ka hoolitseda,mitte ainult aku eest!

no kui aku on teisejärguline, siis mida sa pärid foorumis kas võtta klemmid maha või ei . ela oma vanade tõekspidamiste järgi edasi ja osta uus aku siis kui vana enam ei toimi.
kõige parem on muidugi see: Kolmas kord mootor enam ringi ei käinud vaid starter tegi plõksuvat häält.Nädala aja pärast laadisin uuesti aku täis ning proovisin mootorit käivitada,kuid tulemus oli sama.

ehk siis keenjus jättis tühja aku veel nädalaks seisma, et ta ikka kindlalt peeti läheks.
Alma piim
08:21 01.06.2021
Olen ka aastakümnete jooksul mõlemat varianti proovinud. Tulemuses vahet pole näinbud. Õues aidas seisnud muruka aku paneb kevadel masina ludinal käima. Kusjuures see aasta unustasin isegi klemmid peale. Küll aga peab meeles pidama, et need paksud muruka õlid ei taha nii kergelt käima mootorit vedada eriti kui nüüd tempid olid 10 kraadi. Talvel kasutasin 5W-40, praegu on 10w-40 sünt sees. Ka starter hakkab mõne aja pärast pooma, seda saab määrida.
ellekas5
10:47 01.06.2021
Ei ole kunagi akut maha vötnud,ega klemme lahti.Eelnisel MTD 8aastat aku peal ja pani käima nagu nalja.Müüsin maha sama akuga.Nüüd järgmine MTD 3aastat aku peal ja eelmise aasta benski sees.Aku tömbas ja käivitus kohe.
MTD Garden 2006.a.
21:47 01.06.2021
Juhtmed küljes ja kuuri all aastaringselt, aku kustus ära 2017.a. (Ps.niita sai palju), peal oli USA,s valmistatud aku. Uuel endurol kustus samal tingimustel aku 3.a ära. Nii et trumpasin ellekas5 3.a üle.
viking traktor
23:25 01.06.2021
Viking traktor aastast 2008. Aku aastaringselt peal. 2-l kevadel on pidanud laadima. Laadimist vajas nendel aastatel, kui oli külmem -30 kraadist. Sellel aastal käivitus ilusasti.
...
09:28 02.06.2021
Ühesõnaga...mõni arvab,et tuleb juhtmed lahti ühendada ning mõne kogemus on näidanud,et pole mõtet juhtmeid lahti ühendada.Minul seisab murutraktor talv läbi ühe koha peal ning talve jooksul mootorit ei käivita.Kasutan murutraktorit ainult niitmiseks!Sain uue aku peale pandud ning laadijaga ära ühendatud--aku oli põhimõtteliselt täis.Võibolla 5 minutit laadis ning siis oligi täis.Varsti lähengi proovin mootori käivitada,ehk õnnestub ja saab probleem lahendatud.Kui niitmishooaeg on läbi saanud,eks ma siis mõtlen,kas ühendan juhtmed lahti või mitte,kuna arvamused on siin foorumis erinevad.
Marko
10:07 02.06.2021
Arvata pole siin midagi. Lihtsalt algandmed on niivõrd erinevad. Mõni traktor võib natuke tarbida seistes, teine ei tarbi jälle, akud on erineva vanusega ja erinevate mahtudega. Samuti on hoiutingimused erinevad ja külmakraadid jne jne.
Kõige selle kirju-mirju juures on täiesti võimalik, et ühel traktoril on 10 aastat vana külmas hoitud aku, mis igal kevadel ilma lisatsirkuseta traktori käivitab, ja teine ei saa pärast esimest talve akust enam piuksugi kätte ning ostab uue.
Hea peremees võtab aku maha ja viib talveks sooja ruumi, kord-paar laeb ka talve jooksul. Ülejäänud vaidlevad ja arvavad edasi ja ostavad uusi akusid ca 2x tihemini kui hea peremees.

Muudetud 02.06.21 10:11

,,,,,,,,,,,,
12:18 02.06.2021
Ei ole vist jah eriti keeruline kulutada viis minutit oma elust, et klemmid maha keerata ja aku soojemasse ruumi viia. Eksperimendid a la minul kestis aku viis aastat kogu aeg niiduki peal olles ei ole ju keelatud, aga targem inimene hoidub ehku peale tehtud eksperimentidest.
Vahetasin
16:48 02.06.2021
neid väikseid trakatsi akusid nagu sokke! Aasta, max kaks ja jälle otsas! Talvel seisis garaazis ja juhtmed lahti. Nüüd on trakatsil seal kahe jala vahekohas miski auto aku ja aastat kuus või seitse ei mingit probleemi.
...
19:32 02.06.2021
Aitähh Teile!Õnneks mu sisetunne ei petnud mind ning sain murutraktori mootori käima.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte