Talve peale mõeldes otsin naastrehve. Hetkel omaenese tarkusest internetiavarusest loetule toetudes sõelale jäänud Goodyear UltraGrip Ice Arctic M+S või siis Bridgestone Blizzak Spike-01 XL M+S.
On neil olulist vahet? Sõidan linnas kui ka pikki otsi, regulaarselt satun ka kevadepoole kiilasjääs kruusateedele.
möödundaastases tehnikamaailmas avaldatud rehvitestis edestas goodyear 0,1 punktiga bridgestone´i, aga see ei tähenda sisuliselt midagi- rehvid on põhimõtteliselt võrdsed. vaid veeretakistus oli goodyearil (kõigi naastude seas) väiksem, seega aitab see natukene kütust kokku hoida. kui neil kahel on teatud hinnavahe, siis võta odavam, sõita saad aga ikka samamoodi.
näiteks siin poes on bridg. odavam http://www.rehvidpluss.com/EST/rehvid/-/soiduautod/Naast/195
/65/15/&sort=-&price_range=-
kui teises poes goodyear http://www.rehvid24.ee/products
Minu isiklik subjektiivne kogemus erinevate GoodYear rehvidega erinevate masinate all on kokkuvõtvalt öeldes s*tt. Nad kuluvad kiirelt, ei hoia naelu sees või on väga lärmakad. Testivõitjad võivad nad olla, aga minu kogemus hoopis teine. Bridgestone naeltega ja lamellidega vaid head kogemused olnud. Eriti naeltega variant (mudelit enam ei mäleta), kus naelad olid spetsiaalsetes muust rehvimustrist eraldatud pesades ning mitte üks nael ei tulnud ka rallitades välja.
naise autole lähevad nüüd kolmandat hooaega alla GY Ultragrip Extreme naastud ja minu mälu järgi on siiani vist üks või kaks naela kadunud. teisel autol olid paar talve all ultragrip lamellid ja ega ei mäleta küll, et oleks mingi meeletu kulumine olnud. pidamine see eest küll hea. seega kui sa süüdistad mingeid rehve liigses lagunemises, siis vaata kõigepealt enda sõiduoskused üle- just naastude kadumises on liigselt närvilised juhid ise süüdi. kulumine on teine teema- talverehv peab olema pehme, muidu ta ei pea. seega ka kulub oma pehmuse tõttu kiiremini. kui sa aga topida alla mingist kõvast segust kesk euroopa talve mõeldud rehvid, siis loomulikult on kulumine väiksem. pidamine ka...
ja kui räägid lärmakusest, siis osta normaalse heliisolatsiooniga auto. goodyearid on vaiksemd kui nii mõnigi teine kvaliteetrehv.
Ütlen otse, Bridgestone Spike 01 on kõige kehvem ja lärmakam naastrehv millega minul on tulnud 20. a staazi jooksul kulgeda. Selle talve valik pereautole taas üle 10. a Gislaved NordFrost 3, millest nüüd on saanud General Altimax Arctic. On vast olnud parim talverehv üldse, millega olen liikunud.
Väga harva saab siin kellegagi nõus olla, aga nüüd pean toetama linnukest. Minu poolt hallatavatel autodel kasutan nii GY naastu, kui ka lamelli. Eriti paistab silma lamell, mis vaikne, ei kulu kiiresti, ja mis eriti tähtis, juhitavus pehme segu kohta hea, mõne teise lamelliga võib möödasõidul vähe vibada, isegi kuival asfaldil, kui hetkeks kiirus üle 100 läheb. Kindlasti ostan järgmiseks jälle GY lamelli, paistab, et nad arendavad seda edasi. Kiilakal isegi külgpidamine hea, isegi külgkalde puhul. Oskavad teha, ja milleks linnas klõbistada, kui jääd vähe.
Toon kaks näidet GoodYear naelrehvi kohta isiklikust kogemusest.
Ostsin kunagi nn. testivõitja GY UG naelad. Panin alla esiveolisele autole, sõitsin VÄGA rahulikult järgmine hommik Tartu poole, peale ca 60-70 km läbimist läksin autost välja uusi rehve imetlema ja avastasin, et TAGAREHVIDEST juba osa naelu lahkunud, rääkimata esirehvidest.
Teine näide. Ostsin kunagi ühe auto, kaasavaraks GoodYear naelad. Sõitnud oli selle autoga enne üks naisterahvas. Rehvid olid suht värsked ja kadunud oli vaid üksik nael. Jätsin nad siis talveks alla, kevadel urgitsesin mõne viimase naela ise kruvikaga välja ja jäid suverehvideks.
Ma kontrollin pidevalt rehvirõhke ja auto saab korralikku hooldust ka ning mu läbisõidud ei ole suured. Ma ei arva, et peaksin iga talv uusi rehve ostma kuna nad lihtsalt hävivad. Rehv on ikkagi sõitmiseks mitte kikivarvul hiilimiseks. Ja kui teise tootja omad miskipärast ei hävine nii, siis olen GoodYearidest loobunud. Ning teise tootja rehvidega olen alati pidama saanud, pole kellelegi selga sõitnud või kraavi lennanud.
PS---pead kaua peeglisse vaatama ja süüdlast otsima. Kui sõidad normaalselt, miks kohe müügikohta tagasi ei läinud. Mul ühel autol UG naelad kõik alles, läheb alla kuues talv muuseas. Või mine sensitiivi juurde, äkki keegi needuse pannud sulle, ja kõik, mida puutud, ei muutu kullaks, vaid laguneb või pudeneb tuhaks. Mõnel kohe lihtsalt ON nii.
võib olla vana UG500 mudel ajas naelu välja, ei tea, aga olen 90% kindel, et naelte kadumine on juhi süü. viimase kuue aasta kogemus kolme erineva naastuga- Hakka 5, UG Extreme ja Hankooki viimane mudel ning võttes hanki, siis sõitsin nendega möödunud talvel, kui valitses puhas asfalt ning valdavalt plusskraadid ja mitteüks naast ei lahkunud rehvist.
vaadates vahel aga kasutatud rehvide müügikuulutusi, kus (kvaliteetsema otsa) rehvidel on ca 50% naeltest lahkunud, siis mina pean seda pigem omaniku probleemiks kui rehvitootja süüks. kui naastud lahkuvad mõnest hiina või protirehvist, siis ehk küll teine teema.
ja ilmselt ei räägita asjata, et naastrehv tuleb rahulikult ja korralikult sisse sõita.
Kogemus selline:
Üleeelmine talv sõitsin HP7 hea vaikne kevadel naastud 100 prossa alles.
Eelmine talv kruvisin alla Ice Arctikud veidi lärmakamad olid kevadel naastud 100 prossa alles. St mõlemaga võib rahule jääda.
Autoks tagaveoline BMW. Sel talvel katsetan ära Hiinakad testimise mõttes :) kui ikka väga hullud on kohe alguses siis vahetan koheselt ära.
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.