Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

5 parimat tööriista viimase 5a jooksul?

Kärss
20:47 14.08.2021
Küsimus on pealkirjas, aga kuna 5 ei ole küsimuse eesmärk, siis loomulikult võib pakkuda omi nägemusi nii rohkem kui vähem ja ka palju pikema aja peale kui 5 aastat. Mõte rohkem selles, et nii mõndagi tööriista ostes ei ole ise teadnud, kui vajalikuks see tegelikult osutus ja et nii palju seda kasutama hakkan.

1. Akupuhur, kasutanud mõned aastad mitmeid kordi nädalas igasugusteks asjadeks ahju/lõkke süütamisest autodelt lume ära puhumiseks. Ostsin tegelikult ühe konkreetse töö jaoks, aga siis avastasin, et saab kasutada igal pool, kasvõi koerte kakluse laiali ajamiseks. Lehti pole proovinud puhuda:) Siin on neid terve valik igale maitsele.
https://www.ehituskaup24.ee/ee/catalogsearch/result/?q=akule
hepuhur

2. Akukompressor. Sama lugu, rattureid on mul peres 6, lisaks tööautodele veel ka hobiautod, traktor, haagised, aiakärud jne. Iga nädal on kellelgi kusagil midagi vaja pumbata, kasvõi palli-madratseid jms. Varem täitis kodus sama rolli 50L paagiga veeretatav kompressor, mida ei viitsinud "igaks juhuks" alati kuhugi minnes kaasa võtta. Nüüd vean näpu otsas ja toimetavad ka lapsed sellega iseseisvalt, nii et ma isegi ei tea, kes ja kus seda kasutab.
https://www.ehituskaup24.ee/ee/akukompressor-makita-dmp180z-
18v-lxt-ilma-aku-ja-laadijata.html

3. Automaatsete tellitavate mutrivõtmete komplekt, ostetud ligi 20a tagasi, siiani kasutuses mul nn backup võtmetena, et kui ühelgi muul moel lahti ei saa, siis kasvõi kahemeetrine saba taha ja sellega saab alati. Ei ole selline nagu pildil (kordades laiem), aga sama tööpõhimõttega - sisuliselt siis ühtse käepideme ja vedruga kullinokad. Ostetud kunagi mingist telepoest:)
https://www.tft.hr/wp-content/uploads/2018/10/IMG_E2709.jpg

4. Elektriline hakklihamasin. Ei arvanud neist enne midagi, kui nägin sõbra juures. Lisaks ise hakkliha tegemisele saab lasta sealt kalad läbi koos kõigi luude ja selgroogudega (mõne puhul vaja lasta 2-3x) ja veel palju muudki. Pärast selle ostmist avardus kodune menüü märgatavalt. Just selles suunas, et nüüd teeme toitusid, mida ilma selleta kunagi teinud poleks.
https://kaup24.ee/et/kodumasinad-kodutehnika/koogitehnika/va
ike-koogitehnika/hakklihamasin

5. Tellitava laiusega euroaluse tõstuk traktorile. Varem kasutasin tagakoppa, käru, kärus eraldi veemahuteid, lohistit jm haakeseadmeid. Nüüd on jäänud alles peamiselt see üks, sest saab vedada kõike, mis on euroaluste peal (nt neid kantmeetriseid veemahuteid, kuhugi minnes ei pea tööriistu eraldi sorteerima, vaid selleks on euroalus, laon nii palju portesid sellele peale kui vaja, tööriistad sisse ja bussi/autosse jne). Kuna laius on tellitav, saab sellega vedada ka erimõõdus ülilaiasi aluseid nõudvaid asju, üksikuna maakive, palke ja soovi korral kasvõi terve auto õhku tõsta, kui põhja all midagi teha tarvis, rattaid vahetada vms. Eraldi linki ei pane, kuna nii suurtel kui väikestel traktoritel on eri tüüpi haakimise viise ja kellel huvi, leiab enda jaoks ise sobiva.

6. Mööndustega võiks siia lisada ka gaasigrilli. Suhtusin enne nii, et kui on korralik grillahi, siis milleks küll? Aga kingiti väga korralik asi ja on kasutuses aastaringselt 1-2x nädalas, sest sellega toimetamine on lihtsalt nii kiire/lihtne varasemaga võrreldes. Lastega ei saa nii, et trennist tulles teed tund aega süüa. Sellega käib kõik kuidagi mängeldes ja saab panna ka lapsed ise tegutsema. Loomulikult ei läinud kaua aega, kui lisandus sellele ka gaasiküttel suur pann, lapsed teevad korra nädalas õues iseseisvalt pannkooke - suure panniga jällegi nii, et paar pannitäit ja toit (pannkoogid, kotletid, wokiroog vm) hetkega valmis. Grillist pilti ei pane, pannikomplekt on sealt ostetud (Eestis toodetud), 720mm suurusest on enam kui küll ka suurele perele ja piisab ka üritusi korraldades (euroaluse peal koos gaasiballooniga, viin-tõstan kuhu vaja:)
https://www.grillsymbol.ee/tootekategooria/grillsymbol-basic
-sets-3/

Jagage lihtsalt kogemusi tööriistadest, mis on pannud endalt küsima, et kuidas ma küll ilma selleta enne hakkama sain! Eks ma lisan ka ise siia hiljem juurde mõningaid "vidinaid". Siin teemas pole õigeid ega valesid vastuseid. Kommentaar juurde on soovituslik.
ConnorFlint
21:30 14.08.2021
Akutrell - no mida iganes ja kus iganes tolle kasutusala, nii koduses kui ka proffikeskkonnas.
Akumutrikeeraja - oma igapäevase töö juures pea pidevas kasutuses (kui ühel ühendusflantsil on M24 poldid, 64tk ning säherdusi flantse on päevas vaja näit 20-30 tk kokku laksata, siis nö tavaliste mutrivõtmetega kaugele ei purjeta)

Muudetud 14.08.21 21:31

63amg
22:59 14.08.2021
akutööristad on pointless! koguaeg on akud tühjad ja vaja laadida.akud vananevad.kui soovid uut akut,siis teatatakse,et pole enam tootmises.pidevalt lastakse välja uusi mudeleid,mis vanadega ei ühildu.täpselt samad mured, nagu elektriautodega.
teema pealkiri on viimase 5 aasta jooksul,kuid millegipärast tuuakse näide 20 aastat tagasi soetatud riistadest
Deus
08:55 15.08.2021
Tuleb akud laetud hoida lihtsalt, ei ole see asi nii hull midagi. Sisud on ka vahetatavad, paned endale meelsaima elemendi sisse, kuigi peab tõdema, et tehasest tulevad juba päris edevate LG, Sony või Samsa sisudega.
Ise soetand aind trelli ja mutrikeeraja, mis makita akusid söövad. Mingi mõte on veel autosse paari akuga töötav kettsaag soetada, teeb elu lihtsamaks, kui palk teele satub ja ei peaks enam kirvega higistama nii palju enam.
ConnorFlint
09:57 15.08.2021
Akudest: tööl on kasutusel Boschi tehnika. Üks aku peab tööl vastu u aasta. Enamasti on meil kasutuses 5Ah akud (mingist ajast leidub ka veel 4seid) ja paar tükki on ka 8Ah. 5Ah aku laeb täis u 30-40min, 8ne u tunniga. Sõltuvalt töö iseloomust, jagub üht 5Ah akut u 30min, kuid seegi on väga varieeruv.
Akude pluss minu silmis: kuna töö on tihti vägagi liikuv, ehk siis, töö operatsioonid ei ole paiksed, siis on akud just parim lahendus sellisel juhul. Ka on tulnud ette, kus mõnel objektil on el. varustus veel nö algusjärgus ja siis on hea, kui relvad on akude pealt.
Isiklus majapidamise kasutan Makitat. Samuti 5Ah akud. Varsti on lihtsam öelda, millist instrumenti mul veel akude pealt pole.
Just eelpool kirjeldet situatsioonis, kus tormiga oli teele mõned puud paigaldatud, sai Makita kaheakulist kasutatud. Oli ka bensukas Husku autos, a too keeldus tol päeval käivitumast ja kaasas olnud Makita oli kut ruskias õiges kohas. Akud pidasid pea 1,5h pidevat tööd vastu, millest piisas, et tee vabastada.
Njah bljah
10:09 15.08.2021
Nõusepesumasin - elanud viimased aastad üürikorteris ja siin polnud seda asja. Polnud sellele isegi mõelnud. Üks tuttav ütles et ostis 50 euriga ja jube mugav. Lõin okidoki lahti ja pakuti töötav asi 20 €. Tundus hea diil olevat. Ainult et köögis pole ruumi. Sai siis too 20 eurine masin koju tassutud ja panin ta vannituppa, k-rautast ca 15 euri eest liitmikke ja vahe jubinaid ja ühendasin vannitoa kraanikausi külge. Kogu investeering koos paigaldusega ca 40 euri ja ei kujuta ette kuidas ma ilma nõudepesumasinata varem hakkama sain, super asi. Fairy Platinum tabeltid leidsin maximast kõige odavamad, 100 pakk oli ca 12 € ehk 12 senti tk.
ei tasu ära
10:49 15.08.2021
induktsioonkuumuti
Kärss
13:33 15.08.2021
# koguaeg on akud tühjad ja vaja laadida.akud vananevad

Vanakooli akud vananesid kiiresti. Liitiumakud ca 5a kestnud ja ootan hirmuga, millal see vananemine selliseks muutub, et ise märkama hakkan. Tõenäoliselt lähiaastail. Aga see "kogu aeg tühjad" on mõistetamatu. Ka minul on 18V Makita 4-5Ah akud, 3tk. Kasutan sellega relakat, erinevaid saage, trimmerit, tolmuimejat, hekipügajat, trelle-löökmutrikeerutajat jne, aga ainus viis, kuidas ma olen suuteline tühjendama akut laadimisest kiiremini on siis, kui saen kettsaega palke, ehk siis pika, pideva ja väga suure koormuse all. Saagides või laasides toorest puud toimub laadimine umbes sama kiiresti, kui mul õnnestub akut tühjendada. Kõigi muude akutööriistadega ja kõigil muudel juhtudel alati kiiremini. Arvestades, kuhu on praeguseks kukkunud nende akude hinnad, ei muretse ka selle pärast, kui on vaja juurde osta. Võiks ju osta juurde ka neljanda aku, aga selle järgi puudub igasugune vajadus, kuna palkide risti ja pikuti saagimiseks on nagunii särtsusaest oluliselt võimekam tööriist olemas. Kusjuures targemad räägivad, et Makita akutehnoloogia pole sugugi turu parim, lihtsalt neil on pakutav akutööriistade sortiment minu jaoks sobivaim.

Kui juba trellidest juttu tuli, siis trellidele leiab tänapäeval ka väga huvitavat lisavarustust kuni igasuguste plekinakerdajateni välja. Sealt huvitavamast otsast kasutan ise sagedamini näiteks veepumpa, ristipidi töötavaid väikesi relaka või saeketast (kohtadesse, kuhu on kehv ligipääs) ja puuride teritajat. Samas ise pole kohanud trelli otsa käivat vee/õli/kütusepumpa, mida soovitada julgeks. Töö teevad nad kõik küll ära, aga kui on hea ligipääs, saab kallates või ämbriga tõstes töö kiiremini tehtud:)
.
18:07 15.08.2021
Karss.
Tegin tavalisele vaadipumbale vanda asemel trellide sobiva otsa ja tangid nagu tanklas.

Ex need tänapäeva top tööriistad ongi kõik akudel põhinevad.
Ise kasutan ryobi sarja ja ei kurda kodus sobib küll + tööriista valik on samuti suur.
ryobide kasutaja
00:03 10.09.2021
ryobi valik parem kui makital. hinnad odavamad ja riistad samaväärsed. ainult üks jama. akude eest kipuvad kirvest väntama. alla 100 eur 5 aH akut ei saa. see on natuke liig. sellele vaatamata olen ryobile üle läinud ja kasutan vist juba ca 20 tööriista
Njah bj
06:50 10.09.2021
Kuumaõhufritüür.

Alguses olin skeptiline aga tegelt päris hea asi. Temaga saab teha kiiremini kui klassikalise ahjuga (seega hoiab elektrit kokku), lisaks jääb toit mahlasem. Enam vähem maitseb nagu päris õli fritüür, aga jääb ära see õliga jebimine + lisaks tervislikum.

Näiteks lõhefilee viskad sisse 13 minutit ja valmis. Lisaks avastasin et saab teha tavalisi kotlette, ei pea panni peal vaeva nägema praadimisega. Igaljuhul mul selline ja kiidan:

https://www.photopoint.ee/koogitehnika/1908140-klausberg-kuu
maohufrituur-77l-kb-7495?gclid=EAIaIQobChMI_Zadrr_z8gIVxIXVC
h3LzAy2EAAYASAAEgJ7b_D_BwE
Kärss
17:19 11.09.2021
Kui tegin omale 3a tagasi suvemajja teist kööki, olin dilemma ees, kas kuumaõhufritüür või halogeenahi. Valisin viimase lihtsalt uudishimust, sel hetkel oli hind vist 26e. Omaduste osas samad kiidusõnad - ma ei teadnudki enne, et grillkana võib nii maitsev ja mahlane olla. Täpselt 2 kuud peale garantii lõppu sai otsa ventilaatori mootor...
https://www.on24.ee/p/47196/lauapealne-halogeenahi-sencor
MihkelLember80
14:00 12.09.2021
Käsitööriistade lemmikud ja enim kasutuses:
1) akudrell - mida kõike viimase 15 a jooksul kahe drelli abil ehitatud ja remonditud pole - üks väike puitmaja korteri kapremont, mitu puidust abihoonet, ühe elamu tuunimine-remont meenuvad esimese hooga.
2) järkamissaag - 2 a tagasi sai üks ostetud ja nüüd on küssa, et kuidas küll senine elu elatud ja ehitused tehtud said. Võtsin teadlikult suurema kettaga (256 mm) ja üsna pika käiguga, seega laseb sirinal läbi vähemalt 100 mm paksust ja 200 mm teistpidi materjali - ja üle selle naljalt polegi kätte sattunud. Lisaks tükeldamisele ka soovitud nurgad ühte ja teistpidi - rõõm!
3) käsifrees, mis tagurpidi laua alla kinnitatud. Olen omajagu väikeseid vidinaid puust teinud ja sellega ikka omaette mõnu servi ümaraks ajada.

4) Viimase poolaasta spetsiifiline mõnu - kvaliteetsem, laadimisseisu tulukestega näitav patareilaadija. Nii titemonitori kui mänguasjade kui rattatule akusid vaja mõned korrad nädalas laadida, väga tore seda teadlikult teha. Ja kui palju tavapatareisid - ja lisa-adaptereid-laadijaid - on sellega ostmisest või laua pealse risustamisest säästetud.

5) sülearvuti ja nutitelefon - palgatöö ja meelelahutuse jaoks põhilemmikud ikkagi. Enamus ärkvel ajast möödub (vahel kahjukski) nende taga ja saab väga mitmel eri moel raha teenida kui ka oma uudishimu rahuldada - 3D projekteerimine, Auto24, juutuub, feissbukk, maa-ameti kaart ja maps ja muud aja surnuks löömise kohad. See, et internet ja info on igas maa nurgas käepärane, on ikka äärmiselt meeldiv.
R.K.
15:26 02.10.2021
Keegi nende nutiseadme külge ühendatavate mikroskoopidega on kokku puutunud?
Deus
17:42 02.10.2021
Mikroskoobiga pole kokku puutunud aga OTG võimelise androidiga sondkaamerat olen küll kasutanud, töötas häste.
-
19:24 16.10.2021
Kuna akutrell pole majapidamises mingi haruldus, siis võiks keegi välja mõelda trelli otsa käiva väikese hekipügaja ja näiteks ka trimmeri. Lihtsam ja odavam on teha lihtsalt üks mehhaaniline jubin ilma mootorita kui varustada kõik tööriistad eraldi mootoritega.
Marko
20:17 16.10.2021
Tavalise (aku)trelli otsa ei saa kumbagi panna nii, et tööriistaks võiks nimetada. Seal võimsus alla poole kilovati, mõlemad nimetatud nõuavad tööriistaks olemiseks kordades rohkem.
1234abcde
20:31 16.10.2021
Mul akutrell 820w ja paljud juhtmega hekilõikajad lahjemad.Seega ei näe probleemi .Trimmeri puhul jääb ilmselt pöördeid väheks.
Marko
20:39 16.10.2021
Hekilõikuri osas mingi mööndusega nõus. Samas tavakodanikul pole 800+W akutrelli, pigem 100-150.
Teema on tegelikult sellest, mis toreda riista oled avastanud, mitte sellest, mida võiks tegema hakata.
Marko
20:42 16.10.2021
Lisaks veel üks suur mure - tänapäevastel trellidel on haruharva enne padrunit silindriline osa, kuhu saaks lisasid kinnitada.
1234abcde
21:19 16.10.2021
Vähe toekamatel,mis ka lisavarust ringi jõuavad kedrata,nendel ikka on koht olemas.Tavaliselt lisa käepideme jaoks,see ajaks asja ära. Mõne trelliga käitava tööriista puhul pole kinnituskoht isegi vajalik.Kasvõi selline,samas väga asjalik tööriist... https://www.tooriistad24.ee/nakerdaja/
Marko
21:27 16.10.2021
Loomulikult on toredaid asju olemas, ma ei vaidle sel teemal. Lihtsalt OT algatajale selgitasin tibake, milles viga.

Tagasi teemasse - minu absoluutne lemmik viimasest ajast on klambrihaamer.
Näiteks selline:

https://www.bauhof.ee/et/klambrihaamer-r311-536800?gclid=Cjw
KCAjw8KmLBhB8EiwAQbqNoLCTNFzFGXFq6XtrpzYuJYnrUycW2b1b8K-z63K
NhMPg4BBVSuvbZRoCFnIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Kuna mu klammerdamised on enamvähem tehtud, siis poodi ei torma, aga idee iseenesest on super.

Muudetud 16.10.21 21:32

Deus
14:28 21.10.2021
AliExpress vist luurab ikka, mida ma internetis loen. Pakuti sellist asja mulle kohe :D

https://a.aliexpress.com/_mKV6B5G
Kärss
16:31 24.10.2021
Täiendust huvitavatele tööriistadele, ostetud mõni aasta tagasi "kopikate" eest mingist Saksamaa Lidlist. Kuna hinda polnud ollagi ja idee tundus nii jabur, siis lihtsalt pidin proovima. Oleks olnud kohe midagi auto juures keerata, oleks ostnud peotäie neid juurde kasvõi kingituseks.

Neist üks on selline, millel keerad kandid nii tihedalt kokku kui võimalik, teisel on topelthülsid, millest sisemist saab vedruga eest ära lükata, kui välimist hülssi vaja kasutada. Geniaalselt lihtsad ideed, aga mõõdud, materjalid ja igasugused pisiasjad sealjuures teevad nende kasutamise nii mugavaks, et kasutan rohkem kui tavalisi silmuste-padrunite komplekte. Ja kasutanud ka selliste poltide-mutrite puhul, millega eelnevalt ka mõne muu võtme puruks keeranud.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte