Mis komme see on: Tartu maanteel tuleb tagant politsei, lubatust märksa kiiremini, vilgutab lambikesi. Ma keeran sisuliselt kraavi (sry, ma ei tea, mis seal teepeenral on, mõnikord näiteks naeltega lauajupid), siis selgub, et vennad eskordivad mingit vippi. Mis seadus või eeskiri lubab sundida mind äkkpidurdusele? Miks nad ei võiks sõita teisel rajal must vilkudes mööda?
Jättes kõrvale selle, miks üldse VIP nüüd eskorditakse, on taktikal väga lihtne põhjendus. LE kohustab teed andma sinise vilkuriga sõidukile ja selle sõiduki poolt saadetavale sõidukile. Anda teed tähendab mitte takistada. Keegi ei sunni Sind äkkpidurdusele, vastupidi - vastavalt LE on Sul kohustus sellest selgelt märku anda kiiruse vähendamise või sujuva peatamisega.
Teisest küljest on sellel sinise vilkuriga auto juhil lisaks õigusele kalduda kõrvale paljudest LE nõuetest ka kohustus samal ajal tagada liikluse ohutus. Seetõttu annabki ta Sulle märku, et kiirem sõiduk on lähenemas ning veendub, et oled teda märganud ega tee näiteks äkilist pööret vasakule, ei alusta möödasõitu jne.
Suhtu rahulikult, võta jalg gaasilt maha ning võta teel paremale (kuigi peaksid asulavälisel teel nagunii sõitma sõidutee parempoolse ääre lähedal) ning seejärel hakka sujuvalt peatuma. Teepeenrale sõita ei ole vaja, ei tohigi. Üksnes peatuda või parkida tohib parempoolsel teepeenral.
See märku andmise ja ohutuses veendumise jutt on kena küll, paraku on tegelikkus hoopis midagi muud. Olen ise peaaegu teelt välja sõitnud, kui keset kurvi tulid lennuga mulle kaks vilkurit kõrvuti vastu, üks oma suunavööndis, teine minu suunavööndis, mis tema jaoks oli vastassuuna vöönd, sellist asja olen rohkemgi näinud, kus esimesed sõidavad kõrvuti ja tee lükatakse kogu laiuses tühjaks, ei hoolita kurvidest ega pimedatest tõusudest. Kas selline tegevus on eskortijatele eeskirjadega lubatud, terve mõistus ütleb, et peaks olema keelatud. Vene ajal, kui bossid Moskva ja Krimmi vahet ajasid, lõhuti seal niimoodi päris tihti lihtinimesi, tahaks loota, et meil see komme ära kaob, enne kui ohvreid tulema hakkab.
*****, hoia rohkem silmad, kõrvad lahti! Lisaks sa ei pea äkkpidurdust tegema, sa pead lihtsalt VIP meestele viisakalt teed andma ja ruumi tegema, et nad saaksid sinust ohutult mööduda kiiresti.
Kui silmad-kõrvad lahti ei oleks olnud, oleksime ilmselt ninad kokku pannud. Jutt oli VASTUTULIJATEST, KES VÕTAVAD ENDA ALLA TERVE TEE LAIUSE, ST. MÕLEMAD SUUNAVÖÖNDID ja kes ei sõida mitte 100km/h või natuke kiiremini vaid tavaline on 150km/h ja üle selle, mitte tagant möödujatest. Jah, ma ei pea äkkpidurdust tegema, ega paremal pool tee ääres olevatest postidest paremalt poolt üle põllu serva mööda sõitma, aga ma otsustasin seda siiski teha, et inimesed ja auto terveks jääksid. Kui otsustamise ja tegutsemise aega on sekundi murdosad, ei saa viisakusele ja rahulikule ruumitegemisele eriti mõelda, kuna aeg seda lihtsalt ei võimalda.
Kihv ja *****, Teie juhtumidon täiesti vastupidised. Nii on ka liikluses juhtumeid seinast seina.Liiklusnõuded on täis ohutust tagavaid norme, kuid tegelik elu on teistsugune. Loomulikult on eskortimisel samuti eksimusi. Ma ei oska öelda, mis Sinu juhtumi tagamaad olid. Ehk oli riiklikult tähtis sõit, kus oli vaja sedavõrd kiiresti sõita ning kaks autot kolonni ees tagasid parema nähtavuse ja liiklejate varasema hoiatamise. Aga võib-olla olid ka politseinikest rullnokad, kes elasid end maanteel välja.
Sellisel kahes reas sõitmisel on konkreetne taktikaline eesmärk - sundida vastutulija kiirust oluliselt vähendama vajadusel kuni seismajäämiseni. Kahekesi sõidetakse seepärast, et on olemas teatud kategooria liiklejaid, kes üritavad tee keskel või Sinu suunavööndis sõitjast mitte paremalt, vaid vasakult mööduda. Samuti on selline sõit ohu piiril, kuid VIP ei saa üksi edasi sõita, kui saateautoga midagi juhtub.
Kolonni kiiruse dikteerib üldjuhul VIP ja tema ajakava. Tavaliselt valitakse üldisest kiirusest ca 20 km/h rohkem, et ei tekiks ohtlikke olukordi möödasõitudega, kuid tiheda ajakava korral sõidetakse mõnikord nii nagu torust tuleb.
Tore vastus ;) Täpsustan natuke. Tee minu ees oli vähemalt pool kilomeetrit tühi, sõitsin umbes 80 km/h. Mulle vilgutati laternaid, näitasin tulega, et sõitku mööda ja võtsin kiirust veel vähemaks. Polnud võimalik aru saada, mis selja taga toimub. Natukese aja pärast lasti mulle kaugtuled peeglisse. See oli juba ebaviisakas. Ma ei takista kunagi operatiivmasinate sõitu, annan alati märku, et olen neid märganud, aga tundub, et operatiivid ise ei vasta samaga.
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.