Kui müün, kehtiva kindlustusega auto maha (teen kellegi teise nimele) mis siis saab kindlustusest, mis kehtiks veel 3 kuud? Kas uus omanik võib selle kindlustusega liigelda ja mis saab õnnetuse korral? Kui palju peab kindlustaja mulle katkestatud kindlustuse eest tagasi maksma?
Uus omanik saab liigelda. Ta peab teatama kindlustusandjale omaniku andmete muutusest ning uued maksed arvestatakse tema andmete järgi. Liikluskindlustuse lepingu alusel vana omaniku poolt makstud raha vanale omanikule ei tagastata. Ettemaks loetakse tasutuks uue kindlustusandja poolt. Oma raha tagasisaamise võimalus on uue omaniku käest (nimetatud summa oleks mõistlik lisada sõiduki hinnale).
mis jutt see selline on? mina olen küll müünud auto niimoodi, et olen lõpetanud enda nimel oleva kehtiva poliisi ning kindlustus on teinud omad arvestused ning osa raha mulle arvele tagasi kandnud.
Tagastatakse täiskuud! Liikluskindlustuse katkestamisel saab raha tagasi küll, aga enamjaolt ikka "antakse" see leping, õigemini see raha autoga kaasa.
Võimalik, et kindlustusseltsid siiski tagastavad raha, kuid otsest kohustust neil selleks ei ole. Liikluskindlustusseadusest: § 23. Leping sõiduki võõrandamisel
(4) Kindlustusvõtja muutumisel käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud juhul ei tagasta kindlustusandja tasutud kindlustusmakseid. Kui on tasutud kindlustusmakse ettemaks, loetakse see tasutuks uue kindlustusvõtja poolt.
Raha tagastavad siis, kui oled neid teavitanud enne auto müüki. Ehk siis lähed kohale ja lõpetad lepingu. Peale ARKi toiminguid (omanikuvahetust) enam raha tagasi ei saa.
ma kyll sain. Kysiti veel, kas soovite raha tagasi saada, voi siis lihtsalt kindlustuslepingul nime muutmist (uus omanik). Seda siis Tartus seal ARKi majas (mis iganes selts see ka polnud, ei ole meeles)
Mina just hiljuti ostsin mõnpeaaegu uue auto, millel vana omaniku poolt tehtud liikluskindlustus kehtib kuni aasta lõpuni. Pidin ikkagi uusti maksma ligi 2300 kr. aastase kindlustuse eest. Mulle tagastati küll mingi naeruväärselt väike summa (500 ringis), aga vana omaniku aastamakse oli vist alla 1000 kr, kuigi auto oli samadel tingimustel liisinguga ostetud. Ilmselt loeb ka kindlustusevõtja elukoht (mina Viimsis, endine omanik Ida-Virumaal).
Selleks, et tagasi saada raha , mis on veel jäänud tuleb minna enne ümber vormistamist kindlustusse ja leping lõpetada. saad raha tagasi , lepingu lõpetamine 25eek võetakse sealt maha.
kui oled nõus sellest rahast loobuma, siis uus omanik peab 5 päeva jooksul pärast vormistamist pöörduma sellesse kindlustusse millega tegemist on ja tegema lepingu oma nimele. järele jäänud summa eest saab ta kindlustust oma andmete järgi, (riskigrupp, piirkond, kW)
konkreetne juhus, kus ostsin aprillis auto ja oli omanikul aasta lõpuni kindlustus. temal riskigrupp 0.4 mul 1.2 mina sain ainult juuni keskele :(
Ma ei leia kuskilt seadusest et omaniku vahetumisel "uus omanik peab 5 päeva jooksul pärast vormistamist pöörduma sellesse kindlustusse millega tegemist on ja tegema lepingu oma nimele"
Palun vihjake seadus, Paragrahv ja punkt, ise ei leia seda seadusest
5 päeva tähtaega ei olegi, sõiduki omandanud isikul on viivitamatu teavitamise kohustus. Uue lepingu sõlmimine ei ole vajalik, kuid kindlustusmaksed tuleb arvutada uue omaniku järgi, mis tähendab, et kindlustusselts väljastab uue poliisi, mille tähtaeg vastab kindlustusmakse ettemaksule. Vastus Sinu küsimusele ning ilmselt veel tekkivatele küsimustele on liikluskindlustuse seaduse § 23, mille täielik väljavõe allpool.
§ 23. Leping sõiduki võõrandamisel
(1) Sõiduki võõrandamisel astub sõiduki omandanud isik sõiduki suhtes sõlmitud lepingus kindlustusvõtja kohale. Sõiduki omaniku surma korral astub sõiduki õiguspärane valdaja lepingus kindlustusvõtja kohale.
(2) Kindlustusandja arvutab kindlustusmaksed vastavalt uue kindlustusvõtja andmetele.
(3) Kindlustusvõtja muutumisel käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud juhul ei lähe sõiduki omandanud isikule üle sama lepingu eelneva kindlustusvõtja poolt möödunud perioodil tasumata kindlustusmaksete ja viiviste tasumise kohustus. Nimetatud kohustuse peab täitma eelnev kindlustusvõtja.
(4) Kindlustusvõtja muutumisel käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud juhul ei tagasta kindlustusandja tasutud kindlustusmakseid. Kui on tasutud kindlustusmakse ettemaks, loetakse see tasutuks uue kindlustusvõtja poolt.
(5) Liiklusregistri volitatud töötlejal ning sõiduki omandanud isikul on kohustus kirjalikult või online-süsteemis viivitamata teavitada Garantiifondi või kindlustusandjat sõiduki omaniku vahetumisest.
(6) Sõiduki omandanud isik võib 10 päeva jooksul pärast sõiduki omandamise registreerimist liiklusregistris sõlmida lepingu enda valitud kindlustusandjaga. Uue lepingu jõustumise hetkel lõpeb eelmine leping ja eelmise lepingu ettemakstud kindlustusmaksete osa tasutakse kindlustusvõtjale (sõiduki omandanud isik) tema avalduse alusel. Avalduse võib esitada ühe aasta jooksul, alates kindlustusmakse tagasisaamise õiguse tekkimisest, kusjuures nimetatud tähtajast hiljem esitatud avaldust ei rahuldata.
mille järgi arvutatakse koefitsent kuni auto kuulub liisingufirmale?
kui sõiduki kasutaja järgi (st. minu, mitte näiteks hansaliisingu), siis huvitab kuidas saab selline asi seadusega olla lubatud kui teen kasutusrendi lepingu?
Üldjuhul on aluseks omaniku riskikefitsent. Kui aga
- rendilepingu pikkus on üle 6 kuu,
- rentnik on kantud kasutajana sõiduki registreerimistunnistusele ning
- rendilepingu järgi on rentnikul kindlustuslepingu sõlmimise kohustus
arvutatakse riskikoefitsent entniku järgi. Aluseks on http://www.lkf.ee/index.php?03526230133253371
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.