Sõiduki ostu finantseerimine

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Era isikult auto ostmine lisinguga

Tom
11:53 21.08.2005
Kuidas see käib? Kas liisingusse peab esitama auto hindamisakti kuidas seda teha? Kas eraisikult ostes on lisingu vormistamine on kallim
sull1
15:43 22.08.2005
Tallinna ARK-is on Hansapanga laenukontor. Lähed koos automüüjaga sinna kohale, koos halduriga vaadatakse masin üle. Kui on õiglane turu hind, tehakse paberid kohe kohapeal ära ja võid õnnelikult autoga koju sõita. Aga eraisikult ostes premeerib hansapank sind 12% intressiga (vist oli nii). Lepingutasu suurus on müüjast sõltumata vist 2500.-
Rait
04:29 23.08.2005
Intress sõltub auto vanusest jne....
See 12% oli vanemate (7-13 aastat) autode liisimise puhul. Seda suurt intressi leevendab see natuke, et nõutakse minikaskot vaid.
Täpsemat infi selle kohta seal:
http://www.hansa.ee/kiri/liisingukontor.html
Jaan
16:59 24.08.2005
Eraisik Eraisikule, siis ostja saadab liisingfirmasse taotluse, kui liisingu poolt on kinnitus, et selle inimesi sissetulekud ok, võetakse auto omanikuga ühendust. Tahavad saada hindamisakti ja auto dokumentide koopiaid. Hindamisakti saab näiteks BRCst, ... aga kasulikum on teinekord võtta vastava auto müüja käest. Fiatil näiteks 300, kui teised nn hindajad vist alates 600.- hakkasid. Hyundaist sai kunagi üldse tasuta (Hyundaile siis).
Seejärel lepingule allkirjad alla. Siis maksab uus omanik liisingule sissemakse ära ja peale seda võid auto üle anda. Seal vist oli siiski mingi arv päevi, kui võisid veel autot enda käes hoida. Igatahes Hansaliising maksab sulle raha 8 tööpäeva jooksul (mitte lihtsalt päeva !!!). Tuttava kogemus, et 9ndal tööpäeval polnud sentigi arvel. Uurimise peale selgus, et liisingul uuelt omanikult mingi allkiri puudu, lõpuks sai ikka liisingule selgeks tehtud, et see on juba teie mure, auto on ju üle antud ja jagage ise oma asju.
Samas kui eraisik firmale tahab müüa, siis tuleb minu teada 18% otsa. Maksab selle küll vist ostja, aga iseasi kas ta siis enam seda sõidukit tahab.
katsetaja
17:02 24.08.2005
vastupidi, kui eraisik ostab käibekakohustusega jur. isikult, siis lisandub km. Jur. isik ostab eraisikult samamoodi ilma käibekata.
JR
17:15 24.08.2005
Eraisikult ostes liisingusse sõltub siiski toiming eelkõige liisingufirmast - tuleks sealt küsida nõu. Kui liisingufirma ei taha maksta müüjale (eraisikule) otse raha kätte (üks selline firma on näiteks SEB Ühisliising), siis on võimalik asi vormistada näiteks läbi BRC komisjonimüügi - eriti kallimate/uuemate autode puhul. Viimati võttis BRC selle toimingu eest 5000. Mingeid käibemaksusid ei tule otsa, kõik vormistatakse nagu tavaline komisjonimüük, müüja peab andma ainult paar allkirja ühele lepingule ja 7 päeva pärast on raha arvel. BRC hoolitseb kõige muu eest.
Lemmy
21:01 23.10.2005
Mulle tundub, et vanema auto ostu puhul on kasulikum võtta väikelaen ja sellega finantseerida ostu.
Liisingu puhul on lepingutasu suurem, lisandub kohustuslik kasko, asjaajamist on rohkem ja aega kulub ka kauem. Samuti piirangud auto vanusele ja maksumusele.
Intressivahe pole eriti suur. Väikelaenu puhul pole ka vajalik kohustuslik esimene osamakse(10-30%).
highq
16:08 01.11.2005
ostsin hiljuti auto liiginguga eraisikult.
Eks ta sebimine ja paras esimene kogemus, kuid seda väärt ja targemaks sai. Kui müüja mõistlik, siis pole probleeme.
Kogu protsess vältas nii nädal aega:
1. alguses proovisõit, kerge ülevaatus spetsi abiga ja broneering
2. esitasin taotluse hanza-netist.
3. järgmine päev helistas haldur ja selgitas, mis dokumentide koopiaid on vaja (auto tehpass, müüja kontaktid ja isikutunnituse koopia). Hindamisakti on ka vaja, kuid seda lepingu sõlmimiseks/ettevalmistamiseks.
4. selle alusel tegi haldur liisingu ja kindlustuse pakkumise.
5. kui see mõlemapoolselt aksepteeritud, võtsin müüjaga ühendust, käisime autot hindamas (saksa-autos 600.-)
6. selle alusel tehti lepingud ja üleandmisaktid valmis.
7. käisime kolmepoolsel kohtumisel (mina, haldur ja müüa), kirutasime lepingud alla (pank müüjaga ostu-müügi lepingu, mina pangaga liisingulepingu).
8. kui esimene sissemakse makstud, käisin liisingus ja sain volituse ARK-i jaoks ning üleandmisaktid.
9. käisime volituse ja üleandmisaktiga ARK-is, registreerisime auto ümber. Kui see tehtud, siis allkirjastasime üleandmisaktid ja müüja andis auto koos kõige kaasatulevaga mulle üle. Koos allkirjadega üleandmisakti ühe poole viisin panka, käisin kaskofirma kontrollil.
selle 7 päeva jooksul, mis peale allkirjastamist veel mul aega oli käisin igaks juhuks veel Fordi keskuses kontrollis (tegelt olnuks seda soovitav enne ostu teha, aga niimoodi mul läks) ja kuna seal tunnistati masin heas korras olevaks, siis oligi kõik.
natsa sebimist, kuid kõik sujus normaalselt.
sass
00:32 08.11.2005
miks te asja ni keeruliseks teete,kõige lihtam varjant myyja sebib hindamisakti ,autopassikoopja,endapassikoopia faxib või meilib need panka-seejärel lepitaxe kuupäev pangas kokku ja kirjut lepingutele alla .myyja läheb koju ja põeb 7 päeva et jumala eest oma räibet tagasi ei toodax.lugu lõppenud
aa
14:54 16.11.2005
muide sa ei pea autot enne kätte andma, kui raha arvel. See kehtiv eraisiku puhul (jur isiku puhul kannab pank kohe raha). Vormistatake kõik ära, paberid, ark ja võtmed kätte, aga auto seisab 7 päeva ja hetkest kui raha käes, tuleb omanik järgi ja viib auto.
siilionu
21:54 16.11.2005
Vastupidi, ostjal on õigus 7 päeva jooksul peale ostutehingut raibe tagastada. Peale müügilepingu tegemist on omandiõigus üle läinud ostjale ja tal on täielik õigus oma vara müüja juurest kohe ära viia. Et seda koguaeg nii ei tehta on lihtsalt allumine müüja tingimustele, mis pole aga seaduslikud.
aa
22:10 16.11.2005
vot ei ole nii, tehing on lõpenud siis, kui on ka raha ülekantud, autot EI pea kätte andma. Mul tuttaval just oli selline seis, kui ostis auto ja üle ei antud, pank teatas, et kui müüja pole nõus, siis jääb auto seisma ja kõik.
aa
22:14 16.11.2005
huvitav, kui ma panka ei usalda ntx, no lihtsalt ei usalda, mis
seadus seda ütleb, et pean usaldama panka "et küll kannab raha".
siilionu
22:25 16.11.2005
Kui lepingus on nii kokkulepitud, et autot enne ei anta kui raha käes, siis võib vist olla. Kahjuks jääb ostja sel juhul ilma oma 7-päeva õigusest jama tagasi anda. Kui ta sellega nõus on, miks mitte.
tm
20:51 29.11.2005
Võlaõigusseadusele vastavalt on ostjal õigus 7 päeva jooksul ostu-müügi lepingust taganeda. Kui miski müüjahakatis kohe autot kätte ei anna, siis sellise käest mina küll autot ei ostaks ( varjab miskit?). Kõik autod, mis olen liisinguga ostnud, olen kohe kätte saanud, õnneks pole pidanud tagastamisõigust kasutama.
Igastahes- kui ostate autot, siis nõudke autot koheselt enda kätte, ei jää pangal see raha üle kandmata.
to tm
10:56 17.05.2007
Ei ole VÕS-is sellist punkti, et sul õigus ostu-müügilepingust mingite päevade jooksul taganeda, sa ajad midagi sassi. Kunagi sisaldas VÕS 14 päeva tagastusõigust, aga õnneks seda enam pole.
mina mina
23:38 17.05.2007
tegelased mis te jahute.kui auto müüja on eraisik ja sa ostad läbi liisingu siis sellele hinnale lisandub km 18%.ehk seletame asja veel nii ,et põhimõtteliselt on auto ostja liisingufirma ja tema niiöelda müüb auto sulle ja seetõttu on km 18% hinna lisaks.seetõttu olekski mõtekam osta laenuga.LAENUGA!ja üldiselt ärge jahuge seda mõtetut ila,et kas kätte või mitte.on üleandmise ja vastuvõtu akt mille hiljem müüa toimetab liisingufirmasse ja selle alusel kantakse see raha üle ja ongi kõik.üldiselt on seadusest tulenevalt õigus taganeda tehingust teatud aja jooksul (on vist tõesti 7 päeva)521
km18%
14:05 17.06.2007
et siis teadmiseks: kui eraisik on müüjax ja auto müüaxe liisingusse, siis ei tule sinna mitte kunagi juurde km 18%! ostetakse eraisikult km vabalt ning lepinguliigiks on Järelmaks.
mina mina
10:12 18.06.2007
to : 18% km

kuule tarknina.asi on nii,et kui liising siis liising ja sel juhul lisandub km. ja järelmaks on järelmaks ja see ei ole mitte mingi liisingu allpakett.seega topi oma tarkus kuhu tahad!!!
tegemist
14:18 26.07.2007
on järelmaksuga müügilepinguga, vara omanikuks saab liisingfirma, tagatiseks jääb sama masin, sarnaselt liisingule, milleks laen, muidu täpselt nii nagu "mina mina" kirjutas
429
15:30 26.07.2007
mis krdi varjab midagi ja kohe peab üle andma jne.
alati oleneb...ma ostsin ka just uue auto, kasutatu ostis eraisik ära. Leppisime kokku hinna, paari päeva pärast ta helistas, et lähme ARKI, läksime, seal vaadati auto üle, tegime lepingud, muideks lepingusse ka alati pannakse, et millal müüa ostjale auto üle annab. Ma ütlesin, et tahan sõita niikaua millal saan oma uue kätte ehk siis 7 päeva jooksul, ok, kokkulepitud, paari päeva pärast helistasin, et saame kokku, annan võtmed, räägin autost veel ka ja ongi okas...
et kui kohe ei anna siis fasist ja midagi varjab ja on ikka m... ja ostja peab kohe lepingu allkirjastamise hetkel autoga ära sõitma...ma saan aru, et elab kapa-kohilas ja raske linna tulla või kohe nuts välja käidaks, täiesti normaalne ju...minge ostke 25000 autosid soovist edasi ja nõudke golfII kohe kätte ja sport sumpa peale ka veel, ostja õigused...
ps! olen ise nii ostja kui müüa olnud ja üldsegi üks täiesti tavaline inimene, pooled kommentaarid siin lihtsalt täiesti hetke ajendil ja mingi emotsiooni najal, et kohe pauk ja põmm...
pioot
22:17 10.08.2007
kui raha pole siis ära parem osta
käibemaks
21:56 16.02.2008
Kui müüja on eraisik või ettevõte, kes ei ole käibemaksu kohuslane sõlmitakse liisinguvõtjaga järelmaksuleping. Järelmaks on olemuselt sama, mis kapitalirent (ka neid on erinevat tüüpi- käibemaksu finantseerimine või kogu käibemaksu tasumine esimese osamaksega), kuid ilma käibemaksuta. Käibemaksu ei lisa liisingfirma käibemaksuseaduse paragrahv 41 tulenevalt.
ostjake
21:16 23.02.2008
Väga hea, asi kohe selgem. kuidas tavaliselt on olnud, kas hindamisakti on maksnud ostja kinni või on see müüja maksta? tavaliselt, ma mõtlen.
juht(õige)
21:43 23.02.2008
Et maksad hindamisakti kinni ja siis tuuakse ka veel 7 päeva jooksul auto tagasi. Aga kui kellegile pank ära ütleb ja siis ka maksad jälle akti kinni(no esimene ei kõlba neile näiteks), siis lõppeks vaatad rahakotti ja mõtled et na...ui mul seda autot oli vaja müüa, raiskad kogu aeg oma kallist aega ja annad raha välja. Täitsa norm et ostjal tuleb endal see maksta, sest kui raha pole siis ikke ostja enda probleem see. Küll tuleb mõni rahadega ostja ka.
ls
20:01 24.02.2008
hindamisakt sakasa auto kasutatud liisingautode juures tötava Eren Karu nimelise neiu käest , 600.-, selle teeb ikka müüja, ma arvan.
See seitse päeva on debiilsus. Autot kätte ei pea andma enne kui raha käes, teine asi on leping sõlmida ostjaga, et ta on tutvunud auto olukorraga ja ei ütle lepingut ümber. Sularahahaga toimetades ei anna sa ju inimesele ilma raha saamata autot 7 päevaks proovida.Pealegi on peidetud vigade puhul alati võimalik makstud raha tagasi nõuda kohtu kaudu.
Eraisikult ostes ei lisandu mingit 18% , laenutüüp on järelmaks, kõrgem pross ja ei miskit muud. Pole vaja sõna võtta kui ei tea.
auocat
16:28 25.02.2008
olen olnud nii müüa kui ostja rollis. kui hakkad läbi liisingu asja ajama, siis:
1. saad müüjaga kokku, vaatad auto üle ja lepite kokku
2. esitad kas siis läbi auto24 (hanzaneti) taotluse või lähed liisingfirmasse kohale ja esitad sedasi taotluse.
3. su taotlus vaadatakse läbi, rahuldatakse, ning siis võtab liisingfirma müüjaga ühendust, et mis paberid peab ta liisingfirmasse tooma (võib ka sinna faxida)
4. autole tehakse (peab tegema) hindamisakti ja see edastatakse liisingfirmasse
5. liisingfirma teeb lepingud ära, ostja ja müüja lähevad koos liisingfirmasse, kus sõlmivad lepingud (kõik vajalikud aktid) ja ostja teeb sissemakse ära.
6. seejärel lähevad ostja ja müüja koos ARK-i, vormistavad autodokumendid ümber ning müüja annab auto üle.
KÕIK
ei ole veel kordagi juhtunud, et müüja oleks jätnud auto 7 päevaks veel enda kätte.

Asjad on keerulisemad siis kui müüja auto on omakorda liisingus.

1. Siis on kas võimalus, et ostja kannab liisingfirmas raha müüjale üle, müüja ostab auto liisingfirmas kohe välja ja siis minnakse ARK-i dokumente vormistama. See kõik toimub ühe päevaga, kuna ega ostja ei taha siis ehku peal raha üle kanda, et too saaks auto välja osta. Muidugi enne peab müüja vajalikud väljaostu taotlused liisingfirmasse andma, et seal jamamist ei tuleks.

2. Teine võimalus on see, et müüja auto on liisingus ning ostja tahab tema liisingu üle võtta. Käekäik on enam-vähem sama. taotlused tehakse kõik ära, muretsetakse hindamisakt jne, aga selle liisingujäägi vahe pead sa omaniku kontole kandma.
nt müüjal on liisingjääk 110 000 kr, auto eest tahab müüja saada 125 000 kr, siis peab ostja 15 000 kr kandma müüja kontole. See tehakse muidugi liisingfirmas kohapeal koosolles. Kirjatate lepingutele alla ning lähete ARK-i ümbervormistama.

KUI ERAISIK OSTAB AUTO ERAISIKU KÄEST SIIS EI LISANDU HINNALE KM%. !!!!! see hind mida müüja tahab auto käest saada, selle hinnaga sa auto ka ostad.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte