Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Pensionifond

mati une
14:31 28.10.2005
Viimased 2 aastat peaaegu iga kord, kui pangas käin, määrutakse mulle pähe seda pensionifondi. Täna läks asi niikaugele, et et peale seda, kui teller minult jälle pensionifondiga liitumist välja pressis ja mina, üritasin seletada talle, et ma tõesti veel ei taha, vaatame, mis tulevik toob, siis saadi mu peale lõpuks päris vihaseks ja kui hakkasin leti juurest viisakalt ära minema, siis prääksuti mulle veel üle saali vihaselt järele, et ise teate, ega teile kaua seda võimalust enam ei pakuta.
Mis siis toimub, kas telleritele makstakse mingi protsent iga inimese pealt, kelle nad sambaga ära liidavad või? Tänane intsident pani küll pangavahetuskuule mõtlema.

Muudetud 02.08.21 13:31

M
14:39 28.10.2005
teises pangas määritakse seda sulle uuesti pähe ;)
Umx
14:51 28.10.2005
Muidugi saab mingi papi iga liituja pealt. See on nagu iga teisegi müügitöö puhul, et vastavalt tulemusele saad palka. Eesmärki tuleb täita.
Fred
15:48 28.10.2005
Hansapangas on see nagu hittraadio kuulamine, teed oma pangatoimingud ära ja siis lõppu tuleb ikka tuttav joru - äkki olete huvitatud pensionifondidest. Seda nad teavad et juba olemas teine sammas, sellegipoolest soovitavad oma panka üle tuua ja kolmanda kah veel teha... Tunne juba et polegi tähtis et sa 100% selle võtaksid vaid see et teller ikka pakuks nagu kord ja kohus, et siis saab aruandes kirjutada et aktiivne müügitöö käib ja kvartaliplaani täitmine täies hoos.
katsetaja
15:54 28.10.2005
See on nende töö, igaüks püüab oma kohta välja teenida...
V6
22:52 28.10.2005
Teller = teenuste müüa. Pensioni fond ja muud ninnud nännud on tema lisaleib. Pidavat olema isegi nii, et kui vähe "müüd" neid teenuseid saad kinga. Isiklikult pole liitunud ja ega ei kavatse kah, no mõelge ise mis garantiid siin on? Kui riik ei suuda isegi strateegilist varu KAITSTA, siis inimenese eest seismine on kõikse väiksem mure meie riigis.
16v
22:56 28.10.2005
V6 ,kui sa riigile ei looda siis peaksidki just liituma.
to mati une :ütle pangas et pange kuhugi kirja et sa ei taha sellest midagi kuulda ning oma otsuse teed ise,küll nad rahule jätavad.
dislafänn
09:09 29.10.2005
Mul sama mure! Ei tahagi enam panka minna, alati soiuvad nagu segased!
SossaSepp
15:04 29.10.2005
Mis te nutate! Mulle pommitas telefonisse ,saatis maile ,hea veel ,et koduukse ees ei oodanud. Oleks veel et omast linnast see suruja pärit - *****gi ,Tallinnasse palus mul sõita.... :D
Andsin lõpuks ta tel.nr. ,millelt helistas ,ühte kuulatavamasse raadiosse neile ,kel hirmus vajadus peaks tekkima ,avalikustamiseks.
Eetris hõigati kah maha ,et nende jaamast saab hirmhagara pangatöölisega kontakti.
Alles siis saabus vaikus. Ei tea ,kas sai paraja portsu kliente ja upub siiani paberimajandusse....?
Ega suurt huvitagi - mina olen prii!
V6
15:50 29.10.2005
Mind ja minu naist pommitati samuti üliagaralt liituma selle jamaga. Asi sai lahendatud nii, et pangas tõstsin suure kisa, kui mulle taas "pakuti". Kisa tegin sellepärast, et sai hing juba korralikult täis ja palusin neil suurte tähtedega nende andmebaasis ära märkida, et EI SOOVI, nüüd rahu juba üle aasta :)
To: 16v
sinu ajud on ka vist ära loputatud või vaatad asjale pisut teise nurga alt kui mina seda asja näen.
...
15:57 29.10.2005
Vaadates ringi oma tuttavate hulgas, arvasin siiani et ma ainus "loll", kes pole veel liitunud ega kavatsegi seda vabatahtlikult teha :D Tore on leida mõttekaaslasi...
16v
16:14 29.10.2005
V6 ,riigi käest saad sa tagasi I samba ,II ja III on sinu ISIKLIKUD,k.a pärandatavad.Seda ütlesingi ,et kui riiki ei usalda siis minu arust on mõistlik liituda ,seda finants asutust kus mina II samba tegin usaldan mina rohkem kui riiki.
Iga asjaga käib kaasas ka risk,ka mitte liitumine on tegelikult risk...,eks aeg näitab.
Ei agiteeri kedagi liituma ,igaüks otsustab ise.

Algselt püstitatud teema on vist ennast juba ammendanud, kõva häälega saab asja korda ;)
eku
17:49 29.10.2005
Jäi silma tekst "peaaegu iga kord, kui pangas käin"
Mida te seal pangas käite? ,
Endal tuleb viimane kord meelde aasta tagasi, kui kaarti sai vahetatud
bmw
17:58 29.10.2005
Ma käin iga jumala päev pangas välja arvatud L ja P.....
karbuss
21:16 29.10.2005
to bmw

töötad seal või?
komvek
21:33 29.10.2005
öelge,et jään igavesti nooreks.
Kapten Trumm
18:22 30.10.2005
kuradi jama.ma pean sel nädalal minema kaarti vahetama.ei julgegi minna,ei või iial teada mis pähe määritakse.peaks vist kellegi teise enda asemel saatma.
pläägue
19:42 30.10.2005
Kapten, äkki teed kellelgi juristi juures volituse ja lased tollel kaardi välja tuua... on ikka mehepojad, inimestega ei suuda siis viisakalt suhelda. mulle on ka aegajalt pakutud, aga kõik on viisakalt läbi saanud... inflatsioon on praegu ligi 5 %, no varem oli veidi vähem... kõik muidugi ei looda ka väga kaua pensionärid olla... tegelikult tuleks rohkem I sambasse suunata sest seal makstakse otseselt praegustele pensionäridele pensioni, paljudel on vast veel emad+isad elus ning saavad pensioni. Rahvast jääb muidugi vähemaks ja jääb vaid loota et noorem põlvkond on ikka solidaarne... praegusi trende arvestades muidugi väga kindel olla ei saa...
Golfens
23:29 30.10.2005
pensionifond on nagu heategevus.Sellega saab siis tegemist teha, kui endal on tulevik kindlustatud, või midagigi tagataskus.Loterii on iga kell kindlam kui pensionifond.
katsetaja
10:39 31.10.2005
Isegi paljud ettevõtted ei tooda sellist tulu omanikele, kui on praegu aastas teeninud mõned pensionifondid liitunutele... Inflatsioon on ca 2-4% eesmärk hetkel hoida alla 3%.
Loterii pole kohe kindlasti kindlam, sellist lolli juttu pole ka mõtet ajada...
Tesise samba kannatajad on mitteliitujad ja praegused pensionärid.
Järgmine kord kui pangas pakutakse sulle seda toodet, siis palu teha enda andmetesse märge, et sa ei soovi pensioniga liituda ja et sulle ei pakutaks seda tulevikus, usun, et see on võimalik.
VVV
09:57 01.11.2005
Arvata võib, et just pangale endale on see väga kasulik ja kasumlik, kui mingid täiendavad rahavood on kasutada ja mida siis "keerutada ja pööritada" annab. Vaevalt keegi sellist toodet väljamõtles sellepärast, et see näiteks isiklikult mulle ERITI kasulik on. Kindlasti on sellest mingit kasu ka mulle, aga kellele ja kui palju just on teine asi.
GTI
11:47 01.11.2005
Vahest keegi räägib kuidas ma oma "rikkused" vanas eas kätte saan kui vahest pole riikigi enam olemas kes maksaks, rääkimata pangast? Ise kasutan piiritaguseid fonde ja hetkel ei saa kurta.
petz
12:19 01.11.2005
Pensionifondid on väga kasulikud - toodavad kindlat tulu ja kindlustavad muretu vanaduspõlve...paraku ainult fondihalduritele.
Nemad saavad oma papi igal juhul kätte, olenemata sellest, kas tootlus on või ei.
Katsetaja
12:49 01.11.2005
Kolme aasta keskmine aastatootlus on Liitujale(!)hansa k3 puhul ligi 12%, mis on palju, PALJU rentaablim, kui enamuste ettevõtete rentaablus. Mul suht kama, palju sealt vahelt teeb fondihaldaja.
Point on tegelikult selles, et ise maksan praegu 2%, riik paneb 4% juurde, see 4 mis paneb riik- teenib ka omakorda raha(kui see neli läheks riiklikku osasse, siis seal ei teeni ta mingit lisaväärtust
Piltlikult - ise olen maksnud näiteks 10000.- kolme aastaga, Riik 20000.- juurde pannud, siis see 20000.- peaks teoorias(st sama suuna jätkumisel) teenima mulle järgmisel aastal lisaraha, ca 2400kr, mis omakorda hakkab raha teenima...
Loomulik, et sellised prossad ei jää igaveseks. Kes garanteerib, et sinu piiritagused Fondid, või piiditagused riigid säilivad? Tugev enamsu rahast on suunatud just piiritaha- st. arvatavasti sinu ostetud fond tõstab siinse II samba fondi väärtust;) Riigis kindel olla?? Muus maailmas toimib süsteem, meil arvatavasti isegi rangema kontrolli all, kui mujal(on ju kuulda olnud, mis USA-s on juhtunud), tehakse väljamakseid ja suure osa nende rikaste penskarite(Soome, Rootsi, USA jne.) pension koosnebki sellest ise kogutud rahast- eeldades, et riiki ehk ei ole, on elu standardi järgi, et naguni võin homme infarkti saada, või autoalla jääda, kas sellepärast jätad nüüd söömata- et parem suren kohe nälga?
Golfens
23:41 01.11.2005
Panen siia kahe laulu sõnad.Esimene kusjuures jõululaul.Santa kindlasti toob midagi.Hansa saadab sulle käpikud, kui saad 60 ja ühe reisi Soome, kuna oled 42 aastat neile maksnud.Loe katsetaja neid laulusõnu ehkä tule viesti perille, mida ma öelda tahan.

Pretty paper, pretty ribbons of blue
Wrap your presents to your darling from you
Pretty pencils to write "I love you"
---------------------------------
Pretty people, nervous people
People have got to sell
News you have to sell
Look my eyes are just holograms
Look your love has drawn red from my hands
From my hands you know you'll never be
More than twist in my sobriety
katsetaja
09:08 02.11.2005
Ei mõista küll, mida tahad ütelda, Eestis on teatud grupp inimesi, kes on absoluutselt kõige vastu(nalju ja isegi laule on absoluutselt kõige ja kõigi vastu), ainult mitte ühe asja vastu, see on see, kui Savisaar nendele 500.- või 700.- kr. annab- see on nagu nende elu eesmärk, et keegi midagi annaks, ilma et ise mittekuimidagi tegema ei peaks. Teeks ise midagi oma tuleviku nimel vingumise asemel, seda ei ole- lihtsam on ju lihtsalt vinguda ja maha teha neid, kes püüavad ilma vingumiseta hakkama saada!
Järgides nende inimeste loogikat ei ole mõtet tööl üldse käia, sest firmaomanikud teenivad ju sinu abil raha, see on ju ennekuulmatu, kohe kõik ennast töölt lahti ja protsesteerima! Miks seda riiklikugi pensioni vaja, nagunii läheb ju riik põhja. Seda 2 protsenti on ikka väga väike summa oma tuleviku nimel, ei takista see muude lisaväärtuste kogumist. Lihtsam on aga naeruvääristada ja vinguda ja tulevikus mõnelt savisaaresuguselt paarsada krooni nuiata ja ütelda, et pensakarielu on sitt!
Muidu saaks ehk ka riikliku osaga kuidagi hakkama, aga tundub, et meil ei ole tulevikus lihtsalt neid maksumaksjadi piisavalt, mis tähendab, et riiklik osa ei saa meil tulema niipea niisuur, kui see on praegu arenenud riikides- see ongi suurim mure, ja see ongi kogu selle II samba mõte.
katsetaja
09:25 02.11.2005
Mis puudutab veel fonde(mida on sadu erinevaid), siis mõtlevad inimesed, kes tõesti nn. suurt raha teenivad investeerivad sinna parasjagu, paljud kes vähegi riskialtid, on teinud viimase kolme aastaga Venamaa erinevate fondidega tulu nüüdseks üle 100%, ja see tulu on endale, mitte haldurile, mis ma sellega öelda tahan, ühiskonna poolt peksupoisi rollis on just need rikkurid, avaliku elu tegelased, firmajuhid-omanikud, poliitikud jne. kes omale reaalselt niiviisi raha juurde teenivad. St tavainimene parem siunab neid rikkureid, ja kallab selle paarsada krooni kõrist alla, kui püüaks osa ja aru saada fondidest, nende toimimisest, nende mõtekusest. Eesti rahva probleem, igapäevased mured on suured ja sellest tulenevalt püütakse elada vaid tänases päevas. Ma ei tee mah aneid, kes ei liitu- ei osta fonde, ei investeeri- see on nende valik, aga teen maha neid, kes ajavad mingit jama, ise mõistmata kogu asja olemust. Elu ei koosne ainult saamisest.
petz
10:11 02.11.2005
katsetaja sai valesti aru. Mu point oli täpselt samasugune - milleks maksta haldurile, kui igaüks võiks ise oma raha maha mängida. Vahe on tegelt selles, et onu meelest on kolme aasta tootlus 100% hea, mina arvan, et samas suurusjärgus keskmise tootluse võib erinevaid finantstuletisinstrumente kasutades saavutada poole aastaga.
PS. Lugege tänast LHV uudist :-)
katsetaja
10:40 02.11.2005
Muidugi on võimalik, aga palju on tavainimesel aega jälgida ja aega tegeleda antud asjaga? Enamusel ei ole, kui just looduse poolt antud annet ei ole antud teemas. Mis puudutab nüüd pensionifonde, siis uskumatu on see tootlus(12%aastas) igaljuhul, arvestades et pool fondide mahust on võlakirjad.
Nagu ütlesin, absoluutselt ei tee maha, neid, kes omale teise tee valivad, kõigil ei ole aga selleks oskusi. Raha mahamängimisse Pensionifondide puhul- kohustus omada teatud määral võlakirju minimaliseerib võimaluse, et raha väheneb- see ei ole ainult mingi aktsiatega mängimine, minuarust on Eestis vist üks maailma paremaid süsteeme- mudel sai välja töötatud ju arvestades vigu, mida teised on teinud 50aasta jooksul, selles suhtes on see Eesti mudel üsna hea- vähemalt ei saa korduda teatud asjad, mis on varem kordunud muus maailmas. Veel sellest, et on võimalik see raha ise maha mängida- eest inimene pigem kulutab selle paarsada krooni kuus neoontulukestele ja firmariietele, kui et kas mängib selle maha, või investeerib selle, see on üks väikseima kuumaksuga investeerimisvõimalusi üldse, muudel juhtudel ei võeta inimest oma paarisaja kroonise kuumaksuga kuskil jutulegi, rääkimata sellest, et keegi viitsiks hakata oma paarisaja krooni kaupa investeerima nii, et tuleks kokku kunagi mingi arvestatav summa. jah, kui olks kohe igal tavainimesel võtta 100+ tuh vaba raha, siis miks mitte, ag aisegi kui mul see raha tuleks nii ootamatult, siis ei oleks see kohe kindalsti mitte vaba raha...
Katsetaja
11:01 02.11.2005
Või räägime siis nii:
mina investeerin n. 200eek kuus, riik annab 400 juurde. riiklik osa väheneb selle tagajärjel minimaalselt, piltlikult võib ütelda, et tootlus on kuus koos panga protsendiga ca 101% Vahe ongi selles, et se investeeritud riigipoolne summa hakkab sulle samamoodi raha sisse tooma mitte ainult sinu enda makstud summa. Jättes selle raha riigi kätte teenid 40aasta jooksul piltlikult:
400* ca40aastat- 192000, mida kunagi hiljem hakkad saama tagasi.

Siis tavalise pensionifondi puhul- see küll väga roosiline prognoos aga siiski- teenid sa investeerides selle 400eek 40aasta vältel näiteks 10%-ga
On sellest 400eegust kuus saanud: 2237000 kr, ole 11 korra rohkem, sinna juurde arvesta veel oma enda mastud summa.
Ok, ei saa lota, et 40aastat on intress koguaeg 10%, Aga arvestade võlakirjade osakaalu, siis oa 5% võib julgelt tulla 40aasta keskmiseks- seega tuleks selle 192000kr asemel ikkagi ca 3-4 korda suurem summa kokku.
katsetaja
11:03 02.11.2005
Sry, palju kirjavigu tuli sisse, aga loodetavasti saate aru..
siilionu
11:10 02.11.2005
Samas peaks märkima et kuigi võlakiri on kindlam asi akstsiast pole suurema majanduskriisi ja pankrottide korral erilist lootust võlakirjastki raha tagasi saada :) Varad on ju tavaliselt panditud laenu tagatiseks, võlakiri on ikka tagatiseta. Aga riskivabalt ei saagi investeerida.
katsetaja
11:21 02.11.2005
Suure kriisi korral ei pruugi ka sinu muud varad säilida! Selleks ongi fondid, kes suudavad ettevõtete taustale ligi pääseda ja seda kontrollida sinu eest, kui hea reaalse pildi saad sina hakates näiteks mõne burgerimüüja või naftagigandi majanduslikku seisu uurima, kes asub teiselpool maakera? Võlakiri pole kunagi tagatiseta- pankroti puhul makstakse kõigepealt välja kohustused võlausaldajate(sh. võlakirjad) siis muud(aktsiad jne.)- see ongi asja mõte- väga madal risk, aga kahjuks ka madal intress. Ükski ettevõte ei osta võlakirju ettevõttelt kelle varad on kõik panditud.
sa ei anna ju samuti suvalisele tondile laenu...
siilionu
12:05 02.11.2005
Tagatisega võlakiri on pigem haruldane kauplemisinstrument. Kaubeldakse peamiselt ikka tagatiseta kraamiga. Pankroti puhul enne jah tagatisega kohustused, võlakirjad reeglina tagatiseta ja tulevad alles seejärel, aktsionärid muidugi alles peale seda. Tahan öelda, et võlakirjafondiga läheb tõenäoliselt samuti pahasti kui aktsiaomaga kui ajad hapuks lähevad. Instrumendi liigi mõttes nüüd risk väga madal pole, pigem ostetakse suurte ja nö usaldusväärsete asutuste võlakirju, mis aga ka sageli kurvalt lõpetavad.
Kõva majanduslanguse ajal su maja ega maa ei lähe pankrotti, kui sa muidugi laenu peal ei ole ja seda pikemalt enam maksta ei suuda. Fondide valitsejatel pole ka mingeid imelisi infokanaleid, kaubeldavate asjade info on saadaval kõigile ühtemoodi, meie väikestes vabariikides võib sageli muidugi ka teisiti juhtuda.
katsetaja
12:54 02.11.2005
Päris nii ei saa võtta, olen tihti kasutanud väljendit, et võib ju ka liiklusõnnetuses surma saada, et kas siis ei oleks mõtet tuleviku nimel elada- et kas parem on teades, et see võib juhtuda, parem kohe autorataste alla hüpata?
Võlakirju on erinevaid, aga võlakiri on täpselt samasugune kohustus, nagu on seda ükstaspuha mis teine kohustus- suurte ettevõtete ja riikide puhul harva panditakse vara- laene antakse majandustulemuste, käibe ja paljude teiste teguritega arvestades, fondide haldurid teavad paremini riske- st. ostused tehakse vastavalt selle, millised on ettevõtte varade seis, kasum, käibed jne... Kõik me ei ole majandusteadlased, las need, kes on teevad omale raha ja selle käigus ka meile?
Mis puudutab majja ja maasse, siis ka mina olen omajagu investeerinud kinnisvarasse, ja ka omajagu teeninud, aga olen selle kõrvalt suutnud ka selle paarsada krooni ära maksta, maaga on selline asi, et kõik ei suuda sinna investeerida(mõni ei suuda isegi 2% kuus ära maksta). Väga hinnalise maaga võib samuti "äpardusi" juhtuda - näiteks kallihinnalised krundid mereääres- tuttaval viis põhjarannikul see jaanuaritorm 60% krundist merre;(- mõte selles, et risk on iga asjaga, isegi maast võib ilma jääda, kui riigikord peaks vahetuma- torm võib su maja minema viia, ise võid autoalla jääda jne. Aga kas on mõtet elada oma elu mis tugineb pessimismile - vingumisele ja suhtumisele, et nagunii on kõik siin ilmas halb?
Mina leian et mitte!
siilionu
13:24 02.11.2005
Kes siin pessimismist rääkis? mina vähemalt mitte. tuletan vaid meelde, et võlakirjainvesteeringud on samuti tagamata investeeringud kui aktsiainvesteeringud!
katsetaja
13:33 02.11.2005
Tihtipeale garanteerivad ettevõtte võlakirja omakorda mõni pank.
pläägue
15:25 02.11.2005
nii seltsimehed... teile üks küsimus.. milles seisneb teie teene, mission maailma eest jne kui te osavalt oma rahakest ühest kohast teise tõstate? tegelete heategevusega, või on missioon selles et ei vali Savisaart, vaid näiteks Savi, oih teda pole vist enam pildil, ok mul kama... ja kes _väidetavalt_ mitte millegi üle ei virise, sest olen täheldanud et seda tüüpi inimesed omastarust ei virisegi vaid apelleerivad oma maksumaksjalikule absoluutselt võõrdamatule õigusele, mis on ülim kõigest... sry teema pensionifondidest kaugele läinud ja kommentaarid mis tulid, ilmselt finantsmaailmaga lähemalt seotud inimestelt olid alguses ka täiesti adekvaatsed aga täna hommikust saati läksite te omadega juba rappa... 100% kasumlikud ettevõtmised, eh teid kyll... aga ma ei tea mis teie elu mõte muidugi on...
siilionu
15:39 02.11.2005
pläägue, kas sa oma kommentaari kogemata valesse teemasse ei pistnud, kuidagi segane jutt? samas, viimased kommentaarid läksid tõepoolest teemast kõrvale, kus oli mureks hoopis toote pakkumise liigne agressiivsus ja järjekindlus, mis kestab kodaniku suhtes juba mitu aastat:)
katsetaja
15:48 02.11.2005
Ja teemasse- nemad teevad lihtsalt oma tööd, nagu juba ütlesin;)
101% oli piltlik., aga see on fakt, et jättes selle raha riigile, saate mingi summa sealt, mis ei pruugigi olla 192000kr (minu näite varal), sest tulevikus lihtsalt pole neid maksumaksjaid, kelleelt see raha võetakse, aga lastes selle raha investeerida- suureneb selle raha väärtus miinimum paarsada protsenti praegusele noorele liitujale, parimal juhul isegi kuni 800% ehk..
pläägue
15:53 02.11.2005
loe kaasvõitleja katsetaja postitust täna hommikust:

"Eestis on teatud grupp inimesi, kes on absoluutselt kõige vastu(nalju ja isegi laule on absoluutselt kõige ja kõigi vastu), ainult mitte ühe asja vastu, see on see, kui Savisaar nendele 500.- või 700.- kr. annab- see on nagu nende elu eesmärk, et keegi midagi annaks, ilma et ise mittekuimidagi tegema ei peaks"

temapoolne versioon asja põhjustest:
"Teeks ise midagi oma tuleviku nimel vingumise asemel, seda ei ole- lihtsam on ju lihtsalt vinguda ja maha teha neid, kes püüavad ilma vingumiseta hakkama saada!"

Ning siis TEGU - elik tõeliselt kiiduväärne alternatiiv virisemisele:
"paljud kes vähegi riskialtid, on teinud viimase kolme aastaga Venamaa erinevate fondidega tulu nüüdseks üle 100%" hmmm... ju se raha kas kasvas puu otsas või tuli nende taskust kes olid lollemad, ja ei saanud nii kiiduväärse teoga hakkama..

peab ka teile kõike punaseks värvima... nojah... igaüks mõtleb oma kategooriates ning omade silmaklappidega ja ma ei ürita väita et minu kategooriad on need kõige paremad ja õigemad
lehmad hobused vasikad
16:02 02.11.2005
lhv vennad olid samuti raha tegemises eriti osavad, üks päev ostsid, järgmine müüsid, päeva kasum 1,5 milli
katsetaja
16:08 02.11.2005
Ma ei mõista, milles asi? kas sul on mingeid arusaamatusi matemaatikaga, või ei mõista sa fondide ja aktsiate olemust?
Mis puudutab virisemisse, siis vähemalt mulle tundub, et on tõesti inimesi, kes on absoluutselt kõige vastu, oodates vaid, et keegi neile midagi annaks (selle kohta on ju ka anekdoot kus mees palub iga päev jumalat, et ta võidaks lotoga miljoni), mis puudutab alternatiivi virisemisse, siis mõni usaldab fonde, investeerib, teenib raha, mõni võtab laenu osatab kinnisvara, teenib, rendib mis-iganes, mõni ostab erinevaid sambaid, et tulevikus mingi lisakopikas kukuks, mõni rügab lihtsat tööd ja ei lähe netilehtedele kurtma, et eestis palgad liiga väiksed, sots toetused liiga madalad- et Lang on oma uue eelnõuga igavene ... -kes ei tea millegist midagi, tegelikku iva üldse tabamata, kas pole?
pläägue
16:27 02.11.2005
katsetaja, kas sa ise paned või ei pane tähele, aga sinu poolt ylesse loetud tegevuste hulgast puuduvad - väljaarvatud veidi üleolev viide 'mõni LIHTSALT rügab tööd'- reaalselt lisaväärtust loovad tegevused... aga vanasõnagi ytleb, tööga pole mitte keegi rikkaks saanud. ok-ok, bõrss jms on aus äri, ärme selle üle vaidlema hakka, eks ole...

metafooriks veel, kui sa juba Langi nime sisse tõid...ja ehk seondub veidi paremini autofoorumiga... Langi parteikaaslane ja vaimne isa, Siim, on Brüsselis jalgrattaga sõidu ära õppinud, võin oma pea anda et seda ta Tallinnas teps mitte poleks teinud ja Siim räägib juba midagi põhjamaade sotsiaalmudelist... Sellesmõttes annan au, sest Savisaar ei roniks vist mitte kunagi jalgrattale... aga Savisaart ei maksa ka süüdistada, et ta kasutab ära teatavad kihi hääli, on ta selle kihi tekkimisele ning jätkusuutlkusele kaasa aidanud või mitte, see on ju samasugune _aus_ konkurents ja võitlus nagu Venemaa fondidegagi hullamine, on ju nii!
Halleluuja
16:31 02.11.2005
katsetaja,millega Sa tegaled,et saad päevad otsa foorumites istuda.Vähemalt tänaste kellaaegade järgi tundub ,et tööks küll aega ei jää.
katsetaja
16:42 02.11.2005
"Rügab tööd" ei olenud üleolev, vaid tunnustav ütlus, ja just vingujate peamine põhjendus ongi, et tööga ei ole keegi rikkaks saanud- ma pole mittekuimidagi kellegilt niisama saanud, olen kõik oma tööga saavutanud ja vaeseks ma ennast ei pea. Börs pole aus asi??? Kas siis ettevõtte omanikuks olemine on kuritegu??? Tundub, et sul tõesti puudub arusaam antud valdkonnast.
Asi kipub poliitikaks juba;)
Mis Siimu puutub, siis see mees on ju vana rattarallidel osaleja... Ja ma ei süüdista Savisaart mittekuimilleski, müts maha, nagui ka Siimu ees, kelleni meist keegi ei küündi. Ta lihtsalt sattus teemasse seoses niisama saamisega.
Miks küll minu töötamine siin korduvalt teemaks on olnud- olen seda ka varem ütelnud, töö iseloom on selline, et hetk olen hõivatud, ja hetk vaba, teinekord olen hõivatud pikemalt- teinekord öösel- täna tundub, et mitte nii pikalt;)
Katsetaja
16:46 02.11.2005
Mis puudutab rügamisse, siis olen minagi seda teinud aastaid ja harvad ei ole olnud ka 20tunnised tööpäevad- ja seda isegi 2000kr eest kuus, enamused ei ole selleks valmis, ja pigem siunavad tööandjat ja riiki ja kõike muus millest hästi aru ei saa- nii on lihtsam, andmata aru et nii ei jõuagi kunagi kuhugile..
katsetaja
17:08 02.11.2005
Sry, on isegi 24 tunniseid tööpäevi oma paarsada mu kontol..
V6
17:38 02.11.2005
...ja see 24h töö seisneb foorumis iba ajamises?
Minu Naine
19:43 02.11.2005
Viitsisin siin kõik kommentaarid läbi lugeda.
Katsetaja on justnagu minu naine-ise küsib, ise vastab.Peaasi,et vahele ei sega,siis on kõik korras.
Smurf
19:58 02.11.2005
Kuna inimene on loomult optimist on pessimismiks piisavalt põhjust.
pläägue
20:12 02.11.2005
katsetaja, kui sa räägid konkreetsest asjast siis on kõik ok, kui hakad üldistusi tegema siis minuarust lähed veidi rappa... aga see selleks, näiteks ettevõtte omanik olla ei ole kuritegu kui ei lähe liiga ülbeks ning ei arva et kõik püsibki _ainult_ yhe inimese pingutuse najal püsti ja selleks ongi tema ise, st see omanik (kui ta on paberil ainuoamnik) jne jne j börsi kohta võib veel ühe ärritava paralleeeli tuua, kunagi kui meie tulevased suured finantsgeeniused ja pangategelased alles oma ajudes suuri visioone haudsid ja ülim ettevõtlikus oli suhkruvatikooperatiiv (ja mul on, katsetaja, sinust siiralt kahju et sa nende poole alt ülesse vaatad) siis olid meil tänavatel sellid kes mängisid sõrmkübaramängu... teatavad sarnasused börsiga on vähemalt minu silmis olemas :-P, sest reeglid olid täiesti ausad, sina võtsid riski et sa ei suuda ära näha kübaraid liigutava selli käeosavust, keegi sind selleks ei sundinud ja panid oma raha mängu, ja oma viga kui sa ei suutnud ära arvata kus see kuul siis oli... ok see oli selgelt provokatiivne näide :-P, börsil aetakse ikka vähemalt väliselt mulli, et selle ettevõtte finantstaust on kindel, toodang tõuseb, aktsia tõuseb jne.. aga sellega ma selle teema, vähemalt enda jaoks lõpetaksin. rõõmsat töörügamist! täna vaja veel palju rügada...
...
20:30 02.11.2005
See finantsjutt ja pensioni kasulikkus vägagi huvitav, paraku pole puudutatud ühte väga olulist tegurit selles ahelas. Mul praeguse seisuga aega enam-vähem 40 aastat, enne kui (üldse) saan pensioniealiseks. Selle ajaga kruvitakse seda piirvanust veel mitu korda ja loomulikult ülespoole. Tahan öelda seda, et lotovõit on siiski tõenäolisem võimalusest saada kunagi pensionäriks. See on minu põhjus, miks ma ei kavatsegi pensionisambaga vabatahtlikult liituda, kuna mul selle paari sotiga kasulikumat teha, kui niisama käest ära anda!
katsetaja
08:12 03.11.2005
V6
Iba nende jaoks, kelle mõistus ei küündi teema sisuni.
Minu naine- Ise küsin ise vastan??? Väga sisukas komma ja väga teemasse- oleks siiv vähemalt püüdnud midagi asjalikku ütelda, mitte kedagi arvustada!
Pläägue-
Pigem tegid sina üldistusi arvates, et börs on midagi halba, ja mitteausat, tuues paraleelle suhkruvati ja teab millega.
nende jaoks, kes teemat ei adu ongi börs, fondid, sambad ja muu nagu sõrmkübara mäng- ja kuna nad sellest midagi ei adu- ja ei taha mõista, siis hakkavad nad seda kuulutama fakti pähe, et see tegelikult ongi nii- sõrmkübara mäng, näidates oma taset maailmast arusaamisel- kus kapitalist on halb ja kõiges süüdi, kõik teised on pühad lehmad, eriti minaise...
To... Kas kardad, et enne sured?
Tõenäoline, aga keskmine Eesti vanusepiir ei peegelda seda, kui vanaks elab tõenäoliselt inimene, kes juba elanud 25 või 50 aastaseks, mõnel juhul oleks ju õnn, ,kui sureks hetkel, kui tööiga läbi saab;)- Paljud siin seda vist soovivad, kui mitte praegu, siis ehk tulevikus. Reaalsus on see, et medistsiin areneb ja kui ma ei eksi, siis oli vist nii, et kui inimene on elanud 45 aastaseks juba, siis tõenäoliselt elab üle 80aasta vanuseks- see on tänane hetk, ma ei tea, mis toimub 40aasta pärast;) seega igaühe oma valik-kuidas ta tahab oma vanaduspõlve veeta, aga midagi tulla maha tegema, millest aru ei saa, pole ka mõtet...
V6
14:43 03.11.2005
to: katsetaja
sa oled varemgi selle nime alt idiootsustega silma paistnud.
VVV
14:50 03.11.2005
Veid vürtsi ja mõtlemisainet võiks asjale lisada ka LHV skandaal.
Fondindus, börsindus jms. eesti moodi - või õigemini küll vist kusagilt ida poolt pärit moodi.
katsetaja
16:40 03.11.2005
V6,
Way to go. Ei hakka su kõrgele mõttelennule vastama, las sulle jääda su arvamus;) ehk magad siis paremini teades, et su raha ei ole mõnes sambas ja et said katsetaja IQ kohta ühe ülimalt sisuka kommentaari kirjutada;)
Ütleks ühte veel, neile kes oma surma kardavad - sambad on päritavad.
pläägue
18:44 03.11.2005
katsetaja, miks arvad sa kyll et kapital ja raha on ko'ige absolutistlikum mo'o't ko'igele? mis pensionifondidesse puutub siis mulle meeldib yhiskondlikult stabiilne olukord kui see olukord on demokraatlik, aus (na'iteks ei tegeleta bo"rsipettustega), ja vastastikule solidaarsusele rajatud (ei kapitalist ega to"o"line pea kedagi pyhaks lehmaks), ja sellises situatsioonis sooviks ma va'ga pensioni koguda...
katsetaja
07:49 04.11.2005
Kust loed välja, et nii arvan(abs. mõõt kõigile)- niisama püüad mu sõnu ja mõtteid väänata! Ülejäänuga absoluutselt nõus!
siim susi
04:56 05.11.2005
jaaa,kõva andmine käib siin :) põhimõtteliselt olen katsetaja argumentidega nõus. paljud hakkavad asja sisusse süvenemata kõigepealt kogu süsteemi maha materdama a`la: niikuinii juhtub midagi,niikuinii lendavad minu kogutud sambad kuradile....pensionini on ju veel nii kaua aega,äkki ma ei elagi nii kaua?! jne,jne....üsna kasutu on midagi seletada inimesele,kes ei tahagi asjast aru saada.
neile kes kardavad,et nende raha uluma pannakse,teadmiseks,et selliste juhtumite tarvis on loodud Tagatisfond,mis kaitseb teie investeeringuid pensionifondidesse.
ning tegelikult on mul ükskõik,kas keegi kogub ja investeerib tuleviku tarvis või mitte-vaba valik. kuid kui praegused kriitikud ja pessimistid peaksid kogemata pensionini välja vedama,on jälle lood ****d-siis tuleb ju 2500eek-ga kuus vanaduspõlve pidada.
granada
16:47 05.11.2005
Kunagi 16 aastat tagasi sai tehtud lapsele pikaajaline elukindlustus( summale 1000 rubla , mis oli tolle aja vääringus normaalne summa).kindlustusmakse tasusin korraga, st krediteerisin kindlustust piisavalt.Isegi ei viitsi uurida , missugune selts on tolleaegse eesti Kindlustuse õigusjärglane(kuigi vist peaks , nii põhimõtte pärast) . Kahe aasta pärast "saab" siis laps kätte oma stardikapitali iseseisvasse ellu...Millises vääringus ? 1000rbl = 100EEK,i = 6 euri. Nüüd võtab keegi ette , et mingi müstiline tagatisfond ( Sorry nimetame ikka asju nende õigete nimedega)garantreerib mingite vabatahtlike kindlustussammatesse paigutatud kapitali. Vastuseks on ainult üks..*****gi ta garanteerib.Garanteerib ainult enda ülalpidamisrahad ja kasumid. Kindlustusvõtja on viimane , kes midagist saab.Kolmanda nn"samba"kasumi kraabib endale kindlustusandja , mitte võtja. Sellekohase arvutuse olen rahulikult igale pakkujale lauale pannund.Pärast seda on kökk- mökk. Päikest päeva.
erxxx
22:03 05.11.2005
... või .... plaah
granada
23:04 05.11.2005
to erxxx: Pakud kolmanda samba pensionikindlustust? Tänan ei ole sellisest teenusest huvitatud.Suvalises pangas fix hoiusena hoides on ka tootlus suurem.Pensioniea kätte jõudes esimesed "N" aastat elad ainult juurde tiksunud protsentidest , pärast lähed alles põhiosa kallale. Kusjuures on sul voli käsutada/kasutada oma vara. Kui oled selle "sambasse" investeerinud siis paraku on käsutusõigus käest antud .Igasugused imejutud tohutust kasumlikkuses on ilus müüt. Kui asi väljamakseteni jõuab on juba kolmas riigikord ja kahekümnes kindlustuse pakkuja.Tõesta vastupidist.Plaah.
ida
09:01 06.11.2005
granada jutuga täitsa nõus, olen ise ka selle eelmise ajastu ohver kus 1000 rbl-i asemel sain 100 eek, milline kukkumine.
siilionu
11:51 06.11.2005
Mis nüüd puudutab 1000ndet rubla aastal 1989, siis polnud see enam mingi suur raha sel ajal. Inflatsioon kroonile eelnenud aastatel oli päris vinge ning sel ajal tehtud panus elukindlustusse ei saanud kuidagi tootev olla võrreldes hinnatõusuga. Ma ei saa aru mismoodi kindlustus sinu 1000 rubla väärtust mõjutas? See on ikka oma mühaklikkus/hoolimatus, et no panin "hirmsa" summa ükskord kindlustusse ja näe, polegi miljonäriks saanud vahepeal. Isegi kindlustuse uut nime sa ei tea, kuigi saadetakse koju teatisi! Nüüd veel lisaks tõmbad oma lühinägelikkusest (aastal 89 oli ju ilmselge mis rubla väärtusega toimub!) tingitud probleemi najalt kogu kindlustussüsteemile vee peale. Ma ei kaitse süsteemi, kuid selgelt oma halva valiku tulemuse tagant peaks kõigepealt ennast üles leidma. Aga neid granada arvutusi vaataks heameelega!
granada
12:32 06.11.2005
See panustamine kindlustusse on lihtsalt kapitali käsutusõiguse vabatahtlik äraandmine.Antud ajahetkel (1989), oleks pidanud tõesti selle summaga midagist targemat tegema./See on ikka oma mühaklikkus/hoolimatus, et no panin "hirmsa" summa ükskord kindlustusse ja näe, polegi miljonäriks saanud vahepeal./ Õnneks ei teinud seda kindlustust , mida kommenteeritakse kui "hirmsat" summat 10korda suurema summa peale.
Arvutused võib igaüks ise teha võttes aluseks fixhoiuse tootluse ja kindlustoote pakutavad võimalused(igasugused lisatulud jäta kui utoopilised välja).Maksed kirjutad tabelisse vastavalt sellele millist lõpptulemit soovid näha.(näiteks 30 aasta pärast saad pensionilisa kuus 10k)ja kindlustuste osamaksete põhimõttel. Ainult mida me keegi ette ei tea , mis vääring sellel 10k,l kuus on. (10k eeki=640euri=6,4tugrikut).selle 1000tollast rublat võib ju rahulikult kahjumisse kanda , kui kehva investeeringu. Kui aga esimesel pensionipäeval saad samasuguse lisa, mis siis? Kirud ennast? Vaata muuhulgas ka üle võimalused kolmandast sambast raha kättesaamise üle kasvõi näiteks 1 aasta enne kohustuslike väljamaksete algust.Ja näiteks 6,ndal kuul sissemaksete tegemise algusest.(esimene asi ,mis ära kraabitakse on kindlustusfirma menetlustasud? Huvitav küll miks?)Päikest.
...
13:20 06.11.2005
Granadaga täiesti nõus! Mul ka üks mitteliitumise põhjuseid on asjaolu, et raha väärtust nii kauges tulevikus ei tea me keegi. Praegu iga kuu paar sotti rohkem kulutada teeb elu paremaks küll, aga kui tulevikus saaks hoopis pensionilisa summas mis võrdub praeguse 25-eeguga? No, thanx!
katsetaja
13:56 06.11.2005
Nii nagu sa ei tea, et kas selle raha väärtus ikka on siis veel nii kõrge, ei saa sa praegu ka väita, et ta seda ei ole. Kuna kogu majandus, riigid, heaolu püsib stabiilsusel, siis vähemlat teame, et kõik püüdlevad selles suunas, 200 kr mind nüüd rikkamaks küll ei tee, arvan, et ma isegi ei tunneks, kui selle raha nüüd tagasi saaksin igakuiselt. Mis aga juhtub, kui see raha on ikka samatugev, ja suur osa rahvast teenib sinust oma vanaduspensionit 20-30% rohkem?
Siis hakad süüdistama riiki, et ta ei hoolitse oma alamate eest ja nõuad toetusi? Pikas perspektiivis on pea kõik aktsiad, fondid ja muud kasu teeninud- ainukesteks tõeliselt suurteks muutusteks võvad olla riigikorra muutus (nagu siin juba mainitud), aga k asel puhul ei pruugi majandus päris kokku variseda j amidagi globaalset- nagu mingi haigus(linnugripp), meteoriit, tuumaõnnetus jne. aga sellisel juhulk ei ole vist nagunii oluline enam ükski väärtus..
siilionu
17:50 06.11.2005
granada väidab siis, et tähtajaline hoius toodab rohkem kui aktsia/võlakirjafond pikema ajaperioodi vältel? Etskae, siis ju suur enamus investoreid purulollid et riskivad oma rahaga kuskil fondides, selle asemel et panna see palju kõrgema tootlusega ja madalama riskiga pangahoiusesse:)
Minu meelest pole suurt (aimatavat) põhjust kolmandast sambast 1 aasta enne väljamaksete algust raha kätte saada. Kui kogun sinna aastakümnete jooksul, mis häda siis äkki selle 1 aastaga saab olla? ja samuti esimese 6 kuuga?
tõelemb
18:47 06.11.2005
To Granada- 1989 oli rbl veel väga kõva raha,kukkuma hakkas ta 1990- ja seda siis lumepalliefektiga.
katsetaja
10:28 07.11.2005
89 enam ta küll nii kõva raha enam polnud. Väärtuse langus algas juba varem.
Finantsalalt niipalju, et kuskil maailmas ei saada hoiustelt rohkem raha, kui on inflatsioon, ka mitte pikas perspektiivis, aga aktsiate ja fondide eesmärk on just pikas perspektiivis ületada inflatsiooni, seega- tõenäoliselt maksab see praegu sisse pandud summa rahalises vääringus 30aasta pärast rohkem, kui praegu- sest ta tootlikus on suurem, kui inflatsioon- rääkides veel meie pensionifondidest, siis teoreetiliselt võiks paar aastat nüüd tootlikkus olla "0", ja ikka ületaks antud fondi tootlikkus inflatsiooni.
katsetaja jutt 15 aastat hilem
23:47 02.11.2020
Huvitav kas see panga lakei "katsetaja" satub ka nüüd seda foorumit lugema. Huvitav oleks tema arvamust lugeda
Maiko79
07:55 03.11.2020
Hea lugemine pensionifondide kohta. Tegin oma teise ja kolmanda samba valiku samade põhimõtete järgi.
https://rahafoorum.ee/iii-pensionisammas-tulus-investeering/
#number4
marita57
09:03 06.11.2020
Väga põnev! Mis fondid siis valisid vastavalt teise ja kolmanda samba jaoks?
marita57
13:31 02.08.2021
Jätan siia Kässari postituse, mis oli kogemata valesse teemasse sattunud. Eks ta saab siin seda arutelu ise edasi arendada.

"Mina pensionisambaga üldse ei liitunudki. Lugesin kommentaare , mis tol ajal selle kohta kirjutati ja tegin omad järeldused. Ma arvan, et pensionireform oli üks parimaid reforme üldse, mis viimasel ajal läbi viidud. Lõpetati pankurite ja fondihaldurite nuumamine ja loodetavasti, kuigi ma kahtlen selles, suunatakse see raha, mis kuhugi ebamäärasesse tulevikku oli suunatud, tänastele penskaritele, kuhu see tegelikkuses ka minema peaks. Kõik arvutused näitasid hoopis vastupidist, ilma fondiga liitumata said inimesed hoopiski suuremat pensionit. Ja üldse sellest teisest või kolmandast sambast rääkimine on suures osas mõttetu, kuna pensioni baasosa on näiteks 500 ja sambast pudeneb 30, siis milleks sellest üldse rääkida. Pealegi, kes veel mäletab, siis raha läks fondihalduritele, kui lusika juhtusid nurka viskama enne kui pensionifondist viimane kopikas pudenes , nii et korralik boonus halduritele, kui vanur kiirelt peale pensionile jäämist ära kustub. Siit võiks veel nii mõnegi vandenõu välja imeda vanuritest, kes kuskil hooldekodudes kiirelt kustuvad ja kel korralik nutsakas pensionifondis, aga see selleks, las ta olla. Usume ikka inimeste headusesse."
Sull12
15:03 02.08.2021
Kallan õli tulle sellesse kuuma teemasse
Kässar:
1. Kui vähe pead sa teenima, et saada juurde ainult 30eur? Ma lasen oma palga ja 2sambaga liitumisaja ja eeldatava pensile mineku aja kalkulaatorist läbi ja ma näen seal hoopis muid numbreid.
2. Kiire guugel: Pensioni II samba fondi osakuid saab pärida vaid eraisik. Kui pärijaks on juriidiline isik (sh kohalik omavalitsus), siis osakud tühistatakse ja raha jääb II samba fondi.
3. Samast kalulaatorist numbrid läbi lastes, ei näe ma kuskil arvutust, et minu pension ilma 2 sambata oleks reaalselt suurem.
JAH: Kui arvutuses ainult 1 vs 2 sammas ainult arvestuses põhiosa, siis on 1 sammas 37 eur suurem, aga 2 sambaga koos liidad ju lõppsumma (laekuva pensioni) saamiseks nii 1+2 samba ja summa on palju suurem.

See jutt, et võtan kohe välja, et ära ei varastataks on ju natuke viltuse loogikaga.
Kui tänaseks on sinna kogunenud xxxx summa, siis miks ei ole seda summat keegi juba ära varastanud? Miks peaks see varas ootama veel mingi aja, et siis varastada. Lisaks, see summa on ju tänaseks sinna KOGUNENUD, miks ei võiks edasi koguda?Kui ta tänaseni kogus, kogub ju edasi? On suur vahe, kas võtta täna välja xxxx eur või pensile jäädes, kui igakuist palka enam peale ei tiksu, hoopis välja võtta xxxx +n eur?
Deus
15:09 02.08.2021
See varastamise teema vast USA näidete peale ehitatud, kus isegi väga tuntud pensioni investorid vaeste inimeste pensionitega isiklikule saarele kolisid.
Fonditu
18:05 02.08.2021
Kuidas ütles elu näinud vanataat väikesele Illimarile? "Ainult see mis hammaste taga on oma".
Maiko79
18:34 02.08.2021
Oi, minu lemmikteema ju.
Vaatasin, et teema loodi 2005a. Samal aastal liitusin isegi 2. sambaga. Tagantjärgi mõeldes oli see elu üks parimaid otsuseid. Hetkel on 2. samba väärtus juba 16 000€ ja kasv on olnud suur just viimastel aastatel, pärast indeksfondiga liitumist. Aitäh siinkohal Tuleva pensioniühistule, kes esimesena Eestis madalate tasudega indeksfondi avas ja tänu uuele konkurentsiolukorrale sundis ka panku sarnaste fondidega välja tulema. Vastuseks Marita57 küsimusele, siis septembrist paigutan oma olemasoleva pensionivara pensioni investeerimiskontole, plaaniga osta S&P500 indeksit, igakuiseid makseid jätkan praegusesse indeksfondi. Kolmanda samba tegin endale ja lapsele eelmise aasta lõpus ja sellega fikseerisin meile mõlemale kuni eelmise aasta lõpuni fondi avanutele kehtinud võimaluse, saada 3 samba raha kasutusele võtta 10% tulumaksuga juba peale 55a saamist.
3. sambasse läheb nüüd maksimaalse maksusoodustuse saamiseks 15% aastasest brutopalgast. Hea on ka teadmine, et 3. sambast saan soovi korral raha igal ajal välja võtta, kätte saab 3 tööpäeva jooksul.

Muudetud 02.08.21 19:38

Marko
19:09 02.08.2021
Viimane postitus haiseb reklaami järele...
Maiko79
19:36 02.08.2021
Kui sa autoremondi foorumis oma pommikindlat Fordi kiidad, siis on see ka ju reklaam, aga reklaam õiges kohas. Märkuseks, mu 2 sammas ei ole Tulevas, sest Tuleva ei võimalda kahjuks pensioni investeerimiskontot.
Lihtsalt on huvitav mõelda, et selle foorumi 2005a algatanud inimesel on pensionifondis endiselt 0€!

Muudetud 02.08.21 21:25

Marko
19:54 02.08.2021
Ega ma paha pärast.
Pommikindla Fordi kiitmine on teemal - nagu küsimus, nii ka vastus. Muidugi on praegugi võimalik Granu osta ja oluliselt muretumalt kulgeda kui nende iseliikuvata nutifonidega, aga see on friikidele.
.
06:48 03.08.2021
Keegi on ikka üliõnnelik kui sambal numbrit 16 000 näeb... mis on praeguse keskmise palga juures aastapalk. Paljud muidugi näevad und sellest keskmisest.
Aga veel leidub inimesi, kes üle elanud kaks rahareformi- rublad kroonideks ja kroonid eurodeks (ja euro ju hindu ei tõstnud...), lisaks rublaaja lõpu ülikiire inflatsioon, kus raha väärtus kadus nagu vesi mutiauku, lisaks üle elatud mitu riigikorda- vene-eesti-euroopa ja nende inimeste jaoks on see 16K kopikas, sest 10a. pärast ei pruugi sellest enam midagi järgi olla, sest kõik on muutunud ja siin maailmas võib kõik kiiresti muutuda. Raha kogumine on tänapäeval kõige mõttetum teema üldse, raha tuleb kasutada selleks, et tulevikus oleks midagi käegakatsutavat selle asemel olemas. Minugipoolest kasvõi tükk kulda, kuidas keegi oskab raha väärtust materiaalsete väärtuste vastu muuta.

Aga võta nüüd see 16K ja jaga näiteks viie aasta peale, st viis aastat saad seda kasutada nö riigipensioni lisaks- 250 rubla kuus saad pensile juurde. Kümne aasta puhul veelgi vähem. Tänasel päeval tundub see pensionilisana suht mõistlik number, 10a pärast võib see olla elektriarve kuumakse. Loomulikult teenid sa sinna sambasse praegu veel raha juurde, aga lihtsalt mõeldes sellele, et 2005 liitusid ja 16 aastaga kogunenud 16K, seega oled alla 100€ kuus seda rahahunnikut suurendanud- kõva sõna...
Maiko79
07:39 03.08.2021
Minul on pensionini minna veel 20a. Selle aja jooksul lisanduvad fondis juba olevale 16 000€ igakuised maksed ja tootlus. Pensionikalkulaatori järgi hakkan saama pensioni 2x rohkem kui see, kellel ainult 1. sammas on. Tean, inimesed on erinevad, mõttemaailmad on erinevad, aga rahamaailmas toimuvad protsessid ikka samamoodi. Juba praegu olen ma teemaalgatajaga võrreldes plussis. Teema algataja on selle raha lihtsalt ära söönud, mis minul alles on. See, kes tahab vanaduseks, tulevikuks veelgi suuremaid summasid, peaks ise juurde säästma, sest 2 sambasse minevad maksed on lihtsalt niivõrd väikesed.

Muudetud 03.08.21 07:43

.
07:47 03.08.2021
Unistada ju võid, loota samuti, enda jaoks loodud ideaalne maailm pole keelatud, kuid reaalsus on sageli ootamatult karm.
16 000 oli kunagi 250 000 krooni- hea summa ajal, mil aastapalk oli 100- 120 000 ringis. Aga nagu teada, muutub raha kogu aeg odavamaks, inflatsioon sööb numbreid nagu koi kasukat ja arvata võib, et sinu 20 pärast kirjutatavad kommentaarid on hoopis teisest puust. Kui siis veel a24 üldse eksiteerib.
punktile
08:24 03.08.2021
Aga veel leidub inimesi, kes üle elanud kaks rahareformi- rublad kroonideks ja kroonid eurodeks (ja euro ju hindu ei tõstnud...), lisaks rublaaja lõpu ülikiire inflatsioon, kus raha väärtus kadus nagu vesi mutiauku, lisaks üle elatud mitu riigikorda- vene-eesti-euroopa ja nende inimeste jaoks on see 16K kopikas, sest 10a. pärast ei pruugi sellest enam midagi järgi olla, sest kõik on muutunud ja siin maailmas võib kõik kiiresti muutuda. Raha kogumine on tänapäeval kõige mõttetum teema üldse, raha tuleb kasutada selleks, et tulevikus oleks midagi käegakatsutavat selle asemel olemas. Minugipoolest kasvõi tükk kulda, kuidas keegi oskab raha väärtust materiaalsete väärtuste vastu muuta.

lühidalt vastuseks:

Pensionifondi kogumine ei võrdu raha kogumisega. Sissemaksetena tehtud raha eest soetatakse sinna varasid, mõnel juhul ka kulda, sõltuvalt fondijuhi nägemusest. Need varad- aktsiad, osakud, võlakirjad jne.- peaksid ja ongi ajalooliselt inflatsiooni vastu kaitset pakkunud. See, millises valuutas varasid soetatakse ei oma vara säilimise seisukohast tähtsust, 1 aktsia on 1 aktsia. Näiteks on ettevõte n välja lasknud 1000 aktsiat. Kui sina omad neist 100 aktsiat, omad sa ikkagi 10% ettevõttest, olenemata millises valuutas on väärtpaber noteeritud. Raha devalveerimisel ei kaota see väärtpaberit sinu kontolt. Küll ei ole need garanteeritult kaitstud sõdade, katastroofide, natsionaliseerimise jms. korral. Üldiselt on siis palju tähtsamate asjade üle pead murda- näiteks kuidas üleüldse ellu jääda....
jee.kim
08:27 03.08.2021
Üks kehva finantsotsus, II sambaga liitumine.
On olemas ka III, liitutud ajal, kui pangad pakkusid veel fix. tootlust+boonused.
Keegi pangandajatest mainis ise ka, et ei oleks iial arvanud, et II nii p****s on, ei oleks oodanud....
ConnorFlint
08:38 03.08.2021
Isiklikult lähtun põhimõttest, et raha on käibevahend eesmärkide saavutamiseks ning raha kogumine pole eesmärk omaette. Nagu eespool juba seletet, on rahaühikul komme ajas odavneda. Seega tuleb leida tollele rahale toine väärtus, noh, nimetagem seda siis investeerimiseks. Ise alustasin investeerimisega u 25a tagasi. No tol hetkel oli see küll väga mõtestamata, uisapäisa tegevus, millega kaasnes ka "kooliraha": esimene aasta oli tootlikus -25%. Ega teinegi aasta oli suht nadi ning siis vaatasin oma tegevuse kriitilise pilguga üle ja loobusin edasises tegevuses emotsioonidest.
No nö täna ostan "kõike", mis vähekenegi kõnetab, kuid pikas perspektiivis jääb ikka kolm konservatiivset suunda, mida ühiskond vajab: söök, meditsiin, eluase.
Ei liitunud minagi sambaga ning olen täiesti veendunud, et oma tuleviku eest suudan ise hoolt kanda, tulgu see pensiiga mil too iganes siis tuleb. No tegelikult... Võiks juba täna jalad seinale panna, a vat ei oska päris nõnnasama kah olla...

Muudetud 03.08.21 08:39

Deus
10:47 03.08.2021
Ma olen sunniviisiline liituja. No pohh, las tiksub, tulevikku kindlustan teistmoodi nii kui nii. Kui sealt sambast ka midagi peale peaks tiksuma, siis see on puhas boonus. Ja välja ka raha ei võta, las tiksub, kaotada pole midagi...

Muudetud 03.08.21 10:48

jee.kim
10:53 03.08.2021
Arvutasin mis ma arvutasin, välja oleks tulnud vähem, kui ma kuus sisse maksan :(
Maiko79
11:30 03.08.2021
Näita ka oma arvutuskäiku?
Siin on ka üks põhjalik arvutuskäik. :)
https://fp.lhv.ee/news/newsView?locale=et&newsId=5590034

Muudetud 03.08.21 12:09

Sull12
12:11 03.08.2021
Ei tule sulle sealt mingit arvutuskäiku. Selle asemel, et "arvutada", logigu sisse panka, kus sambad on ja näeb must-valgelt sissemakstud osa vs tänane väärtus.
Aga nohh, pangad ju valetavad...
jee.kim
12:24 03.08.2021
Ma ei näe seal(või ei oska otsida) ühtegi arvutust, palju ma igakuiselt saama hakkan.
--,
12:28 03.08.2021
Maja võidab alati ehk siis pank nagu ka kasiino ei kaota kunagi. Väike inimene muidugi rõõmustaba alati, kui mingi sent taskusse kukub, aga palju teenib sinu sendi arvelt pank, ei kujuta ettegi. Niiet nuumame edasi seda finantssaurust elik rahamaailma ja rõõmustame, kui pensi ajal kuu lõpus veel midagi taskus on.
Maiko79
12:32 03.08.2021
Veel siis paar pensioniteemalist arutelu.
Väidan, et kui inimesel on võlad, väike sissetulek jne., siis see ei tähenda et pensionisüsteem või pensionisambad halvad on. Kui aju töötab ainult kulutamise suunas aga säästmisega ei tegele, siis selles ei ole ka süüdi pensionifond! Kui palju teenib pank? Minu näitel 0,39% aastas, ehk 62€ sellel aastal, kasumit olen aga sellel aastal teeninud juba 1900€.

https://rahafoorum.ee/ii-sammas-7-pohjendust-ja-2-pohjust-va
ljumiseks/

https://kristiinvesteerib.ee/unistus-elamisvaarsest-pensioni
st/

Muudetud 03.08.21 12:40

Sull12
14:26 03.08.2021
https://pension.sotsiaalkindlustusamet.ee/kalkulaator

See üks lihtsamaid kalkulaatoreid, kus saad võrrelda pension 1 või 2 või 3 sambaga.
Eks igaüks ise teab, kuidas tulevikus elama hakkab. Mina küll täna ei näe, et tahaks vegeteerida riikliku pensioni peal, mis vast 30-40% palgast.
jee.kim
14:49 03.08.2021
See on ikka üüberoptimistlik kalkulaator :)
jee.kim
14:58 03.08.2021
Eelmine aasta kirjeldas üks keskmisest edukam(ja parema palgaga) Saaremaa ettevõtja, kuidas ta pensionile jäädes II sambast igakuiselt raha hakkas saama- samas suurusjärgus, palju ta sisse maksis....
Sull12
15:29 03.08.2021
Lihtne matemaatika näitab ka seda, et kui sa oled kogunud sambasse ainult 5a, aga kogutu tahad võtta välja 10a jooksul, saad ju vähem kui igakuiselt sisse maksid.
tiit_
15:50 03.08.2021
Üks tore ka arvudega põhjendatud artikkel. Teine sammas on juba kahjulik selle poolest, et I samba indekseerimine on olnud suurem kui II samba tootlused. Lisaks kui sõlmid tulevikus kindlustusega väljamaksete lepingu, siis neid väljamakseid ei indekserita ja me kõik teame mis juhtub raha ostujõuga näiteks 25 või 30 aasta jooksul.

https://eestiuudised.ee/inna-rebane-kas-liitumine-ii-pension
isambaga-oli-mulle-kasulik/

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte