Mootori tuunimine

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Milleks tuunida väikseid mootoreid?

Mony
12:58 09.07.2003
Loen siin neid teemasi ja tihtipeale paneb imestama teema et a la mul 1,6 mootor ja tahaks ullult võimsust juurde saada ja kas hakkan nukkvõlle vahetama ja kapremonti jne jne... krt selle tuunimise peale kulub nii palju ju aega ja raha, et kasulikum auto välja vahetada in stock võimsama mootoriga isendi vastu ju...suur ja võimas mootor on ökonoomsem ka ju kui miski viimase piiri peale vägistatud väike, vastupidamisest rääkimata!!!
Civic VTi
13:29 09.07.2003
Mul ka 1.6 liitrine mootor, jõudu originaalis 118Kw.Nii et pole see 1.6 midagi nii halb.
Atz
13:31 09.07.2003
Ok.ma vastan küsimusele ´´Milleks tuunida väikseid mootoreid?´´ ,eks ikka selleks, et nad võimsamad oleksid
not fast neither furious
13:33 09.07.2003
Vaata, enamus siiski on jutupaunikud ja tahtjad. Ja kui tulebki tegijaid, siis ei saa ju loota, et kõik oleks hirmus targad kohe. Las katsetavad oma rahakoti peal järgi. Mõnel on ühe või teise automargi suhtes kinnisidee - nendest ma saan näiteks aru. Aga need, kes "tuunivad" oma käru, kuna "see mul on ja pole raha muud osta" -stiilis meestest ei saa ka mina aru.

Oleneb ka sellest, milleks inimesed autot kasutavad. Kui tõesti käiakse nädalavahetustel ringrajal sõitmas, siis nii mõndagi suure mootoriga autot peab konkurentsivõimeliseks ehitama oluliselt paksema rahakotiga inimene kui näiteks stock mx-5 või s2000 ostja. Otsesõitmisel just vastupidi, imo. Kui sirgeltsõitmisest räägime, siis kehtib küll rusikareegel, et suurendada töömahtu niipalju kui rahakott kannatab/ark legaalselt lubab + turbo ja/või nitro koos kõige juurdekuuluvaga.

A nagu ma ütlesin - kui teha oma lemmikautost mingi universaalne liikur (tänav\ringrada\strip), siis nt keskmise suurusega mootor (turboga) hea kere peal on parim lahendus. Küll ei võida sa ei raadi etappe, igamehe sprinte ega foorialt rebimisi, aga sõidurõõmu on mitmes valdkonnas.

p.s. olen teoreetik ja ise näppe õliseks ei tee. lihtsalt püüan aimata eestis levivaid suundi.
UPS
16:01 09.07.2003
Näiteks endal on 1,6 Mondy. 90hp on ilmselgelt vähe.
Ongi kaks varjanti, kas hakata tuunima või osta võimsama mootoriga auto. Algul vaatasin ka, et kust saaks mõne hobuse kapoti alla juurde. Aga kui selgus, palju need lisahobujõud maksma lähevad, siis odavam on tõepoolest osta kas 2,0 R4 või 2,5 V6. Ja kui hiljem väheks jääb, siis hakata edasi mõtlema. Kuna auto on igapäevaseks kasutamiseks, siis samuti mootorist lähtuvalt on tuunimisel ka omad piirid. Võid võtta ju mingist 2,0l`st 50-60 lisaheppa, aga ressurs väheneb ka tunduvalt.
Aga kui vaadata kuidas tuunimisega tegelevad ettevõtted elavad( läänes eriti), siis kurta justkui ei saaks. Pole harv juhus kui noormees ostab omale poest tavaliikuri (milles on potentsiaali), laob sinna veel mingi klotsi juurde ning saab seeläbi masina, mille liikumisomadused teeks au nii mõnelegi sportlikumale autole. Samas võiks ta ju sama raha eest saada hoopis tegijama, tolle paremusnäitajad jäävad aga natuke teise valdkonda kui kiirendus jms. Eks oma osa mängib ka teadmine, et sul on A3, Golf, Mazda 6 või mida iganes, mis suudab tagatulesi näidata autodele, millede juhid seda ilmaski ei usuks. Ja loomulikult on lõbus tahavaatepeeglist pikaks veninud nägusi vaadata. Lõpetuseks lisaksin veel, et on inimesi kes "ei suuda" sõita stock autoga ja kohe peavad seda oma maitse järgi kohandama. Sellistele inimestele on mõeldud ka tehasetuuningut pakkuvad allettevõtted nagu Alpina, AMG, Cosworth, jne. Tuli pikk jutt, aga loodetavasti sai küsija omale vastuse.

Toxtox
21:59 09.07.2003
Aga ehk mõni tahab 1,6L mootorilise autoga ära mahtuda vastavasse klassi et rallit(rahvarallit sõita) ?
CPX
19:19 10.07.2003
Ilmselt on neid rohkemki kui mõni,mina ka.
pric
20:18 10.07.2003
Sama hästi võiks küsida miks üldse tuunida? Ikka isikupära tõttu. Kuigi ausalt öeldes on isikupärast mulle tähtsam, et suutsin ise oma kätega midagi ilusat ja imetlusväärset korda saata. Ma ei saa üldsegi aru, mis on inimestel väiksemahuliste mootorite vastu. Leidub nendelgi seda va potentsiaali küllaga. mazda rootoritel on kubatuuri napid 1.3 liitrit (tõsi, koefitsendiga korrutades teeb see 2.6L), hobujõude neil 190 või 250. Honda 1.8L mootor arendab 190hj ja seda TEHASEseades! Küllap on tublisid näiteid teistelgi tootjatel.
Turbomootoritest pole mõtet rääkidagi.
rain
15:04 16.07.2003
eks ikka selleks, et oma plekist liisut veelgi kobedamaks teha. Osad mehed lasevad oma abikaasal silikoonrinnad panna => autoarmastaja teeb välimuse kobedamaks, mootori võimsamaks jne. Kui ikka armsaks saanud auto enam kiirendades tatti kurgulakke ei vii (ära harjub kahjuks), siis peab talle toonust lisama.
mihkel
11:21 18.07.2003
Tegelikult ongi väikeste mootorite tuunimine see õige.Kui seda õigesti teha siis näiteks +50 hp 1.6 mootori juures tema resurssi nii oluliselt ei vähendagi. Naerma ajab mõnede "spetsialistide " jutt et tuunisin mootorit ja sai nii võimas et lendas kohe laiali.
Tuunimise põhimõte võiks olla järgmine: Selleks et rohkem võimsust saada on vaja põletada rohkem kütust. Selleks et rohkem kütust saaks põletada on vaja mootorisse rohkem õhku saada. Selleks et mootorisse rohkem õhku saada võib kasut väiksema takistusega filtreid jne. kuid suurimat tähtsust omab õhu juurdepääsu seisukohalt nukkvõll, sisselase, sumbuti. Hinna seisukohast oleks odavam lasta siinsamas eestis teha uus nukkvõll ca. 1500 ja lisada 30-50 hj. kui katsetada igasuguseid muid jamasid ja saada 5 hj. juurde. Ok
oibljaad
13:37 19.07.2003
mihkel, mihklike, kust sa seda kõike võtad? näiteks too mõni näide mõnegi oma väite õigsuse kohta? kust sa 1500ga uue nuka teha saad lasta? milline nukk ainuyksi annab stock 1.6-le 50 heppa? kunagi peale õhufiltri ja sportsumpsi muudest mootorijuppidest olen midagi kuulnud? et kaua sul kaanetihendist allapoole asjad vastu peavad? tark inimene planeerib juba alguses tugeva alaotsa, et pärast ei peaks töinama ja siis asub kõige muu kallale, ma nyyd ei räägi siin muidugi sportsumpsõhufiltertuhatoos tuunimisest
irw@ mootorisse saab rohkem õhku juurde parema õhufiltriga, portimine ja poleerimine on vist mihkli jaoks tuumafüüsikaga võrdselt kauge teema

siiani on odavaimalt lisahobuseid pakkuv mootor chevy 350. ei tea kyll mispärast?
Kärss
21:27 19.07.2003
Väikeste mootorite tuunimisel on eri riikides erinevad põhjused. Ma ei tea, mis see põhjus võiks olla Eestis (irw), aga Soomes on maksudevahe päris suur nii riiki tuues kui suures linnas seda autot kindlustades (see koefitsientide jama mingil määral ka Eestis vist). Sellepärast aretaksegi Soomes näiteks Sierradele 1.3L (Eestis vist haruldane mootor Sierradel) ja 1.6L mootoritele peale Fiat Uno turbosid, mitte ei mõelda 2.0 ostmisest ning 2.9i ostab vaid fanaatik. Siin foorumis võtavad vist sõna ka põhiliselt fanaatikud ja seda on ka teema autor. Ja parem nii, sest mida rohkem fanaatikuid, seda kirevam tänavapilt!
Tom
22:01 19.07.2003
Mõtlesin oma lemmikule veidi jõudu juurde anda. Mul a8 4,2. Varasema 220kw asemel nüüd tänu chipsile ja paarile muudatusele 265kw. Aga suurt kasu sellest pole, kui tiptronic kast ikka vahel. See on audide minu arvates kõige suurem viga. Jõudu on nagu loomal aga nullist kiirendus jätab ikka soovida, nii et kohapealt kiirendades on 2-e liitrine "tehtud" bemm võrdväärne vastane. Seda aga seni, kuni kiirus 90km/h. Pärast seda aga näeb kaheliitrine tagatulesid.
Ma ei kirjutanud seda juttu eputamiseks, vaid tahtsin öelda, et kui linnasõidust väiksema autoga mõnu tunda tahad ja veidi raha on, tasub igal juhul väikeseid lisahobuseid teha.
pric
21:57 26.07.2003
to mihkel:
Ma tahaks küll näha 1.6L mootorit mille tööeale ja usaldatavusele +50 hobust ei mõju. Mis mõttega vahetada nukkvõlli ja peale toppida mingid "supermegahüper vaba vooluga" sumbuti ja filter, kui plokikaane kanalid on ikka 1.6L vastavalt imepeenikesed ja poleerimata.
mihkel
11:34 28.07.2003
Tööeale ikka natuke mõjub kuid mitte nii palju kui arvatakse. Tavaliselt viga selles ,et mingi asjaga täiesti mööda pannakse. Kanalite kohapealt annab tegelikult natuke vastu vaielda. Kuigi tõsi, tavaliselt suurem kanal parem, kuid igal asjal omad piirid.
Muide minu teooria õigsust on kontrollitud paljudel võidusõitudel ja väga edukalt ja tegelikult mulle savi mida te sellest arvate. Laske aga edasi.Parem tegeleda praktikaga kui siin möliseda ja iga sõna kallal norida, ise võibolla asja sisust arusaamatagi
csc
14:17 28.07.2003
Asi ongi ju selles, et siin käivad need, kes sõnu teevad. Ja mõned teised, kes lihtsalt igavusest. Ja eks vahest harva näkkab mõne asjatundliku arvamusega ka .
root
19:48 28.07.2003
no jah eks se ikke mingil määral eputamise jaoks mõeldud ole
pric
22:40 28.07.2003
väidad et ma olen lihtsalt sõnamees ja praktikast ei tea midagi??? Ma ei hakka siin vängemaid sõnu kasutama, aga olgu sulle teadmiseks, et minu käe alt on ikka autosi läbi käinud küll.
Uudishimulik
13:52 29.07.2003
to pric:
Millisel honda 1.8 on 190hp?
x
14:55 29.07.2003
to pric:
Millisel honda 1.8 on 190hp?
-----------------

1990ndate jooksul toodetud Integra Type-R'il
pric
17:03 29.07.2003
Just nii.
192 isegi, kui täpsem olla. Meil seda autot eriti ei tunta, sest toodeti teda ainult USA ja Jaapani turule. Siiski veidi arvukamalt leidub Integra'sid Saksamaal, Prantsusmaal ja Madalmaades.
idikas
17:26 29.07.2003
Kas see on see,millega meil keegi ringrada vahepeal sõitis?
pric
18:21 29.07.2003
Jah, B-2000 klassis peaks neid olema paar tükki.
reikin
18:39 29.07.2003
ma ka sõna sekka. mis sellest et kirp mootor on vahel. autot
ehitatakse ikka endale mitte teistele. vana RX 7 on ka ainult 1,3 aga 150hp. tee peal ikka saab nalja kyll kui mingi 1,1 prussakas mööda sygab ja ise tahaks tal kannul pysida, aga lihtsalt ei õnnestu
ei tea miks?? näiteks yhel sommil on 2,0 tragster millel 1000hp, see võtab juba kukalt kratsima ikka kyll.
Edward
22:01 30.07.2003
Tekkis lausa huvi, palju TAVA masinatel erivõimsust on saavutatud ?
eelnevast tuleb välja et 1000 cm3 annab 100+ hj kätte, palju lagi võiks olla ?
Saab oma muutuva kompressiooniga/põlemiskambriga+ muutuva geomeetriaga turboga saavutas ka mingi uskumatult suure numbri ?
Eurojura
10:12 31.07.2003
Milleks üldse selliseid mootoriei tuunida!? See on ju raharaiskamine...asja sest nagunii ei saa. Tahate mootorit, siis ma ei tea...ostke big block Chevi. Seal saab juba rääkida mootorist. Kiirendusvõistlustel on vahva kiri sellel punasel Camarol: Life begins at 600hp. Tõepõhi on all. Need 1,6-sed ja 2,5-sed need on ju starterid nagu USA masinate omanikele tavaks on öelda:D
idikas
13:57 31.07.2003
to eurojura:nende ameeriklastega poile ju midagi teha,neil kaalub mootor sama palju kui korralik auto ja sportlikust vedrustusest pole nad ka midagi kuulnud.Ringrajal pole näind,et mõni ameeriklane kõvasti sama klassi eurooplasele ära teeb.Sirged teed on ainult USAs kui teha sinna auto siis pole sellega siia asja!
mees
15:36 31.07.2003
Miks mitte oma väikest sõpra natuke särtsakamaks muuta.Väikse auto forsseerimine annab palju rohkem tunda kui näiteks mõnele suuremale paar lisa hj.Muidugi tuleb ikka vastav masin valida-Pea loojakarja mineva sierra plokikaane lihvimine võib viimase hoopis hingusele saata!
pric
20:56 31.07.2003
to Eurojura:
2.5- ne võib ju starter olla, aga sellisel juhul on see starter, mida on nii mõnelgi pool üle 1000 hobujõulisena saada.
Deus
16:27 15.09.2003
Kui palju on mosse kubatuur??? ja kui palju see soomlane sellest välja pigistas???? Starter my ***. Lisaks sellele oli tema sõnade kohaselt kütusekulu ligikaudu 0.1L/km selles ma eriti veendunud ei oleks. Kui nüüd võtta finants seisukohast, siis jah....eriti odav ei ole kui korraga teha aga kui aega ja kannatust, siis edu aastateks
Arvaja
19:09 15.09.2003
Kui auto liigub ainult veerand miili korraga, siis tõesti ei ole mõtet midagi alla v8 ette võtta. Loomulikult peab siis ka vastav automaatkast olema. Ja tänaval saavad kõik sinises mundris mehed aru, et peaks vist saua kikitama, mingi massimõrvavr ju liikvel.
Ja eks tee kulgeb ikka bensujaamast bensujaama.
Väikese mootoriga samas saab tehnoloogiaga imesid teha: parim näide on muutuva ajastusega sisselase, muutuvad klapikäigud jms näiteks Nissani, Toyota, Honda teostuses. Idee neil kõigil lihtne, alguse , nii 4000 pöördeni hea tore ostukäru, sealt edasi aga läheb asi paremaks: mootor enam ökonoomsusest ei hooli ja hakkab selle asemel tööd tegema. Ja ressusrssi jätkub, Jaapani turule tehakse hetkel civicut, millel 2 liitrisest 231 hp tuleb. Euroopas sama auto müranormide tõttu 200 hobusega saadaval. Seega pane jaapani nukad, aju, välja ja sisselase ning saad 31 hp. Tehase insenerid väidavad, et 260 hp tuleb sellest mootorist imelihtsalt. Ja igapäevaseks liiklemiseks onjuba ka madalsurveturbo olemas, sellega muidugi hakkab ökonoomsus juba kukkuma.
Indrek
21:08 11.10.2003
Pane NGK 3 elektroodiga küünlad (300kr tükk) ja sul ka masin läheb paremini kõige lihtsam "tuning"!!!!
vvv
12:02 12.10.2003
kui panna pritsuingiga autol reostaat aju ja vee temperatuuri anduri vahele (see annab juba juurde)Kui mootor on soe ja vee andur naitab ajule et mootor on kulm siis annataxe mootorile rikkastatud segu aga seda tunned alles siis kui pöörded on ule 4500 (see on kerge ja lihtne)
prs
13:53 15.10.2003
asi oleneb ikka samapalju massist kui kubatuurist. IMO rohkem pointi forsata 1.6 ridanelja massiga ntx 900kg kui mingit 3.0 veekuute massiga 1800kg.
rax
00:04 16.10.2003
EOS- rallil oli stardis 13 wrc masinat millede käiguvahetus käib
punn põhjas ja juhitavus on uskumattu,oli veel palju muid A-rühma masinaid,samuti oli palju N -rühma autosid
millede võimsused on 250 hj ümber ja Jalava lajatab toyota starletiga 1,6 l(163 hj pidavat olema) aastast 1980.a.Tartu linna katsel välja 5-da aja ,mis muide liigub tagasilla veol.Nüüd mõelge
kas oleks abi 3,5 või 25 liitrisest autost WRC vastu tänaval,vastus on ei aga näe tuleb mees soomest 1,6 liitrit kaasas ja korras.VIIES AEG?Loomulikult on tal ka tipp sõiduoskus.
rax
00:12 16.10.2003
Tegelikult meeldivad mulle kõik masinad mida eestis liikvel näen ja
kes on vähegi viitsind tuunida ,AU neile eks ole see ju enamasti
millegi arvelt tehtud ,sest rahaga on ju nii nagu on , mida pole seda pole.Ise liigun vtec sedaan civikuga ja püüan tihti külge ette meelitada nii kruusal kui asfaltil ja pole tuuningut vajagi.
T.
09:59 16.10.2003
Jaapan on see riik, kust tulevad tõeliselt võimsad väiksemad mootorid, enda konkurentsitu lemmik on Toyota 1.6L 4AGE 20V "Blacktop" 170hj@7800rpm, redline@9200rpm - Levin. Honda ja Toyota ongi ainukesed tootjad, kes toodavad väga võimsaid kuni 2.0L vabalthingavaid mootoreid. Mazda rootormootorit ärme sinna hulka loe, see on hoopis teine tehnoloogia ja siiani pole ka eriti vastupidavaks osutunud. Toyotal on veel 2.0L 3SGE DVVTi 210hp@7600rpm - Altezza RS200.

Honda mootorid:
1.6L B16A VTEC 166hp@7800rpm - Civic
1.8L B18C5 VTEC 197hp@8000rpm - Integra
2.0L K20C VTECi 200hp@7400rpm - Civic
2.0L F20C VTEC 247hp@8300rpm - S2000
T.
10:00 16.10.2003
Segaduse vältimiseks tuleb mainida, et kõik ülaltoodud mootorid on Jaapani turule toodetud versioonide andmetega.
T.
10:02 16.10.2003
Ja veel, need mootorid on tehase poolt juba nii täiuslikuks ehitatud, ainuke "tuuning" mida mõtekas teha oleks, on korralik õhuvõtt ja väljalase.
nizmo
10:23 16.10.2003
Täienduseks T-le:
Siia ritta sobiks ka Nissani 2-liitrine mootor SR20VE NEO VVL 204hp@7000rpm. Kahjuks jälle Jaapani turule:(

Aga mul on mõttes see mootor ikka ühele Primerale Maarjamaal peale panna. Aga selleks veel palju eeltööd teha...
pric
16:18 16.10.2003
Mis sa Primerale seda VE-d topid? GT versiooni sr20de annab samamoodi ~220 hobust vabalthingavana, tõsi, peale väikest tuuningut. Ja unustada ei tasuks ka Jaapani sama täiuslikke väikesi turbomootoreid.
kolm risti
19:54 16.10.2003
Jaapan on see riik, kust tulevad tõeliselt võimsad väiksemad mootorid, enda konkurentsitu lemmik on Toyota 1.6L 4AGE 20V "Blacktop" 170hj@7800rpm, redline@9200rpm - Levin. Toyotal on veel 2.0L 3SGE DVVTi 210hp@7600rpm - Altezza RS200.
------------------------------------------

Jess, ma näen, et Eestimaamunal siiski leidub mõni kodanik kelle maitseeelistused langevad 100% kokku minu omadega. Altezza RS200 on asi millest unistaks.. see kõik oleks Eestis võimalik aga nõuab teatud hulga $$$. Kahjuks inimesed kellel see $$$ on, panevad selle lihtsalt tavalise keskmisest kallima auto peale, väga vähe on neid, kes endale midagi ainulaadset ja huvitavat tahavad. Vasakpoolse rooliga Altezza RS200 reaalne hind võiks Eestis olla ca. 350-450 tuh. EEK. Sidemed on olemas kust asi kohe otse Jaapanist organiseeritaks kui soovi oleks.

Lisaksin siia nimekirja veel Nissan Skyline'i mootorid - väidetavasti ühed kõige tuuningualtimad jaapani mootorid - leidub isendeid, mis on tavakasutuses ja 1200 hp! Ja see 2,6sest mootorist.
fe
21:24 16.10.2003
irw, kohalikest tanklatest soetatavate kytustega sa kyll 2.6l'st 1200hp kätte ei saa.
pric
21:26 16.10.2003
Kas Altezza RS200-l pole mitte 3SFE mootor? 3SGE on ju suhteliselt vana (90ndate algusest) ja Skyline GT-R'i kohta pole imestada midagi, sest see 2.6 liitrit on ju topelt turbodega.

Muuseas, uus r35 skyline tuleb 3.5 liitrise topelt-turbo V6-ga, mis kasutab nissani uut VQ blokki (vastavalt tuleb siis RB26DETT'i asemele VQ35DETT), ehitatakse täiesti uuele põhjale, tuleb tunduvalt kergem (r30-r34 skyline'de probleemiks on olnud suur mass) ning koostatakse hoopis uue ideoloogia alusel: kui praegune skyline oli võimas tugevdatud veermikuga tippvarustuses tavaauto, siis uus tuleb sõna otseses mõttes hardcore sportauto. Lisaks veel meeldiv uudis, et hakatakse teda tootma ka USA/Euro turule. Välja hakkab ta nägema väga sarnane Infinity G35'le http://auto.consumerguide.com/auto/new/reviews/full/index.cf
m/id/23086
kolm risti
09:59 17.10.2003
2.0L 3SGE DVVTi
see peaks olema uuendatud VVT tehnoloogiaga
antiturbo
10:33 17.10.2003
kõige ilusam tuunimiselement on rootskompressor ja eriti kui see on istutatud chevi big blocile.ja see vilisev heli.
T.
11:42 17.10.2003
Altezzal on jah uuendatud 3SGE DVVTi.

3SFE on suht mõttetu öko-mootor. Kui Toyota mootorikoodis on F-täht, siis on ökomootor. Kui aga G-täht siis on tegemist performance mootoriga. See oli kuni viimase ajani, sest uus T-Sport Corolla VVTLi mootoril on alumiiniumplokk ja mingi hoopis imelik mootorikood mis mulle praegu isegi meelde ei tule.
nizmo
12:49 17.10.2003
to pric:
jep, selle 220hp saab kätte küll (isegi 300hp on sellest võetud), aga ega see tuuning enam nii "väike" polegi (nimekiri ikka pikk ja tõsine). VE mootorist saab märksa väiksema vaevaga rohkem kätte, sest "eeltöö" on juba tehases tehtud ja ökonoomsus kah kõvasti parem:)
pric
15:21 17.10.2003
to nizmo:
Mis autole tehas sr20ve-d paigaldas?
Enda isiklikud lemmikud jaapanist on SR20DET, 3S-GTE ja VG30DETT
to T.
Kas 20-ne klapilisel 4AGE-l polnud juba alu. blokk?
T.
17:19 17.10.2003
Ei olnud, kõikidel 4AGE-del on iron block :)

4AGE 20V:

This was the first production engine in history with a 5 valve head, this innovation being sourced directly from Yamaha Formula 1 experience. Yamaha- who works with Toyota on cylinder head design (and manufacturing), have been a very avid pioneer and supporter of the 5-valve design. Compared to Silvertop 20V(91-96a.) the Blacktop 20V models came with still lighter rotating components (higher compression, lightened internals, lightened flywheel, longer intake cam duration). Laying out the engine components side by side...there are miniscule differences, Toyota was tuning the engines to a higher degree by rotational mass reduction. The engine also had 4 individual throttle bodies. In terms of Toyota technology, the two versions of the 20-valve engine- out specified any previous offerings in naturally aspirated form. This is the last true iron block with the ultimate head design and intake set-up. This is the closest to a race spec engine Toyota has ever produced.
deff
12:30 10.01.2004
asjalik jutt.Kas sigullile ka annab turbot või nitrot peale aretada.Nüüd oleks vaja ühte puurida,aga kus sellist tööd tehakse ja palju maksab.
amateur
19:32 13.01.2004
leedulane Brundza tegi kunagi turboga mootori VFTS-le. vastu ei pidanud...
d
23:10 13.01.2004
Kuulge kas keegi diisleid ka forseerib?
Kihutaja maanteel
09:58 14.01.2004
mulle on jäänud mulje, et enamus foorumis kirjutajaid tahavad oma teises nooruses tavarondist midagi kätte saada. Seda tõenäoliselt kahte juhet ringi tõstes. Selleks, et midagi saavutada tuleb ikka rohkem vaeva näha, ahjaa ja teadmisi peab vist ka olema(inf maksab). Küsimused stiilis: Kuidas saaks kiiremaks 85 a kadetti 1.6 või golfi 1.6? Soovitus - pange pedaalid külge või ostke GTI variant.
Keegi vist mainis kohe ameeriklasest otsesõitjat, olen kuulnud jah et romulates on ameerika autode ninade defitsiit(sirge ei ole ju kunagi lõputu).
Leenu
10:53 14.01.2004
VW-Audi 1,6 mootori saab eriliselt ümber ehitamata väga hästi liikuma panna! Summutajast ja õhufiltrist oli juba juttu, lisaks eelsüütenurk ja õige kütus. Täpsemalt ei saa rääkida, sest siin kommis vaieldakse kohe vastu ja saad sõimata kah veel asjatundmatute tarkpeade poolt. Selline isend Audi näol seisab mul hoovi peal. Varem ühes kommis ma juba mainisin, et isegi 150- jõulised normaallaadimisega on linna-liikluses mulle alla jäänud. Bensiini kulu on ka imeväike, kuna see jõud ei tule suurtel pööretel, vaid juba varem. Sõbral "timmisin " sama mootoriga vanema Golfi ära- mees on siiani vaimustuses. Eelmine auto (BMW 318) oli nagu tigu selle kõrval.
Jan
11:19 14.01.2004
Leenu kirjutas:
Täpsemalt ei saa rääkida, sest siin kommis vaieldakse kohe vastu ja saad sõimata kah veel asjatundmatute tarkpeade poolt.

jeaah, järelikult pole midagi rääkida. kui on asi võimalik mida sa kõik teed, siis on kindlasti ka neid, keskinnitavad sinu juttu...
Ma tegin ka üht teist oma 45 kW katal (1,3 l) ja nüid annab 175 kW -d välja aga kõik väidavad, et see pole võimalik ning ma ei kommi sellepärast ka seda siin ;)
Morphius
00:35 09.02.2004
To: leenu
Äkki annad siiski paar npu näidet kuidas süüdet timmeda et saax weic lisajõudu!!
tont
20:39 24.02.2004
ma ei mõista teid mida te ilgute nende kallal kes tahavad enda plekiliisut täiendada igayks tahab et ta auto oleks eriline

te siin varem rääkisite et 1000 hp-d saadi mosselt kätte jne aga need on ju spetsiaalselt kiirendus autod

mossel oli hobujõude 550-600 omanik ise ka ei tiadnud lugege rohkem asjalikke ajakirju nagu näiteks auto leht või TM
VVV
10:37 25.02.2004
Täpselt selle sama pärast, milleks suuri.
Kroku
11:13 25.02.2004
Väikeste mootorite tuunimisel puudub absoluutselt igasugune mõte
ja seda tingimusel kui:
*veidi tuunida iseesnda aju
*loopida autost välja auto kaalu kergandamiseks kõikvõimalik
üleliigne risu:tagavararatas,tagumised istmed ,naine+lapsed jne.
*valada paaki bensiini mitte rohkem kui 10 liitrit
*hoida auto tehniliselt korras:rehvid.toite ja süütesüsteem jne.
*võtta iseenda kaalust maha vähemalt 10...15 kg
Kui ka eeltoodust ei piisa,siis pole ikka vajadust raisata raha
olemasolva mootori kallal jukerdamiseks,sest võib ju tegutseda ka nii nagu seda teevad ameeriklased:osta või meisterdada ise autole
5 ratas s.o.autole taha vajaliku võimsusega varustatud viies ratas ehk lihtsamalt välja üeldes eraldi mootoriga tõukeratas,mida saab vajaduse korral ära võtta ja paigutada garaazi või võtta kaasa auto pagasiruumis.Inernetis on selliseks tuunimiseks vajalik info olemas.
terra
13:15 25.02.2004
Ja karmimates kohtades kasutatakse 5. ratta asemel roomikut, sellel on parem haardumine, ka saab sellise asja lihtsalt kokku pakkida ja pagassi panna. Lisaks veel eelised maastikul sõites.
morphius
16:27 26.02.2004
to:kroku
kõik ei ela nagu ameeriklased et ostavad uue auta kui tahavad...sellepärast pyytaxwgi wäikseid mootoreid tuunida et kas wõi natukesgi paremine edasi liikuda.....
runnu
18:40 26.02.2004
Ei saaks öelda, et väiksemate mootorite tuunimine täiesti mõtetu on! Minul on näiteks Daihatsu Charade 1,0 (õigemini 986 cm3), 3 silindrit ja kõigest 38KW - ühesõnaga tõeline "võrr". Juba sportlikust huvist tahaks seda väikest mootorit tuunida.
Võõras
16:31 19.03.2004
Tere.Räägi mulle GOLF-2 1,6 mootorist.Palju seda ehitada saab.
pric
16:51 19.03.2004
Väga hea põhjus miks väikest mootorit tuunida: See on palju keerulisem ja pakub võimsamat väljakutset (kahjuks ka rahakotile).
Kumb oleks andekam mehhaanik: See, kes saab 6 liitrisest 450 hobust, või see, kes saab 2 liitrisest 280?
lebokas
15:04 20.03.2004
Miks tuunitakse v2ikseid mootoreid
*v2ikeste mootoritega autod on ju teadup2rast ise kerged, st. parem kiirendus(kellel siin eestis ikka suurt tippkiirust vaja l2heb)
*odavamad maksud
*8konoomsemad
Endal kogemusi TOYOTA COROLLAga, 1.6 -90. Algkiirendus oli parimate seast, mida proovinud olen ja isegi kolmanda k2iguga v6ttis papu(205) kuival asfaldil ringi. Ise on see auto soomes, aga mootor, v2lja- ja sisselase muudeti Tartus. Ja siin Helsingi t2navatel liigub isegi paar VAZi 2105, millel tsipa alla 400 hp ja mis mersu ja bemariomanikele valgusfoori taga meeleh2rmi teevad. Juba see l6bu maksab midagi, et tasub v2ikse mootoriga autot tuunida.
madisaljas
18:00 20.02.2010
to ******: muideks ameeriklased oma toodetavate masinatega eurooplastele väga edukalt järgi jõudnud. Nt. Nürnburgringil omab seeriatootmises olevatest sedaanidest esikohta. V8 Cadillac CTS-V tegi ära nii Audi RS-idele, BMW M-idele, AMG MB-dele ja ka 730hp Brabustele niiet ära aja midagi juttu millest sa midagi ei tea. Samas kupeedest on esikoht ameeriklasel. Nimelt Corvette ZR-1 käes, mis tegi pikalt ära ka Nissan Skyline GT-R35-le, mis mõniaeg enne Corvette'i võttis esikoha.
audi a4 v6
18:48 20.02.2010
to: madisaljas

mis sa oled **** või? Inimene rääkis seda 7 aastat tagasi! Kas siis oli näiteks see CTS-V olemas? Tule taevas appi! Ma ei saa aru sellistest, kes selliseid üli vanu teemasid üles otsivad ja siis personaalselt kedagi siin hakkavad paika panema.
Vaadake postituste kuupäevi ka
19:25 20.02.2010
Naerma ajab,mis muud :D
kõige kauem kestnud
17:52 24.02.2010
mingi sajandi probleem
132
15:15 15.05.2010
:D Tahstin t2pselt sama oelda...naerma ajab. Mul pole midagi selle vastu kui inimesetel puuduvad teadmised ja silmaring antud kategoorias, kuid antud teemaalgataja postitus on kyll naljanumber ja ma ei usu et ykski t6sisem "t6usva p2ikese" platvormide t6siseid asjatundjaid taolisele teemale yldse vastama vaevuvad.
rändaja
15:50 28.07.2010
öelge parem kuda saab wv polo 1,4 kw juurde hetkel 44kw ja veel üks küssa oleks et kas need mõningad autod mis linnas sõidavad ja käiguvahetusel nitro heli tekitavad kas se ongi nitroga või on se mingi seade mis paneb seda heli tegema
tätokas
16:53 28.07.2010
Niisiis tuunis ka weits tegin mikromootori kiiremaks nyyd lõõd kaks korda kiiremini pilte peale. kel soovi e-mail tatokas@hot.ee hinnad soodsad tänu kiirele tuunitud mikromootorile.
tartupets
17:44 28.07.2010
nau eelnevalt öeldud, on väikestel mootoritel 2 eelist: kergus ja ökonoomsus.

ideaalsed näited on VW TSI mootorid: 1.4 mootrist on turbo ja kompressoriga välja imetud 90kW ja seda pereautos...mis peab vastu pidama vähemalt garantiiaja...seega on sellega kummutatud vastupidavuse teemad...

nõustun aga nende meestega, kes nahutavad "filtrisumpatuunijaid": eelarve peab olema soliidne, et 1.6L mootorist midagi korralikku aretad...ja seda ka veel asfaltile kanda...

alustame äkki ikka SEADUSTEGA ehk kuidas onu politsei selle sumpa ära käskis võtta, kuna ARKis pole see arvel...

Ümberehitusluba maksab koos muude tasudega kena 3 raha vähemalt(kohalkäigu lõivud, luba ise, TÜVi vendade palk jne...)

tänaval mitte liikumiseks võib igasugu imeliikuried kokku ehitada ju...:D

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte