Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Udutulede kasutamine

Aivokääpio
15:30 19.12.2012
Vool liigub lülitist releesse ja sealt omakorda pirni, siis veel hõõgniidi soojenemine- see kõik on aeg, lisaks liigub veel valgus pirnist edasi mingi ajaühiku, nii et viiteaeg on täiesti olemas.
R.K.
16:08 19.12.2012
no ja kui pikk see siis on? kodus lülitad toas tule põlema, kaua aega läheb, et vool lülitist lampi jõuab? ärme neid uimaseid nn säästulampe arvesse võta, neid autodel ei kasutata.
grigoori
16:59 19.12.2012
parmule puust ja punaseks:

Kaugtulede valgusvihu parameetrid jämedalt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Headlamp

parmu enda poolt toodud link, kus on õige moment tulede vahetamiseks:
http://www.liikenneturva.fi/taitolehti/pida_pelivaraa/nae_ja
_nay.php

Pane nüüd need kaks pilti kõrvuti ja mõtle hoolega, kas 25 meetrit enne teist autot oled tema tulede vihust väljas või mitte.

Õige, ei ole. Õige vastus on: paar meetrit.

parm...
17:47 19.12.2012
ahaaa, hakkame jõudma kuhugi! Enne oli kohakuti jne. Selle 25 m ma ju mõtlesin välja, ütlesin ju, et mäletamist mööda. Tegelikult ise ei vaata meetreid vaid reegel on ikka ENNE kohakuti jõudmist. Lihtsalt see 25m jäi meelde kunagisest koolitusest, kus 2 AUTOT vastamisi panna, siis umbes sealt maalt on näha, et täistulevihk näitab mööda. Sellised tegelased nagu R.K ja teised - seda on mõttetu rääkida teile, jonnipunnidele - ise pole proovinud ja ei taha ka proovida, aga muidkui ajaks oma jora "Nii ei saa ja ei saa........." Nagu lasteaed. Proovi ära ja targuta siis.
Grigoori - kas sa ise aru saad, et seda linki oled umbes 3 korda näidanud. Ja seal on näha, et 30 m peal on täistulevihk natuke vastutulija auto külje peal. No millest sa siis räägid? See kas seal on 25m või 23, ei oma tähtsust. Seda saad teada, kui paned 2 autot vastamisi ja ise näed oma silmaga.

Kui see pidurdusmaa ja reageerimisdistants ei avaldanud mingit muljet, siis saan aru, et tegu on supermeestega, kelle tuled hüppavad enne põlema, kui jõuad lülitada, kelle pidurid lähevad juba ammu enne peale, kui jõuad pedaali vajutada (viive ju puudub teie arust) ja kelle reageerimisaeg on 0 sekundit. Lihtsalt mainin, et kõvadel katsepilootidel (lennukid) on see aeg parimal juhul 1 sekund. Tavalisel pimestatud kanal, kes tulesid ei suuda lülitada ja aru ei saa, miks miski hea on - on see aeg umbes 2 sekundit!
R.K - kõik viived kokku (rool, pidurid, tuled, SINA) annavad kokku päris kenakese summa ajas! Aga seda vist sulle õpetajakoolitus unustati rääkida :)
R.K.
18:00 19.12.2012
räägib mees kes astus rehale, kusjuures iseenda sokutatud rehale. tubli oled.
parm...
18:25 19.12.2012
missasja? Panid mingist muust foorumist kirja selle või? Või räägid 25 m?
Udupede
19:08 19.12.2012
see kindlasti õige.
http://www.liikenneturva.fi/taitolehti/pida_pelivaraa/nae_ja
_nay.php

juba vene ajal teati, et 15m? enne kohakuti saamist tuleb kaugidele tagasi lülitada... et see aitama kohaneda ja mingit jama teel varem märgata... ei mäleta enam miks ja kuidas...

aga nojah - sel ajal polnud ka anonüümseid keenijuskommijaid kuskilt võtta

ehk mõni inimese füsioloogiaga kursis olev inimene seletab või leiab keegi netist infi miks?

parm...
21:03 19.12.2012
aitab jah kiiremini saada välja sellest pimestamise hetkest, mis teine auto paratamult tekitab. Aga baseerub see ikkagi kiirusele põhiliselt, sest sõites alla 70 jääb ka pooltuledega aega reageerimiseks, kui takistus teel. Aga noh hea ikka varem näha, kui võimalik. Ja selle õige vahetamisega selle endale saabki võimalikuks teha, kui vaid tahta ja natuke viitsida aru saada/kaasa mõelda!
R.K.
21:45 19.12.2012
mis siin enam kaasa mõelda, kui sa selle meie eest ära teed. aga muidu näe, jälle terve nahaga kodus ja pole häda kedagi. mõni kord õnnestus tuled ka ümber lüüa ja mis sa hing ikka teed, nii kui lülitit puudutad, nii ees teistsugused tuled süttivad. imelik auto mul, ei mõtle pikalt. järelikult lühikesed juhtmed. ja seda muidugi kah, et mitte keegi ei lülinud tulesid ümber 25m kauguselt. tehti seda kas siis vahetult enne kohtumist või juba kohakuti olles. mõni ehk hiljemgi, no ei vahi ju peeglisse.
James75
21:56 19.12.2012
See tänapäevase 25 m vähendamine nõukaaegsele 15 m on ka loogiline. Kes mäletab veel seda tule elementi mis käis ette mossedele, kopikale, gaz 24, kamazile ja veel paljudele masinatele. Selle kaugtule vihk oli palju laiem tänapäeva autode omast. Praegu kaugtuledega puude latvasid ei valgusta.
Kui tulla aga tagasi teema juurde, siis udutuledel on üks suur miinus. Nimelt need ei valgustajalakäijate helkureid. Euroopalähikate vihk on ju tee äärsete helkurite valgustamiseks nagu loodud.
qp
22:14 19.12.2012
Viimasest pimestamise korrast on veel valus mälestus(a la 25 meetrit)... hea, et ma Tallinna kandis vähe liigun. Järgmisele tulede näkku lööjale sõidan lihtsalt järgi või teatan nagu liiklushuligaanist vastavasse kohta.
Kui teema on udutuledest, siis peaks ka see juba ammendatud olema. Udutuli ei pimesta ega sunni mind teisiti käituma kui tavaliselt. Oma asi, palju ta voolu kulutab. See uduka enesepimestamine on väljamõeldud vabandus, sest koos kaugtuledega jäävad lähituled enamusel autol ikka põlema- ehk siis enesepimestamine jätkub.

Kummaline on kuulda ühelt ja samalt isikult juttu, kus maha suunatud udukas pimestab ja kaugtuli otse näkku mitte? Võiks nagu selle möla juba lõpetada.
parm...
23:55 19.12.2012
gp - braaavo, tõestasid, et oled lihtsalt rumal kuubis! Palju õnne sulle! "25m pealt kaugtuli OTSE näkku" - peaks mingisse raamatusse küll kõlbama! Ole vait ja mine tee see proov ära, mis sa lärised niisama. Aga udukate kasutajale ei sõida järgi? Haige inimene, peaasi et oleks endal õigus, mitte pole tähtis, mis on ÕIGE! Sisenda endale seda ja palun sõida pimedas nii vähe kui saad ning ära palju reisijaid peale võta - sa oled ohtlik!
qp
14:31 20.12.2012
Tuleb kannatlik olla. Ka teiste suhtes. Muideks, just reisijaid mul tihti ongi auto peal:-P Närvilisus liiklusse eriti sobi. Kui keegi enne kohakuti saamist oma kaugtuled peale lööb, mõtlen endamisi, et mida ma nüüd küll ometi valesti tegin, et mind selle eest karistatakse. Kord oli just kõrval istuv reisija see, kes ehmus rohkem, kui mina liiga "optimistlikult" kaugide lülitaja peale.
Udupede
17:17 20.12.2012
kes viimati udu nägi?
ise viimati vast 4-5 aastat tagasi kui isegi proovisin, kas udukatega oleks parem...

ja miks meie pollarid udupedesid ei püüa? ntks soomes või suurbbritannias saavad kohe laksu kätte...
grigoori
17:42 20.12.2012
Olukord on ikka päris peeti läinud.
Sõitsin eile varahommikul 7 paiku Tallinnast Pärnusse ja julge 80% vastutulevatest autodest kõrvetasid udukaid. Mõtlesin ka ise politsei tegevusetuse peale - ootavad päev läbi oma kiiruseületajat, samas vedeleb trahviraha maas, ole ainult mees ja vaata et pastakas protokolle vorpides tühjaks ei saaks.
hlm
17:45 20.12.2012
Viimasele. Ikka väänatakse ka udukate väärkasutamie eest. Kannatust, küll ükskord spetsiaalne reid neile korraldatakse. Enne ei muutu essugi. Nagu ka turvavööde mittekasutamise puhul. Alguses hoiatati ja meelitati, aga siis sai villand ja nüüd ei hellitata vist enam kedagi. Ülelüldse on nende tuledeteemaga nagu mingi paha haigus. Üksteise võidu käib nende kallal mingi pedereerimine. Igasugu siniseid tilulilusid neisse ikka topitakse.
parm...
21:15 20.12.2012
Meie maanteeameti kodulehel on ka VÄGA asjalikud videod tulede kasutamise kohta ja ka udukate kahjulikkusest. Väga asjalikult seletatud!

http://www.mnt.ee/index.php?id=21585

Muudetud 21.12.12 08:46

parm...
14:46 26.12.2012
Umbes 50% udukate+pooltulede kasutajatest on uued ja eelmise põlvkonna Avensised. Ei tea mida nemad kompenseerivad või soovivad oma maailma igavaima auto teha huvitavamaks sellega?
ˇ
18:34 26.12.2012
huvitav statistika. minu hinnangul põlevad need täitsa suvalistel markidel- alates mingist pežoo punnist ja lõpetades suvalise maasturikujulise asjandusega. rohkem on siiski silma jäänud bemmid ja crv-d.
juhiabi
19:46 26.12.2012
Te 25m pealt lülitajad siis lülitage ka 25m pealt mitte ärge pimestage vastutulijat. Ise lülitan Tallinnast-Pärnu täistuled heal juhul kolmel korral, kuna ei huvitu lihtsalt plõksutamisest ja meetrie lugemisest vastutulijani.
Kirute prosedega sõitvaid veokijuhte, aga samas kiidate soomlaste tuledekasutust :D . Vot nemad loevad meetreid vastutulijani ka. prosedega "rekkakuskid" ja tagumine udutuli on neil samuti igalesimeselvõimalusel kasutusel.
parm...
21:24 27.12.2012
Hea et meelde tuletasid. Mul üks päev pani rekka täistuled põlema ÕIGEL AJAL ja tal olid katusel suured prozed. Näha oli, et kenasti valgeks lõi, aga see oli kõik mul selja taga. Silma lähedale ka ei saanud ükski neist tuledest. Ja seal oli vahet umbes 25m küll, kui mitte enam!
Lülitad 3 korda? Ei saa aru? Kas sa ei viitsi, ei oska, või tahad ennast ja teisi tappa? Sõidad siis max 70ga kogu aeg?
Täna oli hea tegelane (jälle toyota) - sõitsin mööda, tal kõik tuled ees põlevad. Vilgutasin udukaid (tagumisi), seepeale keeras ära oma täistuled ja pooltuled, ning põlema jäid ainult udukad, koos parkidega. Täitsa norm muidu, aga kell oli 21.00, sadas kerget lund ja oli kottpime. Üritasin veel midagi vilgutada ohukatega, aga ei saanud see midagi aru, vaid ajas oma udukatega maanteekiirusel edasi!
juhiabi
22:36 27.12.2012
Kuidas ma parm... sind ära tapan kui ma sõidan pooltega? Ei ma ei sõida seitsmekümnega, suudan ka norm kiirusega sõita pooltuledega. Sa oled siis üks nendest, kes tulede ümberlülides laseb ka kiiruse maanteel maha ja igal võimalikul juhul klõpsib kaugtulesid peale, mis sest, et sekundi pärast tuleb juba järgmise vastutulija pärast pooltele lülitada.
Järgmine kord katsun sulle vastu tulles oma prosedega siis ka kolmsada meetrit välja mõõta, enne kui pooltele tõmban. Kui ma muidugi selle õige kangi suudan meelde jätta :D ......lammas......
Aga räägi nüüd suu veel tühjaks ja jätka palun udutulede kasutamisega seonduvast.
juhiabi
09:16 29.12.2012
Ei ole mõtet seletada loomulikult, milleks ma peaks mingi foorumi parmu pärast enda pead vaevama, minu poolest pane siia mis pilte tahad ja teoorias võid ju tubli autojuht olla küll, aga miks siis ikkagi pooltega sõites hoogu maha ei lase, oled ju endale ja teistele ohtlik nagu sa mulle kilkasid siin.
Sina klõpsid tulesi iga hinna eest igal võimalikul hetkel, mina ei klõpsi ja näe, me mõlemad liikleme siiani.
parm...
11:00 29.12.2012
ära muretse, eks sinu rumalus maksab sulle kunagi kätte. Siis võib aga juba hilja olla. Aga kui pilti ka ei usu, siis ei ole midagi teha. Reaktsiooniaeg on sul ka arvatavasti 0 ja nii kõvad mehed ilma tuledeta sõidavad! Iga päev näen pimedas park pluss udutuledega sõitjaid - maanteekiirusel ja näevad ette 20m. Vot see on veel kõvem tase ja sa saad seda ka proovida, sest aru sa ju ei saa miks tuled autol on ja kuidas kiirus nähtavusest sõltub. Kahju kohe!
parm...
11:42 29.12.2012
muidu suht sisutühi artikkel, aga seletab ära natukenegi tulede ja kiiruse seose. Ehk on abiks :)

http://liiklus.ee/ee-catalog-viewObject-5-5258-56-10
juhiabi
15:08 29.12.2012
Tubli, tubli, hea on, et on palju lugenud ja pilte vaadanud mehi :). Eks meil kõigil omad veidrused, ju see, et ma igal minimaalsel võimalikul hetkel ei viitsi tuledega klõpsida on minu kiiks, kui on pikalt tühja, siis ma ikka kasutan kaugtulesid ja udukaid lülitan sisse enne ülevaatusele minekut, et kontrollida kas ikka põlevad :). Ma ei vaidle pildi tõesusele kuidagi vastu, lihtsalt algselt tekkinud sekundite lugemine ja juhtmetes tekkiva viivituse teema ajas muigele, kahjuks enamik ei suuda tulesid siiski õigel ajal ringi vahetada ja teevad seda siiski liiga vara, no ei ole antud seda taipu, et arvestada juhtme rislõiget, relee viivitust ja pirni hõõgniidi kuumenemisele kuluvat aega :D
Aga head vanaaasta lõppu ja teema oli siiski udutulede kasutamisest, mitte sekundite lugemisest täistulede lülitamisel.
parm....
11:40 30.12.2012
tuled on tuled, ühed tapavad sind ühtmoodi ja teised teismoodi. Kui kumbagi kasutada ei oska, siis.............
Jah noh ega ma nüüd juhtme takistust päris silmas ei pidanud, vaid seda, et iga liigutus võtab aega ja lisaks sellele selle kõige toimima hakkamine. Sekund on päris pikk aeg ja võib koosneda paljudest erinevatest osadest, mis sulle kasuks või siis kahjuks tulevad. Mina eelistan kasutada seda sekundit nii palju kui võimalik, sest 25m sekundis on piisav argument, et sellele tõsiselt mõelda.
parm...
11:52 30.12.2012
veel väike pilt, mis näitab pidurite rakendusmist ja selle aeg. Loomulikult ei ole elektriga toimivate asjade viive nii suur, aga aeg läheb iga liigutuse peale. Sekund on lühike!

http://stereo2121.com/nebulos/autokool/autokool-pdf/Pidurdus
teekond.pdf
parm...
11:59 30.12.2012
ahjaa, et tahtsdin küsida, et muidu kõik rägivad, et tuleb vaadata tee äärde, et mitte saada pimestatud tuledest ja näha oma auto paiknemist teel. AGA see hetk, kui vastutulev auto soovib kaugtuled põlema panna, vaatate TEIE (kes olete turvalise sõidu vastu) VASAKPOOLSEST aknast välja?! Palun seletage!
qp
18:12 30.12.2012
Kui vastutulev paneb kaugtuled enne kohakuti jõudmist ja sina vaatad samal ajal ees olevasse pimedusse, mis siis juhtub? Noh umbes sama nagu keevitusega vastu silmi saada.
juhiabi
20:57 30.12.2012
Ära vaidle parmule vastu vaid õpi elu näinud meestelt ja ehk jääd isegi öistel teedel ellu :D
juhiabi
22:14 30.12.2012
Ma ei tea.... ütle, sa tead tõde :D
parm...
22:38 30.12.2012
püksid kollaseks sa endal üks päev lased, kui oma oskamatuse tõttu nö "mustale kotile" otsa sõidad. See on reaalne katse ja päris elus on inimesed seal püksi lasknud ja ka infrkti saanud. Aga pange edasi, ei midagi hullu :)
gp - vastutulev auto POOLTULEDEGA ja sina vaatad pimedusse, päris lahe. Sõidad Venemaal tavaliselt, et põlev koni on teenäitajaks, mitte tuled? Aga endale kaevasid augu ka keevitusega - kui vaatad keevituse leegi hetkel kõrvale, nii nagu peab, siis näed ju et särab ümberringi, aga ei pimesta su silmi (sest vaatad kõrvale :) ja ei tee sind ka lõppkokkuvõttes pimedaks! Või kuda?
R.K.
17:39 03.01.2013
tänasest Delfist:

Liiklusjurist märkis, et uues liiklusseaduses on lisaks ammukehtivale nõudele, et juht peab sõitma nähtavusulatusele vastava kiirusega nüüd ka säte, mis kohustab kaugtuledelt lähituledele üleminekul arvestama lühema nähtavusulatusega ning vähendama kiirust.

"Kui paljud meist vähendavad pimedal maanteel lähituledega sõites kiiruse 60 km/h-le?" küsis ta. "Sest just sellisel kiirusel on lootust, et tulede valguvihtu ilmunud ootamatu takistuse ees suudame sõiduki peatada. Rääkimata juhtidest, kes arvavad, et udutuled parandavad nähtavust."

Sirk lisas kirvereegli, et udutulede vajaduse korral peaks kiiruse vähendama 40 km/h-le. Udutuled loovad auto ette paarikümne meetri ulatuses tugevamalt valgustatud ala, millest kaugemal olevad objektid võivad jääda märkamatuks.

"Tundub, et auto ees on valgem, kuid näiteks kiiruse 90 km/h läbib üksnes reageerimisaja 1 sekundi jooksul sõiduk 25 meetrit," märkis Sirk. "Jalakäijate elude päästmiseks maanteedel on olulised kolm tegurit – jalakäijatele rohkem helkureid, autojuhtidelt suurem tähelepanu ja õige tulede kasutamine ning rohkem kergliiklusteid."

link kah: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/ambitsioonikas-e
esmark-2020-aastaks-peab-liikluses-hukkunute-arv-jaama-alla-
40.d?id=65467976
jaakassi juhiabid
19:06 03.01.2013
mehed on julged mehed kes sõidavad ainult lähituledega trassil. krt kui end kasti tahad sõita siis loodan,et vähemalt naist lapsi peal pole.....
grigoori
19:11 03.01.2013
"Sest just sellisel kiirusel on lootust, et tulede valguvihtu ilmunud ootamatu takistuse ees suudame sõiduki peatada."

Kõik on õige, aga antud soovitus võrdub eluaegse pampersikandmise kohustusega - äkki tuleb püksi.
grigoori
19:12 03.01.2013
jaakassile

Tänapäevane ksenoonlähituli on tõhusam, kui vana Golfi kaugtuli.
63amg
20:55 03.01.2013
just täpselt nii.kõike ei saa üks-üheselt võtta.autod ja nende laternad on väga väga erinevad.mina oma masinaga sõites ei viitsigi klõbistada lähi ja kaugtulede vahel(tegelikult lülitab ka automaatselt),kuna lähikatele ümberlülimisel peavad ka silmad"ümber lülituma".lähikad on aga nii head ,et polegi vajadust nt. trassil tal.-tartu.kui aga sõita kellegi tuttava suvalise panniga,siis ausalt öelda ehmatab ära,kui sitad tuled võivad mõnel olla.
jaakass
21:20 03.01.2013
mnjah....ju siis 08 aasta a8 on kehvad kui vanal golfil. aga jah samas tartu -tallinn trassil üksteise sabas suristades pole teil vahet ja mis tulega sõidad.sama hästi võiks ju bussiga sõita,üldse ei peaks vahetama midagi.
parm...
10:59 04.01.2013
nad võivadki väga head olla amg, aga täistule nähtavusmeetreid välja ikka ei anna. Kui sul nii uus ja vägev massa, siis ikka täistulega ju veel parem ja turvalisem. Ehk peale hr.Sirki ütlusi jääb seda jampsi ajamist ka siin vähemaks. Nüüd on usutav inimene rääkinud :)
Aga meeldis mõte, et üksik tilk ei tee kivi sisse auku - nii et ikka vilgutage neile, kes teid oma tuledelaariga pimestavad ja siis saavad ehk mõned elud päästetud teadmatute käest!
grigoori
13:15 04.01.2013
Kogu minu lugupidamise puhul hr. Sirgi vastu on tema soovitus autode kohtumisel pimedas vähendada kiirus 60 km-ni tunnis pehmelt üteldes jamps. Ühtlane liiklusvoog on ohutuse aluseks, aga mida mida propageerib siin Sirk?
Nagu juba mainisin, sarnaneb see soovitus kohustusliku eluaegse pampersi kandmisega juhuks, kui kunagi peaks püksi tulema. Ei tule minul oma 30 aastase staaži juures meelde seika, kus midagi oleks ootamatult tee peale hüpanud või seal lebanud.
qp
18:39 04.01.2013
Siinsamas aa kahekümne neljas on video moodsa auto esituledest. Vaadake momenti, mis algab 50-ndal sekundil. Seal on selgelt näha, mis muutub lähitulede põledes udutulede sisse lülitamisel. Vastus: suurt mitte midagi- ei ta pimesta rohkem, kui lähituli ega peegeldu ka asfaldil enam põhitulest. Kui parm väidab, et keevitusest 10 cm kõrvale vaadates ei juhtu silmaga midagi, siis kuidas saab SEE MOMENT videos teda pimestada??? http://www.auto24.ee/uudised/uudised.php?uid=13704

Seega- suuremat kahju ei sünni mitte kellelegi peale ohtralt tulesid põletavale auto generaatorile endale.
parm...
20:48 04.01.2013
grigoori - loomulikult on 60 väike kiirus, aga see on PEATUMISEKS. Selleks on ka linnas2 sekundit pikivahe, aga seda samuti keegi ei hoia, muidu oleks ju osa autosid Mäo ristis hommikul, ei mahu linna ära. Need on numbrid ja need on karmid. Miks pakuti kiiruseks 40? Helsinkis on ja seda selleks, et see on ainuke kiirus, kui saad pidama veel, kui keegi astub teele enne autot 20m. Kiirusel 50 tabad inimest oi oi kui suure kiirusega, see on arusaamatu, aga reaktsiooniaeg ja meetrid teevad oma töö!
gp - vaata selle sama video algust, kui kurvis läheb udukas põlema. Kas see on hea, kui sadu kilomeetreid huugab tuli kraavi poole, pluss annab lisa valguse ka ette. Jah videos ei ole seda näha, sest tegu on viimase malli tuledega. Mitu autot sellistega sõidab? Enamus on rekkad, miljoneid läbisõitu, siis Avensises, osad ka uued ja siis muud imetegelased. Ma küsin nii nagu kunagi alguses - kes ja kus kunagi reguleerib udukaid? Sõidad korra lumevallile pihta ja näitab suvalises suunas. Ja mis ma pean siis mitusada kilomeetrit kõrvale vaatama sellepärast, et osa tahmapäid ei saa aru, et teevad endale ja teistele sellega karuteene? Unusta ära, selle peale sobib kuulata Tujurikkuja lugu ("Kannatame ära"). Ei saa selline vuss olla, et mitte üheski asjas õiget asja ei üritagi taga ajada, eriti veel, kui sellest võivad sõltuda su pere ja lähedaste elus. Aga kui see ei motiveeri, siis jonni edasi !
grigoori
21:05 04.01.2013
Helsinkis on 40 km/h piirang ainult südalinnas - Esplanaadi ja Mannerheimintie vahetus läheduses - ning arvestades konteksti on see ka täiesti omal kohal.
Paar nädalat tagasi tuli Leedust, õhtune aeg, pime ja libe. Vaimõisa söögiputka juures äkki kolonnil pidurid peal. Veidi hiljem jälle sama lugu. Kernus jälle, eessõitja arvestas vist teeolusid valesti ja otsasõidu vältimiseks tõmbas kraavipervele. Asi läks liiga ohtlikuks, ees oli pikk sirge, vastutulijaid ei olnud, lasin jala sirgu ja tõmbasin kolonnist mööda. Kolonni ees oli mingi mimm transiitnumbritega uue Audiga ning iga auto peale, kes tee ääres ohutuledega seisis, pidurdas hoo 30-ni. Kujuta nüüd ette, et terve Eesti hakkab Sirgi soovitusel samamoodi käituma. Ma prognoosiks aasta tulemuseks minimaalselt 300 laipa.
parm...
22:28 04.01.2013
sa ei saa aru, see pole sama. Selleks ongi vaja tulesid õigsti kasutada, et vähendada riski. Kiiruse vähendamine iga kord oleks muidugi ohutum, aga see oleks ikka päris õudne kogu liiklusele. Lihtsam siis juba sõita kogu aeg 70ga ja pooltuledega. See iga asja peale pidurdamine ja sellele järgnve jama on kinni ühes asjas - olematu pikivahe kolonnis olevate autode vahel. Muidugi sõiduoskamatus sinna otsa ja ongi kenake ahelavarii :)
qp
23:08 04.01.2013
Lohutuseks on mu autodel udukad alati reguleeritud näitama vajalikule kõrgusele ja teiseks ei käi ma ka lumevallides. hetkel oleval autol nad isegi puuduvad.
grigoori
23:11 04.01.2013
Õige on siis: pimedas teise autoga kohtudes vähendame kiiruse kuni 60 kilomeetrini tunnis (soovituslik 40 km/h) ning 25 meetrit enne kohtumist tõmbame täied peale? Ma võin tulemuse kohe ära ütelda: frontaalkokkupõrge tuledest pimestatud nõrganärvilise vastusõitjaga, kes ehmatas ära ja rabas rooli vasakule, ning sellele eelnenud ning järgnenud ahelavarii taganttulijatega.
M.O.T.T.
R.K.
23:37 04.01.2013
mott on see, et trahvi saad kiiruse ületamise eest, mitte tulede vale kasutamise pärast. nii et udukamehed, maanteel kogub neid lisakilomeetreid ikka päris krõbedalt, kui Sirgi jutust selline mõte välja lugeda ja politsei sellega tegelema peaks hakkama.;)))
grigoori
00:23 05.01.2013
Teevad esimesed trahvid ära ja peale seda ei vaheta keegi enam täitelt pooltele. Täiesti reaalne keiss. Kiirust saavad küll mõõta, aga katsu sa auto valgusvoogu liikluses mõõta ning tõestada, et põlesid kaugtuled. Eriti kui veel vastav aparatuur puudub. Juristidele tööd jälle.
R.K.
00:51 05.01.2013
kaugtulesid hakka sul keegi mõõtma. kaamera tööle ja kui lähituledele üle minnes kiirus ei vähene, siis viled-tuled tööle, kannakas, rajalt maha, videoklipp mängima, tsekk pihku ning head reisi.;)))

naljakas, aga mõeldes aina tühjenevale riigikassale, siit hordidena plehku panevatele maksumaksjatele, siis pole siin riigis enam miski naljakas. võetakse seal, kust võtta annab ja liiklus on paraku meil veel selline põhjatuna tunduv kaev. momendil jääb küll kassiiridest puudu, aga leitakse ka sellele lahendus.
grigoori
11:16 05.01.2013
Seda ma ju räägingi, et nad võivadki ootama jääda, et ma pooltuledele üle läheks. LS ütleb, et pooltuledele tuleb üle minna, kui on oht teist juhti pimestada. Kõik hakkavad sõitma päikeseprillidega ning kedagi ei pimestata :)
Absurd muidugi, aga totrus sünnitab ainult lisatotrust.

P.S. Rigikassa ei tühjene, vastupidi, eelmise aasta maksulaekumine oli pea 103%.

Muudetud 05.01.13 11:17

parm...
11:19 05.01.2013
sa ikka ajad täielikku udu Grigoori - 40 km/h ja 25m enne tuled peale. Sa ei ole millestki aru saanud ja järelikult pole mõtet edasi rääkida ka. Ära pere peale võta ja tapa iseennast oma tarkade tõekspidamistega.

Nad ei suuda udutulede kasutamist trahvida, mis täistuledest me räägime. Udutule kasutajat on näha kilomeetri pealt ja selleks ei ole vaja mõelda skeeme, et neid hoiatada ja järgmine kord karistada. Põhiline on teadmine, et ei saa sadade kilomeetrite jagu mööda Eesti riiki teisi gebereerida oma valede tuledega. Kui rekkameestele hakataks iga kord tegema lauskontrolli (no dokumnedid, joove, ketas) peale udukatega kinni pidamist, siis saab näha kas see, kes oma mõnu kätte saab, seda KUNAGI veel proovida tahab! 90% tõenäosusega ei julge ta enam kunagi udukaid siin põletada ja läheb proovib oma lollusi Lätis, Leedus, sest Poolas tal võetakse lihtsalt raha käest ära sellise jama eest. Motivatsioon peab olema :)
grigoori
13:51 05.01.2013
Sa parm üldse foorumi sisu ja teksti jälgid või ajad niisama oma rida?
juhiabi
13:55 05.01.2013
Udukatest rääkides, siis parm, sa tõid siin eeskujuks tuledelülitamisel naabrit ja jõudsalt selles vallas arenenud Soomet, aga samas panevad nad seal suht tuimalt udukatega ringi ka pimedas ja seda ka mitte just halva nähtavusega.
Kergem sabin või lumetolm ja hoobilt sirab ta sul ees sõita ka tagumise udukaga.
Keegi siin soigus mu pihta, et ei kasuta kunagi täistulesid, ma ei ole õelnud, et ei kasuta kunagi, ma lihtsalt ei klõpsi neid igal võimalikul hetkel. Kui ikka järgmine auto juba paistab, siis mõnesajaks meetriks ma tõesti neid ei lülita, pikemal tühjal lõigul siiski kasutan.
Oskus näha tee kõrvale ei sõltu ainult tuledest, pikem valgusvihk annab loomulikult reageerimiseks aega, aga samas on võimalik ka vastutuleva auto valgusvihus juba näha ees olevaid asju, metsa alla vilksatavaid loomasilmi või hämaras liikuvat kogu.
Aega tagasi oli hea juhus, sõitsin pooltuledega, kuna vastu tuli täpselt selliste parjate vahedega autosid, mingi hetk märkasin vasakul poole metsaservas liikumist ja vastutuleva auto pooltuledevihust oli näha kitsekarja metsaserval söömas, võtsin hoogu maha ja vilgutasin ka vastutulevatele mõned korrad, aga mingit reaktsiooni sealt ei tulnud.
Kas nad ei pannud tähele või ei osanud looma ootamatut käitumist oodata, aga keegi sellest rivist ei võtnud hoogu maha.
Kass Ai-Ai
17:03 06.01.2013
Foorum on "udutulede kasutamine ,paraku aga räägitakse siin enamjaolt kaugtulede kasutamisest.
Arusaamatu ,miks sõidab iga viies auto päise päeva ajal sisse lülitatud udutuledega koos lähituledega. Liiklusseaduses prgf 40 on öeldud et udutulesid võib kasutada halva nähtavuse korral,täpsustuseks et halvaks nähtavuseks loetakse kui juhil pole võimalik tuvastada objekti 300 meetri kauguselt,segavateks faktoriteks on tihe udu vihm või lumesadu.Ehk siis need juhid kes sõidavad keset päikeselist päeva sisselülitatud udutuledega( koos lähituledega),rikuvad seadust.Tahaks teada millise eelise annab päevasel ajal udutulede kasutamine !?Kindlasti ei paranda ta kellegi nähtavust vaid pigem häirib vastutulevaid juhte kuna udutulede valgusvihk on hajus ,mitte suunatud nii nägu pooltuledel.Samuti pole lubatud kasutada tagumist udutuld asula sisestel teedel, mis aga Tallinnas üpris sage nähtus.Palun saage oma edevusest üle ja hoolige teistest liiklejatest.
loogikavõimetu
18:05 06.01.2013
See on moe värk. Päris palju on ka linnavahel sellist pilti rääkimata maanteedest kus juht paneb lähituled pluss udukad ringi. Mitmed takso ja bussijuhid kaasa arvatud. Kutselised juhid ei saa ka moehullusele alla jääda. Mõne kutselise juhi veoauto on ka nii ära ehitud nagu jõulupuu. Mida rohkem tulesid ja lede küljes särab seda uhkem ju.

Udu ja halba nähtust on ikka väga raske seletada ja kuidas seda mõõta. Selle kohta võib jahuda lõpmatuseni. Mis asi see on ja kuidas seda mõõta. Polegi tavaliselt udu millegagi mõõta. Pimeda ajal lähituled ei näitagi kaugemale kui umbes 50 meetrit. Sõltub kuida kellegil regullitud. Ühel näitab 100 teisel 10 meetrit. Seega on halb nähtavus mis alla 300 meetri ja udukad põlema.
petrov tiblurov
18:30 06.01.2013
Aastavahetusest alates, on Lõuna Eestis ringi liikumas palju Vene turiste. Enamus neist sõidavad nii öösel, kui ka päeval nii udukate, kui ka lähituledega samaaegselt. Aktiivsematel põlevad veel lisaks isepaigaldadud LED päevasõidutuled ja see kogu krempel koos, on suhteliselt häiriv. Ma mõistan, et slaavi maitsest on raske aru saada, kuid siiski võiks politsei asjaga rohkem tegeleda. Ise olen korduvalt hoiatada saanud, kui maalt linna sõites olen udukad linna jõudes põlema unustanud. Kuna maanteel oli tõesti tihe udu, siis põlesid viimased põhjusega. Mis põhjusel aga päevavalguses ja kristallselgel ööl, kõik tuled huugama peavad, jääb tõesti mõistatuseks.
juhiabi
18:30 06.01.2013
Kass Ai-Ai räägib teemast küll, aga ise pole veel kehtiva LS´iga ennast kurssi viinud, päevasel ajal võib udutulesid kasutada lähitulede asemel.
Udu+park võib päeval sõita, udu+lähi ei tohi ja pimedas samuti mitte kui pole halb nähtavus alla 300 meetri.
Kass Ai-Ai
18:50 06.01.2013
Kulla juhiabi ,loe palun minu jutt uuesti läbi.Seal on selgestl kirjas et jutt käib just udutulede kasutamisest koos lähituledega
juhiabi
19:33 06.01.2013
Jah lugesin uuesti, vabandused minu poolt.
qp
19:40 06.01.2013
On ikka udutulede kasutamine muul ajal keelatud? Lugege liiklusseadust.
§ 42. Udutulede kasutamine
(1) Eesmised udutuled võivad põleda sõidu ajal koos esituledega udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral.
- ehk siis jutt neile, kes ei tea, mis on udutulede ülesanne. Et oleksid nagu rangelt keelatud udutulede kasutamine muul ajal, on see teil endil pliiatsist välja imetud .

(3) Tagumisi udutulesid võib kasutada sõidu ajal AINULT asulavälisel teel udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral või kui sõidutuulest ülestõstetud lumi, tolm või pori halvendab oluliselt tulede nähtavust tahapoole. - siin siis ongi välja toodud sõna- "ainult" ehk siis niisama välgutada pole mõtet.

Vaatleks korra veel seda nn. "Petrovi probleemi". Näide: Sõiduk sõidab kuplilisel udusel teel. Mäetippudel udu pole, kohe alla sõites aga jälle on. Ja nii mitmeid kilomeetreid. Ühe künka otsas istub politseiauto oma meeskonnaga ja vormistab trahve juhtidele udutulede väärkasutuse kohta... sest nad ei lülitanud künka otsa jõudes hetkeks udutulesid välja...
Tundub naljakas või hoopiski nõme? Ilmselt reaalne olukord Eestis. Mis ma oskan öelda-advokaat sind aidaku;-)
juhiabi
19:49 06.01.2013
Oled sa päris kindel endas parm?

§ 40. Tulede kasutamise üldnõuded
(1) Sõidu ajal peavad mootorsõidukil põlema lähi- või kaugtuled ning ääre- ja numbrituled. Trammil peavad sõidu ajal põlema lähi- ja ääretuled. Haagisel peavad sõidu ajal põlema ääre- ja numbrituled.

§ 42. Udutulede kasutamine
(2) Eesmisi udutulesid võib kasutada ka käesoleva seaduse § 40 lõikes 1 nimetatud juhul lähitulede asemel.
juhiabi
19:50 06.01.2013
Vabandust parm :D, qp tahtsin õelda. Pühapäev ikkagi ju :D
R.K.
21:56 06.01.2013
koos esituledega, mõikad, "koos" on see võlusõna seal punktis. seda neljakümne teise paragaraafi teist punkti poleks tegelikult vajagi. aga siin on nüüd see konks, et pimeda ajal peab ka kiirus vastav olema, Sirgi järgi 40km/h. ;)))
qp
22:20 06.01.2013
Muideks, kas mitte siiani polnud LE-s kirjas, et udutulesid võib (ja vajadusel peab) kasutama üksinda, lähikate asemel?

Ühesõnaga- väga kummaline oleks udust väljudes kohe käänaku taga pollarilt meeldetuletust saada tulede väärkasutuse kohta...
Ennist keski tõi näite Soomest, kus võetakse kohe rajalt maha udukatega sõitjad, -kui pole udu, kuid millegipärast siravad neil ikkagi kaikki valot ees.
hlm
13:13 07.01.2013
to gp, sellest, et millal on lubatud või mitte udutulede kasutamine on siis minuarust korduvalt jõutud lahti seletada. Loe eestpoolt. Pigem on just teemaks nende udukate väärkasutajate õigustused oma teguviisidele.
looder23
23:28 07.01.2013
mnjaa... härra qp, oleks tagumine aeg ette võtta liiklusseaduse (LS) lugemine. mõttega ja hoolega. kui ei saa aru, konsulteeri targrmatega. LS vahetas LE välja juba poolteist aastat tagasi. ja ei olnud ka LE ajal keelatud udukaid koos lähituledega kasutada.
parm...
23:48 07.01.2013
Kasu ei anna, endale teed karuteene, teisi häirib - aga ikka võib kasutada. Lahe suhtumine. Kuramuse poola ja leedu rekkamehed koos siin foorumis(udukate põletajad siis). Häbi võiks olla, et oma rumalusest riskitakse oma ja teiste tervisega.
Nüüdne seaduse erineb ainult ühe asja poolest eelmisest - nüüd võib kasutada udukaid päeval pooltulede või päevasõidutulede ASEMEL. Enne ei tohtinud seda ka teha!
qp
11:56 08.01.2013
Tohtis ka enne. Vaja oli seadust vaid õieti tõlgendada. Kui auto pol poolt kinni peeti päeval ja tehti märkus, et sul ju udutuled põlevad ja hakkame nüüd trahvi vormistama. Sina aga jääd rahulikuks ja tuletad meelde, et Eestis peab iga sõiduk LE järgi olema valgustatud(mitte kaugtuled. Toim.) päevasel ajal ja kuna te mind kinni pidades juba kaugelt märkasite, siis olen juba seda seaduse nõuet täitnud.
Seda kuulsin ühelt sõbra tuttavalt, kes selle peale lihtsalt minema lasti.
grigoori
12:40 08.01.2013
See on kõige ajuvabam põhjendus, mida siiani kuulnud olen. Ilmselt olid pollarid sama tühmid või muidu laisad.
udutuled
13:01 08.01.2013
Udukad on vinged. Lükkad siise siis on auto nagu ferari. Mahu lahe rsk, inimesed vaatavad kateda pilkuga sest neil ei ole udukaid!
parm...
13:14 08.01.2013
gp midagi ei tohtinud, loe seadust. See et politsei ei tunne seadust, ei ole küll üllatus! Neil on muidugi ka liiga palju vaja teada, aga on võimalik vaadata raamatust järgi, kui ei mäleta!
ilukirjanik
15:25 08.01.2013
Ise sõidan ka udukatega ja ei häiri see kedagi,kes tuleb midagi rääkima see ka ravile peaks minema.Kellegi parmu pärast küll neid ümber lülitama ei plaani kunagi hakata.
hlm
15:31 08.01.2013
to ilukirjanik- loe teemat, inimesi keda need häirivad siin omajagu. Kaasaarvatud mina.
R.K.
15:49 08.01.2013
ravima? huvitav mida siis? äkki ilukirjanikuhärra/provva oskab soovitada?
salvokas
16:02 08.01.2013
Mõni moderaatoritest võiks teha mingi tabeli- küsitluse, kuhu siis foorumi kasutajad saavad märkida, kas udukas häirib või mitte.
Oleks lausa huvitav protsentuaalselt vaadata :-)
ˇ
16:43 08.01.2013
häirimine sõltub konkreetsest laternast- mõni hakkab silmadele, mõnda ei pane tähelegi. hoopis sellise tabeli võiks teha, kus päevasel ajal udude pedetajad selgitavad, miks nad neid põletavad. oleks päris huvitav kuulda nende põhjendusi. ja arvata võib, et enamusel polegi ühtegi põhjendust.
unos2
17:13 08.01.2013
Okei, häirib nagu paljud kirjutavad, aga mind häirib selline asi kui kaks rida hakkavad liikuma, ja ühe rea ees, nimetame neid penskariteks, venib nii, et kõrval reast sõidab 5 autot mööda enne kui penskar 50-ni jõuab, ja siis sõidavad tema reast ka kõik mööda, sest keegi tegelt 50-ga ei sõida. Häirivaid asju võib leida liikluses palju, saame üle ja kannatame ära.
ilukirjanik
17:27 08.01.2013
siinses foorumis on max 1 protsent autojuhtidest kes eesti teedel vuravad ja keda häirivad udukad mingu silmaarstile sest 1 protsent on loomulik hälve selliste seas.

Muudetud 09.01.13 09:00

hlm
17:35 08.01.2013
No selge, ilukirjanikul on vastavad uuringud juba läbi viidud:) Võiksid oma uurimistulemused ka MNT-le läkitada.
Sellega võiks teema vabalt kokku võtta. Küürakat parandab ikka ja ainult haud.
parm...
17:46 08.01.2013
ilukirjanik - sinusuguse jaoks oleks see (link) hea, aga ei hakka päris kedagi ohtu ka sellepärast seadma, et sa niiiii rumal oled. Sõida oma Toyotaga edasi ja küll su udukad annavad vääääga kaugelt vaadates 7 seeria BMW välja küll (selle liikumise algatajad :). Peaasi, et saad oma tervise ja teiste tervise arvelt kõiki pedereerida!

http://www.ebay.com/itm/Unity-Mfg-Co-Spotlight-Model-S-5-S5-
Vintage-Parts-Spot-Light-6Volt-/221172682128?pt=Vintage_Car_
Truck_Parts_Accessories&hash=item337eeb4d90&vxp=mtr
R.K.
17:46 08.01.2013
silmaarstile võiksid ikka need minna, kes lisavalgust vajavad.
jopa
19:19 08.01.2013
kas on siis uues ls -s kirjas kuskil millal ei tohi või on keelatud kasutada udutulesid, vanas seaduses oli kirjas millal ei tohi kasutada, uues pole sellest juttu, ainult punktid , kus on lubatud kasutada. Pole ühtegi keelavat punkti leidnud.
grigoori
19:32 08.01.2013
Mis ei ole lubatud, on keelatud. Lihtne ju.
looder23
19:51 08.01.2013
aga jopa, äkki alustaks seaduse lugemist algusest ja lõpetaks lõpus. usu, paljud asjad saaks selgemaks ja saad ka teada, millal tohib ja millal ei tohi põletada udukaid. aga kuna ma tean, et see valmistab sulle ületamatuid raskusi, siis § 40 lg. 5.

Muudetud 09.01.13 09:00

R.K.
20:12 08.01.2013
läbi aegade parim põhjendus udukaid põletada on üks 10 aastat tagasi tehtud postitus.;))))
panen siia lõigu:

Ise avastasin kunagi effekti suvistel õhtutel. Kui sõita tuledega siis kõik õhus olevad mutukad koondusid valgusvihu suunas. Udutulede puhul ei löönud tuul neid aga üles ja klaasile. Asi nimelt selles et udutuled paiknevad autol suht madalal ja kes aerodünaamikast tiba tabab saab mu väitest aru. Vanemate tegelastega oma avastust jagades öeldi mulle "kas sa siis varem seda ei teadnud".
ˇ
21:35 08.01.2013
mis riigis see mutukate kontsentratsioon nii suur on- kuskil džunglis ve? eestis pole küll sellisest pilvest läbi sõitnud ja esiklaasil laibastuvad nad rohkem suvisel päeval kui öösel sõites. aga loll kes põhjust ei leia
Badj77
00:54 09.01.2013
Kasutan eesmisi udutulesid päeval sõidul (koos parktuledega, ilma lähituledeta). Asi minu jaoks lihtne, udutule pirn maksab ca 1,5 eur/tk. Lähi ja kaugtuledesse panin Nightbreaker Plusid ja olen igati rahul pimedas sõitmisel nendega. Kuna nende pirnide eluiga on suht lühike, siis päeval ei näe mõtet raisata neid - kasutan udukaid.
Pimedas udukaid ei kasuta, kuna autol mul nad mingit lisavalgust sõiduks ei anna.
Kellele ei meeldi selline asi - nende probleem.
grigoori
10:58 09.01.2013
Badj77, miks ei meeldi, kõik korrektne ju.
hlm
11:17 09.01.2013
to Badj77, sinusuguste pärast siin arutelu ju ei käigi, kõik okei.
Jutt käib neist, kes põletavad udukaid nii päeval, kui öösel koos lähi -või kaugtuledega olenemata ilmastikuoludest.

Sina kasutad udutulesid nii nagu peab ja ka argumendid on põhjendatud. Enda autol samuti udutuled olemas, võiks ju päeval lähitulede asemel kasutada, aga argumendid vastupidised. Pirni hinnad pea ühed, võimsus sama ja kordi lihtsam on mul pirne vahetada lähituledes, kui udutuledes. Seega hoian pigem udukaid ja sõidan ilma nendeta, kui pole põhjust neid põletada.
parm...
11:34 26.01.2013
viimases Autolehes kirjutasid spetsialistid, et maanteedel sõidavad bussid ja rekkad ainult pooltuledega ja see trend suureneb ka väikeautode seas. Üllatus üllatus, huvitav, et ise panin seda tähele juba 5 aastat tagais.
Aga noh siin ju tegelased, kes 200m pärast ei hakka täistulesid peale panemagi, lahe. Lihtsalt mõte - liikudes 25 m/s, läheb aega 8 sekundit 200m läbimiseks, mis sõidetakse siis nö pimesi. Kui panna iga 25 m järele inimene ilma helkurita, siis saab 200 jooksul sõita vabalt 8 inimest surnuks :)
juhiabi
15:02 26.01.2013
Ja mitut laipa sa selle viie aasta jooksul nii väga näinud oled tee ääres. Just pooltuledega otsa aetud laipa, mitte ilma helkurita purjus külameest.
Teoorias oleme tugevad ja teame kõike eksju.
Sa anna oma täistuledele hagu ja ära siuna teisi koguaeg.
parm...
22:00 26.01.2013
loe siis targemaid (viimane Autoleht), kui mind ei usu, aga õigete sõiduvõetete pärast ei ole küll kellegi peale mõtet pahandada. Lootus jääb, et sa ka kunagi aru saad, milleks tuled on ja mis need päästa suudavad. Lokkav rumalus! Ehtne eestlaste värk, et ainult s..tt jääb külge, aga midagi head ei taheta kuulda, ega õppida. Peaasi et saab targutada. Autolehes väga kenasti ütles: " neil autojuhtidel on siiani LIHTSAL VEDANUD!!"
parm...
21:01 28.01.2013
no midagi nagu lalisevad, aga ei saa asja konkreetselt lõpuni tehtud. Väänaks kõigile korra ära, siis ei taha keegi enam lolli mängida. Küll ikka viitsivad ja jõuavad mängida õnnetut ja haledat need politsei tegelased.

http://www.virumaateataja.ee/1118096/paljud-sohvrid-kasutava
d-udutulesid-ohtlikult-valesti
qp
10:08 29.01.2013
Loe kommentaare, seal on väga ilusti välja toodud samuse seaduse kahemõttelisus! Ehk siis TOHIB kasutada udust ja sajust põhjustatud halva nähtavuse korral ja EI TOHI kasutada udust ja sajust halva nähtavuse korral... sest vihmamärjalt asfaldilt peegeldub udutuli ülesse... ja uduga pimestab üldse vastutulijat?
Saa siis nüüd aru. Seaduses on toodud mis puhul võib kasutada neid udutulesid ehk siis puust ja punasest koduperenaistele. Täpselt sama lugu on ju suunatuledega- ette nähtud vaid kasutada sõiduuuna muutmise korral- Seega ei tohi vasakut suunatuld kasutada juhul, kui tagant tulev ei näe ees vastutulijat ja asub sinust möödasõidule? Möödasõidu lubamiseks kah ei tohiks enam suunatuld kasutada?
Jätkame? Kojamehi kasutatakse vihma ajal klaasi pühkimiseks, seega kuival ajal neid klaasi pesemiseks kasutada ei tohi? Näiteid veelgi. Mulle jääb sellest loost lihtsalt selline kakspidise mõtte mulje. Või on nimelt nii tehtud
R.K.
11:21 29.01.2013
tohib ja ei tohi????? mitte midagi ei saand aru. kui keegi sai, rääkige mulle ka.
ˇ
11:50 29.01.2013
ilmselt ei kujutanud seadusetegija uneski ette, et üks loll maalane võib udukate ümber taolist tingeltangelit lööma hakata. ilmselt ei tehtud neid seadusepunkte vaid sellepärast, et mõnel riigikogujal oli allergia udutulede vastu. antud hetkel annab vist seadust üsna lihtsalt muuta, et see kõigile arusaadavaks muutuks- panna sinna mõned keelavas ja käskivas kõneviisis sõnad juurde ja ongi selge, millal võib ja millal ei või. või ongi kellegi eesmärk luua seadusi, mille kallal advokaadid kohtutes lahinguid saaks pidada? money talks. savipäts ju pesti oma kiiruseületamisest ilusti puhtaks.
audi_a6_v6
12:17 29.01.2013
to: qp

Ma ei saa täpselt aru, mida mõtled, mul vist jäi miskit kahesilmavahele, aga kui seaduses kirjas, et koos lähituledega tohib eesmine udutuli põleda vaid halva nähtavuse korral, milleks on ..., siis milles küsimus? Ilma lähituledeta tohib aga päeval lähi või päevatulede asemel, easy as life IMO. Samas ma ka ei saa aru, et kui need udutuled nii maha näitavad, et teed kaugele ei valgusta, siis kuidas need saavad kogu aeg teisi segada. Palun muidugi mitte kohe hakata lärtsuma, et olen udupede jne, ei ole, ma ei viitsigi neid kasutada, ei viitsi igakord sisse lülitada, seega ei ole udupede, aga korralikult reguleeritud tuled mind küll ei sega, kellel reguleerimata, need segavad ja mitte ainult udutuled, vaid ka lähituled, siit ka üleskutse:
PALUN INIMESED REGULEERIGE OMA AUTO LÄHITULED NÕUETELE VASTAVAKS, MUIDU HAKKAN VÄHEMALT MINA TEILE VASTU TULEMA TÄISTULEDES, SEST TAHAN KA NÄHA!

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte