Nissan

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Nissan Leaf

Ruudi05
12:55 09.10.2018
Siia teemasse ootame infot pealkirjas mainitud automudelite kohta, eelkõige reaalseid kasutuskogemusi. Võiks kajastada reaalselt meie tingimustes ühe laadimisega sõidetud teepikkusi. Tehnilisi eripärasi. Kellel on Eestis kõige suurema odomeetri näiduga Leaf ja mitmes aku seal on? Kas 24kWh akut saab 30kWh või lausa 40kWh akuga asendada? Kas kasutate Leaf Spy äppi, millal ja miks? Kuidas olete rahul Carwings veebikeskkonnaga. Kui kallid on hooldused, mis seal tehakse?
Lunguuks
14:32 09.10.2018
Ruudi, need teemad kõik läbi käinud teise pealkirjaga foorumis. 24 akut saab asendada 30-sega, aga mitteametlikult ja lisajuppide vajadus oleneb esialgse auto vanusest. Elektritakso müüb oma Leafe mis sõitnud üle 300 000 km ja neil nii originaal aku kui vahetatud akuga variante. Originaalakuga sain aru nii 60-80 km ühe laadimisega.
...
16:32 09.10.2018
ruudi vist tahab omale autot osta.
Ruudi05
12:26 10.10.2018
Mina ei tea Leafi teemat siin foorumis. See elmo programmi ja elektriauto mõtekuse teema on liiga suureks paisunud, et sealt leida tõeterasid konkreetselt Leafi kohta. Kasutatud takso-auto on juba ostetud, olen siin-seal kuulnud jutukesi, et on ka Eestis tehtud 30kWh akuga proovi aga konkreetse tegijaga rääkida pole saanud. Minul on 2012 aasta esimese põlvkonna auto ls. 370000km masinal on teine aku mis on veel täitsa kobe. Kuid selle asemele paneks hea meelega 40kWh akuelemendid sisse aga ma ei tea mis juhtelektroonika sellest arvab. Kas ta lõpetab energia kasutamise ära kui 21kWh tarbitud saab või lubab edasi sõita lähtudes aku pingest?
Lunguuks
14:05 10.10.2018
Nissan seda akuvahetust ei paku. Ukrainlased ehk saavad hakkama kui see aku oma mõõtmetelt sobib. Avariiliselt autolt selle aku leidmine ja tegija leidmine, kogukulu kindlasti viiekohaline summa. Pigem tule teema juurde tagasi aasta paari pärast, siis netist surfates kindlasti mingit infot leiab.
Ruudi05
15:14 30.01.2019
Praegu on mul käimas esimene talv esimese põlvkonna Leafiga. Panen oma tähelepanekud siia kirja. Kui ilmad läksid külmaks siis lakkas töötamast salongi küttevedeliku temperatuuri andur niiviisi, et auto arvas, et vedelik on kuum ja salong jäi külmaks andur on 12v aku taga ja selle vahetamine pold suur töö. Diiselsoojendi tsirkulatsioonipump oli ära kulunud ja lakkas töötamast - sai teine vana, kuid töötav asemele pandud.
Originaal mootoriruumi põhjakate on mingist papist ja see oli suht räbal uus maksis esindusest ligi 400€ ja romula masinatel on see ka katki enamasti tellisin metallist firma Kolchuga katte 150€ see sobis hästi külge ja nüüd on julgem ka mõnest teel olevast lumevallist üle sõita. Juhipoolne logar oli katki ainult esindusest sai uue u. 150€.
Mind häirib kojameeste lahendus, nad asuvad esiklaasil liiga madalal mis on ilmselt tuuletakistuse huvides hea kuid lund ja jääd koguneb nendele rohkem kui teistel autodel kuigi enne sõitu olen puhastanud, on mitu korda sõidu ajal kojamehi käitades juhtunud, et käib päris märkimisväärne raksakas kuna nad on kinni jäätunud.
Elektriküttega ja madalama temperatuuriga kui -10C kraadi vana akuga kus saab kasutada veel 16kWh energiat jääb sõit ühe laadimisega ikka väga lühikeseks seal 50km kandis. Diiselsoojendi abil märgatavalt rohkem kuigi kütte võimsus on elektriküttega kuskil 3-4kW kandis.
Kui nüüd sellise külma akuga kiirlaadima minna siis on ka laadimisvõimsus poole peale piiratud ~20kW mistõttu laadimine on kole aeglane.
1. Peab talveks aku ära soojustama
2. tuleks välja mõelda kuidas akusoojendus sisse lülitada temperatuuridel juba enne -15C külmakraade, oleks abiks kui nt. nädalavahetusel tahaks pikemat sõitu teha.
Carwings internetiportaal kust saab akut, laadimist ja soojendust jälgida ja juhtida ei tööta viimasel ajal enam nii hästi. Tuleb äppi kasutada õnneks see töötab.
Et see ei oleks siin ainult hala siis väga positiivne ja mugav on enne sõitu auto ette soojendamine, ei pea aknaid kraapima ega midagi. Võrreldes i-MiEV-iga töötab Leafil eelsoojendus ka aku pealt mis on eriti hea juhul kui elektriühendust pole mõnes parkimiskohas.
Ruudi05
10:03 31.01.2019
2016 30kWh Leaf

Rentisin sellise akuga masina, sõitsin Tartust-Viljandisse see ots oli lausa lust võrreldes vana 2012 24kWh akuga (mille tegelik kasutatav jääk on Leaf Spy andmetel 16kWh). Viljandis kiirlaadisin aku täis, et edasi sõita Tallinnasse, ilm oli üsna külm ja tuuline. Olin automüüjatelt kuulnud, et selle akuga auto sõidab iga ilmaga 150km, paraku sai 110km pärast energia otsa. Olgu tunnistan, et parkisin Türil pool tundi nii, et soojendus töötas aga seal on ju see imeline soojuspump mis pidi väga energiasäästlik olema ja pold mõtekas ka autot külmaks lasta jahtuda. Õnneks sai see energia otsa Raplas kus on olemas kiirlaadija niiet pole probleemi. Oma vana Leafiga oleksin jõudnud Türile kus tulnuks laadida ning järgnevalt Raplasse kus laadida ja siis alles Tallinnasse niiviisi jõuab rongi või bussiga kiiremini ja mitte oluliselt kallimalt.
Mäletan sellest sõidust veel, et tollel päeval selle sõidu energiakulu suurus oli päris suur 220-230Wh/km see tähendab et 160km läbimiseks kuluks: 0,230 x 160= 36,8kWh seega 40kWh aku oleks täpselt see mis garanteeriks meie oludes peaaegu iga ilmaga mainitud vahemaa läbimise, suvel vist isegi edasitagasi ilma laadimata :)
Järgnevalt ootan võimalust teha see proov (loodetavasti sel talvel) 40kWh Leafiga, kui see teoks saab siis kirjutan jälle kuidas läks.
xil
09:43 21.09.2020
Suvel mõõduka soojaga mõjutab läbisõitu koorem ja kiirus, talvel mõjutavad lisaks veel õhutemperatuur, auto sisetemperatuur ja mis küttekehadega see sisetemp saavutatud on: istmesoojendustega või soojuspumbaga - muutujaid on palju ning tulemus seetõttu kõikuv.
Suvel 90km/h sõites saab 40kWh Leafiga sõita 200km. Kui Tallinn-Tartu maanteel sõita nii nagu teised: 110km/h alas 120-ga ja 90km/h alas ligi sajaga, siis Tallinnast Tartusse võiks jõuda nibin-nabin nii, et "kütus reservi peal" - aku laengu näit "---", aga auto veel liigub. Neil, kes põhja-lõuna vahet sõidavad, oleks mõistlik 64kWh variant osta.
Ruudi05
15:15 22.09.2020
Tänan info eest! Praegu 2020 aastal on 64kWh Leafide hinnad arulagedalt kõrged peaaegu uued, üle 41000€ selle raha eest saab juba mõne teise tootja palju parema elektriauto. Mina olen arvutanud, et saaks min 40kWh Leafi suuruse autoga iga ilmaga 160km sõidetud. Kui ma juba Lõunast Põhjapoole sõidan siis küllap leian ka selle tunni millal auto laadida võib.
40kWh odavaim maksab praegu 20000€ aga see on 170 000km juba sõitnud kes teab mis sellise vist taksona kasutatud auto aku energia jääkmahutavus on. Vähesõitnud läheb ka juba 30000€ kanti.
Tasub tõsiselt mõelda vanale Leafile uuema 40kWh aku paigaldamist kui juhtub vedama ja saab kuskilt romulast sellise aku.
oletaja
15:36 23.09.2020
Huvitav kas keegi pakub ka akupakkide vahetust ja uuendust ning palju see maksaks?
Et see 24 suurendada 40ni.
Prantslased pakkusid järelkäruga geneka renti maale minekuks. :)
xil
08:41 29.09.2020
Avariivaba uuema kerega Leaf, millel on tehase garantiiaeg (st. alla 3 a. vana) ja läbisõit 20k..40k km vahel, maksab 20kEUR..25kEUR. Ise säänse 2 a. vana Leafiga sõidangi. Neid ostavad tõenäoliselt mitte-sakslased, kuna Saksamaal maksab uus 40kWh Leaf riigi toetust arvesse võttes veits üle 20kEUR.

Muudetud 29.09.20 08:44

Ülo Madissoon
11:34 24.01.2021
Soomes Vaasas on akuvahetuse tegija olemas dalasevrepair.fi akuvahetus alates 3200€
hind veic sõltub .. tal FB ka facebook.com/DalasEVrepair
Ruudi05
15:15 26.01.2021
Aitäh, temaga olen maili teel suhelnud. Siin oli vahepeal soov akut vahetada ja oleks teinud selle siis Dala väljatöötatud süsteemiga, tema elektroonikalahendus maksab küll 500€ aga see peaks üsna hea olema. Tähendab on ennast tõestanud juba mitmete autode peal. Ise pole raatsinud enda auto jaoks seda veel osta aga kui tahta õiget sõidupikkuse ennustust ja veel mõnda boonust siis ilmselt on see lihtsaim lahendus ja veel koos tehnilise toega.
veiko188
09:28 26.05.2021
Ruudi05. Mis infot selle soomlasega vahetasite? endal ka 7a vana 24 kWh Leaf kasutusel. Mingi hetk kaaluks akude vahetamist. Kas ta saadab akud siia vajadusel ja siis ise orgunnin vahetuse tema juhiste järgi? Koduleht ei informeerii just ülemäära palju sellest protsessist. Vaasasse autot vedada pole eriti mõtekas ...
Ruudi05
15:30 26.05.2021
Nüüdseks on "dala ev repair" abil juba mitmel Eesti autol akud vahetatud. Ma saan aru, et ikkagi aku sebib soovija ise, tema poolt tuleb juhtplokk ja tarkvara mis selle uue aku autole "külge õpetab". Akusid tal ju endal varuks väga ei ole ta samuti jälgib mida kust saab ning järjekord klientidest on pikk.
Siin on üks Leafi omanik Eestist kes on protseduurist video ka teinud https://youtu.be/bgBB0L3i_Bg
veiko188
15:38 26.05.2021
tänud. aga ikka jääb põhiküsimus, et kuskohast saada normaalse hinnaga akupakk. ma eeldasin, et soomlane pakub 24kWh pakki 3500 EURiga.
Ruudi05
16:03 26.05.2021
Võibolla tõesti, kirjutage dalale otse facebooki või e-maili ta vastab üsna kiirelt.
Soodsalt head pakki ilmselt ei saagi. Isegi selline mis autole enam ei sobi läheb päikeseelektrisüsteemide akupakkidesse mis hoiab ka vana paki hinda heal tasemel. Otsida saab neid akusid ikka romulatest. Endale tõin aku Norra romulast. Gronvolds bil-demontering enamus kliente tellivad aku sealt neti teel. Pole kuulnud, et keegi petta oleks saanud. Siit saab vaadata spetsiaalselt elektriautode akusid mis neil müügis on:
https://bildemontering.no/bildeler.aspx?utvalg=batteripakke_
elbil

Mul oli täna tööjuures juttu siin ühe Viljandimaa mehega kes rääkis 40kWh aku paigaldamisest ning see aku maksis 7500€ + dala moodul ja ilmselt ka akuvahetuse töö. Aasta algusepoole oli juttu, et see 40kWh aku on pigem haruldus mis ka ta hinna üles kruvib. Pigem tasuks kaaluda 30kWh ostmist neid tehti siinkandis alates 2016. Nende hinnad võiks olla mõistlikumad.
Mitmed inimesed ukrainas ja venemaal arendavad uut akusisu Leafi akukasti. Kui nad miskit ära katsetavad ja seeriatootmise käima saavad siis võiks asja hinnad ka soodsamaks minna.
Näide venemaalt:
https://li.energo-e.ru/
EL auto huviline
13:04 24.08.2021
Piidlen samuti Leafi, aga see reaalse kogemuse kirjeldus on ikka üks paras sebimine igal sammul. See mõtet, et muudkui sõidad murevabalt ja väga taskukohase hinnaga, seda ei pruugi kasutatud elektriautode puhul Eesti ilmastiku varieeruvuses tullagi. Kui juba auto soetamisel hakkab terendama akuvahetuse mure, mida pealegi veel taskukohase hinnaga ei pakuta, siis murekohti jagub. Teine küsimus, mis kasutajakogemuste põhjal sooviks teada on nö tankimine, kui elektriautosid mõnigi protsent lisandub, siis need üksikud kohad- rapla, risti, türi jne, mis põhimaantede trassil, kuidas lahendatakse järjekorrad? Kui ikka neli autot vajab samal ajal laadimist, siis lahendus pole keeruline, aga kui neid on nelikümmend?
...
14:37 24.08.2021
Olen lihtsalt huvipärast vaadanud pakutavaid elektriautosid ning kõige rohkem meeldib mulle välimuse poolest Nissan Leaf.Hinnad tunduvad ka mõistlikud olevat.Hetkel kasutan küll sisepõlemismootoriga autot aga kui kunagi on plaanis vana auto uuema vastu välja vahetada,siis võibolla tõesti käija ajaga kaasas ja osta oma elu esimene elektriauto ning sisepõlemismootoriga autod las jäävad heaks mälestuseks minevikust.Kui oleks vajadus ja võimalus uue auto järele,siis hetkel muidugi Nissan Leaf ei sobiks.Kui ma omaksin elektriautot,siis las jääda tanklas tankimine ka minevikku ning kodus aku täis laadida.Enamus sõidud on tööle-koju(üks ots 7 km) ning mõnikord ka lähimasse linna(üks ots 20 km).Paraku tuleb aastas mõned korrad ka pikemad sõidud ette võtta,kus üks ots on 130 km.Kohalejõudes saan aku täis laadida ja koju sõita,kuid seda oleks vaja teha ka talvel vajadusel kasvõi -25 kraadise külmaga ja siis jääb elektrist puudu.Siis oleks vaja ikkagi eraldi tankimas käija või osta hoopis hübriidauto ja kui elektrist kohalejõudmieks ei piisa,siis on olemas ka teine kütus tagavaraks,et jõuaks ikka sihtkohta ükskõik millise ilmaga.Muidugi igalpool ei pea ka autoga käima ja pikemad sõidud saab ka bussidega tehtud(ongi võibolla hea vaheldus) ja elektriauto jääks lühemate vahemaade läbimiseks.Mina vahetan alles siis autot kui auto pidamine läheb liiga kalliks ning kõrge hinnaga vana auto maha müüa ei ole minu teema(siis peaksin max. iga viie aasta tagant autot vahetama).Loodan väga,et minu praegune auto teenib veel aastaid mind truult ja pole põhjust niipea autot vahetada.Autondus muutub väga kiiresti ja selle ajaga võib väga palju olla muutunud.Elu ei tea ette aga jah...,Nissan Leaf on ilus auto.
kallem53
18:24 28.09.2021
Olen suht värske LEAFi omanik, otsustasin hübriidi ajastu vahele jätta. Kuigi peres on mitu masinat, siis enamus igapäevaseid sõite tehakse ikkagi Leafiga mõeldes ökonoomiale ja kasutusmugavusele. Masina läbisöit on u 250 tuh, ühe laadimisega arvestatav vahemaa 100 km(suvel). Samas see väga ei häirigi, avalikke laadimiskohti leidub ja pikema sõidu vajaduse jaoks teine masin olemas. Ja kui paljud ikka igapäevaselt 100+ km ls vajavadki?
Väga mugav kasutada, pult taskus avab ukse, vaikne, ergas, peaaegu koheselt saab salongi soojaks/jahedaks, u poole tunniga saab kiirlaadijas piisavalt laetud edasi/tagasi sõiduks. Nutifunktsioonid äpi kaudu telefonist on põnevad kasutada vajadusel. Laadimise arve läheb automaatselt kuu algul pangakontolt maha. Siiani on u 3000 km sõidetud, eelm kuu arveks oli 17 EUR+ kodulaadimised vb samas suurusjärgus.
v6sa
20:24 28.09.2021
Edu katsetamisel:)

Kas öine kodulaadimine on ka kasutusel või ainult kiirlaadijad?
kallem53
13:52 30.09.2021
Hädavajadusel ikka kodusest pistikust ka laadinud, ööseks pole siiani veel laadima jätnud(kortermaja), aga see võtab suht kaua aega :) Koduse laadijaga laadib 2 KW-ga versus 45KW kiirlaadijas, aga olevat samas aku eale kõige tervislikum.

Muudetud 30.09.21 13:55

kallem53
11:58 14.01.2022
Nüüd pool talve möödas ja võib teha juba mingid kokkuvõtted talvisest LEAFi kasutusest.
Ls talvel on minu kasutatud 24kw aku pakiga ikka nö niru. Olen hinge kinni pidades 63 km saanud koju jõudmiseni. Korra sain ka aku välja lülitumiseni sõidetud, kuid vedas, et veeres ca 1 km allamäge siiski kiirlaadijasse. Samas on mõnus, kui hommikul pool tundi autot ette soojendada: klaasid on puhtad, rool ja iste soe ning võib kohe sõitma hakata. Soojendamise ajal kodulaadijaga väheneb kuigivõrd ennustatav sõidu ulatus, ehk vist ei jõua laadija kulutatud energiat selle ajaga tagasi akusse laadida.
Kokkuvõttes: sõita ja kasutada on väga mugav, aga vähemalt talvel eriti kaugele liikumist ei saa plaanida, ehk võimalik 30 km raadiuses. Pealegi suure külmaga ei laadi ka aku kiiresti isegi kiirlaadijas. YT-s on näiteid ja pakkumisi aku elementide vahetusest samasse kesta, aga need on teostatavad siiani vaid venes ja ukrainas! Tulemus oleks muidugi äge ls mõttes. Eks iga asi areneb ja kes ei karda katsetada, soovitan el autot proovida ikkagi :)
v6sa
12:02 14.01.2022
Kui suvel oli 100 km ja praeguste päris talviste ilmadega sai 63 kätte, siis on asi ju päris tarvitatav veel.

Seda on ebameeldiv kuulda, et kodulaadija ei suuda nii palju juurde pumbata, kui auto väljasulatamine ära tarvitab.

Kuidas jõuline elektrimootor ja kaapeväldik meie hooldamata ja libedatel teedel sõita lasevad? Tuleb tihti talvise sõidu erivõtteid rakendada?

Mis rehv üldse all on?
...
14:13 14.01.2022
Mina kasutan autot peamiselt tööl käimiseks.Üks ots on 7 km.Käin 4 päeva nädalas tööl.Nädalas sõidan 56 km.Kui need päevad õhutemperatuur -20 kraadi või alla selle pole,siis saaks isegi nii,et laen nädalas korra aku kodus täis ja ei olegi vaja enam tanklaid külastada väljaarvatud siis,kui on vaja pikemaid vahemaid läbida aga pikemaid vahemaid saab ka ühistranspordiga läbida ja võibolla ongi vahelduse mõttes nii parem ja elektriauto jääbki ainult tööl käimiseks.Kuna ma elan eramajas,siis saan kodus küll laadida.Kui vaja saan auto isegi ühte ruumi panna ja jätta ööseks laadima.Mulle hakkab üha rohkem elektriauto mõte meeldima.Kui kaua tühi aku kodus laadides täis laeb?Mulle meeldib välimuse poolest kõige rohkem Nissan Leaf.Teised elektriautod mulle nii palju ei meeldi.Ühegi elektriautoga ma aga sõitnud pole.Kas Nissan Leaf teeb sõites mingit häält ka,kui raadio ja rehvimüra välja jätta?
Eelmisele
20:28 14.01.2022
Kui sa nädalas nii vähe sõidad siis on ükskõik millise kütusega auto ostmine lihtsalt raha raiskamine ja isegi taksoga tuleb soodsam. Juhul kui raha kuhugi mujale panna ei ole on juba teine teema.
...
20:56 14.01.2022
Auto on minu jaoks tarbeese,mitte eputamiseks.Ühistranspordi liiklus ei ole nii hea,et saaksin hommikul õigeks ajaks tööle ja pärast koju.Tankla ei jää ka tee peale,vaid tuleb mõni kilomeeter eemale sõita,et tankimas käia.Koju lähen peale tööd niikuinii ja parem siis kodus tankida.Elekter on kodus olemas aga enda bensiinijaama ei ole.Siiamaani on elekter välja võetud mõneks tunniks aastas,kui tehakse hooldustöid.Muidugi kui peaks suurem õnnetus juhtuma ja elektrit ei ole nädal aega,siis võib küll elektriauto aku laadimisega probleem tekkida.See on mul lihtsalt mõte.Mõtteid on igasuguseid...,ka selliseid,et kolida ära--kuhugi,kus saab ka oma majas elada aga kus on töökohtade valik suurem ja saan jala,jalgrattaga või ühistranspordiga kõik asjad tehtud ning ei sõltu ainult autost ja võibolla isegi loobuda autoga sõitmisest,kui seda enam vaja ei ole.
Eelmisele
21:21 14.01.2022
Minu jutu mõte oligi see, et kui sa võtad elektriauto ostuhinna siis see on nii suur, et sama raha eest saad vabalt ka päris mitu aastat taksoga tööl käidud. Lisaks jäävad ära paljud lisakulud nagu laadimine, parkimine ja auto enda ülalpidamiskulud.

Kui huvi on tõsine siis võta prooviks näiteks elmorent.ee-st erinevaid sõidukeid ja proovi.
...
22:39 14.01.2022
Auto ülalpidamiseks kulub tõesti aega ja raha.Olen isegi mõelnud,kuidas kunagi ühistransporti kasutasin--palju muretum oli.Ei olnud vaja endal juhtida(vastutada),liikluskindlustus,ülevaatus ja remont oli üldse võõras teema.Ei mäletagi,millal viimati taksoga sõitsin aga 10 aastat on kindlasti viimasest korrast möödas.Võibolla tõesti on taksoga odavam ja olen lihtsalt autoga nii harjunud,et ei mõtlegi eriti muude võimaluste peale.Mõnikord kui tahan autoga sõita,saan ju rentida auto.Lihtsalt iga 10. aasta tagant on vaja autojuhilube uuendada ja tervisetõendit.Jaa...miks on vaja oma elu raskemalt elada,kui saab ka lihtsamalt...paneb tõesti mõtlema kohe.Maailm muutub nii kiiresti ja uusi võimalusi ühest kohast teise liikumiseks tekib üha juurde.
kallem53
11:31 01.02.2022
Nagu juba kirjutasin, siis sõita peaaegu hääletult, eriti kui ka kliima kompressor ei tööta, on mõnus. Teel püsimine ja läbivus on esmaklassiline auto raskuse tõttu. ABS toimib laitmatult ja vähese libisemisegi korral on seda koheselt tunda, esirataste kaapimist näeb kontrolltule vilkumisest, kiirendades juhtub see kergesti. Üks proovija iseloomustas auto tõmmet, et see on sama tunne nagu 2,5L Lexusel. Ainus miinus ongi väikese/vana aku mahutavus ja ls talvel. Sellise akuga auto on nagu telefon, mida peale kasutamist pead kogu aeg laadija juhtme otsa panema, kui on vähegi võimalust.
kas..
12:06 02.02.2022
..62 kWh akuga praegusel Leafil saab ise laadimisvõimsust alla keerata - st kui ei ole kindel konkreetse tavapistikupesa võimekuses, kas saab siis määrata et lae 10A-ga näiteks ?
???Euroopasse
13:05 23.10.2022
Kodus laen peamiselt oma garaažipistikust.
Kas keegi seletaks, kuidas Eestist Euroopasse Leafiga sõitmine käib?
Kas on vaja hankida miski suurema laadimisketi liikmelisus või saab kiirteel majandada enamvähem suvalistes laadimispunktides lihtsalt krediitkaardiga?

Mis on kWh hind sellisel juhul?

K
23:46 23.10.2022
https://chargemap.com/
Leiad enamus laadijaid ja ka hinnad.
Sull12
11:42 24.10.2022
Leafiga Euroopatripile ei läheks
1. Leafi suht kesine lennukaugus,
2. Laadijate nappus/ järjekorrad ja veedetav aeg laadijate juures.

Suvisel Euroopaturneel nägin neid megasabasid laadijate juures. Ja kui peaks iga max 250km tagant ootama 1-1,5t et juhe sappa saada, lisaks kuluv laadimisaeg ja uuesti ca 250km, siis seisakut tuleb pmst sama palju kui sõiduaega ja kui üritafa veel liiklusega samas tempos püsida, langeb läbisõit veelgi.
Isegi nende "väheste" elektriautode jaoks on euroopas liiga vähe laadijaid.
Telvisel ajal, kui rahvas vähem liigub, on laadimisega äkki lihtsam, aga suvel palju ootamist.
Deus
11:50 24.10.2022
Ah, ära aja miskit bensupea juttu nüüd, elektrikad on juba siin ja kõik on titimiti. Las käib ära ja jagab kogemust pärast :)
Uus Leaf
23:48 25.11.2022
mul uus 62 kWh Leaf. Sai 215 km kaugusel käidud. See ongi mu enimkasutatav pikim distants. Kiirus nii 100+ hoitud. Kohale jõudes oli tiba üle 100 km veel reservi ekraanil.
Leaf Spy andmetel oli keskmine kiirus (päevas ?) 48 km/h.
Kulu sama softi andmetel 0,17-0,18 kWh/km. Seal teises otsas tasuta laadimine.

Kuna panin ise täiendava voolumõõtja garaažipesale vahele, siis miks sellel 230V laadijal, mis pidi justkui 3 kW olema, üle 10 A tarbitav voolutugevus ei lähegi...?
Kas see aparaat jagab ise ära, et mul 10 A kaitse kilbis?
Mulle see sobib.... aega on.. ja juhe läheb ka sellega soojaks...
Deus
23:59 25.11.2022
Ei, aparaat ei mõõda ise kilbist midagi vaid tarbib ikka nii palju, kui ta võimekus ehitatud on, milleks on 10A ja see tähendab, et 2,2 kuni 2,4kW, nu mõnes üksikus kohas meie riigis ka 2,6kW kuigi praktika on näidanud, sisi 260'st voldist jääb koormuse all 230V alles ehk ütleme jämeda keskmise 2,3kW.
Oleks sul kaitsekapis 5A kaitse näiteks, siis põletaks sa selle lihtsalt maha, elektrivõrk pole nii tark nagu TCP internetimaailmas, et suudab endale vajavad mahud kogu liini pikkuses valmis mõõta ja siis vastavalt sellele edasi töötada.
Ruudi05
11:20 26.11.2022
Mida väiksema võimsusega laadida seda ebaeffektiivsemalt töötab auto pardalaadija. Selle 10A kaasasoleva juhtmega läheb energiat kaotsi rohkem kui 16A kodulaadijaga.
Kui tarbida näiteks 10A kaitsmega pesast 16A voolu siis kaitselüliti lülitab ju välja.
Kas 62kWh akuga Leafil on ka pardalaadija ikka 6.6kW ja ühe faasi pealt?
Deus
11:29 26.11.2022
6,6kW on pea 30 amprit voolu, teie matemaatika ei klapi siin.
?
22:04 17.12.2022
milline laadimine on Leafi akule kõige tervislikum.
2,3 kW (10A , 1x230V);
3,7 kW ( 16A, 1x230 V);
7,2 kW (3×10A );
11 kW (3x16A)..... .?
Deus
22:08 17.12.2022
Mida aeglasem, seda tervislikum, on kuldreegel.
Hiugo
16:39 18.12.2022
Kogu seda jama siin lugedes jõuab üsna ruttu järeldusele, et see elektri auto on üks paras ikaldus. Uuena võib see leaf veel olla, aga mõne aasta vanusena paras ämber.
?
23:24 18.12.2022
seni jah on kõik nii väitnud, et mida aeglasenm seda parem.
Aga nüüd tuli Škoda müüja välja jutuga, et see 2,3 kW on LIIGA aeglane, et ka see rikub autot... parim olla 11 kW...
Kas sellepärast, et Škoda Enyaq'il ainult see laadimiskaabel standardis kaasas?

Deus
00:14 19.12.2022
Mitte ükski füüsika ei toeta sellist juttu, et kiirem on parem. Mida aeglasem, seda parem. škoda müüja käest võid küsida, et palun näita mulle võrdlusi kestvuses, et 10A laadija vs 16A laadija ja seda siis loomulikult representeeritavates graafikutes või tulpdiagrammides. Loo moraal: ära usu müükari juttu enne kui pole saanud sama auto kasutajate või reaalselt akudest teadjate käest (pead ootama mõned päevad, sest mõni vb võib ümber lükata) infot, kuidas see on. Raudnael on see, et aku eluaeg parimal juhul võrdub lubatud läbisõit korda aku keemia laadimisarvude korrutis, LEAF puhul vana akupakiga 160,000 km või 8 aastat. Peale neid piirjooni mahutavus, eraldatav energiahulk jne hakkab kukkuma ekspodentisaalselt. Ekspodentisaalselt tähendab mitte 4-2-1 valemit vaid 4/2/2/2/2 valemit umbes. Sama kehtib Tesla kohta, sama kehti Honda E kohta, sama kehtib Ioniq5/6 jne kohta, sama kehtib KÕIKIDE elektriautode kohta, lihtsalt akupaki läbisõit erineb vastavalt sellele, kui suur akupakk on tehtud vastavale autoel. Ehk siis 200Ah akupakk peab 2x kauem vastu kui 100Ah akupakk samade voltide juures. Lisaks ei tasu ära unustada keemiat, osadkeemiad kannatavad 300 laadimist enne kui langevad 80% piiri juurde (liitiumakude surm kokku lepitud üldsuse poolt) ja on keemiaid, mis kannatavad 7000 laadimist (ei pannud nulliga mööda siin).

Muudetud 19.12.22 00:16

Uus Leaf...
13:17 29.12.2022
...nüüd 2 kuud vana ja pea 2000 km sõidetud.
Oma elektrit olen kulutanud 300 kWh...
Siiamaani on kõik mõnus...vaikuse ja hea tõmbega harjub ikka ruttu ära...
Uus Leaf
10:53 02.07.2023
Aku täis laetud ja jäme arvestus näitab, et esimese 10 000 km peale laadisin oma raha eest ostetavat elektrit mitte üle 1300 kWh.
Just ostetavat, mitte ostetud, sest koduse elektri tasaarveldus tuleb alles detsembris ja siis saab teada ka hinna.
Viimased kuud on olnud pidevalt 220 km kaugusel käimist, kus teises otsas on tasuta laadimine.. Kiirteel rämedalt kihutades on täis akust (62 kWh) järele jäänud ka 60 km. Aeglaselt ukerdades aga ka 190 km.
Sel reedel lasin pidevalt 110-120-ga. Mõned suht pikad teeremondid olid küll ka. Lõpuks jäi akusse 101 km.
Deus
11:11 02.07.2023
Tasuta laadimist pole olemas juba vene ajast, on ainult varastamine.
120km/h pole kihutamine vaid normaalne liikumiskiirus kaherealisel.
Kas elektri tasaarvestus on paneelide ja muu mudru reaalse maksumuse juba nulli viinud?
OnuValdek
12:25 02.07.2023
Olen kuulnud, et osades laadimisjaamades on isegi tasuta laadida saanud näiteks osadel riiklikel tähtpäevadel ja isegi muudel aegadel. Need kes kodus oma päikesepaneelidest laevad need saavad ka tasuta autot laadida ja siis tasuta sõita elektriautoga. Igasugune kiirlaadimine rikub akusid kiiremini kui aeglasem laadimine see on juba vanast ajast teada tuntud tõde. Müügimeeste juttu ei tasu alati puhta kullana võtta, Raasuke peab omal ka mõtlemist olema. 120km/h sõitmine on tavaliselt liiklusseaduse rikkumine sest liikluskorraldusvahendid ei luba mitte piirkiiruse ületamist, küll aga lubavad piirkiirusest aeglasemalt sõitmist mis on energiasäästlikum ja ka rahakotisõbralikum teguviis. Hakkan nüüd ise ka pilku vaikselt seadma ektriautode poole pöörama sest tahaks ka vahest odavalt ja keskkonnasõbralikumalt sõita kui sisepõlemootorid.
Deus
12:29 02.07.2023
Esiteks meil on olemas 120 alad.
Teiseks, päikese paneeli eest tuleb maksta, õpi lugema, mida kirjutatakse.
Kolmandaks, hoia oma näpud klaviatuurilt eemal, kui midagi öelda pole.
OnuValdek
12:36 02.07.2023
Üksikud 120 alad võivad olemas olla. Aga ei ole kohustuslik neil aladel 120ga kihutamine. Kui paneelid on varasemalt juba niikuinii olemas siis on neist ikkagi tasuta laadimine kah olemas.
Deus
12:50 02.07.2023
Millal varasemast??? Siis kui sa maksid nende eest või said eurorahade eest ehk ikkagi maksude kaudu maksid nende eest? Raha. Ei. Tule. Seinast!
Ja loe, mida küsiti ja loe mida öeldi. Keegi pole kuskil öelnud, et 120'ga peab sõitma. Teine hoiatus sulle.
OnuValdek
15:33 02.07.2023
Siis kui näiteks keegi kinkis. Siis tuleb raha seina seest. Ma pole öelnudki, et keegi on öelnud nagu 120 alal on kohustuslik sõita 120ga. Mille eest hoiatus?
.
15:37 02.07.2023
Kuna Uus Leaf (registreerimata) kirjutab et sõitis kiirteel ,siis sellest saab järeldada et see toimus väljaspool eestit,kuna meil kiirteid ei ole.Seega me ei tea,kas selles riigis äkki saab kusagil tasuta laadida.
Deus
16:04 02.07.2023
Ah ole nüüd, keegi maksab selle kinni ikka, tõenäoliselt maksumaksja.
Uus Leaf...
16:16 02.07.2023
...kuvab oma armatuuril liikluskorraldusvahenditega määrtud piirkiiruse. Minu trassil on see enamasti 130. Kui juhtun Saksamaale põikama, siis ilmub armatuurile miskit sarnast nagu 376 - ”Kõigi piirangute lõpp ”.
Aga tõsi ta on, et seni on selle autoga kõige suurem jooksev kulu olnudki kiirustrahvid. Iseäranis esimestel kuudel, aga need on saadud linnaliikuses. Võrreldes eelmise masinaga rebib see lihtsalt niivõrd kergelt ja vaikselt, et kiirusületus oli kergelt tulema. Viimasel ajal siiski olen suutnud neid vältida...
Tööandja pakub esialgu töökoha parklas tasuta laadmist. Meil on seal töötajatele kümme T2 laadimispesa ja kui algselt olid seal peamiselt pistikhübriidid, siis nüüd tekib üha enam juurde Teslasid. Et hoone vastaks miskitele rohelistele nõuetele, tuleb lähiajal 10 % parklakohtadest varustada laadimisvõimalusega ja siis pidavat see tasuta variant ära lõppema. Mina laen sealt korraga u 40 kWh nädalas, mis võrreldes omaaegse firmaautoga oma sõitude peale bensu kulutamisega on tegelikult rahaliselt väiksem kulu tööandjale.

Tasuta laadimist oma kiirlaadijas pakkus ka mulle mu Leafi müüja, aga mul pole olnud juhust seda kasutada.

Päikesepaneelid paiknevad mul Eestis ja hakkavad oma ostuhinda kunagi miskil hetkel tasa teenitud saama. Sinna läheb siiski veel paar aastat aega.
Küll aga kvalifitseeruks nende puhul tasuta elektriks juba see ilusa suvepäeva ületoodang, mida ma võimsuspiirangu tõttu võrku tagasi müüa ei saa ja täna lihtsalt tootmata jääb. Silma järgi graafikult hinnates on seda heal päeval u. 6 - 8 kWh ehk 30- 40 km läbisõitu..
Või ka negatiivse elektrihinna ajal kogu võrku antav toodang.

Chargemap’i kaardilt leiab ka vahel tasuta laadijaid.... ilmselt miskite äride parklates.
Ühe Lidl'i parklas nägin ka tasuta 50 kW kiirlaadijat, aga et pood oli kinni , siis kasutada seda ei saanud...

Vaatasin oma Chargemap’i konto üle... selle 10 000 km sisse mahub seega 50 kWh tasulist laadimist umbes 40 € eest pluss nädal parkimist Frankfurdi lennujaama elektriautode parklas, mis oli tavaparkimisest kallim ja tegelikult mittevajalik. Maht u. 30 kWh. Aga sai ära proovitud. Kõik muu ostetud elekter oma garaažipistikust.

Deus
16:20 02.07.2023
Tööandja poolt pole see tasuta, see on palgalisa! Kõik koolitused jne kräga on palgalisa, mitte tasuta! Ärge elage illusioonides, kommunismi aeg on ammu läbi meil.
marita57
16:33 02.07.2023
# Olen kuulnud, et osades laadimisjaamades on isegi tasuta laadida saanud näiteks osadel riiklikel tähtpäevadel ja isegi muudel aegadel.
# Need kes kodus oma päikesepaneelidest laevad need saavad ka tasuta autot laadida ja siis tasuta sõita elektriautoga.

Esiteks, paneelid ei teki koju pühast vaimust, vaid nende eest on palju raha välja käidud. Mingisugusest tasuta sõidust ei ole siin juttugi, lihtsalt maksid elektri eest ette ära ja pangale intressi takkapihta.

Kuuldused sellest, et osades laadimisjaamades on vahel harva tasuta laadida saanud, vastab tõele. Riiklike pühadega pole siin küll mingit seost, reeglina on tegu olnud testimisega või on operaator mingit kampaaniat teinud. Aga seda juhtub väga harva.

Tööandja aga, kes pakub oma töökoha parklas töötaja isiklikule elektriautole tasuta laadimist lihtsalt rikub kehtivaid maksuseadusi. Maksu- ja Tolliamet peab sellist tegevust maksukohustuse eiramiseks ning võtab selliste tööandjate suhtes kasutusele vastavad meetmed.
.
16:40 02.07.2023
Kui mina saan hotelli parklas laadida ilma et peaksin seal ööbima siis minu jaoks on see tasuta. Piiri taga leiab sarnaseid võimalusi küll ja rohkem.
Täpsustuseks veel niipalju et kahjuks ei ole meil kommunismi aega kunagi olnud, olime alles teel sinna e. sotsialismis.
Uus Leaf...
18:05 02.07.2023
Kas selliseid tasuta laadimisega hotelle on ka Poolas?
lumehelbeke liuglemas
19:28 02.07.2023
punktike viska paar tasuta hotelli piiritagant kus tasuta vool, kuna neid küll ja rohkem siis ei peaks see raske olema
.
20:22 02.07.2023
Poolas ei tea. Saksamaal terve B&B hotellikett.
Uus Leaf
20:23 02.07.2023
Täna läkski 30 kWh elektrit enam-vähem tasuta võrku.
Aga oleks võinud minna selle asemel autosse, et siis suveetendustele või sõpradele külla sõita.
Selle elektriauto ostmise üks oluline motivaator oligi omatoodetud elektri kasulikum ärakasutamine...
lumehelbeke liuglemas
20:28 02.07.2023
punktike tasuta pole midagi, isegi juust hiirelõksus ei ole tasuta, see on juba vaikides ööbimise hindasisse kirjutatud, ja hotell võidab otsesel iga kliendi pealt kes ei kasuta laadimisteenust, selliselt on kapitalistlik ühiskond üles ehitatud
Marko
21:52 02.07.2023
helbeke, punkt väidab, et tasuta laadimine on kõigile, mitte ööbijatele. Erinevust märkad?

Tundub muidugi ulme, ehk saaks mõne normaalse viite selle võimaluse kohta?

Muudetud 02.07.23 21:53

lumehelbeke liuglemas
21:57 02.07.2023
Marko
22:11 02.07.2023
Ma tegelt mõtsin, et punkt põhjendab oma seisukohta. See oleks oluliselt põnevam, mis sealt tuleb....
.
22:12 02.07.2023
Mõeldud oli loomulikult ööbijatele aga vähemalt varem seda ei kontrollitud. .Samamoodi oli tasuta laadimine Soomes Lempäälä kaubanduskeskuses ,ka mõeldud klientidele aga kuna seda kasutati samamoodi "kurjalt ära" siis tehti tasuliseks.
Rõhk oli sellel et kui konkreetne inimene sai laadida ilma selle eest lisatasu maksmata siis oli TEMA jaoks see tasuta. Jah,keegi maksab selle niikuinii kinni,.
Marko
22:34 02.07.2023
Erandkorras jätan viimase postituse kommenteerimiseks helbekesela täieliku vabaduse. Ole viisakas!
liif3,3KW
21:09 28.11.2023
Milline kaabel peab olema kaasas, et laadida T1-es? Auto Leaf 2015. Millise max. võimsusega seal seda laadida saab? Kas on ka mingi vahe selles, et auto toetab ainult 3,3kw mitte 6,6kw?
Uus Leaf
18:28 26.06.2024
Tasuta laadimine paistab kaardi järgi olevat Leedus Poola piiril... ?
Kontrollime ....
Uus Leaf
10:40 15.07.2024
Kontrollitud.

Leedu-Poola piiril leedupoolne tee oli täiesti üleskaevatud, nii et mingil hetkel isegi GPS tahtis saata kuskilt mujalt lõuna poolt ringi aga pühapäeva hommikul siiski pakkus ka seda juppi läbimiseks. Aga oli täielik puhas vuuk tehtud kõigi teede, platside ja hoonetega. Täielik ehitusplats, kust siis tuli tasakesi lintide vahel läbi ukerdada.
Kuid keset seda ehitusplatsi oli jäetud puutumata varikatuse all paiknev laadija, millel CCS, CHaDeMo ja T2 juhtmed küljes. Ja kui sai autosse torgatud, siis tuligi sealt kohe igasugu muid küsimusi esitamata nii 42-46 kW.
Mõne aja pärast saabus sinna soomlaste Tesla, kes jäi T2 pistiku otsas minu lõpetamist ootama - ta oli end nii tühjaks sõitnud, et Kaunase võimsamate laadijateni (mis Tesladele nende väitel tasuta, e. varem kinni makstud) poleks ta välja vedanud.
Ja siis tuli sinna vaatama veel üks Läti numbriga Polestar, aga meid nähes loobus.

Tesla väitel olla samasugune kalonka ka Leedu-Läti piiril... aga unustasime kntrollida.
Liiiif
07:24 22.07.2024
Tere 2023 aastal ostsin endale Leaf e+. Külgtuul tahab auto teelt minema lükata ja ebatasase tee puhul auto ujub. Kas keegi oskab seda teemat kommenteerida ?
Revalis
12:01 22.07.2024
Tugeva külgtuule vastu aitab ainult ilmataat ise.
Alustada tuleks sillastendist - normaalses kohas tehes tulevad ka võimalikud puudused sillas välja.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte