Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Energiasäästlik kodutehnika...

Lemps1
14:32 07.10.2006
Tere!Varsti varsti jõulukuu käes ja plaan siis kodutehnikat vahetama hakata(soodsamad hinnad siis).Vaatan netist energiasäästlikke kodumasinaid ja tekkiski küsimus,et kas siis see tõesti vastab tõele,et nad on energia säästlikud.On kellelgi kogemusi,mõtlen,et kas on keegi ka arvestust pidanud.Kas ikka tasub ära ja kas on nad ka töökindlamad kui tavalised mitte säästlikud?Nii et ootan teie arvamusi.Tnx juba ette.
!
21:55 07.10.2006
Milleks Sa seda tehnikat vahetama hakkad, kas ainult sellepärast et on hinnaalandus, või on vanemad masina juba nii läbi et enam ei tööta?
Aga vaata ikka energiatarbimisklassi.
Muide, Sinu loogikat järgides on järgmisel aastal jälle jõulud ...kas siis uus ring?
Lemps1
06:41 08.10.2006
Plaan on tõesti mõningad välja vahetada kuna on väsimis märke ja jõulukuust niipalju,et siis saab ju soodsamalt osta.Ma pole tõepoolest veel eriti uue tehnikaga kursis kuna kasutusel on hetkel veel venemaine tehnika aga minuarust need neelavad ikka energiat paras jagu.
!
10:48 08.10.2006
Eks siis pead ringi vaatama tarbija portaalides ja hinnavaatlustes. Ning võid ju ka tootjafirmade kodulehtedele pilgu peale visata. Lõpliku valiku teed ikkagi ise.
Lihtsameelne
13:11 08.10.2006
Pesumasinal ja nõudepesumasinal vaatasin veekulu. Külmikul leppisin B-klassiga kuna A-klassi soetus hinnd oli liiga kõrge.(Tasuvus aeg oleks läinud liiga pikkaks.)
Vett kulub vähem, elektrit vist mitte.
Pets
13:01 09.10.2006
Eks see vahetus tasub ära, kui vana tehnika on tõesti väsinud. Kui ostad uue lihtsalt elektri ja vee arvete vähendamiseks siis need on meil veel suhteliselt odavad ja krooni kahe kaupa kogudes saad kokkuhoiu alles siis kui masin aastaid töös.
q peal
14:58 12.10.2006
Veekulu on ju ikkagi ****ks oluline! Mul vana Electrolux tarbis norm tsükliga 120 liitrit vett. Uus LG vaid 50 liitrit! Loomulikult vähenes ka aeg vee soojendamiseks.
Ints
15:47 12.10.2006
Mul on ka kõik kodutehnika uus ja üldjuhul A energiaklassiga.Veearvestust pole ma pidanud (pole vajadust-oma puurkaev),aga elektritarbimise kohast tunduvad nad küll ökonoomsemad,kui vana tehnika.Pliidiks soovitaksin küll sul osta klaaskeraamiline pliit (veelgi parem on induktsioonpliit,kuid see on liiga kallis).Võrreldes "tavalise" küttekehadega pliidiga annab klaaskeraamiline pliit olulist elektrienergia säästu.
Pets
14:05 31.10.2006
Mul on külmkapp aastast 81 või 82. Noh mingit energiaklassi sealt nagu oodata küll ei ole. Samas kulutab ta vähem kui poes olevatel a klassi külmikute tehnilistes andmetes kirjas. Täpselt ei oska öelda aga kui mõelda, et minu aastane kodutarbimine jääb mingi 700 kWh juurde ja mul on ka pesumasin mis samuti vanast ajast ning päris tihti kasutan väikest elektrigrilli pluss veel mõned lambipirnid telekas vahest ka sutsakas triikrauda siis nagu kokkuhoidu ei oleks. (Pliit gaasiga)Kindlasti olen külmkapi kasutajana ebatüüpiline kuna üksi elades ja kõvasti tööd tehes paotan ust harvemini kui enamik.
Samas pesumasina puhul ei soojendata sugugi kogu vett mis tarbitakse vaid ainult pesuoma. Loputus käib külma veega.
Nii, et kogu vana tehnika välja vahetades uue A klassi vastu ma ei usu, et kokkuhoid tuleks elektri või vee arvel ülisuur kui just suurt peret ei ole ja kodumasinad huugavad pea kogu aeg.
katsetaja
14:38 31.10.2006
ma siiski usun, et on tuntav vahe ja see vahe saab tuntavamaks n. järgmise 10-15 aasta jooksul- ehk vähemalt niikaua on ju ikka plaanis masinaid ekspluateerida ja selle aja jooksul jõuavad nii energia, kui vee hinnad mitmekordistuda;) - sii son mõju ka paremini tuntav, et mõni arvestab tasuvust tänase elektri ja veehinnaga mis tegelikult ei ole päris korrektne, uskuge, nende hinnad lange:D
PS. tänapäev uuemad "a" j "aa" energialkassidega suhteliselt suure mahutavusega külmikud võtavad elekrit juba vaata et alla 250kw/h aastas.
arvesta el. hinnatõus juurde siis tasub see end ehk mõni 2x suurema energiakuluga masinaga võrreldes ennast 5-6 aastaga ära, kui mitte varem.
R6
14:45 31.10.2006
Külmikut ja pesumasinat tasub osta A klassi omi. Veel parem kui pesumasinal on nii energia kui pesutulemus A-d, veekulu kontroll ja fuug vähemalt 1200 pööret. Võtad masinast ja võid kohe triikida. Kuivatiga masin tarbib rohkem voolu ja triikida tuleb ikka.
katsetaja
15:08 31.10.2006
Igatahes endal sama teema, seoses kolimisega vaja kõik uued kodumasinad osta, ise läkisn seda teed, et tingimusteta kõik masinad A klassiga(tegelikult ka WC potid ja segistid ja kõik muu võimalik, ka valgustid jne.), ja just seetõttu, et energia ja vesi on asi, mis kindlalt vaid kallinevad- ehk võidab esimestel aastatel tõesti vaid tuhat-paar aastas ja võib tunduda, et investeering tasub ennast alles 10 aastaga, aga arvan, et tegelikkuses võit suureneb iga aastaga.
katsetaja
15:35 31.10.2006
Pets, kuidas saad aastase kogutarbimise 700kw-h juurde?
vat, kui selleni kuidagi jõuaks... 60kw/ kuus...
rentisin ühe oma ühetoalise korteri säästuhullst fritsule- vahetas kõik lambid säästukate vastu, telekas on agu taskuoma boiler käib taimeriga ja mes istub pidevalt pimedas jne.jne
Aga isegi temal tuleb seal ühetoalises keskmine aastalõikes vaat et oma 150kw/h
Tõn..
17:38 11.02.2023
Tere.
Köök on väike. Üksik mees. On vaja kodutehnikat. Leidsin minikülmkapi, milles isegi väike sügavkülm sees, millest mulle piisab. Kuna on mitu suurt poodi lähedal, siis võin nädalas ka mitu korda poes käia ja see pole probleem.
Nüüd on vaja veel midagi, millega saan süüa teha ja soojendada. Mõtlesin, et ehk piisab ühest asjast. Mõtlesin sellise miniahju peale millel on ka küpsetusplaat. Toitu praeksin küpsetusplaadil või ahjus. Vee saan keema küpsetusplaadil. Kuna iga päev ei kavatse hakata süüa tegema, siis on vaja ka kuskil valmistoitu soojendada. Variandid on: küpsetusplaati kasutada, ahju kasutada või siis eraldi mikrolaineahi osta. Eks mikoralaineahi olegi ju mõeldud toidu soojendamiseks aga kas miniahju ahjus pidevalt toitu soojendada ei ole liiga energiakulukas? Seda enam, et ahju soojenemiseks kulub samuti aega ja alles siis hakkab toit soojenema. Mikrolaineahjus hakkab kohe toit soojenema ja saab kiiremini ja säästlikumalt.
Lisaks miniahjule mahuks ka mikrolaineahi ära aga kas sellel on mõtet, kui saaks ka ainult miniahjuga hakkama. Kui ahi soojeneb 3 minutit ja toit samuti 3 minutit, siis ei oleks hullu midagi. Mis siis, et see on ettenähtud ainult toidu valmistamiseks, mitte soojendamiseks. Lihtsalt kulub kiiremini ja on vaja võibolla juba mõne aasta pärast uus osta aga need ei maksa ka väga palju. Puhastamist oleks ka vähem, kui oleks üks asi, mitte kaks asja.
Muidugi võin ka nii teha, et ostan miniahju ära ja eks siis paistab. Kui tõesti hädasti ka mikrolaineahi osta, siis ostan hiljem ka selle.
Deus
17:53 11.02.2023
Vett saab keeta ka tegelt mikrouunis nagu ka kartuleid ja makarone ja riisi jne jne, kõike sisuliselt head savipotti aind vaja hea kaanega. Praadimine on natukene raskem tegevus, peekoniga saab hakkama aga muna saab mikrouunis aind keeta, normaalset härjasilma seal on mitte võimatu kuid raske teha.
Samas saad kõik ülalimetatud ja veel rohkemgi teha ühe 30 eurise induktsiooniplaadi ja roostevaba panni peal. Tahad ruumi kokku hoida, pole panni vajagi, asju saab ka roostevaba poti põhjas praadida väga edukalt.
Soojendada saab ka seal samas potis. Võtad aurustusresti ligi viieka eest ja ongi sul kõik eluks vajalik olemas ja pealegi.
Ehk siis, mis sul eesmärk on ikkagi lõppkokkuvõttes?

Tõn..
18:07 11.02.2023
Muidugi üks variant on veel: kõige odavam pliit ühe keedualaga ja rohkem polegi vaja. Saan praadida, vee keema ja soojendada. Sisse lülitades läheb kohe kuumaks ja viie minutiga on toit soe. Soojendamise jaoks ostan väiksema plekkkausi, et ei peaks pannil soojendama ja sealt pealt söön ka. Ahju polegi tegelikult vaja ega mikrolaineahju ja pliidi puhastamist ning nõude pesemist on minimaalselt. Pirukaid, pitsat ega kooke ma arvatavasti ise niikuinii tegema ei hakka ja isegi kui hakkan, saab ka pannil tehtud. Need saab ka poest ostetud. Eks hakkan ka väljas söömas käima aga nii rikas ei ole, et saaks iga päev, 3 korda päevas kuskil kohvikus söömas käia. Tuleb ikka enamasti ise endale süüa teha ja mulle tegelikult meeldib ka ise süüa teha. Seda enam tuleb ise teha, et toit läheb pidevalt järjest kallimaks. Inimene peab ju sööma ja päevas 2 korda vähemalt võiks sooja toitu saada.
Marko
18:28 11.02.2023
Kuhu see raha kadus järsku? Teises teemas plaanid uue auto ostmist, nüüd plekk-kausist makarone...
Tõn..
18:39 11.02.2023
Mis on aurustusrest? Muidugi väiksem pott panni asemel oleks ehk isegi parem variant.
Eesmärk on see, et oleks võimalikult vähe asju, elektri, aja, vee jms. kulu minimaalne... ühesõnaga võimalikult ökonoomne igas mõttes. Mingi kompromiss on vaja leida!
Multifunktsionaalne toiduvalmistaja on ka variant.
Isegi kui saab mikrolaineahjus vee keema, siis selleks kulub palju rohkem aega ja kindlasti ka elektrit, kui seda teha ühe keedualaga kõige odavamal pliidil( malmplaadiga). Seda umbes 30 eurost pliiti on lihte puhastada ja kuna on nii odav, siis vajadusel võin ka iga aasta uue sellise pliidi osta--see oleks kulude poolest vast isegi kõige mõistlikum. Gaasipliiti ei taha selleks, et on vaja eraldi gaasi osta ja tundub ohtlikum ka olema. Gaasipliit sobib välitingimustesse hästi aga korterisse mitte.
.
19:49 11.02.2023
kuidas siis siiamaani söömine käis- kas ema tegi ja toitis lusikaga või sai kõik kolm toidukorda kuskil burgerlas istutud? kuidagi pehmelt öeldes veider tundub, et järsku tuleb hakata kööki tehnikaga täitma ja pole halli aimugi, kuidas see käib. trollimine aga see eest hästi selgeks saanud.
Tõn..
20:43 11.02.2023
Kolin majast väiksesse korterisse, kus köök on umbes 1,5 ruutmeetri suurune. Ei võta suurt külmkappi ega suurt elektripliiti ahjuga sinna kaasa, kuna võtavad liiga palju ruumi ja vajadust ka pole nii suurte asjade järele. Ei mahuks ise sinna ära, kui need sinna tassiksin. Ostan uued ja oluliselt väiksemad asjad. Kogu köögitehnika koos nõudepesemisvõimalusega olgu ainult köögis ja nii, et endal ka ruumi istuda või seista, et süüa teha ja süüa. Kraanikausi all on isegi pesumasin ja seda enam on vähem ruumi, kuigi otseselt jalgu ei jää. Pesumasina koht võiks olla wc/duśśiruumis aga see ruum samuti väike ja ei mahuks ise pesema, kui see sinna viia aga kuna köögis otseselt jalgu ei jää, siis las olla köögis.
Marko
21:02 11.02.2023
1,5ruutmeetrisest köögist vaataks heameelega mõnda pilti. 6ruudust olen näinud. Ootame põnevusega.
stammer
21:09 11.02.2023
1,5 ruutu kööki ei kujutagi ette (?) Mingi öko-šmöko värgis elamine on paras piin tervisele. Või mis selle eksperimendi mõte üldse on?
Tõn..
21:26 11.02.2023
Ei saa pilti näidata, kuna üürnik elab sees. Ise elan veel majas. Lähen sisse, siis paremat kätt jääb kraanikauss, mille all pesumasin. Vasakut kätt ja otse( tagumises seinas) on köögimööbel. Vasakut kätt riiulid ja otse seinast seina on laud, mille peale paremale poole panen minikülmkapi( umbes 0,5x0,5x0,5 meetrit 45 liitrine). Vasakule poole laua peale näiteks väikse pliidi, mille tõmban toidu valmistamiseks ja soojendamiseks laua keskele. Nõudepesurest on kraanikausi juures seina küljes ja õhupuhasti oli vist ka kõrgemal, kui õigesti mäletan. Laua all, vasakul oli sahtlitega metallist kapp, mida seal vist enam pole. Selles seinas, kus on laud on ka lahtikäiv aken. Ostsin selle korteri pangalaenuga 2007- aastal. Kunagi oli see korter olnud ühetoaline aga tehti kahetoaliseks. Ise elasin aasta aega ja peale seda on erinevad üürnikud sees elanud ja ise seal harva käinud. Märtsiks kolib üürnik välja ja lähen ise oma korterisse elama...võtan kassi kaasa ja lähme. Maaelu meeldib rohkem ja oma majas elada aga kuna töökohta on raske leida ja sõltun ainult autost ka edaspidi, siis lähen kergema linnaelu peale. Seal kõik asjad lähedal ja ühistransport hea.
Teema oli siiski toidu valmistamine ja soojendamine. Ei taha ühtegi üleliigset asja.
Tõn..
21:49 11.02.2023
Mida sellisest asjast arvate? On keegi kasutanud? Võtab rohkem ruumi kui väike pliit aga eraldi potti ega panni polegi vaja. Lihtsalt lülitan natukeseks ajaks sisse ja saabki toidu soojaks. Kõik toidud saaks sellega teha. Üks toit saab söödud, siis pesen anuma puhtaks ja saab järgmise toidu teha.
siberia
00:17 12.02.2023
Minuarust on kodus toidu soojendamine elumõttetu tegevus aga kui Tõn.. just seda teha tahab...
Mingi efekt võib olla ainult siis kui kavatsetakse tarbida juba riknema hakkavat kraami ja sellele tuleb siis korralikult kuuma anda.

No kui on nagunii kavatsus poe vahet jõlkuda ja ilma sooja söögita ei saa siis raba kuumast letist. Tuleb odavam kui ise ahju kütta. Enamus asju aga kõlbavad süüa külmalt või isegi toorelt.
Mul on kohvimasin, veekeetja, kõrge serva ja kaanega Fiskarsi teflonpann ning neist on küll ja veel. Röster on puhtalt disainielemendina köögis ja mikrolaineahju viskasin üldse minema.

Tõn..
01:04 12.02.2023
Mõnda asja võib muidugi külmalt ka süüa aga sooja toitu tahaks ikka saada. Hommikul võileiba söön külmalt. Lõuna- ja õhtusöök võiks ikka soojad olla. Selle multifunktsionaalse-toiduvalmistajaga saan aja ka määrata, mis ajal soojendama hakkab ja kaua soojendab. Samas pole sellega mingit kogemust ja ei tea, kas jään rahule. Kindla peale minek oleks aga pliit ja pann või pott. Kulub elektrit natuke rohkem, las kulub aga aeg maksab ka midagi. Sooja toitu saab poest muidugi ja olen sellele mõelnud aga poodi jalutan 10 minutit ja tagasi ka. Toit jahtub selle ajaga maha..., seda enam kui on järjekord ka ja muud on ka vaja vahepeal osta. Siis poleks ju külmkappi ka vaja. Vahest võib sooja valmis toitu osta aga ikka ise tahan ka teha ja päevas mitu korda poe vahet käia küll ei soovi. Nädalas max. 2 korda võin poes käia aga rohkem küll ei taha.
.
08:08 12.02.2023
ilmselgelt on nälg kuplialuse segi pööranud, et ühel teemal nii lõputult jahuda suudab. mõtlev inimene lahendab need probleemid ise, mitte ei trolli foorumis.
Deus
10:03 12.02.2023
Esimene postitus oli jah nagu algaja ajakirjaniku sae käima tõmbamine, läksin kaasa, et vaadata, mis saab. Kahjuks on troll nii rumal, et ei suuda isegi teemat käimas hoida.

Muudetud 12.02.23 10:04

marita57
20:35 12.02.2023
Ärge olge inimese vastu nii kuri! See on vaba teema ja siin saab arutada ka nende asjade üle, mis võib-olla kohe autodega ei seondu.
Majast korterisse kolimine on kole, tean. Põhimõtteliselt jääd kõigest ilma, sest midagi kaasa ei mahu. Võimaluse piires tasub uuele omanikule alles jätta, mis vähegi võimalik.
Üksik inimene ei saa ka tänapäeval ilma elementaarse kodutehnikata hakkama, kui ta just südalinna stuudiokorteris pesitsev pursui pole, kes nkn ainult restos sööb. Muidu on ikka üht-teist vaja.
Täismõõdus külmkapp, vähemalt 2 plaadiga pliit ja võimalusel ka mikroahi on miinimumkogus elamiseks. Kogu küsimus on selles, kas on kiiresti vaja ja kui kauaks ja kuidas rulli on. Kui maja on müüdud, siis rahaga ilmselt probleemi ei tohiks olla.
Tõn..
23:30 12.02.2023
Ei ole maja müüdud. Kolin selle kuu lõpus või märtsi alguses korterisse. Alles siis hakkan maja müüma. Raha on aga kuna hetkel töökohta pole( mis ongi peamine kolimise põhjus), siis ei saa raha raisata ka ja isegi kui oleks rohkem, siis ikkagi ei taha asju, mida vaja pole. Ühel üürnikul oli selles korteris suurem külmkapp koridoris, kus käivad üleriided. Mina küll koridori külmkappi ei pane ja mul pole nii suurt vaja ka. Tahangi sellist nagu oli kunagi, kui selle korteri ostsin. Väike, 45 L väikse sügavkülmaga. Mahub laua peale ära nii, et söögi tegemisel ja söömisel ette ei jää. Üks väike kahe plaadiga pliit on keldris aga see vähemalt 16 aastat vana ja ei tea, kas enam töötabki ja kui töötab, siis kui ohutu on. Kelder iseenesest on ka talvel soe. Isegi kui pliiti saan kasutada siis külmkappi on ikka vaja. Võin ka 2 korda nädalas poes käia...pole probleemi.
siberia
21:26 14.02.2023
Mis asja sa sügavkülmas kavatsed hoida et seda nii oluliseks pead? Mul endal on seal ainult pudel viina... olgugi et kõvemad teoreetikud ütlevad et mitte viina pole vaja sügavkülmas hoida vaid viinapitse.
Mis iganes see sel oleks - ülessulatamine võtab üüratult aega või energiat. Kui nagunii on mitu suurt poodi lähedal siis pole isegi tavalisel külmkapil sügavat mõtet. Üks mu tuttav kes teoreetilise füüsikaga tegeleb arvutas kunagi välja kellaajad millal tuleb poest midagi tuua et kogu külmetamine ja sulatamine poe kuludesse jääks.

Käidki iga päev poes kui see 10 minuti ots on ja ostad ainult ühe korra söögi. Kui pikemalt siis pane rõhku konservidele või sellisele kraamile mis poes külmletis ei ole. Mul on kriisivarudes Salvesti laadseid valmistoite, lihtsalt konserve ja muudki mida ei pea soojendama. Ma ei mäletagi et millal ma viimati üldse sooja sööki söin. Mune vist ühekorra keetsin aga need lasin ka maha jahtuda ja sõin alles järgmisel päeval koos majoneesi ja punase veiniga ära. Tahad putru siis vala tatratangule hommikul külm vesi peale ja õhtul töölt tulles on valmis. Sellist asja ei pea tingimata keetma.

Tõn..
23:15 14.02.2023
Sügavkülma paneks näiteks mõne pelmeenipaki või jäätise. Viina ega alkoholi ei ole vaja kuskil hoida, kuna ei tarvita alkoholi. Külalised käivad harva ja neile samuti alkoholi ei paku ja nemad ei võta ka kaasa, kuna minu kodus mingit alkoholi joomist ei toimu.
Peale ülessulatamist uuesti õige temp. saavutamisele kulub kindlasti palju rohkem elektrit kui temp. hoidmisele aga sellega tuleb siis lihtsalt arvestada. 2- 3 korda aastas seda protseduuri teha ei tohiks midagi hullu olla.
Nii nagu auto mootor vajab sooja, vajab ka inimene sooja. Kui tahad võid ju külma toitu süüa. Ma tahan ikka sooja toitu ka saada.
See et poed nii lähedal on ei tähenda seda, et mul on huvi seal nii palju käia. Praegu majas elades käin tavaliselt nädalas korra poes. Väikse külmkapi puhul on vaja mitu korda nädalas poes käia aga iga päev ja 3 korda päevas on mõeldamatu. Pealegi on plaanis hakata ikkagi tööl käima ja praegu otsingi aktiivselt tööd ja käin vestlustel. Kui töökoht poes ei asu ega lähedal mingit söögikohta ei ole, siis on vaja ikkagi kodust kaasa võtta.
Leib ei pea olema külmkapis aga võid ja vorsti tahaks ka hommikuti leiva peale panna ja need säilivad ikkagi külmkapis.
A66
07:29 15.02.2023
On olemas täitsa kolm ühes seade, keeduplaat, ahi ja microkas. Suurema tavamikroka suurune. Kui ruumi vähe, siis ideaalne. Loodan, et neid ikka Eestis keegi müüb.
siberia
20:24 15.02.2023
Siinkohal tuleb lähteandmed meenutada. Köök on 1,5 ruutu mis tähendab möötmeid umbes 1,2x1,2 või 1x1,5 m. Tõnu..andmetel on seal juba valamu, pesumasin ja töötasapind kuhu tuleb 0,5x0,5 pinnaga 40 liitrine sügavkülmikuga külmkapp. Kolm-ühes pliit läheb siis samuti töötasapinnale ja kui see on normaalkörgusel siis jääb keeduplaat ebamugavalt kõrgele.

Kogu see lahendus meenutab mõnes ehitusfoorumis aeg-ajalt kerkivat teemat kus tahetakse läbi 1x2 meetrise augu teha trepp kolmanda korruseni. Või siinseski foorumis kerkivaid soove osta maksimum 1,7 m lai kastikas kus oleks vähemalt 6 istekohta. Tehniliselt on see kõik võimalik kuid hilisem kasutaja loojat hea sõnaga ei meenuta.

Siin tuleks hakata prioriteete paika sättima. Muarust on juba niisugustes mõõtudes külmkapp lollus. Sinna ei mahu mitte midagi ja võtab vaid ruumi. :Võikäntsakat saab vabalt soolvees hoida. Eluaeg nii tehtud, millal need külmkapid tulid? Üldse on Tõnu.. toiduvalik mu pilgu jaoks harjumatu, Keeduvorst? Sügavkülmutatud pelmeenid? Otstarbekam oleks nende asemel saia osta - koostis on suures plaanis sama aga ei vaja külmkappi. Kui lihakraami vaadata siis pigem naturell-liha, ükskõik kas suitsetatult või soolatult või konservina.

Järgmine asi mis pole esmatähtis on mikrolaineahi. See on küll kiire ja ökonoomne kuid seal valmistatud sööki ei saa mitte alati inimtoiduks nimetada.
Ja nii edasi kuni selgub et vajalikud on vaid kohvimasin ning gaasipriimus ja ruumi jääb ülegi :)
Deus
21:15 15.02.2023
Ma natukene kobisen selle mikrolaineahju teemal. Ainuke asi, mida seal teha korralikult ei saa, on millegi praadimine. Ülejäänud on lihtne, kartuliputru teha otse kartulist, kartulit, makarone, riisi, suppi jne keeta, keedumuna jne. Omad tehnikad selle jaoks lihtsalt. Peekoni praadimine on trikikas, viinerite praadimine samuti. Head savipotti on selleks vaja. Härjasilma tegemine on eriti keerukas alguses, peab harjutama aga mitte võimatu. Ei saa teha slow cook asju nagu bbq brisket, ossobucco jne, selleks on multicooker. Ühesõnaga, harjutama peab ja auke õigesti torkima kui vaja. Aga see on off-topic natukene ka. Mikrolaine ahi ei ole ka väga öko tegelt, transformaatoril on omad kaod sees, suuremad, kui keedukolvi vette viskamisel, kus kogu soojus neeldub vee tempi tõstmiseks.
Tõn..
23:54 15.02.2023
A66...Sa vist mõtled sellist asja: https://www.euronics.ee/kodumasinad/pliidid-ja-ahjud/lauapli
idid-ja-miniahjud/sto713/stollar-the-mini-oven-13-l-1000-w-m
iniahi

See on ka variant, kuid ahju osa pole tegelikult vaja, sest saab ka pliidil toitu teha ja soojendada. Selleks sobib pigem selline variant: https://www.euronics.ee/kodumasinad/pliidid-ja-ahjud/lauapli
idid-ja-miniahjud/kp1091/severin-1500-w-valge-lauapliit-1-ke
edualaga

Potis või panni peal teen süüa ja soojendan plekkkausis, kust on kohe hea süüa ka...polegi vaja taldrikule panna. Pliidi plaat läheb kohe soojaks ja viie minutiga on toit soe. Ei olegi eraldi mikrolaineahju vaja. Nagu ma juba mainisin, siis on mul tegelikult taoline kahe plaadiga pliit olemas ja võibolla polegi vaja uut osta.
Olen harjunud külmkapiga. Pole jahedat ruumi ka, kus toitu hoida. Olen mõelnud ka autokülmiku peale, mille saab pistikupessa ühendada aga kuna autokülmik ei ole mõeldud kogu aeg töötamisele, vaid pigem harvem kasutamiseks, siis on parem osta tavaline minimõõdus 45 L külmkapp: https://www.euronics.ee/kodumasinad/kulmikud/kulmikud/rr58d4
awf/hisense-45-l-korgus-50-cm-valge-minikulmik

Tõn..
00:01 16.02.2023
Kui üürnik on välja kolinud, siis mõõdan ära, kas see külmkapp mahub sinna. Alles siis lähen ostma! Köök on aga tõesti nii väike, et ainult üks inimene mahub sinna toimetama ja siis ka suhteliselt kitsas.
siberia
20:55 16.02.2023
Ma kobisen mikrolaineahju teemal lisaks veel niipalju et ei kahtlegi et oskaja suudab sellega igasuguseid toite teha. Probleem on pigem selles et söök on , tulenevalt masina tööpõhimõttest, spetsiifilise maitsega. Umbes sama nagu mõni ei joo konjakit mida müüakse plastpudelis sest see pakend rikub maitse ära.

Isegi nooblimates burksiputkades on vahel suur kiri letil et " me ei kasuta mikrolaineahju" . See on nii kõva müügiargument et burksile võib julgelt 2 EUR juurde keevitada.

Ääremärkusena veel et see Euronicsi 45 l külmik on lisaks väiksusele ülimalt kehva F energiaklassiga ja võtab aastas 100 kW elektrit. Ja seda ilma sügavkülmata sest minumeelest tal seda pole ning pelmeenid ja jäätis jäävad sel juhul poodi. Võrdluseks , tavamõõtmetes 195 cm kõrge kuskil A+ külmik tarbib koos sügavkülmaga nil 230 kW aastas ja ilma selleta veel vähem. Niisugust saaks ka sihtotstarbeliselt kasutada.

Mingi 80% tõenäosusega käib praegune diskussioon küll robotiga ja oluliseks läbimurdeks oleks programmeerijal vaja tõn... algoritmi natuke muuta :)
Marko
21:09 16.02.2023
Oluliseks läbimurdeks on mul siin erineva kangusastmega kustutamis- ja blokeerimisvõimalusi virnake :)
Tõn.. kas tunnistad, et oled masin, või keerame hapniku kinni?
Ei koli sa kuhugi, uut autot ei osta tegelikult ja pargivahitöö on su looja märg unenägu?
mati1222
21:36 16.02.2023
Mis iganes, kuid microuuni toit on surnud toit.
Deus
21:44 16.02.2023
Ei ole sel mikrouuni asjal mitte mingit spetsiifilist maitset ega eripära ega ka kiirgusfoone sees. 2,4GHz (kodune wifi) sagedusega ergutatakse molekulid liikuma täpselt nagu ka panni peal soojusülekandega tehakse. Maillardi reaktsiooni on aind raske esile kutsuda, burkisasjadel on silt selle pärast, et mikros ei saa nn söemaitset, mis loomulikust söest tekib erinevate kantserogeensete gaaside mõjul. Saab natukene petta liquid smoke asjaga. Petab isegi minu vahepeal sellega ära, kui osavalt ringi käia. Suitsurõnga puudumisest saab visuaalselt aru näiteks.
Mikrouuniga seoses
22:40 16.02.2023
...tuleb meelde kadunud teadmamehe Vormsi Ennu kunagised sõnad, et ''mikroahjus võib ainult sokke kuivatada''.
Mis seal salata, targemad soovitavad koduse wifi-ruuteri ka võimalikult kaugele ära peita. Küllap sel mingi mõte on.
Deus
22:56 16.02.2023
Sul on aknast välja vaadates palju kõvem asi näkku keevitamas, kui see pisikene 0,1W saatja koduruuteri näol. Kui selliseid asju karta, siis tasuks alustada enda maja/toa muutmisest Farady puuriks.
Marko
23:01 16.02.2023
Vandenõuteoreetikud siin ka platsis juba. Keegi ei püüagi väita, et raadiolained inimesele kasulikud on. Küsimus on võimsuses ja kestuses. Kas mikroahju ja ruuteri vihkaja telefoni või juhtmeta kürvaklappe kasutab? Alustaks ehk sellest, mille vabatahtlikult omale vastu keret või lausa pea sisse suskad?
Mikroga seoses veel
23:39 16.02.2023
Sõnumitoojat pole kohe lööma mõtet hakata. Eks arvamusi ole igasuguseid. Ise end vande-teoreetikuks ei pea. Ruuterid-telefonid igapäevaselt ikka mul kah kasutuses. Juhtmeta klappe, tõsi küll mitte, eelistan vanakooli. Seda eelkõige kvaliteedi ja kestvuse tõttu. Kuid mikrouuni pole tõesti kunagi kasutanud. Ning elektripliidi asemel üritan pigem puupliiti ekspluateerida. No tee või tina, toit maitseb sellel tehtuna paremini. Ja see pole vaid minu arvamus.
Marko
23:55 16.02.2023
Keegi pole löönud. Telefon peab sidet 20 kilomeetri kaugusel oleva mastiga, ruuter 20 meetri kaugusel olevatega. Kui füüsikast midagigi tead, siis viskad mobla minema või selliseid avaldusi rohkem ei tee.
Mikroga seoses veel
00:18 17.02.2023
Ei tunnista mulle omistatud väidet isikliku soovitusena omaks vaid, nagu mainisin, meenusid ühe lahkunud teadmamehe kunagised sõnad. Elektromagnetkiirguse osas tehti kunagi lausa miskine uuring, mida ka meie oma lugupeetud teadlased (äkki raadios??) esitlesid. Sellest see ruuteri-teema meelde jäi. Ei viitsi allikat taga ajama hakata, kellele huvi pakub usun, leiab ise.
Marko
00:30 17.02.2023
Ei viitsi otsida, sai seda tarkust noorespõlves tudeeritud piisavalt, muutunud pole algtõdedes midagi.
siberia
08:26 17.02.2023
Mikrolainetoidu spetsiifiline maitse ongi see et maitset ei ole. See on liiga steriilne.
Võib-olla keegi oskab , aga mina ei oska mikrolaineahjus kartulit niimoodi praadida et servast jääks "just õigesti" kõrbenult. Või sellist muna teha millel kollane on poolvedel ja valge osa ära kärsatatud. Või mikrolaineprotsessis õigel ajal sibulat lisada.
Sellised asjad annavadki toidule maitse.

Elektripliidiga on see mu jaoks samuti keeruline, seda suure soojusinertsi tõttu. Seevastu gaasipliidiga või puupliidil oma kopsikut keskelt serva poole nihutades vabalt.

Kui probleem oli selles et köögis ruumi vähe siis niisuguse minikülmiku kõrval on mikrolaineahi järgmine mille välja viskaks. Pluss asjaolu et olenevalt perest, mõnel pool võib seff-kokk üldse panniga pea lõhki lüüa kui kellelgi jätkub jultumust selline seade majja tassida: )
Deus
08:57 17.02.2023
See ongi see Maillardi reaktsioon, millest sa räägid.
Kui tahad osata, siis harjuta ja teed ükskõik, millise soojusallika peal süüa, olgu see siis raadiolaine, iduktsiioon, infrapuna, oomiseadus rauas, gaas või lõke. Kõige säästlikum on iduktsioonplaat ja õhuke pann sinna peale, näiteks kõrgsüsinikterasest. Kehv soojusjuht alumiiniumi kõrval aga teatavasti alumiinium ei ole magneetiline ja mittenakkuv kate on amatööridele.
.
09:03 17.02.2023
üks genereerib oma haigeid fantaasiaid ja teised tõsimeeli vastavad. tõesti arvate, et kuskil eksisteerib selline väike köök?
maaks
09:04 17.02.2023
No kui ruuteri või mikro kiirgus juba muret teeb, siis ei tohiks sinna asulassegi korterit osta kus induktsioonpliiti kasutatakse :-)
Telial üle eesti 5G võrk - see kordades hullem kui kodune ruuter...
PS Pendliga saab kodus tekitada "kiirgusvabad tsoonid", aga peab oskaja pendliMEES olema. :-)
. kirjutas:
"üks genereerib oma haigeid fantaasiaid ja teised tõsimeeli vastavad. tõesti arvate, et kuskil eksisteerib selline väike köök?"
Võib vabalt olla, et arhitekt ei näinud sellist kööki algselt ette, aga hilisemate ümberehituste/ tubade/ korterite jagamise käigus tekkis kuhugile 1,5m2 "paik" mida võib teatud tingimustel köögiks kutsuda. Mu naabri korteril näiteks köök üldse puudub - elutoas on 2jm töötasapinda pliidi ja kraanikausiga. Mitu m2 see teeb?

Muudetud 17.02.23 09:08

Deus
09:17 17.02.2023
"üks genereerib oma haigeid fantaasiaid ja teised tõsimeeli vastavad. tõesti arvate, et kuskil eksisteerib selline väike köök? "

Mul autol taga põrkeraua peal, külmik on aind puudu :(
.
09:33 17.02.2023
"Mu naabri korteril näiteks köök üldse puudub"
mis see naabri mitteköök siia puutub?
teemaks ei ole puuduv köök, vaid justkui eksiteeriv köök.
huvitav, kus selle nanoköögiga elamise kemps on?
Revalis
09:41 17.02.2023
Peaks eekuju võtma ühest teisest vennast siin, see kiitsuke korter maha müüa ning loodusesse kolida. Mul väike Rootsi katelok, mis üllataval kombel 10 suve vastu pidanud - laadalt ühe vanapapi käest saadud. Ükskord lasin miski metssea konservi kõrbema kurat aga muidu on just need kõikse maitsvamad toidud alati sellest katelokist tulnud.
Deus
09:55 17.02.2023
Revalis, kui sa sellest pargivahist räägid, siis need on üks ja sama isik. Jällegi, maitsvus tuleb sellest samast reaktsioonist, mida ma siin juba kaks korda maininud olen.

Maillard'i reaktsioon, toidu kuumutamisel aminohapete ja redutseerivate suhkrute vahel toimuv keemiline reaktsioon, mille käigus toidu pind pruunistub, moodustub koorik, muutub maitse ja eraldub lõhn (nt küpse leiva, liha või kala lõhn). Maillard'i reaktsioon toimub 140-165 oC juures, kõrgematel temperatuuridel lisanduvad pürolüüs ja toidu karamelliseerumine, mis on Maillard'i reaktsioonile küll sarnased, kuid oma keemiliselt olemuselt sellest erinevad protsessid.
Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016

Nendele aga kes raadiolaineid kardavad, annan veel ühe pisikese infokillukese.
Kui toitu kuumutada üle 120 kraadi, siis hakkab seal tekkima selline imeline asi nagu akrüülamiid, mis on genotoksiline ja kinnitamata andmetel ka kantserogeenne.

Ehk siis teil on valida, kas tervislik toit või hea toit :)
Revalis
10:28 17.02.2023
Deus, seda ma kahtlustasingi. Kuidagi sarnane kõnepilt. Saan aru, et kasutatjat ei taha teha kuid nime võiks ju ära otsustada, eriti kui eesmärgiks on lihtsalt suhtlemisvajadus. Keegi siin ju suhelda ei keela, meeleldi vastame ja arutame maailma asju ning palju lihtsam on seda teha, kui hakkab tekkima pilt inimesest kui tervikust.

Looduses maitseb pea iga asi paremini. Metsatukas kokku keeratud kalasupp, milles on ainult 4 põhikomponenti on kõvasti etem, kui 6€ eest neljapäeval kohalikust tööstuspargi sööklast ostetud leem. Värske õhk, hea seltskond (ka üksi looduses oled sa iseenda parim seltskond) ning mis kõige tähtsam, murevaba õhkkond. Ja kui peaks ka vihma sadama, siis pole ka sellest hullu. Kontoriaknast vaatame vihma ja mõtleme "parem oleks, et õhtuks üle läheb" looduses paneme kirve välkuma, mõned toikad maasse ning tarp nende peale. Kuivatame selle all oma läbi vettinud sokke aga siiski on meil soe ja kodune olla.

Hea ja tervisliku toidu vahel valin alati hea toidu. Elu on liiga lühike, et oma aega mingi pläusti söömise peale raisata :) Aga seda ma ka ei ütle, et tervislik toit ei saa hea olla - absoluutselt saaab!
...
12:31 17.02.2023
Olen üks ja sama isik. Minu nimi on edaspidi ...
2- toaline korter, mis ehitati kunagi 2- toaliseks...alguses oli ühetoaline ja võibolla köök oligi elutoaga koos või polnud seda üldse. Ühiselamu tüüpi 2- kordne maja. Korteri suurus on 20,3 ruutmeetrit. Koridor, wc/duśśiruum,köök, elutuba ja magamistuba. Elutuba on nendest ruumidest kõige suurem ja magamistuba nii suur, et kui suur 2- inimese voodi panna, siis sinna põhimõtteliselt muud ei mahugi.
Maja all on täiskelder, kus oli isegi kunagi saun olnud. Tunneksin ennast korteris turvalisemalt kui pargis haagissuvilas.
qp
17:03 17.02.2023
See köögi pindala pani mõtlema- minu kirjutuslaud on samasugune... Kas väikese remondiga ei saaks köögi elutoaga ühendada kui kandvat seina vahel pole? Või viia üldse elutuppa üle. Mind natuke hirmutab see 1,5m2.
...
18:43 17.02.2023
Ei tea, kas saab. Esialgu jääb nii nagu on. Hiljem paistab! Võibolla mõne aasta pärast müün juba maha ja ostan midagi muud asemele...ei tea isegi ja nii kaugele pole mõtet mõelda. On vaja lihtsalt seal elama hakata ja tööl käima.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte