Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Hoiatus! Petised ja sulid!

Kärss
16:52 04.11.2024
Midagi sarnast toimub ka varuosaturul ja vist üldse igal pool, sest on mingid defitsiitsed (pigem vanemad) asjad, kus nõudlus on suurem pakkumisest ja põhimõtteliselt dikteerib mängu müüja, mitte ostja. Autode-haagissuvilatega leiab üldjuhul midagi (muud sarnast) ka lähemalt, aga eks nii haruldaste autode kui ka varuosadega, mida lähedalt kohe üldse võtta pole, sellises sogases vees on mugav õngitseda, sest ostja peabki lõpuks midagi ära otsustama ja tellibki selle lõpuks Iirimaalt, Jaapanist, USAst vms.

Saan tuua isikliku näite, mis ka mind üllatas. Sel aastal olen pidanud ostma-vahetama kokku 3 käigukasti, kõik autod on käesolevast aastatuhandest ja jutt käib labastest kepikastidest, mitte mingi hightech innovatsioonist. Jätan detailid mainimata, et mitte vihjetega petiste elu veelgi lihtsamaks teha, aga kirjutan lahti, mis juhtus. Puudutab servapidi ka teises teemas mainitud "tüüpvigu", st mitte vead ise pole nii tüüpilised, aga kuna saadavus on probleemiks, siis need vähesed, kellel probleem tekib, on üksjagu hädas ja mitte just kõige lihtsamate valikute ees. Kõigi puhul kaalusin ühe valikuna juba ka avariilise varuosa auto ostmist. Nii olekstki tulnud soodsam, aga ma pigem remondin kui vaja, kuid romudega tegeleda ei viitsi:)

1. Neist kõige uuem auto, Eesti firma lõpuks vahendas selle ise Eestisse, maksis alla soti, ainus probleem oligi tellimisele kuluv aeg. Reaalne ahvatlus petiste otsa sattumiseks on pigem inimesel, kellel on juba homseks vaja.

2. Neist vanuse poolest keskmine auto (ca 7-8K turuhinnaga), otsimisele kulus üle poole aasta, lõpuks leidsin Rootsist, hind koos transaga 800e. Selle raha eest juba tasub lolle otsida ja need varem/mujalt leitud käigukastid olidki sellised, et tõenäoliselt oleks neist mõni kõlvanud ka osta, aga sisetunne ütles, et kui müüja ei suuda selgelt ja konkreetselt asjadest rääkida, otsin pigem kauem. Otsimine tähendas siis kord nädalas googeldamist, et kas ja mis Euroopas selle ajaga müüki on tekkinud (müüki tekkis ca 1-2 kasti kuus, mingit rebimist nende pärast polnud). Ühel hetkel leidus suur firma, mille puhul kahtlusi pole, maksis transaga sott rohkem kui kõik need kahtlased pakkumised. Paar tundi kasti vahetamisele ja pool aastat iga nädal 10mintsa googeldamisele, on ikkagi paras huumor...

3. Neist kõige vanem ja neist vaieldamatult kõige levinum auto (ca 5-6K turuväärtusega). Kogu tsirkusele kulus ca 3 kuud ja kulunud raha polegi kokku lugenud, suurusjärk on 2K. Selle aja jooksul ei tulnud põhjamaades müüki mitte ühtegi sellist kasti ja ainus pakkumine Baltimaades oli Leedus, väga pooliku infoga, kuulutus ka kadus kohe (ei tea, kas petised või müüdi kiiresti, eeldan viimast). Hakkasin siis otsima varuosaautot või kes eraisikuna sellist asja juppideks müüb. Odavaim hind oli 480e jutuga, et peaks töötama, proovisõitu teha ei saa, läbisõitu ei tea, tule võta ise auto pealt maha:). Ülejäänud 2 pakkumist selle aja jooksul olid sarnase jutuga aga kallimad:) Ühel juhul ei öeldud aadressigi, vaid et helista, kui sõitma hakkad, siis ütlen. Maha suutsin Eestis magada peaaegu kümmekond "võimalust", st helistasn kuulutuse ilmumisele järgneval-ülejärgneval päeval ja oli juba kas müüdud või broneeritud. Lõpuks leidsin garantiiga kapremonditud sobiva kasti Austriast, keeldusid baltikumisse tarnimast, üks Saksa vahendusfirma korraldas lõpuks transpordi. Neid "kas nii siis asjad käivadki" emotsioone jagus aga rohkem, kui oleks osanud oodata.

Loo moraal (irw@vanad vähesõitnud autod): ei tea mina, kui paljud neist, kellega suhtlesin, päriselt petised olid. Ma ise ei põdenud üldse, sest mõistus käib üle kõigist neist autodest, töö lihtne, ühegagi neist kiiret polnud ja olin valmis ka väikese ümberehitusega, et sobitada sinna mõni sarnase mudeli käigukast (erinevused teada) või kahe puhul teha kastile ise või lasta teha kapremont (ühe puhul polnud enam osi saada).

Kui nüüd täpselt samas seisus oleks keegi autovõõras inimene, kes peab uskuma esinduse või mõne remonditöökoja meeste juttu, ei suuda leida ise alternatiivseid lahendusi või vajadusel kogu seda (väikest:) tööd ise otsast lõpuni ära teha, mis siis saab? Kuna tegu pole asjaga, mida romulagarantiiga Eestist saaks, siis jääbki ainsaks võimaluseks kas riskida ise või lasta kellelgi, kes viitsib süveneda (googeldada müüjate taustasid ja osata võõras keeles tuvastada pettusi, mis just taustaotsijatele on suunatud, otsida transalahendusi jne), teha seda iseenda asemel ja see kõik siis kenasti kinni plekkida - need summad on kindlasti juba palju suuremad, kui minu jaoks helistamise-googeldamise tööga kujunenud hind, millest just rääkisin. Sellepärast kirjutangi juba ammu foorumis, et kui puudub endal oskus selliseid riske hallata, on uue/garantiilise auto omamine paljude jaoks juba soodsam, sest vana auto pidamine seda enam olla ei pruugi ja vana puhul tulebki teada neid nüansse, et just selle mootorikoodiga võid seista ühe mootoriprobleemiga silmitsi, aga teise mootorikoodi puhul on mootor muretu, kuid neile sobivaid kaste pole kusagilt võtta enam kusagilt kellelgi, kellel samuti sama (hea) mootor, mis neid kaste edukalt purustada suudab:) Ja kui ükski risk ei realiseeru, siis ongi hea rääkida abstraktset juttu, et vana autot on soodne pidada:) Siit ka põhjused, miks ma toon endale/sõpradele autosid tingimustel, et peale kõiki neid jamasid jääks hind ikkagi märgatavalt soodsamaks sellest, mis täpselt samad asjad Eesti turul maksavad. Oma suure läbisõidu riske maandan ise samuti uute autodega või siis päris vanade "igiliikuritega".
Tong põlvamaalt
09:50 02.04.2025
Ukrainlased on uue skeemi välja mõelnud, nüüd enam ei helistata vaid kirjutavad ja tahavad auto kindlasti ära osta ja, et asi kindel oleks tahavad ettemaksu teha läbi sepa lingi, mina keeldusin kuna see nõuab panga andmete sisestamist siis langesin kohe sõimu ohvriks. Ennast muigugi esitas leedu kodanikuna aga paraku haholl on afrikas ka haholl kuna edasises vestluses üritas küll vene keeles kirjutada aga see ei tulnud tal hästi välja ja oli palju ukraina sõnu sees.
fdghfgh
10:07 02.04.2025
kremli troll sai jälle ukrainlaste teemal ära panna.
Tong põlvamaalt
10:33 02.04.2025
Sellise nimega oli kodanik
Deus
10:34 02.04.2025
See pilt ei kummuta küll kuidagi Punkti öeldut.
maaks
11:09 02.04.2025
Kui sa tahad, et sulle raha üle kantakse, siis aa number ja nimi on minimaalselt vajalikud andmed, et see asi saaks toimuda. Muid koode loomulikult kellelegi teisele anda ei tohiks :-)
Ma ei tea mis asi on sepa link, tean mis asi on sepa makse.
Tong põlvamaalt
11:17 02.04.2025
Ta saatis sellise sepa lingi kus makse kinnitamiseks tuli sisestada panga andmed ja kinnitada, kui keeldusin ja ütlesin, et tee ülekanne otse leedu pangast hakkas sõimama.
maaks
12:21 02.04.2025
Makse SAAJA ei pea nüüd küll mitte midagi kusagil (koodiga) kinnitama :-)
Sepa lingi osas ei saanud selgust, aga tõenäoliselt sellist asja ei olegi olemas ja Põlvakatele üritati kott pähe tõmmata.
Kui nüüd oli mingi veebi vorm, kuhu sisestasid nime ja konto numbri ja all klahv "kinnita", siis võis olla teine lugu (panga/id koode ikkagi sisestada ei tohiks!).
Deus
12:30 02.04.2025
Praegu on levinud ka selline skeem, et antakse sulle QR kood ja selle kaudu sisuliselt annad enda kaardi kasutada, eeldab muidugi tänapäevast lähenemist, et kaart jne on telefonis kirjas, pärast lutsutatakse kaart tühjaks 30-40 euri kaupa.
Ukraina ja Valgevene kõnekeskused on tegelikult vana skeem, eks nad ka kohanevad tänapäevaste meetoditega aga nagu maaks ütles:
Ülekandeks on vaja ainult arvenumber anda ja MITTE MIDAGI ENAMAT!

Ameerikamaal on hindude kõnekeskused peavalu. Eriti IT toe koha pealt.
fdghfgh
12:33 02.04.2025
tong põlvamaalt on rohkem aleksandr harjumaalt kui skooda kuulutust vaadata ja slawomir võib olla ka poolakas ja nii mõnedki sõnad on mõlemas keeles sarnased. Aga loomulikult on mõistlikum kui tullakse kohale rahapakk taskus ja antakse üle käest kätte. Nagunii peab auto järgi tulema.
Tong põlvamaalt
12:48 02.04.2025
Kui ta oleks tõesti poolakas või leedukas, siis ta ei hakkaks ukraina keeles sõimama kui tehingust keeldusin.
Deus
12:51 02.04.2025
fdghfgh
13:11 02.04.2025
Tõe huvides tuleb tõdeda, et isegi eestimaises autoäris on nii mõnigi pettur ja tihtipeale on tegemist idapiiri taguse päritoluga kaadriga ja võivad sind vajadusel puhtas vene keeles sõimata või kolme tähega kohta saata kui tahad teada, miks ta sulle kirikuõpetaja auto asemel laguneva rondi müüs.
maaks
13:43 02.04.2025
Splitteri müüjal ju info ilusti olemas (pildil), et ühendada saab 3 korraga, aga ainult 1 saab olla onlines ...
https://osta.img-bcg.eu/item/1/6767/121916767.jpg
Deus
14:20 02.04.2025
Teades tänapäeva seadmete käitumist võin sulle kinnitada, et isegi see ei toimi. Kaabel peaks reaalselt lahti ühendatud olema, ainult siis.
maaks
14:35 08.04.2025
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120369085/auto24-s-leviva-
pettuse-ohver-rumala-peaga-sisestasin-pin-i-ja-kohe-tuli-seb
-st-meilile-hoiatus

Ma vaatan sea pilti seal "sepa maksest" ja mõtlen, et kui rumal ikka peab olema, et sinna kuhugile mõelda oma mingite andmete sisestamist.
Nendel inimestele oleks kindlasti ohutum oma raha Erialis hoida :-)

Muudetud 08.04.25 14:37

Marko
14:46 08.04.2025
Lihtne reegel - raha saamiseks on vaja anda AINULT oma kontonumber! Kõik muu on ostja mure.
Kes seda lihtsat asja ei mõista, siis ehk tal ei peagi nii palju raha olema?
Õel jah, aga ikkagi, kuidas see saab meelest minna?
WagaBond7
09:46 25.04.2025
Esmaspäeval hakkasime kirju põrgatama ja täna tõmbasin joone alla.

Hi, You are interested in buying car from Estonia !?

MATEUSZ Auto
Hi , write if there are any problems with the car on the engine, box, interior condition and electronics, thank you

All works perfectly, also body is in perfect shape !
When going to pick car up, i need money fast ?!

MATEUSZ Auto
What is the mileage of the car as of today?

123456km

MATEUSZ Auto
I want to buy, what is the latest price of the auto?

Last price is 4000€ !

MATEUSZ Auto
I can offer 3900 and on 30.04.2025 I will be in your country and pick up the car, that I was sure that I do not come in vain and you will not sell the car I will give you a deposit of 1000 euros and you take the car off the sale from all sales sites.

sure we can do that !

MATEUSZ Auto
Your full name
Account
Phone number
Address
I will make a Sepa transfer and specify in the transfer that it is a deposit for the car it will be a guarantee of my money.
After receiving the deposit you will delete all posts about the car from all sales sites.

Have you done money transfer ?

MATEUSZ Auto
I made a payment through Sepa and indicated that it was a deposit for the car, you can get the money:
https://sepa.transfer-pay.com/get/order/i8mn0vYtv9m1PLAy
Sometimes they ask for verification of payment by confirming it with the sender's document, I will send you below, if they ask me to attach my document for confirmation.
And this is a screenshot from my bank account.
Once payment has been received, send me a confirmation

Something is wrong, i get warning when trying to open link.
It says scam and phishing...
wait, its opening normally, we can continue

MATEUSZ Auto
Are you kidding, I told you through sepa, you agreed, I paid the money for the transfer, who will give me back the money? It's all clear with you.

No, still no, now it says some d***heads, want to steal my bank codes from dodgy fabricated website. Can you comment or you`re taking fake transaction up your a***hole.
siberia
23:44 25.04.2025
SEPA makse võib tähendada et on vaja veel mingeid andmeid peale saaja nime ja kontonumbri. Pangad põhjendavad seda võitlusega rahapesu ja terrorismi vastu.

Näiteks kui ma Soomes Nordea pangast kannan endale raha Eesti Swedbanka siis pole seal mingeid erilisi lisateadmisi vaja. Soome OP pangast Eestisse samale pangaarvele on terve ankeet - saaja elukoht, aadress jne. Need muidugi ei pea tegelikkusele vastama. Lihtsalt pank kindlustab oma seljatagust.

EL siseselt tavaliselt nende maksetega probleemi pole. EL väljaspoole või väljastpoolt võib pank keelduda raha üle kandmast kui talle turbaniga nägu kangastub.

Seda küll et mingitele asjaajamise hõlbustamiseks saadetud linkidele klõpsata ei tohi. Kirjutage lihtsalt saataja nimi, kontonumber ja kui seal küsitaks muid asju siis midagi lambist.
Kui ülekannet millegipärast ei tule on see saatja probleem. Mul on samuti vist mõnel blanketil lisaandmed valesti. Kuni "mustas nimekirjas" ei figureeri on raha üle kantud.
jee.kim
00:05 26.04.2025
Eelmisest suvest müük ja ost välismaale...
MÜÜK: tehing tehtud, ülekande andmed kontrollitud, aga mida pole, on raha minu kontol.
Kõne panka: jah, tehing on toimunud, aga kus raha on, ei näe/tea.
Suhtlus ostjaga, et mida? Tema samuti hämmingus, ootame uue töönädala alguse ära ja siis siblime edasi. Esmasp selgus, et koos rha ülekandega oleks tulnud panka saata ka selgitus, et miks makse tehti, kellele, mille eest ja et ikka kindla peale! Seda viimast ikka mitu korda...
Küsimustik täidetud, oli raha paari tunniga arvel.
OST: Äss diil Saksamaalt. Kõik kokku lepitud, andmed vahetatud, hakkame maksma.
Teen ülekande- miskit! Sama lugu, raha arvelt maha ei lähe. KRT, sellise tempoga jään masinast ilma! Kõne panka ja siis hakkas KGB peale: kellele kuhu, kas olete kindel X3...
Peale mitmendat kinnitust, kanti raha saksmannile üle.
Kus kohast see usalduse piir läheb, on individuaalne.
Marko
21:35 15.05.2025
Täna viskas postkasti mitu kirja müügisoleva grilli kohta. Kangesti vaja ja kas hind lõplik ja ise ei saa tulla kuna välismaal ja kõik muu klassika. Perfektne eesti keel kusjuures. Natuke poksisime edasi-tagasi, ei jätnud järgi, transa tellitud juba jne. Erinevaid linke puistas ka loomulikult, kus tehingut ilusti vormistada saab. Küsisin siis lõpuks, et mitu korda päevas kästakse midagi imeda või endale sisse istuda. Juba kolm tundi on õnnis vaikus.

Muudetud 15.05.25 21:36

ConnorFlint
06:59 16.05.2025
Eila tuli Leedu numbrilt kõne (inglise keeles), et minu tellitud kaup on tollis ja mingite dokumentide kamm ning mingi riigilõiv tuleb maksta (ei saanudki aru, millise riigi) jne jne.
Küsisin siis, et mis kaup ja kust tulnud...? - Jaa, tollis on ning kui ma .... no ja siis läks kogu käsikiri uuesti ettelugemisele.
Kuna tegelen pidevalt kaupade liikumisega ja välismaiste kontaktidega, siis kohe pikalt ei saatnud, kuid pärast u minutilist jutuajamist soovisin helistajale have a nice day ja ole mõnus...
-
U kuu tagasi oli juhtum, kus ei saanud kohe Belgia numbrilt tulnud kõnet vastu võtta ja helistasin u 15 min hiljem tagasi. Kõne vastu võtnud inimene ei olnud tol päeval ühti kõnet välja teinud.... Näikse lihtne numbri kaaperdamise juhtum olevat.
Deus
08:52 16.05.2025
Numbrit on väga lihtne teeselda. Ma võin sulle helistada sinu enda numbriga. Ma ei tee seda, sest see on illegaalne aga ma saan.
Sama jama mul, et igasugu riigid helistavad mulle ja ma pean vastu võtma ja ka tolliga majandama jne jne. Ehk ideaalne ohver oleksin aga üldiselt paar täpsustavat küsimust et mis paki number on ja kellele saadetud ja asi tahe, suht kiirelt jäävad vahele.
Viimasel ajal tehakse mulle Läti numbrilt tummakaid. Pole ka tagasihelistamise skeem, et teenivad tasulise numbriga pappi, arve peal pole kajastunud. Imelik.
jee.kim
09:59 16.05.2025
Läti petukad kuulavad, kas vastad eesti keeles HALLOO, või haljuu/DA..
Viimasel juhul suheldakse edasi
fdghfgh
10:04 16.05.2025
Ma ütlen kõikide kõnede alutuseks tere, aga nende kõnede puhul on ka teisel pool vaikus.
Deus
12:25 16.05.2025
Selle poole pealt vahet pole, mis numbri pealt helistatakse, kas Läti, UK või Rootsi poole pealt. Vanasti nad rentisid endale kohaliku jaama ja hunniku numbreid ja tulistasid sealt. Tänapäeval aga ei pea sedagi tegema, sul on vaja ainult vahele operaatorit, kes on usaldusväärne teiste jaoks. Kui sinna operaatori võrku juba sisse saad, siis sealt edasi kontrolli enam ei ole, tehniliselt pole see võimalik kogu ahelas kontrollida kas algnumber on legitiimne või mitte. Toimib ka interneedusemaailmas samamoodi, tuleb sulle "Ukraina IP" sisse aga tegelikult lendab ta sisse Moskva teadusteakadeemiast, kes on sõlmpunktis kui usaldatud sissetulija ja edasi enam kontrollida polegi võimalik. Pole isegi mingi VPN majanduse jne asjadega seotud.
fdghfgh
06:07 03.06.2025
Maksu- ja Tolliamet <administrativo@sehmtra.com.br>

Tuli selline mail selliselt aadressilt.

Meil on hea meel teatada, et Teie aastane maksutagastus on nüüd valmis.
Palume vajutada allolevat nuppu, et siseneda meie turvalisse portaali ja vaadata oma maksutagastuse andmeid. Autentimiseks tuleb sisestada oma isikukood.

Ava Portaal

Palume veenduda, et sisestate oma isikukoodi korrektselt, et tagada sujuv ja turvaline juurdepääs maksutagastusele.
Kui Teil on küsimusi või vajate täiendavat abi, ärge kõhelge meiega ühendust võtmast.
Täname Teid ja soovime Teile meeldivat päeva!
den989865
09:55 20.06.2025
19.06.2025 helistas suli numbrilt +37256335507 tervisekassa nimel... Kuid see kord see oli 150% eestlane !!!
suur terts
18:17 03.11.2025
Vandenõuteoorias läks asi petisteks kätte ära. Mõtlesin, et veeretan siia lõime edasi, sest sobib paremini.

# Mis puutub nendesse smart ja id kaardi pettustesse, siis aastaid on sel teemal juba igal pool infot levitatud ja kui inimene on ikka veel nii loll, siis ei päästa ilmselt ka mingi viiped jms- pätid leiavad uue variandi. Omad vitsad peksavad kui jääd neid kõnesid uskuma. Miskipärast mind nad ei tüüta....#

Üldiselt olen eeltooduga üsna sama meelt. Tundub, et petta saavad pigem kergeusklikud ja/või hajevil isikud. Mind nad siiski aeg-ajalt piiravad. Olen neile alati Taukarit teinud. Mäletate küll, kuidas see neid liinil hoidis ja lolli mängis. Töötab, soovitan.

Aga võib ka hoopis teisiti olla. Selleks, et pettuse ohvriks langeda ei peagi tõepoolest mitte kui midagi ise tegema. Õigupoolest ei pruugi teada saadagi, et oled ohver.

Jagan enda ''kogemust''. Juhtus see oktoobris 2014. Too aeg polnud mingeid praegu tuntud mass-petuskeeme. Küll aga olid see aeg sulliautomaatides rahakaartide kopeerimised (kaardipilus olid kopeerseadmed).

Mul oli lugu veidi teine. Omasin krediitkaarti. Täpset limiiti ei mäleta aga mingi kogus oli mul juba n-ö kasutusse võetud. Ühel heal päeval avastasin, et kaart on praktiliselt tühi kuigi enda teada pidi jääki piisavalt olema. Väljavõte näitas, et sularahas on kolmel korral välja võetud kokku 1400 € ja see on toimunud ..... Pekingis!? Mida p.rset? Avastasin selle u paar päeva enne tehingu vaidlustamise tähtaega mis toona oli vist 30 päeva. Kribinal avaldused panka ja politseisse. Pangast saabus vastus, et neil on aega tegeleda kuni 6 kuud. Proks saatis päris kärmelt vastuse juhtumi lõpetamise kohta. Põhjuseks, et sündmus leidis aset välisriigis. Noojah. Tüüpiline.

Aga lugu läheb jaburamaks. Kaart oli vaba tagasimaksega, kindlustatud, turvaliste ostude programmis ja muud kellad-viled. Sellest hoolimata saadab pank äkki teate, milles antakse teada, et ma ei saa enam kasutada oma limiidikontot, sest mul pole kehtivat krediitkaarti ja, kui ma soovin limiidikontol olevat limiiti edaspidi kasutada, telli uus. Tore lugu küll - uus kaart aga kasutu. Kusjuures väljavõtte järgi intressid jooksid täie p@saga. Kui seni olin teenindusega (erinevad tibid) suht viisakas toonis suhelnud, siis sai küll hing täis ja kirjutasin veidi teravamas toonis vastuse. Peale seda saabus vastus miskiselt osakonnajuhatajalt kes teatas, et antud vahendid ja intressid on kontole - ''ennetähtaegselt tagastatud''. Edasine on minule teadmata. Maksin viimase saba kontole tagasi ja pole elus rohkem krediitkaarte omanud kuigi pank neid aeg-ajalt pakub. Alati, kui sellesisuline pakkumine tuleb, hakkavad mul hambad kasvama :) ja juhtum tuleb taas meelde. Ahjah, tollal ei tellinud välismaalt kaupa ka veel. Kaart oli siseriiklikus kasutuses. Halb õnn, juhus, suva kalastus, midagi veel?

Deebetkaardiga käitun ka niiviisi, et enamuses ajast on netiostud välja lülitatud. Enne tehingut lükkan sisse ja peale tehingut välja jälle. Ega rohkem vist teha saagi.
stammer
07:49 04.11.2025
netiostudeks saab teha eraldi konto/kaardi.
suur terts
11:08 04.11.2025
Ses suhtes on veidi abiks ka, et teloäppi saabub konto(de)l toimuva(te) liikumis(t)e kohta teavitus. Annab võimaluse kiiremini reageerida.
ConnorFlint
09:45 12.11.2025
Neid õngitsemiste variante on mitu, kuid siia lisandus veel üks.
Tolli- ja Maksuamet (just nii oli kirjapilt) oli saatnud mu emale kirja, et tal on tasumata maksukohustus ja, et oma pangaandmeid uuendada, peab vajutama allolevale lingile.
Tekstis oli palju loogika- ja kirjavigu.
Emale olen korraliku koolituse teinud, et IGASUGUSE maksmise jms teemal võtab ühendus minuga.
(a sellegipoolest tekib vanemal inimesel paanika, et mis kohustus tal maksmata on... kui olin paanika maha rahustanud, selgus, et emal polegi mingit teemat maksuametiga ning tegelikkuses ajan kõiki ema rahaasju mina... a esmases paanikahoos oli tal see kõik ununenud.)
Pettunud inimestes
07:58 13.11.2025
Minule helistas selliselt numbrilt 56837039 küsis pin koode ja lubas head täispuidust mööblit koju kulleriga. Aga jäin ilma 255€ ja tagasi helistades number pole kasutusel.
maaks
10:09 18.11.2025
Kõige kindlam on raha ikkagi sulas kaasas kanda (koju ei saa naise pärast jätta) ja kaartide limiidid hoida 5€ peal. Kui vaja kaardiga maksta, siis teed sissemakse ja äpist tõstad korraks limiidi suuremaks :-)
stammer
12:03 18.11.2025
eluline huumor :)