Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Mis saab Eestist? Majandus, julgeolek?

lennujuht
11:32 17.01.2025
Meeldib vahest idiootlikke peldikuseina - DELFI - kommentaare lugeda.
Tundub, et ka siin on tõetera sees :

EAS-i ja Kredexi liitmisel tekkinud rahajagamise-masina ettevõtluse ja innovatsiooni sihtasutuse (EISA) töötajate arv kasvas mullu 392 inimeseni ning keskmine palk oli 3616 eurot ehk 380 eurot suurem kui eelnenud aastal. EISA juhi Kati Kusmini palk on 9500.- eurot, mis on suurem kui peaministril.
Koondnumbrites toodi, et kulud moodustasid 2023. aasta eelarves 260,2 miljonit eurot. Nendest makstud toetused olid 197,5 miljonit, rakenduskulud 39,4 miljonit ja tööjõukulud 21,1 miljonit eurot, lisaks tehti 2,2 miljoni euro eest investeeringuid.
Kui võtta aluseks need numbrid, siis 197,5 miljoni euro laialijagamiseks kulus asutusel 60,5 miljonit eurot. Ehk nii-öelda ise söödi igast kolmest eurost ära üks.

https://www.delfi.ee/artikkel/120350391/riik-muudab-seadust-
et-ka-avalike-teenistujate-alampalk-oleks-tulevikus-ule-pool
e-mediaanpalgast

Kärss
14:55 17.01.2025
Hea leid! Juba ammu on kasulikum olla mitte pumba vaid hoopis kraani juures.

Arvestades järjestikuste oravavalitsuste tekitatud kunstlikke kulukasvusid bürokraatiapersonali palkamisega on see kosmeetiline kärpimine, mis toiduahelad kõrgepalgalistena tööle jätab, ikka eriti silmakirjalik. Väga tahaks keerata aega tagasi selle kohani, mille otsused panid aluse ELi pikimale majanduslangusele.
VettEiJooJalaEiKäi
21:14 17.01.2025
Ära kunagi ülehinda valitsuse rolli majanduse kasvus või majanduse kahanemises.

Eesti majanduse oluline probleem on liiga palju liiga väikseid ettevõtteid, kes ei suuda tegeleda innovatsiooni ja tootearendusega, liiga palju allhanget ja väärtusahelas madalama otsa tööd, liiga palju ahnust, millega kõik lükkasid hindadesse igaks juhuks rohkem kui sisendhinnad tõusid.

Kui väiksed ettevõtted pidid olema majanduses paindlikud kui majanduskliima muutub, siis suured innovatsiooni panustavad ettevõtted suudavad ennetada majanduskliima muutust ja suudavad muutuvates oludes tulla välja uute toodete ja lahendustega palju paremini kui väiksed. Alati riisuvad kriisides lõpuks ikka suured koore, mitte perefirmad või mõnekümne töötajaga ettevõtted.

Kuhu sa selle ajaratta Kärss tagasi tahaksid keerata, kas sinna kus Ratas ja Helmed valasid majandusse koroonapaanikas raha peale või?. või sinna kus pensionifondide vabastatud raha majandusse värsket raha peale tõi?
Deus
21:28 17.01.2025
Kus maailmas sa elad... Startupid ja väikefirmad on just kõige innovatiivsemad, et konkureerida korporatiivsete mammutitega.
VettEiJooJalaEiKäi
22:43 17.01.2025
startup investor ja -ettevõtja Deus on rääkinud :)))))))

startupid on innovatiivsed, see on tõsi, aga paljud neist enda innovatsiooni majandulikuks eduks pööravad??? - väike osa ja sellestki enamus ostetakse suurte poolt üles ja koor riisutakse ikka suurte poolt.
Deus
22:53 17.01.2025
Kuidas see fakti muudab, et väiksed on innovatiivsed?
Kuidas mina nüüd järsku miskiks investoriks või ettevõtjaks sattusin? Ma vihkan ettevõtlust - vihkan selle poole pealt, et ei tegele kunagi sellega, selleks on teised inimesed, kellele ma enda innovatiivsust müün ja teostan. Ja kui nüüd ei saanud aru, et mis müügist ma räägin, siis minu tasuks on iga kuu stabiilselt laekuv palk.
Majandusliku edu kohta nagu pole ka kurta, on väiksed, kes surevad ja on väiksed, kes on südamerahuga väiksed edasi, suure kasumiga. Kõigist startupidest ei pea Pipedrive kasvama, kõikidest väikeettevõtetest ei pea John Deere tekkima. Mõni jääb Lamborghiniks algusest lõpuni, just käis üks lund lükkamas.
VettEiJooJalaEiKäi
09:55 18.01.2025
Deus: Kuidas see fakti muudab, et väiksed on innovatiivsed?

Vastan: Startupe on <1% väikeettevõtetest. Seega fakt et väikesed on innovatiivsed Eesti majanduse kontekstis ON VALE. Peale selle startupi asutamise eesmärk ongi innovatsioon ja äriline edu on esialgu täiesti teisejärguline ja seda teavad nii startupi asutajad kui ka rahastajad. Enamus startupe ei jõua enda innovatsiooniga ärilise eduni. Ja startupid vajavad arengus toimivate tavaliselt suurte ettevõtete raha. Eestis on hea näite börsifirma Harju Elekter, mis on kõikides rahastusvoorudes pannud raha Skeletoni.

Deus: Kuidas mina nüüd järsku miskiks investoriks või ettevõtjaks sattusin? Ma vihkan ettevõtlust - vihkan selle poole pealt, et ei tegele kunagi sellega, selleks on teised inimesed, kellele ma enda innovatiivsust müün ja teostan. Ja kui nüüd ei saanud aru, et mis müügist ma räägin, siis minu tasuks on iga kuu stabiilselt laekuv palk.

Vastan: riski- ja ettevõtlusejulguse puudumine paistab hästi välja igast Teie postitusest. Selleks, et Deus saaks palgatöötajana enda innovatsiooni müüa ja teostada, peab ettevõte olema piisavalt suur, selliste inimeste palkamiseks. Eestis on aga just see probleem, et meil ei ole piisvalt suuri ettevõtteid, kes seda suudaksid.

Deus: Majandusliku edu kohta nagu pole ka kurta, on väiksed, kes surevad ja on väiksed, kes on südamerahuga väiksed edasi, suure kasumiga.

Vastan: õige, väikeste hulgas on palju suure kasumiga ettevõtteid, kuna mingi piirini ei ole vaja igasugu toetavate ülesannete peale inimest palgata. Samas kuna Eesti majanduse probleem on madal lisandväärtus töötaja kohta, siis see suure kasumiga väikeettevõte ei tähenda kõrgepalgalisi ametikohti. Lugesin just suure huviga LP-st enda tuttava Hanno Veldi äridest. Eriti meeldis mulle tema tootearenduse jutt diiselahjude osas ja nende edukas müük, kiitis meeskonda ja sünergiat. Mõtlesin, et näe saab ka väikeettevõtjana mingi päris toote paremaks teha ja seda edukalt müüa. Vaatasin siis maksuameti andmeid ja palgatase tsikli ja ATV müügis uskumatult madal - ok jaemüük, seal ongi palgad madalad. Mõtlesin, et sellel ettevõttel, mis diiselahjude tootearendusega tegeleb on kindlasti numbrid teised, sest tootmine ei ole Eestis ja Eestis peaks olema just see kõrge lisandväärtusega tootearendus – palgad on veel kehvemad. Ehk edukas ettevõtja, kes maksab samas ca 25 inimesele Tallinnas närust alla keskmise palka. Kas see artikkel oli üldse avaldamist väärt, või ajakirjanik oleks pidanud äkki otse küsima Veldilt, et kasumid on head, aga miks palgad on väiksed.

Deus: Kõigist startupidest ei pea Pipedrive kasvama, kõikidest väikeettevõtetest ei pea John Deere tekkima. Mõni jääb Lamborghiniks algusest lõpuni, just käis üks lund lükkamas.
Vastan: Pipedrivedeks saavad 0,0…% startupidest. Startupide ellujäämine on kordades madalam kui muidu alustavate väikeettevõtetega. Ei pea tekkima kõikidest suured, kuid see ei muuda seda, et Eestis on liiga vähe suuri ettevõtteid, kellel on võimalik pidada palgal inimesi, kelle tööülesanded on innovatsiooniga seotud. Innovatsioon võib olla ka tootmisettevõttes tootmisprotsessi automatiseerimine ja seeläbi lisandväärtuse tõstmine. Aga seda on Eestis liiga vähe.

Naljakas on muidugi lugeda, kuidas Deus viskab sobivas kohas Startupide teema positiivselt lauale. Samas võibolla üks maailma edukaima startupper Elon Muski startup nimega Space-Xi nimetab mees Ponzi skeemiks.
Deus
10:17 18.01.2025
Nu see, et sul piisavalt läbinägelikkust pole, on juba sinu mure, kui kellegi teise. Pane numbrid lauale ja näed ise või noh, trolli kombel sa lihtsalt ei taha näha seda tiblastani raha peal liugu laskva müükari ilukõne tegelikku tausta ja alust. SpaceX pole ka miski startup, täitsa NASA rahastusega ettevõte oli enne seda aafriklast on on praegugi.

Ma töötan väikeettevõttes, jaksavad maksta küll.
Riske saab kõvasti võetud, ei ole ka tundmatu ilma palgata firma üleval hoidmine selle nimel, et firmal hiljem siiski käik sisse läheb.
Kas see et ma ei võta finantsriske teeb mind nüüd alamaks või lollimaks või mis see peapunkt siin olema pidigi? Kehvasti üles ehitatud üritus mind maha teha, istu, kaks. Eriti selle taustal, et miski riigipapi eest elutsev kodanik seda mulle ütlema tuleb.

Startup oli toodud sisse kui üks väikeettevõtte vormidest, mida ta reaalsuses ju ongi, ei midagi müstilist. Mul tõesti puudub ülevaade, et kui palju neid tehakse ja kui palju vee peale jääb aga neid siiski jääb ja see on hea asi, esimene sõel fantaasia ja reaalsuse vahelt on läbi käinud.

Eestil oli valik, kas minna teaduse või investeeringu teed. Nüüdseks on teaduse teed minemine kehvasti ära tasunud. Kõik said siin hea hariduse ja siis plagasid väljamaale. Mina olin põhimõtteline, jäin siia patriotismist, mis siis, et mitu korda "kehvemate" elamistingimustega. Senikaua kuni vorsti kilo ei ole pidanud poes jälgima ja ega see bensuliiter ka väga koti, on minu raamatus ilus elu. Praegune valitsus aga on seda patriotismi ja valuläve päris korralikult proovile pannud. Kui ikka harjunud vabadus käest ära võetakse, siis teeb tuju kehvaks küll. Veel enam, et vabadust võetakse ainult pättidelt ja mina ennast pätina ei tunne. Kui paar teene-teene eest haltuura otsa ja nende eest tulumaksu maksmata jätmine välja jätta, siis polegi ühtegi kuritegu sooritanud aga näed, karistatakse.
Ma rõhutan lühidalt üle igaks juhuks: ma pole riigivastane aga olen hetkelise valitsuse vastane. Kui valitsus kurssi ei muuda, võivad asjalood juhtuda sedasi, et riiki ei reeda kuid pesen käed riigist puhtaks. Kosilasi selleks on ukse taga järjekord kuid kõik ei ole nii hea õnnega kui mina, kahjuks.

Muudetud 18.01.25 10:30

Kärss
13:16 18.01.2025
Ennast pidevalt sisserääkiv, "anonüümne" ja pidevalt kasutajanimesid vahetav foorumitroll on rääkinud. Saan inimlikult isegi aru - maksumaksjatest sõltuv elu panebki seda propagandat paratamatult tootma, sest kui mull lõhkeb ja kesiganes opositsioonijõud selle kasutu ametnikearmee koondab, siis on hea elu läbi ja tuleb hakata päriselt tööd tegema ning vastutama. Seda, kas meeldib vastutada või mitte, näeme ju kõik siin oma sõnade eest vastutamisegagi, et kes on foorumis algusest peale sama nimega ja kes teisi eksitada üritades pidevalt "anonüümselt" nimesid vahetab... ja pidevalt eksitajalt on just praeguse kommentaari puhul ka natuke naiivne ausaks hakkamist eeldada;)

Tsiteerin enda vastust maaksile:
¤¤¤Alternatiiv on jah valida neid, kellel seni midagi ette ei ole näidata peale sooja õhu suust välja ajamise. Esimese asjana laenavad jne¤¤¤
¤¤¤Just, väga hea alternatiiv on valida neid, kellel on ette näidata Zooroopa pikim ja maailmas teiseks pikim majanduslangus, mida ei näe isegi sõjaga piirnevates riikides! Ja kes samas süüdistati ennetavalt juba 10a tagasi ja süüdistatakse ka nüüd EKREt laenamistuhinas, kuid just oravad on reaalselt NELJAKORDISTANUD varasema laenukoormuse ja laenuraha majandusse investeerimise asemel suunanud selle jooksvate kulude katmiseks (kõrgepalgalise ametnikearmee/toiduahelate kasvatamiseks). Kusjuures parafraseerisin praegu Ansipit, mitte opositsiooni;)¤¤¤

Ansipi kirjeldatu on kahjuks reaalsus, ag las tema paralleelreaalsuses olla kõik nii nagu ta unistab. Meie peame teises reaalsuses saama hakkama nende poliitsotsiopaatide kokkukeeratud käkkidega ja sellest august kuidagi välja ronima, kuigi võimu kuritarvitajad seda auku samal ajal pidevalt sügavamaks kaevavad. Aga nende pidu ei kesta igavesti. Ükski pidu ei kesta. Sellisel (majanduslikult) põletatud maal ei ole põhjust seada eriti kõrgeid ootusi ka järgmisele peole, isegi kui orkester parimatest pillimeestest kokku peaks õnnestuma panna.
Kässar
18:14 18.01.2025
Deus, mis vabadustest sa räägid? Koronni ajal olid küll kõva äravajutaja, nüüd nutad täpsemalt mille pärast? Kõik on ju hästi, 50 euri automaksu mõne vana panni pärast on ju kökimöki.
Kässar
18:22 18.01.2025
Ja valitsusele meil ju alternatiivi ei ole. Ekre on ju "rahu" poolt, mis tähendab seda, et kui siia peaks see nn "rahu" tulema, siis on Eesti riigi ja eestlastega lõpetatud. Seekord enam mordor nii lolli viga ei tee, et jätab pärismaalased siia elama.
Deus
18:52 18.01.2025
Idioot oled. Ma ei viitsi seletada veelkord.
tiit_
20:20 18.01.2025
Mis viga siin diivanil "oleme rahu vastu" lõuata, kui ise ei pea rindele surema minema, või kui sinu kodu ei pommitata. Mordoril ei olegi rahu vaja, sest väed liiguvad põhja-korea kahuriliha toel aeglaselt aga kindlalt edasi.
Kässar
10:33 19.01.2025
Tiit , sa oled naiivne vennike. Ainus rahu saabub siis, kui mordor niimoodi kotti saab, et 100 aastat enam pead ei tõsta.
Kõige parem, kui see sitt laiali laguneks, lootust on, et see nii ka läheb
Kärss
16:36 19.01.2025
Panen selle lingi ka siia teemasse, et hiljem vajadusel leitav oleks. Tasub lugeda (tasuta), sisu vastab pealkirjale.
https://vorumaateataja.ee/koik-uudised/arvamus/34085-juhtkir
i-kellel-on-kriis-ja-kellel-valmidus
VettEiJooJalaEiKäi
20:01 19.01.2025
See Võrumaa teataja juhtkiri on ikka konkreetse ajakirjaniku rumaluse näide. Kärss palun ära igasugu jama siia ikka kopeeri. Milleks?

toon ühe näite:
"Riik soovitab inimestel kriisivaru koguda, ent unustab, et kriisiolukordades võivad kõik varud elektrita jäämise korral kiiresti rikneda. Selmet kriisivarudest rõõmu tunda, on paljud elektrita inimesed sunnitud oma kriisivarud võimalikult kiirelt sisse kugistama, et ei tekiks raiskamist."

Kas keegi on päriselt ka endale loonud nädala kriisiaja toiduvaru külmkappi vajavatest toiduainetest või? - Kui rumalaks mõni ajakirjanik saab inimesi pidada? Ja kui inineme ongi nii rumal, kas siis on süüdi riik või?

Ja siis järgmine lause oli, et lapsed ei saa koolitükke teha kui ei ole elektrit ja ettevõtjad ei saa tavapäraselt toimetada. Ou mai gaad! Kui on kriisiolukord, siis ongi ju tavapärane elukorraldus takistatud.
VettEiJooJalaEiKäi
20:10 19.01.2025
Ja Kärss kaua sa enda peaga vastu seina jooksed ja arvad, et kõikides Eesti majanduse ja inimeste hädades on riik süüdi? see on täiesti naivistlik lähenemine - igas asjas on süüdi riik, aga muidu on rahvas tark, töökas, ettevõtlik ja innovatiivne :).
Deus
20:10 19.01.2025
Mul on autos nädala varu süüa kolmeks käiguks, mis siin imelikku on? No automaksuga huiatakse aga elame üle selle kah. Kui kriis on, siis ei ole aega kellegi küsida, ka s sellel masinal ülevaatus on ja maks makstud.
VettEiJooJalaEiKäi
21:09 19.01.2025
EKI ja selle juht teevad head tööd. Samas olles küllalt lähedalt seotud tehnoloogiasektoriga, milles ongi suured probleemid, siis põhiline probleem on seal investeerimisjulguse kadumises. Enne oli buum, raha sai igalt poolt, nüüd väristavad kõik jalga. Samas just selle sektori jaoks on tööjõud jällegi rohkem kättesaadav kui varem. IT sektor on madalseisus praegu. Aga jällegi Eesti üldine elukalliduse tõus on probleem, aga seda ei saa kirjutada rohkem kui mõne protendipunkti võrra seniste maksutõusude arvele, mida kontrollib riik. naiinve oleks arvata, et kui maksud oleksid 5 aasta tagused, siis ei oleks meil mitmekümneprotsendist palgarallit ja hindade kasvu tulnud - no ei ole nii. Seega elukalliduse tõusu taga on väga palju erinevaid tegureid, sh ettevõtjate ahnus ja meie majanduse madal lisandväärtus.

Ja palgarallit ei oleks Eestis saanud olla, kui tõõjõuturg ei oleks suhteliselt tugevana püsinud. Eriti arvestades seda, et sõda tõi siia tööjõudu juurde, mis oleks pidanud ju just palgakasvu pidurdama, aga seda ei juhtunud.
Deus
22:12 19.01.2025
Mis sa vahepeal nimme kirjutad tõde, et ülejäänud trollimised ka usaldusväärsemana tunduksid või misasja?
See riigi It pole sul mingi tehnoloogia sektor, Startupid ajasid palgad ülesse, sinu tööanda omakorda soodustas seda ja pisemad tehnoloogiaettevõtted olid pehmelt öeldes väga halbade valikute ees. Paljud mu sõbrad ja tuttavad on või olid su majas olemas, enamus siiski lõpuks tulid mõistusele ja kolisid erasektorisse tagasi.
Muudel aladel nagu palgarallit kas ongi olnud? Keegi teab, kui palju tisleri või treiali või kassapidaja palk tõusnud on 10 aasta lõikes? Ma tean, et minul tavaliselt liigub see umbes sama kõveraga kui inflatsioon.

Muudetud 19.01.25 22:21

VettEiJooJalaEiKäi
09:51 20.01.2025
Deus, minu kokkupuude avaliku sektori IT majaga ja IT sektoriga töövõtjana on kõigest natuke üle aasta pikk ja see lõppeb ka mõne nädala pärast. Edasi olen 100% ettevõtja. Kas ja mis välja sellest tuleb, selgub käesoleva aasta jooksul. Ei välista, et tuleb palgatööle tagasi minna, aga siis enam mitte IT-sse, kuna ma oskan mitmeid muid asju palju paremini. Tehnoloogiasektoriga on mul kokkupuude aktiivse investorina pikki-pikki aastaid. Seega tean seda võlu ja valu päris hästi. Ja igasugu teadmistepõhise majanduse asju olen analüüsinud pikalt, olen tuttav kõikide riiklike algatustega, mis ellu on kutsunud selles osas, mida on EAS teinud, Arengufond oli kunagi jne. kuidas on edenenud riigi meetmetest abi saanud ettevõtetel ja kuidas teistel. Edulugusid on väga vähe, mistõttu olen ma väga skeptiline selles, et riik saab teadmistepõhisele majandusele ja töötaja kohta lisandväärtuse kasvatamisel kaasa aidata. Riigi asi on haridussüsteem ja ettevõtluskeskkond mis ei ole objektiivselt võttes olnud Eestis kehv. Ka täna ei saa ju riik hakata enda raha panema tehnoloogiasektorisse, kuna avalikkus ei neela kunagi alla seda, et enamus raha läheb lõpuks prügikasti. Eesti enda inimesed ja ettevõtted peavad saama aru, et nemad ise peavad kulutama rohkem teadustegevusse ja innovatsiooni, otsima ise koostöö kohti ka ülikoolidega ja kui ise ei oska, siis võtma enda hõlma alla mõni startup.
Kärss
01:11 21.01.2025
Trollile: kas natuke sassi ei lähe, milliste kasutajanimede alt millist juttu kirjutad? Pane julgelt edasi, meil kõigil on lõbus juba ammu:))))

¤¤¤Kärss kaua sa enda peaga vastu seina jooksed ja arvad, et kõikides Eesti majanduse ja inimeste hädades on riik süüdi? see on täiesti naivistlik lähenemine - igas asjas on süüdi riik¤¤¤

Ära mõtle üle, see kõik on lihtsam, kui terad sõkaldest eraldada.

Riik on juba aastast aastasse esitanud prognoose, mis ei täitu. Tahtlikult või pahatahtlikult? Analüütikud ja majandusteadlased esitavad samas aastast aastasse prognoose, mis on (kahjuks) täide läinud. Kumba usaldad? :)) Tsitaat sealt jee.kimi jagatud artklist.

¤¤¤Raudsepp toob siin kohe mängu statistika võlumaailma. Nimelt arvutatakse majanduskliimat kahe teguri pealt. Praegune seis ja ootused 6 kuu pärast. Just ootused on need, mis on seisu parandanud. „Kahe viimase aasta jooksul ei ole reaalsus siiski ootustele lähemale jõudnud. Käärid on endiselt olulised, need on isegi teineteisest kaugenenud/.../sest eeldusi paranemiseks ei ole/.../Järjest raskem on selle saabumist ka näha. Kõrgenevad ootused tuleviku suhtes on muutunud osaks meie tegelikkusest,“ leiab Raudsepp/.../Olukord ei parane, sest selleks ei ole eeldusi. Maksutõusud, riigilõivude kasv – inimesed annavad raha käest ära. Ei saa olukord paremaks muutuda/.../Reaalsus ei ole meile veel pärale jõudnudki. Perekondade majanduslik olukord halveneb ja väljavaade samuti halveneb. Ostuvõime vähenemist saab ette näha.¤¤¤

Kui faktid ei meeldi, siis vaidle nende vastu, mitte minuga. Tema pole siiani eksinud. Valitsuse lobistid on, süstemaatiliselt.

Mind isiklikult huvitabki vaid ennustuste tõsiseltvõetavus, sest muidu ma poleks 100% iseendale tööandjana kõiki neid kriise üle elanud. St kui oleksin uskunud valitsuse lobiste (kui see on kriis, siis selles tahakski elada jne), kuuluksin samuti nende hulka, kes läksid pankrotti või oleks end selle vältimiseks laostanud. "Paha inimesena" olen end ka laenudest-liisingutest üsna edukalt eemal suutnud hoida. Igaks juhuks meenutan, et pankrotti minek ei tähenda tegevuse lõpetamist või ettevõtte (ajutist) riiulisse panekut. See tähendab tohutuid võlgasid nende (sh ka pankade) ees, kes ellu jäävad. Oleme ausad, mitte ükski ettevõte ei ole suuteline taluma kõigi oma partnerite tekitatud võlgade kinnimaksmist. Ka mina mitte. Ettevaatus ja riskide haldamine kuulub ettevõtluse juurde ja selleks on vaja usaldusväärseid ennustusi ja neid on siiani andnud keegi muu kui valitsus... Usaldus tuleb välja teenida, seda ei saa nõuda. Ma ei kujuta ette, kuidas liberaalid teisiti üldse veel usalduse taastada suudaks, kui nad ise ei nõua endi keskelt majanduse laostajatele reaalset vangistust. See peaks kuuluma enesekriitika juurde, mitte olema opositsiooni ülesanne.

Probleem on ikkagi selles, et valitsuse otsused löövad kõige alatumalt kõige rohkem just kõige nõrgemate pihta. Esimene tsitaat on eelmisest artiklist, teine allolevalt lingilt.
https://arvamus.postimees.ee/8175285/aivar-kokk-elron-lajata
b-maarahvale

¤¤¤Eksport on hakanud kasvama, aga mida saime teada, et seda vedasid puit ja teravili. Mis riik see selline veel on, kus kasvu veab puit ja teravili?/.../Sisetarbimise kasv on majanduskasvu saavutamiseks väga oluline. Kuidas on läinud nii, et poest ostame meie kõrgemate energiahindade tõttu mitte oma, vaid Soome kurki ja meie liigkallite tootmiskulude tõttu mitte meie, vaid soodsamate hindadega Leedu võileibu ning pirukaid? Samal ajal tõstame aga panuseid ja maksame elektrikastijalgrataste asemel nüüd toetust hoopis elektriautode ostuks toetust ehk anname tuge jõukamatele. Ma ei tunne seda Eestit ära. Me käitume nii, nagu oleksime üks rikas tooraineriik¤¤¤

¤¤¤Inimesed pannakse MONOPOOLSES SEISUNDIS RIIGIETTEVÕTTE poolt sundseisu/.../täiesti arusaamatuks jääb seejuures Elroni valik tõsta hindu enim just maapiirkondade inimestele ja jätta suurte linnade vahel liikuvad jõukamad kliendid hinnatõusust praktiliselt puutumata/.../Valusast hinnatõusust säästetakse vaid inimesi, kel on rongiliikluse kõrval olemas ka täiesti arvestatav alternatiiv busside näol. Et inimeste sunnismaiseks muutmiseks on neile kohale jõudnud juba ka esimesed automaksuarved, ei vääri peaaegu enam mainimistki. Kõik see realiseerub just sel aastal, kui tõusevad ja hakkavad kehtima mitmed uued maksud. Tihti on maal elamise põhjus ka justnimelt elamiskulude kokkuhoid, sest seal on need kulud väiksemad kui Tallinnas või Tartus – nagu ka palgad.¤¤¤

Kust need tarbijad tulema peaks, kui neile raha tarbimiseks kätte ei jäeta? Kõik ei ole ettevõtjad, riigipalgalised, skeemitajad või lihtsalt mõne kõrgepalgalise sektori tippspetsialistid... ei ole ju palju teisi valikuid, kelle kanda kogu majandus püütakse praegu jätta? Edu ettevõtluses, mis pole suunatud mitte enese kasumile, vaid nn riigi keskmise inimese teenindamiseks ja nende vajaduste rahuldamiseks.

Lõpetuseks hoopis oluline kaitseteemaline probleem, millest mina varem midagi ei teadnud, sest arstiks õppima minnes teadsin küll, mida arstivanne sisaldab, kuid sõdurivannet pole sellepärast ka andma pidanud ja arstivandest taganemine polekski midagi muud kui õpingute pooleli jätmine. Soovitan seda teemat tutvustada ka oma poisslastele.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120350490/ajateenistuskohuslan
e-sodurivanne-peaks-olema-vaba-ja-teadlik-valik-mitte-riigi-
poolt-survestatud

¤¤¤Sõdurivannet ei mainita kaitseressursside ameti tutvustustel ega 2024. aasta riigikaitse õpikus ja sotsiaalmeedia reklaamides. Paljud ajateenistuse läbinud on vande andnud, kuid ei mäleta selle sisu ega tähendust. Enamik kuuleb sellest esimest korda, kui on juba ajateenistuses. Siis on aga juba hilja, sest keeldumine pole enam võimalik. Kahjuks pole tegemist lihtsalt formaalse vandega, vaid seaduslikult siduva lepinguga, millest taganeda on ilmselt võimatu.
/.../
Küsimus on aga selles: kas noored, kes on just gümnaasiumi lõpetanud, suudavad täielikult mõista selle lubaduse vastutuse ulatust? Neil on sageli vähe elukogemust ja nende isiksus ei ole veel täielikult välja kujunenud, mis muudab nad vastuvõtlikuks sotsiaalsele survele. Kaitseväe keskkond on täis survet ja nõudmisi, mis võib panna neid tegema otsuseid läbimõtlematult. Sellele kõigele lisandub veel ähvardamine trahvi või vanglaga ülemuste poolt, mille rakendamine on seadusega kooskõlas. Ainuke viis seda vältida on astuda asendusteenistusse. See aga ei ole paljudele selge, kuna sõdurivandest ei räägita enne, kui ollakse juba ajateenistuses. Selline survepõhine lähenemine võib tunduda loogiline riikides nagu Venemaa, aga miks esineb see ka Eestis?¤¤¤
Deus
13:23 22.01.2025
Ei tahtnud varem paanikat külvata aga nüüd siis on see karu kotist välja lastud.

https://lounaeestlane.ee/kaitumisjuhised-elanikele-valmistum
ine-elektrivorkude-sunkroniseerimiseks-tuleb-valmis-olla-nad
alaseks-elektrikatkestuseks/

Isiklikult on savi, sest puhtalt autos oleva kraamiga saan paar nädalat elatud paari inimesega, küttega läheb natukene kehvaks aga pole hullu, talvine magamiskott selle jaoks. Siiski võiks varud üle vaadata, 3L päevas näkku inimesele vett või siis veepuhastusvahendid ning võiks omada ka miskit matkagaasipliiti ja loota, et temperatuur alla 0'i väga ei kuku. Jõudu ja jaksu!
fdghfgh
14:11 22.01.2025
No paistab. Y2K puhul ka paljud valmistusid maailmalõpuks.
Kärss
14:30 22.01.2025
Ma linnas muretseks rohkem kanalisatsiooni pärast;)

Lisan värske lingi pika jutuga. Kaardimajake kukub. Mida varem, seda parem, sest mida kiiremini asendub propaganda probleemide tunnistamisega (teada on need ju ammu!), seda kiiremini on võimalik ka midagi ette võtta ja langus lõpuks tõusule pöörata.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120351539/tooandjad-saatsi
d-peaministrile-hoiatava-kirja-sutter-mida-rohkem-infot-koon
dasime-seda-koledam-oli-pilt

xxxxx
Pärast 2019 on meil riigi kulud kasvanud 70 protsenti, majandus samal ajal aga ainult 45 protsenti. Eelarveauku on püütud lappida laenudega. Laenukoormus on kasvanud 2,5 miljardilt eurolt 10 miljardini ja sellel aastal lisandub veel 1,5 miljardit eurot. „Laenumaht ja koos sellega intressikulud kasvavad jätkuvalt väga kiiresti,“ tõdeb Sutter. Eesti Pank on öelnud, et tänavusest inflatsioonist pea pool tuleb maksutõusudest.
/.../
Oleme stagflatsioonis – majandus langeb kolmandat aastat, kuid hinnad jätkavad kasvu – ja sellistes tingimustes ei ole valitsuse kulutuste sidumine palga- või hinnakasvuga jätkusuutlik. Majandusanalüütikute hinnangul ei pruugi stagflatsioon kiiresti mööduda.
/.../
/nimekiri ettepanekutest/
Soovitame need muudatused võtta eesmärgiks juba järgmise, 2026.–2029. aasta riigi eelarvestrateegia koostamisel. Vastasel juhul oleme eelseisval sügisel ning ka järgmistel aastatel probleemi ees, et puuduvad vahendid leidmaks kasvanud kuludele katteallikaid. Kui majandus ei kasva, siis ei piisa ka maksutõusudest veelgi kiiremini kasvavate valitsussektori kulude katteks.
xxxxx

EDIT: sellepärast süüdistataksegi EKREt laenamises, sest riigi laenukoormuse neljakordistamine peale nende valitsemisaega ei ole ikka veel piisav.
https://www.delfi.ee/artikkel/120351559/voimuerakondade-juhi
d-ei-ole-nous-suuremate-kaitsekulutuste-nimel-makse-tostma-l
ahendust-nahakse-laenu-votmises

Muudetud 22.01.25 15:50

Deus
14:47 22.01.2025
Ei tea, mis linnade kriisimehed mõtlevad, puusalt tulistades lohutaks inimesi maja ette ilmuvate kuivkäimlate näol.
VettEiJooJalaEiKäi
15:49 22.01.2025
Kärss, Eesti Vabariigi põhiseaduse § 124 ütleb: „Eesti kodanikud on kohustatud osa võtma riigikaitsest seaduse sätestatud alustel ja korras. Usulistel või kõlbelistel põhjustel kaitseväeteenistusest keelduja on kohustatud läbi tegema asendusteenistuse seaduses ettenähtud korras.“

Kogu see sõdurivande asi ei puutu üldse asjasse. Poisid teavad kõik, et neil tuleb ajateenistusse minna ja sõja korral ka sõtta. Iga normaalne kodanik annab sõja korral enda panuse Eesti riigi kaitsesse, igasugune asendusteenistus peab meeste korral olema täielik erand. Terve mehe korral peab igasugune asendusteenistuse läbimine ajateenistuse asemel olema asi, mis jätab edasises elus paljud karjääriga seotud uksed suletuks. Sellist asja, et meil on näiteks poliitikas mehed, kes ei ole ajateenistuses käinud, ei tohiks üldse olla. Kuskile avalikus sektoris palgale ei tohiks ka sellised mehed üldse saada.

Mina olen vanuse mõttes mobiliseeritavate hulgast väljas, aga kui tuleb sõda, siis ma lähen sõtta vabatahtlikult. Ma ei kujutaks seda ette, et noored Eesti mehed (sh mu enda pojad) lähevad sõtta ja ma ise hiiliks siis Eestist vanurite, naiste ja lastega koos minema kuskile turvalisemasse kohta.
Kärss
15:55 22.01.2025
Tüüpiline troll, jälle sissemurdmine lahtisest uksest - artikkel polnud üldse sellest, kas see vanne on õige või vale, vaid et see sisuliselt petetakse noortelt välja, sest sellest ei räägita mitte kusagil enne, kui sellest enam pole võimalik keelduda.
VettEiJooJalaEiKäi
17:00 22.01.2025
Mis kuradi troll, sõjalist kaitset ei saa üles ehitada vabale tahtele ja selliselt, et ma võin iga kell ümber mõelda või enda vande tagasi võtta.

Samamoodi ei saa riiki üles ehitada nii, et kõik on kõigega nõus, ühe inimese vastuseis saab halvata paljudele vajaliku arengu. Kui Kärsale ei meeldi karjäär tema maja taga, siis ei saa me jätta midagi riigis ehitamata - see ei tööta lihtsalt nii.

Kärss mida see rahulik õhkkond või puhanud pea selle sõdurivande andmisel annab? Keegi ei varja seda vannet mitte kuskil – googelda ja loe. Selline sõdurivanne on standard ja sarnane erinevates riikides. Sisuliselt on see nagu kodanikuvanne, mida sünnijärgne kodanik aga ei anna. Iga ajateenistuse läbinu, või kaitseliidus sõduri baaskursuse läbinu mõistab selle vande sisu hästi, kui talle see ette panna, kuigi ta ei pruugi mäletada selle andmisest midagi. Sama on ka politseivande andjatega.
Ja alati on ju võimalik inimesel Eesti kodakondsusest loobuda, kui ta sõduri baaskursuse lõpus antud vande järel leiab, et see on liig. Ja kes sõduri baaskursust ei läbi, ei anna ka mingit vannet.

Ja Hando Sutteri ettepanku kiidan mina kahe käega heaks, et riik peab loobuma indekseeritud kulude kasvust. Põhiliselt indekseeritakse meil pensione. Pensionite suurus peab sõltuma 1:1 laekuvast sotsiaalmaksu pensioniosast ja kui pensionäre tuleb juurde töötava inimese kohta, siis peavad saama hakkama vähemaga või töötama kauem. Elementaarne.
Deus
17:13 22.01.2025
Ikka saab, seda asja nimetatakse palgarmeeks ja on kasutusel nii mitmeski riigis. Mis trollid nüüd siin?
VettEiJooJalaEiKäi
18:45 22.01.2025
kulla Deus!
ma olen lähtunud sellest, et sul on mingi arusaamine riigikaitsest olemas. Aga vist ei ole?
Palgaarmee Eestis ei tööta. isegi ühte pataljoni ei suudetud elukutselistega mehitada. Ja põhjus on Eesti rahvaarv ja asjaolu, et iga miljoni inimese kohta on ühiskonnas suhteliselt kindel osakaal nö peast militariste ja politseinikke, kes seda tööd elukutselisena teha tahavad. kogu lugu. Lisaks asjaolu, et meil on inimese kohta suur territoorium ja reaalselt ohtlik sõjaliselt võimekas naaberriik.

Enne jätsin Kärsale mainimata, et selle sõdurivande artikli autori arvamus ei ole vale. noor õrna hingega väljakujunemisel hoiakutega mees võibki nii arvata, tema joaks tundub selline vanne enne ajateenistusega kokku puutumist kindlasti ehmatav. Aga mind ajas vihale see, et keskealine mees, kes on kurat arstiks õppinud, hakkab selle sõdurivande ümber mingit teemat punuma, mis ei ole üldse teema.

ja mis puudutab majanduse prognoosimise täpsust, siis majandusteaduses on teada tõsiasi, et kui rahvas ja ettevõtjad prognoosi usuvad, siis see täitub, kui ei usu, siis ei täitu. Kuna avalikud kajastused Eesti majanduse osas on olnud väga pessimistlikud, siis pankade ja RAMi välja öeldud prognoosid ei maksa midagi. Piisab kui ettevõtja lükkab enda investeeringutest osa edasi ja inimesed jätavad osa raha kulutamata ning majandus jääb selle võrra kasvamata. Ja majanduse boomimisel on sama. kui kõigil on usk, et kõik saab minna ainult paremaks, siis köetakse majanduskasvule takka. Aga sellest ei saa Kärss ja Deus aru et Eesti enda inimeste ja ettevõtjate käitumine mõjutab otseselt majanduse kasvu või kahanemist. See on ka põhjus, miks nii mitmedki majandusteadlased nimetavad Eesti majanduse langust nähtamatuks, sest palgad kasvavad kiiremini kui hinnad, tööturg on tegelikult tugev. Isegi kui ettevõttel läheb täna hästi, siis küsitluses on ta ikka pessimistlik, sest kõik on ju pessimistlikud.
Kärss
19:24 22.01.2025
Mina imestan siin teemas ainult ühe asja üle, et kui madala intelligentsiga peab olema inimene, kes loeb läbi artiklid, mis kubisevad meist kõigist laiemat silmaringi omavate spetsialistide väljatoodud faktidest, aga kuna mitte ühtegi fakti pole suuteline ümber lükkama või täiendavaid fakte kõrvale tooma, käib juba aastaid aastasse tühi vahutamine Deus ja Kärss teemal, nagu meie oleks need artiklid kirjutanud:) Tarbid mingeid aineid kommentaare kirjutades, et ei suuda isegi sõnumitel ja sõnumitoojatel vahet teha? Või ootad samuti postitamisõigust ainult oma teemas nagu Kässar? Ei saa ka seda enne, kui oma paljudest nimedest lõpuks ühte välja ei vali.

Eks sellepärast ongi nii, et ausatel inimestel puudub igasugune vajadus trollida teemasid pidevalt erinevate nimede alt (ka registreerumata), aga petised kasutavad kõiki alatuid võtteid mida oskavad, et oma arvamust teistele peale suruda. Ega muud polegi teha, kui faktid olid õiged ja neid ümber lükata pole võimalik:)). Sama käitumine iseloomustab ka praegusi valitsejaid, nende maksupoliitikat ja seda sama sõdurivannetki, et milleks riskida ausalt asju ajades (avalikult teavitades, lubades ja lubadusi täites), kui pettes ja õigusi kuritarvitades saab riskimata kätte mida vaja. Ka nendel pole etteheiteid oma peegelpildile ja nende lapsed on uhked selliselt käituvate vanemate üle...
Deus
20:51 22.01.2025
Ma olin täitsa pagunitega vend, ära hüppa riigikaitse teemal. Rohkem kättpidi sees, kui sa fantaseerida jaksad, nüüd aga olen puhtal kujul tsiviilis, isegi reservis enam mitte.
Vabatahtlikud teevad väga palju ära kusjuures, inimesed, kes pole seda vannet andnud vaid on 30 või 40 saades aru saanud, et midagi oleks nagu vaja kaitsta, eelkõige, sest lapsed hakkavad nagu sirguma ja siis vist mingi valemiga jõuab kohale aga vb lihtsalt vanus jõuab, ma ei tea. Vabatahtlike all ma ei mõtle ainult kaitseliitu, riiki saab ka tsiviilis kaitsta. Mina olen seda teinud, kuidas sinuga lood on?
Sa ei saa eitada, et selle vande andmine on siiski sunniviisiline või tahad vastupidist väita?
Mis puutub aga sellesse, et ettevõtjad mõjutavadki riigi majandust - sellest ma tõesti olen aru saanud ja siiani siiski toonud näiteid sellest, miks välisinvestorid jalga lasevad ja oma rahad siit välja korjavad, mitte öelnud, et nüüd tuleb alles mingi asi kungi tulevikus. Ei, ma pole siin kuskil ennustamisega tegelenud, rääkinud ainult ja puhtalt juba juhtunust. Kui selle baasil ei oska järeldusi teha, siis polegi midagi rääkida, isegi tagant järgi tarkus ei taha kohale jõuda, mida mina olen antud hetkel, tagant järgi tark. Võid ju visata mulle järjekordse EE-Bank jutustuse siia nina alla, et näe, need vennad ütlevad, et kohe hakkab majandus kasvama. No vabandust, ma ennem usun siiski pankurihärrat, kes siin nii mõnegi ettevõtte juht on olnud ja lõpuks kas äri ära lõpetanud üldse või siis naaberriiki ära kolinud just seepärast, et meil kõik nii pekki on keeratud alustades maksudest, lõpetades elektrimajandusega. Soomlane ütles mulle, energiasektorist, et kui neil oleks sellised hinnad nagu meil, siis neil oleks tööstused ammupankrotis ehk siis peame uhked olema, oleme vinskemad tüübid kui põhjanaabrid.
VettEiJooJalaEiKäi
23:37 22.01.2025
Deus ja Kärss Teie jutt põhineb peaasjalikult enda elukogemusel ja siis sõpradelt tuttvatelt saadud infost. Ja postimehe artiklite refereerimisest ei ole mingit kasu. Ma tunnen kokku kolme endist Postimehe peatoimetajat ja tean väha hästi kuidas peale Mart Kadastiku lahkumist järjest rohkem ja rohkem kirjutab omanik Postimehe toimetusele ette, mis toonis asju ja arvamusi me avaldame. Ajakirjandusvabadus on seal teatud teemadel sisuliselt ära nullitud.

Mina ei hakka hüppama, et mul on ka mingid pagunid (reservlipnik), tegevteenistuses ei ole ma kunagi olnud. Aga sõjalise planeerimisega Eestis olen ma väga hästi kursis. Muuseas 4-5% kaitsekulusid on Eestile, Lätile ja Leedule, Poolale USA partnerid tungivalt soovitanud alates Krimmi annekteerimisest. See on olnud väga hästi teada kõikidele kaitseväejuhatajatele ja kaitseministritele. lihstalt ministrid on eelistanud rahvale tasuta asju jagada ja siis esitanud 2% kaitsekulude taset ja kahte hävitajat Ämaris + liitlaste üksus Tapal kui suurt edulugu. tegelikult on kuni Ukraina sõja alguseni sitta tööd tehtud.

Ja ma ei ole väitnud, et energeetikas on asjad korras või et majanduslangust ei ole. Samas arvestades seda raha hulka, mis kasvab pankade hoiustel ja kui see kõik oleks läinud ettevõtetel investeeringuteks ja inimestel sisetarbimisse nagu kindlamatel aegadel, siis oleks see minimaalne majanduslangus vabalt saanud olla minimaalne pluss. Kes on majandust õppinud, see teab seda kui oluline mõju on nii ettevõtjate kui inimeste kindlustundel. Kui see on madal, siis kulutatakse vähem ja see mõjutab otsesetl majandust. Ja just sellistel juhtudel nagu on Eestis täna, kus väliste mõjude kaela ei saa majanduse kahanemist täiel määra kuidagi ajada.

Ja võita, et üleüldiselt pessimistlikul hoiakul kogu meediaruumis ei ole mingit mõj inimeste ja ka vähemalt väiksemate ettevõtete kindlustundele, on täielik rumalus ja võhiklus. Meil ei tõuseks keskmine palk iga aasta ja tööpuudus ei oleks nii madal (arvestades ka välistööjõu hulka Eestis), kui majanduses oleks seis midagi 2009. aasta sarnast.

Kärss ise oled arst ja tead väga hästi, mis on arstide ja õdede palgaga alates kroonakriisist toimunud. korralik tõus ja sellisele tasemele, kus ületunnitöö tegemise valmisolek on langenud väga madalale. Tervisekassal on raha, et tellida rohkem ravijuhte, aga haiglad ei suuda rohkem teenust pakkuda. Samas arstide väljaränne on palju madalam kui aastaid tagasi.

Deus
00:35 23.01.2025
Mul täiesti ükskõik, kui palju toimetajaid sa tunned. Pagunitega pole ma vehkinud, muidu oleks öelnud ka pagunite auastme kuid seda pole sul vaja teada. Planeerimise koha pealt jään ka kõhklevaks teatud põhjustel.
Ministrid aga jagavad tasuta asju edasi uue "kaitsemaksu" nime all, sest tegu on laiahaardelise riigikaitsemaksuga, mitte sihtotstarbelisega.
VettEiJooJalaEiKäi
08:04 23.01.2025
no kui Deusil on naljapagunid (tsiviilrolli täitjatele kaitseväes antakse sisuliselt niisama pagunid peale), siis jäta see tõesti enda teada. Siis on Sinu pagunite tase see, mis ajateenistuse lõpust või hiljem kordusõppustelt oled saand. Meil on siin ju palju pagunitega poliiikuid nagu Taavi Rõivas, kes on sarnaselt paljudele poliitbroileritele meil ohvitser. käinud läbi mingid lühikursused, kus läbisid nii SBK ja lõpuks siis nädalaga selle, mida teised sõjakoolis aastaid õpivad :)

ja vahet ei ole mis nime all raha riigikassase kogutakse, oluline on, mis selle eest tehakse. Ja Deus kui Sulle meedis Eesti heaoluriik enne, kus tuleviku arvelt jagati, kõikidele tasuta asju (tasuta asi on ka maksuvabastus), eriti just jõukamatele, mis sul siis nüüd selles osas kiunuda on, et valitsus jätkab sellega edasi julgeolekumaksu arvelt :) . taod vasti rinda, et sotsialist ei ole, aga sotsialistlikud hüved oled alati kõik vastu võtnud. või oled äkki kirjutanud avalduse, et ärge mulle lastetoetust makske, või äkki isegi vanemapalka ei võtnud riigilt välja? või jätsid mõne maksutagastuse enne suuremeelselt välja võtmata?
Kässar
08:54 23.01.2025
No Deus on ju välja öelnud, et ta muretseb vaeste pärast, mitte enda pärast. Sellepärast tahab, et ka maksuküür ära kaotatakse, et vaesed võidavad sellest palju, kuna neid praegu küüruga räigelt lüpstakse.
Deus
09:09 23.01.2025
Ei ole naljapagunid, ametikoht oli kaitseväes nii kõva, et suvalisele nooremale astmele neid ei jagatud, tsiviilile ka mitte. Täitsa läbitud nii SBK kui EBK ja seda riigi mitmes pataljonid käies suisa, mitte ühes passides nagu enamus. Ainuke maks, mida ma tarbinud olen riigilt, on sotsiaalmaks EMO kujul, kui mõni rauatükk on maksale liiga lähedale pugenud või vaja vaadata, kas haava sisse äkki mõni metalli tükk või puidutükk jäänud pole. Ülejäänusid tõesti pole tarbinud. Sa haugud praegu nii vale puu all, et kui arvaks, et sa oled koomik, siis võiks suisa naerma hakata. Mine häbene kuskil nurgas nüüd.
Rikastelt võtab raha ära PROTSENT! Tunned sellist asja, magistrihärra? Tead, mida see teeb? Ebaõiglane oleks kõigile anda kätte, et nüüd maksad iga kuu 500 riigile, joonelt. Kui öeldakse, et anna 28% 18% 20% 22% palgast, siis see on muutuv summa, kui ei usu, siis põhikooli tagasi matemaatika tundi.
Kässarile: kas tõesti juba ununenud su koljust esimesed laksud, kus töötavad pensionärid avastasid natukese aja pärast, et päris pekkis on selle asjaga? Kannatada ei saanud ainult laisad ja lollid, kes kahe käega lihtsalt miinimumi vastu võtsid ja ülejäänud mustalt teenisid ehk sisuliselt riiki petsid.
Kässar
10:12 23.01.2025
Töötav penskar väga vaene just ei ole. Tavapension on juba ligilähedane miinimumpalgale, kui lisaks töötasu ka saada, siis võib isegi 2 kilo kuus tasku pista.
Aga eks see vaene-rikas teema on suhteline. Deusi jaoks kuni 2 kilo teenivad on ilmselt vaesed.
Deus
10:27 23.01.2025
Ma ei tea, kust kohast sa need numbrid võtad aga minu vanemad selliseid numbreid pole iialgi näinud, isegi kahe peale kokku mitte.
fdghfgh
10:30 23.01.2025
Pensionär EI PEA töötama, ta on oma 40a ära töötanud ja tal on täielik õigus "nautida" pensionipõlve. Tööle (jäämist näiteks samas töökohas peale pensionivanuse saabumist ja kui tervist veel on) sunnibki teda väike pension, millega ei ole võimalik ära elada. No ok, ära elab, aga see pole ka elu. Eks muidugi leidub selliseid, kes tahavadki töötada, nad on sellega harjunud ega kujutagi elu teistsugusena ette. Neid väga palju ilmselt ei ole.
Hoopis parem variant oleks, kui pensionärid vabastaksid töökohad noorematele, kes tahaksid tööd teha, st elu sunnib, sissetulek on vajalik, aga peavad töötukassas arvel olema, samas ei ole ka pensionäride poolt hõivatud töökohad eriti kõrgepalgalised ega atraktiivsed. Osalt just seepärast ka pensionäre palgatakse, sest teisi tahtjaid väga ei ole. Aga ei ole ka nii, et taolisi penskaritele sobivaid töökohti lademetes leiduks. Niiet vähe kirjum on see töötute ja pensionäride maailm kui mõni siin arvab.
fdghfgh
10:35 23.01.2025
Ja mida tähendab "Tavapension on juba ligilähedane miinimumpalgale"?
Kas meil on selline miinimupalk, mis võimaldab lahedalt ära elada, poes kallimat juustu osta?
Kässar
10:38 23.01.2025
Keskmine pension on 750 euri. Miinimumpalk 886 brutsi , netos 810 euri. No 60 euri saab keskmine penskar vähem.

Kui õnnestub penskarina kuskil riigisektoris istuda, siis seal palgad on ikka ca 1300-1400 euri vähemalt kätte ja tulebki üle 2 kilo kuus kätte.

Miinimumpalgaga töötades tuleb ka ca 1,5 kilo kätte, nii et pole paha.

Deus
10:48 23.01.2025
keskmine keskmine keskmine. Tore asi. Pensioni suurus oleneb näiteks ka sellest, kas sulle kirjutati tööraamatusse Tisler-Keevitaja või Keevitaja-Tisler.
Pension sõltub väga paljudest komponentidest, millest ainult natukene saad/said mõjutada oma valikutega, enamus sõltub poliitilistest otsustest riigi tasandil.
Ise ei taha sellesse süvenedagi, teen ise omale pensioni aga minu isekus on minu teha, juba pensionil olevad inimesed ei saanud tänud meie ajaloolistele nüanssidele tihtipeale mitte midagi sinna parata, mis neist tulevikust saab.
VettEiJooJalaEiKäi
12:52 23.01.2025
Deus sõjaväelises mõttes on Sul pagunid lihtsalt peale antud. SBK järel oled sõdur, ma ei tea, mis see EBK on? - erialane väljaõpe - siis allohvitseri tase. kõik mis sealt edasi on antud on tulenenud ametikohast tegevteenistuses. Samamoodi nagu tegevteenistuses arstil on pagunid vastavalt sellele, mis positsioonil ta on. Kaitseväes aga ei võta keegi paguneid vähemaks, kui ametikoht muutub madalamaks. Politseis käivad pagunud ametikohaga kaasas (eranditega reegel).

Kui Sul Deus on lapsed ja need on sündinud viimase 21-22 aasta jooksul, siis oled sina või laste ema vanemapalka saanud ja ka lastetoetust, lisaks on lapsed saanud haridust, arstiabi maksumaksjate raha eest. Ok alati saab olla lapsendamise jms juhud, kus võibolla vanemapalgale ei ole kvalifitseerunud.

ja ära tule mulle oma protsendiarvutust siin nina peale loopima. Reaalsuses on seni maksnud Eestis jõukad enda sissetulekust ja ka tarbimissest ära madalamat % kui vähemkindlustatud. Võttes arvesse muidugi ka seda, mida jõukas maksutagastustega ja laustoetustest rohkem tagasi on saanud. Jõukam oskab kombineerida asju. Igasugu energiasäästu toetused jms - neid taotlevad ja saavad ka ikka hea sissetulekuga inimesed. Ka eluasemelaenu intresside tagastused olid kunagi ilma limiidita, siis järjest vähendati ja nüüd on lõpuks null. Loomulikult võitsid sellest rohkem jõukad.

mina olen samamoodi saanud riigilt kõike tagasi rohkem (ka % enda sissetuleku kohta) kui madalama sissetulekuga inimesed.

Deus
12:56 23.01.2025
OÜ'tamine on otsene tulemus kehvasti organiseeritud majandusest. On olemas ka ahnus, mis on inimloomus olemas enne kui raha ja riigid välja mõeldi. Minu pagunid ja kunagine või praegune amet aga pole sinu asi, kui oleks, siis juba teaks. Aga tubli üritus õngitsemise proovimise eest, istu.

PS! Kui ei tea, mis EBK on, siis pole ise järelikult käinud ja targutad niisama siin, et tolmu keerutada.

Muudetud 23.01.25 13:18

Kässar
14:00 23.01.2025
Pensioni teine sammas on hea näide, kuidas riik paneb rikkuritele juurde. Nt vaene paneb 10eurot ja saab riigilt lisaks 10 eurot. Rikkur lükkab sota sisse ja riik viskab omalt poolt ka sota.
Ja siis naeruvääristatakse poetaguseid, kes selle skeemiga ei taha kaasa minna, kus vaeseid lüpstakse ja rikkureid ekstra üle kullatakse.
Kõige rohkem võitlevad selliste skeemide eest sotsid, kes tegelikult peaks justkui vaeste eest väljas olema.
Kärss
00:33 24.01.2025
Pildi rotin sellest artiklist. Igaks juhuks lisan vastuargumendina juurde, et võrreldes kõigi teiste riikidega on laenamiseks tulevaste põlvede arvelt meil ruumi veel küllaga. Sellepärast need praegused valitsejad ongi neljakordistanud riigi võlakoormuse ja praegu jääb mulje, et seda kavatsetakse teha kuni oma valitsemisaja jäädava lõpuni...
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120351645/graafikud-eesti-
volg-kasvab-muhinal-eespool-on-vaid-soome

Riik põletab raha ka muudel viisidel. Kui vaadata, kelle kätte see raha liigub... miks?
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120350554/korruptantide-l
uksussoidukid-viidi-politseisse-hoiule-millest-tekkis-riigil
e-ule-440-000-euro-kahju

¤¤¤Lahutame nüüd riigi poolt kinni taotud 443 037 eurost riigi poolt saadud tulu 18 994 eurot. Tulemus on, et riik sai 424 043 eurot vastu pükse¤¤¤

Jätan lihtsalt märgi maha, sest selle uudisega on nagunii kõik kursis. Mul tekib aga küsimus, et kuna kahju tekitajateks on konkreetsed erakonnad, mis koalitsiooni luues on võtnud omale kohustused, siis miks peab nende tekitatud kahju maksma kinni maksumaksja? See trahv peaks ju kuuluma maksmisele otseselt kahju tekitanud erakondade eelarveridade kaudu?
https://majandus.postimees.ee/8178057/eesti-sai-poliitilise-
kemplemise-parast-euroopast-suure-trahvi

¤¤¤Täna tuli ära Euroopa Komisjoni otsus, et Eesti saab trahvi selle eest, et pole õigel ajal konkurentsidirektiivi üle võtnud. Trahv on 400 000 eurot ning 3000 eurot hakkab tiksuma nüüd iga päeva eest, mil me seda vastu võtta ei suuda. Suutmatus on aga poliitilise kempluse taga¤¤¤

Lõpuks ka päriselt olulisel teemal. Juhin tähelepanu, et artikli on kirjutanud doktorikraadi omav teadlane, kes rakendab oma teadmisi praktilises maailmas. Mulle isiklikult meeldib just see viimane osa, sest see vabastaks koos palgarahaga tööturule tohutul hulgal ametnikke, kes tegelevad praegu ebaefektiivse taotlustesüsteemi haldamisega. Ise kujutaksin seda ette pigem mitte rahajagamisena, vaid nn lapsekasvatuskontona, kust saab võtta mingi osa lasteaia jaoks, teise osa mahtuniversaali osarahastuseks, kolmanda osa klassiekskursioonideks jne. See peaks tagama, et selle raha eest ei hakataks koju taarat koguma.
https://arvamus.postimees.ee/8177633/aarne-leisalu-vanemapal
k-olgu-kuni-lapse-taiskasvanuks-saamiseni

¤¤¤Uuringutega tõestatud, et iga laps tekitab vanemale/perele olulise vaesusriski. Pole normaalne, kui ühiskonna järelkasvu ja järjepidevust sunnitakse vanemate vaesusega kinni maksma (ning lastetud elavad kõrval kui kuninga kassid). Ning sündimusnäitajad aina kahanevad – ka kõige innukamate lastega tegelejate silmad avanevad ning erinevad vanema- ja lastetoetused kaotavad järjest oma ühiskondlikku mõju! Paratamatult on see kaasa toonud 2024. aasta sünnituste vähenemise rekordi. Ja tõsise ohu eestluse kui riigi jätkusuutlikkusele.
/.../
Vanemapalga suurus, maksmise kord, aga ka lastekasvatuse kvaliteedi kontrolli- ja vastutuse mehhanismid tuleb määratleda ühiskonna jätkusuutlikkusest tagamise vajadustest lähtuvalt. See peab suunama vanemaid ühiskonna pikaajalistest perspektiividest lähtuvalt sellisele arvule mitmekülgselt arenenud vastutustundlike endaga hakkamasaavate ühiskonnaliikmete üleskasvatamisele, kes tagavad ühiskonna järjepidevuse ja toimeefektiivsuse. Kuid peab jätma «tootmata» töötute ja eluheidikute hulgad.
/.../
Üks võimalik vanemapalga skeem võiks olla järgnev: ühe lapse eest on vanemapalk elatusmiinimumi tasemel, kolme lapse puhul riigi keskmine töötasu, kahe lapse puhul selle vahepeal. Kui ühiskond peab kolme lapse taset ühiskonna jätkusuutlikkuse vajadusi rahuldavaks, siis on eelpoolmainitu ka vanemapalga laeks sõltumata laste arvust. Võrreldes erinevate toetuste, dotatsioonide, hariduse ja huviringi kulude kompensatsioonide jms, tundub vanemapalk lapse täiskasvanuks saamiseni vaid esimesel pilgul ülisuurt kulu nõudvat. Vanemapalga sisseviimisel oleks põhjust kaotada kõik senised arvukad taotlemist ja asjaajamist nõudvad riiklikud lastetoetused. Pole ka põhjust doteerida ei lastehoidu ega muud, ühtlasi vähendades nendes valdkondades riigi ja kohaliku omavalitsuse poolt tekitatud kõlvatut konkurentsi.¤¤¤

EDIT: vale (teine) link parandatud.

Muudetud 24.01.25 15:03

A66 teemasse
09:20 26.01.2025
Ärge muretsege, varsti tõstab avalik sektor seda piskut mis on taskust taskusse ja söövad koos ära ning ongi kõik.
Kärss
14:28 27.01.2025
https://arvamus.postimees.ee/8180149/lauri-vahtre-lollid-nou
ded-prugikasti

¤¤¤Kui süüa on vähe, tuleb teha tööd kas rohkem või targemini. Lihtne? Kunagi oligi lihtne. Talumees rügas tööd, sest (üldjuhul) oli sellel mõte. Ta ei pidanud iga porgandit ükshaaval üle mõõtma ega deklareerima, ta võis ise lammast ja siga tappa, võis koguni hobust rautada, ja kui ta selle jaoks siiski sepa juurde läks, ei pidanud ta selle kohta aruannet, arvet ega kviitungit esitama. Mistõttu tal jäigi aega väärtusi juurde luua.
/.../
Ma pole märganud, et valitsus ragistaks ajusid küsimuse üle, kuidas teha nii, et kallis eesti rahvas looks rohkem neid hüvesid, mida ta tarvitab kas ise või mida on võimalik vahetada teiste rahvastega millegi vajaliku vastu/.../Ajusid ragistatakse ikka selle üle, kuidas nende käest rohkem välja pigistada. Valitsus ei saa muidugi kujundada olukorda maailmaturul, kuid valitsusel on täielik õigus mitte kiusata neid, kelle tööst, sealhulgas mõttetööst, me kõik elame. Mitte koormata neid inimesi tarbetute kohustustega, mitte nõuda neilt mõttetuid aruandeid, mitte sundida neid sajandat korda esitama infot, mis on riigil juba olemas, mitte kohustada neid sulevarrest välja imema maakera päästmise strateegiaid Kapa-Kohila külas. Saab mitte nõuda kahtkümmet seitset kooskõlastust poolemeetrise augu kaevamiseks.
/.../
Aeg-ajalt kostab isegi ministrite tasemelt piuksatusi, et ametnikkonda võiks kärpida või vähemalt peatada selle kasv. Mis näitab üksnes, et asjast on täiesti valesti aru saadud. Kui kõik nõuded ja kogu aruandlus jääb samaks, siis ametnike arvu vähendamine muudab olukorda üksnes hullemaks, mitte paremaks. Järjekorrad pikenevad, tähtajad lükkuvad kaugemale, kooskõlastusringid muutuvad veelgi vaevalisemaks. Alustada tuleb teisest otsast: mitte bürokraatia, vaid bürokraatlike nõuete, kooskõlastuste ja aruandluse vähendamisest. See muudaks tootva-loova inimese elu kergemaks ja lillelisemaks isegi juhul, kui ametnikke mitte vallandada, nii et nad puhtalt toolisoojendamise eest palka saavad. Sest siis nad vähemalt ei sega tööinimest.
/.../
Miks pole algatatud kampaaniat «Lollid nõuded prügikasti!», mille ajal saaks igaüks kesksesse infopanka poetada oma ettepaneku, milline nõue, protseduur, aruanne vms tuleks päevapealt tühistada? Või millist tuleks muuta, lihtsustada, muuta loogilisemaks. Mis segab?¤¤¤
Kärss
15:24 28.01.2025
Paistab, et valitsus teab suurepäraselt majanduse kahanemisest, lihtsalt jutt avalikkusele on bluff nagu varemgi.
https://majandus.postimees.ee/8180734/valitsusliidu-otsus-su
utab-tuuleparkide-buumi

¤¤¤Valitsuse meelest kasvab elektritarbimine eelolevail aastail üsna vähe. Teisisõnu: Eesti majandus jätkab vähikäigul, mistõttu pole nii palju elektrit, kui varem arvati, enam vaja. Erakonnajuhid on võtnud oma rahastusplaani aluseks Eleringi prognoosi.
Viimane erineb enamiku Euroopa riikide, sh Soome prognoosist, mille järgi elektritarbimine plahvatuslikult kasvab. Selle põhjuseks on transpordi elektrifitseerimine, aga ka teised rohepöörde tehnoloogilised muudatused.
/.../
Sotside, Eesti 200 ja Reformierakonna kokkulepe näib olevat sündinud kõhutunde pealt, sest kui palusime kliimaministeeriumilt andmeid, mille põhjal üks või teine otsus sündis, tuli vastus, et andmete saamisega läheb aega. Üks on siiski kindel: valitsusliidu kokkulepe tähendab, et energeetikafirmasid ootab rahasadu, sajad ja sajad miljonid eurod, sest kogu tulevane elektritootmine püsib toetustel. Siia kõrvale võib tuua jällegi paralleeli Soomega, kus tuule- ega ka tuumajaamadele otseseid toetusi ei maksta.¤¤¤

Selle tsitaadi toon eraldi välja, sest ma tõesti poleks osanud tulla selle pealagi, et Tartu Ülikoolis õpetatakse ARSTIDELE teadusliku tõestuseta vandenõuteooriaid. Kes blufib, suudab iga mõistusega inimene järeldada teaduskirjanduse andmebaasi uuringutest;)

¤¤¤Läänemetsa avaldus tähendab, et valitsus on alla vandunud ega oska midagi peale hakata Ameerikast alguse saanud vandenõuteooriaga, et elektrituulik levitab inimestele ja muule elusloodusele kahjulikku madalsageduslikku infraheli. Teadusliku tõestuseta vandenõuteooria uskujad on ummistanud peaaegu kõik tuuleenergia planeerimisarutelud ning valitsus näib olevat käed tõstnud.¤¤¤

Toon siia eraldi välja ka ühe tasuta artikli ERR-st, kust loeb majanduse kohta välja rohkem kui sõnadesse tahetud panna. Artikkel on eelkõige majandusest, aga kuna seotud servapidi ka rohepesuga, tsiteerin praegu just rohepesu puudutavat osa.
https://www.err.ee/1609585547/tapver-rohepoordest-peseme-oma
-sokid-puhtaks-aga-solgivee-kallame-naabri-aeda

¤¤¤Kui me toome näiteks päikesepaneelid, siis päikesepaneelid ei emiteeri siin Euroopas tõesti mingisugust CO2, aga samas on need ju enamasti toodetud Hiinas ja Hiina on väga tugevalt maailma suurim kasvuhoonegaaside emiteerija, ehk see tähendab seda, et me siin justkui ei saasta, aga tegelikult saastame küll/.../Mina oleks sellest osas suur kriitik, et on küll keskkonna pool, aga samas on praegused eesmärgid seotud ainult CO2 emissioonidega, mõnevõrra teiste emissioonidega ka. Aga me ei vaata üldse seda, et lisaks CO2 emissioonidele on ka muu loodus, mis on väga oluline.¤¤¤

Paari üksiku kuid paljusid registreerimata fooruminimesid kasutava trolli jaoks toon eraldi välja, et artikli autoriks ei ole mitte Deus ega Kärss, vaid makroanalüütikuna töötav doktorikraadiga majandusteadlane, kes töötab mh ka TTÜs vanemlektorina (loe: õpetab teisi).

¤¤¤Kas analüütik oleks siis õige analüütik, kui ta hakkaks majandust meelega negatiivseks või positiivseks rääkima? Siis tekib küsimus, kelle või mille huvides ta tegutseb. Mina ütleksin pigem seda, et analüütiku eesmärk on rääkida reaalolukorrast – sellest, mis päriselt toimub.

Mis puudutab kriitikat, et me räägime majandust negatiivseks – ma ei ütleks, et keegi räägib meelega negatiivseks. Pigem on asi selles, et me räägime, milline on olukord reaalsuses. Hetkeolukord on negatiivne, ega ta positiivne veel ole. Me ei saa öelda, et nüüd on majanduses kõik hästi või et inimestel on kõik hästi ja on suur pidu ja pillerkaar. Ei ole.

/Kas vastupidi saab teha? Kas poliitikud saavad majandusolukorda paremaks rääkida, et näiteks tarbijaid poodi ja ettevõtjaid investeerima meelitada?/

Mingisugune efekt sel ju oleks, kui sa teatud teemal kogu aeg räägid. Jah, poliitikutel on võimalus seda teha, kuid analüütiku vaatest oleks väga kummaline, kui seda tehtaks. Siis on küsimus, kas analüütik on enam sõltumatu.¤¤¤
Kärss
00:38 31.01.2025
https://arvamus.postimees.ee/8181018/andrus-kaarelson-raha-k
aitsekulude-tostmiseks-on-tegelikult-rohkem-kui-kull

¤¤¤Riigi kulutused peavad mahtuma majanduse piiresse/.../Riigikaitsele panustamise asemel on viimased Reformierakonna juhitud valitsused alati veeretanud juttu, et riigikaitseks raha ei jätku ning seega tuleb tõsta kõikvõimalikke makse. Nüüd on sellele niigi vildakale väitele lisandunud veel ka peaministri täiesti mõistetamatu ettepanek, et riigikaitse viie protsendi juurde tõusvaid kulutusi peaks rahastama laenuga. Selline igaaastaste püsikulude laenuga rahastamine oleks Eestile hukatuslik!
/.../
Ülekulutamise ja eelarvelodevuse ehedaks näiteks on 2025. a riigieelarve, kus majanduslanguse ja eelarvepuudujäägi tingimustes kasvavad riigi kulud 2024. aastaga võrreldes veel 0,6 miljardit eurot ehk 3,5 protsenti/.../Sageli maksukoormuse tõusu õigustuseks toodud riigikaitsekulud moodustavad kulude kasvust ainult 12 protsenti. Kõige rohkem on kriisieelse ajaga kasvanud sotsiaalkulud (31 protsenti) ja tervishoiukulud (17 protsenti). Sotsiaalkulusid on eelkõige paisutanud indekseerimise tulemusel toimunud pensionide kasv, mille jätkusuutmatust süvendavad erakorralised pensionitõusud. Tööandjad kutsusid üles riigi rahanduse olukorra päästmiseks lõpetama kiiresti kulude indekseerimise, mis pidurdaks kulude kasvu pensionisüsteemis, tervishoius ja hariduses.
/.../
Reformierakonna juhitud valitsused on riigikaitse vajadustega põhjendanud tervet rida uusi makse ja maksutõuse. «Põhimõtteliselt võib seda tulu- ja käibemaksutõusu nimetada ka riigikaitsemaksuks. Sisuliselt ta seda ju on,» ütles toonane peaminister Kaja Kallas 2023. aasta aprillis. Mõni kuu hiljem põhjendati riigikaitse vajadustega ka automaksu kehtestamist. Läinud aasta lõpus lisandus veel praeguse valitsuse poolt täiendav «julgeolekumaks» – tulumaksu ja käibemaksu tõstmist ning ettevõtete tulumaksu kehtestamist sisaldav maksupakett/.../viimase «julgeolekumaksu» paketiga jõuab kogutavast rahast otseselt Eesti riigikaitse tugevdamisse marginaalne 13 protsenti. Seda hoolimata isegi kaitseministri kinnitusest, et «100 protsenti läheb julgeolekusse»./.../Kui valitsus suunaks üksnes sellel aastal kehtima hakanud automaksu, kahe protsendipunkti suuruse füüsilise isiku tulumaksu tõusu ja juulikuust jõustuva kahe protsendipunkti suuruse käibemaksu tõusu laekumised – kokku 579 miljonit eurot – kaitseministeeriumi eelarvesse, siis tõuseks Eesti kaitsekulutused umbes viie protsendini SKTst juba sel aastal!¤¤¤

Lisan siit artiklist pildi, milline näeks välja meil parlament, kui see põhineks praegustel erakondade toetustel (värskema uudise järgi saavutasid Parempoolsed 8%!). On igati arusaadav, et majanduses nii võhiklikke (või siis korrumpeerunud, pahatahtlikke või misiganes) valitsejaid, kui praegu, enam asemele tulla ei saa (väite kinnituseks ELi pikim ja maailma teiseks pikim majanduslangus, seda rekordit saab ületada vaid siis, kui praegune Reformi laenuralli päris lappama läheb;).
https://www.delfi.ee/artikkel/120353135/erakondade-reitingud
-valitsuserakondade-koondtoetus-vajus-viie-aasta-madalaimale
-tasemele

Lihtne mõttemäng, et millised on siis need "paremad" valikud? Isamaa ei ole "päästerõngas", sest nad vajavad ju koalitsioonipartnereid. Keda neile soovitaksite? ;)

Lihtsustatuna siis, et midaiganes nad ka koalitsiooni moodustades ei teeks, langeb tõenäoliselt nende toetus "solvujate" pärast peale valimisi, sest koostööd tegemata polegi võimalik valitseda ei hästi ega halvasti. Või millised neist valikutest on üldse koostöövõimelised, kes Isamaad ennast kahvlisse ei pane?

Minu enda seisukoht, et ma ei näegi hetkel ühtegi "head" lahendust. Jääb üle vaid loota, et need osakaalud muutuvad veel enne valimisi ning igasugused "prigozhini raha" jt valetamisel/valelubadustel põhinevad infooperatsioonid enam läbi ei lähe.
Ety412
09:07 31.01.2025
Midagi pole eriti oodata. Kuni korruptsioon lokkab ja võimul istuvad inimesed ei tea asjast midagi, lihtsalt tunnevad õigeid inimesi. Võime neid makse siin lõputult tõsta, vähe on alati.
Kässar
18:37 31.01.2025
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120353074/eesti-on-hinnato
usu-spiraaliga-lohkise-kuna-ees-heido-vitsur-tuleks-alustada
-toeliselt-suurte-rikkuste-maksustamisega

Heido Vitsur: „ Tuleks alustada tõeliselt suurte rikkuste maksustamisega“

Vaesuse ja ettevõtluse maksustamisega tema sõnul edasi minekut enam ei ole. Kas keegi võiks ära seletada, misasi see " tõeliselt suur rikkus on"?

Edit by Deus: tegin lingi korda

Muudetud 31.01.25 18:45

Deus
13:13 01.02.2025
https://www.reuters.com/world/us/musk-aides-lock-government-
workers-out-computer-systems-us-agency-sources-say-2025-01-3
1/

Ma tean et Reuters ehk mitte kõige usaldusväärsem koht, kuid see jutt isegi vastab tõele. Pole küll meie riigiga seotud, kuid olukord, millest õppeainet on kuhjaga.
Kärss
13:14 01.02.2025
Reformierakonna targal juhtimisel kuulub Eesti nende kolme riigi hulka euroalas, mille majandus langes ka neljandas kvartalis.
https://arvamus.postimees.ee/8183670/juhtkiri-eesti-majandus
e-pahad-paevad

¤¤¤Riik ei taha mõista, et investeering on ainuke, mis loob uusi töökohti. See arusaam on Eestis puudu,» ütleb ta. Uued töökohad tähendavad ka uusi maksumaksjaid. Praegu aga tõstab valitsus vaid makse. On selge, et sellise poliitika jätkudes on raske loota majanduskasvu.¤¤¤

Aga Reformierakonnal on plaan majanduskasvu jaoks olemas - tõstame tarbimismakse! :)
https://majandus.postimees.ee/8183042/keldo-tarbimismaksud-v
oiksid-olla-korgemad-toojoumaksud-madalamad

Tegelikult on seal artiklis ka üks väike lootusekiir, millest on räägitud küll alates Tiigrihüppest, kuid lõpuks on suudetud sellele ka ajaline raam (2028. aastaks) maha panna.

¤¤¤Visioon on, et majandusaasta aruanne, tulu- ja sotsmaksu deklaratsioon ja käibemaksudeklaratsioon tuleks automaatselt. Andmed on olemas. Meie ettevõtjad peavad kokku esitama ca 400 aruannet ühes 81000 andmeväljaga.¤¤¤

Leedu läheneb majandusele teisel viisil, väärib pikemaltki tsiteerimist.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120353652/leedu-seimi-liige-as
tmeline-tulumaks-maksab-meie-riigikaitse-eest

¤¤¤Leedu sotsiaaldemokraatide juhitud valitsus ei kavatse suurendada madalapalgaliste maksukoormust – lisavahendid tulevad riigieelarvesse senisest progressiivsemast tulude maksustamisest. Sealjuures lähevad kõrgema maksumäära alla mitte ainult mitmekordset keskmist palka ületavad palgatulud, vaid ka teised kõrged tulud, olgu need saadud kinnisvara väljaüürimisest või on tegemist intressitulude või dividendituludega.
/.../
Leedu valitsus arutabki nüüd tõsiselt võimalust kasutada tehisaru võimekust jaekaubanduse juurdehindluste kohta käiva info paremaks süstematiseerimiseks koos selle edasise avalikustamisega. Läbipaistvuse suurendamine hinnakujunduses aitab kaasa ausale konkurentsile ja seeläbi ka hinnataseme alanemisele ilma otsese riigi sekkumiseta.
/.../
Uue regionaalministeeriumi loomisega saab pealinnaväline areng samuti uue valitsuse prioriteediks. Realistidena saame aru, et tõeline areng tuleb ainult koos ettevõtlusega/.../Kindlasti on üheks ettevõtete ees seisvaks takistuseks bürokraatia ja kapitali hind. Nende probleemide lahendamiseks kavatseme lühendada arupärimistele vastamise tähtaegu 20 päeva pealt 10-le ning laiendada riiklike käenduste võimalusi ettevõtetele.¤¤¤
Kärss
23:19 03.02.2025
Soovitan lugeda... kui suudad need "lustlikud" väljendid ja kirjastiili kahesilmavahele jätta. Ei saa ministrile heita ette valimiskampaania tegemist ja siin polegi vahet, kas alkoholiga või alkoholita. Kõlama jääb hoopis see, et kui konservatiiv satub liberaalide peole, siis selline käitumine on lubatav, kuid vastupidises olukorras algaks koheselt inimeste tühistamine sallijate poolt...
https://elu24.postimees.ee/8183902/katrin-lust-ukrainas-lang
evad-pommid-meie-siseminister-mangib-peol-naerusuiselt-plaat
e

Minister on igal juhul õigel teel, noorima vanuserühma suurim toetus (18%) kuulub praegu just Läänemetsale.
https://www.delfi.ee/artikkel/120353879/peaministriuuring-ka
s-urmas-reinsalust-hakkab-ohk-valja-minema-populaarseim-peam
inistrikandidaat-on-ei-oska-oelda

Tsiteerin Kallikormi ühte lõustikupostitust, mis tehtud rohepesust, aga puudutab just eelkõige majandust.
https://www.facebook.com/ahtikallikorm/posts/pfbid03LP2VDufQ
49VnK3YJwa9tYwv9Bsom5GtWEeqWGs3yzPMao4xHp7quC7RVb5JsgRWl

¤¤¤Elujõuline saab olla kombinatsioon taastuvenergiast ja juhitavatest võimsustest. Julgeolekuaspektist oleks hea võimalikult hajus tootmine/.../Kui Hiina avab pea iga nädal uue kivisöe elektrijaama, siis on kirjeldamatult absurdne meil oma pisitillukest majandust kägistada, et emissioone piirata ja maailmale „head eeskuju“ näidata. Hea eeskuju ei täida kõhtu ega loo töökohti, kui siis ainult Elon Muski Teslal või Hiina subsideeritud elektriautode tootjatel. Kasvuhoonegaaside neutraliseerimiseks on vaja kiiret tehnoloogilist hüpet ja geoinseneeriat – aferistliku rohepöörde asemel peaks EL ressursid hoopis sinna suunama. Eesti osakaal globaalsetest kasvuhoonegaaside emissioonidest on umbes 0,03%, Euroopa Liidul tervikuna nii umbes 6-7%. Kui ajad paremaks lähevad, vaatame rohepöördele kainelt ja analüütiliselt otsa, kuid
praegu on meil vaja eelkõige ellu jääda.¤¤¤

Eksperdid on samal arvamusel.
https://www.err.ee/1609593533/energeetikaeksperdid-lasevad-v
alitsusliidu-energiaplaani-soelapohjaks

¤¤¤Poliitikud pole aru saanud, mis probleemi on vaja lahendada. Rohe-eesmärkide asemel peaks olema esikohal tarbijatele soodne ja kättesaadav elekter/.../"Meil on vastutav varustuskindluse eest, rohepöörde eest, aga mitte taskukohase lõpphinna eest. Soomes on olukord teistmoodi, Soomes põhivõrguettevõte Fingrid vastutab ka tasukohase elektrilõpphinna eest," ütles Sutter.
/.../
"Kui me ühiskonnana midagi toetame, siis see peab olema tehnoloogianeutraalne. Toetame seda, kus tarbijad saavad parema pakkumise," ütles Sutter. Kõik energeetikaasjatundjad leiavad, et riigis peavad esmalt olema juhitavad võimsused, sest see loob üldse eelduse juhusliku võimsuse kasvuks.¤¤¤
fdghfgh
06:40 04.02.2025
Energeetikaasjatundjad lasevad koalitsioonijuhtide pakutud energiaplaani sõelapõhjaks...

Kui meil oleks 30a jooksul kuulatud eksperte, poleks me ilmselt praegu sellises seisus. Loomulikult nõustab ka valitsust teatud ekspertide kogum, aga eks me tea kõik, et eksperte on kahte tüüpi- ühed soovitavad urruaugu pleegitamiseks pesuvalgendit juua, teised keelavad selle kategooriliselt. Kumma jutt usutavam tundub, seda ka kuulatakse. Või lähtutakse valgenditootja lobist.
Ma juba ammu vaatan kõõrdi kogu hiinast tuleva kola peale, ilmselt leian sahtleid mööda tuulates piisavalt palju nende toodangut, mis lihtsalt kasutuna vedelema jäänud. Aga hiinlane on oma raha saanud, suure osa sellest maakera reostuseks kulutanud. Hiina elektriautodega sama teema- murravad maailmaturule, eestlasedki ostavad ja rõõmustavad ega mõtle üldse selle tahma peale, mis hiina kohal hõljub.
Laadida siin kalli elektriga odavat hiinakat on ju igaühe unistus. Ostes saad dotatsioonigi.
Ety412
09:26 04.02.2025
Kuniks hulk ebapädevaid inimesi istub kõigest hoolimata jämeda rammusa nabanööri küljes, ei muutu midagi eriti
Kärss
13:24 04.02.2025
¤¤¤Kui meil oleks 30a jooksul kuulatud eksperte, poleks me ilmselt praegu sellises seisus. Loomulikult nõustab ka valitsust teatud ekspertide kogum, aga eks me tea kõik, et eksperte on kahte tüüpi- ühed soovitavad urruaugu pleegitamiseks pesuvalgendit juua, teised keelavad selle kategooriliselt. Kumma jutt usutavam tundub, seda ka kuulatakse. Või lähtutakse valgenditootja lobist.¤¤¤

Kumma jutt tundub siis usutavam? ;) Loomulikult nende jutt, kes levitavad oma seisukohti maksumaksjate raha eest ülalpeetavas või valitsejate nööri otsas olevas kartellimeedias, sest kõik muu on ju uhhuumeedia...

Eestis on üks suuri lubadusi jagav ja valetamisega pidevalt vahele jääv partei, kelle privileegiks on selle kartellimeedias kujundatava pildi kaudu rahva arvamuse (st raha) suunamine neile sobivate ettevõtete juurde ja enamikku inimesi ei häiri, et just nimelt need spetsialistid-teadlased, kes lobistamisega levitavad seisukohti, millega nende ametivennad ei nõustu, saavad (said) järgmises riigikogus oma tooli ja igaveseks hüved tulevase eripensioni näol. Kolleegid aga ei saa kõva häälega isegi "uhhuumeedias" sel teemal rääkida, sest muidu nad tühistatakse kartellimeedia poolt, mida inimesed usuvad. Nõiaring, mis on iseloomulik ka kõigile diktaatorlikele süsteemidele, sest inimesed valivad tagasi neid, kelle käes on kontroll ajakirjanduse üle...

Ega inimestel puudubki pädevus hinnata, milliste teenete või "teenete" eest need eksperdid valimisnimekirjades oma koha said, mis nad Riigikogusse (või KOV volikogusse) sõidutas. Kõik kolleegid paraku teavad... aga ei saa (julge) seda avalikult välja öelda. See on kõige kõrgematasemelisem korruptsioon üldse, mis ei kajastu üheski statistikas, sest korruptsioonistatistika hindamiseks kasutatakse teisi sisendeid... pole keeruline viia kokku põhjuseid ja tagajärgi.

Sellega seotud artikkel "uhhuumeediast". Hoiatan, et see artikkel on kopipasteet somest, mitte EKRE kiidulaul. Kes tahab lugeda tõsiseid küsimusi, siis neid siia kopeerima ei hakka. Küll aga toon viimase tsitaadina välja, miks on Eestis nii suur surve ehitada 300m (teletorni) kõrguseid tuugeneid.
https://uueduudised.ee/tuuleparke-rajatakse-sama-teerulliga-
millega-laskealade-laiendusi-raudteetrassi-ja-uusi-kaevandus
i/

¤¤¤Hakkab silma viimastel aastatel kõvasti jõustatud muster. Inimeste muresid pisendatakse, mõnitusteni välja, teadlasi, kes juhivad tähelepanu riskidele, üritatakse tasalülitada ja normaalset diskussiooni ei suuda (ei taha) tegelikult mitte keegi pidada. Avalikel aruteludel valetatakse kohalikele kogukondadele juba täiesti läbinähtavalt ja piinlikult. PR vankri ette on rakendatud täpselt samad isikud, kes levitasid suure suuga nn peavoolu valeinfot nii migratsiooni- kui ka koroonakriisi ajal.
/.../
Teadus on ametlikult tühistatud. Riigitelevisioonis antakse sõna vaid neile, kes suuri arendusprojekti toetavad, ning kuuleme argumente, mille kohta ei tea kas nutta või naerda. Ette lükatakse teadlasi, kes väidavad, et madalsageduslikul infrahelil ei ole mingit mõju elusorganismidele, inimese tervisele, et ainuke mõju saab olla kuuldaval müral? Isegi Terviseameti kodulehel on must-valgel väljas info infraheli negatiivsete mõjude kohta, inimese tervisele. Tõsiste teadlaste uuringute kohta, mis avaldatud mainekates, eelretsenseeritud teadusajakirjanduses, väidetakse täiestis süüdimatult, et need on vandenõuteooriad?
/.../
Lisaks on NIMBY tegelikult kestlikkuse üks põhiprintsiipe, mida teadlasedki uurinud ja välja toonud, et vaid see aitab loodust hoida, suurte ja korporatiivsete ärihuvide ning rumala poliitika vastu. Sest ainult kohalikku kogukonda huvitab, kuidas seal päriselt elukeskkond toimib.
/.../
Kui ühe tuugeni kogukõrgus on teisest näiteks 2 korda suurem (nt 150m ja 300m), siis on teisel tiiviku tööpindala, seadme võimsus, tekitatav IH müra jms nähud on mitte 2 korda, vaid ca 4 korda suuremad. See tuleb ringi pindala kasvamisest raadiuse ruudu järgi (S=π*r^2)/.../Seega on 300 m tuugen 150 meetrisest mitte 2 korda, vaid enam kui 4 korda suurem/ võimsam/ häirivam/ rohkem infraheli genereeriv. Masinate mõõtmeid püütakse võimalikult suureks ajada seepärast, et ühe 300 m tuugeni ehituskulu võrdub ca kahe 150 m tuugeni ehituskuluga, kuid annab veidi enam kui nelja 150 m tuugeni tootmisvõimsuse.¤¤¤
A66 teemasse
20:51 04.02.2025
https://arvamus.postimees.ee/8185476/ago-samoson-taltechi-te
adlased-eesti-e-valimised-ei-ole-turvalised

Tundub, et oravate pähklivaru on taandunud koortele, varsti saate kollektoreid puhastada pähklipuruga. Tuleb ka päristöö kogemus, valus....
Deus
21:15 04.02.2025
Oh jumal, jälle see jama...
Palun lõpetage ära, auke on, keegi ei eita, auke ei saa lihtsalt ära kasutada. JA öelda,e t klienditarkvara on "kinnise koodiga" on ka BullCrap. Tegelikult on seal salajane ainult privaatvõti, mis peabki olema saljane!
Kui keegi selle kätte saab, siis võib öelda, et e-vailimne on ebaturvaline. Enne seda võivad kõik ennast tõrvapapi sisse rulli keerata ja diisliga ennast põlema panna.

Muudetud 04.02.25 21:15

Kärss
22:03 04.02.2025
See ei ole jama, sest see mõjutab valimistulemusi! Kui teadlasedki ütlevad, et pole turvaline ja kui sellepärast, et usaldusväärsust pole siiani ühiskonna jaoks piisavalt veenvalt tõestatud (ega ka ümber lükatud;) ja eelkõige IT-haridust saanud inimesed usuvad sellesse, jäetakse valimata minemata, on see oma eesmärgi juba täitnud. See toimib kui vesi ühiskonna destabiliseerijate ja maksuralli korraldajate veskitele. Ka juhul, kui see toimib nagu manuaalne arvutiviirus (noh et pead ise käsitsi sisse toksima "c:>format" vms).

Muudetud 04.02.25 22:58

kupu_3
22:11 04.02.2025
Aga miks just E häälte tulemusi peame alati kõige kauem ootama? Arvan, et enne loetakse paberid üle, sealt selgub, millise isikukoodiga isikud pole valimas käinud ja need lisatakse E häältele teatud erakonna toetuselks. Tean seda, sest E valimas käisid vanadekodu vanurid kel polnud aimugi sellest. Sugulased tegid avalduse politseile valimispettuse kohta, Postikas ja Delfi jõudsid 20 minutit lugu üleval hoida, siis võeti maha, kohus ei võtnud asja menetleda. Süüdi jäi vist ainult vanadekodu juhatajad, kellele tehti siis suusõnaline hoiatus... Pole ise seotud, lugesin uudistest.
Deus
22:24 04.02.2025
Mäletan neid uudiseid ja pole välistatud. Samamoodi nagu ühe Valgamaa kodaniku isa Mahima poe eest viina eest hääli ostis pojale.
Kässar
22:33 04.02.2025
E-hääletustest ei ole mõtet siin foorumis rääkida. Deus on mode, kes on ise IT mees ja on 100% kindel, et valskust teha ei saa. Kui julged midagi piiksatada, siis on oht kiirelt blokitud saada.
Deus
22:42 04.02.2025
Lihtsam on kõik emmi saata siin ja kui e-hääletus ära koristatakse, siis enam mitte hääletama minna. Vaadake ise, kuidas hakkama saate siis. Reffid ei saa igavesti e-hääletuse kasutajate peal liugu lasta, kelleks tolel hetkel oli suht koht kõik noored, kes uskusid reffi lubadusi paremast tulevikust, nägid 18% peale käibe kukkumist ja töötasid soomes ja mujal väljamaal. Siis said nad normaalse, inimliku võimaluse hääletamiseks selle asemel, et otsida kuradi linna pealt ülesse kuradi putka, kus peab migni pagana ametnikuga veel jagelema, et oma põhiseaduslikku õigust kasutada.
Kärss
23:16 04.02.2025
Aga miks peaks e-hääletuse ära likvideerima... miks seda ei võiks teha hoopis läbipaistvaks, nii et kõik usuksid? Mind täiesti siiralt huvitab vastus sellele küsimusele, sest sellele juhitakse tähelepanu nii väljast kui ka siseriiklikult, tehnilisi takistusi pole, aga põhimõtte pärast ei tehta. Viise selleks on ju palju, mis on juba kasutusel ka mujal. Kaks lambinäidet:

- Samal hetkel üle veebi näotuvastus nagu pangas, jõllitad oma 3D näoga 30sek (või palju see oligi?) telo- või arvutikaamerasse tuvastatud seadme kaudu. Pangad ju tuvastavad niimoodi digitaalselt seal, kus ei peeta ka ID PIN2 piisavalt turvaliseks (st mitte lihtsalt lõustapilt vaid spetisiifilisi lõustamarkereid digitaalselt võrreldes). Pank saab, aga häälestamisel ei saa? Miks? Kui kasvatad habeme või on nägu joomisest paistes, siis lähedki jaoskonda hääletama.

- Hääle hilisem kontrollimisvõimalus. Paberhääl ei vajanud seda, inimesed uskusid (vaatamata lihtsamalt võltsitavusele:), aga digihääle puhul ei usu. Järelikult on vaja, et ma saan ka 3a hiljem kontrollida, et mu hääl on ikka "õiges kastis" (täpselt nagu saan kontrollida internetipangas enda 3a tagasi tehtud tehinguid). Kõik teised võiks kah näha neid "kaste" virtuaalselt, lihtsalt oma häält saan näha vaid ise. See pole vastuargument, et seadus ei luba - järelikult tuleb seadust muuta!

Meil oleks korrapealt laualt maas kõik need usun-eiusu teemad, e-hääletus jääks alles, kõik oleksid rahul, keegi ei jätaks sellepärast enam häälestamas käimata. Aga praegu on kraani juures need, kelle jaoks on kasulik, et paljud jätaks hääletamas käimata... sest kasu selles on neile vist suurem, kui võltsimisega saavutatav kasu;)

Muudetud 04.02.25 23:19

Deus
23:34 04.02.2025
No aga ta on ju nii läbipaistev kui vähegi võimalik. Seda saaks veel läbipaistvamaks teha ainult kui ära kaotada seadusest nõue anonüümsusele, kohe saaks paugust selle eraldi krüptokasti koos CD'e kirjutamisega ahelast välja visata. Aga siis tuleb teispidi jonnimine mängu privaatsuse koha pealt, sest häälte lugejatel on nimed kohe näha ja saab tiblastanile/hiinale/usa'le ette kanda, et see vend on sellise meelsusega. Tahaks ju isegi teada saada nende kodanike nimed, kes Petersoni valisid e-teel...
Kolm valikut:
Jääb nii nagu on, suht murdmatu.
Kaotada ära valimisanonüümsus e-häältel.
Kaotada ära e-valimised.

Keskmine osa isiklikult mulle ei meeldi, seega minu jaoks kaks valikut ja kompromissina olen nõus viimasega ning tegema nii nagu ülal kirjutasin.
Mittekooner
23:53 04.02.2025
2014 korraldati siin pidulik vastuvõtt e-valimiste auditeerijatele. Sooviti ilmselt saada kiitev seisukoht oma e-valimiste süsteemile. Tulemuseks oli aga korralikus teadusajakirjas tõsise teadusCV-ga tegelaste grupi (USA ühest tippülikoolist) poolt täiesti mahategev artikkel.
Jutu järgi tehti kohendusi ja väidetavalt saadi korras "masin". Edaspidi on igasugustest tõsistest auditeerijate kutsumistest hoidutud. Võime retooriliselt küsida, et miks?
Igasuguste firmade siiakutsumine on silmamoondus.
Ainus viis meie e-valimiste süsteemi praktikas mittemurtavuse tõendamiseks on, et peale tehtud kohendusi kutsutakse jällegi selline teadlaste grupp, kellel on maailmatasemel teadusartiklid. Las need teevad auditi ja siis avaldavad auditi teadusartiklina (2014 seda tehti). Kõik oleks rahul, teadlased saaksid tööd ja meie e-valimiste juurutajad aupaistel särada.
Neid tasemel teadlasi ei saa praktikas ära osta, nad ei saa avaldada artiklit, milles on tõendamata jura. Teadlase ainus väärtus on tõsiseltvõetavus.

Seni, kuni sellisel viisil seda ei auditeerita, jäädaksegi konti närima.
Deus
00:05 05.02.2025
Ketra foorumit, ma olen juba seletanud, miks selle "teadlase" seisukoht vale on, ta nimelt oma hirmujuttudes jättis ühe väga olulise nüansi valja milleks on meil iga ühe personaalne privaatvõti. Ta jutt vastab 100% tõele ilma selle nüansita, et meil on riiklikul tasandil igaühel oma isiklik infotehnoloogiliselt murdmatu võti taskus. Haamriga saab igaühe käest lõpuks pin koodi kätte, millega sellele võtmele ligipääs saada.

Ja seepärast ma ohkasingi enne, et hakkab jälle see jama peale...

Veenge nüüd valitsus seda asja ära kaotama palun, saame topeltpõhjaga kaste edasi usaldada ja värki ja kõik õnnelikud.

Ja miks sa oma regatud nime ei kasuta, mittekooner?

Muudetud 05.02.25 00:06

Kärss
00:08 05.02.2025
¤¤¤Aga siis tuleb teispidi jonnimine mängu privaatsuse koha pealt, sest häälte lugejatel on nimed kohe näha¤¤¤

Äkki ei tulegi jonni? Äkki läheb ja hääletab siis sedeliga? Kes ei usalda, teeb seda juba praegugi. Kuidas häälte lugeja näeb, kui privaatvõti jääb nagunii ainult hääletajale (nagu pangakonto)?

Pangakontode ja digiallkirjadega lepingute najal seisab kogu inimese hinge taga olev varandus. Imelik, et seal keegi hädalda, et mu pangakonto nagu ei olekski enam piisavalt turvaline/anonüümne. Iga pank teab kah täpselt, kui palju mul seal arvel raha on. See on siiski mastaabi jagu olulisem teadmine kui mingi üksik hääl, mis kõigele lisaks on päris sageli üldse protestihääl:)

Aga kui jääkski näiteks e-hääletajatele 2 valikut:
- kas e-valimised nii nagu praegu või
- valimised nii, et AINULT SINA ISE saad hiljem kontrollida, et hääl tõesti on seal, kuhu selle andsid (sh ka eelmistel valimistel).

Kumma variandi inimesed valiks? ;)
Üks ei välista ju teist, Sina valid nagu Sulle meeldib, mina valin nagu mulle meeldib, aga mõlemal on võimalik lähtuda oma hirmudest ja tasalülitada need täpselt talle sobival viisil.

Ära pisenda teiste inimeste muresid - see on peamine puudujääk, mida väljastpoolt Eestile on ette heidetud läbipaistvuse teemal ja peamine põhjus, miks e-valimisi kaalunud riigid seda teed üldse pole läinud ja mitmed, kes läksid, sellest ikkagi loobusid (seda kinnitavaid linke on siin mitmeid).
Marko
00:13 05.02.2025
https://www.youtube.com/watch?v=JKwcBawkdkc

Järgmisteks valimisteks tehakse see video uuesti ja tehakse laud puhtaks. Ma ei olekski väga imestunud.
Deus
00:21 05.02.2025
Kogu su väljatoodu ei kehti, mitte ükski punkt, kui e-valimine jääb alles. Kontrollimiseks on aga vaja isikustada loetav hääl, loe ülevalt selle miinuspooli. Nii lihtne see ongi. Kõike su välja toodut saab praegu juba teha.
E-valijad ei süüdista paberhääletajaid vaid vastupidi.

Mis puutub võtmesüsteemi, siis tegu on siiski võtmepaariga. Ja see on loodud just seepärast, et teha kindlaks, et allkirja anda on ikkagi kes ta väidab end olevat. See on isikustatud privaatvõti siiski.

Maksuametilegi saadad ju aruannet nii, et lased nende avaliku võtmega kirja kokku ja siis saadad, ainult nemad saavad avada, sest neil privavõti olemas, sina seda avada enam ei saa ega naaber ka mitte.
Kässar
01:01 05.02.2025
Paberhääletusega on asi lihtne - on must kast, kuhu libistad sedeli ja siis hiljem loetakse need sedelid üle.

E-hääletus. On kast, kuhu lähevad sisse hääled ja siis sellest kastist tulevad välja tulemused.
Kuidas ma saan kindel olla, et kast valskust ei tee?
Kuidas ma saan kindel olla, et see avatud koodiga programm, mida kõik saavad vaadata , on ka reaalselt 100% samal kujul seal kastis sees?
Kuidas ma saan kindel olla, et keegi patsiga poiss ei saa vahepeal kuskilt sinna midagi omalt poolt juurde lisada?

Ühesõnaga ma absoluutselt ei saa usaldada e-valimisi, sest ma ei tea, mis seal kastis üldse toimub.

Deus
01:17 05.02.2025
https://youtube.com/shorts/kuGPijexfnM?si=hBONQC1VnVnr0Vvb

40 häält tuli siit.

Ühesõnaga kinnitasid seda, mida ma ütlesin. Illusioonis elavad paberikummardajad pigem usaldavad mustkunsti kui võltsimatut asjandust. Pääseb sellest paradoksist ainult nimelise sedeli ja nimelise e-häälega.

Muudetud 05.02.25 01:20

Kärss
01:51 05.02.2025
¤¤¤E-valijad ei süüdista paberhääletajaid vaid vastupidi¤¤¤

Küsimus pole üldse selles, kes süüdistab, vaid et need, kes ENNE uskusid süsteemi, need ENAM EI USU. Saad aru, süsteem tehti ringi (usaldusväärsemaks muutes;) ebausaldusväärsemaks selle hinnaga, et laisad inimesed viitsiks üldse hääletada. Sa tõesti ei saa aru, et midagi väga valesti läks?:))

Kurat riigi usaldusväärsus ja kellegi laiskus on ju nii erinevad kaalukausid! Riik kaotab palju, kui inimesed enam ei usalda (usalduse kõikumisest algavad kõik finantskriisidki!). Laiskadega kaotatakse vaid hääli, sest nad olid enne ja on praegu ikka sama laisad, lihtsalt laiskade mobiliseerimisega suudeti muuta kaalukausse nii, et saab korraldada teerulliga maksufestivale jpm. Vaata hääletustulemuste osakaalusid, just need "laisad" ju uskusidki Kaja Kallase teadlikke valesid:)) Osaliselt vbl ka sellepärast, et laisk mitteitimees, kes ei viitsi süveneda e-hääletamise tehnilistesse detailidesse, ei süvene ka neisse valimisreklaamidesse. Ikkagi kindlates kätes - kui lubati, ju siis on.

See mitteitimehetasemel sisu teadmata e-hääletuse turvalisusesse uskumine on sisuliselt täpselt samasugune religioon nagu nendel, kes e-hääletusse (immuunsüsteemi, Maa pöördellipsoidsesse kujusse jne) ei usu - ongi lihtsalt usuküsimus, ei enamat. Aga sellise ühiskonna lõhestamise kaudu saab teha asju, mida muidu ei saaks ja see on probleem, mida nimetatakse probleemiks pea kõigis riikides peale Eesti, venemaa ja veel mõne ÜKSIKU.

¤¤¤Haamriga saab igaühe käest lõpuks pin koodi kätte, millega sellele võtmele ligipääs saada¤¤¤

See ei ole probleem, sest kõik inimesed ei ole argpüksid, kes poleks valmis oma näoga ütlema, et mina valisin neid just sellel põhjusel ja võtavad auga vastu kogu sellega kaasneva pasa. Mõni üksik kindlasti kardab töökoha pärast ja eks tema laseb siis sedeli kasti PIN2 toksimise asemel. Milles probleem on? Pangaülekannet tehes me ju ei filosofeeri turvalisuse pärast, kuigi kaalul on kogu meie maine vara?

See hääl on üksikinimese vaatest ju nii tühine asi võrreldes kasvõi arvel oleva rahaga, kuhu pääseb mõnda numbrikombinatsiooni teades ka magava inimese sõrmejäljega ligi. Juba see digitaalne lõustatuvastus (nagu pankadel) teeks selle vähemolulise nähtuse veel palju turvalisemaks kui pangaülekanded.

PS: proovi vastata mitte fakte ladudes, vaid nii, et neist üheseltmõistetavalt aru saaks. Ära unusta, et ka kõik "kässarid" peavad sellest aru saama, sest muidu ei tee nad teadlikke valikuid, vaid valivad oma uskumusi ja hirmude peegeldusi... ja neid "kässareid" on kokku palju-palju rohkem kui itimehi, kellele polegi tarviski midagi tõestada. St see süsteem peab olema loodud lihtsa inimese jaoks, mitte nendele, kes ei suuda oma tarkusi veenvalt sõnastadagi.
jee.kim
03:40 05.02.2025
Juba klassikud ütlesid, et:" Täptis pole see, kes hääled annavad, vaid need, kes hääled kokku loevad!"
v6sa
06:08 05.02.2025
Mittekooner, ega usku ei saa auditeerida. Kõwade artiklitega või ilma, ega usklikku see veena. Kui aruanne ei sobi, olid "valed teadlased".

KOGU valimissüsteem, nii paber kui eee, põhineb usul. Praegu on meil väga palju paberiusku inimesi. Huvitav, kas need samad inimesed riigiga suhtlevad ka paberkujul igapäevaelus?

E-hääletuse nõrk koht on valimisserveris häälte kokkulugemisel toimuv. Mitte rakenduse enda häkk, vaid, nagu õigesti on öeldud, siis VÕIMALUS, et PP kohendavad softi endale sobivaid tulemusi väljastama. Seda kahtlust pole võimalik ümber lükata, sest IGA tarkvara on põhimõtteliselt võimalik kohandada. Ainult mõne kohanduse hästi peidetult tegemine on liiga kallis, et sellega jännata. Odavam on väikeriigi ahned riigijuhid ära osta:)

Täpselt samasugune nõrk koht on paberhääletuse valimiskasti avamise eelne aeg peale hääletamise lõppu. Kui kindlad me saame olla, et avatakse JUST SEE KAST, millesse on neli päeva sedeleid lastud ja mitte eelnevalt "õigete sedelitega" täidetud kast? IGAS jaoskonnas.... Kui me juba räägime selle tasemega pettusest.

"Kellegi teise eest" hääletamine on e-hääletusel lihtsam, aga ega paberhääletusel see võimatu ole. Lihtsalt vaeva tuleb rohkem näha, et inimene sedelile õige numbri kirjutaks.

Ma ei näe siin põhimõtteliselt muud võimalust, kui teha valimised avalikuks. Nii, nagu valitakse ülemsootskat: astud omale sobiva kandidaadi paku taha rivisse. Koos sellest tulenevate järelmitega.

Mulle sobiks. Enamus kardab järelmeid. Salaja valimas ollakse kõvad mehed trummi põristamas, aga oma nime ja näoga vastutama pole nõus. No ajalugu on näidanud, et kaotajatega kiputakse arveid õiendama ja arad jäävad ellu järglasi andma, see on muidugi tõsi. Siit ka eestlase alalhoidlik iseloom.

Olgu kohe öeldud, et mulle praegune e-hääletamise viis ainult poolthääli anda pole vastuvõetav. Paberhääletada saab ka võimuletrügivate oportunistide vastu:) Ei näe hetkel põhjust e-hääletada ka järgmistel riigikogu valimistel.

Oravate valimisvõidu taga ei ole mitte midagi muud, kui väike valimisaktiivsus. Need, kellele kehtiv olukord sobib, käivad hääletamisega selle jätkumist tagamas ja rahulolematud hääletama mitte minnes betoneerivad tulemuse.

Kui iga E-hääletuse vastane reaalselt veaks oma tagumendi valimisjaoskonda ja laseks teistsuguse valikuga sedeli urni, oleks tulemus midagi muud. Aga mitte hääletuseviisi, vaid rahulolematute osalusprotsendi tõttu.

Või kas oleks? Usu küsimus:)

Aga kuna lihtsam on foorumis või sauna eesruumis kõvatada, kui päriselt midagi teha, siis nii jääbki...
fdghfgh
06:40 05.02.2025
Viimati olid pabervalimised valgevenes, tulemusi teame. Veremaast rääkimata.
Üks indikaator on rahvaküsitlused, mida uuringufirmad teostavad- enne valimisi ja pärast valimistulemusi saab rahva arvamust võrrelda, aga samas- kes neid küsitluste korraldajaid üldse kontrollib ja kas nad ikka on täiesti sõltumatud?
Kui mina pean ennast ausaks inimeseks, ei varasta, ei peta jne, kas siis kõik teised on ka ausad?
Loodetakse ja usutakse, et on, aga kas ikka on?
Vbl sõltub kõik võimalustest- kui neid on, tekib ahvatlus kasutada.
Kärss
07:59 05.02.2025
###Ma ei näe siin põhimõtteliselt muud võimalust, kui teha valimised avalikuks. Nii, nagu valitakse ülemsootskat: astud omale sobiva kandidaadi paku taha rivisse. Koos sellest tulenevate järelmitega. Mulle sobiks. Enamus kardab järelmeid###

Usu küsimus, aga miks Sa arvad, et enamus? Pigem tühine vähemus. Aga see tühine vähemus pole sugugi mitteoluline, neil peab see anonüümsuse võimalus kasvõi pabersedeliga jääma. See olekski normaalne, et nii valija kui ka valitu esinevad avalikult oma näo ja nimega. Sel juhul tekiks avalik surve aususele ja ehk ei kardaks ka kohaliku KOV töötajad ega kooliõpetajad oma töö pärast.
fdghfgh
08:20 05.02.2025
Enamvähem 100% aususe saavutab ehk siis, kui valimiskast asub keset turuplatsi, seda valvavad ööpäevaringselt tavakodanikest aktivistid, nt pidevalt on 10 inimest kohal (muidugi on ka neid võimalik ära osta, aga tõenäosus siiski väike), loomulikult vahetustega ja viimasel päeval avatakse see kast sealsamal platsil ja hääled loetakse avalikult üle. Ainult siis on hääled rahva silme all ega võimalda mingeid manipulatsioone. Ja nii palju raha ilmselt kellelgi ei ole, et mingi kriitiline hulk valijaid ära osta, et nad konkreetse kandidaadi või erakonna poolt hääletaksid.
Ety412
08:58 05.02.2025
Kõige rõvedam korruptsiooni juhtum on minu meelest eesti 200 olek riigikogus. Said selle slava Ukraina pärast üldse hääli ja mis pärast välja tuli. Normaalne oleks olnud tühistada need hääled aga ei. Nüüd see välisminister käib avamas Ukrainas koole jne. Ise ka Eesti 200 liige. Süda läheb pahaks seda vaadates.
Deus
09:17 05.02.2025
40 miljonit tiblastani dollarit praegu näitab, kuidas valimised ära osteti. Ärge olge nüüd naiivsed, kui enne olite rämekriitilised.
Turukasti ideoloogia on meilgi ju, kõik saavad regada ennast vaatlejaks, kaasa arvatud e-valimistele. Seal küll jälle peab seda kasti usaldama, vaatleja asi on vaadata, et tee peal CD vahetust ei toimuks ja et pärast kokku lugemine õigesti tehti.
Ma olen üritanud seletada inimkeeli, ei uskund kässarilaadsed vaid hakkasid fakte loopima.
Loobin fakte vastu, miks eelmised faktid ei kehti, ikka ei sobi.
Viskangi pastaka õhku ja loobun, pole mõtet.
Riigi usaldusväärsust ja laiskuse tõttu tekkinut tulemit ei saa hetkel eraldi kaalukausile panna, sest nn laiskusest tulenevalt meil e-hääletus ongi. Laisad inimesed mõtlesid selle välja, et ei peaks minu kirjeldatud olukorras olema ja saaks kodust teha asja ära, tuleb odavam ka kui kastiga ringi joosta mööda vanadekodusid. Lisaks vanadele aga hääletasid nüüd ka need, kes enne ei tahtud, ei saanud, olid liiga laisad. Nende inimeste kallutatus on meedia tarbimine reeglina ja meedias jooksis video, mida Marko näitas. Mul endal on küll teler olemas kuid sealt jookseb sisu, mida mina valin, mitte mida minule on valitud, juba 24 aastat ehk siis ma polnud seda reklaami näinudki. Vähemärkuseks, et iroonilisena on nüüd hoopis reeded kahekordsed.
Teised riigid aga "kardavad" seepärast, et neil puudub infra, palun näidake mulle mõni teine riik, kus on isikustatud võtmepaar, mitte lihtsalt RFID kiip vaid isikustatud võtmepaar! USA on oma e-häälega supper näide, näita nägu, mine aparaadi juurde ja vajuta nuppu... Sama nagu Rimis või mis iganes pood see polnud, sai teenindajat hinnata, vajuta mitu korda kasvõi. Meil on otsast lõpuni kõik kaitstud va hetk kui isikustatud hääled muudetakse anonüümseks, see on must auk, see on koht kus saab tekkida jama, saab tekitada jama, mitte enne ega mitte pärast. E-hääled loeb ju ka inimene kokku, mitte ei lasta exceli tabelil koondväljavõte teha, kumb võtab kauem aega, kas pabereid kuhja laduda ja siis lugeda või rea kaupa monitori pealt maha kirjutada?
Nimetada argpüksideks anonüümsustntahtvaid hääletajaid on ka lühinägelik. Petersoni näide on vast kõige parem. Sel juhul võib juhtuda, et ei hääletata selle poolt, keda tahaks vaid selle poolt, keda kolm naabrit tahavad, muidu hakkavad koduloomad ootamatult surema ja elektrisüsteem kukke välja kutsuma. Muid tasandeid juba mainisin...

Võtmepaari süsteem on juba 25 aastat olnud arvutite ja inimese-arvuti vahelise turvalise suhtluse alus. Ma pole parooli kasutanud juba kümmekond aastat, masinatesse ligipääsuks on paroolid suisa keelatud. Meie digiallkiri on sellele samale põhimõttele ehitatud ja nüüd uuendati ka võtmed veel tugevamate vastu, sest tänu arvutustehnika arengule hakkasid vanad nõrgemaks jääma - loe nii et lahti murdmine kukkus 100 aasta pealt 10 peale (mis on id kaarti kehtivus aeg). Murdmatu süsteem, ei saa pealt kuulata, ei saa vahele torkida, perfektne süsteem.
Kolm punkti
09:54 05.02.2025
Ei ole ise eriti kompetentne valimiste osas, kuna valimas ei käi, kuid kas peale meie ja venemaa on veel ümbruskonnas riike, kes e-valimisi kasutavad? Kusjuures meie kasutame, kuna need on ausad, ja venlane kasutab, et endale sobivat tulemust tekitada. Kusjuures niipalju kui mina tean, siis meie valimistulemused hävitatakse imekiiresti ära, ja venelaste omad lähevad arhiivi, kust vajadusel on võimalik tulemused üle kontrollida.
Deus
10:13 05.02.2025
https://www.valimised.ee/et/e-haaled-havitatakse-12-mail-202
3

Üldiselt, mis vahet seal on, kas võtta arhiivist välja, et pjutin sai jälle eesotsa või pannakse tuli otsa järgmisel päeval. Meelerahuks hea küll, et meie riigis kõik on nii "läbipaistev", loetud hääled on turvaliselt ruumis, kuhu keegi ligi ei pääse.
Alates 2023 on Brasiilias kõik hääletused ainult e-hääletuse kujul. Ülejäänud kohtades on segu - Argentiina, Austraalia, Bangladesh, Belgia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, India, Itaalia, Kasakhstan, Lõuna Korea, Malaisia, Holland, Norra, Filipiinid, Hispaania, Sveitš, Tai, UK ja USA.
Nüüd ei tohi sassi ajada asju, sest e-hääletuse alla läheb kõik masina teel hääletused, olgu see perfokaartide või seesama Rimi näide.
Interneti teel e-hääle andmine on Eestis, Sveitšis, Kanada kohalikud, USA ja Prantsusmaa.

Ainukene turvaline e-hääletus on kas selle mitteeksisteerimine või siis isikustamine. Meie ja ainult meie riigi e-hääletus on ainukene kõige lähedam 100% turvalisusele kogu maailmas tänu meie id-kaardile.

Muudetud 05.02.25 10:14

v6sa
11:56 05.02.2025
Kolm punkti, kui Sina ei käi valimas, siis oled üks põhjustest meid valitseva kliki pukispüsimisele.

Kui kedagi valida ei ole, riku pabersedel ja anna sellega vastuhääl kõigile valimisnimekirja kantuile. Kui neid on mõne tuhande v6salaadse ullikese asemel ühel hetkel 25+ % nimekirja kantud valimisõiguslikest isikutest, on valimiskomisjoni esimehel kaunikesti keeruline kalanäoga rääkida valimiste õnnestumisest ja rahva tahte väljendusest:)

Vähemalt ei saa Sinu isikukood hääletada kellegi poolt võimalust kasutava aktivisti käe läbi:)

Muudetud 05.02.25 11:58

maaks
12:20 05.02.2025
Me elame (kahjuks) ajas, kus faktid ja tegelikkus ei huvita enam mitte kedagi. @Deus
Sa võid üksi rääkida/ kirjutada puhast kulda, aga kari lolle on sust kogusega alati üle :-)
Keegi siin eespool seadis e-valimised kahtluse alla, sest nende tulemused saabuvad alati kõige lõpus. Ja nii ongi (et on kahtlane - loomulikult :-) ), sest ainult selliselt saab e-häältest välja võtta paberil uuesti hääletanu(te) hääle. Ja loomulikult kontrollitakse seejuures üle, kellele see e-hääl läks :-) :-)
Kässar
12:41 05.02.2025
E hääletusi võltsides pead ainult jälgima, et raamatupidamislikult arvud klapiksid . Tõstad ühelt portsult teisele üle ja kogu muusika. Võid juurde ka sokutada hääli, peaasi, et valimisprotsent jääb normaalsuse piiridesse.
Kontrollida pole seal midagi võimalik . Serverikasti jõllitades sinna sisse ei näe, mis tarkvara seal tegelikult jookseb. Kust me teame, et tegelikult sealt ei liigu vahepeal andmed kuhugi mujale tagatuppa, kus patsiga poisid jälgivad ja timmivad .
Mitte midagi me tegelikult ei tea, mis mustas kastis toimub. Ainult on usk, et programm on selline, nagu ta kuskil avalikustatud on. See aga ei tähenda, et päriselt ka seesama programm seal sees on. Ja isegi kui alguses on see programm sees, siis kes ütleb, et kuskilt tagatoast sinna keegi uut koodijuppi juurde ei kirjuta vahepeal.

Kui juba tavalise tikutoosiga on võimalik teha selliseid mustkunstitrikke, nagu Deus meile näitas, siis kujutage ette, milliseid mustkunstitrikke on võimalik teha e-valimiskastiga. Mustkunst seisnebki selles, et rahvale on jäetud mulje, justkui sissepääs sinna kasti on võimatu , et lukk ja võti on uksel ülikõva , aga tegelikult on kuskil mingi salauks, kustkaudu omad joped ilma mingite probleemideta sees käivad laamendamas nii kuis tahavad.
maaks
13:27 05.02.2025
Ära kujuta ette @Kässar, seal ei ole mingit salaust - nupud on küljes, millega "valimiste" tulemus paika sätitakse. Deus teab seda, aga tema erinevalt minust ei tohi seda infot avaldada.
https://www.upload.ee/image/17710949/must_kast.png
EDIT: sorry, see oli vana pilt, see vahetati hiljuti välja sellise vastu (kahtlustati, et hiinlased sekkuvad valimistesse)
https://www.upload.ee/image/17710979/must_kast_2.png

Muudetud 05.02.25 13:32

Kolm punkti
13:36 05.02.2025
Austet v6sa, saan su loogikast aru. Püüan enda loogikat seletada. Minu arvamus on, et mitte ükski normaalne inimene ei vali reformierakonda, sotse, keskerakonda ja isamaad, eesti 200st rääkimata. Mingid aastat tagsi demonstreerisid ekre härrad, et nemad ka ei oska valitseda. Minu järeldus on seega selline, et meie rahvas ei väärigi paremat valitsust. Räigemalt väljendudes rahvas, kes on aastasadu elanud võõra valitsuse all, ei oskagi oma vabadusega midagi peale hakata. Samuti nagu omal ajal vene talupojad keerasid peale revolutsiooni sellise sita kokku, mille tagajärgi parandatakse siiamaani. Sama olukord on ka siinsamas foorumis, kui peale vaadates tundub, et targad inimesed arutavad tõsiseid teemasid, kuid tegelikult pole mitte kellelgi piisavalt eneseväärikust, et midagi muuta. Ja paljud, kelle väärikus ei ole lubanud niimoodi edasi elada, on juba jalgadega hääletanud.
Kärss
14:13 05.02.2025
¤¤¤Ma olen üritanud seletada inimkeeli, ei uskund kässarilaadsed vaid hakkasid fakte loopima.¤¤¤

¤¤¤Sa võid üksi rääkida/ kirjutada puhast kulda, aga kari lolle on sust kogusega alati üle :-)¤¤¤

Veelkord - valimisi ei korraldata itimeeste jaoks vaid lihtinimestele! Kui neile pole arusaadav/usaldusväärne, siis järelikult ei sobi, nii lihtne ongi. Isegi koer saab sellest aru, kui tema usaldust on kuritarvitatud ja rohkem ei usalda. Erakordselt küüniline oleks koera süüdistada selles, et ta ei saa täpselt aru, millise mehhanismiga tema usaldust kuritarvitati. Me ei räägi praegu üldse tehnoloogia usaldusväärsusest!

¤¤¤Nimetada argpüksideks anonüümsustntahtvaid hääletajaid on ka lühinägelik. Petersoni näide on vast kõige parem¤¤¤

Õnneks ei räägita paberhääletuse keelustamisest. Aga demokraatilikus riigis oleks see iseenesestmõistetav, et sanktsioone ei pea kartma. Kui Eestis peab, on ka demokraatiast rääkimine liialdus. Äkki oleks aeg vaadata riigina peeglisse ja tunnistada ühe järjekordse illusiooni purunemist?

Ka mina polnud seda oravate reklaami näinud, sest ei tarbi absoluutselt televisiooni. Loosungist olin muidugi kuulnud ja lubaduste kuritarvitamisi pole kunagi unustanud. Käib ka EKRE jt kohta.

Artikkel otseselt majandusteemasse.
Kui 15a tagasi pidi Soomes käies vähemalt orienteeruma ketipoodide eripärades, kust-mida kaasa tuua, et Eestisse kastide kaupa vedamine majanduslikult mõttekas oleks, siis tõepoolest juba paar aastat on seal peaaegu kõik nii odav, et iga kord ongi auto laeni täis laotud ja hinnaVÕIT võib olla suurem selle vedava auto turuväärtusest. Alati polegi oluliselt odavam, aga sama raha eest saab osta oluliselt kvaliteetsema toote, mille ostmist Eestis ei saa omale lubada. Toon paar tsitaati mitte pealkirja kinnitamiseks, vaid hoopis moonutatud statistikast, sest kõik polegi nii mustvalge, kui turisti jaoks võib paista. Soodsama hinna üks põhjused on vähem poode tarbijate kohta (igal poel suurem käive), toidu käibekas on 14% ja tervikuna on ka turg ise mitu korda suurem. Ja muidugi Soome tarbija ostujõud on palju suurem, aga selles osas oli oravavalitsusel vähemalt lahendus olemas - maksufestivaliga vähendati Eesti tarbijate ostujõudu drastiliselt...
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120353752/utlen-ausalt-os
tan-juustu-ja-sinki-soomest-eestlased-kaivad-laevaga-toidupo
es

¤¤¤Soome Prisma hindu tasub võrrelda Eesti Prismaga. Tulemus kurvastab, sest paljud tooted ongi Soomes odavamad, kuigi Eurostati 2023. aasta andmetel oli Soome eratarbija jaoks 30 protsenti kallim riik kui Eesti.
/.../
Märkan Soome Lidlis müügil 43sendise kilohinnaga jahu, millel on kirjas, et see on tehtud Eestis. Lidlist öeldakse mulle, et selle jahu on tootnud Tartu Mill. Tartu Millist öeldakse, et nad ei saa ärisaladuse tõttu seda kommenteerida.
/.../
Normali poes on hinnad kordades odavamad kui meil. Ostame korraga aasta aja kraami. Šampoonid, dušigeelid, näotoonikud, deodorandid¤¤¤
Deus
14:30 05.02.2025
Kui oleks vaid "lihtsalt ei sobi" siis saaks minna ja paberiga vehkida. See võimalus on endiselt olemas ju.
Käärid on aga selles, et pabervalija süüdistab E-hääli nende jaoks ebaõnnestunud tulemustes.
Isegi siis kui eelistatuim partei etteotsa sattus.
Siit tulenevalt selleks et elimineerida inimeste kahtlused, tuleb E-hääletus pikalt saata.
Panen kasti konjakit vahele, et siis suunataks viha ja pettumus musta häältesedeli kasti pihta öeldes, et topelt põhi või peegliefekt või... Mida iganes. Inimloomus on juba kord selline.
Kärss
14:46 05.02.2025
Pabervalija süüdistab, sest tema oli juba enne olemas ja temalt võeti ära valimiste usaldusväärsus. E-hääletajatelt pole midagi ära võetud.

¤¤¤et elimineerida inimeste kahtlused, tuleb E-hääletus pikalt saata.¤¤¤

Eestile on ju antud suunised e-hääletuse pikalt saatmise asemel hoopis selle läbipaistvamaks muutmiseks, mida Eesti täita ei kavatse (tuginedes paberhääletusajastu Põhiseadusele). Suuniste täitmata jätmine on kasulik just ühele erakonnale ja see ei puuduta üldse võltsimist;)

Teemasse: jah, seekord on Võrklaeval õigus, Eesti ongi tänu oravatele laenukoormuse kasvult Zooroopas teisel kohal... aga esimene on konservatiivselt juhitud Soome:))
https://epl.delfi.ee/artikkel/120354763/faktikontroll-kas-ma
rt-vorklaeval-on-oigus-et-eesti-on-laenukoormuse-kasvu-poole
st-euroopa-tipus

Muudetud 05.02.25 14:50

maaks
15:06 05.02.2025
Rohkem positiivsust @kärss - sama infot on võimalik esitada ka teistpidi: "vaatamata laenukoormuse kiirele tõusule (tõus isegi kiirem kui Soomel) on Eesti laenukoormus kokkuvõttes siiski EU üks madalaimaid olles kõrgem ainult Bulgaariast." :-)
Tegelikult tuleks purulollidelt valimisõigus üldse ära võtta, mitte kiskuda kõiki teisi nende tasemele :-)
Deus
15:35 05.02.2025
No millised suunised me peaks täitma siis, et asi oleks veel läbipaistvam?
Kärss
16:17 05.02.2025
16 punkti
https://www.err.ee/1609262337/osce-soovitab-eestil-tosta-e-v
alimiste-usaldusvaarsust-ja-kampaaniate-labipaistvust

¤¤¤ERJK: muudatusteks puudub poliitiline tahe¤¤¤

Samoson natuke blufib, aga...

https://www.err.ee/1609595921/tehnikaulikooli-teadur-tostis-
kusimusi-e-haaletuse-kohta

¤¤¤Tarvo Treieri ja Kristjan Düüna 2024. aasta lõpus ilmunud teadusartikkel keskendub e-hääletuse turvalisusele, täpsemalt võimalikele haavatavustele seoses sisemiste rünnakutega ja e-valimiskasti terviklikkusele. Autorid vaatasid läbi e-hääletuse lähtekoodi, analüüsisid süsteemi toimimist, uurisid dokumentatsiooni ja vaatlesid varasemate valimiste auditiaruandeid. Nad tuvastasid haavatavusi, mis võiksid võimaldada ebaausatel sisemistel osapooltel asendada kõik hääled ilma, et seda märgataks. Selle lahendamiseks pakuti välja auditeerimisrakenduse, mis kontrollib, et hääli pole töötlemise käigus muudetud. Valemit testiti erinevates stsenaariumites, sealhulgas häälte asendamise, lisamise ja eemaldamise puhul, tõestades selle võimet tuvastada mitmesuguseid manipulatsioone.¤¤¤