Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Mis saab Eestist? Majandus, julgeolek?

Marko
16:48 18.04.2025
### Mammil kukkus igatahes suu lahti, kui nad Vaheri kinni võtsid ja plate peale viisid. Ja üldse, juhul, kui meeste tegutsemine olekski olnud ebaseaduslik, kas poleks see siis olnud PPA personaliosakonna asi seda neile lihtsalt öelda, mitte oodata nende kurjategijateks kuulutamist?

Mammi mäletab mingist ajast, et õigussüsteemi mõte oli: pigem pääsegu mõni pätt, kui aus inimene süüdi mõistetakse. Tänapäeval tundub see põhimõte olevat ümber pööratud – kindluse mõttes paneme kõik vähegi näppu sattunud seaduskuulekad raudu, neid ju lihtsam püüda ka ja üks, mis kindel: küllap neil mõni luukere ikka kusagil vedeleb, peaasi, et prokuratuur saab ennast toimekana näidata.

https://www.ohtuleht.ee/1128464/mammi-loob-hairekella-eestis
-pannakse-ausad-inimesed-raudu-patid-elavad-priilt

Lugemissoovitus! Kenasti maalähedaselt kõik meie valud kirja pandud, natuke ka liitlaste juures toimuvast.
Kässar
08:41 20.04.2025
Suured tõllas, väikesed võllas. Nii see on alati olnud, on täna ja on ka tulevikus.
Ja kui natuke sügavamalt selle peale mõelda, siis on ka arusaadav,miks see niimoodi peabki olema.
Kummikute ja kõrvaklapivaras Vaher oleks pidanud ammu kinga saama. Kui varastada, siis varastada suurelt.
fgdhgf
10:49 21.04.2025
maaks
12:00 21.04.2025
Usk on läbi aegade olnud (ja jääb) kõige odavam "politseilahendus" - riigil, millel maksumaksjaid ja seetõttu ka raha napib tasuks seda suunda rohkem arendada :-)
Etny
16:34 21.04.2025
Meie riik riigiks aga hoopis rohkem paneb muretsema mis sellest maailmast üldse saab. Suur kiusab väikest ja mitte keegi ei suvatse seda jama lõpetada. Kõik peab sobituma kurjusega. Masendav olukord.
Kärss
18:50 21.04.2025
See artikkel mingis osas selgitab Etny muret ühe puuduliku mäluga inimese suu läbi, aga tasub lugeda siiski, ka liberaskeptikutel. Nii seda, mida ütleb kui ka ütlemata jätab. Päeva (ausalt!) parimat tsitaati ei kõlba kah tsiteerimata jätta;)
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120371816/intervjuu-siim-
kallas-valitseme-ja-valitseme-kuni-ei-saa-enam-midagi-liikum
a-siis-valib-rahvas-populisti-kes-toukab-liikuma-kaose

###Populistid röövivad valija tähelepanu lööklausetega. Ajakirjandus haarab nendest kinni ja kaotab ise fookuse. Eesti ajakirjanikud ei saa tihti suurtest teemadest enam aru/.../Vabadus antakse ära sel hetkel, kui kõigil on mugavam suu pidada.###

Tsiteerin ühte pikemat lõustikupostitust, mis vastab üsna hästi ka pealkirjas olevale küsimusele. Lingilt leiab omakorda lingi ka väärt artiklile Relvaseadusest.
https://www.facebook.com/groups/692579645089139/posts/139728
4854618611/

###Toon välja ka ajateenistuse läbinud inimesed enda näitel. Ma teenisin aega militariseeritud Eesti piirivalves 1995-1996 minnes ajateenistusse vabatahtlikult 18 aastaselt. Ajateenistuses peale relvaeksami sooritamist usaldati minu kätte mitte mingi püstol, vaid lahingautomaat AK-74 esmalt 30 padruni teravmoonaga ning usaldati mind 18 aastast "tatikat" ilma järelvalveta valvama õppekeskuse territooriumit selle automaadiga. Narva maanteepiiripunktis usaldati minu kätte automaat Galil AR 60 padruni teravmoonaga, et valva piiri "poiss" ilma, et mingi laskeinstruktor või politsei ametnik oleks 6 tundi jutti minu kõrval valvanud, et ma selle lahingrelva ja teravmoonaga mingeid lolluseid ei teeks. Usaldati ilma järelvalveta, aga nii kui minu ajateenistus lõppes muutusin ma riigi silmis "idioodiks" kes relva käsitleda ei oska. Ja ei ole vaja tulla rääkima, et tsiviilnõuded on karmimad relva käsitlemisel kui kaitseväes. Iga mõistusega inimene mõistab kui tõsine on otsus kasutada tulirelva isegi siis kui oled rünnaku all ja ei tule see päästiku vajutus nii lihtsalt kui relva vastased oma võhiklikkuses seda arvavad.

Ma pole peale ajateenistuse lõppu üritanud taotleda relvaluba tsiviilis põhimõtte pärast, sest ma juba korra tegin relvaeksami, ma juba tõestasin, et olen tulirelvaga vastutustundlik ning oskan seda käsitleda ning kui ma tsiviilis uuesti relvaeksami teeksin, siis tõestaksin ma bürokraatidest ametnikele, et neil on õigus kui nad arvavad, et inimesed on idioodid kelle relva käsitlemisoskus ja vastutus on null. Meie riigis ei võimaldatagi relvakultuuri arengut erinevalt näiteks USA osariikidest kus on liberaalsed relvaseadused. Juba statistika ise räägib enda eest. Võtame näitena Kalifornia osariigi vs Teksase osariigi. Lihtne statistika näitab, et tulirelvaga toime pandud kuritegusid on kordades rohkem Kalifornia karmide relva seadustega osariigis kui liberaalsete relva seadustega Teksase osariigis. Miks nii? Asi on lihtne, esiti on Teksase osariigis relvakultuuri arendamine tavaline juba maast madalast ning täiesti seaduslik, ka ei kipu kurjategijad Teksase osariigis relvadega väga vehkima, sest nad saavad aru, et nad võivad iga nurga pealt tina saada, sest enamus inimesi kannab relvi ja paljud avalikult, aga Kalifornia osariigi karmide relvaseadustega on tulirelvaga sooritatud kuriteod kordades rohkem levinud ja sedagi mitte seaduslike, vaid ebaseaduslike tulirelvadega, sest tsiviilidele on tehtud relva omamine ja kandmine väga raskeks ja ebamugavaks.

Arvestades meie idanaabri agressiivsust ja siin Eesti Vabariigis elava 300 000 venelase (enamus kremlimeelsed ja Eesti Vabariigi vastased) olemasolu kardavad nõuka mentaliteediga politseinikud, et eestlased hakkavad massiliselt enesekaitseks rünnaku vastu kasutama tulirelvi (ja seda täiesti õigustatult). Täna võib tavaline inimene kes ei käi enesekaitse trennis vabalt peksa saada noortekambalt, kremlimeelselt jne kes käivadki trennis selleks, et õppida teisi peksma (vaata Türi paremäärmuslikke nn pedofiilide jahtijaid või hiljuti uudistes olnud juhtumit kus noortekamp Tallinnas peksis läbi neid korrale kutsunud mehed). Samas on meie politsei nii õhukeseks lihvitud, et Tallinnast ja Tartust väljaspoole on väljas 1-2 patrulli kogu maakonna kohta ning vägivaldsed rünnakud inimeste vastu on suht sagedased. Politsei ei suuda oma kaadrivähesuse tõttu tegeleda ennetusega, vaid tegeleb ainult tagajärgedega, kuid see ei aita kamba käest peksa saamisest pääseda ju. Kambad tunnevad, et on karistamatud, kuid samas kui kambad teaks, et ründamisel riskiks nad tina saada, siis mõtleks nad 100 korda enne kui kedagi ründaksid, sest isegi need madalalaubalised ei taha haavata saada või surra. Ja ärge tulge mulle rääkima, et Eesti on väga turvaline, tuletage meelde Taavi ja Olga Minniku olukord, kus politsei ei liiguta lillegi ründaja vastu.###
Kärss
13:25 23.04.2025
Julgeolekust, kopeerin täismahus.
https://www.facebook.com/Ilmar.Raag.eestikeeles/posts/pfbid0
2WqSL8kJAKexcvGozDJUoDnbaNeiAgEJUagKDdT58sExPhHyMixXWvgrh6yK
CJFBul

###Jätkame Ukraina kogemuste ülekandmist Eestisse, ilma et väidaksime, et see juhtub kindlasti. Kirjeldan siinkohal eriti keerulist aspekti, mille puhul tahan rõhutada, et mõtleme täna ka mustade stsenaariumide peale, et homme olla valmis tegutsema ükskõik millise kriisi tingimustes. Niisamuti kordan, et lähitulevikus pean ma sõda Eestis ebatõenäoliseks.
ISETEKKIV EVAKUATSIOON (ehk CLUSTER FUCK)

Ukraina, 24. veebruar 2022. Sõda algas hommikul, aga juba keskpäevaks tekkis Ukraina lääneosas umbes 300 km pikkune ummik Poola piiripunktist Ukraina sisemaale. Mõned inimesed jätsid oma autod maha ja kõndisid jala piirile, kus valitses totaalne kaos. See ummik kestis umbes kolm päeva, mille jooksul inimesed elasid autodes, neil sai toit otsa, samal ajal kui teeäärsetes tanklates sai kütus otsa.

See evakuatsioon oli täiesti isetekkeline, sest riigi juhtkond ei andnud mingit suunist kusagilt evakueerimiseks. Tegelikkus oli veelgi hullem. Mitmetes piirkondades, kuhu lahingutegevus jõudis kohe esimesel päeval, ei olnud isegi planeeritud mingit riiklikku evakuatsiooni. Sõja esimese kahe nädalaga lahkus riigist vähemalt 10% elanikkonnast. Hiljem veel 10%.

Hilisem inimeste spontaanne käitumine näitas, et neis linnades, millele sõda ligines aeglasemalt, lahkus lahingute saabudes kokku umbes 60–70% inimesi iseseisvalt. Tihti paanikas.

Ukrainlased ise kahtlustavad, et venelased provotseerisid ka meelega paanikat, näiteks organiseerides plahvatusi elamurajoonides. See võib olla usutav, sest läbi kogu 2021. aasta olid venelased Ukrainas korraldanud erinevaid kaost tekitavaid operatsioone. Elektrihindade tõstmine koos koheselt organiseeritud protestidega, Ukraina rahvuslaste lipu all meeleavalduste organiseerimine, kus meeleavaldajate seas olid palgatud löömamehed, kes pidid algatama kaklusi politseinikega. Veebruaris 2022 tehti 400 pommiähvardust jne.

Räägime Eestist.

Tüüpiline sõja lahinguvälja kujundamise aktiivne „hall tsoon” võib alata kuni aasta enne tegelike operatsioonide algust. Eristame siinkohal leiget hübriidsõda, mis juba praegu käib, ja selle aktiivset faasi, kus võib näha teisel pool piiri sõjalisi ettevalmistusi ja siinpool piiri üheaegselt sabotaaži, meeleavaldusi, info- ja küberrünnakuid jne.

Meil on juba praegu paljudel inimestel ärevus punases, ehkki täna veel mingit põhjust ei ole. Kuid kujutame ette kombinatsiooni, kus toimuks paar autodesse peidetud pommi plahvatust ja samal ajal paneksid ajalehed oma esikaanele suurelt küsimuse: „Kas see on sõda?” Isegi kui Venemaal sel hetkel tegelikult mingit kindlat rünnakuplaani ei oleks, käivitab see esimese isetekkelise evakuatsioonilaine, kus välja sõidavad eelkõige need, kellel on selleks võimalused. Me võiksime siis arvestada kuni 5%-ga elanikkonnast, kes igaks juhuks läheb liikvele. See tähendab kokku ligi 50 000 inimest Eestist.

Enamus neist püüab kasutada laeva, et minna Rootsi, kuid Tallinki võimsus ei ole juba selles faasis piisav, et sellist reisijate hulka valutult teenindada. Seni, kuni tee Poola on vaba, proovib väiksem osa ka mööda maismaad ära sõita.

Edasi astub mängu avaliku ohuhinnangu aspekt. Mida ütleb ametlik ohuhinnang? Kas riik näeb võimalust, et kriis eskaleerub? See käivitaks riigi valmisoleku tõstmise kava, mis omakorda provotseeriks isetekkelise evakuatsiooni jätkumist.

Kõige ohtlikuma stsenaarumi korral kasutab vastane ära põgeneda soovivate inimeste paanika, et üle koormata päästeameti ja avaliku korra hoidmise ressursse. See tähendab, et vastane võib suhteliselt lihtsalt päris sissetungile eelnevatel päevadel korraldada veel plahvatusi, identifitseerimata droonirünnakuid jm. Ukraina analoogi põhjal oleks meil sõja esimesel päeval liikvel umbes 200 000 inimest, kellest umbes pooled üritavad jõuda mingisugusele laevale. Samal ajal tegutseb Tallinnas ja Harjumaal vähemalt mingi hulk vastase diversante, kelle ülesandeks on kaose hulka suurendada, sest see takistab Eesti Kaitseväel operatsioonide läbiviimist.

Väga suure tõenäosusega on liiklus Suwalki koridoris raskendatud ja kõige mustema stsenaariumi korral on mereliiklus ka Soome lahel piiratud. Võime vaid ette kujutada massiivset ummikut Tallinna ümber, sest loomulikult ületab taoline mass kõiki võimekusi taolise inimhulgaga tegeleda.

MIDA TEHA?
Kõigepealt saame aru, et kergelt ja mugavalt ei juhtu midagi. See kõik oleks neetult raske olukord. Mina olen sel hetkel tõenäoliselt Kaitseliidu Tallinna malevaga ja mingil viisil pean aitama neid inimesi.

Planeerimise aluseks oleks minul kõigepealt arusaamine, et juhul kui ma eeldan eskalatsiooni jätkumist, siis ma tean, et kohe järgmiseks saabub kõikide ressursside defitsiit. See aga tähendab omakorda, et kõik inimesed, kes ei osale otseselt riigi kaitses, võiks eest ära minna. Mida rohkem Tallinna haiglate EMO-d peavad tegelema tsiviilisikute traumadega, seda väiksemaks jääb võimekus samal ajal päästa otseselt Eesti kaitsega tegelevate inimeste elusid. Sama probleem tekib toitlustusega. Tallinn ei jõua piiratud kaubavahetuse tingimustes pikemalt toita kõiki neid inimesi.

Seega ma oleksin põhimõtteliselt selle poolt, et võimaldada mittevõitleval elanikkonnal Eestist lahkuda. Seejuures nii, et neil säiliks võimalikult valutu võimalus näiteks kuu aega hiljem tagasi tulla.

Samuti juba tunduvalt kategoorilisemalt soovin ma vajadusel evakueerida prioriteetselt kaitseväelaste, kaitseliitlaste, politseinike jne perekonnad. Ka see on Ukraina õppetund, sest kui võitlev mees või naine peab muretsema, mis tema lastest või vanematest saab, ei ole ta väga keskendunud võitleja. Lisaks näitab Ukraina okupeeritud territooriumite õppetund, et repressioonide alla ei kuulu ainult ”vaenulikud riigiteenistujad”, vaid ka nende pereliikmed. Seega, vähemalt oma malevas loon ma meeskonna, kes tegeleks pereliikmete evakuatsiooniga Eestist välja.

Niisamuti on selge, et ma ei lubaks neile laevadele ühtegi maasturit, pikkup autot või kaubikut. Neid läheb Eestil vaja.
Kuid ikkagi kuidas läbi viia liikvele läinud inimeste kaitset ja suunamist. Teoreetiliselt on neli võimalust:

1) Ütleme inimestele, et minge koju tagasi ja riik evakueerib ainult neid, kes tõesti peaksid sattuma lahingute tsooni. (See ei ole tõsiseltvõetav, sest sellises olukorras riiki kohe ei usuta.)

2) Suuname inimesed hajutatult üle Eestimaa. (Tõenäoliselt ei tööta ka see, sest lõviosa inimesi tahab tingimata jõuda välismaale.)

3) Neelame alla kaose Tallinnas ja laseme Tallinki laevadel teha oma tavalist tööd. Puusalt tulistades arvaksin, et veidi tööd ümber organiseerides on Tallink võimeline 10 000 inimest päevas organiseerima Rootsi. See tähendab, et umbes 10 päevaga saadakse suurem punn eest. (Selle probleemi peamine probleem võib peituda selles, et kui samal ajal algabki päriselt sõda koos Shahed droonide rünnakutega, siis võivad kaotused tsiviilelanikkonna hulgas olla märkimisväärsed. Pool inimeste vihast pöördub ka valitsuse vastu, kes ei suutnud tagada normaalsemaid evakuatsiooni tingimusi. Lisaks saame aru, et kasvõi ühe Tallinki laevaga midagi juhtub, võib kogu skeem kokku kukkuda.)

4) Hajutatud evakuatsioon koos aktiivse meretranspordi abiga sõpradelt Rootsist, Taanist ja Saksamaalt. Sisuliselt peaksid kõik vabad Läänemere laevad tulema tegema meie evakuatsiooni samade riikide sõjalaevade kaitse all. Seejuures tuleb kasutada kõiki võimalikke Eesti sadamaid, et maksimaalselt hajutada kogu protsessi. Selle lahenduse raskuskese on rahvusvahelisel koostööl. Kõlab ilusalt, aga tegelikkus muidugi nii kaunis kindlasti ei oleks. (Kujutan ette, kuidas poliitilisel tasandil tõusevad kõigil juuksed püsti, kui öelda, et hakkame kohe planeerima võimaliku sõja puhuks Balti riikidest kokku ligi miljoni inimese äratoomist meritsi. ”See on ju tõesti sõjapaanika õhutamine,” öeldaks sel puhul. Samal ajal kui päris kriisi puhkedes siiski midagi sarnast läheb käiku igal juhul. )

Kriis on sellepärast kriis, et lihtsad lahendused ei toimi. Ilma valuta sellest protsessist läbi tulla ei ole võimalik. Seepärast tõesti, parem on koos naabritega täna investeerida heidutusse, kui et me peaksime selle probleemiga tegelikult silmitsi seisma. Kui kriis peaks kestma kauem kui 6 kuud, siis pooled inimestest tõenäoliselt enam Eestisse tagasi ei tule. Ka see on Ukraina õppetund. Kuid kõige suurem rumalus oleks mitte analüüsida Ukraina kogemust laiemalt.###
fdghfgh
13:39 23.04.2025
No aga miks peaks mõned droonid või kuskile eelnevalt poetatud lõhkelaengud meie sadamad puutumata jätma? Kui verelasel juba plaan paanikat külvata, siis nii, et see veelgi suuremat paanikat tekitaks. Ja ei tule siia ka rootsi laev kui võimalus millegagi pihta saada. Niiet suure tõenäosusega võime sadamad juba eos maha kanda.
Kärss
15:37 23.04.2025
###No aga miks peaks mõned droonid või kuskile eelnevalt poetatud lõhkelaengud meie sadamad puutumata jätma?###

Absoluutselt! Täpselt samal põhjusel (droonid) vajab Eesti metsasid võsa asemel, vajab toidujulgeoleku ja energiajulgeoleku pärast võimalikult hajutatud tootmist jpm. Praegugi on sõjas näha, et ühe nt tuumajaama või relvatehase kaitsmiseks on "vihmavarju" tekitamine suhteliselt lihtne. Sadu tuugeneid ja hiigelpäikeseparke kaitsta on võimatu ning rahaliselt ebarentaabel. Iga elumaja/tootmishoone katusel olevat väikest vurri või seintel olevate offgrid (omatarbeks, mitte võrku müümiseks) paneelide jaoks ei jaguks droone ja need mikrotootmise (pigem nanotootmise) komponendid on lihtsalt/odavalt asendatavad.

See teiste vigadest õppimine oligi mõte Raagi postituse taga - mina võin ju teha oma osa (teengi juba ammu), aga riik tervikuna vajab strateegiat, kuidas inimesi nügida seda tegema ohutult, minimaalse bürokraatiaga ja piisavas mahus. Piltlikult öeldes ei võimalda minu paneelid laadida ära terve küla mobiiltelefone ega akupankraadioid. Kui on raamid loodud ja tekib nõudlus, tuleb ettevõtlus alati lahendustega järele. Sellise enda tarbeks mikrotootmise investeeringud on tegelikult nii väikesed, et raha on vaja eelkõige teavitustööks, mitte "vidinate" ostmise toetamiseks (need teenivad end ise tagasi;). Ühtlasi kaotaks see ära mitmed põhjused evakueerumispaanikaks, õppetunnid Ukrainast on olemas.
Kärss
00:39 24.04.2025
Pealkirjaga on üle pingutatud, aga väga oluline teema. Seda enam, et mitu põlvkonda lapsi jõuab enne suureks kasvada, kui EL oma munad kusagilt ülesse leiab.
https://arvamus.postimees.ee/8232764/marek-strandberg-bioloo
giline-kell-on-tosiasi-oli-aeg-laste-zombistamine-lopetada

###2017. aastal said nn tsirkadiaanrütmi geneetilise olemuse lahti murdnud teadlased Hall, Young ja Rosbach ka Nobeli preemia. Võidelda selle rütmiga on taplus looduse enesega. Selle tulemuseks on vaid valu ja ebamugavus ja suur hulk kahjusid. Suurimat võitlust on teadagi peetud nn kellakeeramisega/.../Arvatakse, et nii 1986. aasta kosmosesüstik Columbia plahvatus nagu ka 1989. aasta Exxon Valdeze karidele sõitmise järel tekkinud naftareostus sündisid vastutajate magamatusest.###

See on oluline teema just majanduse seisukohalt. Kui Tallinnas pole tõesti turistil eriti midagi teha, siis positiivse poole pealt tooks välja, et lennujaam on just sisu poolest üsnagi maailma tipp, mitte lihtsalt odekolonnihaisune mõttetu poodide labürint. Hea tõestus, et meie väiksust ei saa tuua ettekäändeks, et midagi ei saa teha sama uhkelt kui suured. Saab ja kuidas veel, kui lastakse protsesse juhtima veidikenegi laiema silmaringiga inimene.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120371336/kolumn-katrin-pauts-
tallinn-on-euroopa-igavuse-ja-betoonipealinn-jalakaija-on-se
e-viimane-koer-kes-kobigu-maa-alla

###Linnakülaline tahab silmaga nähtavat instafotogeenilist lõbu, mitte muinsustes ja ürikutes tuhnimist/.../Tallinna nägemus linnakodaniku puhkealast on näiteks imelised joodikupingid, mis püstitati minu kodukanti Kopli tänavale - ükski täie mõistusega inimene ei istu linnaliiklust jõllitama###

EDIT: varjatud maksustamisest (loe huultelt: maksud ei tõuse), lühike ja tabav tsitaat artiklist.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120372649/mihhail-kolvart-glob
aalse-majanduspoliitika-aeg-on-labi-aeg-on-seista-oma-riigi-
eest

###Riigiettevõtte eesmärk pole riigile kasumit teenida. See kasum tuleb ju elanike ja ettevõtjate arvelt. Ehk riik võtab kõrge elektrihinna kaudu selle raha tegelikult majandusest välja.###

Muudetud 24.04.25 00:48

v6sa
07:34 24.04.2025
Kärss kirjutas:
"###No aga miks peaks mõned droonid või kuskile eelnevalt poetatud lõhkelaengud meie sadamad puutumata jätma?###

Absoluutselt! Täpselt samal põhjusel (droonid) vajab Eesti metsasid võsa asemel, ...."

Julge eeldus...

Hõre mets (ehk "päris mets") ei ole droonile mingi takistus, kui ploodil vähegi näpuosavust ja silmamõõtu on.

Inimeselegi raskelt läbitav 3meetrine võsa on FPT droonile keeruline keskkond ja õhust kukutatav kerge granaatki seda päris sirgjooneliselt läbi...
fdghfgh
08:12 24.04.2025
Minu kallis svenssoni pank saatis mulle kirja:
Juuli algusest maksab pank erakliendile arvelduskonto (v.a krediitkaardi kaardikonto) kontojäägilt intressi 0,01% aastas. Intressimäära muutmine on tingitud finantsturgudel toimunud üldisest intressimäärade langusest.

Ja nad nimetavad seda veel intressiks?
Sadade miljonite kasumi kõrval on 0,01 ikka äärmiselt nanoskoopiline number, aga paistab, et neil pole kuskilt otsast piinlik seda intressiks nimetada.
Kärss
13:16 24.04.2025
###Hõre mets (ehk "päris mets") ei ole droonile mingi takistus, kui ploodil vähegi näpuosavust ja silmamõõtu on. Inimeselegi raskelt läbitav 3meetrine võsa on FPT droonile keeruline keskkond ja õhust kukutatav kerge granaatki seda päris sirgjooneliselt läbi...###

Millel see jutt põhineb? Videote vaatamisel või isiklikul kogemusel? Panen siis kõrvale oma kogemuse. Mina (ja mu lapsed) on droonide (tavaliste kvadrokopterite) kasutajad sellest alates, kui nende hinnad lihtsurelikele kättesaadavaks muutusid ja kasutan praegu rändlindude hooajal suht igapäevaselt, hooajaväliselt pigem iga paari nädala tagant. Seda kõike laiskusest (ei ole mingit lennutamishobi), sest kui linnud on "vales kohas" või prügistamiskahtlusega auto (rajakaamera vm tuvastamisel) metsa sõidab, ei ole tarvis enam ATV-d või krossitsiklit käima panna (või lähima kinnistu puhul jalgratast võtta), vaid olen nupuvajatuse järel juba loetud minutitega seal kus vaja. Kusjuures metsa ees/kõrval on veel mitmed teised ja teist tüüpi metsad/võsad, iga kord näen, millist tüüpi puistus kui kaugele miski paistab (tean ju kohalikuna peast iga kraavi, rändrahnu, põlispuid jt maamärke, mille järgi orienteerun).

Tulemus: sellest raskestiläbitavast 3m võsast leian peanupud ülesse juba kaugelt, suure nurga alt (st ka suht madalalt lennates) ja ammu enne, kui keegi üldse drooni märgata saab, et selle eest varjuma hakata (võsas varjuda on lihtsam vaid siis, kui tead, kust poolt ohtu oodata). Metsas inimest ülesse leida on soojal ajal aastast (mu droonid on külmakartlikud:) ikka väga keeruline (suurem ajakulu kordades, pigem 10x), sest tema nägemiseks on ees nii palju takistusi, et pead sattuma talle sisuliselt pea kohale. Läbi võrade vaatamiseks on metsa kohal ka tuul palju suurem, mis sööb mehitselt drooni akut. Kõige hullem on drooni jaoks erinevas vanuses puudega segamets;) See, et puude vahel saab lennata, on täiesti teisejärguline, sest tuvastada jõuab pigem liikumist kui objekti ennast (irw@loodusfotograafide riietus vs kotkapilk). Huvitav oleks teada, mida valguskaabliga droonid üldse metsa sees või kohal teha suudavad, sest oksad ju liiguvad, drooniga edasi-tagasi saagimisel oled varsti ise kaablisse mässitud. Need videotes nähtavad võimsad, kallid ja infrapunakaameratega varustatud droonid on alati vaid väga väike osa droonidest ja teemaks pigem rindejoonel. Tagalas toimuvast, okupeeritud aladel diversantide otsimisest ja peredega metsa põgenemisest olen kuulnud vahetuid lugusid otse nende perede käest, kellel aidanud siin Eestis jalad alla saada. Kahtlustan, et lageda välja või võsa ääres elades poleks neist keegi elus või põgenema pääsenud. Seotud kaudselt ka enda metsade majandamise viisiga, sest ka paljud minu sugulased/esivanemad on elus tänu neile küla lähedal olevatele metsadele (kus mõned tagaotsitavatena aastaid pidid elama). Hunniku saekette lõhkunud ära ka meetrise läbimõõduga tüvedes leiduvate mürsukildude tõttu... Lihtsalt mõttekoht võsa kui strateegia propageerijatele, et mille taha siis visatud granaadi eest varjuksid? St mitte ainult sõdurina, vaid koos oma lastega ootamatu rünnaku eest metsa põgenejana?

Majandusteemasse kah: mu tutvusringkonnas on üldse ülivähe neid, kes säästud välja võtsid ja need vähesedki, kes võtsid, investeerisid need edasi oluliselt paremat tootlust omaval viisil. Aga kartellimeedia väidab, et aastaid hiljem aset leidnud (st ajakirjanduse viljeldav kontekst!) hinnatõusud tekkisid just nendest säästudest tuleva tarbimispeo arvelt. Õnneks mainivad nad lõpus ka ise, et pool väljavõetud rahast on endiselt hoiustena kusagil arvel ja arvutuste vastuolu pole mõttega lugedes enam raske märgata;)
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120372785/eesti-panga-karm
-hinnang-teise-samba-raha-vallandas-soki-algas-tarbimispidu-
ja-hinnatous

EDIT: viimane link jätab selles valguses mulje, kui palju täna samal teemal artikleid avaldatakse ja kui suur on peaministri roll selles, oravate algatatud Isamaa tühistamiskampaaniast, et enda kehvasid reitinguid parandada. Loodame, et inimeste mälu ei ole nii lühike kui ühe erakonna tippude oma.

Muudetud 24.04.25 14:01

v6sa
07:29 25.04.2025
Droonide kasutamise kohta tuleb Ukrainast järjest värsket infot peale. Tasub silma peal hoida. Hea piloot tuleb läbi mõni sentimeeter droonist suuremast avast.

Võsast leiad kellegi ainult raagus ajal.

Ainult tihe kuusik peidab ja sedagi vaid visuaalselt. Termo eest Eestis loodus üldse ei peida, peab peegeldavaid katteid kasutama.
Kärss
10:59 25.04.2025
Mina ei kirjeldanud praegu mitte neid videoid, mida ma netist vaadanud olen, vaid rääkisin enda täiesti arvestatavast praktilisest kogemusest ja kindlasti ei kuulu ma nende "heade pilootide" hulka, kes drooni mõni sentimeeter suuremast avast läbi suudavad lennutada. Kui interneedust uskuda, ei jagu selliseid piloote piisavalt isegi mitte aktiivsele rindejoonele... üsna nõrk argument selles osas, et ka kogu ülejäänud riigis on just väheste ülivõimetega pilootide tõttu "võsa parem kui mets".

Majandusprobleem Eestis on suures osas seotud ka selliste "käsi peseb kätt" skeemidega, kus kõik näevad ja teavad, aga ette ei võeta midagi, sest ühelt poolt on seadused hambutud ja teiselt poolt mida väiksem riik, seda rohkem inimesed tunnevad üksteist ja aitavad ametiseisundit kuritarvitades ise pettustele kaasa.
https://www.postimees.ee/8236685/kolme-vaikelapse-ema-muudi-
koos-firmaga-kurikuulsale-likvideerijale

###Firmade jada taga on Põltsamaa lähedal töötav saekaater, kus suurem osa inimestest järjepidevalt töötanud on, ainult nende tööandja nimi on vahetunud: Sawmill of Sadala, Sawmill Wood Product, Pärnasalu, Group 5. Endistesse firmadesse on maha jäänud praeguseks üle 1,4 miljoni euro ulatuvad maksuvõlad.
/.../
Kaselo müüs Pärnasalu maha mitte ainult koos Angelaga, vaid ka ligi 212 500-eurose maksuvõlaga. Teise firma, Sawmill Wood Product müüs ta maha koguni rohkem kui 880 000-eurose maksuvõlaga. Ostjaks on kurikuulus firmade kottiajaja, kelle kohta Äripäev kirjutas: «End Vene kodanikele kuuluvate ettevõtete puntra taga peitev firmamatja Talis Kottisse on kaotanud aastate jooksul hulga hätta sattunud firmasid omanäolise skeemiga, mille ees on kohtud ja võlausaldajad relvitud. Kui mõni probleemne ettevõte kord juba tema kontrolli alla jõuab, siis pole võlausaldajatel enam suurt lootust oma võlga tagasi saada. Läbi äriühingute ühendamise kaotab Kottisse võlgades firma enda punutud ühingute rägastikku.»
/.../
Kohtumääruses oli kirjas, et firma on püsiv maksuvõlglane 2020. aastast ja maksuametil pole usku, et võlad makstud saavad. MTA dokumendiregistri järgi on asi veelgi kurioossem: võlateemalisi noote hakkas amet firmale saatma juba 2003. aastast, vaevalt aasta pärast firma loomist. Nüüd näitab teatmik.ee, et Kaselo pole võlgu algse saneerimiskava järgi maksnud ja MTA on nõustunud uusi võlasummasid ajatama. MTA vastutuleku tõttu on saanud ettevõte rihtida võlad maksegraafikusse just selleks ajaks, kui Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) on võlgnevust kontrollinud (viimati 25.11.2024). Kuna kogu võlg on olnud loetud päevadeks ajatatud, jätkab RMK hiigelvõlglasele kestvuslepinguga puidu müümist. Miks ei võinud RMK võlga kontrollida mõned päevad varem või hiljem, et saanuks staarvõlgnikule puidumüümise lõpetada? «Kohtleme kõiki kliente võrdselt selles osas, mis puudutab info andmist, mis ajaks tuleb teada anda ostusoovist,»
/.../
MTA keeldus kommenteerimast, kas on teinud kahe hiigelvõlaga firma likvideerija kätte suunamise järel kohtule avalduse Sawmill of Sadala saneerimiskava ennetähtaegseks lõpetamiseks ja/või pankroti nõudmiseks. MTA ütles vaid, et neil on õigus seda teha.###

Puitu ei müü võlglasele mitte RMK ja seda skeemitamist ei toeta omalt poolt mitte MTA, vaid need on konkreetsed inimesed, kes teadlikult seda teevad. Arvestades, kui palju maksuraha niimoodi ära pestakse... miks ei tunta huvi konkreetsete inimeste motiivide vastu neis riigiasutustes?
Raiko1969
11:38 25.04.2025
Lugupeetud kaaskannatajad ja moderaatorid!

Juhin Teie tähelepanu, et ka moderaatorid võiksid foorumisse postitamise reegleid järgida.

Sõnumite kordamine on konkreetselt reeglites keelatud. Kärss kordab pidevalt enda tõekspidamistel ja elukogemusel põhinevaid sõnumeid.

Kas iga kerge ajakirjanduse artiklit, mis toetab mõnda varasemat sõnumit, on vaja foorumisse uuesti linkida ja sisu kopeerida?

Kes on see publik, kes sellist sisu soovib? Ma leian, et püsipostiaja peaks nägema enda sisu loomisega ka vaeva, et seda oleks huvitav lugeda. See ei ole teiste suhtes väga lugupidav, kui ennast pidevalt korrata. See on haltuura. Kerget ajakirjandust me oskame kõik ise ka lugeda. Vaevalt teisi huvitab, mida Kärss ühe või teise asja kohta arvab. Eriti olukorras kus see arvamus on kõigile juba pähe kulunud.

Ma leian, et Kärsa kõiki manitsev ja elama õpetav sisu loomise stiil on tüütu ja väsitav. Mul puudub võimalus hinnata, mis on Kärsa sõna ka väärt ja milles on ta ekspert.

Või leiavad teised, et Kärsa tehtud postitused on huvitavad ja pakuvad uut informatsiooni? Võibolla on viga minus.

Kiidan V6sa kes üritab tervet mõistust foorumisse tuua. Ka Deus on mitmel teemal üritanud Kärsa hoogu maha võtta. Aga sellest ei ole piisanud. Kärss ei saa vihjetest aru.

Palun tehke koos üks saun ja arutage omavahel läbi, kust jookseb postitustes sõnumite kordamise piir.

Ja üks ettepanek on veel: poliitpropagandat ja poliitilisi vandenõuteooriaid ei peaks ehk auto24 foorumis olema. Või kuidas?

See ei muuda ju poliitpropagandat ja vandenõuteooriaid millekski sisukaks kui nende levitaja väidetavalt konkreetse parteiga seotud ei ole.

Päikest!

maaks
11:58 25.04.2025
Kärssa parandab vaid haud ilmselt :-)
Aga õpi nendest kirjutistest üle libistama ja katsu neile mitte vastuseid postitad, muidu läheb veel hullemaks @Raiko1969 :-) :-) (reede)
fdghfgh
12:18 25.04.2025
Artiklite sisu kopimine käib seepärast, et enamus neist on maksumüüri taga ja enamus meist ei plaanigi nende eest maksta, seega on paljudel kasvõi siin võimalik lugeda, mis toimub. Ei ole mina kade kopima ja teisedki võimalusel teevad seda. Meie kohalikud meediamagnaadid ei ela just vaesuses, niiet see kopimine neile väga hävivalt ei mõju. Ekspress grupp just teatas miljonite jagamisest dividendideks. Mis kellegi arvamusse puutub, siis igalühel oma- kas aksepteerid või vaidled vastu. Argumenteeritult loomulikult.
Deus
12:40 25.04.2025
Kogu artikli kopeerimine pole lubatud siiski, mõni lõik müüri tagant ja kommentaar on OK kuigi isegi see natukene nagu riivaks autorikaitset. Aga kui mõni ajakirjanik siin nüüd peaks oma jonni ajama hakkama ja meid autorikaitsega ähvardama, siis ma ennetavalt juhiks nende mõttelõnga hoopis seal suunas, et kui mõni huvitavam lõik on välja pandud, siis see äkki pigem toob neile kliente juurde, kes tahaks täistükis lugeda.
Kärss
14:54 25.04.2025
Seda olengi teinud, kopeerinud lühendatult eelkõige maksumüüri taga olevate artiklite (ja tavaliselt ka ise lauseid lühemaks ümbersõnastades) mõtet, mitte kunagi artiklit. Kuna mul endal on võimalik näha ainult paari üksiku maksumüüri taha, olen väga tänulik kõigile, kes samal viisil sisust lühikokkuvõtteid teevad nii siin kui mujal foorumites. Minu jaoks on nende LUGEMISE (mitte kaasarääkimise) võimalus ka peamine põhjus külastada meediat, selleta ei tarbiks ju ka nende tasulisi teenuseid...

Teiseks, mul puudub oma agenda, st ma tsiteerin ainult endast targemaid ja kogenumaid ja "puid panen alla" tegude eest, mitte peakatte värvi või tüübi järgi. Minu "oma asi" on vaid mu oma eriala, mis peab mahtuma majanduse raamidesse. Tsiteeritavad artiklid on teadlastelt, antud teemas eelkõige majandusteadlastelt, tippjuhtidelt, katuseorganisatsioonide esindajatelt, poliitikutelt jne. Ettevõtjana on see info minu enda jaoks ELULISELT OLULINE, sellepärast ka maksan nende maksumüüride taha nägemise eest. St veelkord ennast korrates, olen äärmiselt tänulik kõigile, kes vahendavad ka sellist sisu, mille maksumüüride eest ma ise ei maksa. Ei, te ei ole ebaviisakad seda tehes ka siis, kui keegi seda väidab.

Kolmandaks, majandus on pidevas muutumises. Kõik on pidevas muutumises. Info, et mingi näitaja liigub aasta esimeses kvartalis samas suunas nagu läinud aasta viimases kvartalis (või veebruaris vs märtsis, aktsiatehingute puhul on ka sekundil kõrge hind!), ei ole kordamine vaid UUS info. Minu jaoks väga oluline info, mille pealt pean tegema kiirelt ka omad otsused, et alluvatel/koostööpartneritel ka tulevikus tööd oleks.

Surve mitte avaldada majanduse muutumist puudutavat ajajoont on vaieldamatult poliitiliselt kallutatud surve (tahtlikult või ka tahtmatult). Poliitilise surve puudumine on minu jaoks oluline põhjus auto24 kasutamiseks, sest muidu peaks hakkama ise poolt valima. Aga kuna mul pole "oma poolt", siis sel juhul ei kasutakski enam, sest neid otseseid ja kaudseid parteide hääletorusid on täis niigi kõik suhtluskeskkonnad. Olen loobunud paljude autoklubide foorumite külastamisest just samal põhjusel, et reegleid ettekäändeks tuues hakatakse dikteerima, mida tohib ja mida ei tohi öelda. Õnneks mul ei ole VAJA midagi öelda.

Kui ajakirjanduses UUDISENA defineeritav artikkel ei ole foorumi reeglite järgi enam uudis, on midagi viga kas reeglites või nende tõlgendamises. Kas on? Kindlasti rikud aga Sina siin reeglit, mis keelab samas teemas erinevate nimede alt postitamise.
Etny
16:31 25.04.2025
Soome alandas toidu käivekat ja ministrite palku. Mis nüüd meil saab, Soomet tuuakse näiteks pidevalt, see näide vist hästi ei sobi ainult.
Raiko1969
17:29 25.04.2025
Näide poliitilisest vandenõuteooriast, mille viimastest postitustest välja lugesin:

"EDIT: viimane link jätab selles valguses mulje, kui palju täna samal teemal artikleid avaldatakse ja kui suur on peaministri roll selles, oravate algatatud Isamaa tühistamiskampaaniast, et enda kehvasid reitinguid parandada...."

Ma tahaks ka olla nii informeeritud, et julgeks selliseid asju välja tuua. Seda ei saa ju väita selle pinnalt, et orvate toetus on madal, isamaa oma kõrge, järelikult kõik sopp, mis isamaa kohta ajakirjanduses üles tuleb on oravate isamaa tühistamise kampaania.

Kogu see uurimisasutuste, prokuratuuri, kohtute, põhiseaduslike institutsioonide poliitilise kallutatuse väitmine eeldab väga head informeeritust. Kust see info pärineb Kärss?
Kärss
17:56 25.04.2025
Jätab mulje.
Õpi lugema.
Raiko1969
18:20 25.04.2025
Palun tehke mulle selgeks mille põhjal teil see mulje on kujunenud?

Artikkel rääkis Eesti Panga analüüsist - kas Teile jäi mulje, et oravapartei on selle analüüsi tellinud ja Hans H Luik on lasknud selle enda ajalehes oravapartei käsul avaldada?

Teie lausest osa "....kui suur on peaministri roll selles" - kas see on ka mulje või on teil mingi päris info olemas?

Edasi "oravate algatatud Isamaa tühistamiskampaania" - See on ju kindlas kõneviisis Teie öeldud. Kas see on ka mulje või on teil mingi päris info olemas?

Te oskate Kärss väga hästi vett sogada ja hämada, aga oleme nüüd konkreetsed.
fdghfgh
18:57 25.04.2025
Kes see raiko nüüd on, kustkohast välja kargas, kes talle töökäsud andis?
Kärss
19:33 25.04.2025
Juba kirjutasin, kust see mulje tekkis. Loe uuesti. Meediaväljaannete arhiivid on kõigile avatud.

TO fdghfgh: ikka see sama omast arust anonüümne troll, kes foorumi reegleid rikkudes mitmekümne erineva nime all vett sogaseks üritab ajada. Delfid jm, kus anonüümset kommenteerimist lubatakse, on ju sellist eri trollivabrikute toodangut täis. Pole huvi tundnud, kes talle neid töökäske annab, sest mul pole kommenteerides isiklikku huvi mängus. Viisakas inimene lihtsalt põhjendab oma arvamust, paneb viite vm. Arvamus las jääda igaühele ikkagi enda oma.
Raiko1969
10:43 26.04.2025
Minul mingit agendat ei ole. Lihtsalt tihti on nii, et siin postitab ainult Kärss ja kordab samu sõnumeid + see häiriv patroneeriv stiil - Mina tean, mis on õige elu ja nüüd ma teile kirjutan ja teid õpetan. Öelge nüüd ausalt teised, kas see kedagi teist ei ole häirinud?

Mulle on jäänud mulje, et Teie Kärss postite siia enda sõnumeid esimese mulje pealt, jääte neid sõnumeid ise aina kordama ja lõpuks hakkate seda ise ka uskuma. Oma tekstidesse on väga lihtne ära armuda.
v6sa
11:03 26.04.2025
Avalikus foorumis võibki igaüks oma arvamust postitada. Millega kaasnevad järelmid tuleb siis ka ära kanda:) Kärsale ei meeldi meid valitsema trüginute omakasupüüdlik sahmerdamine vähemteenivate arvelt ja ta pole sellega sugugi ainus. Erinevalt enamusest nurga taga puhisejatest ta seda väljendab siin. Mis on tegelikult hea - postitatud lingid viivad säärastesse solgipangedesse, kuhu muidu ei satukski tuhnima:) Avardab silmaringi!

Aga teemasse ka: kui Trumpi ignorantne omakasupüüdlik trampimine üle nõrgemate saabki olema edaspidise maailmakorra alus, siis liivlased, võtke koomale:(
63amg
11:58 26.04.2025
selge ju see,et makstakse selliste romaanide eest,et foorumit elavdada.keegi ei viitsiks ja poleks aegagi sellega süstemaatiliselt tegeleda
Marko
22:37 26.04.2025
### 63amg
11:58 täna
selge ju see,et makstakse selliste romaanide eest,et foorumit elavdada

Kas viitsid täpsustada? Kellele su arvates makstakse ja mille eest täpsemalt?
63amg
16:14 27.04.2025
egas ma kade pole,et kellelegi makstakse.lihtsalt nii pikki romaane ei viitsita lugeda
Deus
17:07 27.04.2025
Kui vaid ainult makstaks, siis kirjutaks isegi pikemalt kuigi ma olen väga lühikese jutuga mees.
Su lasid iseenda teooria praegu põhja iseenda sõnavõtuga kusjuures.
"Makstakse, et nii pikki tekste genetakse"
"Liiga pikad, et ei viitsi lugeda!"

Lausearvutus leiab siinkohal vastukäivuse. Samuti on see tüüpiline inimpsühholoogiline osa tänapäeval, et nii pikka teksti enamus ei jaksagi lugeda, kes pole just temasugused tegelased, kes loevad raamatut lehekülje, mitte lause või sõna või lõigu kaupa.

Aga iseendale vastu vaidlemine oli sinu poolt põnev, tänud.
A66 teemasse
17:48 27.04.2025
Ma arvan, et siin pole põhjust kellegile maksta. Selge on see, et u. 75-80% elanikest pole selle valitsusega rahul inimvaenuliku (maksu)poliitika ja valetamiste pärast ja sooviks nende kukkumist kuurinurka, mis ka juhtub. See on oravatele päris hukatuslik teadmine ja võtab jala ning näpud võdisema. E200 on nagunii ajalugu, praegu saavad veel tegutseda plika häälte tuules, kuna seadus ei luba hääli ära võtta. Eriti lahe, eksju.
Kärss
19:37 27.04.2025
Olen kah kuulnud, et IT alal makstakse koodikirjutajatele mingite ridade copypaste tegemise eest. Nüüd tunnen ennast küll lollina, et pole taibanud isegi raha küsida tekstikopeerimise eest... Aga tõsisemalt rääkides @pikad.tekstid, et mitu raamatut loed ise nädalas või kuus? See, kui ei loe, ei tähenda, et keegi ei loeks raamatuid. Loetakse, väga palju ostetakse ja loetakse. Mul isegi lapsed on raamatukogus püsikliendid, nii suure hulga raamatute ostmine käiks majanduslikult üle jõu... Aga mis ei huvita, selle võib alati lugemata jätta;)

###Selge on see, et u. 75-80% elanikest pole selle valitsusega rahul inimvaenuliku (maksu)poliitika ja valetamiste pärast###

Optimist oled;) Õigemini statistiliste manipulatsioonide ohver viisil, mida ma varemgi maininud. Just tänane uudis lahkab pikemalt seda manipuleerimist.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120372669/poliittehnoloog-alo-
raun-eesti-populaarseim-partei-ei-ole-isamaa-lugu-on-palju-h
ullem

###Me oleme harjunud ilusamate protsentidega seetõttu, et küsitlusfirmad esitlevad erakondade toetust tavaliselt nii, et eelistuseta valijad jäetakse arvutustest välja. Kui lähtuda Norstati korraldatud ja MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluse andmetest ning arvestada juurde vastus „ei oska öelda“, toetabki Reformierakonda 12,2% ja Eesti 200 2,3% vastanuid. Järeldus: meie uue valitsuse toetus ühiskonnas pole mitte piinlikult väike, vaid sellest veelgi väiksem. See tähendab potentsiaalset legitiimsuskriisi.
/.../
Praeguse valitsuse häda on ka see, et mõlemad erakonnad esindavad n-ö võitjaid ja edukaid. See tähendab, et ülejäänud Eesti võib tunda end kõrvalejäetuna/.../See on ka üks peamisi riske, mis sotside koalitsioonist väljaviskamisega kaasnes. Selle sammuga ei vähenenud üksnes kolinal valitsuserakondade kogutoetus ehk nende otsuste kandepind, vaid valitsusest kadus ka n-ö sotsiaalne filter ehk distantseeruti üht tüüpi elanikkonnast.###

Kui ikka veel aru ei saanud, siis kuidas vastaksid küsimusele, et kas usaldad oma abikaasat?
- Usaldan täielikult
- Usaldan osaliselt
- Ei usalda oseliselt
- Ei usalda
- Ei oma seisukohta.
Loeme vastused kokku, kui paljud usaldavad oma abikaasat, kuidas me defineerime usalduse?

###Opositsioonil sama mure. Erakond „ei oska öelda" on Eestis läbi aegade populaarseim.
/.../
Kokkuvõttes on kainestav mitte lasta end uinutada ilusatest reitingutest, mis iga nädal meedias ilmuvad. Need ei kajasta kogu pilti. Veelgi enam, neile lisanduvad mittekodanikud ja alla 18-aastased elanikud, keda isegi sellised tabelid kinni ei püüa.###
63amg
22:29 27.04.2025
no kuulge,te hakkate siin võrdlema raamatuid mingi foorumi kommidega või! uskumatud tegelased siin
Kärss
23:59 27.04.2025
Sina võrdled, mitte mina. Igapäevane lugemine tagab normaalse lugemise kiiruse ja võimaldab ühtlasi rohkem lugeda sama ajaga. Ainult kommentaaride või leheartiklite lugemisega piirdudes poleks see mõeldavgi. Ka trennis ei käida või heliredeleid harjutata mitte armastusest trenni/heliredelite vastu;)
Aitab offtopikust.
Kärss
13:37 30.04.2025
Meie maksame selle kõik kinni. Mõte on edasi antud väga lühendatult parafraseerides.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120374043/juhtkiri-uus-elektri
tont-noorib-meilt-miljoneid-pangem-sellele-pidurit

###Sagedusreservide turul möllavad aga hinnad veel pöörasemalt kui nn tavabörsi tippaegadel – ühe kuu sees kõiguvad tunnihinnad kümnetest sentidest 4000 euroni megavatt-tunni kohta. Selline asi näitab, et keegi on kuskil midagi väga mööda arvestanud. Elering ühes Läti ja Leedu süsteemioperaatoritega prognoosisid sagedusreservide aastaseks kuluks 200 miljonit eurot. Enamik sellest terve aasta peale mõeldud summast praeguseks on alla kolme kuuga juba ära kulutatud.###

EDIT: siin ka tasuta loetavana
https://www.err.ee/1609677470/ulim-ebastabiilsus-reservelekt
ri-hind-huppab-sentidest-tuhandete-eurodeni

Muudetud 30.04.25 18:56

Ilalõug
08:44 01.05.2025
Raikoga täitsa nõus,see ongi nagu kärsa purtsatuste voorum
ajalugu123
12:27 04.05.2025
huviga kuulaks milles seisneb venemaa agresiivsus eesti vastu... olen 55 ja POLE mina seda veel kohanud,et sealtpoolt oleks PUTIN öelnud,et hakkab meid vallutama,ainult raha eest kinnimakstute LOOSUNGID on need millega siin lehvitatakse!!!
Deus
13:08 04.05.2025
Siis sa oled pime ja lugemisoskamatu. Tiblastan on agressiivne olnud alates 2004 meie suunas, vb natuke varemgi.
fgdgh
13:48 04.05.2025
Ega ta seda ka öelnud, et läheb ukrainat tümitama, aga 2014 olid rohelised mehikesed kohal ja kolm aastat tagasi taheti kiievis paraadi pidada. 55 aastane peaks vähe targem olema kui 5 aastane.
ajalugu123
14:57 04.05.2025
mitte ukrainat tümitama vaid ukraina neofashismi vastu(mida sel ajal toetasid kõik lääneriigid eesotsas USA-ga) võitlema...sellest saavad ka NORMAALSED viiesed juba aru...aga kuna MEIL ei toimu tapmisi rahvuse ja keele pinnal siis KARTA pole ka midagi! nüüd õnneks tänu TRUMPILE avati ka paljude pimedate silmad!
ajalugu123
15:00 04.05.2025
DEUS- nagu ütlesin siis vanus lubab meenutada seda mida nooremad ei tea...VENEMAA pole meie suhtes mingit sõjalist huvi näidanud,ainult lääne demagoogia...muud midagi. kui vene armee lahkus siis kuni natoni oleks ta võinud meid SADA korda uuesti vallutada!!!!!!!!!
fdghgd
15:10 04.05.2025
1940a polnud neil ka mingit huvi meid vallutada. Üldiselt ära ürita siin, sinusugused trollid on liiga läbinähtavad.
Deus
16:19 04.05.2025
Sul on vanadusega seoses mälu kehvenenud

### 1991
- **Augustiputš ja Balti riikide iseseisvuse taastamine**
Kirjeldus: Augustis 1991 toimus Moskvas nn augustiputš, mille käigus NSV Liidu konservatiivsed jõud üritasid takistada liidu lagunemist. Eestis oli see seotud pingeid tekitava olukorraga, kuna NSV Liidu väed olid endiselt Balti riikides. Pärast putši ebaõnnestumist tunnustas Venemaa (NSV Liidu õigusjärglasena) Balti riikide iseseisvust, kuid see oli pigem sundolukorra tulemus. Venemaa väed jäid Balti riikidesse veel mitmeks aastaks, tekitades pingeid. Soome suhtes otsest agressiooni ei olnud, kuid Soome toetas Balti riikide iseseisvumist, mis ärritas Venemaa konservatiivseid jõude. https://annaabi.ee/ajaloo-riigieksami-ulesanded-m160483.html

### 1992–1994
- **Venemaa vägede viibimine Balti riikides**
Kirjeldus: Pärast NSV Liidu lagunemist jäid Venemaa sõjaväeosad Eestisse, Lätti ja Leetu, tekitades julgeolekupingeid. Eestis viibisid Vene väed kuni 1994. aasta augustini, sealhulgas Paldiski tuumabaasis. Venemaa kasutas vägede kohalolekut poliitilise survevahendina, viivitades nende väljaviimisega ja seostades seda vene vähemuste õigustega. See oli Balti riikide jaoks agressiivne hoiak, kuna Venemaa keeldus tunnustamast okupatsiooni ja nõudis endale eriõigusi. Soome suhtes otsest agressiooni ei olnud, kuid Venemaa jälgis tähelepanelikult Soome neutraliteedipoliitikat. https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/balti-riikide-
sovetiseerimine-1940-41-ja-1945-53-uuemas-vene-ajalookirjutu
ses/

### 1997
- **Venemaa vastuseis Balti riikide NATO integratsioonile**
Kirjeldus: Venemaa hakkas aktiivselt kritiseerima Balti riikide soovi liituda NATO-ga, nähes seda oma julgeolekuohuna. Venemaa diplomaadid ja poliitikud esitasid korduvalt hoiatusi, et Balti riikide NATO liikmesus tooks kaasa "tõsised tagajärjed". See oli pigem diplomaatiline ja poliitiline surve, kuid Balti riikide jaoks tõlgendati seda kui agressiivset hoiakut, kuna Venemaa keeldus tunnustamast nende suveräänset õigust valida liitlasi. Soome, olles toona veel NATO-väline riik, ei olnud otseselt sihtmärk, kuid Venemaa jälgis Soome koostööd NATO-ga. https://diplomaatia.ee/moskva-balti-ekspert-isegi-positiivne
-kaitumine-ei-anna-eestile-sama-rolli-mis-soomele/

### 2004
- **Venemaa geopoliitilised huvid Baltikumis**
Kirjeldus: Balti riigid liitusid NATO ja EL-iga 2004. aastal, mis suurendas Venemaa retoorilist ja poliitilist survet. Venemaa poliitikud ja sõjaväelased väljendasid muret, et NATO võib kasutada Balti riike "sillapeana" Venemaa vastu. Venemaa rõhutas Sankt-Peterburgi julgeolekut ja Läänemere kontrolli, vihjates, et Balti riikide NATO liikmesus on provokatsioon. See hõlmas ka sõjalisi manöövreid Läänemere piirkonnas, mis olid suunatud Balti riikidele ja kaudselt Soomele. https://www.postimees.ee/1403851/venemaa-geopoliitilised-huv
id-baltikumis

### 2007
- **Pronkssõduri kriis Eestis ja küberrünnakud**
Kirjeldus: Aprillis 2007 vallandas Pronkssõduri teisaldamine Tallinnas rahutused ja Venemaa toetatud ulatuslikud küberrünnakud Eesti riigiasutuste, pankade ja meedia vastu. Need olid esimesed laiaulatuslikud riiklikult toetatud küberrünnakud maailmas, mida seostati Venemaa luureteenistustega. Venemaa kehtestas ka majanduslikke sanktsioone ja ähvardas diplomaatiliste tagajärgedega. See oli selgelt agressiivne tegevus Eesti suveräänsuse vastu. Soome suhtes otsest agressiooni ei olnud, kuid Soome toetas Eestit küberkaitse vallas. https://diplomaatia.ee/moskva-balti-ekspert-isegi-positiivne

### 2008
- **Venemaa sõda Gruusias ja mõju Baltikumile**
Kirjeldus: Venemaa sõjaline sekkumine Gruusiasse 2008. aastal suurendas Balti riikide julgeolekumuresid, kuna see näitas Venemaa valmidust kasutada sõjalist jõudu endise NSV Liidu aladel. Balti riigid toetasid Gruusiat aktiivselt, mis tõi kaasa Venemaa terava kriitika. Venemaa meedia ja poliitikud hakkasid rõhutama Balti riikide "russofoobiat", süüdistades neid provokatsioonides. Soome, kuigi neutraalne, väljendas muret Venemaa tegevuse üle, mis tõi kaasa Venemaa kriitika Soome "läänesuunalise" poliitika suhtes. https://diplomaatia.ee/end-vabaks-laulvad-ikestatud-rahvad/

### 2014
- **Krimmi annekteerimine ja hübriidsõda Ukrainas**
Kirjeldus: Venemaa 2014. aasta Krimmi annekteerimine ja sõda Ida-Ukrainas tekitasid Balti riikides tõsist muret, kuna Venemaa kasutas sarnast taktikat (vene vähemuste "kaitse" ettekäändel) nagu Balti riikides varem. Venemaa suurendas sõjalisi manöövreid Läänemere piirkonnas, sealhulgas õppusi, mis simuleerisid Balti riikide ründamist. Balti riigid tõlgendasid seda otsese ohuna. Soome, kuigi mitte NATO liige, tugevdas koostööd NATO-ga, mis ärritas Venemaad, kes süüdistas Soomet "provokatsioonides". https://eestinen.fi/2023/07/mis-juhtub-kui-venemaa-soja-soid
ab-soome-valjaandele-selgitab-asja-eesti-asjatundja/

- **Õhuruumi rikkumised**
Kirjeldus: Venemaa sõjalennukid rikkusid korduvalt Balti riikide ja Soome õhuruumi, eriti 2014. aastal. Need intsidendid olid provokatiivsed ja suurendasid pingeid. NATO õhuturbe missioon Balti riikides reageeris mitmetele intsidentidele, samas kui Soome väljendas muret Venemaa lennukite tegevuse üle Soome lahe kohal. https://diplomaatia.ee/kas-balti-riigid-on-kaitsevoime-arend
amisel-venemaa-silmis-veenvad/

### 2016
- **RAND Corporationi raport Venemaa ohust**
Kirjeldus: RAND Corporationi 2016. aasta raport tõi esile, et Venemaa suudaks Balti riigid vallutada vähem kui 60 tunniga, mis tõi kaasa Balti riikide kaitsevõime tugevdamise. Venemaa reageeris raportile süüdistustega, et NATO ja Balti riigid "hüsteeritsevad" ja valmistavad ette agressiooni. Venemaa suurendas sõjalisi õppusi Kaliningradi oblastis ja Läänemerel, mis olid suunatud Balti riikide hirmutamisele. Soome suhtes jätkusid õhuruumi rikkumised ja Venemaa kriitika Soome NATO-ga koostöö kohta. https://diplomaatia.ee/kas-balti-riigid-on-kaitsevoime-arend
amisel-venemaa-silmis-veenvad/

### 2018
- **Venemaa propagandavõrgustik Baltikumis**
Kirjeldus: Uurimused paljastasid, et Venemaa rahastas varjatult propagandavõrgustikku Baltimaades, sealhulgas Eestis, läbi portaalide nagu Baltnews. Need kanalid levitasid Kremli narratiive, süüdistades Balti riike russofoobias ja lääne käsualusena tegutsemises. See oli osa Venemaa hübriidsõjast, mille eesmärk oli õõnestada Balti riikide ühiskondlikku ühtsust. Soome suhtes jätkus Venemaa kriitika seoses Soome tihedama koostööga NATO-ga. https://www.postimees.ee/6143717/varjatud-rahastus-kohustusl
ikud-teemad-ja-igakuine-aruandlus-nii-tootas-kaasaegne-venem
aa-propaganda-eestis

### 2020
- **COVID-19 mõjutustegevus**
Kirjeldus: Venemaa kasutas COVID-19 pandeemiat Balti riikide vastu suunatud desinformatsioonikampaaniates. Näiteks väideti, et Venemaa humanitaarabi (kaitsevahendid) saabus Eestisse, kuigi tegelikult oli tegemist Hiina kaubaga. Venemaa meedia ja diplomaadid, sealhulgas välisminister Lavrov, süüdistasid Balti riike ja EL-i Venemaa abi ignoreerimises, et õõnestada nende mainet. Soome oli samuti desinformatsiooni sihtmärk, eriti seoses väidetega, et Soome on "NATO käsualune". https://www.researchgate.net/publication/362888787_VENEMAA_S
TRATEEGILISED_NARRATIIVID_BALTI_RIIKIDELE_SUUNATUD_MOJUTUSTE
GEVUSES_COVID-19_KRIISI_AJAL_-_Sojatedalne_14

### 2022
- **Venemaa sõda Ukrainas ja Balti riikide ohustamine**
Kirjeldus: Venemaa täiemahuline sissetung Ukrainasse 2022. aastal suurendas Balti riikide julgeolekumuresid, kuna Venemaa poliitikud, sealhulgas Vladimir Putin, viitasid vajadusele "taastada" NSV Liidu piire. Juunis 2022 esitas Vene riigiduuma liige eelnõu Leedu iseseisvuse tunnustamise tühistamiseks, mida tõlgendati kui otsest ähvardust Balti riikidele. Venemaa suurendas sõjalist kohalolekut Kaliningradis ja Läänemerel, sealhulgas tuumarelvaõppusi. Balti riigid tugevdasid kaitsevõimet ja NATO kohalolekut. Soome, kes otsustas 2022. aastal NATO-ga liituda, sai Venemaa ähvarduste sihtmärgiks, sealhulgas diplomaatilised hoiatused ja sõjalised manöövrid Soome piiri lähedal. https://eestinen.fi/2022/06/arvamus-kas-venemaa-jahib-taas-b
alti-riike/

- **Õhuruumi rikkumised ja droonid**
Kirjeldus: Venemaa droonid ja lennukid rikkusid 2022. aastal korduvalt Balti riikide ja Soome õhuruumi. Näiteks registreeris Soome mitu intsidenti Soome lahe kohal, mida tõlgendati kui provokatsioone seoses Soome NATO liikmesustaotlusega. Balti riigid teatasid sarnastest rikkumistest, mis suurendasid pingeid. https://lounaeestlane.ee/soja-ulevaade-527-paev-k
asvab-vene-vasturunnakute-arv/

### 2023
- **Sõjalised õppused ja hübriidohud**
Kirjeldus: Venemaa jätkas sõjalisi õppusi Läänemere piirkonnas, sealhulgas Kaliningradi oblastis, mis olid suunatud Balti riikide ja NATO hirmutamisele. Lisaks kasvas hübriidrünnakute arv, sealhulgas desinformatsioon ja katsed õõnestada Balti riikide toetust Ukrainale. Soome, nüüdseks NATO liige, oli samuti sihtmärk, eriti seoses Venemaa katsetega mõjutada Soome avalikku arvamust NATO liikmesuse suhtes. Venemaa kehtestas ka piiripunktide sulgemisi Soome piiril, mida tõlgendati kui survet. https://eestinen.fi/2023/07/mis-juhtub-kui-venemaa-soja-soid
ab-soome-valjaandele-selgitab-asja-eesti-asjatundja/

### 2024
- **Suwalki koridori ohustamine**
Kirjeldus: Venemaa strateegilised õppused ja sõjaline kohalolek Valgevenes ning Kaliningradis tõid esile Suwalki koridori kui Balti riikide kaitse nõrga koha. Arvutisimulatsioonid näitasid, et Venemaa võib rünnata Leedut ja Lätit, alustades Latgale piirkonnast või Suwalki koridorist, et katkestada NATO varustusliinid. See oli otsene sõjaline oht Balti riikidele. Soome suhtes jätkusid Venemaa hübriidtegevused, sealhulgas migrantide surve Soome idapiiril, mida tõlgendati kui vastust Soome NATO liikmesusele. https://objektiiv.ee/venemaa-ohu-torjumine-nouab-balti-riiki
delt-kumneid-miljardeid-eurosid/

- **Põhja-Korea sõdurite võimalik osalus**
Kirjeldus: Oktoobris 2024 teatas Ukraina sõjaväeluure Põhja-Korea sõdurite võimalikust osalemisest Venemaa sõjas, mis suurendas Balti riikide ja Soome muret, kuna see viitas Venemaa liitude laienemisele autoritaarsete riikidega. Balti riigid tõlgendasid seda kui kaudset ohtu oma julgeolekule. https://diplomaatia.ee/moskva-balti-ekspert-isegi-positiivne

Zapaz jne õppustel harjutati otseselt Balti riikide ründamist.
Petersburgi loodi sõjaväeüksus otseselt Eestiga tegelemiseks.

Ma loodan, et mälu on nüüd värskendunud selle murdosa välja toomisest, mida nad igapäevaselt siin korraldavad.

Muudetud 04.05.25 16:20

ajalugu123
16:33 04.05.2025
tubli...1939 polnud Hitleril ka mingit huvi kedagi vallutada...aga ometi nii läks. ja ära arva,et tema plaanid olnuks meie suhtes paremad..vaevalt. ja miks ma ei peaks üritama,meil ju DEMOKRAATIA...või siis pole? ainult LGBT suunitlusega propa on soovitatav?
ajalugu123
16:36 04.05.2025
Deus-tubli,et üritasid ..ainult minule se ei mõju...ei mõjunud ka omaaegne nõukogude propaganda...ja ei lähe ka nüüdne peale(mis palju hullem kui toona)... AINULT üks asi...NATO ronis VENEMAA piiridele mitte vastupidi....)))
63amg
16:51 04.05.2025
ronis venemaa piiri äärde.kuidas oleks siis vastupidi olnud.selline tunne nagu venemaa valitseks tervet maailma.iga liigutus naaberriigis peab olema venemaale meelepärane
fgjhd
16:59 04.05.2025
Ehtne troll, nato ronis...
Nato ei roni, riigid liituvad natoga, et olla kollektiivselt kaitses veremaa vastu. Nato ei roni vere territooriumile, nato ei ründa teisi riike.
Deus
17:03 04.05.2025
Tiblade propaganda levitajatele see ei peagi mõjuma aga teistele küll. Fakt on sew, et tiblastan üritab iga aasta midagi korraldada, olgu see siis aafriklaste import Poola ja Soome piirile, meie infosüsteemi igapäevane nokkimine, Lätis kakskeelsuse läbi surumine või leedukate nina all suurtükiga vehkimine. Ukraina ots oli ka alguses ametlikult õppus ja siis järsku oli SMO. Tiblastan treib iga päev tanke juurde aga rindele neid ei saadeta, selle asemel "suurendatakse sisemist julgolekut". 10 aasta pärast on need meie piiril "õppusi" tegemas.
ajalugu123
17:09 04.05.2025
amg...aga sa tead ,et see on ju TÕSI...ega muidu ei erutuks....ja mis venemaa..USA on see kelle tahtmist mööda kõik peab ju käima....või oled selle juba unustanud? enne TRUMPI ja paele TRUMPI...USA HUVID, USA demokraatia jne....teisi riike polegi?
ajalugu123
17:11 04.05.2025
AGA mida sa siis vingud kui VENEMAA vastab NATO käikudele? kõik ju balansis...või mis? lausa demokraatlikus balansis....
ajalugu123
17:13 04.05.2025
DEUS---vaata kui kui VENEMAA oleks selline nagu kirjeldad siis poleks meid enam olemaski....
Deus
17:46 04.05.2025
Ära lahmi.
NATO'sse astutakse, vabatahtlikult. Sinna astutakse, et tiblastani eest end kaitsta. Venemaal ei jagunud ressursse, ma saime õigel ajal endale liitlaste kilbi peale. Ise valisime selle, tibladel pole siin midagi kobiseda. Kui nad käituks nagu normaalne riik, liiguks meil kaubad edasi tagasi, oleks piir endiselt lahti jne.
Nemad ründavad, mitte vastupidi. Ja ei ole see võtmine midagi nii lihtne. Koos kohapealsete rahulike venelastega kes siin sajandeid elanid ja venemaalt põgenenud rookisime omal ajal pool Lätit puhtaks tibladest ja ise jõudsime Peterburini välja. Siis sai tehtud pakt, et meie ei puutu neid ja jemad meid aga lühikeseks see rahu jäigi.
ajalugu123
22:09 04.05.2025
DEUS-ma ei lahmi vaid seda tevad kõik mõtlevad inimesed...venemaa oli 90 lõpul VÄGA NÕRK..kuid SOOVI korral käinuks tal EESTIST ju igal juhul jõud üle....juba massiga..) aga tänapäev-kas te arvate,et EESTIST oleks VENEMAALE mingit vastast??? elekter välja võtta ja SÕDA LÄBI!! seda esiteks...ei pea isegi Oreshnikuid siia lennutama..avaldasin suure sõjasaladuse aga pole hullu-KÕIK SÕJARDID ju teavad seda niikuinii....praegu aga KOORITAKSE vaeselt eestlaselt oma sõjamaksudega viimanegi SENT ja antakse LÄÄNE FIRMADELE!!!
Deus
00:00 05.05.2025
Nõrk argument.
Esiteks venemaa oligi väga nõrk ja suht kaoses, sest kõik liiduvabariigid kadusid tagant ära ehk igasugu tootmine nii humanitaari alal kui ka sõjatööstuse alal. Kust tulid ballistilised raketid? Ukrainast. Kust tulid tuumateadus? Ukrainast. Kust tulid kontinetidevahelised raketid? Ukrainast. Venemaa oli tankla meile kõigile, Baltikum toitis poolt venemaad piima ja selel saadustega. Toidaks edasi, kui selline tropikari seal poleks. Osad siiski veel toidavad, sest humanitaarkraam ei lähe asanktsioonide alla ja Tartu Mill ning muud tegelased kasutavad seda kuidas vähegi võimalik, et rublasid tasku ajada.
Venemaa ei suutnud enda sisemist kontroligi hoida, ei oleks neist mingit meie võtjat olnud. Elekter on ka nõrk argument. Me võtsime sünki nende käest ja 90'tel polnud meil sellist jubedat akude laadimise värki ka nagu meil tänapäeval on alates telefonist autoni välja ehk meie võrk oleks vabalt üle elanud kõikumised, tootsime ja siiani toodame me ise ikkagi.
Aga hea katse jälle miskit tibla propat pähe määrida, vaata RTR'i vähem, need vennad seal kujutavad liiga palju ette ja arvestavad liiga vähe reaalsust (peavad seda tegema, muidu saavad surma)

EDIT: Unustasin Zapadi jne asjade kuupäevad üles kirjutada, veel FAKTE sulle seedimiseks.

2008
Venemaa sõjaline sekkumine Gruusias, millele Lääs reageeris leigelt, tekitas Venemaal karistamatuse tunde. See suurendas muret Baltikumis, kuna sarnased stsenaariumid võiksid korduda.
Venemaa korraldas mastaapseid sõjalisi õppusi Zapad ja Ladoga, kus harjutati konventsionaalset sõjategevust Baltikumi ruumis, sealhulgas taktikaliste tuumarelvade kasutamist NATO vastu.
2010
Venemaa võttis vastu uue sõjalise doktriini, mis nimetas NATO laienemist ja USA vägede paigutamist Venemaa naaberriikidesse (sh Baltikumi) peamiste ohtudena. Doktriin rõhutas ka teabeturbe kaitset ja võitlust "värviliste revolutsioonide" vastu, mis oli suunatud ka Baltikumi demokraatiate vastu.
2011
Leningradi, Moskva ja Kaliningradi sõjaväeringkonnad ühendati Lääne sõjaväeringkonnaks, suurendades Venemaa võimekust ühendoperatsioonideks Baltikumis.
2013
Venemaa ja Valgevene korraldasid ühise strateegilise õppuse Zapad 2013, kus harjutati Balti riikide Euroopast äralõikamist nn Suwałki koridori sulgemise kaudu.
Õppus näitas Venemaa plaane Baltikumi isoleerimiseks ja ründamiseks, tõstes pingeid piirkonnas.
Venemaa kindral Valeri Gerassimov avaldas artikli, mis tutvustas hübriidsõja põhimõtteid, sealhulgas propaganda, küberrünnakute ja kohalike rahutuste ärakasutamist. See doktriin sai aluseks Venemaa hilisematele tegevustele Baltikumis.
Gerassimovi doktriin andis raamistiku Venemaa hübriidoperatsioonidele, mis mõjutasid Baltikumi julgeolekut.
2014
Venemaa annekteeris Krimmi ja okupeeris osaliselt Donbassi, mis suurendas hirmu sarnaste stsenaariumide ees Baltikumis. Kaitsepolitsei märkis, et Venemaa "pehme jõu" kasutamine kaasmaalaspoliitikas Baltikumis suurenes. (KAPO Aastaraamat)
Venemaa propagandamasin hakkas levitama narratiive, mis süüdistasid Balti riike "natsionalismis" ja 1991. aasta sündmuste võltsimises. Näiteks väideti, et Vilniuse ja Riia rünnakutes olid süüdi Balti valitsused.
2016
RAND Corporationi simulatsioon tõdes, et NATO-l puudub võimekus kaitsta Baltikumi Venemaa rünnaku eest, ning Venemaa väed võiksid jõuda Tallinna või Riiga vähem kui 60 tunniga.
Venemaa (Putin) lõi rahvuskaardi, mille ülesanne oli massiprotestide mahasurumine (Putini isiklik armee), sealhulgas potentsiaalselt Baltikumis toetatud rahutuste korral.
2020
Venemaa meedia väitis, et Tallinnasse toodud Hiina kaitsemaskid olid Venemaa humanitaarabi, ning välisminister Sergei Lavrov süüdistas NATO-t ja EL-i Baltikumi abi keelamises. Need väited olid osa laiemast mõjutustegevusest.
2021
Suht vaikne aasta, ei midagi uut.
2022
Venemaa jätkas Balti riikidele suunatud infomõjutustegevust (COVID-19 seoses), levitades narratiive Lääne nõrkusest ja Balti riikide ebaõnnestumisest pandeemiaga toimetulekul läbi makstud mõjuagentide ja läbi kasulike idiootide.

Muudetud 05.05.25 00:19

suur terts
00:18 05.05.2025
Küll käiks ja võiks ja teeks ja...

Mis mõttes nagu? Kas veel vähe on tehtud? Verelane on läbi ajaloo oma naabreid anastanud ja tapnud. Käes on 21 sajand ja ikka veel. Ei suudeta normaalse inimese moodi elada, käituvad nagu ürgsed barbarid. Katsuge nüüd lõpuks oma kompleksidest üle saada ometi!

Kui see riik sulle seal nii kallis on siis miks krdi pärast sa seal ei ela? Meil on idapiir täitsa lahti alles. Vutt-vutt üle Narva silla nüüd! Saad siinpool elamise vaevadest lahti.

PS: me siin pigem anname VABATAHTLIKULT lääne firmadele kui vägisi TIBLADELE! Raiu see teadmine endale pealuu sisse!
fdgjhd
07:10 05.05.2025
Ei ole mõtet järjekordse trolliga vaidlusse astuda. Selge ju, et teda ei huvita argumendid ja tõestused, tema raiub oma agendat.
Deus
10:23 05.05.2025
Koletistega võideldes tuleb hoolt kanda selle eest, et sa ise lõpuks koletiseks ei muutu.
Nietzsche
Kolm punkti
12:19 05.05.2025
Järjekordne hea näide sellest, kuidas matside ajud on kvaliteetselt pestud. Kohe, kui teema puudutab venemaad või venelast, kaob matsil mõistus ja loogilise mõtlemise võime.
Deus tulistas mõnikümmend näidet tõestamaks, et venemaa kavatseb meile kallale tulle. Kui nüüd kogu see mudru kaine mõistusega läbi lugeda ning eraldada faktid emotsioonidest ja tõlgendustest, siis selgub, et Deus pole välja toonud mitte ühtegi fakti venemaa plaanitavast agressioonist Eesti suunal. Ma ei hakka kogu seda mudru kommenteerima, täiesti lootusetu kohalikele aktivistidele midagi tõestada, aga kommenteerin mõnda esimest punkti.
Mis puudutab augustiputši, siis see ei olnud Eestiga üleüldse mingil kombel seotud. Lause "Pärast putši ebaõnnestumist tunnustas Venemaa (NSV Liidu õigusjärglasena) Balti riikide iseseisvust, kuid see oli pigem sundolukorra tulemus" esimeses pooles on tegemist faktiga, kuid lause teine pool on ju ilmselgelt kellegi tõlgendus või nägemus või arvamus. Ei ole mitte kuidagi võimalik tõestada, et "see oli pigem sundolukorra tulemus", samuti ei ole võimalik tõestada vastupidist. Ja see, et vene väed , või õigemini nõukogude liidu vägede jäänused jäid Eestisse veel mitmeks aastaks, ei tõesta mitte kuidagi venelaste kavatsust Eestile kallale tulla. Sõjaväe evakueerimine võtabki aega, ilmselt oleks saanud ka kiiremini toimetada, aga see on pigem kivi Eesti tollaste poliitikute kapsaaeda. Ehk siis Deusi esimene punkt ei tõesta mitte muhvigi.
Teine punkt kattub suures osas esimesega, vene vägede Eestis viibimine on fakt, kuid "Venemaa kasutas vägede kohalolekut poliitilise survevahendina" on tõlgendus, "viivitades nende väljaviimisega" on tõlgendus, "seostades seda vene vähemuste õigustega" on tõlgendus ja "See oli Balti riikide jaoks agressiivne hoiak" on samuti tõlgendus. Lause "Venemaa keeldus tunnustamast okupatsiooni ja nõudis endale eriõigusi" on vale, vähemalt mina ei mäleta, et midagi sellist oleks olnud.
Kolmas punkt, mis puudutab NATO laienemist Balti riikidesse, siis vene poolt on suht loogiline olla selle vastu, kuna nõukogude liidu lagunemise ajal lubati venelastele, et NATO selles suunas ei laiene. Küll aga ei ole Deus kolmandas punktis välja toonud mitte ühtegi fakti selle kohta, et venelane kavatseks Eestile kallale tulla.
Pronkssõduri osas on jällegi emotsioone küllaga. Tegu ise oli õige, teostus oli debiilne, eriti kommunikatsioon, ning meie poliitikute lollus andis venelasele hea võimaluse ennast paremas valguses näidata. Ja jällegi, mitte mingit sõjalist agressiooni venelase poolt ei järgnenud.
Täpselt sama lugu on kõigi ülejäänud punktidega, emotsioone ja tõlgendusi on kuhjaga, valeväiteid samuti, mida aga ei ole, on tõestus selle kohta, et venemaa kavatseks Eestile kallale tulla.
Suures plaanis on tänane venemaa otseselt osaline ainult kolmes konfliktis. Esimene oli Gruusias, õigemini Lõuna-Osseetias, ja selle kohta on nii ÜRO julgeolekunõukogu, kui ka tollane Gruusia president hiljem öelnud, et alustas Gruusia. Teine oli Krimmi annekteerimine, ja kolmas on praegugi kestev ukraina sõda. Kas venelaste tegevus krimmis ja ukrainas tõestab kuidagi, et venelane plaanib Eestile kallale tulla? Muidugi mitte, umbes sama hästi tõestab see, et venelane plaanib Usale või Prantsusmaale või Saksamaale kallale minna.
Ajaloos kaugemale pole mõtet minna, tänane Putini venemaa ei ole see, mis oli 90ndate Jeltsini venemaa, või Gorbatschovi venemaa, või nõukogude liit, või Peeter esimese venemaa. Täpselt samuti ei ole tänane Trumpi ameerika see, mis oli kõigest pool aastat tagasi Bideni ameerika. Väide, et venelased plaanivad Eestile kallale tulla, kuna nad on kogu aeg kellelegi kallale läinud, saab kõlada ainult lolli inimese suust (või antud juhul sulest).
Ja võrdluseks veel, et kui viimase veerand sajandi jooksul on agressiivne venemaa otseselt osaline Gruusia ja Ukraina sõdades, siis samal ajal on meie liitlane ja suur sõber alustanud sõdadega Iraagis ja Afganistaanis, ning üks teine demokraatlik riik tegeleb aktiivselt palestiinlaste tapmisega.
Kokkuvõtteks, täna ei ole mitte ühtegi FAKTI selle kohta, et vene kavatseks Eestile kallale tulla. See ei tähenda, et seda mitte kunagi ei juhtu. Selleks, et seda ei juhtuks, peaks meie poliitikud ennast normaalselt üleval pidama selmet igal võimalusel vene riiki ja rahvust solvata.
ajalugu123
12:36 05.05.2025
jah DEUS--meenutame GOEBBELSI--mida ROHKEM valetad seda rohkem seda valet USUTAKSE...! seda ka sinu puhul..muide,gruusia 2008 oli ju LIPSUNÄRIJA provokatsioon,sa tead seda väga hästi....ja kus shaakal nüüd on,vist juba hullumajas...enne jooksis kiievis katustel nagu karlsson..irw..
ajalugu123
12:43 05.05.2025
olen nõus sinuga kolm punkti. mina ei oska nii kenasti lauseid ritta seada kui sina aga olen kordi küsinud nendel IMELIKELT,et miks PEAKS Venemaa seda ÜLEÜLDSE tegema ja kui ta seda ka teeks siis kas te ARVATE tõsimeeli,et meie SUUDAKS sellele VASTU SEISTA...ei...vastuseks ainult häma ja sada lehekülge seosetut propagandat teemal anname aga milljardeid mingiteks kaitsekuludeks...????
ajalugu123
12:46 05.05.2025
kle suur terts...MIKS MINA EESTLANE PEAKS VENEMAALE MINEMA? jah,mul on tõepoolest vastavalt vanusele vene keel päris heal tasemel kuid see juba lapsepõlvest,kutsekast,nõuka armeest jne...!!! EHK lahkud hoopis sina,mine kohe zelenski õnneriiki OMA väärtuste eest SÕDIMA!! miks sa juba ei lenda? kardad..ja....kardadki...nannipunn.
fghgd
13:01 05.05.2025
Lihtne küsimus kremli trollidele- kas 2014 või 2022 andis veremaa ukrainasse tungides sellest teada? Gruusiast, tšetšeeniast, afganist rääkimata. Ainuke kommentaar 2014a oli, et ih tam net. Kas punnmutin annab teada, et laseme mõne drooni või orešniku pribaltika poole?
ajalugu123
13:24 05.05.2025
kohe kremli trollid kui ma LÄÄNEST juhitud EESTIVASTASE poliitikaga nõus ei ole...nojah. 2014 jne..SA TEE ENDALE enne selgeks millest see konflikt alguse sai(selleks pead lomulikult ka vene keelt normaalselt valdama)..uuri ja tule tagasi KORRALIKU kodutööga! aga ega sa niikuinii aru saa sest kolm punkti pani teid juba tabavalt paika---olete lihtsalt peast soojad.
Kolm punkti
13:38 05.05.2025
fghgd, 2021detsembris esitas Putin ultimaatumi, täitsa avalikult, kogu ultimaatumi tekst avaldati. Selle asemel, et sellele normaalselt reageerida, ja püüda midagi kokku leppida, vastas meie liitlane ja suur sõber mingi umbluuga, paludes venelast seda vastust mitte avaldada. Sellegipoolest see vastus mingi aeg hiljem avaldati, vist kõigepealt Hispaanias, ei mäleta täpselt.
Ja ukrainale sõja kuulutamine või mitte kuulutamine ei tõesta absoluutselt mitte kuidagi seda, et venelane kavatseb Eestile kallale tulla.
Deus
14:24 05.05.2025
Ooot oot, mis tõe väänamine see siin käib?
Seletad augustiputšist ja üritas seletad kitsalt selle piires ignoreerides seda, mis PÄRAST toimuma hakkas. Väga nõrk üritus, mõnele nõrgamõistuslikule kodanikule suudad nii pähe määrida küll.
Sõdurite välja viimisega viivitamine oli ainult üks osa valemist, sujuvalt lähed üle ülejäänud osast.
Tõestatud küberründed ei olegi enam rünne või? Pronksõdur oli kõigest ajend, sa üritad seda põhjuseks käänata - kehv üritus.
Fakt: 2007 oli meie infra otsese ründe all tiblastani poolt. Või siis ma kujutasin neid magamata öid ette, kus pidi Moskva IX kinni keerama ja ülejäänud vabariiki eraldama muust maailmast, sest tiblad ronisid igast august kust võimalik sisse? Mina mäletan, sina valetad.
Nagu ikka, kolm punktikest toob välja umbluu ilma tõestusteta mitte nagu ülejäänud vastuse andjad, kellel on konkreetsed näited olemas.
Zapad õppuse tekst lasti ka sujuvalt üle, OTSESELT harjutati meie ründamist.
Õhuruumi rikkumistest vaadatakse üle, kus kombiti OTSESELT meie kaitsevõimet.
Ukraina on hea katse, kui nad sellega pääseks puhta nahaga, siis liigume tagasi sinna kohta, mida ma ütlesin Gruusia kohta, karistamatuse tunne tekib.
Tiblade propagandist oled, mitte mingi tõekuulutaja.
Tänapäeval on väga raske valetada, sest interneti mälu on palju parem kui paberajalehe oma omal ajal. Sellist jama võid ainult tiblastanis rääkida, kus on muudele allikatele juurdepääs keelatud, internet eraldatud, et väljamaale ligi ei saaks SORM 2 ja SORM3 kujul, ja seal rahvas usub, sest elab mullis. Meie siin näeme kõiki pooli.
Tekst on kirjutatud täielikult ilma emotsioonideta ja faktiliselt, põhjus-tagajärg kujul. Mingeid emotsioone ei ole seal sees. Emotsioonid pookisid sa ise külge, et alandada faktide tõesust ja usutavust.
Seda näitab ka see, et jälle üritad üle kõndida faktist, et NATO ei laiene, NATO kutsutakse külla.
Veel faktiviga on sul väide, et Putin esitas Ukrainale ultimaatumi - ei, ta esitas NATO'le selle.
Järgmine faktiviga on sul väide aja kohta - Putin koondas juba 2021 juulis väed Ukraina piirile, täpselt nagu tehti Zapad ajal meie piiride juures. Ultimaatum esitati ametlikult alles detsembris siis kui raketid olid juba tankimas. See FAKT on pesuehtne tõestus, et ei olnud mitte mingitki kavatsust sealt ära minna, rakette ei tangita niisama täis tehnilistel põhjustel.
Järgmine faktiviga on see, et tiblastan on ainult kolmes konfliktis ignoreerides sujuvalt Mali't, Süüriat, Iraani ja Jemenit, kus on tõestatult tiblastani käsi kas otse sees või kaudselt.
Iraak on ainukene "hea" näide, kus mindi suht koht tühjast kohast kallale. Afganistaaniga aga on natukene teine lugu. Viidi sõda lihtsalt ründajate territooriumile.
Kas Ukrana tungis venemaale kallale? Ei.
Venemaa tungis Ukrainasse!
Iisraeli ja Gaza kohta ei oska midagi öelda. Vanasti oli ta "Juutide maa" nimeline tükikene kaartide järgi, rohkem huvi pole tundnud selle kohta ja see oli hea katse tähelepanu eemale juhtida esialgsetest valeväidetest, mille ümberlükkamise ma just tegin.
Kolm punkti
15:17 05.05.2025
Kulla Deus, umbes sellist pasarahet ma sinu poolt ootasingi. Jaurad ja tõlgendad ja väänad minu sõnu vastavalt oma soovunelmale. Kui soovid mind süüdistada valetamises, siis võta minu tekstist minu kirjutatud lause, ja tõesta ära, et ma olen midagi valetanud. Ühekaupa palun. Konkreetne näide - tsitaat sinu jutust - "Veel faktiviga on sul väide, et Putin esitas Ukrainale ultimaatumi - ei, ta esitas NATO'le selle." Mina kirjutasin "2021detsembris esitas Putin ultimaatumi, täitsa avalikult, kogu ultimaatumi tekst avaldati." Nüüd ole nii kena ja tõesta nende kahe tsitaadi põhjal, kus ma olen väitnud, et Putin esitas Ukrainale ultimaatumi?
Ja kui sa seda tõestada ei suuda, aga siin on ilmselgelt ju näha, et sa ei suuda, siis tuleb välja, et tõeväänaja oled hoopis sina ise.
Deus
15:21 05.05.2025
Endiselt, ma ei tõlgenda, ma esitan fakti. Sa üritad musta valgeks rääkida. Proovi kordki elus tõde rääkida, mitte tiblade kombel 99% ulatuses valetada

---
fghgd
13:01 täna
Lihtne küsimus kremli trollidele- kas 2014 või 2022 andis veremaa ukrainasse tungides sellest teada?

Kolm punkti
13:38 täna
fghgd, 2021detsembris esitas Putin ultimaatumi, täitsa avalikult, kogu ultimaatumi tekst avaldati.
---
Hea katse, veel parem põrumine. Mul on siiski lugemisoskus olemas. Vastasid konkreetselt küsimusele Ukraina kohta.

Tõmba täpiks ennast nüüd.
Kolm punkti
16:06 05.05.2025
Jälle tõlgendad asju enda nägemuse järgi. Või on Eesti keelest aru saamise oskus olematu? Puust ja punaselt, küsimus oli "Lihtne küsimus kremli trollidele- kas 2014 või 2022 andis veremaa ukrainasse tungides sellest teada?" Loe nüüd veelkord küsimus läbi, arvestades, et vastasin komkreetselt 2022 aasta kohta. Kustutame asjasse mittepuutuvad sõnad ära, jääb järgi "kas 2022 andis veremaa ukrainasse tungides sellest teada?" Selles küsimuses ei sisaldu adressaat, ehk siis küsimus ei konkretiseeri, kellele oleks pidanud venemaa sellest teada andma. Küsimuses ei ole mitte midagi, mis viitaks, et ukrainale oleks pidanud teada andma. Mina vastasin täpselt samamoodi, jättes täpsustamata, kellele venemaa teada andis. Kusjuures, arvestades, et venelaste ultimaatum oli avalik, oli see adresseeritud kõigile, keda see võis puudutada. Saad aru? Või ei saa? Saad ikka, ainult uhkus ei luba seda tunnistada, lihtsam on mind jälle ära blokkida, nagu sa juba korduvalt teinud oled.
fghjgd
16:18 05.05.2025
Väga hea. Küsimus oli kremli trollidele ja trollid ka vastasid. Q.E.D
Deus
16:35 05.05.2025
Ilus sõnademäng, millel pole reaalsusega midagi pistmist.
Adressaat tekkis küsijalt, kes defineeris ulatuse väga konkreetselt.
Iseloomustab kõiki su ülejäänud sõnavõtte, puhas tõe väänamine üritades keelestruktuuri ära kasutada aga kahjuks või õnneks pole su emakeel meie keel.
Ära valeta nüüd "avalik" osa ka "kõigile" osaks. See on järjekordne hämamine sinu poolt, sest Putin ütles oma ultimaatumi siiski otse USA'le ja NATO'le
Info venemaa välimisnisteeriumi lehelt:

https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790809/ Meediateavitus järgnevate teavituste kohta.
https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790818/ USA teavitus.
https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790803/ NATO teavitus.

Nagu näha, siis ajad sa täielikult kelbast ja üritad musta valgeks pesta, kuigi FAKTID räägivad natukene teist juttu.
Kas Ukraina oli veebruaris NATO liige või astumas sinna? Ei olnud.
Kas Ukrainal oli üldse plaanis astuda NATO'sse? Ei olnud, plaan tekkis peale seda kui tiblastan tungis nende territooriumile sügavamalt.
Sa üritasid vastata umbisikuliselt, et pärast oleks sul taganemistee ja saaksid teha Putini 2022 veebruari nägu "Ma ei tea midagi, me ei ründa kedagi".
Kehv päev, siilike, su trikid ei tööta siin.
Kohtus öeldakse su häma kohta: Eluliselt mitteusutav.
Deus
17:03 05.05.2025
Viimane oksendus kustutatud kui sisult mitte midagi juurde andev.
v6sa
19:46 05.05.2025
Kuradi ilusasti on hakatud treenima tiblasid: ajalugu 123 kirjutab täitsa ilusti ja mõnele välismaalasele täiesti usutavalt ikka rämedat kelbast. Millest poleks lugu, kui seda teemat ei loeks ka inimesed, kes ajalootunnis on sotsiaalpornot skrollinud ja kel ka suguseltsis mäletavaid inimesi enam ei ole. Seepärast tulebki tänada nii suurt tertsi kui deusi, et nad viitsivad säärase tahtlikku valetamist õigemaks keerata.

Idast ei ole kunagi midagi head tulnud.
Kolm punkti
20:26 05.05.2025
Deusi viimaseks argumendiks jääb oponendi postituste kustutamine ja blokeerimine? Häbi peaks olema...
fghjgd
21:10 05.05.2025
Trollid ei ole oponendid, trollidel pole muud eesmärki kui kremli pasa levitamine ja seetõttu on sellele pasale vee pealetõmbamine elementaarne reaktsioon. Kui järsku tekib mingi ajalugu123 postitus, mis teenib ainult ühte eesmärki sae käimatõmbamise näol, siis on tegu trolliga, mitte muretseva ja tõde otsiva kodanikuga. Ajalugu tundvad inimesed teavad, mis idast tulla võib. Kremli kääbus ei pea isiklikult midagi ütlema, tal on terve trobikond propagandiste, kes oma saadetes muudkui räuskavad, kuhu pommid saata ja kus vohab fašism. Seega jutt mingist ukr neofašismist on täpselt kremli teema. Trollide katse siin foorumis tõestada, et veremaa putleri isikus on ilus ja hea, on täielik bullikaka.
Etny
16:49 08.05.2025
Eks see majandus varjusurma äärel tiksu edasi kuniks riik midagi ette ei võtta. Aga seal korruptsioon nii suur, et ainult õigeid inimesi tundes on kõik ok.
Deus
17:05 08.05.2025
Täna hommikul kinnitati igavene 24% ajutise asemel :)
63amg
17:23 08.05.2025
meil on siis toit euroopas kõige suurema käibemaksuga.maailma kohta mul andmed puuduvad
fdghg
18:02 08.05.2025
Et seda paremini ette kujutada, siis lähed ostad poest ilusa ümmarguse tordi ja kassas lõigatakse sellest veerand ära. Vorstijupist veerand, leivapätsist, kapsapeast, võipakist, piimapakist võetakse klassitäis ära... Kui peres on neli inimest, jääb üks söömata. Vellkammtuuestoonia.
ajalugu123
09:24 11.05.2025
..vaat kus lops...juba 2000-e alguses käisid jutud UA ja nato suhtes...ei olnud nii,et peale 24 veebruari alles...ei olnud...vene keel ikka suus,eeldan? Sevastoopolisse tuli isegi usa sõjalaev keda aga linnnakodaniud näha ei tahtnud....
suur terts
10:02 11.05.2025
Kui sa nimetad end eestlaseks siis võiks kohalikus keeles meediat (ka) tarbida selmet vaid tibla inforuumis elada:
https://maailm.postimees.ee/98668/usa-sojalaev-voeti-sevasto
opolis-vastu-punaprotestiga

ajalugu123
12:16 11.05.2025
vabandust aga kohalikus võro keeles ilmuvad vaid need üllitised mis venemaad maha teevad ja seda natot haibivad...milleks? ei ole vaja....ja kui kirjutatakse,et see on tõsi ja vaba -- ajakirjandus nojah....ehk mõni veel naerab,mina mitte....lisaks nee d maksutõsud kus OTSE öeldakse,et see raha läheb ZELENSKI poolt teostatava sõja jätkuvaks toetamiseks---kuid UKRAINA enda sajad MILJONÄRID oma RAHA ÄRA EI ANNA:..miks???
fdghg
13:24 11.05.2025
Veremaad maha teevad? Mida positiivset on praeguses putleri veremaas?
Peale võidupüha on troll aktiveerunud. Sai vist kaine(ma)ks.
Deus
13:26 11.05.2025
Vale teema takkapihta, trollikene.
63amg
19:18 11.05.2025
nojah.mõne seltsimehe arvates on venemaa eeskujuks kogu maailmale.paremat riiki annab otsida
Etny
10:18 12.05.2025
Kogu see maailma loogika on nii pekkis, et siit ei oskagi midagi enam arvata. Üks riik läheb teisele lambist kallale, rikkub kõiki võimalike ühisteegleid ja ülejäänud nämmutavad kuidas ikka sundida teda lõpetama, mis talle sobiks. Toores jõud sobib ainult.
suur terts
15:47 24.05.2025
Toidujulgeolekut on siin teemas varemgi lahatud ja jõutud kurvastamapanevatele järeldustele. Kinnituseks taas ühe professori sõnavõtt.

Ehk et Eesti riigi toidutootmine ja sisuliselt suht olematud varud. Lisaks (tavakodanikust) noorema generatsiooni hääbuvad kasvatusoskused/-huvi:
https://www.err.ee/1609702950/rando-varnik-toit-on-julgeolek
u-seisukohalt-sama-tahtis-kui-padrunid

Deus
07:16 25.05.2025
Kirjas on 9000 tonni teravilja.
Lähed koha peale ja avastad, et pole seda 9000 tonni.
See tonnide arv on nimelt välja laenatud, mitte müüdud vaid laenatud, sest siis saab juriidiliselt öelda, et vili on olemas, kuigi reaalsuses seda pole, on aind paberi peal. Sama kehtib muu kraami kohta, sest ärikal on see palju kasulikum, pärast saab käsi laiutada, et oih, võlglane ei andnudki tagasi, kui jamaks läks aga ta ei saa midagi teha.
Nimesid ma ei tea, kes selle jamaga tegeleb ja ei huvita ka, mind pigem huvitaks, et see krdi jama ära lõppeks ja asjad korda saaks!
fdghfgh
07:35 27.05.2025
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120379525/kaibemaksutousu-
ootel-kas-peab-valmis-olema-suuremaks-hinnatousuks

Eesti maksukoormus on kaldu lihtsa tööinimese poole, ütleb Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Eesti maksustab teistest Euroopa riikidest rohkem tarbimist ja palgakulu, vähem ettevõtlustulu ja veel vähem vara. Sellise süsteemi eelis on Elmiku sõnul lihtsus ja ettevõtjasõbralikkus.

Aga see ongi ju kõige lihtsam variant- inimene peab elama, seepärast ta käibki tööl ja poes süüa ostmas, seega riigile on maksud garanteeritud. Hakkad aga ettevõtjat pigistama, regab tema oma firma hoopis kaimanisaartele. Ja oma töötajate palka nagunii eriti tõstma ei pea- pole sel orjal kuhugi minna ning kuna maksud ja liisingud vajavad maksmist, töötab ta edasi. Võinoh tõstab täpselt nii palju, et maksutõus enamvähem kompenseeritud saaks.
Deus
10:50 27.05.2025
Ettevõtlustulu on selline põnev asi. Vanasti seda ei olnud ja seepärast mõeldi välja sõidupäevikud ja erisoodustusmaks. Nüüd on aga ettevõtted maksustatud kuid erisoodustus endiselt olemas.
Ma küll pole isiklikult selle pooldaja, et inimesed siin töömasinatega isiklikke asju ajavad ja pool elamist on sisustatud kontori "konverentsitehnikaga" a see mu isiklik probleem. Veel rohkem sellest ei seedi ma ebaausust ja röövellikkust, mida nüüdseks juba aastaid tehakse.
fdghfgh
11:12 27.05.2025
Ju need allakukkunud kopteridki olid ainult "töösõitudeks" mõeldud. Ilmselt enamus eraomandis olevatest eesti õhulaevastikust on mingi firma käibevara. Aga kuni kõik on jokk, siis nemad lendavad, meie maksame makse.
joodiku unenägu
15:23 27.05.2025
Viimane on vist puruloll, sa ei maksa kümnendikku protsent sellest mis nemad maksavad, tee omale firma va riigtööline
maaks
16:07 27.05.2025
"Puruloll" on sildistamine, halvustamine ja kindlasti mitte kõige õnnestunum mõõdupuu inimese vaimujõu mõõtmiseks @joodiku unenägu
Ma ise valiks vajadusel midagi sealt nimistust:
https://naine.postimees.ee/7448212/30-viisi-kuidas-labi-lill
ede-oelda-et-inimene-pole-just-koige-intelligentsem
fdghfgh
17:44 27.05.2025
Unenäomees ilmselt ühtegi firmat ei oma, aga tuletame meelde, kustkohast tuleb ettevõtja tulu- ikka selleltsamalt purulollilt tööliselt, kes kindlad tunnid ööpäevas oma tööd teeb. Sa võid teha ükskõik kui suure firma, aga kui sul töötajaid ei ole, ei saa sa ka firmaomaniku palka ega endale lennukit osta. On muidugi erandeid, kus töötajaid tõesti vaja ei ole ja toimetad omaette, aga need on eraldi teema.
Aga eks paljudel ongi selline ettekujutus maailmast- tuleb vaid firma teha ning ülejäänu tuleb iseenesest.
fdghfgh
12:44 30.05.2025
Marko
22:48 24.06.2025
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120386010/kallid-hinnad-on
-teinud-eestlastest-euroliidu-vaesed

Toompeal on nüüd mõtteainet loodetavasti.
## Eurostat mõõdab seda näitajat tegeliku individuaalse tarbimise (AIC) kaudu. See näitaja hõlmab kõiki kaupu ja teenuseid, mida leibkonnad tarbivad, sõltumata sellest, kas nad maksid nende eest ise (nt toit poest) või pakkus neid riik (nt haridus ja tervishoid).
## Selle tulemusega jagame 27 liikmesriigi seas Bulgaariaga (74) eelviimast kohta. Meist tagapool paikneb vaid Ungari (72).
Pilt ka:

https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/8c2c33a3-
1ab7-4c13-8eb0-3e0fc44eb007.jpg?noup&w=1200