Enne peaks selgitama mis on luksauto? Kas 2008 aasta 96kw ja 9 kohaline t5 on luksauto, kui seda on vaja laste ja lastelaste vedamiseks, keda on täpselt niipalju et kõik istekohad täis. Samuti on vahetevahel haiguse ägenedes prouat vaja transportida ratastoolis , mida sõiduautoga ei tee.
Mopeedauto? Hinna poolest see veel kallim kui nn. luxauto :(
Maksu valem käidi välja: co2 heite korrutan 0,9 diislil ja bensukal 0,6ga.
Huvitav et minu masinal pole co2 heidet mitte kusagil kirjas, netist ka ei leia.
Aga no vaevalt et maksmata jään, küll mõni number mõnele tähtsale oinale pähe kargab.
Raske juhus, krdi imbetsillid, hakake ükskord aru saama mida öeldi. 92 aasta Audi ei ole mingi 1 asi. 92 aastal tehti audisid erinevaid mudeleid erinevates modifikatsioonides. Oli ökosid säästu pille kui ka januseid sport rakette. seinast seina. Vaheta oma s6 ökoma
1,9 diisli vastu ja maksadki vähem.
92 aasta Audi on nii lai mõiste ja ainult selle ümber kokku lüüa, ei näita lokku lööjat mitte kuidagi targemana. See on nagu siin enamus teemasid, mul on auto, midagi kõriseb, mis on viga. Ahjaa, auto on rohelist värvi.
#Kas tulevikus kui toon saksast/leedust/rootsist mingi 5000 € maksva auto pean veel lisaks 2000 € juurde maksma, et arvele saada?#
Mul on veel peenem küsimus: 9 a tagasi ostsin Eestist uue auto, viisin välismaale ja registreerisin seal, olen seal selle ajaga ka suurusjärgus 3000 € automaksu maksnud. Olen mõelnud auto uuesti Eestisse tuua...ja siis peale maksu kehtestamist peaksin jälle mingi 2000 maksma? Kui nii, siis parafraseerides populaarset linateost küsiksin: mitu korda ma oma autot pean endale ostma?
Müü oma auto siis seal teises riigis maha. Kui sa selle auto e
Eestisse tood siis maksad automaksu mitte ei osta uut autot. Automaks ei ole veel jõustunud, isegi kehtestamise meetod pole teada, aga kiunuvad kui viimsed sitahädad. Ime pole, et teil elu nii perses on, kui ainult kiunute. Võinud tuleb mingi erisus, kui välismaal elav inimene kolib Eestisse elama ning toob oma vara siia. Me ei tea seda, sest pole veel tehtud automaksu. Esita oma küsimus koalitsioonile ja palus erisus sisse viia. Aga ei, tõmmatakse kiun käima.
Maksukogujad ei tea isegi mida nad teha tahavad.
Niipalju on ajakirjandusest läbi käinud et Läti süsteem olevat halb ja Soome oma hea.
Ma viisin kunagi u 5000 Euri maksva rondi Eestist Soome ja maksin u 1200 EUR maaletoomismaksu. Oli kõiki rohelisi jalust niitva 3 - liitrise diisliga ja vist euro4 saastenormiga 165 kW A6. Oleks mingi bensiini-ökopunn kuid sama kallis oleks odavam olnud.
Mõned aastad hiljem müüsin ta Eestisse tagasi ja ca 900 EUR andis riik kaubale peale. Seda arvutati vist nii et võeti maale toomise hind sel päeval kui ta minema viidi ja tagastati see. Nii palju oli maksustamisväärtus vahepeal langenud.
Eraldi taotlus tuli täita, võib-olla kõik seda ei tea ja siis läheb raha neegritele. Võimalik et raha ei saa suvalise auto eest vaid just selle auto eest millelt on ise sissetoomismaks makstud.
Bartolomeo puhul ei olene see siis tõenäoliselt Eestist vaid sellest riigist kuhu ta auto registreeris.
## Eraldi taotlus tuli täita, võib-olla kõik seda ei tea ja siis läheb raha neegritele. Võimalik et raha ei saa suvalise auto eest vaid just selle auto eest millelt on ise sissetoomismaks makstud.
siberia muidu tark mees, aga see tekstijupp on küll seuke reedeõhtuse karbunkli vääriline kahjuks
Miks karbunkli jutt?
Protsess käis niimoodi et tõin enda Eesti registris oleva auto Soome.
Kõigepealt viisin ülevaatuspunkti, tehti registreerimiseelne ülevaatus, umbes 200 EUR. Ütlesin et tegelege ise paberimajandusega, võib-olla läks see ka hinna sisse. Anti mingisugune paber millega võis kas kaks nädalat või kaks kuud sõita - senikaua kuni maksuamet määrab registreerimisemaksu suuruse. Selle maksu suuruse saab mingis suurusjärgus ennustada kuid mitte täpse numbrina. Ma eeldasin et tuleb nii 1500 EUR aga tuli 1200. Ahjaa, läbisõitu arvestati samuti.
Kui maks oleks liig suur olnud , oleks saanud protsessi katkestada ja jätta auto Eesti registrisse. Maksuameti menetluskulud, nii 200-300 EUR oleks siis tulnud maksta.
Siis kui otsus oli tulnud maksin raha ära ja võis minna ülevaatuspunktist numbrit võtma. Reg tunnistus prinditi ka välja. Lisaks oli aastamaks ,üle 800 EUR.
Mõned aastad sõitsin, iga-aastase maksuga ja siis vaatasin et vaja parem vaadata. Ostja oli Eestist , vormistasin ülevaatuspunktis müügi ja andsin talle reg tunnistuse mõlemad osad. Nendega võttis Eestis arvele ja mingi ajaga liikus info sellest Soome registrisse.
Siis ütlesid kohalikud soomlased et taotle maaletoomisraha tagasi sest sa viisid enda auto Soomest uuesti välja. Taaskord, ma ise ei viitsinud tegeleda vaid lubasin hüva rüübet. Tegeles asjamees ehk volitatud esindaja. Täitis mingise avalduse kus oli märgitud maaletoomispäev, maaletoomismaksu summa, registrist väljaviimise päev ja veel midagi.
Ju siis otsustati tagasimakse aga need ei tule automaatselt ja ilma avaldusega.
Eeldan et see arvutuskäik oli umbes selline et 2015 toodi riiki sellise hinnaga auto ja maksti 1200 maksu
2019 müüs sama omanik ta välismaale ja arvutati tollase ja selle maksusumma vahe.
Minuteada ei saa seda tagasimakset siis kui oled ostnud kohapealt mingi auto ja selle välismaale müüd sest maksjad pole samad.
Aastamaksu mingi osa tagastamine on küll automaatne. Neid autosid on mitu olnud mille olen Soomes ostnud, terve aastamaksu korraga ära maksnud ja mingil ajal ta Eesti registrisse viinud või müünud. Ülejäänud osa on tavaliselt mõne teise auto eest saadetud arvelt maha arvestatud. Võib-olla saab ka sularahas või pangaarvele.
Maksuametiga oli vanasti nii et nad tahtsid tagastamiseks pangaarve numbrit. Ma seletasin et olen nii vanakooli mees et mul polegi pangaarvelt. Lapimaal olevat selliseid nõidasid peale minu veel ja siis saadeti postiga paber ja selle ja passi ettenäitamisel laoti pangakontoris sularaha peo peale.
Nüüd ei tea seda sularahavärki, tegin Soome pangakonto ja maksuamet ei saada enam neli korda aastas kirju et mine vii oma 15 EUR pangakontorist minema.
Need on häirivad, ei ole sinu väärilised. Riigikassas pole neegrite alajaotust ilmselgelt, samamoodi ei saa ka eeldada, et mõne teise auto eest tasaarveldust tehtaks.
Ja-jaa, see on selline käibeväljend. Reaalses elus on Soome sarvikud mumeelest ikka oluliselt hullemad rassistid kui Brüsseli klantspildil.
"Läks neegritele" kasutatakse siis kui jäetakse maksuametilt mingi summa tagasi taotlemata. Mõnikord ei viitsita bürokraatiast läbi närida, mõnikord on tähtaeg mööda lastud ja vahel pole hea torkida. Näiteks eeltäidetud maksudeklaratsiooni kus põhimõtteliselt saaks oma vannitoa remondiks kulunud raha maksuvabaks arvata kuid pole neid numbreid hea muuta et mitte tähelepanu tõmmata.
Mis see riik sellise süllekukkunud rahaga ikka teha oskab.... eks ta toetab musta Aafrikat. Teised teevad ise tööd, teenivad raha ja loovad lisaväärtust.
Minagi olen vaadanud et tasaarvelduste põhjal peaks mulle kunagi pensioni maksma hakkama Nigeeria.
Võib-olla nüüd uue valitsuse ajal midagi muutub.
Neid riike on euroopas teisigi ,kus saab riigist välja müüdud auto eest osa maksudest tagasi.Ja sellest on seal omamoodi äri püsti pandud,kohalikelt kes süsteemi ei tea või ei viitsi sellega tegeleda,ostetakse autod kokku,müüakse riigist välja ja küsitakse raha tagasi.Tänu sellele võib juhtuda et mõne uuema-kallima saab osta odavamalt kuna müüja saab tuhanded eurod tagasi küsida.
vaadates deusi edastatud pilti, siis kõik need riigid mis asuvad alumises otsas aktsiisi hinnastamisega, siis kõikides neis riikides on kütuse hind kallim kui eestis, siis seega meil mingi kütuse kartelli ja muu pläma leelotamine ei ole nagu asjakohane. hinnad olid kallimad isegi siis kui riigid pakkusid oma tanklatele erinevaid soodustusi.
no kuulge!see tabel on juba 4 aastat vana!meil on vahepeal juba korduvalt aktsiisi tõstetud.meil kütus samas hinnas,mis saksas.eelmine sügis tankisin prantsusmaal 98-t hinnaga 1.49.meil oli siis 1,95,ehk siis peaaegu 50 senti hinnavahe.kuu aega tagasi oli saksas hind meie omast 5 senti kallim.
ma kopeerin siia minu vanaema kunagise ütluse (ma ei tea, kes seda on originaalis on öelnud): "Karta tuleb väikseid sissetulekuid, mitte suuri väljaminekuid".
nii, et kogu selle automaksu osas jauramise peale, keskenduge parem sissetulekutele. Ma arvan, et enamus inimesed realiseerivad ennast tööalaselt ja sissetulekute teenimise mõttes heal juhul 50%.
mida sa nüüd öelda tahad- et kõik peaksid otsima uue kõrgemapalgalise töökoha? CVkeskus ja CV online on loomulikult neid pakkumisi paksult täis. Ja mida see 50% tähendab- et teeb liiga vähe tööd ja seetõttu saabki vähe palka?
Kui kõik hakkavad ärimiisudeks ja ülemusteks, kes siis tööd teevad? Kui kõik hakkavad kõrgepalvalisteks, kuhu siis madalapalgalised jäävad? Rõhk sõnal kõik.
Kõige pealt peaks alustama sellest meeletust varastamisest tööautodega. Mingid poole millised ferrud on määratud töösõitudeks. Pettus on sinna sisse kirjutatud suure P tähega. Korjake kõige pealt maas vedelev raha üles.
ma olen ise pea eluaeg teinud palgatööd, aga väikest viisi olen samas ka ettevõtja olnud. ja kusjuures kui palgatöö on valgekrae oma olnud, siis selle kõrval olen väga palju sinikrae töid teinud. elektritööd, ventilatsioon, igasugu kodusüsteemide automaatikalahendused. Kutsekoolides on võimalik õppida ju midagi iganes, kui soov on hakata midagi oma kätega tegema näiteks kontoritöö kõrval. Mul kunagi kolleeg õppis potsepaks. mingid aastad vahepeal tegeleski ainult sellega, kuna sellega teenis rohkem.
Kui oled ülemus ja teed palgatööd, siis miks peaks juriidilise kehana üldse tegelema millegagi, kui just eesmärk pole maksudega riiki huiata? Ole tavaline palgatööline edasi.
miks riiki huiata? Palgatöötaja võib olla kõrvalt ka ettevõtja (kaitseväelased kunagi ei tohtinud ettevõtjad olla, enam pole ka neil piiranguid). Tavaliselt huiatakse siis, kui tehakse midagi palgatöö kõrvalt mustalt. kui keegi pakub mingit teenust läbi ühemehe ettevõtte, siis on see ikka märksa läbipaistvam. Maksuamet sõelub kohe sellised ettevõtted välja, kus on käive, aga töötajaid ei ole, kus on auto, aga töötajaid või majandustegevust ei ole jne. Ja kui Sa korra oled juba maksuameti hambu jäänud, siis ei jäeta sind rahule.
Kustkohast on tulnud arusaam, et ühemehe ettevõt(t)e(d) riiki huiavad? Täna on emta-l silmad-kõrvad igal pool ja skeemitajad jäävad varem-hiljem orki. Oluline on perfektne raamatupidamine, käibe suhtes maksud ära tasuda, tähtajaks aruanded esitada, samuti ka firma omanduses (kui on) vara isikliku kasutamise eest erisoodust tasuda. Eks ilmselt skeemitajaid leidub ka aga millisel elualal neid poleks. Mõne skeemitaja alusel kogu sektorit halvustada on ikka väga ülekohtune.
Ja nagu vanasõna ütleb: õige hõlma ei hakka keegi.
Jaan, boltil ongi jumala savi automaksust. Tema keevitab selle lihtsalt teenuse hinnale juurde.
Pealegi, kui jõustub transpordiameti plaan, siis ei maksaks ta sentigi. Võib-olla mõne üksiku sõiduki eest. Kui eraisik müüb auto maha automaksu kartuses ja asendab oma sõidud rendiautoga, ei muutu ju siin liikluspildis midagi.
@looder 23
Üldiselt kipub vist nii olema, et kui inimesel enam isiklikku stardivalmis autot maja ees ei ole, siis taksoga või rendiautoga sõidetakse vähem, lihtsalt planeeritakse enda käigud teistmoodi. teiseks taksod ja rendiautod seisavad vähem ning võtavad seisvana igal juhul vähem ruumi.
Vahest on mõne inimesega olnud autoga läbitud km jutuks ja kui peres oli enne 2 autot (ja vähemalt 2 juhilubadega inimest) ja nendega sõideti kokku 30000 km aastas, siis ühest autost loobumisega väheneb märkimisväärselt ka sõidetavate km hulk (ka rendi auto km arvesse võttes).
ning kui peres oli enne 1 auto ja 2 juhti ning ostetakse teine auto juurde, siis alati sõidetavate km hulk kasvab.
Seega kui automaks reaalselt vähendaks autode hulka, siis väheneb ka autoga sõidetavate km hulk tervikuna. Ja võib arvata, et väheneb ka tipptunnil autode hulk tänavatel.
Üksikettevõtja: seltskonnal on hobi järjest autonumbreid läbi lüüa tänaval. 70% on "määratud töösõitudeks". Kodud on täis konverentsisaali tehnikat jne. See on huiamine, ilusta kuidas tahad aga on. Ära hakka agasid ka siia tooma kodukontorite jne asjade näol, õiges firmas ei saa töömasinaga eraasju teha.
Kui autode arv väheneb ja kilomeetrite arv väheneb, siis on uut maksu vaja, sest sealt ei tule midagi sisse enam. Jääbki ainult maamaksu tõstmine sisuliselt.
Kui automaksu eesmärgiks on riigikassa täitmine, siis pole vahet mis metoodika on. See on lihtsalt riigikassa täitmiseks. Kõik see mull ja pläma seal ümber, et kuidas ja miks ja vähem co2 - e, on tühi müra ning ei saagi olema head lahendust.
Jaan, ei jää ju autosid vähemaks kui üks asendub teisega. Bolti sõidujagajais tuleb ka juurde, sest nõudlus kasvab. Ma olen juba korduvalt öelnud, et kui ühistranspordiga ei saa liigelda vähemalt sama ajaga kui autoga ei kao autosid vähemaks. See asendub sõidujagajaga (mis tähendab taksosõit ning tuleb kuskilt tühjalt ette sõita, mis tähendab lisakilomeetreid ning lisa kohta tänavatel) ning lühirendi autot. Lisaks tekib lisa kilomeetrid ka pere ainsale autole kui teine müüakse. Deus tõi selle välja juba varasemalt ja oma elu näitel võin kinnitada ja need tuleksid ühe või teise või mõlema unetundide arvelt ja mis pole kuidagi tervislik. Ära ela ainult oma Tallinna mätta otsas.
@looder 23
Sa lähtud eeldusest, et kõik autoga tehtud sõidud on vältimatud. See eeldus on täiesti vale. Väga palju tehakse sõite mugavusest, kuna sõiduvahend on olemas. Autoga sõit on lihtsalt piisavalt odav. Aga kui sul ei ole seda enda autot iga hetk maja ees, siis sa hakkad lihtsalt vähem sõitma. Ja ei asendu kuskilt otsast kõik enda autoga tehtavad sõidud rendiautoga.
Ja enamus inimesi (>70%) elavad Eestis linnalises keskkonnas. Maal elab selge vähemus, pealegi veel mõnevõrra rohkem eakaid elab maal, kellel autot ei ole üldse.
Sõidetaksegi mugavusest, sest ühistransport ei ole kiirem kui auto. Ja siis kasutatakseki rendikaid. Kui need kunagised uuringud tehti, siis polnud lühirendikaid saadaval. Nüüd on saadaval ja kolitaksegi rendikatele üle. Tuleb võtta arvesse kõiki muutujaid, ka seda, et tänapäeval on kõige väärtuslikumaks varaks aeg. ma olen kasutanud ühistransporti Tallinnas ja autoga saab igas asendis kiiremini. Isegi rendikaga kui pead rendikani jalutama kümmekond minutit. Rendikas on omakorda soodsam kui takso jne.
Deusile ei olegi vaja midagi selgitada. Tema jaoks on autod ja nendega sõitmine midagi hingele. see on diagnoos :)
Looder ma kirjutasin enne juba, et Sa lähtud eeldusest, et kõik sõidud, mis inimesed autoga teevad on vältimatud/vajalikud sõidud (et ükskõik millega, need sõidud on vaja ära teha). See eeldus ise on aga täiesti vale.
nagu ka see Deusi 15 min autoga vs 1,5h bussiga näide, kus tal kolleeg ütles konkreetselt, et nii väikese asja pärast ma ei hakka tulema kontorisse. Ja selliseid sõite on igal autoomanikul palju, mis tehakse ära, kuna auto on olemas ja sellega sõitmine odav. ilma autota aga leitakse, et pole vaja, ühendan mingi muu asjaga, ajan asja telefoni teel või internetis korda.
Sa panid selle ise juurde praegu. Ma ütlesin selgesõnaliselt, et ta tõi vabanduseks, et kontorisse mitte tulla selle. Pidime ise hakkama saama ehk meie töö kannatas tema arvelt. Pisiasja pärast meile ei helista keegi, sest iga helistamine on sott läind firma arvelt.
Kogu su tekst põles särinaga praegu sellise vea pärast, mille sa enda peas kokku luuletasid. Isegi oleme säästlikumaks läinud tegelt, vanasti sai kopterit ja lennukit ka kergekäelisemalt kasutatud, nüüd asi rahulikumaks läinud, saab taksoga hakkama aga taksoga on ikkagi 10 min ootamist otsas ehk mitte piisavalt kiire.
Autoga sõit ongi hingele, üldse ei eita. Oma mikrokliima, kuhu ükski võõras heli sisse ei tungi ja keegi ei sega, tükike taevast maa peal.
1,5 tundi vs 15 minutit olen ka mina kunagi näiteks toonud.
Siis kui elasin Tallinnas Kristiines ja tööl käisin Lasnamäel Betooni tänaval.
Ühistranspordiga oligi see ca 1,5 tundi - natuke jalutamist , 17 liini buss, , tramm Majakasse ja sealt vist 55 liini buss. Kusjuures 55 liin ei käinud iga 10 minuti tagant nagu tramm vaid oma pool tundi vähemalt tuli järgmist oodata: Ja kui õhtul pikemalt läks siis peale kl 20 ei liikunud sealkandis enam mingi ühistransport. Kas jala Susi hotelli juurde või takso.
Mingi 25 aastat on mööda läinud kuid pakun et s... tagi pole muutunud.
Jaan katsub nüüd aru saada, et tööstuses ei saa asju ajada telefoni või äpiga. Tulebki tsehhi kohale minna ja kellapealt.
Vähemalt kahte autot on tegelikult vaja varustuskindluse tõttu. Mul pole ühtegi liisinguautot, kõik on üle 5 aasta vanad ja niisugust riski ei saa lubada et auto remondis ning töö tegemata.
Siberia, pole mitte essugi muutunud. Eelmine sügis seiklesin betoonist Mustamäele ja hiljem tagasi. Laias laastus 1,5h. Vahepeal majakas oodata teist bussi ca 25-30min. Tänapäeval on muidugi sitaks hea kasutada peatus.ee-d planeerimist ühistranspordi vallas.
Jaan, saa aru, kui nurga taga asub sul lühirendi sõiduk, siis tehakse ka mitte nii vajalikud sõidud ära autoga. Seega ei muuda asja. Ainuke asi mis võib takistada, et seda autot seal nurga taga pole ja ei viitsita ajalutada ülejärgmise nurga taha. Kui ka viitsid jalutada, siis kilometraazi suurendab ikka, sest auto võtad kaugemalt ja pead parkima kaugemale, sest igasse suvalisse kohta ei saa jätta. Seega ei päästa see mitte emmigi.
Huvitav teema!
Rääkige mõne inimesega kes on autost reaalselt loobunud või on peres üks auto alles jäänud. Kindlasti muudetakse enda liikumisharjumusi oluliselt ja autoga sõitmine väheneb. Kui automaks sellele kaasa aitab siis las ta olla. Eile oli uudis et 2022 ostetud autodest läheks 75% maksu alla kuna saastavad üle 120g co2 per km. mul on keskklassi auto, mis saastab 119g, tavaline bensiinikas. Ma ei saa aru, millega siis enamuses sõidetakse, kui enamus uued autod on saastavad.
Nagu siin keegi ütles, et mis on minu asi millega keegi sõidab. Iseenesest polegi aga kui riik hädaldab, et raha pole ja siis hüvitab mingite kalliste sportautode kulud ja siis võtab selle Suur peredelt tagasi, on asi ikka väga mäda.
1 liiter bensiini tekitab 2,3kg co2 ehk kui masin võtab 6 sajale, siis 13,8kg ehk 13800g ehk kilomeetrile tekib 138g
1 liiter diislit tekitab 2,7kg co2'te
Jämedad arvud siis.
need err-i erinevad saated, nn tund täis mölapidamatust, on mõttetumad asjad telemaastikul. õnneks uv varsti lahkub eetrist.
antud saates muidugi "hiilgas" see naissoost "autoajakirjanik" oma sihitute ja vasturääkivate kommentaaridega. sillat oli ainus, kes kainet juttu ajas, aga no mida ikka pläkutada, kui veel mittemidagi teada ei ole.
Kuulasin läbi selle saate ja üllatav on see, et pea 2/3 Eesti sõitvatest autodest on Tallinnas ja Harjumaal. Ja naisautoajakirjaniku jutt oli selle taustal ju normaalne, tahaks kaasaegset linnakeskkonda . Arno Sillat ütles ka väga õieti, et alternatiivid on autole linnas olemas, mainis tõukas ja jalgrattaid. Peale selle Hyundai müügimehe kes ütles, et Eestis on teed läbimatud ja 4x4 on vaja, oli üldiselt suht mõistlik jutt.
kogu sel harjumaal elab ca pool eesti elanikkonnast, seega ülejäänud pool eestist peab kõrvad lontis maksma kinni selle piirkonna "roheliseks" muutmise. kogu riigi vaatamine vaid harjumaa mätta otsast on väga vale lähenemine.
#Ausalt ja otse : Palju aeti asjatundmatut pläma,
eriti see veebiautoajakirjanik ja arenguseire blääblää .....
Palun konkreetsemalt, mis nimelt oli asjatundmatu pläma?
#Kuulasin läbi selle saate ja üllatav on see, et pea 2/3 Eesti sõitvatest autodest on Tallinnas ja Harjumaal.
See on tüüpiline statistikaga manipuleerimine.
Eestis on registris väga ümmarguselt 800 tuhat autot, millest ca 150 000 ei sõida üldse (või pole neid enam olemas) ning 150 000 on selliseid, mis sõidavad vahetevahel. Seega praktiliselt igapäevaselt sõitvaid autosid on kogu Eesti peale ümmarguselt 500 000.
See, et Harjumaal (sh Tallinnas!) on arvel pea 400 000 autot, ei tähenda seda, et need 400 tuhat kõik sõidavad! Lihtsalt seda statistikat pole keegi avaldanud, kui palju on sellest 400 tuhandest mittesõitvaid.
Sellest tulebki ekslik järeldus nagu oleks 4/5 sõitvaid autosid Harjumaal.
Arvestades, et Harjumaal (koos Tallinnaga) elab ligi 600 tuhat inimest ehk pea pool kogu Eesti rahvastikust, on 400 000 autot ehk pool registris olevatest täiesti normaalne nähtus.
Kõik ajasid seal saates jubedat iba, ise üle poole ei suutnud vaadata.
Tüüpiline UV-faktor muidugi, 3 valitsuse otsusele poolt ja 1 vastu, aga mitte liiga radikaalselt.
Ratsionaliseerige palju tahate, tegu on siiski lihtsalt parasiitiliku riigi üritusega pigistada kõik rahvast välja, kaitstes kõige rohkem oma lemmikute - kõrgema keskklassi ja jõukamate tagumikke. Nüüd hakkab "päris inimiestel" hea liigelda olema - rondid ei tossa enam tee peal ees.
ETV on eriti just peale valimis muutunud ainult režiimi lõukoeraks, aga eks naiivne oleks paremat loota...
LKF lehelt leitav. Sõidukeid kokku 928 tuhat, millest 829 tuhandel on kehtiv liikluskindlustus. Siin sees kõik sõidukid, mis vajavad liikluses osalemiseks liikluskindlustuslepingut.
Statistika ega liikluskindlustuse olemasolu ei peegelda täielikku tõde. Paljudel on mitu autot. Mõnega autoga sõidetakse peaaegu iga päev. Teisega sõidetakse vahetevahel (nn tagavara auto juhuks kui esimesel tekib mingi tõsisem tehniline rike ja pole aega kohe korda seada) ja kolmandaga (näiteks hobiauto) sõidetakse pühapäeval või korra kuus. Mitme auto omamine ei muuda märkimisväärselt ka läbisõitu kuna kilometraaz jaotub näiteks kolme auto vahel. Kui ühe autoga sõita aastas nt 10 tuh siis kolme auto puhul jaotub läbisõit kolme auto vahel. Ehk rohkem autosid ei tähendagi suuremat läbisõitu ega rohkem CO2 kui ühe autoga.
neid ei huvita millal sa sõidad,kuidas sa sõidad,kui palju sa sõidad,või kellega sa sõidad.nad tahavad sinult ainult raha kätte saada,niipalju kui võimalik
Pisut OT:
Küllap üks maksustamise mõõt on ka CO2...
Nähes siin portaalis üht Volvo XC60 T8 kuulutust https://www.auto24.ee/soidukid/3854775
tuli meelde, et ühel tööreisil oli rendiautoks just selline (ja kah valge) Volvo.
Mina sain 850km läbimisel keskmiseks kütusekuluks 7L/100.
Vaadates selle masina andmeid Transpordiameti sõiduki detailandemte lehel, on keskmine kütusekulu 2L/100 ja CO2 47g/km
Ja ühel lähetusel oli rendimasinaks XC40 hübriid, millel oli minu sõidul keskmiseks 9L/100 (selle masina detailandmeid ei tea)
Mõlemal juhul oli enamus sõidust trassil.
Nojah... "Paberil" umberoheline masin ja CO2 vaatevinklist maksu maksma ei pea, või kui siis õite pisut... A tegelikkuses võtab rammusalt rohkem
wiki järgi on wltp tsükkel selline
The new standard has been designed to be more representative of real and modern driving conditions. To pursue this goal, the WLTP is 10 minutes longer than the NEDC (30 instead of 20 minutes), its velocity profile is more dynamic, consisting of quicker accelerations followed by short brakes. Moreover, the average and the maximum velocities have been increased to 46.5 km/h and 131.3 km/h respectively. The distance covered is 23.25 km (more than double the 11 kilometers of the NEDC)
ehk siis sõidadki aku tühjaks ja kui selle ajaga tekib mõni bensiinimoori käivitus, siis bensukulu on marginaalne ja nii tulebki see üliväike kütusekulu. maanteel pole enam vahet- nagunii mootor töötab nagu tavalisel autol ja kulutab kütust. eks see sai selgeks juba toyota priuse tuleku ajal, kui lubatud väike kütusekulu muutus tavaliseks kuluks pikemaid otsi tehes.
Vahepalana võtsin sel laupäeval Vahemere ääres pooleks päevaks rendiauto ning tankisin sellesse 5L bensiini. Pangakontolt läks maha 4,78€.
Oi kuidas tahaks ikka veel mingeid makse pudulojuste ülal pidamiseks maksta :-)
Türgi.
Automaksu vaatevinklist pole vast ülemäära tähtis mida ma selle 5L-ga tegin aga eesmärk oli mõnekümne km raadiuses mõned punktid külastada ja ei ole nende tänapäevaste ökopillidega enamat põhjust kulutada. Auto oli kusjuures üllatavalt "täismõõdus" miski sedaankerega Fiat Aegea.
"Eelmisel nädalal registreeris Tartu maakohtu registriosakond mittetulundusühingu Eesti Autoomanike Liit, mille eesmärk on ühendada mootorsõidukite omanikke ning kaitsta nende huve õigusloomet puudutavas diskussioonis." https://forte.delfi.ee/artikkel/120188424/uus-joud-valitsuse
-vastu-sundis-autoomanike-liit
...
Eesti Autoomanike Liidu liikmeks on oodatud nii autode kui mootorrataste omanikud, liitumisavalduse saab täita liidu veebiaadressil https://autoomanikud.ee/
Ikka veel keegi arvab naiivselt, et teeme ühingu ja valitsus kohe sõbralikult valmis käppa suruma ja kompromisse tegema. meenutuseks prantsuse pensioniea tõstmine- on nendest rahvarahutustest abi olnud? riik on vajadusel reaalselt repressiivne organ elik teerull ja riik teeb mis tahab kui vajadus kedagi või midagi kuskilt pitsitada. mõni streik ehk kunagi miskit kasu toonud, aga autoomanike streik on vähe veider nähtus.
see on nagu Eesti maa- ja majaomanike liit. nüüdseks kustutatud. see autoomanike liit läheb sama teed :) eestvedajad korjavad muidugi liikmemaksu mõnda aega :)
umbes nii, et teeme pensionäride liidu ja siis räägime läbi, et võtame laenu lastelaste arvel ja maksame suuremat pensioni.
prantslased on laisad, tänapäeval on normaalne tõsta pensioniiga Euroopas kohe 70 peale.
no mis krdi diskussiooni? kui riigil on need miljonid vaja kätte saada, siis saadakse ka, mitte ei diskuteerita mingi mõttetu mtü-ga. teeme lisaks veel jalakäijate liidu ja tõukside liidu jne- kõigil on ju mingit diskussiooni vaja- kasvõi autoomanike liiduga.
Propagandist Jaan võib sama hästi ise olla Jürgen Ligi - jutt ühetaoline lihtsameelse orava möla.
Aga no ei mahu mulle pähe, kuidas päris inimene saaks täna kiita takka antud valitsuse tegudele. Muidugi tõstame ja tõstame makse. Riigil tuleks kulutustelt kokku hoida - mitte vastupidi. Nii saab ka humaansema ühiskonna!
Mida meile antakse hoopis on homoteerull ja rohepesu. Populism on sõimusõna, aga meie olema vabad ja demokraatlikud - piinlik silmakirjalikus režiimi poolt!
Tahaks näha, mis sellest kaitsetahtest nii saab. Eks kindlasti palju on lihtsalt vihaseid vendi, kes sõdiks sõdimise pärast, aga nii kaugele ei purjeta.
Arvan, et ajakirjanik on artikliga natuke üle võlli läinud. 20 aastat tagasi (st enne 01.05.2004) põllule seisma jäänud sõidukit maksustama ei hakka päris kindlasti, sest seda pole isegi liiklusregistri andmebaasis. Kui aga peatatud registrikandega (seisma jäänud peale 01.05.2004, aga andmebaasis olemas) ja ajutiselt kustutatud sõidukeid maksustama hakatakse (mis on võimalik), siis on ikka s!tt lugu. Mis võõrandatud sõidukitest saab, selliseid päris palju, mida järgmine omanik pole enda nimele võtnud? Kes nende eest maksma peab? Arestitud sõidukitega on siis samuti hull lugu, autost lahti ei saa, ajutiselt kustutada ei ole mõtet, pead maksma lihtsalt? Loogiline oleks ikkagi ajutiselt kustutatud autosid (kas omaniku taotlusel või võõrandamise tõttu) maksust vabastada, need on ju registrist KUSTUTATUD ikkagi.
Muide, teab keegi riike, kus peab makse maksma lihtsalt seetõttu, et auto sul olemas on (või on registris kirjas, et on, kuigi tegelikult enam ei ole)?
# 20 aastat tagasi (st enne 01.05.2004) põllule seisma jäänud sõidukit maksustama ei hakka päris kindlasti, sest seda pole isegi liiklusregistri andmebaasis.
Kahtlemata. Kui sõidukit ei ole liiklusregistris, siis seda ei ole olemas, vaid on hunnik risu kusagil (sedagi võib-olla) ja seda ei ole tehniliselt võimalik automaksuga maksustada.
# Kui aga peatatud registrikandega (seisma jäänud peale 01.05.2004, aga andmebaasis olemas) ja ajutiselt kustutatud sõidukeid maksustama hakatakse (mis on võimalik), siis on ikka s!tt lugu.
On küll, aga ilmselt ikka hakatakse maksustama. Eesmärk, siis et lähed ja viid selle seisma jäänud sõiduki lammutusse. Linnaruum saab puhtamaks ja parkimiskohti juurde.
# Mis võõrandatud sõidukitest saab, selliseid päris palju, mida järgmine omanik pole enda nimele võtnud? Kes nende eest maksma peab?
Loomulikult endine omanik. Kaamera- ja parkimistrahvid tulevad ju ka talle.
# Arestitud sõidukitega on siis samuti hull lugu, autost lahti ei saa, ajutiselt kustutada ei ole mõtet, pead maksma lihtsalt?
Ma ei tunne kedagi, kel oleks auto arestitud. Kogu pika elu jooksul olen kokku puutunud üheainsa arestitud autoga, aga sellele leidis kohtutäitur väga ruttu uue omaniku. Seega milles probleem? Arestimine on ajutine, mitte igavene nähtus.
Mitte et see automaks mind ennast ei puudutaks. Kuna mul on keskmisest rohkem autosid, siis hakkan ilmselt maksma päris ebameeldivalt palju. Samas tuleb rahulikult kalkuleerida, kas müüma-ostma on mõtet kiirustada või mõistlikum on ikkagi maks ära maksta ja vanaviisi edasi tiksuda.
Õnneks väga kaua oodata ilmselt enam ei tule, selgus tuleb peatselt majja.
Ja eksivad need, kes arvavad, et maksu ainus (kuigi see on loomulikult peamine) eesmärk on riigikassa täitmine. Kuna Bolt läbi oma omanike on valitsuserakondade üks sponsoreid, siis disainitakse see maks ilmselt Bolti ärihuvidest lähtuvalt - kaotades isiklikud autod sealt, kus on Bolt Drive rendikad ja maksustatakse madalamalt seal, kuhu Bolt ei ulatu.
Eksid, tunned ühte sellist meest juba 20 aastat peaaegu ;)
Kõige raskem ongi ementeele selgeks teha, et pole enam masinat aga nagu ma ühes teises teemas ütlesin, et tuleb öelda, et lammutasid ise ära ja siis vb trahvi maksta natukene.
Linnaruum puhtamaks... Mul on miski golf2 parkimas juba 10+ aastat sama koha peal, pole sealt liikunud kordagi, load on ka ära võetud/aegunud jne. Hui maksan midagi. Mis teha saad? Trahvi? Ma ei maksa lihtsalt, mis edasi? Inkasso? Suren ära ja pärandan auto riigile. Riik saab siis auto omanikuks ja sellega kaasnevalt ka trahvide omanikuks. Kaotage pagana aktsiis ära kütuselt, maksan hea meelega aastamaksu.
Kommentaarides on minu arust väga õige punkt öeldud, et paadid ja ankrud ja lennukid ka maksu alla siis. Ametnikud saavad kompi autode eest, neid ei koti see maks aga kui nende jahi kallale minnaks, mida ei kompenseerita riigi poolt, siis mõtleks nad tõenäoliselt mitu korda veel, et kas on seda omandimaksu vaja.
Hetkel siis on tavaautol tulemas kolm maksu - aktsiis, käive ja omandimaks. Rasketehnika puhul aktsiis, käive, omandimaks, teemaks, rasketehnikamaks.
VIIE RIKKAIMA RIIGI HULKA!!! rahvast vaeseks tehes...
Eraomanikul lisandub veel tulumaks @Deus, sest vaevalt kellelgi õnnestub muudeks maksudeks vajalik raha "kokku kraapida" ilma sellelt summalt tulumaksu maksmata :-)
PS Auto kujulisest ja - omadustega tootest teeb auto ikkagi seesama registreering transpordiametis. Ja autost "pleki/rataste kogumi" seesama registrist kustutamine, seega füüsiliselt ei pea maksu subjektiks saamiseks midagi kellelegi ette näitama ja "arve" saadetakse registri järgsele omanikule.
PS2 See (ahnuse inflatsioon) on hulka suurem sigadus, aga keegi justkui ei protesteeri, kui siis ainult "peksab öösel rusikaga sauna seina ja vannub kurja" https://arileht.delfi.ee/artikkel/120213334/ligi-40-eesti-hi
nnatousust-pohjustas-ettevotete-kasumite-kasvatamine
Saime mis tahtsime- riigi, mis tüürib vääramatul p.sekursil, sest kui ainult uute maksude abil on võimalik riiki ülal pidada, siis kaua see pidu ei kesta- järjest vaesuvalt rahvalt sa kaua ei koori ja eelarvet ei täida. Või kas ikka vaesub? On ka siin keskkonnas inimesi, kes mitmeid autosid omdes ei kiirusta neist vabanema, järelikult raha jätkub. Jahte ja võimsaid kaatreid sadamates küll, seega nende ülalpidamine võimetekohane. Tegelikkus aga selline, et välju suure ja rikka harjumaa piirest ning algabki tavaline, teine eesti- vanad volksud, tojootad, fordid- see ongi see põhiline eesti töösipelgate autopark, mis riigi päästma peab. 5-25€ aastas ei ole just tappev summa, aga kindlasti kuskil kalevi all on ootel kinnisvaramaks juhuks kui automaks eesmärke ei täida. Ja neid vanu talumaju ja õndsal nõukaajal ehitatud individuaalelamuid leidub meil piisavalt. Niiet alati saab eestit paremini hoida... maksusilmuse otsas.
Tsitaat delfi artiklist:
"Toona rääkis riigikogu majanduskomisjoni liige ja Reformierakonna poliitik Mario Kadastik, et registreerimisel tasutav maks arvestataks ühtedel alustel ehk protsendina ostusummast ning iga-aastane maks jääb suurusjärku 5 kuni 20 eurot kuus"
. (registreerimata) - Nii, et ikka 5-20 eurot KUUS, mitte aastas...
Jah, väike trükiviga. Aga nüüd- kui inimesed hakkavadki kulukamaid autosid väiksema maksuga käru vastu vahetama, autost loobuma ja sõitma ühistranspordiga ning vedelevaid romusid arvelt maha võtma, väheneb ka riigi tulu- seega mis siis tehakse?
Mine sa tea, ehk oligi see vastus ja nii läheb.
Aga kas väheneb ka uute autode müük, sest lisaks ostmise hetkel makstavale lisandub igakuine makse lisaks liisingule ja liikluskindlustusele ning kõige tipuks suurem käibekas. Või jätkab eestlane vanal sisseharjunud kombel- maksab ja ei nurise, sest kõigega harjub.
Inimesed võiks aru saada, et niikaua neid kotitakse, kuni nad seda teha lasevad. Tuleks korraldada rahumeelsed protestid, näit. koondaks paartuhat vana autot kuhugi ministeeriumi ümber jne. Fantaasia on lõputu. Selle asemel lastakse end maksudega puua ja paksul ametnikeriigil end orjaks teha. Eraettevõtjad on hädas, riik tõstab palku... see on mingi tagurpidi kommunism mis meil on. Võrkkiige pinges nägu vaadates on küll kahju, et 90 ndad möödas on...
Täitsa przes jah misasja need parasiidid seal korraldavad. See viimatine kord ei viitsinud valima minna, polnud nagu ühtegi talutavat valikuvarianti kah, nüüd kui uuesti valimised tulevad, siis valin ükskõik keda iganes, kes lubab selle täissõgeda maksujama ära kaotada. Mingi protesti võiks selle jama vastu korraldada küll ja totaalselt pealinna ja selle kandi seal autode ja plakatitega umbe sõita vastumeelsuse kuvamiseks.
Inimesed võiks ükskord aru saada, et neid kotitakse nii kaua kuni nad enne valimisi poliitikute möla usuvad. Ükskord tuleb valimised täiega põhja lasta- keegi ei lähe valima ja tahaks siis neid poliitikutd lõustu näha.
Toompead ei koti sinu romuautode paraad.
#Loomulikult endine omanik. Kaamera- ja parkimistrahvid tulevad ju ka talle.
Tean isiklikult ühte ärikat, kelle nimele on hästi palju vanarauda võõrandatud ja trahvid tulevad ikka talle. Selle võõrandamise teemal MNT töötajatega suheldes sain ka risti vastupidiseid vastuseid, üks ütles, et "trahvid tulevad ilmselt teile", teine ütles, et "Eesti trahvid tulevad uuele omanikule, välismaa omad teile (!)", ja kolmas, et "meie teeme registris märget, et tema on ikkagi uus omanik".
Mul oli endal üks auto, mis sai kolm aastat tagasi maha müüdud, omanik jättis ümber vormistamata, võõrandasin ära, praegu sõidab kuskil Aafrikas ringi ning Eestis on registrikanne peatatud. Loodan, et mingi lahenduse saab ikka leitud, isegi meie MNT peaks aru saama, et auto ei saa korraga minule kuuluda (pean automaksu maksma) ja mitte kuuluda (ei ole e-MNTs minu sõidukite nimekirjas, ei saa maha müüa/utiliseerida). Vähemalt ei ole mul päris fantoomautosid kaelas...
P.S. kahtlen veidi ka selles, et sõidukõlblikud vanad autod hakkavad massiliselt utiili minema, kui ka kasutatud auto esmasele registreerimisele keevitatakse mingi kirve summa juurde, muutuvad arvel juba olevad autod ihaldusväärsemaks.
# Mul oli endal üks auto, mis sai kolm aastat tagasi maha müüdud, omanik jättis ümber vormistamata, võõrandasin ära, praegu sõidab kuskil Aafrikas ringi ning Eestis on registrikanne peatatud.
# Loodan, et mingi lahenduse saab ikka leitud, isegi meie MNT peaks aru saama, et auto ei saa korraga minule kuuluda (pean automaksu maksma) ja mitte kuuluda (ei ole e-MNTs minu sõidukite nimekirjas, ei saa maha müüa/utiliseerida).
See on muidugi eriti keeruline juhtum, kui auto korraga kuulub sulle ja ei kuulu ka. Sellise juhtumi kohta peaks TRAM mingi lahenduse tõesti välja mõtlema, aga seda ei tohiks palju olla.
Aga selgitage mulle, lihtsale inimesele, miks te müüte oma auto ära ja ei lase ümber registreerida? Minu teada saab tehingu vaidlustada ja tagasi pöörata, kui uus omanik ei täida lubatut mõistliku aja jooksul. Või kuidas üldse niimoodi müüa saab, et omandiõigus üle ei lähe? Peaks ühe auto ostma või müüma, et meelde tuletada, kuidas selline asi üldse teoreetiliselt võimalik on.
Ümberregamine on ostja kohustus, sina teda ses mõttes sundida ei saa. Kui sulle jääb müügileping, võid igal ajal teatada auto võõrandamisest ja ta kaob sinu nimelt ning mis tast edasi saab, pole sinu asi. Ma sain ühe sellise ripakil auto eest läti kiiruskaamera trahviteate, saatsin neile info, et müüdud ja lepingu koopia ning edasi oli vaikus, igatahes rahanõuet ei tulnud. Maanteeametisse samuti teade, et võõrandatud ja võeti minu nimelt maha. Häda on neil, kes lepinguta müüvad või lepingu ära kaotanud.
Siin ühes varasemas teemas: Kas ukrainlane saab omada Eestis autot?, püüti selgeks teha et ostumüügi lepinguga müües ja ARK-s võõrandamisteatest piisab. Nüüd tuleb seoses kavandatava automaksuga üks probleem juurde miks ikkagi see ei ole hea mõte.