Päris mitmed müüjad ja ärikad ei lisa auto andmetele vin koodi.
Põhjused on erinevad, kes tahab varjata läbisõitu, kes pidevat omanikuvahetust, kes takso ajalugu, auto mahakandmist, ülevaatuse vigu või erinevas kohas tehtud kordusülevaatust, jne.
Varasemalt oli vaja nii auto numbrit kui vinkoodi, et neid andmeid MNT lehel näha. Nüüd aga pole vaja vinkoodi, piisab lihtsalt auto numbrist, et kogu ajalugu teada saada. Ehk petmine ja varjamine on tehtud keerulisemaks.
Päris mitmel kuulutusel on auto numbrid varjatud või eemaldatud.
Kas nüüd tulebki see aeg tagasi kui kuulutuses numbrid kaltsu või ajalehega varjati? :D
numbri varjamine on eilne päev. Nüüd on sulid kavalamad - võtavad numbrid üldse küljest ja panevad tahtlikult vale VIN.koodi (mõni täht või number muudetud).
Ostjad tsekkavad hoolsalt üle ja näevad, et laitmatu ajalooga auto. Õiget VIN-koodi märgatakse alles peale tehingut kui tehn. pass kätte antakse.
Eks igaüks vaatab ise, mille vastu ta huvi tunneb või mida ostab.
Lugupeetud kavalpead. Registreerimis numbri järgi auto kerekoodi teada saamine on suur viga maanteeameti poolt. Suhteliselt kerge vaevaga on võimalik ettevalmistada võltsitud tehniline pass ja ööpimedas varastatud autoga oma teed minna.
Auto müügi korral on võimalik alati müüjalt kerekood küsida.
# samas ju lihtne, kui numbrit või vin koodi pole. Siis pole mõtet üldse aega raisata
Äkki mõne aasta vanuste autodega on tõesti nii lihtne, aga vanemate puhul on turult midagi korralikku üldse väga raske leida. Ma ise juba ammu ei vaata sellepärast ei läbisõitu ega ka kerge vaevaga/odavalt vahetatavaid kuluosi (veermikupudinaid, amorte jms), sest isegi kui praegu on korras, siis iga 50tkm tagant saab nagunii jälle midagi seal teha. Tegelikult ei vaata isegi mitte seda, kas ja kuidas on värvitud, sest kereplekke saab praktiliselt kõigele alla soti, enamikele mõnekümne euroga, paljud asjad lausa alla kümbi, kasutatuna leiab tavaliselt isegi õige värviga asja paari kümbi suurusjärgus... ei tundu väga oluline ja seda rohkem imestan, kui mõnesajaeurost autot müües keegi hädaldab, et uuena 17 eurot maksval poritiival mingi kivitäke roostetab. Tõsiste avariide jäljed kereplekkide all on nagunii leitavad, kui vähegi huvi ja oskusi.
Ma ütleks pigem, et see VIN koodide googeldamine raiskab sageli rohkem aega kui sellega tuvastatavate probleemide kõrvaldamine ning kasvõi avariiajalugu eksitab rohkem kui aitab. Sest mul pole endiselt seda infot, mis autoga reaalselt juhtus ning kümme avariid hirmutab inimesed ära, samal ajal kui see ei pruugi tähendada sisuliselt mitte midagi (stangega müksamised mingi manööverdamismeistri poolt või siis müksatud poritiib/esituli iga kord lihtsalt uue vastu vahetatud). Samas võltsitud VIN koodi eest ei kaitse miski muu kui enda tähelepanelikkus, selle eest ei hoiata ükski veebileht.
Üleeile panin autot müüki, bmw, number ja vin olid avalikud ja samal öösel vargad proovisid selle ära viia..isegi politsei ütles ära avalikusta vin..leedu ja poola vargad teevad sinu vin koodi järgi avajad. Politsei ütles et olid profid. Telefoni numbri järgi teevad sinu adressi selgeks ja vin koodi järgi avavad autot ja 5 minti ja auto läind. Minul vedas.
Viimase kirjutaja kogemus ongi see, mille eest ma hoiatasin. Euroopas on tegu nii suure probleemiga, et inimesi hoiatatakse selle eest. Meil pannakse häbiposti.
Kui ostja ei suuda müüja käest kerekoodi küsida, pole ta ostja.
to pohoo:
Elus on nii palju musta ja valge vahelisi värve, et ironiseerida pole kohane.
Teinekord on privaatsus äärmiselt tähtis. Vähemalt konkreetse inimese jaoks.
to kpl:
Ma pole märganud, et Mercedes-Benz, BMW ja VW/Audi kerekoode eksponeeriks.
Pole mõtet teha lihtsustatud järeldusi, pole mõtet küsimata informatsiooni jagada.
mõnel vist rohud võttmatta,et teada sada kuidas virutatakse autosid siis vaadake kanalit joutuubis ugona net , ei huvita ühtegi varast sinu autu kerekood
VIN-kood on viimane asi, mis varast huvitab. Teda huvitab konkreetne auto. Ja neid asukoha selgeks tegemise viise on teisigi, kasvõi piisab sellest, et üks jälgib, kus auto seisab öösiti ning ongi kogu moos.
Lihtne on nii: kui on VIN või nr varjatud, vaata järgmist kuulutust. Suure tõenäosusega on midagi varjata. Alati ei pruugi, kuid siiski, suure tõenäosusega on.
Numbri varjamine on see, kui küsimise peale midagi varjatakse. Igasuguse infoga liputamine pigem just viitab läbimõtlemata käitumisele, mis võib ühtlasi kajastuda ka selles, kuidas autoga ringi on käidud.
Ja nagu siit teemastki näha (vali järgmine kuulutus soovitused), toimib numbri/VINi mitteavaldamine müüja jaoks ka suurepärase filtrina, et hoida endast eemale aega raiskavaid paranoilisi ostjaid:)
Okei, vin koodi järgi saab varas uue võtme teha (käpp või oma jope esinduses sees kuskil euroopa riigis) aga kuidas ta telf nr järgi auto asukoha leiab? Paljudel firma number registreeritud kontori aadress elab majas kuskil mujal.
Vin-koodi järgi uue võtme tegemine tähendab päringut tehasesse, millest jääb igatpidi jälg maha ning kui tuvastatakse, et on tehtud võti kellegile teisele, kui omanikule, ei ole tööst prii ainult kopeerija, vaid ka kogu ülejäänud kollektiiv.
Samamoodi telefoninumbri järgi lokatsioon. On ka Telias käpp sees pättidel eks?
Kui tõesti varguskatse kuulutuse ülespaneku järel toimus, on tegu kokkulangevusega.
Kärss kõik ei soovi endale osta mingit eelajaloolist räime, tavainimesel ei tasu aega raisata jällegi autole, mille müüja infot varjata üritab.
Lääne euroopa müügiportaalid kubisevad liba kuulutustest millega üritatakse lihtsameelsetelt raha välja petta, loomulikult numbrimärk varjatud seljuhul aga ilmselt on igasuguseid muid põhjuseid kaa!
Aga isiklikult ka ei süvene müügikuulutusse kui numbrimärki peidetakse, kas mingi narva Volodja põeb oma 2000a bmw pärast mis maksab 2 tuhat? Ja kohe on pätid leedust järjekorras uksetaga kui numbrimärk avalik? Ja ei torma nad ka 15 tuhat maksvat autot varastama kohe!
# kõik ei soovi endale osta mingit eelajaloolist räime, tavainimesel ei tasu aega
# raisata jällegi autole, mille müüja infot varjata üritab.
Katsume murda natuke stereotüüpe. Räim ja eelajalooline ei käi automaatselt samasse lausesse. Abikaasa tööauto (Opel Astra) kanti just kevadel 100tkm-ni jõudmisel maha, kuna vigade remondilisti täitmise eest nõutud number ületas oluliselt auto turuväärtust (ei läinud emexisse, vaid kuhugi Venemaa filiaali, kus selle auto taastamisel veel mingi point on). Naine on käinud sellega paljupalju õrnemalt ringi kui isiklike autodega, mille roolis oluliselt rohkem sõitnud ilma probleemideta. Ja ega ausalt öeldes polegi mul endal nii korrast ära ükski masin läinud, kui see läks nii lühikese aja jooksul. Ka mitte see isiklik Pesoo, mille 25tkm täitumisel mõne aasta eest maha müüsin, kuid mis foorumi kontekstis pole nagu millegi poolest eriti mainimist väärinud. Nende ettevõtte teine Opel istub juba pikka aega poole väiksema läbisõiduga esinduses, sest vigadest ei saada jagu ja reaalne töö tehakse firmas ära juba mõnda aega asendusautoga. Ja ma ei arva sugugi, et Opel halb auto oleks. Eriti veel Astra, mida pool Euroopat täis. Mida annab nüüd peaaegu uue auto VIN koodiga kaasnev teadmine? Et pole teinud kunagi ühtegi avariid ja olnud vaid ühe omaniku käes? Järelikult hea ost?
Teine nüanss, et siin teemas on toodud välja palju põhjuseid, miks kuulutusse ei taheta seda infot panna (naaber teab kuni igasuguste paranoilisuseni kalduvate põhjendatud kui põhjendamata hirmudeni). See on umbes nagu arutlemine, miks keegi sõidab liiga aeglaselt. Mis vahet sel on, kas ta on auto rikkis, ülekoormatud, juht purjus, ei julge või ei oska. Selliste mittevajalike probleemidega tegelemine ei vii elus mitte kuhugi. Aeglaselt sõitja puhul võib arutleda selle üle, miks ta enda taga olevat kolonni mööda ei lase, kuid isegi sellele võib leiduda loogiline seletus (loll inimene). Müügikuulutusega on lihtsam - küsi numbrit/VINkoodi. Kui müüja annab selle, siis ei varja ju. Minu eest pole nt kunagi varjatud. Kui ei anna seda, siis järelikult varjab lisaks koodile tõenäoliselt ka tervet autot:)
Neid arutluskäike vaadates hakkan vist ise kah tulevikus varjama, sest mul pole tõesti soovi tegeleda ostjatega, kes on paranoilised, kelle reaalsustaju hägustub maanteeameti lehelt saadava info puudumisel ja keda ei huvitagi auto vaid näitemäng, kuidas autot müüakse. Ja eelistavad seejuures professionaalsete näitlajate tööd lihtsatele inimestele. Sest korraliku auto müük pole kunagi probleemiks ja ärikatel on nagunii skeemid tüssamiseks (natuke siingi mainiti), las need googlespetsialistid siis ostavad neid, mis korralikest üle jääb.
Lihtsalt vihjeks, et arvestatav osa musta numbriga uunikumiregistri haruldasema otsa autosid on teinud elukaare jooksul kümneid avariisid, sageli keevitatud kokku mitmest autost jne. Need on ühtlasi ka terve riigi ühed kõige paremas korras olevad autod ja kontrollitud kõige rangemate nõudmiste järgi riigi parimate ekspertide poolt...
Ei Kärsake, tegu pole stereotüübi, vaid selles maailmas elavate inimeste reaalsusega. Sinu oma on jällegi hoopis teistsugune, kas ka päriselt eksisteeriv, jäägu lugejate otsustada.
"sageli keevitatud kokku mitmest autost jne. Need on ühtlasi ka terve riigi ühed kõige paremas korras olevad autod ja kontrollitud kõige rangemate nõudmiste järgi riigi parimate ekspertide poolt..."
Niisama uudishimust, Kärss, küsin, et kas nendele kokku keevitatud autodele on tehtud riigi parimate ekspertide poolt ka näiteks laupkokkupõrke testid, sarnaselt NCAP-iga. Või on uunikumidega sõites välistatud keskmised ja suured kiirused ning laupkokkupõrked ja seega pole oma elu pärast vaja karta?
Tirilimps, VIN kood ju ei anna vastust sellele küsimusele!
Professorike, probleemid algavadki reaalsuse eitamisest, sest probleemi tunnistamise järel saab hakata otsima juba ka lahendust. Reaalsus, tahame või ei taha, on paraku see, et see ei ole müüjate probleem. See on puhtalt ostjate probleem.
Ma väidan vaid seda, et see pole ostja jaoks üldse probleem. Sest nagu siin teemas juba korduvalt räägitud, siis tegelikult varjamist vajavat probleemi saab enamjaolt peita/võltsida, kuid VINi puudumise põhjused on siiani olnud pigem inimlikud. Nt vanainimesel keeruline pikka koodi vigadeta ühe näpuga sisse toksida või pole tehniline pass kuulutust sisestades alati käepärast. Autoärikal selle eest on alati!
Selliste asjade pärast esitasingi küsimuse, kas tegu on päris- või äkki pigem pseudoprobleemiga ostjate jaoks?
Minul pole sellist probleemi olnud ei ostja ega müüjana, alati on telefonis küsimise peale mulle VIN saadetud SMS-ga ja pole kohanud, et keegi kunagi seda varjata oleks püüdnud. Natuke kahtlen, kas kellelgi siin teemas sõna võtnul üldse sellist probleemi on olnud.
Või ongi tegemist ainult propleemiga enda mugavustsoonis, et arvuti tagant püsti tõusta, helistada üks kõne ja reaalse auto juurde minna?
Ja see strateegia töötabki ju müüjate kasuks - vähendab pealiskaudsete "poolkõvade" huviliste hulka!
Kokkuvõtvalt tuleb öelda, et lihtsustatud mudel, kus ilma numbrita autosi ei vaata, sobib lihtsustatud silmaringiga inimesele. Arvuti taga istumisele tasub alati eelistada telefoni kõnet.
Kõik ülejäänud saavad aru, et on olemas täiesti argumenteeritud põhjendusi numbrit mitte näidata. Selle kallal ei tohiks ilkuda.
Inimesed jagunevad kaheks - ühed ARVAVAD, et autot saab valida telefoni kratsides ja sellega aastaid muretult sõita. Teised TEAVAD, et ostetud kaup tuleb enne tehingut väga põhjalikult üle vaadata.
Arvake nüüd ise, kumma koolkonna esindajad tihemini petta saavad!
Loomulikult vaadatakse ostetav asi enne PÕHJALIKULT üle, aga normaalne inimene ei sõida kuhugile vaatama asja mida müüja ei taha talle näidata. Teeb valiku teiste (nähtavate) asjade hulgast. Ega auto ei ole naine, et igaveseks :-)
Kuulutusi vaadates on autosid pakkumises rohkem kui on nende ostjaid - tahad müüa, siis näitad, kui ei taha no siis ei taha. Mina küll ei hakka kellelegi mingi vin koodi või numbri pärast helistama olgu see auto siis kasvõi "pärl".
Numbri varjamiseks minujaoks ainus arvestatav põhjus oleks numbrimärk xxxRUS või xxxHUI - ka mul oleks häbi selline idikas olla :-)
Tuletage meelde, veel mitte väga ammu aega tagasi polnud pooltel müügikuulutustel ka hinda, oli midagi stiilis "hind kokkuleppel" või "müüa soodsalt". Nüüd on ebanormaalne, kui müüdaval masinal hinda pole. Ennustan, et nende numbrite-VINidega juhtub samamoodi. Pole mitte ühtegi reaalset põhjust varjata numbreid, mida on võimalik visuaalselt autot vaadates teada saada. Numbrimärk paistab kaugele, VIN on ka lukustatud autl esiklaasi alumises servas nähtav. Pole nagu midagi varjata ju.
Loomulikult, mõned uunikumid ongi sisuliselt numbrist ja ämbrist taastatud, aga need ei ole tarbeautod. Neid ei soetata selleks, et iga päev tööl käia. Uunikumi ostmisel ei ole erilist kasu ka tavalisest nö eksperdist, kes oskab öelda, kas auto on tehniliselt korras - on vaja eksperti, kes alustuseks oskaks öelda, kas antud auto on originaal ja seeläbi mingil moel uunikum või mitte. Vaja on teada konkreetse mudeli aastakäikude vahelisi erinevusi jne.
Hea näha et tekkis arutelu ja arvamusi on seinast seina.
Isiklikult puutun suht tihti kokku autode ostu/müügiga ja pean ennast piisavalt pädevaks et ka oma tutvusringkonnas sel teemal abiks olla. Tänasel päeval meie turult korraliku auto mis vastab oma varustuse ja tehniliste nõudmistega ostja soovile on suht keeruline. Erilist vahet ei ole kas otsid 2000, 5000 või 8000 eurost autot.
Miks mina pean vinkoodi tähtsaks? Sest see annab mulle esmase ülevaate auto ajaloost.
Kui tihti on auto omaniku vahetanud (kas on rändkarikas ärikatel),
kaua olnud viimase omaniku käes (ehk siis kas see kellel helistan oskab midagi autost rääkida või on "sõbra auto, mina ei tea"),
kas auto on olnud ametlik takso või õppesõiduauto (ülevaatuse andmed näitavad),
kuidas on läbitud ülevaatused (kas õigel ajal või mõni aasta vahele jäänud, miks, kas seisis vea pärast, millised on olnud ülevaatusel olevad vead, kas kordusülevaatus on tehtud samas kohas või uuest kohast "ostetud"),
mis on auto läbisõit (tihti pole kuulutuses, kas tundub reaalne, ega pole vahepeal "kukkunud"),
kuna on auto meil registreeritud ja kust toodud,
kas mootor ja kast ikka on need mis tehnilises passis kirjas (korduvalt näinud autosid millel pildilt vahib vastu manuaal aga passis automaat või kus mootor vahetatud),
kas autol on kehtivaid piiranguid (mudeli odavamatel autodel kohtab vahel kohtutäiturite piiranguid mis ei lase autot ümber registreerida),
ega auto pole registrist ajutiselt kustutatud,
kas kindlustus ja ülevaatus kehtivad ja kui kaua (ilma kindlustuseta autoga ei tohi proovisõitugi teha).
Lisaks terve hunnik tehnilisi andmeid, ntx lubatud haagise kaal, täismass, täpne mootorimudel (vag puhul oluline teada), jne. Vinkoodi järgi saab ka lääne vindecoderid kasutades teada kas auto tuli tehasest juba sellise värvi ja mootoriga, mis tüüpi atm käigukast (ford, volvo, prantslased), jne.
Ma ei taha sõita teise Eesti otsa, et seal kõik see avastada mida ma oleksin arutist 5 minutiga näinud ja poleks hakanud üldse oma aega ja raha raiskama. Jah ma võin ju helistada ja küsida kõike seda, aga tihti ei oska müüja midagi öelda või siis lihtsalt valetab ja kohapeal selgub hoopis vastupidine. Võid ju väita ühte aga mis seda kinnitab? Sama näiteks hoolduse või hammasrihma vahetusega, ainult jutu põhjal ei tasu tõde uskuda.
Selline taustauuring ongi "usalda aga kontrolli". Sama kehtib ka selle kohta et kui taustauuring arvutis on ilus, ei pruugi auto reaalselt nii korralik olla. Kohapeal võib ikkagi selguda tõsiasi, et auto pole see mida eeldasid. Seega õige auto leidmisel on tühja sõitu ja vaatamist omajagu, sellega tuleb nagunii arvestada. Aga vähemalt aitab selline taustauuring oletatavad terad sõkaldest välja sõeluda.
Need kes kardavad naabrimeest või autovargaid ja seepärast numbrit või vini ei valikusta, võiks teada et enamikul autodest on vinkood klaasi alt näha ja regnumber küljes. Kui varas seda tahab siis saab ta selle paari sekundiga ja on järgmine kord juba oma võtmete ja paberitega (seega poes, trennis, jne parklas ei tasu käia :D ). Pealegi raudselt tahavad kõik just teie mõne tuhandest autot ja näevad selleks vaeva et vinkoodi järgi paberid ja võtmeid teha, ning mobiilioperaatori järgi asukohta tuvastada :D Ja kas see kui naaber teab et autot müüd teeb sind luuseriks, maha müüd siis saab ju nagunii teada. Pealegi ostad ju nagunii uue ja ägedama :D
Minu poolest jäävad ka sellised kuulutused vahele kus auto number eemaldatud või varjatud. Auto24 võiks muuta numbri/vini sisestamise kohustuslikuks, ilma milleta ei saa kuulutust lisada.
Milles üldse probleem.Alles see oli kui ei näinud ühtegi vin koodi,nüüd suure vaevaga asi ilusti toimima saadud ja ikka mõni vigiseja. Vähemasti mingigi areng selle 20a jooksul toimunud selles ;äris; ja teeb vähegi keerulisemaks need mastaapsed pettused.
siin ikka küll, “kui vin pole siis valin järgmise”. Sellised inimesed ei osta reaalselt ühtegi autot. Vin ja number on kuulutuses ebaolulised, sest need hakkavad üldse tähtsust omama alles siis kui kõik muu auto juures sobib ja meeldib. Kes vaatab auto ise üle, kes läheb kuhugi kontrollima. Mis olulist infot see number või vin annab võrreldes reaalses ülevaatamise/kontrolliga? Kui on lkf märge või ülevaatusel pole kõik rohelised linnukesed siis pole midagi peale hakata?
#kui pole reg. numbrit või vin. koodi,vaatan hoobilt järgmist kuulutust, neid on tuhandeid
Selles just seisnebki ostja ja müüja mõttemaailma erinevus. Sina välistad millegi järgi, millel pole mingit seost auto tegeliku seisukorraga, valid vähemate valikute vahel ja pole olukorraga rahul. Müüja on jälle õnnelik, et need tuhanded temale ei helista, kuna temal on vaja ainult ühte telefonikõnet, kes küsib ära vajalikud küsimused, tuleb kohale, vaatab üle ja ostab ära.
Sammal, kuidas on seotud oskused autot kontrollida numbri mittenägemisega kuulutuses? VIN koodist tulev info ei kompenseeri seda mitte mingil moel.
Auto ei ole tänapäeval enam selline väärtus, et ostad selle 1-2 korda elu jooksul ja pärandad lastele. Kümme+ aastat tagasi oli Eestis see mõistmatu, mis kapitalistlikus ühiskonnas juba kaua normaalne olnud, et auto väärtus seisnebki seisukorras, mitte aastaarvus, moodsamas välimuses jne. Nüüd oleme pisitasa jõudnud kah sinna, kus turg kubiseb hooldamata roimadest ja seal samas tehakse reaalsed müügitehingud pigem väga korralike autodega ja keskmisest kõrgema turuhinnaga. Loomulikult on sihtgrupp olemas mõlemas turusegmendis, aga see numbri varjamine ei haaku eriti teemaga. Sest varuosaväärtusega romud on turg sisuliselt ise juba välja selekteerinud (loe: maapoisid teavad, et autosid tasub lammutada ja müüa varuosadena, alati saab tagasi mitmekordse turuhinna), kuna hinnavahe korralikega on muutunud nii väikeseks.
Ma endiselt väidan, et VIN koodist tulenev info ei anna mulle kui ostjale mitte mingisugust eelist hea auto valimisel. On küll tore teada, aga...? Ja kuna ma ostan alati seisukorda, mitte eelarvamusi, siis ongi mul peres hetkel üks endine Tallinna takso ja üks endine Saksa liinibuss - see ostueelne teadmine ei välistanud seda, et tegu oli kõige paremas korras vastavate mudelitega Eesti turul ja kuna juba aastaid sõitnud ja palju, siis järelikult õigustas sellise teadmisega ostmine. Palju õnne neile, kes sama teadmisega hoopis välistavad:)
PS: olen müünud nii mõnegi auto netist võetud suvalise üksiku sarnase pildiga küljepealt, kuna polnud head pilti enda autost käepärast. Ja olen ostnud ka ilma pildita kuulutusega. Seda kõike paari viimase aasta sees. Üha rohkem tundub, et ma olen oma ostudega rahul just sellepärast, et ei lase end eksitada mitteolulistest pisiasjadest ja mul pole künnist tõsta toru ning helistada müüjale - saad kiiresti aru, millise inimesega on tegemist ning saad minutitega suurusjärgu võrra rohkem infot auto kohta kui kuulutuses või mnt.ee lehel. Kui kasutaks nühitava ekraaniga telefoni, siis elaks võibolla kah lihtsustunud maailmapildist tulenevates illusioonides, et ma tean kõike lihtsalt ekraanilt loetu põhjal ning professionaalse petise vahelevõtmiseks piisabki VIN koodist.
TO marx001: kas on siis kunagi juhtunud, et helistad müüjale ja tema ei anna Sulle auto VIN koodi? Et pead selleks tõesti teise Eesti otsa sõitma hakkama?
"Kõik ülejäänud saavad aru, et on olemas täiesti argumenteeritud põhjendusi numbrit mitte näidata. Selle kallal ei tohiks ilkuda."
Ei ole veel ühtegi argumenteeritud põhjendust näinud! Sina, TaMot, võid ju mõne siin välja käia, kui suudad. Ja jutu, et siis tulevad kohe leedukad varastama, kui number avalik, võid prügikasti visata.
"Tirilimps, VIN kood ju ei anna vastust sellele küsimusele!"
Kärss, vastust ei anna aga kui lkf-s suur kahjusumma või märge taastamiskõlbmatuks tunnistamise kohta puudub siis on lihtsalt võimalus, et pole kokku keevitatud hoopis suurem, kui vastupidisel juhul. Möönan, et see võimalus pole lõplik aga mingi minule vajaliku kindlustunde see ikkagi annab. Sest mina juba autot üle vaadates kerepaneele eemaldama ei hakka. Ja isegi kui kokkukeevitatud auto on üle vaadanud vabariigi parimad eksperdid, jätan ma sellise auto siiski hea meelega sulle osta.
Kärsa elufilosoofia on paljudele arusaamatu nagunii. Ise eelistan enne ostmist niipalju kui võimalik tausta teada saada ja ei kavatse kulutada aega telefonist veeritavate vin koodide üleskirjutamise peale. Mõni ei pane ilmselt ka majale või korterile numbrit külge, sest vargad võivad näha...
Mu arust on see simpel, numbrimärk olgu kuulutuses nähtav, vin koodi kohe ei pea kirja panema vaid see antakse küsimise peale. Kes ei taha anda siis ärgu andku, lihtsalt see tekitab ilmselt paljudele kahtlusi ja vaadatakse pigem midagi muud.
Nüüd saab õnneks ainult numbrimärgi järgi juba näha piisavalt infot mnt ja kindlustusfondi päringutelehelt.
Väga lihtne on elada sildistades, et kärsa arusaamatu filosoofia jne. Aga reaalsus vaatab vastu müügikuulutustest ja järelikult see ei ole probleem auto müümisel ega ka mitte ostmisel. On probleem vaid paari üksiku sõnavõtja jaoks tuhandete müügitehingute taustal.
Ja üha paremini koorub välja, miks see ei ole probleem, kuna müüja ei pea siis tegelema nendega, kes arvavad ja oletavad ja kahtlevad kõiges ning otsivad kinnitusi oma kahtlustele selle asemel, et reaalse auto ja tegeliku seisukorra vastu huvi tunda (telefonikõne!). Kuidas teile endale meeldiks müüa sellistele inimestele korralikku autot, kus ostja peab sind juba algselt petiseks ja siis muudkui tõesta, et sina ega auto seda ei ole?
Tervikuna tundubki selline win-win olukord, kõik võidavad, kõik turunishid on kenasti täidetud nii ostjate kui müüjate poolt. Ja vale oleks panna pahaks seda, et väga paljud osalevad edukalt mingis sellises turunishis, kus ise nagunii osaleda ei kavatse.
tahab müüa tõeliselt korralikku autot, paneb kõhklemata kõik numbrid ja vinnid ilusti ritta ja müüb oma masina ka ruttu maha. Kõik salatsejad äratavad kohe kahtlust ja kuna autosid on müügis tuhandeid siis...
Sa vaatad maailma ikka ainult ostja mätta otsast, kus on tuhandeid autosid, aga ostjal on korraliku leidmisega probleem vaatamata sellele. Need on ostja, mitte müüja probleemid.
Korralikku või isegi mitte korralikku, vaid ausalt autot müües pole ju vahet, nagunii esimene-teine, kes kohale tuleb, ostab ära. Ja mida vähem telefonikõnesid enne seda tehakse, seda mugavam müüjale.
Petiste osakaal turul on nagunii kaduvväike, kuna juppideks müümine on tänapäeval petmisest (petmisega kaasnevast tüütust müügiprotsessist) tasuvam. Ja nende üksikute petiste eest VINi teadmine ei päästa, kuna müüja on arvestanud sellega juba ammu enne. Kala püütakse kah söödaga, mis kala arvates ongi õige toit. Loll kalamees, kes seda teadmist ära ei oska kasutada, jääb nälga. Sama reegel kehtib ka kasutatud autode turul petiste kohta ja ka autot ostes. Simple as that.
Sobiva hinna ja auto puhul saab numbri järgi vajaliku eelinfo, positiivse info puhul järgneb telefonikõne, positiivsele kõnele järgneb tehniline kontroll, mille positiivsele tulemusele järgneb ostu-müügi tehing. Keskmise autoostja jaoks on see ikka arvestatav lisainfo allikas, kui müüja seda varjab, on järelikult selleks ka põhjus. Kõik ju eeldavad, et hinnanumber on avalik? Pakutavate autode ülekülluse puhul on selline selekteerimine ok. Ehk Kärss on pidanud ostma väga spetsiifilisi autosid, mida pakutakse vähe? Sellisel juhul ja suurtemate eelteadmistega võib tegutseda vastavalt enda äranägemisele.
Mõni aeg tagasi nägin oma kunagist autot uuesti müügis. VINid kõik kenasti ära peidetud ning läbisõidu näit minu mitmeaasta tagusest 70 000 tagasi keritud. Milleks siis peita kui kõik on aus?
"Aga reaalsus vaatab vastu müügikuulutustest ja järelikult see ei ole probleem auto müümisel ega ka mitte ostmisel. On probleem vaid paari üksiku sõnavõtja jaoks tuhandete müügitehingute taustal."
Oota nüüd, mis reaalsus vaatab vastu? Lõviosa müügikuulutustest on vin-koodiga ja järelikult on ka need tuhanded müügitehingud tehtud vin-koodiga kuulutustega. Mis paar üksikut? Tule mõistusele. Paar üksikut on tehtud võibolla ilma vin-ta kuulutusega.
"Kuidas teile endale meeldiks müüa sellistele inimestele korralikku autot, kus ostja peab sind juba algselt petiseks ja siis muudkui tõesta, et sina ega auto seda ei ole?"
Las peab petiseks, mis siis? Teades, missugust paska korralike autode pähe müüakse siis ettevaatlikkus tuleb ainult kasuks.
"Tervikuna tundubki selline win-win olukord, kõik võidavad, kõik turunishid on kenasti täidetud nii ostjate kui müüjate poolt. Ja vale oleks panna pahaks seda, et väga paljud osalevad edukalt mingis sellises turunishis, kus ise nagunii osaleda ei kavatse."
Oled mingit statistikat ka kuidagi teha saanud, et missugune turunish siin edukam on või tulistad puusalt?
"Sa vaatad maailma ikka ainult ostja mätta otsast, kus on tuhandeid autosid, aga ostjal on korraliku leidmisega probleem vaatamata sellele. Need on ostja, mitte müüja probleemid."
Kuidas võtta, ostja probleem saab alguse sellest, et müüja müüb korraliku pähe surnud rapet. Kui kõikidel kuulutustel oleks üleval paremal nurgas märge "korralik" või "surnud rape" ja sellist märget saaks 100% usaldada siis poleks ka ostjal probleemi leida korralik auto.
Tean tean, kohe käratad, et kuidas vin-kood seda probleemi lahendada suudab. Ega 100% ei suudagi. Küll aga tõstab tõenäosust leida korralikum auto, kui jätad ostmata näiteks taastamiskõlbmatuks tunnistatud auto. Või kuidas suhtuda autosse, millel on olnud 1a ja 8k jooksul 6 omanikuvahetust?
Lõpetuseks uurisin pohoo kommentaaris väidetut ja tõepooolest saab nüüd vist reg.numbriga sama info kätte, mille jaoks oli varemalt vin-koodi vaja. Kui see tõesti nii on siis võite ju selle vin-koodi välja jätta jah.
"Petiste osakaal turul on nagunii kaduvväike"!!! Kohe näha, et väljamaa mees, keeled ka selged ja puha. Meil siin vaeseste riigis püüavad petturid (kalamehed siis) vägisi utiili pealt veel viimast tasku toppida. Ja mis teha, edu kaluritele ja eriti kaladele!
Kuulge tarkpead, on vaba turumajandus, müüja avaldab neid andmeid mida ta tahab, ostja ostab selle sõiduki mis talle sobib. Kui müüja tahab konkureerida pool kahtlase kuulutusega teiste usaldusväärsematega, siis jumale eest, lasku käia. Ostja käes on valik, nii lihtne see ongi. Ja tavaliselt need sõidukid kus on vin kood avaldamata, on sellised, mida mina ei sooviks isegi siis kui müüja peale maksaks :D
# Lõpetuseks uurisin pohoo kommentaaris väidetut ja tõepooolest saab nüüd vist
# reg.numbriga sama info kätte
Ka see on juba edusamm, et vaevusid tutvuma teemaga, milles siin kaasa räägid. See info on kõik ostjal olemas, kui müüja sisuliselt omale kaltsu numbri ette ei aseta.
Ja kui ei olekski: mida hakkad peale teadmisega, et kindlustusselts on otsustanud autot mitte taastada? Isiklik lambinäide, et katkiste originaal tagatulede letihind on kokku 1500e, midagi muud autol peale avariid vahetada pole vaja, auto turuhind seltsi arvates on 1000e ja ise kasutatud juppidega "maha kantud" auto taastamine ca 60e. Järelikult peab kindlustus taastamist ebaotstarbekaks. Vastaspoole (see kes tagant otsa sõitis) kahjud 9000e. Täiesti ausalt ma ei oskaks mitte ühegi kirja pandud numbriga mitte midagi peale hakata, mis mulle kui ostjale kasulik võiks olla. Need ainult eksitavad. Müües tuli kohale just see üks ja "õige" ostja, leidis et kindlustusseltsi pakutud turuväärtus on umbes 2.5x väiksem auto tegelikust väärtusest ja oli ostuga siis ja on tõenäoliselt praegugi väga rahul, sest peale tulede vahetust on auto 100% sama palju väärt kui enne "mahakandmisavariid".
# Pakutavate autode ülekülluse puhul on selline selekteerimine ok.
Korralike autopakkumiste üleküllus? Kuskohas? :)) Ma just müüja rollis näen, et isegi kui unustada pool lisavarustusest kirjutamata, ostetakse kõik käest ära. Ostja rollis seevastu tundub kõige suurem rumalus hakata välistama midagi ilma, et ma pole omanikule helistanudki. Sest mida rohkem on müügitööle rõhku pandud, seda rohkem on selle vajalikkuse järgi ka põhjust olnud...
# Ehk Kärss on pidanud ostma väga spetsiifilisi autosid, mida pakutakse vähe?
Pigem vastupidi - väga üksikutes olukordades võib tõesti VINi teadmisest kasu olla. Näiteks USAst autot ostes. Kuna sealt saan ma kätte juba reaalse info, millega mul on tõesti ka midagi peale hakata. Näiteks veekahjustus võib tähendada nii ookaeni uppunud autot kui ka seda, et vihma tõttu ulatus vesi piduriketaste poole peale, paar andurit läksid põhja all lühisesse ja kindlustus müüb auto kommiraha eest maha. Või avarii, vandaalitsemise vm järel tehtud pildid, mille põhjal kindlustus oma otsused on teinud uutest jupihindadest ja USA vastava osariigi remondihindadest lähtuvalt. Euroopas müüdud autode puhul on VINi alusel selliste fotode leidmine väga haruldane. Aga eksitavat infot, kus peab ise fantaseerides mõtlema välja seoseid numbrite ja tegelikkuse vahel, ma ostja rollis samuti ei soovi. Fantaseerigu need, kes sellesse vähemalt usuvad:)
Ma ei tee mingit statistikat. Võttes kokku kõik automüügiportaalid Eestis, ei saa küll öelda, et VIN kood on avaldatud lõviosa puhul. Ma ise müün/ostan ikka päris mitu autot igal aastal lihtsalt vahelduse sooviga, mitte vajaduse pärast müüa/osta. Seda kõike juba rubla aja lõpust ja mitu tähendab väga harva siin kahte. Pead ei julge anda, aga ma pole vist tõesti kunagi viitsinud VIN koodi kuulutusse kirjutada. Just nimelt viitsinud, sest midagi varjata pole vaja. Haruharva, kui keegi on VIN koodi küsinud, aga seda aegajalt juhtub ja siis olengi dikteerinud telefonis või saatnud SMS-ga. Ostetakse tavaliselt alla 5 telefonikõne peale ja esimese-teise vaatama tulnu poolt. Viimase kuu saldo on kaks müüdud autot ja vaatamata VIN koodi puudumisele omasuguste seas turu kallima otsa masinad. Pane ennast nüüd müüja rolli: kui makstakse küsitud hind, vigu on sama palju kui kuulutuses kirjas, telefonikõnedega asjatult ei tüüdata ega paranoilised mitteostvad kahtlustajad jätavad rahule - mida ma teisiti peaks tegema? :) See ongi reaalsus. Quattro aastaaja saabudes plaanin veel 3 autot ära müüa. Miks ma peaks tegema midagi teisiti?
See on tõesti illusioon, et ise sellest, kes petmisega leiba teenib, targem oled või VIN koodi teadmine sellest kuidagi päästab. Ma ennast küll neist targemaks ei pea ega jõua ka kõiki petmise viise siin kommenteerima hakata, millest VIN koodi teadmisel mingit kasu pole. Sellepärast ma ostangi alati mitte rauda, vaid osaliselt ka omaniku suhtumist oma varasse. Mitte tema müügioskusi.
Ühe asja võiks veel välja tuua, mis hinnaklassi masinatest jutt käib. Odavama hinnaklassi masinatel pole ajalugu kuigi määrav, võrreldes reaalse järele jäänud tarbimisväärtusega.
Ma jah selliseid ei pidanud silmas, kus tagatuled auto väärtuse ületavad. Ja tegelikult ei olegi mõtet vaielda, igaüks teeb nii, nagu vajalikuks peab, ma lihtsalt kirjutasin enda kriteeriumitest.
"Ka see on juba edusamm, et vaevusid tutvuma teemaga, milles siin kaasa räägid."
Vaat kus nüüd ütles. Ei käi iga päev mnt kodulehel uurimas, et äkki on midagi muudetud. Ja ostja jaoks on ju soov ajalugu uurida alles, vahet pole kummaga neist numbritest.
"Isiklik lambinäide, et katkiste originaal tagatulede letihind on kokku 1500e, midagi muud autol peale avariid vahetada pole vaja, auto turuhind seltsi arvates on 1000e ja ise kasutatud juppidega "maha kantud" auto taastamine ca 60e. Järelikult peab kindlustus taastamist ebaotstarbekaks."
Just täpselt sellepärast ei tohigi mahakantut autot osta, et autol sõideti ära esiots + parempoolne a-piilar on väändunud. Omanik lõikas doonorautolt esiotsa talad ja keevitas külge, a-piilari painutas silmajärgi õigeks, turvapatjadest pole midagi alles aga ostjale ütleb, et vahetama pidi ainult tagatuled, 1500€.
Sa Kärss, ära too selliseid lambinäiteid. Konkreetselt see oli nii kuradima jabur, et võtab kukalt kratsima.
"Ma ei tee mingit statistikat. Võttes kokku kõik automüügiportaalid Eestis, ei saa küll öelda, et VIN kood on avaldatud lõviosa puhul."
Just spetsiaalselt sinu jaoks tegin. Täiesti tavaline ja levinud väikekeskklassi auto, ford focus, 2005-2010a, luukpära: 43 kuulutust, millest vin-ga 37. Kui see ei ole lõviosa siis mis on? Võid mulle mõne vastupidise näite välja otsida.
Tegelikult saan ma Kärsast väga hästi aru. Ostes emexi garantiiga (nagu ta ise ütleb) 400 euroseid autosid siis tõepoolest pole vin-l mingit tähtsust. Ainuke halb asi sellise auto juures on see, et ma ei tea, kuidas selline auto avariis käitub ja laste eludega juba ei mängi, isegi kui enda omast p....i on.
"Ma jah selliseid ei pidanud silmas, kus tagatuled auto väärtuse ületavad."
Karvanejakole, ega sa ometi seda Kärsa lambinäidet tõe pähe ei võtnud? Aga oletame, et see oli elust-eneset. Siis, nagu öeldud, on see nii kuradima jabur, et siin aitab auto omanikku ainult foto avariijärgsest olukorrast.
1) mis avarii see selline on, kus ainult tagatuled saavad kannatada?
2) kas tõesti nõuavad autoremondi töökojad kindlustusseltsidelt ainult ja ainult uute originaalvaruosade hüvitamist?
3) kas omanikul pole mingit kaasarääkimise võimalust ega õigust suhtlemisel seltsiga. Kas selts surub talle vägisi peale 1500€ tulesid, kuigi omanik ütlelb, et tema 1000€ turuväärtusega autole sobivad ka 60€ lammutuse tuled.
Meedias nähtu ja kuuldu põhjal võib hoopis vastupidist väita. Kindlustusseltsid püüavad iga hinna eest võimalikult odavalt läbi ajada.
Võttes oma auto tagatule. Punase klaasiga maksab poes 200+ raha. Kollase klaasiga saad 25 rahaga. Kui olekski kõks, nt parklas, siis kindlustus kannaks mu auto maha kui ebarentaabel taastada. Sest auto väärtus on 500 euro ümber. Lammarist seda otsida on peavaluta, sest sedaani oma ei sobi avantile. Arvatakse, et sobib, aga ei sobi.
Vana volvo Veok mille väärtus on alla 10000 euro tegi salva kindlustus esinduses korda esindusest pärit juppidega ilma kobisemata. 1,5 aastat varem if-i suhtumine oli, et tee ükskõik kus, aga mitte esinduses. Saime kompromissile, et lähevad b-varuosad aga teeb esinduses. Suure ohkega lubati seda. Poisid nägid kurja vaeva nende asjade sobitamisega.
Seega kindlustusi on erinevaid. Mõlemad remondid olid 4000 euro ümber.
# kuulaks huviga millise auto tagatuled maksavad 750 per tükk, ilma a irooniata
Esiteks, räägime esinduse A-osa hindadest, mitte Alvadi/Aeromotorsi hindadest. Teiseks, ilma irooniata, millisel autol on ainult 2 tagatuld? Isegi Pobedal oli juba 3 tuld taga! Tõsi, on olemas mitmeid tänapäevasemaid neljasajaeuroseid, millel on tõesti ainult 2 pluss numbrituled/paneel, näiteks osa ilma stangeudukateta kaubikutest. See offtopik ühest Saabist ei vääri üldse edasist arutlust, sest hinna suurusjärk ja põhjus (soovisin, et auto mulle välja makstaks ega olnud nõus vuflitega) on täpselt sama, nagu paljude "mahakandmiste" puhul. Antud näite veidram pool on hoopis see, et selle üle mõistuse kalli ninaremondi põhjuseks oli konksu otsa sõitmine ja palju pisiasju lõhkus konksu ning stange vastu ära. Esiklaas terve, kere sirge... ma usun, et see auto remonditi lõpuks paarki tuhande euro suurusjärgus (juhul kui padjad likvideeriti:), millest enamus olidki välised pudinad koos värvimisega. Aga foorumis need, kes numbritele otsa vaatavad, kannavad juba maha ja muretsevad oma laste pärast, kes vahetatud väliste plekkide-radikate-rihmarullikute jne autosse äkki kunagi istuvad. Turuolukorras, kus korralikku on raske leida, on tõesti mõistlik eksitavate eelarvamuste tõttu selliseid autosid välistada? Või siis loota, et alla keskmise hinnaga müüakse autosid, mille puhul avarii osapooled omavahel kokkuleppele ei saanud ja ametkondi üldse asjasse ei seganud? Reaalselt? ;)
# ford focus, 2005-2010a, luukpära: 43 kuulutust, millest vin-ga 37. Kui see ei
# ole lõviosa siis mis on? Võid mulle mõne vastupidise näite välja otsida.
Ole lahke, okidoki.ee, täpselt samad tingimused (Ford Focused 2005-2010a, kõik mootorid, keremudelid jne), kokku 31 kuulutust, 22 on ilma VIN koodita ja 9 on VIN koodiga. Järgmiseks väidad, et okidoki kaudu ei müüda ühtegi autot? Või miks on selliste juustude müügikeskkonnana a24 kuulutused rohkem väärt kui okidoki omad, nii et lõviosa võib vabalt ka teistpidi tõlgendada? Võtame järgmiseks Kuldse Börsi Focused? Väi äkki hoopis mõne naaberriigi omad, kus VINi teadasaamine on tasuline (odav) teenus?
Ega ma seda petiste paranoiat hästi kommenteerida ei oskagi, sest Eesti turul on nad enamjaolt kas liiga läbinähtavad (esmakordsed katsetajad) või siis liiga professionaalid (et auto järgmine ega ka ülejärgmine omanik ei hammusta tõenäoliselt seda pettust läbi). Aga kui keegi neid pealiskaudseidki läbi ei näe, on probleem pigem nägemises kui petmises. Ega eks siga leiab kah alati pori... Ja VINi seoseid ma siin ei näe, kuna MITTE KUNAGI pole ükski müüja minu eest VIN koodi peale küsimist varjanud ega sealt tulnud info mu ostuotsust mõjutanud.
PS: ma ostan autosid tõesti nn emeksigarantiiga, aga ma ostan "emeksihinnaga" reeglina rikkega autosid, mille turuväärtus on 3K suurusjärgus ja mis vajab mõnesaja eurost investeeringut, et saaks aasta-paar hiljem seal reaalse turuväärtuse suurusjärgus veel maha müüa. Mõned olnud tõesti ka 10K lähedal, aga need on pigem erandid, nagu ka alla kilo maksavad autod.
PPS: ma ise ei pea seda VIN teemat üldse oluliseks ei ostjana ega müüjana, kuid müüjana müün autosid kaugelt üle turu keskmise hindadega. Põhjus just selles, et korras autot on lihtne müüa (mul pole ju vahet, kas ostetakse homme või poole aasta pärast) ning see, kes kallimas otsas auto kuulutuse peale juba helistab, on reeglina kursis sellega, mida ta osta tahab. Ja kui ta juba helistab vaatamata kallile hinnale ega leia puudusi, lõpeb see auto vaatamine reeglina ikka tehinguga. Selle teema puhul tundub mulle, et see mõttetute telefonikõnede välistamine ongi peamine põhjus, miks müüjad ninatarkade ja omast arust kõike teadvate ostjatega suhelda ei taha. Auto seisukord seal kuulutuse taga on juba teine teema, mis kõigub tõenäoliselt seinast seina nagu igasugune läbilõige turul pakutavast.
"Esiklaas terve, kere sirge... ma usun, et see auto remonditi lõpuks paarki tuhande euro suurusjärgus (juhul kui padjad likvideeriti:), millest enamus olidki välised pudinad koos värvimisega."
Ja kindlasti sellise auto omanik ütleb ostjale, et kõik on muidu korras aga padjad puuduvad. Veel üks hea näide, miks suure kahjusummaga või mahakantud autot mitte osta. See, et 1 auto kanti maha tagatulede pärast, ei tähenda, et kõik nad on kantud maha taga- või muude tulede pärast. Ja kui müüjal pole ette näidata fotot avariijärgsest olukorrast siis tulebki kindluse mõttes kõik nad välistada, sest mina ei tea, mille pärast nad maha kanti. Ja ära pabista, küll ostja endale uue auto ka leiab.
"kuna MITTE KUNAGI pole ükski müüja minu eest VIN koodi peale küsimist varjanud ega sealt tulnud info mu ostuotsust mõjutanud."
Mida imet sa seda vin-i küsid, kui see nii mõttetu on?
Te räägite erinevatest olukordadest kuna ühed on autode "lõpp" tarbijad (viimased omanikud enne romult), aga teised ostavad auto võib olla pärast 1. liisingu lõppu.
Ostes auto viimaseks ringiks ei ole numbril ja vin-l loomulikult mingit tähtsust - tähtis on võimalikult pikalt kehtiv ülevaatus iga puruneva vidina saab romulast väikese rahaga uue ja vahet kodus kraavipeal :-)
Omaette faktor on veel see, et osadele inimestele meeldib hirmasti suhelda - helistavad ise ja lasevad endale helistada. Rääkige parem kodus naisega - hulka koduseid probleeme laheneb iseeneseast või jääb üldse olemata :-)
Mul peres teise autona Outback, mis on "maha kantud". Lihtsalt esimesel aastal sõideti külg koledaks, uue auto kindlustus andis eelmisel omanikule uue, kindlustus müüs oksjonil selle maha, sellest ka märge: "hüvitati sõiduki turuväärtus" Reaalselt üks uks vahetati välja, teine ja tiib tehti korda, kandvad konstruktsioonid kannatada ei saanud, padjad lahti ei käinud. Nüüd ongi meil "mahakantud auto" mis tegelikult täitsa kobe. Kui AINULT VIN koodi järgi otsustada, siis paljud ehmuvad, paljud sellist ei vaata, need ülejäänud aga ongi tõsisemad huvilised, ehk siis täielikud andmed aitavad filtreerida.
Mahakandmist/hüvitamist väärt avarii pilte kuulutusse ei ole vist hea panna. Nendel olevat infot lugeda oskavad väga vähesed. Võib lisainfosse kirjutada, et maha kantud täiesti mõttetute nüansside pärast.
# Mahakandmist/hüvitamist väärt avarii pilte kuulutusse ei ole vist hea panna.
# Nendel olevat infot lugeda oskavad väga vähesed
Mitte ainult mina, vaid tõenäoliselt enamus inimesi, kel auto müümisega juba mitmeid kogemusi, arvestavad sellega, et inimeste keskmine lugemisoskus, loetust arusaamise oskus, olulise info filtreerimise oskus ja mitteolulise info ületähtsustamise võime on täpselt selline, nagu siin teemaski. Raske on seda kellelegi pahaks panna, aga seda tuleb ka mõista, et selliste kontekstist väljarebijate ja mitteolulise pärast paanitsejatega päriselus keegi suhelda ei taha. Ammugi mitte inimesed, kes midagi müüvad.
PS: ma olen vast umbes poolte kunagi omatud autode puhul olnud teine-kolmas omanik. Ülejäänud ostnud kas mingi erilise omaduse, väga hea seisukorra tõttu või lihtsalt uudishimust lühiajaliseks tarbimiseks, täielik hooldusajalugu olnud 80-90% masinatest. See võib olla ka osaline põhjus, miks ma VIN koodist tulenevatest andmetest erilist väärtust välja ei oska lugeda, sest ei tunne huvi rapete vastu.
Kärss ei saa aru, et paljud inimesed tahavad osta vähe kallima otsa autot ja seal on huiamise tõenäosus tunduvalt suurem. Mingi tonnine räim, mille omanik ruudulisele paberile õlivahetused kirja paneb, ei ole just eriline tüngaobjekt.
Aga see: Mul peres teise autona Outback, mis on "maha kantud". Lihtsalt esimesel aastal sõideti külg koledaks, uue auto kindlustus andis eelmisel omanikule uue, kindlustus müüs oksjonil selle maha
Ei taha uskuda, et uus auto sel põhjusel maha kantakse. Turuväärtus on tal kindlalt suurem kui paari ukse hind.
Kaskot sõlmides saab uutele asjadele (kuni aasta vanad vist oli) lisaraha eest uusväärtus kindlustuse, mis tähendab et "jamade" korral saad uue asja, mitte ei remondita vana.
Tüüpiliselt muutub kõik "hoorumiks" ja keegi omale enam aru ei anna mis suust välja ajab või mis üldse teemaks oli :D
Mõni eelkõneleja ostaks auto isegi siis kui pilte pole ja infoks et "neli ratast ja rool, sõidab". Et siis oluline pole info (enne kirjutasin pikalt mida näeb vini järgi, igaüks lihtsalt ei loe seda sealt välja) mille saad vinist (nüüd ka lihtsalt reg.numbrist, mis oligi mu teema alustamise põhjus) vaid see mida müüja telefonis räägib? Teil mingid valedetektorid teiselpool toru või selgeltnägemisvõimed? Teate et auto müüja on suur tehnikaspetsialist ja usute teda pimesi?
Korduvalt näinud neid müüja jutu põhjal "väga heas korras", "endale tegin", "muidu väga korralik", jne. autosid. Nagu enne mainisin, virtuaalne pärin ei näita auto hetke tehnilist seisukorda, aga annab eelneva ülevaate mille põhjal telefonikõne teha, mis omakorda võib anda põhjuse vaatama minna.
Need kes siin müüjaid õigustavad jutuga et "välistab tilganäppijad ja ajaraiskamise ja õige ostja ikka ..." - ostja aeg on ka raisatud kui selline kiitva jutuga müüja kohale meelitab ja siis selgub vastupidine.
Lõpuks tuleb välja, et kui müüd vigast autot, siis ära liiga palju infot pane, pikka juttu ka mitte. Pole vaja ostjal kõike teada, sest õige ostja tuleb ja ostab lihtsalt küsimata ära. Hind pane ka keskmisest kõrgem, sest see annab automaatselt sõnumi et korralik auto :D
Mahakantud autol ära vinkoodi pane (nüüd peab ka numbri maha kruvima või varjama), muidu saavad teada ja hirmutad ära. Pilte avariist ära ka pane, sest siis hirmutad ära. Telefonis räägid kui küsitakse, et väike kõks. Pikka juttu ei tee, pole aega sellistega tegeleda :D
Kuidas sellised üldse oma autosid maha müüvad? Pimedatele või lihtsalt neile kellele autos olev lõhnakuusk meeldis või värv sobis küünevärviga :D
Üks siin raiub ka et teda vin ja ajalugu ei huvita, aga ise teab küll mitmes omanik ta on ja kuidas hooldatud. Hooldusajalugu on veel eraldi teema millest võiks pikalt rääkida (saksa arveid ja templeid hooldusraamatus puhta kullana võtad, siis oled ikka väga sinisilm, seal väga levinud hooldusraamatute võltsimine. isegi meie oü-des on võimalik fiktiivarveid teha). Kui aga omanike ajalugu või arved ei huvita, vaid oluline ikkagi hetke tehniline seisukord, siis milleks seda mainida :P
Isegi kui ostad auto endale ja sul on savi et mahakantud või takso või mustmiljon omaniku olnud, aga tehniliselt heas korras, siis arvesta et hiljem müüa on sellist autot väga keeruline. Jah, igale asjale on kusagil ostja, aga väga keeruline on teda leida, eriti veel kui müüja strateegia on "mida vähem infot seda rohkem hoiab huvilisi eemal" :D
# paljud inimesed tahavad osta vähe kallima otsa autot ja seal on huiamise
# tõenäosus tunduvalt suurem
Absoluutselt. Ainult et kui müüja pole pildistamisel auto numbrile lausa kaltsu ette toppinud, on ostjal juba sama info olemas nagu VIN koodi teadmisegagi.
Ja ikkagi pole mingit kasu sellest infost, kuna autode reaalsed probleemid on PIGEM mujal ja VINi teadmisega välistatav huiamine on ühelt poolt nii vähetasuv ja teiselt poolt ainult murdosa sellest, millega reaalselt huiatakse.
Lihtsalt 5 illustreerivat näidet, mida ma siin foorumis juba varemgi toonud:
1. Abikaasa tööauto uus Opel Astra, läbisõit 100tkm, pealtnäha on kõik muidugi ilus-sile-kolinateta, ajaloo poolest eeskujulik esimese omaniku auto, esindusest saadud remontimist vajav list ületas auto turuväärtust.
2. Abikaasa teine tööauto (Traffic), läbisõit 60tkm, samuti laitmatu ajalugu, remontimist vajav vigade list on Astra turuhinnaga samas suurusjärgus ja autosid tundev inimene leiab sealt juba paar päris kallist probleemi, mis saabuvad lähema aasta jooksul.
3. Umbes 5a tagasi müüsin maha Peugeoti ca 25tkm läbisõiduga. Ostsin avariilisena, mis ei kajastu absoluutselt mitte kusagil - esimese omaniku poeg sõitis (tõenäoliselt purjus peaga) kraavi. Tehniliselt perfektne ja puhas ajalugu, kuid tüüpiline uus auto, millel sellise mõttetu teelt väljasõitmisega läks katki enamvähem kõik, mis katki minna sai:) Aga padjad lahti ei käinud, jupid odavad, kõik sai tehtud korda osaliselt uute ja osaliselt romulajuppidega. Seda, et kusagil katete all on plekk mõlkis, kriimuline (tõenäoliselt hakkab varem roostetama) jääb märkamatuks ka esinduses üle vaadates, kuna keegi ei lammuta ostueelsel ülevaatusel autot laiali. Ostja silmis jällegi ideaalne ja olematu läbisõiduga peaaegu uus auto, mille tegelikud avarii tagajärjed hakkvad ilmnema tõenäoliselt alles 7-8 aasta pärast (ja ülejärgmise omaniku käes).
4. Mu kunagine Golf ajast, kui polnud vaja isegi liisida, vaid sain omale lubada uue auto kohest väljaostmist. Elektroonikaprobleemidega jäin garantii ajal korduvalt teele, käivitusprobleemid jne. Garantii lõppedes oli läbisõit vist veidi üle 60tkm, mul sellest surmast nii kõrini kui ühest autost üldse olla saab. Järgmise omaniku jaoks aga 2a vana ja laitmatu esindusajalooga auto, millelt ei leia ainsamatki oksakriimu, mingitest reaalsetest vigadest rääkimata. Ei tahaks olla sellise auto järgmise omaniku nahas...
5. Ostsin mõne aasta eest omale ühe hobiauto, mis tehnilise seisukorra poolest perfektne, aga sealsamas lugematu hulk pisimõlke põhjast katuseni. Esimene omanik ostis uuena, peale tema surma seisis mõne aasta ja naine pani müüki. Tütar rääkis, et iga aasta tegi mõne avarii sellega, käinud üle katuse jm huvitavat. Samas see penionärist "sõidumeister" ise teadis, et ta sõita ei oska, sõitis aeglaselt, avariid olid kõik väga nõrgad plekimõlkimised ja niiöelda teelt ära vajumised. Igal juhul kindlustusjuhtumiks ei vormistatud neist kunagi mitte ühtegi avariid (eeldan, et maksis neile sulas, keda parklas riivas või põgenes üldse ära:) ja autol pole reaalselt mitte ühtegi päris veatut plekki vaatamata olematule läbisõidule. Samas väline plekiring on vahetatav ega maksa suurt midagi. Mida nüüd sellist autot ostjana vaadates arvama peaks? VINi järgi ju puhas leht, reaalsus on midagi muud. Samas kui VIN kajastaks seda kõike, ehmataks iga inimene ära paarikümne avarii peale, mis tegelikult on kõik kosmeetilised probleemid ja detailid ise vahetatavad. Vahetan ära/värvin üle ja ongi vähe sõitnud laitmatu ajalooga puhas leht, kõik tulevased omanikud peavad seda haruldaselt väärt leiuks Eesti turul... seda see omas mõttes ju ongi;)
Neid näiteid võikski jääda tooma ja asi pole selles, et mu autod oleks kuidagi erilised, vaid just nimelt ma olen valmis süvenema sellesse, mida reaalselt müüakse. Mitte ei välista sellepärast, et VIN avaldamata. Palju õnne neile, kes selliste autode VIN koodist, aastaarvust ja tegelikust (reaalsest ja väga väikesest!) läbisõidust lähtuvalt oma otsuseid vastu võtavad - automüüjate õnn:)
Kusjuures, kui lugeda ridade vahelt, on terve see teema täis põhjuseid, miks see VIN koodi ületähtustamine on kasulik just müüjate, mitte ostjate jaoks. Aga ajalugu kordab ennast, alles hiljuti oli selliseks jumalikuks ilminguks läbisõidu uskumine, mis andis tööd kerijatele. Ja enne seda aastaarvu ostmine, mille tõttu võltsiti massiliselt aastaarvusid - algajad lihtsalt valetasid auto aasta võrra nooremaks ja profid vahetasid VIN koodid uusima võimaliku selle mudeli VIN koodi vastu (paberid jäeti Eestisse, auto ise läks füüsiliselt idapiiri taha, massiline äriskeem auto24 eelsest ajastust). Huvitav, millisest parameetrist järgmine ebajumal luuakse, mida kavalpead kohe ära kasutama hakkavad?
Respekti kõigile, kes kaasa viitsivad mõelda ja tõdesse uskumise asemel massidest erinevalt tõdedes kahelda julgevad!
Põhinedes erinevate suuremate internetifoorumite külastamisele ning mõningasele analüüsile julgen isiklikult kahelda selles "tões", et oli kunagi tolles peres mõni Astra. Abikaasast rääkimata.
Vastan nüüd eraldi marxile, kes vähemalt argumentidega oma seisukohti viitsib põhjendada.
# Et siis oluline pole info (enne kirjutasin pikalt mida näeb vini järgi, igaüks
# lihtsalt ei loe seda sealt välja) mille saad vinist (nüüd ka lihtsalt reg.numbrist,
# mis oligi mu teema alustamise põhjus) vaid see mida müüja telefonis räägib?
Selgitasin eelnevalt juba päris põhjalikult, MIKS andmetest lähtuv info on rohkem eksitav kui abistav (st on mõlemat korraga, maailm ei ole mustvalge!). Selgitasin ka seda, et ma ei osta autona mitte ainult rauda, vaid lisaks rauale paljuski ka eelmise omaniku suhtumist oma autosse. Seda ilma suhtlemata ei saa kusagilt, ka mitte internetist. Edukas petis on paraku professionaal, kes oskab varjata vigu ja ka vigade tuvastamise võimalusi. Kasvõi eelpool toodud näide kortsus plekist põhjakatete all, kuna purjus peaga teelt väljasõit ei kajastu nagunii avariiajaloos (kasko ei maksa). Ja kuna selliseid asju ei saa kontrollida, olen ma ostja rollis alati valiku ees, kas usaldan inimest või kasutan oma selgeltnägijavõimeid. Minu enda inimeste "lugemise" oskus on igal juhul parem kui selgeltnägemisvõimed. Kindlasti on ka neid, kelle googeldamise toetusel hiromandioskused on minu omast paremad.
# mida vähem infot seda rohkem hoiab huvilisi eemal
Veelkord, müüjal pole vaja huvilisi, tal on vaja ostjat. See, kui Sina ei osta, ei tähenda, et mitte keegi teine ei osta. Aga kui keegi teine ostab, on see juba müüja võit, et Sina talle ei helista. Sellest saad ikka aru, et ostjal ja müüjal on erinevad eesmärgid?
Petised on juba kolmas teema, petiste eesmärgid on omakorda täiesti erinevad müüja eesmärkidest ja nende segi ajamine ei teeni ammugi mitte ostja eesmärke. Selline sinisilmsus, et VIN koodi teadasaamine (mis ei pruugi olla isegi mitte müüdava auto oma) välistab pettuse, maksab kätte varem või hiljem. Või siis tuleb need riskid muul viisil tasalülitada (=lisakulu).
# Mõni eelkõneleja ostaks auto isegi siis kui pilte pole
Olen müünud ühe suvalise netist võetud pildiga ja ostnud niimoodi Lapimaalt, et autost mitte ühtegi pilti (tori.fi keskkonnas müüakse ka nii), helistasin, tegin peale kõne lõppu talle ülekande küsitud hinna ulatuses ja maksin mingi summa (vist oli 50eur) veel juurde, et ta tooks selle mulle poole maa peale vastu. Aga siis ei saanudki ise minna, jättis auto/dok-id valvega parklasse. Mina sõitsin bussiga Hki-st sinna alles paar nädalat hiljem. Sellest kõigest on siin foorumis varemgi juttu olnud, väga hea ost oli. Nii hea, et ma ei pidanud isegi müügiga tegelema, läks sõbrale ja sealt omakorda edasi järgmisele sõbrale.
Aga kui käituda nagu keskmine autoostja, ei ole võimalik teha ka kunagi keskmisest paremaid tehinguid.
Sammal, aga nii ongi lihtsam, pime usk oma oletustuste õigsusesse, tõe asemel hoopis oma oletustele kinnituse otsimine ja ühe ning absoluutse tõe järgi elamine. Täpselt nagu need siin teemas, kes Internetist kogutavasse infosse usuvad, mitte selles just nimelt ei kahtle ning petiseid naiivseteks ullikesteks peavad. Erinevad turunishid lihtsalt;)
Kärss, see Golf, sai soetatud ka aastal 2003 uuena, esimesed 50 t km olid mureta kui mitte arvestada seda, et peale sissesõitu 1,9 diisli õlivõtt ei lõppenud vaid sai aina hoogu juurde. Esindus pidas seda normaalseks. Edasi lakkasid üksteise järel töötamast salongituled, uste lukustused ja aknatõstukid. Katkesid mõlema esiukse siselingi trossid. Väliskäepideme juures katkes peenike tross, teisel hakkas sama tross aegajalt maha käima.160 t juures lõpetas töö starter. Hiljem samad elektrivead ja katkenud uksetrossid kordusid. Muud hullu nagu polnud peale väikese käigukastirikke ja roolilati mis lekkis nagu mahlakast juba 260 t juures. Kuidagi liiga vara kõik. Aasta varem pooltuttav ärimees lõunaeestist ostis uue Peugeot 406 ja mu teada esimesed 150 tuh möödusid ilma mingite vigadeta. Siis oli müük lihtne kui auto esindusse tagastasid, ootasid järgmised ostjad juba värava taga.
Moraal see, et auto on küll nagi tõupeni kirpe täis kuid vin koodi järgi jällegi veatu...
400 miljonit kilomeetrit ei sõida ükski auto :)
Professor, mulle tundub, et Su kommentaarid kisuvad liiga isiklikuks. Ehk prooviks ikka argumenteerida? Kui ei oska, siis võib mitte kirjutada.
No kui inimene tahab endast ausamat muljet jätta, siis ta paneb kirja kõik vajalikud asjad. Ning ka ostjad on eri tüüpi- ühed otsivad võimalikult palju infi, et ost oleks maksimaalselt tõhus ja minimaalsete riskidega, teistele piisab pimedas bensukas tehtud porise auto piltidest ja juba lähebki ostma. Turul on piisavalt igasugu autosid, igasugu müüjaid ja igasugu ostjaid ja leiavad uue omaniku nii vinniga kui vinnita kuulutused- kõik sõltub müüja oskusest ilusat iba ajada ja ostja IQ-st.
neid kärsa postitusi lugedes erinevates teemades jääb mulje, et elatakse autodes ja ööpäevas läbitav kilometraaž on harju keskmise pere poole aasta läbisõidud. olen ise ka palju autoroolis, aga no see on lausa uskumatu, kuidas suudetakse töö- ja isiklik auto nii palju teede peal läbi sõitma panna.
1. ostjaid on erinevaid. Mina nt tahan saada võimalikult palju infot, aga sugulane läks autot ostma nii, et oli 2 kriteeriumit- punane ja bensiin ja mis krdi interneti kontroll. No ja siis me vedasime teda roostepunaste autode juurest minema.
2. Autode hinnaklass. Olen ka ostnud paar nn tööbussi, mille hinnaklass oli ca 2000 ja sellises hinnaklassis ja läbisõidu juures, on tiba tobe hakata numbreid taga ajama. Vaatad ikka pigem autole otsa, kas veel on midagi kasutatavat alles jäänud. Samas olles tellinud paar autot piiri tagant ja piltide järgi, siis olen müüjalt saanud vajalikud numbrid, et siin esindusest saada väljatrükk. Kuna tegemist on olnud veel garantiiliste autodega, olen neid pabereid usaldanud ja alt pole läinud. Ei kujuta ette kui peaksin kuskile Saksa kandma paar aastat vana auto eest ainult müüja ilusa jutu peale.
Vaata Marko üks asi on konkreetselt isiklikuks minemine, kui midagi muud enam ütelda pole, aga Kärsa argumentidest on 95% stiilis "eksite lihtsurelikud, kuna minul on see, see ja too kogemus, mis näitavad hoopis vastupidist". Seega ise ta ennast sinna pjedestaalile sätib.
Aga vot ei usu, et vististi kõik Eesti tehnikafoorumid läbi käinud korüfee ka tegelikult seda elu elab, mida ta siin lehekülgede kaupa propageerib. Ja ega too igapäevane esseevõistlus seda kahtlust just hajuta.
Vaata, Sammal, ma tunnen Kärssa juba üle 15 aasta ja tean, et ta ilmaasjata midagi ei kirjuta. Autod, naised, teadmised ja oskused on kõik päris. Seega on nii minul kui temal tegelikult Su pininast täiesti savi. Veel kord - kasutame argumente!
Ja mis mõistlikku arutelu siit ootama peaks, kui pmst igasugune kriitika Kärsa suhtes saab moment hädakisa ja bännide osaliseks kas Kärsa enda või tema suure bestika poolt? Kärsa oopustest võib välja lugeda pmst kõike sedasama, milles Marko siin mind süüdistab, aga pika jahumisega lämmatab sõnameister nagunii igasuguse oma aega vähegi hindava opositsiooni.
PS ei ole bänni kartnud varem ega ei karda ka nüüd. Annabki aega minna seda sõjavangide ehitatud betonkat studeerima..
Ma ei viitsi Sind bännida, ajalugu näitab, et sel pole mõtet. Tuled tagasi sama rumala professorina...
Kärsal on muide doktorikraad, käisin kaitsmist vaatamas väljamaal ja võin öelda, et see pole nannipunnidele.
Kuulge (vana)tüdrukud minge juba ükskord teile mõeldud foorumitesse, või sinna fasebuuki, see siin on automeeste oma, tõsiselt ka - ära on tüüdanud, nagu naised ikka, kasvõi läbi ussi tolle, aga minul peab õigus jääma!
mul täitsa kama, kuidas kärss oma autod ostab, aga pikad heietused stiilis, et lollid olete kui vini nõuate, on tüütult pealetükkivad. kui meie autoturg oleks pettusevaba, poleks vinil loomulikult suurt vajadust, aga et võid üsna lihtsalt vahetada suuremal hulgal oma raha korralikult ära meigitud surnu vastu, nõuab igasugu info olemasolu ja tausta tõsisemat kontrolli. kuna nüüd saab tõesti vini teada mnt lehelt, on asi natukene lihtsam, samas arvel mitteolevate autode puhul seegi võimalus puudub. teada on, et läänest jõuab siia igasugu saasta ja kahjuks ka paljude riikide puhul vinist abi ei ole. samas üks korralik kivi ka a24 kapsaaeda, et vinid pole avaldatud täiskujul- kas autoärikate lobitöö?
fakt on see, et müüja, kes midagi varjata püüab, ei tekita usaldust. niimoodi arvab iga terve mõistusega inimene ja kui keegi arvab, et vaid doktorikraad peegeldab tervet mõistust, siis on see tema oma arvamus...
Vabandage, kuidas on nii raske aru saada, et erinevad inimesed käituvad erinevalt.
Mõni näitab sõiduki kerekoodi, teine ei näita, mõni peab vajalikuks teine mitte. Mõni on nn. Huijar, teine ei ole. Mõni helistab konkreetse auto peale, teine tuhnib arvutis.
Kogu suure mõttevahetuse tulemusena võiks aru saada, et märkimata kerekood ei tähenda automaatselt petist, samuti ei tähenda kerekoodi märkimine usaldusväärsust.
Seega ei ole ühed targemad kui teised. Ühtedel on omad argumendid, teistel omad.