Aku ei lae, juhe on terve, geneka otsast on laadimisvool olemas. Starteri juures ei ole. Mis juhtub, kui Audi A4 panna otse genekast juhtmega pluss voolujagajasse (mitte läbi starteri) ning siis kogu aeg akut laadida.. isegi kui aku on täis.
Las inimene katsetab, kui tahab. Tema auto ju. Lihtsalt mulle tundub, et ta ei saa üldse aru, kuidas see elektrivärk seal auto juures toimib.
Minu soovitus on leida elektrik ja paluda tal laadimine korda teha.
Niipalju võib vihjata, et kui vool/pinge/elekter mingist punktist edasi ei taha minna, siis võib abi olla kontaktide puhastamisest või katkenud juhtme parandamisest.
+ sai mõõdetud aga - pool? NAgu enne juba küsiti, et kust kohast sa seda mõõtsid? Pakun teelehtede pealt ennustades, et mootori ja kere vaheline massijuhteme ots või otsad maha mädanenud.
1.mõõtsin generaatori plusspoole vǎljundist veidi alla 15 V andis. Audil on selline voolu jagamise karp klaasi ääres, kuhu tuleb geneka vool, aga läbi starteri. küsin, et kui viia juhe otse genekast sinna karpi, mis siis juhtub, teoreetiliselt
2. juhe on terve, kuna indikaatorlamp põleb kui võtta mass kerest ja plusspool geneka samast juhtmeotsast, aito ei käi, akuvool jõuab genekani. aga geneka vool sealtkaudu akuni ei jõua. ehk teistpidi
3. loomulikult võin minna autoremonti, aga proovin ise enne sotti saada. mõõtmine ei kahjusta midagi. elektriku juurde oskan ise ks minna, seda pole vaja soovitada.
Nagu tavalisel harrastuselektrikul on ka sinul mõisted pinge ja vool sassis.
Mida tähendab läbi starteri- läbi starteri mähiste või korpuse?
Elementaarne on, et hakkad mööda juhet minema ja jõuad lõpuks sinna punkti, kus pinge kaob. Siis vaatad hoolikalt, miks sealt punktist midagi enam edasi ei lähe.
Noh.. ei ole mul midagi sassis, väljendan ennast lihtsustatult. ühesõnaga geneka väljundvoolu otsas oli pinge veidi alla 15 V. starteri korpus on ju mass või miinuspool, sealt pluss läbi ei käi. mul on probleem plusspoole juhtmega. geneka pinge ei jõua sinna, kus toimub nö voolu jagamine, aga vastupidi aku pinge jõuab sinna genekasse küll, kui auto mootor ei tööta. mu küsimus oli hoopis teine tegelikult. küsimus oli, et kas ma võiks vedada plusspoole juhtme otse genekast sinna voolu jagajasse? originaalis läheb see läbi starteri.
korpus on miinus aga mõõdad starteri enda juurest. Jätad välja kere ja mootori vahelise massi sellise mõõtmisega. Mina näiteks tegin enda autol ringi nii, et viisin mootori miinuse ja aku miinuse sama punkti alla keresse, kui mootori ja kerevaheline juhe maha mädanes. Enne läks akust keresse ja mootorist keresse erinevatest kohtadest.
EDIT: Mäletasin valesti, sirvisin pilte jne ja enne läks akust mootorisse ja mootorist siis keresse. Enda auto puhul vaata ise, kuidas see ahel tehtud on.
kui geneka otsas pinge on, siis roomad mööda genekast väljuvat juhet sinnani, kus see pinge kaob. suva mis kohani, kas mingi karp või starter või kollektoriküttekaitse- kuskil ju pinge kaob, st sellest kohast enam edasi ei lähe. Võib olla kannatab ka otsejuhe vedada, aga ilmselt on mingi põhjus, miks tehases seda pole otse pandud, äkki on mõni tarbija veel seetõttu pingevaba.
Seda on mitmed ennegi teinud, et viivad genekast +voolujuhtme otse sinna akna alla "karpi" kuna see juhe mis läbi starteri sinna karpi jõuab on neil tüüpviga kahjuks mis umbes 10 aastaga ka ära väsib aku laadimine sellega ka lõppeb. Hiljem algavad ka käivitusprobleemid sest ka starterist minev kaabel sinna akna alla "karpi" väsib ja siis algavad ka käivitusprobleemid. Originaaljuhet saab esindusest ja hind on üsna kirves paljude jaoks. Enamus muidugi ei taha raha autole kulutada ja lapivad siis seda starterile minevat juhet ja ka genekajuhtme veavad otse genekast sinna akna alla "karpi". Sest pole sisuliselt mitte mingisugust vahet kas Generaatorist läheb laadimisvool läbi starteri või otse sinna "karpi" sest vooluahel on üks ja sama.
Aitäh viimase asjaliku postituse eest. mu soov oli saada teada mis sellega kaasneb, mitte et kuidas ma ikka nii loll olen, et siia foorumisse kirjutan. tore kui keegi ka küsimusest aru saab. veel parem kui kogemus ka on. vaatasin sinna kapoti alla alt ja pealt, starter on üsna ära pakitud, aga kui vaja, siis tuleb juhe välja vahetada. rahas pole küsimus, seda on nagunii vähe. üks asi jäi muidugi veidi painama, et kuidas aku pinge samat juhet pidi genekani jõuab, aga laadimispinge teistpidi mitte. eks võtan ette siiski tee elektriku manu.
Sul on ikka vool ehk amprid ja pinge ehk voldid sassis.
Kui sa multimeetriga mõõdad, siis sa üldiselt mõõdad pinget ja kasutad väga väikest voolu. Selline vool läheb läbi shita kontakti ja testri ekraanil näidatakse sulle enam-vähem rahuldavad voldid. Kui sa nüüd tarbija taha paned, siis, nagu sulle endale lihtsustatult rääkida meeldib, vajab ta hulga rohkem ampreid, aga need amprid enam läbi shita ühenduse ei mahu. Sellepärast mõõtes justkui pinge on, aga praktikas sttagi ei tööta.
Lahendus - kasuta mõõtmiseks kontroll-lampi. See on reaalne tarbija.
ei ole mul midagi sassis, sa keskendu sisule, mitte vormile. p.s. mõõtsingi indikaatorlambiga, säras nagu jõuluküünal. mu teada seal tarbijaid vahel pole. aga pm sain vastuse kätte. aitäh kõigile kaasamõtlejatele
Nagu näha, siis sa ise sellest elektriasjast suurt midagi ei jaga. Paremal juhul põletad ainult enda auto maha, halvemal korral kõrvalautod ja maja ka.
Mis mudeliga üldse tegu? B5-B9? Enne kui seda ei tea, pole mõtet sõnagi öelda. Alates B8 räägime BEM kodeeritavast akust-laadimisest, aku olemusest(hape,efb,agm), aku moodulist mis on CAN plokis ning sujuvalt regullib laadimist vastavalt vajadusele. Kosmos, onju? Vea aga juhtmeid ja palveta.