Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Ettevaatust... õppeautod liikluses!

Kristiina
19:08 19.08.2003
Kirjutasin siin paar teemata allpool, et olen valimas autokooli. Valik tehtud ja täna oli esimene sõidutund. Ma olen kogu elu jooksul roolis olnud alla paari tunni. Sõiduõpetaja lasi mu peale alla 10 minutilist platsisõitu kohe liiklusse. Ma ei oska veel pidurdadagi... veel vähem arvestadsa teiste autodega ja ei tunne liiklusreegleid. Karm ikka! Esimene teooriatund on mul alles nädala pärast.
Cowboy
14:23 20.08.2003
Pane hiljem siis kirja ka mis autokooliga on tegu. Loodame, et saad ikka kõik selgeks. Karm algus küll. Automargi ja värvi võid nüüd juba kirja panna, teame vähe rohkem distantsi hoida. Jõudu.
idee
14:38 20.08.2003
Ühele tüdrukule soovitasin,et kuidas kergem oleks alustada kui ivagi sõitnud ei ole.Siis alusta traktorist(lärmab küll ja hirmus on),kohaltvõttu kõigepealt,tagurdamist,pööramist...jne.Ühesõnaga saad selgeks enam vähem sidur,pidur,"gaas" :).See tehtud siis veoauto 52,jälle sama.Siis sõiduauto.Päev otsa harjutades oli asi selge.Sõpradel,tuttavatel,sugulastel ometi midagi peaks leiduma ja vaevalt nüüd keegi keelduks.Samas oleks suures liikluses juba palju kindlam.Mida arvate? :)
Kärss
14:54 20.08.2003
Noorte juhtidega jah see häda, et liiklusse peaks minema õppima tundma LIIKLUST, aga mitte autojuhtimist. Juhtimine peaks enne selge olema, et liikluses ei oleks vaja enam mõelda, millal sidurit vajutada, kui kõvasti ja kui palju enne takistust pidurdama peab või mis käik parasjagu sees on. Seda sõitmist soovitan õppida ükskõik kus väikestel liikluseta teedel, platsidel jne. Olen ka lubadeta inimesi niiviisi õpetanud ja mõnel korral politseinikegagi tegemist olnud (Eestis), aga nad suhtunud mõistvalt: no kus mujal tüdruk ikka siis õppida saab. Erinevad õpetajad õpetavad ka algtõdesid (sidurdamine, platsisõit jm) erinevalt ning see traktor-veokas-sõiduauto on ehk liigne poputamine, saab hakkama ka ainult sõiduautoga. See enne esimest teooriatundi ja kogemusteta inimese liiklusselaskmine kõlab küll uskumatu shokiteraapiana...
Tige tikker
15:33 20.08.2003
Kristiina ma proovin ära arvata sinu sõiduõpetaja - s.o. Helmut Seppel Pirita Liikluskoolist?
alex1980
17:55 26.08.2003
veel üks lugu, mis selle teema jaoks sobiks...

sõidan hommikul kl. 8 paiku mööda Järvevana teed Mustamäe poole. Kes sealkandis iga päev sõidab, see teab, kui tihe on sel teel liiklus argipäeva hommikul... Kiirusepiirang on 70, kuid minu ees esimeses reas venib 40-ga õppeauto (sinine Nissan Almera, reg. nr. 409 MCA), kusjuures selle õppeauto ees on täitsa vaba tee, nii et saaks julgelt 70-ga hakkama... Ei minguit 70, venib max. 50-ga... Ma ei süüdista siin mitte mingil juhul õpilast- ta ju alles õpib... Aga millega mõtleb see instruktor, kas peaga või p**ssega, kui laseb hommiku-tipptunnil õpilast Järvevana teele ja takistab liiklust? Kas ei ole õppesõidu jaoks mõnda teist teed sel kellaajal?
õps
19:03 01.09.2003
kui kardad siis ära autokooli tule, iga algus on raske kui oled 20-sõidukorda platsil ära nühkinud 1600 kr siis mõistad,et platsil sa ju ülejäänud elu ainult ei sõida ja kedagi vägisi liiklusesse kohe ka ei viida Need kes esimest korda linnasõidule lähevad on need kes esimene tund ei taha õpetaja mula kuulata ja on raha maksnud selle eest et saaks autoga sõita
530 egoistic
19:45 01.09.2003
See et õppurid linnatänavatel ummikutavad on ikka väga alus teema.
Esiteks ei oska nad sõita
Teiseks ei oska sõiduõpetajad neid õpetada
Nad on ju jalus !!!!!!
Sõitke linnast väljas !!!!!
Idioodikari.
ps ma saan aru et nad alles algajad jne,aga mul on kiire ja aeg maksab rohkem kui sõiduõpetajal ja .....
huh, rohkem sallivust on mul vaja,
aga ikkagi on mul õigus.....nagu alati.
KrikU
20:07 01.09.2003
Heh, mind pandi nagu sõitma kah esimest korda autoga autokoolis kohe Tallinna tänavatele. Polnud ennem kordagi autoga sõitnud, kuna emme ja issi pole nagu autojuhid. Pole midagi imestada, aga nii ta läks. Esimene kord oli jah hullumaja ja tundus isegi turvalisem sealt autost lahkuda :)
Aga selle eest olin kolmandal sõidutunnil juba sõitmas mööda Mustamäe tuntuid teid nagu Sõpruse Puiestee jms.
Ega nii õpitaksegi vist linnaliiklust kui soovitakse oma load kätte saada 2 kuuga. Kuigi mul läks selleks kauem (ka autokooli tõttu) ei kahetse ma siiski seda kohe linnatänavatel sõitmist. Muidugi, tuututamist oli ja nii nagu reageerivad normaalsed juhid foori taga ei tulnud mul aga küll välja :)

Miks ma rahul olen on just fakt, et absoluutselt kõik eksamid sooritasin ma nii ARK-s kui autokoolis esimesel korral.

Kui keegi tahab, siis vaadaku ette, praegu kuis sügis just autokoolis algavad uued kursused, roheline sedaan Ford Mondeo ilma reklaamideta, numbrimärgi tähed on TDV, õppesõidu märk on halvasti nähtav kuna ta ei asu katusel vaid tagaklaasi all keskel.
Tier
00:31 02.09.2003
vähe sellest et politsei eravärvides autodega liigub tuleb KrikU kommantaarist välja et ka õppesõidu autod akkavad seda teed minema....see küll hea ei ole...:(
liikleja
22:08 04.09.2003
...nagu kirjast aru saab,sündis üks mees kohe rool käes ja juhiload...tegelikult kiruvad teised juhid sind liikluses!
kla
22:43 04.09.2003
Olen selest ka vist kunagi ühes varasemas teemas kirjutanud, aga nüüd siis uuesti. Kuna olen värske esmaste juhilubade omanik, siis tean täpselt kuidas need asjad käivad. Jutt, et kedagi ei sunnita liiklusesse on pehmeltöeldes vale. Kui esimene sõidutund algab Kristiine Shellist (nüüd vist statoil või neste), siis ei ole lähedal ühtegi platsi, kus oleks võimalik sõidu algvõtteid harjutada. Muideks sellest bensiinijaamas on sõidu alguspunkt vähemalt 4 erineval autokooli autol. Nüüd võib ju keegi öelda, et õpetaja võib ju sealt platsile sõita, ja siis õpilasel proovida lasta, aga nii see praktikas lihtsalt ei juhtu, kuna sellisel juhul saaks õpilane roolis ca 10 minutit viiekümnest olla.
Ka see jutt, et sõidutunnid hakkavad enne teooriatunde pihta on õige. Põhjendus selleks on see, et nii saab kiiremini, ja et kui sa hiljem lähed, siis jääd ajaliselt pärast hätta. Ka ise pidin esimesel tunnil sõitma, seda küll vähe, kuid siiski käis mu peast mõte läbi, et mis siis, kui ma ei oleks enne kordagi roolis istunud ja kui ma ei oleks LE-d sirvinud ning põhitõdesid endale selgeks teinud. Loomulikult on õpetajal võimalik pidurdada ja sidurdada, aga lõpuks keerab õpilane ikkagi rooli ja ma ei arva, et nii õpilane, kui ka kaasliiklejad naudivad olukorda, kus õppesõiduauto neljandat korda valgusfoori taga välja sureb.

Kogu see jutt ei käi kõigi autokoolide kohta, kuid paljde siiski. Näiteks on vähemalt Odiumis õppijatel küll alguses platsil harjutamise võimalus/kohustus. Lõpetuseks tahaksin ka öelda, et kuskil eeskirjades peaks ära määratlema selle, et kui väljapaistev õppesõiduauto ikka olema peaks. See ei ole ju häbi asi, kui inimene sõitma õpib, aga viimasel ajal olen küll pidevalt juhtunud nägema sõidukeid, mis on ilma igasuguse märgistuseta (papist märk on tagaaknal enamasti olemas, kuid ka see tundub mõnikord meelega võimalikult nurga taha pandud olevat). Vöhemalt katusel olev plafoon võik olla nõutud.
Enn
22:44 04.09.2003
Ammu juba mõelnud, et teha kuhugi ettepanek õppesõidu keelustamiseks tipptundide ajal, näiteks 7-9 hommikul ja 16-18 õhtul, vähemalt peamagistraalidel.

Ajab ikka närvi küll, kui keegi tudiseb esimesi tunde tehes, nii et õpetaja peab ringliikluses aitama rooli keerata (ise olen näinud). Võiks ju õpetada sel ajal, kui tööle kiirustada pole tarvis.
kai
23:34 07.09.2003
to kla
muideks ka mina alustasin esimest sõidutundi tollest samast shelli tanklast kristiine juures ja kusjuures minu sõiduõps viis mind küll algul platsile, mis oli umbes 5 min sõidu kaugusel. seal sain selgeks kuidas sidur funksib jne.
to enn
see oleks küll jabur, et sõiduõppimine teatud kella-aegadel ära keelata.tead vahest on ikka keeruline leida vaba aega tunni jaoks, mis sobiks nii õppijale kui ka õpetajale.
to enn
alati on keegi, kes tööle kiirustab...muideks:)
ma ütleks et 9-st 21-ni on autosid pilgeni.
ah ja üldse on see sõiduõppimise virin ära tüütand..üks kirub, teine kurdab.
petka
12:32 09.09.2003
loomulikult takistab õppur liiklust, aga ega mujalt need kogemused ei tulegi kui liiklusest. sellegipoolest peaks olema elementaarne, et algväljaõpe toimub suletud platsil, mitte kohe tänaval.

aga õpetajaid ju ka igasuguseid. hommikuti linnaservast kesklinan sõites olen korduvalt kohanud õppeautot, kus kahtlemata vaid õpetaja roolis, kuid ei näidata suunda, sõelutakse reast ritta. nigu blondi. no mis sa sellest õpilasest veel tahad, kui õpetaja ise rullnokk?
R.K.
12:57 09.09.2003
see, kes maksab, tellib ka muusika. õpetajal on jumalast savi, kus te sõidu selgeks saate, ega tema eksamile lähe.
Tuuker
09:49 10.09.2003
No, kus siis veel õppima peab kui mitte liikluses ise!Ok, ma nõustun selles osas, et esimesed ringid võiks siiski platsil teha.Aga mingi selline jura, et ära keelata tipptunnil õppesõit, see on jama.Kes tööle hiljaks jääb, see teeb seda niikuinii, selles pole küll õppeautod süüdi kui hästi järele mõelda.Tule kodust 10 minti varem välja, siis saab õigel ajal kohale!Ja varsti võidki omale audi või bemmi osta;)Siis saab elu mõtte!:)
A6
12:24 10.09.2003
Õppeautod on tähistatud ja seega juba kaugelt näha. Õppeautodest saab reeglina lihtsalt eemale hoida. Palju hullemad on minu meelest juhid, kes sõidavad nagu õppeautod (70 alas 40-ga näiteks) ja mõnel pole vahtralehtegi mitte.
saurik
12:53 10.09.2003
...võtmesõnad on ikka LIIKLUS KULTUUR JA TEINETEISE MÕISTMINE...mitte kultuuritus ja keskmise sõrme näitamine.
Mart
18:46 26.10.2003
See jummala vale jutt et õpetajal jummala savi. neil on ju mingi arki-ist läbi saamise protsent mille järgi arvestatakse kui head õpsid nad on. seepärast on ka autokooli eksamid kõvasti raskemad kui arki omad. tean omast kogemusest.
endel
13:18 11.11.2003
enamasti jäädakse tööle hiljaks siiski bemaritega rullnokkade pärast, kes oma "autoga" radade vahel tolgendavad, igal võimalikul juhul nõeludes ja tipptunnil radasid viimasel hetkel vahetades, ning seega muud liiklust takistades.

ise alustatud samuti autokooli nii - kui sidurit lahti oskad lasta juba, kohe aeti linna. ega auto tajumine tule nagunii selle 40 normtunniga, mis ettenähtud - tähtsam on liikluse tajumine ja sellesse sulamine

to A6 ja 530...:
veel hullemad on juhid, kes sõidavad 50 alas 60-70ga. arvavad küll, et jõuab kiiremini tööle, aga tutkit nad jõuavad. pärast istuvad ikk a teistega valgusfoori taga kõrvuti - ja samas on nad põhjustanud oma sõiduga palju suuremat ohtu teistele liiklejatele - arvestades reageerimist, nägemisvälja ahenemist jpm. ma ei tea millal inimesed sellest ükskord aru saama hakkavad... :(
algaja juht
17:32 11.11.2003
To Endel: Ma ei ole päri jutuga, et 40 sõidutunniga auto tajumis võime kätte ei tule. Mul läks aega heal juhul 20 sõidutundi, et autoga harjuda (minu esimesed sõidud manuaalkastiga tulidki autokoolist).
Ise olin üks esimesi kes fooritagant ära sai kui õppesõitu tegin(ma ei ole rullnokk) kuna üldjuhul teised juhid panid käigu sisse alles siis, kui tuli roheliseks läks, ning ma üritasin seal kus võimalik(arvestades tallinna teeolusid ja õppesõiduautode olukorda) sõita nii kiiresti kui lubatud(võib-olla ka kriips üle).
algaja juht
17:36 11.11.2003
...Ja minu tutvusringkonnas on väga palju neid kes samuti sõiduoskused kiiresti omandasid, ehk siis ma pole ainuke, kes suutis liigelda normaalselt.
pim`s
18:31 11.11.2003
No aru ma ei saa kust tuleb nii palju viha? Ei jõua hommikul tööle kuna õppeauto on ees....ja on veel tipptund kah,küll on paha....ai ai ai...hakake varem tööle sõitma või minge teist teed või ärge minge üldse ! Natuke respecti ja tolerantsust teiste liiklejate suhtes ja kõik laabub.
alfa
20:10 11.11.2003
soovitus õppimist gaz 52/53-ga alustada on tegelikult päris kasulik, vähemalt meestele (puudub roolivõim). endal just selline kogemus.
loomulikult peaks seda tegema piisavalt kaua platsil ja seejärel praktiliselt tühjadel tänavatel. kui ilma hüplemata kohaltvõtu ja raginata käiguvahetuse kätte saad, siis ei ole mingi kunst hiljem kaasaegsetesse autodesse ümber istuda. vahel võid küll aeg-ajalt harjumusest vahegaasi vms kasutada...
aga kui auto kasutamine ise juba ilma mõtlemata toimib, siis tuleks kindlasti ka tallinna tihedas liikluses sõita. see annab hoopis teistsuguse kindlustunde kui ainult väikelinnades liikujatele.
Siilike
00:39 15.11.2003
Mul omal ajal lasti tüdimuseni platsil nühkida, enne kui tee peale lubati. Kusjuures platsil olid ka kraavid ja suht kitsad teed ning sõidu õppimist alustasin talvel ning enne seda polnud auto rooli saanudki. Tsikliload olid küll ja mõne aasta ka sõitnud. Takkajärgi meenutades kaunis "rullnokalikult".
Õppesõit oli mälu järgi 4*4 tundi platsil ja vähemalt samapalju või ka rohkem liikluses. Tegelikult sõitmaõppimiseks häbematult vähe kuid hakkama sai.
Praegu aeg-ajalt kui mõni õppeauto oma jokutamise või ettearvamatu liikumisega vahel kiruma paneb, siis tuletan endale meelde et või ma ise parem olin ja kus nad muidu ikka oma oskusi saavad kui mitte liikluses.Palun kannatust! Nagu mõne õppeauto tagaluugilt lugeda võib.
rain
11:21 18.11.2003
mnjah. enne enda esimesi autotunde olin nigu juba aastakese vaikselt rooli keeranud. Naca maanteel sõites ja väheke ümber kvartali tiirurades. Esimeses sõidutunnis sõitsin Tartu kaubamaja tagant parklast laulukale ise ja nii ka edaspidi. Igatahes minu sõiduõpetaja ütles mulle ükskord, kui ma venisin ja auto taha tekkis kolonn Laial tänaval, et ka liikluse takistamine on LE-ga vastuolus. Eks pidin isegi rohkem paremat jalga põrandale lähemale nihutama. Kuid tegelikult on õppeautod liikluses üks suur oht ja seda mitte seetõttu, et nad venivad, vaid ei oska õigel ajal pidusrdada või kiirust maha võtta ning võivad Sulle tagant sisse põrutada. Lihtsalt omal oli jhus, kus hakkasin inimest üle ülekäiguraja laskma ja õppesõiduauto juht peaks ju ometi eriti viisaks liikleja olema. Vaatasin siis tahavaatepeeglisse ja nägin, et õppesõiduauto ei jäägi nigu pidama. Õnneks suutis õpetaja ühe hädapidurduse korraldada, nii et mõlemad autod terveks jäid.
ants
18:23 19.11.2003
Õppesõidu autod ei ole oht liikluses. Mida kallim õppesõidu auto seda vähem ta ohtu kujutab sest sõidu õps ei taha oma ilusat uut auto ära lõhkuda. Pole tal ju siis millegagi tööd teha ja kui vaja siis keerab rooli- pidurdab -sidurdab- vahetab käiku -vahetab tulesid- paneb suunda- ja seda kõike siis kui vaja . Sina aint istu ja õpi.
Ja näiteks rakveres tehakse esmatutvust autoga maanteel linnast väljas
CE
17:16 20.11.2003
Hehe, ka mind kupatati kunagi kohe esimesel õppesõidukorral GAZ 52'ga (oli teisel veel sünkronisaatoriteta 51 käigukast) maanteele, ei mingit platsisõitu, ja peale poolt tundi maanteel (kui enamvähem käikude ülesvahetamine välja tulema hakkas, allavahetamise selgekssaamiseks läks omajagu aega) linna :) 52'ga linna vahel sõites polnud vähemalt seda muret, et keegi ette keerata oleks julgenud, isegi taksojuhid pakkusid aupaklikult teed :) Vahegaasiga käikude vahetamine on senimaani jala sees. Mind küll õppesõiduautod ei häiri, rohkem käivad närvidele linnavahel 70+ga kihutavad endast ja oma autost väga heal arvamusel olevad debiilikud.
õppur
21:44 22.11.2003
Alustasin samuti autokoolis nullist, kuid polnud elus kordagi roolis olnud. Algul väga väikse liiklusega tänavatel, kohaltvõttu, otse sõitmist, pöörete sooritamist. Platsile läksin esimest korda alles, kui olin linnas kohustuslikud tunnid st 20 t + veel lisatunde võtnud. Praegu olen võtnud ca 60 sõidutundi (koos platsil sõidetuga) ja ei ole isegi kooli eksamitele läinud, kuna praeguste oskuste juures ei sooritaks neid kindlasti. Linnas just 30-40ga ei veni, kuid sellest hoolimata on aegajalt autodetropp taga tolknemas, üle 50 ise ju ei sõida, ja ega enamus juhte ise 50ga ei sõida, lähevadki must mööda. On juhtunud ka seda, et ristmikul sureb kohalt liikuma hakates (mitte keset ristmikku, vaid enne stopjoont) auto välja ja aegajalt leidub mõni, kes arvab heaks signaali lasta, nagu see õppeka kiiremini kohalt liikuma paneks, aga tegelikult roolisolija veel rohkem närvi ajab..
Maanteel samuti üle 80 eriti sõitma ei kipu, sõidan parempoolsel rajal ja teistel on ju võimalik teise raja kaudu mööduda. Sama linnas, teisel rajal sõidan ainult möödasõitu tehes (nt ühistranspordist) või reastun sinna enne vasakpööret.
Lemmy
04:24 25.11.2003
Seda peaks ikka õppesõitu tegeva isiku oskuste järgi vaatama, kas lasta sõita tühjematel vaiksematel tänavatel või tipptunnil peamagistraalidele ajada. Üldvoolust aeglasemalt liikuv õppesõiduauto takistab siiki oluliselt liiklust, kuna ei lase ka kaherealiste tänavate läbilaskevõimet optimaalselt ära kasutada ja õppeauto ette, tavaliselt päris pikka, vabasse alasse pääsemiseks tuleb teistel juhtidel mõttetult manööverdada ja radade vahel sõeluda, mis tõstab õnnetuste tekkimise võimaluse tunduvalt kõrgemale. Primaarsed sõiduoskused ja liikluse ning sõidukiga kohanemised peaks selgeks tegema siiski kohas kus see ülejäänud liiklust võimalikult vähe häiriks ja liikuda edasi keerulisematesse oludesse vastavalt võimetele ning oskustele.
?
13:48 10.03.2004
Ise läksin teisel tunnil linna. Ega eriti meeldiv ei olnud, kui sõidukogemist oli elu vältel kogunenud ainult 50min ja auto laiusest ei jagand midagi. Aga veel rohkem hakkas närvidele käima kui hakkasin ennast autoroolis juba väga kindlt tundma, siis pärast 10ndat sõidukorda hakkas õps kõrvalistele tänavatele viima ja nii terve kuu aega. Lihtsalt oleks tahtnud õpsile paar häst valitud sõna öelda. Nimetan sellist käitumist raha raiskamiseks
EE
14:21 10.03.2004
Naine asus just kuu aega tagasi B-kat kursustele ning kui aus olla tõusevad mul küll juuksed peas püsti kui kuulen kuidas neid õpetatakse. Kuidas on võimalik kohe liiklust õppima hakata lińnasõitudega, kui sul ei ole veel auto juhtiminegi selge. Sa ju õpid siis autot juhtima ja tunnetama, mitte liiklust. Kui mina omal ajal linnapeale sain oli auto tunnetus enavähem käpas, ja ka siis ei jõudnud ma kõike mis liikluses toimus tajuda.
Milleks siis platsisõit ja seal olevad elemendid olemas on?
mmmm
22:17 10.03.2004
millises autokoolis need asjad nii käivad mis õpetaja nimi on
bix
15:31 12.03.2004
Platsisõidu elemendid on eksami jaoks, pärast pole nendega midagi peale hakata. Kuskohas sa liikluses ikka tagurpidi slaalomit sõidad?
Liina
15:42 03.05.2004
No siukest lugu pole küll kuulnud. Käin Odiumi autokoolis ja seal öeldi, et see on seadusega paika pandud, et kõigepeale 2 nädalat teooriat, et tead mison foor ja anna teed ja peatee märk jne. Muidugi jamaon see, et nüüd juba olen poolteist kuud käinud aga esimesest platsil ukerdamisest pole haisugi.
Explosive
16:37 03.05.2004
ma sain oma esimesed load kätte 3 kuud tagasi........mul oli nii et linna lasti peale teist sõidukorda, ja ausaltöeldes peale 10 minti sõitu ütles mulle õpetaja, et otsi endale teine õppesõiduauto, kui sa seda autolõhkumist ei lõpeta......(ma ei osanud käiku vahetada õigesti ja ragistasin kohutavalt, lisaks suretasin auto kohaltvõtul välja 8 juhul 10-st).......nii et liiklemine läks raskelt, auto tajumine oli sitt jne.........aga olin autokooli tulles 0 korda ka elus roolis olnud.......mina tegin vist kohustuslikku 40 tunni asemel 60 tundi, enne kui juhtimise selgeks sain.......ja arki eksamid tegin kõik esimesel katsel.......nüüd sõidan enda arvates vägagi kindlalt, liiklust ma ei takista, oktlikke olukordi pole minu pärast olnud, ..........arvan et rohkem mõistvat suhtumist õpilastesse, paljud alustavad nullist ja iga algus on raske.....nüüd mul vahel ainult väike kahjurõõmus irwitus tuleb huulile kui mõni sõiduõpilane foori taga masina välja suretab
Vaalakütt
09:03 04.05.2004
Üritan autokooli autoga õppesõidu tegijatesse mõistvalt suhtuda ja mitte nägusid teha. No sureb neil auto liikluses välja, mis siis, ega ma operatiivsõitu ei tee.
Hullem teema on aga õppesõidu märgiga auto (mitte autokool), kus siis kutt oma neiukesele esimesi õppetunde annab. Ühel pühapäeval sai suisa 3 sellisega linna erinevates kohtades kokku puututud. Hiiul sõitsin ca kilomeetri kiirusega 20 km/h, kuna naiska sõitis ühesuunalisel tänaval täpselt keset teed.Üldiselt hoian neist kaugemale, kuna vahest tehakse väga hulle manöövreid (nt vasakpööre ühesuunalise tee lõpus, kus nad millegipärast arvavad, et tegu on kahesuunalisega) ja tavalisel autol topeltpedaalid puuduvad.
Barret
16:26 04.05.2004
nojah, väga valus teema... isiklikult arvan ka seda et need õppesõidud võiks ikka rahuliku liiklusega kõrvaltänavatel ära korraldada, mitte keset sõpruse puiesteed või pärnu maanteed... tallinnas on küllaga selliseid rahulikke teid, kus harjutada peaaegu kedagi segamata... aga ei, meie õpetajad ju ei arva nii... neil on vaja ikka keset kõige tihedamat liikluskeerist ronida ja seal siis "õppesõitu" teha... välja tuleb rohkem õppeseismise moodi asi...

isiklikult roolisin autot 4 aastasena ja iseseisvalt sõitsin juba 8 aastasena (siis kohe kui pedaalid juba kätte sain ja pea ka roolitagant välja paistis)... õppesõitu võtsin täpselt 2 tundi, siis sõiduõpetaja loobus, ütles et sinuga ei ole midagi teha, mine eksamile... olin küll alles paras tattnokk, ja seepärast vist pidingi need 2 tundi võtma... muidu oleks vast ka ühega hakkama saanud...
tegin need nn poolikud load... siis 2 aastat kannatust ja sõitmist, ja tegin ära ka õiged load (pole ühelgi eksamil ühtegi probleemi olnud)... muidugi tallinnas nii ei saa, aga peaks ikka lapsevanematele ütlema, et minge mõnel nädalavahetusel linnast välja ja õpetage oma võsukesed mõne kõrvalise kruusatee peal sõitma... säästate kõvasti raha! ja ka teiste inimeste närve...
ja kui endal autot ei ole, siis mõnel sõbral ikka on... kõike annab korraldada...

nüüd olengi siis juba mitmeid aastaid autorooli täiesti seaduslikult keeranud ja maha sõitnud nii mitugi kilomeetrit... ja mis ma õppinud olen? see loomaaed on ikka väga kirju, kes meie teedel tänavatel liikleb... olen näinud ikka selliseid imetrikke, mida ma ei osanud uneski ette kujutada, et keegi teha võib....
kasvõi täna hommikul, mingi vahtralehega blondiin oli oma kia rio RS-ist (misjaoks need viimased tähed seal taga olid, ei tea) nii vaimustuses, et pani kohe kõrval-teelt lambist ette, ja nii ette, et poleks ma ära keeranud, oleksin ma talle külje pealt sisse sõitnud... ise lasin nii 60km/h... päästerõngaks oli kiire reaktsioon, mis eestis ikka väga hästi areneb, kui tahad elus püsida... ega siis midagi, vastassuuna teepeendral sain pidama....

kaassõitja tahtis minna juba molli panema...
audi
16:44 04.05.2004
muuhhuahahaaa eidele molli:))
unknown
16:48 04.05.2004
heh see pole mingi uudis tuttav oli Selge autokoolis ja tüüp saadeti ilma platsile viimata esimesel tunnil kohe linna (polnud elus varem kordagi autoga sõitnud).
Barret
11:20 05.05.2004
to audi:

väike täpsustus:
naine tahtis eidele molli panna...
Rains
12:10 05.05.2004
Minuarust on õige jälle tiheda liiklusega teele õppesõitja lasta, mis siis saab, kui enam õpetajat ei ole kõrval ja tüdruk on kogu aeg sõitnud metsavahel. See on palju hullem variant. Mind isiklikult need õppesõiduautod ei sega, las nad õpivad tegelikku liiklust tundma, mitte kuskil kellegi hoovis. Alati on võimalus mööda sõita takistusest, aga meie eestlane on ikka selline, kes hakkab 30sekundilise ajakao peale räuskama, nii et süda läheb pahaks.
To Kristiina: Sul on suu peas, alati on võimalik rääkida ja selgitada oma situatsiooni sõiduõpetajale, küll Te leiate lahenduse.
Barret
12:20 05.05.2004
rains, õige jutt, AGA iga asi omal ajal... kõigepealt on vaja ikka õppida ära sõna et moodustada lause... või mis sa arvad?

point ongi selles, et inimesed võiksid osata ikka enne sõita, kui nad tallinna tiheda liiklusega tänavale lastakse...
zz
12:43 05.05.2004
kusjuures see, et mõni õppeauto sõidab 70 alas 50kmh, siis see ei tähenda sugugi seda, et õppur ei julgeks kiiremini sõita, vaid et õps lihtsalt ei luba veel kiiremini liigelda. Mul oli selline juhus nt lasnamäe kanalis - eesmärk oli lihtsalt ühtlase kiirusehoidmine. Linnas liigeldes sõitsin täpselt 50-ga. Õps andis mõista, et kui kiiremini sõidad, siis on see esiteks LE rikkumine ning teiseks jägivad politseid õppeautosi üsna tähelepanelikult, kui on mingi kiirem sõit, võidakse lihtsalt sõiduõpsilt sõidutõend ära võtta. Tavaliikluses sõidetakse ikka enamasti 55-65, seetõttu võibki näida, et õppeauto lihtsalt venib...

kuu
13:01 05.05.2004
kõigepealt võiks sõiduõpetajad liikluseeskirja selgeks õppida ja siis õpetama hakkata pidevalt rikuvad niimoodi eeskirju et sõida kasvõi meelega otsa kui keegi teab siis hiiult üle raudtee sõites ja paremale keerates on ühesuunaline ja siis läheb mõnesaja meetri pärast kahesuunaliseks õppeautud lasevad ikka edasi nagu oleks ühesuunaluine ja see ei ole ainuke koht
Vaalakütt
13:06 05.05.2004
Täitsa nõus kuuga, kuna ise seal tihti liiklen. Teine "hea" koht on Hiiu ülesõit.
vaade
13:43 05.05.2004
vahemärkus: eelpool oli juttu et osad õppeautod ei paista välja et na õppeautod on, ehk suuri värvilisi kirjasid pole, et miks nii...
Minul on ka juhendaja tunnistus, millega ma võin oma poega või naist sõitma õpetada, ega te ju ei arva et ma sellepärast oma eraauto värvilisi kilekirjasid täis kleebin - ikka ainult väikese papist märgi panen tahaaknale.
Ats Mats
14:17 05.05.2004
Tegelikult oleneb liiklemine õppeautoga kõige rohkem sellest milline tihend on paigutatud istme ja rooli vahele. Sõiduõpetaja vaid pingutab selle tihendi parajaks.
Eelmisi kommentaare lugedes meenusid oma õppesõiduaegsed laused sõiduõpetajalt:
1."Sina sõida, küll teised teed annavad." (õppesõit oli ZIL veoautoga)
2. "See mees teeb eksamid ära ja saab load kuid sõita ta ei oska." (kommentaar ühe kaaskannataja kohta kes platsil sai väga hästi hakkama kuid liikluses - oh õudust.)
aga
16:03 05.05.2004
kui me ("asjalikud" autojuhid) ei taha näha õppesõiduautosid pingelisema liiklusega tänavatel siis kus saavad algajad oma kogemused? Hullem oleks kui nad esimest korda päris üksi peavad minema Peterburi maanteelt Mustamäele?
daisi
16:27 05.05.2004
Mina niiväga neid õpilasi ei siunaks - nad ju alles õpivad, on palju asju, mida platsil ilma tegeliku liiklussituatsioonita selgeks ei saagi. Aga loomulikult peavad elementaarsed juhtimisoskused - roolikeeramine, pedaalid ja käiguvahetus, auto gabariitide tunnetamine jms - enne avalikule teele suundumist ikka omandatud olema.

Seetõttu suhtugem heatahtlikult - eks me kõik ole kunagi alustanud ja kuigi eesti isake on oma sõiduoskustes alati kindlam kui Schumacher, pole nii mõnigi 10 aastat roolis istunu täiuslikkuseni jõudnudki ega vist jõuagi.

Hoopis masendavam on aga, et viimasel aja kohtab õppeautosid räigelt liikluseeskirja rikkumas siis, kui sees vaid üks sõitja ehk siis sõiduõpetaja ise. Mida siis veel õpilaselt tahta? Kui sõiduõpetaja ei kasuta suunatulesid, laiab korduvalt reast ritta, sõidab punase tulega ristmikule, ei pea kinni piirkiirusest jne, on tegemist ilmse ******smi ja nahaalsusega. See oleks sama kui gümnaasiumiõpetaja, vaevalt kooliuksest väljas, asuks ropendama ja räuskama, kallaks õllepudeli nurga taga kurku tilgatumaks ning kuseks sinnasamasse.

Mitmed sõiduõpetajad ilmselt ei adu, mida tähendab õpetaja ja mis asi on ametiuhkus.
naine
22:50 05.05.2004
Minu sõiduõpetaja põhimõtteliselt keelas mul 50-ga tiksuda ja teisi takistada, kui liiklusvool liikus kiiremini. Kui liiklus oli hõre, siis ta laskis mul ise kiiruse valida. Kui tahtsin, sõitsin 45-ga, kui tahtsin, siis sõitsin 60-ga. Üle 65 eriti minna ei lasknud alguses, lõpus ei tundnud ta üldse huvi, kui kiiresti, mismoodi ja kuhu ma sõidan. Ise teinekord võtsin hoogu maha, kui kiirus liiga suureks juba läks. Tema kommenteeris ainult niipalju, et selleks, et Tallinna liikluses hakkama saada, tulebki nahhaalne olla, kui vaja. Kuid ARKi eksamil nii teha ei tohi... :)

Osade õppesõitjate kohta tekkis küll päris mitu korda küsimus, miks ometi selline liiklusesse lastud on. Kui ikka õpilane ei suuda kiiremini kui 30-ga sõites autot valitseda, siis ei ole järelikult veel õige aeg teda liiklusesse lasta. Ise käisin päris esimesel sõidutunnil Veskimetsa kandis majade vahel harjutamas, kõigepealt aga üldse platsil, kus olid autokummid ringis maas ja siis seal vaatas õpetaja, kas ma üldse tean, mismoodi rooli keerata ja pidurdada. Hiljem käisime Nõmme-Hiiu majade vahel sõitmas, seal on päris palju igasuguseid tõuse, nendel sain selgeks, kuidas tõusul seista ja paigalt võtta. Siis oli veel lumi ka maas, nii et päris raske oli.
Selles suhtes olen küll oma sõiduõpetajale vist elu lõpuni tänulik, et ta mind nii hästi õpetas. Ja kiitis kogu aeg ja kui midagi valesti tegin, siis ütles seda täiesti normaalselt, mitte ei närvitsenud. Tegin autokooli eksami esimese korraga ära. Loodan, et saan ka ARKis hakkama, kuid sinna on veel nii kaua aega...

Muidu olen suhteliselt raske jalaga, nii et tulevikus pean hoolega jälgima, et väga palju kiirust ei ületaks.
Barret
13:12 06.05.2004
vot sellest ma räägingi, naine, sul oli üks õige ja korralik sõiduõpetaja ja ma usun, et enamus autojuhte nõustub sinu mõtetega...

aga keegi siin küsis, et kust peavad inimesed siis kogemused saama??? huvitav, kust mina need siis sain? sain load kätte ja läksin 2 nädala pärast korra linna... esimene kord oli natuke harjumatu, et kõik nii hullult tallavad koguaeg ja pidi palju peeglisse piiluma, aga kui järgmine kord läksin, oli kõik juba korras... nagu oleks terve elu linnas sõitnud... nii et...
xx
15:30 06.05.2004
to naine: ega su õps ometi plekika tom ei ole
naine
23:38 06.05.2004
to xx

Ei ole, käisin hoopis Odiumis. Jah, just selles paljukirutud Odiumis.
Ja minul on selle kooli ja enda õpetaja kohta ainult kiidusõnu öelda.
Jaak
15:34 26.05.2004
Ise kah siin esmaste lubade omanik. Endal küll olid esimesed sõidutunnid ülejäänud liiklusest eraldatud platsil, kus sai gaasi, piduri siduri selgex, pärast seda aga platsile, kus auto kabariidid selgex saab, ning muud vajalikud mängimised siduriga. Sellele aga järgnesid tunnid Nõmme kitsastel tänavatel, kus õpid selgex kõik muu vajaliku, nagu liiklusmärkide vaatamise, käikude vahetamise ja harjutad igatepidi. Pärast seda alles sai linna mindud ja alustatud Kristiine keskuse juurest teekonda Sauele. Ning üleüldse enne kui autorooli sind lasti olid pooled teooriatunnid juba läbitud. Ilma, et sa algtõdesid ei tea ei lastud meil küll kedagi autorooli. Samas õppisin kah autokoolis kus suur osa õpetajaid kunagised politseitöötajad. Sellex oli Kaja Autokool, mill õpetustega ma olen väga rahul.
ALEX
15:47 26.05.2004
Kui Teid ei visata nagu kassipoegi vette siis Te ei õpi kunagi normaalselt juhtima autot linnaliikluses!Liiklust ei tohi karta,muidu ei hakkagi sõitma.Olen ka ise õpetanud õpilasi autot juhtima kuid alles pärast paari-neljatunnist platsinühkimist(sidur-pidur-gaas).Kristiinale soovitus_ära karda kolli:koll ei ole nii hirmus kui räägitakse.Lugupidamisega kõigile õppuritele Alex.
asdf
19:25 26.05.2004
No põhimõtteliselt saan aru nendest, kes natuke aeglasemalt sõidavad. Samas neist, kes Õismäel 15kmh trolle ja jalakäijaid takistavad, võiks natuke enne platsil treenida.
paar nädalat tagasi just jälgisin, kuidas mingi õppeauto õismäel Järveotsa ringi sõitis kiirusel 15kmh. Tiirutas ja tiirutas ja vahepeal suretas ka auto välja. Ei saa aru, miks on õpetajal vaja õpilast niimoodi mõnitada ja ülejäänud liiklust takistada. Ei usu, et õpilasel eriti hea tunne oli, kui trollid ootasid, kuni ta auto jälle käima saab ja eest ära venib.
daisi
10:39 28.05.2004
No sellest saan veel aru, kui õppur õppeautoga rumalusest vea teeb ja liiklust takistab. Aga hirmsasti viskab ära, kui sõiduõpetaja ehk siis pedagoog ise räigelt eeskirja rikub. Täna hommikul sõitis must õppemersu, mingi 986 või muud sellist, Endla tänaval täiesti ajuvabalt, kahe rea vahel, siis vahetas rida suunda näitamata, siis sõitis pikalt mööda ühissõidukite rida. Ja ilmselgelt oli roolis õpetaja, kes oma naist tööle kimas. Mis liikluskultuuri siuke õpetaja suudab õpilasse sisendada?
Kelu-Pilluke
11:10 28.05.2004
Tegelikult ei laseks ka mina õppureid enne tänavale, kui käiguvahetus, kohaltvõtt jms. selge ei ole. Jama tekitavad sellega kui palju.
Konkreetne näide omast käest. Puukirik Olümpia juures. Tulen 40-ge Tartu mnt. poolt, ees fooris süttib roheline, kuna vasakus reas oli pikk rivi autosid ja keskmises vaid üks (parempoolne rida keerab Lauterisse), siis reastusin loomulikult sinna. Suur oli aga minu üllatus, kui kohalt nõksatanud auto äkki seisma jäi. Ei märkigi pidurdamisest (pidurituled ei süttinud). Kuigi hoog väike ja pidurdasin mis jõudsin, jäi 1/2 meetrit puudu. Õppesõidu autol viga ei midagi, mul esituli sees. Ja mis hiljem selgus - esimese käigu asemel lülitas õpilane sisse kolmanda ja loogiline, et mootor kohe välja suri.
Teisi tähelepanekuid. Koolid õpetavad sõitma, aga kahjuks mitte liiklema, s.o. teistega arvestama, ette mõtlema. Siin pean ma silmas seda, et mõelga juba varakult valmis marshruut, vahetage aegsasti rida, näidake varakult suunda. Minu kunagisel sõiduõpetajal oli kombeks selliste kohta öelda - suunatule järgi nägid, kuhu läks. Suunatuli võiks ikka enne manöövri sooritamist vähemalt viis korda vilkuda ja enne lülitage suund sisse, seejärel alles hakake pidurdama. Siis saab taganttulija teist paremini aru. Rida ei tohiks järsku vahetada - suund sisse ja läks ... Selliste kohta ütlen ma - mõeldud, tehtud! Järsku tuli meelde või, kuhu tahtsid minna?
Kui keegi tahab kõrvalteelt välja pöörata või rida vahetada, võtke hoog maha, jätke vahe sisse, et hädaline liikuma saaks. On teine tänulik ja omal ka parem tunne.
Tihti häirib, et trügitakse viimasel hetkel ristmikule (kollasega) või siis, kui on näha, et ristmiku taga on ummik. Sellega pannakse kinni ka ristiliiklus ja ongi kõik pikaks ajaks p....s! Ja ei võidetud midagi.
Foori taga lülitage esimene käik aegsasti sisse, et rohelise süttides saaks kohe liikuma hakata. Fooritsüklid on niigi lühikesed. Tihti on näha, kui rohelise süttides, hakkab juht autost käigukangi otsima.
Pikk jutt, s... jutt. Aga sai ära öeldud. Usun, et kui nii liigelda, on kõigil närvid korras ja liiklus sujub märksa paremini.
R.K.
11:28 28.05.2004
viimasel ajal on autokoolid vist hoolikamalt tööle hakanud, sest mille muuga seletada asjaolu, et õppeautosid on liikluses rohkem, kui vahtralehti. kõigest üks kümnest saab vist load kätte.
kihv
18:01 28.05.2004
Igal juhul väga positiivne, et inimesed õpivad, mitte ei roni lihtsalt rooli. Mu meelest paistab õppesõiduauto juba kaugele ja pole vaja talle sappa ronida (kes teab, millal välja sureb). Inimestel, kes tahavad väikese ajakao pärast minna teistele molli andma jne tuleks auto paariks kuuks käest ära võtta.
Sõiduõpetajate jaburusi teab muidugi iga autojuht. Mind saatis õpetaja esimesel päeval linna peale. Mul oli pedaalide vajutamise järjekorra ja kangiga piisavalt tegemist, et veel liiklusmärke vaatama hakata ja vihmasajus klaasipuhastaja nuppu otsida ;) Loomulikult peatasin ma auto esimese käsu peale tänaval, kus peatuda ei tohi.
maar
13:40 30.05.2004
Siit ettepanekud:
1. Värvime kõik õppesõidu autod erekollasteks, siis on juba kaugelt näha kui mõni on liikumas ja need, keda see auto häirib, võivad otsa ümber pöörata. Kõiksugused sinised, punased, rohelised jms värvi autod oleks õppesõidu autodena keelatud

2.Õppesõidu auto mootori töömaht peaks olema vähemalt 3.5, siis ei saaks ükski "võrdsematest võrdsem" nuriseda, et jäi foori taha õppesõidu auto pärast toppama.

Mis arvate??? :)
xx
18:36 30.05.2004
Muidi geniaalne mõte. Aga mida siis teevad need õpsid, kes kasutavad oma isiklikku autot, et oma tulusid suurendada. Hea mark oleks ise hiljem erkkollase autoga ringi sõita.
R.
17:30 31.05.2004
Kusjuures seda asja võiks natuke reguleerida küll. Halba see ei teeks, kui kõik õppesõidu autod roosaks võõbata. Lepiks ka sellega, kui lihtsalt tähistataks veidi märgatavamalt need masinad, mida tuleks eriliselt arvestada. Kui tead, et on õppesõidu auto, siis oskad arvestada sellega, et ta võibolla ei lähe foori tagant esimese korraga minema või vajub kallaku peal tagasi jne.
Vaalakütt
15:29 01.06.2004
Kusjuures vaadates sõidukeid, mida tänapäeval õppesõiduks kasutatakse, teeb kadedaks küll. Omal ajal sai Mossega õpitud, see konkreetne auto oli paras vanur (õppesõitu tehes kooles mul käes ka paar korda ära - ühe korra süütepool, sidurijamad olid kogu aeg, roolikarp jne). Aga kui sellega ikka sõitma õpid, on iga teine auto puhkus.
Arvan küll, et hiljem enda ostetud autodega oleks tunduvalt lihtsamini hakkama saanud ja liiklusele rohkem keskenduda saanud, mitte sõna otseses mõttes juhtimisele.
Mad
11:44 04.06.2004
ma sain load kätte kui olin teinud 7 tundi õppesõitu ja kaks korda koolieksamit (esimese korraga kukkusin läbi)
R.R.
22:05 04.06.2004
to Mad: Millises koolis käisid? Tahaks ka kiiresti lube saada.
Mad
09:58 05.06.2004
see ple autokool lihtsalt kooli juures tehakse
mari
21:14 05.06.2004
Kelu-Pilluke, nad ikka õpetavad küll liiklust jälgima, kaugemale ette vaatama, jälgima, mis toimub juba nt ülejärgmisel ristmikul. Vähemalt mind küll. Aga inimesed ei võta ju kohe nii kergesti õppust, kui sa esialgu oma käikude ja sidurite- gaasidega hädas oled, siis oled õnnelik, kui vähemalt pooli liiklusmärkegi näed. Aga marsruudiga on ju nii, et selle mõtleb õpetaja käigu pealt välja stiilis "järgmisest ristmikust paremale" vms.
to mari
13:07 06.06.2004
Vot, seda ma'gi, et ära enne liiklusse trügi, kui kangid-pedaalid selged. Seda saab kusagil platsil või külavaheteel harjutada.
to: 148 TDT õpetajale
18:21 06.06.2004
Vabandan ette, kui numbriga eksisin, kuid...
Kuna see õpilane veel peaks harjuma LE nõudeid täima, kui mitte õppeauto roolis. Püüdke linnaliikluses vähemalt õpilase roolis olles LE nõuete täitmist tagada...
Tähelepanu äratas muretu manööver ringristmikul sisemisest reast ringilt välja, ehkki kõik liiklusmägid ja ka liiklusloogika peaks seda välistama.
Vändavello
01:24 11.01.2007
TTÜ ring on hästi lahe. Seal ei soovita mitte kunagi õppesõiduauto taga olla. Täna ei saanud üks kuidagi ringile. Seisi nagu tola seal sebra peal. Ju ei leidnud gaasipedaali üles.
sama lugu
08:11 11.01.2007
njah, ei soovita ka siis ringile jõuda kui just õpekas on sinna keeranud ja otsustab, et nüüd on õige aeg 20-30 sõita... või kui õpeka roolis olev tegelane/kõrval istuv tegelana jõuavad otsusele, et jõuab ennem seda autot küll minna ja ette keeravad, tõesti huvitav koht ;) - eks see sebrapeal seismine näitab õpetaja juhmakust, kuna ei tohi ju sebra peal peatuda/seista...kuigi ega kõik õpetajad ja õpilsased nii hullud pole, saavad sõitmisega hakkama ka :), minu ees sõitis üks õpekas sõpakal enne ringile lähenemist 55 ;)

kõik sõltub ikka sõiduõpetajast ja edu siis õpijatele :)

ps: palun mõelge ennem kui midagi teete, sest alati ei pruugu ka teie sõiduõpetaja õigeaegselt reageerida..
v.v.
08:58 11.01.2007
to to 148......

...kas juhul kui vales reas olemine avastatakse liig hilja , ei peaks "uuele ringile" minema ??
daisi
17:28 28.01.2007
Paar päeva tagasi, kui öösel lund oli sadanud, oli Tallinnas vist mingi ajuvaba blondi õppeauto Peugeot varastanud - aknad ja tuled olid lumest puhastamata, esiklaasile mingi pisike laik kahe näpuga sisse vajutatud, reast ritta käis vahetamine ikka ootamatult ja suunda näitamata - ainult juht oli roolis, aga nii idioot ei saa ju isegi sõiduõpetaja olla?
275
20:49 28.01.2007
Ametlikud autokoolide õpilased koos sõiduõpetajaga ei ole kõige hullemad. Täiesti ajuvabalt käituvad enamasti oma lähedasega sõitu õppivad tegelased. 2 rea keskel, ridade vaheline joon kenasti auto keskel, pikalt kulgemine 30ga on väga tavaline. Päris sõiduõpetajad vaatavad enamasti natukenegi mida nad teevad.
õppesõitja
09:55 29.01.2007
Sorry mingi dziip ja mingi ford kellele ma nädal tagasi mustakal polikliiniku ristmikul vasakpöördel peaaegu sisse sõitsin. Siiamaani on mark kurat. Kuidas ma teid ei näinud, ise ka ei tea.

Aga kes kurat mulle veel ühe korra signaali laseb selja taga, kui ma lumesaasta sees kusagil jokutama jään, siis ausõna tuleb turppi. Ma olen suur ja tugev ja arengupeetusega, nii et ma ei karda midagi.
Iff to õppesõitja
18:40 29.01.2007
Oi ma kardan nüüd koledasti. Ega ma enam liiklusesse ei lähe ka. Viin nüüd oma load autokooli näidiseks ja hakkan ainult trolliga sõitma.
Seda on muidugi näha, et neid arengupeetusega on liiklusesse üha juurde tulnud, nende motoks on, mis kinni ei jää saab kinni löödud ja panevad aga nätsti jälle küljepealt sisse.
Heios
21:19 29.01.2007
Mis te arvate, et kõik meelega tahavad liiklusõnnetusi põhjustada? Lihtsalt kogemused puuduvad ja liiga palju rahmeldatakse.
õppesõitja to Iff
00:29 30.01.2007
Ei ole sellist motot - kogu minu õppesõidukarjääri jooksul on see üks ja ainumas tõsisem intsdent, mis (peaaegu) toimus. Mis tavaliselt juhtub on järgmine: sooritad manöövreid kiiresti - tõenäoline, et mõni viga lipsab sisse (kogemust ju ikka vähe). Teed veits aeglasemalt - mõni kukub kohe seljataga märatsema. Õps iriseb kõrval mõlemal juhul.

Ah jaa - eeskuju pole ka kusagilt võtta, sest ümberringi sõidumeistrid liiklevad ilma suunanäitamise, kiirusepiirangu ja sõiduradadeta.

Ja pole mõtet rääkida, et õppige enne sõitma, kui linna tulete. Kella 6-st lumesajus Mustamäed ei simuleeri ühelgi õppeplatsil. Parem teen lollusi seal õppeautoga, kui pärast rohelise juhina.

Tänud kõigile, kes liikluses meid õppesõitjaid välja kannatavad :)

primeratibi
08:29 30.01.2007
lollused õpekaga liikluses ei ole just kõige paremad asjad, isegi paar sellist sigadust korda saatnud(kui õpetajat kõrval poleks olnud, siis oleks ilmselt minule need asjad halvasti lõppenud...) kui veel koolis käisin, nüüd ma tean küll, mis tunne neil teistel juhtidel oli, kes minu pärast kanatama pidid....

----Ah jaa - eeskuju pole ka kusagilt võtta, sest ümberringi sõidumeistrid liiklevad ilma suunanäitamise, kiirusepiirangu ja sõiduradadeta.----
on küll, leidub piisavalt ka selliseid liiklejaid, kes näitavad reastumisel suunda, ülla ülla :D, ja siis ka neid, kes ikka suudavad ilusti 50 km/h ja mitte rohkem sõita(see 50 km/h ei käi minu kohta küll kahjuks, aga suunda ma näitan ja enamvähem sõiduradades sõidan ka, sealjuures ilma õpekate kallal norimata :D )

kuigi praegu võiks olla ka ette nähtud kohustuslikus korras sõit pimedal maanteel(ühel mu sõbral, kes tegi küll türil lubasid oli selline asi ette nähtud), et vältida selliseid olukordi, kus pimedas/kerge lumekattega maanteel liigub keski 60-70km/h seal kus 90 lubatud on ja mööduda ka ei saa, kuna vastu tuleb piisavalt autosid ja tee keskel on mõnus vall, tänu millele ei anna väga kiiresti tagasi reastuda.(ei ole näinud kummalgi autol vahtralehte, vaid mingi krambis tibid roolis, kes istuvad tikksirgelt ja üritavad üle autonina maha vaadata)
siinkohal tervitused ühele punasele peugeot 306 ja siis miskesugusele samuti punastvärvi fordile või millelegi sellisele, kes ei saa pimedas sõiduga hakkama ja lasevad täpselt keset teed!
aga see selleks, ma saan aru küll, ei julgeta sõita, võiks siis ju paremas ääres sõita, vähestest kogemustest rääkida ei saa, sest tööle ja koju käib kah sõit ikka mööda maanteed ja nii iga päev. kuid siis võiks ju käia ühistranspordi - rong, buss, marsa, kõik on olemas, kui ei saa pimedas sõiduga hakkama.
ainult minu arvamus kahjuks ja see niikuiniimidagi ei muuda :D
eff
18:47 30.01.2007
Püha müristus.
Mööduda saab vist ainult siis, kui on vähemalt kaks samasuunalist sõidurada.
Muul juhul peaks tegemist olema ikka möödasõiduga.
blää
19:12 30.01.2007
parem õppigu linna vahel sõit selgeks koos sõiduõpetajaga, kui kuskil metsavahel ja siis tulevad linna üksinda sõitma, neid ju nii metsikult palju ka pole, võtke asja vähe rahulikumalt
Õpilane
21:37 30.01.2007
Osalt on asi kindlasti ka õpetajas kinni. Minul on olnud 2 õpetajat, kellest üks nõudis väga lubatud suurimat kiirust ja ütles, et liiklust ei tohi takistada. Teisel on aga jumala suva kui kiiresti või siis aeglaselt ma liigun, teda huvitab asi ainult siis, kui ma kiirust ületama kipun :)
Üldiselt on aga nii, et kui tee on tühi siis ma eriti ei üritagi maksimaalse lubatud kiirusega sõita. Rahulikus olukorras väga ei julge ka veel aga, kui on ikka näha, et taha hakkavad autod kogunema siis üritan sõita täpselt suurima lubatud kiirusega, et võialikult vähe teisi takistada.
Üks palve oleks ka kogemustega juhtidele, kui te näete, et teie ees ristmikul seisab õppeauto, siis ei ole vaja talle nii väga lähedale sõita. Õppeautod on ettearvamatud ja tihti kallakutel kipuvad tagasi vajuma seega oleks targem suurem pikkivahe jätta :)
14:12 02.02.2007
Tegelikult tunnen kaasa praegustele autokoolis õppijatele.Sellise liiklusega kohe tänavale,prrrr.Mina õppisin ajal kui liiklus oli kõvasti hõredam(92.a.) ja võttis ka kõhu alt õõnsaks,sest ka tol ajal aeti kohe tänavala,aga ikkagi kõrvalisematesse kohtadesse ning ma olin ka kõvasti enne auto kooli sõita-harjutada saanud(vanal lasnamäe lennuväljal),tänaval muidugi teine asi.Ikkagi on hea kui enne autokooli on võimalik natukenegi proovida.
Daisi arene
12:29 10.02.2007
Arenejale.

postimees1
Jääkaabits - autoklaaside surm
Mina ise ei kasuta, kuna jäävad tugevad kriimud klaasidele, eriti esimesele tuuleklaasile. Võib-olla mõni foorumi külastaja teab, milline kaabits ei ole klaasile kahjulik ja mida võib julgelt soovitada, siis andku teada.
naljamees või?
14:34 10.02.2007
No nii idioot ei saa ju olla - mis kasu on kriimudeta esiklaasist kui see on jääga kaetud? Kindlasti hoiad ka suunadulede klaase ja tagasõitjal pole vähimatki aimu, mida kurat see lumememm seal eest teha kavatseb.
daisi
14:45 10.02.2007
Kahjuks pole nii taiplik, et aru saada, mis sõnumit sisaldab nimemärk Daisi arene. Külla aga tean, et kui vaatvälja asemel 2*2 cm auguke, on tegemist liiklusohtliku olukorra ja liikluseeskirja räige rikkumisega. Eriti räige, kui selle sooritab sõiduõpetaja ise. Aga mis kraapimisse puutub, siis ei kraabi klaasi minagi - on ju enamikel kaasaegsetel autodel juba olemas esiklaasi kiirkuumutussüsteem, mis 5 minutiga jää sulatab. Vähemalt minu mõlemal autol on. Siis on veel vedelikke jne - mida isegi sõiduõpetaja võiks teada.
daisi arene
17:50 10.02.2007
Sorry. lugesin siin teemasi ja satusin sinu kommi ja kohe ühe teise otsa, tundusid haakuvat. Lihtsalt näeb igahommik neid tundide kaupa klaase ja tulesi kraapivaid naisi küll ja küll .Arvasin,et oled üks nendest kes igahommik oma uut autot kraabib, et pisut nõu!
Eks neid lolle ole ka sõiduõpetajate hulgas üks normaalne õpetaja omale pesukoti ei soeta.
karla
18:09 10.02.2007
ei tea.. minuarust saab lpatsipeal suht hästi asja selgeks.. ma nädalapäevad tagasi sain load kätte. autokooli minnes oli mul seljataga 0 sõidutundi ja oskust. aga harjutasin miski 30st tunnist 25 platsil.. viiel tunnil tegime linnapeal mingi väiksema ringi kah... mitte kunagi terve tunni pikkust.. ja arkis ei tekkinud yhegi probleemi ei linnas ega platsil. seega rohkem platsi õppeautodele, sis nad ei sega ka linnaliiklust.
primeratibi
20:44 10.02.2007
Minu autol ei ole kiirsoojendust, vahest on isegi seest jääs(selle lahendasin ajalehtedega ära), siis tuleb kraapida(esimest tuuleklaasi muidugi alles siis kui külje omad on puhtaks tehtud ja siis on see jää suht hästi eemalduvaks muutunud), ainus asi, millel on soojendus on tagaklaas, ja sellest jää peletaja vedelikust siis niipalju, et sai lastud jäätunud peeglile, tulemus, mõne aja pärast hullemalt jääs kui ennem ja noh ilma parempoolse küljepeeglist korralikult liiklust nägemata on väga raske sõita.(mul ei ole uus auto ja esiklaasil on ilus selline väike kivi auguke ja kaotada pole enam midagi)

Lihtsalt kui auk sisse kraapida ainult või lasta nii palju sulada kui aega on ja siis minna ütleme, selle mustuse sisse sõitma, siis need kohad, mis on jääga kaetud on korjavad nii ilusti mustuse külge, et nii kena kohe.(olen proovinud)

Endalgi käivad need lumemütsid närvidele, sõidavad sedasi, et terve tee pudeneb lund :( ja pealegi kui sõita selle lumemütsiga, siis ju ka kütuse kulu suurem.
Õppesõitja
16:45 11.02.2007
Kristiine lähedal on ju seal jalgpalliplatside juures võimalik algul harjutada, ise ka seal, enne kui liiklusesse läksin.
Mul käsib küll õpetaja mitte teistele jalgu jääda, kuid on ka erandjuhtumeid, kus teine auto toodud sõitmiseks ja olen tõesti tihemini välja suretanud, kuigi juba oskan sõita.
Ja kord läks auto katki, nii et pidin tõesti 20-ga kooli juurde sõitma, väga visalt võttis tuurid üles peale seismajäämist. Kujutan ette kuidas tagumised õppesõitjaid kirusid, aga ei saanud ma seda autot kohe kiiremini liikuma.
:)
21:47 11.02.2007
Minul on viimastes sõidutundides olnud huvitavad juhused. Sõidan ilusti 50km/h üks minu taga olev isik leiab siiski, et seda on linnas liiga vähe, sõidab uhkelt mööda kuni ees oleva foorini kus süttib punane tuli, jõuan ka mina foorini punase ajal ja jään seisma tema taha. Punane- seisame, kollane- seisame, roheline- ikka seisame :P Niipalju siis kiirusest! Sellel konkreetsel juhul magas ees olev auto rohelise maha ja siis kui avastas suri tal auto välja. Teine kord oli selline mul kõrval reas mina ammu liigun tema ikka passib seal ja siis, kui avastas, et õppeauto sai enne teda minema üritas ka veel hirmsa kummi vilega järgi jõuda :)
Vot nii kaaskodanikud alati ei ole õppeautod need pidurid linnas.
liska
21:48 11.02.2007
Mina teen ka praegu õppesõitu ja õpetaja jälgib väga karmilt kõrval, et LE ei rikuks. Õuealal 20 ja mitte rohkem, asulas 50 ületada ei luba. Kui ületasin veidi kiirust 30 alas, kus teised viiekümnega sõitsid, sain sõimata. Endal ei oleks küll probleemiks ühtlases liiklusvoolus 5-15 km/h kiirust ületada, aga õpetajalt riielda saada ei taha. Mind ennast küll õudselt häirib, et peaaegu iga tund põhjustab mõni rullnokk minust ohtlikult mööda sõites liiklusohtliku olukorra.
126
09:53 12.02.2007
Krt te vingute nende õppeautode kallal,nagu ise oleks kõik sündinud suumaaherid.Mind nad küll ei häiri ega sega,tuleb läheduses lihtsalt tähelepanelikum olla,katsun neist lihtsalt natuke kaugemale hoida,selge et sealt võib ootamatusi tulla.Samas loodan ka et sõiduõpetaja ei maga ja autos ikka topeltpedaalid olemas on.
Hoopis kui näed (kuuled!)lähenemas vanemat kolmest bemmi pealemaalitud triipude,ruutudega ja tjuunitud epoliimist spoiledega-põhjustab küll kere kangeks minemist-ajuvabad tegelased ja instruktorit kah kõrval pole.
Pets
16:50 15.02.2007
Tõepoolest mis siin vinguda. Segavad nad tõepoolest eriti kui kuskil on pesa. Selles suhtes pealinn veel üpris heas seisus. Mõnes väikeses maakonnakeskuses on mingi tosin õpekat kogu aeg liikluses. Linnal pole nii palju tänavaidki kui autosid. Kõik lihvivad seal teadmisi ARK-i eksami jaoks. Nii sõjaväe kutse- ja kuiga terve maakonna koolid ning autokoolid. Mõnikord tundub ,et neid on rohkem mõnes kohas kui tavalisi autosid aga eks kunagi alustasime ise ka nii takistades.
märk
19:33 15.02.2007
Ma kahtlen sügavalt,et ametlikud kooli kirjadega õppeautod on kõiges süüdi.Pigem õppemärkidega iseõppijad ja õpetajad.
daisi
23:53 15.02.2007
Ega mind ka õpilasega õppeautod ei häiri - eks me kõik ole kunagi õppinud. Aga vot jubedalt häirib, kui sõiduõpetaja ise roolis rullnokka ja pätti etendab.
R.K.
10:16 16.02.2007
daisi, meis kõigis peitub pisike sarviline rullnokk. mõnel lööb see ainult tugevamalt välja.