Tänapäevased rollerid kuni 50cm3 sõidvad kes 70 kes 90 km/h mõned ka üle 100 km/h ja ei ole vaja A kat. luba. Vanad rollerid (muravei, vjatka) veavad heal juhul 50 km/h välja kuid on ka 150 või 200 cm3 seega vajavad seaduse järgi vastava kati luba. Mis oleks teie arvamus sellises olukorras kui tahaks kah sõita selle vana rolleriga aga ei ole A kati.
EI oota vastuseks et küsige ARKist.
Mopeed, mis sõidab kiiremini kui 45 km/h on mootorratas sõltumata mootori kubatuurist, nõuab seega registreerimist, kindlustust, ülevaatust, A-kategooria juhiluba jne.
Pääsemaks A-kategooriast ning mootorrattana registreerimisest ei tohi mopeedi mootori töömaht ületada 50 cm3 ning valmistajakiirus ületada 45 km/h.
Minu isiklik hinnang on, et tänapäeva mopeedide võimsust arvestades peaks ka nende juhtimiseks nõudma teatavat koolitust ja juhiluba ning peaks hakkama perioodiliselt kontrollima ka nende tehnoseisundit. Praegune üsna kontrollimatu olukord on juba toonud mitmeid raskeid liiklusõnentusi.
Selle vana rolleriga sõitmiseks on Sul siiski seadusest näpuga järge ajades vaja A-katergooriat.
Aga reaalselt, millised paberid peavad rollerijuhil kaasas olema, et tõestada, et tema liiklusvahend "ei ulatu" A-kat-ni? Küsin, kuna praktikas liigub igasugune roller kiiremini kui 45km/h, väikese (imeodava) tuunimise järgselt ka üle 100km/h. Ning kui ma sellise 50ccm ja tootja andmete järgi max 45km/h rolleriga jään maanteel vahele 90km/h sõites, kas siis karistatakse mind kiiruseületamise eest või nõutakse rollerile pabereid (sh tüübikinnitust), et see oleks registreeritud mootorrattana?
Kärsale
Tegu pole siiski tsikliga veel. Sa lihtsalt ületad valmistaja poolt lubatud maksimaalset kiirust ajades pöörded mootori jaoks mõtlematult suureks. Mõnda aega võib mootor seda valu isegi kannatada. Lõpp on aga tehnikal lähedal.
Mopeedijuhil ei peagi olema mingeid pabereid kaasas. Eesti politsei vaatab Sinu mopeedile peale ning uurib selle markeeringut. Kui markeeringu järgi on kõik korras, pole ka midagi karta.
Teine ja enamkasutatud nipp on mopeedide kiiruse mõõtmine. Niipea kui kiirus küünib üle 45 km/h, tembeldavad nad selle mootorrattaks ja siis on juba Sinu asi tõestada paberite või ekspertiisidega, et kasutasid siiski mopeedi. Politsei jaoks on tõendid olemas, kuna liikusid valmistajakiirusest kiiremini.
Rolleri tuuning on enamjaolt variaatori torkimine ning ekspertiisi jaoks saan ta alati kiiresti tagasi "rolleriks teha", ka paberites on ta endiselt roller. Aga kas mind saab trahvida millegi eest, kui söitsin valmistajakiirusest kiiremini, kuid muidu seaduste järgi? (nt maanteel 90km/h)
Muskiitomehele: tuunida saab nii variaatorit kui mootorit, kuid isegi mootori tuuninguga kestavad korralikult piitsa andes need 50ccm mootorid öige mitmeid kymneid tuhandeid (kogemused Gileratega), variaatori torkimisega efekt väiksem, kuna pöörete/väände töstmise asemel suureneb mootori koormus. Rollerite tuunimisest ka foorumeid siin auto24-s
Asi jäi selgusetuks.
Kui miski 50 cm³ asi jookseb üle 45 km/h, kas siis on tegu valmistaja kiiruse ületamise või mootorrattaga? Miski trossi kinnituse muutmise, piiraja nihutamisega ju tüüp iseenesest ei muutu.
P.S. Deltad ja Minid jooksid tehase komplektidena (ilma reguleeringut ja konstruktsiooni muutmata) ilusti 60 km/h. Kas tegu siis mopeedide või motorratastega? Või lihtsalt eetika asi et läheb küll aga üle 45 km/h ei tohi?
Muskiitomees, see tähendabki nii ühte kui teist. Oled ehitanud mopeedi ümber mootorrattaks jättes selle nõuetekohaselt registreerimata ning ületanud ka ettenähtud valmistajakiirust. Sina ei ole ju valmistaja, vähemalt mitte kuni ümberregistreerimiseni.
kuda selle politseiga siis on ,teevad nad trahvi kui sõidan rolleriga üle 45 km/h või ei tee. Neid vist reeglina selline teema ei tõmba sest lube mult võtta ei saa .siis võiks ju rattureid kah karistada sest sellega ju sammuti saab kiiremini sõita ja valmistaja poolt ju piirangut pole.Kas mul tasuks hoog maha võtta või täiega edasi vurada ?
Rattaga sõidab kohati kiiremini kui vana mopeediga või rolleriga!:)
Aga jah, see on lahe teema, mopeed on veel sõiduk mis liigub 45km/h ning kui sõidab kiiremini on tsikkel.
Eesti seadusega on asi täiesti pesses! Mitte milleski aru ei saa. Näitkes võiks tuua jalgrattaload... et loed ühest usaldusväärsest kohast, load peavad olema vanuses 14-16, teisest kohast loed muud. Pealegi ma ei saa aru, miks peab mul olema load aga mitte täisealisel. Täisealine ei kes läheb rattaga liilusesse ja ei mõista liikluseeskirju põhjustab raskeid avariisid.
aga kuidas on siis kui ma sõidan rattaga üle 45km/h
kas jalgratas on siis kohe hoobilt mootorratas??:D
maanteedel ikka sõidan oma rattaga nii 50-55km/h vahel...päris lahe on:P:P
Ärme nüüd siis unista ka, ei jookse see roller nüüd nii palju ka, ega see kui sul spidomeetril on 90 tähenda veel et ta 90ga liiguks. sellise kiiruse pealt on seal juba päris suur mõõteviga.
Mina ise olen 13 ja sõitsin kah mopeediga umbes 60 km/h ja ilma kiivrita. Politsei pidas kinni, küsis kas tuled põlevad ja ütles, et pane kiiver pähe. Muud ei midagi. Kuigi sedause järgi ei tohiks 13. aastane üldse sellise asjaga sõita.
Mina jälgisin saadet liikluspeegel ja seal öeldi et kui võtad rollerilt piiraja maha siis oled sa automaatselt teinud oma pisikesest rollerijuntsust mootorratta.Rolleri ja vene mopeedi kubatuur on sama aga rolleril on hobujõude kõvasti rohkem ja trahvi saab lubadeta ja registreerimata sõidukiga sõidu eest
Mul selline küsimus, et tänane EPL (http://www.epl.ee/artikkel.php?ID=269325) räägib, et Kristiine linnaosas on kaks motorolleripolitseid. Antud rollereid on modifitseeritud, ehk siis on kaotatud tehasekiirus (eemaldatud kiirusepiirajad). Kuid vähemalt antud pildilt, mis sellega kaasneb ei õnnestu küll kuskil näha rolleril (nüüd siis juba A kat vastaval sõiduki) registreerimismärke. Samast artiklist loeb välja, et kedagi esimesel korral kohe liiklusse ei saadeta, ehk saab harjutada. Seega tundub, et ka juhid ei oma A kat juhtimisõigust.
Kas siis tõesti on see, mis teistele keelatud, politseile lubatud?
arvata on et mendile on rohkem lubatud kui tavajuhile,nemad ületavad lambist kiirust ,sõidavad täispeaga, aga neile ei tehta midagi,hunt hunti ei murra........
Aga miks ei ole ratastel kiirusepiiranguid tehaselt ja miks võivad rattad sõita 50 km/h ja rollerid ainult 45 km/h.Rattaga poole ohtlikun sõita kui rolluga.Miks ei võiks olla nii nagu autodega kui ületad kiirust 50 km/h siis saad trahvi kui aga siiski võiksid rollud ju kiiremini sõita sest kui maanteel sõidan siis nii või naa ületan ma kiirust.
Jalgratta juhiluba ei anna tõepoolest õigust automaatselt juhtida mopeedi, sõltumata vanusest. Kui Sul on aga jalgaratta juhiluba, siis mopeedi juhiloa saamiseks on Sul vaja sooritada üksnes sõidueksam.
16-aastasel ja vanemal isikul ei ole vajalik juhiluba jalgratta ega mopeedi juhtimiseks.
mis asjad on Eesti mõistes rolleri load,mida nõutakse Hispaanias rolleri rentimisel(seal neid väga palju vist seepärast)??Eestis saab teha ju ainult A-kat. lube ja väiksemate rolleritega sõitmiseks pole üldse lube vaja_mis load ma pean siis tegema?
Kaur, karta on, et siit foorumist ei leia Sa vastust küsimusele, milliseid juhilube on Sul vaja Hispaanias.
Ka Eestis on vajalik mopeedi juhtimiseks juhiluba, kuid seda üksnes 14 kuni 15-aastasel juhil. Ka A-kategooria jaguneb mitmeks alamkategooriaks. Kui keegi nõuab Sinult dokumente, millest Sa aru ei saa, püüa kõigepealt ise selgeks teha, mida siiski küsitakse. Teistel on raske välja mõelda, mida Hispaania "rollerirentija" Sinult nõudis - võib-olla oli küsimus vanuses, võib-olla firma rendipoliitikas, võib-olla ei olnud need tegelikult mopeedid, vaid väikesed mootorrattad, võib-olla ... .
Hr. Sirk. Milline seaduspunkt keelab sõita valmistajakiirusest kiiremini? Mitmetel rolleritel ja muudel sõidukitel on valmistajakiirus küll üks, kuid reelaselt juba tehasest tulles nad on võimelised palju kiiremini sõitma. Traktroritega on täpselt sama asi.
Keegi ei keelagi sul ju kiiremini sõita. Lihtsalt kui su kiiruseks mõõdetakse 50km/h (seaduses oli minu arust 45), siis järelikult pead omama A-kat lube ja kui neid ei ole, saad järelikult karistada lubadeta juhtimise eest, mitte kiiruse ületamise eest.
Liikluseeskirja § 126 p 1. Juht ei tohi sõita kiiremini valmistajakiirusest.
Liiklusseaduse § 74.22. Mootorsõidukijuhi poolt lubatud sõidukiiruse ületamine
(1) Mootorsõidukijuhi poolt lubatud suurima sõidukiiruse ületamise eest kuni 20 kilomeetrit tunnis – karistatakse rahatrahviga kuni 10 trahviühikut.
(2) Mootorsõiduki juhi poolt lubatud suurima sõidukiiruse ületamise eest 21 kuni 40 kilomeetrit tunnis – karistatakse rahatrahviga kuni 50 trahviühikut.
(3) Mootorsõiduki juhi poolt lubatud suurima sõidukiiruse ületamise eest üle 40 kilomeetri tunnis – karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut või arestiga.
See viimane kommentaar on eriti hea. Kõik Multicari juhid värisege, sest tehas lubas selle autohakatise kiiruseks samuti ainult 45 km/h . Ometi käis asi vene ajal (ja praegugi) auto, mitte mootorrratta alla. Sõidavad nad aga tegelikult ka kiirusega umbes 60Km/h
Samas, mis asi on valmistaja kiirus ?
Tean ainult valmistajatehase poolt lubatud maksimaalset kiirust.(raamatust, mis koos autoga tuli )
Saksa teedel sõites õnnestus seda kiirust ka oluliselt oma saksa diiselautol ületada. Ümber pole aga ehitatud midagi.
Kui ka eestisse ükskord kiirtee tuleb, olen ilmselt kohe rikkuja ?
Ja 80km/h maanteel sõitev kollane Kirovitš traktor ületab ju ilmselgelt valmistaja kiirust. Sellist kiirust saavutati vene ajal ja ka praegu ainult käigukasti hammasrataste vahetamisega. Ometi juhtusin veel aasta tagasi ühe sellise 70 km/h liikuva monstrumi järgi Tartu maanteel kulgema.
Kas järgmine kord helistan kohe politseisse ja kuulan kuidas korrapidaja mu viisakalt pikalt saadab?
Põhiküsimus on aga selles, kuidas saab lihtsalt suvaliselt siduda kaks erinevat liikluseeskirjade punkti :Liikluseeskirja § 126 p 1 ja Liiklusseaduse § 74.22 , saades nii tulemuseks hoopis uue sisu ja tähenduse ?
Vlmistajakiirus on sõiduki valmistaja poolt sõidukile ettenähtud lubatud suurim kiirus. Et sõiduk on võimeline kiiremini liikuma, on normaalne. Ükski insener ei loo tehnilist seadet töötama selle võimete piiril. Teatav varu jäetakse vastupidavuse tagamiseks.
Kui sõiduki kasutaja võtab sõidukist viimase välja ning ületab sellega valmistaja poolt määratud kiirust, siis on see lihtsalt sõiduki ebamõistlik kasutamine.
Auto mootor on võimeline töötama ka ilma õlita, kuid seda mitte kuigi kaua. Lisaks auto jõuallikale on ka veermik, turvavarustus ja muud sõlmed ette nähtud nõuetekohaseks kasutamiseks, sh teatud kiirusel sõitmiseks.
Tupsik, mis tähendab suvaliselt? Mis on vahet LE sättel, mis keelab sõita kiiremini kui 50 km/h ja sättel, mis keelab sõita kiiremini kui valmistajakiirus?
väga tore Hr. Sirk aga miks on hiilitud kõrvale(jäetud arvatavasti meelega vastamatta) vastamast kommentaator "Jaan (registreerimata) 13:30 09.07.04" esitatud küsimusele. Sellele tahaks minagi vastust ja põhjendust kuulda!
Mhmh, kui ma sõidan jalgrattaga õualal 50 kilti tunnis, seega ületan kiirust +30, aga selle eest on väga imelik ju trahvi saada? Sama hästi võin ma kuskil 5 kilomeetri alas joosta ja tehakse kah kohe trahv? Eestis pole ma küll näinud, et rattur oleks kiiruse ületamise eest kinni võetud ja väidetavalt ei pidanud vist ratturil hetke kiirust saama mõõta politsei laseriga, liiga vähe metalli rattal? Segane teema ühesõnaga
Marxxx, miks on imelik lubatud sõidukiiruse ületamise eest trahvi saada? Jalgratturi jaoks kehtivad samasugused füüsikaseadused nagu autojuhi jaoks. Samasugune reageerimisteekond ning sarnane pidurdusteekond. Õuealal peab jalgrattur teed andma jalakäijale. Sõites jalgrattaga lubatud kiirusest kiiremini, võtad Sa täiendava riski, mis võib päädida olukorraga, kus Sinu tegevuse tõttu ei ole liiklusõnnetus välditav.
Praktiliselt iga aasta sõidab Eestis mõni jalgrattur ennast vastu puud surnuks või hukkub jalgratturite või jalgratturi ja jalakäija kokkupõrkes inimene. Vigastatutest rääkimata.
Tõsi on, et politsei eriti jalgratturite kiiruse mõõtmisega ei tegele. Kuid see on teine küsimus. Mis puutub jalgratturi kiiruse mõõtmisse, siis täna politseis kasutusel olevad mõõtevahendid ei mõõda mitte rauahunniku, vaid siiski objekti liikumiskiirust. Olgu see või jooksev inimene või kummipall.
Mis puudtab võrrimehe ettepanekut, siis juhtimisõiguse piirang ei ole tingitud mitte suurimast kiirusest, vaid suurema võimsusega sõidukist tingitud ohust. Sinu viidatud 200 cm3 mootorratas on juba liikuma hakkamisel sedavõrd jõuline, et muutub oskamatu juhi käes juhitamatuks.
Roller ületab lõdvalt 45km/h aga et sellega sõita ilma lubadeta ei ole lihtsalt vaja sõita kiiremini kui 50 km/h ,sest sellega politsei veel tavaliselt mõistev ja trahvi ei saa .See kui sa 90 lased ringi ilma lubadeta on su enda lollus juba .Kui jääd vahele sellega saad trahvi kindlustuse ,numbrimärgi,ülevaatuse ja lubade puudumise eest nii et päris räigelt.
Lugupeetud hr Sirk kui rollerilt eemaldada piirajad ja seda modifitseerida on kindlasti tegu juba mootorattaga ,siis peab ju olema ka number ja load ja jne....?
Kui sõiduk ei mahu enam mopeedi mõiste alla, siis üldjuhul on jah tegemist mootorrattaga, mis peab olema registreeritud, kindlustatud jne.
Maksimaalset liikumiskiirust piiravate seadmete eemaldamine on sisuliselt sõiduki ümberehitus ning üldjuhul on selline sõiduk käsitletav juba mootorrattana. Üldjuhul sellepärast, et küsimus on tõendamises.
Tere!
Minu küsimus puudutab samuti rolleri valdkonda, kuid mitte lubade pealt, vaid hoopis dokumendi poolepealt.
Kas 50cm3 rolleril peab olema dokument? Ostsin hiljuti Jaapanist toodud rolleri ja sellega ei saanud kaasa midagi, ei ostu tšekki ega dokumenti - öeldi, et seda lihtsalt pole. Kas nüüd annab seda kusagilt tagant järgi hankida või pole seda üldse vaja? ARK-is arvel ega nr.märke ju nagunii pole. Et kas siis 50cm3 rolleril peab olema dokument kaasas?
Ette tänades,
Markus
Markus, jätan Sinu küsimusele vastamata. Vastavalt foorumi reeglitele ei vastata küsimusele, mis on juba varem käsitletud. Seejuures on sama teema all Sinu küsimusele vastus antud.
Rolleril ja mopeedil on ju suur vahe.
Liiikluseeskirjas on räägitud mopeedist, kuid mitte mootorrollerist.
Kas rolleri juhtimiseks(alla 50cm3) on kah mopeedi luba vaja(14-15a).
Ja selline küsimus ka veel, et kuidas karistatakse rolleri/mopeedi juhti kes on liiga noor?
Kas alla 14-aastasel, kellel on jalgratturi load, on võimalik teha ka rolleri/mopeedi load?
Hr Endel, Sulle jääbki au selgitada, mis on rolleri ja mopeedi vahe. Kuna siin foorumis püstitatud küsimustele antakse vastuseid vaid õiguslikest aspektidest, siis lähtubki kogu ideoloogia terminist MOPEED. Ja kõik "rollerid" tuleb tehniliste parameetrita järgi mahutada liiklusalastes õigusaktides defineeritud sõidukite mõistete alla. Üldjuhul vastab rollerile õiguskeeles mopeed.
Mopeedijuhi vastutus on sätestatud liiklusseaduse § 74.36. Üldjuhul trahv kuni 600 krooni. Kui aga rikkumine pandi toime joobeseisundis, põhjustati liiklusoht või liiklusõnnetus, siis kuni 6000 krooni.
Alla 14-aastasel ei ole võimalik teha mopeedijuhi lube.
Ei ole kiire. Rix, Sul on aega 2 aastat, enne seda ei ole Sul ei delta ega muude mootori jõul liikuvatega sõidukitega liiklusesse asja. Soovitan Sul tähelepanelikult lugeda ikka eelnev teema läbi. Siin on vastused Sinu küsimustele. Kui ei ole, siis pead ilmselt pöörduma mujale informatsiooni saamiseks.
mopeedi juhtimiseks on tarvidus luba, mille väljastab ARK. lugege poisid seaduseid, iseasi on kuidas see reaalses elus välja näeb.kirjas on see liiklusseaduses ja eksamineerimiskorras.
vahet pole palju ta välja jookseb, see pole argument, kui kuubikud on alla 50-e.
Võrrimees, selle foorumi eesmärk on vastata esitatud küsimustele õiguslikust aspektist. Seejuures ei vastata küsimustele, millele on juba vastatatud.
Liiklusõiguse Büroo ootab Sind konsultatsioonile, kus võime Sinu esitatud küsimustele ka vastused anda mitu korda. Meie kontaktandmed leiad internetist, helista ja lepi aeg kokku. Enne loe aga käesolev teema rahulikult läbi, siin on vastus ka Sinu küsimusele.
Kui ma ei eksi siis paar aastat tagasi tehti Tallinnas siiski trahv ära kiirust ületand jalgratturile?Asjast isegi lehes kirjutati vist ja toimus see Pirital kui mälu ei peta.
Pole sugugi nõus teie väidetega! Juriidiliselt pole kusagil valmistajakiirus võrdsustatud lubatud sõidukiirusega(ja selle ületamisega). LS§126.p1. ver LS§74.p22. Kusagil ei mainita(vähemalt mina ei leidnud) karistust valmistajakiiruse ületamise eest. Seadus sätestab AINULT lubatud sõidukiiruse ületamise. Parandage mind kui ma eksin.
Eestis on tõesti väga kahtlased seadused, miks ei võiks olla ainult kubaduuri järgi liigitamine, kas autosi liigitatakse, et Mersud ei tohi üle 100 sõita ja Lada'd ei tohi üle 50 sõita ?! Ei.
Isegi vene mopeedid võtavad tehasest tulnud, muutmata seisukorras välja rohkem kui 45km/h
minu kogemuste järgi rolleriga trahvi saades on siuke, et ment teeb seda tuju järgi. oleks meeldiv kui mendid oma kodu probleemid koju jätaksid.ja muide minu arust on kõik märgid jäänud stagna ajast.ark-i tegelased, on ju mõtetu sõitta 30 km/h sirgel kui m'rk on jäänud aastast 60.
ma olen 14a vana ja sõidan 50cm3 rolleriga
ma tean et selleks on lubasid vaja aga kus neid teha saab
kas politsei jaoskonnas ka või ainult arkis.
roller ise läheb 45km/h välja kas sellega tõesti ei või ratta lubadega sõita
siin ju täitsa juhmid koos
tahate kihutada sõitke tsikliga ... mis te neist punnidest vägistate
oled liiga noor ... tõukeratas teile paras:) ja kui tahad ka kihutada siis selleks ju spets kohad mitte meie ohtlikud tänavad :S
Lisaks eelmisele need spets kohad ka ära, võite sõita näiteks põllu peal või õppesõiduplatsil, kuna need kohad pole riiklikud teed, aga maaomaniku nõusolekuga ainult ja kui väga vaja siis minge rentige ringrada. Ringrajal sõitmine Eestis täiesti võimalik.
Au hr. Sirkile :). Teema keeras juba poole pealt läbuks ara ja sa viitsid ikka vastata :)
A kas 11 aastaselt tohib juba rolleriga soita?
OK nali :P
A tekkis lihtsalt selline kysimus, et oletame 16 aastane voetakse 40 km/h soites 30 alal rajalt maha. Poiss pole kunagi yhtegi liiklus eeskirja lugenud ja liiklusmarke vaatab ka kuna need on nii lobusad ja kirjud. Lyhemalt tema ei tea, mida tahendab 30ne mark (kas see on 30 tonni, 30 leivapatsi, mis iganes) ega ka kui kiirelt tohib ouealas soita. Kas toesti sellisele saab ka trahvi keerata? Kohtusse edasi kaevates ja seaduse lynkadele rohudes, ei tohiks ju trahvi tyhistamisel probleemi tekkida?
Lugupeetud Esko Lell, palun loe läbi foorumi sissejuhatus ja tingimused. Seejärel oleks mõistlik sama teema läbi lugeda ning on ka võimalus kasutada otsingut. Korduvatele küsimustele ei vastata.
lgp Indrek Sirk.Minuga on juhtunud selline asi et mind peatati kinni politsei poolt( sõitsin rolleriga 50ccm)ja tema vastas mulle: Rolleriga võib sõita alles siis kui sa oled 14 a. vana ja kui sul on jalratturi juhiluba!
rääkige seda et mul on 100ccm roller kuid pole veel lube ja tahaks neid teha ja sooviks teada vanust millal neid teha saab ja mis kategooria alla ta kuuluba ja kui kalliks see maksma võib minna tänades juba ette
to Peugeot
A1 ja lubade saamiseks pead olema vähemalt 16, õppesõidu jaoks pead olema 15 ja pool. Hinda uuri autokoolidest. Lisaks peab Su roller olema registreeritud ja peab olema ülevaatus ning liikluskindlustus.
LE § 2 lg 12 kohaselt on jalgratas vähemalt kaherattaline sõiduk, mis liigub sellega sõitva(te) inimes(t)e lihasjõul; sellel võib olla ka mootor.
LE § 2 lg 27 kohaselt ei ole mootorsõiduk mootoriga jalgratas, mopeed ja mootori jõul liikuva rööbassõiduk.
Kehtiv õigus endiselt ei tunne sellist terminit nagu roller. Eelnevates postitustes ja käesolevas on vajalikud lähteandmed olemas. Liigita oma sõiduk oluliste tunnuste järgi konkreetse sõidukikategooria alla - mootorsõiduk, mopeed või jalgratas. Siis saad ka vastuse oma küsimusele, milliste liiklusnõuete järgi pead käituma.
Lihtne, eks ole. Kui viitsiksid veidi lugeda eespoololevaid postitusi ja viiteid mõttega, siis ei oleks vaja ka korduvaid küsimusi esitada.
Kui ostan poest rolleri (mis liigub üle 45km/h) ja soovin seda ARk-s registreerida, kas nad on kohustatud seda tegema? Kas 45km/h arvestatakse tehasest antud andmete järgi või reaalse liikumiskiiruse järgi, kuna enamus rollereid liiguvad kiiremini?
Kui ma soovin seda ARK-s registreerida, kas seda siis ikka saab kuna rolleriga ei anta kaas sarnaseid dokumente nagu autoga kus kirjas VIN kood jne?
Kui ostetud sõiduki valmistajakiirus ületab 45 km/h, siis on see mootorratas. Registreerimiseks peab sellel olema tüübikinnitus. Kui müüja seda Sulle ei taga, siis ei ole mõtet sellise sõiduki peale raha raisata.
Tänaval sellega mopeedi nime all sõita ei saa, üksikkorras tüübikinnituse saamine on keeruline ning kujuneb ilmselt ka mõttetult kalliks.
Tervist mul siuke küsimus ,et ,,ok eestis ei ole vaja 50cccm rolleri jaoks ,(millele on tootja poolt märgitud 45 kmh kiiruseks) juhiluba ,aga ,kas saaks ikka eestist mingi paberi ,et tohin sellega s6ita välisriikide jaoks.Kui mul selline hullumeelne idee ,millegi sellisega reisida???
Ainus kinnitus, mida saaksid, on järelepärimine majandus- ja kommunikatsiooniministri või Riikliku Autoregistrikeskuse poole. Teed tõlkebüroos ametliku tõlke ja ongi vastav paber olemas.
Samas ei saa jätta osundamata sellele, et Eesti ametivõimude kinnitus kehtib üksnes Eestis. Muudes riikides tuleb lähtuda seal kehtivatest nõuetest.
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.