kui aasta jooksul on 1-2 korda hommikul -30, siis ei saa seda tuua üldistava näitena. aga eks solk olegi sellisel internetiinfo tasemel, argumenteeritud väitluses aga suutmatu.
Seniks kuni mul puudub võimalus sõita muretult Tallinnast Võrru ja tagasi, muretsemata vahepeale laadimise pärast, on elektriauto minu jaoks mõttetu. Tulevikus, kui tehnoloogia on veel kaugemale arenenud , on teine asi. Mingisugusest Leafist pole mõttet üldse rääkida, Teslal on vähemalt kena välimus.
Tesla suudab vajadusel kaks korda ka Tallinn-Võru otsa sõita aga näete, ikka on inimesi kes eelistavad S klassi Mercedest, 7 seeria BMW-d, Audi A8-t jne.
Midagi on viltu jah selle isikuga, 12 korda korrata minu kasutajanime on natuke sõge :D
Hmm, Golf 7's on tõesti pearuumi kui spekke vahtida.
Solksolgile mõttetegevust.
Nii, elektrivõrk.
Mitu elektriautot on Eestis? (täpsusega sadades)
Mitu sõiduautot on Eestis? (täpsusega kümnetes tuhandetes)
Mitu veekeedukannu on Eestis? (täpsusega kümnetes tuhandetes)
Mitu korda kasutatakse veekeedukanne Eestis hommikusel ärkamiseajal? Ala 06:30 kuni 07:30 (täpsusega kümnetes tuhandetes)
Mitu korda kasutatakse veekeedukanne Eestis ajavahemikul 00:00-05:00?
(täpsusega kümnetes tuhandetes)
Vasta nendele viiele küsimusele ja siis hakka sealt edasi arutama, mitte ära korda oma veendumust null-mõttetegevusega elektrivõrgu võimekusest :D
Solk, ma ei tea, mida Sa peegli ees teed, aga palun pühi oma peegel puhtaks ja loe oma postitus endale peegli ees uuesti ette. Soovitavalt valjusti.
# sa võrdled hea baasvarustusega Leafi hinda plangu ja olematu
# võimsusega Golfi hinnaga
See, millest Sa siin räägid, pole mitte asjakohatu võrdlus, vaid ongi üks särtsuautode miinuseid! Vaadates, kui palju on inimesi, kellele piisab täiesti blank varustuses autost, oleks täiesti ajuvaba eeldada, et ta on nõus maksma topelthinda nende lisade eest, mida tal juba praegu vaja ei ole! Samal põhjusel, miks ei osta blank-Golfi ostja omale S-mersut, ei osta ta ka Teslat. Särtsuautode turundajatel oleks põhjust pidada meeles üht äri kuldreeglit, et armasta kliendi probleemi, mitte oma lahendust!
# Ma ei tea kus riigis sa elad kus -30 kraadi. Siin riigis pole seda ammu olnud
# ja kui viimati ka oli siis pooled autodest ei läinud käima
Sorry, aga sellist p#ska foorumisse tootes ei eristu Sa mitte millegi poolest nendest, keda siin ise kritiseerid. See "pole ammu" oli viimati märtsikuus ja polnud mitte ainult üks ega kaks hommikut. Selle eest -25 kuni -30 vahemikus hommikuid oli juba hulgim. Seda nii maja seinal kui auto stange taga mõõdetuna. Kompuutrinäidust ühelgi autol pilti ei teinud, aga lisan ühele suvalisele õuepildile ka pildi oma lapsest, et näidata, kui täpseks seda riistapuud on põhjust pidada. Lihtsalt asjassepuutumatu täpsustus, et mul ongi komme mõõta temperatuuri tavaliselt kusagilt tiivakoopa seest, sest mind ei huvita õhutemperatuur, vaid see, mis temperatuuril on õli karteris (kõrgematel autodel mõõtsin ka otse karteripõhjalt). https://www.upload.ee/image/8546365/kylm.jpg
Ja mina, kes ma sõidan enamjaolt vanade autodega, ei tea midagi mittekäivitumisest (ilma igasuguse eelsoojendamiseta) või külmas autos sõitmisest, neil diislitel on kella peal siiski 600tkm ja rohkem. See, et Sinu hommikud olid soojemad, ei tähenda, et kusagil mujal ei ole külmem. Ja see, kui mõni üksik ei käivitunud mingi väga konkreetse põhjuse tõttu, ei tähenda, et pooled ei käivitunud. Jäta oma särtsuautol mahakoolenud aku vahetamata ja tulemus on sama nagu neil, keda tegelikult oma kommentaariga silmas pidasid. Aga kui elad kohas, kus puudub bussiühendus, ei saa jääda elu seisma selle pärast, et talvel on talvine ilm ja mõnikord külmemgi kui -30. Sooviksid tööandjana omale töötajat, kes külmade puhul peab süüdimatult kodus külmapühasid või teatab, et tema särtsuka aku ei vea täna lähima laadijani välja või jõuab kohale läbikülmununa ja töövõimetuna, sest temale Tesla ostmist võimaldavat palka ei saa maksta, kuid tema Mievi puhul pole võimalik soojendada salongi piisavalt, kui soov sellega linnapiirini jõuda? Need on väga praktilised probleemid, miks meie kliimas ostetakse särtsukaid pigem vaid kodu ümber tiirutamiseks ja seda veel mõnda aega. Aga see kõik muutub, kindlasti muutub.
kui selle patareikaga saab ka tegelikult -25 kraadiga perega soojas autos Tallinnast Võrus hooga ära käija ja ta ei kaalu rohkem kui 1500 kg., siis ostan ta ära. Seniks on see jänese anektoodiga sarnane lugu, kui ta sitahunniku leidis ja alles siis aru sai kui suhu pistis.
Akude tehnoloogias väga head arengud toimumas, 5 minutiga 400 km.
Autode puhul röögivad 10-15 aastat. Väikeelektroonika puhul mõned aastad: https://www.youtube.com/watch?v=lATQEbd2Yh4
Teil on selle solk-solgi peksmisega ajud nii pehmeks läinud, et ei märka enam, kus lõpeb tolle tegelase jutt ja algab toda kritiseeriva tegelase jutt.
Iseenesest on solk-solgi jutt õige - Arnisel näib puuduvat võime tervikpilti näha ja pigem räägib ta hüüdlausetega. Kärss... sinust ei oskagi midagi öelda, ajada kaks teineteisele vastu rääkivat tegelast omavahel segamini, kindlasti on see kuumast või uunikumi mootorist läbi käinud täielikult põlemata bensiinist.
Solk-solkil oleks väga õigus, et Arnised tuleks foorumist bännida - aga teisalt, kui vaadata, kui väike on tegelikult kogu auto24.ee foorumi käive, siis pole mõtet. Iga grafomaan vajab oma peldikuseina, mille vastas onamas käia, see siin on hea koht Arnisele pingete leevendamiseks.
Kärss, mul väga kahju, et sul pole olnud võimalust omale hankida koju elektriga liitumine. Selle abil saab hommikuks ka -30ga elektriauto täis laetud ja telefoni äppiga soojaks. Kahju , et pead vana 600 000 km sõitnud diisliga kärutama ja ei võimalda mõisniku makstav palk ka baasvarustuses Golfi osta. Selleks on muidugi hea ravi olemas. Pole vaja madala palga eest tööd rabada, tuleb kõik siin foorumis väljendatud tarkuseterad ellu rakendada, hakata ise omale palka maksma ja siis ikka kohe niipalju, et saab elektriga liituda, naise uuele Golfile natsa varustust ja endale kohe Tesla. Isegi Siidiuss juba teadis, et vana diisel Audi ikka kordades parem ja mõttekam kui uus elektrikas. Foorumi teema võib lukku panna, Arnis paneb oma Leafi saja euroga müüki ja ostame kõik omale parem eelmisel sajandil tehtud beezid mustast kunstnahast sisuga mersud. Nende hinnad nüüd tõusevad kiiresti ja targemad omale need juba ära rabanud. Teeme siis uue teema kui VW ID siin müügis.
Youtube-i videod. Kergeusklikud arvavad, et kõik kuidagi juhtub ja kukub sülle.
Eestis on harjumatu, et üks eraettevõte investeerib toote arendusse. Seda kajastas ka üks hooaja viimastest "Suud Puhtaks" saadetest.
Akude areng ei ole midagi müstilist, eelnevalt ei olnud selleks suurt vajadust.
Sellekohane Samsungi enda teade "kergeusklikele" https://news.samsung.com/global/samsung-develops-battery-mat
erial-with-5x-faster-charging-speed
Mis on youtube-i info edastamise mõte? Paljud väiksemad arendajad proovivad nii leida investeerijaid, anda oma ideedele jõudu. Informatsiooni jagamine.
Võtame näitena autotööstuse. Enamasti on autotoojad peitnud uusi mudeleid. Mida aeg edasi, seda rohkem näidatakse autot mis alles tuleb tootmisse, seda just klientide tagasiside pärast. Ei ole mõtet pimesi toota midagi ja loota, see meeldib klientidele.
Porsche EV näiteks, valmis ja tuleb pisemate muutustega . https://www.youtube.com/watch?v=ZBADJfA5Bo4
Lunguuks, kui argumendid saavad otsa, muutume isiklikuks? Kõik need, kes foorumisse kirjutamise asemel ka lugeda viitsivad, teavad niigi, et ma olen üle kümne aasta juba ise ettevõtja, isegi uue Golfi olen kunagi ostnud (mitte liisinud ja mitte baasvarustuses), aga kuna ei ela palgapäevast palgapäevani, vaid tuleb omada reserve pikemas perspektiivis (sh ka majanduslanguste ajal), ei huvita mind see, kui palju raha on täna rahakoti vahel/arvel või kust hetkel midagi odavamalt saab, vaid milline on rahakoti käive pikema perioodi, täpsemalt siis majandustsükli jooksul. Ja kui palju praegu kulutatud raha tagasi toob kas siis rahana või mingil muul moel konkurentsieelisena näiteks varsti saabuva uue majandusdepressiooni ajal. Kui keegi oskab vastata sellele küsimusele särtsuauto kontekstis, oleks huvitav, kui saaks seda mõttekäiku siit teemast lugeda!
Ja kuna ma (ega tõenäoliselt ka mitte keegi teine siin kirjutajaist) ei teeni kasumit mitte võõrpankadele vaid endale, ei ole ega hakka mu arvel kunagi olema raha Tesla ostuks, ka mitte Golfi jaoks. Ei hakka kopeerima siia uuesti seda kunagist uue Golfi saagat koos korduvate teelejäämiste jms-ga, aga see Golfi sõsar (Octavia, millest autode kulumise teemas jutt+pildid) pole sama kilometraazhi (vist oli u 65tkm, ls praegu 700tkm lähedal) omanud ühtegi mainimistväärt probleemi/riket, ma ei pea ka neil -30 hommikutel kunagi laadima, soojendama mootorit ette või sõitma linna külmas autos, nagu siin teemas propageeritakse vms. Küll aga oli uue Golfi hinnalangus meeletu võrreldes praegusega, mille hind enam ammu ei lange (emexigarantii), põhiasjad (elektrilisad, kliima jne) kõik töötavad - igas mõttes võrreldavad pisikesed keskpärased autod. Väga raske on mahutada siia kõrvale nüüd särtsuautot, mis pakub rohkemat vaid selles, mida mul vaja pole, mis viib rahakotist välja meeletult rohkem raha just pikas perspektiivis (isegi uue Golfiga võrreldes äratasumine kaugelt üle 100tkm, rääkimata juba olemasolevast) ja mis seab mulle kohustusi kaablite-äppidega-sõiduplaneerimistega, mida mul praegu ei ole ka mitte ühegi teise auto puhul. Vahet pole, suur osa mu pere sõitudest toimub nagunii 5+ kohalises autos ning nädalas korra-paar on ka käru sabas, talvel võibolla natuke harvem ja Octavia ongi eelkõige pikkade otsade sõitmise auto selle pereliikme käes, kes lapsi hetkel ei vea.
Sellise jätkusuutliku pereauto nishi särtsuautod siiani täitnud ei ole ja kahtlen, kas seda niipea suudetakse või tahetaksegi täita, sest seni panustavad kõik tootjad pigem linnas elavale hääbuvale keskklassile, kelle peres kasvab ainult üks-kaks last ning kes suvilast kaugemale nagunii kunagi ei sõida. Kardan, kas midagi uut soovitaksegi teha üldse kuluefektiivsel viisil ilma kohustuseta osta juurde jälle sellist lisavarustust, mida tegelikult vaja pole. Saame näha, loodetavasti eksin. Aga kui suudetakse blingblingi asemel ka midagi ratsionaalset turule tuua, mina olen igatahes valmis oma tänast ressursikasutust ümber mängima ja sellise särtsuauto ostma.
Olen varemgi siin öelnud, et üks Leafi edu saladusi seisneb tõenäoliselt ka selles, et Leaf torkab silma, eGolf ei torka - sellepärast ostabki potentsiaalne eGolfi ostja hoopis CNG-Golfi ja loobub autost nagunii enne, kui läbisõit sinna äratasumise piirile üldse lähenedagi jõuab.
Olenemata sellest, kas mõelda nagu ettevõtja või nagu palgatöötaja, kui keegi maksab rohkem sama asja eest (nt transport uue autoga), sisaldab see peaaegu alati olulisel määral just seda eputrillafaktorit. Aga alates teatud majandusliku kindlustatuse tasemest ei ole vajadust varjata oma vaesust kalliste asjade ostmisega.
Loe foorumi pealkirja. Leafe on Eestis palju ainult ühel põhjusel- Elmo programm, kindlasti mitte välimus. Peale selle programmi lõppu müüakse neid käputäis ja sedagi tänu odavale Elmo laadimisele ja taksodele, kes seda ära kasutavad. Golfi ei maksa maha teha- väikse pereauto klassis on selle hinnalangus väikseim %-des, võrrelda saab vaid Toyotaga. Isiklikku pole siin midagi, kõik lihtsalt ei ela maal ja ei taha sõita vanade diislitega. Ava silmad ja näe ka neid, kes sinust erinevad. Olenevalt inimesest, rahakotist, elukohast ja elustiilist, tõekspidamistest, võib olla sobilik nii vana diisel kui ka uus elektrikas nagu Arnisel. Sul aga jääb viimase mõistmiseks ikka palju puudu. Minul piisavalt ka maal tuttavaid, kes vaid paar korda nädalas istuvad sõiduautosse, et poodi minna. Üldjuhul see vana diisel, tihtipeale ka sinine sees ja see täiesti mõistetav elustiil seal, ei jõua sinna särtsukas 2040 ka mitte. Nõukaaeg vahepeal läbi saanud, kus kõik pidid "võrdselt" elama. Võin ka sulle kinnitada, et elektrika laadima panemine või äppist sooja panemine võtab kordi vähem aega kui kütuse tankimine või auto soojendamine. Laadijas laadimise ootamine kindlasti on aega nõudev tegevus ja soovitan särtsukat ainult neile, kes saavad kodus laetud elektriga sõidetud vähemalt 90% sõidetud kilomeetritest.
Kärss, ma võtsin kõige odavama Golfi ja kõige odavama Leafi, seega täiesti õige võrdlus.
Vaevalt sel kõige odavama variandi Leafil midagi sellist on, millest ma Golfis puudust tunneksin.
Mitte, et ma neist kahest autost kumbatki ostaksin, see oli lihtsalt võrdlus ja mu teine võrdus oli ju Passat.
Mis tähtsust omab siin üldse võimsus Golf versus Leaf? Tegemist on igapäeva autoga, millega sa sõidad igapäeva sõite, mitte ei käi kiirendusrajal.
Leafi 144 km/h tippkiirus näiteks Saksa autobahnile küll ei sobi ja vaevalt ta kiirendus 6 sekundit sajani on.
arnis, veekeedukannu võrdlus näitab tugevalt sinu võhiklikkust.
Selle võimsus on 1,5-2,5kw, see on järel alla 10 minuti.
Kui tuleb elektriauto, mis laeb ennast täis 5 minutiga, siis on selle tarbitav võimsus kindlasti üle 10kw, praegune elektriauto tarbib pidevalt veekeedu kannu sarnast voolu, kui ta sul ööotsa laeb kodus.
Kiirlaadimispunktides on vool, aga suurem, Leafi pardalaadija võimsus on 6,6kw.
Kuid vastab tõele, mida enam meil tekib selliseid kõikuvaid võimsaid tarbijaid, seda suurem probleem on see elektrijaamadele, mida ei saa lihtsalt nupust kiiresti reguleerida.
Leafis ei ole midagi sellist, mis ta Golfist kuidagi paremaks teeks ja see oli lihtsalt võrdlus, me võime sinna valida ka suvalise Toyota või Ford Focuse, täpne auto ei olnudki tähtis, vaid põhimõtteline võrdlus.
to ... paraku oled sina argumenteeritud väitluses täiesti suutmatu.
Meie talvedel on täiesti tavaline, et on päris hea mitu päeva, ka paar nädalat on ette tulnud, külmasid -20 -25 ja ka -30, ei tea kus lõunamaal sina küll elad, et sul ei ole?
Ka -10 ja -15 mõjuvad elektriautole piisavalt, ütleme nii ja sellist külma on meil juba palju tihemini.
Ka selles talves sulle juba Kärss ütles, milliseid külmasid oli, ma ei hakka seda enam kordama.
Tõepoolest ei tea ka mina, kui auto on vähegi korrras ja olemas plokisoojendus, mis asi on mitte käivitumine -30ga?
Küll, aga olen ma näinud seda, kui drastiliselt väheneb elektriauto sõiduulatus juba -15 ja -20ga.
Kärsal väga hea võrdlus, Tesla ostavad pigem ikkagi jõukad inimesed ja teised ostavad pigem muud autod, mille sõiduulatus on suvel 200-400km ja talvel oluliselt vähem.
Ei käi sa Teslaga ka talvel midagi ära kahte Tallinn-Võru otsa, pole mõtet jama toota, see sõiduulatus, mida sa näed Teslal suvel, on hoopis midagi muud, mida sa näed tal talvel -15 ja -20ga.
Suvel võibolla käid jah.
Talve külmade esinemist tean ma väga hästi, kuna tööautole panen plokisoojenduse tavaliselt järgi, kui alla -10 langevad temperatuurid ja -20ga kohe kindlasti juba.
Loomulikult elektriauto akud arenevad, seda ma siin kogu aeg ju räägingi, aga see võtab aega.
No näete, ongi see, millest ma rääkisin, kasutatud elektriauto müügis ja aku ei ole enam uus. http://www.auto24.ee/kasutatud/auto.php?id=2497220
Ja nüüd kui mina, kes ma ostan kasutatud autosid, peaksin ostma omale kasutatud elektriauto, mida ma teen sellisega ?
Ma ei saa sellega 100km kaugusel teises linnaski ära käia, ilma, et ei peaks seda tee peal laadima vähemalt kaks korda.
Uue akuhind müüja väitel 6000 Eurot, palju õnne elektriauto kummardajad.
Vähemalt on aus müüja, kes ütleb ära aku seisukorra.
Ilmselgelt hakkab kasutatud elektriautodega peale varjamine, aku tegelikust seisukorrast.
Elektriauto on loomulikult põnev asi ja ma ei vihka seda sugugi, aga enne peavad aku arenema, ütlen veelkord.
Jälle üks suur spetsialist. Otsib üles kuulutuse kus müüakse eesti teedel 300 000 sõitnud taksot ja siis leiab uue aku hinna 6000. Sa 300 000 sõitnud vanale dislale ostad 6000 eest uue mootori??? Arnise veekannu jutule ei saanud sa ka üldse pihta.
Niimoodi veekeedukannu analüüsi peldikust alla lasedki? Loll mis loll.
Elektriautod ei lae kiirlaadijates igapäevaselt, iganädalaselt, jäta meelde.
Tee väike mõtterännak teemal "kuidas elektriautosid igapäevaselt laetakse", ja siis pauguta oma komposti edasi.
Elektriauto standardvarustusse kuulub siduri puudumine muideks.
Elektriautot ei huvita välistemperatuur, kaua võib seda paska ajada?
Arnis, elektriautot huvitab välistemperatuur liigagi palju hetkeolukorras. Ütleme siis nii, et kliimavöötmes, ehk on arusaadavam. Akudel võib siin olla väga hea KESKMINE temperatuur, aga see ei kompenseeri sõiduulatuse jõhkrat langust miinus10 - 30ga.
Kas Sa saad selle promo eest kelleltki raha?
Anna oma kontakt kui töötajaid juurde vaja, ma oskan teistpidi ka rääkida :)
Veekeedukannu jutt on õige, see on hullem hetkekoormus kui öö läbi laadivad elektriautod. Hetkel on nii kuna elektriautosid on kaduvväike hulk. Ja tegelikult on igal pool kaitsmed, mis rakenduvad ülekoormusel.
# Leafe on Eestis palju ainult ühel põhjusel- Elmo programm
Riik tagus kinni ka teiste elektriautode ostmist, mitte ainult Leafide omi. Mina tahtsin osta nt särtsu-Kangood, aga kuna aku kasutamise tingimuste osas kaubale ei saanud ja nii suure läbisõidupiiranguga, kui esindus nõudis, ei näe ma uuel autol üldse mõtet, siis muude detailideni me isegi ei jõudnud.
# Võin ka sulle kinnitada, et elektrika laadima panemine... jne
Ma olen juba N+1 korda siin teemas kirjutanud, et ma olen teinud seda varasemalt Soomes elades 7a järjest tööandja autoga. Oma autol lööd jalaga ukse kinni ja tassid kahes käes kõik vajaliku tuppa ega pea enne 1000-2000km vahemiku täitumist "laadimise" peale mõtlemagi. Särtsukaga nii minnes kui tulles vaja kaabliga tegeleda. Reaalselt kas paned asju kogu aeg auto kõrvale maha või käid mitu korda ustest. Elab üle, aga väga tüütu tegevus, mida ma rohkem oma ellu ei soovi. Tanklas ei pea õnneks poekotte autost välja tõstma:)
# võib olla sobilik nii vana diisel kui ka uus elektrikas nagu Arnisel. Sul aga jääb
# viimase mõistmiseks ikka palju puudu
Mille mõistmisest mul puudu jääb, kui ise kah omale elektriautot soovin? Ma vaidlen ainult selle vastu, et tänane särtsuauto ei ole VEEL kõigile sobiv reaalne lahendus liikumiseks Eesti oludes. On seda vaid erandjuhtudel, aga isegi Arnisel on särtsuauto kõrval olemas ka plärtsuauto.
Aga kõik taandub lõpuks ikka sellele, et kui uus on parem kui vana, ostetakse uusi asju hea meelega. Ka kallimalt. Aga kui ei ole parem, juhtub see, mis praegu särtsuautodega. Ja isegi kui mul oleks Tesla jagu vaba raha arvel, ei ostaks ma mitte Teslat, vaid mingi tootmisvahendi, sest mul lihtsalt pole vaja Teslat, kuna kiirenduse fiilingu saan bike abil, säästu diisliga, neliveo läbivuse korraliku lukkudega maasturiga jne. Lapsi võiks küll rohkem olla, tõenäoliselt parim viis oma üleliigse raha ja aja realiseerimiseks:) Aga kindlasti parem investeering mistahes autost, mille väärtus kukub kolinal kasvamise abil.
Peale Leafi polnud sisuliselt midagi osta sel ajal. Elektriauto omanikul on koos kaabliga laadija seina peal garaazis või õues ja pole vaja isegi pakiruumi lahti teha, mis asjadest ja kaablitest sa räägid??? Üle kümne sekundi see ei võta kõik kokku. Ilmselgelt oled jäänud eelmisesse sajandisse oma kogemusega Soomes. Lõpuks said ka aru, mida paljud siin foorumis algusest peale kirjutavad, et sina ei ole kõik ja paljudele erinevalt sinust on elektriauto sobilik liiklusvahend. Ei jaga ma ka kõiki Arnise seisukohti, aga kui on piisavalt raha, suur enamus päevi kuni 100 km sõita ja kodus laadimise võimalus, siis üks kahest pereautost võiks küll elektrikas olla. Tesla omanikud ei ole oma viimast raha selle alla pannud, vaid neil juba need tootmisvahendid olemas. Lapsed jah see kõige suurema rõõmu allikas, selles suhtes täiesti ühel meelel. Püüame siis kõik heitgaasidega neid vähem mürgitada.
Rõõm on lugeda kui palju meie inimestele läheb korda areng autonduses. Autotööstus on targemate inimeste arvates, teiste tehnikavaldkondadega võrreldes arengust 20-30aastat maas.
Minul õnnestus ka saada osa elektritakso vanade autode pakkumisest. Nende kiituseks, võrreldes mõne teise kasutatud Leafi müüjatega ütleksin, et nad ei varja auto aku tegelikku olukorda vaid annavad autot proovida. Ma sain teha Tartust tiiru ümber Võrtsjärve ja selle ajaga saab ju aru küll mitu km see aku veel sõidab. Tõsi küll päris talvine sõiduulatus jääb üllatuseks aga võtan selle arvesse ja ei sea endale ootusi pikkadest läbisõitudest. Tegemist oli esimese põlvkonna jaapanis tehtud autoga millel on ka diiselsoojendi millest võib abi olla pikkadel talvistel sõitudel. Meie Eesti hetke tingimustes kõige odavamatest kasutatud autodest on Leaf ikkagi päris hea valik sest seda saab kiirlaadijates laadida. Kia Soul EV on teine variant millel on Chademo aga neid on väga vähe Eestis ja see mis müügis oli, oli väga kõrge hinnaga kuskil 20000€.
Võrreldes i-MiEViga on Leaf ikka suur samm edasi mugavuses ja kiirenduses. Leafist i-Mievisse istudes hoiad pedaali põhjas ja mõtled, et miks ta ei lähe. Kuigi kW number on ainult 50 vs 80 aga pöördemoment on 170Nm vs 280Nm. Leaf on ka 360000km läbinuna vaikne, mida kahjuks ei saa i-MiEV-i kohta öelda. Ma ei taha väita, et auto on ideaalne, kulumine on nähtav. Käepidemete juures on kriibitud mõnes kohas on roostet (ilmselt avarii tagajärjed). Kliendi ukse tihend on katki, valged turvavööd pole enam eriti kenad. Masin mille sain vajab uut mootoripatja esipiduriklotsid logisevad auklikul teel. Üldiselt nagu ikka kasutatud auto välja arvatud mootori,- kütusesüsteemi ja väljalaskeprobleemid.
See sinine minibuss Elcat oli mu esimene elektriauto ja isegi sellel on laadimine lahendatud kavalalt arvestades tollaseid võimalusi Soomes laadimiseks plokisoojenduspesadest. Autol on Schuko pistikuga spiraaljuhe mille peab laadimiseks lihtsalt "seina" pistma minujaoks pold see küll selline liigutus mis liialt aega võtaks samuti pole vahet selle sajandi elektriautodega millel on see juhe lihtsalt seina küljes. Pigem oli peale pikka Elcatiga sõitmist vahepeal bensiinimootoriga autot kasutades imelik tanklasse sõita ja seal korraga väga palju raha välja käia bensu eest. Tahan veel panna lugejatele südamele, et mõelge miks peaks meie Eestlased nõnda hoogsalt vedelkütuseid tarbima kui meie riigil endal vastav tööstusharu täielikult puudub. Seega suur osa sellest suurest rahast mida iga autoomanik tanklatele tasub, rändab siit välja. Kui aga me kasutame ka transpordis rohkem elektrit siis see on ikka meie oma toodetud meie oma Eesti võrguettevõtte kaudu kohale toimetatud. Elektril on veel see eelis, et lähi paarikümne aasta jooksul läheb see vähem keskkonda saastavaks. Ning kes tahab võib suvel auto jaoks elektri oma kodus, päikesest kätte saada. Siis on ju puha sõit päikese jõul. Muidugi kulub selleks resursse ja toorainet aga kui meie neid võimalusi ei kasuta kas siis lõpetatakse kaevandamine, akude ja paneelide tootmine?
Seda pügamist ma ei tea, olen kuulnud ka nii mõndagi. Võibolla jääb mulle arusamatuks miks peab 1€ kuus arvele lisaks maksma aga sellel on kindlasti mingi hea põhjus ja see ei ole nii suur raha, et selle pärast põdeda. Mõelda võiks positiivselt, et kõik on meie ühise hea elektrikvaliteedi ja võimsuse nimel. Kui palju Eesti inimesi saab tööd selles valdkonnas ja raha jääb siia! Naftatööstuse ja äri poole pealt arvata, et seal on kõik selge kui vesi ja aus, ei taha eriti uskuda. Mitu sõda on selle "musta kulla" saamiseks algatatud? Mitusada tuhat süütut inimest on pidanud oma elu(koha) andma, et meie saaks siin nautida piiramatut liikumisvabadust? Looduskatastroofid mida naftatööstus on põhjustanud, ma ei taha oma väheseid rahalisi vahendeid sinna paigutada kui on olemas teine valik. Muidugi annan endale aru, et ilma naftata ei valmistata praegu ühtegi toodet ega ka elektriautot, kuna need sisaldavad paljupalju nafta produkte plastid kummid ja muud materjalid. Elektriautolgi loksub õli ülekande reduktoris ning pidurisüsteemis. Aga niisama seda vedelikku 20% kasuteguriga ära põletada ei ole ju tänapäeval mõistlik.
# mis asjadest ja kaablitest sa räägid??? Üle kümne sekundi see ei võta kõik kokku
Sama hästi võiks öelda, et üle kümne sekundi ei võta käsitsi akna alla väntamine, käsitsi käigu vahetamine, parema jalaga kiiruse hoidmine, raadio asemel ise laulmine... see on mugavus. Nagu on mugavus ka see, et ei pea käest asju maha panema või korduvalt ustest käima selle asemel, et jalaga tagantselja uks kinni ja auto ongi unustatud. Ma ei tea, kui kaua Sina särtsukaga sõitnud oled, aga ma ei pidanud selleks sugugi seitse aastat sõitma, vaid hakkas see "elustiilimuutus" häirima juba poole aastaga, sest nii kaua, kui aku maht on praktilistest kaalutlustest lähtudes "liiga väike", ei saa arvestada 100km/laadimine, vaid paned laadima ikkagi alati peale iga sõidu lõppu, kuigi pool akumahust on veel alles. Diislimeestel hakkab kütusetuli põlema alles seal 1000-2000km vahemikus, sinnani on "laadimine" unustatud. Ma mõistan täiesti, et inimesed ongi erinevad, olenevalt parkimiskohast pole ka need lisaliigutused paljudele mingi probleem, aga veider on lugeda samade inimeste sulest seda, et blank vs varustus on äkki nii oluline, kui ollakse nõus tegema igal parkimisel seda, mida isegi blank-varustuses Golfi omanik peab liigseks ja mittevajalikuks liigutuseks.
# Looduskatastroofid mida naftatööstus on põhjustanud, ma ei taha oma väheseid
# rahalisi vahendeid sinna paigutada kui on olemas teine valik /.../ ja raha jääb siia!
Absoluutselt tervitatav suhtumine! See on laiemas pildis Eesti majanduse suurimaid probleeme, et siin loodud väärtused liiguvad riigist välja ja ostetakse mingi suure hinnalangusega kiirelt riknev kräpp (nt auto) asemele. Siis kaudselt ka põhjus, miks Soomes saab bussijuht 4x kõrgemat palka sama töö eest kui Eestis, kuna Soome müüb 4x rohkem välja iga kodaniku kohta Eestiga võrreldes. Aga natuke liiga lihtne on taandada seda kõike ainult naftale, sest iga uue auto valmistamine tähendab suurt koormust keskkonnale ja eeldab lisaks naftaproduktidele veel ca kümne muu kaevanduse pidevat käigushoidmist, mis on veelgi suurem koormus keskkonnale kui nafta puurimine. Aga auto, mis on juba olemas, see kahju on juba tehtud, loodussäästlik oleks kasutada esmalt see ressurss lõpuni.
Majanduse seisukohast lähtudes, kuna Eestis puudub oma autotööstus, on äärmiselt ebaratsionaalne viia see raha riigist välja uue auto ostmise näol ja mida kallim auto, seda halvem (olenemata kütuseliigist). Samal ajal, kui kütust ostes saab riik selle raha aktsiisi ja käibeka näol enamjaolt tagasi ja välja läheb vaid väike osa. Vahet pole, kas on soov "teha ära" naftakartellidele või Eesti riigile, mõlemal juhul on täna veel võtmeks võimalikult säästlik tarbeauto - auto, ilma milleta ei saa. Paar kiiremat ringi hobiautoga on tilk meres igapäevatranspordi kõrval.
Aga teemasse ka midagi positiivset. Ootan põnevusega, millal peale Tesla ka teised seda juttu rääkima saavad hakata.
PS: muideks ma olen üsna palju sõitnud ka särtsurolleriga ca 15a tagasi. See konkreetne kasutas tavalisi happeakusid, kiirendusel vaid rehvisahin, kõige häirivamaks asjaks oli veidi liiga kõrgel olev raskuskese (nt õblukesel naisterahval muutus kallutades juba häirivaks). Tollal oli see uus ja innovatiivne lahendus, kuna kellelgi teisel veel polnud:) Ma sellest alates ootan, millal tsiklid elektriliseks muutuvad, kuna sellel "transpordiliigil" on kõik eeldused olemas, et olla edukas. Reaalselt on selle 15 aasta jooksul muutunud elektrilisteks ainult arvestatav osa traielitest ja murdosa ATV-dest, särtsurollereid on kah natuke rohkem ja ongi kõik. See oleks aga privaatse transpordi osas lõbusaim ja efektiivseim viis, et vähe tarbida ja maksukogujatele ära teha. Täna ei maksa need kah enam suurt midagi, nt tutikas iinlane 400e https://www.nettimoto.com/muu-merkki/muu-malli/2257349
Kasutatud Keewayde hinnad algavad ca viiest sotist https://www.nettimoto.com/keeway/flash/2274498
Erinevalt elektriautost ei saa siin enam öelda, et liiga kallis. Pääseb küll ummikutest mööda, aga ei ole vist piisavalt edev, et oma mugavustsoonist välja tulla ja maailmaparandamist iseendast alustada;)
# Diislimeestel hakkab kütusetuli põlema alles seal 1000-2000km vahemikus, sinnani on "laadimine" unustatud
huvitav palju on meie vabariigis dislamehi kellel ööpäevas selline probleem,
vaata kui võtaksid 100k eest Tesla oleks sul kindlasti muresid vähem kui hetkel paarisotiste 600k läbinutega, elu nats liialt lühike et seda niisama raisata
Kuule lunguuks, miks peaks 300 000 sõitnud diislile ostma uue mootori, see diiselauto sõidab suurepäraselt edasi? Elekriauto aku võib aga suureks probleemiks olla, kui see märkimisväärselt vähem sõidab.
arnis loll oled sa ise ja veel enam kitsarinnaline. Miks sa räägid ühest elektriauto kasutajast? Kui 90% oleks elektriautod, siis käiks pidevalt elektriautode laadimine, sest neid oleks niipalju.
Kui elektriauto laeks täis 5 minutiga, siis tekiksid meeletud elektritarbe kõikumised, mis oleks väga suur probleem.
Mis ütleja oled sina, et ei lae elektriautot iga päev või pigem korra nädalas?
See sõltub ikka sellest, palju inimene sõidab ja millise akuga elektriauto tal on.
Enamik inimesi laeksid oma elektriautot vähemalt kaks korda nädalas ja vana Leafi igapäevaselt.
Kui loll sa arnis saad olla ah? Kust võtad sa nii rumala jutu, et elektriautot välistemperatuur ei mõjuta?
Mul vist on mõistlikum sinuga vaidlemine lõpetada, sest sa arnis oled täielik tainas ja oinas, kes lihtsalt eirab loogikat ja füüsikaseadusi ja lihtsalt toodad ise oma komposti.
Sa ei mõista vist üldse, kui palju voolu tarbivad küttekehad, mis akut tühjendavad.
Küsin veelkord, kuidas välistemperatuur ei mõjuta elektriautot, kuidas saab üldse midagi nii lolli väita? Kui õues on külm, peab salongisoojendus ju järgi olema ja sõiduulatus väheneb oluliselt, -20ga veel eriti.
Kui elektriauto aku on külm, siis annab ta vähem välja, akuploki soojendus küttekeha võtab ka elektrit ja kui seda sõidu ajal kasutad, vähendab see oluliselt jällegi sõiduulatust, kuna kulutab hulga akut ära.
Külmema ilmaga on õhk tihedam ja määrded laagrites ja veoosas paksemad, mistõttu võtab auto rohkem energiat, mis tahes kütusega ta sõidab.
Ainuke asi on see, et elektriautol on isegi seda energiat napilt, mistõttu tema sõiduulatus talvel külmaga väikseks jääbki.
Aga sina arnis ei paista sellistest asjadest üldse aru saavat, elektrist puuduvad sul isegi algteadmised.
Ma ei viitsi sellise oinaga nagu arnis rohkem vaielda, kõige raskem on vaielda inimesega, kes ei ole objektiivne, kes ei oska mõelda loogiliselt ja kellel puuduvad ka elementaarsed teadmised antud hetkel elektrist ja akudest.
arnis on nagu tüüpiline müügimees, kes räägib asja ilusaks ja kahjuks asjast jagamatud usuvad teda ja naiivsed.
Sõltuvalt akupaki suurusest, tekib külmadel aegadel ebamugavust, lühem läbisõit.
Kui on koht kus autot hoida juhtme otsas, siis see on veel väiksem probleem.
Mitu päeva aastas on selliseid ilmaolusid, kus temperatuur langeb alla -15-ne kraadi?
Aastas ühe korra külmetud, siis oled terve aasta haige inimene?
Marko. Leafi aku alla -10 -15 ei lähe. Olgu õues püsivalt -15 -25 või -35.
Kui autot iga päev kasutada, siis kõige vähem -5. Sellest tulenevalt kättesaadava energia hulk ei lange drastiliselt.
Sõiduulatuse langus on olemas, aga langus ei oma tähtsust kui vähendatud sõiduulatusest jätkub 95% või enamatele sõitudele (minu lihtsustatud mudel: arvesta 95%ga, siis käid kiirlaadijas 1x kuus ja kulutad 10 minutit, mis on võrdne tanklakohvi ja doonitsa ostmiseks kuluva ajaga. Kord kuus.)
30kWh Leaf sõidab -30 külmakraadiga kaugemale kui 24kWh Leaf -5 külmakraadiga.
40kWh Leaf sõidab -30 külmakraadiga kaugemale kui 30kWh Leaf -5 kraadiga.
-30 külmakraadiga kulub 3-4kW energiat iga tund salongiküttele. Sõidad 1 tund, läbid 80km kulutad sõidule 12-13kWh, kaotad 4kWh. 4kWh-ga saab sõita 20km. Oleks saanud... Reaalne 24kWh'se akuga.
Sõidad 2 tundi, läbid 160km (24-26kWh), kaotad küttele -30ga 8kWh. 40kWh'sel Leafil jääb üle.
Point on selles, et mõttetu jagelemine. Peaasi et lihtsalt jätkub. Ja kui jätkub, siis ei ole tähtis, kas päeva lõpus on 20% või 50% jääki. Kui 16kWh MiEV ei sobi talveks, siis ära osta! Kui 24kWh Leaf ei sobi talveks, ära osta (mure on selles, et ei saada aru, kas sobib või mitte ja siin lööb enamikul põhja alt). Mulle sobib. Minu aastane läbisõit on 33 000km. Seega praktiliselt kõigile sobib, sest väga suur enamik (üle 95%) sõidavad siin Eestis vähem kui mina.
Arnis, sisuliselt räägid olukorrast, mis on tegelikult ju tuttav ka paljudele plärtsumootoriga autode omanikele - nimelt janune mootor kombinatsioonis imetillukese kütusepaagiga. Vale oleks väita, et sõita ei saa. Saab küll, aga kogu aeg on tunne, et paak on tühi ja kogu aeg peab käima tankimas. Eriti tuttav veel tuunitud autode omanikele, kes auto võimekuse nimel on teinud auto ka januseks, kuid põhja all endiselt mingi 40L originaalpaak. Ainus sisuline vahe tulenebki sellest, et kütust põletaval autol viskad paar kanistrit kaasa või tellid sõbra järgi paari kanistriga. Tüütu ja ebamugav sõita nii, et pidevalt loed kilomeetreid järgmise tanklani/laadijani. Aga sobib neile, kelle elu on niivõrd hästi ette ennustatav.
PS: solk, "loll" ei ole argument. Kui teemast mööda rääkimine muutub isiklikuks solvamiseks, vormistatakse see peagi sundpuhkuseks.
no aga selles ju point ongi, et pole mõtet omale osta auto, millega saad päeva jooksul nibinnabin oma kilomeetrid ära sõita. tuleb ikka läbi arvutada oma vajalik kilometraaž ja auto poolt pakutu ning arvestada ka seda, et külmaga asi veidi piiratum. keskmine inimene sõidab tõesti vaid 50km päevas ja sel puhul piisab elautost täielikult- ei pea isegi iga päev laadima.
kui keskmine inimene nii vähe sõidab,siis mis on point kallil elektrikal.võtad 3 korda odavama fabia ja sellest ju piisab täiesti.mõttetu on ju jurada mingite juhtmete , läbisõidu arvutuste ja laadimis punktidega.
no kui raha on, siis miks mitte- teatud eelised kindlasti on, kasvõi õlivahetuste unustamine ja saad rahulikult kodus tankida. majanduslikult on muidugi mõttekam mingi fabia sugune putukas, aga põhimõtteliselt pole mul elektri vastu mitte midagi kui peaksin iga päev oma 50km tööle koju kulgema.
enne saan aru elektrika mõttekusest kui mingi viieliitrise suure maasturi omamisest.
Huvitav, et kui restos tellitakse suur praad, nokitsetakse sealt paremad palad välja ja visatakse sellest enamus minema, vaatavad kõik sellele laristamisele viltu. Laristaja aga teatab, et mul on raha ja ma võin seda omale lubada. Aga kui tehakse autoga täpselt seda sama, räägitakse tõsise näoga sellest, et "poole söögikorra ajal" ongi normaalne juba uus ports valmis tellida ja sellest samuti enamus pärast minema visata. Koormus keskkonnale erineb auto ja toidu vahel siiski suurusjärkudes ja mitte loogilises suunas. Erineva toiduga on peeru lõhn lihtsalt veidi erinev.
Korras 10a vanuse auto maha kandmine on kindlasti reostav tegevus. Eriti kui asi ei tarbi palju kütust. Aga autod vahetavad omanikke. Sokid ja praed ei vaheta. Rikas müüb auto edasi ja ostab teise.
Tavalistest autodest muud moodi lahti ei saagi kui "rikkad" ostavad elektrikaid endale esimesele ringile.
no seda on lihtne vaadata- võta kuulutustes näiteks 5a vanad autod ehk siis 2013a. keskmine läbisõit peaks olema 100 000 juures- umbes 20 000 ikka aastas sõidetakse. hetkel on müügis 1009 2013a autot igasugu läbisõitudega, neist 50 000 kuni 100 000km on 316tk ja 100 000 kuni 200 000km on 536 autot. seega ca 30% autodest on umbes 20 000km aastas, üle poolte rohkem kui 20 000 aastas ja nii saamegi teada, et keskmine maalane sõidab üle 20 000km aastas.
See elektriauto läbisõidu vähenemine külmaga ei päde.
Aku kasutades soojeneb ja vähegi pikemal sõidul probleem kaob, jääb muidugi kabiini soojendamine jm talvega seotud lisakulud, mis on ka sisepõlemismootoriga masinatel.
valerka, need videod ei ole üldsusele "elektriauto talvel" kehtivad. Tegemist on "Tesla Model S" talvel teemalise nüansiga. Ja see auto ei olegi nii väga külmaarmastaja. See auto on loodud kuuma kliimasse. Akukeemia on täiesti teistsugune, täiesti teistsuguste parameetritega. Aga muidugi elektriautoautokasutaja ei istu elektriautosse ilma seda soojendamata kui õues on -30. Need videod on demonstratiivsed. Umbes sama nagu, näe vaata, ma panin -30ga diisli tööle ja vaata kuidas lagistab kui ma pöördesse ajan. Totter info.
Elektriauto aku külmaga sõites soojeneb ja sõiduulatus ei vähene? Kust pärineb see energia mille arvelt aku sõites soojeneb? Jumal soojendab? Millised teadlased meil siin maarjamaal veel peidus olnud.
See on juba läbikäidud teema. Elektriautos lihtsalt ei sõideta talvel T-särgi väel ja kõik. Ei tohi. Lumepudru tekitatav veeretakistus on kah täiesti lubamatu, sest aku ju soojeneb, kõik on täpselt sama hea kui suvel.
BMW i3. Proovitud ja sõidetud. Üldiselt peale seda võiks ka kõik omadega nurka mõtlema saata. Tõmme on ikka mõnus. Täis aku näitas 215 km sõiduulatuseks ja peale 100 km läbimist oli 160 ees. Seda veel korraliku vajutamisega. Keskmiseks kuluks vist oli 16kWh. Läbisõitu saaks veel suurenda Eco ja Eco Proga. Viimane lülitab kliima ka välja ja piirab maksimum kiiruse 90km/h. Eco 130km/h
Miinuseid on ka. Type2 kaabel on kasutusel, maksimaalselt võtab vastu 11kWh ja seda on vähe ikka. Kodustes oludes samas on see täiesti ok. Kaabel, see konkreetne on 5m juhe mis tuleb ühendada mõlemalt poolt. Jäme ja suhteliselt tüütu majandada. Kodus laadija, millel juhe küljes, siis kindlasti tunduvalt parem.
Küljetuul annab vaikselt tunda ja tuulemüra pole ka just kõige vaiksem.
Talvistes oludes tuleb jälgida, et auto oleks soe. Nimelt ukse avamisel liigub aken vähe alla.
Auto maksumus on jällegi teine teema. Eriti sellise väikse auto puhul. Istumiseks ruumi jagub ja auto on mahukas. Istekohti küll ainult 4 ja olematu pagasiruum.
Tegemist siis uuema 94 Ah i3-ga. Sel jah juba suurem aku ning 3 faasiline pardalaadija, paar suuremat sammu edasi eelmisest. Saab kodus ja Elmos juba vähe kiiremini laadida.
El.autoga talvel sõitmise probleem on suuresti halva soojustuse probleem - sp.autode pärand, kus soojuse raiskamine polnud tõsine mure. Majadelt nõutakse 0-energia lähedast soojustust, aga praegune el.auto kulutab mõne tunniga salongi soojendamisele sama palju energiat, kui 0-energia lähedane elumaja ööpäevas ning säästunõudjad on miskipärast vait kui..
Huvi soojustada ei ole suur, ei tootjatel ega tarbijatel. Smart tegi uuenduse, kus muud ei tehtud kui parem soojustus ja numbrid talvel on paremad.
Põhimõtteliselt -10 kraadise välistemperatuuriga kulub kütte peale (kui on soojuspumbaga auto, mis on muidugi tähtsam kui soojustus) 5-10%. Ilma soojuspumbata 12-25%.
Mida suurem aku, seda vähem huvi on. Smart on seetõttu kõige õigem näide soojustamiseks.
Ma umbkaudselt arvestasin, et 3 talvekuu peale kulub salongiküttele mul 100-150kWh. Mis on rahaliselt...vähe.
See 5..10% tähendabki karvamütsi, külmetavaid jalgu ning jäätuvaid klaase, mille pärast siin foorumis mures on oldud.
Näiteks soojuspumbaga Tesla S energiatarbimise suurenemine krõbeda külmaga maanteekiirusel on ligi 50%. Spetside järgi on soojuspumba väljundvõimsus 7kW ning omanikud kaebavad, et sellest kipub vajaka jääma.
Väljundvõimsus 7 kW, tarbimine siis 2, max 3 kW. Tesla tarbib ca 20 kW 100 km, ehk siis 10-15% suudab soojendus tarbida. Tuleb teha vahet kabiini soojendamisel ja aku soojendamisel ning aku mahtuvuse vähenemisel külmaga.
Tesladel ei ole soojuspumpasid. 5-10% tähendab sooja salongi.
Enamikel elektriautodel maksimaalne küttevõimsus on kas 5 või 6 kW.
Reaalsuses üle 3kW konstantselt on raske saavutada (kui auto juba üles soojenenud ja aknad ei ole lahti).
Akuküte on jah teine asi.
wb - kakoi spetse sa loed et 7kW said? Kuigi see on õiges suurusjärgus, minuteada mitte ükski tootja ei ole sellist asja reklaaminud.
kiitke või punnige nii et püksis, ei kõlba see praegune patarei vurra meie külma kliimasse! Aga mõnele meeldibki enesepiinamine, kes keelab, ostke, kiitke ja andke minna. Mulle meeldib talvel mugavalt, soojas autos närvitsemata rahulikult perega näieks Narvast Pärnus ära käia. Kord tuli ka mitu tundi lumes kinni istuda, kuid kuna paagi tangin enne sõitu alati täis, oli soe ja isegi pisut lõbus. Ja veel, oli meil kunagi üks akutõstuk. Talvel külmaga polnud temaga peaaegu midagi teha, kuna akud said ruttu tühjaks. Üks teadja ütles siin, et elektriauto aku külmaga sõites soojeneb ja sõiduulatus ei vähene. No andke abi! Üleüldse võiks selle lõputu ja mõttetu teema lukku panna, aga kohe kirjutab järgmine tublitark ja saad teada, et oled loll!
mitte teadliku arvajad!ah-ah-ah-ahaaa!ausalt,inimesi on erinevaid.ma ei seedi isegi seda,kui mu autos vedeleb telefoni laadija.rääkimata sellest,et pagasis on mingi pundar jämedaid sitaseid kaableid.ja ma ei viitsi pidevalt arvutada,kuhu ma saan sõita ja kuhu mitte. fabia style on praegu saadaval hinnaga 10,5 tonni
Ostsid vist Tartust selle endise punase taksiauto ära?
Isegi piilusin mingi aeg neid odavama otsa pille, kui lõplikult kohale jõudis, et kallimaid "päris" elektrikaid ei mingi nipiga, vähemasti selles elus. Vaevalt ka, et nende hind tulevikus enam drastiliselt kukkuda saab ja kunagi mõnes müügikeskkonnas näiteks mõistlikus korras Leafi 1500ga pakutakse. Norm ost seega. IMEVist on asi ikka mitu sammu edasi ja isegi kui läbiaetud asja sõiduulatus suurt kiita pole ja vähe kõpitsemist vajab, on mugavust kordades rohkem. Isiklikult usaldaks ka japsi kvaliteeti rohkem, kui kuskil inglise multikulti vabrikus valmis saetud kraami, kuigi tehnoloogiliselt on uuemad teoreetiliselt veidi paremate omadustega küll. Pikki ja muretuid kilomeetreid sulle siis ja võiksid teinekord veel mõne objektiivse pro/contra ülevaate teha, sul tuleb see hästi välja.
Igal juhul tunduvalt paremini, kui ühel meeleldi matte kasutaval regatud foorumlasel. Tuletan meelde, et pzdts ja nahh jne. jäävad ikka samaks, sõltumata tähtede arvust või tuumateadlase kraadist. Minu poolt igal juhul -1, ehk väike dispespect, sulle arnis.
Nii et moded, kui juba hakkasite siin järsku üksteise võidu sõnakasutusel silma peal hoidma, siis miks kõik pallid ainult solgksolkgi väravasse virutate? Inimene vastas lihtsalt samade sõnadega, mida oponent mõistab.
See meie kliima on üks huvitav asi. Tundub, et ainuke riik maailmas kus nii külmad talved on. USA-s on sama külma kliimaga osariike. Norra on külm, eriti mida rohkem üles minna. Sõidavad, ei kurda. Elu seisma ei jää.
Eestlasele on vaja ühte põhjust miks kõik halb on. Külmade ilmadega läbisõit ei vähene, küll siis te leiaksite uue probleemi.
Sõiduulatus on väiksem, kuid üldjuhul sõidetakse ka talvel vähem, sõltumata mis asi seda autot edasi viib.
külm külmaks, aga mujal maailmas maksab elektriauto ikka 30K, kuid inimesed saavad 3x rohkem palka. vaene inimene on lihtsalt praktiline ja tilulilu peale ei kuluta.
Ja millest ma eelnevalt kirjutasin, alati leitakse põhjus.
Mujal on suurem palk, suuremad kulutused. Teedemaksud, automaksud, eluasemekulud on suuremad, laenuintressid kõrgemad jne jne.
ja meil piisab meie maksudest, meie eluasemekuludest, meie autokuludest ja kõikidest muudest kuludest, mis tuleb meie palgast ära maksta. kui nemad maksavad näiteks 50% , siis teeme ka meie seda ja kui neil jääb järgi paar tuhat euri, siis meil umbes 500. kas liisid veel selle raha eest 30K maksva auto?
Ilmselgelt käib keskmisele kohalikule autoostjale elektriauto soetamine üle jõu, siin ei ole midagi vaielda. See auto ei anna veel nii palju tagasi, nagu selle raha eest ootaks.
Eespool oli arutelu kere soojustamisest. Seal jai silma väide, et soojustamise huvi ei ole. Tegelikult ei ole erilist vajadust, kuna nii väikeses ruumis lahkub enamus soojusest hädavajaliku ventilatsiooni kaudu, mitte läbi välisseinte. Sellest ei saa auto puhul üle ega ümber.
Täisverelise benapõletaja (2500cm3 ja üles) puhul on probleem imetilluke.
Alamõõdulised diislid tutvustasid meile muret juba aastakümneid tagasi. Sealt need sõidu ajal töötavad seisusoojendid ju tulid.
Elektriautol ei ole liigset soojust üldse, selle peab nagunii akust võtma.
Uue elektriauto aku tegelik mahtuvus on näidatud mahtuvusest suurem. Tarkvara lubab kasutada vaid nimkväärtuse piires. Seda selleks, et garantiiaja jooksul nimiväärtuse välja kannaks. Kuid kui juba mahtuvus vähenema hakkab, siis allakäik on kiire tänu Li-Ion akude laadimistsüklite omapärale.
Selle solk-i näidatud kuulutuse auto aku on sisuliselt läbi ja müüja paneb uue aku hinna pigem selleks, et pärast midagi kaevata ei oleks.
Selle auto aku suri töenäoliselt laadimistsüklite arvust ja laadimistsüklite suurusest. Li akude omapära on samas ka see, et nad surevad ka lihtsalt seistes.
Jah, keemia on mönevörra erinev, kuid telefonide akudest see nii väga palju ei erine. Kauem kestab selle auto aku, mida laadimiste vahel väga tühjaks ei söideta.
Siin väike näide, milline piin oli vana Leafiga, tollal uus, külmaga Tallinnast-Tartusse sõita ja tagasi ning milleks kulus 12 tundi.
Minu mäletamist mööda pidi ta 6 korda laadima ja vahepeal pidi ka venima, kuna akus oli vähe voolu.
Probleemi suurendas see, et kiiraladimisepunktides laadides, saab akuga vähem sõita, kuna kiirlaadimine ei ole nii põhjalik akule, kui aeglasem.
Huvitav, et Marko ja Kärss mind korrale kutsuvad, aga ei maini sõnagi sellele kohta, kuidas arnis mind samamoodi sõimas ja seda esimesena?
Kuid jah, kõigi elektriauto miinuste tagatipuks, mis on ikkagi olemas, mida arnis lihtsalt jonnakalt eitab jääb elektriauto hind, mis teeb ta lõpuks ikkagi minu jaoks bensiiniautost kallimaks.
Tekib ka küsimus, miks ma peaksin hakkama arvestama, kuidas ma oma sõidud ära teen, kui näiteks mu ostetud kasutatud vana Leafi sõiduulatus on 80-120km?
Eriti palju hakkab, siis pulli saama, kui mul on vaja veel mitme linna vahet sõita talvel või lausa Riias ära käia.
Kui keegi pole veel aru saanud, siis ma ei ole elektriauto vastu ja ilmselgelt ta muutub paremaks, aga hetkel pole veel akud piisavalt head ja pole kogu auto hind veel piisavalt odav, nii hetkel on ja nii ka veel jääb mitmeks aastaks.
Mul oleks isegi huvi elektriautoga lähemalt tutvust teha, tundub põnev ja akud on ka põnevad.
Kuid lihtsalt ei ole ma nii rikas, et selline asi ära teha ja tahaksin ikka linnade vahel sõita ilma vahepeal laadimata.
Ma pole eriti kindel, kas ma isegi rikkaks saades endale elektriauto ostaksin, kuna ei viitsiks selle väikese sõiduulatuse, laadimise ja arvestamisega jamada ja sealjuures veel raha juurde makstes lõppkokkuvõttes, võrreldes bensu autoga.Paremate akudega elektriauto, ehk aga ostaksin.
Mu bensiiniauto paak on 65L ja maanteed saan 1000km julgelt sõita, elektriauto seda veel ei paku, kui siis mõni üksik ja väga kallis, mida hetkel ette ei tule.
Kui te siin juba julgeolekust rääkisite, siis kõige elektri peale viimine ei ole tegelikult hea.
Sest, siis sõltub kõik ühest asjast elektrist ja kui selle elektriga midagi juhtub ongi kööga.
Sellepärast on hea, kui on mitu energiaallikat, nagu elekter, bensiin, diisel, gaas, küttepuud, kivisüsi jne.
Bensiini saab vaadiautoga tuua, elektrit sa nii lihtsalt autoga ei too, eriti veel kõigile nii ruttu kättesaadavalt.
bensiiniga saavad inimesed ruttu oma autode paagid ära täita, elektriga antud juhul igatahes ei saa eriti ruttu.
Sellepärast eelistan mina ka kodus küttepuudega kütta, süsteemiga, mis elektrit ei vaja, nii ei sõltu minu kodu soojus elektrist ja saan alati kütta, ka siis, kui elektrit ei ole.
See ongi tänapäeva viga, kõik ehitatakse elektri ja interneti peale üles ja kui elektrit või internetti pole, siis on kööga.
Aga enne sellest paljud aru ei saa, kui see käes on.
Solk, üks mu sugulane mõtles samamoodi nagu sina alati. Küttepuid pidi olema mitme aasta jagu, hobune kui sohvoosi traktor oleks katki, oma kaev peale alevi vee, sool, suhkur ja seep aastate varu. See sugulane oli mu vanavanaema, tal oleks kindlasti hea meel, et keegi tema traditsioonidest siiani lugu peab. Rikas muuseas ei vaja 1000 km sõiduulatusega elektrikat, selleks ostavad nad lennupileti. 300 km sõiduulatus veab igasse Eesti nurka ja sellest neile piisab.
Norra teemadel- kui elektriauto maksab oluliselt vähem, kui sisepõlemismootoriga auto, siis on võimalik ebamugavus ära kannatada (sõidetakse ju mopeedautodegagi nii siin, kui seal).
Norras nimelt on selline tore maksusüsteem, mille tulemusena on riiki toodavad elektriautod poole (ja rohkem, kui poole ) odavamad, kui bensukad.
Jah, ka meil võiks seda teha lükata autode hinnad kolmekordseks, keelata ära alla euro6 nõuetele vastavad masinad ning siis oleks siinne arutelu suht pädev.
Enamik inimesi siiski kasutaks sel juhul liikumiseks ühistransporti.
Ts (registreerimata) - näita palun, milline samaväärne elektrikas maksab Norras poole vähem samaväärsest bensukast, netis ju hinnad olemas, ootaks huviga
Lunguuks, 300km pole siiski piisav.
Kui tahad Tallinnast Tartusse sõita ja tagasi ning seda ühe jutiga, siis ei saa, pead vahepeal laadima.
Lisaks kiirlaadimispunkti kasutades, saad vähem, kui 300km, sest kiirlaadimine pole nii põhjalik.
Suvel palavaga saad vähem, kui kliima peab korralikult töötama, talvel külmaga saad vähem, pigem 200-250 km, sõltuvalt külmas,t väga külmaga ka alla 200 km.
Seda enam, et iga päev sa autot ju ei lae?
Aga mis siis, kui on akus on voolu 150 km jagu, aga tekib kiire vajadus sõita Tallinnast Tartusse või lausa Riiasse, mis sa siis teed?
Bensiiniauto sõiduulatus on siiski 1000km ja elektrikas peab sellele järele tulema, enne ei ole elektriautost mulle kasu.
Kõik bensukad ei sõida 1000km paagitäiega, aga mis siis, seda saab ruttu tankida, kuid elektriautot sa nii kiirelt ei tangi, mistõttu peaks tema sõiduulatus tegelikult suurem olema, kui bensukal, paraku on vastupidi.
Kui veel järelkäru sappa panna, siis väheneb sõiduulatus veelgi.
Minul näiteks võib olla nii, et auto seisab nädal aega garaazis, aga ühel hetkel on järsku vaja sõita 230km ja laadimise peale ei tahaks aega kulutada.
Järgmine teema on see, kui mul on vaja talvel külmaga autos oodata ja seetõttu auto soojas hoida.
Bensiiniautoga pole probleemi, bensiini jätkub küllaga, aga elektrit niikaua ei jätku.
Ühtlasi ei pruugi ka ühtegi laadimispunkti lähedal olla.
Ma ei tea, kuidas on tänapäeval, aga seal TV3 videos igatahes laadimise ajal oli autos külm.
professor_sammaljalg - küsi mateematika õpetajalt mõiste : poole (ja rohkem, kui poole ) odavamad tähendust, ja lase teha numbriliselt puust ja punaseks
ei kukkunud kuskilt, kuna ei olnud aru saada üheselt mida mõtlesid , vaatasin siis asja ühe nurga alt,aga nüüd teise nurga alt ja vastus muutuks 180 kraadi
Tesla sõidab ka kehva ilmaga 300 km kindlasti. Rikkad ei käi korraks maal vanaema juures ja kohe tagasi. Riiga saab lennukiga, aga ka Tesla sõidab ilusti välja. Kui peakski korra aastas suur häda olema siis saab naise, sõbra, lapse bensuka võtta või rendika. Ei sobi Leaf palju sõitjale, Tesla sobib, ma sellest ammu aru saanud. Autoga 1000 km päevas ringi sõitmise asemel tegele see aeg parem lastega, jääb metsajooksuks ka aega üle.
Ja kui paljud inimesed jaksavad endale Tesla osta ja kui palju see kõik lõpuks maksma läheb?
Miks peaks endale iga hinna eest elektriauto ostma ?
Kui bensukas on odavam ja murevabam.
Standard Tesla ka ei sõida 1000km antud hetkel veel, ühe laadimisega.
Jah üks grupp inimesi olevat saavutanud tõesti 1078km Teslaga, aga nad kasutasid ka väikese veeretakistusega rehve, millel on kehvem haakuvus ja sõitsid väga aeglaselt, nii võttis auto vähem elektrit.
Keskmine kiirus oli neil 40 km/h, sõideti 27 tundi.
Konditsioneer oli kinni ja seal on ka öeldud, et Tesla akudele on parim temperatuur 30-40kraadi.
Tõsised entusiastid saaksid isegi natuke pikendada sõiduulatust, kui nad saaksid kuidagi aeglasemalt laadida Teslat.
Näiteks nii väikese vooluga, et aku täis laadimine võtab 40 tundi.
Aeglasem laadimine on põhjalikum ja aku elueale ka parem, iseasi, kes meist tahaks 24 või 40 tundi autot laadida.
Ka mobiile saaks 24 tundi laadida, kui selline laadija ehitada, aga kes viitsib nii kaua oodata.
Norras on populaarne elektriauto ainult igapäevaste kulude tõttu. Igapäevased teedemaksud, praamiga ülesõit oli eelnevalt tasuta, maksid ainult reisijate pealt, mõnele inimesele on see igapäevane tegevus, et jõuda tööle ja hiljem koju. Nüüd on 25% põhisummast, kui on sooduskaart. Tesladele on tasuta laadimine, elekter on odavam. Kütuseliiter maksab umbes 1.7 eurot.
Seda olen eelnevalt vist ka jaganud aga kes ei tea, siis siit saab väga hea ülevaate auto kuludest. https://youtu.be/nwluySOR-Os
Eestis elektriautot omada... Ma arvan, et sellele on lihtne vastata nii. Kui suudad igakuiselt maksta kasutusrenti, siis on ok. Auto endale osta, see ei ole mõistlik. See tehnoloogia lihtsalt areneb nii kiiresti, mis täna on uus, on 4-5 aasta pärast minevik.
Lisaks palju kirjutatud sõiduulatus. "Normaalsetel" sõidukitel läheb kütusetuli põlema seal, kui mõnel elektriautol maksimaalne sõiduulatus on.
Mul läks meelest mainida, et 'väiksema sõiduulatuse allergia' on tegelikult psühholoogiline häire, mille nimi inglise keeles on "range anxiety". Ja näiteks solgil on see neljandasse staadiumisse välja arenenud.
Nagu ka kõik muud foobiad, hirmud, ärevushäired, saavad need alguse traumast või teadmatusest (ämblikud, hiired, maod, mesilased...)
*Eesti keeles kõlaks umbes nii: "Sõiduulatuse ärevus".
Ja võib öelda, et see häire on päris paljudel. Isegi mina suudan selle endale tekitada. Aga ma ei langeta otsuseid psühholoogiliste hirmude põhjal. Ala jään tee peal kinni ja külmun surnuks. USAs vastupidi, jään seisma ja suren palavusse autos ära kuna autos on väga palav kui konditsioneer ei tööta.
Norras on kaks asja - ostuhind (import on räigelt kallis) ning igapäevakulud (ainuüksi automaks on 8 korda väiksem, parkimine ei maksa ja Tesla puhul on ka kiirlaadimine tasuta)
'Range anxiety' ei ole rohkem psühholoogiline häire, kui seda on kaskokindlustus (enamus inimesi kannatavad selle häire all ning pöörduvad tanklasse, kui kütusetuli põlema hakkab... Kuigi näiteks mina enda autodega saaksin sõita bensukatega 1 leafi aku jagu - testitud- ning diisliga 2 leafi aku jagu).
Psühholoogiliselt hirmul ei ole ratsionaalsuse (ostan kaks korda kallimalt auto, mis on kolm korda kehvem) juures mingit rolli. Küll aga viimasest postitusest on võimalik tunda väikest foobia hõngu...
Millest sa jälle plädised? Kui inimene läheb poodi, et ma nüüd tahaksin autot osta, ei lükata talle kalkulaatorit nina alla, et vaatame, mis nüüd Maksuamet asjast arvab ja kui palju sa impordi eest maksma pead. Hinnad on nagu ma viitasin, 95% rahvastikust ei kasuta seda linki kunagi.
Automaks 8 korda kõrgem? Seletad äkki, et milline automaks?
enamus inimesi kannatavad selle häire all ning pöörduvad tanklasse, kui kütusetuli põlema hakkab...
aga millal siis minema peab- kui mootor seisma jääb? tuli hakkab keskmisel autol põlema 8-10l jäägi olemasolul. kui sina saad sellise jäägiga sõita veel 200+ km, siis on sul vedanud öko autoga. minu jaoks pole see tuli mingi hirm, vaid viimane võimalus otsida lähim tankla, eriti kui kuskil kahe linna vahel olen. see on täiesti normaalne tuluke.
Arnis:
"Tesladel ei ole soojuspumpasid.
..
wb - kakoi spetse sa loed et 7kW said? Kuigi see on õiges suurusjärgus, minuteada mitte ükski tootja ei ole sellist asja reklaaminud."
Tuleb küll vahet teha. Aku ei vaja optimaalset temperatuuri ja töötab ka madalal temperatuuril. Paljudel elektrikatel ei olegi aku soojendamist, ehk sellele ei saa ka elektrik kuluda.
"Üks teadja ütles siin, et elektriauto aku külmaga sõites soojeneb ja sõiduulatus ei vähene. No andke abi! Üleüldse võiks selle lõputu ja mõttetu teema lukku panna, aga kohe kirjutab järgmine tublitark ja saad teada, et oled loll!"
Kuidas sulle abi anda saaks, kui teema lukku pannakse? Kas teadmine, et oled loll, jääb painama elu lõpuni, või on olemas mingi lahendus (mis ei pruugi küll lihtne olla)?
Alustuseks: Kas sa energia jäävuse seadusesse usud, või on see juudifüüsikute ja/või naftaparunite vandenõu?
Täpselt seda ma ju räägingi - enamus inimesi kannatab selle all (mina sealhulgas); osa inimesi sõidavad kogu aeg põleva kütusetulega ning tangivad 10 liitri kaupa (odavam tankida ja kergem auto võtab vähem kütust).
See psühholoogiline osa anxiety-st on tegelikult defineeritav umbes poole paagi peal närvilisuse tekkeks (mis ameerikas on teine norm, kuna erinevalt meist võib seal tõesti olla 500 km tanklate vahe.
to professor_sammaljalg
loe palun uuesti, mida ma kirjutasin -> kui elektriauto ja diisel maksavad poes samapalju (km ei lisandu elektriautodele, kuid lisandub tavalistele- nt Leaf maksab enne makse täpselt samapalju, kui Auris...) NING kasutatud auto impordil on sisepõlemismootor kaks-kolm korda kallim, siis on ka tegelikult jutt sellest, et kas aastane kokkuhoid maksudest, parkimiselt, praamisõidust NING kütuselt kaalub üles ebamugavuse, mis kaasneb läbisõiduga.
Meie puhul on hinnakäärid kahekordsed teistpidi ning mingit lisakasu kuskiltostast ei paista.
Tesla 400kwh on tasuta iga-aastaselt, peale seda maksad 1,4NOK kwh ...
P.S. ega sa päriselt ei arva, et registreerimine on ka tegelikult auto müügihinnakirjas sees ?
P.P.S - automaks on see, mida Norras makstakse igaastaselt selle eest, et Sul on auto (NOK suurusjärgud on 400.- elektriauto; 2800.- bensukas ja miski 3400.- diisel-> need vist küll sõltuvad asukohtadest jms
Muuseas- tänu ja ainult tänu maksupoliitikale on Norra esirinnas elektriautode poolest esirinnas ... ja seda vaid seetõttu, et ülejäänud autod on kordades kõrgemalt maksustatud, kui mujal
Kuule arnis, vähe sellest, et sul enne argumente polnud ja lihtsalt jama ajasid ja kõike reaalset eitasid, nüüd hakkad lihtsalt solvama mind, nagu sa ka enne oled teinud.
Ratsionaalne mõtlemine ei ole mingi hirm.
Miks ma peaksin maksma elektriauto eest kõrgemat hinda, saama endale mitte minu maitse järgi disaini ja kõige tagatipuks ka väikese sõiduraadiuse ja muud elektriauto probleemid, sealhulgas külm ilm, aku arvestamine ja laadimise peale aja kulutamine.
Kui saan samal ajal sellest odavamalt, suurema ja parema auto ning sealhulgas bensuka, millega ei ole elektriauto aku jama.
Ma ei tea, mis probleemid sul arnis kütuse tulega on, kui mul kütust liiga vähe on pöördun tanklasse ja tangin paagi täis ning saan jälle hulga maad sõita, ma ei oska öelda, kuidas sina vedelkütusega autot omala ajal tankisid.
Tanklad on iga nurga peal ja tankimine väga kiire ning sõiduraadius suur, see ongi bensuka ja diisli suurim pluss, millest ma siin kogu aeg räägin.
Muideks, igal autol ei olegi kütuse tuld.
Pigem hakkan ma vaatama, et sa arnis ise oled üks väga suurte psühholoogiliste probleemidega inimene, sul paistab puuduvat ka reaalsustaju.
Arnis, suur enamus inimesi läheb närviliseks kui "paagis" alla 50 km sõiduulatust, täiesti normaalne inimloomus. Kui sõidud ja laadimised planeeritud, siis pole probleemi. Auto küll tähendab liikumisvabadust, ehk sõidad millal tahad ja kuhu tahad, see kannatab iga elektriauto puhul, ka Tesla puhul. Paljud inimesed, nagu Arnis, oskab kaugemale vaadata oma mugavusest. Piisavalt nutikas inimene teenib oma peaga niipalju raha, et saab elektrika osta ja oskab ka oma sõite planeerida, mõni jääb aga oma lapsi CO2-ga mürgitama otse nende nina all elu lõpuni, ega soovi mingit muutust. Eks praekartul ja rasvane seapraad maitsevad ka paremini kui tervislik toit, aga selles vallas elu kõvasti arenenud, ühel päeval heitgaasidega auto nagu rasvane toit täna. Mõni pugib edasi, aga enamus saab asjast aru.
Ei ole see elektriauto nii puhas midagi, kui sa siin räägid.
Arvesta selle tootmisega, liitiumakud kaasaarvatud ja siis elektri tootmisega ning asjaolud ei olegi enam nii rohelised.
Miks ma peaksin selleks ennast surnuks töötama, et osta Tesla endale?
Ma parem töötan normaalselt ja sõidan tavalise keskmise autoga bensiinikaga.
Siin ongi nüüd autotootjatele ülesanne, tehke elektriauto paremaks ja odavamaks, nii, et tavarahvas saab ka seda endale lubada.
Ehk siis, tehke elektrivõrk ja laadijad ja elektriautod sobivad ja siis hakkavad ka asjaolud muutuma.
Kuid tuleb ka vaadata, kust seda elektrit elektriautole võtta, et tõesti ka keskonnale kasu oleks sellest.