Autondus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Elektriauto mõttekus ja kasutamise mured-rõõmud

Ety412
11:40 11.02.2024
Keegi siin mainis, et heteromeest häirib see, et elektriauto on kiirem. Ma olen vist erand aga minu jaoks võib bensiiniga sõitev kähkusõidu auto olla paar sekundit aeglasem. See hääl ja käiguvahetused ja enamasti ilusam välimus kaalub üle selle väikese aegluse.
hinnatase
11:41 11.02.2024
Kunagi rublaaja lõpu kiire inflatsiooni käigus ma sõnastasin hea palga mõiste järgmiselt:

Hea palk on see kui inimene suudab aastaga säästa auto ja 10 aastaga maja.

pangalaenud polnud tollal veel moes...
müratase..
12:02 11.02.2024
Ma tõsiselt loodan, et ristmikele kiiruskaameratele hakatakse lisama ka mürataseme mõõtureid...
Elektrimootoritega sõidukitele pole probleem lisada kõrvalapid ja äpp, kus friigid saavad valida sellist plärinat nagu hing ihaldab...
Deus
12:11 11.02.2024
No ja kui panevad, mis siis? Helmholtzi resonaatoriga pole tuttav? Mõnel masinal on see äge asi summutisüsteemi sisse suisa tehase poolt pandud.
63amg
12:59 11.02.2024
hmm.huvitav,kui kiire see elektrikas siis on.mul läheb bensukas 3,8 sek sajani ja ikka olen siis viimaste seas või
jee.kim
13:50 11.02.2024
See on mingi särtsumeeste mantra(ja ainukene argument), et " mul kiirendab X,X sec sajani.......
Botsa
13:53 12.02.2024
Ainus reaalselt oluline kiirendusvõime on 70-120 km/h maantee"sitkus" jobudest mööda pääsemiseks. Ja seal ei ole elektrikad enam kuidagi "paremad" sest seal ei pääse elektrimotoori "tühikäigu"võimekus esile. Pikalt ei viitsi otsida aga käruveovõimeline Ionic5 RWD on seda mõõdetud ja 70-120 saadi 6,1 sekundit. Sinna vastu leidsin eelajaloolise katsetuse VW Passat 1.9 TDI 131Hj kiirendus 5.käiguga 70-120 km/h 10 sekundit :D OK, Tesla 3 saab tühjalt 3-4 sekiga ka hakkama. AMG ei ole aga mitte aeglasem...

Kõik muu on BS! Jätab täiesti külmaks, nagu ka peremulli põdrapõikekiirus, kurvisuutlikus jms mida siin vahepeal Eesti autoajakirjanduses "jube oluliseks" peeti autode "headuse" hindamisel. Täna on juba "oluline" 0-30 kiirendus sest 40 olla juba linnas kihutamine :D Ja see on vähem kui 60 jalga näitaja dragist... See esimene sõltub vaid kaalu ja rehvipidamise suhtest, võimsust on igal tänasel pärisautol piisavalt. Vist isegi 33kW aga kõigest 1000kg Springil :D
fdghfgh
09:36 14.02.2024
Karm reaalsus hakkab tasapisi kohale jõudma
https://www.err.ee/1609250841/elektriauto-remont-voib-ka-vai
ksema-molgi-puhul-ootamatult-kulukaks-osutuda

Taaskord minu ammune arvamus- kõik akud tuleb teha vahetatavaks nagu akutööriistal- küljest ära-uus külge.
Kärss
11:14 14.02.2024
Sealt artiklist torkab silma, et Teslade remonditund maksab Soomes 160e, "parimal" juhul isegi 190e. Huvitav, kas garantii kehtimine eeldab ka sillapudinate ja igasuguse muu mudru vahetamist ainult esinduses? See ei pruugi olla väike kulu, kui siin mõni muu artikkel on nimetatnud Teslasid enim lagunevateks uuteks autodeks...

Tore võrdlus, et maal remonditakse autosid 20e/h, mõned on nüüd viie rikkaima riigi hulka jõudmise järel hinna ka 25e/h peale tõstnud. Raske uskuda, et kuuriall mustalt töötavad remondimehedki sellest oluliselt odavamalt tänapäeval tegutsevad. Täiesti eri maailmad ikkagi linnaeluga võrreldes.
Deus
12:21 14.02.2024
Tesla 3 sai selle tiitli endale jah, mitte täisTeslapakett.
Vahetatavad akud on must-have eriti limiteeritud vahemaade puhul. Üks kord, kus ma ootan, et Hiinlased teevad revolutsiooni siinkohal kuid see entusiasm ja lootus hakkavad kergelt hääbuma vaadates graafikuid.
Tesla on siiani olnud endiselt õhu müümine, ei saa alahinnata, kui hästi üks müügimees suutis maailma rattad käima lükata kuid nüüd juba peab ta maksma oma tühjade lubaduste eest neljandiku enda varandusest, siiski saavutus on saavutus. Peab muidugi aus olema, et 56 miljardit Muski jaoks on kindlasti mitte nii valus, kui 560 euri minu jaoks oleks.
Mis puutub Tesla remonti, siis neil on kõik õõtsad jne asjad isetehtud, sünnitusvaludes metallivalud jne pisiasjad, mis selle jama põhjustanud on.
Ühelt poolt saan aru, et ei saa Köningseggi teha ja visata alla rämeda kvaliteedikontrolli läbinud eksperimentaalset materjali kriitilise detaili kujul kuid siin oleks pidanud ohverdama kaalus natukene ja võtma need jupid Fordi või GM'i käest, kes teeb neid MILJARDITES, mitte miljonites.
Rohelise mõttemaailma poole pealt, akud peavad saama vahetatavaks JA lisaks reguleeritud standardi peale, et ei tekiks olukorda, kas pean Makita, Metaabo või Ryobi teed minema. Juhtus nii CD'ga, VHS'ga, DVD'ga, USB'ga, Laadijatega jne jne jne. Sama peab juhtuma akudega, nii auto omadega, kui ka tegelt tööriistade omadega, hetkel oleme eikellegi maal kogu selle krempliga.
EU surub selle üks kord läbi nii kui nii.
Üks tagurlik vanamees siin seletab, et miks ta diisli peal jälle sõidab, mitte ratastega makita peal:
https://www.youtube.com/watch?v=nZysvgm2_Aw
fdghfgh
12:40 14.02.2024
Lisaks ka seda, et aku peab muutuma lihtsalt remonditavaks- võtad näiteks kümnest elemendist koosneva paki välja ja asendad uuega, st see pakk on diganoositud vigaseks. Ja pärast harutad selle paki lahti ja vahetad seal vigased elemendid välja. Eks see praegu olegi kõik stiihiline- iga tootja kopsib neid kärusid ummamuudu kokku.
Deus
12:55 14.02.2024
Ma seda osa väga ei poolda, sest läbi sõidetud akupakk on läbi sõidetud akupakk. Sellised üks element või üks elemendiplokk vs ülejäänud pakk juhtumid on sünnitusvalud ja garantii ajal juhtuvad. Kui sul on akupakk ikkagi läbi sõidetud, siis ei ole mooduli kaupa vahetusest mitte midagi kasu, heal juhul pikendad natukene eluaeg selle võrra, et uus moodul sureb vanade moodulite kompenseerimise tõttu kiiremini.
Ma olen nende liitiumipulkadega tegelenud siin elu jooksul juba päris palju, väga vähe on juhtumeid, kus pääsed lihtsalt ühe pulga väljavahetusega, vähemalt pikas perspektiivis, lühiajaliselt tõesti aitab.
fdghfgh
13:11 14.02.2024
No mõtlen näiteks väikese vigastuse korral nagu seal artiklis mainitud.
Kärss
21:11 14.02.2024
Vist sõltub eelkõige sellest, kui palju seaduse tasandil seda akupakki standardiseerida suudetakse. Oleks suur asi juba seegi, kui oleks plug&play ühe ühikuna, et ise valid nagu vanasti telo puhul, et kas ostad originaali, võtad Makita analoogi või mingi odava iinaka ja riskid maja maha põletamisega. Aga kui standardiseeritakse väiksemate ühikutena: on siiski väga suur vahe taaskasutuse seisukohast, kas pead vahetama terve aku (ja jääb ka aku hästi toimivate moodulite ressurss "lõpuni" kasutamata) või ainult ühe nt autoaku mõõdus mooduli sealt seest. Lihtsalt mõtlen praegu sellele, mil viisil suht värsketel särtsukatel need akud "läbi lähevad" (siin teemaski pilte/linke konkreetsetest näidetest) ja kuidas neid remonditakse põlveotsas... kui terve aku eluiga pikeneks sellest kasvõi paar aastatki, on see juba arvestatav osa auto enda elukaarest (niigi elukaare lõpust:)) ja võiks mingi piirini olla mõistlikum lahendus terve aku utiliseerimisest.

Kes teemat vähem lugenud, siis aku alles jäänud 60% võib tähendada seda, et enamus akust on veel 80%, aga mõni üksik plokk/elementide kogum on vaid 30% ja selle osa elementidestki on ainult mõned, mis rikke tõttu pikalt tervet akut on koormanud. St hästi läbi mõeldud standardiseerimine võiks muuta akud moodulite kaupa palju odavamalt/lihtsamalt remonditavaks. Parandage, kui eksin.

Spekuleerin, et seda pole tehtud põhjusel, et akude standardiseerimise protsess ise võib võtta liiga kaua aega ja oodatakse turule arenduse lõppjärgus olevaid uusi tehnoloogiaid. Või siis on juba käega löödud ja akuautode tänane põlvkond ajalooks muutumas:)
Deus
21:48 14.02.2024
Sellele jutule saan alla kirjutada. Lihtsalt selle erandiga, et ei saa selliste mahutavuse juures võrrelda 100k ja 50k sõitnud akupaki. Näiteks sealt videost toodud Leafi näide, mis kuumas kliimas sõitnud. 99% kindlusega ütlen, et selle juhtumi puhul pääseb mõnede moodulite vahetusega, mis on jahutustsüklist kaugemal ja saad 90% mahutavuse tagasi (laest võetud number)

Muudetud 14.02.24 21:49

kjannijenn
22:51 14.02.2024
Mingid sarnased kuubikud võiksid siis pigem seal akupakis reas olla https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4/prismatisch/eve-lf28
0-prismatic-280ah-280a-lifepo4.html
. Et võtad akupakil pealt kaane maha ja vajadusel saab kasvõi kõik elemendid lihtsalt uued sisse laduda või mugavalt ükshaaval kontrollida/vahetada. kWh hind suht soodne sellist tüüpi elementidel, sinna 100eur kWh hinna juures hetkel nagu sealt näha. 50kWh akupakk kaaluks ainult elementide näol ca 300kg, korpus ka ehk 100kg juurde ja oleks igati arvestatav maht juba seal nendest.
Deus
13:16 15.02.2024
Noh, sa liikusid NMC keemia pealt kohe LiFePo4 keemia peale. Kerime mõned leheküljed tagasi ja vaatame, mida mitteteadur ja lammas Deus kirjutas nende keemiate kohta...
kjannijenn
18:28 15.02.2024
Ma valisin eelkõige korpuse näitena, see LFP soodsam ja kui ulme mahtu taga ei aja siis sobib kenasti seegi masinas kasutada, üha enam ka kasutatakse. Ja mis lammastesse puutub, siis ei viitsi nende juttu niisamagi lugeda, mis siin veel mingist tagasi kerimisest rääkida :D.
Kuidas hoida igal aastal kokku
18:42 15.02.2024
Kui elektrikaid juba väikese kõksu pärast maha kantakse, siis minusuguste jaoks oleks see puhas rääm. Saabki avariiliste autode oksjonilt endale poolmuidu, uue, säästliku ja kiire särtsuka vaadata. Tegelikult - lähen vaatan koha, kas midagi uut on. Ikkagi taaskasutus, mis saaks sellest veel rohelisem olla? :)
Kärss
18:43 15.02.2024
Me oleme ju kõik elanud ajastul, kui moblale osteti peaaegu alati juurde ka teine (ja sageli kolmaski) aku, mis olid päris sageli ka erineva akukeemiaga (sest oli kas originaalist õhem või originaalist oluliselt paksem ja kordades mahukam).

Kas autode puhul oleks selline lahendus siis välistatud, et "B-varuosana" ostetud akuga saad kaasa akuhooldust puudutava kiibi ja autos akule ettenähtud ruumi sisse võib paigutada ka mõne muu keemiaga aku? Tulevikus võibolla üldse mõne sellise kütuseelemendi, mis ei vaja eraldi jahutamist/soojendamist jms.
Deus
19:12 15.02.2024
Liitium ioon akude puhul saab vabalt, lifepo4 aga vajab uut laadimiskontrollerit, voldid erinevad.
jee.kim
07:52 16.02.2024
Pro-Midagi tehakse väikesõidukites:
https://www.youtube.com/watch?v=C2zh5f71O8o
Akunduse suurimaks puuduseks on endiselt kaal ja olematu energiatihedus per kg!!
Mida seal vahetada, kui kola kaalub 350kg+.....
Kontra:
https://www.youtube.com/watch?v=jaLiJQZSews
akutase
23:54 16.02.2024
simpel... tuleb välja, et sõiduulatuse suurendamiseks peab lihtsalt akut tühjana hoidma.....?
https://electrek.co/2024/02/13/lithium-metal-ev-battery-life
-stanford-study/
Marko
00:06 17.02.2024
Kohe alguses on kirjas, et lase mõned tunnid puhata! See aegajalt tühjaks laadimise soovitus on kaasa käinud kõigi akukeemiatega mis pole happeakud, nikkel-kaadmiumil oli see lausa hädavajalik mäluefekti kustutamiseks.
Deus
01:06 17.02.2024
akutase, su lause on õige täpselt samal ajal kui see on vale.
Sõiduulatust suurendad selles suhtes, et aku peab rohkem kilomeetreid finishijooneni vastu aga mitte ühe laadimise ajal.
Energia ei tule õhust ja armastusest või noh, õigemini tuleb aga see läheb hõõrdetegurina teatud kehaosadesse aind, kuid mitte autosse.
Akupakk soojeneb = energia
Akupaki ootama panek, et jahtub maha enne kui edasi kasutada ja selllega lisakuuma tekitada ehk lisakao kadumine = pikem teekond
Lihtne loogika.

Muudetud 17.02.24 01:53

jee.kim
07:53 17.02.2024
Ärge siis talvel soolalägas sõitke :D
https://tehnika.postimees.ee/7961992/verivarsked-tesla-cyber
truckid-juba-roostetavad

Huvitav, kuna see mull nimega "Tesla" , plahvatab?
fdghfgh
10:19 17.02.2024
Musk on piisavalt hea müügimees ja neid lolle, kel raha üleliia, siiani jätkub. Ise ei ostaks iial sellist kirstu, olgu või rataste ja patareiga.
Deus
10:57 17.02.2024
Kirst on äge ju, otse vanast ulmefilmist. Ise ei sõidaks aga äge on.
Muski müügimehelikkus on ka äge.
Veel ägedam on see, et peab Teslale üleeelmise nädala seisuga 56 MILJARDIT tagasi maksma nn tulemustasu, sest tulemused on kehvapoolsed.
Kas 56 miljardit teeb talle sama palju haiget kui 350 miljonit Trumpile või 500 euri minule, on küsimus omaette.

Muudetud 17.02.24 10:57

jee.kim
19:18 17.02.2024
Tesla ja Ponzi:
https://www.wealthdaily.com/why-tesla-is-just-a-ponzi-scheme
/

"You see, Elon’s Ponzi has been executed on the idea that his electric vehicles are the future of transportation and somehow going to save the world.
But that’s one of the biggest lies ever told to the citizens of this planet.
Electric vehicles are, at best, a stepping stone to a really world-changing transformation in the automotive industry.
And at worst, they’ll be something we all regret thinking so highly of a few decades from now.
Either way, they’re not going to be covering the roadways and parking lots of the planet. Not today. Not tomorrow. Not ever."
Deus
19:28 17.02.2024
Ja kui ma seda eelmine aasta ütlesin, siis olin kõige suurem kurjategija siin foorumis ^^
jee.kim
20:24 17.02.2024
Ka Brunot ei mõistetud tema eluajal ja põletati riidal....
Aga kes KRT pani poliitikutele idee pähe, et EV auto on tulevik?
Millele toetudes, mis argumentidega?
Ja ulmevaldkonda: mida peaks tegema, et asi muutuks?
20:44 17.02.2024
Kärss. Medali teisest poolest rääkides. Kõige aktiivsemalt võitlevad automaksu vastu ikka just mitme luksusfosiilautode omanikud...
jee.kim
21:18 17.02.2024
Kokkuhoidja, Te olete ikka täielik "poolik"...
No päästame maailma, sõidame kõik elektrikatega, rahval raha jälle on.
Mis muutus?
Reostus ikka olemas ja veelgi suuremana, kui ICE ajastul!
Maks on? Ikka on, sest midagi on ju vaja maksustada!
Pole kütuseaktsiisi? VALE, el autole ja tema laadimisele tulevad samuti maksud!
Jne, jne

PS! Automaksu teema on kuskil mujal
Kärss
23:56 17.02.2024
Mulle adresseeritud postituse tegijal soovitan ikka arvet pidada, millises teemas millistel teemadel trollid.
Ei pea just eriti terav pliiats olema, et saada aru, et igasuguse koormise vastu võtavad kõige rohkem sõnda need, keda see kõige rohkem puudutab. Kes siis veel, kui mitte nemad, seda esile peaks tooma? Automaksu pooldajad või, äkki Võrklaev isiklikult? :) Siin ei saa isegi need inimesed aru, kellel on linnas ühistranspordivalik olemas ja võimalik autost loobuda, et see puudutab ka neid, kui nad just oma toitu, energiat ja tarbeesemeid rõdul ei kasvata.

Teemasse kah: siin artiklis tuuakse välja, et neis akuvahetustes on ikka tohutult õhku sees, kui akuvahetuse tööd hinnatakse kallimaks kui terve akust üle jääva auto ehitamist nullist. Või siis on lihtsalt statistika jaoks vajalik näidata, et peale aku kasvavad need autod peaaegu et ise ilma igasuguse keskkonna jalajäljeta :)
https://auto.pub/elektriauto-akuvahetus-kallim-uue-auto-hinn
ast/
A66 teemasse
05:50 18.02.2024
Mulle teeb päris nalja kohe, kuidas liik nimega inimene iseendaga võitleb siin planeedil.
Teist nii lolli liiki pole, äkki olekski aeg massiliselt vähendada seda massi. Maakeral on õnneks suht savi, mida siin tehakse või ei tehta, inimene tuuakse lihtsalt mugavustsoonist välja suurte muutuste korral temperatuuris, puhkevad sõjad jne. Ja seda on rööm tõdeda.
Florast ja Faunast on kahju, kuid eks see ka kohandub oludega. Tahaks näha, kuidas sellega saavad hakkama rikkad eurooplased, jenkid jms.
jee.kim
21:12 19.02.2024
Väljavõte sotsiaalmeediast:
"Kujutage ette, et elasime maailmas, kus kõik autod olid elektriautod, ja siis tuleb uus leiutis, "sisepõlemismootor"! Mõelge, kui hästi nad müüksid: poole väiksema kaalu ja poole väiksema hinnaga sõiduk, mis ületab peaaegu neljandiku teele tekitatud kahjust. Sõiduk, mida saab tankida 1/10 ajast ja mille sõiduulatus on kuni 4 korda pikem hoolimata kõigist ilmastikutingimustest.
See ei tugine taastumatute haruldaste muldmetallidest elementide keskkonda kahjustavale kasutamisele, vaid kasutab palju vähem terast, värvilisi metalle ja muid materjale,
mis on 100% taaskasutatavad.
Mõelda vaid, kui vaimustuses inimesed sellisest tehnoloogiast oleksid, see müüks nagu soojad saiad
fdghfgh
21:18 19.02.2024
Sellepärast me ei saagi aru, mille pagana pärast nad elektriautot fännavad.
allarthethird
07:19 20.02.2024
Vastuseks jee.kimi võrdlusele.

Spm. ei ole poole väiksema kaaluga. Kui kaale võrrelda, siis sõltuvalt võrreldavast autost on ilmselt vahe paarsada kilo, kuid mõnel juhul võib erinevus isegi ka väiksem (aga ka suurem olla). Kas tänapäeval jäetakse siis muidu rasked autod ostmata ja eelistatakse kergemaid? Mulle tundub, et mitte.

Poole väiksem hind. 2022 toodeti maailmas 10mln elektriautot. 2023 toodeti 14 miljonit. Ma pakun, et kui nende tootmise maht läheneb SPM autode tootmisele, siis ei ole nad grammivõrragi kallimad. Tegemist on ju lihtsama autoga.
Ehk siis kui seni oleks sõidetud elektriautodega ja keegi peab hakkama ehitama mootori ja käigukastitehast... Arvate, et see oleks odav või?

Taastumatud ja haruldased metallid... Ma üldse ei taha öelda, et elektriauto on "roheline". Kui ta just rohelist värvi ei ole. Aga kas veidi asjatut paanikat sellega ei külvata?
Kui keegi tahab oma koobaltitarvet vähendada kas siis keskkonna või Aafrika laste peale mõeldes, siis oleks ehk kõige mõistlikum loobuda koheselt SPM mootoriga auto kasutamisest ja osta mõni koobalti- (ja niklivaba) akuga Tesla või BYD. Koobaltit kasutatakse ka nafta rafineerimisel väävlisisaldue vähendamiseks. Seejuures seda kasutatud koobaltit ei saa ümbertöödelda, kuid akus olevat saab.

Mitte, et elektriautol ei oleks võrreldes SPM-iga puudusi, aga ma näen pigem sellist hüpoteetilist elektriauto->SPM auto ülemineku olukorda selliste küsimustega:
1. Ma ei saagi kodus tankida? Kes tanklad ehitab ja tanklasse kütust transpordib?
2. Mis on nafta kättesaamise ja rafineerimise keskkonnamõjud?
3. Me ei saagi osta Eestis toodetud (või isegi kodus toodetud) kütust vaid peame hakkama raha kuskile ebasõbralikesse riikidesse viima? Hulluks olete läinud või, ma sõidan ikka elektriga edasi.
4. Kas ma pean päriselt kah iga ~15 000 km tagant autol mingit õli kuskil töökojas vahetama.
5. Isver, need bensuautod on ju nii tuleohtlikud, lähevad põlema 10 korda sagedamini, kui elektriautod. See küll turvaline pole.
6. Mismõttes ta ei lähe talvel kohe soojaks ja käivitub külmaga halvasti? Kui ma lapse lasteada viin, siis diisliga sõitjad ei lülita talvel isegi mootorit välja ja reostavad selle külma diiselmootoriga lasteaia esist õhku, kus lapsed hommikul mängivad. Ebanormaalne, me peaks nende kasutamise keelama! :)
7. Kui palju lärmi nad teevad.
8. Kui see SPM auto vanemaks saab, siis kes seda remontida oskab? Paari aasta vanune autotuleb ju ära visata, sest keegi ei hakka sellest tuhandete detailidega mootorist viga otsima. Remont läheb kallimaks, kui uue auto ostmine.

Ehk siis minu arvates on paljud SPM-i plussid hetkel need, mis on meil lihtsalt viimase sajandiga tekkinud harjumused selle mootoritüübiga kooselamisest (mis ei ole otseselt halb). Kui me hajume ka elektriautodega kooselamisega ära, siis võime sealt leida isegi rohkem plusse.

jeekimile..
08:05 20.02.2024
...ühe peamise puuduse unustad ära...nende bensuautode jaoks tuleks siis ehitada tanklate võrgustik ja rajada naftatööstus....
fdghfgh
08:22 20.02.2024
Ja laadimispunkte pole vaja ehitada?

https://maps.app.goo.gl/LigREFpyiYZBY4UR8
suur osa neist ilmselt tahavad kodus laadida
63amg
08:22 20.02.2024
ja elektriautode jaoks ei oleks pidanud midagi ehitama või
jee.kim
08:38 20.02.2024
Särtsumeestel tuleb ju piim poest ja puud kannavad friikartuleid :D
WACK!
ConnorFlint
09:10 20.02.2024
Kõlab pisut trollivalt...
A kui sähkumasin ää külmud või muidu keeldub koostööst, tuleb puksiir, mis tolle akupaki esmaabisse viib.
Ahjaa, üldjuhul on puksiir diisel (nähtud ka benskukaid, V8 RAM-i peal vms)...
maaks
09:25 20.02.2024
Selles hüpoteetilises maailmas, mida allarthethird kirjeldas oleksid puksiirid kõik elektriga @ConnorFlint :-)
Aga siin foorumis ei arutleta selle üle kas saaks edasi elektriga vaid et miks ei saa!
Äkki see kunagi muutub :-)

Muudetud 20.02.24 09:26

Deus
11:40 20.02.2024
Lihtsalt Tesla bõi iina autotootja nime sisse toppimine oli vägivaldne, närin nüüd detailide kallal lihtsalt.
Endiselt on väga paljudes elektrikates kasutusel NCS või NMC keemai ja Tesla alles kolib sealt minema, Model 3 alles läks LPF keemia peale, Y kasutab NMC'd
Tõlge lühenditele mõned leheküljed tagasi kuid kuna keegi ei viitsi kerida, siis lühijuhend kaasa
NCA - nikkel-koobalt-alumiinium
NCM - nikkel-koobalt-magneesium
LFP - liitium-raud-fosfor
NMC - nikkel-magneesium-koobalt (vahekorrad teistsugused kui NCM'l)
ConnorFlint
12:15 20.02.2024
Kuulan tihti/palju Soome meediat ja seal oli üsnagi lahe reklaam:
(suvatõlge kuuldust)
“Mul on 100% elektriauto, kuid ikka ja jälle võtab see bena 10-15L/100km. Milles on problem?
Kui ka sinu elektriauto ei taha korralikult töötada, siis võta ühendust…..”
Ehk siis reklaamiti mingit firmat/ettevõtet, mis tegeleb vastavalt…
Ja eks vihjati sellele, et sähkar on (jälle) puksiiril :)
Kärss
13:49 20.02.2024
# Kui me harjume ka elektriautodega kooselamisega ära, siis võime sealt leida isegi rohkem plusse.

Laigin igal juhul kommentaari tervikut, aga see viimane lause läheb sisust ikkagi väga kaugelt mööda. Elus tuleb tõepoolest ette ka selliseid olukordi, kus paned ühte tulpa plussid ja teise miinused ja pärast vaatad, kumb tulp tuli pikem. Enamikel juhtudel algab valiku tegemine hoopis välistamise teel, et mulle ei sobi see auto, kuna mul pole C-kat lubasid, järgmiseks ei sobi kütusekulu, koduse garaazhi mõõtmed jne. Ka oma tulevaste laste ema valides võib plusside nimekiri olla kuitahes pikk, aga piisab ühest ainsast miinusest, kui selleks on paratamatus, et naine sündis hoopis mehena. Mitte, et mõne jaoks ei võiks see teadmine ka plusside poolele minna... siin teemaski kirjutatakse mõlema äärmuse poolt väga kummalised puudused millegipärast vooruste alla:P
Raul Jaak Ervin Üks Jalgvärav
22:05 20.02.2024
Karel Piiroja räägib enda elektriauto kogemusest ja selle talvekindlaks tegemisest. Jutt algas sellest, et ta sõidab sellega, kuna sellega sõitmine ei maksa konkreetselt midagi.
https://www.youtube.com/watch?v=TYcC9K9_qpw

fdghfgh
08:58 22.02.2024
Tegelikult oli päris huvitav läbi lugeda 13a tagasi kirjutatud esimene lehekülg sellest teemat. Enamus toonaseid kirjutajaid on ka praegu siin. Mis on 13a jooksul muutunud? Eriti midagi. Peale selle ehk.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120272146/raskustes-elmo-r
endi-juht-pankrotti-ei-karda-olen-veendunud-et-saame-saneeri
miskava-kinnitatud
jee.kim
09:16 22.02.2024
Mitte essugi pole ju muutunud, suured revolutsioonid akude tehnoloogias, laadimises ja sõidukauguses on jäänud (eeldatult) tulemata....
Parm...
12:56 22.02.2024
need ei saa muutuda kunagi, kui kedagi ei panda vastutama - ja siis on tulemus ju ainult kasum! Seega, kui kunagi ka Leaf tuli suurte ideedega turule, on kõik muutunud. 3-5x kallim akuvahetus, ei saa osasid ristata jne. Vastutus puudub, nii nagu õligigantidelgi ju! Oli ju neil teada juba kas 70'ndatel milleni viib dinosauruste põletamine! Aga kas on sellest neile midagi järgnenud peale megakasumite ja maailmavõimu?
fdghfgh
13:47 22.02.2024
Ma irvitan siia jälle vahele, et maailm tänu kasumile eksisteeribki ja enamus üheksast miljardist inimloomast rabelebki vaid selle nimel, et keegi saaks oma taskuid täita. Ja kui hakkad neid taskuid riikide tasemel tühjendama, et anname siis vaestele ka natukene, palju sa ikka omale kokku taasid, kukuks süsteem hoobilt kokku. Niiet kes see siis ikka siin niiväga vastutama peaks. Eks toetavad ju ka meie bisnesmenid erakondi oma avalike annetustega ja ilmselt ka varjatumalt kilekottidega.
Seega tulebki neile töösipelgatele selgeks teha, et valitsuste otsused on ilmõiged ja kui kuskil miskit liigselt soojeneb või haiseb, siis olete ise selles süüdi ning maksude ja käskude-keelamistega teetegi oma jalgealuse viisakamaks ja õhu puhtamaks.
enenennn
19:57 22.02.2024
mismoodi pole muutunud, täna saab sama raha eest, mis 10 aastat tagasi poole suurema akumahuga masina, inflatsiooni isegi pole vaja sinna juurde arvestada, see oleks ka veel märkimisväärne selle 10 aasta jooksul, mis muudaks seda muutust veelgi suuremaks, st 10 aastat tagasi sai 35k euriga 24kWh leafi, nüüd saab sama 35k raha eest 50kWh akumahuga masina. Pime ja loll või lihtsalt troll ei pea sellist muutust märgatavaks arenguks selle 10 aasta jooksul.
kiunatsid pole lihtsalt selle aja jooksul grammigi eest muutunud ja ilmselt ei muutu ka, enne kui maha kord kärvavad.
Deus
21:39 22.02.2024
See on kerge vaidlusekoht, et kas ikkagi lihtsalt rohkemate pulkade ühe suurema kesta sisse toppimist saaks nimetada revolutsiooniks või märkimisväärseks muutuseks
Keemiad, mida akudes kasutatakse on endiselt 90 keskpaigast ja 2000 algusest pärit. Ühe pulga mahutavus laadimistsüklite arvu vähenemise hinnaga on tõesti 1/3 tõusnud, kui mõelda nüüd 20 aastat tagasi aga see pole väga revolutsioon või mis?
enenennn
22:13 22.02.2024
hinna mitmekordne langus on märkimisväärne muutus, ka akuelementide parenemine täiesti tajutav sellise ajaperioodi lõikes võrrelduna, seega igaljuhul 100% õlipeade õliste väidetega see "mitte midagi pole muutunud" möla.
Deus
22:25 22.02.2024
Kus kohas see hinnalangus on? Pole ju. Igasuguse olemasoleva asja rafineerimine ja paremini ning suurema kasuteguriga ära kasutamine on normaalne areng ajas.
Jah, ei saa öelda tõesti "mitte midagi pole muutunud".
Aga ei saa ka öelda, et midagi väga märkimisväärset oleks muutunud.
Marko
22:35 22.02.2024
enenenn peab ehk silmas neid uudiseid revolutsioonist akuturul/tehnoloogias kohe homme tootmisküpseks saavatest uutest akudest? Kui ainult neid lugeda ja uskuda, siis peaks ammu olema auto, mida kord kuus laetakse....
Magister_
22:50 22.02.2024
Miks kottida ainult elektriautode arengut? Neid on masstoodetud alles viimasel 10 aastal.

Sisepõlemismootriga autod ei ole ju viimase 100+ aasta jooksul samuti väga arenenud. Seal nagu keegi ei ole ammu mingit arengut lubanudki. ITga seotud komponentide lisamine autole eriline innovatsioon ei ole. Sisepõlemismootor ise, võibolla ka käigukast, hiljem automaatkast ja diferentsiaal olid innovatsioon autonduses. Muu on pigem olnud autonduse välise tehnoloogilise arengu autosse ladumine.
mati1222
23:00 22.02.2024
Magister, ole parem vait, paistad targem välja. Sa ei tea tehnkast ikka mitte midagi.
Deus
23:02 22.02.2024
Kas keegi väitis, et on toimunud, et siin tuled nii vastama? Ei ole. Suurim areng on olnud pritsung aga tööpõhimõte pole muutunud nagu ka elektrimootor pole muutunud juba sajandi jagu.
Magister_
23:16 22.02.2024
Sissepritse oli kautuses pigem enne lennunduses, aga nõus, see oli kindlasti innovatsioon ja sai leiutamise mõttes alguse juba ka 100+ aastat tagasi. Ka turbo ajalugu läheb ajas 100+ aastat tagasi.

Marko
00:50 23.02.2024
Kah õige, 200 kmh sõideti juba 1909ndal aastal, kus see areng on? Aga kuidas see õigustab elektriauto ohjeldamatut promo ja pealepressimist? Sellel on mingisugune põhjendus olemas suurlinnades, mis on tegelikult suurlinnad, meil siin on sellest täiesti ükskõik.
Kärss
01:36 23.02.2024
# 200 kmh sõideti juba 1909ndal aastal, kus see areng on?

Areng on akude elukaares ja autode dünaamikas (st kui kiiresti saad voolu aku seest kätte seda fataalselt kahjustamata). See on ühtlasi ka suurim "areng" 20a+ taguse ajaga elektriautonduses, et akupakk on läinud kordades kallimaks ja ka akude eluiga kordades pikemaks. Samas pole tänini keelatud kasutada ka odavaid vanatüübi happeakusid, nii et kõik peaks olema hästi. Kõik muu areng on juba autode üleüldine areng, kus energiaallika tüüp ei mängi sisulist rolli.
Magister_
09:03 23.02.2024
Isegi autofoorumis ei vaidle vast keegi vastu, et 1-2 inimese liigutamiseks ühest kohast teise võiks energiakulu vähendada. Kui saastamine ei oleks probleem, siis ei muudaks ju suruks keegi kellegile midagi peale. Tõenäoliselt osutub see elektriautondus lihtsalt vaheetapiks millelegi muule.

Aga täiesti asjakohatu on seda elektriautondust kottida ja eriliselt mustas valguses näidata ja üritada kuidagi sisepõlemismootoriga autosid puhaste ja rohelistena näidata.

Kõige puhtam on tootmata jäänud auto ja kui auto on juba olemas, siis sellega võimalikult vähe sõita. Mõtlemist ja enda elu ümber planeerimisest tuleks pihta hakata indiviidi tasandil.

fdghfgh
09:26 23.02.2024
Minu arust ei proovi keegi siin icet (eesti keeles siis spm) puhtama ja rohelisemana näidata, pigem tuuakse välja argumente, kuidas spmi saaks teha puhtamaks ja rohelisemaks. Esiteks pikem kasutusaeg ehk siis vajadusel pigem remondi ja sõida jälle, mitte ära vaheta iga 5a tagant uue vastu ning muuutbki ta rohelisemaks kui elekter või vähemalt pakub tugevat konkurentsi. Praegu püütakse inimesi suruda elektri kasutajaks, aga see tähendab ikkagi tootmise reostust pluss tunduvalt suuremat rahalist väljaminekut ostul.
Miks ei ole loosungit, et kasutage olemasolevat võimalikult kaua, sest iga uue tootmine reostab rohkem?
Miks ei ole loosungit, et tootke vastupidavamaid spm autosid ja nende pikema kestvusega säästame loodust?
Aga see kõik ongi poliitika- raha peab liikuma suurtel kiirustel ja hulgakaupa ja küllap ärimehed juba selle liikuma panevad poliitikute abil.
Deus
09:30 23.02.2024
See rong on juba ammu läinud. Individualism ongi meil asjad sinna keeranud, kusnad praegu on, kõikidel elualadel.
Mäletan selgelt, kuidas üks sepik siin enda bussi keeras akude peale käima, keegi ei pannud seda pahaks vaid kõik elasid kaasa tehnilise lahenduse tegemisele. Siis tulid suunamudijad, ke sütlesid, et nüüd nii peabki olema. Miks nii öeldi? Raha.
Musk võttis väga ägeda sportmasina ja pani selle aku pealt tööle. Lotus ise oli juba äge masin ja see ahvatles. Edasi oli vaja ainult Lotusest pimestatud inimestele müüa maha õhulossid ja selle pealt teenima hakata.
Apple vaatas Sony pealt, et see k750i, mis nad tegid, on ikka üks ilgelt äge asi, mängib koõike muusikat, striimib videosid netist ja muud viled. Tegid kompaktsema ja paiskasid fännidele müüki ja sealt omakorda läks ekraaniplahvatuseks, igaüks tahtis oma osa saada.
Samsung vaatas, et suuremat akut on vaja, sest Google tehtud windowsi analoog telefonile nimega Android (üks soft, mis töötab iga raua peal) sööb maru palju seda akut. Turul olnud Dell Streak oli tegelikult olemas juba kuid keegi ei teadnud seda, Samsung aga hakkas probleemi lahendama teistmoodi - aasta aega hakati süstima inimeste teadvusesse, et ega see suur ekraan nüüd nii halb ka pole, vaata, mis saad selle peal kõike kokku joonistada ja ei pea silmi pingutama enam jne. Reklaamiks oli siis Samsung Galaxy Note, seda reklaamiti kõikidel EM, MM jne spordivõistlustel, seda reklaamiti ISEGI DIscovery!!! kanalil ja see oli alustala tänapäevasele 6 tolli telefoniekraanidele.
Autode suurte ekraanide süstimisi tehakse läbi seriaalide, tavaliselt küll margispetsiifiliselt, seda nimetatakse Product Displacement.
Ma ei saa öelda, et olen ise isiklikult kõik reklaamitrikid läbi näinud, mis inimestega tehakse aga hetkel õhulosside peal kasvanud elektriautod on ponzi skeem investoritele ja kinni maksavad ainult käputäis inimesi. Ma annaks ka oma osa sinna kusjuures, sest tehnilisest vaatevinklist särtsukas on muhe asi, väga tore jublakas, mida omada.
Selletõttu on mul ka olemas lauapinna kõlariks muutev aparatuur lisaks enda ehitatud mürakastile, selle pärast on mul olemas kuskil sahtlis kalibreeritud mikker tavalise mikri asemel, selle pärast kõnnin ma ehtsast puidust kepiga ringi, mitte mingi alumiiniumkärakaga, selle pärast magan ma autos, mitte ei vaevle telgi püstipanekuga jne jne.
Reaalsuses nagu näha, on olemas ennast tõestanud kauakestvad originaalid või alternatiivid, mis ka töötavad ja esimesena mainitud asjad on "novelty items" ehk tõlkes uudistooted ehk veel omakorda tõlkes "hea omada aga pole vajalik".
Elektriauto on uudistoode ja uudistoote pealesurumine reklaamiga oleks veel vabandatav aga seaduste ja regulatsioonidega, enam ei ole.
Magister_
09:47 23.02.2024
Deus palun ära kasuta enda jutus sõnu investor, investeerimine, ponzi skeem. Sa topid need täiesti valesse konteksti. Kui alles oli siin jutt, et ka elektriautodes ei ole mingit innovatsiooni ja 100 km sõiduulatusega elektriauto oli olemas juba pea 100 aastat tagasi, siis milles seisneb Muski õhulosside müümine? Ta on pannud aluse ühele uuele autobrändile ja toodab reaalselt elektriautosid. Miks Muski tehased on õhulossid aga mõne teise vana autotootja uus tehas, kust tehakse elektriautosid ei ole õhuloss?

Kuskil jäi sulle ette space x . No samamoodi on see ju päris asi, starlink on päris asi. Milles on investor Deusi eriline viha Muski vastu?. Äkki on sul Jensen Huang i kohta ka midagi viriseda?

Deus
10:07 23.02.2024
Esimesele lausele vastus - http://eki.ee/dict/ies/index.cgi?Q=ponzi Hari ennast enne kui paukuma tuled, sest sellist idiootsust ei saa isegi targutamiseks nimetada.

Esimesele küsimusele vastus: Keri tagasi ja loe.

Teisele küsimusele vastus: Keri tagasi ja loe, mida teised autotootjad teevad.

Kolmandale küsimusele vastus: Keri tagasi ja loe uuesti SpaceX kohta.

Lõppsõnana: StartUp tuleb ka reaalse tootega välja, paljud neist sul siin nüüd veele püsima jäänud on? Veel enam, tuleb vaadata kriitilise pilguga, kas antud toodet on üldse võimalik luua sellise raha eest või müüakse ka lihtsalt õhulosse?
PS! Ma ei tegele investeerimisega, pole kunagi tegelenud ja ei hakka kunagi tegelema, minu "investeeringud" on ainult püsivat väärtust omava vara soetamine, vorsti toob lauale palgatöö ja pension.
Magister_
11:33 23.02.2024
See on kaugele näha, et sa investeerimisega ei tegele. Pane oma suu siis kinni selles osas, kui su enda riskitaluvus on 0. Kui endal igasugune ettevõtja soon puudub, siis ole lihtsalt vait.

Ja need tagasi kerimise, et sinu asjatundmatut juttu uuesti lugeda, milleks? Ponzi skeem on algusest peale üles ehitatud pettusele. Startupindus seda aga ei ole. Üksikud petiseid on igal pool. Ja see, et 4/5 startupidest ei jõua kuskile, on normaalne. Iga startupi investor või investeerimisfond teab ja arvestab sellega. See on äri loomulik osa. Elon Muski ärisid ponzi skeemiga võrrelda on lihtsalt lollus. Kibestunud varapässistunud inimese vingumine
fdghfgh
12:55 23.02.2024
Soomlane on hinna ja läbisõidu suhtega rahul.
„Hinnad on drastiliselt kukkunud. Ostsin 3600 euro hulgimüüjalt, kes soovis sellest lahti saada, töötava esmaklassilise Leafi,” rääkis Ilta- Sanomatele üks ettevõtja. Aku seisukorra kohta ütles mees, et täislaetud akuga "saaks 60 kilomeetrit tööle ja tagasi".
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120272637/vanema-elektriau
to-saab-soomes-katte-juba-paari-tuhande-euro-eest

Kärss
13:36 23.02.2024
Kuna kogu teema on poliitikaga seotud, siis illustreeriv valetamise näide ka otse poliitikast, mille tagajärjed meid kõiki juba praegu puudutavad. Valetamine on paha, aga sisuliselt tähendab valetamine lollide otsimist, kes uskuma jäävad ja õnge lähevad. Lehtme punutud skeem on klassikaline näide, südametunnistusega ja heas mõttes naiivsed inimesed kõikmõeldavatelt elualadelt neelasid tema poolt visatud konksu alla. Investorid on samas juba väga konkreetne sihtgrupp, kellel on õigustatud ootused. See pole enam petmine, vaid ülim jultumus, valetada silma pilgutamata suunatult nendele inimestele, kes sinusse usuvad ja kes on sind tõstnud sinna, mis annab üldse võimaluse oma valede levitamiseks nii suurtele massidele. Peaministripartei puhul tuleb kurvalt tõdeda, et see pole mitte ühe inimese soolo, vaid OMA VALIJATELE näkku valetamist toetas tema tagasivalimise näol ka terve organisatsioon, aga see polegi praegu oluline. Ütlemata sarnane olukord Muskiga, kes ratsutab oma investorite kapitali arvelt ja annab välja üha uusi ja uusi lubadusi sellest, mille puhul ta teab ka ise, et ettevõte neid etteantud rahasummade ja ajaraami ulatuses täita ei suuda. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me. Kui see nii ei oleks ja teadliku blufi asemel oleks tegemist lihtsalt rumala lahmijaga, ei saa sedagi kasutada vabandusena, sest mõlemal juhul on tegemist vale inimesega sellisel ametikohal käsutamas investorite kapitali. See ei kahanda muidugi tema väärtust blufi osava müügimehena. Sama käib ka peaministri kohta.

On ikka meeles, mida need mõisted täpselt tähendavad? Ponzi skeem ei tähenda mitte lihtsalt pettust, vaid ühte eesmärgipärase pettuse struktuuri. Kui vaadata nüüd ühel pildil korraga kõiki Muski ärisid, tuleb sealt välja juba üsna kirju pilt ja raske on öelda, kas seal on tegemist Ponzi skeemiga või millegi veel keerulisemaga, sest millise skeemi osaga ta neisse omavahel seotud mullidesse õhku puhub, on peaaegu võimatu eristada ja täiesti võimatu teineteisest lahus hoida. Seda kinnitab isegi Su enda kommentaar, sest Sa pead nende ühiseks nimetajaks Muski ja seod automaatselt Teslaga ka tema teised ärid, mis Ponzi skeemi välistades ei peaks väärima üldse mainimistki.

Teemasse kah: uue vedru kohta nüüd rohkem infot saadaval. Tegu on endiselt omakapitalil põhineva arendustöö tulemusega, mis peaks sobima suht ideaalselt linnaoludesse iibepuudeliste perede säästuliikuriks ja "tagurpidi" laadimisega ka nädalavahetuseti suvila toitmiseks. Kuigi just salongi disaini järgi tundub, et ka see hakkab vaikselt muutuma mängukonsooliks oma ekraanimerega. Kui need ekraanid töötavad külmades oludes sama kehvalt (st on pimedad) kui teiste Daciate omad, siis osutitega kellade ja füüsiliste nuppude puudus on põhjamaade kontekstis küll väga rohevaenulik arengusuund.
https://auto.geenius.ee/rubriik/elektriautod/uuenenud-dacia-
spring-sai-moodsamat-tehnoloogiat-ja-uhe-vaga-olulise-lisafu
nktsiooni/
fdghfgh
13:44 23.02.2024
Lihtsalt vahemärkusena, et springil on siiski tunduvalt rohkem vasteid kui ainult vedru või kevad. Kuna autol mingeid quasimodo tunnuseid justkui ei ole, siis võiks vedru asemel mõne ilusama nime valida.
https://translate.google.ee/?hl=et&sl=auto&tl=et&
;text=spring&op=translate
Magister_
14:12 23.02.2024
Apple, Amazon, Microsoft, Google, Meta, Tesla, Nvidia.....kõik olid kunagi startupid. Esimeses ringis andsid neile raha FFF-id. Puudus igasugune garantii, et keegi enda raha kunagi veel näeb. Teises ringis annavad raha juba natuke teadlikumad investorid, ehk inglid, kes arvatavad , et 10-20% võivad ehk õnnestuda . Sealt edasi juba VC-d. Ka nemad kannavad lõpuks rohkem kui 50% investeeringutest maha. Ka see on normaalne, et startupi, mis pole mingit kasumit teeninud, asutaja saab selle investorite raha eest palka, ta saab mitmetes investeerimisringides ka raha oma osaluse eest rohkem välja võtta , ehk ta saab justkui uute investorite käest intressi. Ka mõni vana investor saab sobival hetkel kasumiga välja astuda kui on keegi kes osaluse ostab. Kõik see käib asja juurde.

Kui meist kõik oleks nn kusekurnajad, kes siis töökohti looks?
Mina ise tööandja ei ole, aga suhtun suure respektiga ettevõtjatesse, kes julgevad riskida ebaõnnestumisega. Samamoodi respekt investorite suunas, kes paigutavad raha äriideedesse, millest enamus ei vea lõpuks välja.

Neid suuri mulle on olnud mitmeid, kus taga ei ole midagi. Tõenäoliselt on ka Muskil pekki läinud asju rohkem kui küll. Aga see, et on olnud investorid, kes on Muski algatustesse raha pannud on nende asi ja risk. Ja kui mõni on hea müügimees, siis miks peab selle eest kottima, isegi kui kaup ei ole päris see, mis lubati?

Huvitav ka Deus või Kärss oma lapsele annaks raha mingi äri alustamiseks, kui tulemus on prognoosimatu?
Kärss
14:59 23.02.2024
# Ja kui mõni on hea müügimees, siis miks peab selle eest kottima, isegi kui kaup ei ole päris see, mis lubati?

Selle eest, et see on teadlik valetamine raha saamiseks. See eristab neid nendest, kes teevad täpselt sama asja ausalt ja ilma valetamata.

Kõik mu lapsed said raha aktsiatesse investeerimiseks ja kinkisin neile enda valitud aktsiatena ka mingi algkapitali. Mitte, et selle pealt otseselt teenida, aga just et õppida investeerimist, sellega seotud ohtusid, bluffimist jms, et nad loeksid ja uuriksid börsiettevõtete kohta jne. Tagantjärele tarkusena olen ise küll kordades parem investor mistahes pensionifondidest, aga lastest tulevad ehk paremad, sest nemad on selle sees alates ajast, kui nad arvutama õppisid ja oma esimesed taskurahad said. Loomulikult kuuluvad selle hulka ka kaotused, aga on väga suur vahe, kas läheb äri halvasti või valetatakse teadlikult ja süstemaatiliselt. Mu eelmise postituste näidete puhul ei tohiks sellist küsimustki tekkida. Vahe vaid selles, kui suurelt valetatakse ja kui palju raha (või võimu) valetades kokku kraabitakse (=valetamise abil ausate ees konkurentsieelist saadakse). Üldiselt mullidel on kombeks lõhkeda, ja lollidel, kes mullidesse usuvad, lisanduda.
Deus
15:15 23.02.2024
Viimane kord hoiatan, et eelnevad postitused loe läbi enne uue tegemist. Kõik on juba kirjutatud ja näited toodud faktuaalselt ja sa siin oletad lihtsalt.
Deus
19:01 24.02.2024
Kärss
13:29 25.02.2024
#Lihtsalt vahemärkusena, et springil on siiski tunduvalt rohkem vasteid kui ainult vedru

No see esimene tõlkevaste kirjeldab lihtsalt kõige paremini nii selle auto välimust kui ka tunnet roolitaga:)

Küsimus aga targematele selle artikli osas

Kui aku mahtuvuse kukkumine 100% pealt 80% peale on aeglane, siis üksikute näidete pealt tutvusringkonnas olen siin varemgi välja toonud, et sealt edasi kipub mahtuvuse kukkumise kiirus kasvama eksponentsiaalselt, sest kõik elemendid on vanad ja probleemide hulk hakkab kasvama. Loogiliselt võttes peaks neil paari tonniga pakutavatel Leafidel jaguma sõidurõõmu juba suht üürikeseks ajaks, aga mis saab edasi?

Väga ammu räägiti sellest, et auto jaoks kõlbmatu akupakk kõlbab veel kaua kasutada mujal ja autole saab osta uue. Autolt ka elektroonikat maha korjamata akut sisuliselt kasutada ei saa ja siiani on see elektroonika eraldi romulast ostes veel jaburalt kallis. Et ainus tee ongi praegu sulatusahjud autode puhul, millel on aku ressurss otsas, kuid muu auto ressursist kasutatud ära ainult tillukene osa?

Juba praegu kohtab linnas parklates seda fenomeni, et elektriauto ümbrusesse ei taheta parkida, sest hirm süttimise ees on suur (olgugi et väiksem fossiilikatega võrreldes, aga särtsuauto puhul on see hallatav risk - näed ja pargid lihtsalt mujale, nt mõne fossiilauto kõrvale:)). Huvitav, kas sellise 10a vana ja 50% akumahuga nt Leafi või Mievi isesüttimise või laadimisel süttimise risk on suurem uutest ja kui palju? Ostmist kaaludes tegelikult väga oluline teadmine. Akukeemia põhjal peaks olema sellise riski hinnang vanusega seostades võimalik isegi graafikuna välja tuua.

Kuna akude hinnad pole mõistlikuks muutunud, on vist oodata nt Leafi kategoorias peagi kas:
- tohutul hulgal seisma jäänud autosid
- tuleb avalikuks see mull, kui lühikene on nende elukaar vanade (mitte uute!) fossiilikatega võrreldes just käigushoidmise kulude poolest.

PS: vanade happeakupõhiste särtsukatega selliseid probleeme polnud. St parandatud lennukauguse ja aku elukaare arvelt on tekitatud uued probleemid. Praegu valitud suund särtsuautonduses pole ju ainuvõimalik, vaid rohepesuraha ja poliitika toel loodud mull - mingites ambitsioonides paar sammu tagasi astudes võiks olla äkki kogu see valdkond hoopis keskkonnasõbralikum. Pean silmas just seda, et akuautod oleks suunitletud just linnatranspordiks ja vedama omaenda aku asemel pigem kaupa/inimesi ilma, et keegi peaks üldse saamagi sellega võtta ette pikki ja kiireid maanteesõite (=suurem õhutakistus ja pidurdusenergia puudumine).
13:51 25.02.2024
Kellel huvi tasub Karel Piiroja mitsubishi mv jutustused Youtubest läbi vaadatata. mõistlik ja argumenteeritud jutt.

Audi S6 vs i-MieV linnas.
https://www.youtube.com/watch?v=uwZWBHUk0Jk
i-MieV-ga Tallinnast Põlvasse ja tagasi
https://www.youtube.com/watch?v=ffoWjObRJe8
14:27 25.02.2024
Lisaks veel juurde, et see Karel Piiroja sotsiaaltöötajate i-MieV on pea 12 aastat vana (2012 alates uuena Eestis) masin. tänaseks päevaks on läbisõit pea 115000 km. võib arvata, et sellel autol on peal originaalaku ja sõiduulatus soojemal poolaastal on Piiroja videotes 115-120 km täis aku korral. asi väga nigel ei ole. Jah aku mahtuvusest on alles 70%, aga need pikema otsa sõitmise testid näitasid, et see 10+ aastat vana elektrikas kannab selle 100 km sõiduulatuse ka kahe raske mehe ja ühe naise koormaga maanteel välja. Seega aku veel täiesti kasutatav kui sellist autot linnas ainult kasutada. Tõsi, talvel on jama, kuna kogu see küttesüsteem on nigel ja viib sõiduulatuse väikseks.
Kärss
14:40 25.02.2024
Thanks! Väga hea video! Panen aja säästmiseks siia uuesti S6 vs MieVi võrdluse, kus video hakkab käima kohe õigest hetkest (13.50-20.50). Selle jupikese vaatamine võiks siin teemas sõnaõigust omades kohustuslik olla;). Samas mõistan, miks paljudele nende saateformaat ei sobi ja neid vidosid vaadata ei viitsi (sest kuulun ka ise nende hulka).
https://youtu.be/uwZWBHUk0Jk?t=830
Minu jaoks oli huvitav näha, mis linnas sellistel kellaaegadel toimub, sest ma olen end alati ebameeldivatest asjadest distantseerinud. Ca 15a tagasi, kui sama trajektoori tuli liikuda (Kadriorust Mustaka lõppu), tegin seda võimaluse korral alati jalgrattaga (st liikluseta teid mööda) või autoga kesklinna ronimata, sest see oli mugavam (ja samas pikem ja võibolla ka aeglasem). Sealt videost tuleb hästi välja ka see, et ainsad särtsuka eelised on seotud rahaga ja bussiridade kasutamisega - kui särtsukaid tuleb rohkem ja bussiradade eelis kaotatakse...

Raha on alati argument, aga raha lugemine ilma arvutusoskuseta on suht pointless. St kilomeetrikulu sisse tuleks arvestada peale särtsu ka hinnalangus, kallim kasko hind jne. Ega MieV ka siis S6-ks ei muutu, ei rahaliselt ega ka mugavuses.

Raha teiselt poolt: me kõik teeme paljudes asjades valikuid mingite väga individuaalsete võimaluste piiride ulatuses, sest eesmärk pole ju see, et surres võimalikult palju raha alles oleks jäänud. Nt auto (nii kogukulu kui ka km hinna) puhul on mingi valulävi, milleni oled valmis maksma ka suurema mugavuse eest. Seda videolõiku vaadates tuleb hästi välja, kuidas erinevad inimesed selle probleemi on lahendanud ja on ka rahul oma valikutega. Nt et autos veedetud aeg ei oleks niisama raisatud aeg, vaid millelegi meeldivale kulutatud aeg, mille kõrval need kolonnid on täiesti kolmandajärgulise tähtsusega. Vastukaaluks siis need, kes tegelevadki autos ainult sõitmisega, teistest ette trügimisega, sihtpunkti kiirustamisega...
17:49 25.02.2024

Elektriautode hinnad on languses nii uutel, kui ka kasutatutel ja ostja jaoks on see ainult hea.
Marko
19:13 25.02.2024
Kuule säästuvana, lugema peab ka ikka! Või ongi kogu su olemus ainult oma agenda külvamine?
19:49 25.02.2024
Mis agenda? Kas elektriautode hinnalangusest teavitamine on vale? Kas elektriautode hinnalangus ei ole ostjale hea uudis? Kas inimestel ei ole õigus sellest teada saada, eriti peagi jõustuva automaksu valguses? Kas sind häirib, et ma tõmban võrdumärgi säästlikuse ja elektriautode hinnalanguse vahele? Kui sinu jaoks on tähtis naaberriigis toodetud fossiilkütuse kasutamine ja selle kasutamise eest rohkem maksmine, siis sul on selleks täielik õigus. Meil on vaba maa ja oleme kõik oma otsustes vabad. Tähris on aga endale ausalt tunnistada, fossiilauto pidamine läheb võrreldes elektriauto omamisega üha kallimaks.
Deus
19:51 25.02.2024
Kasutatud iMiev või Leaf, seal vahet pole, jämedalt 15000 euri uus akupakk, kus uus BMS ja elemendid sees ja elu ilus, saad suurema läbisõidu, kui tehasest anti. Mis puutub akude ohutusse läbi aegumise, siis kaks faktorit, üks suurendab ohutust ja teine vähendab.
Suurendab ihutust see, et akusse ei mahu lihtsalt nii palju energiat, kui värskesse elementi ehk siis termotsüklisse lendamise oht vähene kui on aga.
Suurendab ohtlikust see, eg akudesse tekivad jäägid nagu näiteks ka pliiakudele sulfitikiht. Liitiumakus on natukene teised soolad aga on. Need omakorda tingivad suurema sisetakistuse ja mängivad rolli just laadimisel ja tühjenemisel aga seistes ja mittekasutamisel ei mängi.
Liitiumakude nö riiulis hoidmise ohutuim vahemik on seal 3,6 kuni 3,8 volti, mis on umbes 60% - 70% kogumahutavusest.
Üks tabel, mis kaudselt väljendab seda, mida Kärss soovis näha: https://iopscience.iop.org/article/10.1149/1945-7111/ac53cc

Muudetud 25.02.24 19:52

Marko
20:00 25.02.2024
Sa püüad jätta muljet, et analüüsid ja vaidled argumenteeritult vastu, aga endal on üle-eelmine postitus lugemata! Lihtsalt paned jälle sulle meeldiva infokillu üles ja tehtud....
Seepärast su juttude peale muiataksegi! Eriti siin, petrolheadide liivakastis.

Muudetud 25.02.24 20:02

20:54 25.02.2024
Karel Piiroja ostis selle I-MieVi mõne tuhande eest. Kasko ei ole teemaks, liikluskindlustus on sellisel autol 25-30 eur aastas.
mõne päeva eest müüdi üks siin https://www.osta.ee/mitsubishi-i-miev-120bgx-207819493.html
Arvestades läbisõidu väiksust ja seda, et ei ole midagi põhiaku kohta mainitud, siis pakun, et see sõidetav. Karel Piiroja enda kogemus sama vana aga tänasels 115000 km sõitnud autoga näitab, et aku pärast võiks veel sõita edasi. kui osta miski 1000 euriga selline nagu oksjonil, laduda sinna remondiks 1500-2000 eur sisse ja panna talvele mõeldes peale 4 kw webasto miski 1000 eur eest, siis võiks kokku 4000 investeeringuga olla linnasõiduks igati ok masin aastaringi. 4 kw Webasto põletab vist miski kuni 0,5l kütust tunnis, kuna auto väike siis osakoormusel märksa vähem. Kui kodus on laadimisvõimalus olemas, siis täiesti aktsepeeritav linnasõiduk või ka maal sõitmiseks, kui päevas ei ole vaja näiteks üle 70 km sõita. Webasto oleks totter elektrika peal, aga no mis sa hädaga teed.

PS: sattusin Piiroja kanalile täiesti juhuslikult mingi paar nädalat tagasi ja mulle selle tüübi kajastused meeldivad ja sellise vana elektrimasina endale kaela võtmise on ta suutnud mulle peaaegu maha müüa :)
Deus
21:03 25.02.2024
Hindadega on sul veits võssa. Ise tehes saad diiselpuhuri 2kW 5kW 8 kW praeguselt turult 80- 140 euri eest ja veedad mõned tunnid seda paigaldades. iMiev puhul pole mõtet raakida vedelikusoojendajast webasto või ebersprähcher võtmes, võiks ise ka aru saada, miks. Kütusekulu on 2kW jaoks antud, seal oleneb muidugi pumpamise kiirusest ehk pumbast. Ma olen neid omast käest läbi lasknud mitmeid ja siin on mitmel mehel need kodus ruumide soojendamiseks isegi olemas nagu ka mul garaaži.
Sellest kasutatu asja ostmisest loe uuesti, mida Kärss ütles!!! Ja mis murekohti ta välja tõi.
Ei ole see elu nii ilus. Piiroja teab mida teeb ja ei aja niisama müügijuttu kuid vananemine jõuab ka tema säästumasinale kohale. Reaalselt vaadates, siis tal lihtsalt vedas selle iendiga, neid on palju kehvemas konditsioonis olemas, paremas aga mitte.
21:14 25.02.2024
Marko, minu viga vabandan! Pean ilmselt hakkama siin petrolheadide liivakastis tihedamini käima, et muuta see autofoorumi elektriautode teema ikkagi elektriautode teemaks. Petrolheadid, kes kunagi elektriautos istunudki ei ole, risustavad niigi Facebooki jt. kõikvõimalikke elektriauode teemasid, surudes oma fossiili kõigile peale. :)
22:51 25.02.2024
kui panna sellise iMieV projekti alla näiteks 4000 ja siis selgub aasta pärast, et põhiaku on peetis, siis saab rahaline kahju olla maksimaalselt 4000. ei ole nagu palju.

või osta selline, mis ei peaks vajama remonti ja siis mõtlema midagi talveks välja.
https://www.auto24.ee/soidukid/3859777
jällegi - maksumaalne kahju ei saa olla suurem, kui alla pandud raha. ja no proovisõit toob selle kohe välja kui see müüja lubatud 130 km linnas sõiduulatust on täiesti vale ja aku on peetis.
Deus
23:32 25.02.2024
Rahaline kahju 4k on mõnel päris valus pauk. Kui nii palju raha loopida on, mine tegele heategevusega ja sõida taksoga, pole sulle ei elektrikat ega bensukat vaja, näiteks Peeteli lastekeskus saab suisa paar kuud endale kütet ja tegevust selle raha eest. Hetkel aga kui eeldada, et mootor on jõus, siis minimaalne väljaminek kasutatud särtsuka norm konditsiooni saamine on 20k. 15k maksva akupaki võrdluseks võiks tuua turn-key chevy v8 otse tehasest, mida on paarisaja hobusega kaasa aidatud.
Võrdlus on kohane antud olukorras kusjuures, sest sisuliselt võrdub vana akuga särtsuka ostmine vetikamahla tarbiva isendi puhul raami ostmisega, kuhu uus süda vahele panna, rahaliselt. Eriti valus on siinkohal see, et kasutatud südame saab tonniga vahele enamasti järgmiseks 100 000 km läbimiseks, särtsukaga seda rõõmu rahakotil pole.
Muid võrdlusi pole aga vaja tuua, ülejäänud auto juures mädaneb samas tempos hoolimata jõuallikast.

Edit: mis puutub lingitud mitsusse, siis palun kerida teemat tagasi ja saad teada, millised väljaminekud sind ootavad.

Muudetud 25.02.24 23:34

Magister_
23:44 25.02.2024
Maksimaalse kahju arvestamisel tuleb maha arvestada see, et kui autoga reaalselt sõideti see aasta ja elektriga on see kodus laadides kordades odavam. Lisaks tuleb arvestada et iga auto kaotab väärtust nagunii. Kui näitena see 4000 eur aasta pärast maha kanda, siis samal perioodil oleks uuepoolne bensiinikas sama palju võibolla väärtust kaotanud ja lisaks 1500-2000 eur eest rohkem kütuse eest tahtnud.
A66 magistrile
07:19 26.02.2024
Seletan lihtsalt. Paar aastat vana etron on kaotanud poole oma hinnast, sest 300 km akutäiega on BS. Kähku saadakse aru, et kulukas on sellist pidada. Kilomeetrihind tuleb väga kallis kui tahad kodust kaugemal käia kui 100 km. 100 kw aku laadimine u. 50€ kiirekas, max 300 km sõita. Tänan, ei. Elektrikas tasub end ainult juhul, kui tiirled kodu lähedal ja on oma maja. Päris lihtne, onju?
Magister_
08:19 26.02.2024
Mina elektriauto üles kiitja ei ole. Rasked kolakad. Aga see imiev on just selline elektrikas, millised võiks linnas valdavad olla. Ei ole suur, ei ole raske. Valdava enamuse linnas ja linna ümber elavate päevane sõit ei ületa 70 km. Aga kodus või töökohas peab siis laadida saama.
mati1222
11:49 26.02.2024
Ja palju neid on, kes kodus või tööl laadida saavad, terved mäed täis.
13:10 26.02.2024
Kuna olen tõiesti veendunult otsustanud, et minu järgmine auto, kui üldse niipea autot veel omada, saab olem elektrik, siis olen kortermaja elanikuna teinud uurimistööd, mida selles keskkonnas omada. Hetkel on sõelale jäänud kolm korteris laetava akuga väikeautot ja üks tavaline, aga kahepoolse laadijaga elektriauto.
1. https://www.squadmobility.com/ Seda laeb seistes ka katusel olev päikesepaneel.
2. https://www.silence.eco/en/book-a-test/ Selle akust saab voolu ka välja võtta.
3. https://www.xev-global.com/index.html Lihtsalt lõbus autoke
4. https://auto.geenius.ee/rubriik/elektriautod/uuenenud-dacia-
spring-sai-moodsamat-tehnoloogiat-ja-uhe-vaga-olulise-lisafu
nktsiooni/
Ka linna ok lahendus.
Ei saa jätta juurde lisamast, et 90% juhtudel kasutan praegu linnas liikumiseks hoopis ühistransporti ja tõuksi. :)
Botsa
13:42 26.02.2024
Wampiiroja ja ko. Ma tõesti ei mõista, MIKS ma peaks selle kohutava õuduse omale kaela võtma kui reaalselt saaks praegu veel 300 euro eest kuus TUTIKA ja oluliselt automa elektriauto? Ilma ise sentigi alla panemata CityM'is viimased 4 hinnaga 15990€. Kuna toetus on 4K siis kõik need junnid peaks selelst omajagu VÄHEM maksma, mitte nagu praegu a24's et odavaim jäledus on 4300€. HETKEL on KiKis kirjas et alles on VEEL 495 EV ostu toetuse raha eraisikutele. Ja 594 autot saaks ettevõtetd osta. Kokku 1089 võimalikku UUT elektriautokest! Hiinlased tulevad, Spring sai uuenduse ja on täitsa "söödav" juba - oluliselt lihtsam on maksta reaalse tarbimise eest raha alla panemata! See 25-30K€ hinanklass on juba reaalsus täitsa sõitvate ja väljanägevate autokeste eest. Ka see uus GWM ORA 3 kus tutvumishinnaga isendile ajatamisele läheks 21tuhat, saaks kätte koos kaskoga u.350 euro eest kuus nii et sentigi oma raha alla ei pane. Raatsid miski "tonnikese-kaks" kasutuauto soetusmaksumuse jagu oma raha ka kulutada on veel odavam. Saad UUE!

Nii kurb kui see ka pole, siis a24 müügikuulutustes ei ole MITTEe ÜHTE ostmist väärt kasutut autot hinnaklassis kuni 30 tuhat. Täna kannatab vaid tuliuut toetusega osta ja neid on veel tuhatkond saadaval! Dacia ja hiinlased tapsid õnneks selle turu ära!!! See on täitsa "nummi punn": https://www.auto24.ee/soidukid/4004945