Autondus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Elektriauto mõttekus ja kasutamise mured-rõõmud

Deus
16:22 18.03.2024
Tore näha, et ausaid inimesi ka veel olemas on.
Teema algataja:
Just over 600,000km or nearly 375,000 miles.
Original battery with 16% loss of range (379km > 318km).
Ehk siis 600 000km langenud ainult 16%
Kommentaatorid:
This it’s just rubbish. 2 of our Tesla 3 long range company cars just with 85.000 and 103.000 km have more than 16% battery degradation.

JA ülejäänud kahtlustavad salajast akuvahetust, sest muud loogilist seletust pole, mis ei painutaks teaduse esitatud numbreid ega ka reaalkasutust.

Hea lugemine igatahes, tänud.
Kärss
18:19 18.03.2024
See “long range” mõiste on degradeerunud selle aja jooksul rohkem kui nendel autodel kasutatud akud:))

Panen siia ühe vana pildi olukorrast, mis oli alles üsna hiljuti tüüpiline paljudes tanklates maakohtades. Täiesti tavalise lihtsurelikule kättesaadava (mitte mingi long-range tippmudeli) Passat B4 TDI 66kw universaali kütusepaak mahutab 105L ja selle maanteekulu on autodata andmetel 4,2L/100km:
https://www.auto-data.net/en/volkswagen-passat-variant-b4-1.
9-tdi-90hp-8986

St ühe paagitäiega oli auto “lennukaugus” maanteel 2500km! Niimoodi tungiga tõstes õnnestus mahutada paaki juurde alati üle 4L kütust, mis andis juurde üle 100km lennukaugust. Ehk siis praegu alla 1000e maksva auto niiviisi tõstmine annab tankides vähemalt sama palju lennukaugust, kui praegu kasutatud Leafid peale öö läbi laadimist üldse sõita suudavad!

Nüüd 30 aastat hiljem ei ole Teslal piinlik lisada 60K+ maksvale mudelile “long range” nimetust, kui auto lennukaugus piirdub ideaalolukorras (linnas, soojas kliimas) 700km-ga, kuid tegelikud ja kasutuskogemusi lugedes niigi optimistlikudki numbrid on antud tehase poolt kõigis muudes oludes väiksemad (nt maanteel olenevalt temperatuurist 360-480km jne, igaüks leiab ka ise). Long range my ass, õppige turundama! Tänapäeval oleks nagu kõik pahupidi, must on valge, sõda on rahu, see siin on aga innovatsioon:))
Lazareth LMV
09:24 19.03.2024
Deus
09:58 19.03.2024
Lendab ta siiski reaktiivmootorite abil, mitte elektri. Elektriga suudab kuni 100km vahemaid läbida.
Kuidas hoida igal aastal kokku
14:48 19.03.2024
Kuidas hoia igal aastal kokku tuhandeid? Ära usu uhhuundus!
Delfi lükkab ümber järjekordse vandenõuteooria.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120279007/faktikontroll-elumaj
a-tulekahju-ei-pohjustanud-elektriauto-vaid-sisepolemismooto
riga-vaikebuss
Deus
20:43 19.03.2024
Sidrun c3ev postitus kustutatud. Eelnev tekst lugemata ja sellest tulenevalt hunnik oletusi kirja pandud. LFP on tore kuid ühe pisikese miinusega hetkel. Leia see miinus võrreldes NMC jne keemiatega ja kirjuta postitus uuesti. Oletuslikult oli sul matemaatika paigas, ei saa vaielda kuid üks ainukene tingimus täitmata, mis selle mõttekäigu reaalsuses ära nullib.

Delfi faktikontroll on ka reaalsusest natukene kaugel. Kütusepaagid nimelt ei plahvata :)

Muudetud 19.03.24 20:45

00:43 20.03.2024
Deus, selle eest aga plahvatavad väga hästi naftatöötlemistehased ja see mõjutab ka kütuse hinda meie tanklates.
https://majandus.postimees.ee/7983213/nafta-hind-tousis-pea-
5-kuu-korgeimale-tasemele
Deus
08:38 20.03.2024
Ma ei saa aru, kuidas see on relevantne faktile, et auto kütusepaagis peab plahvatuseks olema ideaalne konsentratsioon hapnikust ja kütuseaurust ehk 14,7 õhku ja 1 osa kütust, auru kujul. Tehastes on natukene teised tegurid mängimas, mida peaks iga natukenegi iseseisvalt mõtlev inimene aru saama.
Demagoogia ja trollimise eest võta nüüd puhkus.

Muudetud 20.03.24 08:40

Sidrun c3ev
10:44 20.03.2024
Ma olen seda teemat jälginud, aga Deus, ole palun hea ja too see miinus välja, mis kõik ära nullib. Laste kasvatamise ja tööl käimise kõrvalt ei jõua hakata kõike uuesti läbi lugema. Olen tänulik, kui saaksite mu silmaringi selles osas avardada!
Deus
10:54 20.03.2024
LFP energiatihedus on pea kaks korda väiksem.
160 Wh/kg vs 250 Wh/kg
See on ka põhjus, miks endiselt kasutatakse seda ohtlikumat ja vähemkestvat NMC keemiat, kaal vs läbisõit sisuliselt.

Muudetud 20.03.24 10:54

Sidrun c3ev
21:54 20.03.2024
Aitäh!
Selle LFP väiksema energiatihedusega olen kursis küll, kuid miks see miinus peaks kõik nullima? Tal on ju veel miinuseid võrreldes teiste koostistega, aga ta on ju kasutusel isegi odavamates Tesla Y versioonides ja Tesla Y oli kusjuures 2023 maailma enimmüüdud auto (mitte enimmüüdud elektriauto vaid enimmüüdud auto (viide 1)).
Ja ega Tesla selles üksi pole. Ford Mach-E hakkas neid kasutama (viide 2).
Hiinlased (ja hiina Teslad) on neid kasutanud juba mitmeid aastaid ning mul on küll mulje, et tavalised pereautod lähevadki selle keemia peale tasapisi üle. See on lihtsalt nii odav ja vastupidav.
Tellides Tesla lehelt Saksamaal tehtud kõige odavama mudel Y, saab eeldada, et suure tõenäosusega mingit olulist aku mahutavuse kahanemist ei teki isegi 20 aasta pärast, kui auto läbisõit on võib-olla lähenemas miljonile. Võiks arvestada, et selleks ajaks on 10% lännu. Pigem peaks meie kliimas ikka rooste (sh akukorpuse rooste) pärast muretsema.
Nii küll ei lähe, aga veidi naljatledes võib öelda, et kui auto läheb rooste tõttu mahakandmisele, siis võib tellida poest uue auto ilma akuta ning vana aku sinna asemele tõsta. Pole vaja isegi akut ümber töödelda.

Viide 1
https://www.best-selling-cars.com/brands/2023-full-year-glob
al-best-selling-car-models-worldwide/#:~:text=Tesla%20Model%
20Y%20%E2%80%93%20World's%20Best%2DSelling%20Car%20Mode
l%20in%202023&text=The%20Tesla%20Model%20Y%20sold,top%20
ten%20best%2Dsellers.%E2%80%9D

Viide 2
https://insideevs.com/news/681730/ford-mache-rwd-lfp-epa-rat
ing/#:~:text=This%20year%2C%20Ford%20for%20the,Extended%20Ra
nge%20(ER)%20versions
.
Deus
22:52 20.03.2024
Nullib sellega, et sama vahemaa läbimiseks on raskemat akut vaja ja raskem aku omakorda põhjustab väiksema läbisõidu ning oma arvutuses pead korrutama samuti väiksema läbisõiduga, mitte ei korruta LFP kestvust NMC viskekaugusega. Selliste vigade pärast inimestel valeteadmised tekivadki.
Sidrun c3ev
23:42 20.03.2024
Tesla mudel Y kõige väiksema sõiduulatusega LFP variant WLTP järgi 455km.
Võtame sellest veel 30% maha, et vältida neid (põhjendatud) arutelusid, et kui täpne või ebatäpne WLTP on. Järgi jääb 318km. Ümardame veel 300km peale.
Google pakub LFP mahu kaotuseks 2% 1000 tsükli kohta. Korrutame igaks juhuks kahega ja võtame, et aku peab vastu minimaalsed 3000 tsüklit, mille tõin välja kustutatud postituses.
Isegi selle suhteliselt pessimistliku arvutusega jõuab ju lõpuks miljoni lähedale.
Mis siin siis valesti on?
Deus
02:22 21.03.2024
2500 tsüklit enne kui 80% peale kukub - paberi järgi
1,2 milkut saad parimal juhul ühesõnaga.
Sul oli seal optimistlikult 2,5 milkut mainitud.
"Google pakub LFP mahu kaotuseks 2% 1000 tsükli kohta." - Kahjuks ei toimi see asi nii, kukkumine ei ole lineaarne, seda on siin teemas korduvalt öeldud.
Sidrun c3ev
09:49 22.03.2024
Ma tooksin siiski välja, et LFP kulumine on pigem lineaarne. See, et teistpidist seiskohta on siin teemas korduvalt öeldud, ei muuda reaalsust.
Alloleval lingil on graafikul hästi näha NMC ja LFP erinevat kulumist.
https://www.onecharge.biz/blog/lfp-lithium-batteries-live-lo
nger-than-nmc/

Kindlasti võib leida ka teistpidiseid näiteid, aga ma ei arva, et lineaarne kulumise variant tuleks välistada, sest nii on väidetud.

Kui seda graagikut veel vaadata, siis esimene LFP aku jõuab 80% peale 2750 juures. Seejuures on ka 4000 tsüklit võimalik. Olen näinud tulemusi, kus on saadud ka 7000 tsüklit, kui soodsamatel tingimistel laadida ja tühjaks laadida.

Arvestades (suhteliselt) lineaarset kulumist kuni 80%ni, siis näiteks LFP Tesla mudel 3 (maailma enimmüüdud auto väiksem versioon) võiks väga soodsatel tingimustel, näiteks 7000 tsüklit, läbida enne 80% jõudmist 2,9mln kilomeetrit. Kusjuures tõenäoliselt oleks ta edasi kasutatav. Siis on lihtsalt aku mahust 20% läinud.

Taaskord, reaalne elu toob neid numbreid sageli madalamale, aga selline asi on siiski võimalik. Ja arvestades, et keskmise auto läbisõit jääb praegugi alla poole miljoni, võib üks akupakk enne ümbertöötlust kestagi mitme auto eluea jagu.
kaader
10:27 22.03.2024
Siis on küll hästi, kui aku nii palju vastu peab. Keskmiselt sõidetakse 25k aastas. 20 aasta peale tuleb 500k km. Selleks ajaks on masin nagu nii moraalselt vananenud.
Deus
10:51 22.03.2024
Võtame nüüd lahti siin reklaamitud facebooki lingi omanikest ja nende reaalsetest kogemustest ja siis näeme, et ei vasta see sinu jutt Model 3 kohta mitte kuidagi tõele ega ka muu mitte.
Linaarsusest on kodanikul vale arusaam. Lineaarsus on see, et 2% kukub 1000 tsükliga ja järgmise 1000 tsükliga kukub 2% mitte 1000 tsükliga 2 ja siis järgmise 1000'ga juba 10.
Trollimatemaatika välja jätta, siis tõene on ainult üks lause: LPF on parema kesvusega ja ohutum kui NMC kuid NMC on energiatihedam.
Võite ennast siin kaheksasse sõlme keerata kasvõi aga reaalsust ei ole veel suutnud keegi painutada.
Veel üks asi, et uus nimi, mobiilneti ja tahvelarvuti kasutamine ei peida mu eest vanu nimesid, miks endiselt veel seda üritatakse? See, et kohe automaatsel block peale ei lenda, on minu vastutulelikkus ja heatahtlikus, mitte trolli kavalus.
Sidrun c3ev
13:34 22.03.2024
Tänan, olen kursis, et olen siin teemas mitme nime alt kommenteerinud ja,et see on reeglotega vastuolus.
Teema lihtsalt aastaid pikk ja ei jää kõik nimed meelde. Kui mu telefon pakkus välja nime, mida olin kasutanud, siis jäin praegu selle juurde.
Sellest hoolimata ei ole ma enda teada trollinud vaid püüdnud sisukat infot edastada ja küsinud ka küsimusi.
salvokas
21:52 22.03.2024
ETV pealt elektrika testimine 2 saadet, päris äge. Mõni entusiast lõikab sealt tükid ja paneb ka siia saate kokkuvõtvalt. "Ringvaade" oli saade. Ja siis ssab rohekate kommenttare nagu muda :-)
fdghfgh
06:50 23.03.2024
See ringvaate "test" oli nagu kogu ringvaade ise väga pinnapealne. Aru võis saada, et nad kasutasid neid nädala jooksul, aga kogu nö õhtu nael oli tln-trtu reis ja et muttika hiina punn sai tühjaks. Pidigi saama kui vahemaa ja auto poolt lubatu olid samad numbrid ja mutikas ilmselt hoidis gaasijalga ka madalamal kui oleks võinud. Mingil hetkel teatas ta kiiruseks 99.
Lisaks laadimised-äpid ja jamad nendega ja hind. Lõppkokkuvõte oli ka samuti selline pinnapealne, aga üldmulje jäi, et rohkem ajudekeppi kui auto nautimist. Seega elektrika pooldajaid nad ilmselt juurde ei tootnud, aga oleksin eeldanud natukene sisukamat testi, aga kuna err on nagunii omadega üsna lati alla jooksnud, siis las nad olla.
mati1222
10:23 23.03.2024
Kui see sama saade oli, siis hea vaadata kuidas joped ka silmini kinni tõmmatud. Huvitav, palju salongis tempi üldse hoiti.
A66 ekektrikast
11:50 23.03.2024
Ringvaade tõestas ilmekalt seda, mida olen ammu rääkinud. Elektrikas olgu väike, linnas kasutamiseks ja oma laadimisvöimalusega. Seega teine auto. Kõik muud variandid on kas üüberkallid või ei sobi üldse ning kasutegur on miinuses. Ja aega peab palju olema et kalli hinna eest kuskil bensukas tiksuda kui oled kodust kaugemale läinud.
audiag
13:25 23.03.2024
No isegi kui see akuauto suudaks pool miljonit või isegi terve miljoni läbi sõita...mis tavakasutaja sama palju 10 aastaga läbi sõita suudab? 10+-2 aastaga on see patarei igal juhul vanadusse surnud. Muide, 22183st auto24s müügis olevast autost 9563 on üle 10 a vanad. Kui kõik oleksid elektrikad, oleks meil autosid saadaval pea poole võrra vähem.
Deus
15:04 25.03.2024
Marss tagasi kerima teemat ja lugema mitte trollima siin!!! Kommentaar kustutatud.
Sidrun c3ev
14:46 26.03.2024
Vabandust, kui mu jutt trollimisena tundub! Vaatasin isegi paari trollimise definitsiooni ja ei osanud siiski seda enda jutuga seostada.
Elektriautode teemas elektriautode akudest rääkimine on ju igati teemakohane.
Panen siis teise viite ühele USA autokanalile, mis ei ole kusjuures üldsegi mingi elektriautode põhine kanal.
Umbes 1min 30sekundi peal tuuakse välja, et kui praegu on akude elueaks regulaatorite poolt soovitud 8 aastat, siis eksperdid arvavad, et peaks sätestama nõudeks 15 aastat ja mahu säilivuseks 85%. Seejuures tsiteeritakse suurte kogemustega J.B.Straubeli, kes ütleb, et keskmine akude eluiga on JUBA PRAEGU lähedal 15 aastale.
Seejärel viidatakse ühe teise firma uuringule, mis ütleb, et keskmine elektriauto kaotab praegu 8 aastaga umbes 20 miili (~32km) ning et peale selle LG akude praagi, mis tabas GM ja Hyundai mudeleid, on akude vahetused üpriski haruldased.

Juba praegu on ka auto24 lehel müügis üle 10 aasta vanuseid elektriautosid ajast kui esimesed (akude)lastehaigustega mudelid alles välja tulid. Seega arvan ikkagi, et on põhjust tagasihoidlikuks optimismiks selles osas, et akude probleem küll ei hakka autode saadavust või eluiga oluliselt mõjutama.
https://youtu.be/wvQrXX6a12U?si=IKjvJIMEEnPdKh6i
Deus
14:55 26.03.2024
Trollimine on tõeste väidete esitamine vääral kujul, mis kokkuvõttes hakkab tõena tunduma.
Kõik su väited tunduvad tõesed aga ei kajasta reaalsust, vabanda palju tahad. Kogu see jutt on siit läbi käinud.
LPF aku sureb 1% aastas - fakt. Siit tuletad sina, et kestab 20 aastat, sest 80% peale kukkumine võtab tõesti 20 aastat. Mis sa jätsid sisse arvestamata? Need akud ei ole sul riiulis vaid kasutusel! Ehk siis kogu tuletus on tegelikkuses trollimatemaatika!
Viimane kord ütlen, loe teema läbi enne kui siia tuled juba läbi nämmutatud asja uuesti ülesse keerutama. Kui aju ei võta, siis parem jäta kirjutamata, sõida ja naudi.
Esile toodud link on samasugune hobuseunenägu nagu hetkel on teemantakud ehk hetkel veel sci-fi.
Kordan ennast: kõige lihtsam on vaadata elektriauto aku kestvust garantii järgi. Garantii on 150 000km VÕI 8 aastat, pane tähele nüüd, juhin tähelepanu sõnale VÕI, see ei ole JA vaid VÕI. Inglise keeles pole tegu mitte AND vaid OR tingimusega.

Muudetud 26.03.24 14:56

audiag
01:45 27.03.2024
Huvi pärast vaatasin, neid algusaastate Leafe on tõepoolest müügis tubli hulk. Üle 150tkm sõitnud autosid on siiski mõni üksik. Hind selgelt 2x madalam kui sama aastakäigu ja odomeetrinäiduga fossilika oma. 12 a vana, alla 100tkm õige läbisõiduga, hooldusraamatu ning Eesti ajalooga luukpära eest saaks vabalt 10-12 tuhat küsida, Leafe saab 5-6ga. Isegi see tundub palju, kuna sõiduulatusest on jäänud keskmiselt 70 km.
22:42 05.04.2024
https://www.youtube.com/watch?v=mqUAWut_KcE
Eestikeelne video sellest, kuidas on liigelda kõige kiirema tavamüügis oleva Teslaga Eesti teedel. NB: see ilmselt suudab lugeda ka liiklusmärke ja autopiloodi abil kiirusepiirangutest ka kinni pidada.
21:25 17.04.2024
https://www.youtube.com/watch?v=wOFfKQ7SxEg
Video Teslast, mis on läbinud üle 700 000km, sellest 666 000km ühe akupakiga.
Kärss
21:36 17.04.2024
Häid uudiseid neile, kes tahavad pöörata rattaid roheliselt ja elavad korterelamutes ilma isikliku laadijata;)
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120286181/auto-laadimine-o
n-kallis-lobu-avalikes-punktides-on-elekter-turuhinnast-kolm
-korda-kallim
mati1222
21:40 17.04.2024
Nagu siin unistavad, veokid ka elektrile, tahaks näha neid kaabeldusi mis veetakse euroopas suurtesse parkingutesse.
Deus
23:48 17.04.2024
Fake on see pool milli miili tesla aku. Neid edulugusid peab praegu näitama, aktsia kukub kolinal hetkel.
Vaadake siinsamas Tesla omanike facebooki gruppi, saate reaalelulise tõestuse sealt.
Kärss
01:49 19.04.2024
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120285828/eesti-elektriaut
ode-arendaja-vaagub-hinge-koduleht-on-suletud-alles-on-jaanu
d-vaid-uks-tootaja

Sellest on kahju, sest Nobe on vaatamata puuduvale rattale just selline särtsuauto, milline üks tänasel tehnoloogilal põhinev särtsukas olema peaks - väike, kerge ja nobe. Need suuremad võiks olla niikaua lisamaksu all (keelustamine oleks vast liiga ekstreemne), kuni väikeste ja kergete lühisõitudeks mõeldud mikrosärtsukate nish on täidetud. Seejärel saaks loogiliselt võtta ette järgmise väikeautode nishi. Sealt järgmise nishi täitmise ajaks on ka tehnoloogia ehk juba järgmisel tasemel.

EDIT: lisan veel ühe lingi, sisu vastab pealkirjale, lihtsalt hea teada.
https://eestinen.fi/2024/04/soome-mees-laadis-elektriautot-7
0-km-soit-maksis-enam-kui-400-eurot/

Muudetud 19.04.24 16:25

fdghfgh
08:07 23.04.2024
https://teadus.postimees.ee/8006202/uus-motikas-latist-voi-o
n-see-pool-tanki

Mulle tundub see raiskamisena või mõttetu ülepingutamisena- 90kw mootor.
Deus
09:27 07.05.2024
Kui nüüd automaks juurde lisada, saab päris põneva kombo. Peab ikka ise auto kokku lappima ja kõik kuradile saatma. Mopeedi siis, seda ei maksusta ega kontrolli keegi.
Kärss
00:28 13.05.2024
https://majandus.postimees.ee/8019101/elektriautode-menu-too
b-kaasa-uued-maksud

Kes tasulist artiklit lugeda ei soovi, võivad lihtsalt võtta teadmiseks, et /tsitaadi algus/ poliitikud üle maailma kehtestavad uusi makse elektrisõidukitele, kuna üleminek sisepõlemismootoritelt ähvardab kütusemaksudest saadavate tulude vähenemise tõttu jätta riigituludesse 110 miljardi dollari suuruse augu. Ühendkuningriik, Uus-Meremaa, Iisrael ja enamik USA osariike on juba riikide seas, kus on võetud kasutusele maksumuudatusi ja lisamakse elektriautodele ja hübriidsõidukitele, et koguda rahalisi vahendeid ning kompenseerida bensiini ja diislikütuse aktsiisimaksude vähenemist, kirjutab Financial Times. Meetmed on erinevad, alates registreerimistasudest kuni kilomeetritel põhinevate maanteekasutustasudeni ja avalike laadimispunktide maksudeni./tsitaadi lõpp/
fgdhgf
06:51 13.05.2024
Ilmselt kõik on kuulnud seda ütelust: Siin ilmas on vaid kaks kindlat asja- surm ja maksud.
Tibinor
14:59 14.05.2024
Elektriauto soetamine on täna kallis ja Tallinna magalarajoonis näit. Lasnamäel ei ole seda kuidagi võimalik oma kodumaja ees laadida.
Meeme mee to Tibinor
17:37 14.05.2024
Tänan teid selle hinnangu eest, nüüd teame ja siit on heaedasi minna.
Kärss
00:36 20.05.2024
https://majandus.postimees.ee/8023738/suur-intervjuu-peeter-
koppel-soidan-sisepolemismootoriga-hubriidiga-mulle-sobivat-
elektriautot-pole

Tsiteerin sellest artiklist vaid ühte toredat lõigukest. Ütlejaks inimene, kelle kogemusel ja arvamusel on kindlasti rohkem kaalu kui minu ja siit paljude teiste omadel ja kelle puhul pole ka õigust öelda, et viinamarjad on hapud.

///Mul ei ole elektriautot ja ei tule ka niipea. Ma olen sõitnud umbes 15 ERINEVA elektriautoga. Andke mulle andeks, kuid isiklikult minu jaoks on elektriauto veel rohkem elustiilivigur kui liiklusvahend. Ma olen kõik elektriautoga seonduvad positiivsed ja negatiivsed kogemused kätte saanud – külma, kuuma, laadimisjärjekorrad, laadijate mittetöötamise, hea kiirenduse, kere selgelt liiga suure massi, jne /.../ Kavatsen sisepõlemismootoriga autoga sõita tõenäoliselt nii kaua, kui tohib.///
jee.kim
02:29 20.05.2024
...ja tohib veel pikalt!
Autotootjad järjest lõpetavad oma EV platvormide arendamise ära, viimane oli Mersu...
jee.kim
19:51 20.05.2024
Ei ole sellel mingit vahet,
19:23 21.05.2024
millega täna või homme need sõidavad, kui neid vahetakse sama sagedusega ja muutkui vorbitakse juurde ja juurde.
Kärss
23:24 02.06.2024
Ka siit teemast on n+1 korda käinud läbi need Teslade lennukauguse numbrid, et kelle jaoks need siis ikka veel piisavad ei ole? Reaalsus on ikkagi midagi muud.
https://tehnika.postimees.ee/8032598/tesla-akud-haabuvad-ka-
siis-kui-neid-ei-kasutata

///Kolme aasta pärast suutsid Tesla Model 3 ja Model Y saavutada vaid 64 protsenti oma EPA hinnatud sõiduulatusest.
/.../
«EPA põhiline testimisprotokoll eksib kõikide elektriautode puhul,» selgitas Recurrenti tegevjuht Scott Case eelmisel aastal valges raamatus, «kuna seda tehakse laboratooriumis toatemperatuuril, kiirust ületamata 60 miili tunnis ja see võimaldab tootjapoolseid kohandusi.»///

Muudetud 02.06.24 23:25

jaagu_x5
14:48 08.06.2024
Viitame siis algsemale allikale
https://www.recurrentauto.com/research/how-long-do-ev-batter
ies-last

mis näitab, et need EPA numbrid on juba algatuseks aiateibad, sest reaalelus saab ka see tutikas Tesla mitte 100% EPA-st vaid ~71%.
Tunduks justkui oluline kontekst, et 3 aasta peale on langus 10% (64/71) mitte 36%.

Muuseas on sama suurusjärk ilmnenud juba aastaid tagasi esimeste Tesladega: kasutuse alguses on suurem langus (3-6%) peale mida järgneb lineaarsem periood (suurusjärgus 1-2% aastas) ning lõpus jälle järsk langus. Deus kindlasti võib nüüd puhvis rinnaga tulla seletama, kuidas ta on seda koguaeg öelnud lähtudes selle mahtuvuse kao kõvera liitium akudest pärit omadusest.

Ehk siis ammu teada asjad (akude mahu kadu + EPA erisus reaalsusest) uuesti välja toomine lihtsalt üles ehitatult hirmutava pealkirjaga.

EDIT: Parandasin lingi klickitavaks.

Muudetud 08.06.24 15:13

arnis
21:05 08.06.2024
Lõpuks tuli ära. Nissan Leaf, 2014. 10 aasta tähtpäev kohe saabub.
Kadus teine akupulk. Pakun et Eesti parim?!
Läbisõit nõks üle 248 000 km. Jääki 78,7%.
Väga rahul.
Hoidke akut 80% suvel ja talvel vajadusel 100%. Tühjendage nii tühjaks kui tahate, midagi ei kehvene. Teisisõnu, mitte 20%-80% vaid 5%-80%.
Deus
21:17 08.06.2024
Ja kaks asja, mis sa ütlemata jätsid, oleksid?
Keegi ei viitsi tagasi kerida ja su leafspy andmeid otsima hakata nimelt.
Üldiselt kuna mälu järgi ütlen, et sul enne pidas aku täpselt matemaatikas, siis usun, et ka praegugi on ta täpselt seal, kus ta olema peab, vastavalt keemiale ja läbisõidule täpselt õiges kohas.

Muudetud 08.06.24 21:27

arnis
09:59 09.06.2024
Sa mõtled graafikule märkides, kas ta siiani on "keskmisel joonel"? Jah on, ei ole kiirenenud protsess aastate jooksul. 5a 125Mm möödudes oli umbes 10% kadunud.

Minu teadmiste kohaselt kusagil 60% juures hakkab asi ebastabiilsust näitama (kiirenevat vananemist). Või vähemalt selle keemia puhul.

Ainuke mis on kehvenenud, on regeneratsioon külmema akuga ja 70-90% laetud. Esimese 6-8 aastaga oli see eeskujulik (max), nüüd on hea (2/3). Kui 80% piiri põhiliselt kasutada, siis on regen piirang vaevumärgatav. Mulle pole oluline, kuna esimesed 5km on alati maantee.
Deus
10:24 09.06.2024
Ma lihtsalt ootan, et sa nagu tunnistaks või nii, et su aku püsib täpselt sellele keemiale ette antud matemaatilises mudelis, mitte nii nagu sa enne paugutasid koos labjakaga, et arvutuskäigud on jama ja peab laadima nii ja siis sõidab miljoni. Reaalsus on matemaatikale lähedane.
Palju sul neid kiirlaadimisi on olnud? 2014 Leaf ca 1000 kiirlaadimisega oli 80% peale mahutavusega kukkunud juba 120k juures.
arnis
14:43 09.06.2024
360 kiirlaadimist.
Minuteada ma ei püsi normaalsel keskmisel joonel 10a 250Mm, teine teine pulk läinud. Minuteada on see eeskujulik tulemus, mis ei ole tavapärane.
Deus
15:14 09.06.2024
Meie jahe kliima aitab kaasa sellele ideaalsele lähedale jõudmise juures.
kässarienn
15:25 09.06.2024
dsäusi jutu järgi peaks su aku ammu kivitükk olema ja kaks korda läbi kulunud peale 500-t laadimistsüklit, nii ka minu 300k läbisõidu peal ja tuhandeid kiirlaadimistsükleid saanud vana taksoelu elanud leafiroim, ometi täitsa liigub. 100% peale laen harva, mingi aeg siin kevadel proovisin ja koos hommikuste kergete kütmistega ning peale tööd korra või paar ka jahutades sain suhteliselt ummikuterohkes linnaliikluses 80km spido järgi vaadates läbisõiduks, päris nulli ja kilpkonnani ei lasknud, ilmselt oleks nii 10 kilti veel saanud veereda, ent selle arvestan reserviks, mida ei kasuta. Linnas tööle/koju aerutamiseks täiesti piisav veel mõnda aega ja degradeerumisruumi veel on minu tööle/poodi/koju kasutuse juures siin.
Deus
15:38 09.06.2024
Sa kässarienn mine harima ennast ja õpi lugema. Su tuhanded kiirlaadimised on ka puhas jama, mida sa välja ajad. Sa näita enda LeafSpy pilt ette või tõmba täpiks. Sa ei saa isegi aru, mis asi see keemia on ja tuled siia paugutama lihtsalt.
Su postituses puudusid igasugused olulised numbrid va see, et suudada 80 kiltsa sellega läbi kärutada, kõik.
300k ja 80 kiltsa tundub nagu sul oleks seal ca 50% aind alles originaalist ja Arnist ootab umbes sama saatus.
Loeme nüüd varasemast, millal mahutavus liitiumi jaoks ohtlikuks muutuma hakkab jne.

arnis
16:23 09.06.2024
Deus, kas sa püstitad siis suure ja tugeva väite, et 50 000 km pärast on mul akumaht 78% pealt 50% peale kukkunud? Sest ma loen tekstist "umbes sama saatus". Kas umbes on +/-5% või +/-25%?
Deus
16:29 09.06.2024
Pakun 60%
Tehke screenshot, et ei saaks pärast kadumises süüdistada vms.
kässarienn
16:39 09.06.2024
Olen lisanud selle pildi siia vist juba kunagi, leafspy pilt näitas midagi 5600 kiirlaadimist ja 2100 aeglast laadimist, ilmselgelt pole need täistsüklid olnud, ilmselt taksist on aegajalt nii 10-ks minutiks juhtme sappa visanud ja siis edasi uhanud kohe. Hetkel on 8 posti 12-st alles sellel masinal, ehk siis üle kolmandiku on läinud, protsenti ei mäleta aga mingi 64 äkki vist oli kui viimati vaatasin. 2,5 aastat on minu käes olnud ja siiani on enamvähem kenasti toimetanud, korra mingeid rooliotsasid pidin vahetama ja 150 eurikut loovutama, 12V aku ka ostsin uue ja rohkem pole remondi peale pidanud kulutama. Arnisel ilmselt pikk maa veel minna, kuniks aku sama trööbatud saab, kui ta mul seal hetkel on.
kässarienn
16:46 09.06.2024
Pilti ei viitsi hetkel küll sinna alla tegema minna, aga millalgi kui auto juurde asja ja meeles on, siis võin uuesti vaadata, polegi seda tonglit pea aasta vist külge toppinud enam. Reaalses elus on youtubis näiteid, kus kuumas kliimas mingid tüübid uhavad 3-4 aku tervisepulgaga 12-st endiselt ringi ja pole kuulda ega näha olnud, et need maha niiväga põleks või muudmoodi su "ohtlikkus" väljenduks. Seega nagu näha siis praktiline elu ei kipu ikka kuidagi zäosi teooriatega millegipärast kokku minema :D
Marko
16:58 09.06.2024
"eiviitsi" ja "vaatatuubi" on üsna nigelad argumendid kui jutt käib füüsikalistest omadustest....
Deus
17:17 09.06.2024
Vat ei tea, miks EV foorumi ja spetsiaalne Leafi foorumi meeste pildid just S_INU jutuga kokku ei käi. Esimene suvaline tulemus:
https://mynissanleaf.com/threads/just-got-a-2013-leaf-that-o
nly-has-4-bars-left-on-the-battery-how-long-will-the-battery
-last.35652/

Tõlge:
Sain 2013 aasta Leafi, 150 000km, millel 4 pulka alles. Portland, ütlaselt kehv kliima nagu meil, meil on soojem isegi.
Ja nii edasi seal. Selliste näidete puhul võiks ju Arnise jutu ka kahtluse alla seada, et salaja käinud akut vahetamas ja siin promob lihtsalt aga seda ei saa teha, sest ideaaltingimuste matemaatika kehtib tema jutu puhul ja foorumites enamasti just kurdetakse probleemide üle.
Mille üle sina aga kiunud, ei saa üldse aru. Ütled, et pole ohtlik? On ohtlik, see, et sa ise edasi riskid, on sinu asi, minu ametis lähevad 80 pealt akud pressi alla ohutuse pärast. Üks tulekahju 1x1m pinnal on mitme sinu elu eelarve.
kässarienn
17:53 09.06.2024
Praegu leidsin pildi, mille tegin siis, kui selle kaariku ostsin ja eelmine omanik oma seadme sinna külge pani https://photos.app.goo.gl/xpeFtK6YGHbvg5Cg7 Seal näha laadimised ja kiirlaadimised. Ohutusel on erinevates kohtades kasutadesikka vahe nagu öö ja päev, lennukites vahetatakse pea iga detail nii "igaks juhuks" ära, seal arusaadav ka, et riskid suured, mingi sõiduauto puhul on see tase hoopis madalam, pole suurt häda, kui maja ees peakski maha põlema. Sel juhul peaks igaks juhuks 10+ aastat vanad fossiilikad veel ennem pressi alla suruma, kuna need põlevad ststistiliselt veel kordades tihedamalt maha, kui elektrimasinad, seega su ohupläma ei lähe statistikaga kuidagi kooskõlla, või sel juhul kui seal ohtu näed, siis on alternatiiv hobune või jala käimine, nende puhul on ainult väiksem tuleoht, kuna fosiilmasinad on statistiliselt selle ohuhinnangu järgi veelgi ohtlikumad kui elektrimasinad.
Deus
19:27 09.06.2024
270k ees ja SOH 69,1% (30,1% akut on surnud), Arnisel siin on 250k ees ja 79% ehk tal parem seis kui sul, tema sõnutsi kiirlaadimisi pole ja seega täitsa loogiline või mis? Nüüd sul on 300k ees ja pool läbisõidust ainult alles (50% siis umbes puusalt tulistades)
Mille üle sa vaidled üldse?
Su masin kaotas 30% akut 270 000km ja järgmised 20% juba 30 000km läbimisel, kas see ei anna aimu, kuidas akude suremine käib?
5634 kiirlaadimist oli sul olnud vs Arnise 360 kiirlaadimist. Akude tervisevahe on umbkaudselt 69% vs 79% ehk sisi Arnise äärmiselt akusõbralik käitumine on tal säästnud hetkega UMBKAUDSELT 8% (sest ta pole veel 270k märgini jõudnud)
Ise toetate oma piltidega ette antud teooriat aga ikka vaja vastu vaielda, mida paganat?

Fossiili põlemine statistiliselt on tore demagoogia. Statistiliselt on nimelt fossiilikaid kõvasti rohkem liikluses kui elektrikaid seega mu ohupläma läheb statistikaga väga hästi kooskõlla aga näed, selle peale sa kas ei mõtle või ajupesu eesmärgil nimme ignoreerid.
PS! Päris palju elektrikate põlenguid on hoopis saanud alguse 12V aku tõttu, mitte sõiduaku.
kässarienn
20:20 09.06.2024
Kus sa selle 20% välja imesid? mina saan 69-64 5% 2,5 aasta peale selle näidiku järgi seal. See teebki aastas mingi paar kolm protsenti kadu, mis ongi üldine keskmine kadu ja täiesti normaalne, kaotab ka niisama seistes mõne protsendi aastas. Kui midagi adekvaatset vastata pole, siis hakkab dzäos oma sappi loopima ja omast arust mingite solvangutega loopimisel niiöelda "ära panema" :D. Lisaks olen lugenud netist leafide kohta, et vahepeal kiirlaadimisi tehes kuvab see leaf neid protsente justkui tagasi või kuvab rohkem. Mul pole vahepeal ühtegi kiirlaadimist olnud ja alguses kuidagi kiiresti mõned protsendid kadusid suht kohe ära, siis mingil hetkel jäigi sinna 65% peale suht paigale ja langes aeglaselt 0,01% kaupa enamvähem ja lõpus hakkaski justkui sedasi hästi aeglaselt kahanema. Enne oli see takso ja neil seal palju kogemusi nende leafidega, ei imesta, kui ära resetiti kuidagi see näit seal ja siis näitas müügi hetkel rohkem ning kasutuse ajal vajus kiiresti oma normaalsele tasemele tagasi. Läbisõidu osas selle 2,5 aasta jooksul tunnetuslikult ei taju mingit erinevust.
kässarienn
20:27 09.06.2024
ja see põlengu statistika on võetud per 100000 masina kohta üleilmse statistika põhjal, sa ise ei saa aru siis, mida selline statistika tähendab ja kuidas seda arvutatakse, kui mingit masinate koguarvu hakkad siin hämama, võiks nagu niipalju aduda küll ju või mängid lolli siin lihtsalt ja üritad tulemusi endale soodsas suunas väänata jah? Teen sulle siis seletuse kuidas seda arvutatakse, võetakse kõikreg. elektrimasinate arv ja kõik elektrimasinate põlengute arv ning sellest arvutatakse põlengu suhe näiteks 100000 masina kohta aastas, sama asi fossiiliga, koguarv reg fosssiilikaid pluss koguarv fossiilikatega toimunud põlengud ja arvutatakse põlengujuhtumite suhe välja per 100k masina kohta, polegi vahet kas maailmas on olemas 100k elektrimasinat või 100 miljonit, statistika on nende arvude juures juba suhteliselt samaväärne. Paarituhande masina baasil tõenäosuse tuletus oleks ehk vähevõitu veel, ent praeguseks miljoneid juba neid masinaid toodetud ja statika selle kohta täiesti adekvaatne .
Deus
20:45 09.06.2024
kässarienn 17:53 täna
"Praegu leidsin pildi, mille tegin siis, kui selle kaariku ostsin ja eelmine omanik oma seadme sinna külge pani " - 270k @ 69%

kässarienn 15:25 täna
... nii ka minu 300k läbisõidu peal... sain suhteliselt ummikuterohkes linnaliikluses 80km ... ilmselt oleks nii 10 kilti veel saanud veereda.. - 300k @ 50+% (pool läbisõitu aind alles 160'st tehase lubatust)

Ummikud ei loe, sest elektriauto seistes ei võta voolu va konditsioneer.

kässarienn 20:20 täna
niiöelda "ära panema" :D - Ärapanemisega tegeled sina siin minu nime väänamisega, see on tüüpiline alavääristamise trikk psühholoogiaõpikus.

Muu arvutuskäigu mõtlesin siin välja kirjutada kuid mõttetu, mine vaata youtuubi videosid edasi aga ära kommenteeri siin oma tundeid vaid pane silme ette faktid nagu Arnis seda teinud on.
Edaspidi soovin aga JÕUDU, rohkem ma sulle ei vasta, sest on selline vastu tuult sülitamise tegevus rohkem.

Muudetud 09.06.24 20:48

kässarienn
21:05 09.06.2024
Ega mis sul siin ikka jah vaielda, kui ilmselgelt minu võit ja õigus on olnud :D. Ja tehase poolt lubatud, haha, tore jutt küll nüüd siis hakata tehase andmete järgi võrdlema. Kui tehase andmete järgi teha, siis ma oleksin pidanud ilma kütte ja asjadeta räigelt ökotades kruiisima pea tühjas linnas ja oleksin 100+km ka välja venitanud kindlasti, eriti kui veel ühe jütiga sõitnud oleksin ja need väikesed salongi kütmised oleksin saanud välistada. Ja on ikka ka elektriga vahe, kas pead foori tagant foori taha nõkutama ja pidevalt hoog üles 50 peale ja jälle seisma jääma, isegi regen ei tooda seda kõige ilmselgelt tagasi ja seal on kaod sees. Kui aga tühjas linnas rohelise fooritsükliga lihtsalt põhimõtteliselt peatumata läbi õnnestub kruiisida, siis ikka päris arvestatavalt kulub vähem energiat.
Marko
23:27 09.06.2024
## mina saan 69-64 5% 2,5 aasta

Mina saan 9,3%
Protsent on selline imelina asi, aga ilmselt jääb sulle kaugeks natuke. Tõe huvides - antud tehtel on kolm õiget vastust, oleneb ülesande sõnastusest.
Deus
09:30 10.06.2024
kässarienn 21:05
"kui ilmselgelt minu võit ja õigus on olnud :D "
kässarienn 20:20
niiöelda "ära panema" :D - Ärapanemisega tegeled sina siin.
--
M.O.T.T.

Protsent jääb talle kaugeks ka igal pool mujal, näiteks autode põlengu statistikast seletades. Ei adu, et kui on miljard kuni 100 aastat vana vs miljon kuni 20 aastat vana, siis isegi 100000 kohta tuleb miljardist rohkem joodikuid kui miljonist.

Muudetud 10.06.24 09:32

Käsaarienn
12:30 10.06.2024
Kus sa selle 9,3 saad, puhta lihtne oled, kui 69-64 võrdub 9,3 sul seal :D. Ja statistikas isegi kui votta ainult kuni 10 aasta vanused masinad sinnna statistikasse põlengute osas, siis ikkagi elektriajamiga masinate seas on neid põlenguid statistiliselt vähem, lihtsalt kui kõik masinad valemisse lisada, siis on kordades vähem elektrimasinatega põlenguid, seega kiunuge ja moonutage siin neid andmeid palju tahate, statistiline fakt on see mille mina esitasin, teie poolt lihtsalt õlipeade kiun ja mingi jama genereerimine ja mustamine nii kuis vähegi suudate
Deus
13:10 10.06.2024
Sealt, kust sa oma "statistika" võtsid, pole öeldud, et "kuni 10 aasta vanused ainult" ehk ainukene moonutaja oled siin sina peegeldades juba moonutatud statistikat edasi tõe pähe.

Hybrid 3474.5
Gas 1529.9
Electric 25.1

Hübriidide number siinkohal on kosmiliselt suur arvestades ka nende noorust, mis omakorda tekitab küsimuse, et miks see nii on?
Kuigi on räägitud autode keskmisest vanusest 12 aastat ja numbrid selle kohta välja toodud, siis ka keskmise vanuse kohta kehtib ülemine näide, suur mass tasandab keskmist ilusti väikse massi keskmise juurde samal ajal kui suure massi skaala on kõvasti laiem kui väikse massi oma.
Keskmine on väga libe tee minna eriti, kui on väga suured arvulised erinevused, mediaan on rohkem tõele lähemal aga seda ei saa näidata, sest muidu ei saa liikuvaid akupakke promoda.
Pead kooli tagasi minema ja seda loogilist mõtlemist natukene harjutama.

Väikene nuputamine sulle:

Eeldame, et üle 12 aasta vanused põlevad maha
40 30 14 10 15 13 13 30 20 13 1 2 3 4 5 6 7 5 5 5
Keskmine tuleb 12,05 ja siit tulekahjusid 9
Elektrikad aga said hoo sisse alles 2012 aastal ehk 12 aastat tagasi
12 12 12 12 12 (4x vähem)
Keskmine tuleb 12
Ükski ei põle maha.

Muudetud 10.06.24 13:26

kässarienn
18:04 10.06.2024
Mingist foorumist või videost nägin millalgi sedasama viidet(ei leidnud enam üles hetkeseisuga), et ka ainult kuni 10 aastased masinad võrdlusse võttes andis elekter statistiliselt väiksemate põlengutega tulemuse. Kui see statistika peaks mingil moel hüppeliselt pöördvõrdeliseks muutuma, siis jaga vastavat viidet, koguarvu peale kõikide masinate peale on see näitaja selgelt ja tugevalt elektri vähesema põlemise kasuks, on suurelt enam tõenäoline, et see on ka nii ainult uuemate masinatega võrreldes, kuna fossiilikates siiski kuumenevaid detaile/kergestisüttivaid vedelikke märkimisväärselt rohkem, kuskohast peale 12V poolel toimuvate põlengute veel lisaks ohutegur kasvab. Seega taaskord tõde on minu väidetule lähemal ja üritad siin oma müütidega ainult vett sogaseks ajada. Ning üleüldse, ei pidanud ju mulle vastama enam :D ikka ajad oma muinasjutte siin sama agaralt edasi :D .
Deus
18:13 10.06.2024
Kas sa mõtled ka lugemise juurde või niisama tulistad?
Isegi kui võtta kuni 10 aastased, on ICE masinad suures eelises numbriliselt!
Ehk statistiliselt on suurem võimalus, et grupis ICE on põlenguid rohkem, ISEGI kui tehakse grupist ICE ainult 100k valim!
Kas ülemine näide ei iseloomustanud seda piisavalt või oled nii numbrites kinni?
Siit on veel välja jäetud, et kui võtta diisel ja elektrikas kõrvuti, siis 5 aasta pärast on diislil 2x suurem läbisõit ehk kaks korda rohkem kulunud ehk kaks korda suurem võimalus juba puhtalt vahetamata laagri pärast põlema minna!
Mis pagana müüdid? Reaalne elu on see!
Sa saad sellise numbriga vehkima hakata AINULT sellisel ajastul, kus on ICE masinate hulk liikluses ja Särtsumasinate hulk liikluses VÕRDNE või vähemalt sellele võrdsusele lähedane.
Fossiilikates kuumenevaid detaile on tõesti rohkem ja pikema pinna peale, ei saa seda asja kuidagi eitada aga see on ka ainuke koht, kus sul õigus on.
"Mingist foorumist", "mingist videos", vot su "teadmised" on ka "mingist" kohast.

Muudetud 10.06.24 18:14

kässarienn
19:05 10.06.2024
kui mul on 100 autot, millest 1 põleb maha 1 aasta jooksul, siis põleb statistiliselt 1 auto 100-st maha aastas. Kui mõnel teisel tegelasel kõrval on miljon autot ja aastas põleb tal neist maha 10000, siis põleb samamoodi 1 auto 100-st keskeltläbi ja nii ongi. Sa võiksid mingi juhuse ja kokkulangevuse taha pugeda, kui elektrimasinaid olekski näiteks 100tk kokku toodetud, et läbi juhuse ja hea õnne on see statistiline keskmine seetõttu moondunud, ent ka elektrimasinaid on tänaseks toodetud miljonites ja seega see kõrvalekalle on pea olematuks taandunud selliste mahuhulkade juures. Ainuke argument sul ongi siin nüüd pugeda mingite ürgvanade fossiilmasinate taha ja väita, et need viivad selle fossiilide põlengustatistika üles, ent see vahe on nii meeletult fossiilikate kahjuks, et see ei muutuks elektrikate kahjuks isegi siis, kui enne elektrikate turule tekkinud ajastut eksisteerinud fossiilikad valemist eemaldada.
Deus
21:18 10.06.2024
Pohh, ma loobusin tegelikult eile juba, korraks tärkas lootus, et äkki jõuab kohale aga tundub, et ei jõua.
Raul Jaak Ervin Üks Jalgvärav
23:41 10.06.2024
kui elektriautosid lähebki põlema rohkem, mis siis? mis selle vaidluse mõte on?
kettaga telefonid ei süttinud või plahvatanud kunagi ise, mobiiltelefonidega tuleb seda ette. Mis me selle teadmisega nüüd teeme siis?

Pakun, et hooldatud ja korras puuküttekollete ning -korstnaga majades on mahapõlemise risk väiksem, kui ahjukütja ise midagi valesti ei tee, kui näiteks hooldatud soojuspumba kütte korral. lähme ajas tagasi või?

Märgin ära, et Deusi vanimad postitused siin foorumis on aastast 2003. Üks Deusi sõnakasutuse näide aastast 2003: ".....MIND ei huvita see et te laidate selle maha jne jne. Kasutafge enda mõistust ja andke teada siis midagi ka krt vtx,......"

21 aastat möödas ja no arengut ei ole.
Deus
00:48 11.06.2024
Pidi muutuma midagi? Milline osa sellest "mind ei huvita" arusaamatuks jäi? Kuidas minu persooni lahkamine ründamise eesmärgil selles teemas kaasa aitab? Kas oma mõistuse kasutamine on kehv soovitus? Viroloogia alas on, siin aga nõuan kõige lihtsamat arusaama statistikast ja tõenäosusteooriast.
Ja mis sul endal on 21 aastaga muutunud? Samasugune troll edasi ju.
Kärss
01:34 11.06.2024
Minu arvates on kogu selline põlemisestatistika eksitav, sest fossiilautode peale üldistades on see pigem hallatav risk. Särtsukate puhul siiani mitte. Fossiilikate puhul kasvõi see, et kui tahan seda riski hallata, võin valida 10a särtsuka asemel mitte 10a vanuse fossiilika, vaid 50a vanuse fossiilika, mis oma lihtsuses süttib põlema ainult kellegi lolli tembu tulemusel, mitte sellepärast, et see auto kasutab fossiilkütust. Natuke targemana võin valida ka 20a või 30a vana fossiilika, millel ei pudene juhtmete isolatsioonid laiali jms lühikeseks projekteeritud autode elukaare tuleohtlikud veidrused, mida oleks aus üldse praagiks nimetada. Neid lahendusi, kuidas täna turul minimeerida mulle olulisi riske ja teha seejuures keskkonna jaoks mõistlikke valikuid, on ju tohutult. Aga nii kui sean tingimuseks särtsumootori, on valikud kõvasti piiratud, kasvõi juba ostuhinna ja selle 10 aastaga.

Vahepeal kirjutatud kommentaare lugedes tekib vägisi ka mulje, et särtsuka valivad pigem reaalainetes nõrgemad inimesed, kes ei oska hästi arvutada. Mine võta nüüd kinni, kumb on põhjus ja kumb on tagajärg, aga kui kõik oleksid reaalainetes tugevad, siis olekski maailm üsna erinev praegusest. Kasvõi juba selle poolest, et poleks ruumi rohepesule ja saaksime tegeleda sisulise rohepöördega.

Ei halvusta üldse neid särtsukate elukaare lõpetajaid. Keegi peab tegelema ka sellega. Lihtsalt see elukaar on nii mannetult lühike, vanasti nimetati seda sissesõidetud mootoriks ja auto värvikirev elukaar alles algas:)
Marko
02:11 11.06.2024
Edasi jutustamiseks oleks hea kui keegi leiaks statistika, kus on ära märgitud, et see oli aku vananemisest, see oli laadimisrežiimi rikkumisest, see mehaanilisest vigastustest jne. Niikaua kui selliseid andmeid pole kobame kõik pimeduses ja võime siin ohjeldamatult kembelda, et kes vingem oletaja on.
Tõsiasja, et liitiumaku põlengu kustutamine on sisuliselt lootusetu, ei muuda muidugi mingi statistika. Päästjad võivad oma mobiilseid veevanne promoda, aga see kisub teemaks "andke rohkem raha"
Variante on, aga kas igal elektriautol peaks sellina vann sabas olema?
https://9gag.com/gag/an7X6jL?utm_source=copy_link&utm_me
dium=post_share
Deus
11:52 11.06.2024
kässarienn rääkis Maantee statistikast, et mis on maanteel sõites põlema läinud, sealt jäävad välja laadimise tõttu süttinud asjad. Mehaaniliste vigastuste kohta ei tea statistikat, sest see eelnev Ioniq5 näide, tootjad kardavad iga kõksu ja mõlki akupanga küljes ja kui lähebki mehaanilisest vigastusest põlema, siis see ei lähe statistikasse kirja, sellepärast et tootja ei taha akupakki uurimiseks võtta, sest sellega tunnistaks nad ennast sisuliselt kohe süüdi ja saaks kohtukulli kaela. Lihtsam on asi kanda "tundmatu põhjus" kategooriasse, lasta kindlustusel kinni maksta ja asi vaiba alla pühkida.
Vandenõuteooria tasemel võib teoretiseerida, et kindlustus koputab tootja uksele, et kuulge poisid, köhige pappi ja me oleme vait edasi. Rõhutan sõna "vandenõuteooria."

Muudetud 11.06.24 11:53

kässarienn
19:00 11.06.2024
See statistika peaks ikka olema igasuguse mahapõlemise osas, lisa mingi viide või midagi, kus väide, et see ainult sõidu ajal toimuvate põlengutega on arvestatud.
Deus
20:34 11.06.2024
"Highway fire" = maanteepõleng, muude kohta maanteamet statistikat ei tee, neid ei koti, kas põletad enda farmi maha või mitte, see kotib parimal juhul kindlustust.

https://www.fairfaxcounty.gov/environment-energy-coordinatio
n/climate-matters/EV-less-fire-risk

Data from the National Transportation Safety Board

https://www.carjunkya.com/electric-car-fire-statistics/
DATA FROM National Highway Traffic Safety Administration

Ülejäänud statistikalehed kas ütlevad seda või mitte kust numbrid pärit, vahet pole, numbrid on nagu üksteise pealt kopeeritud ja võimalus, et sa neidsamu numbreid oledki lugenud ja sealt kohe oma järelduse teinud, on 99,9%.

Elektrikate jaoks on Eesti väga turvaline maa, statistiliselt pole ükski maha põlenud või vist üks äkki põles aga see kõigest 0,0x protsenti kogumahust ja üldse juhtus see laadimise tõttu.

Deus
21:25 12.06.2024
Tuleb kiiremas korras hiinakas osta:
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120300146/euroopa-komisjon
-ahvardab-kehtestada-hiina-elektriautodele-taiendava-tollima
ksu

Huvitav, kas EU sadamaplatsidel olevad on tolli juba läbinud või mitte...
Kärss
02:24 14.06.2024
Inimlikult on sanktsioonid täiesti mõistetavad. EL-s on riigiabi igal alal väga täpselt reguleeritud, sest muidu võiks iga riik tegeleda omale soodsas sektoris dumpinguga ja turumajandusreeglitel põhinevad ettevõtted pankrotti viia. Imelik, et Hiina tootjatel siiani on lastud tegeleda siinse (ja mitte ainult siinse!) turu väljasuretamisega. Volvo on juba lubanud kolida tootmise tagasi EL-i, tõenäoliselt ootavad ees üsna suured arengud selles vallas.

https://majandus.postimees.ee/8039761/el-kehtestab-karmid-sa
nktsioonid-hiina-autode-suhtes

¤¤¤ Praegu tuleb imporditud autode eest maksta 10-protsendilist tollimaksu. Uus tollitariif lisandub vanale tariifile. Hiina elektriautohiid BYD pääseb üpris kergelt 17,4-protsendilise tariifiga. Geelyt ootab ees 20-protsendiline tollimaks, samas kui kõige karmimalt on tabatud 38,1 protsendiga SAICi. Komisjoni pressiteate järgi kehtestatakse tollimaks ka Ameerika autotootja Tesla tehasele Hiinas.¤¤¤
fdghfgh
07:49 18.06.2024
Aga põlema ei läinudki.
63amg
08:05 18.06.2024
sellel teslal peaks ju isepidurdamissüsteem peal olema.võibolla tegi naisterahvas viimasel hetkel mingi järsu manöövri ja auto ei jõudnud enam maha pidurdada
ahto42
08:25 18.06.2024
"Punkt 2. Töötava mootoriga imeda auto voolusüsteemist 20A on nohu. Maakeeli tõlkida, siis see suisa 2.8kW ehk küll ja veel, et salongi kuuma õhku puhuma hakata sekunditega."
14V x 20A = on ikka 280w,
Neil elektritennidel on 80-100A kaitsmed, mul kolme astmeline ja 3x30A. Jeep wk2'l tõstab auto isegi pöördeid 1200+ peale, et genekas tühikäigupööretel nälga ei jää. Seal vist isegi 120A küttekeha
Deus
11:31 18.06.2024
Offtopicuna:
"Veoautot juhtis 25-aastane mees, kes oli kaine ja omab vastava kategooria juhtimisõigust."
Kas keegi selgitaks mulle, kuidas on veoautojuhi kainus ja kategooria seotud sellega, et üks auto pani tagant sisse? Vahet pole, mis selle tagant sisse sõitva auto jõuallikas siis oli?
Tegelt pole vaja selgitada, kodune mõtteharjutus kõigest.
Põlema ei läinud tõesti, aku ju maadligi ja tõenäoliselt ei saanud üldse pihta plate alla sõites.
fdghfgh
11:39 18.06.2024
Üldiselt veider õnnetus. Eeldan, et veokas siiski sõitis maanteekiirusega ja niimoodi tagant sisse uhada, et eluküünla kustutab, on esmapilgul keeruline. Kui veokas muidugi mingil põhjusel äkilisemat pidurdust ei teinud. Kui ka teslal on see automaatpidur, siis väike pikivahe nullib sellegi mõju. Ehk saab auto ajust mingi logi, mis vahetult enne avariid toimus.
Deus
12:36 18.06.2024
Ei ole välistatud, et lõi sisse Tesla tüüpviga, mille pärast Küberkastikas tagasi kutsuti ja millest ka antud videos olev Model Y pole puutumatuks jäänud: https://x.com/Teslasaveslives/status/1630831470720823298

Tesla eitab oma osalust sellistes jamades.

https://www.tesla.com/blog/no-unintended-acceleration-tesla-
vehicles

Muudetud 18.06.24 15:45

fdghfgh
08:16 19.06.2024
Kärss
18:37 20.06.2024
Kaks lugu seoses viimase Tesla surmaavariiga.

https://epl.delfi.ee/artikkel/120301728/tehnokolumn-ylle-raj
asaar-inimene-muutub-tehnika-arenedes-jarjest-lollimaks-mida
-paremad-autod-seda-suudimatud-juhid

https://www.delfi.ee/artikkel/120302169/surmaavarii-juri-lah
edal-uurijad-ootavad-kaht-peamist-juhtlonga-uhendust-voeti-t
eslaga

¤¤¤Mitteametlikel andmetel ulatus tapja-Tesla kiirus üle 140 km/h, mis tähendab, et autopiloot ei töötanud – suurel osal uutel autodel on isejuhtivad tehnoloogiad, sealhulgas kohanduv kiirusehoidja, automaatpidurdus jms piiratud teatud kiiruseni. Tesla autopiloot lülitub välja 140 km/h juures.¤¤¤
63amg
21:09 20.06.2024
peaks ju kuni 200-ni töötama
Marko
21:55 20.06.2024
Tesla autopilooti ei tunne, aga vandenõujupike 200kilomeetrisest tunnikiirusest ja enesetapust vilksatas kohe esimesel päeval, ehk mingis kommenttariumis?
Uurimisel Tesla peakorteri abile loota on ilmselt veidi sinisilmne, neil on terve osakond loodud võimalike jamade summutamiseks ja info hägustamiseks. Hakka nüüd mikroriigi politseile rääkima, et meie autod võivad jah katki minna? Vaevalt küll!

Muudetud 20.06.24 21:58

Deus
22:38 20.06.2024
Chevy kuubikutel, Teslal jne murikamaalastel kipub olema 80-90MPH see limiit, kust püsikas välja lülitatakse selle numbri ületusel manuaalselt sekkudes või üle mille ei saa püsikale numbreid lauda. Igal riigil oma nägemus, mis kiirusest alates peaks inimene ise autoga sõitma hakkama.
fdghfgh
09:29 21.06.2024
Ei taha eriti suitsiidi uskuda, selleks on kindlamaid viise kui mingile treilale ehku peale tagant sisse uhada. Sellised mõtted ei teki niisama lambist maanteel kruiisides, mõeldakse natukene kauem aega ja kaalutakse igasugu variante, et tulemus kindel oleks. Neljarealine on täis igasugu via- ja ökodukte, müürid tugevast kivist ja kohe sõiduraja kõrval.
Deus
10:26 21.06.2024
Sellised mõtted täpselt tekivadki täpselt sellistes situatsioonides, inimesel, kes on haigestunud depressiooni. Lähim puu ja suur kiirus on ainult mõttes neil ja kaalumisel pole seal maailmas mitte mingit ruumi. Ja ei ole see depressioon mingi tänapäeva haigus, oli vanasti, on ka edasi, lihtsalt diagnoositud on seda rohkem. Detailidesse nagu "miks abi ei otsi, see mingi moehaigus, ära siis mõtle nii, jne" ei hakka laskuma, piisavalt neid tegelasi näinud ja ma mulla alla lükanud.
ulm
15:04 21.06.2024
ärme kõige tõenäolisemat põhjust siiski välista - äkiline terviserike. 99% juhtudel on siiski nii.