No oleneb, kelle laborist nad selle tehnoloogia virutasid ja kas saadi kogu osa kätte või ainult pool. Siin iga päev lubatakse ühel ja teisel kujul uusi akusid aga miskipärast ei taha nad, huumoriga öeldes, üle 0,1V voolu välja anda ega laborist välja jõuda masstoodetaval kujul.
Kui on hea asi, läheb nagu koroonagagi, et äkitselt on levinud hetkega üle kogu Maa! Siis tekib järgmine pudelikael vist sealt, et kust võtta energia ja kus kohas täpsemalt see energia võtta nende akude laadimiseks... ja kust võtta materjal selleks, et see energia siis kasutusele võtta.
Tehtud! Arusaadav ja vajalik EL-i seaduste valguses, turgu peabki kaitsma. Samas pole sugugi kindel, kes selle lahingu (kaubandus)sõjas praegu tegelikult võidab ja kellel on rohkem võimalusi mõjutada "sõja" edasist kulgu. See ongi demokraatia mängimise suurimaid pahupooli, sest meie poeme siin seaduste taha ja põhjendame, aga nemad seal veavad kõik koos sama vankrit, kõik on kõigega seotud ja kõik "relvad" on lubatud, sest eesmärk pühendab abinõud. Meie tavatarbija tasub selle lõpuks arve hoopis kusagil mujal. https://www.err.ee/1609388417/euroopa-liit-kehtestas-hiina-e
lektriautodele-tollimaksud
Aga näitlik keiss eilsest
Käisime sõpradel maakodus külas, pakuti head - paremat. Sai tehtud ka tiir lähedase linna peal koos restoraniõhtusöögiga ning hiljem kodus läks paar head veini koos juurdekuuluvaga. Meie elektriauto tekitas muidugi elevust ja pakuti lahkelt abi laadimiseks, millest ma õhtul viisakalt keeldusin, sest see elekter tulnuks võrgust osta.
Aga järgmisel päeval enne lahkumist sai tehtud siis laadimise demonstratsioon ja kolme tunniga lisatud akusse 15 - 20 kWh, mis vastas umbes Tallinna tagasisõidu energiale, elektrihind neil tundidel vastavalt 0,5 ; 0,3 ja 0,7 senti /kWh. Ehk võõrustajale jäi sellest käigust kulu kokku 10 senti tema päikesepaneelide toodangu võimalikust müügist saamatajäänud tulu näol....
Suviste nädalavahetuste ringsõitude ajal saaks vahel paneeliomanikest sõprade kulu miinushindade tundidel ka vähendada....
Selge, edaspidi peetakse sõpradeks neid, kel paneelid. Aga kui juhtud õhtul tulema ja hommikul pead lakuma? Siis lihtsalt valid sõpru nende hulgast, kes sõiduulatuse kaugusel elavad.
see sinu küsimus kõlab samamoodi, et "kas ma võin tulla külla ja kohvi KÜSIDA.. ?"
Mõte oli, et kui lähed külla, siis varsti äkki kuulub hea tooni juurde laadimist PAKKUDA, kui sul muidugi elektrit juhuslikult laialt käes o n...
Kellel korralik kopsakas kasvuhoone, see on ikka poolvägisi toppinud kurki ja tomatit kaasa.
Ja kaua mittenähtud sõbra puhul toob peremees tihti pitsi välja..
Jutu mõte oli, et pits(50 g) korralikku konjakit on paremate markide puhul 10 suurem kulu kui 100 km läbisõitu...
Veits mõttetu sea ja käo võrdlus ausalt öeldes. Üks õhtu baaris maksab tavaliselt rohkem kui paak kütust. Kes millele raha kulutab. Need. Kes ei saa endale lubada õhtut baaris, ei joo ka kallist konjakit, ei serveeri elektrit, sest raha pole olnud paneelide paigalduseks ega oma ka seda kallist ratastega läpaka akut.
Sõber oli huvitatud mu “sprottautost” ja sain siis mõnda aega kasutada tema Polestari. Kindlasti ei jõudnud ma selle vähem kui nädalaga kõiki nüansse seal avastadagi, aga sellega võrreldes, kui viimati sama auto roolis olin, olid tulnud mingid softiuuendused ja umbes nagu mobiiltelefonidegi puhul, et võta ja harju nüüd ekraanipildiga ümber, sest nii otsustati ülevaltpoolt. See vist iseloomustab hästi ka auto sihtgruppi, sest enamus inimesi eelistaks vast teadlikult auto elukaare algusest lõpuni muutumatut kasutajaliidest:)) Samas nooremaid ei häiri see ka telefoniuuenduste puhul, et labase kasutamise asemel samu asju kusagilt mujalt peab otsima. Erinevalt varasemalt mainitud Enyaqist, Leafist jpt, mis oma veidruste tõttu ei meeldinud, siis see on muus osas ikka päris auto moodi juba ja häirivaid asju on vähem, üldse vähe.
Kulu: eks ma natuke ka “katsetasin”, aga rahuliku kulgemisega tuli keskmiseks selline 19kWh/100km (pigem liialdades, sellepärast ei ümarda 20-ks). Kui oleks linna asja, saaks vist hakkama sellest ca poolega. Aga jah, sportautot on selles rohkem kui üheski enda omas, kuid “fiiling” kõigest muust kui otsekiirendusest tuleb sellise raske särtsukaga sinna ikkagi ise juurde mõelda, sest “sporditegemiseks” tuleb kruusateedel kurvides ikka hoog väga VÄGA maha võtta nagu mõnel veoautol:)) Asfaldil juhitavuse poolest ei pea samas tundma piinlikkust ka uute bemarite ees. Vedrustuse kohta peab lisama, et 20" velgede kohta ootasin halvemat, pidin pettuma;)
Mind jäid kõige rohkem häirima veits ebamugavalt disainitud hiigelsuur keskkonsool (sobib lühemale inimesele) ja et ühe käega juhtides leiab vasakule käele koha vaid rooli alumisest otsast kinni hoides. Uksepolstri disain on selline, et kui on soov hoida kinni rooli ülemisest osast, pole kätt kuhugi toetada. Pisiasi, aga meenutab end pidevalt, nõuab ümberharjumist. Ka enamvähem toimiv isejuhtimine ei sobi vabanduseks, sest omale ostan auto ikkagi sõitmiseks, mitte passiivselt autos vedelemiseks, see nish kuulub taksoteenusele.
Kuna Polestar on piisavalt kõrge, sai sellega tehtud ka hulga vajalikke sõite metsas, kõrges heinas, pinnaseteedel jne. See pole enam särtsuka eripära, vaid pigem uute autode veidrus laiemalt, et sellist andurite häiretest tulevat “muusikat” vist polegi kunagi varem kuulda saanud. Edaspidi sõites on lihtne, talud kõlaritest tulevat surroundlärmi, kuni oled tagasi kruusateel. Heina sees tagurdamiseks tuleb iga kord need andurid välja lülitada – esimene kord ehmatas ära, kui lõi automaagiliselt heinakõrte pärast pidurid blokki ja esimene mõte oli kitsas kohas, et kuidas ma selle krt siin nüüd ümber pööran:) Seda ei õnnestu vältida isegi “nälkja kiirusel” tagurpidi liikudes. Haagiseveovõimekus oli minu mäletamist mööda 1,5t, mis võiks auto massi/juhitavust arvestades olla vabalt poole suuremgi, aga ka see on särtsuka jaoks igati viisakas number. Kokkuvõtet teha ei oskagi. Hinnalipik sobiks pigem fännile, mitte inimese jaoks, kes tahab lihtsalt praktiliselt tarbeautot. Samuti kallivõitu ka pere teiseks-kolmandaks autoks, aga muus osas selleks igati sobiv.
Asi ei olegi selles, et kui palju midagi maksab ...
Mis nihe toimus küllatuleja ajus, et hakata peremehe käest midagi nuruma: ICE omanikuna sai ise hakkama, aga EV'ga on käsi pikalt ees!
Elan äärelinnas parkimine tänaval lubatud, tänav tavaliselt tühi. Üks sort külalisi on sellised, kes tahavad auto alati hoovi parkida. Ma ei saa sellest aru, kui värav on lahti, siis sõidetakse ise kohe sisse. Umbes sama kui Eestis saabastega tuppa marssida. Ja teatud külalisi ei saa ka vältida a'la naise vend või õde jne.
jeek.im kommenteerib konkreetset soomlaste artiklit aga minu kommentaari mõte oli viidata etiketi võimalikule muutumisele tulevikus. Kohvitassi pakkumine on täna standard, selle omahind aga üle 10 sendi. Samas kohvikus saab tassi eest maksta ka üle 3 euri.
Ma tõesti ei tea, kuidas vanasti hobuste ajal asi käis -sõitsid külla, sidusid hobuse kinni aga kaerakott oli vist igaühel omal vankris kaasas? Kuid kui ööseks jäid, kas siis heinasületäie su hobusele andis väisatav?
Loomulikult sõltus see konkreetsete inimeste vahelistest suhetest. Aga.. noh nii üldtunnustatud tava .. mis see oli.. ?
Ma tõsiselt kahtlen, kas obeste ajal niimoodi külas käidi. Rahvas kohtus kõrtsis ja kirikus ning jutud aeti ära. Samas võttis igaüks vankrist heinakoti, pani hobusele pähe ja too omaette nosis seal.
Mina pakun külalistele kooki ja kohvi küll, vetsus võivad käia ja duši all kui vaja, elektrit kulutan kohvivee ja piruka jaoks jne, aga vbl tõesti on tulevikus uus normaalsus ka auto laadimine.
Samas on mul ikkagi tunne, et see elauto hullus pikalt ei kesta.
Ah, mis seal vahet on, tänapäeva värk on, et külla ja juhe seina, telefoni aku saab tühjaks muidu, viisakamad võtavad oma akupanga kaasa, asi siis üks elektriauto ka ära laadida. Endiselt peab tõdema, et linnas kärutamiseks idekas aparaat, natukene vaiksem sest veel laagrid ei ragise ja pisike pahvakas suitsu jääb ka ära, mis asendas omal ajal mädanevate hobusekorjuste leha ja levivad haigused.
Teine variant on see, et kui meid ka lõpuks sunnitakse akukärudele üle minema, siis uueks normaalsuseks ehk saabki see, et kaugemaid tuttavaid- sugulasi külastades pead ka laadima, sest kõik saavad aru- muud moodi külas käia ei saa. See eeldab muidugi seda, et eestis säilib hajaasustus ja avalikke laadimispunkte ei saa iial piisavalt olema. Eks me lapsed kunagi kommenteerivad siin oma igapäevaelust.
Kaugel need sugulased/sõbrad siis huvitav elavad ja kui tihti neid külastatakse? 30 aastat tagasi oli tavaliselt auto sõiduulatus 400-450 km maanteel. Bensiinijaamasid oli vähem kui täna laadimiskohti. Elektriauto sõiduulatus on nüüd enamvähem ka 400 km. Milles see probleem nagu on?
Kuna tulevikus on igal majal standardis oma elektritootmine ja ka täna päevasel ajal on börsihind (ehk müügist saadav tulu) 0,13 senti(!)/kWh, siis avalikku laadimispunkti selle kasvõi 20 sendise elektrihinnaga tuleks võrrelda mitte tänase bensiinijaamaga vaid pigem puksiirteenusega.
Kui bensiini igas kodus seinast niriseks nagu elektrit tuleb igas kodus, siis loomulikult jagaks külalistega ka, milles küsimus. Mingi väga lambine võrdlus välja imetud.
Enamikel majapidamistel niriseb see elekter läbi ühe faasi ja 16 või max 25A peakaitsme kaudu. Vähe niruks jääb see nirisemine laadimise vajadusi arvestades.
¤¤¤...tasub uue sõiduvahendina kindlasti kaaluda ka elektriautot. Eriti otstarbekas on see neile, kel on olemas päikesepark – näiteks meil kodus just ongi. Päikesepargi omanikule tundub elektriauto juba sellepärast kasulik, et kütus on suurema osa aastast omast käest võtta.¤¤¤
Kui ma pean sõitma iga päev 60km kaugusele tööle (läbisõit vähemalt 120km+, st lisaks tööpäevale kulub veel lisaks vähemalt 2h sõitmisele), siis päeval olen ju tööl ja kodus laadida ei saa. Siis tulen ööseks koju... kuidas ma panen auto laadima oma päikesepargi odava elektriga? Ainult soojavee boilerit saan kütta päeval oma odava elektriga, kõik muud tarbimised pesu pesemisest-triikimiseni toiduvaaritamiseni tuleb teha ju ikka õhtul võrgust (tagasi) ostetud elektriga?
Ma nüüd päris täpselt ei tea aga kas pole mitte nii et paneelidele saab akud järgi ühendada.Päeval laeb akusid ja öösel kui päikest pole saab akust särtsu.
Seda enam et hetkel vist ei pidavat päikesepark muidu ära tasumagi kui ainult akupangaga .
Tead ka kui suur peab olema akupank, et sealt autole vähemalt paarkümmend kw sisse pumbata? Pluss veel kümmekond kilovatti enda majapidamise, st isikliku elu tarbeks. Pole neil kellelgi taolisi akupankasid ja kui ongi mõnel, siis sügis-talv-varakevad on paneelide tootlikkus nagunii madal. Taolise akudega süsteemi ehitamine elektriauto laadimiseks on ülikallis, st elauto ost ei tasu ennast kuidagi ära.
Nagu ikka, kaagutajaid on igasuguseid. Rààgin enda kogemusest - pikalt olnud vòimsate bensiinimootorite kasutaja (viimati 305kw cupra), aga sai see vahetatud elektriauto vastu. Suurem osa sòidust linnas ning tagasi enam ice auto peale ei làhe (kui siis hobikas). Sòit mugav, sujuv, rahulik - ei ole mingeid mootori pöördeid ja kàiguvahetust. Sai ennem proovitud vàga erinevaid elektriautosid, nii mònedki ei meeldinud aga úllatas ford. Korralik làbisòit, kvaliteet, kiirendus jne. Linnas suvel kuni 600km. Sai kàidud perega suvel ka riia loomaias, 15min wc ja jààtise peatus pàrnus, tagasitulles hààdemeestel 15 min. Kòik. Ja kui linnas on sòidu kulu 1eur 100km…(vs 20 cupra) minujaoks ideaalne igapàeva auto. Tuleb endale leida see òige, mis vastab vajadustele. Igas ostukeskuses ka kiirlaadija, korra nàdalas laed 1/2 tundi, kui poes oled. Milles probleem…ja siis vaatad seda tànavapilti, tossavad vanad diislid ymberringi ja siis klapid peas kommenteerivad siin. Meil on yhest eesti otsast teise 200+ km, kus see probleem on? Kui peab seda vahemaad iganàdalaselt sòitma, saan aru. Aga korra kuus vòi veel harvemini? ei ole probleem see yks peatus sisse arvestada (15 min laed 150+ km juurde)
Lisan veel et pool liisingu maksest saan kytuse kulu kokkuhoiust (350 vs 50 aasta keskmine), lisaks aastane hooldus, seega aastas ca 4,000. See oli ka pàeva lòpuks tugev argument ning kompromissi ei pidanud tegema (auto suurus, kiirendus, nelikvedu)
Üle pika aja üks ütlemata ilus postitus. Ma selle 600 suhtes olen veidikene skeptiline, kas see on ECO režiimis saavutatud, ma sellest suurest akupakist üle 400 väga ei suutnud välja võluda aga ega ma väga kerge jalaga pole kah.
Miks Mach-E, mitte Ioniq 5 või 6?
Kui nüüd see diislitoss välja jätta, siis paljud ice omanikud ei maksa 4000 aastas- auto on enda oma. Eks see 305kw oli ka muidugi paras overkill, ammu oleks võinud väiksema ja ökoma soetada. Fordil praegu vist vaid mustang elektrilisena? Seega ka paras nišivärk. Aga oma valikuid võib siin alati kiita.
Linnas suvel reaalne kulu 15 kwh sajale, maanteel 20 kwh. Jah, reaalselt sa “nulli” ei sòida aga fordil korralik suur aku, kaal mòistlik ning mootorid samuti efektiivsed. Ja auto on müügis kuna uue töökohaga tuli ka kaasa ametiauto, mis ònneks sai kaubeldud elekter, aga mitte ford kahjuks. Vs korea toodang oli minu maitse jàrgi disain, koreakad yle vòlli.
Seda näeb ikka aegajalt, et pannakse oma auto müüki ja hakatakse siis foorumis kiidulaulu laulma müügis oleva mudeli kohta;) Pole hullu, kui kiidulaul on sisuline ja informatiivne, on sellest vast kellelegi kasu ka pärast seda, kui auto müüdud saab.
¤¤¤Tead ka kui suur peab olema akupank, et sealt autole vähemalt paarkümmend kw sisse pumbata?¤¤¤
Raha eest saab alati kõike. Pidevalt käib jutt sellest, et akude laadimiste täistsüklite hulk on limiteeritud ja see on päriselt probleemiks ka palju uuemate särtsuautode puhul, kui võrrelda neid näiteks selle autopargi vanusega, millega 90% EESTI TERRITOORIUMIL inimesed ringi sõidavad. Sellepärast on ka väga kummaline soovitus, et ostame siis nüüd ratastel akupaki kasutamise võimaldamiseks juurde teise SUUREMA ilma ratasteta akupaki ja hakkame selle igapäevaste täistsüklite arvel ka seda teist kallist akut tööstusjäätmeks ümber muutma? Seda oleks õigem nimetada rohepesuks. Neid nishe, kuhu särtsuautod sobivad, on ju niigi piisavalt, need on praegugi veel särtsukatega täitmata, neid nishe lisandub pidevalt... milleks on vaja teha propagandat koos läbinähtavalt ajuvaba argumenteerimisega ka nendes nishides, kuhu need (niipea) veel ei sobi?
Ausalt, ei looda auto ostjat siit foorumist leida. Mina ei olnud ka see, kes lisas auto kuulutuse foorumisse. Samuti ei maininud mudelit. Fordil on rohkem elektriautosid, kui Mach-E. Postituse sisu oli see, et suurem osa hala tuleb väikse läbisõidu osas, mis ei kehti kõigi elektriautode osas. Samuti on nad kohati väga erinevad - VW/Skoda ei pidurda nt seisma, vaid pead ikkagi pidurit litsuma (mis minuarust on linnasõidul just teine suur pluss peale madala kulu, et saad sõita ainult ühe pedaaliga). Samuti piiravada sakslased jõudu, kui aku mahutavus alla 80%, lisaks ei ole sakslastel ees panipaika, mis väga mugav just reisides (kui pakiruum ilusti täis laetud ja siis sihtkohas tuled ostukottidega ja tõstad lihtsalt "frunky"). mina proovisin paljusid erinevaid mudeleid ja auto kui tervik, oli üks selge võitja.
TO rannov: oleksid nii teinud, oleks Su postitus kustutatud. Tubli, et ei teinud ja teistel detektiivitöö ära lasid teha;)
Mulle meeldib see viimane lause. Normaalsete inimeste puhul võidabki auto kui tervik. Mitte diisel vs bensiin vs elekter, esivedu vs tagavedu, automaat vs manuaal jne. On täiesti arusaadav, et lasterikas pere on sunnitud välistama väikesed 4-kohalised ostukäru mõõdus väikeautod või enda elektritootmist omav inimene eelistab särtsukat, aga lõpuks võidab ikkagi oma vajadustele vastav tervik. Särtsukate puhul on valik seni veel nii väike, et ka neid inimesi on vähe, kes saaksid seda valida ratsionaalselt kaalutledes, aga see valik paraneb pidevalt.
Ilmselt ei huvita autotoojaid noor pere, sest nad vist ei ole see osa ühiskonnast, kes suudavad uue auto osta. Noor pere vajab mahtuniversaali a la scenic, kuhu saab vajadusel ka seitse kohta tekitada. Mahtuniversaal vajus unustustehõlma ja hakati tooma mittemillekski mõeldud parketikaid olematu pagasiruumi ja pisikese salongiga või siis mõni tootja orienteeris oma mõistliku mahtmulli ümber suureks luksusmulliks ja loomulikult ka vastava hinnasildiga. Aga see kõik loomulikult eesti seisukohast vaadatuna, sest meil veel hajaasustus ja kui lapsi tuleb kuskilt linnalähedaselt põllult linna kooli või lasteaeda transportida, siis ei hakka ükski tootja neid meie pisikesi nüansse arvestama. Niiet elektri poolelt on noore pere mõistlikus hinnaklassis valikus vaid pisikesed 4m linnapunnid a la zoe või veidi suurem leaf jms. Aga kui noor pere väga ei rända, siis saavad ka 200-300km sõiduulatusega hakkama ning kui hindu vaadata, siis 15K ümbruses valikut juba on. Kui majalaenu kaelas ei ole, kannatab liisingusse võtta küll.
#Ilmselt ei huvita autotoojaid noor pere, sest nad vist ei ole see osa ühiskonnast, kes suudavad uue auto osta.
Autotootjaid huvitab noor pere väga-väga. Mida noorem, seda rohkem huvitab. Hoopis minusugune vana muld, kes võib-olla ei osta elus enam ühtegi uut autot või äärmisel juhul ühe, ei huvita neid enam.
Samuti kuskohast tuleb väide, et noor pere ei suuda uut autot osta? Kohe välja osta ilmselt tõesti mitte, aga tänapäeval müüakse inimestele ju mitte autot, vaid kuumakset. Ja seda suudab keskmist palka teeniv noor pere soovi korral tasuda küll.
# Noor pere vajab mahtuniversaali a la scenic
# Niiet elektri poolelt on noore pere mõistlikus hinnaklassis valikus vaid pisikesed 4m linnapunnid a la zoe või veidi suurem leaf jms.
Scenic on olnud peaaegu kogu aeg ja on ka praegu Eestis müügil. Nii et vajadustele vastav näidisauto on ju olemas!
Ja misasi on "mõistlik hinnaklass"? Iga inimese jaoks on see erinev. Pealegi keegi ei käsi endale uut elektriautot osta kui ei meeldi, võib ju ka pruugitud hallmetallikdiiselpassati soetada, valikus on mõlemad.
#ja kui lapsi tuleb kuskilt linnalähedaselt põllult linna kooli või lasteaeda transportida, siis ei hakka ükski tootja neid meie pisikesi nüansse arvestama
Põlluarendus ei ole Eesti spetsiifika ja Renault konstrueeris Scenicu ikka ka Euroopa kui terviku vajadusi silmas pidades. Samuti on elu põlluarenduses vaba valik, meil ei ole ammu enam sunnismaisust.
Enne vastukommenteerimist võiks natukene süveneda, mida ma üldse öelda tahtsin. Esiteks lähtume eesti kontekstist- meie noored pered ilmselt ei ole veel nii rikkad, et liisida uus, alates 44K maksev scenic, eriti kui prioriteediks on oma eluaseme soetamine (laenu abil). Teiseks on elektriline scenic tõesti müügil, aga sai juba kirja, et 44K ei ole vist veel kõigile jõukohane. Kolmandaks oli scenic lihtsalt välja toodud kui mahtuniversaalide klassi iseloomustaja, mitte et konkreetselt peakski scenicu ostma. Samas ega teised tootjad just väga palju sarnase klassi autosid pakugi.
Neljandaks on elu põlluarenduses tihtipeale juba sunnitud valik, sest leida linna sobiv korter sobiva hinnaga on kohati keeruline ja paljud arvavad, et külg külje kõrvale ehitatud putkades on "maaelu" mõnes mõttes parem kui linnakäras korterit omada.
Niiet vähemalt praegu vist jääb noore pere ruumivajadusi rahuldavaks autoks veel hallmetallikdiiseluniversaal.
Umm... Polestar 4'le on juba aastakene+ saanud 2t sappa panna. Kindlasti on mõned veel, millele saab usaldad sellist asja, mitte nagu Tesla küberveok, mis sabas koormust nähes kukub raami poegima bakterite ja viiruste seas tuntud poolitusmeetodil...
Mis on sellest kõigest kasu, kui talvel sõidab see ilus auto 200km.
Ja kiirekas laadimine maksab 50€ selle läbimiseks. Oleks meil pidev suvi, või oleks sellel normaalne uus 2,0 TFSI, ostaks kohe.
Hetkel aga kindlasti mitte.
See ID bussi Chat. Mul on ka VW kõnesüsteem peal. Lastele teeb see palju nalja. Süsteemi on ilmselt veidi arendatud- juttu jätkub kauemaks. Lõpuks kui tal üle viskab käratab midagi sellist - sorry, your car does not have rear seat heating, are you kidding me? Või- did you want to send me somewhere? Jääb vait paariks minutiks siis küsib üle- tere, millega ma teid veel aidata saan?
Kui mul on päevas vaja läbi sõita 112 km, siis sellest 200 km on maa ja ilm. Ning kodulaadijas saan need kilomeetrid tagasi mõneteistkümne €.
Ükski tänane elektriauto pole mõeldud kortermajas elavale riikidevahelisi veduid tegevale riskikullerile, vaid eramajas elavale planeeritud sõite tegevale paiksele inimesele.
Väga vähestel on vaja bussi, et kodu ümber tiirelda. Kaugemale kui 100 km sa minna ei saa, vahet pole, kus elad. Siis pead juba väljas laadima, kui koju ka soovid jõuda. Väga tüütu. Pigem siis juba mingi 500e, kui oled a’la penskar ja kaugemale kui 100 km kodust ei lähe peaaegu kunagi autoga.
Polestar ei sobi kahjuks ainsaks pereautoks ja kui nagunii tuleb osta juurde veel teine (st esimene) auto, kuhu ka ilma haagist kasutamata pere ära mahuks, on käruvedajate valik juba piisav ka palju madalamas hinnaklassis.
Kohati jääb mulje, et juba mõnda aega ei kujune autode müügihinnad mitte praktiliste omaduste, vaid eelkõige lisavarustuse, brändingu ja disainiveidruste põhjal. Neist paljusid saaks müüa märgatavalt odavamalt... aga miks peaks, kui selles nishis ajavad inimestel kontod üle ääre ja pangad nende arvelt rikastuda soovivad?
To A66: buzz mitte buss, tegelikult mahtuniversaal, ütlemata levinud sõidukitüüp;)
Pealisehitis määrab ära palju praktilisi omadusi, selle pealisehitise alla jääva suuruse poolest ei eristu buzz eriti muudest sõiduautodest.
Pigem võiks küsida, kas kodu ümber on ikka mõistlik tiirutada 2t tühimassiga või (mõne teise inimese) kodu hinda maksva sõidukiga, kui piisaks ka (palju) vähemast?
Neist paljusid saaks müüa märgatavalt odavamalt... aga miks peaks
Ilmselt oled tähele pannud, et see lause kehtib ka paljude muude meile müüdavate või sunniviisiliselt pähemääritavate asjade puhul- telekomi hinnad on siin kolme operaatori tihedas "konkurentsis" ühte auku ja kõrged, pangateenused, kütuseturg jne- meil on alati võimalus valida kas osta või mitte. Autotootjad ei ole erand- teatud kategoorias on ostjaid alati olemas ja kui sul ikka renoo klio peret ära ei mahuta, ostadki suurema.
Samas muidugi ei maksa unustada, et riik tahab käibekat ka ja pea veerand auto hinnast on juba suur number.
Siin see mahtuniversaali teema väga hästi välja toodud. Kasutatud saab vabalt 15000-20000 vahel, see on juba selline korralik, head tuled, turvaline jne. Ja mis peamine, hoiavad hästi hinda. Ev pole kuskilt otsast võta sellises hinnas.
Samas muidugi voks tegi klassikalise turundustriki- kõigepealt tegi selle väikese idbuzzi, ajas fännid ärevile, omajagu ostjaid tekkis, aga kindlasti oli neid, kel vajadus suurema järgi ning jätsid väikese esialgu ostmata. Samas aga aeti neil süljenäärmed tööle, kihk sisse ja silmad vilama. Nüüd lasti välja suurem ja kohe saavad rahuldatud need, kes suuremat vajasid ja loomulikult leidub ka neid, kes enne selle pisema ostsid, kuid nüüd jõudsid otsusele, et siiski suuremat vaja. Võinoh kas ikka niiväga vaja ongi, aga kui juba suurem saadaval, siis miks mitte olemasolev välja vahetada. Oleks nad tookord kohe mõlemad turule toonud, oleks müük ilmselt tunduvalt väiksem olnud.
Tavahübriidi aku on nii väike, et seda pole mõtet laadida. Aku mahtuvus on 2 kwh. Selle laadimine oleks sama nagu käivitusaku laadimine kütuse kokkuhoiu eesmärgil.
Oh sa poiss!
Mis sellest akust siis üldse kasu on , kui seda isegi laadida pole mõtet ?
Mul oleks justkui meeles, et eurodirektiiv nõuab selliselt vähemalt 40 km sõiduulatust ainult el mootori toel.
Siin väieses kohas ei tulegi 40 km päevaga täis, seega mõtlesin, et kui veidi veiderdada saaks igapäeva sõidud ju sellega tehtud.
Laaadimiseks ilmselt tuleks siis mingi laadija muretseda?
Ei, kogu elektrisüsteem on vaja ringi teha enne kui laadija ülde külge saad panna. Suurem kulu, kui kasu. Hea mõte aga mitte praktiline, unusta ära see lihtsalt.
Eurodirektiive teab, aga netist hübriidie kohta infot otsida ei oska?
On tavahübriidid ja pistikhübriidid (PHEV)- viimaseid saad kodusest võrgust laadida, loomulikult laeb ennast ka sõidu ajal. Tavahübriide (HEV) laadida ei saa ja kui hakkad sinna mingit enda laadijat külge küberneerima, võid halval juhul autost üldse lahti saada.
Ja siis on veel MHEV, millel on aku sisepõlekale vajadusel abiks, aga ainult elektriga sõita ei saa.
Vot see MHEV võiks küll olemata olla. Pookida autole külge kallis 48V süsteem, et genekas veidi mingi hetk kaasa lükkaks ja veel mõnda jaburust toetaks nagu tagarataste pööramine , geneka abil start stop käivitus jms. Arusaamatu ja ülikallis remontida kräpp, ei muud.
Vaata, asjade olemus ja kasutegur võiksid olla korrelatsioonis selle eest makstava hinnaga. Mul on lihtsalt lollidest inimestest kahju, sest enamus ei tea tuhkagi, mis ja kuidas toimib. Kuulatakse mingid üldist müügimula ja hiljem selgub, et opsti, a,la genekas maksab tuhandeid. Milleks võtta teadlikult selline auto kui on paremaid?
mis pahna see dzäos jälle toodab, et 50km sõiduulatuse jagu öösel laadimiseks peab terve elektrisüsteemi ümber ehitama, kas tegemist lihtsalt lolliga antud kohapealt või siis väärinfot tootva trolliga, kaks varianti, eks otsustage ise :D. Reaalsuses suvaline seanina reisilaadijaga selleks tööks enam kui küll, 10-t amprit pole ka selleks vaja kui reisilaadijast 6 ampri peale kasvõi piirata, siis saab ka ööga rahulikult selle 50km jagu laetud. Omal käel järgi proovitud ja räägin reaalsetest asjadest, mitte ei aja niisama jupijumala kombel õlipeade FUD-i .
Küsiti hübriidautos olevale akule laadimise juurdeehitusevõimalust aga kässariennukene läks terve maja elektrisüsteemi ringi ehitama. Tubli, jätkata samas vaimus.
#Eurodirektiive teab, aga hübriidie kohta infot ei oska?
Eks see ole sellise anonüümse suhtluse teema,kus keegi ei tea kes sõnavõtja on või mida ta teab.
Kunagi SAAB`i mehed ütlesid:
" Ka iga suvaline vikatiga memm teeääres võib olla Aero omanik".
Nüüd pole enam memme teeääres ega SAAB igi.
See eest on elektri auto mille akut ei saa laadida ja mis isegi ei ole võimeline ainult aku toitel liikuma.
Need äbrikhübriidid on tehtud puhtalt kütusekulu ilusamaks saamiseks, mingit muud mõtet neil pole. Ainuke asjalik asi on laetav, sellega saab tõesti igapäevasõidud kodu ümber elektriga tehtud ja kaugemale minemiseks ei pea teist autot olema. exeli tabelis pidavat need viletsad olema, aga ise valiks selle kui oleks vaja valida 1 auto, millega järgmised 10-15 aastat sõita.
Ahjaa, misasi see exel ongi?
EDIT: Hoolega järele mõeldes on kogu see kerghübriidide jant just see, mis käib sellesama roheökomöko alla. Lihtsalt mingi kallis mõttetu asi, mida müüakse rämerohelise sildi all. Tolku pole, aga väga "roheline"
No iseenesest pole paha mõte kui saad linnas 20km tööle-koju elektriga sõita- õhk puhtam ja linnud ei kuku lämbudes taevast alla. Seda siis pistikhübriidi puhul. Tavahübriidi väike abi kiirendamisel pole ka paha- jälle kulub tilgake kütust vähem ja linnud ei köhi nii palju. Loomulikult on see autotootjatele sundus, sest euro nõuab vähem heitgaase ja tuleb nende nõudmiste täitmiseks lollusi välja mõelda. Näiteks start-stop või üle normaalsuse täis pumbatud rehvid. Aga ses mõttes on pistikhübriid kõige mõistlikum valik kui elad linnas või töökoht lihtsalt paarikümne km raadiuses. Auto hind ja selle suhe tavaautosse, st kas osta kallim pistikas või odavam tavakäru ning vaheraha eest mitmeid aastaid kütust- see on lihtsalt kalkuleerimise koht. Vbl ka automaks paneb valiku paika.
Eks kogu see värk olegi nii ja naa- teadlikult pannakse inimestele istumise alla üsnagi tuleohtlikud moodustised, aga kui miskit juhtubki, siis kehitatakse õlgu, et shit happens ja elu läheb edasi. Ilmselt on võimatu kedagi ka kohtusse kaevata tekkinud kahju eest, sest, tootja ei vastuta kui avarii teed. Suured pinged ja voolud- sõida nagu alajaamaga.
Loomulikult on võimalus olemas, aga see maksab. Seda on maksnud paljud vanade hübriidide omanikud, kes on talvel külmaga tühja hübriidiakuga auto puhkuse ajaks kuhugi parklasse vedelema jätnud, nii et aku selle viimasegi jääkmahtuvuse seismise ajal kliimasse on panustanud. Ühekordse teenuse hind on võrreldav turu odavaimate ülevaatust omavate fossiilautodega;) Kui Eestis on mitmed firmad (st mitte ainult margiesindused) sellise võimekuse endale loonud, saab seda tõenäoliselt teha igaüks ka teistele teenust pakkumata, aga selle mõttekus jääb kindlasti küsitavaks.
¤¤¤pole paha mõte kui saad linnas 20km tööle-koju elektriga sõita¤¤¤
See, et mõte pole paha, ei tähenda ka seda, et see oleks hea. Sellest on kusagil siin varemgi juba juttu olnud ja mõned oma sõbradki selle ämbri ära kolistada jõudnud. Nimelt laadimise täistsüklite arv on piiratud neil kõigil olenemata mahtuvusest. Lihtsalt 400km jaoks ettenähtud särtsuautoga päevas 100km sõites kulutatakse sellest mahust ära vaid neljandik (lihtsustatult, tegelik elu on PALJU keerulisem). Samas 50km mõeldud akuga pistikhübriidiga päevas seda sama 100km sõites lastakse aga 2 tsüklit läbi - juba igapäevaselt. Sõber seda tegigi, laadis 2x päevas (tööl ja kodus). Ainus positiivne asi selle juures on, et need akud on oluliselt odavamad päris särtsukate akudest ja nende saadavus ka kasutatuna pole päris null, aga äratasumisest jääb see kõik liiga kaugele, kui seda rahas mõõta. Aga alati saab mõõta ka milleski muus;)
Miks üldse selline tsirkus? Liisinguperioodil saab ju kenasti säästa. Omas nishis võib see sääst olla üsna muljetavaldav (st sobilik pigem konkreetse inimese, mitte masside vajadustega). Selle säästu maksab kinni (üle)järgmine omanik. See kajastub suurepäraselt ka igasuguste särtsuliikurite järelturuväärtuses.
Kuna allika objektiivsust ei saa vaadata selle nime järgi, siis ei pane absoluutselt pahaks, kui keegi seal esitatud faktid ümber lükkaks või neid vähegi täpsustada oskaks. Sisu poolest üsna vastik lugemine plaanimajanduse võidukäigust. Keskkonna aspektist oleks see muidugi vaid tervitatav, kui uute rohepesufossiilautode tootmise asemel vanu jälle keevitama-remontima asutaks ja nende ressurss lõpuni ära kasutataks. https://objektiiv.ee/uhendkuningriigis-muuakse-normaalseid-a
utosid-jaokaupa/
Mo mis siis edasi saaks- näiteks autoostuluba. Tahad osta uut või kasutatud fossiili, pead esitama avalduse, põhjendama ostu vajalikkust ning tõestama, et elektriautoga sa hakkama ei saa. Lisaks maksad riigilõivu nt poole uue elektriauto hinnast- ikka selleks, et riik saaks kuskilt börsilt tseeoo kvooti osta sinu tahmalondi neutraliseerimiseks.
Teiseks remondiluba- tahad oma fossiili remontida, pead kirjutama avalduse ja tõestama, et elektrikat ei saa osta mõjuvatel põhjustel ja selleks et edasi elada, pead fossiilikat remontima. Lisaks maksad riigilõivu 25% uue elektrika hinnast, et riik saaks osta börsilt tseeoo kvooti sinu fossiilika tahmalondi neutraliseerimiseks.
Asja saab ka lihtsamalt lahendada, lihtsalt linna piirest sisse ei lubata tossutajaid, ummikutes on rõve ka, kui sul salongifiltrist paari meetri kaugusel mingi põlev korsten sind vaikselt tapab. Sarnane teema nagu suitsetamisega, mingi hetk enam ruumides teha ei lubatud ja kõik, põhjus tegelikult sama, need väljuvad põlemisjäägid nii suitsetamisel kui kütuse põlemisel mootoris ei mürgita mitte ainult sind ennast vaid ka teisi läheduses viibijaid.
On jah hea point, näitab kui palju ikka igasugu lollpäid 2020-s siginenud on, kes statistikat enam lugeda ei adu(statistiliselt süttimisi vähem kui fossiilidega), vaid igast suvalist sitta usuvad, mis nende reaalsusest irdunud egoistliku maailmapildiga kokku klapib ja siis otsivad maa alt ja maa pealt igasugu jama ja kummardavad ning usuvad mida iganes.
Statistika on tore asi. Statistika 1000 kohta vs statistika 1 miljardi kohta... Ikka pole sellele pihta saanud? Mine kooli tagasi palun...
Maa alt ja maa pealt pole vaja otsida.
Mingite videote linkimine üksikust põlengust on nagu eespool mainitud soovmõtlemine oma pähe kinnistunud maalimavaate õigustamiseks ja kinnistamiseks, millel reaalse statistikaga pole midagi pistmist, laske aga edasi õlipead, saab seda väärinfot ja muud saasta üha enam ning lollus üha lokkab ja lokkab.
Siin ammusest ajast juba tesla statistika sadade tuhandete masinate lõbisõidu vs põlengute kohta andmestik.
" 2015. aastal registreeriti Ameerika Ühendriikides 174 000 autotulekahju ehk üks iga kolme minuti järel. Neist sisuliselt kõik olid bensiini- või diiselmootoriga autod. Tesla enda arvutuste järgi süttivad nö tavaautod 11 korda tõenäolisemalt kui Tesla. Nad toovad võrdluseks tulekahjude arvu 1 miljardi miili kohta. 2018. aastaks oli 300 000 Teslat läbinud ligi 7,5 miljardit miili, mille jooksul toimus 40 põlengut ehk umbes 5 süttimist miljardi kilomeetri kohta. Tavaautode puhul oli see number 55. "
Saad aru, et praegu on eesmärk näidata, kui äge ja ohutu on, et inimesi suunata?
Veelkord, mitu sisepõlemismootoriga autot on aastaks 2018 sõitnud ja no Teslade kohta juba ütlesid, et 300k.
Ma küsin sedasi hoopis siis: miks on venemaal ja USA's ja Lõuna Ameerikas rohkem häid näitlejaid kui Eestis?
Istusin roheenergeetikutega teisipäeval laua taga, vesi, tuul ja päike on nende sõbrad kolmekesi ja paari mehe käive kompab seal miljardi piiri tänu sellele aga mis oli jende kõigi ühine ütlus: Elektriauto on saatanast tulevikus, meri juba on liiga happeliseks hakanud minema, läheb tulevikus veelgi.
Aku on tõesti happeline asi, kas neil õigus on või mitte, ma ei oska öelda ja sel hetkel vaikisin laua taga. Ma olen rohkem mures loodusest eemaldatava liitiumi puuduse tekitamise suhtes, mis ei ole hea närvisüsteemi omavale elusloodusele. Võtta sedagi lihtsalt minu hirmuna, võin eksida.
Kas troll teeb nii oma propagandat lootuses, et see, kes videot ei vaata, jääbki arvama, et videos on mingi üksik põleng?
Seal pole ju mitte ühtegi põlengut, vaid hoopis arvutisimulatsioon 100mph/160kmh vastu posti sõitmisest! Umbes sama relevantne test päriseluga võrdlemiseks nagu ncap jms, ehk siis täpselt sel viisil juhtub päriselus üliharva, aga annab infot auto struktuurielementide käitumisest ja deformatsioonidest mingis hästi standardiseeritavas situatsioonis. Isegi "arvutimängus" ei saa akudest üle ega ümber.
Pole seal mingit kere deformatsiooni demo vms, lihtsalt läbi huumori näidati, et kuni senimaani auto üldjuhul ei süttinud peale avariid, siis elektrika puhul on vägagi tõenäoline, et korraliku pauguga kaasneb väike lõkkeke.
minu jutt käis dzäusi sellele ühe auto põlengulingile, sellele algsele "teaduslikule" õlipeade naljanurgale andsin juba oma kommentaari , mida sellest fantaasiasünnitusest reaalsuse ja statistikaga kooskõlas olev isik arvama peaks. Huvitav nende õlipeade oogika ikka okhati, nüüd on järsku nii suur mure, et mingist kaevandusest kusagil võetaksel iitiumi välja ja issand issand mis hirmus lugu, kui teisel pool pool ida virumaad siinsamas eestis on pahupidi fossiili sonkimise vajaduse tõttu keeratud, siis pole enam muretunnet ei kuskil, rääkimata sellest süsinikuheitmest ja linnas sissehingatavast sumpsidest lenduvatest mürkgaasidest, mida reaalselt igaüks iga päev taluma peab ja end vaikselt mürgitab, siis pole ei kuskil ei vähimatki muret, enese mugavuse ja majandusliku eelistuse poole kaapivad küünilised sead, muud ei midagi :D
Päästeameti kodulehelt päevainfot vaadates, kohtab igapäevaseid postitusi, et päästeamet eemaldas õnnetusse sattunud (fossiil)autol süttimisohu vältimiseks akuklemmid. Milleks neid eemaldada kui paagis loksuv vedelkütus on ju täiesti ohutu. /iroonia/
Sa ilmselgelt ei saanud aru, mis suunas ma vihjasin, ma olen seda enne ka kirjutanud et äkki jätaks selle ründava trollikõne ära nüüd ja hakkaks normaalselt, mitte paukudes kirjutama?
nii nagu küla koerale, nii koer külale, st kunagi ammu juba hakkasid lahmimise ja paukumisega siin vastama, mida sa siis ootad, et hakkaksin su möla ees kummardusi loopima ja härraks kutsuma? Kala hakkab mädanema siiski peast ja esmalt peaksid sina ise äärmiselt nööri mööda käima ja oma vastamistega eeskuju andma, enne kui siin eeldada tahad, et teised juhuslikud möödakäijad siin kulpi sulle loobiks. Ja mis vastust sa ootad siin nüüd, mingi näitlejate jam uu seesugune ebamäärane häma sisse toodud, et kõik on vandenõuteooria blabla, seda viitad seal ilmselt, sellisele hämale polegi mõtet midagi lisada, see seletab kõik niigi.
Mida see seletab? Sinu puhul sinu ajus ei seleta ju see midagi, sest sa ei saanud isegi aru, millisest keskkonnast liitiumi võtmisest jutt käis hoolimata sellest, et MINA olen sellest juba siin rääkinud.
Teine asi, et sinu arengutasemele, mis on ilmselgelt madal, võib tunduda konkreetsus ja faktide esitamine tõesti ülbuse ja rünnakuna. See on normaalne ja siinkohal tuleb tsiteerida klassikuid: Kõik siin on võrdsed kuid mõned meist on võrdsemad.
See kehtib ka sinu suunas.
Lisaks on reaalsed põhjused, miks mina olen moderaator ja sina ei ole ega iial ei saagi, mõtle selle üle.
Küsimusele jätsid kolmandat korda vastamata, sest vastus tulistab su statistikaargumendi kildudeks.
Mis küsimust või mis fakti sa siin selle põlengute statistika osas oled vastanud ah? :D ajab mingit umbmäärast möla, räägib musta valgeks, algselt oli juttu põlengu arvulisest tõenäosusest vs mingitest õlipeade vaimusilmas kujunenud ettekujutusest. Siis sonib mingitest happelistest akudest ja liitiumi puudusest ja et meri läheb kohe hirmus happeliseks nende akude tõttu, nagu wtf, mida kuradit sa sogad seda vett ja ajad mingit suvalist möla vahele, et algselt lingina ümber lükatud väärarusaam oma sopa sisse lihtsalt ära uputada. Siis lisaks järsku väidab juba ,et on ming ifakti siia kusagile lisanud, ja et on kõige ehedam faktide baasil esineja siin üldse :D. Kõige tipuks hakkab mingi moderaatori staatusega siin kelkima, et kui on hirmus suur pläralõug siin ja end kusagile puldi taha nihverdanud ,et siis on antud teemas spetsialist ah? Pole veel kuulnud/näinud ,et kusagile foorumisse modeks saamisel mingeid nõudmisi või kutseeksameid tehakse, suvalised pläralõuad, kes nagu siinse foorumi puhul tundub paremini mingit kõrvalist häma suudavad ajada ja musta valgeks rääkida ning algse küsimuse sopa sisse ära uputada, et need ongi need kõikse paremad moderaatorid antud tööd tegema nagu näha. Õiges kohas õiged moderaatorid peaksid siiski just jälgima, et ei toodetaks mingit väärinfot ja jama, ent siin on hoopistükis vastupidi, moderaatorid need kõikse suuremad hämajad justkui olekski, kui väidad end siin "kõikvõimas" moderaator olevat.
Paistab, et oled segaduses. Toon punkti kaupa välja, see peaks olema loetavam kuju inimesele, kes ei suuda pikka teksti analüüsida:
Akude ümbertöötluse tõttu on merevesi roheliste sõnul happelisemaks muutunud (kinnitamata)
Liitiumit tahetakse lisaks maakaevandusele mereveest võtta. Liitium on närvisüsteemiga organismidele vajalik lisaaine.
Moderaatoritena jälgime just väärinfo levikut ja seetõttu takistame otseselt sinul ja sinulaadsetel valeandmetega ja külajuttudega kelkida.
Moderaatorinstaatusega ei hakanud ma kelkima, seda tegid sina sõnadega tõstes mind endast kõrgemale tasemele: "Kala hakkab mädanema siiski peast ja esmalt peaksid sina ise äärmiselt nööri mööda käima ja oma vastamistega eeskuju andma"
Ja nüüd video vs statistika vs reaalsus: Vasta küsimusele, et miks on USA's, Lõuna Ameerikas ja venemaal rohkem (häid) näitlejaid kui meil?
PS! Ära paugu rohkem ja muuda oma tekst viisakamaks, mul pole pikka kannatust enam.