Miks mina kannan maski ja mu kogu pere on vaktsineeritud.
See on selleks, et kaitsta teisi. Jah, ma ei usu, et mask mind kaitseb. Viiruse osake on väike. Eriti kuna on neid kes maslkst ei hooli.
Samas on viirusel hea elada just soojas ja niiskes keskkonnas, mis on tatt ja ila. Ja ei ole keegi meist kaitstud ootamatu aevadtuse avastuse või suust lennanud süljepritsme eest. Ja kui see mask aitab kasvõi mõned % teistel rohkem tervena või elus püsida, siis miks mitte? Ei võta see minult tükki küljest.
Ka ei usu ma, et ma ise või minu pere koroonat põeks. Piisavalt noored ja terved ja vormis kõik. Haigustele võtsin viimati 5 aastat tagasi vist paariks päevaks. Aga mu ema ja tädid on vanad. Nemad tahavad veel elada ja laoselapsi näha. Neid peab kaitsma. Ja kui see vaktsiin ka mõned % kaitseb...
Mõned ei saa aru. Nende jaoks on vaid mina ja mina...
Kiidan viimast härrat/prouat aktiivse kodanikuks olemise panuse eest. Ise ei ole vaktsineeritud. Aga samas ei ütle ka kellegile, et ärge vaxige. Neutraalne. Ootan just, et 99,9 % ennast vaxiks, et saaks pärast parastada "Ma ju ütlesin, et vaximine aitab vähesel määral." Samas pooldan ka kõige kinnipanekut v.a vb toidupoed ja veel mõned eluks vajalikud kauplused. Riik võiks muidugi rahaliselt toetada kaupmehi. Koolid paneks ka mõneks nädalaks kinni, et näha kuidas see olukorrale mõjub. Enam ei paneks paariks kuuks vaid 2-3 nädalat. Omal ajal oleksin õnnelik olnud kui saaks kodus õppida. Jääks see tüütu bussiga loksumine ära. Polnud variantigi, et keegi autoga kooli viiks. Panin oma mõtted kirja siis . Üksi elava inimesi probleem, pole kellegiga maailma asju arutada :D
Valitsus võiks algatuseks lõpetada läbipõdenute kiusamise ja kuulata targemaid, e.s. arste ja teadlasi, kes ühemõtteliselt ütlevad, et põdemine annab laiapõhjalise ja kordades parema kaitse, kui süst. Seni, kui mõistuse häält ei kuulda, ei kavatse ma ka täita mitte ühtegi "korraldust", kuna lihtsalt pole kombeks lolli pilli peale tantsu lüüa.
Arstid ja teadlased ütlevad ühemõtteliselt, et parima kaitse annab läbipõdemise ja vaktsineerimise koosmõju ning vaktsineeritutel toimub läbipõdemine kordades kergemini ning läheb ühiskonnale vähem maksma.
Ehk siis vaktsineerimine on alati, iga variandi puhul kasulik.
Hospitaliseerimisel ja hospitaliseerimisel on ka vahe sees. Kas satud hospitali nurklihvijast lennanud metallitüki tõttu maksa suunas ja istud päevakese järelvalve all või saad keisrilõike ja kolme päeva pärast juba suundud koju või oled tüsistustega 3 päeva torude all või hoopis 17 päeva, nagu siin pealogistik välja tõi. Ei ole meil per haigla 10000 hingamisaparaati, neid peab jaotama kahjuks ja operatsioonile minev inimene kahjuks ei saa seda aparaati kasutada, sest teine tegelane võtab selle endal alla 17'ks päevaks (keskmine mittevaktsineeritu raske haiguskulg).
Piirangud on selleks, et see 17 päeva tiksuma ei hakkaks, maskid on selleks, et nakatunud piserdaks aevastamisel või köhimisel õhku vähem osakesi, enamus jääb hingeauru piiskadena maski pidama, desovahendid eskalaatorite otstes on selleks, et mõni nina nokkinud tegelane enda käe pealt käsipuu pinnale edasi ei kannaks ei grippi ega koroonat, vaktsineerimine on selleks, et haiguskulgu kas ei tekiks üldse või läbiks kergemini ja kiiremini.
Jah, alguses öeldi, et saad "100%" (tegelt ikka vastavalt pakendi juhendile) kaitse! - See ei olnud vale, nii usutigi, muteerumist kardeti ja kui see juhtus, siis muutusid ka mängureeglid. Muteerumine omakorda sai tekkida ainult seepärast, et viirus saigi massiliselt ja kiirelt levida ehk inimestel oli suht pohhui pandeemia hoiatusest.
Ja veelkord, meil on ainult 2 aasta jagu teavet! Liiga vähe tänapäeva mõistes, kus tahetakse kõige ohutumat asja teha! Lugege läbi mu kirjutatu "KGB vs rõuged" ajaloominutikene ja siis kandke see tänapäevamaailma. Vahe on selles, et totalitaarses ühiskonnas sai kohe joone peale tõmmata, praeguses lillelapse ühiskonnas, kus inimesed arvavad endal olema piiramatu õigus teisi huiata, ei toimi see hästi.
Valitus piirab - halb, rikuvad mu õigusi!
Valitus ei piira - halb, hambutud tegelased, kes ei julge teadmatuses vaevlevale rahvale öelda, mida teha!
Meditsiini õppinud tegelane tutvustab hetkeolukorda ja tuleviku - halb tagantjärgi targutades arvestamata, et olud muutusid.
Selles kirjatükis praegu ma kordan ennast väga palju tegelikult aga ma siiski kirjutan, sest keegi ei viitsi seda 10't lehekülge enam läbi lugeda, kus on pikemad seletused ja põhjendused kirjas mõlemalt poolt.
"Jah, alguses öeldi, et saad "100%" (tegelt ikka vastavalt pakendi juhendile) kaitse!"
100% pole kunagi õeldud. Kliiniliste katsete põjal oli Moderna kaitse 90+ %, AZ kaitse 75+ % ja sellest kirjutati avalikult. Kui Delta tüvi levima hakkas teatati suht kiiresti, et vaktsiinide kaitse sellele on väiksem.
Praegu süstitakse Israelis kolmandaid doose ning esialgsete andmete põhjal on 3 doosi saanud inimeste haigestumine deltasse 11x vähem tõenäoline, kui 2 doosi saanutel ja ka palju vähem tõenäoline, kui läbi põdenutel. Aga jällegi, see pole 100% ja tõenäoliselt läheb mingi aja pärast vaja neljandat doosi..
Seepärast see sulgudes tekst oligi, see 100% oli siin kirjutatud nende tegelaste rahustamiseks, kes said sedamoodi aru, kui päriselt protsente tundev inimene.
Kes ei oska inglise keelt piisavalt hästi, siis lühikokkuvõte on:
Briti meedikute ühenduse juht Matthew Taylor ütles, et eelolev talv tuleb arvatavalt kõige raskem. Kolmandad vaktsiinidoosid pole loodetud mõju avaldanud ja koroonaga nakatumiste arv kasvab taas väga kiiresti
Ei ole kõik per$es, meil on veel tükk maad minna enne, kui asjad tõesti pekkis on.
Minul puudub hetkel võimalus mõjutada riigi ja KOV tegemisi. Ma küll ootaks, et riik leiaks lõpusk üles munad ja alustaks kehtivate piirangute jõustamist. Aga seda on veel palju tahta...
Mul on võimalus mõjutada enda ja pere tegemisi. Meid kehtivad piirangud ei mõjuta häirival määral ja võimalikud juurdekeeramised ei ole märkimisväärsed.
Tõsi, järgmised paar nädalat peab olema ekstra ettevaatlik, et mitte vajada tervishoiusüsteemi abi. Sest seda ilmselt ei saa...
xil 'i teksti peaks tegema suureks ja punaseks, ning esilehele kleepima!
"Arstid ja teadlased ütlevad ühemõtteliselt, et parima kaitse annab läbipõdemise ja vaktsineerimise koosmõju ning vaktsineeritutel toimub läbipõdemine kordades kergemini ning läheb ühiskonnale vähem maksma.
Ehk siis vaktsineerimine on alati, iga variandi puhul kasulik."
Aga ei, ikka on trobikond tegelasi, kes lähevad meelt avaldama, vastu vaidlema, B. Gates'i süüdistama JKTMV, WACK!
See on vale. Isegi Peep Talving ütles ETV otseeetris, et parim kaitse on läbipõdemine, ainuke risk on ära surra osadel. Sõna sõnalt. Statistikat ka pole avaldatud, palju on läbipõdenuid uuesti haigestunud. Miks? Sest see on nullilähedane. Kui segada looduse tehtut ja mingit aastaga enam vähem võibool töötavat möksi, ei saa hästi olema. Miks sellel teemal suud lukus on?
Tegelikult on asi vastupidi- kõigepelt põdemine ja siis mõne aja pärast üks süst otsa ning kaitse peaks olema piisav. Need, kes tõlgendavad seda niipidi, et kõigepealt vaks ja siis põdemine, saavad asjast valesti aru.
aga selle läbipõdemisega on nii, et paljud lähevad selle käigus ära! Läks ka mu lähedane keskeas olev, terve ja tugev sugulane. Et, kui ei taha ikka minna, siis on kindlam vaksida, kuid vaba valik.
"See on vale. Isegi Peep Talving ütles ETV otseeetris, et parim kaitse on läbipõdemine, ainuke risk on ära surra osadel. Sõna sõnalt. Statistikat ka pole avaldatud, palju on läbipõdenuid uuesti haigestunud. Miks? Sest see on nullilähedane. Kui segada looduse tehtut ja mingit aastaga enam vähem võibool töötavat möksi, ei saa hästi olema. Miks sellel teemal suud lukus on?"
Statistikat pole avaldatud? Pigem on tegu kas netiotsingu kasutamise oskamatuse, inglise keele oskamatuse või mõlemaga. On olemas USA statistika, UK statistika, Rootsi statistika jne. Näiteks Itaalia statistika: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullar
ticle/2780557 Isegi esimese laine ajal kuni juulini 2020 haigestusid osad mitu korda. Siis veel vaktsiine polnud, nii et kõik haigestunud olid vaktsineerimata.
Vaktsineerimine on nagu auto turvavöö, normaalse enesealalhoiuinstinktiga inimene kinnitab selle enamasti, sest see hoiab ka enamasti halvima ära. Muidugi on igal asjal ka fataalseid erandeid, aga sellegipoolest mõistuslik inimene kasutab seda automaatselt.
"Osad inimesed" ei ole mingi number ega protsent. Kindel on see, et vaksitud haigestuvad kordades rohkem, kui läbipõdenud. Kus on Eesti vastvad numbrid?
Ilma reaalse vajaduseta mingit kiirkorras tehtud sole endale sisse valada on rumal tegu, saate aru. Kõik näitajad räägivad selle vastu. Sama hästi võiks soovitada kilo sibulaid süüa peale haigust. Kordan veelkord, kui pole põdenud, tuleb vaksida, see on igati kasulik ja hoiab ära surmasid.
# Vaktsineerimine on nagu auto turvavöö, normaalse enesealalhoiuinstinktiga
# inimene kinnitab selle enamasti, sest see hoiab ka enamasti halvima ära.
See on parim võrdlus siin teemas! St ka ilma turvavööta on võimalik ohutult sõita (sel juhul valid, kus, millisel kellaajal ja kui kiiresti sõita, aga liiklusvoolus püsimisega see pole enam nii ohutu), kuid avariisid põhjustavad rohkem juhid, kellel vöö on ikka kinni. Aga avariides jäävad ellu ja saavad vähem viga samuti pigem just need autos olijad, kellel vöö on kinni.
Kogu teema keerleb praegu selle ümber, kas panna vöö peale või mitte, aga peaks keerlema selle ümber, miks näiteks suurel kiirusel liikuvates kaugliini- või koolibussides ei kontrollitagi vöö kasumist ja miks väga suur osa inimestest arvavad peale turvavöö kinni panemist, et nüüd ajuvabalt kihutama hakates on see ohutu nii kõigi teiste kui ka nende endi jaoks. Samal ajal on ajuvaba nõuda turvavöö kasutamist Punamütsikeselt, kes läbi metsa jalutades vanaemale kooki, piima ja lilli läheb viima, nagu see kaitseks teda ka kurja hundi eest.
Üleeelmiseöe. Ja need on kõigil seal 1x nakatunud mitte korduvad? Ei ole kuna teste tehtud 2 miljonit, samas eestis on palju elanikke? Ikkagi on la nende arvude järgi vaksituid kordades rohkem. Seega nad haigestuvad ka rohkem.
Aga näita mulle avutust kus sa saad väita, et vsksitul on suurem tõenäosus nakatuda kui läbipõdenul? Ja kummad raskemalt põevad?
Põhimõtteliselt sarnase sisuga videot vaatasin ma ka juba mõnda aega tagasi, mis oli tehtud ühe USA arsti poolt. Video põhisõnum oli lühidalt see, et kui inimene nakatub viirusega, siis ainus mida enamus USA arste soovitavad alguses, on istuda kodus isolatsioonis ja oodata. Oodata siis seda, millal inimese tervislik olukord läheb paljude jaoks hullemaks.
Ja kui ühel hetkel on inimese tervislik seisund juba piisavalt hull, et siis tuleb minna haiglasse. Paraku paljude inimeste jaoks on siis haiglas juba liiga hilja midagi ette võtta või mingit head ravi pakkuda...
Arsti sõnum oli see, et ravi tuleb alustada kohe ja varakult ja ennetavalt, mitte oodata viimase hetkeni, kuni juba patsiendi tervislik olukord äärmiselt kehv.
Viimasest lingist - õige asja nimel on meeleavaldused loomulikult õigustatud, aga... kas tulevad jälle vastutustundetud grupikallid, distantsi ei hoita, maske ei kanta jne? Nii kaua, kuni korraldajad seda otse välja öelda ei suuda, ei erine nad ise just palju neist, kelle vastu nad protestima lähevad. Hämamine on alati häiriv olenemata sellest, millise kiriku ukse vahelt seda kuulda on.
Tõsi sellest meeleavaldusest praegusel hetkel ei arva ma samuti eriti midagi, veidi vale aeg ja koht sellisteks üritusteks, isegi kui seda tehakse õige asja nimel.
Ei tea kas naerda, nutta, vihastada või luua preemia parima absurdsuse autorile, aga ükskõikseks jääda ei saa:
Läti valitsus: vaktsineerimata või läbi põdemata inimesi peaks saama töölt lahti lasta
Ehk siis nii, et sa raisk oled täiesti terve, tugev ja töövõimeline inimene, aga me laseme su lahti, sest sa raisk ei jää ega jää haigeks ja me ei vaja selliseid töötajaid.
Vot selline maailm hetkel meie ümber...
Kuidagi peab neid läbipõlenud meditsiinitöötajaid juurde tootma. Üks võimalus on neid keerulistel aegadel vallandama asuda.
Sõber sai kaitsejõududest vallandamisteate vaktsineerimistõendi esitamata jätmise tõttu. Isegi vaktsineerima ei sunnitud, oleks piisanud tõendi esitamisest. Vallandamisele eelnevad kuud oli ca 100 tunniseid töönädalaid teinud, et aidata ressursinappust kompenseerida.
Miks on haiglasse lennanute seas juba ple 1/ 3 vaktsineeritud? Miks ajakirjandus ei taha numbritest rääkida? Räägivad, et enamus aiglasse lennanutest olid vaktsineerimata, aga see ei vasta ju tõele . Tuleks siis öelda, et 90 tk olid vaktsineerimata ja 35 tk vaktsineeritud.
nõeluge edasi seltsimehed. aastaks 2025 olete saanud juba 8-9 süsti
On ju kirjutatud, et 34% haiglaravi vajajatest on vaktsineeritud viimse piisani. Nüüd tahaks sinna kõrvale aind numbrit keskmisest ajast, kaua esimene 66% rühm seal haiglas aega veedab ja kui kaua see 34% rühm, saaks pildi veel paremaks.
tahaks numbrit, mitu varem läbipõdenut hetkel haiglas on, kes süsti pole saanud? Sellest ei tule sõnagi, sest pole vist kampaaniaga "kõik valimata süstla otsa" kooskõlas.
Siit foorumist sa seda numbrit ei saa. Ei peagi saama. Juba see, et sa siit seda numbrit küsid, näitab nii mõndagi sinu intelligentsi kohta. Homme kell 12 saad vabakal omasugustega vestelda.
Õppimine valgus, mitteõppimine pimedus. Kurb on vaadata, kuidas tüübid kobavad pimeduses, kuna Delfi ja AK uudised pole midagi rääkinud ja sellega nende oskused statistilisi andmeid saada piirduvad.
Ettepanek:
Hoiaks seda teemat mõttestatult ja asjalikult teemakohasena. Sellised isiklikku laadi markeerivad kommentaarid las jääda mõnede teiste väljaannete kommiruumidesse.
Neid linke oskab tõesti iga loll leida, kuid seal pole ju vastust mu küsimusele. Kordan, meil on 177000 läbipõdenut, mitu neist on uuesti haigestunud? See statistika annaks infot, kas looduse loodud antikehi on mõistlik rikkuda vaktsiiniga või ei. Saate pointile pihta ikka? Vaadates muud statistikat, võik ma praegu väita, et looduslikule tehisollus otsa lükates võib tulemus hoopis halvem olla. See, mida mingi arst arvab, ei loe, kuna nad ise ka ei tea tegelt seda. Tahaks numbreid näha.
Neid kahte numbrit tahaks koos Deusiga näha küll. Praegu kättesaadavast andmestikust neid ei paista.
Subjektiivne tähelepanek haiglates töötavatelt tuttavatelt on umbes kolmekordne vahe: vaktsineeritu reeglina nädalat sees ei lama, vaktsineerimata ei pääse enne nädalat praktikumist kuhugi.
Valitsus just võttisgi vastu korralduse, et järgmisest nädalast ravivad mitte vaktsineerituid ainult mitte vaktsineeritud arstid. Ja vakitsineerituid, vaktsineeritud arstid.
1.
Terviseandmed on inimese ja tema arsti vaheline asi. Nõuded neid esitada kolmandatele isikutele nagu turvatöötajad või tööandjad, tuleb tunnistada ebaseaduslikeks.
2.
Kuna COVID-19 haiguse läbipõdemine annab laiema, efektiivsema ning pikaajalisema immuunsuse kui kasutusel olevad vaktsiinid, tuleb seda asjaolu ka COVID-tõendite väljastamisel arvestada. Kui riik on siiski otsustanud jätkata COVID-passide nõudmist siis peaks läbipõdenutel olema samad õigused kui vaktsineeritud inimestel, ilma kehtivusaja erisuseta.
3.
Viiruse “kontrolli alla saamise” võimatu ülesande asemel tuleb keskenduda haiguse ennetamisele ja ravisoovituste väljatöötamisele haiguse algfaasis.
4.
Palume lõpetada hirmutamisel ja survestamisel põhinev kommunikatsioon ja algatada erinevaid spetsialiste kaasav teadmistepõhine dialoog.
Esimene ja kolmas punkt on kaheldava väärtusega. Mida hakkab pubi turvamees peale teadmisega, et inimene on vaktsineeritud/mata? Lihtsalt üks konks, mille kallal nakitseda, tegelikku väärtust ei oma.
Kolmandas punktis toodud ravimise osatähtsus pole muidugi minu analüüsida, aga sisetunne ütleb, et nii vaktsiinide kui ka ravimite väljatöötamiseks ja testimiseks vajalikud ajad on samas suurusjärgus. Mille poolest oleks ravim parem kiiresti leviva taudi puhul kui ennetus?
Läbipõdenute rehabiliteerimise vajadusega igati nõus.
See ivermektiini promomine on naljakas, sest kui see info avastati, hakkasid inimesed ise ennast "ravima" sellega põhjustades lihtsalt ensemürgitust. Selle kraami CoVid19 vastane toime avaldub alles siis, kui sisse on võetud mürgituse taet ületav kogus. Sama hästi võid ennast tsüaniidiga ravida, ravi on kiirem aind.
Lisaks veel on selle ravimi kasutamisel muud nüansid, mida ma ei viitsi siin isegi lahata kuid kui see massidesse peaks lendama, on meil muresid rohkem, kui koroona, nimelt hakkab söögilaualt süüa väheks jääma. See teekond on juba antibiootikumite kergekäelise kasutamisega läbi käidud.
Kapitalism on üles ehitatud sellele, et keegi teenib alati kasumit. Eriti kasulikud on kellelegi kriisid ja sõjad. See ei tähenda, et ma peaks mitte uskuma 90% teadlasi ja selle asemel usaldama kollast ajakirjandust.
Olen ise ka magistrikraadi saanud, küll tehnika erialalt. Aga loogiliselt mõtlema seal õpetati.
See kadunukese lugu on muidugi üllatav aga just sellised asjad panevad mõtlema, et ehk on aeg ...
Et midagi tõleks kaduma ei läheks, siis kadunukese terviktekst:
""
Meedikute ja teadlaste ühispöördumine: vaktsiinide mõju on lubatust väiksem, lõpetage sotsiaalne survestamine
Fischeri vastus: vaktsineerimine aitaks pandeemia kontrolli alla saada
Oleme grupp Eesti arste, tervishoiutöötajaid ja loodusteadlasi, keda on kokku toonud soov vähendada ühiskonnas tekkinud polariseeritust vaktsineerimise ja terviseohutuse teemal.
Eesti Meedikud ja Teadlased Avatud Diskussiooni Poolt
Eesti Vabariigi Valitsusele, Riigikogule, Õiguskantslerile.
Palume kõiki osapooli ja ühiskonnagruppe haaravat tasakaalustatud arutelu COVID-19 olukorra osas Eesti Vabariigis.
Juhime tähelepanu järgmistele probleemidele:
Eestis kasutatavatel COVID-19 vaktsiinidel on Euroopa Ravimiameti poolt antud tingimuslik müügiluba erakorraliseks kasutamiseks. See tähendab, et võrreldes teiste, varasemate vaktsiinidega, on nende kohta oluliselt vähem kliinilisi andmeid enne tarvitusele võtmist. Koroonavaktsiinide kliinilised uuringud kestavad vähemalt aastani 2023 ning praegu puuduvad lõplikud andmed nende kõrvaltoimete ja efektiivsuse kohta.
Seniste andmete põhjal vähendavad COVID-19 vaktsiinid indiviidi tasemel haiguse raske kulu ja surma riski. Eriti oluline on see immuunpuudulikkuse, kardiovaskulaarsete haiguste, diabeedi, ülekaalu ja teiste riskihaigustega inimeste puhul, kellel on suurem oht sattuda haiglaravile või surra.
Soovitame igakülgselt informeerida riskirühmi, muuhulgas üle 65-aastaseid eakaid, kõigist vaktsineerimisega kaasnevatest asjaoludest, mis aitaks langetada informeeritud nõusolekut, säilitades vaba tahte printsiip.
Teame siiski ka seda, et vaktsiinide mõju haiguse leviku piiramisel populatsiooni tasandil on oluliselt väiksem algselt lubatust. Seetõttu peame ebaeetiliseks sotsiaalset survet vaktsineerimiseks.
Eestis rakendatud vaktsiinipasside poliitika põhineb uskumusel, nagu oleksid vaktsineeritud inimesed nakkusohutud. Teades, et haigestuda ja viirust levitada võivad nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata indiviidid, on viimaste põhiõiguste piiramine põhjendamatu ja ebaõiglane. Heas usus kasutusele võetud vaktsiinipassid ei teeni oma algset meditsiinilist eesmärki, vaid töötavad pigem sellele vastu, pakkudes nende omanikele alusetut turvatunnet ja lõhestades ühiskonda.
Laste vaktsineerimisest saadav kasu ei ületa võimalikke riske. Lapsed ja noored ei kuulu COVID-19 riskigruppi ning nende haigestumine on reeglina kergekujuline.
Meie ettepanekud olukorra parandamiseks:
Terviseandmed on inimese ja tema arsti vaheline asi. Nõuded neid esitada kolmandatele isikutele nagu turvatöötajad või tööandjad, tuleb tunnistada ebaseaduslikeks.
Kuna COVID-19 haiguse läbipõdemine annab laiema, efektiivsema ning pikaajalisema immuunsuse kui kasutusel olevad vaktsiinid, tuleb seda asjaolu ka COVID-tõendite väljastamisel arvestada. Kui riik on siiski otsustanud jätkata COVID-passide nõudmist siis peaks läbipõdenutel olema samad õigused kui vaktsineeritud inimestel, ilma kehtivusaja erisuseta.
Viiruse “kontrolli alla saamise” võimatu ülesande asemel tuleb keskenduda haiguse ennetamisele ja ravisoovituste väljatöötamisele haiguse algfaasis.
Palume lõpetada hirmutamisel ja survestamisel põhinev kommunikatsioon ja algatada erinevaid spetsialiste kaasav teadmistepõhine dialoog.
Loodame riigijuhtide tarkusele ja nende tasakaalustatud otsustele.
Lugupidamisega ja avatud diskussiooni ootuses,
Grupp: Eesti Meedikud ja Teadlased Avatud Diskussiooni Poolt
Allkirjastanud 56 ja 47 anonüümseks jääda soovinud meedikut ja teadlast. Kokku 103 grupi liiget.
Fischer: meil on hea näide sellest, kuidas viiruse võib kontrolli alla saada
Eesti kaitseväe vaktsineerimine näitab väga hästi, et olukorras, kus inimesed on vaktsineeritud, on iga inimese nakatumise tõenäosus väiksem. Isegi, kui inimene nakatubki, on edasikandumise tõenäosus väiksem. See viib selleni, et viirus ongi kontrolli all.
Kaitsevägi pole seejuures suletud süsteem. Kaitseväelased käivad kodus ja kohtuvad sõpradega, aga kuna nad on vaktsineeritud, ei ole seal tekkinud mingeid koldeid. See näitab, et vaktsineerimine tõesti aitaks asja kontrolli alla saada.
Seda näeme ka Skandinaavias ja Soomes (kus piirangud on suuresti kaotatud – toim).
Krista Fischer
TÜ matemaatilise statistika professor
Fischeri kokkupandud andmete põhjal koostatud graafikult on näha, kuidas vaktsineerimata inimesed moodustavad valdava enamuse haiglakoormuse kriitilisest piirist üle viivatest patsientidest:
Koroonaviirus SARS-CoV-2
Inimesed, kes kahtlustavad nakatumist koroonaviirusega, peaksid võtma ühendust oma perearstiga, küsima nõu perearsti nõuandeliinilt 1220 (välismaalt +372 634 6630) või koroonaviirusega seotud küsimuste jaoks loodud numbril 1247 või vajadusel kutsuma kiirabi, helistades hädaabinumbril 112.
COVID-19 haiguse sümptomid on sarnased gripile. Viiruse levinumad sümptomid on köha, palavik ja hingamisraskused. Parim kaitse nakkushaiguse leviku vastu on käte pesemine ja inimestega kontaktist hoidumine.
Vaata koroonaviirusesse nakatunute statistikat Eestis!
Loe lähemalt koroonaviiruse ja kehtivate piirangute kohta valitsuse erileheküljelt kriis.ee!
Parim viis end ja teisi koroonaviiruse eest kaitsmiseks on vaktsineerimine.
Broneeri endale aeg vaktsineerimisele veebilehel digilugu.ee või helistades numbril 1247.
Teavet vaktsineerimise ja vaktsiinide kohta loe veebilehelt vaktsineeri.ee.
# See teekond on juba antibiootikumite kergekäelise kasutamisega läbi käidud.
Keegi pole ju rääkinud kergekäelisest kasutamisest (selles artiklis ei räägitud isegi ivermektiinist). Ma näen probleemi just selles, et nii kaua, kuni käib salatsemine ja õppinud inimesed sellega ei tegele, liigub see kraam AINULT leti all ja igasuguseid imekanaleid pidi spekulantide käest neile, kes seda just nimelt kergekäeliselt ja igaks juhuks kasutavad. Antibiotsid on hea näide, sest probleem on sarnane. Ka mõned arstid kirjutavad neid kergekäeliselt (see probleem vajaks samuti lahendamist), aga kui Venemaalt jm tuleb neid antibiotse kogu aeg massiliselt peale (sest perearstid pole nõus igaks juhuks välja kirjutama), millega siis inimesed oma "nohu ravivad", jätkub multiresistentsete bakteritüvede (nt MRSA jpt "superbakterid") edasine aretustöö. Multiresistentseid baktereid kohtab meie planeedil... peamiselt just haiglates. Haiglatel on nende loomises paratamatult (eesmärgiga elusid päästa!) ka oma osa, aga nende reaktorid elavad, nii kaua kui võimalik, ikka oma pere juures. Need inimesed tegid samuti loogilisi ja kaalutletud otsuseid parimate eesmärkide nimel oma teadmiste tasemel, nagu ka järgmise tsitaadi kirjutaja:
#Olen ise ka magistrikraadi saanud, küll tehnika erialalt. Aga loogiliselt mõtlema seal õpetati
Äkki lepiks kokku, et me ei muutu spetsialistideks kõigest loogilise mõtlemise pinnalt? Siin on liiga palju nüansse, mida pole mõtet lahti seletada, kuna selle mõistmiseks on need 6 aastat hommikust ööni õppimist hädavajalikud. Seda ei saa kompenseerida saja raamatu, kursuste või loogikaga. Enne nende 6a läbimist ei ole võimalik hakata meditsiinis ühtegi eriala üldse omandamagi. St kuna Sa jooksed nagunii loogikaga rappa kas ühel või teisel moel, oleks mõistlikum uskuda neid, kes on targemad. Ei usu? Ei pane ka pahaks, sest kui poliitikud või ajakirjandus üritavad vaigistada arste ja teadlasi, on juba päris kena supp kokku keedetud ja küsimust "kummal arstil siis õigus on" ei ole põhjust pahaks panna. Meenutan, et sellele "salastatud artiklile" kirjutasid alla oma nime alt 56 pluss veel 47 anonüümseks jääda soovinud meedikut ja teadlast. Ega te ometi arva, et need meedikud-teadlased on ise vaktsineerimata või vaktsiinivastased?
Aga mida nad siis kirjutasid? Artikkel algas nii:
# Eesti Meedikud ja Teadlased Avatud Diskussiooni Poolt
Paistab, et juba avatud diskussioon oli kellegi jaoks häiriv...
Kui lugeda sisu, ei vaata sealt üldse vastu mingi koroonaskepsis või vaktsiinivastasus, vaid torkab eredalt silma lahknevus praeguse valitsuse retoorikaga koroonakriisi ohjamisel. Suurim vastuolu oli just see, et ennetamise (põhjuslikud piirangud, reeglite järgimine) asemel on seni tegeletud pigem mingi "peenhäälestamisega" ja et reeglid/piirangud peaksid puudutama ka vaktsineeritud inimesi (kuna nakatuvad ja levitavad). Loomulikult ei taha sellest kuulda midagi ei valitsus ega ka need vaktsineeritud inimesed, kelle jaoks õigus käia kinos oli olulisem võimalusest haigestuda kergemalt ja saada vähem tüsistusi (neist räägitakse vähem, aga need on karmid!). Seda kinnitab paraku ka pilt tänaval, ühistranspordis, kauplustes jne, et probleemi eitajaid on kaugelt rohkem kui vaktsineerituid või mittevaktsineerituid ja selle uue (vaktsineeritud eitajate) probleemiga ei oska keegi enam midagi peale hakata. Milline lahendus oleks veel parem avatud diskussioonist?
Ei saaks öelda, et pöördumises olevad mõtted poleks endagi kõvast peakolust suhteliselt iseseisvalt korduvalt läbi käinud. Alla oleks ka julgenud kirjutada. Miinuspoolelt - haigusega seotud mängureeglid on paika pandud kuskilt palju kõrgemalt ja kaugemalt. WHO, EU, kes teab mis veel. Ei aita siin ka kümme taolist ühispöördumist ega palvekirja valitsusele. Ja samas ei vastuta ka keegi mitte millegi eest. Olukord ongi kurb ja imestust tekitav.
Kui lisaks vaadata, mis arengud on lühikese ajaga majanduses toimunud, küllaltki eelneva varjus ja väidetavalt sellest põhjustatult, siis tulevad vägisi pähe pildid kullakambrites kroolivatest Onu Donalditest, kellele antud olukord üsna kasulik on. Ons nüüd üks asi teisega seotud - ei oska kinnitada ega ümber lükata.
Vaatasin ka neid allakirjutanud, ääremaade haiglate vaktsineerimisvastaseid meedikuid õdesid kohtab. Valga haiglast mitmed, nojah, seal on see vaktsineerimisvastaste pesa juba kõigile teada, et tavapärasest suurem. Aga Eesti tipphaiglate töötajaid nagu PERH(4274) või Kliinikum (4756 töötajat) ei hakka silma ja kahe haigla peale 9000 töötajat. Mõelge kus oleks allkirju saanud.
Perearstide kvaliteet on väga kõikuv kuna perearstid on eraettevõtjad enamjaolt, siis toimetavad nad üksi ja pole harv juhus kui mõni tegeleb mingi maagiaga. Kunagi tekitas suurt kõlapinda perearst kes isegi MMS-i soovitas patsientidele (https://tervis.postimees.ee/4018045/skandaalne-tohter-rauds
ik-propageerib-taas-soodat-ja-mmsi).
Kaari Saarma - molekulaarbioloogia MSc.
-----------------------------------------
20 aastat tagasi omandatud molekulaarbioloogia haridus - magistrikraad. Ei leidnud infot, et oleks erialast tööd teinud. Viimase aasta on töötanud vabakutselise Covid19 uurijana. Eelmised 10 aastat töötas vabakutselise fotograafina. Tuntud eelkõige kui imeveksiini (ussirohi) promoja.
ETIS-es info puudub. Google Scholaris leiab viiteid 2003 infole. https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&am
p;q=%22kaari+saarma%22&oq=
Sa ennast ei viitsinud tutvustada, aga ma teen seda: lugeja- paneb googli abil paika kes keegi on ja kui tark ta on. Loomulikult on nad lollimad kui lugeja. Õiged perearstid on ikka need, keda meediasse lubatakse- joller, vallikivi, ingerainen jne.
Irw, "eelmisele (registreerimata)" pani hästi paika talle eelnenud kommentaari väärtuse:) Mina ei tööta juriidiliselt samuti omal erialal, vaid konsulteerin neid enda eraettevõtte kaudu;)
Mõistan seda skeptilist suhtumist selles osas, et riiklike kampaaniate eesotsas olevad arstid ja teadlased on esitanud pigem vaid ühepoolseid seisukohti, mille tõttu on neid lihtne pidada vaktsineerimispooldajateks. Aare Laanemets ei olnud päriselus Toots ega Kaljo Kiisk ei olnud tegelikult Lible, päriselus olid nad siiski näitlejad, kusjuures väga andekad. Nii tuleks vaadata ka kampaania juhtivaid nägusid vaatamata rollile, mida nad täidavad nüüd Anne Veski, Kersi Kaljulaidi jt "näitlejate" kõrval:P
Sildistamine vaktsineerimise pooldajateks ja vastasteks on ikkagi kõige lihtlabasem poliitiline mäng (mida armastab mängida pigem see osa, kes mänguga pole tutvudagi viitsinud) - mõlemal juhul oleks tegemist lamemaalastega (ainult ühepoolsetest tõenditest pärineva oma arvamuse esitlemine faktipõhise tõena). Need arstid, keda nimetatakse pooldajateks ja vastasteks, käisid samas koolis kus minagi ja seal ei õpetatud mitte jumalaid kummardama ning iga teaduskirjanduses esitatud väidet pimesi uskuma, vaid analüütilist mõtlemist. St iga väite kõrvale tekib oma peas alati mitukümmend poolt- ja vastuargumenti ning seejärel tuleb oludest lähtuvalt leida omakorda igale poolt- ja vastuargumendile õige väärtus või kaal (relevance, võib võtta ka kui väärtuse % terviklikust argumentide hulgast). Sellepärast polegi ma näinud haritud inimeste hulgas mitte pooldajaid ja vastaseid, vaid räägitakse konkreetsest kontekstist. Artikli tekst on ju siinsamas, tegu pole ju vaktsineerimisvastastega või üleskutsega mitte vaktsineerida. Pigem just vastupidi, ainult et kutsutakse loosungite asemel tegelema avatud diskussiooni kaudu sisuliste küsimustega.
Kes veel aru ei ole saanud, siis perearst ei tee tegelikult midagi- ta võib oma kogemuste ja teadmiste ja klassikaliste sümptomite baasil mõne haiguse raviks teatud kindlaid retseptiravimeid välja kirjutada, tõsisemat diagnoosimist ja uurimist vajavate haiguskahtluste puhul teeb ta ikkagi vaid saatekirja eriarstile, mitte ei hakka oma kabinetis ise uurima, sest selleks ei ole tal vajalikku aparatuuri, laborit, personali ja kohati ka teadmisi. Niiet ärge tähtsustage üle perearsti institutsiooni ja persooni kui asi hakkab vähe tõsisemaks muutuma.
Vaat ma ei ole kärssa näinud ka MMS'i promomas, homeopaatiat harrastamas ega ka telegrammi kirjatükke kirjutamas. Need kolm asja ütlevad juba iseseisvalt inimese kohta midagi, veel hullem, kui need peaks kas esinema paari kaupa või suisa kolmikuna inimese elukirjelduses.
Eks ta vist sinnapoole kisub. Viimase ajaga on retoorika nii palju muutunud, et varsti istume kõik kodus ja majandus keeratakse täiega pekki. Ja see kõik toimub selle nimel, et kaitsta vaktsineerimata inimesi, et need haiglaid ei ummistaks. 400 inimest haiglas on katastroof, aga kui haiglates on 109 kergelt põdevat topeltvaksikut, on see normaalne, sest vaks ei peagi andma 100% kaitset...
Koroonaviiruse leviku kriitiline levik võib muuta vaktsineeritud lähikontaktsete olukorda. Praeguste reeglite järgi ei pea vaktsineeritud lähikontaktne karantiini jääma, kuid terviseameti ning ka haridusministri teadusnõuniku Mario Kadastiku hinnangul peaksid vaktsineeritud lähikontaktsed jääma karantiini just siis, kui perekonnas on Covid-19 positiivne.
Kõik see ritoorika on üks udu, mille taga on mingi koll.
Siukest häbematu totaalset valetamist mina pole enne näinud.
Ametlik statistika... Mul on oma statistika. Ligi 200 nägu. Üks oli koronas, veel ennem vaksiinide, sai terveks. Veel paar-kolm hiljem, kas vaktsineeritud, või mitte - mul andmed puuduvad, aga kah terveks saand. Kahe aasta jooksul.
Ühe huvitava loo leidsin. Minu jaoks oli loo moraal selline, et kuigi arstid õpivad põhimõtteliselt ühe programmi järgi, on nad inimestena erinevad ja suhtuvad nii haigustesse kui patsientidesse erinevalt. Ja sina pead olema see loll või tark, kes oskab arstide maailmast läbi näha ja enda jaoks selle olulise tõe leida.
Et nagu telegrami loed, nii oled kohe omasooihar valmis või kuidas. Ja meie peavoolust tuleb puhast kulda mida 100% uskuda. Siit tuli küll päeva nali. Aina enam saab kinnitust, kui kergeusklikud võivad ikka inimesed olla. Aga edu igasugu ajupesu uskumisel. Aina enam saab kinnitust teooria et süstid kahjustavad siiski vaimset tervist. Eriti kajastub see mujal väljaütlemiste korral, nii vaenulik ja kibestunud annab ikka olla.pz7d
isegi soomlaste ilta-sanomat kirjutab,et sadamas ei kontrolli keegi midagi,kuigi on nakatumine suur.ma olen sedasama siin juba ammu kirjutanud,et kotitakse ainult omasid.väljast tuuakse sisse kõik tüved mis maailmasat võtta on
Uue maailmakorra ihalejad (näljane räägib ikka leivast) võiks aru saada, et igasugune vigisemine on eos määratud ebaõnnestumisele, kui teie unelm peaks teostuma. Ja kui ei teostu (ja miks peaks, kuivõrd globaalne muutus eeldab kõigi oluliste riigijuhtide kaasamist, aga enamus neist on eelkõige omakasu peal väljas), siis olete vaid asjatut paanikat levitanud.
Kui meil oleks vaid vaktsineeritud haiglates, siis ei peaks esimestki piirangut rakendama - miskise paarisaja hingeldajaga saab haiglasüsteem probleemideta hakkama. Aga 600 lööb meie õhukese riigi kõik süsteemid umbe.
Isand 63amg tähelepanek selle kohta, et eestlastele kohe väga meeldib omadega peeimisega tegelda, selmet kõigile võrdselt piiranguid kehtestada ja neid ka jõustada, on väga omal kohal. Ju see mingi ajalooline alalhoidlikkus, millest me võiks välja kasvada juba ükskord.
Tereved inimesed, oleme nüüd vakka ja las soovijad süstivad ja katsetavad.
Kui kõik soovijad on omale sada süsti juba kätte saanud, siis peaks korras olema see värk.
EDIT by Deus: koristasin ebavajaliku ära sellest postitusest.
Kopin ühe jutukese, tundubki nii olevat, ja sealt see suur kibestumine tervete inimeste vastu: Vax tuleb ära süstida ja kasvõi nui- neljaks !!! Meeletu kogus ju sisse ostetud Rahva kõri ümber tõmmatakse hirmutamiste ,ajupesuga ja piirangutega kõit järjest koomamale !!! Oi-oi- oi kuidas kogu see värk haiseb ,paljud kellel tervised käest , hakkavad aru saama et süsti tagajärg aga noh -eneseuhkus ei luba ju tunnistada ,oli mul vaja !?!?!
Okei, ma siis üritan seda võtta mati ja ussrula jne tegelaste vaatevinklist. Süstime vaktsineeritud ära ja siis mis see tähtaeg oligi, 5 aastat, kui kõik nõela otsas käinud surevad? A mis siis saab? Miks see peaks kasulik olema?
Deus, aga mis kasu on farmaatsiatööstusele tervest inimesest? Või autotootjatele autodest mis ei vaja hooldust ega remonti?
Eks see kõik ole ju bisness.
Ma ei ole vastane vaid ma pooldan valikuvabadust.
Viie aasta pärast hakkame alles tajuma seda, et kas õigus on nendel kes sunnivad vaktsineerima või nendel kes on kahtleval seisukohal.
Kui viie aasta pärast on selge, et vaktsiin ka reaalselt toimib ja hoiab ära haigestumise ja ei põhjusta terviseprobleeme, siis ma olen igal juhul valmis ennast vaktsineerima.
Aga selline praegune kiirustamine, faktide moonutamine ja peata olek võiks tekitada kõigis kahtlusi.
Kuna hetkel on mu oma tutvusringis kõik vaktsineerimata inimesed selle kergelt läbi põdenud ja üks vaktsineeritud inimene surnud tänu trombile, siis hetkel ootan.
NB! Kõik vähegi haiged (nohu, köha jne) olge palun kodus ja ravige ennast terveks. 2 viimast talve polnud mul kordagi köha ega nohu. See näitab, et haigete inimeste isoleerimine toimib.
Selle NB! osale kirjutan 100% alla. Võiks lisaks koroonale ka grippi haigestumist ja üldse haiguslehele jäämise statistikat ka näha, palju meil see isoleerimine haigekassa koormust selles sektsioonis alla on tõmmanud.
Ega vaktsineerimine ju ei tapa. Samamoodi nagu ei tapa ka mitte vaktsineerimine. Kasulik on ju inimesi "ravida" ja vaktsineerida. Eriti siis kui riik selle kinni maksab.
Ma võin ka eksida ja võibolla varsti tehakse süst mis lõpetab kõik haigused ja farmaatsiatehased võib üldse kinni panna. Aga seni kuni seda juhtunud pole, siis ma usun, et iga äri üritab enda toodete vastu nõudlust tekitada.
See "diskussioon" on ikka kohutavalt sügava sisuga...
# Kui viie aasta pärast on selge, et vaktsiin ka reaalselt toimib ja hoiab ära haigestumise ja
# ei põhjusta terviseprobleeme, siis ma olen igal juhul valmis ennast vaktsineerima.
Palun üksainuski mingilegi faktile tuginev põhjendus, miks 5 aasta aga mitte nt 7 aasta pärast? Või miks on sinna juurde poogitud üldse mingi astronoomisastroloogiline fetish, nagu see oleks jube oluline, mitu tiiru Maa vahepeal ümber Päikese teeb? Äkki on sellel hüpoteetilisel kurjajuurel fetish hoopis mõne teise taevakeha vastu? Või ümmarguste numbrite vastu, sel juhul võiks oodata hoopis 10a? Või miks peaks keegi üldse tahtma kurja nendele inimestele, kes korralikult kuuletuvad, piirangutele alluvad ja end vaktsineerida lasevad? Hoopis mõistlikum oleks ju esmajärgus vabaneda hoopis nendest, kes ei kuuletu ja nakatuvad nagunii varem või hiljem? Seda enam, et viiruse genoomi muutmine (geenivektorid) on igas teises ülikoolis igapäevane töö ega midagi keerulist? Erinevalt vaktsiinide kaugtagajärgedest ei ole kellelgi enam kahtlusi viiruse kaugtagajärgede osas. Või miks me räägime üldse lääne või pillkeitsi vandenõust, kui profitit lõikab sellelt (ostab praegu kopikate eest kokku tehaseid, hotelle jpm) hoopis märgatavalt pilusilmsem kontingent?
Kuna tundub, et siin lahmivad fantaasiamaailmas sündinud "faktidega" täiesti mõtlemisvõimetud inimesed, siis igaks juhuks lisan, et ma ei oota vastuseid neile küsimustele:)
Kärss, see 5 aastat on minu jaoks see aeg mille põhjal ma võin mingi otsuse teha. Ma ei sunni sind selle ajaga midagi tegema. Sina võid oma otsused teha ka 10-ne minutiga või 15 aastaga. Sinu vaba valik.
Ja kui tahad alluda pimesi kõikidele käskudele, siis mina kätt ette ei pane.
Ja mis jutt on see, et "nakatuvad varem või hiljem niikuinii"? Mul on päris mitu tuttavat, kes on üritanud endale seda nakkust saada ja tulutult.
Ja palun ära räägi kellestki vabanemisest kui sa ei taha, et sinust endast vabanetakse. ;)
Esialgu võiks ettevaatlik olla nende fantasööride süüdistamisega- ei tea siin hetkel keegi, millised fantaasiad kunagi tõeks võivad osutuda. Ei ole meil hetkel muid fakte kui need, mida igapäevaselt kuskilt lugeda saab ja me kõik teame, millised need on- vaksitud haigestuvad, vaksitud lebotavad oma kerge vormiga (nii ju lubati) haiglates ning riigid, kus vaksitute protsent 80+, on taas hädas viiruse paljunemisega (belgia).
Kunagi oli selline omamoodi teema ka aidsiga, kus tegelik haigus ja selle tagajärjel saabunud surm ronisid välja alles aastate pärast. Seni ei teadnud haige oma seisundist midagi.
Ussrula, mida Sa teed autofoorumis? Sest ilmselgelt on kogu autotööstus üks suur vandenõu ja siin ei peaks sinusugusel ettevaatlikul kohta olema.... Järele mõeldes - juba liiklus peaks olema Sinu jaoks välistatud, kuna tõenäosus sattuda avariissse ületab tõenäosuse saada vaktsiini kõrvalmõju....
Huvitav, et 1/3 vaktsineeritud patsiente on suur probleem, aga 2/3 vaktsineerimata patsiente on pisiasi kriipsukestele...
V6sa, huvitav on näha, et sa lugesid minu juttu, tegid kiire arvutuse, et "6x6=7*a/73*d" ja jõudsid siis sellise tulemuseni. Asi ei ole niivõrd ettevaatlikkuses kui selles, et MINA otsustasin ENNAST hetkel mitte vaktsineerida. See ei tähenda muidugi seda, et ma liikluses poleks ettevaatlik.
Vaata, nende vandenõuteooriatega on selline naljakas lugu, et enamus neist on siiani tõeks osutunud.
Mõtle nüüd natukene sedapidi, et kui peaks välja tulema (ma ei väida, et nii on. See on lihtsalt näide), et kõik kes on ennast vaktsineerinud jäävadki seda viirust levitama ja nendele kehtestatakse liikumiskeeld. Kas see oleks õiglane? Kas siis vaktsineerimata inimesed peaksid näitama näpuga ja parastama? Mina arvan, et mitte. Tuleb lihtsalt leida mingi mõistlik lahendus.
Hetkel ongi meid üksteise vastu liialt üles ässitatud ja selle asemel, et leida lahendus, tegeleme me üksteiste süüdistamisega. Ma oleksin nõus isegi selle maskikandmisega kui keegi adekvaatne ütleks, et näiteks kuu aja pärast teeme kokkuvõtte, et kas see toimib või mitte. Aga meil tehakse seal toompeal ju ainult ööö ja äää ja ei midagi muud.
Ja no see, et et enam ei aktsepteerita negatiivset testitulemust, on ka ikka täis nali. Kas roolijoodikud võivad nüüd ka mitte aktsepteerida alkotesti? Et kui politseil pudelit pole, kust joodi, siis alkotest ei loe?
Kui need kolmandik vaksituid sealt ära korjata, tekib palju vaba ruumi vaksimatutele.
Kuna ju lubati, et vaksitud haigestuvad üliharva ja sedagi kergelt, siis mida asja neil haiglasse ronida? Ja miks vaksitute arv haiglates siiski suureneb, kuigi nad peaks ju kiiresti sealt välja saama?
Äkki v6sa oskab sellele vastata, mitte kogu aeg tänitada, et 2/3 on vaksimata. Tean seda isegi.
Ja äkki v6sa pisike pea püüab kinni ka sellise mõtte, et kui kõik inimesed ära vaksida, ongi haiglates vaid vaksitud inimesed. Kas siis on parem?
Valitsuse osas olen nõus: meid on juba kolmandat korda sattunud valitsema saamatud. Mida näitab kasvõi negatiivse testi ja antikehade mittearvestamine, koolide ja lasteaedade vägisi lahtihoidmine ja võimetus kehtestada meditsiinisüsteemis sajaprotsendilise vaktsineerituse nõue patsientidega kokkupuutuvatele iniemstele. Ma ei räägi valitsuse saamatusest tegelda vaktsineerimata ministriga, kes ilmselgelt ei ole võimeline täitma oma tööülesandeid.
Aga viirust ei peata mitte valitsus, vaid meie kõigi ühine pingutus.
Kui kumbki makstud või rumalatest oponentidest mõtleks veidikegi viirushaiguste levimise mehhanismile, siis nad mõistaks, et ükski ukaas, määrus ega korraldus ei asenda isiklikku hügieeni ja ettevaatust.
Ma ei tea, miks vaktsineeritute osakaal haiglas suureneb. Pakun kahte võimalust.
Esiteks on masendavalt suur osa inimesi labaselt lollid/ignorantsed/süüdimatud ja ei arvesta, et vaktsiin vaid leevendab tagajärgi, mitte ei muuda kuulikindlaks. Kui töllata suvalistes kohtades ringi ja teha seda rahvamassis maskita, siis peab ju nakkama! Ja nakkab ka.
Samas - napp 150 tõbist, millest alla 10 intensiivis poole miljoni kohta on päris hea tulemus mu arust;) Tüki parem, kui rammus 300 veerandist miljonist. Aga mitte null, möönan.
Teiseks on vanemad süstid juba 10 kuud vanad ja on teada, et delta tüve vastu need eriti hästi ei kaitse. Muud tüved on aga ilmselt juba välja surnud. Tõhustusdoose paraku veel ei jagata igaühele.
Ega me ei teagi, mis lõpuks tõeks osutub (elu jooksul tõeks osutunud kaugelt alla 1% vandenõuteooriatest), aga kirjutasin siiski millestki muust. Lahmimisest tuginedes väljamõeldistele ja oma kitsale silmaringile. Selles ei erine netis sõna võtvad tulised vaktsineerimise pooldajad ega vastased millegi poolest:)
# Ei ole meil hetkel muid fakte kui need, mida igapäevaselt kuskilt lugeda saab ja
# me kõik teame
Fakte on ikka väga VÄGA väga palju rohkem ja need on juba algusest peale püsinud muutumatuna. Ainult et "vaktsineerimisentusiastid" (poliitikud) on lisanud sinna päris infole veel mingit oma jura juurde... täpselt nagu teevad ka vaktsineerimisvastased oma seisukohtade pealesurumiseks. Nüüd on pudru ja kapsad, millest Delfist kogutud teadmistega pole enam võimalik midagi tarka välja sõeluda.
Kuidas sünnib foorumis läbu? Ühed hakkavad rääkima teemast mööda (näiteks milleks sul seda vaja on või osta selline auto nagu minul, sest see on maailma parim, lausa nii hea, et ma pole kunagi ühtegi teist autot tahtnud isegi proovida!) ja teised soovitavad töödelda WD40-ga talvel esiklaasi/kojamehi, kolmandad valada salongis niiskuse ärahoidmiseks kilo peensoola iga istme alla ja see kevadel tolmuimendajaga kokku korjata, neljandad soovitavad talvel peale jäävate pidurite remondiks pidurid ära õlitada, viiendate jaoks on kiirusepiirangud samasugune vandenõu nagu nõuka ajal linna äärde põllulapikeste rajamine, et proletariaat tööd teeks ega jääks aega mõelda riigivastaseid mõtteid. See teema siin koosneb ju täpselt samast pahnast, kuna algallikatena kasutatakse kah täpselt samasugust pahna:) Ja kui keegi toobki vahepeal sisse tõsiseltvõetava info, ei oska keegi seda konteksti panna, kuna Delfi haridusega inimestel polegi seda konteksti kusagilt võtta. On ainult antikehade hulk, "maskeitööta" ja % intensiivravis, mitte terviklikust immuunsüsteemist või maski tööpõhimõttest (haigustekitajate levikuviisidest) arusaamine või see, mida seal seal intensiivis tehakse, miks tehakse ja kui kaua seal keegi on. Isegi EKRE esindajad lisavad juba iga intervjuu lõppu, et nad ei ole koroonaeitajad ega vaktsineerimisvastane erakond (ja on ka ise vaktsineeritud), aga isegi nende oma liikmed ei saa sellest aru ja lahkuvad:))
Koomikukari... ei saa ikka numbrite tõlkimisest aru. Lugege v6sa viimast sõnavõttu veelkord ja veelkord ja veelkord enne kui hakkate vastu kommenteerima! Peab tõdema, et kergema kriitikameelega põikpeale ei suuda midagi selgeks teha, tao või kirvega pähe.
Mul pole mingeid vatuväiteid v6sa viimase sõnavõtu kohta. Enamusega olen isegi nõus. Kui puudub hügieen ja ettevaatlikkus ja muidugi ka tervislikud eluviisid, siis ei aita sind ükski vaktsiin ega imerohi.
See ongi kõige hullem, et viiruse levimise vastu loodud piirangud on nii debiilsed, et ajab vihale kohe. Justnagu vaktsineeritud ja alla 12 aasta vanad lapsed ei olegi võimelised seda viirust levitama.
Kui laps puutub kokku koroona haigega, siis tal on aega neli päeva proovi teha. Seni võib ta aga koolis edasi käia.
No lõpuks hakkamegi jõudma selle tulemuseni, mida paljud siiani on eitanud- valitsuse tegevus on olnud ja on jätkuvalt täiesti mõttetu tõmblemine, mis ei peata viirust kohe kuidagi. Samamoodi ei peata seda ka pidev maskikandmine. Kas tuletame meelde, et eelmisel aastal umbes samal ajal hakkas ratas meile maske pähe suruma. Mis edasi sai, mäletate ehk ise. Ehk mäletate ka seda, et kõik sõimasid rootsit, kui see oma lähenemisnurga valis- issand jumal, seal tapetakse inimesi. Nüüd enam ei tapeta.
Ja nagu kirsiks tordil ronis nüüd kuskilt välja ka tavagripp, aga ma tahaks tarkade käest nüüd teada, et KUSTKOHAST ta välja ronis? Pesemata kätest? Kas üldse on keegi suuteline paika panema, kustkohast viirused tekivad ja kuhu nad samamoodi müstiliselt kaovad, et järgmisel hooajal taas tulla ning mõned kuud tralli lüüa?
Mis lastesse puutub, siis mäletan väga hästi nende lasteaiaegu, mil nad sügisel taas aeda minnes üsna kiiresti oma nohud ja köhad kätte said. Paar nädalat põdesid ja jälle ok kuni järgmise sügiseni kuni sellest tasapisi välja kasvasid ja koolis enam taolisi probleeme ei olnud. Selline ongi elu- tuleb omad haigused ära põdeda, organsimile selgeks õpetada, millega vaja võidelda niimoodi ja millega naamoodi ning elada oma elu teatud vanuseni ära ning siis kõrvad pea alla panna. Mõne jaoks on see aga arusaamatu- kuidas nii, ma pean surema? Ei tahaaaaaa....
Aga sinu käest lihtsalt enam ei küsita.
Haigustega on ikka nii, et üks on esikohal ja teine teisel kohal. Kui esikohal olev ära tõrjuda, tõuseb teisel kohal olev kohe esimeseks. Näide marutaudist, meil on see tänu vaktsineerimisele pea nullilähedale viidud aga mis juhtus? Kärntõbi hakkas lokkama ja seda puhtalt seepärast, et marutaud ei tapnud eest ära enam.
Piirangutel pole iseenesest häda midagi, kui neid täidetaks. Aga paljud on nii kuradi juristid, et ajavad put$ukarva pikuti vähemalt viieks oma õigust taga nõudes. Ja vaikivad samas maha oma kohustused kodanikuna:(
Laps EI PEA käima neli päeva koolis, kui on kokku puutunud tõbisega. Ta võib kohe koju isolatsiooni jääda, aga sellist vastutustunnet on palju tahta ju meie pehmete väärtuste ajastul. Kohe testile ei pääse ka, see võtab paraku oma aja. Maalt lisandub veel linna ja tagasisõidu aeg ja vaev.
Gripp ronis välja sealt, kust see igal aastal tuleb: mõne hooletu (või teadliku valgustatu sihipärase) tegelase toimetamise tulemusena kaugemalt. Meil on ju vaba voli vedada kõik koju ilma igasuguse kontrollita:( Näis, kui laialdaseks sel aastal kujuneb.
Õigesti ees olevad maskid (katavad tihedalt nina ja suu!) pidurdavad ikka palju. Esiteks ei pääse maski kandva tõbise tatipilv nii uhkelt levima ja teiseks hoiab mask eemal teise väljaköhtud tatipilve ning õhus keerleva tolmu seljas ratsutava viiruserünnaku. Üksikut viiruseosa mask tõesti ei filtreeri, aga neid nüüd nii massiliselt ka ringi ei lendle. Ehk kui pole võimalik paarimeetrist vahet hoida inimestega, siis maskist on abi. Aga seda peab õigesti (ja mitte liiga pikalt) kandma. Kindlasti tuleb mask prügisse saata selle välispinda puutumata, kui oled sattunud mõne valgustatu tatirünnaku ohvriks. Ära tunned säärase tegelase agressiivsest käitumisest, maski puudumisest või selle valest kandmisest ning loogikavabadest päheõpitud tekstidest.
20:16 19.10.2021
Marko
Re: COVID-19
Üks hea tuttav ütleb ikka - Eesti kõige suurem mure on see, et siin on liiga palju lolle. Sulatõsi!
Praeguseks on "surematud" vaktsineeritud ja "terved" antivakserid pikka aega ööklubis ja mujalgi rõõmsalt ninasid vastamisi hõõrunud, tulemus on käes.
Valitsuse saamatus ja leebus juurde, mida te lootsite?
Kas ma kogemata resümeerisin tänase nn arutelu juba nädal aega tagasi?
Siin ma vaidleksin jälle vastu. Hetkel on piirangud naeruväärsed. Kui piirangud, siis piirangud kõigile. Mitte sedasi, et oled vaktsineeritud millalgi, omad koroonapassi ja võid vabalt levitada seda viirust(juhul kui oled haige). Hetkel aga need piirangud on loodud just selleks, et kõik süstima saada enne kui vaktsiinid halvaks lähevad.
Maski kandmisega on ka jälle see, et kui haiged oleksid kodus, kõik hoiaksid vahet ja peseks käsi, siis poleks vaja neid maske.
Aga v6sa, ma lohutan sind sellega, et kui mask nii hea on, siis varsti need vaktsineerimata "raisad" ju on maisest kehast eemaldatud. Samamoodi need kes maske ei kanna.
Kui kõik vabadusvõitlejad saaksid lõpuks aru, et küsimus on nakatumise tõenäosuse vähendamiseks, saaks ehk asja kontrolli alla. Mitte reptiilide kontrolli alla, aga ahelad katkestatud. Võidu väljakul Koitu esitada on tore, aga kahjulik...
Ussrula, kust tuleb see viha? Midagi saamata, ei pääse ööklubisse piiramatult aelema? Raisad, kärvavad, ...
Ma ju räägingi, et meie piirangutel pole häda midagi, kui inimeseid idioodi kombel neid üle ei laseks. Õigustuse, miks me ei saa, leiame kergesti, Palju keerulisem on võtta endal natist kinni ja teha õiget asja.
Seda enam, et neid on vaid kolm reeglit:
1) ära tölla asjata ringi (ega ööklubi või kõrts või järjekordne varropidu on ju vältimatud, eksole);
2) kui pead minema avalikku kohta, siis hoia paarimeetrist vahet ja eelista liikumist pealttuule (ega täiesti võimatu on ju käia poes väljaspool tipptunde);
3) kui avalikus kohas pole võimalik vahet hoida, kanna maski.
Nukker on tegelikult see, et me siin pidevalt räägime täiesti kuuendajärgulistest ööklubidest ja kõrtsidest, aga palju suurem jama on hädavajalike ametimeestega: torulukksepad, elektrikud, ehitajad, kassiirid, .... Nemad riskivad iga päev mõne järjekordse tatti pritsiva valgustatuga kohtumisega, mis võib neile jääda viimaseks....
Viirusel on meie õigustustest savi. Kui tal on võimalik, seab ta end meie kehas sisse. Kui keha ei oska/jaksa sellega võdelda, paljuneb kontrollimatult. Et selle tulemusena inime ää sureb, on selle jaoks täiesti savi. Ää surnud inimese jaoks vist ei ole... Vaktsineerimine õpetab keha viirusega võitlema ja vähendab kahjustusi.
Viirus ei allu inimeste seadustele ja siinsest arutelust on tal samuti sügavalt savi. Ning meil võiks temast ka olla savi, kui meil oleks piisavalt meditsiinivõimekust haigetega toimetulekuks. Aga paraku ei ole...
Nagu ei ole inimestel ka empaatiavõimet ja oskust näha oma tänaste tegevuste mõju homsele, rääkimata ülehomsest. Õnnetuseks lausa riigi tasemel:(
V6sa, mina pole vihane. Ma üritasin sind lohutada lihtsalt. :D
Mul pole sooja ega külma klubidest ega kultuuriasutustest. Minu pärast võiks maailm nädal ilma elektrita ka olla. Täitsa ükskõik.
Inimesed käituvad idioodina, sest enamus inimesi ongi idioodid ju. Vahet pole kas vaxi pooldaja või vastane. Ühiskond on täis lillekesi, kelle poole ei või enam kurja näoga vaadata isegi. Ehe näide on prantsusmaal toimuvad missivõistlused, mille vast on kohtusse läinud feministid, sest valituks osutuvad ilusad inimesed.
Ma pole paha inimene ega midagi, aga mul poleks midagi selle vastu kui tuleks üks nähtamatu käsi ja harvendaks peenardest neid lillesid mis kohaneda ei suuda.