Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Vandenõuteooriad 2

ConnorFlint
16:02 08.03.2023
Ainuke tõsiseltvõetav uuendus tuleb tuua/edastada 5.25 flopil. Kõik muu on vandenõu tead... :)
Deus
23:01 08.03.2023
Toomas

8. märts 2023 13:24
Head inimesed, see lugu pärineb aastast 2015 ja väljaandest, mille rahastaja on Keskerakonna juhitud Tallinna linnavalitsus. Kusjuures aeg on niipalju edasi läinud, et Keskerakond enam ei kahtle e-valimiste korrektsuses, selle teema on endale võtnud EKRE. Miks mitte jagada juba siis lugusid aastast 1970, kui valimisaktiivsus oli ENSV-99%
ConnorFlint
06:31 09.03.2023
Kommentaar pealinn.ee artikli juurest:
"Ma olen paljude inimestega poliitikast rääkinud, aga mitte keegi ei ole olnud Reformierakonna toetaja mitte kõige vähemalgi määral."
-
Lahedalt enesekeskne maailmavaade, mille järgi peaks ju siis saama ennustada, mis valitsus oleks pidanud valimistel selguma(?)
Ma siis omalt poolt, et ma olen nii mõnegi inimesega poliitikast rääkinud ja kõik on avaldanud oma meelsust, et ekre ei kõlba kuhugi... No tegelikult ei kõlba Helmed (ja vbla veel mõned ees-jutupaunikud), sest ka mulle istuvad pigem konservatiivsed maailmavaated, a vat see helme-ekrelik, ususektilik korraldus selles vennaskonnas mulle ei istu. See sektist väljaspoole, teistega suhtlemine ei istu. Millegipärast olen siin-seal mõne ekrelasega kokku sattunud ja kuram, kõigil neil on siuke "sa oled väljaspool sekti ja ma suhtlen sinuga vat sedasi" suhtumine. Võib öelda, et kohati isegi labane.
-
Disclaimer: siinkohal on tegemist puht minu isikliku kogemuse ja arvamusega, mis ei pruugi väljendada üldist olukorda ja kirjeldust.
-
(lihtsalt täkkejärge mõtisklus, et kui ekre oleks valimised võitnud... kas ka siis oleks e-hääletust nii üksipulgi lahatud? Et noh, e-hääletus, kui turvarisk, peab tulemusest sõltumatult saama uuritud...)
.
06:52 09.03.2023
Nõus, ka mina olen pigem konservatiiv, samas annan endale aru, et maailm muutub pidevalt ja minu väärtushinnangud ei ühti alati kaasajaga, kuid ekre räuskamine peletab igast otsast. Madalalaubalisuse tunneb kaugelt ära. Kasvõi liikluseski.
Rallisõitja Jaan
09:53 09.03.2023
Juhan Parts: "Oleme ausad, EKRE pole mingisugune konservatiivne erakond ühel väga tähtsalt põhjusel - EKRE tonaalsus on täielikus vastuolus konservatiivsuse olemusega. Konservatiivid ei ole vihased, lõhkuvad, laamendavad ja kõikidele halvasti ütlevad inimesed".

ma lisaks, et EKRE ei ole ka parem-vasak skaalal parempoolne kuna nii nende programm, aktiivsemate liikmete enda meelsus ja tunnetus, mis asja erakond ajab on selgelt vasakpoolne. Selle peale süüdistas EKRE muidugi et see parem-vasak skaala määratlemise kompass oli vale :) . Kõige markantsem on EKRE pooldab tugevat riigi kätt majanduses - hindade määramine riigi poolt jne.

mul eakas sugulane, endine aktiivne rahvaliitlane ja nüüd ekre liige olnud, on käinud igasugu partei üritustel pidevalt jne - jättis nüüd valimistel ka ekre poolt esimest korda hääletamata ja hääl läks Isamaale. Ütles, et aitab küll sellest tühikargajate klounaadist.
Kässar
11:12 09.03.2023
Ekreike koalitsioon toimis väga hästi, täideti koalitsioonilepingut, aga peavoolumeedia( reffimeelne ja keelne) noppis Helmede jutusaatest mõningaid fraase, mida võimendati siis sajaga üles, kuni selleni, et ohus on põhiseaduslik kord ja kesk ja isamaa olid nii nõrgad, et selliste mõttetute asjade pärast lasti ennast häirida ja Ratas jooksis kogu aeg tordiga, et vabandada ette ja taha. Mingite täiesti mõttetute teemade pärast:)

Eks keskil ei olnud mingit plaani ka rahvahääletust teha ja siis lastigi koalitsioon põhja, see oli neil juba ette plaanis, et seda EKRE punkti nad ei täida. Siin tuli appi neile ka süvariik, kes söötis ette sobiva skandaali, muideks keskerakonna enda korruptsiooni oma. Pärast koalitsiooni lõpetamist heideti ühte reffidega:)
Isamaaliidu kehva tulemuse põhjuseks on kindlasti ka see, et Seeder liitus Wagneri libaskandaali jutupunktidega ja ründas selle libauudisega EKREt otseetris valimisstuudios. Päris piinlik oli.

Ja eks tuleb omale aru anda, et rahvuslikud ja konservatiivsed erakonnad on nagunii hääbumisele määratud. Tõusuteel on vatnikute juhitud erakonnad. Eks tasakaalustamiseks hakatakse kvoodi alusel sisse vedama ka muust piirkonnast valijaskonda:)

mati1222
11:20 09.03.2023
Aga rahval meeldib ori olla, ja pulli hakkab veel saama.
.
11:40 09.03.2023
kaldun arvama, et klaabude labiilse närvikavaga oleks olukord veelgi hullem. samas milles sa näed seda orjastamist? eestlane on tegelikult nutikas ja oskab p..ses olukorrast suurepäraselt välja tulla ning saadab riigi vaikimisi pikalt ja elab oma elu edasi.
Rallisõitja Jaan
11:54 09.03.2023
enamus inimestel ei ole orjusest pääsu. pere orjus, palgatöö orjus, auto orjus jne. mõni on lisaks veel perekond Helmede ususekti ära hullutatud ori :)

Ka mati1222 ei ole kindlasti orjusest vaba. kui oled palgatöö ori, siis tõmbad ülemuse või omaniku ees küüru selga ja viskad kulpi, kui oled ettevõtja, siis koogutad kliendi ees. Lähed koju, siis täidad kodurahu huvides naise korraldusi.
Rallisõitja Jaan
12:05 09.03.2023
Ma olen ekre kohaliku tasandi polliitikute poolt kuulnud, et EKRE strateegia on olla igal pool opositsioonis. Selleks, et valijaid enda taga hoida, on vaja aga näidata, et meie tahaks küll valitsema pääseda aga teiste ringkaitse ei lase meid pukki. Kogu see räuskamine ja sõimamine teenib ainult seda eesmärki, et keegi jumala eest ei tahaks neid kuskile võimu juurde kaasata, sest siis tuleb ju kohe välja, et tegemist on tühikargajatega. Ka EKREIKE aeg oli ju esimesest päevast näha, et EKRE otsis pidevalt võimalust, et koalitsioonist minema saada.

kui nüüd valimiste eel oli võimalus, et EKRE võib valimised võita, siis hakkas neil juba hirm, et äkki peabki hakkama valitusvastutust vedama ja Euroopa odavaimat elekrtit ja bensiini rahvale jagama ning siis räusati igaks juhuks veel keskerakonna ja Isamaa aadressil, et lõhkuda neis tahe EKREga midagi koos tegema hakata.
ekreike ja co
13:33 09.03.2023
Seda, et Ekre ei julge vastutust võtta ja tahab ainult iriseda, näitab praegu ilmekalt nendepoolne riigikohtusse pöördumine, justkui e-hääletus oleks põhiseaduse vastane. Ning nad juhtisivat sellele tähelepanu justkui juba aastal 2019. Kõik me mäleteme, kes tookord valitsuse moodustas. Tekib küsimus: miks seda lünka siis tookord ise ära ei parandatud?
Deus
13:41 09.03.2023
Sest see pole põhiseaduse vastane.
Rallisõitja Jaan
14:13 09.03.2023
2019 oli EKRE e-häälte saamises reformi järel teisel kohal ja siis see tulemus sobis ja midagi ei vaidlustatud, ka 2021 kohalike valimiste järgselt oli tulemus sobiv ja kõik ok :).

e-valimised on olnud Eestis alates 2005. aasta kohalikest valimistest. ilmselgelt ei selgu nüüd 18 aastat hiljem, et nende häälte kokku lugemine on olnud põhiseaduse vastane :) . Riigikogu valimise seaduses on elektrooniline hääletamise kohta olemas eraldi peatükk, kõik on täpselt kirjas, häälte lugemine jne.
https://www.riigiteataja.ee/akt/103012020013?leiaKehtiv

Rallisõitja Jaan
14:17 09.03.2023
ja lisaks:

§ 73. Hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamine
(1) Kui Vabariigi Valimiskomisjon või Riigikohus on tunnistanud valimisjaoskonna, valla, linna, valimisringkonna või riigi hääletamistulemused kehtetuks, määrab Vabariigi Valimiskomisjon uue valimispäeva ja asjaomases valimisjaoskonnas, vallas või linnas, valimisringkonnas või riigis korraldatakse kordushääletamine. Valimistulemus tehakse kindlaks pärast kordushääletamise tulemuste selgumist.

Kässar
19:42 09.03.2023
"Ma olen ekre kohaliku tasandi polliitikute poolt kuulnud, et EKRE strateegia on olla igal pool opositsioonis. "

EKRE läks kohe valitsusse , kui võimalus tekkis ja täideti koalitsioonilepingut. Martin Helme vedamisel viidi läbi pensionireformi jpms. Koroonapandeemia ohjamisega saadi inimlikult hakkama, kedagi ei vallandatud, kes ei soovinud tundmatuid aineid süstida jne jne. Mina tundsin ennast väga hästi selle valitsuse ajal.
See on üks suur müüt, et EKRE räuskab. Öeldakse mõne asja kohta nii, nagu on. Sellepärast ei tasu nüüd kohe nutma hakata.

Kässar
19:52 09.03.2023
E valimiste kohta:

https://www.evalimised.ee/fakte-e-valimiste-kohta/

Lisaks siia niipalju, et nüüd kasutatakse interneti teel valimist ka veel Venemaal.
Kässar
20:10 09.03.2023
Deus
20:12 09.03.2023
Erinevalt Eestist on Venemaal terve nende kohalik internet riiklikult pealt kuulatav, seadusega. Mõned nädalad tagasi tegid nad ka laiaulatuslikku VPN'de katkestuse, et proovida vahele trügimist pealtkuulamise eesmärgil.
Meie võtmepaari süsteemi see muidugi ei morjenda, venemaal pole seda tehniliselt võimalik rakendada, neil puudub isikustatud privaatvõti inimeste taskus.

EDIT: Paul Keres läheb nüüd põhiseadust lugema ja kässar ka. Lingiti siia aga ei avatud. Ma siis tutvustan teile teadmatutele ajudeta kodanikele meie põhiseadust:

---
§ 60. Riigikogul on sada üks liiget. Riigikogu liikmed valitakse vabadel valimistel proportsionaalsuse põhimõtte alusel. Valimised on üldised, ühetaolised ja otsesed. Hääletamine on salajane.
Riigikogusse võib kandideerida iga vähemalt kahekümne ühe aastane hääleõiguslik Eesti kodanik.
Riigikogu korralised valimised toimuvad märtsikuu esimesel pühapäeval neljandal aastal, mis järgneb Riigikogu eelmiste valimiste aastale.
Riigikogu erakorralised valimised toimuvad põhiseaduse §-des 89, 97, 105 ja 119 ettenähtud juhtudel varemalt kakskümmend ja hiljemalt nelikümmend päeva pärast valimiste väljakuulutamist.
Riigikogu valimise korra sätestab Riigikogu valimise seadus.
---
OLULINE PUNKT: Riigikogu valimise korra sätestab Riigikogu valimise seadus.
Liigume edasi nüüd siis RKVS juurde ehk Riigikogu valimise seadus:
---
§ 38. Hääletamise aeg
(1) Valimispäeval algab hääletamine kell 9.00 ja lõpeb kell 20.00.
[RT I, 01.11.2012, 1 - jõust. 11.11.2012]
(2) Eelhääletamine toimub:
1) kuuendast kuni kolmanda päevani enne valimispäeva käesoleva seaduse § 19 lõike 2 punkti 3 alusel määratud valimisjaoskonnas. Hääletamine algab kell 12.00 ja lõpeb kell 20.00;
2) teisest kuni esimese päevani enne valimispäeva kõigis valimisjaoskondades. Hääletamine algab kell 12.00 ja lõpeb kell 20.00;
3) kuuendast kuni kolmanda päevani enne valimispäeva valija asukohas, kinnipidamiskohas, haiglas ja ööpäevases hoolekandeasutuses ajavahemikus kella 9.00-st kuni 20.00-ni;
4) kuuendast kuni esimese päevani enne valimispäeva elektrooniliselt. Hääletamine algab kuuendal päeval enne valimispäeva kell 9.00 ja kestab ööpäevaringselt kuni valimispäevale eelneva päeva kella 20.00-ni.
[RT I, 09.07.2018, 1 - jõust. 01.01.2021]
(3) Kodus hääletamine korraldatakse käesolevas seaduses ettenähtud juhtudel teisel ja esimesel päeval enne valimispäeva ning valimispäeval ajavahemikus kella 9.00-st kuni 20.00-ni.
[RT I, 09.07.2018, 1 - jõust. 01.01.2021]
---
Kõik on reguleeritud ja korrektne. Keres sai sellest ise ka aru ja seetõttu ongi nüüd kuhugi vaikselt kivi alla suurest häbist peitu läinud ning seda teemat ei puuduta. Kahju on sellist langust näha, tüüp oli siiski aasta tegija oma valdkonnas 2017 ja siis läks allakäigule ja nüüd on kohtu poolt kutse-eetika rikkuja.

Rääkides edasi, et pole võrdne paberhäälega, seda poel see Keres seal kuidagi lahti seletanud, millest nad seda järeldavad ja kinni hakkavad. Kui te nüüd siin mulle ette heidetud Andrew MIT loengut vaataksite, siis äkki saaks aru, et tegelikult on ikkagi kõik need eeldused täiedetud ja suisa paremini ehk topeltümbrikuna, mitte lihtsalt paberilipakaga nagu pabervalimine.

Tutvuge iseendi antud materjaliga enne kui paugutama hakkate.

Muudetud 09.03.23 20:26

mati1222
20:15 09.03.2023
See pole isegi müüt, see on krt teab mis. Vaadake Jürgeni ja segumasina ütlemisi, siis räägiks edasi räuskamisest.
Kässar
20:31 09.03.2023
Keres läks kivi alla peitu ja võttis kaebuse tagasi? Kui nii , siis nii. Mis seal ikka, vähemalt natuke nalja sai:)
Deus
20:34 09.03.2023
Õpime lugema palun, mitte ise asju juurde mõtlema.
Rallisõitja Jaan
23:05 09.03.2023
@kässar
EKRE hakkas 2019 valitsusse saamise algusest kohe pihta sammudega, mille eesmärk oli koalitsioonipartnerite piinlikku olukorda panek, Ratas pidi pidevalt vabandama jne. Seda EKREIKE valitsust ei oleks mitte kunagi sündinud, kui Ratasel ei oleks olnud soovi peaministri toolist kinni hoida, kaasa mängis ka see, et kõikidel oli soov Reformierakonnale koht kätte näidata. Tulemust nägime nüüd 2023 valimistel. Isamaa kaotas kolmandiku võrra hääli, kuna Isamaa valijale ei meeldinud see EKREga koos valitsuses olek ja risk, et seda võidakse korrata. Keskerakonna häälte kaotus oli ka seotud nii EKREga koos valitsuses olekuga kui ka Reformierakonnaga valitsuses olles sisuliselt Ratas + Karilaid mugavalt Riigikogus istudes valitsuse töö takistamine igal sammul. Lõpuks visati valitsusest välja, kaotasid ligi 40% toetusest. EKRE ainukesena tuli olukorrast ilma kahjudeta välja. kaotasid mingi paar kohta Riigikogus ja said kindluse, et istuvad kindlalt opositsioonis 4 aastat ja saavad räusata niipalju kui tahavad, midagi vastuma hakkama ei pea. Kahju aunult, et üks Helme riigikokku ei pääsenud, Martinil on mure kohe, kuidas pere ära toita, kuna naisel tal korralikku sissetulekut ei ole ja riigikokku saamine oli peaaegu kindel. Urmas Reitelmannil pidi ikka täitsa jama majas olema, kuna Jaguari liisingut ja eluasemelaenu pensionist ei maksa ja riigikokku klouni ei valitud enam.
Willem0
23:12 09.03.2023
Nii muuseas. ma ei usu, et elektroonilised hääled tühistatakse. Sellisel juhul peaks korraldatama uued valimised sest ikkagi üle poolte häälte oli tehtud elektrooniliselt. Ka mina hääletasin elektrooniliselt ja mu elukaaslane ja paljud mu tuttavad. Ja nüüd tahab EKRE mulle öelda et minu hääl on kehtetu kuna ta jäi elektroonilisel hääletusel alla. Nad jäävadki seal alla sest ei poolda seda. Ja ma igal võimalikul juhul pooldan neid kes ei jaga taevast kamalutega seda väärtust tasuta mida ma toodan. Minge Leninile külla ja saate seda kõike teiste kulul ja varastada ka veel.
PS. Ma pole rikas , püüan olla aus ja realistlik ja ise hakkama saada oma töö ja elunatukesega. Pole ju palju. Oleks valinud Parempoolsed aga strateegiliselt nad poleks nagunii künnist ületanud. Siin ei ole mingit vandenõud.

Muudetud 09.03.23 23:14

Kässar
00:01 10.03.2023
Mina olen põhimõtteliselt e-hääletamise vastu. Miks- olen eelnevalt postitanud maailmatasemel tippekspertide arvamusi, tsiteerinud kohalikke IT spetsialistide arvamusi muudest foorumitest jne jne. Ma saan aru, et inimesed on erinevad - ühed usaldavad paljusid asju, teised ei usalda nii väga. Mina olen see teist tüüpi. Mis puudutab krüptomaailma, siis siin usaldan ma küll oma ala spetsialiste, kes ütlevad, et e-valimised ei ole usaldusväärsed.

Leidsin ühe youtubi video:

https://www.youtube.com/watch?v=SJ7lOus1FzQ&ab_channel=C
omputerphile

Soovitan lugeda kommentaare, seal on IT-mehed koos.

"Still a very important idea, that our security model(s) are mostly built on trust. With all the layers of software and chips today, few can admit they even understand all of the details. It comes down to trust."

Panen siia ka ühe tsitaadi teisest foorumist, kus arutleti ID-kaardi turvariski üle, mille avastasid slovakid:

"On raske argumenteerida tehnoloogia teemal inimesega, kes ei saa aru PIN koodide ja sertifikaatide seosest. St selle seose puudumisest.

See sama 2016 välja tulnud ID kaartide probleem - see puudutas üle 750,000 ID kaardi mis olid välja antud alates 2014 aastast. Üle poole Eesti elanikonnast! Nendel ID kaartidel olevad RSA 2048 bitised privaatvõtmed olid murtavad 140 CPU aastaga, aga näiteks Tartu Ulikooli tudeng oma 2019 magistritöös näitas, et saab ka 35 CPU aastaga. Pane nüüd 100000 PC'd võrgus seda arvutama ja võtmed on lahti sisuliselt nipsust - 3 tunniga. Küberkriminaalidel, kellel on ligipääs võibolla miljonitele masinatele üle maailma, on selline ülesanne ka väga odav.
Mida see tähendab? See tähendab seda, kuna avalikud võtmed ongi avalikud, siis võib küberkriminaal ükskõik kelle, selle 750000 ID kaardi omaniku hulgast, nimel tehinguid teha - pangas makseid, asutada firmasid, sõlmida lepinguid, võtta laene. Kõike seda ilma nende inimeste teadmata ja füüsilisi kaarte omamata.
Räägi veel "ainult teoreetilisest ohust"! Poleks slovakid seda avaldanud, poleks Eesti ilmselt kunagi teadnud, et miks hakkab tekkima inimesi, kes püüavad väita, et nad pole teinud seda, mida nad oma allkirjaga kinnitavad..

Seejuures on PPA pressiteade ikka puhas kuld:
Teadlased toovad oma töös välja, et vigased tooted on olnud ametlikult sertifitseeritud rahvusvaheliste standardite järgi ning viga on jäänud sellele vaatamata avastamata.

Loe: Meie pole süüdi, meie oleme kõik õigesti teinud, süüdi on tootja ja sertifitseerija.
Ühesõnaga, Eesti riiklik turvalisus on mingi saksa tootja ja miski kolmanda sertifitseerija kätes. Kust me üldse teame, et see viga oli juhuslik ja mitte tahtlik? Ja et see mitte ei parandatud ära hoopis raskemini avastatava uue turvaauguga?
Eesti riikliku julgeoleku tagasid slovaki teadlased. Phew, hästi läks seekord.
„Täna avaldatud teadustöö kokkuvõtte põhjal ei ole Politsei- ja Piirivalveametil alust ID-kaartide sertifikaate sulgeda ja praegu töötame edasi teadmisega, et saame turvariskiga ID-kaartide uuendamist alustada novembris,“ ütles Politsei- ja Piirivalveameti identiteedi ja staatuste büroo juht Margit Ratnik.

Loe: Pistame pea liiva alla, sest me ei saa enne midagi teha, kui kaartide tootja on vea parandanud ja kogu digiallkirjastamise tarkvara on uuendatud.
„Eesti ID-kaart ja selle digitaalsed lahendused on jätkuvalt turvalised. Täna ei ole teateid ühestki digitaalse identiteedi vargusest,“ ütles RIA eID valdkonna juht Margus Arm.

WTF nagu?"

siberia
00:10 10.03.2023
Ei peaks uusi valimisi korraldama sest mingit 50% + 1 hääl nõuet minu mäletamist järgi Riigikogu valimisel ei ole. Isegi kui vaid 10 % hääleõiguslikest suvatseb valima minna on valimised toimunud ja osavõtuprotsendiks märgitakse 10.

Lühidalt kokkuvõttes: Keres ei räägi mingitest võltsimitest vaid puudulikust regulatsioonist mis on seotud konkreetselt e-hääletamisega. Mulle meenub umbes 1994 a Liikluseeskiri. Sel ajal oli niimoodi et Liiklusseadus ja Liikluseeskiri olid eraldi õigusaktid. Kehtivad ainult avaldatud õigusaktid. Seadus nõudis et neid avaldatakse Riigi Teatajas. Uus Liiklusseadus tuli, see avaldatigi nagu vaja aga Liikluseeskiri avaldati nagu tavaliselt eraldi brosüürina mida igaüks võis leheputkast osta. Mingi selgitused olid vist ajalehes kah.
Kõik võtsid teadmiseks ja tegid nii nagu vajas. Kuni üks vana sai suht tühise asja eest trahvi - keeras keelumärgi alt vasakule või midagi taolist.

Ta kaebas otsuse kohtusse ja selgitas et Liikluseeskiri ei kehti sest seda pole Riigi Teatajas avaldatud. Seda asja arutas lõpiuks samuti Riigikohus ja tegi õigusteadlaste arvates natuke kahtlase otsuse et Liikluseeskiri tuleb avaldada nii nagu seadus nõuab ja seda pole de jure avaldatud kuid teda saab leheputkadest osta ja ta on avalikkusele kättesaadav ning de facto avaldatud.
See vana sai kohtus pähe sest kui ta oleks võitnud oleks suurem segadus sündinud.

Järgmisel korral kolistati sama ämbrit aga siis sai seadusandja viimasel hetkel jala ukse vahele. Liiklusseadus avaldati nii nagu peab ja kohe avastati et Liikluseeskiri ununes jälle ära. See avaldati ka aga seal oli mingi normitehniline viivitus sest ta ei saanud kehtima hakata avaldamise päeval. Mingi 10 päeva voi kaks nädalat oli periood kus Eestis liikluseeskiri ei kehtinud ja igasuguses massimeedias kutsuti mõistlikkusele . Politsei lubas samuti et liiklusrikkujaid ei trahvita. Mingit katastroofi küll ei sündinud sest põhinõuded olid Liiklusseaduses nagunii kirjas. Et sõita tuleb tee paremal poolel, asulas maksimum 50 ja asulavälisel teel 90 jms.

Pärast seda kaotati eraldi Liikluseeskiri üldse ära sest Vargamäe omade jaoks oli see ikka liiga keeruline kooslus. Loo moraal on tegelikult selles et ega Toompea jurakad end enne liigutama ei hakka kui neile korralikult jalaga munadesse pole antud.
Keres on selles artiklis samuti märgitud et Riigikohus hoiatas juba 2019 a et e-valimiste regulatsioon on segane ja seda tuleb seaduse (mitte mingi ministri määruse vms) tasemel täpsustada. Ta ei osanud ennustada et kas nüüd tuleb Riigikogule viimane hoiatus või lüüaksegi taburet jalge alt ning saadetakse Kaja , mütsilott higiste näppude vahel, Mardi ukse taha.
Eks aeg annab arutust ja nagu ma varemgi olen väitnud - mingi sisuline vahe on sel vaid mtü-de lusikameeste, osade kultuuritöötajate ja poliitikute endi jaoks.
Kässar
00:18 10.03.2023

Panen siia veel ühe tsitaadi teisest foorumist e-valimiste kohta:

"Viimasel ajal on ridamisi igasugu prominentseid isikuid leheveergudel e-valimiste kaitseks sõna võtmas. Üks kiidab lukku ja muretseb, et luku tööpõhimõtet pole "tavainimesele" ikka piisavalt lihtsas keeles selgitatud. Vastasel korral saaks ju iga tädi Maali aru, et see üks kindel süsteem on. Teine räägib kuidas ikka kaks meest eraldi võtmetega peavad tulema lukku avama, muidu ei saa. Vot nii kindel süüsteem on. Nad on nii armunud oma lukku ja võtmetesse, et ei vaevu edasi mõtlemagi, kas see lukk ripub ees vannikardinal või rauduksel? Kas uks on ees katkisel aedikul või šeifiruumil? Äkki on veel mõni uks? Äkki istub keegi juba selles turvalises ruumis sees, kus hääled ümbrikutest eraldatakse ja üle loetakse? Need mõtted ei tule pähegi!
Kolmas jutustab, kuidas need vanad lääneriigid lihtsalt, erinevalt innovaatilisest Eestist, ei oska süüsteemi õigesti teha... needsamad riigid ei oska, mis meile ID kaartide tehnoloogiat müüvad ja ID kaarte toodavad...
Kui tehnoloogia looja ütleb, et e-valimisi pole võimalik turvaliseks teha, siis me seda ei usu... kui aga tehnoloogia kasutaja ütleb, et kõik on košher, siis kõik plaksutavad kaasa. Veider lugu, aga ega peale pandedmiat ei üllatagi enam.

Ka e-valimiste kohta tehtud auditi aruandest selgub, et ühtegi küsimust sisekontrolli protseduuride (just "white-collar" pettuse vältimise) kohta ei esitatud. Rääkimata e-valimisteks kasutatava riistvara ja tarkvara enda turvalisuse hindamisest. Kogu see audit on valus naljanumber aga oi milline PR tekst sellest koostatakse - ühtegi kriitilist puudust ei avastatud, e-valimised on turvalised, pisiasju saab muidugi parendada ja nii liigume kõik parema ja demokraatilisema Eesti poole.

Kui serveri poolega saaks isegi midagi teoreetiliselt teha nii, et usaldust oleks võimalik demonstreerida, siis klientide poolsete arvutitega ei ole võimalik midagi ette võtta."
Deus
00:30 10.03.2023
Sinus räägib täielik asjatundmatus läbi asjatundmatute.

https://www.upload.ee/files/15007130/h22letus.cdoc.html

Näe, krüpti lahti, ma panin oma hääle avalikult ülesse.

Paberhääli pole ka võimalik turvaliseks teha, pead usaldama kohalikke tegelasi, et nad maagiakasti pole sulle sinna teinud nagu Valgevenes ja Venemaal.
lubadeta jalgrattur
00:30 10.03.2023
Ma ei ole mingi internetiaktivist, et sellist asja korraldada, aga minu meelest oleks omal kohal, kui EKRE poolt mittehääletanud inimesed saadaksid Helmedele ja Madisonidele selle kohta meili. Lisaks võiks meilis mainida, kui juhtumisi oli valiku oluliseks kriteeriumiks hääletada EKRE vastu.

Ma ei saa aru, kas nad mängivad lolli või ongi oma sotsiaalmeedia mullis nii lolliks läinud. Kui näiteks Martin Helme räägib, et tema reisis pool Eestit oma püstijalaturneega läbi ja ei kohanud publiku hulgas kedagi, kes poleks olnud tema suur fänn. Nüüd siiski selgub, et üks selline ikkagi oli, aga see visati saalist välja!

Ma ei saa absoluutselt aru, kui keegi räägib, et EKRE parketikõlbulikkus olevat suurenenud. See on ikkagi Eesti poliitikas enneolematu tase, et keegi üritab ära kasutada kohut sisuliselt valimispettuse korraldamiseks, nõudes endale mittesobivate häälte tühistamist.
Kässar
00:47 10.03.2023
Deus, need mehed on tõsised IT mehed, kes asjast teavad väga palju. Siin on kommentaar ühest teisest foorumist:

Tsitaat:

"seda mõistmise protsendi probleemi sai siin mainitud ja see on kuskil 0,01%, ehk 150 inimest Eesti peale. See oli kuskil e-hääletuse algaja dokumendis välja toodud. Et tekiks üldse mingi mitte-religioosne usaldusväärsus läbi sotsiaalse võrgustiku, oleks vaja 2 suurusjärku rohkem.

Ma pakuks, et kui anda inimestele kuni aasta aega seda täiskohaga õppida, siis oleks kuni 10% inimestest sellest võimeline aru saama"

"Paberhääli pole ka võimalik turvaliseks teha, pead usaldama kohalikke tegelasi, et nad maagiakasti pole sulle sinna teinud nagu Valgevenes ja Venemaal."

Venemaal on e-valimised muideks ka. Samamoodi nagu Eestis. Kas usaldaksid Venemaa e-valimiste tulemusi?
Deus
00:54 10.03.2023
Sa anna nendele tõsistele it meestele mu fail ette, las panevad oma sõna maksma. Fail on tehtud digidoc kliendiga sisuliselt samamoodi nagu tehakse hääleümbrik ja sisuks on, mille poolt ma hääletan.
Ameerikamaal oli e-hääletus ausõna ja pdf failina. Venemaa kohta juba ütlesin. Kas sa jooksid kokku, et ketrama hakkasid? Võta nüüd fail lahti! Ma tegin kõikide itipoiste elu selle võrra lihtsamaks, et nad ei pea ei keyloggerit armukese masinasse toppima ega füüsiliselt valimisserverisse ligi saama, otse netist tõmmatav e-hääl. Ja kuula enda tsiteeritud Alexit, ma ütlesin, et ta räägib 100% tõtt.

Muudetud 10.03.23 01:07

Kässar
01:26 10.03.2023
Kas ma saan õigesti aru, et sul, Deus, on olemas tõestus, et kõik e-hääled, mis inimesed on andnud, on õigesti kohale jõudnud ja õigesti kokku loetud ja kõik see teadmine on sul kodus juba läptopis puust ja punaselt olemas? Ehk siis e-hääletamise audit on võimalik kodus oma läppari taga läbi viia ja veenduda , et kõik on täpselt nii kui peab:)

Ma ei oska öelda muud, et kübermaailma võimalused on ikka päris muljetavaldavad. Ainuke asi, et äkki kuskil on keegi veel kõvem kärbes, kes oma läppari tagant on sinu läpparisse tekitanud sellise mulje, et kõik on ilus kena, aga tegelikult hoopiski mitte ei ole nii:)

Ma söödaks neile IT poistele selle faili ette, aga ma pole seal foorumis kasutaja.
taburet_666
01:36 10.03.2023
" See on ikkagi Eesti poliitikas enneolematu tase, et keegi üritab ära kasutada kohut sisuliselt valimispettuse korraldamiseks, nõudes endale mittesobivate häälte tühistamist. "
Olgu poliitilised eelistused millised tahes, ei ole ilus foorumit risustada inkrimineerides kellegile tegu, mida ta ei ole väljendanud ega kavatsegi teha (seda "veebelindust" on terve ilm praegu täis). Seda, kas teoreetiliselt võimaliku e-häälte mittearvestamisel jäetakse paberhääled alles või mitte, ei saa kuidagi Helme mõjutada. Sealt edasi, kui see ka peaks juhtuma, teeb kaalutletud otsuse kohus (või valimisteenistus vm).

Põhiküsimus on ju selles (ja vastus rikutuse tasemel), et miks ei ole meie e-valimistel prominentse maailmatasemel veebiturvalisuse firma või tippülikooli tunnustatud teadlasgrupi auditit kogu süsteem kohta? (mis ütleb, et piisavalt hea)
Suutäis oleks neile ju oi kui magus. 2014 prooviti seda saada, jant lõppes fiaskoga, ACM-i teadusartiklina, milles otse öeldi välja, et ei kõlba.
(https://dl.acm.org/doi/10.1145/2660267.2660315)

A66
07:48 10.03.2023
Internett on tore asi, kuid mõned olulised asjad peaks jääma ebamugavaks. Notar, dokumendid, valimised, kindlasti ka sularaha mingis osas. Minu meelest oleks aeg astuda samm tagasi ja mitte siduda kogu oma elu netiga. Kuna inimene ei suuda digitaalselt toitu toota ega ka toituda, saavad kõik sellest kunagi aru. Kõik mis on inimeste loodud, on ka inimese poolt lõhutav pluss loodus.
Deus
08:51 10.03.2023
Kässar, see e-valimine peaks meil mingit muud maagilist viisi pidi toimetama, kui digiallkirjastamine või muu võtmepaariga maailm? Muidu oled kõva otsade kokku viija ja nüüd ei saa nii lihtsast asjast aru?
Pead seda Alexi juttu veelkorra kuulama ja siis tänapäevastama ka nagu oma linkegi peaksid kohandama tänapäeva ümber, ei ole meil enam SHA1'te kasutusel ega muid kiibivigu. Lisaks peaksid selgeks tegema endale, mis on TEOREETILINE vs reaaleluline nagu näiteks see "avastati ID kiibi turvaauk" Laboritingimustes ainult võimalik seda teha.
Dokumentide paberkoopia on tore asi aga hetkel näha Venemaal, mis saab siis, kui hoitakse dokustaate ainult paberkujul, maru paljudes sõjaväe kogunemispunktides hakati vales kohas suitsetama ja vaene venemaa oli nüüd sunnitud andmebaasi looma hakkama.
Rallisõitja Jaan
09:18 10.03.2023
@A66
ma väidan, et e-notar on rikisvabam, kuna seal tuvastatakse isik mitte notari poolt vaid näiteks Veriff isikutuvastuse poolt. Veriff ei ole kuidagi notariga seotud ja kokkumäng on välistatud. Notar aga võib vabalt mängida kellegiga kokku, et teeme kellegi varast paljaks ja konkreetse vanainimese asemel on notaris näiteks mingi suvaline sarnaseks tehtud inimene.

Ainult inimese poolt tehtud dokumendi pildi ja tegeliku inimese sarnasuse kokku viimine on kindlasti ka Veriffi poolt usaldusväärsem kui inimese poolt - ehk siis petta on võimalik ka notarit. Kusjuures Veriffi poolt vaatab ka tihti tulemust üle inimene, aga tal on siis ekraanil dokumendipilt ja inimene ekraani taga suurelt ees, AI on ära märkinud sarnasused või küsimärgid jne. notari kontoris ei ole inimene suuteline väikse dokumendi pildi ja pärisinimese korral sellist täpsust tagada.

igal juhul on riskivabam ja vähem vigu tegev põhjalikult testitud IT süsteem, kui inimfaktor. ka inimfaktori poolne petmine on it süsteemis lihtsam tuvastada kui analoogsüsteemis. Aga ka e-valimiste korral võiks hakata vabalt rakendama ka näotuvastust ekraani taga hääletamisel. Aga see teenus maksab. Samas valimisjaoskonnas on jälle see passipildi ja tegeliku inimese võrdlemine ka selline, et pigem on vigu seal rohkem, kui on vale inimese hääletamist teise inimese ID kaardiga arvuti taga.
Deus
09:32 10.03.2023
Kuna seal pildi ja näo võrdlejad pole PPA koolitusega inimesed, siis saab läbi lipsata küll nii jah. Eks seal näotuvastusel ole ka miinuseid, kasvatad vahepeal habeme ette ja suudad mõne killu relaka alt näkku saada ja ongi hambad.
Neid notaritega koostöös vargusi on meil siin riigis omajagu, peaks notarid ära keelama selle peale, kasutades e-valimise vastast kampaanialoogikat.
E-Valimiste demoniseerimine on ka USA eesmärk mõneti, ärge siin looge illusioone endile. Neil on vahemaad seal suuremad kui meil märtsikuu hangest läbi murdmine valmisjaoskonda. Kui seal e-valimised saaks toimima nii hästi nagu meil, kus igal inimesel on oma digiallkiri taskus, seadusega nõutult, siis äkki hakkavad poliitikud ausalt kohti saama nagu peaks ja ei saa süüdistada "must kast" tegi stsenaariumit oma kaotuses nagu meilgi siin üritatakse saavutada. Muide "reaaleluliselt mitte võimalik" stsenaarium on ka meie kohtusüsteemis kasutuses, ei ole miskite it meeste välja mõeldud jama.
Rallisõitja Jaan
10:27 10.03.2023
üks kommentaar Postimehest:

"Helme tahab e-hääli NÄHA.
Kas te elektrit olete näinud? Tühistame?"

:)
mati1222
15:54 10.03.2023
Miks elektri molekulide vaatamine ei sobinud? Jutt interneedusest: IT-EKSPERT PALJASTAB EESTI E-VALIMISTE SÜSTEEMI PUUDUSED
Infotehnoloogia ekspert, turvatestija ning arendaja Kalevi Koplik selgitab, miks Eestis kasutatav e-hääletuse süsteem ei ole usaldusväärne.
1. Iga kriitilise tähtsusega süsteemi käitamisel ja administreerimisel kehtib nn „mitme silma reegel“ – mis e-valimiste kontekstis ei ole rakendatud. Isegi tuumaraketti ei saa Putin üksi teele saata, selleks on vaja „mitut võtit“ ja eelnevaid lõpetatud tegevusi. Meil on piiramatu ligipääsuga insenere, tehnikuid ja muud personali, kellel on süsteemile 24/7 ligipääs nii füüsiliselt kui kaugligipääsuna. Nende töövahendid ei ole pitseeritud, toimetatakse nendega asutuses sees kui ka asutuseväliselt.
2. Kuidas on kaitstud juursertifikaat, mis kogu meie digiriiki käitab? Juursertifikaadist luuakse absoluutselt kõik ID-kaardi signeerimiseks vajalikud võtmed kõikidele kodanikele. See isik, kellel on ligipääs sellele võtmele, on automaatselt kõige suurema ligipääsuga isik EV’s. Võtmeid on võimalik kopeerida, edastada e-mailiga või ükskõik millise sõnumside rakendusega. Võtme maht on suurusjärgus 4KB (kilobaiti), ehk flopy-kettale mahuks neid isegi 250 tk. Võtit on võimalik välja printida, kuna tegemist on sisuliselt tekstifailiga ja selle sisu on loetav. Juursertifikaadi omanik võib allkirjastada ükskõik kelle nimel ükskõik mida, sest ta saab endale vajaliku ID luua.
3. Arendustegevuste käigus luuakse alati testkasutajaid, see on normaalne praktika ja vajalik tegevus, et kontrollida süsteemi vastupidavust. Tihtipeale neid testkasutajaid käitatakse robotitena, kes teevad teatud või suvalisi tegevusi. Nad on testkasutajad, aga süsteemi mõttes täiesti legitiimsed kasutajad, kelle isikukood võib hiljem tuvastamiseks alata näiteks numbriga 7 või 8. Testimiste käigus „elavad“ testkasutajad ka rahvastikuregistris. Täna on selgusetu, kuidas on välistatud testkasutajate sattumine tahtlikult või tahtmatult valimiste ajaks nimekirja, sest nimekirja kontrollida keegi sõltumatult ei saa.
4. Tarkvara, mis on loodud valimiste läbiviimiseks ei ole valimiste perioodil jälgitav. Lähtekood on osaliselt avatud ja laetav, aga kas kasutati just konkreetset lähtekoodi või on lisatud muudatusi, seda ei ole võimalik kontrollida. Valimisperioodil on võimalus teha kõikvõimalikke muudatusi süsteemi tarkvaras selliselt, et see ei vaja erinevate osapoolte kinnitust.
5. Igal süsteemil ja seadmel, mida kasutakse võrgus on „root“, „superuser“, „administrator“ kasutaja, mille kasutamine annab õiguse süsteemi täielikult hallata ja teha muudatusi, kustutada muudatuste infot. Sellised ligipääsud on jagatavad, need ei nõua eraldi isiku tuvastamist. See on risk, mille mitterealiseerumist peab olema võimalik kontrollida erapooletult hääletamise ajal ja hääletusejärgselt.
6. Täiesti selgitamata ja dokumentatsioonita on võrguarhitektuur. Dubleeritud lahendused on tänapäeval normaalsus, et kõik süsteemid töötaksid ühe või mitme komponendi tõrkumisel edasi. Nii on ka e-valimisteks kasutatavate seadmetega – kõik on dubleeritud n-arv seadmetega. Tihtipeale hoitakse dubleeritud üksusi eemal põhiüksusest (teises majas, -linnaosas, -linnas, -riigis) vastavalt riskianalüüsile. Kuna dubleeritud üksused on identsed, siis nende üle kontroll, ligipääsetavus (füüsiliselt ja kaugligipääs) peab olema monitooritav terve valimisperioodi ajal. Üksikult ühe seadme raames on arhitektuuri kirjeldatud, aga tervikpilti kirjeldatud ei ole, kus oleks nähtavad ka need seadmed ja serverid, mis pakuvad nö teist õlga lahendusele. Identset lahendust on võimalik käitada võrguühenduseta paralleelselt avalikuks kasutamiseks mõeldud lahendusega. Ehk saame luua olukorra justkui toimuks kaksvõi rohkem valimist samaaegselt ja luua erinevaid stsenaariume soovitud lõpptulemuse saamiseks.
7. Valimiste ajal kasutatud kõvakettaid ei ole võimalik inspekteerida, et tuvastada varjatuid ketta partitsioone, millel võivad olla andmed, mis on sinna enne lisatud. Need on andmekogud mida ekraanilt näidates ei näe. Kettal oleva info varjamiseks on võimalik kasutada erinevate teenusepakkujate programme, mis varjavad andmekogud selliselt, et operatsioonisüsteem ei ole neid üldse võimalik tuvastama ega kuvama. Neid on võimalik tuvastada ainult selleks esialgu kasutatud programmiga ja andmete lugemine saab toimuda ka taustal ilma aktiivse kopeerimisaknata, kui kasutada selleks esialgset programmi, millega andmeid varjatakse.
Kalevi Koplik
Süsteemiinsener / Turvatestija / Arendaja
mati1222
16:10 10.03.2023
Kogu värk on valedele ehitatud: Uus maailmarekord: Reformierakond taganes oma põhilubadustest juba kolm päeva peale valimisi
.
16:11 10.03.2023
miks teised erakonnad kisa ei tõsta? neid, kes käkrest veel vähem hääli said, on mitu. aga kuna riigikohus saatis käkre praegu pikalt, siis vaatame, mis nad nüüd välja mõtlevad.
mati1222
16:26 10.03.2023
Deus
16:38 10.03.2023
Järgmisena pastetakse siia miski Telia esimese liini helpdeski töötaja arvamus. Aga ei, läks peaaegu nii nagu ennustasin peale valimisi, et showd hakkab saama.

EDIT: Ühte asja pean aind mainima, juursertide poole pealt on maailmas täitsa juhus olemas, kus suudeti üks ära varastada ja nii mõndagi halba sellega korraldada aga ülejäänud selle Kopli jutt on selline, et saab vastata: Pole sinu asi. Suvaline neeger siin ilmas ei pea teadma, kuidas asjad töötavad, kui oled spetsialist, siis saad ise selle väga lihtsalt välja mõelda, kui pole, siis küsidki selliseid idiootseid küsimusi, millele tema kui endine IT arhitekt, peaks suutma ise vastuse välja mõelda. Huvitav, kas ta nüüdseks on õppinud juba ruutingud selgeks või jätkab samamoodi nagu vanasti...

Reffid koristavad konkurente (vt ka teema pealkirja): https://www.delfi.ee/artikkel/120155778/kapo-pidas-kinni-aiv
o-petersoni

Muudetud 10.03.23 16:54

mati1222
17:42 10.03.2023
See näitabki kui valikuline meie süsteem on. Mõni sõida b joogisena ka muretult ringi. Kas uus vandenõu või reaalsus.
A66
17:44 10.03.2023
Juba täna helistas mingi statistikaameti mutt, kes hakkas hoogsalt küstitlema.
Tema saab selle eest minult palka, et minu tööaega raisata? Vahva. Imegu muna. Edaspidi saab suhtumine just selline olema.
Kässar
19:54 10.03.2023
"Reffid koristavad konkurente (vt ka teema pealkirja)":

Tsitaat ühest teisest foorumist:

"Üks asi, millest siinne "Usun e-valimiste aususesse" seltskond vist kunagi aru ei hakka saama on asjaolu, et kui sõltumatut järelevalvet mitteomav valimissüsteem saab mitmes kohtuastmes seaduslikuks põhistatud, siis ühel päeval võib teid valitseda seltskond, mida enam mitte kunagi võimult ilma vägivallata minema ei saa. Sest te olete ise loonud manipuleeritava süsteemiga "demokraatia" kokkukeetmise.

Te arvate, et valimisete süsteemile on põhiline oht väline rünne? Ei, põhioht on sisemine rünne võimul oleva seltskonna poolt. Seni, kuni seaduses puudub selge reeglistik selle kohta, kuidas pannakse kokku e-valimiste riistvara, tarkvara, kes seda kontrollib, kes seda testib, jne, seni on valimistulemus usu küsimus.
See on maailmas igal pool ja alati nii olnud, et kui pabervalimistel vaatlejaid pole, või kuskil on mingi pime nurk, siis leidub alati neid, kes kuhugi pataka hääli vahele viskavad.
Meil on aga loodud valimissüsteem, mida haldab käputäis inimesi, keda mitte keegi ei kontrolli, kelledest pea ükskõik kes võib lisada süsteemile väikse koodijupi, mis ükskõik millise tulemuse sellest mustast kastist välja võlub. Seejuures omamata mitte mingit tähtsust, mitut HSM'i, privaatvõtit või sertifikaati on kasutatud. Ei oma mingit tähtsust, mitu korda on protsesse auditeeritud või lähtekoodi läbi vaadatud, süsteemi komponentide päritolu ja konfigureerimise kohta puudub igasugune reeglistik ja (sõltumatu) kontroll.
Ja keegi ei saa/taha midagi teha, sest mustast kastist välja tõmmatud kollane oravake on niii nunnuuu!!!

Lisan oma jutule veel sellise stsenaariumi:

Ütleme, et tänane e-valimiste seltskond on aus. Hääletamise tulemus ongi just nii nagu rahvas tahtis. Kõik on suurepärane. Tarvi Martensi punt on puhas! Demokraatia võitis!

Aga süsteem on ikka vigane. Süsteem on ikka suurte puudustega. Süsteemi saab ära kasutada.

Järgmine kord võidab valimised ütleme EKRE. Ei, veel parem - võidab Aivo Peterson!
Peale valitsuse moodustamist saadetakse vaikselt pensionile Tarvi Martens ja tema IT mehed. e-valimisi hakkab korraldama uus ja moodne "sõltumatu" IT ettevõte juba kehtiva suurepärase seadusandluse alusel.
Järgnevatel valimistel tehakse Eesti e-valimiste osalusrekord. Võidab napi, kuid kindla ülekaaluga Aivo Petersoni partei "Ühtne Eestimaa"."

.
20:22 10.03.2023
...siis ühel päeval võib teid valitseda seltskond, mida enam mitte kunagi võimult ilma vägivallata minema ei saa.

päris hästi öeldud- ida pool üks selline junn ongi end mugavalt troonile sättinud ja tundub, et keegi ei tahagi teda ära ajada- ollakse nõus isegi surema tema eest. niiet sõltub sellest, kuidas sa oma rahva ennast kuulama ja uskuma paned.
et siis küsimus
20:26 10.03.2023
Oot, misasja, kas ida pool ka siis e-hääletamine? :))
.
20:35 10.03.2023
ida pool pole isegi e hääletamist vaja, seal ronitakse pukki teistel meetoditel. aga vahet ei ole kas e hääl või p(aber) hääl- vajaliku tulemuse saab igatpidi vormida.
mati1222
20:40 10.03.2023
Nagu meilgi. Juba moodustati valitsust enne valimisi.https://www.delfi.ee/artikkel/120151402/video-kaja-
kallas-tahame-teha-ettepaneku-voimukonelusteks-juba-esmaspae
va-hommikul
Kässar
21:44 10.03.2023
"ida pool pole isegi e hääletamist vaja, seal ronitakse pukki teistel meetoditel."

E-hääletus on veel eriti mugav. Tuuakse tagatoast välja must kast ja öeldakse , et nii on. Kui keegi kobiseb, siis faktikontrolliga taotakse kiiresti maa alla:)
Rallisõitja Jaan
22:06 10.03.2023
Tänasest ajakirjandusest paar päris tabavat arvamust kahe targa mehe poolt:

Rein Taagepera:
Kui siia pühapäeval saabusin, sõitsime Tallinnast autoga Tartusse ja siis läksime esimese asjana valimistelki, enne kui pakid siia tõime. See polnud nii plaanitud, aga tuli välja, et on võimalus. Vaatasin plakateid „Päästame Eesti!“ ja minu kaaslane, Tartu inimene, küsis: „Kelle käest?“ Formuleerisin oma vastuse veidi hiljem. „Päästame Eesti eestlaste käest.“ Sama tegi Quisling Norras 1940. aastal. Ta ehitas endale sellise ideaalse Norra, kuhu enamik norrakaid ei kõlvanud. Nüüd kui 80% andis hääle teistele erakondadele, mida mul siis küsida? 17% püüab Eesti päästa 80% käest.

Andrus Kivirähk:
"Martin Helme valimisõhtul peetud kõne, kus ta tõotas eesti rahvale liberaalide võimu all ennekuulmatuid kannatusi ja põrgupiinu, sarnanes üks ühele omaaegsete Viktor Kingissepa kirjatöödega, milles ta kirjeldas sama jubedaid stsenaariume, kui eesti rahvas ei raputa end vabaks vanade erakondade, kõiksuguste Pätside ja Tõnissonide ikke alt ega pööra oma palet bolševike poole, kes juhataks nad otseteed punasesse paradiisi.
Nii nagu kõik on Helmede arvates halvasti tänapäeva Eestis, nii oli kõik Kingissepa meelest valesti ka vabadussõja võitnud Eestimaal. Ja nii nagu praegustele EKRE juhtidele ei meeldi kindral Herem, nii ei leidunud enamlaste ninameestel ainsatki sooja sõna „lihunik“ Laidoneri kohta. Ja eks neid paralleele leiaks veel, tuleks vaid ette võtta Jaak Valge ülihuvitav raamat „Punased“ ja mälu värskendada."
mati1222
22:17 10.03.2023
Minu silmis on kivrähk viimased aastad ikka täiesti segast pannud.
Deus
22:19 10.03.2023
Näidake mulle mingi tiblastani kodanik, kellel on ID-kaart.
mati1222
22:38 10.03.2023
On tuttav kel isegi peale nende ukraina paberid, siin elanud aastakümneid. Käib venesse ka nagu ise tahab.
Deus
22:44 10.03.2023
Mis asi tal on? Riigikogu valimistel hääleõiguslik ID-kaart või ajad sasssi selle väljamaalastele antava e-resident kaardiga, millega saab aind digiallkirja anda ettevõtte dokumentidele aga valida mitte? Tuletagem meelde, et kohalike omaviletsuste juures saab suvaline tiblastani kodanik paberi peal hääletada, kel korter siia riiki ostetud, riigikogu valimistel nad seda teha ei saa, kui pole meie riigi kodanik.
Rallisõitja Jaan
22:47 10.03.2023
Mati näide on alaliselt Eestis elava inimese elamisloa kaart, millega saab ka digiallkirja anda. Aga selline inimene ei ole kodanik, valimistel ei ole ta kuskil valimisnimekirjas jne.

Elamisloakaart on Eestis kehtiva elamisloa või elamisõiguse alusel püsivalt elava välismaalase kohustuslik isikut tõendav dokument. Elamisloakaarti saab lisaks tavapärasele isiku tõendamisele kasutada ka enda isiku tuvastamiseks elektroonilises keskkonnas ning digitaalallkirja andmiseks. Elamisloakaart ei kehti reisidokumendina. Selleks on kodakondsusjärgse riigi pass või Eestis välja antud välismaalase pass.
Kässar
23:05 10.03.2023
Kui poliitiline tahe on olemas, küll neist kiiresti kodanikud saavad. Las voolab veel paarsada tuhat slaavlast sisse, küll siis narratiiv hakkab muutuma. Tsahkna tahtis ju 2 miljonit jeestlast:)

Tõenäoliselt on mingi plaan olemas ka slaavlastele tasakaalustuseks mujalt tuumafüüsikuid ja ajukirurge kohale vedada. Mida rikkalikum ja multikultim kompott, seda parem . Rahvusriik on ju ksenofoobne okse, nagu ütles Ossinovski:)

Kliimat päästame ritsikate söömisega:)

Käisin üle pika aja Tallinna lähistel poes, eesti keelt ei kohanud.
siberia
00:52 11.03.2023
Eesti valimisõigusega tiblastani kodanikud on olemas. Siin tuleb meenutada , et paljudel on topeltkodakondsus ja enamasti sellest keegi avalikult ei kuuluta. Venemaaga on lisaks aastaid probleem et see riik ei väljasta infot enda kodanikuks olemise või mitteolemise kohta.
Venemaa on üks riik mis lubab topeltkodakondsust ehk mingi riigi kodakondsuse võtmisel ei pea Venemaa omast loobuma. Või vastupidi, teise riigi kodanik võib suht vabalt saada ka Venemaa kodakondsuse.

Ega keegi ometi ei arva et Putini valjuhäälsed kriitikud ja teisitimõtlejad Venemaa ainult Vene passiga elavad ja sellega vabalt üle piiri käivad:) Kui on vaja kommunaaltoetust on venelane , kui sõjast kõrvale viilida siis vanaema liinis juut.
Deus
02:16 11.03.2023
Näidake mulle tiblastani kodanik, kel on tiblastani poolt väljastatud tiblastani smart-card koos tiblastani võtmepaaridega. Äkki nüüd sai arusaadavamalt...

Muudetud 11.03.23 02:18

mina mina
11:24 12.03.2023
Keres korjab lihtsalt EKRElt papi kokku ja oni finito.
Deus
11:30 12.03.2023
Kus tõestus on? Loen tema teksti siin: https://gafgaf.infoaed.ee/en/posts/perils-of-electronic-voti
ng/

Näen, et on suutnud püütoniga ainult QR koodi teisendaja välja mõelda, mitte midagi enamat. Ja Kui ta nüüd midagi avastas jne, siis miks pole ta enda "programmi" koodi avalikustanud?

Soe õhk ja populaarsuse kogumine teadmatuse arvelt.
Marko
12:00 12.03.2023
17:57 eile
mati1222 (registreerimata)
Re: Vandenõuteooriad 2
Huvitavaks läheb: https://lounaeestlane.ee/e-vandenou-valimiste-korraldajad-on
-koik-peaministri-kursusekaaslased/

Jajah, ma olen ka kogu aeg teadnud, et "kursusekaaslased" ja "kurjategijate ühendus" on sünonüümid.

Muudetud 12.03.23 12:01

Marko
16:05 14.03.2023
https://epl.delfi.ee/artikkel/120157380/carley-jo-goggans-mi
s-kasu-on-aarmuslikel-poliitikutel-sellest-kui-nad-materdava
d-meediat

Hea selgitus halli massi meelsuse tüürimisest. Sealt ka mati ja kässari vankumatud seisukohad, tõsi küll, savijalgadel.
looder 23
16:38 14.03.2023
Huvitav on see, et kui ajakirjandus on saast ja kõik veel sellele takka kiidavad, siis kuidagi väga täpselt teavad, et mida see saast sisaldab. huvitav hobi, sitas sobrada.
mati1222
17:08 14.03.2023
Aga ongi, see mis jama aetakse, seda ei saa teisiti nimetada, ja nii krdi kaldu annab ka olla- täielik tuulelipp.
mati1222
17:15 14.03.2023
Ehe näide, gruusiast julgeme iitsatada, kus on uudised prantsusmaalt, hollandist, belgiast, iisraelist, täis vaikus, kuigi kõva andmine käib. Mainitakse seda mis libedikele kasulik.
mati1222
17:23 14.03.2023
Hakka või uskuma rahva varatuks tegemist, siiani on läinud kõik nagu aastaid tegasi ennustati, nüüd tõmmatakse nii et kes ei jõua, loobub varast, eks järgmisena eraisikud ja siis ahjud/pliidid ka välja. https://arileht.delfi.ee/artikkel/120157402/roheline-tuli-eu
roopa-parlament-toetab-suurt-renoveerimisplaani
Deus
17:33 14.03.2023
"Euroopa Parlamendi otsuse puhul pole tegemist lõpliku otsusega, vaid parlamendi arvamusega. "

Ole rahulik, ei saa keegi sulle tulla õue peale ütlema, kuidas pead elama. Müümisel on lihtsalt hindaja poolt madalam hind ja kogu muusika.
A66
17:47 14.03.2023
Tundub, et elu läheb siin EW-s varsti päris huvitavaks. Valitsus pole veel kokkugi pandud, kui juba halbu uudiseid tuleb igast august, sugu MUU nõuab oma, majanduslangus, kärped, tuumajaam, intressid, pealinna ummikud kaheks aastaks, sotsid, nüüd veel ulmelised nõudmised eramute ja kortermajade renoveerimiseks ja veel sada asja. Kuigi pole reffide toetaja, soovin üliinimlikku jõudu ja rahapaja peaks ka leidma. Ei saa tore olema, Eesti oma rahvas on kah lõhestunud, kirss tordil ida virumaa oma kolmanda kolonniga..
Kässar
20:13 14.03.2023
"Energiatõhustamine peab direktiivi järgi toimuma siis, kui hoonet/korterit müüakse või uuele rentnikule välja üüritakse."

Kas välja üürida ei võigi enam korterit, kui maja renoveerimata?

Rallisõitja Jaan
20:21 14.03.2023
ega see on hirmus asi küll, kui näruses korras kortermaja või eramaja tuleb mingi elementaarsele tänapäevasele tasemele viia :)

Eluhoonete energiatõhususe klass peaks 2030. aastaks olema vähemalt E ja 2033. aastaks vähemalt D

Mul on Pätsuaegne laudvooderdisega palkmaja, kus on ees originaal topeltraamidega puitaknad. Põrandad ja laepealne + seespoolt seinad on tänapäevaselt soojustatud, õhupidavus on hea, efektiivne soojatagastustega ventilatsioonisüsteem on ja vaadates küttekulusid, siis nii kõhutunde järgi on energiaklass C. See E ja D latt on ülimadal. Meil on siin aga suur hulk täiesti teovõimelisi tööealisi inimesi, kes ostavad rahulikult poest uue auto mingi 30-50k eur eest, aga siis kui ühistu soovib teha renoveerimise ja iga korteri ruutmeertri peale on vaja võtta 10 eur laenu, siis on kisa taevani. paljud elavad sisuliselt enda esivanemate üles pandud elamises ja on ise ainult kerget sanitaarremonti teinud.
mati1222
20:21 14.03.2023
See on lihtsalt soojenduseks.
Deus
20:58 14.03.2023
Kõhutunnet pole vaja, neid pätsuaegseid maju üle D ei saa, üleeelmine aasta tuttav oma KÜ'ga üritas. Pole võimalik lihtsalt, muinsuskaitse näitab keskmist sõrme.
80'tel tehtud majad saab A klassi küll, olen just ühe sellise renoveerimise üle elanud. Soovitan Torila ehitusest kauge kaarega mööda kõndida muide seetõttu.
Üldiselt aga ma ei saa aru, et kui maja amortisatsioon on ette nähtud 50 aastat, kuidas seda järsku mõne kivivillatüki ja krohvikohiga järsku veel 100 aastat pikendatakse. Siinkohal räägib mu ehitusteadmatus tõenäoliselt, sest ma arvasin, et vundament kui selline ei peagi kauem vastu pidama ja tegelt peaks tänaseks päevaks üle poole lasnamäest siledaks lükkama.
Üürimise koha pealt on praegu sul juba käärid, A klassi majas on üür kallim kui vanas aga vanas on kommunaalid kallimad.
Muide, väike arvamus nende (Euroopa parlamendi) poolt ka firmade suunas, et kui ärimaja A klassile ei vasta, siis sa ei saa endale ruume rentida, lihtsalt ei tohi - selline kuulujutt käis läbi vahepeal.
Renoveerimise koha pealt vaatasin, et KÜ remondifond kasvas 87 euri, küttearve läks kümpsi jagu odavamaks sellega ja otsa tuli veel tegelt soojusvaheti peale kuluv elekter ehk siis saab iga kuu tegelikult peale maksta ... mille eest nüüd? Et on soojem? Ei ole soojem, sama soe on. On odavam küttearve? Noh, on grammikese. Teise käega aga võetakse rohkem kui enne. Sellest vaatevinklist tahaks öelda, et jumala mõttetu ju renoveerida 10 euri säästmise nimel sest ideeliselt peaks investeering ennast vähemalt nulli tooma.
Kässar
21:09 14.03.2023
"80'tel tehtud majad saab A klassi küll, olen just ühe sellise renoveerimise üle elanud."

Palju siis maksma ka läks. Vana renoveerimine pidi kallim tulema, kui uue ehitamine.

mati1222
21:15 14.03.2023
Oleks et nad teeksid, enamus on poolikud projektid, milleks üldse sellised lahendused. Nt, jäetakse isegi aknad välja toomata, no krt küll. Ventilatsioon viiakse välismüüri pidi soojustuse sisse, milleks siis soojustus, jne. Tehti ka ühel, puhub sund vent 19c,radikad piiratud mingi tempini, toas särgiga olla ei kannata, ise topiks need avad vist kinni, viimane soe lihtsalt puhutakse läbi. Väga pikk jutt oleks sellele lollusele, keegi ei tee eramut sellise porrina.
Deus
21:16 14.03.2023
Ei tea mina, palju see korterühistu lõppkokkuvõttes laenu võttis, enamus tuli Kredexi käest nii kui nii. Praegu enam toetust ei saagi muidu, kui A klassi ei sihi.
Maja kulusid ei oska ka öelda, sinna sai jupi kaupa mitme aasta peale lisasoojustus soetatud palga kõrvalt jne ja ei tea tegelikult klassigi, soojustus sai tehtud majale enda pärast, mitte muude onude ilusa illusiooni.
Pakun puusalt, et kõige madalam klass, sest sundventilatsiooni ei ole, soojustatud on ainult sein, mitte vundament ega katus, keskküte on malmradikatega loomuliku ringluse peal, kui palav hakkab, teed akna lahti, keldris olevast ahjust puid välja ei võta ega radikast tempi maha keerata ei saa :) Vanakooli värk, toimib ilma elektrita kõik.
mati1222
21:31 14.03.2023
Et enamus kredexilt läheb projekt väga ulmeks ja siis vist oli pooleks, enamus on ikka pikalt oma laenuga ja sellest ka lõdvemad tingimused ja poolikud lahendused. Krt kui küttetorustik tehakse isegi 16 või 18mm torule mis hakkava undama, peab ikka ajuehitus olema. 3-tee ventiil ja tempi andur ning akupaak ja jamad oma sooja veega mitu päeva.
Rallisõitja Jaan
21:45 14.03.2023
soojatagastusega sundventilatsiooni investeerimine on enda elamises olnud üks kõige mõistlikum asi üldse. 14 aastat on asi käinud ja peale puhastamise ja filtrite vahetuse ei ole mitte midagi teinud. kõik mootorid on seadmes samad ja süsteem on konkreetselt 24/7/365 14 aastat käinud. mitte kunagi ei ole toas sellist tunnet, et peaks tuulutama, varem oli pidevalt tunne, et toas ei ole õhku.
mati1222
21:57 14.03.2023
Kui on normaalselt tehtud ja häälestatud siis jah. Soomes ei tule paljudel väljas +19c isegi kütet veel järgi ja toimib. Jutt oli et millist mõttetut porri selle raha eest elanikele tehakse, keegi ei teeks endale sellist jama.
Kässar
02:05 15.03.2023
„Eestlane ei oska olla rahvana suur. Venelane oskab väga hästi suur olla – ta suudab kõiki, keda vaja, integreerida“

Kristiina Kallas aastast 2018

:)
Deus
02:10 15.03.2023
Ja vandenõu selle ütluse taga on... Milline?
rix u
11:59 15.03.2023
Huvitav, et peale EKRE kaotust valimistel selgus, et terve Eesti on täis "krüptolooge ja matemaatikuid". Muidu tööturg otsib neid tikutulega taga.

Muide juursertifikaati pole vaja flopile kopeerida, see on avalik.
https://www.skidsolutions.eu/repositoorium/sk-sertifikaadid/
juursertifikaadid

Hämmastama paneb mind ka seltsimees Kässari kommentaarid. Need on nagu kuskilt teiselt planeedilt. Ilmselt peaksid enda sisse pisut rohkem vaatama või laskma kellelgi vaadata. Tuhmistan su helgeid mälestusi aastast 2020. EKREIKE ajal kehtestati kõige karmimad koroonapiirangud üldse. Ka maskid tulid EKREIKE ajal. Vaktsiini tuleku ajal detsember 2020 - jaanuar 2021 (valitsus vahetus 26 jaanuar 2021) aga EKREIKE jõudis olla natuke aega ka vaktsineerimise poolel enne kui nad opositsiooni sattusid ja vaktsineerimisvastaste erakonnaks muutusid. Üldiselt pean tunnistama, et EKRE on osanud osavalt pooletoobistega manipuleerida ja võita endale poolehoid. Mälu on neil väga lühike ja mälestused sageli ainult kõige helgemad.
Deus
12:04 15.03.2023
Sellel juurserdil on privaatvõti ka olemas, see on küll kuskil salajases kohas nagu microsofti lähtekood ja peabki olema ja 99,9% inimkonnast ei tohigi teada, kelle käes täpselt samal põhjusel, miks ei tohi öelda lotovõitja nime enam.
rix u
12:29 15.03.2023
No uhuu-uudiste artiklis unustas see "spetsialist" privaatvõtme üldse ära. Aga palju õnne siis HSM-ist selle "flopikettale" kopeerimisel. :))
Marko
12:32 15.03.2023
rix u postitus peaks olema mati1222 ja kässari arvutis avakuvaks! Kogu aeg silma ees avades ja kui vahepeal kargab lolli jutu rääkimise himu kallale, siis saab brauseri allaserva saata ja uuesti üle lugeda, küll läheb üle.
Deus
12:35 15.03.2023
Täpselt nii. Tore näha, et mõistusega inimesed pole maailmast otsa saanud.

Muudetud 15.03.23 12:35

Kässar
13:36 15.03.2023
Rixu postitus on räige vale:) Nagu ikka , liberaal keerab kõik tagurpidi. Nagu veneajal, kui midagi lehest lugesid, siis pidid selle tagurpidi keerama. Midagi pole siin tegelikult muutunud ka kaasajal:)
Kordame siis veelkord:
EKRE valitsuses olles olid piirangud kõigile võrdsed.
EKRE valitsuses olles oli mask soovituslik.
EKRE valitsuses olles ei juurutatud vaktsiinipassi
EKRE valitsuses olles ei vallandatud inimesi vaktsiini tõttu
EKRE valitsuses olles ei räägitud vaktsineerimata inimeste ravita jätmisest
EKRE valitsuses olles ei lugenud perearstid meedia vahendusel moraali, kuidas vaktsineerimata inimesed on vanaematapjad jne
EKRE valitsuse ajal ei räägitud vaktsineerimata inimestest kui lamemaalastest jms.

Võiks veel jätkata, aga ei viitsi. Üritada liberaalile midagi selgitada on sama kasulik, kui peaga vastu puud joosta:)

Kokkuvõtvalt sobib siia hästi järgmine tsitaat:)

"Because when you scratch a liberal, you'll find a fascist every time.."

Kässar
13:43 15.03.2023
https://www.delfi.ee/artikkel/120156104/mtu-slava-ukraini-no
ukogu-pole-lehtme-tooga-rahul-organisatsioon-vajab-professio
naalsemat-juhtimist-ja-selgemaid-protsesse/kommentaarid

Nonii, 5000+ häält kogunud gruz 200 liige siis tuleb välja, et on natukese untsu teinud. Küsimus on lihtsalt selles, et miks sellised asjad napilt peale valimisi välja tulevad:)
hlm
14:02 15.03.2023
EKRE valitsuse ajal olid piirangud kõigile võrdsed...olid...olid :) "Vangis" istuvad saarlased ja hiidlased said TÄPSELT samu piiranguid tunda. Oli see EKREIKE aeg üks äraütlemata helge aeg :)
mati1222
14:30 15.03.2023
Ja kust see saarlaste jutt, rääkisin saarlastega, nautisid rahu igasugu tolgendajatest, muud ei miskit. Aga meile on hea ajada kõiksugu jama. Nagu ka läti kohta, igasugu udu, tegelikkus oli hoopis teine, ei mingit maskihullust, ei taksodes ei õppesõidul ja bussides.
Rallisõitja Jaan
15:03 15.03.2023
@Kässar
Kordame siis veelkord üle, et Terviseamet soovitas 2020 aasta märtsis valitsusele vastavalt epideemia hädaolukorra lahendamise plaanile suhteliselt sarnast lähenemist, mida rakendati Rootsis. EKREIKE valitsus kehtestas Eestis aga eriolukorra ja karmid piirangud, milleseid ei rakendatud enam kordagi hiljem, kuigi haiglates läks olukord kriitiliseks 2021 kevadel.

Ülejäänud Kässari väited on kõik jura, kuna EKREIKE valitsuse lõpus jõudsid Eestisse alles esimesed vaktsiinid kohale ja esmalt läksid kõik doosid tervishoiutöötajatele ja mõnele eliitvaktsineeritule :)

meenutuseks Martin Helme sõnavõtt 06.04.2021 "EKRE esimees Martin Helme ütles, et tema peab koroonapiirangutest väljumisel kõige tähtsamaks vaktsineerimise edenemist, sest see aitab alla suruda ka nakatumiskordajat R."
looder 23
15:15 15.03.2023
Ju nad seal Lätis bussipeatustes seisid niisama maskides. Bussis võtsid kindlasti ära. See, et saarele ei lastud ja saarelt välja, see pole üldse oluline. Polegi mingi piirang.

Kässar, ära võrdle võrdlematuid. Ühel valitsusel olid vaktsiinid, teisel mitte. Sellega ei saa sa võrrelda, aga noh, millal see enne vandenõuteoreetikuid on takistanud. Aga jätame siin koroona, viskan teile uue kondi.

https://www.delfi.ee/artikkel/120157810/presidendi-peaminist
ri-ja-riigikogu-esimehe-palk-touseb-8318-euroni
Deus
15:25 15.03.2023
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) oli Eesti valitsuskoalitsioonis alates 29. aprillist 2019 kuni 26. jaanuarini 2021

2020

Märts:
Eriolukorra väljakuulutamine: 12. märtsil kuulutas valitsus välja eriolukorra, mis kestis kuni 17. maini. Selle eesmärk oli piirata viiruse levikut ning kaitsta elanikkonda.

Koolid ja lasteaiad: Koolid suleti ning alustati distantsõppega. Lasteaiad suleti samuti, kuid mõned neist jäid avatuks, et pakkuda hädavajalikku lastehoiuteenust oluliste töötajate lastele.

Avalikud üritused: Keelati avalikud üritused, sh. kultuuri-, spordi- ja meelelahutusüritused. Paljud neist tühistati või lükati edasi.

Kaubanduskeskused ja teenindusettevõtted: Suletud said kõik mittevajalikud poed ja kaubanduskeskused, välja arvatud toidupoed, apteegid ja mõned teised vajalikud teenused.

Piirangud välisreisidele: Kehtestati piirangud välisreisidele ning nõuti 14-päevast karantiini kõigilt riiki saabujatelt.

Sotsiaalne distantseerumine: Hakati soovitama hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa ning vältida rahvarohkeid kohti.

Töötamine kaugtööna: Soovitati töötada kaugtööna neil, kelle töö iseloom seda võimaldas.

Kõrgemate õppeasutuste ja kutsekoolide sulgemine: Kõrgkoolid ja kutsekoolid suunati üle distantsõppele.

Aprill:
Eriolukord: Eriolukord kehtis kogu aprilli jooksul ja lõppes 17. mail. Selle aja jooksul püüdis valitsus piirata viiruse levikut ja kaitsta elanikkonda.

Koolid ja lasteaiad: Koolid jätkasid distantsõpet ning lasteaiad olid suletud, välja arvatud erijuhtudel, kui osutati hädavajalikku lastehoiuteenust oluliste töötajate lastele.

Avalikud üritused: Avalikud üritused olid keelatud, sh. kultuuri-, spordi- ja meelelahutusüritused. Paljud neist tühistati või lükati edasi.

Kaubanduskeskused ja teenindusettevõtted: Jätkuvalt olid suletud kõik mittevajalikud poed ja kaubanduskeskused, välja arvatud toidupoed, apteegid ja mõned teised vajalikud teenused.

Piirangud välisreisidele: Kehtisid piirangud välisreisidele ning nõuti 14-päevast karantiini kõigilt riiki saabujatelt.

Sotsiaalne distantseerumine: Jätkuvalt soovitati hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa ning vältida rahvarohkeid kohti.

Töötamine kaugtööna: Soovitati töötada kaugtööna neil, kelle töö iseloom seda võimaldas.

Kõrgemate õppeasutuste ja kutsekoolide sulgemine: Kõrgkoolid ja kutsekoolid jätkasid distantsõpet.

Mai:
2. mail lubati taas välitingimustes sportimine ja treeningud, tingimusel et järgitakse 2+2 reeglit.
mais avati lasteaedu, kaubanduskeskusi ja muuseumeid piirangutega.
mais lubati avalikud üritused välitingimustes kuni 10 inimesele.
mais lubati siseruumides üritused kuni 10 inimesele.
Kuu lõpus lubati avada restoranid, baarid ja kohvikud koos piirangutega.

Juuni:

Piirangute edasine leevendamine, sh. välisreisipiirangute leevendamine teatud riikidega.
Suuremate ürituste osalejate arvu piirangute leevendamine.

Juuli:

Suvekuudel jätkusid piirangute järkjärguline leevendamine.

August:

Augustis olid piirangud üldiselt leebemad, kuid valitsus jälgis olukorda.

September:

Piirangute taaskehtestamine ei olnud septembris vajalik, kuid valitsus jälgis olukorda.

Oktoober:

Oktoobris ei olnud olulisi piirangute muudatusi, kuid valitsus valmistus sügis-talviseks perioodiks.

November:
Avalikud üritused: Siseruumides toimuvate avalike ürituste osalejate arvu piirati 50% täituvusega ja maksimaalselt 250 inimesele, välitingimustes oli osalejate arvu piirang kuni 500 inimest. Lisaks tuli järgida 2+2 reeglit, mis tähendas, et tuli hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa ning liikuda koos mitte rohkem kui kahekesi.

Maskikandmise kohustus: Avalikes siseruumides, sealhulgas ühistranspordis, nõuti maskide kandmist. Kui maski ei saanud mingil põhjusel kanda, siis oli vaja hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa.

Alkoholi müügi keelamine öötundidel: Alates 1. novembrist keelati alkoholi müük kõigis avalikes kohtades alates kella 22.00-st kuni kella 10.00-ni hommikul. See hõlmas ka restorane, baare ja ööklubisid.

Haridusasutused: Üldhariduskoolides jätkus kontaktõpe, kuid koolidele anti soovitusi nakatumiste vähendamiseks ja turvalisuse tagamiseks, nagu näiteks hajutatud pauside korraldamine ja õpilaste rühmade eraldamine. Mõnedes kõrgemates õppeasutustes võis kontaktõppe asemel olla distantsõpe või hübriidõpe.

Detsember:
Haridusasutused: Koolidele soovitati lülituda distantsõppele, eriti gümnaasiumide puhul. Väiksemate laste puhul võisid kohapeal jätkuda kontaktõpe, kuid see sõltus piirkondlikust olukorrast.

Maskikandmise kohustus: Avalikes siseruumides ja ühistranspordis nõuti maskide kandmist. Kui maski ei saanud mingil põhjusel kanda, siis oli vaja hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa.

Avalikud üritused ja meelelahutus: Ürituste osalejate arv piirati 10 inimesele siseruumides ja 25 inimesele välitingimustes. Lisaks tuli järgida 50% täituvuse piirangut. Kinod, teatrid ja kontserdipaigad pidid olema suletud 22.00-06.00. Alkoholi müük oli samuti keelatud öötundidel.

Sotsiaalse distantsi hoidmine: 2+2 reegli järgimine avalikes kohtades, mis tähendab, et tuli hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa ning liikuda koos mitte rohkem kui kahekesi.

Restoranid, kohvikud ja baarid: Toitlustusettevõtetes kehtis 50% täituvuse piirang, laudade vahel tuli hoida vähemalt 2 meetri vahemaa ning alkoholi müük keelati öötundidel.

Spordi- ja huvitegevus: Grupitreeningud piirati kuni 10 inimesele siseruumides, kuid tuli järgida 50% täituvuse piirangut. Välitingimustes oli lubatud kuni 25 inimesega trennid.

Jõulude ja aastavahetuse perioodil: Paluti vältida suuri kogunemisi ja perekondlikke pidusid, et vähendada nakatumiste ohtu.

Eestis alustati COVID-19 vaktsineerimist 27. detsembril 2020. Esimesena said vaktsiini tervishoiutöötajad, kes olid suurema riskiga nakatumise tõttu esmatähtsal positsioonil. Järgnevalt hakati vaktsineerima teisi riskirühmi ja vanemaealisi inimesi.

2021
Jaanuar:
Haridusasutused: Üldhariduskoolides soovitati kasutada distantsõpet, eriti gümnaasiumiastmes. Väiksemate laste puhul võisid kohapeal jätkuda kontaktõpe, kuid see sõltus piirkondlikust olukorrast.

Maskikandmise kohustus: Avalikes siseruumides ja ühistranspordis nõuti maskide kandmist. Kui maski ei saanud mingil põhjusel kanda, siis oli vaja hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa.

Avalikud üritused ja meelelahutus: Ürituste osalejate arv piirati 10 inimesele siseruumides ja 25 inimesele välitingimustes. Lisaks tuli järgida 50% täituvuse piirangut. Kinod, teatrid ja kontserdipaigad pidid olema suletud 22.00-06.00. Alkoholi müük oli samuti keelatud öötundidel.

Sotsiaalse distantsi hoidmine: 2+2 reegli järgimine avalikes kohtades, mis tähendab, et tuli hoida teistega vähemalt 2 meetri vahemaa ning liikuda koos mitte rohkem kui kahekesi.

Restoranid, kohvikud ja baarid: Toitlustusettevõtetes kehtis 50% täituvuse piirang, laudade vahel tuli hoida vähemalt 2 meetri vahemaa ning alkoholi müük keelati öötundidel.

Spordi- ja huvitegevus: Grupitreeningud piirati kuni 10 inimesele siseruumides, kuid tuli järgida 50% täituvuse piirangut. Välitingimustes oli lubatud kuni 25 inimesega trennid.

---

Kässar, ÄRA VALETA!!!

Muudetud 15.03.23 15:26

Rallisõitja Jaan
15:57 15.03.2023
mul endal oli juba meelest läinud, et see maskide kohutus tuli juba EKREIKE aeg :)

Jällegi Terviseamet ei soovitanud vana juhtkonna ajal 2020 kevadel maske. näiteks see kiri lasteaedadele, mis Terviseamet saatis 20.05.2020 räägib alguses maksidest ja et neid ei soovitata. Samal ajal pea igapäevastel EKREIKE valitsuse pressikonverantsidel olid Helmedel ja teistel ministritel maksid ees. täielik tsirkus :).
https://www.terviseamet.ee/sites/default/files/Nakkushaiguse
d/Juhendid/COVID-19/soovitused_lasteaedadele_ja_lapsehoidude
le_eriolukorra_loppemisel_20.05.pdf

Ja no me kõik teame, et Terviseameti juht Merike Jürilo lasti EKREIKE valitsuse poolt lahti 2020 juunis ja põhjus oli Terviseameti mittenõustumine igasugu piiride sulgemise ja keeldude kehtestamise tuhinaga, mida EKREIKE valitsus viljeles. Kui EKREIKE poolt pandi ametisse uus Terviseameti juht Üllar Lanno, siis tema lause oli: Tervisameti peadirektori Üllar Lanno: “Maski kandmine peab muutuma normiks".
Kässar
16:11 15.03.2023
Õpetajad olid või see, said õpilastest nädalateks lahti. Õpilased olid rahul, said õpetajtest lahti. Arstid olid või sees, twerkisid tiktokis jne( mingi osa muidugi töötas ülekoormusega, kuna mass valgus peale suurest hirmust ja tööjõudu juurde ei tulnud, pigem vallandati, kes ei vaksinud). Igasugu ametnikud ja riigitöölised olid või sees, palk jooksis ja tiksusid kodukontoris. Jne , jne. Suhteliselt kökimöki piirangud olid ju. Lõpp asi, ei saanud kuhugi kiirtoiduputkasse rämpsu sööma minna:) Ei saanud teatrisse, ei saanud kinno, jube jama küll. Ma ei mäleta, millal ma viimati teatris käisin, viitsin ma jee seal istuda 3 tundi:) Kino asemel on mul netflix, mis tuleb odavam, kui 1 kord kinos käia, kui arvestada popkorn jms rämps kinopiletile juurde.
Tootmises käisid inimesed tööl ikka edasi. Riigi rahakoti otsas istujaid aga lasid lulli ja olid rahul.

Aga siis tuli uus valitsus ja hakkas kottima süstidega. Kui ei vaksi, siis lennuk. Kinga said paljud, kaitseväe tegelased, õed jne. Mask tehti kohustuslikuks jne jne. Lisaks veel vastik propaganda peavoolust, et kes ei vaksi, on vanaematapja jpms. Vot see ei olnud enam kökimöki. Hakkasid tulema jutud, kuidas teeme trahvid, kui ei vaksi, võtame pensionist maha. Inimesi ei lastud arsti juurde jne jne. Üks minister isegi ussitati oma kohalt minema, kuna ei vaksinud:) Peksti inimesi kumminuiadega ja ässitati koeri peale, kes rahumeelselt meelt avaldasid( vanad papid kolistasid veidi potte ja panne). Mingi riigikogu koomik sõitis lausa meelegaühele meeleavaldajale otsa , normaalses riigis oleks selline vend kohe kinga saanud , aga vat meil on ju õigusriik:) Riigikogu liige võib rahvast autoga rammida ja kõik on kossher:)
Ma saan aru, et siin kommivad need, kes vaksisid ja said oma passi kätte ja siis käisid rind kummis nagu surematud Kastsheid ringi ja levitasid viirust. Neile vist tundus jah, et piiranguid pole:) Tundub, et empaatia on ikka väga null sellistel:)

Kujutan ette, kuhu see kõik välja oleks jõudnud, kuid enne tuli sõda peale ja siis oli koronts kadunud nagu noaga lõigatud:) NPC-delt võeti koronni plaat peast välja ja asemele pandi Ukraina:)

Deus
16:16 15.03.2023
Kas sa jätsid teksti lugemata? Jälle valetad. Nii need vandenõud tekivadki, et üks mees eirab fakte ja jaurab oma ette nagu küla idioot muiste.
Üks õpetaja istus mul kodus, ei olnud seal küll mitte mingit armuaega ei õpilastel ega õpetajatel, lisapinged olid hoopis.

Muudetud 15.03.23 16:18

Rallisõitja Jaan
16:25 15.03.2023
Kässaril on igal juhul valefaktidega koroonaplaat jätkuvalt peal :) Umbes nii, et minul lapsi ei ole, mul poogen, et neil jäi hariduses lüngad sisse kui kodus istusid, mina tearis ei käi, mis piirangud need veel olid? Mina Saaremaalt välja sõita või sinna sõita ei tahtnud, milles see probleem veel oli, et üle suure väina ei lastud kedagi. need polnd ju mingid piirangud.

Aga kui pärast küsiti teatris või kohvikus koroonapassi, siis oli see Kässarile ahitsamine - missiis, et teatris pole kässar kunagi käia tahtnudki ja kohviku või restorani külastamise keeldu ei pidanud Kässar Helmede lauspiirangute ajal üldse mingiks piiranguks.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte